oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. május 02. 06:30,  Kamikáze magyarok külföldön 25 komment

2020. május 02. 06:30 Határátkelő

Kamikáze magyarok külföldön

„A mi életünk szerves része a változás” – mondta Schrammel Ivett, amikor leültünk beszélgetni saját határátkelős tapasztalairól és arról, hogy szakemberként hogyan látja a külföldre költözés okozta lelki nehézségeket és persze a vele járó pozitívumokat.

schrammel_ivett_poszt_foto_pickpik_com.jpg

Ivett először több mint tíz éve lett határátkelő, amikor Ausztriába költözött a családjával, nem sokkal később már ott született meg harmadik gyermeke. Az ausztriai időszak csak fél évig tartott, az „igazi” határátkelés hét évvel ezelőtt történt, amikor Gibraltárra költöztek.

„Az ausztriai határátkelés egy hónappal a harmadik lányom születése előtt mai szemmel visszanézve kamikáze akció volt. A férjem váratlanul kapott egy állásajánlatot egy nemzetközi cégtől. A legnagyobb lányom óvodás volt, a középső egy éves és néhány hónapos, a legkisebbet pedig éppen vártuk. Úgy gondoltam, a következő egy-két évben mindenképpen szünetet tartok a pszichológusi munkámban, csak a gyerekekkel foglalkozom, azaz valójában mindegy, hogy ezt az egy-két évet hol töltjük” – mesélte Ivett.

Utólag azért tartja kamikáze-akciónak, mert angolul és franciául beszél, németül viszont nem.

„Már az első hónapok során olyan, előre nem látható nehézségek merültek fel, amik gyakorlatilag lehetetlenné tették számomra a hosszabb kint tartózkodást” – tette hozzá.

A szülés után volt két életmentő műtétje, a férje rengeteget utazott a munkája miatt, bébiszitterek jöttek-mentek, azaz nem volt állandó segítsége – összességében szinte egyedül élt három gyerekkel egy olyan országban, melynek a nyelvét nem beszélte.

Kamikáze határátkelők

Pszichológusként ma úgy látja: esete nem egyedi, rengeteg hasonló „kamikáze” akad a magyar határátkelők között.

„Főleg a pályakezdő fiatalok közül nagyon sokan indulnak el bármiféle vagy legalább megfelelő nyelvtudás nélkül. Szerintem ezek nem a legszerencsésebb vállalkozások. Nyilván el lehet helyezkedni olyan szakmákban, melyekben elegendő az alapszintű nyelvtudás, de ahhoz, hogy valaki egy országban be tudjon illeszkedni, hogy otthon tudja érezni magát, hogy egy új kapcsolati hálót fel tudjon építeni, ahhoz egy elég magas szintű nyelvtudás szükséges” – mondta Ivett.

Gibraltár kizárásos alapon

Ausztriából visszaköltözve három évet Magyarországon éltek, majd következett kifejezetten tudatos döntés eredményeként Gibraltár.

„Gibraltár kizárásos alapon jött: Európát nem szerettük volna elhagyni és az angol volt az a nyelv, amit mindketten beszélünk. Nekem pedig az egész dél-spanyol terület 25 éve nagy szerelmem – Gibraltárral együtt” – mesélt a döntés okairól.

A gibraltári kiköltözés minden szempontból más volt, mint az ausztriai, ismerték és nagyon szerették a régiót – hatalmas lelkesedéssel vágtak bele a határátkelésbe.

A hazaköltözést komoly vívódás előzte meg, végül a család miatt döntöttek mellette. Két részletben költöztek: először egy év után visszamentek Gibraltárra.

„Elképesztő honvágyat éreztünk Gibraltár iránt. Gibraltáron a család hiányzott, ezért költöztünk haza, itthon viszont minden más hiányzott a családon kívül. Ezért egy év után visszaköltöztünk” – emlékezett vissza Ivett.

A határátkelők jellemző problémái

A határátkelők életében két klasszikus nagy probléma szokott jelentkezni: az egyik a beilleszkedés kérdése, ami persze személyiségfüggő is, a másik pedig az önbizalomvesztés, hiszen a legtöbben nem tudnak azon a szinten belépni a külföldi életbe, amit Magyarországon maguk mögött hagynak.

„Ráadásul a nyelvi nehézségek miatt sokaknak az is problémát okoz, hogy megfelelően megmutassák magukat. Hiába tudja ő, hogy kicsoda, ha ezt egyszerűen nem tudja megfelelően kifejezni” – mondta immár pszichológusi minőségében Ivett.

„A határátkelés az élet egyik legnagyobb kihívása, egyben a legérdekesebb és legszebb önismereti útja is, aminek az eredménye egy személyiségfejlődés. A határátkelés hatalmas lehetőséget rejt magában, hiszen az embernek valójában mozgósítania kell minden erőforrását, tapasztalatát, képességét ahhoz, hogy meg tudjon birkózni a teljesen új kihívásokkal” – vélte Ivett, aki szerint ez egy nagyon intenzív önismereti tréning. (Ha bővebben is érdekel Ivett munkája, esetleg felvennéd vele a kapcsolatot, keresd fel a blogját!)

Miről beszélgettünk még?

(A linkre kattintva a beszélgetés adott része indul el.)

Munkalehetőségek és élet Gibraltáron

A máltai kaland

Miért költöztek vissza Magyarországra?

A gyerekek hogyan élték meg a költözéseket?

Milyen klasszikus élethelyzetekkel szembesülnek a határátkelők?

Mennyire nehezítik meg a beilleszkedést a Skype és társai?

A határátkelés pozitívumai

„Sokan vannak, akik hazajönnének, de nem tehetik meg”

Rózsaszín szemüvegeink itthon és külföldön

Az itthon maradó családtagok problémái

Itt feliratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A podcastot a SPOTIFY-ON ITT HALLGATHATOD MEG.

(Fotó: pickpik.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast portré Magyarország Ausztria Spanyolország Gibraltár Nagy-Britannia Málta

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6315653578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.05.02. 17:33:40

Hiánypótló poszt, jó volt, de tényleg :-)

De..

Szívesen olvasnék Gejzátúl a bíbor spárga termesztéséről, az ültetéstől az aratásig, és Pinki bAnditól a bíbor spárga elkészítési módjáról :-)))

Vicc volt

Csodabogár 2020.05.02. 17:40:06

Köztudottan öreg vagyok és feledékeny. De ezt a hölgyet már többször olvastam az ingázásaiva és a nem tudom hol jó nekem történetével, pedig az ő szakmájával kicsit határozottabbnak kellene lennie. Szerintem!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.05.02. 18:04:13

@Csodabogár: egy pszichologusnak az elso es legfontosabb paciense onmaga:)

nyuszigonosz 2020.05.02. 18:13:45

@Csodabogár: :-) Mondják - a rossz nyelvek :-) - hogy pszichológiát is az végez, akinek szüksége lenne/van rá. :-)

dikusz. 2020.05.02. 19:01:08

A kommentek miatt érdemes volt elolvasnom a posztót. :)))

SzZoole 2020.05.02. 19:22:33

@dikusz.: a vídejút is nézd már meg oszt utánna mond el miről szólt :-))

SzZoole 2020.05.02. 20:08:04

Itt egy kvíz ki mennyire ismeri a szabolcsi nyelvjárást, nekem 10/10 lett az eredmény :-))

quiz.tryinteract.com/#/5ea31dafb15ddd001453c0dc

SzZoole 2020.05.02. 21:38:07

@dikusz.: dehogy néztem, Zoole vagyok, nem mazoPista :-)))

Csodabogár 2020.05.02. 21:55:24

@SzZoole: Jelentkezzen, aki megnézte!:-)

fhdgy 2020.05.02. 22:43:26

@SzZoole: Megcsináltam a tesztet, 8/10 lett. Azt írta, hogy biztos vannak szabolcsi gyökereim. Hát nem! Szabolcsban életemben először kb. 40 évesen voltam, reggel oda, este vissza!

Legközelebb 60+ éves koromban voltam arra, igaz már többször is, és volt, hogy kettő-három éjszakát is eltöltöttem. Ennyit a tesztekről.

Somogyi vagyok, de lehet . hogy egy somogyi teszten megbuknék?

dikusz. 2020.05.02. 23:04:19

@SzZoole: @Csodabogár: Akkor rendben, mert én sem.:)

SzZoole 2020.05.03. 10:38:16

@Csodabogár: @dikusz.: nem sok jelentkező van, sírok.......:-))

SzZoole 2020.05.03. 10:41:13

@fhdgy: “ Legközelebb 60+ éves koromban voltam arra, igaz már többször is, és volt, hogy kettő-három éjszakát is eltöltöttem”

Látod, már az a több alkalom is elég volt, hogy megszabolcsiasogy és már azt is tudod, hogy mi az a ‘máminál’ :-))

Vicc volt

Csak a yamaha 2020.05.03. 14:56:20

Kedves vagy kedvtelen posztoló, aki pszichologus..Akarsz róla beszélni...;-)............................

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2020.05.03. 17:58:31

@Csodabogár: Ha feledékeny is vagy, ez az interjú - ha meghallgattad - segíthetett felidézni az emlékeidet. :-) Mindig tudtam, hogy hol jó nekem és miért. Van, hogy az ember két helyen is otthon érzi magát a világban. :-)

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2020.05.03. 18:09:41

@Zsuzsi65: @nyuszigonosz: Meglep, hogy még mindig vannak előítéletek és tévhitek a pszichológiával kapcsolatban, amikor annyi információ elérhető.. Szerencsére már egyre többeknek világos, hogy a pszichológia az emberi lélekkel, az ember pszichés működésével foglalkozik, nem csak a betegséggel, gyógyítással, hanem a lelki egészséggel, annak megőrzésével és önfejlesztéssel egyaránt. :-)

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2020.05.03. 18:21:22

@dikusz.: Ahogy látom, a kommentek nem az interjúról szólnak, így nem informatívak azzal kapcsolatban. Úgy látom, hogy valaki vagy az interjút hallgatja meg vagy kommentel, nincs átfedés a két csoport között. :-) De persze nem mindenkinek ez az érdeklődési területe. :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.05.03. 20:59:56

@Schrammel Ivett: szinte biztos voltam benne, hogy egy pszichologus valaszol :) Ne vedd magadra:) a kommentem azon reszet tovabbra is fenntartom, hogy egy spzichologus - eppen azert, mert lelki problemakkal, lelki tanacsadassal stb. foglalkozik napi szinten, elso "paciense" onmaga, vagyis sokkal inkabb "analizalja" onmagat is, mint egy atlag ember. Csakugy, mint egy orvos, aki a betegsegek tuneteit is sokkal jobban felismeri (vagy eszlelni veli) magan. Ez szvsz szinte szakmai artalom :) Ez nem eloitelet, vagy tevhit, es semmit nem von le ennek a szakmanak az ertekebol, ne ertsd felre. ex-pedagoguskent en is tanultam pszichologiat, tudom, hogy sok esetben hasznos segitseg lehet (de itt is, mint mindenhol, vannak jo es kevesbe jo szakemberek)

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2020.05.03. 22:09:54

@Zsuzsi65: Ilyen értelemben igazad van, a mi szakmánkban alapvető az önismeret és a folyamatos önfejlesztés. Bár azt gondolom, erre mindenkinek - szakmán kívülieknek is - szüksége lenne. :-)

nyuszigonosz 2020.05.03. 22:15:20

@Schrammel Ivett: Nem, elöítélet vagy tévhit. :-) Magam is tanultam pszichológiát is, mivel az egyik végzettségemhez szükséges volt a másikhoz jól jött és a mostani munkámhoz az összes elözö ismeret is nagyon jól felhasználható. :-)

Revolutionist 2020.05.03. 22:45:53

Az mitől kamikáze, hogy fix állásra kimegy valaki Ausztriába? Valaki elmesélné, mert felfogni nem igazán bírom... Az a kamikáze ellenben, ahogy pl én kimentem többször is blindre, hogy egy úgy-ahogy kapcsolat volt, mely semmit nem ígért biztosra. csak annyit, hogy próbál segíteni... ezek kb annyit jelentenek, hogy valaki eléd megy, egyet kajáltok, aztán vagy soha többé nem látod, vagy igen hevenyészve... pénz nélkül csak sátorral bicajjal és pecabottal ajánlott... XD

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2020.05.04. 06:15:30

@nyuszigonosz: Ugye milyen sokrétűen használhatóak a pszichológiai ismeretek? :-)

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2020.05.04. 06:19:04

@Revolutionist: Az interjúból kiderül, hogy mitől volt "kamikaze akció" a részemről Ausztria több mint 10 éve.. :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása