oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. május 15. 06:30,  Szabad aludni a munkahelyen? 55 komment

2020. május 15. 06:30 Határátkelő

Szabad aludni a munkahelyen?

A címben feltett kérdésre a válasz nyilvánvalóan az, hogy nem. Legalábbis Európában, ahol az állását kockáztatja az, aki munkaidőben elalszik, pedig a személyes tapasztalatom az, hogy egy ebéd utáni, kora délutáni 15-20 perc szundítás (power nap vagy beauty sleep, kinek hogy tetszik) kifejezetten frissítő és segíti a délutáni hatékony munkavégzést. Mindenesetre mint Steve posztjából kiderül, nem mindenhol büntetik a szundikálást.

japan_alvas.jpg

“A legtöbb országban, ha munkád közben elalszol, el is bocsájthatnak. Japánban azonban a hivatalban elszundizni szokásos, és kulturálisan elfogadott. A tény az, hogy ezt gyakran a szorgalom jelének veszik, nyilvánvaló, hogy a kimerülésig hajtottad magadat.

Van is rá egy szó: „inemuri”. Gyakran úgy fordítják: „szolgálatban alvás”, de Dr. Brigitte Steger, a Downing College Cambridge Egyetem japán tanszékének a témát könyvben is feldolgozó előadója szerint pontosabb lenne úgy fordítani: „alvás a jelenben”.

Ez szerinte megközelíti a japánok értelmezését az időről, miszerint lehetséges több dolgot is egyszerre csinálni, bár alacsonyabb intenzitással. Szóval jelen lehetsz azon az unalmas értekezleten, miközben álmodozol egy nyári vakációról.

Dr. Steger szerint az inemuri a rangosabb értelmiségi foglakozásoknál terjedt el leginkább. A kezdő értelmiségiek igyekeznek mindig ébernek mutatkozni, hogy energikusnak tűnjenek, akik pedig gyárban, mondjuk futószalag mellett dolgoznak, azok nyilván nem alhatnak el.

Az inemuri mindkét nem szokása, de a nőket gyakrabban kritizálják miatta, főleg ha olyan pozícióban alszanak, ami nem méltó hozzájuk – fogalmazott a szakember.

Ezeréves szokás

Az inemuri már legalább 1000 éve létezik Japánban és nemcsak a munkahelyen. Az emberek elszundíthatnak az áruházakban, a kávéházakban, éttermekben, sőt, akár az utcán is.

A nyilvános alvás különösen gyakori az elővárosi vonatokon. Függetlenül attól, hogy mekkora a tömeg, ezek gyakran de facto hálószobákká válnak. Segít az is, hogy Japánban a bűnesetek viszonylag ritkák.

„Ha elalszol a vonaton, nagyon ritka, hogy valaki ki akarna rabolni” - mondta Theodore C. Bestor, a Harvard Egyetem szociálantropológusa.

Íratlan szabályok

Nyugati szemmel furcsa módon még erősítheti is az ember társadalmi elfogadottságát, ha társasági eseményeken véletlenül elszundít. Dr. Brigitte Steger elmesélte, hogy egy étteremben egy társasági vacsoránál egy kolléganője barátja elaludt. A vendégek elismerően nyilatkoztak a barát “úri viselkedéséről” – ahelyett hogy elment volna, inkább itt aludt.

Az inemuri íratlan szabálya hogy nem terpeszkedsz, azaz nem nyújtózkodsz túl a neked szánt helyen. Ha elnyújtózkodsz a konferenciaasztal alatt, több ülést elfoglalsz a vonaton, vagy ha lefekszel a padon, az illetlenség, amit nagyon nem fognak mások szeretni.

Más kérdés, hogy az inemuri manapság kihalófélben van Japánban, mert az így teremtett privát szférát felváltja az okostelefonok világa – de ez már egy másik történet. (Az írás eredetileg a New York Times Magazinban jelent meg Bryant Rousseau tollából.)

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�#Guadeloupe �: Kriszta

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Japán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9315692482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2020.05.15. 06:54:12

"A nyilvános alvás különösen gyakori az elővárosi vonatokon." - Ez mindig meglepett, hogy a vonaton alvás ennyire "meghökkentő". Egyetemi éveim alatt míg ingáznom kellett Bp. és Cegléd között, ott is rengetegen szundítottak a délutáni / esti zónázókon.

Din Serpahis 2020.05.15. 09:08:00

Hát nálunk a cégnél van alvószóba, amíg még benn voltunk az irodában mindig lementem ebéd után fél órát szunyálni.

dikusz. 2020.05.15. 09:36:10

@seigyo_zoufukuki: Ha manapság elszundítanál a Nyugatiból kiindulva, és Ceglédig aludnál, nem biztos, hogy meglenne a cuccod, mire hazaérnél.
Nem egyszer láttam, hogy érdekes arcok mindenféle csomag nélkül felpattannak a vonatra, általában kettesével, és igen tágra nyitott szemmel futkorásznak oda-vissza a vonaton, figyelve a csomagokat. Nem biztonsági őrök...

fhdgy 2020.05.15. 09:53:09

@dikusz.: Ők megvédik a csomagokat, mint annak idején a MANYUP-ot! -:)

dikusz. 2020.05.15. 10:39:15

@fhdgy: Nekik nem sok közük van a MANYUP-hoz, nem hivatalos emberekre gondoltam.

Muscari 2020.05.15. 10:50:29

Mi éjszakás műszakban szoktunk aludni, mikor szüneten vagyunk. Hivatalosan egy óra, gyakorlatilag másfél, ha nem busy.

Platonica 2020.05.15. 11:07:56

Az 'alvas a jelenben' nem tul forditas, hogy lehet nem a jelenben aludni?? Angolul a megfelelo 'sleeping _while_ present', ami ugye egy kicsit mas.

A gyerekem az egyetemi orajan aludt el. Kicsit huzos volt, mert csak 4-en voltak jelen plusz a tanar. Valoszinuleg nem a tulzasba vitt szorgalom okozta:-x De az tuti igaz volt ra, hogy 'sleeping while present', nem is irtak be hianyzonak:-D

Bredpitt Monika 2020.05.15. 12:03:20

Nekem volt olyan ejszakas muszakom, egy anyaotthonban, ahol siman megagyaztunk magunknak es aludtunk, bar neha alig mertem lehunyni a szemem, mert attol feltem , hogy az anyukak a kest fogjak belem szurni (miutan aznap tobbszor is osszecsaptam veluk a szabalyok betartasa miatt).

Az egyik kolleganonk rendelt maganak egy ebresztoorat, mert allandoan kesobb ebredt , mint az anyaotthon lakoi( nem nagyon zavarta a teny, hogy nem kene 9 ig aludni). Na, akkor lett elmagyarazva, hogy hivatalosan nem lehetne aludni.

Osszesen harom anyuka volt, es harom gyermek, egy kis lakasban volt az otthon.

Bredpitt Monika 2020.05.15. 12:09:01

Bocs, de nem birom megallni, hogy ne beszeljek a virushelyzetrol.
Felhivtam a covidos 80 as szamot, es megkerdeztem, hogy mikor lathatom a draga , amerikai ferjem.
A mostani rendelet szerint johet, de 14 napos karantenban kell lennie, ami lehet a lakasunk. Arra nem kerdeztem ra, hogy nekunk is itt kell e lenni vele ket hetig ebben a kis 50 nm es lakasban, de gondolom a valasz igen.

Szoval, ma elmondom neki a jo hirt. Johetsz, ha kibirod velem ket hetig egy legterben. Fiuk, valaki szamolja ki nekem mennyi sort kell vennem ket hetre. Udv

Ja, es halleluja, 8300 emberbol kettonek pozitiv a covid tesztje.
Istenem, nagy az Isten allatkertje !!!!!

Bredpitt Monika 2020.05.15. 12:12:27

"Dr. Brigitte Steger elmesélte, hogy egy étteremben egy társasági vacsoránál egy kolléganője barátja elaludt. A vendégek elismerően nyilatkoztak a barát “úri viselkedéséről” – ahelyett hogy elment volna, inkább itt aludt."

nekem a masfel eves gyerekem eves kozben aludt el, az etetoszekben, valahol van egy foto is rola, az aranyos volt

Muscari 2020.05.15. 14:51:20

@Bredpitt Monika: ez nagyon jó! Örülök, hogy tud menni a férjed. Ti a lanyoddal kimehettek majd, csak ő nem. Nem értem benne a logikát. Mikor láttátok egymást utoljára? Ő nem kapta el a vírust? Látom, hogy nagyon gáz a helyzet arrafelé is. Nekünk meg itt a UK-ben a dobogó második foka jutott, az se tölt el valami nagyon nagy boldogsággal. Én már tavaly nyár óta a front line-on dolgozom, átnyergeltem az idősotthonokból az NHS-hez. Soha jobbkor, mit mondjak

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2020.05.15. 15:25:47

@dikusz.: Eredetileg alvást akartam írni, aztán jobban belegondolva javítottam szundira, demonstrálva, hogy fél szem a csomagon. :D

Mondjuk a lényegen nem változtat, az ember szvsz akár 8 akár 12 óra meló után is ugyanúgy elbóbiskol egy 1-1,5 órás úton...

Golf2 2020.05.15. 16:04:53

@Bredpitt Monika: valaki szamolja ki nekem...napi 1 elég,ha épp megjött(nem neki) akkor addig 2.

Csodabogár 2020.05.15. 16:43:34

Nagyon nagyon régen, Angyalföldről jártam Kelenföldre dolgozni, fél nyolcra. 50-es évek, késés kizárt!
Nos akkoriban a Hősök terén beültem az 1-es buszba a végállomáson és a végállomás előtt egy megállóval kellett leszállnom. Fiatal voltam és hiú, isten őrizz elaludni. Borzasztó sokat szenvedtem, mert legkésőbb az Alagút után már pillanatonként esett le a fejem.
Viszont azt hiszem, hogy nálunk még ma se szokás a buszon, villamoson vagy metron aludni. Szerencsémre, kora reggel már nem utazgatok, így nem tudom.

_Neville 2020.05.15. 20:32:00

Hát a japán "az a jó munkaerő, aki minél több időt rohad bent, hogy milyen minőségben, másodlagos" szemlélethez ez eléggé illik. A vonaton alvás szerintem viszont Magyarországon is bevett dolog, legalábbis kora reggeli, késő esti járatokon legalább a vonat negyede szundítani szokott, és senki se szólja meg őket érte.

gigabursch 2020.05.15. 20:32:06

Aludni mindig ls minden körülmények között jó

élhetetlen 2020.05.15. 21:11:43

@Bredpitt Monika: Jó régen voltam fiatal, (úgy 45 éve), aludni bárhol, bármikor tudtam. Az első munkahelyemen, adott cég minőség ellenőrzési főosztálya, nem csak bemértünk, teszteltünk, de időnként izzasztottuk is a számítógépeket (48 óra üzem, melegben), ott éjszaka nagyon kényelmesen lehetett aludni, mert nem íróasztalok voltak, hanem három asztalnyi munkalapok. Azt nem tudom, hogy szabályos volt-e, hogy egyedül voltam bent (gondolom nem), de csak két balesetem volt. Az egyik az húzós, kenőmájast vittem vacsorára, és benyeltem egy centis, fél gyufaszál vastagságú szálkát, ami beállt keresztbe a mandulámba. Nem tudom, próbált-e valaki ilyet kiszedni a saját torkából. Közben nyelni sem mertem, nehogy beljebb fúródjon. Brrr… A másik, az csak mókás, hajnal felé kellene egy kávé. Automata, bedobom az utolsó aprómat, és végignézem, ahogy a kávém elmegy a lefolyóba. Kifogyott a gépből a pohár.
A régi rend; diploma után egy évvel lehetett menni estin másik egyetemre. Az első tanévben még Fehérvárhoz kötött az előző tanulmányi ösztöndíjam, tehát onnét jártam fel az ELTE-re, heti háromszor, négyszer, és óraszámtól függött, hogy tízre érek haza, vagy egyre, reggel meg munka. Egyértelmű volt, hogy a vonat, az alvásra való.
És egy egyszeri eset. Szüleimnél szombaton szüret, jöttek segíteni ismerősök, másnap meg én lettem a kijelölt, aki viszont segít. Kivoltam, mint a liba. Jövök haza este, fülkés vagon, ülőhely nincs, de a közlekedőn az ablakoknál van kapaszkodó rúd. Lekönyököltem, kiegyensúlyoztam maga, és állva elaludtam. Szegény kalauz majdnem frászt kapott, mert földön, csomagon ülőt már látott már aludni, de ilyet még nem. Arra ébredtem, hogy megkocogtatta a vállamat, és látszott, hogy megkönnyebbült, mikor megmozdultam. Bocsánat, csak nem tudtam, mi van, mondta (szerintem már egy odaragadt hullát képzelt).
Régi szép idők!

élhetetlen 2020.05.15. 21:25:03

@Muscari: “Nem értem benne a logikát.”. Akkor kicsit Magyarországról. Pár napja még az volt, hogy a Pest megyeiek nem hagyhatják el a megyét, viszont ide jöhet bárki, és összeszedheti a víruskáját, ha talál, és viheti haza. Most már a Pest megyeiek mehetnek, de a budapestiek nem, de mégegyszer, Budapestre mindenki jöhet az ország bármely részéről. Logika?

élhetetlen 2020.05.15. 21:50:18

@Csodabogár: “50-es évek, késés kizárt!” 70-es évek, késés nem kizárt, csak minden késésért az év végi jutalékból, vagy miből levontak x %-ot. Én voltam a második a legkevesebb pénzt kapók listáján. Zuglóból jártam a Hűvösvölgyi útra dolgozni. Nem igazán ment a korán kelés (most, hogy nyugger vagyok, éjféltől, egytől du. 2-ig alszom), Tehát rohanás, ki a metróból, a busz ajtaja nyitva, megcsíptük. De az 56-os és az 56 E ugyanonnan indult, csak az E nem állt meg a munkahelyemnél. Megint elmentem kirándulni, megint elkéstem. “Szép” emlékek!

élhetetlen 2020.05.15. 22:08:18

@gigabursch: “Aludni mindig ls minden körülmények között jó”. Csak egy sztori. Jordánia, telepített idegenvezető. Bemutatkozik, ezt végzett, mióta van itt, a szokásos. Hobbim az alvás, mondja. Aztán láttuk is. Holt-tengeri pancsi, gyülekező adott szálloda halljában, a srác az indulás időpontjáig aludt egy fotelban, utána állt rendelkezésünkre. És nem egy lelassult ember volt, hanem egy pörgős, huszonéves fiatal srác. De holtidőben aludt.

2020.05.15. 23:04:15

Hm, szerintem, ez eléggé egyénfüggő. Volt már olyan, nem egyszer, amikor osztott műszakban dolgoztam, hogy a déli és az esti műszak között volt 3 órám, és abból 2-öt végigaludtam. Amikor felébredtem, fáradtabb voltam, mint előtte. A japcsik, persze, melómániások, ezt európai ésszel felmérni sem lehet, mert egy átlag európai nem utazna 3 órákat csak a melóhelyére (megtörténik, de nem általános), és pláne nem érezné, hogy muszáj túlóráznia, mert különben "megszólják". Igaz, kevesebb is az öngyilkosság Európában az ebből adódó frusztrációkból, amire a japcsiknak egy külön szavuk van. No de, különböző kultúrák, más társadalmi elvárások. Ám szerintem Japánban sem bánnák a nyugat-európai munkamorált, csak persze, ők túl vannak népesedve a szigetükön, míg itt meg pont az ellenkezője.

2020.05.15. 23:36:06

@élhetetlen: Nulla. Ez szimpla belpolitikai faszverés, a legaljasabb fajtából. Egyszerű bosszú, amiért Budapest nem Fideszes.
Amikor egymástól és Sorostól meg Brüsszeltől is független, nemzetközi társadalomkutatói intézetek egybehangzó állítása az, hogy Magyarország már nem demokratikus berendezkedésű állam, akkor talán érdemes elgondolkodnia az egyénnek, hogy jó országban él-e, függetlenül a nemzetiségétől.
Bár, mondjuk az, hogy Magyarország messziről ugatja a demokráciát csak annak újdonság, aki az utóbbi évtizedet egy kő alatt töltötte .... a Marson. 2010-ben már eléggé egyértelmű jelek voltak mindazoknak, akik érteni akarták. Utána már csak erősödtek. És 10 év alatt eljutottunk oda, hogy Magyarország ma már nem demokrácia a nemzetközi megítélés szerint. Rákosi és Kádár valahol a pokol egyik bugyrában azóta is részegen ünnepel, ja, Horthy állja a számlát :P

Csodabogár 2020.05.15. 23:39:36

Most jutott eszembe, hogy mikor Kínában voltam, néhol rámeredtem igazi öltönyös emberekre, amikor úgy délidőben egy fa tövében ülve aludtak az utcán. Mi rohantunk persze, turista csoport, de ezt a jelenséget többször is láttam. lehet, hogy ez az aludjunk bármikor bárhol valami ázsiai szokás?

2020.05.15. 23:43:34

@élhetetlen: Azt még hozzá kell tennem, hogy mindezt én személy szerint mérhetetlenül sajnálom, ugyanis imádom Budapestet, jobban, mint a saját szülővárosomat, Brassót. Pedig az sem érdektelen. De van egy olyan érzésem, hogy évekig nem megyek arra, és mindenkit lebeszélek róla, akit lehet. Diktatúrákat ugyanis értelmes, józan ember nem támogat.

2020.05.15. 23:51:29

@Csodabogár: Az tuti, mert ahány ázsiai, leginkább kínai beosztottam volt a konyhán, az mind képes volt bármikor akár percekre is, de bealudni. Közös tulajdonságuk volt még, hogy rohadtul nehezen viselték, hogy nőként én vagyok a főnökük, és azt teszik, amit mondok. Egyszer fajult odáig a helyzet, hogy egy szerviz közepén azt mondtam az éppen aktuális csung-linek, hogy get-the-fuck-out-of-the-kitchen, amihez a séfnek csak annyi hozzáfűznivalója volt, hogy move-your-ass.
Én soha többé, a büdös életben nem akarok semmilyen csing-csung-linggel dolgozni.

élhetetlen 2020.05.16. 00:23:55

@Pink Petsch: “Ez szimpla belpolitikai faszverés, a legaljasabb fajtából. Egyszerű bosszú, amiért Budapest nem Fideszes.”. Ez igaz. “akkor talán érdemes elgondolkodnia az egyénnek, hogy jó országban él-e, függetlenül a nemzetiségétől.”. Nekem már nem érdemes. 67 éves vagyok, 17 éve tropára ment a bal térdem, már gerinc problémáim is vannak, én már nem indulok el másik országba, mert itt stabilan van pár barátom. aki, ha eltanyázok, az egyik fel tud emelni, ha ő nem elérhető, akkor a másik mentőt tud hívni, és ezt nem könnyű összeszedni egy másik országban. És a magyar nyugdíjból az ellátás nem megfizethető nyugaton. De kösz a tanácsot.

2020.05.16. 00:47:17

@élhetetlen: Hm, van még minimum 20 éved az életből... az gombócból is sok egy olyan makro-környezetben, amely mérgező. Mert a mai Magyarország toxikus bármely 3 számjegyű IQ-val rendelkező elmére, amely nem szociopata. Csak mondom ... 20 év nagy idő egy emberéletben ..

élhetetlen 2020.05.16. 01:15:31

@Pink Petsch: Nem vagy vátesz! A családomban leghosszabb kort megélt ember 74 éves korában halt meg. Az utolsó családtagom, a testvérem tavaly halt meg, 55 éves korában. De, ha lenne is min.20 évem, ahogy mondod, mire mennék a nyugdíjammak és a tíz millás (forintban) megtakarításommal nyugaton, egy bérlakásban? Mire, meddig lenne elég? Az előbb még komolyan válaszoltam, de te megint kezded ész nélkül osztani az észt.

2020.05.16. 01:24:52

@élhetetlen: Viszont, ahogy van állam-alapító, úgy van állam-szétverő is ... 1000 év múlva, amikor csak pár megszállott nyelvész kutatja majd a 21.-ik századeleji társadalmi berendezkedéseket, rá fognak találni, arra a negyedszázados intervallumra a 21.-ik század első évtizedeiben, amikor megkezdődött a magyar nemzet, mint olyannak az eltűnése. És mivel akkor már semmilyen éppen aktuális politikai szarság nem játszik majd közbe, azt is meg fogják állapítani, hogy a hanyatlás a 21 század elején kezdődött, és a 2100-as évekig ki is futotta magát, mivel egy jóindulattal is max. 9 millás nemzet, amelynek vezetője a saját és családja gyarapodását tartja, illetve tartotta szem előtt elsődlegesen, csak felgyorsította azt a folyamatot, ami pár évszázadon belül, amúgy is a magyar nemzet eltűnéséhez vezet.
Egy dolgot ugyanis soha ne felejtsünk el. Orbán egy dologban nagyon is tájékozott, a társadalomtudományokban. Ismeri és érti is a folyamatokat. Ő nem a román cipész-tanonc Ceausescu.
Mit gondolsz, miért akarja teljes erejéből kiírtani és hitelteleníteni a társadalomtudományokat Magyarországon? Miért akarja úgy beállítani őket, mintha csak horoszkóp-készítő kuruzslók lennének?
A társadalomtudományoknak is ugyanúgy megvannak a maguk törvényei, mint a természettudományoknak. Nem annyira látványosak a bizonyítáai eljárások, mint a felületi ellenállás megtörése az üveg kólávál és egy mentás cukorkával, de pont annyira bejönnek... csak több időbe kerülnek. Olykor generációkba is. De attól még igazak. És Orbán semmi mástól nem fél, csak a társadalomtudományi bizonyosságoktól. Tényleg, senkiben nem merült fel még a kérdés, miért pont a CEU-t, a nemzetközi társadalomkutatási központot, illetve miért pont az ELTE társadalomtudományi tanszékét támadta vehemensen?
Mert fél tőlük. És joggal. Mert ő maga is ismeri a társadalmi mechanizmusokat. Az egyetlen dolog, amit ismer. És nem, nem hülye, tudja, hogy a rendszere fenntarthatatlan, de legalább a saját életében fent akarja tartani. Az egész csak szimplán a hatalom érzetéről szól, erre izgul a csávó. Egy szociopata, hatalom-mániás, Napoleon-komplexuszos ürge vezeti ma Magyarországot.
Hát, sok sikert, NER-társak!

2020.05.16. 01:54:01

@élhetetlen: Állítottam én olyat? Már, hogy vátesz lennék ...azért bocs, hogy 67 évesen nem szórok rád automatikusan földet, mert nem tudta, hogy azt te a családi history alapján elvárnád. De akkor tudod, mit, nyugodj békében! Majd szólj előtte pár nappal hova küldessek koszorút.
És most mégis mi a faszt vártál egy olyan kommentemre, ami teljességgel pozitív volt, hogy.-ne-add-fel-mindig-van-egy-másik-lehetőség. Erre kapok egy olyan választ, mintha direkt támadtalak volna. Mondd, nem élsz te túl rég óta Magyarországon? Átmentél nyuggerbe, esetleg? Csak kérdem ....

élhetetlen 2020.05.16. 02:38:00

@Pink Petsch: Te tényleg flúgos vagy a magad módján. Én is látom, amit te látsz, csak te nem vagy képes szétválasztani azt a két dolgot, hogy látom,hogy mi folyik itt, attól a ténytől,hogy már nem vagyok abban az állapotban, hogy új életet kezdjek egy másik országban. De, ha örökbe fogadsz, és szerződéssel kötelezed magad, hogy életem végéig gondoskodsz rólam, biztosítod a kényelmemet, ellátsz, akkor gyere azzal, hogy menjek. A lakásból sem tudok lemenni segítség nélkül , de menjek világgá, mert nem tetszik a rendszer? Azért próbálj meg gondolkodni is, mielőtt szövegelsz. És menj a p..ba a NER-társ szövegeddel, nem vagyok az.
És a folytatás. “Állítottam én olyat? Már, hogy vátesz lennék ...”. Nem, csak minimum húsz évet mondtál. Erre írtam, hogy nem vagy vátesz. “Bár, mondjuk az, hogy Magyarország messziről ugatja a demokráciát csak annak újdonság, aki az utóbbi évtizedet egy kő alatt töltötte .... a Marson”, “a mai Magyarország toxikus bármely 3 számjegyű IQ-val rendelkező elmére, amely nem szociopata.”. “mi a faszt vártál egy olyan kommentemre, ami teljességgel pozitív volt,”, Az előbbi két bevágott mondatod teljességgel pozitív volt? Amiben kb. kő alatt élőnek, alacsony IQ-júnak, sőt NER társnak minősítettél, azok után, hogy leírtam, hogy miért maradok itt? Miért gondolod, hogy okosabb vagy, mint én? Miért gondolod, hogy a CEU, az ELTE ügyeket én nem látom, nem értem? Csak öntelt vagy. És, igen, átmentem nyuggerbe, Ja, és ne küldj koszorút, nem lesz temetésem.

2020.05.16. 03:44:11

@élhetetlen:Ha itt lennél a szomszédomban, én gondoskodnék rólad is, a magam a módján. Ahogyan gondoskodok az echte német szomszédomról, aki csak 3 évvel fiatalabb nálad, azaz 64 éves. Hetente legalább egyszer készítek olyan kajákat, amelyekről elhihető, hogy 1-2 adagban nem lehet megcsinálni csak magamnak. Meg tudnám, de leginkább neki főzök (Jövő hétre thai curry van beígérve, legutóbb meg sáfrányos rizottót kapott kacsahússal;)). Egyrészt, szeretek másokat etetni, másrészt, nagyon kedves volt velem, még a netjét is megosztotta velem. Hetente 1-2-szer dumálunk hosszabban, látom, hogy jól esik neki. A "hideg-rideg" echte német szomszédom ;)

kolomparlole1114 2020.05.16. 08:34:57

@seigyo_zoufukuki: Buszon, metrón az az első leülés után hogy már megyek is le alfába. Az ilyen holtidők kitöltésének leghasznosabb módja az alvás, hogy aztán ne melóban kókadozzon az ember 8 órát, hanem ott már a munkára koncentrálhasson. És ott is jobb bebólintani mondjuk fél órára, mint órákig küzdeni a szemhéj lecsukódása ellen (nyilván azalatt a produktivitás alulról közelíti a 0-t).

nemhüje 2020.05.16. 08:35:07

@Pink Petsch:
A helyedben szégyenkeznék, hogy több év társadalomtudományi képzés után csak ilyen rasszista megnyilvánulásokra futja.

kolomparlole1114 2020.05.16. 08:35:23

@Platonica: Egyik haverom már az ajtóból hajította előre a táskáját, beült mögé és már ment is le alfába. Órán. Az igazgató volt a tanár. Egy idő után már meg se próbálta felébreszteni, rájött hogy akkor sincs vele előrébb ha ébren van. :)

kolomparlole1114 2020.05.16. 08:35:30

@_Neville: Magyarban is ez a szemlélet megy, túlórázzál, attól vagy jó melós. Persze nincs az a 2 órás meló amit ne lehetne 10 óra alatt is elvégezni...

Bredpitt Monika 2020.05.16. 09:26:11

@Muscari: azt nem tudom, hogy most mi lenne lanyommal new jerseyben, mivel amerikai allampolgar be fogjak engedni, de lehet hogy karantenba kell mennie, ennek nem jartam utana, bar ha meglatjak, hogy innen jott , egy olyan orszagbol amire a vilag irigykedik a jarvany kezeles miatt (hahahahahahaha) akkor lehet, egybol beengedik......

ferjem tegnap kitert a hitebol, hogy 14 napig itt lenne bezarva velem, de o azt gondolja, hogy nem fogjak figyelni, hogy kimegy e a lakasbol , mondtam neki, hogy majd kapsz egy oltast , amivel egy chipet juttatnak a borod ala......erre az volt a reakcioja (ne aruld el senkinek) hogy ....if they give me a boner with the shot than it is fine

szoval megvolt a tegnapi mulatsag, ugy rohogtem ket percig, hogy megfajdult a hasam......

Bredpitt Monika 2020.05.16. 09:31:49

@élhetetlen: hozzam johetsz Franciaorszagba, elobb utobb ott fogok kikotni,b armi aron, a csaladom azt hiszi, hogy hulyulok, pedig nem......

elkezdtek rebesgetni az elorehozott valasztosakat (ami szerintem eleg bator lenne az oktoberi eredmenyek lattan), ha mondjuk megtortenne es mar most kiderulne, hogy igeny van erre a troger, undorito bandara, akkor tuti good bye lesz

lanyomnak kulon bonusz lenne, ha megtanulna franciaul

(a pinkyt nem kell komolyan venni, amugy szerintem nem rad ertette a ketjegyu IQ t)

odamondó 2020.05.16. 09:36:04

@Muscari: ja ezt akartam írni. Éjszakai műszakban állja meg valaki, hogy soha sem alszik el. Mondjuk úgy reggel 7 felé.

Privateer 2020.05.16. 09:36:53

@Bredpitt Monika: Nem kéne offolni. Semmi köze a témához.

nyuszigonosz 2020.05.16. 09:51:31

@Bredpitt Monika: Már a múltkor valamilyen hozzászólásodban írtál erröl a Franciországba költözésedröl és már akkor akartam kérdezni töled, de most, hogy újra elöhozod - söt már vendégeket is hívsz oda ahol még nem is vagy :-) - szeretném töled megkérdezni:
Mit tervezel Franciországban csinálni? Beszélsz franciául?

vándor madár 2020.05.16. 10:24:40

@élhetetlen: A mútkor még Jánossomorján építkeztél vagy rosszul emlékszek?

@Pink Petsch: , @Bredpitt Monika:

"És a magyar nyugdíjból az ellátás nem megfizethető nyugaton. ...
De, ha örökbe fogadsz, és szerződéssel kötelezed magad, hogy életem végéig gondoskodsz rólam, biztosítod a kényelmemet, ellátsz"

Az Európai Unióban a szabad mozgás nem vonatkozik mindenkire és mindenféle esetre. Élhetelen 2 helyen is leírta, amit kell, de észre sem vettétek.
Valakinek főzni egy vacsorát vagy fizikailag ellátni az nem ugyan az, mint finanszírozni a létfenntartását, ugyanis a letelepedéskor azt kell hitelt érdemlően igazolni, hogy van -e elegendő jövedelme az ottani életvitelre + betegbiztosítás megléte.
Ha most Franciaországban lenne, lehet, hogy túl sem élte volna a járványt. Ott már a melegtől is meghaltak 2003-ban közel húszezren, úgyhogy demokrácia ide vagy oda, nem egy életbiztosítás.

SzZoole 2020.05.16. 11:38:39

@nemhüje: a fentebb irt megnyilvánulásaiban melyik része volt rasszista @Pink Petsch: -nek?

élhetetlen 2020.05.16. 14:10:41

@Pink Petsch: Elhiszem, hogy jó ember vagy, csak előbb jár a kezed, mint az agyad. Durván lekezelő a stílusod, és nem előszörsz írsz így (Moszkva). Fogalmad sincs, mit gondolok a magyarországi dolgokról, de papolsz nekem, hogy mit kéne gondolnom, és nagyvonalúan tudatlan hülyének minősítesz (kő alatt, IQ), és roppant elégedett vagy magaddal, hogy milyen okosan eligazítottál. Nem tetszik. Kb. ennyi.

élhetetlen 2020.05.16. 14:16:36

@Bredpitt Monika: Kösz a meghívást, lélekben elfogadva, de én már azzal is beérem, ha a nappali és a konyha között sikeresen eltotyogok. Valamikor úgy képzeltem, hogy öreg koromra elhúzok egy tenger mellé, Spanyolországba, vagy egy görög szigetre, de nem jött össze.
Az előrehozott választásnál sajnos nem lenne esélytelen a Fidesz. Karácsony Gergely savazzák rendesen, és ugye, ilyen lenne a köv. kormány, ha nem ők lesznek, nem törődik az emberekkel, még az idősek otthonába se ment ki. Orbán meg megint megmentette az országot, és elment x kórházba, hogy feltartson pár szakembert a munkájában. Erős a propaganda, és úgy tűnik, működik. Olyan jó a kormányunk, hogy már megint minket irigyel a világ. (Pinkyről meg annyit, hogy lehet, hogy nem rám értette az IQ-t, de nekem írta).

Golf2 2020.05.16. 14:33:57

@élhetetlen: Valamikor úgy képzeltem, hogy öreg koromra elhúzok egy tenger mellé, Spanyolországba...én is,25 évvel ezelött kellett volna már.

élhetetlen 2020.05.16. 14:36:40

@vándor madár: Rosszul emlékszel, sehol nem építkezek. Már csak egy kertes ház hiányozna. A balatoni 500 nm is csak a pénzt eszi, mert kénytelen vagyok fizetni a kertészt, hogy ne büntessen az önkori. Már az itthoni 36 nm-es terasszal sem boldogulok, 17 éve nem tudok sem letérdelni, sem leguggolni, két éve meg már lehajolni sem, hogy a cserepeket kigazoljam, és még van vagy 50, pedig már a kipusztultak helyére nem veszek új növényt. Brrr… Azt viszont köszönöm, hogy megértetted, amit írtam.

élhetetlen 2020.05.16. 14:59:29

@Golf2: Hét évvel ezelőtt még dolgoztam, és szerettem a munkámat, tényleg csak nyuggerként mentem volna el. Addig elég volt az évente egy-két hét. És, ha nincs ez a rohadt gázolás, simán ment volna. Így már nem lehet belevágni, hogy elég két lépcső korlát nélkül, vagy egy megasabb útpatka, és megáll a világ.

nemhüje 2020.05.16. 23:06:03

@SzZoole: aki egy komplett népről alkot véleményt a negatív tapasztalatai alapján, az rasszista.
@Pink Petsch: "Én soha többé, a büdös életben nem akarok semmilyen csing-csung-linggel dolgozni."

Ha egy kínai mondaná, aki dolgozott már öt román cigánnyal meg pinkp.-vel, hogy soha a büdös életben többet nem akar szőröstalpú románokkal dolgozni, az is rasszizmus lenne.

Bredpitt Monika 2020.05.18. 09:10:06

@Privateer: tegyel szurore, ha nem tetszik, udv

Bredpitt Monika 2020.05.19. 12:51:19

@vándor madár: "Élhetelen 2 helyen is leírta, amit kell, de észre sem vettétek. "

Bocs, de ezt miert nekem irtad?

Bredpitt Monika 2020.05.19. 12:56:24

@nyuszigonosz: jobb keson, mint soha, szoval most valaszolok

nem beszelek franciaul, de ez engem nem zavar, osszel mar jelentkeztem egy oldalon gyermekfelugyelonek, angol es amerikai csaladokhoz, de azon az oldalon csak ugy tudnak kikozvetiteni, ha ott elsz mar, szoval az abbamaradt,

nagyon meg van kotve a kezem lanyom miatt, ha eladnam a lakast, akkor lenne anyagi fedezet az ott kezdeshez de ez nagyon bator es vakmero lepes lenne, nem tudom meg pontosan hogy lenne az indulas, de ha vegleg elpattan a hur, akkor meg fogom oldani, koszonom a kerdesed

ja, es a soprogetni fogok Marseilleben az algirokkal, az komoly (marmint az otlet , meg a vizio)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása