oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. április 09. 06:30,  A megtalált Mennyország 31 komment

2020. április 09. 06:30 Határátkelő

A megtalált Mennyország

A kevésbé bejövős Szöul után (mint a cím is mutatja) sokkal kellemesebb élményekkel folytatódott Gábor ázsiai útja, méghozzá Malajziában, ahol egészen fantasztikus élményekben is része volt.

cim_47.JPG

„Malajzia sokkal, de sokkal izgalmasabb volt, mint Dél-Korea. Rögtön le is szögezem, hogy Kuala Lumpurban, a fővárosban ez oroszlánrészt magyar idegenvezetőmnek, Cilinek volt köszönhető, aki családjával már 9 éve él Malajziában.

Elmondása alapján Malajzia egy „easy go” ázsiai ország, tehát eléggé kozmopolita, könnyen eligazodunk benne, tiszta, kedvesek az emberek, vannak „normál bötűk”, ráadásul jól beszélik az angolt is. A kaja meg nem is annyira hardcore. Pont ilyet kerestek „letelepedésükkor”, előtte jól bejárták a környéket.

csalad.JPG
Kuala Lumpur

Az Air Asia gépével érkezem Szöulból, ahová megdöbbentően finom Gong Bao csirkét sikerült előrendelnem. (Mivel ez egy fapados társaság, semmit nem kapsz a repjegyen felül, és egy hatórás út kaja nélkül az elég karcsú.)

Egy elég magas felhőkarcolós szállodába sikerült szállást foglalnom, amelynek infinity pooljából egyenesen a Petronas tornyokra, Kuala Lumpur talán legjellegzetesebb felhőkarcolójára látsz rá.

Két bajom van vele: 1, alattam pont egy böhöm nagy mecset helyezkedik el, és hajnali ötkor ez ha törik, ha szakad, de elkezdi a nyivákolást, ráadásul hangszórós felerősítésben, ami tart vagy egy órán át 2, csak és kizárólag malájok lakják, ami azt jelenti, hogy ruhában-fejfedőben fürdenek a medencében, férfiak-nők egyaránt.

Kéretik megkülönböztetni őket a „ninjáktól” - tehát azoktól, akik a hidzsábra még egy napszemcsit is felhúznak, és SEMMI NEM látszik ki a nőkből, csak a Luis Vuitton táska, meg a traktortalpú NB tornacsuka. Hogy ez mégis hogy kompatibilis, nem érem fel ésszel.

Valamiért nem sok kedvem van megfürdeni, a Jó Ég tudja, mit szólnának hófehér-tetovált-amfóratestemhez, és tényleg tökegyedül vagyok itt fehér. (Később Cili elmondta, hogy a maláj negyed kellős közepe ez, Kampung Barunak hívják, szóval nem véletlen a sok muzulmán hatás).

Malajziát egyébként három nagy etnosz népesíti be: a maláj, az indiai és a kínai. Szinte mindenhol ez a hármas hatás érvényesül, az élet összes területén, a vallásban, a kultúrában, az öltözködésben, vagy az étkezésben.

ital_3.jpg

Előbbiből iszonyú jó ízelítőt kapok már az első napon: mintegy tizenötféle ételt szedegetek össze a tányérkámra, a dolgok feléről halvány fogalmam nincs, mi micsoda. De jó.

A tenger gyümölcseinek sokasága, curryk, szószok-öntetek csimborasszója, rengetegféle saláta, hús, zöldség-gyümölcs van kirakva.

kaja_1_3.jpg

Az étkezés önkiszolgálós, és mint kiderül, ez szinte mindenhol így van Malajziában és Indonéziában. Minden rendkívül ízletes, a legtöbbet a rákfélékből eszem, amikből errefelé rengeteg van, óccón, otthon meg horroráron mérik.

Az első nap a kínai holdújév alkalmából megrendezett sárkánytánccal indul egy pláza előterében, gyakorlói hat-hétéves gyerekek, akik túl azon, hogy cukik, nagyon ügyesek is.

gyerekek_4.jpg

Aztán kezdetét veszi a véget nem érő ételfolyam - plázában, úton-útszélen, vagy a Jalan Alor nevű „ételutcában”, ahol csak kapkodom a fejem a rengetegfajta ismeretlen impressziótól.

Kezdetnek TEALIVE-val itatnak meg, ami egy ázsiai fűszeres tea, tele tapiókabogyóval, olyan, mintha egy teába belevágtak volna egy egész piskótát, persze apró darabokban.

Az íze jó, az állaga számomra felfoghatatlan, az összbenyomás érdekes. Ezt lefojtjuk egy kis „fish-skin”-nel, tehát „halbőrchipsszel”, ami Krisztiánnak, Cili férjének, és gyermekeiknek a nagy kedvence. Olyan, mint a libatepertő, csak egészségesebb, mint a bolti chips.

Láthatjuk Kuala Lumpur legjobb csirkeszárny-árusát, indonéz és maláj satay-sütő-néniket (pici nyárson husik, főleg mogyiszósszal, mennyei), meg több, számomra ismeretlen gyümölcsöt, így mangosteent, jackfruitot, salakot és malajziai almát.

konyha_3.jpg

A rambutánt ismertem korábbról is, de sosem ettem, tudjátok, ez az a szőrös-piros gyümi, ami az emberi hajat imitálja. És még ezernyi mást is érzékelünk: cukornád-italt, kókuszvizet nejlonzacsiban (ez a helyi take-away), kékszínű rizst (ami egy kék virágtól, a bunga telung-tól avagy butterfly pea-től kék), pekingi kacsát, vagy vagyumarhát, csak hogy pár érdekességet említsünk.

Tényleg csak kapkodod a fejed. Nyilván ezek közül a legérdekesebb a durian nevű gyümölcs, amit az elmondás alapján vagy rühellsz, vagy imádsz, és arany középút nincs.

Ezt sikerült is megkóstolni, de csak miután megjártuk az indiai negyedet, ahol megvacsoráztunk egy olyan menzán, ahová fehér emberként egyedül biztos be nem mentem volna.

etterem_4.jpg

Kedvesek, meg minden, de nem fognak tudni kiszolgálni, mivel nincs étlap, és nem beszélik az angolt sem annyira. Banánlevél a tányérod, jön egy csávó egy gurulós ételkocsival, löttyint neked abból a kondérból, amiből épp kérsz. Nagyon izgalmas, erős élmény.

Többfajta curry-t eszünk rizzsel és joghurttal, turbános palik és bindás-száris nénik közt - a belépés pillanatában már predesztinálok is magamnak egy jókora, kiadós szaporafosást, de végül nem így alakul - egyszóval ennyit jelent, ha olyan vezetővel vagy, aki ismeri a helyi dörgést.

kaja_2_5.jpg

Kilépéskor egy gyönyörű hindu templomot látunk, imádom őket a rengeteg csicsás szoborral együtt, belül szertartás zajlik, bele sem merek gondolni, pontosan milyen, kívül virágot kötnek tiritarka száris, mezítlábas, bajszos férfiak.

szentely_2_1.jpg

A nap fénypontja a durian-kóstoló, amit csak levegőn lehet megejteni, ugyanis olyan erős a szaga, hogy egyenesen tilos zárt térben fogyasztani. Kb. olyan, mintha gázömlés lenne, de szerintem inkább valami rothadt gyümölcsre emlékeztet, fokhagymával teletűzdelve.

durian_a.jpg

Az íze is hasonló ennek a szúrós vázban lévő, emberi agyra emlékeztető gyümölcs-csodának: tényleg mintha valamiféle cefre lenne, húsnak a sülő zsírjával, fokhagymával és kekszes karamellás ízzel.

durian_1.jpg

Rettenetesen fura dolog, nem mondanám, hogy rühelltem, de azt sem, hogy imádtam volna: azt gondolom, nekem inkább semlegesek maradtak az érzéseim vele kapcsolatban. Élménynek azonban kiváló, ha erre jársz - akkor MUST HAVE dolog.

A második napon a három vallás három gyönyörű szentélyét tekintjük meg: a Batu-cave a hindu vallást testesíti meg, a Thean Hou Templom a kínait, a Mashid Jamek mecset pedig az iszlámot.

szentely_3_1.jpg

A Batu-cave egy hegy gyomrában felépített hindu szentély Kuala Lumpur külvárosában, ahová 500 lépcső vezet felfelé, majmok kísérnek (és fosztanak meg fölös élelmiszereidtől, agresszív dögök), melletted meg Lord Murugan szobra magasodik.

szentely_4_1.jpg

A kínai Thean Hou templom is lenyűgöző, pagodatető-pagodatető hátán, Buddha-szobrok, imamalmok, és szerencsekívánságokat tartalmazó szekrénykék sokasága van odabent, odakint magas pálmákkal körülvéve, mégiscsak jelezvén, hogy a trópusokon vagyunk.

szentely.jpg

Nem tudom miért, de folyton Leslie L. Lawrence mesterdetektív lebeg a szemem előtt folyton, akivel volt szerencsém többször vacsorázni, élményeit meghallgatni. (Malajziában egyébként két évszak van: a száraz és az esős, én a száraz végén voltam.)

A harmadik templom, az iszlám Mashid Jamek mecset talán a számomra „legtávolabbi”. Rengeteg iszlám helyen jártam már a világban, és itt sincs másképp: valahogy furán néznek rád, valahogy terhes itt a levegő, melegebb van, mint kéne, és tuti, hogy előkerül egy-egy kézikönyv a „helyes többszörös nőtartásról a muzulmán háztartásban”, vagy „az iszlám világuralmi törekvéseiről”.

Amúgy semmi bajom vele: tisztelem ezt a kultúrát (is), ami lenyűgöz benne, az elsősorban a tisztaság, és az építészeti remekműveik.

piac_2_3.jpg

piac_6.jpg

Emellett benézünk egy helyi piacra is (ahová zárt cipőben illik menni), mert ott, helyben dolgozzák fel az állatokat, minden folyik mindenfelé, fekete színű levágott tehénfej néz farkasszemet sárga színű kacsával, meg élő hal fickándozik ezerféle ismerős-ismeretlen zöldség-gyümölcsnek, és mindez egyszerre, egy légtérben.

halfej.jpg

Elcsodálkozom a banánvirágon (amit Cili szerint sütnek vagy salátának fogyasztják), alig bírok megemelni egy Jackfruitot, ami épp 17 kilót nyom, és rá nem jönnék, hogy a maláj alma az nem egy paradicsom, hanem maláj alma. Erős élmény a piac, annak ellenére, hogy „durvább állatmészárszéket” nem is látunk.

jackfruit.jpg

kacsa.jpg

A napot egy bevásárlóközponttal fojtjuk le, ahová Cili azért visz be, hogy a Kit Kat nevű csoki „te rakd össze magad csoki” mozgalmát megmutassa. Ezt a csokit ugye mindenki ismeri, de nem erről az oldaláról: itt prémium táblákat állíthatsz össze, saját magadnak, feltétekkel, de vehetsz is durianosat (hmmmmm), és Nasi Lemakosat (ez nagyon baró, csíp).

kitkat.jpg

A Nasi Lemakot egyébként ki ne hagyd Malajziában, mert ez a nemzeti kajájuk: kókusztejben kifőtt rizs, valamiféle hússal (ez lehet csirkecomb, marhacurry, pörkűtt, bérmi, csípős chilis öntettel szambál nevű, szárított halacskákal, tojással és földimogyoróval.

rendang_csirke.jpg

Még a mekiben is lehet kapni, azt is kipróbáltam, bár az utcai verzió Krisztián „összeválogatásában” frankón egy menzás-garázsszerű, sokvajlingos "cabrio" helyen - sokkal finomabb volt. Jelzem, magamtól ezt a helyet is messze elkerültem volna.

meki_1.jpg
Összességében véve KL egy szuper hely, bár nekem kicsit sok benne a felhőkarcoló, ami agyonnyomja a helyben még itt-ott megtalálható tradicionális maláj házakat. Volt szerencsénk járni egy ilyenben, egy néninél, aki büszkén mutogatta, hogy ez bizony még 1931-ből származik.

Élő, színes, tarka az egész város, finomak a kaják, jó fejek az emberek, határozottan bejött itt lenni.

Pinang sziget, Bao Sheng durian farm

Pinang egy kis sziget KL-től északra, szintén Ciliék ötlete volt, hogy látogassam meg. Mintegy 5000 forintba került a jegy KL-ből, ezért vagy 20 perc repülés járt.

tengerpart_21.jpg

Alapvetően nyaralóövezet ez, de nekem egy hegy tetejére, pont egy durianfarmra sikerült szállást foglalnom, és a taxis, aki odavitt, pont háromszor próbált meg erről lebeszélni.

Nekem azonban van egy hatodik érzékem, ami ha nem is mindig, de elég gyakran bejön - és most is! Ugyanis ha létezik Mennyország, akkor az biztos, hogy ezen a helyen található meg.

kert_4.jpg

Sajnos pont nem tudtam megcsillogtatni durian-tudásom, ugyanis a szüret ideje még nem jött el, pedig nagyon szívesen demonstráltam volna kiváló arcfintorgási képességeimet.

tea_2.jpg

Helyette chocoMe kóstolót tartottam a „Családnak”, a háromgenerációs kínai Bao Sheng-éknek. (Csoda, hogy eddig kibírta a csoki a +30 fokos trópusi melegben). Hozzá virágsziromteát kapok, többfélét is, pompásan érzem magam.

csokibemutato.jpg

Miért írtam, hogy Mennyország? Nos, mert egyrészt magasan helyezkedik el, egy hegy tetején, ahol tényleg MINDEN a lábad előtt hever. Vendégek nincsenek, nagy Buddhafejek közt táncol a szél, lusta pontyok úszkálnak egy medencében, füstölgők füstölögnek mindenfelé, madarak csicseregnek, és mindehhez az ifjú Bao Sheng ad zongorás aláfestést...

naplemente_2.JPG

Úgy jellemezném az állapotot, hogy „ha már halnod kell, ezen a helyen tedd, és rendkívül jó lesz neked”. Megkönnyeztem az előadást.

Szállásom egy barlangfalba volt vájva, lényegében egy üvegkalitka, amiből (nem vicc, egyenesen az ágyból) bele bírsz gurulni a medencébe, ha akarsz. Szuper élmény, leírhatatlan.

szoba_5.jpg

szoba_3_1.jpg

szoba_2_2.jpg

szoba_4_1.jpg

Az egész odú egy meredek domboldalra néz, magas fák közt, előtted lent a tenger. A helyiek a Twilight sagát próbálták imitálni, sikerült is nekik. A szobám alkotóeleme egy tatami, egy komódocska, és semmi több!

És nem is kell több, mert egyszerűen tökéletes a harmónia — a körítés pótolja az előbb említett hiányérzetet, és olyan érzést sugall, hogy otthon is ilyenben akarsz majd lakni, és tökfölösleges az életben sok tárgyat, ruhát, miegymást felhalmoznod, gyűjtögetned… Erős élmény.

Langkawi sziget, Berjaya resort

Pinangról egy másik szigetre, Langkawira veszem az irányt, ami ugyancsak olcsón elérhető. Itt egy nyaralóövezetben lakom, a Berjaya resortban, és az első dolog, ami erősen szembetűnik, hogy mindenhol apró majmok ugrándoznak! És nemcsak az utcán, hanem bent, frankón a szálloda légterében is!

majom_1.jpg

Szürcsölöd a hideg Tiger sörödet, eszegeted a satayodat, erre odajön egy vicces majom, ráül az asztalodra, és elkezd kaját kunyerálni! „Nem tudod hova tenni élmény”, és fogalmad sincs, mit is mondjál, például azt, hogy „hess”? (hehe)

Egy kis faházban lakom egyébként, ahol szintén táblácska figyelmeztet, hogy ne hagyd nyitva az ajtódat, ablakodat, hacsak nem szeretnéd, hogy „bizonyos látogatók” átrendezzék a szobád belső enteriőrjének illetve bőröndjeidnek a tartalmát.

A tenger viszont isteni, a homok fehér, van vagy 30 fok, magas pálmák, koktélok — egy ilyen hosszú úton ajándék ez a két ilyen nap, brutál jó érzés, na. Leszámítva a magyar országgyűlési delegációt feleségestül, akik hangoskodva foglalják el a nagymedence nagy részét, koktélozva.

tengerpart_2_7.jpg
Összességében véve Malajzia szerintem egy nagyon szuper ország, nagyon tetszett az egész. Határozottan begyere nekem, mindenkinek erősen ajánlom.”

Ha szívesen olvasnál még Gábor kalandjairól, látogass el a blogjára!

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�: @sved_otthon #sweden #svédország

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Malajzia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9315599752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2020.04.09. 08:59:35

Megint jó írás...
... csak nem kellene bele a cuki, gyümi...
Javasolt helyettesítő szó: aranyos(ak), gyümölcs(ök).
(Persze ez az én mániám, "a zuram"-ozásra is ugrok máshol)
Ahogy nézem a képeken elég nagy tömeg van. Ezek szerint az még sokkal a járvány előtt volt.

tsabus UAE 2020.04.09. 12:39:49

Egész érdekes írás. Alapvetően tetszett, de mivel teljesen más preferenciákkal rendelkezem, nem teljesen ezt azt utat jártam volna be és nem így.
Másfél éve jártam KL-ban. A Batu Cave környéke olyan mocskos és büdös volt, hogy hiába utálom a lépcsőket, megváltás volt felmászni a barlanghoz, ahol már a szél kicsit eloszlatta a szagokat.
Az első szigetet szívesen megnézném és élvezném a csöndet a hegytetőn (zongoristát beültetném a hangszerébe és lelökném a hegyoldalon).
A második sziget is szép, de nem tudnék megmaradni 5 percnél tovább a parton - koktélok ide, vagy oda. Nekem valahogy nem megy ez...
A helyi kajákkal egészen addig voltam jobb viszonyban, míg el nem jutottam Kínába. Azóta abszolút no-no. Ide kívánkoznak Muriel szavai a Best Exotic Marigold Hotel-ből: "Ha nem tudom kimondani a nevét, nem eszem meg." Na, valahogy így... :-)

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2020.04.09. 13:34:01

Na, ez már vállalhatóbb lett, az idegenvezető és a latin betűk megléte úgy tűnik megnyugtatta OP Szöulban megtépázott idegrendszerét. Sikerült a reptérről is kijutni ezek szerint.

Mondjuk a müezzinre vonatkozó megjegyzésnek megint kicsit olyan beütése van, hogy "a durva nénikéjét ezeknek a helyieknek, hogy hajnalban kell vallást gyakorolni".

VikiDaniAroundAsia 2020.04.09. 15:14:07

@seigyo_zoufukuki: voltál már olyan helyen min. egy hétig, ahol minden nap 3:40-9-ig egyszerre öt, közeli mecsetből óbégatnak? Tudom, füldugó.....(de lehet, hogy ezután te sem gondolnád másképp)

tsabus UAE 2020.04.09. 16:36:25

@VikiDaniAroundAsia: 3-4 hét után fel se tűnik :-D

somlobodog 2020.04.09. 16:54:02

@VikiDaniAroundAsia: az ő országuk. Nem kötelező odamenni. Főleg egy hétre.

Mikkamak 2020.04.09. 16:54:05

@tsabus UAE: Pontosan! Sőt, aztán meg az tűnik fel, ha nincs.

VikiDaniAroundAsia 2020.04.09. 17:26:36

@somlobodog: most hiába is akarnék ...amúgy egy hónapot voltam, Mindenhez Nagyon Értő Úr...a beszólásokon kívül más jellegű kommentet is tudsz írni?

Arthamyr 2020.04.09. 18:11:27

@Mikkamak: Ebben azért nem vagyok ennyire biztos. Ok, ilyen értelmetlen "vallási zajban" még nem volt részem szerencsére, de mellettünk hónapok óta folyik egy építkezés és nem tudtam megszokni a zaját. Míg pl. a villamost, ami még közelebb jár, megszoktam pár hét alatt. Ha valami baromarcúnak a riasztója élesedik, azt sem tudom megszokni (és sajnos az nagy divat itt, hogy mindenre raknak riasztót meg tűzriasztót meg füstriasztót meg ki tudja még mit, egy része ráadásul törvényi előírás :/).
Szóval szerintem inkább emberfüggő, hogy kit milyen zaj mennyire zavar.

Csodabogár 2020.04.09. 18:29:39

Örülök, hogy bejött Malajzia a posztolónak. Egész élvezetes poszt lett belőle. A "gyümi" nálam is kivágja a biztosítékot, na de már megírták előttem.
Lenne egy kérdésem: Mi az ördögöt keresett ott a magyar csapat? Tanulmányútra menetek?

Előjegyeztem Malájziát a következő életemre, ebbe már sajnos nem fér bele.

desw 2020.04.09. 19:32:33

Hehe, Cilit én is ismerem KL-ból.

Pinang az nem Penang?

Langkawin közel egy évet töltöttem összesen, nekem is nagyon bejött. Van egy csomó strand, lehet túrázni, vízesés, Sky Bridge, hegytetőn kilátó (Gunung Raya), olcsó apartman . . . Mondjuk azért a víz nem annyira tiszta, búvárkodásra nem igazán jó.

Meg a kaja egy idő után unalmas. Főleg csak csirke meg hal, mert ugye nem nagyon van disznó- ill. marhahús.

desw 2020.04.09. 19:32:38

@VikiDaniAroundAsia:

Mondjuk van igazság @somlobodog és @seigyo_zoufukuki kommentjében. Muszlim országban panaszkodni a müezzinre tényleg elég vicces. [#minekmentoda]

somlobodog 2020.04.09. 19:32:49

@VikiDaniAroundAsia: nem az a lenyeg hogy voltál vagy nem, hanem az hogy egy masik kultúrát pocskondiaztal le. Ne értsd félre, én hányok minden vallásos dologtól, ideértve a mecseteket is, de nem értem miért kell ezen megakadni ha egy ezek szt erősen vallásos országba mész. De örülök hogy a mecset obegatasanak fajlalasat hasznosabb hozzaszolasnak tekinted mint azt hogy ha nem tetszik ne menj oda.

VikiDaniAroundAsia 2020.04.09. 19:39:53

@somlobodog: @desw: engem zavart egy idő után, hogy nem tudok aludni 3:40-től és slussz. Nem azért mentem oda, hogy az imámok énekét hallgassam. Attól még tolerálok mindenféle vallást, népet és nézetet. És ezzel együtt nagyon tetszett Malajzia, és biztos, hogy visszamegyek, de akkor sem fogom szeretni, hogy felkeltenek az éjszaka közepén, legyen az bármilyen okból.

almaza 2020.04.09. 22:10:20

@VikiDaniAroundAsia: Ooooo negy evig egy mecset szomszedsagaban laktam Indoneziaban es alvas utan reggel dolgozni mentem. Ha nem ebredtem fel a muezzinre, akkor reggel nyugtaztam, hogy jo melyen aludtam. Ellentetben ezzel Damaszkuszban imadtam az Al Akram mecset muezzinjenek hangjat. Bearanyozta a napjaimat.

Nagy KL imado vagyok, barmikor bevallalnek ott par evet. Jakartanal ezerszer jobb, sot Bangkoknal is elhetobb.

FutureFry 2020.04.09. 22:28:12

Jackfruit-tal egyszer (frissen szedve (vágva) Ausztráliában) jól megjártuk, mert egyrészt (számomra) nem volt élvezhető (legalább is nyersen), másrészt a kést fél napig kellett tisztítani a ráragadt ragacstól (nem volt internet - vagy ember - az őserdő közepén, hogy rá lehessen keresni/kérdezni valami jobb technikára (pl. [1], [2])).
Egyébként a a felsorolt egzotikus gyümölcsök közül elég sokat lehet kapni Amerikában, pl. rambutan-t még a Walmart-ban is láttam (de sajnos a mangosteen “legjobb unokatestvérét” az achacha-t [3] sehol sem). A leírt tea meg “Bubble tea”-nek [4] hangzik (ami szintén nem ismeretlen errefelé). Sőt még Durian-t is lehet venni néhol, pl. a Ranch 99 üzleteiben [5], mitöbb még repülőn is mehetett kézipoggyászba (belföldi járaton), persze nem felvágva :)

[1] youtu.be/E1nRho8prHo
[2] youtu.be/EKJ1IdO4pS4
[3] en.wikipedia.org/wiki/Garcinia_humilis
[4] en.wikipedia.org/wiki/Bubble_tea
[5] www.99ranch.com

2020.04.10. 00:12:33

@FutureFry: ez valami researcher beutes a hivatkozasokkal, vagy csak sok wikipedia lapot szerkesztettel :D

élhetetlen 2020.04.10. 00:46:28

@VikiDaniAroundAsia: Azt hiszem, túlzol. Öt közeli mecsetben ugyanakkor kel fel a nap, és a müezzin nem 3:40-9-ig nyomja. Igen, voltam min. egy hétig több iszlám országban. Itthon mi van? Itt harangoznak. 25 éve lakást kerestem, belváros, a lakás jó beosztású, az ablak egy templomra néz. Szép. Még egy másodperc, észbe kaptam, ha harangtorony, akkor itt harangoznak rendszeresen, és a harang tíz méterre van tőlem. (Velencében egyszer ragadtam a Campanile-ben, mikor harangoztak, bizony, durva volt). Megköszöntem a lakás bemutatást, és elhúztam, mint a vadlibák ősszel.

FutureFry 2020.04.10. 01:23:56

@Rayovac: Használnám az “inline” hyperlink-et (talán az kevésbé lenne zavaró), de ugye az itt nem megy. Egyébként jogos, hogy a legtöbb fogalmat/helyet/stb. aki akarja kiguglizhatja, úgyhogy talán túlzás az ilyen mértékű hivatkozás-linkelés…

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2020.04.10. 03:26:43

@VikiDaniAroundAsia: Voltam kiküldetésben Malajziában összesen kb. 6 hónapig, úgyhogy volt szerencsém többször is végighallgatni az összes adhant.

Ennélfogva így az is eszembe vésődött, hogy "imádkozni jobb mint aludni". :P

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.10. 06:51:26

@FutureFry: a "bubble tea"-t nalunk csak boba tea-kent ismeri mindenki. A lanyom imadja, es nagyon nepszeru LA-ben (is)

www.discoverlosangeles.com/eat-drink/the-best-places-for-boba-in-los-angeles

VikiDaniAroundAsia 2020.04.10. 07:01:08

@élhetetlen: menj csak egy kört Malajziában (ne kínai részen!) és Indonéziában (ne Balin!), aztán visszatérünk erre...

Hehe, az jó döntés volt, Sopronban nekem is volt egy templom, ami 10 perces harangszóval szabotálta a vasárnapi "sokáig-alvásomat".

@seigyo_zoufukuki: :-D. Egyébként vannak tök jók is köztük, csak a "reggeli" időpont elcseszett. Milyen volt Malajzia a rózsaszín köd (ha egyáltalán volt) eloszlása után?

2020.04.10. 08:31:33

@FutureFry: engem nem zavar, csak vicces. neha kenyelmes belekattintani (bar kb 10-bol egyszer szoktam)

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2020.04.10. 09:12:29

@VikiDaniAroundAsia: Nem voltak különösebb elvárásaim, de KL pl. határozottan jobban bejött mint Bangkok.

2016-ban az Eid el-Adha idején Kota Kinabaluban, 2018-ban meg az Eid al-Fitr alatt Ipoh-ban voltam, érdekes volt bepillantani ezekbe a ceremóniákba is. A tucatnyi levágott marha láttán egy vegán tuti ámokfutásba kezdett volna, de jó volt a kaja mindkét alkalommal. (Meg is lepődtem először, hogy elhívtak efféle eseményre, de végül nem is érdekelt senkit a vallásom...)

Tetszett Cameron Highlands, Kuala Kangsar, Georgetown, Melaka, Pulau Mabul meg Semporna környéke, érdekes volt megismerni a hakkák és a helyi ónbányászat történelmét Ipoh-ban. Langkawi elment, a Kota Kinabalu környéki szigetek (Manukan, Mamutik stb.) viszont csalódást keltőek voltak. Alapvetően a közlekedéssel is ki voltam békülve, de a Causeway állapota JB és Szingapúr között reggel és este több mint nevetséges.

desw 2020.04.10. 09:22:00

@VikiDaniAroundAsia:

"Nem azért mentem oda, hogy az imámok énekét hallgassam"

Anyám borogass! No comment!
[#faszé'menté'oda]

@Torokhang:

:D :D :D :D Ennyi!

2020.04.10. 11:04:41

@seigyo_zoufukuki:

"Tetszett Cameron Highlands, Kuala Kangsar, Georgetown, Melaka, Pulau Mabul meg Semporna környéke, érdekes volt megismerni a hakkák és a helyi ónbányászat történelmét Ipoh-ban. Langkawi elment, a Kota Kinabalu környéki szigetek (Manukan, Mamutik stb.) viszont csalódást keltőek voltak. Alapvetően a közlekedéssel is ki voltam békülve, de a Causeway állapota JB és Szingapúr között reggel és este több mint nevetséges"

Pontosan tudom mire gondolsz.
Én is így éltem meg, mikor a környéken túráztam. Büssü, Gölle, Kisgyalán, Igal a fürdőjével, Baté, Nagyberki, az izgalmas dombvidékével, helyi boraival, elképesztő.
:))))))))

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2020.04.10. 11:24:03

@inteligens elenzéki: Zalahalápot és Sáskát is ajánlom egy kerülővel a Haláp-hegy felé. Remek a kilátás a volt bazaltbányából, a környékbeli kis pincékben pedig mindig akad némi frissítő kapásbor.

Zed is not dead yet 2020.04.10. 14:23:54

@desw: Mekkora troll vagy pajtikám!

desw 2020.04.11. 20:31:30

@Zed is not dead yet:

Mondd, pajtikám, milyen cimkét aggatnál arra, aki muszlim országban müezzin miatt reklamál?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása