oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. április 07. 06:30,  Szabad áramlás járvány előtt és után 44 komment

2020. április 07. 06:30 Határátkelő

Szabad áramlás járvány előtt és után

Mostanában rengeteg szó esik arról, miként változott és változik meg az életünk a koronavírus-járvány hatására. Olyannyira, hogy Mari egyenesen BC-ről és AC-ről (Before Corona és After Corona) ír és ez annyiban érinti a határátkelést is, hogy természetesen része a szabad áramlás megváltozása is.

foldgomb_kez_2_foto_pexels_com.jpg

„A szabad áramlás most új térbeli aspektusában jelent meg. Nem az egyes országok korlátozzák vagy éppen tiltjak meg az emberek elmozdulását, hanem városok, góc területek mi több, saját lakóhelyünk.

Arra a kérdésre, hogy mi értendő a kijárási korlátozás alatt lakóhelynek, egyszerűen az új-zélandi kormányrendelkezés 4. szintje, azt mondja, ahol az elmúlt éjjel aludtál.

Gyerekkorunkban volt egy olyan játék, amikor adott jelre pózban kellett maradni. Aki nem bírta, kimaradt, és aki betartotta az nyert.

Nemcsak az emberek élik meg nehezen az időben kilátástalan helyzetet, hanem a gazdaság is. Az első időszakban mindenki igyekezett találni valami otthon elmaradt munkát, vagy együtt lenni szeretteivel, de egyfelől napról napra egyszerűsödött az élet, másfelől új feladatok jelentek meg, mint pl. a gyerekek virtuális oktatásának támogatása.

A gazdaság szereplői első időszakban ágazati szintről beszéltek, támogatás, kiegészítés, majd amikor családi, egyéni szintre ért a források elmaradása, került sürgetővé és fájóbbá a kérdés.

Érdekes, ahogy folyamatosan érezhető a világ összekapcsoltsága, a gyors terjedés, és az a helyzet, amikor elér engem. My backyard. A szakember mondaná szubszidiaritás, amikor a kérdéseket ott kell megoldani, ahol és amikor azok keletkeznek. Ez többször használják politikusok, amikor el akarják hárítani a döntéseiket, majd ha ég a ház, akkor…

Milyen lett volna, ha ez 30 évvel ezelőtt történik?

Magyarországon az átalakulás örömei és tanulságai szövik át a mindennapokat, akik akkor veszítettek el munkájukat, ma már nyugdíjasok. Még faxkorszak volt, SMS csak pár évvel később, internet gyerekcipőben elterjedt szolgáltatás volt, noha még optikai kábel se volt lefektetve.

A turizmus beindult, de Gorenje céllal, és a TV adások kis számban voltak. Akkor az un. társadalmi távolság nehezebben lett volna tartható.

És nemcsak a más országokba hívogató hírek, de az utazás feltételei se voltak meg. Most pedig az egyik legnagyobb repülési nyomkövető portál, a Flightradar24 adatai szerint 2020. jan. 13-án, vehetjük ezt a járvány kezdési időpontjának is, ezen a napon 202 ezer repülőjárat szállított utasokat. Ez hatalmas szám, ráadásul azon a napon sem csak utasszállító gépek repültek.

Ha felidézzük az elmúlt hónapot, miként álltak le a légitársaságok és a fogadó repterek csekély 25-30 nap alatt, bámulatos. Ugyanilyen a napi médiában a turisztikai desztinációk elnéptelendése.

Máskor március végén a többség tudta, hová megy nyaralni, hol táborozik a gyerek, és mikor érkeznek a vendégek. Ha józan, akkor most az őszi terveken jár az esze, vajon egészségben leszek én és a családom barátaim?

Értékrendek változása

Az emberek értékrendje BC (Before Corona) és AC (After Corona) nem lesz ugyanaz. Fontos higiéniai szokások váltak a mindennapi gyakorlat részévé, nőtt a közösségi és generációs együttérzés.

Fejlődtünk az online alkalmazásokban, tanuljuk a rövid távú gondolkodás alapjait, többet főzünk és élvezzük a saját kosztunkat. Többek mondták, micsoda, a szépségipari szolgáltatások igénybevétele a korlátozás idején lehet megjelölt mozgási cél?

Ki volt a székben előttem, egymástól 1,5 méter távolság, cseppfertőzés lehetősége a javából, hogy műköröm, friss hajvágás legyen. Egyéni kockázat vállalás? Nem. We depend on you. Mi tőled függünk, írja az említett új-zélandi kormánynyilatkozat. Egy hajóban evezünk, írja a pápa.

Vagyis az egészségügyben dolgozók, a bolti alkalmazottak, a tanárok és az önkéntes segítők, azért vállaltak többlet és kockázatos feladatokat, hogy megérjük a jövőt. Másként, de tudjunk élni.

A bezártság, még ha szeretteink körében is történik, a korlátozottság az egymástól történő eltávolodás az utcán, nem az ember sajátja. Ha sikeresen tudunk a karanténnal túljutni ezen a szakaszon, akkor ebben benne van minden egyes ember felelőssége önmaga és környezete iránt. Ez is az átélteknek a hozadéka.

Fontosnak érzem, hogy a mostani média hírek új aspektusa az embereknek a helyben maradásával foglalkozik, és nem a mobilitással, migrációval.”

(Fotó: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: migráció határátkelés Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1015596224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2020.04.07. 10:13:41

"Vagyis az egészségügyben dolgozók, a bolti alkalmazottak, a tanárok és az önkéntes segítők, azért vállaltak többlet és kockázatos feladatokat, hogy megérjük a jövőt." - Fel nem foghatom, hogy ilyen túlzásokat minek írni. Ha semmilyen intézkedést nem tettek volna, a legtöbbünk ugyanígy "megérte volna a jövőt". Sőt, a legtöbbünkre kisebb negatív hatással lett volna, mint a jelenlegi korlátozások...

Csodabogár 2020.04.07. 13:47:45

@Arthamyr: Szerintem a túlzott rémüldözés és a következtében meghozott korlátozások csinálják a legtöbb bajt, minden féle szempontból. Persze a mai elkényesedett társadalmat már nemigen lehet kitenni egy ilyen járványnak, mert akkor elkergetik az összes kormányt.Én persze könnyen beszélek, mert meg és túléltem a családommal együtt az egész háborút, egy csomó gfertőző gyerekbetegséget, amire akkor még nem volt oltás, stb. Akkor mindenki tudta, hogy tegyen amit tud a túlélésért és nem várta senki, hogy majd mások, kormány egyebek, megóvják őket bármitől.
Több mint 40 éve azért mentem el, hogy szabad lehessek. Most megint itt ülök bezárva. Egyre rosszabbúl viselem.:-(
Ha meg meghallom, hogy az öregekre kell vigyáznunk, akkor sikítozni tudnék. Hagyják már rám, hogy hogy vigyázzak vagy ne vigyázzak magamra, még nem vagyok demens. Azt hiszem legalább is.:-)

Arthamyr 2020.04.07. 14:58:08

@Csodabogár: Ez azért nem így van. Csak ahelyett, hogy kevés embernek legyen nagyon rossz (meghalnak/a szeretteik meghalnak), azt választották, hogy mindenkinek legyen kicsit rossz. Aztán hogy ez a kicsit rossz mennyire lesz rossz, majd kiderül (az meg, hogy mennyi embernek lett volna nagyon rossz, nem fog). De ez egy teljesen védhető stratégia, és szinte mindenhol ezt választották a vezetők, nem túlzott rémüldözés, amúgy sem láttam sehol sem semmiféle rémüldözést. Az elkényelmesedett társadalomnak pedig te is tagja vagy, akár tetszik, akár nem.

Az sem tőled függ, hogy vigyázol-e magadra, és teljesen független az esetleges demenciától, az érintkezések korlátozása egyszerűen lassítja a vírus terjedését, ha nem lenne, gyorsabban terjedne a vírus, és kb. mindegy volna, hogy te egyénileg mit csinálsz. Ok, az nem, hogy mit csináltál az elmúlt pár évtizedben, mennyire vigyáztál az egészségedre. Mert gondolom az idősebbekből is a leépültebbeket szedi össze a vírus, csak erről sem szoktak sokat beszélni.

négyzet 2020.04.07. 15:20:29

Az a válság, ami úgy közelít, ahogy a járvány tette, eleinte olyan távolinak tűnt... na az sem lesz fincsi.

London2009 2020.04.07. 15:23:33

@Arthamyr: bravo! Szepen osszefoglaltad!

London2009 2020.04.07. 15:28:02

@Csodabogár: ezt egy vezetes sem fogja vallalni a korlatozasok nelkul. Erdekes, hogy meg mindig nem sikerult megertened, hogy nem az oregeket vedjuk. Magunkat, egymast vedjuk, hogy ne boruljon be az egeszsegugyi ellato rendszer. Amire nagy valoszinuseggel neked nagyonn szukseged lenne, mint nekem. A bezartsag senkinek sem konnyu, de vicc, hogy az idosek tobbet panaszkodnak, mint a fiatalok miatt. Nyilvan alap esetben is raertek, most meg vegkepp nem tudtok mit kezdeni magatokkal. Lehet, hogy a mai tarsadalom elkenyelmesedett, de amit leirtal aztan csupa onzoseh es botorsag.

London2009 2020.04.07. 15:29:32

@Arthamyr: haha. Azert vallaltak tobbet mert muszaj volt. Ez ilyen egyszeru. A doktor baratnom teljesen bele volt betegedve, aztan mostanra elfogadta az uj helyzetet, alig varja a veget.

Arthamyr 2020.04.07. 15:44:11

@London2009: Nem is volt muszáj, csak a legtöbb egészségügyi dolgozóban elég erős hivatástudat van - mindannyiunk szerencséjére - így megcsinálják. Pl. itt a miniszterelnök is újraregisztrálta magát, mint orvos (vagy legalábbis írtak róla), hogy segítsen, ezek az emberek általában ilyenek. Sokuk ráadásul el sem tudja képzelni, hogy más pályán dolgozzon.

London2009 2020.04.07. 15:47:07

@Arthamyr: azert a muszaj benne van. Igazabol nincs mas valasztasuk. A baratnom kerte, hogy ne kelljen nightshiftet vallalnia mert van gyereke es consultantkent mar nem kellene. De jelenleg nincs ilyen, muszaj vallalni az ejszakazast.

Arthamyr 2020.04.07. 16:24:30

@London2009: Arra gondoltam, hogy elmehetnének sabbaticalra is, az orvosok biztosan megtehetnék.

Platonica 2020.04.07. 16:33:52

@Arthamyr: Attol fugg. Egyreszt nem etikus a jelen helyzetben, masreszt ezt is engedelyeztetni kell, mar ha vissza akar terni ugyanoda.

Arthamyr 2020.04.07. 16:54:19

@Platonica: Természetesen visszatérni ugyanoda nem lenne opció egy ilyen lelépés után, de azért nem hinném, hogy mindenhol annyira el lennénk eresztve eü. dolgozókkal, hogy nem találnak munkát a későbbiekben, akár még jobb feltételekkel is...
És ugye azért sem csinálják, mert szerintük sem etikus (részben erre is utaltam a hivatástudat résznél), de én ezt azért valamennyire vitatnám, ha ténylegesen komoly veszélyben lennének, szerintem senkitől sem várható el, hogy indokolatlan kockázatot/aránytalan nagy áldozatot vállaljon. Persze nekik ugye nagyobb érték van emberszeretet tulajdonsághoz írva a karakterlapon. Mindannyiunk szerencséjére...
Nyilván az idősebb orvosok/eü. dolgozók más eset, ezért pl. apósoméknak is mondta a feleségem, hogy eszükbe sem jusson "beszállni", de ők már 70 fele járnak, és más okokból is veszélyeztetett csoportba tartoznak, meg amúgy is lejár idén az engedélyük.

Csodabogár 2020.04.07. 17:08:52

@Arthamyr: Itthon már nem szeretek senkivel beszélni. Nyilván a facebook és környéke, netes médiák, blogok stb. hatására mindenki halálra van rémülve. Hiába próbálom észre tériteni őket nem megy. Pedig közlekedési balesetben többen halnak meg mint a vírusban, vagy a normális téli influenzajárványban.
Nálunk egyébként az a baj, hogy a fertőzöttek száma még mindig 1000 alatt van, így a kivánt 60%-ot még nagyon sokáig nem fogjuk elérni. Ha igy haladunk még jövő ilyenkor is be leszünk zárva.

Csodabogár 2020.04.07. 17:17:04

@London2009: Nem vagyok járatos az angol mediában. Német , magyar, osztrák és svájci tele van az öregek védelméről szóló cikkekkel. Nem kell engem megvédeni és tőlem senki nem kap meg vírust, mert környékén se vagyok senkinek. Én kizárólag az emberi jogaimhoz ragaszkodom, aminek része a személyi szabadság.

Golf2 2020.04.07. 17:18:10

@Csodabogár: "jövő ilyenkor is be leszünk zárva"...Dehogy leszünk,akkor ki fog költeni,a kútjaiknál,szállodáikban,boltjaikban.Hadd menjenek,majd lehet még több pénzért hisztizni az EU-nál,ha több beteg lesz.Az emberi(szerintük a neve erőforrás) tényező az utolsó szempont nekik.

Arthamyr 2020.04.07. 17:21:04

@Csodabogár: "Nálunk egyébként az a baj, hogy a fertőzöttek száma még mindig 1000 alatt van" - ezt te tényleg így gondolod/el is hiszed?

Én egyáltalán nem látom ezt a "mindenki halálra van rémülve" dolgot, sem itt, sem a magyarországi családtagokon, barátokon keresztül nem gondolom, hogy ott halálra lennének rémülve.
Az, hogy a médiából/netről/egyes hivatalos helyekről milyen hangulat árad, nem feltétlenül egyezik meg a valósággal, mivel ugye az előbbi kettő egyértelműen abból él, hogy legyen valami esemény, de még jobb, ha van valami szenzáció, míg az utóbbinak is simán lehet az az érdeke, hogy hatalmas válságot/közelgő katasztrófát láttasson. Ha kimész Budapesten az utcára, tényleg az látod, hogy az emberek pánikban vannak?

Platonica 2020.04.07. 17:32:10

@Arthamyr: A mashova lelepni sem annyira egyszeru azert, ha vki letelepedetten el vhol. Nem feltetlenul akarna mozditani pl az egesz csaladot, ha helyben nem tudna valtani.
Nem, a nagyobb veszelyben en sem hiszek. Ezt nem is vitattam. Csak a 'sabbatical' gondolatara reagaltam, hogy nem igazan plauzibilis.

London2009 2020.04.07. 17:37:14

@Arthamyr: @Csodabogár: a magyarok szerintem is be vannak rezelve. Mo-n pedig tenyleg nevetseges a megbetegedesek szama. Persze ha ezek a szamok igazak. Megy a felelemkeltes, vilagvege hangulat. Orbannak ez persze kapora jott. O ismet a megvalto, aki kivezeti Mo-t a bajbol. Itt most Boris miatt valtozott meg egy kicsit a hangulat. A szemelyi jogaidhoz is ragaszkodhatsz meg a hulyeseghez is jogod van termeszetesen.

Arthamyr 2020.04.07. 17:38:40

@Platonica: Én azt csak a "muszájjal" állítottam szembe. Egyébként nem kell helyileg máshova lelépni, én ilyet sem írtam. Szóval tökéletesen plauzabilis volna az a sabbatical, ha nem lenne erős hivatástudat és moralitás...

Arthamyr 2020.04.07. 17:39:53

@London2009: Milyen magyarok vannak berezelve? A szüleid, nővéred parázik? Vagy az otthoni ismerőseid? Vagy az erre fogékony népréteg? Nagyon nem mindegy...

Platonica 2020.04.07. 17:44:16

@Arthamyr: Irtad, h "nem hinném, hogy mindenhol annyira el lennénk eresztve eü. dolgozókkal, hogy nem találnak munkát a későbbiekben, akár még jobb feltételekkel is..." Ez kisebb varosokban, videken egyaltalan nem biztos, hogy megallja a helyet, ahogy latom.

Arthamyr 2020.04.07. 17:44:42

@Csodabogár: A hiányolt "emberi jogaid" elég jelentéktelennek hangzanak, ha mellé valaki belegondol, hogy emberek százmilliói veszítették el legalább ideiglenesen a megélhetésüket, mérhető részük meg nem csak ideiglenesen... Mindezt azért, hogy pl. neked is jobb esélyeid legyenek a túlélésre.
Szóval kutyát nem érdekelnek, de ha gondolod, írjál panaszlevelet valami hivatalnak (vagy Orbánnak) te úgyis szereted ezeket és hiszel benne, hogy ér is valamit. :)

Platonica 2020.04.07. 17:46:13

@London2009: Szerinted az angolok nincsenek berezelve? Hat en nem ezt tapasztalom... Illetve ilyet, olyat is latok, hasonloan az otthoni kephez.

Arthamyr 2020.04.07. 17:47:27

@Platonica: Hát passz, nagyon pici helyeken talán nem. Bár ott meg ugye az is van, hogy kb. nem is nagyon van másik intézet, és csoda, ha találnak embert. De ennyire kis helyeket nem ismerek, ami kicsi, zárt közösség, mindenki ismer mindenkit, az biztos tényleg máshogy működik. Egy tízezres városkában vagy egy nagyvárosban szerintem már nem.

Arthamyr 2020.04.07. 17:48:05

@Platonica: Miben nyilvánul meg ez a berezeltség?

Platonica 2020.04.07. 17:54:30

@Arthamyr: Nalatok lehet igy van, elfogadom. Itt - ahogy en latom - nem. Persze az se mindegy, h konzultansrol beszelunk-e v pl GP-rol, meg az se, ha szakorvos, milyen.

Arthamyr 2020.04.07. 17:58:29

@Platonica: Igen, azért itt gyakran szükség van egy hosszú távú, jó kapcsolatra a betegekkel.

Arthamyr 2020.04.07. 18:00:00

@Platonica: Azt mondod, hogy egyébként ezek teljesen normális emberek, most meg paranoiásak lettek hirtelen? :)

Platonica 2020.04.07. 18:07:39

@Arthamyr: Van, akire sajnos rosszabbul hat a mostani panikkeltes. Plane, ha alapvetoen is befolyasolhatobb tipus. Gondolj csak a Brexit mizeriara, milyen hatasai voltak, sokan elkezdtek szorongani mar a referendum utan. A mostani helyzet pedig sokkal durvabb ebbol a szpontbol, hisz allandoan az omlik a csapbol is, h betegseg meg halal. Nem mindenki tudja ettol elvonatkoztatni magat, plane a bezartsaggal megspekelve, amikor az egyetlen idotoltesuk a hirek figyelese marad. Nem nehez kibilleni az egyensulybol, foleg, ha amugy is esetleg ingatag volt. Nap mint nap tapasztalom.

Arthamyr 2020.04.07. 18:33:33

@Platonica: És ők volnának a "teljesen normális emberek"? Ha igen, elég szomorú.
Persze tudom, hogy (nagyon) sok ilyen ember van, csak nem gondolnám, hogy ilyen az - amúgy nem létező - "átlagJohn"...

London2009 2020.04.07. 18:45:41

@Platonica: @Arthamyr: nyilvan a mintavetelem igen szukos mindket orszagbol de nekem a mo-i sokkal panikkeltosebbnek hat. Illetve nap, mint nap osszeakad bajuszom par mo-i baratommal, akik amugy igen ertelmes emberek de allandoan azzal probalnak gyozkodni, hogy ez mennyire komoly es a megszoritasok a vilag vegetol mentettek meg (kis tulzassal).
No igen, ez nekem is megforduly a fejemben, hogy akik ennyi otthonlettol illetve korlatozastol kezdenek bekattanni azoknak milyen allapotban van normalis korulmenyek kozott a mentalis higeniaja illetve a parkapcsolata? Mondjuk tudom sokaknak mar egy gyerekkel valo otthonleves is eleg a depressziohoz, de ez szerintem is szomoru, hogy ilyen boldogtalan az emberek tobbsege?

Platonica 2020.04.07. 19:33:47

@Arthamyr: Ez a te terminus technicusod;) En azt sem tudom, mit is ertesz rajta pontosan. A berezelestol, panikolastol indultunk, es igen, sajnos sokakat erint, persze nem mindenkit.
@London2009: Mo-i hireket nem surun olvasok, az otthoni dolgokrol (virtualis es szemelyes) ismerosoktol hallok, en nem tapasztaltam rosszabb helyzetet, mint itt. (Illetve itt bizonyos szempontbol rosszabbat, mert a munkankon keresztul 'vulnerable' emberekkel is kapcsolatba kerulunk.)

Shanarey 2020.04.07. 21:36:22

Én, még mindig várom a feljelentést, rémhírterjesztésért. Az illető biztos elbújt a vírus elől.
:-)

somlobodog 2020.04.07. 22:12:00

@Csodabogár: ha beteg leszel mert leszartad a szabályokat az a te dolgod. Viszont ha a lekegeztetogepet vagy a kórházi helyet EMIATT veszed el más elől az már nem a te dolgod. Persze írhatod hogy de neked nem kell, mert nem tartasz rá igényt de félig fulldokolva azért az ember atertekeli azt hogy milyen kemény volt amíg nem volt baja. Szóval maradj otthon.

somlobodog 2020.04.07. 22:12:06

@Csodabogár: "Nálunk egyébként az a baj, hogy a fertőzöttek száma még mindig 1000 alatt van, így a kivánt 60%-ot még nagyon sokáig nem fogjuk elérni."

Ne viccelj már.... Ausztriában 20ezer. De csodaorszagban 700 fertőzött?????? Gondolkodj már egy kicsit miért lehet ez.

kardio1 2020.04.07. 22:18:45

@somlobodog: keleten mindenütt elég kevés van. Nyilván kevesebbet szűrnek. Meg talán a BCG is véd valamennyit.

Csodabogár 2020.04.07. 23:22:07

@Arthamyr: Alig van ember az utcán. A kb. 30 éves takarítónőm nem mer jönni, mert a barátja azt mondta, hogy az életét kockáztathatja. Több, igaz nem túl magasan iskolázott ismerős hivogat, hogy pl. már egy 37 éves is meghalt. Ez önmagában nem hír, de nyilván a média valami borzasztó köritéssel tálalta. Vagy mai kérdés a facebookon: hogy történhet meg, hogy egy öregotthonban megfertőződik valaki? Aztán ezen csámcsogtak xx hsz.-en keresztűl. Természetes dolog, hogy öregotthonban is emberek dolgoznak, valamelyik össze szedi és beviszi kész.
Valahogy nincsenek tudatában annak, hogy az összes fertőzéses közül csak 85% szorul komoly orvosi ellátásra és abból a 15%-ból valamennyi meghal, aki esetleg amugy is meghalt volna, mert az az élet rendje.

Csodabogár 2020.04.07. 23:30:38

@somlobodog: Gondolkozom, szkeptikus vagyok erősen, de manapság mikor minden percek alatt megjelenik valahol facebookon, vagy máshol, annyira nem lehet eltitkolni. Én pontosan igy olvastam konkrét helyekről és esetekről.

Különben már rég van living will amit most elöl tartok, ha valaki rámhívná a mentőt. Nem kell feltétlenül fuldokolni, van palliativ kezelés is, altatnak pl.

Montroyal 2020.04.08. 02:16:01

kar hogy év végen szulettem mert hetfon a jan feb marc ban szulettek kervényezhettek a 2000$ amit 4 honapig adnak azoknak akiknek nem jar a munkanélkuli segély (tulajok ,independent melosok ... alig varom a csutortokot konnyu kerelmezni es par nap atutalja az allam ... talan addig kibirom kaja nélkul :-)

Arthamyr 2020.04.08. 09:17:11

@Csodabogár: "85% szorul komoly orvosi ellátásra és abból a 15%-ból valamennyi meghal" - gondolom azt akartad írni, hogy csak 15% szorul rá. Szerinted Magyarországon mekkora a kapacitás "komoly orvosi ellátás" biztosítására? Ha mondjuk a lakosság 60%-a átesik rajta egy-két hónapon belül, ahogy vágyod, hogy hamar túllegyünk rajta, és ennek a 15%-a "komoly orvosi ellátásra szorul", azt csak úgy simán elbírja a magyar egészségügyi rendszer? Vagy Magyarország? Abba belegondoltál, hogy nem csak az baj, hogy valaki beteg lesz, és ápolni kell, de pl. addig ő sem tudja végezni a munkáját? Pl. ha abban a 15%-ban felülreprezentáltak az egészségügyi dolgozók (és ez egyáltalán nem valóságtól elrugaszkodott feltételezés), még tovább gyengül az ellátás.

@somlobodog: Én még azt is elhiszem neki, hogy ő az önfegyelem és önzetlenség manifesztációja, és azt mondja, hogy ok, én nem veszem igénybe az eü. rendszert semmilyen formában, hanem inkább szépen meghalok, éltem már eleget. A probléma ezzel ott van, hogy az nem a beteg döntése, hogy mennyi erőforrást szán rá az egészségügy/az ország.

@Platonica: Átlagos, egészséges, "normális" embereket, akik nem is kiemelkedőek, de nem is lecsúszottak.

szakasz2 2020.04.09. 08:31:24

@Csodabogár: +1000: Tökéletesen igazad van minden hozzászólásodban.
A vírusnál sajnos a pánik és a hülyeség is sokkal gyorsabban terjed, ahogy az itt egyes kommenteknél is tetten érhető. Egyébként értelmes emberek nem számolnak utána, hogy a lakosság nagy része (mondjuk 50-60%-a) így is-úgy is előbb vagy utóbb el fogja kapni a vírust (hasonlóan pl. az influenzához), akkor nagyon nem mindegy, hogy a gazdaságot és az embereket addig fojtogatjuk a korlátozásokkal, amíg ezt el nem érjük, mert akkor évekről lesz szó ezzel a korlátozott terjedési sebességgel.

Egy német egészségügyi kutató egyébként azt is kiszámolta, hogy ez a "Lockdown" csak közvetlenül várhatóan több halálos áldozattal fog járni, mint a vírus okozta halálozások. Már most érzehetően megnőtt a (családon belüli) erőszakos cselekmények száma, ezen kívül a rengeteg munkáját vesztett ember között nőni fog az öngyilkosok száma. Egyszerűen iszonyatosan korlátolt gondolkodás, hogy kevés (egyébként is alapvetően beteg) ember életének meghosszabbításáért a legkisebb gondolkodás és habozás nélkül ekkora áldozatokat akar hozni a vezetés. Magyarországon persze még értem, ott a Vezír akkor van elemében, ha "háború" van, szóval sajnos ott még akkor is háború lesz, ha a vírus már elvonult. De, hogy Svájcban is hülyék, azt nem értem: tegnap hosszabbította meg a Bundesrat a Lockdown-t ápr.20-hoz képest +1 héttel, úgy hogy sehol sem teltek meg a kórházak illetve intenzív ágyak és az esetszámok már most csökkenőben vannak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása