oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. április 29. 06:30,  Karantén Bezzeg-Nizzában 37 komment

2020. április 29. 06:30 Határátkelő

Karantén Bezzeg-Nizzában

Nizza azért lett Franciaországon belül „bezzeg város”, mert ott rendelték el először az éjszakai kijárási tilalmat. De vajon hogyan éli meg mindezt egy ottani magyar, Francis? 

Oszd meg te is tapasztalataid a hataratkelo@hotmail.com címen!

cim_nyitokep_pixabay_com_katitjuntja.jpg

„Szerencsés vagyok, mert irodistaként távmunkázhatok március 17-től, amikortól hivatalosan is életbe léptek a kijárási korlátozások. A karantén elrendelése nem ért váratlanul. Figyelve a kínai, majd az olasz eseményeket nem volt kérdéses, hogy Franciaország is sorra kerül. Persze, nem én voltam az egyetlen, aki ilyen előrelátó volt. Kézfertőtlenítőt még tudtam venni, de maszkot már sehol nem kaptam március közepén.

Március idusán, a magyar nemzeti ünnep napján még megtartották az önkormányzati választások első fordulóját, de a március 22-re meghirdetett második fordulót lefújták, ami most érdekes „belpolitikai” helyzetet eredményez.

Nizzának – sok más nagy- és kisvároshoz hasonlóan – nincs polgármestere. Christian Estrosi ugyanis az első fordulóban nem lett újraválasztva a szavazatok 50 százalékával. Ennek ellenére, vagy éppen azért, hogy újra válasszák ősszel, Estrosi hiperaktív. Személyesen érintett, mert ő már márciusban átesett a Covid-19-en.

Bezzeg Nizza

Nizza „bezzeg város” lett. Itt rendelték el elsők között az éjszakai teljes kijárási tilalmat. Nem verték nagydobra a miértet, hogy március 14-én éjszaka egy fiatalokból álló banda felgyújtott egy kanapét a nyílt utcán, tiltakozásul a bevezetendő karantén miatt. (Macron elnök március 13-án este jelentette be, hogy a karantén március 17-én kezdődik.)

Nizza március végén már hírül adta a családon belüli erőszak potenciális áldozatainak, hogy „joguk van elmenekülni otthonról”, azaz szükség esetén bőven van hely a „titkos lakásokban” és kijelölt szállodákban.

Országos szinten mozgósították a gyógyszertárakat. Ha valaki „19-es maszkot kér”, akkor a patikus felveszi az adatait (név és lakcím), majd értesíti a forró vonalat, hogy a bántalmazott segítségére siessenek.

Nizza – azaz Estrosi – szembement a „hivatalos” egészségügyi állásponttal, amelyik a malária ellen kifejlesztett gyógyszert egyelőre nem ajánlja a fertőzés kezelésére. Estrosit állítólag ez a gyógyszer és a híres doktor Didier Raoult gyógyította meg. A nizzai kórházak és magánklinikák mindenesetre felöltötték klorokin-készleteiket.

Nizza nem várta meg, hogy a kormány koordinálja a maszkok és egyéb védőfelszerelések szétosztását, hanem rendelt – saját forrásból – 900.000 maszkot.

Április 20-tól a város honlapján vagy egy megadott telefonszámon tudja leadni az igényét az, aki nizzai lakcímmel rendelkezik. Minden lakos két mosható maszkra jogosult, amit ingyen kap. Természetesen én is regisztráltam magam és várom, hogy értesítsenek: mikor és hová kell mennem a két maszkért.

Maszk-mizéria

Franciaországban a maszk, vagyis annak hiánya, március óta állandó téma.
„Ha nincs maszkjuk, használjanak kendőt!” - adták Marie Antoinette szájába a mém-gyártók, utalva az elhíresült „Ha nincs kenyerük, egyenek kalácsot!” mondásra.

marie_antoinette.JPGForrás: francis2020.blog.hu

Szerencsére sok barátom van, így az egyiktől kaptam ajándékba négy műtős maszkot és kettő komolyabb, filteres darabot. Az „életmentő” csomagot a felesége családja küldte nekik Kínából Franciaországba, így jutott belőle nekem is néhány.

A másik barátom, aki Bourgogne-ban ragadt, az interneten rendelt egy ötvenes csomaggal nekem. A csomag „Material Medical Urgent” matricával ma (április 23-án) érkezett meg a TNT futárszolgálattal.

Látva a híradásokat, hogy Ausztria dúskál a maszkokban, sőt, ingyen osztogatják például az élelmiszerboltok bejáratánál, felhívtam a Tirolban élő barátnőmet, hogy álljon már sorba kétszer, háromszor nekem is.

- Az osztrákoknál nem szokás ez, itt mindenki csak egy maszkot vesz el – mutatott rá a kulturális különbségekre Hajnalka. Elmagyarázta, hogy noha a literes kézfertőtlenítő is „közpréda”, senki nem áll oda megtölteni a maga kis kulacsát a vírusölő löttyel. (A francba, pedig ez lett volna a másik ötletem!)

Hajnalka azonban megígérte, hogy legközelebbi vásárlásakor vesz nekem néhány maszkot, mert legutóbb a kasszánál látott hármas kiszerelésben.

- Itt vagyok a Sparban – hívott fel másnap. – Lehet venni hármat 3 euróért a kasszánál, de várj csak… itt van egy dobozhegy. Egy dobozban 50 maszk, az ára 37 euró.

- Vegyél egy dobozzal és küldd el nekem postán! Cserébe küldök jó kis vörösbort! – köttetett meg az üzlet. A küldemény még nem érkezett meg. Remélem, hogy a franciák nem fogják lenyúlni a csomagomat, az osztrákok meg a Hajnalkának szánt borokat.

Pánikvásárlás után

- Kérem szépen, ez egy jóléti állam – kommentáltam franciás felsőbbrendűséggel Szilvi beszámolóját még márciusban, amikor a magyarországi állapotokat taglalta: az üres polcokat, a hiánytermékeket, például a WC-papírt, stb.

Mivel komolyan veszem a karantént, vásárolni csak akkor mozdulok ki, amikor már nagyon muszáj. Általában két hétig nem muszáj. Viszont Húsvét előtt muszáj volt beszereznem az alapvető élelmiszereket: báránylapockát, libamájat, lazacot, stb.

És legnagyobb megdöbbenésemre délben már nem volt se tojás, se liszt! A franciák egyik legmenőbb, értsd: legdrágább üzletében, a Monoprix-ben! Az eladó unott válasza a reklamációmra annyi volt, hogy a kora reggel kell jönni.

- Na, ennek a fele se tréfa! – kezdtem pánikolni, elképzelve a sötét jövőt, amikor már a konzervekért is élet-halál harcot kell vívnom. Majd kissé lehiggadva elsétáltam a sarki kis szutyiba, ahol volt tojás. Vettem rögtön négy dobozzal, így még most is van az éléskamrámban bőven tojás, ha azóta meg nem buggyant.

A hozzám legközelebb eső, 1 km-en belüli két üzletben, a flancos Monoprix-ben és a kis mindenesben mindent meg tudok vásárolni, amire éppen szükségem van.

Magyarázatként le kell írnom, hogy a szigorú karantén miatt például a bevásárlást a lakhelyedtől egy kilóméteres hatókörben kell abszolválnod és minden alkalommal magaddal kell vinned az „igazolást”, egy általad kitöltött papírost, különben az ellenőrzéskor 135 eurós büntetést kaphatsz. Az eltelt több mint egy hónap alatt sosem ellenőriztek és még nem láttam élő embert, aki ellenőrizte volna az utcán ténfergőket.

Éljen május elseje tizenegyedike

A karanténban töltött napjaim csendesen és kellemesen telnek. A távmunkába nem szakadok bele, de ezt csak azért merem leírni, mert a főnököm francia és nem tud magyarul!

A mostani lébecolásnak meglesz a böjtje, tudom jól, mert tuti, hogy aktahegyek várnak vissza a munkahelyemen. Viszont kapom a fizetésem, így nem kell idegeskednem, hogy miből veszek újabb négy doboz biotojást.

A francia és egyéb nációjú barátaimmal napi szinten tartom a kapcsolatot. Többet telefonálok, szkájpolok, mint a karantén előtt, mert munkaidőben ugyebár ezt mégsem illik.

Nem érzem, hogy meg akarnék zakkanni. De ha pszichés gondjaim adódnának, hívhatom a pszichológusokat telefonon, éjjel-nappal. Erről a szolgáltatásról a munkahelyem a karantén eső hetében tájékoztatott, bölcs előrelátással.

Figyelemreméltó, hogy tovább folyik az országos szintű kampány a családon belüli erőszak ellen. Az esetek száma a karantén alatt jelentősen, kb. 30 százalékkal megnőtt.

otthoni_munka.JPG

Tegnap főműsoridőben, a Harry Potter előtt vetítették le a közérdekű közleményt: milyen telefonszámot kell felhívnia a bántalmazottnak, vagy annak, aki veszekedést, sírást, sikoltozást, stb. hall a szomszédból.

A maszk-mizéria mellett állandó téma, hogy május 11-től fokozatosan visszatér az élet az óvodákba, az általános és középiskolákba, amint ezt Macron köztársasági elnök húsvéthétfő este, a feltámadás szellemében bejelentette.

Ennek örömére másnap, április 14-én kaptam két szakszervezeti hírlevelet, noha nem is vagyok semmilyen szakszervezetnek a tagja. A hírlevelek nagyon erősen fogalmaznak, miszerint: nem megyünk a vágóhídra, a kormány ne játszadozzon az iskolások és tanárok életével!

Nyilvánvaló, hogy senki sem akar megbetegedni a Covid-19-vel, de a gyerekek, a szülők és a tanárok is a múltat megédesítő nosztalgiával gondolnak vissza a március 17-e előtti boldog iskolaidőkre. Hiányoznak az osztálytársak, a kedvenc vagy éppen rühelt tanárok. Még a kantin konyhája, az iskolai menzakoszt után is sóvárgunk…

Egyelőre csak annyit tudni – az április 21-i infók alapján –, hogy a gyerekeket fokozatosan fogják rászabadítani az iskolákra. Elsőnek az alsósok, utána a felsősök, majd a középiskolások látogathatják újból a közoktatási intézményeket. Egy osztályteremben legfeljebb 15 gyerek lehet és tartani kell a legalább 1 méteres „biztonsági” távolságot.

A mai napi szakszervezeti hírlevél alapján ez nem elég garancia sem a tanulók, sem a tanárok védelmére. Ahogy ismerem ezeket a franciákat, ezek képesek lesznek májusban sztrájkkal indítani az újrakezdést!

Ha érdekel benneteket, jövő hónapban beszámolok arról, hogyan indul be a régi-új-maszkos élet az iskolákban és azok környékén.”

Ha szívesen olvasnál még Francis élményeiről, látogass el az oldalára!

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�: @nikolettalugossy

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Nyitókép: pixabay.com/katitjuntja)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5015646598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2020.04.29. 07:52:12

"Nizza – azaz Estrosi – szembement a „hivatalos” egészségügyi állásponttal, amelyik a malária ellen kifejlesztett gyógyszert egyelőre nem ajánlja a fertőzés kezelésére. Estrosit állítólag ez a gyógyszer és a híres doktor Didier Raoult gyógyította meg. A nizzai kórházak és magánklinikák mindenesetre felöltötték klorokin-készleteiket."

Azóta kijöttek már új kutatások és azt mondják, hogy inkább árt a klorokin, viszont most találtak most egy másik igéretesebb gyógyszert:
www.lesechos.fr/economie-france/social/coronavirus-les-hopitaux-de-paris-ont-bon-espoir-davoir-trouve-un-traitement-pour-les-cas-graves-1198509

Itt aki akar hord maszkot. Én nem veszem fel, pedig Mme Seldon hozott haza. Kicsit hülyén érzem magam, hogy úgy járok mint egy bankrabló. Egyébként is, én a nyugis órákban megyek vásárloni, ha kell, és alig van olyankor pár ember a Leclerc-ben. Másik módszerem, hogy saját zsacskóba pakolok, és a önkiszolgáló pénztárnál csippantok. Így a pénztáros sem ér hozzá.

„És legnagyobb megdöbbenésemre délben már nem volt se tojás, se liszt! A franciák egyik legmenőbb, értsd: legdrágább üzletében, a Monoprix-ben! Az eladó unott válasza a reklamációmra annyi volt, hogy a kora reggel kell jönni.”

Ha valami belvárosi boltban vásárolsz, elképzelhető. Itt a legnagyobb hiány, hogy nincs olyan zsacskós rizs, amit egyszerű kezelni, illetve nincs mostanában a szokásos műanyag zsacskós cukor. Más és másfajta minden van.

„A maszk-mizéria mellett állandó téma, hogy május 11-től fokozatosan visszatér az élet az óvodákba, az általános és középiskolákba, amint ezt Macron köztársasági elnök húsvéthétfő este, a feltámadás szellemében bejelentette.
Ennek örömére másnap, április 14-én kaptam két szakszervezeti hírlevelet, noha nem is vagyok semmilyen szakszervezetnek a tagja. A hírlevelek nagyon erősen fogalmaznak, miszerint: nem megyünk a vágóhídra, a kormány ne játszadozzon az iskolások és tanárok életével!”

Gondolom a CGT küldte...

--

Egyébként nagyon érdekesnek találom ezt a korszakot. Lassan szerintem annak lehet nevezni, mert noha elég rövid idő telt el, de gyökeresen megváltozatta az emberek fertőzésekhez való viszonyát. Érdekes lesz látni 30 év múlva, hogy a következő generációba hogy ég bele a testi kontaktus csökkentése. Azt gondolom, ez a járvány egy kissé átrendezni a déli államok viselkedés kultúráját. Na, nem lesznek „svédek”, de mindenesetre csökkenni fog a puszi jobbról balról, oda vssza, mega kézfogás kényszer. A mi gyerekeink is folyamatosan elemzik ki, hogy mennyire kell elkerülni a járdán a szembe jövőket, amikor éppen megtesszük az egy órás eltávot a lakástól. Nyilván az iskolában is még inkább erre fogják őket „trenírozni”. Úgyhogy a következő generációk sokkal jobban fognak figyelni erre.

Francis2020 2020.04.29. 13:36:15

@Hari Seldon 2:
Most jöttem meg a bevásárlásból, kicsit messzebb mentem - túl az 1 km-es körön -, az Intermarche-ban mindent kaptam, amit akartam venni. Viszont látva a sort a Multari előtt úgy döntöttem, hogy inkább pirítóst eszem. Tegnap esett, ma pedig mindenki vásárol. :)

Hari Seldon 2 2020.04.29. 13:48:42

@Francis2020:
Nekünk ebből a szempontból szerencsénk van, kb 1km-re van a Leclerc és a Carrefour is.

Hari Seldon 2 2020.04.29. 13:51:00

Nagyon szép lett a Massena.
Nem ilyen volt, amikor építették a villamost.

nyuszigonosz 2020.04.29. 13:59:05

Nekem tetszik ez az írás, mivel érdekel, hogyan van máshol most úgy minden.

puhacica 2020.04.29. 14:33:24

es vajon mik a nem alapveto elelmiszerek? :D

Csodabogár 2020.04.29. 14:50:07

@puhacica: Kaviár, osztriga, libamáj, meg ilyesmik.:-)

puhacica 2020.04.29. 14:51:54

@Csodabogár: nemnem, a libamaj alapveto elelmiszer, ott van a listan. :)

Csodabogár 2020.04.29. 14:54:41

A poszt jó, csak azt nem tudom, mit akar csinálni azzal a rengeteg maszkal? Egyébként a neten, már 2 hete is rengeteg hirdetés volt, főleg a normál halandók számára gyártott maszkokról. Akkor rendeltem és 3 napon belül jött is a futár.
Ez a családon belüli erőszak, úgy tűnik mindenhol van, de nem értem. Mi nem öljük egymást se karanténkor se máskor.:-)

Csodabogár 2020.04.29. 17:37:27

@puhacica: Lehet kapni felétek valódi libamájat?

kardio1 2020.04.29. 18:16:14

@Csodabogár: @puhacica:
Inkább a kacsamáj megy. Libamáj inkább Elzászban divat.

kardio1 2020.04.29. 18:27:17

@Hari Seldon 2: nálunk gríz (semoule) nincs már egy ideje. Meg persze a kézfertőtlenítő is ritka vendég.
Az iskolakezdéssel van némi probléma: 15 fős osztályokat terveznek. Mit csinál a többi ? Szimultán követi otthonról az órát online ? Vagy váltva megy iskolába az osztály két fele, és fele olyan sebesen haladnak a tananyaggal ? Kötelező vagy sem az iskola ? Erről ezt is, azt is mondtak már. Nyilván azért kezdik újra a kicsikkel az iskolát, hogy a szülők tudjanak dolgozni.
A chloroquine jó lehet, de figyelni kell arra, hogy megnyújtja a QT-szakaszt az EKG-n, ez kamrai ritmuszavart okozhat, főleg, ha kombináljuk azithromycinnel (szintén használatos a Covid kezelésében).
A maszkot érdemes hordanod, ha emberek közé mégy. Egyébként kötelező is lesz sok esetben.
Nyaralást tervezitek már, vagy kivártok ?

Francis2020 2020.04.29. 18:39:01

@Hari Seldon 2: Tényleg nagyon szép, de nekem a kedvenc terem a Garibaldi.

Francis2020 2020.04.29. 18:42:34

@puhacica: A nizzaiak is szeretik a libamájat, noha nem ez a helyi specialitás. Én pedig nosztalgiázom a Vidéki sanzonnal...

Francis2020 2020.04.29. 18:48:21

@Csodabogár: Rengeteg maszk?! Ha beköszönt a karantén vége, akkor kötelező lesz viselni, pl a buszon, villamoson. És én nem vagyok optimista, hogy ez a Koronavírus hamar el fog tűnni az életünkből.

nyuszigonosz 2020.04.29. 18:51:17

@kardio1: Ez is egy érdekes dolog, hogy hol mi hiánycikk.

Véce és konyhapapír, liszt és tészta, az már egy ideje mindenhol újra van.

Itt az eldobható kesztyük nincsenek sehol. Állítólag néha kaphatóak, nemtudom mikor van a néha.
(még jó, hogy amúgy is százas csomagolást szoktam venni, és pont akkor kezdtem fel az új ilyen dobozt, mikor meg már egyszerre eltüntek)

Kézfertötlenítö: a nekem legjobb a Sterilium az sajnos szintén sehol nincs, de azzal találkozik az ember sok helyen, ha valahová megy, akkor mindjárt a bejáratoknál ott van, lehet használni és ez jó.
MIndenféle más kézfertötlenitö gyorsan megjelent mindenfelé, kasszaközelben, apró csomagolások, az áraik a csillagokban... na de ez van.

A maszk: hétfötöl kötelezö itt, de én már egy hónapja használok maszkot ha üzletbe vagy akárhová megyek ahol népek vannak. Meg eldobható kesztyüt is, meg a kocsiban van legalább háromféle fertötlenítö is. :-)

Szerintem nem kellemetlen a maszk használat, szokás dolga, nekem a világon semmi problémám vele.

Francis2020 2020.04.29. 18:54:29

@kardio1: Nyaralás?! Arra számítok, hogy amikor visszahívnak a távmunkából és mehetek végre "rendesen" dolgozni, akkor aktahegyek várnak majd rám. Nem tervezek nyaralást, de nekem itt van - és lesz - a tenger! :)

kardio1 2020.04.29. 19:06:47

@Francis2020: ha belemehetsz a vízbe, szuper ! Ha továbbra is lezárva maradnak a strandok, akkor szívás. Vajon maszkban fognak napozni az emberek ? :)

Hari Seldon 2 2020.04.29. 20:41:40

@kardio1:
Azt gondolom, hogy heti vàltàssal szervzik. Mindegy még ez is jobb mintha teljesen kiesnek a tanulàsbol. Nem szabad elfelejteni, hogy kozben ezknek a gyereknek (is) fel kell venni a versenyt a tàvol keleti gyerekekkel, akik folyamatosan tanulnak mint a guzu. Legalàbb valamennyire maradjanak benne a tanulàsban.
Plusz, a lànyoknak is màr nagyon hiànyzik. Ez komoly!

Hari Seldon 2 2020.04.29. 20:43:18

@kardio1:
Szerintem nem lesz idén hosszabb nyaralàs. Legfeljebb azt tervezzuk be, hogy augusztus végén elmegyunk Magyarorszàrgra autoval.

kardio1 2020.04.29. 21:04:58

@Hari Seldon 2: reméljük, kinyílnak a határok addigra !

Hari Seldon 2 2020.04.29. 21:19:09

@kardio1:
Hát, ha nem, akkor marad az őszi autózás.
Addigra vagy második hullám jön, vagy végérvényesen lecseng...

puhacica 2020.04.29. 21:57:03

@Csodabogár: allitolag igen, magyar libamajat, a lidlben :D
eddig talan egyszer ettem libamajat, sajnos nem szerepel az alapveto elelmiszereink listajan. :)

Csodabogár 2020.04.29. 22:24:40

@Francis2020: Itt már kötelező, én már napok óta hordom ugyanazt. Ha majd nagyon rúzsos lesz belülről veszek fel másikat. Ma szórakoztam a metron. Egy csomó ember beszállt és rögtön lehúzta az álla alá. Valahogy nem jutott el a tudatukig, hogy zárt térben kötelező, a cugos peronon talán nem annyira.

Mi fejlődünk. A mult héten a patikában már minden volt. Kézfertőtlenítő és maszk is.

Csodabogár 2020.04.29. 22:27:35

@nyuszigonosz: Nekem van vele problémám. A szemüveg pillanatok alatt bepárásodik, ha szabály szerüen viseled. Különben nem vagyok egy maszk hívő, csak azóta aggatom a nyakamba, mióta kötelező.

nyuszigonosz 2020.04.29. 22:51:13

@Csodabogár: Megszokás és lélegzés kérdése ez a szemüveg dolog. A szemüveg kb. fél percig párásodik már csak, ( néha egyáltalán nem) és aztán már nem. Persze az elején, amikor elkezdtem maszkot hordani, problematikusabb volt, már nem az.

kardio1 2020.04.29. 23:41:35

@Csodabogár: jó szorosan kell illeszkedjen a bőrre a szem alatt, akkor nem párásodik. A sebészi maszkokban van egy hajlítható fémszál a felső szél mentén, azt megfelelően illesztve nincs probléma.

DonTintoretto 2020.04.30. 06:22:36

@Francis2020: Nizzában van olyan szabály, hogy elvileg csak 1km-en belül vásárolhatsz? Csak mert tudtommal országosan nincs. Az 1km az csak a testmozgásra vonatkozik. A vásárlást illetően csak javaslat, de:

"Si votre commerce de proximité affiche des prix trop chers, vous pouvez vous rendre en voiture dans une autre surface autorisée. "Les gens peuvent aller faire leur course dans un hypermarché un peu plus loin s'ils n'ont pas d'autres solutions", a indiqué le ministre de l'Intérieur"

Hari Seldon 2 2020.04.30. 07:25:40

@DonTintoretto:
Igaz. De ha gyalog megy, akkor az praktikusan 1 km.

DonTintoretto 2020.04.30. 07:42:22

@Hari Seldon 2: Helyzetfüggő. Nálunk még a posta is 1km-en kívül esik, a postás meg ugye ritkán talál bárkit is otthon. Nem mintha nehezünkre esne annyit sétálni.

Egyébként meg van tömegközlekedés is (legalábbis itt, Antibes-on belül), persze ritka.

Sajnos sokaknak komoly gondot jelent, ha nem juthatnak el a hyperekbe, a kis helyi boltok magas árai miatt. Az már más kérdés, hogy nem is kapsz meg mindent, ami kellhet. Na nem a túléléshez, hanem mondjuk a sulis foglalkozásokhoz.

De persze ez egy nagyobb belvárosban kevésbé probléma.

Francis2020 2020.04.30. 07:57:50

@Csodabogár: Tegnap a nagybevásárláskor voltam a patikában is: se maszk, se kézfertőtlenítő. Viszont az Intermarche-ban kaptam kézfertőtlenítőt, vettem is belőle 2 nagy flakonnal.

Francis2020 2020.04.30. 08:00:41

@DonTintoretto: Azt tudom, hogy itt szigor van és nem akartam, nem akarom kipróbálni, hogy sikerül-e kimagyaráznom magam vagy sem. Maradok 1 km-en belül május 11-ig.

Francis2020 2020.05.01. 09:49:24

Gyöngyvirágos május elsejét kívánok nektek Franciaországból!

nyuszigonosz 2020.05.01. 10:50:50

@Francis2020: Ez jó, mivel gyöngyvirágot tavaly láttam utoljára, anyám kiskertjében. :-)

Ja és május elseje: akkor Franciországban sem tódultak a népek az utcára autókat felgyújtani, és hasonlók?

Francis2020 2020.05.01. 13:16:43

@nyuszigonosz: Meglehet, hogy néhány vad-szakszervetis vagy ultra-balos megpróbál majd tüntetni, felvonulni, de a többség marad otthon a fenekén, mert még tart a kijárási korlátozás. Jelentem, itt ma sem látni a napot, borús az ég, az ebéd után vagy sziesztázni vagy Netflixezni fogok.

Francis2020 2020.05.04. 11:26:51

@Hari Seldon 2: Ti vörös, narancs vagy zöld megyében laktok?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása