oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 23. 06:30,  Visszailleszkedés a hétköznapokba 28 komment

2020. február 23. 06:30 Határátkelő

Visszailleszkedés a hétköznapokba

A legtöbb ember életében eljön az a pillanat, amikor úgy érzi, világot kell látnia, mert elege lett a hétköznapok taposómalmából. Ilyenkor aztán sokan neki is indulnak, hogy hosszabb-rövidebb idő elteltével aztán visszatérjenek a munkához.

cim_270.jpg

Így volt ezzel Anita is, kicsivel több, mint egy éve mondott fel a munkahelyén, hogy önkéntes legyen Vietnamban. Aztán visszatért és ma ismét egy multinál dolgozik. A kérdés az, hogy mely területeken látja másképp a dolgokat, mint az ázsiai kaland előtt.

„Gondolkodásmód

Egy év utazás, felfedezés után visszaültem az irodai székbe, hogy egy időre letelepedjek, biztos hátterem legyen és gondoltam kipróbálom mi változott. A hozzáállásom, a reakcióim, a gondolataim.

Kiteljesedett a pozitív gondolkodásmód, amit annak köszönhetek, amin keresztül mentem. Nem szálltam meg luxusszállodákban, „fapados” helyeken laktam, helyiekkel, nem utaztam luxusautókban, egyszerű, és sokszor borzalmas járművekkel utaztam mindenhol.

Láttam egy olyan világot, ami által megértettem azt, hogy mi itt mennyire szerencsések vagyunk. Miközben másoknak fele annyi pénzük vagy tárgyuk sincs, mint nekünk, ők legalább kétszer olyan boldogabbak mint mi.

A gondolkodásmódhoz hozzátartozik a stressz elengedése, ami többek között azt is jelenti, hogy ha a 8 órás busz 10-kor érkezett meg, mosolyogtunk egyet, hogy legalább jött busz.

Eközben a reggelente 2 percenként járó metróra úgy szaladnak az emberek Prágában, mintha az utolsó esélyük lenne arra, hogy a közeledő Apokalipszis elől elmenekülhessenek.

Ha valóban ezen múlik a nyugalmuk, keljenek fel 15 perccel korábban. Én ha már később indultam, már úgyis elkések, majd tanulok belőle, elnézést kérek, és megpróbálok kialakítani egy szokást, hogy ez legközelebb már ne forduljon elő.

Túlgondolás

Júniusban kezdtem az új munkahelyemen, nem volt egyszerű a beilleszkedés. Azonban hamar feladni sem akartam, nem a szokásom. Bár az első hetekben nehezen ment az egész napos koncentráció, lassan visszaszoktam a nyolcórás munkahétbe, és a lehető legtöbb dolgot próbáltam belevinni a mindennapjaimba.

Először csak sodródtam az árral, de később már átvettem az irányítást, és egy megváltozott gondolatmenettel rengeteg lehetőséget nyitottam meg magam előtt. Amikor elfáradtam, pihentem, amikor stresszes voltam meditáltam.

Régebben sokat stresszeltem, de megváltoztattam a „Mi lesz, ha...” kérdésre a választ. Belegondolok a legrosszabb végkimenetelbe, és rájövök, hogy az annyira egyébként nem is rossz.

Mert mi lesz, ha a munkában elrontok valamit? Szerencsére nem vagyok sebész, csak e-maileket irkálok egész nap, ezzel nem árthatok senkinek. Ha sok e-mailem van, akkor lesz aki később kap választ, tőle elnézést kérek. De emiatt miért stresszelném magam?

Meg kell találni a fontossági sorrendet, és az első az egészség. A jó alvás, egy finom étel, mosoly, nyugalom, ez csak akkor lehetséges, ha a stresszes szituációkra másképp gondolunk, ha egy kicsit távolabbról nézzük. Valóban olyan fontos ez?

Elengedés

A metró, ami szemünk előtt ment el, már elment. A munka, amit nem kaptunk meg, már nem kaptuk meg. Jön a következő metró, és lesz egy másik munka, amit megkapunk. Nekem segített, hogy egy kicsit visszaléptem.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

A koronavírus kínai szemszögből

Aki nem egy kő alatt vagy a Marson él, az az elmúlt hetekben aligha kerülhette el a koronavírussal kapcsolatos hírözönt, ami nem kis pánikot váltott ki a lakosság arra fogékony részéből. Az erős kínai kapcsolatokkal és múlttal rendelkező Liping éppen ezért várt addig, amíg kicsit (talán) csitulnak a hullámok, és aztán megosztotta a begyűjtött személyes infókat is.

koronavirus_foto_pixabay_com_geralt.jpg(Fotó: pixabay.com/geralt)

„A jelenleg ismert adatok alapján a mortalitás picivel 2% felett mozog, de a statisztikákat torzítja, hogy a fertőzés gócpontjaként azonosított Wuhanban értelemszerűen nincs akkora egészségügyi kapacitás, hogy több millió embert egyenként teszteljenek a vírusra, így csak azok jelennek meg az adatok között, akiknél fellépnek annyira gyanús jelek, hogy orvoshoz fordulnak.

Mivel most zajlik az éves influenzaszezon is, bőven lehetnek diagnosztizálatlan esetek, számukat egyes források akár több százezresre teszik a városban.

(Megjegyzem, hogy a kínai egészségügyi infrastruktúra egyáltalán nem rossz. Nagyvárosokban pláne. Teljesen normális, hogy nincs ekkora erőforrás, sehol a világon nem lenne, az intézményrendszer nem pandémiás eseményekre van tervezve, a normális igényekhez igazodik.) (...)

Nézzük inkább, hogy mi van Kínában. Mert aki azt szűrte volna le, hogy az átlag kínai egy cseppet is racionálisabb a nyugati népeknél, az merőben téved. Noha a kormányzat igyekszik csillapítani a kedélyeket, a rémhírek, pletykák ellen tehetetlen.

Beszélgettem jó pár Kínában élő ismerőssel, s merőben eltérő helyzetjelentések jutottak el hozzám. Főleg az érintett intelligenciájától függően. Ami közösnek nevezhető, hogy eléggé tart mindenki a fertőzéstől.

A józanabbak körében ez főleg óvatosságot jelent, ők nem pánikolnak és igyekeznek kivárni, amíg lecseng a dolog. Együttműködnek a hatóságokkal, követik és betartják a szabályokat.

A másik véglet az abszolút pánik. Mengsi, aki időközben férjhez ment egy buszsofőrhöz (szülei legnagyobb sajnálatára) és immár anya, pl. családostul fogta magát és elmenekült Chongqingból vidékre. Merthogy szerinte Wuhan után Chongqing az ország második legfertőzöttebb területe, rengeteg ember meghalt, csak a hatóságok ezt eltitkolják.

(Hogy a kínai elnyomás meg cenzúra mennyire brutális, azt jól mutatja, hogy Mengsi ezt már több mint egy hete írta, kínaiul, ennek ellenére sem tüntette el senki. Se őt, se azt, amit írt. Hülyének lenni szuverén jog.)

Kicsit mélyebben faggatva aztán persze kiderült, hogy semmi konkrétumot nem tud, csak terjednek a rémhírek, s az erre fogékony közönség nagy erőkkel adja is tovább őket.

(A beszélgetés pillanatában még nem volt halálos áldozat Chongqing területén, ez azóta változott, de összesen egy elhunyt szerepel a statisztikában, az igazolt fertőzöttek száma pedig messze nem a második legmagasabb, sőt.)"

A teljes (nagyon érdekes!) posztért ide kattintsatok.

Juventus: egy legendás klub magyarokkal

Torinóról sok minden eszébe juthat az embernek (például a FIAT-gyár vagy a Savoya-család királyi rezidenciái), de aki szereti a futballt, annak a Juventus alighanem az elsők között ugrik be. Nos, Olaszmamma meglátogatta a klubot és magyar vonatkozásokat is talált.

juventus.jpg

„Fejet kellett hajtanom nekem is a Juve húzóereje előtt, így esett, hogy nyolc évvel a nyitás után engem is beszippantott végre a Juventus múzeum, és végigjártam egy stadiontúrát is.

A Juventus múzeum 2016. május 16-án nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt, és igazi csemege a focirajongóknak, meg egyébként azoknak is, akik kevésbé tartják izgalmasnak a labdarúgást.

Az én idegeimet például egyáltalán nem borzolják a meccsek, nem követem a bajnokságot sem (úgyis minden évben a Juventus nyer), de nagyon élveztem azt a nagyjából egy órát, amit itt töltöttünk.

Abszolút interaktív az egész, de persze nem hiányoznak a kiállított relikviák sem, és van egy csomó magyar vonatkozás is. Szégyenszemre itt kellett megtudnom, hogy a Juventus két első edzője is magyar volt (Károly Jenő és Viola József).

Megtudtam azt is, hogy volt egykor a csapatnak egy magyar játékosa, Hirzer József, akit imádtak a helyiek, és fantasztikus képességei miatt egyszerűen csak gazellának nevezték.

A múzeum végigvezet a csapat egész történetén, kontextusba helyezve az, ezért jó kis történelemóra is, megismerhetjük belőle a 19. sz. végi - 20. századi olasz történelem legfontosabb eseményeit is.

1500 négyzetméter a kiállítási terület, rengeteg a multimédiás tartalom, remek szórakozás. de tényleg, és Olaszország ötven leglátogatottab múzeuma között tartják számon.

Az igazi rajongók azonban nem elégedhetnek meg pusztán a múzeum meglátogatásával, a legnagyobb élményt a stadiontúra jelenti.

Csak a stadiont azonban nem lehet meglátogatni, csak kombinált jeggyel juthatunk be, azaz ha meg akarjuk nézni Ronaldo öltözőszekrényét, előtte be kell járnunk a kiállítást is.

A stadionon lelkes személyzet vezet végig, és a lelátón kívül bebocsátást nyerünk a legexkluzívabb VIP-szalonokba, ahol elegáns vacsora keretében nézik a meccset azok, akik erre óriási összegeket költenek.

Bemehetünk az öltözőbe, ahol sorban állhatunk Buffon vagy Cristiano Ronaldo helye előtt, hogy elkattinthassunk pár rosszul sikerült képet, megmutatják, hogy hol tartják a sajtótájékoztatókat, egyszóval teljes az élmény.”

Amiből ide kattintva részesülhettek mélyebben.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

View this post on Instagram

�Big Sur �: @susiehun65 #california #bigsur #us #usa #america

A post shared by Határátkelő (@hataratkelo) on

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Kína Csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9515485838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.02.23. 06:57:22

Off. Brit box a csúcson.

Bredpitt Monika 2020.02.23. 09:05:05

Lipinghez: a zarojeles resz, ahol az elnyomasrol irsz, meg a cenzurarol....

A kinai orvos, aki meghalt, mar a jarvany kitorese elott jelezte a hatosagoknak, hogy baj van, aztan rendorok kopogtattak az ajtajan..

Mi van a Hong Kong I tuntetokkel?
Nekem innen nem ugy tunik, hogy Kina az egyenlo banasmod fellegvara lenne. Tudom, hogy te ott eltel egy ideig, emlekszem arra a cikkedre, ami alatt egy nagyon jo hangulatu beszelgetes alakult ki az angol oktatas kapcsan, foleg a kiejtesbol adodo felreertesekrol folyt a szo......

Bredpitt Monika 2020.02.23. 09:07:39

Olasz blog: tul sokszor szerepel a stadion szo.....

Bredpitt Monika 2020.02.23. 09:15:19

A budapesti repteren mindig van egy fotokiallitas a foldszinten a ket terminal kozott. Ott van egy kep, ami ha jol emlekszem a Ho Long obolnel keszult, egy bodega tetejen all egy lany es alatta latszanak azok a fantasztikus sziklak a vizben.

Vietnam kezd a bakancslistas helyeken szerepelni.

SzZoole 2020.02.23. 09:16:45

@Bredpitt Monika: “ kinai orvos, aki meghalt, mar a jarvany kitorese elott jelezte a hatosagoknak, hogy baj van, aztan rendorok kopogtattak az ajtajan..”

Nem a hatóságoknak jelezte, hanem a közösségi Medián figyelmeztette a barátait, a hatóság csak ezután kopogtatott az ajtaján és vittek el, valótlan hírek terjesztése váddal.

A New York Times részletesen irt erről :-)

Bredpitt Monika 2020.02.23. 09:25:15

@SzZoole: koszi a javitast, ilyen szempontbol meg rosszabb szinben tunik fel a kinai kormany....

Ezt foleg liping megjegyzesere irom, a hulyenek lenni szuveren jog vegezeture....orulnek neki, ha jonne es kifejtene mire gondolt ....

Bredpitt Monika 2020.02.23. 09:31:35

Volt egy sorozat a duna tv n, ha jol emlekszem, On the Spot cimmel..

Volt benne egy resz, amiben olyan vietnami-amerikaiakkal beszeltek, akik az USA ba kerultek gyermekkorukban, apjuk amerikai katona volt, anyjuk vietnami..

Erdekes volt nagyon hallgatni oket, hogy kerultek vissza Vietnam ba es, hogy mennyivel jobban erzik magukat ebben a vilagban....

Platonica 2020.02.23. 10:10:55

"Láttam egy olyan világot, ami által megértettem azt, hogy mi itt mennyire szerencsések vagyunk. Miközben másoknak fele annyi pénzük vagy tárgyuk sincs, mint nekünk, ők legalább kétszer olyan boldogabbak mint mi."

Akkor ki is a szerencses vajon?

2020.02.23. 10:22:01

@Platonica: Szerintem mi. Nekünk van választási lehetőségünk.

Platonica 2020.02.23. 11:10:44

@Pink Petsch: : Ha ok ott a "nem letezo" valasztasi lehetosegukkel is 2x boldogabbak, akkor mirol beszelunk?:-)

Virago_1000 2020.02.23. 11:38:38

Milyen erdekes, hogy egy virus, es egy jarvany pont akkor tor ki, amikor az USA kereskedelmi haboruba, erofitogtatasba kezdett Kinaval.

2020.02.23. 11:42:31

@Platonica: 3 dimenziós lények vagyunk, és bár van már némi fogalmunk a 4. dimenzióról, megélni teljes mértékben sosem fogjuk tudni. A többi dimenzióról nem is beszélve. Igaz, 2 dimenziós lényként már a 3. dimenzió is sc-fi. Már, ha érted, hogy mondom. Az ember azért lett ennek a bolygónak a gondolkodó, értelmes főemlőse, mert kíváncsi faj vagyunk. Az életünk árán is. Addig maradunk fent fajként, amíg kíváncsiak vagyunk, amíg van választási lehetőségünk. Amint ez megszűnik, elképzelhető, hogy boldogabbak leszünk (bármit is jelentsen ez), de hogy előbb halunk ki, mint utóbb, az tutibiztos.

Din Serpahis 2020.02.23. 11:44:16

Hehe, pont tegnap voltam ott, ahol a nyitókép készült :)

2020.02.23. 11:44:35

@Virago_1000: Nem tudtam, mi hiányzott a mai napból, hál'istennek megjöttél te, meg az idióta konteóid. (Mellesleg, informálódj, fáziskésésben vagy).

Taxomükke (UK) 2020.02.23. 16:03:29

@Golf2: Papagáj? Ja, itt, ahol lakunk, van egy csomo, nem is gondolna az ember, hogy vadon elnek ezek az egzotikus madarak Angliaban.

tanato 2020.02.23. 16:30:20

A skótoknak kellenek a külföldi munkavállalók
SZEMLÉZTE: LÁSZLÓ B. KATALIN
2020.02.23. 15:30

„Pusztító” hatású lehet Skóciában a brit kormány által felvázolt jövőbeni bevándorlási szabályozás – mondta a skót miniszterelnök. Nicola Sturgeon a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: demográfiai helyzete miatt Skóciának továbbra is szüksége van a külföldi munkavállalókra. Sturgeon vasárnap hivatalos levelet is küldött az ügyben Boris Johnson brit miniszterelnöknek.

A skótoknak kellenek a külföldi munkavállalók

Ebben kifejtette: a skót üzleti munkáltatók fele, a szociális ellátást nyújtó szervezetek 90 százaléka nem tudja teljesíteni az új brit bevándorlási rendszer által a külföldi munkavállalók alkalmazásához megszabott éves bérminimumot.

A konzervatív párti brit kormány az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes, pontozásos elbírálásra alapuló bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság január 31-i megszűnése után kezdődött 11 havi átmeneti időszak lejártával, vagyis 2021 januárjától, minimum 25 600 font (több mint 10 millió forint) éves javadalmazást előírva a külföldiek alkalmazásának engedélyezéséhez.

MTI

HASONLÓ CIKKEK
Johnson nem engedélyezi az újabb skóciai függetlenségi népszavazást
NINCS HOZZÁSZÓLÁS
Hozzászólás:

Ez kissé kapcsolódik a Brexites alcikkhez.

Hari Seldon 2 2020.02.23. 18:25:38

Ez a "fele annyi pénzük, kétszer boldogabbak..." annyira gáz közhely...

Platonica 2020.02.23. 18:30:36

@Pink Petsch: ??
Nem vagyok benne biztos, hogy azt akartad irni, ami kijott belole. Mert hogy onnan indultal ki, 'nekunk' van valasztasi lehetosegunk, mig 'nekik' (Vietnam?) nincs. Most meg azt mondod, hogy az emberi faj kivaltsaga a kivancsisag/valasztasi lehetoseg... Akkor megis van 'nekik' is, vagy esetleg ok nem uazon faj kepviseloi??

No szoval lehet, nem zagyva, csak nekem:-))

Virago_1000 2020.02.23. 19:55:48

@Pink Petsch: egyes korokben konteosnak szamit, ha valaki megprobal lenyeget kiszurni es osszefuggesekben gondolkozni,

Az oktatasi rendszer ezt a kepesseget probalja eltuntetni, sajnos egyre sikeresebben. Igy nevelodik a rabszolga tarsadalom, nyugat-kelet, egyforman.

2020.02.23. 23:04:33

@Platonica: Egy faj egyedei nem egyformák ;)

gabors 2020.02.24. 00:10:14

@SzZoole: @Bredpitt Monika: " a hatóság csak ezután kopogtatott az ajtaján és vittek el, valótlan hírek terjesztése váddal.
"

nem vittek el sehova nem is tartoztattak le, "onkent" ment be a rendorsegre es ott "onkent" alairta hogy bunos mint jo tagkonyvet szorongato parttag ... ugyanis jo kommunista is volt amellett hogy orvos (szemorvos ha jol emlekszem

gabors 2020.02.24. 00:18:25

@Virago_1000: a tobbire mi teoriad azokat mi okozta ???
2003 SARS (halalosabb volt mint korona kb 7%)
2009-ben miert tort ki az H1N1 influenza kb 60 millioan kaptak el
2015 MERS ez is sokkal veszelyesebb volt kozel 20% halalozassal szerencsere ebbol nem lett egesz vilagra kiterjedt jarvan..

ja meg 1918 ?? 70 millioan haltak meg durvan 10% aki megfertozodott

ezeket is nyilvan az USA es maga Trump intezte (vagy a Soros)

Arthamyr 2020.02.24. 12:04:05

"A gondolkodásmódhoz hozzátartozik a stressz elengedése, ami többek között azt is jelenti, hogy ha a 8 órás busz 10-kor érkezett meg, mosolyogtunk egyet, hogy legalább jött busz.

Eközben a reggelente 2 percenként járó metróra úgy szaladnak az emberek Prágában, mintha az utolsó esélyük lenne arra, hogy a közeledő Apokalipszis elől elmenekülhessenek.

Ha valóban ezen múlik a nyugalmuk, keljenek fel 15 perccel korábban." - Meg a nagy büdös lófaszt! Én nyeljek be valami kellemetlenséget azért, mert valami rosszul működik/a szolgáltató szarul szolgáltat, és ehhez még vágjak is jó pofát? Szó sem lehet róla, nem ezért fizetek. Amúgy értelmes embernek ha valami, akkor nem az okoz stresszt, hogy valamilyen szolgáltatás gyengén működik, ez csak simán idegesítő/bosszantó. Engem nem igazán ér stressz, mert nem szeretem és megtehetem, hogy kerüljem, de ettől még idegesít, ha két órát kell várni a buszra, és kurvára nem tudom elengedni annyival, hogy milyen jó, hogy legalább jött. Szerencsére civilizált helyeken más sem, és nem is csinálnak abból rendszert, hogy a busz két órát késik, és ez viszonylag ritka dolog. Persze ha megtörténik, szívás, de nem lehet mit tenni. Abban teljesen egyetértek, hogy nem kell ezen utólag bánkódni, és hamar el kell engedni (már ha kártérítést nem lehet kirugdosni a busztársaságból :)).

"lassan visszaszoktam a nyolcórás munkahétbe" - A 8 órás munkahét nem vészes, szerintem sokak rá tudnának szokni. :D Lehet, hogy még én is, bizonyos feltételek teljesülése esetén.

somlobodog 2020.02.24. 23:15:55

@Hari Seldon 2: az. És mérhetetlenül ostoba is. Az általánositas is az és a mérték meghatározás is. A hülye turista fejében boldogabb csak a csóró vietnami.

Virago_1000 2020.02.25. 22:07:48

@gabors:

Akik megprobalnak osszefuggesekben gondolkozni, a nagyobb kepet latni, azok mindig konteosoknak vannak titulalva.

Teljesen vilagos, hogy nem indulhatott a piacrol, ahogy kezdetben etetett bennunket a media.

Ime, a koronavirus patent leirasa:
patents.justia.com/patent/10130701

A patent leirasban szerepel, hogy ez a patent (szabadalom) a THE PIRBRIGHT INSTITUTE altal tortent benyujtasra.

A PIRBRIGHT INSTITUTE alapitoi pedig Bill Gates es felesege, akik a fo finanszirozok is.

www.gatesfoundation.org/How-We-Work/Quick-Links/Grants-Database/Grants/2013/11/OPP1098099

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása