oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 29. 06:30,  „Sokan azt hiszik, hogy Németországban minden jól működik” 47 komment

2020. február 29. 06:30 Határátkelő

„Sokan azt hiszik, hogy Németországban minden jól működik”

Németországról a legtöbb emberben egy rendezett, törvénykövető kép él, ahol tisztességesen bánnak a munkavállalóval. Ami persze alapvetően így is van, de nem feltétlenül és nem mindig, különösen akkor, ha az ember tájékozatlan és kiszolgáltatott. Így aztán azokat a határátkelőket, akik felkészületlenül érkeznek és például túlságosan bíznak az állam óvó szerepében, csúnya meglepetések érhetik.

husgyar.jpg(A kép illusztráció)

Rajtuk próbál meg segíteni a Fair Mobility, amely szerte Németországban azt tűzte ki célul, hogy lehetőleg anyanyelven segítse a hozzá forduló határátkelőket.

A programot 80 százalékban a német Munkaügyi Minisztérium támogatja, a többit a német szakszervezeti szövetség adja, mert megértették, hogy a közép-kelet-európai országok csatlakozása után nagyon sokan érkeztek Németországba dolgozni, és ők nagyon gyakran sokkal rosszabb körülmények között dolgoztak, mint a helyiek.

Sepsi Szabolcs csapatvezetővel Dortmundban a tapasztalataikról beszélgettem. Azt mondta, bizonyos ágazatokban rendszerszintűek a visszaélések. Leggyakrabban a túlórákat nem fizetik ki a cégek, de az is rendszeresen előfordul, hogy betegség esetén azonnal felmondanak.

A leginkább érintett területek a logisztikai ágazatok (raktározás, szállítmányozás), de a húsipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdasági munkák, a takarítás, a háziápolás is ide tartozik.

Egészen extrém esetek is előfordulnak, nem ritka, hogy akár hónapokig nem fizetnek ki embereket, akik így nagyon nehéz helyzetbe kerülnek. Ráadásul sok esetben a munkaadó biztosítja a szállást is, ahonnan szintén kiteszi őket – mondta Sepsi Szabolcs.

A bajba jutottaknak ilyenkor a Fair Mobility segít az embereknek az ügyintézésben, fizetési felszólításokat írni, esetleg a bírósághoz fordulni.

A súlyosabb esetekben alapítványokon és egyéb szervezeteken keresztül pénzügyi segítséget is megpróbálnak nyújtani, hogy a bajban lévő embereknek legyen annyi forrásuk, hogy akár még néhány hétig az országban maradhassanak, érvényesítve a jogaikat.

„Az egyéni esetek szintjén ez szélmalomharcnak tűnhet, már csak azért is, mert a német munkajog eléggé szabados, azaz mindenkinek saját magának kell érvényesíteni a jogait, a büntetések viszont nagyon alacsonyak. Ezért a szakszervezetek inkább próbálnak politikai munkát végezni, ennek eredménye volt 2014-ben a minimálbér bevezetése” – mesélte Sepsi Szabolcs.

A Fair Mobility csapatvezetője szerint komoly problémát jelent, hogy nagyon sokan azt hiszik, Németországban minden jól működik, ezért nem elég tájékozottak, vagy azt hiszik, hogy ha nem fizeti ki őket a munkaadó, akkor majd az állam tesz valamit.

„Márpedig ez Németországban nem így van, itt az állam meglehetősen kivonja magát ezekből a kérdésekből. A rendszer alapvetően arra alapoz, hogy az emberek szakszervezetekbe szerveződnek és kiállnak a saját jogaikért. Azaz a rendszer inkább a német munkavállalót látja és nem azokat, akik csak rövid ideje vannak itt” – hívta fel a figyelmet Sepsi Szabolcs. (Akivel a a Friedrich-Ebert-Stiftungnak köszönhetően tudtam beszélgetni.)

Miről beszélgettünk még?

Változott a Magyarországról érkező bevándorlás mértéke? (5 perctől)

Van különbség a magyarok, bolgárok, románok és a többi nemzet között? (7 perctől)

Hol működik a Fair Mobility? Mások a problémák az ország egyes részein? (9 perctől)

Látszik-e valamilyen változás a rendszerben? (10 perctől)

Itt feliratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A beszélgetést a SPOTIFY-ON ITT HALLGATHATOD MEG.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1615496220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.02.29. 07:33:07

Ehhez nemigen tudok hozzá szólni.

Viszont erről meg van a véleményem;
“ Egy friss kutatás szerint a fideszeseknek csupán harmada tartja Magyarország első számú szövetségesnek az EU-t, a teljes lakosságnak viszont a kétharmada. Ami egészen elgondolkodtató az az, hogy a kormánypárt szavazói szerint Magyarországra az Európai Unió a legveszélyesebb…”

Addig amíg a pályázati pénzeket ki tudtàk szipolyozni az unióból és az euró milliókat saját hasznunkra fordítottak, addig jó volt az unió.

A munka bekerülési költsége 1/3-a volt a pályázatból felvett pénznek, addig ugye jó az unió.

Az integrációra felvett súlyos euró milliók, amiknek csak a töredéke kötött ki az érintettekhez (cigányok ) addig is jó volt az unió.

De amint el kellene számolni a felvett pénzekkel, rögtön ellensége vált az unió, értem én.......

Magyarországon nincs korrupció!!!

fhdgy 2020.02.29. 08:40:47

@SzZoole: Nekem nem jön ki a matek!

Ha a teljes lakosság kettő harmada EU párti, a fidesseknek meg csak egy harmada, akkor hány fidesses van? Ki volt a többség, aki a fidessre szavazott?

Vagy nem is voltak többségben?

Persze, értem én, hogy a politikai matek nem matematika! -:)

Csodabogár 2020.02.29. 10:46:48

Ősi keleteurópai beidegződés: majd Állambácsi segít rajtam.:-(((

Arthamyr 2020.02.29. 10:58:45

@fhdgy: Miért ne jönne ki? Ha a választási eredményeket reprezentatívnak vesszük, akkor kb. a nép fele "fideszes". Ennek harmada szerint az EU barát, az az össz hatoda. Ha a maradék fél szerint az EU barát, akkor az pont kétharmad. Kijöhet ez, csak furcsa.

@SzZoole: A pályázati pénzek többségét nem a Fidesz szavazói nyúlták le (akiket a felmértek), hanem a fideszesek és haverjaik, nem ugyanaz a két csoport.

SzZoole 2020.02.29. 11:02:36

@fhdgy: pedig te matematikus vagy, és így sem érted, akkor mit szóljak én, aki folyamatosan bukott matekból, csak a százalék számítás ment, de az nagyon :-)))

SzZoole 2020.02.29. 11:04:29

@Arthamyr: igen igazad van, nem voltam konkrét :-)

Szóval a pénzeket nem a Fidesz szavazó birkák nyúltak le, hanem kedves vezető és a slepje, így elég konkrét volt? :-)))

Arthamyr 2020.02.29. 11:06:52

@SzZoole: Jó lesz. :) És ha kicsit tovább gondolom, végül is igazad volt, mert ugye a slepp befolyásolja a szavazókat.

Herr Géza 2020.02.29. 13:17:47

@HÁ: látom szponzorál rendesen a Friedrich-Ebert-Stiftung. :)
Talán nem ártott volna azt is megkutatni, hogy a német munkajogi bíróság első körben, ügyvéd nélkül biztosítja az ingyenes jogi eljárást, a panasztételhez meg szintén biztosítanak “bírósági fogalmazót”, akár tolmáccsal is. A Faire Mobilität meg biztos jó, pláne azoknak, akik ebből élnek. Úgy kb. min. 26-an. Kivételesen meghallgattam a podcastot. Mondd már el légy szíves, hogy mit tud ez a 26 ember csinálni, amit Kovács XVI. Béla nem tudna megtenni, ha egyáltalán akarná. Oké, biztos van egy-két speciális eset.
Szakszervezet: elég erősek errefelé, évi pár euró a tagdíj, a munkáltató belét is kinyomják, ha kell.

Shanarey 2020.02.29. 15:40:24

Netán azt is oda írhatták volna, hogy eme problémák egy része a saját országbéli cégekkel függnek össze, Vagyis a németül alig vagy egyáltalán nem beszélő emberkéket azon cégek verik át akik Magyarországról kiközvetítik őket, s gondolom ez ugyanígy meg a többi kelet Európai népségnél.

nyuszigonosz 2020.02.29. 16:33:25

@Shanarey: Igen ez így van.

@Herr Géza: És ez is így van.

Buchhalter 2020.02.29. 16:49:35

@Herr Géza: röviden: élősködök.Elhajtanám őket egy kis kapálásra.Megnézném meddig bírná ez a 26 "tanácsadó".Szerintem a legtöbb kdölne a nap végére.

partizánok 2020.02.29. 17:11:19

@SzZoole: Te tenyleg azt hiszed, hogy a meses, demokratikus es igazsagos nyugat a ket szep szemunkert kuldi azt a kis vacsora maradekot,amit ide vet. Csak egy bank keresett rajtunk 50 milliard forintot. És hol van meg a tobbi. Tobbszoroset raboljak le, mint amit adomanykent ideloknek,amit egyebkent a letarolt piacert kapunk karpotlaskent. A gyarmatoknak ez a sorsa! Es fel fognak aldozni bennunket (is), ha majd erdekeik ugy kivánjak, mint mar oly sokszor megtettek.

SzZoole 2020.02.29. 17:45:45

@partizánok: azért abból a kis “ vacsora maradékból “ amit odalöktek elég sokan megtollasodtak nem?

Azon húsos csonton elég sok zullang volt még :-)

Hallod, Magyarország kinek a gyarmata???

Ha az EU-ra gondolsz akkor rosszul gondolod, ugyanis az elsőszámú cigányprímás megmondta; hogyha elhagyja Magyarország az EU-t, akkor az EU más tagjai ( a nyugat ) könyörögni fognak azért, hogy Magyarország munkát adjon nekik.......

Sok sikert :-)))

Herr Géza 2020.02.29. 19:08:24

@partizánok: “Csak egy bank keresett rajtunk 50 milliard forintot. És hol van meg a tobbi. Tobbszoroset raboljak le, mint amit adomanykent ideloknek,amit egyebkent a letarolt piacert kapunk karpotlaskent. A gyarmatoknak ez a sorsa! Es fel fognak aldozni bennunket (is), ha majd erdekeik ugy kivánjak, mint mar oly sokszor megtettek.”
Mesélj még. Iszom a szavaidat... :)
Meg is kérdezném rögvest, hogy miért nem a kurva sikeres pannon puma „tarolja le a piacot“? Miért nem a pannon puma gyarmatosítja a világ nyilvánvalóan elmaradt felét?
Abban azért egyetértünk ugye, hogy a föld lapos, az UFÓ-k meg elvitték Pataky Attila bácsit? :D

fhdgy 2020.02.29. 19:09:58

@Herr Géza: Elvitték, elvitték, de miért hozták vissza???

Herr Géza 2020.02.29. 19:23:31

@fhdgy: Ebből is látszik, hogy az UFO-k is hibáznak. :)

fhdgy 2020.02.29. 19:24:07

@fhdgy: pannon puma: Nagyon messzire vezet a dolog. Én elég szomorú dolgokat gondolok erről.

Ugye, lehetne azt mondani, hogy kis ország vagyunk, a kicsiknek meg nem terem babér.

Írországgal, Finnországgal akkor mi van?

Erre meg lehetne azt mondani, de hát az orosz megszállás...

Igen, de ott van pl. Észtország.

Erre mit mondanak a "mimindenkinélokosabbakvagyunk" szekta tagjai?

Hülyülhetnék, hogy Észtország lehet azért sikeres, mert ott az észt osztják, nem kell messzire menni érte.

De nehogy valaki itt nálunk is megpróbáljon észt osztani ( már így is qrva sokan vannak ), mert attól a normális emberek hideglelést kapnának ( már így is ).

Arról sem tudok, hogy az íreknek, finneknek, észteknek kekeckedő, állandóan konfrontálódó, akarnok, stb. , stb. vezetőjük lenne.

Szóval, nem tudom vagy ha mégis, fogalmam sincs, hogy hogyan lehetne bizonyos dolgoktól megszabadulni és végre belátni, hogy nem kell nekünk ellenség, ha mi magunk ilyenek vagyunk.

Golf2 2020.02.29. 19:35:15

@partizánok: 50 milliárd....Aprópénz,annyi már a szarospelenkás 30 éves férjének is van,a mészaros le se hajol érte.

fhdgy 2020.02.29. 19:39:28

@Herr Géza: Nem akarlak idegesíteni, de nézd meg az index címlapját. Így néz ki, ha valakit visszahoznak az ufók?

Golf2 2020.02.29. 19:46:10

@fhdgy: íreknek, finneknek, észteknek...összetartó Nemzetek,nem széthúzó nemzetiségek kuplerája.

dikusz. 2020.02.29. 21:24:00

Kis ország vagyunk, nagy sportolóink mennek el.

index.hu/sport/uszas/2020/02/29/szekely_eva_halal_uszas_olimpiai_bajnok_nemzet_sportoloja/

A BVSC-ben ő tanított meg úszni.

nincs1itt 2020.02.29. 22:23:07

@Herr Géza: na végre, van 26 valaki, akik megélnek abból, amit a német állam szépen megszervezett. amikor megkérdezték tőlem, hogy mit ajánlok Németországban munkát vállalni szándékozónak az első 2 dolog volt: 1./ nyelvet(németet) minimum A2-es szinten elsajátítani(írni, olvasni is!)! 2./ a magyar! külügy honlapját alaposan! átolvasni a németországi szabályokkal kapcsolatosan. meglepően bő és naprakész infókat találni ott.
ha mindezek ellenére, megfelelő nyelvismeretet és minimális információkat sem megszerezve (háryjánosok infói alapján) elindul és pórul jár, akkor marad az amit te is leírtál.
a legtöbb visszaélés akkor tapasztalható, ha magyar "közvetítő" cégtől jön a munkavállaló. olyan mértékben csapják be, "húzzák le" ami elképesztő.

nincs1itt 2020.02.29. 22:23:25

@partizánok: meg ne haragudj, de téged csúnyán becsaptak! o.v. és sleppje kb 1-3 órát tudna még kormányon maradni, ha nem lennének a nyugati multik összeszerelő üzemei, bankok és egyéb cégek. mert Magyarországnak sikerült a teljes gazdasági tőkéjét 1989-től elkótyavetyélnie, amiben o.v. és elődei is vastagon benne voltak!
a nyugati vállalatok bizony a profitért működnek. ez EU pedig olyan pénzeket biztosít, amelyek nélkül Mo. még a jelenleginél rosszabb helyzetben lenne.
képzeld el, ha a teljes pénzösszeg ("alkotmányos költségek" nélkül) ott kötne ki ahova szánják! de bizony a fele, 2/3-a kézen-közön eltűnik a nagy szabadságharc közepette, magán zsebekben!
na tőlük kérd számon!

Herr Géza 2020.02.29. 23:47:22

@nincs1itt: Csakis helyeselni tudok. Jön az okospajti a nulla nyelvtudással, (tudjuk/ismerjük: nincs szakmám, semmihez nem értek, nem tudok németül, nincs lakásom, de segítsetek...), főleg magyar munkaközvetitőkön keresztül. Aki már csak azért sem mozdul meg, mert neki aztán rohadtul nem érdeke, vagy ami még rosszabb: képtelen rá.

Arthamyr 2020.03.01. 00:59:08

@fhdgy: Svájc is kicsi, Luxemburg is kicsi, Belgium is kicsi, lehetne még sorolni. Oroszország és Kína meg hatalmas és erős, de azért én nem akarnék élni egyikben sem. Lehet, hogy nem a méret a lényeg? :) Tudom, hogy nem a te hited/gondolatod, csak leírtad...

Írországnak manapság nincsen vezetője, ők már meghaltak, és közterületek őrzik az emléküket, pl. O'Connell Street, Pearse Street, Connolly station és hasonlók, vagy a feledés jótékony homályába merültek. Egy 21. századi, modern országnak nem elsősorban vezetőre van szüksége ahhoz, hogy sikeres legyen. Ha valahol igény van vezetőre, az már valami bajt jelent.

nincs1itt 2020.03.01. 07:05:23

kedves Sepsei Szabolcs! legyen olyan kedves nem félrevezetni az olvasókat! mert bizony a német munkaügyi rendszer szigorúan szabályozott és munkavállaló párti.
értem, hogy igazolnia kell a létezését ennek a szép ős-germán névvel ellátott "szervezetnek", de ne csapjon be senkit!
a legfőbb probléma a nyelvismeret hiánya, erre is van megoldása a német rendszernek, a második probléma a magyar munkaerő közvetítő cégek inkorrekt magatartása!

nincs1itt 2020.03.01. 07:05:26

@Herr Géza: én sem tegnap óta vagyok itt(Németo.). de amit látok, az elkeserítő. alapvető ismeretek nélkül vágnak neki. segítettünk is néhányszor. de az első tanács, ha már így alakult: irány a VHS nyelvtanfolyam és utána 100x könnyebb lesz. 10-ből 9 xart rá.
akkor marad a rosszul fizetett munka, rossz körülmények között. már ha sikerül, mert aki kicsit is beszél/ért németül az már előnyben van, mert már mindegyik munkaadó válogathat.

Buchhalter 2020.03.01. 09:37:06

@nincs1itt: a facebook oldalak tele vannak mostanában romákkal ,akik nyelvtudás nélkül könyörögnek munkáért.A pfátlanabbja lakhatásért.Főleg a Kölni és Hannoveri magyarok oldalán volt több ilyen is.De akad fehérgyerek : kicsit beszélem németet ,tudok soförködni ,komissiózni.Ja ,rákérdeznek ,a sofőr jelöltnek csak B-s jogsija van.

nincs1itt 2020.03.01. 10:21:26

@Buchhalter: mire számítanak ezek az emberek? mondjuk épp b-s jogsival elmehetne valamelyik csomagszállító céghez, mondjuk hermes. nem is kell sok nyelvtudás. de valószínűleg az állásinterjúig sem jut el, mivel a "kicsit beszélek" = nulla.
köln, hannover az még az egyszerűbb történet nyelvi szempontból. hochdeutsch és passz. a legtöbben elakadnak bayernben, mert ez még elég közel van a hazaúthoz. de amikor szembetalálja magát a helyi dialekttel... húúúú
tényleg rejtély, miben bíztak, amikor nekivágtak Németo.-nak.
hátha olvassa valaki, aki érdeklődik:
iranynemetorszag.com/forum/mindennapok/3204-kikoltozessel-kapcsolatos-teendok.html
itt elég jól összeszedték, magyarul.

chrisred 2020.03.01. 11:29:12

@partizánok: Nem, a nyugatiak elsődleges célja a felzárkoztatási támogatásokksl, hogy a perifériák gazdasága is megerősödjön, és ezáltal fogyasztóképes kereslet alakuljon ki a termékeikre. Tehát nekik sokkal jobb üzlet lenne, ha a támogatási pénzekből a medián jövedelem emelkedne Magyarországon, mint hogy Mészáros Lőrinc annyi pénzt gyűjt magának, hogy Bill Gates szintjére emelkedjen. Vagyis nekik nem éri meg egy kleptokratikus hatalmi berendezkedést támogatni.

Matyika Ápolója 2020.03.01. 17:15:11

Első komment:

"Ehhez nemigen tudok hozzá szólni.

Viszont erről meg van a véleményem;
“ Egy friss kutatás szerint a fideszeseknek....(blablabla)"

Most akkor minek van modera? :D

Bandibacsi34 2020.03.01. 17:15:24

Voltam en is Németországban egy eve(Berlin, Munchen, Nurnberg) es egyaltalan nem estem hasra toluk. Koszosak a palyaudvarok, rengeteg a keregeto, ocsmany az utcai kaja higeniaja stb stb.

Muhammad Balfas 2020.03.01. 19:58:27

@partizánok: Sztem inkább win-win szitu. Mindenesetre ők is jól járnak a kohéziós pénzek rendszerével.Nem emberbaráti szeretetből vették be ezt a keleti 80-100 milliós piacot.Dekára kiszámolták, hogy nekik is megéri. Elsősorban a német-osztrák építőipari és gépipari cégeknek. Erről Günther Oettinger is beszélt egy interjúban korábban..

Muhammad Balfas 2020.03.01. 19:58:28

@Csodabogár: Nyugaton a harmadik világból jött bevándorlókat véletlenül nem állam bácsi tartja el?

kárárámaispj 2020.03.01. 19:59:20

@fhdgy: "Arról sem tudok, hogy az íreknek, finneknek, észteknek kekeckedő, állandóan konfrontálódó, akarnok, stb. , stb. vezetőjük lenne."
Jaja. Mondjuk az írek. Azok nem konfrontálódnak. IRA?
Mondjál már egy nyomorult ír céget, ami olyan világhíres.

Észtek. Végül is 200 milliárd eurónyi pénzmosási balhéjuk volt 2 éve. Semmi korrupció arrafele.

M. Péter 2020.03.02. 00:40:57

@kárárámaispj: Írországban nem az IRA van kormányon.

chrisred 2020.03.02. 06:38:22

@kárárámaispj: Mármint egy orosz pénzt mosó dán banknak Észtországban, amit az észt hatóságok lepleztek le? Ez pont annak a fordítottja, mint amikor a magyar állam diplomáciai előjogokat ad egy pénzmosó/hírszerző orosz pénzintézetnek.

kárárámaispj 2020.03.02. 09:32:59

@M. Péter: Attól még van az irának vezetője, ugye?
Aki nyilván egy drága, ártaltlan jólélek. Meg úgy az ejropéer írek úgy általában nem konfrontálódnak senkivel.

Látom azért egy-két whisky gyáron kívül nem nagyon jut eszébe senkinek semmilyen ír világcég. A hatalmas gazdasági fellendülésük amcsi cégeknek köszönhető, mert olcsóbbak mint anglia és majdnem angolul beszélnek.

Muhammad Balfas 2020.03.02. 14:26:48

@chrisred: Igen a balliberált álomvilágban..Mit szólsz,hogy a görögök végre védik a határaikat?:)

chrisred 2020.03.03. 06:28:55

@Muhammad Balfas: Eddig is azt tették a törökökkel szemben, de végre határellenőrzést is végeznek.

Muhammad Balfas 2020.03.03. 11:07:57

@chrisred: Könnygázzal , hanggránáttal, meg gumilövedékkel lövik őket. Mekkora cirkuszt is rendeztettek, amikor a magyar kormány ugyanígy védekezett 2015-ben Röszkénél..?

chrisred 2020.03.04. 06:29:49

@Muhammad Balfas: Mekkorát? Akkor is az illibsi haver küldte rá a menekültjeit a görögökre?

Amúgy ha ironikus akarnék lenni, akkor kiemelném, hogy a görögöknél látható a különbség, amikor végre nem egy Putyin-barát populista vezetés van hatalmon, hanem egy polgári kormány. :)

Arthamyr 2020.03.05. 00:27:07

@kárárámaispj: Az mindegy, minek köszönhető a fellendülés, a lényeg, hogy legyen, ez ugyanis élhetőbbé tesz egy helyet. Egyébként a Ryanair pl. ír cég, egy hatalmas üzleti siker, de sok köszönet nincs benne. Szóval egyáltalán nem szükséges ahhoz "világcég", hogy egy ország élhető legyen. Másrészt a legtöbb "világcég" sok tözsdén jegyezhető, így akár te is lehetsz tulajdonos, és multinacionális, nem feltétlenül kötődik országhoz, minden tevékenységét ott végzi, ahol hatékonyan teheti (vagy legalábbis a vállalatvezetés így gondolja).
Ha nem lett volna az ír radikalizmusra hajlandóság, akkor sajnos kb. annyira lenne ma Írország, mint Skócia vagy Wales. Lenne rögbi- és focicsapata, meg talán pár helyi dolgot lehetne szabályozni, az angolok meg eldöntenék, hogy akkor most inkább lépjünk ki az EU-ból, mert jó ötletnek tartják. A radikalizmusra való hajlandóságnak a sajnálatos mellékterméke az IRA.

nincs1itt 2020.03.12. 16:26:41

Ha nem fizetik ki a béredet Németországban, akkor rendkívül egyszerű a történet: 2 héten belül be kell jelenteni az illetékes Munkaügyi bíróságon és ők intézkednek. Nem kell ügyvéd, nem kell semmi! A bíróság megír minden papírt, ráadásul tökéletesen. Kitűzik a tárgyalást, de megmondod a bírónak, hogy nem kaptad meg a fizetésedet, és ha az ellenfél nem tudja bizonyítani az igazát, már megy is minden automatikusan a maga útján. A lényeg, hogy 2 héten belül be kell jelenteni a bíróságon.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása