oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 27. 06:30,  Amikor a sors közbeszól 91 komment

2020. február 27. 06:30 Határátkelő

Amikor a sors közbeszól

Voltaképpen egyszerre átlagos, ugyanakkor nagyon izgalmas Lívia és családja története. Átlagos, mert sok magyar család jár hasonló cipőben, ugyanakkor izgalmas, mert megmutatja, hogyan lesz egy családból (voltaképpen valahol kényszerűségből) határátkelő. (A képeket köszönöm a szerzőnek!)

cim_3.jpeg

„A mi kis történetünk Siófokról indult. Átlagos, hétköznapi családként éltük a mindennapjainkat. Két gyermekünk általános iskolába járt, egy még óvodás volt, amikor adódott egy munkalehetőség a férjemnek Németországban. 

Magyarországon, később külföldön is az építőiparban dolgozott és dolgozik jelenleg is. Én a legnagyobb fiam megszületése óta itthon vagyok, nem dolgozom. A gyerekek megszokták, hogy mindig itt vagyok nekik/velük. 

Siófokon nem volt segítségünk, rokonaink, így miután a férjem Németországban kezdett dolgozni, egyedül maradtam hetekre a gyerekekkel. Hétköznap, hétvégén is mindent egyedül intéztem, rendeztem a három gyermekünket. 

Férjem általában 4-5 hetente jött haza 4 napra. Ez nagyon nehéz volt neki is, nekem is és persze a gyerekeknek is. Szerencsénkre talált munkát közelebb, Ausztriában. Így hetente, maximum 2 hetente otthon volt 2-3 napot. Ez is kevés volt, de már így is jobb, mint amikor 1000 km-re dolgozott. 

A sors közbeszólt 

Többször mondta, hogy milyen jó lenne, ha az egész család kint élne Ausztriában, de én nem mertem belegondolni se a költözésbe. 

Nyelvtudás nélkül, - ha magamra nem is gondolok - úgy gondoltam, a gyerekekkel ezt nem tehetjük meg. Féltem mindentől. Idegen ország, idegen emberek, idegen nyelv, minden más. 

Aztán a sors közbeszólt. Férjemmel történt egy baleset munka közben, kórházi kezelést kapott kint, nem is jöhetett haza. Akkor már mind a három gyermekünk iskolás volt. 

Jött az őszi szünet és mivel a férjem hazajöhetett pár napra, de kezelésre vissza kellett mennie, úgy gondoltuk, a szünetet kint töltjük vele Ausztriában. Nekem is és a gyerekeknek is hatalmas élmény volt. 

Feltűnt, hogy mindenki segítőkész, mosolyog, pedig nem is ismernek minket. Nem néznek le vagy éppen ki sehonnan azért, mert nem tudjuk a nyelvet. Tetszett a környezet, a tisztaság, a klinika, ahova a férjem járt, minden. 

Úgy mentünk haza Siófokra, hogy tudtuk, a karácsonyt Ausztriában töltjük. És így is volt. Két hetet töltöttünk kint, ami elég volt ahhoz, hogy döntsünk. Itt szeretnénk élni. 

Tavasztól a férjem albérletet keresett, ami nem volt egyszerű. Nagyobb lakást vagy inkább házat szerettünk volna, ahol három gyermekünkkel és a kutyánkkal kényelmesen elférünk. 

Amikor ez megvolt, (tavasztól augusztusig tartott a keresés és végül egy ház mellett döntöttünk) akkor először is a gyerekeknek iskolát kellett keresni. 

Nagyfiam abban az évben végezte el az általános iskolát, ott Siófokon műszaki informatika szakon tanult volna, középső fiam az 5. osztályt, a legkisebb a 2. osztályt fejezte be. 

Ügyintézés költözéskor 

Augusztus végén költöztünk Felső-Ausztriába, egy mezővárosba. És akkor jött a neheze. A legelső intéznivaló a lakcímbejelentés, mert anélkül nem tudjuk iskolába íratni a gyerekeket. 

Otthon minden hivatalos okmányt lefordíttattunk németre, hogy ezzel már ne legyen gond. Itt a Volksschule (általános iskola) 1-4. osztályig van. A Mittelschule (középiskola) 5-8.-ig. 

Így a kicsi fiam itt újra 2. osztályos lett a nyelv miatt, a középső mehetett 6.-ba, de tudtuk, valahol ismételni fog, mert elsősorban a nyelvet tanulta, így a tananyagban lemarad. 

A nagyfiam pedig kihagyott 1 évet, közben elvégzett egy nyelvtanfolyamot, tanulta az itteni németet (aminek nem sok köze van a német némethez) és ezután sikeresen bejutott egy üzleti iskolába. 

Tehát az iskolák elrendezve. Jöhetett a többi intéznivaló. Gyerekorvos, elmaradt, még a gyerekekre váró oltások megbeszélése, háziorvos, állatorvos, letelepedési papírok, autó honosítása, bank, biztosítás... Ezek az ügyek 2-3 hónapot vettek igénybe. 

Aztán később kiderült, hogy nincs szükségünk gyerekorvosra, csak papírforma szerint, mert itt a felnőtt orvoshoz, aki a családorvos, mehet az egész család. Na, ő lett a mi „hegyi dokink”, akit nagyon szeretünk. :) 

Az osztrák iskola 

A gyerekeknek az első pár hét nehéz volt, de mindenki, mindenben segített nekik. A mai napig van külön némettanáruk az iskolában. A Volksschule heti maximum óraszáma 24. 

A legkisebb fiam mindennap legkésőbb fél 1-kor jön haza a suliból, de van, hogy már délben itthon van. Ez tehát napi 4-5 tanóra lenne, de nincs ennyi, mert ebből a 4-5 órából egyet az udvaron töltenek játékkal. Emellett pedig rengeteget kirándulnak, túráznak, sétálnak. Nincsenek leterhelve, nincs stressz. 

A középső fiamnak minden nap a biztos óraszám az 5. Ötödik óra után van 50 perc ebédidő. Hazajön, eszik (3 percre lakunk a sulitól) és ha van még órája, akkor visszamegy. 

Háromhetente egyszer egy délután 3 órát főznek. Komplett menüt, levessel, főétellel, desszerttel, amiből szokott haza is hozni. :) Évente egyszer elmennek étterembe és séfekkel főznek. Sokat kirándulnak, túráznak, van, hogy a tesi óra is a hegyekben zajlik. Túlhajszolva ő sincs. 

A nagyfiamnak jól megy az üzleti iskola, pedig egy térdsérülés miatt sokat hiányzott. Az alap tantárgyakon kívül számvitelt, könyvelést tanul. 

Ami egyforma mind a 3 iskolában, az a szülő-diák szülői értekezlet. Ez nagyjából olyan, mint Magyarországon a fogadóóra, csak a diák is jelen van. Vele együtt beszélik meg az esetleges problémákat és annak megoldásait. Ez évente kétszer van. 

A szünetek tartományonként eltérőek lehetnek. Nálunk Felső-Ausztriában a tanév szeptember 2. hetében kezdődik. Őszi szünet nem mindenhol van, ami van az pár nap (3-4 + a hétvége). 

A karácsonyi szünet kb. 2 hetes, ami január 6.-ig tart, mert a 6.-a itt munkaszüneti nap (ünnep). Síszünet (félévi szünet) februárban 10 nap. Húsvéti szünet majdnem 2 hét. A május, június tele van vallási ünneppel, amikor szintén nincs suli. Tanév vége kb. július első hétvégéje. 

img_20190915_190021.jpg

Az első hazalátogatás 

Az első hazalátogatásunk két hónappal a kiköltözésünk után történt. Otthonról hazamentünk. :) Két hónap kint élés után is furcsa volt újra Magyarországon lenni. Az utak minőségéről nem beszélek, mindenki tudja a különbséget. 

Ami meglepett és arcul csapott, az a szürke, nyomott hangulat mindenhol. Amikor 2 nap után azt éreztük, hogy induljunk már haza. Igen. Haza. Mert akkor már tudtuk, hogy az otthon és haza nekünk már Ausztriát jelenti. Azóta se sokat voltunk Magyarországon, talán egyszer. 

Visszaköltözni Magyarországra? Nem! Most már akkor sem, ha ugyanannyi pénzből kellene élnünk ott, mint itt. Az emberek hozzáállása a mindennapokhoz, a pozitív életfelfogás, a segítőkészség. egy jó egy jó szó, egy mosoly a boltban, patikában, bárhol, az egészségügyi ellátás 

  • a klinika olyan, mint egy hotel, 
  • az orvosok, nővérek kedvesek, mosolygósak, 
  • a kórtermek felszereltsége szintén, egy hotel színvonalán van 
  • a hegyi dokink, ha beutal bárhova, akkor nem rendelőintézetbe kell menjünk, hanem magán orvoshoz, ingyen, 
  • nincs 3 hónap várakozás, 
  • extra, hogy fogorvos a szomszédunk :)...., 
  • az, hogy a gyerekek nyugodtak, nem stresszelnek a sulikban... (és még sorolhatnám) 

mindez megfizethetetlen. 

received_350262885876362.jpeg

Elmaradozó barátok 

És igen, a barátok... Na, ők szépen elmaradoztak. Pedig hogy fogadkoztak, hogy tartjuk a kapcsolatot. Tartottuk is. Egy darabig. Aztán amikor mindent szépen elrendeztünk itt kint, látták, hogy szeretünk itt élni, akkor egyre kevesebb lett az érdeklődés irányunkban. De hát tudjuk... az irigység nagy úr. Ilyen „barátokat” pedig bárhol találunk.

Összességében azt mondom, hogy az első 2-3 hónap, amíg az ember mindent elintéz, elrendez, megtalál, megszokik, beszokik, az nehéz. De ha egy kicsit is tudunk alkalmazkodni, (mert azért vannak számunkra új szabályok) akkor gyorsan megszeretjük Ausztriát (legalábbis Felső-Ausztriát biztosan).” 

További érdekességekért látogassatok el Lívia oldalára!

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is! 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�#Bath, #UK �: @balazsromsics #england #anglia

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4415493354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.02.27. 07:22:41

Nosztalgikus, jó volt olvasni :-)

További sok sikert!

Hari Seldon 2 2020.02.27. 07:35:45

Én nem mondanám hogy "irigység " a barátok reakciója. Inkább az van, hogy mindenkinek meg van a saját élete, meg nem is (vagy alig) tudnak azonosulni az õ dolgaikkal. Így az érdeklõdés is lecsökken. De semmi gond ezzel, csak tisztàba kell lenni, hogy most õ lett a "távoli rokon" (barát) . - Pont ahogy neki is voltak régi ismerõsei akik messzebb költöztek.

Taxomükke (UK) 2020.02.27. 08:17:16

@Hari Seldon 2: Igy van, pont ezt akartam leirni.

dikusz. 2020.02.27. 08:39:55

Nagyon tetszett a poszt, jó volt olvasni.
De azért azt nem gondolnám, hogy a barátok irigységből maradtak el.
Egyébként is, a barátság -szerintem- elég tág fogalom. Mert ha igazi barát (olyan, akivel minden gondunkat-bajunkat meg tudjuk osztani) marad el, az tényleg rosszul tud fájni.
Akikkel meg "összejárunk", nyaralni megyünk, sörözünk, az nem barát inkább jó ismerős, haver. Ez is rosszul esik, de idővel túl lehet lépni rajta, hiszen találhatunk az új otthonunkban/hazánkban is ilyen jó ismerőst.
Nem kell sehova menni, én is vagyok úgy, hogy azt merem gondolni magamról, valaki haver/jó ismerős. Aztán ha már csak akkor beszélünk telefonon, e-mailben, bárhogy, amikor én keresem, el kell fogadni, ennyi volt. Nem kell keseregni, el kell engedni a dolgot. Eleinte rosszul esik, aztán már nem.

Csodabogár 2020.02.27. 08:56:10

Azért 2 hónap után már annyira kétségbe esni, kicsit túlzás. "Ami meglepett és arcul csapott, az a szürke, nyomott hangulat mindenhol." Már a 2 hét hónap alatt eltüntek a barátok, a rokonság. Senkivel nem lehetett egy jót dumálni?
A poszt egyébként jó. Sajnálom, hogy nem lehettem Ausztriában iskolás, ehhez képest nekem igen sokat kellett ülnöm az iskolapadban.

Golf2 2020.02.27. 09:03:42

Új csúcs. 2 hónap alatt kiszeretni végleg az országból 43 év után...Köszönjük kormány.

Virago_1000 2020.02.27. 09:46:43

Ebbol a leirt naofelyes mosolygos Ausztriabol is magasabb az elvandorlok aranya, mint a komor szurke nyomaszto Magyarorszagrol.
Statisztikai adat van ha kell.

Buchhalter 2020.02.27. 09:56:53

@Virago_1000: akkor linkeljed!Kezdesz szavahihetetlen lenni

Arthamyr 2020.02.27. 09:58:41

"aminek nem sok köze van a német némethez" - Ilyeneket miért kell írni?

Arthamyr 2020.02.27. 10:02:08

A másik meg, hogy mire kellene irigynek lenni? Egyszerűen csak sokkal több energia távolról ápolni a kapcsolatot valakivel, így ezt már nem sokan teszik meg.

dikusz. 2020.02.27. 11:15:30

@Buchhalter: Arra várhatsz az örökkévalóságig...

Golf2 2020.02.27. 11:36:30

Off. Sokkoló jelentés érkezett: sehol sem annyira igazságtalan az adórendszer, mint Magyarországon...Portfolio.hu

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2020.02.27. 11:50:45

@Hari Seldon 2:
@Taxomükke (UK):
Én is pont ezt akartam mondani. :D
Egy idő után egyszerűen eltűnik az érdekesség-faktor.

Persze a posztoló biztos jobban ismeri az ismerőseit, mint mi...

Arthamyr 2020.02.27. 11:51:19

@Golf2: Szokás szerint basztál belinkelni a cikket. :/

1. Miért lenne igazságos az egyenlőség?
2. Ha az 1. pont kérdésére megvan a helyes válasz (gy.k.: semmiért), akkor máris lehet hanyagolni a hangulatkeltő, klikkvadász, személyes véleménnyel telitöltött címeket.

Írhatták volna azt, hogy a magyar adórendszer növelte az egyenlőtlenségeket. Bár első körben még nem ártott volna igazolni az ok-okozati összefüggést a két adat közt. Aztán ha ez megvan, akkor lehet elemezgetni, hogy akkor ez most jó vagy rossz. Az, hogy ez igazságos, vagy sem, már nagyon ingoványos talaj.
A vélemény olyan, mint a segg. A legtöbb embernek van. Szerintem is igazságtalan a magyar adórendszer. A jó az lenne, ha nem jövedelemarányos lenne, hanem fix. Szerencsére már van ilyen is, ez örömteli.

Golf2 2020.02.27. 12:49:55

@Arthamyr: Orbán kimegy Kádár sírjához:
-Mit tegyek,hogy úgy szeressen az ország,ahogy téged?
-Gyere Viktorkám,feküdj ide mellém!

Csodabogár 2020.02.27. 13:25:07

@tshaabee: A fene megette azt a barátságot, ami az érdekesség miatt létezik. Meg egyáltalán, akkor soha nem lehetnek barátaim ha egy országban és városban lakunk, mert az nem érdekes?

SzZoole 2020.02.27. 13:47:07

Nekem csak egy igaz barátom van, a feleségem, és nincs is igényem többre :-)

Gondos Lívia 2020.02.27. 14:33:12

@Csodabogár: Bármilyen furcsán hangzik, így volt. Igen, 2 hónap után már szürkének láttuk Magyarországot és barátságtalanak a magyarokat. De ezt csak az érti, aki járt hasonló cipőben. :)
Jót dumálni pedig tudtunk akkor, ha mi kerestük a régi "barátokat". De az ugye nagyon egyoldalú.
Szép napot Neked!

deppate frog 2020.02.27. 14:46:40

Jo poszt, olyan igazi naszutas hangulata van. Ami nem is baj kb. 6 honap utan.
Lesznek azok a hetköznapok meg szürkebbek, az osztrakok kevesbe mosolygosak. Ha Livia belsö egyensulya megmarad, es emlekszik, hogy a következö generacioert aldozta fel a sajat szocialis halojat, barati kapcsolatait, minden renben lesz. Tovabbi sok sikert.

Gondos Lívia 2020.02.27. 14:52:51

@Arthamyr: Mert sokan kijönnek jó német nyelvtudással és akkor jönnek rá, hogy az osztrák németet szinte újra kell tanulni.Persze biztos sok függ attól is, melyik területre megy az ember. Én a mi történetünket írtam meg. :)

Gondos Lívia 2020.02.27. 15:06:40

@deppate frog: Köszönöm Szépen!
Idén nyáron 3 éve lesz, hogy itt élünk és a véleményem nem változott, most is ugyan azt érzem, amit leírtam. :)
Továbbá nem érzem, hogy bármit feláldoztam volna. Az ilyen "barátokért" pedig nem kár.
Szép napot! :)

Arthamyr 2020.02.27. 15:08:31

@Gondos Lívia: Meg attól, ki mit tekint "jó német nyelvtudásnak".

Ez kb. olyan, mint amikor valaki azt mondja, hogy Írországban beszélt angolnak nem sok köze van az Angliában beszélt angolhoz. Pedig ha idejön egy angol, simán megért mindent, és őt is megértik, ahogy gondolom egy német anyanyelvű ember is teljesen jól elkommunikálgat Ausztriában, még ha néha fel is vonja a szemöldökét, hogy jé, milyen furcsán ejtik ki itt a szavakat, vagy h erre ezt a szót használják. Nem kell nyelvtanfolyamra mennie, vagy újratanulnia a nyelvet.

Gondos Lívia 2020.02.27. 15:29:00

@Arthamyr: Akkor elárulom, hogy sokszor az osztrák az osztrákot is nehezen érti meg.
Mint írtam, ez a mi történetünk, a mi tapasztalataink.
Szép napot! :)

Pöffetegecske 2020.02.27. 15:54:03

@Gondos Lívia: Nagyon jó képek. A poszt meg, hát hasonlóan érzem én is.

Csodabogár 2020.02.27. 16:22:07

@Gondos Lívia: Ajánlok egy látogatást Svájc német részére, ha undok akarok lenni, akkor Bern környékére.:-)
Aztán majd beszélgetünk a német nyelvjárások szépségeiről.

Gondos Lívia 2020.02.27. 16:33:30

@Pöffetegecske: Köszönöm! :)
Akkor minden jót Neked! :)

Herr Géza 2020.02.27. 19:09:25

Bár sokmindennel kapcsolatban vannak fenntartásaim livcsike (sic!) posztját olvasva, azért csapjunk a lecsóba. Imhol a reakció a blog ősrajongójától:

“Mi is mosolygunk Lívia
A tegnapi bozgor prosti ámokfutás után úgy gondolom emelni kell a tétet. Illik jobban odafigyelni a fosblogra. Mert ugye senkiházigyuszika és csapata megérdemli.
Nézzük akkor mindjárt a mai posztot. Egy igazi csemege az olyan öreg motorosnak mint pl. én. Az első két mondat után már simán tudnám folytatni. Ez valószínűleg azért van, mert ezek a libbantak, mint a "szerző" is, vagy egy kaptafára készültek, vagy mind ugyan ara a tanfolyamra jár, és ugyan azt tanulják.
Tehát a sablon szöveg. Itthon minden szar, ezért apuci kitántorog "boldogulni" fritzlandba. De ez azért mégsem olyan kóser, mert ritkán van itthon. Így aztán közelebb tántorog, osztrákba. Eközben az anyuci itthon terelgeti a gyerekeket. Aztán egy világraszóló ötlet után, miszerint ha már apuci úgyis osztrákba dolgozik, akkor talán a kiscsalád is szétnézhetne ott.....szóval hajrá, a kiscsalád szétnéz. És lenyűgözi őket osztrák. És leülnek tanakodni, és eldöntik, hogy akkor a kiscsalád is megy.
És ment.
És ezután a poszt olvasói becsukják a szemüket, és fejből fölmondják a folytatást. Mert már legalább száz, hanem ezer ilyen sablon dumát olvastak a fosblogon, és ha álmukból fölriadnak, akkor is gond nélkül tolják.
Osztrákban kitörő lelkesedéssel fogadták a kiscsaládot. Már a határtól egy kilométerre mindenki vigyorgott, integetett. Mikor a kiscsalád megállt pihenni, ismeretlen osztrákok mentek oda hozzájuk, ölelgették, csókolgatták őket, volt olyan aki még sírt is, de olyan is, aki azonnal örökbe akarta fogadni a kiscsaládot, tokkal, vonóval. Mindenki nagyon segítőkész volt, lesték a kiscsalád minden kívánságát, hiszen.....hiszen egy osztrák számára nincs annál nagyobb boldogság, mint......
Mint az, hogy egy öttagú család befészkel hozzájuk. Gondoljunk csak bele, micsoda öröm, hogy az osztrák adófizetők pénzéből finanszírozhatják a gyerekek nyelvtanulását, az iskoláját, fizethetik a kiscsaládnak a családi pótlékot, és más támogatásokat. Egy osztrák semminek nem tud jobban örülni, mintha újabb kiscsalád csimpaszkodik bele az osztrák szociális hálóba. Ez jól látszik abból is, hogy mennyien szavaznak a Szabadság pártra, aki kifejezetten rokonszenvez az ilyen kiscsaládokkal.
Szóval érthető a mi kiscsaládunk boldogsága. És az is érthető,hogy már nem kívánkoznak vissza Magyarországra.
És az is érthető, hogy gyenge 2 hónap után már szürkének, és barátságtalannak látták Magyarországot.
Kedves Lívia, azért én árnyalnám egy kicsit a dolgot. Hidd el, mi is örülünk annak, hogy sikerült kitántorognotok osztrákba.
Már csak azért is, mert ezek után nem arról szól a történet, hogy apuci osztrákban dolgozik, ott fizet adót, járulékot, de a kiscsaládot meg nekünk itthon kell finanszíroznunk. Nekünk szürke magyaroknak. Mi fizetjük a kiscsalád óvodáját, iskoláját, orvosi ellátást, családi pótlékát, ingyenes utazását, és más egyéb juttatásokat.
Így viszont ez a probléma megszűnt. Ezeket a dolgokat már a sógorok finanszírozzák.
Vagyis Lívia, mi legalább úgy örülünk, mint a sógorok.
Sok sikert,és boldogságot a kiscsaládnak.”

Aranyos, ugye?

Csodabogár 2020.02.27. 19:29:33

@Herr Géza: Nekem az tetszik, hogy milyen gondosan figyelitek és olvassátok egymást. Nekem ez eszembe se jut, így nagy "élvezet" az beidézett cikk nyelvezete. Mindig külön örülök az "osztrákba meg németbe" kifejezéseknek, mert lelki szemeim előtt megjelenik, amint egy 5 tagu család felkoncol egy osztrákot és belemászik a hasába, vagy valami ilyesmi. Részemről köszönet és hála ezért a szórakoztató idézetért.

Herr Géza 2020.02.27. 20:46:37

@Csodabogár: Ne viccelj már, hát miért fizet a sorosgyuri egy rendes trollt, ha nem azért, hogy mindig up-to-date legyen... :)

Suta Sete 2020.02.27. 21:52:16

Kedves Herr Géza! Téged bizonyára jól megfizetnek itthon, ezért írsz ilyen lenézően azokról, akik a jobb élet reményében külföldön vállalnak munkát. Saját családom részéről érintett vagyok kétszeresen is: Unokaöcsém - minősített hegesztő - itthon 1.600,-Ft/óra bruttó bérért dolgozott, Ausztriában 15 Eur/óra.
Csoda, hogy két év után ott vettek lakást és vitte a feleségét is a középiskolás fiával és az általános iskolás iker lányaival?
A lányom, állatgyógyászati asszisztens, itthon 80 ezerért dolgozott, igaz, 10 évvel ezelőtt, ma Angliában egy állatgyógyászati klinika igazgatója. Nagy egzisztenciális zuhanás, ugye?
ps. Géza! Amit Lívia leírt, az a mai valóság. A valóságot meg, akárhányan írják le, ha nem akarják elferdíteni, akkor mind egyformán írják le.

Herr Géza 2020.02.27. 22:44:57

@Suta Sete: Látom új vagy errefelé....Semmi baj. A komment nem tőlem származik, hanem idéztem valakit, aki erre a blogra ugat folyamatosan egy másik blogról. :)
És egyúttal jelezném, hogy pont nem Magyarországon élek. Régóta. :D
Kéretik a jövőben az idézőjelekre, no meg a körítésre IS figyelni.

Gondos Lívia 2020.02.28. 08:31:09

@Suta Sete: Köszönöm! A lányodnak gratulálok! :)
Szép napot!

deppate frog 2020.02.28. 09:21:10

@Gondos Lívia: Harom ev utan ilyen optimistan... emelem kalapom. Akar meg baratok is lehetnenk, ha ennyi pozitiv energiat sugarzol :)
Remelem, hogy ferjed es gyerekeid mellett te is kiteljesedsz a szakmadban (vagy föallasu anyakent).
Ha idöd engedi, irjal majd a maradek ket evröl is posztot!

deppate frog 2020.02.28. 09:24:55

@Herr Géza: akarkit is ideztel amugy nem ir rosszul. Kar, hogy a kapacitasait nem valami epito jellegü irasba fekteti.

Pöffetegecske 2020.02.28. 10:25:00

@deppate frog: Én nem olvastam főállású anyaságról, de ha volt, az volt Magyarprszágon is, ugyanis távoli férj mellett három gyerekkel nagyon nehéz dolgozni. Bár nem rólam szól a történet, de nagyjából azonos időszakról beszélünk. Első év azzal telt, hogy tudjuk merre van arccal előre, és a főállású anyaság inkább olyan volt, mint valami általános feladatmegoldás és logisztika. Aztán egy évig tanultam a nyelvet, és most belelendültem egy szakmaváltásba, hogy ne kelljen kiteljesednem főállású anyaként, ami Magyarországon és bárhol máshol igen nehéz, ha a nő, mint én, nem tud azonosulni a szerepkörrel.

Herr Géza 2020.02.28. 10:33:12

@deppate frog: Ugyanmár, sablonok egymás mellé kopizása.... Látnád a “normál” (=saját) stílusát.

Tamáspatrik 2020.02.28. 11:46:49

@Arthamyr: Ja, ezt már közgazdaságilag is levezették, hogy a fix, mindenki esetében ugyanolyan összegű adórendszer a legcélszerűbb. Viszont azt is, hogy politikailag lehetetlen. Pl. a hajléktalantól nem tudod beszedni, munkanélkülitől sem. .:)
Vannak adófajták, amelyek közelítenek ehhez, vagy egyes illetékek.

Arthamyr 2020.02.28. 12:27:32

@Tamáspatrik: Én nem tudom, hogy célszerűbb-e, én ki tudok békülni mással is, akár még progresszív adóval is, ha a legmagasabb kulcs tokkal-vonóval kevesebb, mint mondjuk 35%. Sőt, amióta "nyugdíjas" vagyok, leginkább a vagyonadótól "félek", szóval felőlem úgy szipolyozzák a társadalmak a legproduktívabb rétegeiket, ahogy akarják, csak nem tartom igazságosnak, de az meg kit érdekel? :) A hajléktalan meg a munkanélküli is fizeti a fogyasztási adókat, az bőven elég. És normális esetben kevesen is vannak.

2020.02.28. 12:36:56

@Arthamyr:

"Sőt, amióta "nyugdíjas" vagyok"

Egy ideje nem olvastam a há-t, úh nem vagyok képben, ezek szerint nyugdíjba mentél máris?

deppate frog 2020.02.28. 13:15:36

@Pöffetegecske: Kitartast a szakmavaltashoz. Egyszer meg en is szeretnek, csak amik mostanaban erdekelnek, azok tul orszag-specifikusak. Nem akarnam magam egy eletre egy orszaghoz elkötelezni.
Föallasu anyasag szememben egy nagyon is becsülendö dolog. Edesanyamnak köszönhetöen pl. a mai napig nem tudom, hogy hol az APEH, a Nyugdijfolyosito, stb. Az okmanyirodat, TB-t es hasonlokat is csak a google alapjan talalom meg. Ezuton is köszönöm neki, hogy menedzselt minket par evtizeden keresztül.

2020.02.28. 13:17:41

@Arthamyr:

"Még szeptemberben."

Kúl. És, hogy tetszik? Mivel telnek a napjaid? Hozza a várt eredményeket?
Feleséged is nyugdíjazta magát, vagy ő még robotolni kénytelen?

2020.02.28. 13:19:03

@Arthamyr:

És, ha jól emlékszem, az volt a terv, hogy visszatértek mo-ra nyuggerkedni, ugye?

Arthamyr 2020.02.28. 13:28:30

@Nagy kámpics: Ugye eddig ő tartott egy majdnem 4 éves szünetet, most ő robotol. Bár nem azért, mert kénytelen.

Jövő hétfőn írek leszünk, utána lehet elkezdeni szervezni a hazatérést.

2020.02.28. 13:32:13

@Arthamyr:

Hát ez szuperül hangzik, gratulálok!
Remélem, beszámolsz majd itt a fejleményekről.

Arthamyr 2020.02.28. 13:38:55

@Nagy kámpics: Olyan nagy fejlemények azért nem várhatóak. Milyen érdekes esemény történik egy magyar nyugdíjas életében? Tudod, jön a szürke, szar élet, amit mindig csodás optimizmussal leírsz. Majd igyekszem rózsaszín szemüvegben nézni. :)

Tamáspatrik 2020.02.28. 13:47:09

@Herr Géza: Ezzel most nagyon mellélőttél. Mennyit finanszíroz a MAGYAR állam zéróról egy újszülöttet?
Az osztrák állam már eleve nyelt azon, hogy a gyerekek iskoláztatásának egy részét már a magyar állam finanszírozta, továbbá azon is, hogy egy hasonló kulturális közegből érkező bevándorló család (hú de csúnyán hangzik ez magyarul, köszönjük Viktor) növeli a munkaképesek számát.
Ez a nagyon negatív felfogás mint a tiéd üldöz el sok embert az országból.

2020.02.28. 13:55:20

@Arthamyr:

"Olyan nagy fejlemények azért nem várhatóak."

Meglátjuk, meglátjuk.

Szoktam olvasgatni/nézegetni olyan fórumokat, ahol a korai nyugdíjról van szó, kevesen valósítják meg végül, de nekik sem mindig jön be a dolog feltétlenül.

Az ember, alighanem, olyan, mint a fogságban nevelt vadállat, hogy már nem lehet visszaengedni a természetbe, mert nem tudja, mit kell ott csinálni.

Főleg a standard öreg nyuggereken látni, hogy amikor vége a melónak, már nem tud mit kezdeni magával. Annyira megszokta, hogy nem dönthet saját magáról, és nincs joga beosztani a saját idejét, hogy már el sem tudja képzelni, milyen az.

Van ebben valami végtelenül szomorú, amikor ilyet lát az ember. Itt jön Józsi bácsi, aki egész életét a bányában töltötte, és most már nem is tud nehézgépek nélkül élni. A neje meg Mari néni, az örök könyvelő. Instant depresszió és agyhalál.

Na a mindegy, ez mellékvágány, meg megint csak a saját nyomoromat vetítem ki, hehe.

A lényeg, hogy nem triviális, hogy mi fog történni, de ti még hál' istennek fiatalok vagytok, meg nem vagy ennyire beszűkülve. Érdeklődéssel várom, hogy, mondjuk, 5 év múlva mit fogsz erről gondolni, és sok sikert. Szerintem ez nagyon izgalmas. :)

Arthamyr 2020.02.28. 14:12:03

@Nagy kámpics: Ezt sajnos én is látom az ismerősök közt meg családban, de van, aki meg tudja szokni, és teljesen vállalható életet él, alapvetően boldogan. Meg azért más 40+ ledolgozott év után, más fajta körülmények közt évtizedeket élve.

Én nem tartom annyira izgalmasnak, csak kellemesnek (sőt, normálisnak, mindenkinek tiszta szívből javaslom, hogy próbálja ki, ha máshogy nem megy, akkor pl. 1 év sabbatical formájában). :D Lényegtelen, hogy 5 év múlva mi lesz, gondolni ugyanezt fogom, és nem tettem szent és megmásíthatatlan fogadalmat, hogy többé nem dolgozom vagy rohadjon le a kezem. Most úgy gondolom, hogy nem fogok, de ha igen, akkor sincs semmi, azért vannak kellemes oldalai is. Az is lehet, hogy már egy hónap múlva is, mert véletlenül megtalálnak valami nagyon érdekes és/vagy nagyon jövedelmező dologgal. A lényeg, hogy ne azért tegyem, mert szükséges az általam vágyott élet erőforrásigényének fedezésére.

Herr Géza 2020.02.28. 14:26:13

@Tamáspatrik: Hát pajtás, vélhetően a cikkben szereplő pár is dolgozott Magyarországon, valószínűleg adót, tb-t is fizettek. Akkor miről beszélünk?
Ennek a mondatnak meg fuss neki még egyszer: “ Mennyit finanszíroz a MAGYAR állam zéróról egy újszülöttet?”
Magyarul?
Amúgy meg isten áldjon: “ Ez a nagyon negatív felfogás mint a tiéd üldöz el sok embert az országból.” Fuss, amíg futhatsz...
Az ugye megvan (remélem), hogy idéztem valakit. :)

Gondos Lívia 2020.02.28. 14:54:59

@deppate frog: Igen, írok még...több témában is. Az eddigi és az ezt követő írásaim a cikk végén ajánlott "Lívia oldalán" olvashatóak. :)

Gondos Lívia 2020.02.28. 15:01:35

@deppate frog: Igen, szerencsére megtehettük, hogy amióta a legnagyobb fiam megszületett, itthon maradjak. Igen, mindent megteszek a gyerekeknek, amit esetleg az az anyuka, aki dolgozik, nem teheti meg, időhiány miatt. De emellett önállóságra is neveljük őket. :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.02.28. 19:37:57

@Virago_1000: Azért ahhoz képest,hogy nem mobilis nép a magyar,egész jól teljesítünk ezen a téren.
Amúgy meg gondolom az osztrákok nem erre fele jönnek.

puhacica 2020.02.29. 08:33:08

@Arthamyr: mivel telnek a napjaid (ha publikus)? decemberben nem nagyon dolgoztam, es azota is sokkal kevesebbet, mint elotte, csomo szabadidom van, es olyan csodalatos modon el tudom pruntyogni a napokat a nagy budos semmivel, hogy az fantasztikus. kis fozocskezes itt, egy film ott, jatek a macskaval, puff, elszallt 1 het. te csinalsz valami rendszereset, konkretat, hasznosat? seta, gym, koltozes elokeszitese...

csárlszbrunzol 2020.02.29. 09:19:05

@Arthamyr: "A jó az lenne, ha nem jövedelemarányos lenne, hanem fix."

Ehhez minden háztartásnak az abban élő összes személy után kb. havi 160k-t kéne befizetnie fejenként. Cserébe "minden"* ingyen lenne, ami közszolgáltatás.

* minden, amit eddig az állam fizetett, vagy mi fizettünk közvetlenül az államnak: adók (ÁFA is), illetékek. De mondjuk a tömegközlekedésre a jegyet, bérletet továbbra is meg kéne venni. Viszont a kormányablakban minden ingyen lenne. Nincs több gépjárműadó, cégadó, KATA, osztalékadó, SZJA, stb.

Arthamyr 2020.02.29. 10:33:03

@puhacica: Csak hasznos dolgot csinálok. Mindenki haszonmaximalizálásra törekszik ugye. Amúgy kb. ugyanúgy elszállt 5 hónap is, mint neked az egy hét. Valószínű az egész élet el tud. :)
Rendszereset? Kb. 25-30 óra gym egy héten, ami rendszeres, más nem nagyon.
Azóta kezembe vettem könyveket, pár komolyabb időigényű számítógépes játékot is beszereztem, amik az utóbbi években kimaradtak, tanultam, kipróbáltam pár (szakmai) dolgot. Igyekszem átvenni pár dolgot, amit előtte a feleségem csinált (bevásárlás stb.), állampolgárságot szereztem, intézem a költözést.
Nyilván pár dolgot kipipáltam/le fogok zárni ez alatt az időszak alatt (pl. a költözés ugyan egy szó, de rengeteg minden van benne, Magyarországon házfelújítás/berendezés lesz, itt meg meg kell oldani az ingatlankiadást, mivel nem számoljuk fel az itteni egzisztenciát, lévén ez a nyugdíj egyik pillére), de ez egy átmeneti időszak, így nyilván más, mint egy rendes nyugalmi időszak, amikor épp tényleg nincsen semmiféle megoldandó feladat a belátható jövőben. Talán majd az év végére sikerül oda is eljutni. Valószínűleg utána is fogok mesterséges intelligenciával és virtuális/kiterjesztett valósággal foglalkozni, hobbiként, van pár ötletem, amit ki akarok próbálni, és ez is egy mocskos nagy idő-süllyesztő.

Arthamyr 2020.02.29. 10:37:32

@csárlszbrunzol: Korábban, erre simán mondtam volna, hogy jó, most nyilván nem, mivel a korábbi pénzem már sosem fogom visszakapni. És engem pl. az ÁFA sosem zavart (és az egyéb fogyasztáshoz kapcsolódó adók sem), szerintem az az egyik legjobb adófajta, ha már adót kell fizetni, legszívesebben azt fizetem.

peter3374 2020.02.29. 11:22:40

Megint elojott az egeszsegugy.... A jobb korulmenyek stb. ami "megfizethetetlen".... Pedig nagyon is megfizetheto, sot meg is fizetik.
Amikor itthon voltak evekig az apuka nelkul, akkor gondolom foallasu anya volt meg gyes meg gyed es hasonlok. Vagyis sok even keresztul az anyuka nulla forint befizetesevel volt biztositva o is meg a gyerekek is es ebbol a nulla forintbol kaptak ellatast. Leirhatna a posztolo, hogy most mennyi "tb"-t fizetnek ausztriaban.... Elhiszem, hogy ott sokkal jobb az ellatas, de az ilyen osszehasonlitasoknak semmi ertelme, Magyarorszagon sokszor azt varjak el az emberek, hogy a minimalis vagy ez esetben nulla befizetessel kapjanak olyan ellatast mint nyugaton. Lehet kopkodni a magyar egeszsegugyet, de annyi befizetovel es azzal a penzzel amit befizetnek es a rengeteg emberrel aki semmit nem fizet igazabol nem.is mukodik rosszul.

csárlszbrunzol 2020.02.29. 13:45:15

@Arthamyr: Sajnos a magánszemélyek legtöbbje megszívná. Mert ugye, ha így szednék össze a költségvetésre a lét, akkor a cégek sem fizetnék be azt a rettenet lóvét, amit most befizetnek. Csak abba gondoljunk bele, hány nyugdíjas (de ha már itt tartunk, aktív korú is) van, akinek az egész jövedelme nincs annyi, hogy ezt be tudná fizetni minden hónapban. Szóval továbbra is az jön ki, hogy ez csak a munkavállalók egy kis részének lenne jó. Azoknak, akiktől még a mostani, igazságtalannak mondott rendszerben is extra lét gombolnak le. És fontos megjegyezni, hogy ez a réteg nem gazdag. Azok ugyanis nem munkavállalók, hanem a munkaadók, cégtulajdonosok közül kerülnek ki. Ők azok, akik nem SZJA-t fizetnek, hiszen osztalékként veszik ki a pénzt. Szóval ennyit a nagy igazságtalanságról, ami még növekszik is, "uristen!".

csárlszbrunzol 2020.02.29. 13:45:37

@peter3374: Azt ne felejtsük el, hogy arányokat érdemes nézni. A magyar EÜ magyar munkavállalókat alkalmaz magyar bérszínvonalon. Az erre szánt lét a magyar emberek által előállított javakból fedezzük (szedi be az állam adók és járulékok formájában). Szóval nominálisan nem érdemes ezt nézni, mert az jön ki, amit írsz. Amit érdemes boncolgatni, hogy az EÜ dolgozók fizetése hogy aránylik az átlagfizetéshez itthon és mondjuk Ausztriában. Illetve hogy GDP-arányosan mennyit költ mondjuk Ausztria és Magyarország EÜ-re.
Nyilván, a fentiek annyiban sántítanak picit, hogy exportból beszerzett EÜ-s termékeket (gépek, berendezések, műszerek, de akár gyógyszer is) esetén a nominális dolog is számít, hiszen arányaiban egy nominálisan alacsonyabb EÜ keret nagyobb részét teszi ki egy-egy drágább berendezés (és amortizációja). De amíg ilyen mértékű ember dolgozik ebben, addig a meghatározó talán mégis az EÜ-re fordított bértömeg lehet.

Herr Géza 2020.02.29. 15:26:20

@peter3374: Édes istenem, még mindig itt tartasz? Tudom, te fizeted a dédim nyugdíját (úgy 60 éve meghalt, de ne zavarjon...) és ha majd Ausztriában/Németországban/akárhol M.o.-on kívül belerongyolsz egy másik autóba, vagy eltöröd kezed-lábad síelés közben, akkor én is megkérdezhetem, hogy mit fizettél az adott ország eü-kasszájába?

Gondos Lívia 2020.02.29. 15:39:23

@peter3374: Kedves Péter!
Akkor most elárulom, hogy amióta a férjem külföldön dolgozik, semmiféle juttatást nem kaptunk Magyarországon. Se családi pótlékot, se gyest, se semmit. Sőt, amióta a férjem kint dolgozik, az osztrák állam fizette az orvosi ellátásainkat is, amíg ki nem költöztem én is a gyerekekkel. Persze ezeket a dolgokat sokan nem tudják. De mielőtt ilyeneket írsz, jobb lenne előbb utánaolvasni a dolgoknak.
Szép napot! :)

peter3374 2020.02.29. 15:54:24

@Herr Géza: hogy kerul ide a dedid nyugdija, meg a mas orszagban tortent baleset biztositasa? Olvasd mar el amit irtam.....

peter3374 2020.02.29. 15:54:25

@Herr Géza: szerintem allj le azzal amit szivsz.... de legalabb aruld el, hogy megis mire reagaltal, mert ahhoz amit en irtam semmi koze annak amit reagaltal ra....

Arthamyr 2020.02.29. 15:58:37

@Gondos Lívia: A gyerekeket soha nem látta orvos? Vagy olyan orvos látta, akinek _kizárólag_ magánpraxisa van (biztos sok ilyen van Siófokon)? Amikor szültél, magánintézményben tetted? Sosem léptél rá útra, ami közpénzből épült? Siófok nincs rajta a rendőrség, tűzoltoság térképén? Amikor valamit "intéztél", akkor az még véletlenül sem közpénzből finanszírozott, felügyelt helyen történt? Stb.
Valamilyen szinten igaza van, de ez nem a ti hibátok. Ez a rendszer, ti meg használtátok, teljesen szabályosan, arról már nem ti tehettek, hogy a szabályozás olyan, amilyen. :)

Gondos Lívia 2020.02.29. 16:09:01

@Arthamyr: Én az egészségügyre reagáltam a kommentemben, nem másra. Amikor a gyerekek születtek, a férjem még Magyarországon dolgozott. Egyébként igen, mi szinte csak magánorvoshoz jártunk. De amikor nem, azt nem a magyar állam állta. Tudom hihetetlen, de amikor nem magánorvoshoz mentünk, azt az ellátást az osztrák állam állta attól a perctől, hogy a férjem elkezdett itt dolgozni.

Herr Géza 2020.02.29. 16:11:27

@peter3374: Pl. itt a válasz: “ Akkor most elárulom, hogy amióta a férjem külföldön dolgozik, semmiféle juttatást nem kaptunk Magyarországon. Se családi pótlékot, se gyest, se semmit. Sőt, amióta a férjem kint dolgozik, az osztrák állam fizette az orvosi ellátásainkat is, amíg ki nem költöztem én is a gyerekekkel. Persze ezeket a dolgokat sokan nem tudják. De mielőtt ilyeneket írsz, jobb lenne előbb utánaolvasni a dolgoknak.
Szép napot! :)”
Nem én írtam, hanem a poszterina.
Nekem meg szimplán felmegy az agyvizem, amikor valaki azon kezd matekozni, hogy ki tart el kit. Pl. te:
“ Leirhatna a posztolo, hogy most mennyi "tb"-t fizetnek ausztriaban.... Elhiszem, hogy ott sokkal jobb az ellatas, de az ilyen osszehasonlitasoknak semmi ertelme, Magyarorszagon sokszor azt varjak el az emberek, hogy a minimalis vagy ez esetben nulla befizetessel kapjanak olyan ellatast mint nyugaton. Lehet kopkodni a magyar egeszsegugyet, de annyi befizetovel es azzal a penzzel amit befizetnek es a rengeteg emberrel aki semmit nem fizet igazabol nem.is mukodik rosszul.“
Ezt azért nehéz máshogy értelmezni, mint szemrehányásnak, miszerint a poszterina ingyenélője volt a magyar tb-nek.
Ha te nem így gondoltad, akkor sorry.
A többit meg nem kell magyaráznom, ugye? Naponta jön itt szembe egy okostojás, aki permanensen eltartja a családom nyugdíjas tagjait (akik ráadásul rég meghaltak), szerinte ő fizette az én taníttatásomat, és kb. az én jó k. nénikémet, hogy “cserbenhagytam” az országot. Csodálkozol, ha kicsit morcul reagálok?

Herr Géza 2020.02.29. 16:32:02

@peter3374: A munkavállalói eü biztosítási járulék a bruttó bér 7-8 százaléka Ausztriában, Németországban, meg Magyarországon is. Ha a kevesebb pénzből az eü. fazékba is kevesebb jut, az valószínűleg nem a fazék hibája.

Arthamyr 2020.02.29. 16:35:11

@Gondos Lívia: Ezért írtam, hogy "_kizárólag_", meg a többi állam által nyújtott szolgáltatást is. Szerintem amúgy Magyarországon igen kevés olyan orvos van, akinek csak magánpraxisa van, emelem a kalapom, ha ti csak ilyet látogattatok. Ettől függetlenül nagyon valószínűtlennek tartom, hogy _amíg otthon voltál a gyerekekkel_, ti a magyar adó- és járulékfizetőknek bevételt jelentettetek, és nem kiadást... A teljes kép meg ugye elsősorban attól függ, hogy hány évig dolgoztatok és mennyiért, nyilván ha te és/vagy a férjed lehúzott Magyarországon 10 évet havi egymillió bruttóra bejelentve, akkor @peter3374: hozzászólása valóban teljesen indokolatlan, de az nem derül ki a posztból, hogy mivel foglalkoztok (vagy én voltam figyelmetlen).

peter3374 2020.02.29. 17:00:02

@Gondos Lívia: rosszul fogalmaztam, csak annyira tipikus az elethelyzet amiben voltal, ne vedd magadra, csak ez allandoan elojon itt is meg mashol is, hogy mennyivel jobb nyugaton az ellatas.
Magyarorszagon rengeteg olyan ember van aki nem fizeti a tb-t, mivel szarok a fizetesek nagyon sokan akik fizetik azok is kevesebbet fizetnek mint nyugaton. Egy mondjuk harom gyerekes anyuka jo pelda erre, mert sok evig nem fizet megis biztositva van o is meg a gyerekek is.
Nem akarok vitat generalni arrol hogy ez most jo vagy nem, fentarthato-e vagy nem, csak allando tema, hogy a magyar eu szar a nyugati meg jo. Ezzel nem is lehet vitatkozni. Igy van, ne vedd magadra, nem teged akartalak minositeni, plane, hogy fogalmam sem lehetett, hogy hol es hogyan vagy biztositva, csak mivel ez allando tema most jott elo, hogy leirom a velemenyemet.

peter3374 2020.02.29. 17:00:02

@csárlszbrunzol: persze nem olyan egyszeru a dolog, hogy egy adatbol meg lehet magyarazni, de azt hiszem jo kiindulas, hogy hol mennyi a tb jarulek es abbol mit lehet elvarni.
2017-es adatokat talaltam gdp aranyosan ausztria 10% felett kolt eu kiadasra, Magyarorszag 7 korul. Az egy fore eso tb kiadas Ausztriaban 5500 dollar Magyarorszagon 2040 dollar.
Egy erdekes szam lenne meg de arrol nem talaltam informaciot, az, hogy mennyi befizetett osszeg es hany ember fizet egy orszagban.

peter3374 2020.02.29. 17:00:02

@Herr Géza: mar elnezest kertem a posztolotol, nem neki szolt szemelyesen, csak nagyon tipikus a peldaja.
Nem a posztolo az ingyeneloje a tb-nek, hanem nagyon sokan, az egy masik kerdes, hogy ok ingyenelok-e vagy csak jo a rendszer es igazsagos mert mindenki kap ellatast.
Csak ez az allando osszehasonlitas akasztott ki, hogy bezzeg mashol mennyivel jobb, ami igaz, csak masok is az osszegek amit fizetni kell meg amit az allam elkolt az eu-re.
Olyan ez mint amikor valaki kopkodi a 2 csillagos hotelt mert az milyen szar es az 5 csillagos mennyivel jobb, persze ez is igaz, csak meg kell nezni melyik mennyibe kerul.....

peter3374 2020.02.29. 17:00:02

Arra egyebkent tenyleg kivancsi lennek, hogy Ausztriaban egy anyuka aki otthon van 2-3 gyerekkel nekik hogyan alakul a tb fizetendoje.
Nem a posztolo anyagi helyzete erdekel, hanem altalanossagban, hogy egy ember dolgozik a csaladban akkor mennyit kell fizetniuk, letezik-e ugyanaz mint Magyarorszagon, hogy akar sok evig semmit nem fizet es megis van tb-juk. De barmelyik masik orszagbol is leirhatna aki tudja.

peter3374 2020.02.29. 17:00:02

@Herr Géza: ezt igy van, ha kevesebb a fizetes, akkor annak a 8%-ka is kevesebb, csak ezt tudomasul is kell venni (ez nem neked szol, itt is allando tema ez, hogy mashol miert van harom fogasos ebed meg miert jobb az ellatas) . Van aki megerti ezt mint ahogy te is irtad, hogy a kevesebbnek kevesebb a 8%-ka van aki meg csak kopkodni tud, hogy bezzeg nyugaton.

puhacica 2020.02.29. 19:47:04

@Arthamyr: tenyleg csak hasznos dolgokat csinalsz, wow! megmondom oszinten, elvezem most, hogy lebecolhatok, van mit kipihennem. nyilvan vannak fontos inteznivalok, nekunk is nyakunkon a koltozes, de szerencsere belefer a lablogatas is. most meg.
gymben mit csinalsz olyan sokaig? relax, uszas, szauna is, vagy vegig "dolgozol"?

Arthamyr 2020.02.29. 19:55:33

@puhacica: Van benne szauna/úszás/relax is heti 2x, az kb. 8-10 óra. Meg minden edzésnap kardio és sokszor nyújtás is. Hová költöztök?

puhacica 2020.02.29. 20:18:24

@Arthamyr: vagany!

hova koltoznenk? hat Leanyfaluba! :D (Cornwallba.)

Arthamyr 2020.02.29. 20:26:31

@puhacica: Nem rossz, azon belül hova? Vettetek valami tengerparti házat? :)

puhacica 2020.02.29. 20:35:59

@Arthamyr: meg nem, eloszor kiprobaljuk es ha olyan, amilyennek kepzeltuk, akkor belevagunk. tengerpart nem fer a keretbe, de 8 merfoldre leszunk igy is, nekem ez mar eleg a boldogsaghoz. :)

Arthamyr 2020.02.29. 20:47:52

@puhacica: Jó lesz az, de nyilván a párszáz méter jobb, mert akkor csak lesétálsz, ha kedved tartja. :) Milyen jellegű településen lesztek, ha ez publikus?

Majd ha a hazaköltözés projekt megvan, és elrendeztünk mindent, lehet, hogy mi is megpróbálkozunk egy tengerparti lakással/házzal (de mi valahol a Földközi-tengeren).

puhacica 2020.02.29. 21:05:40

@Arthamyr: nyilvan jobb, de igy se rossz. :)
egy kis varoskaban a deli reszen.

hajra, kivancsian varom a fejlemenyeket! melyik orszagot neztetek ki?

Arthamyr 2020.02.29. 21:28:08

@puhacica: Egyiket sem, ez még odébb van.

puhacica 2020.02.29. 21:48:03

@Arthamyr: ja, azt hittem van kedvencetek, ami prioritast elvez.

Arthamyr 2020.02.29. 22:03:41

@puhacica: Sok kedvencünk van, és még nem is ismerjük mindet. Meg hiába szeretnénk valamit, ha nem lesz rá pénzünk. Szerencsére nem sürget és nem is kötelez semmi, ez egyelőre inkább vágy, mint terv.

himberg74 2021.02.09. 09:34:11

Kedves Lívia, csak megerősíteni tudlak a döntésetekben! A tapasztalataink hasonlóak. Sok sikert!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása