oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. április 22. 06:30,  Élet a járvány után 22 komment

2020. április 22. 06:30 Határátkelő

Élet a járvány után

Miközben a legtöbb országban még javában tartanak a korlátozások, a legjobb esetben is lassan elkezdik enyhíteni a szigort, egyre gyakoribb kérdés az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és persze Magyarországon is, hogy mi lesz utána? Hogyan fogunk visszaszokni a hétköznapokba, egyáltalán milyenek lesznek ezek a hétköznapok?

iroda_ures_foto_pixabay_com_websubs.jpg

Miközben én például azok közé tartozom, akik kezdenek kissé besokallni a korlátozásoktól (és Magyarországon még csak most jön a neheze), a Londonban élő Bandosz azt mondta, ő éppen kezdi megszokni az otthonlétet. És ezzel nincs egyedül…

„A brit lapok itt már arról cikkeznek, hogy a társadalom egy része azon kezd parázni, hogy mi lesz, amikor vissza kell menni. Beszélgettem emberekkel, akik azt mondták, ha lehet, ne számolják fel nagyon gyorsan a karantént, mert nem rossz egy kicsit otthon lenni. Persze ez általában azokra érvényes, akik tipikus angol házban élnek, kis kerttel, ahova kimehetnek” – mesélte Bandosz.

Bevásárlás: egyszerű dologból hosszas procedúra

Az viszont biztos, hogy megváltozott sok minden, például az, ahogyan bevásárolunk. Sokan (köztük mi is) részben vagy majdnem egészen átálltunk az online bevásárlásra, egyrészt a tömeg miatt, másrészt pedig azért, mert például Los Angelesben egyre macerásabb a dolog(A linkekre kattintva a beszélgetés adott részletét hallgathatod meg.)

„A bevásárlás fájdalmas, hosszú procedúra lett. Míg korábban annyi volt, hogy az ember leszaladt a boltba, felhozta a cuccokat, bedobálta a hűtőbe, addig most lemész, sorban állsz (ez átlagosan 30-40 perc), megveszed, amit kell, illetve amit tudsz. Ez relatíve hosszú idő, mert akadnak hiánycikkek, akkor azok helyett alternatívát kell keresni” – mesélte Tamás.

Ezután következik az, ami most már jó ideig alighanem így marad a járvány utáni életben is: le kell tisztítani a megvásárolt termékeket. Ez újabb 15-20 percet, vagy akár többet is elvisz, aztán elpakolod külön dobozokban a szekrénybe vagy a hűtőbe.

Jön a totális kontroll?

Ami a jövőt illeti, az egyik legnagyobb kérdés az, hogy miként fog kinézni az életünk mondjuk egy fél év múlva. Az egyik legfontosabb kérdőjel alighanem a körül lesz Tamás szerint, hogy miként kontrollálják, ki az, aki már átesett a betegségen.

Ha nem akarunk Kínává válni, totális kontrollal, akkor szerinte el kell gondolkodni azon, vajon hogyan használják majd a Google és az Apple által közösen fejlesztett applikációt, ami jelezné, hogy te jártál-e olyan ember közelében, aki korábban beteg volt, ám ez feltételezné, hogy gyakorlatilag mindenki adatai benne vannak a rendszerben.

Arról nem beszélve, hogy vajon milyen reakciókat váltana ki az emberekből egy idő után az, ha egy ilyen applikáció megszólalna a zsebükben, jelezve, hogy a mellette álló beteg. Vajon milyen hatással lenne ez a társadalmi békére, nem szülne-e erőszakot?

Miről beszélgettünk még?

Vajon tényleg jó ötlet a parkok lezárása?

Rendőri túlkapások

Társadalmi normává válhat a maszkviselés?

Hogyan megyünk majd vissza dolgozni?

Mi köze az egészhez a Saturday Night Live-nak, Tom Hanksnek és James Cordennek?

Maradnak még emberi történetek?

A sorozat korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

(Fotó: pixabay.com/websubs)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Magyarország Nagy-Britannia Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1615629944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnt 2020.04.22. 08:51:38

az élet megy tovább ...

Hari Seldon 2 2020.04.22. 13:46:01

Tényeleg körülményes lett a bevásárlás.
Viszont nálunk én még nem álltam 15 percnél tovább azért, hogy bejussak a boltba.
Inkább, jellemzően 8 - 10 perc. Sőt, ha nem csúcsidőben megyek, akkor nem is kell várni csak legfelejebb 1 - 2 percet.

Csodabogár 2020.04.22. 16:28:15

@Hobbiszakács: Semmit se szóljatok örüljetek, hogy kivételesen ennyire normális a kormányotok.
Erre fele minden zárva, gyerekjátszóterek is!

Különben a vásárlás nálunk nagyon egyszerü. Eleinte volt kis torlódás a netes házhoz szállítással, mert azok is rákaptak, akik amugy soha nem csinálták. Mára az is berázódott. Hála az öreg kedvezménynek, 10-12 közt csak mi vásárolhatunk. ődönghetünk az üres üzletekben, ahol gyakorlatilag minden van. Manapság már a wc papír se sláger. simán kapható.

dikusz. 2020.04.22. 17:09:44

@Csodabogár: Mégis arról panaszkodnak a neten (a kerületünk facebook oldalán) szinte magukból kikelve, hogy a nyugdíjasok "tömkelege" miatt nem tud bejutni a piacra. Miközben hétköznap 10-12 óra között, hétvégén 11-12 óra között vásárolhatnak a 65 éven felüliek...

Montroyal 2020.04.22. 17:54:06

az ész megall ..totalis szigorusag van Canadaban gulekezesi tilalom tavolsagtartas ( csak egyutt lakok lehetnek 2 M kozelebb.. pl 7 embert pénzbuntetesre iteltek mert maganhazba buliztak .. szoval minden .. es betartjak az emberek .. MOST jon az aprobetus hirek Boisbriard perem varosban ahol nagy fanatikus vallaskozosség él ( nem irom a vallast nehogy antiszemitanak mondjanak :-) ) teljesen feloldottak minden tilalmat .. lehet menni tomegesen imadkozni bandazni hatalmas csaladi bulik ... . ja .. es volt a hirekben hogy sok fertozott van koztuk mert soha nem tartanak be semmit . a rendorseg mar tobbszor oszlatta oket , de biztos beszolt valaki ...
.

Din Serpahis 2020.04.22. 17:54:23

A nyugdíjasok kb beleszarnak ebbe a 10-12 órába... Van itt egy Tesco nem messze, oda szoktam járni bevásárolni, általában reggel hatra vagy este nyolcra megyek, akkor már szinte egy büdös lélek nincs benn. Az a pár aki mégis, szinte mind nyugdíjas...

SzZoole 2020.04.22. 18:30:58

@Montroyal: “ az ész megall ..totalis szigorusag van Canadaban gulekezesi tilalom tavolsagtartas”

Jaj Zolibátyó mi lesz akkor a swinger party-kal :-)))

Montroyal 2020.04.22. 18:39:55

@SzZoole: semmi csajozas leallt az élet ...

Csodabogár 2020.04.22. 19:00:30

@dikusz.: Nos piacra nemigen járok. Ember volt a múlt héten a Fehérvári uti csarnokban, mint mondta alig voltak emberek.
Itt nálunk, meg a MOM-ban se tapasztaltam tömeget. Bár sokszor idegesitenek a totojászó "öregasszonyok", akik képtelen berakodni a szatyorba, miközben a pénztáros tolja felé az árut, aztán meg elkezdik kotorni a szatyor legmélyéről a pénztárcát. Szivesen tartanék valami ingyenes tanfolyamot "hogyan fizetünk a kasszánál gyorsan és efficiensen" címmel. :-)))

Csodabogár 2020.04.22. 19:02:54

@Din Serpahis: Engem már tessékeltek ki 12 után kettő perccel a DM-ből és egy 64 éves korán kelő barátnőmnek örökké nehézségei vannak, mert orditoznak vele, hogy mit keres az üzletben kora reggel. Szóval a személyzeten múlik az egész.

AngeI 2020.04.22. 22:54:21

@Montroyal: Itthon még hirdetnek a BN-ek. Csak tudnám miért?

Mikkamak 2020.04.22. 22:54:21

Mellettünk van egy bolt, egy héten kétszer van nyugdíjas óra, reggel 7-8 között. Ekkor csak ők mehetnek (bár úgy tudom, a seniornak itt 55 éves kortól számít az ember). Viszont máskor is mehetnek, ha akarnak, tehát nincsenek korlátozva.

Sorba egyszer kellett állnom, amikor pont nyitásra értem oda és egyesével adták ki a frissen lefertőtlenített bevásárló kocsikat.

A háztartási papírcikk polcok üresek, hetek óta, de minden más van (kivéve persze kézfertőtlenítő), legfeljebb egy-egy márkából van időlegesen hiány (pl. nincs 3 különböző márka tejföl, csak kettő vagy Lysol nincs, de van Pine-sol meg Clorox).

Viszont kezd unalmas lenni, hogy minden más bolt zárva van. Szerintem bárhol meg lehetne szervezni a maszk viselés-távolságtartás-fertőtlenítés megkövetelését és akkor semmivel se lenne veszélyesebb a legtöbb, mint az élelmiszer áruházak (bár vannak szakértők, akik szerint az élelmiszer áruházakat is be kéne zárni és csak házhozszállítani ill. a bejáratnál felvenni kéne).

Számomra furcsa, hogy a gazdaság megnyitását az edzőtermekkel, fodrászatokkal, manikűrszalonokkal és tetováló stúdiókkal kezdik, mert pont ezekbe eszembe se jutna menni, hiszen két méternél közelebbre kellene kerülnöm másokhoz, míg a boltokban ez elkerülhető.

Ja, és öt perc alatt letörlöm alkoholos papírtörlővel a teljes bevásárlást, úgyhogy ez sem olyan hosszadalmas.

Csodabogár 2020.04.22. 23:39:28

@Mikkamak: Alkoholos törlő felénk nem létezik, meg más fertőtlenítő se. Igaz még eszembe se jutott törölgetni soha semmit, ami nem volt feltünően koszos. Nem vagyok egy hygénia mániás az biztos.
Ma felszenteltem a maszkot, amit vettem. Rágondolni se akarok, mi lesz nyáron melegben. Már most majd megfulladtam a villamoson.

négyzet 2020.04.23. 11:05:58

@Hobbiszakács: kóricálgatunk, miközben kint meg tombol a vírus? ejnyebejnye!

Buchhalter 2020.04.23. 15:40:01

@Csodabogár: hát szerintem a maszk szart sem ér.Egy szövet darab nem akadály a vírusnak.Arra jó,hogy a globális politikai elit tündököljön annak fényében,hogy óvják a lakosságot. A gazdasági visszaesés ,ami brutális lesz ,na az lesz az igazi pokol.Reményvesztett milliókat könnyű felheccelni egy-két agitátornak. Szerintem a felső tízezer már most izzad mindenhol.Ha borul a billi a rendőri és katonai erők nagy része egyértelmű,hogy hova fog állni.Remélem minél hamarabb megoldást találnak a vezetők mindenhol,vagy a legtöbb helyen.És itt jó megoldásra céloztam.

Shanarey 2020.04.23. 16:32:34

Élet a járvány után, nem korai ez még ?
Még a közepén sem tartunk.

Egy kis olvasnivaló, milyen is az ha valaki beteg lesz és kórházba kerül.

24.hu/belfold/2020/04/22/koronavirusos-kismama-interju-szent-imre-korhaz/

desw 2020.04.23. 18:40:48

@Shanarey:

"Egy kis olvasnivaló, milyen is az ha valaki beteg lesz és kórházba kerül."

Nem szeretnék kötekedni, de:

"Február végén Portugáliában, Lisszabonban voltam a férjemmel. Akkor még sem ott, sem Magyarországon nem volt egyetlen ismert fertőzött sem. !!!!!!!!! Március 2-án jöttünk haza, !!!!!!!!!!! 4-én kezdtem el köhögni, !!!!!!! 6-án !!!!!!!! már annyira zavaró volt, hogy felhívtam a háziorvosi rendelőt."

. . . .

"Mégis valahol megfertőződött koronavírussal. Kitől és mikor kaphatta el?

Apósomtól, egyértelműen. Az apósommal egy légtérben, egy házban élünk, összesen hatan. Neki volt egy nem létfontosságú, rutin lágyéksérvműtétje !!!!!!!!!!!!! március 11-én !!!!!!!!!!! a Szent Imre kórház sebészetén, másnap haza is engedték. Március 14-én kezdődött nála a láz, a gyengeség."

Tehát após március 11-én volt a kórházban, de anyuka már március 4-én rosszul volt. Világos!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása