oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 21. 06:30,  Orvosi ellátás Amerikában 50 komment

2020. február 21. 06:30 Határátkelő

Orvosi ellátás Amerikában

Kivételesen most nem azokról lesz szó, akik az Egyesült Államokban élnek (illetve is, de csak érintőlegesen), hanem azokról, akik odalátogatnak és sajnos orvosra lesz szükségük. Így járt a Kanadában élő Steve is a feleségével. Lássuk, miket tapasztaltak!

Neked is van külföldi kórházi élményed? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_269.jpg

“Tavaly áprilisban a saját bőrünkön tapasztaltuk a híres US orvosi ellátást, a floridai utunk kezdetén. Feleségem a megérkezésünk utáni első (szombat) reggel, még Atlantában, a fürdőkádba belépésekor megcsúszott, elesett, és esését a bal kezével fékezte. Karja fájt és egy kissé megdagadt, úgyhogy megkérdeztük a Holiday Inn Express portását, hova mehetünk megröntgeneztetni?

Egy közeli klinikához irányítottak. Szerencsére volt bérelt kocsink, elhajtottunk ide. A tiszta váróteremben már vagy tizenöten vártak. Emlékszem volt egy tábla, miszerint a pisztolyodat tilos volt ide behozni, és kérték hagyjad azt kint a kocsidban.

Világos volt, más világban jártunk. Elmagyaráztuk, kanadaiak vagyunk és hogy mi történt. Egy hosszú kérdőívet kellett nejemnek először kitöltenie. Ezek után vagy 20 perc múlva hívták és tanácsolták, jobb lenne, ha egy kórházba mennénk, mert itt csak röntgenezni tudnak, gipszbe tenni ha kell, nem.

Egy látogatás 260 dollár

Délelőtt 11 volt, elhatároztuk, hogy ehelyett lehajtunk Floridába, kb. 6 órányira volt, a bérelt nyaralónkba, és majd ott megyünk el. Útközben telefonon elmondtuk a házigazdának, mi történt, és kértük, keressen nekünk egy közelben levő klinika címét ahova érkezés után lehetőleg még aznap elmehetünk. Így is történt és szombat este nejem karját megröntgenezték.

Kiderült, két helyen el volt törve. A klinikán a karját rendesen bekötözték és ajánlottak két helybeli ortopéd orvost. Ez a látogatás 260 dollárba került, 125 az orvos és a többi a röntgen.

Ugyan volt kanadai biztosításunk, hitelkártyával kellett fizetni, mert külföldi biztosítókkal nem foglalkoztak. Azt mondták, a biztosító később majd visszafizeti.

Hétfő reggel telefonáltam és az egyik ajánlott szakorvoshoz aznap du 2-kor elmentünk. Meglepett, hogy mennyi ortopéd orvos volt ebben az aránylag kicsi floridai városkában (a neve Panama City). Az egészségügy itt nagy üzlet.

Gipsz 2500 dollárért

A rendelőjük úgy tűnt, mind egy helyen koncentrálódott, egy árnyas orvosi parkban, ahol vagy 30 (!) ortopéd orvos is lehetett. A miénk rendelőjében alig voltak. Nejem hamarosan sorra is került.

Megnézték a röntgent és karját rendesen gipszbe tették. Gipszben volt színválaszték is, ő a világoskéket választotta. Mindez kb. 2500 dollárba kóstált, a szakorvost látni csupán 500 dollár, a többi a munkája, a gipsz, a végső új röntgen, stb. Másfél óra, 2,500 dollár.

Az orvosok a világon az US-ban keresnek a legtöbbet. Nincsen fix havi fizetésük, ez mind privát üzlet, beleértve a nagy kórházakat is. Ha több a kliens, több pénz folyik a tulajokhoz, az orvosokhoz.

gipsz.jpg
A fentiekből világos, ha az US-ban jársz látogatóként, fontos, hogy legyen biztosításod, és egy olyan hitelkártya, ami képes a költségeket ideiglenesen fedezni, amíg a biztosítód azt megtéríti, ami esetenként jó időbe telhet.

Mi van, ha nem tudsz fizetni?

Egy szívinfarktus és az azt követő operáció közel 100 ezer dolcsiba is kerülhet. Meg is kérdeztem Panama Cityben, mi történik olyannal, aki mindezzel nem rendelkezik? Mondjuk, ha valaki Litvániából látogat és nincsen biztosítása?

Mondta a nővér, ez esetben sürgősségi kórházba kell menni, ahol ha vészhelyzetről van szó, kapsz szolgáltatást előre fizetés nélkül. Ilyenkor a számlát a lakhelyedre küldik, ez esetben Litvániába, ahol persze (és ezt tudják) az illető nem fog fizetni, mert nem képes.

Amennyiben kanadai vagy, rendelkezel kanadai általános betegbiztosítással, de mivel az USA-ban az orvosi szolgáltatások jóval drágábbak (a legdrágábbak a világon) a kanadai csak annyit fizet, amibe a kérdéses szolgáltatás Kanadában kerülne. Ergo ha az USA-ba utazol, kell extra biztosítás.

Úgyszintén a kanadai állami biztosítás csak fél évig érvényes. Nekünk volt a szükséges extra biztosításunk, ami egy hónap távollétig volt érvényes.

Akik az Egyesült Államokban élnek

Kérdés lehet az is, mi történik az USA-ban élőkkel. Nos, az Egyesült Államokban nincsen kötelező betegbiztosítás. A pár éve bevezetett Obamacare volt a legközelebbi.

Embereknek van privát betegbiztosítása. Ezeknek sok változata van, és jobb munkahelyek simán szolgáltatják. Ha a munkahelyed nem szolgáltat ilyet, saját magad veszed, mint pl. az autóbiztosítást.

Ha szegénynek minősülsz, jövedelmed évi 15 ezer dollár alatt van, avagy ha 65 éven felül vagy, akkor van Medicaid vagy Medicare, ami a költségeket fedezi. Ha illegálisan tartózkodsz az USA-ban, (kb. 14 millió ember), egyik se segít, de vészhelyzetek esetén nem számít, rendbe hoznak, mint akárki mást.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Big Sur �: @susiehun65 #california #bigsur #us #usa #america

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kórház egészségügy Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8415482900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2020.02.21. 06:44:05

“Kérdés lehet az is, mi történik az USA-ban élőkkel.”
youtu.be/7Z2XRg3dy9k

Bredpitt Monika 2020.02.21. 07:05:04

Obamacare is van meg, ha jol tudom
( Affordable Care Act)

Golf2 2020.02.21. 07:59:00

"Brit farba" Lesz idén kapkodás,özönleni fog boldog boldogtalan kelet európai,utolsó év.

SzZoole 2020.02.21. 08:08:17

@Golf2: jöhetnek, csak nem biztos, hogy kapnak NI számot, szerintem :-)

Arthamyr 2020.02.21. 11:02:07

Még van több mint száz ország hátra. Sőt, jelentős városból sok ezer van. Ezek után az várható, hogy mindegyikről lesz egy poszt, hogy "orvosi ellátás ...-ban", "kórházban ...-címmel" vagy valami hasonló címmel?

Értem én, hogy ez egy nem elhanyagolható szempont, ha valaki egy adott országba menne üdülni vagy élni, rendben is van, ha egy adott helyről szóló posztban ír róla valaki. Viszont messze nem elsődleges fontosságú, és nem is túl érdekes így magában.

dikusz. 2020.02.21. 11:12:21

@Arthamyr: Érdekesebbé lehet tenni valóban, ha mondjuk egy adott országban élő -például te- írna ilyen posztót...
Vagy én, de én csak az itthoni helyzetről tudnék írni.
*nem kötekedni akarok szmájli*)

Herr Géza 2020.02.21. 12:31:47

“Elhajtottunk ide...”, “ lehajtottunk Floridába...” , Steve netán erdélyi magyar lenne? Tudtommal ugyanis ott a jogsit Hajtási Engedélynek hívják. #sherlockholmes :)

Arthamyr 2020.02.21. 12:31:59

@dikusz.: Igazad van. Csak én annyira érdekes posztot nem tudnék írni, mivel nem utazom sokat, nem is dolgozom, és a hétköznapi problémák sem igazán érintenek, mert tettem róla, hogy ne érintsenek.
Írjak a szomszédban a hónapok óta folyó építkezésről/bontásról valamit (amit sajnos nem tudok befolyásolni)? Esetleg arról, hogy milyen edzést végzek vagy milyen jó meccsek lesznek? Ezek az emberek többségét annyira sem érdeklik, mint a kórház random országban, meg megvan rá a megfelelő fórum.
Nem ígérem, de igyekszem összeszedni magam, és írni majd a visszaköltözésről, bár abban sem tudom, milyen érdekes dolgot lehet írni.

2020.02.21. 12:46:55

@Arthamyr: Mondjuk, a majdani történéseken kívül, a gondolataidat, érzéseidet is leírhatnád, már a hazaköltözés kapcsán.

2020.02.21. 12:51:22

@Herr Géza: Hát izé, Vezetési Könyv tükörfordításban, de köznyelvileg valóban szimplán hajtási #mydearwatson ;)-

dikusz. 2020.02.21. 13:15:23

@Arthamyr: Írjálírjálírjál, és szedd össze magad! :D

De komolyabban: akár írhatnál arról is, a kinti tapasztalataidról, hogy te mit látsz itthon, és mit Írországban. Vagy arról, hogy hol nyaraltál.
Ha nem tud valaki (akár én) jobb posztot írni, akkor ne reklamálja, hogy unalmas az írás.

Herr Géza 2020.02.21. 13:26:52

@Pink Petsch: Pardon me & thx. Emlékeztem rá, hogy volt itt már szó a “hajtásiról”... De románul kb. egy szót sem tudok, szóval csak okoskodtam... :)))
Bár:
nemetorszagi-magyarok.de/info/ervenyes-e-a-magyarorszagi-jogositvany-nemetorszagban
És ez egy erdélyi/román hátterű honlap cikkje...
(Tény, hogy teljesen ótvar a honlap, pl. ősidőkből származó forrásokra hivatkozva közöl “hasznos tudnivalókat” friss infóként, stb.)
:D

2020.02.21. 13:37:42

@Herr Géza: Jaja, köznyelvileg hajtási, egyébként "Carnet de conducere", fura tud lenni a rommagyar nyelv, a feles az valóban fél deci (én nagyon ki voltam akadva anno, amikor kiderült, hogy ez Magyarországon 4cl :DDD), a tészta az süti, a jaurt az joghurt, a plikk az kis csomag, a murok az sárgarépa, a punga az zacsi (nem olyan :P), ésígytovább :D

svajcineger 2020.02.21. 13:59:24

En egyszer New Yorkban kerultem korhazba, az ugyeletre. Vernyomasmeres, ekg, ket vervetel, nehany szo valtasa az ugyeletes orvossal, valamint par ora fekves nyugalomban (a folyoson...) megfigyelesi cellal.
Volt utasbiztositasom, igy mielott bementem a korhazba felhivtam a call centert, hogy hova mehetek ellatasert. Azt a valaszt kaptam, hogy mehetek barmely korhazba, alljak a koltsegeket. A biztositasi kotvenyt bemutattam a korhazban, amit lemasoltak. Majd elhagytam a korhazat. Kicsit furcsa is volt, hogy se zarojeletest, se szamlat, semmit nem kaptam. Majd mar boven otthon voltam, amikor elkezdek telefonon, emailben keresni, hogy rendeznem kene a szamlat (2500 USD). miutan nem tudjak felvenni a kapcsolatot a biztositommal (Allianz). Kiderult, hogy az amerikai Allianznal kerestek, ahol termeszetesen nem tudtak rolam. Majd utana jelentkeztek, hogy nem tudnak angolul beszelo ugyintezovel beszelni a magyarorszagi Allianznal. Egy darabig tisztessegbol kozvetitettem a ket fel kozott, majd meguntam, es nem reagaltam tobbet a megkeresesukre. Azota se tudom, hogy megkaptak-e vajon a penzuket.

Csodabogár 2020.02.21. 14:04:42

@Herr Géza: Steve valószinű elég idős, én ezt mondhatom nyugodtan és régi nyelven beszél, de még valószinűbb, hogy tükörfordit. Tudod az amerikai magyarok mind drájvolnak, így még hálás lehetsz, hogy lefordította.:-)

Csodabogár 2020.02.21. 14:08:45

@dikusz.: Ma kivételesen sokat metroztam. Néztem az embereket és mondtam, hogy hazalátogatóink most írnák, hogy szomorú arcu emberek. Pedig aki nem volt a telefonjába mélyedve, az csak unottan nézett maga elé, mint én is. Ha vigyorognék, nyilván bolondnak néznének, joggal.

Arthamyr 2020.02.21. 14:38:51

@dikusz.: "Ha nem tud valaki (akár én) jobb posztot írni, akkor ne reklamálja, hogy unalmas az írás." - Ez és a társai nagy butaságok. Attól, hogy random NB1-es (vagy tököm tudja, hogyan hívják most) focista sokkal jobban focizik, mint én valaha is fociztam, még teljesen nyugodtan mondhatom, hogy gyenge. De ugyanígy igaz ez a szakácsról az étteremben, a politikusról a parlamentben, esetleg az önjelölt zenészekről a tévés tehetségkutatókban is. Bebaszna, ha mindenhol az lenne az elvárt szint, amit én tudok. De mondok még jobbat: kamuorvos lehúz valakit, akkor nem lehet szóvá tenni, mert azért nálad többet tud? Vagy az elégedetlen ügyfelet zavartam volna el, hogy akkor szépen használja a használhatatlanul bugos szoftvert, hisz ő maga sem tudja kijavítani/jobbat írni? Ne hülyéskedjünk már...

Arthamyr 2020.02.21. 14:40:38

@Pink Petsch: Magyarországon is feles volt a feles, talán valamikor 15-20 éve kezdett elterjedni a 4cl. Sőt, most is van, ahol rendes felest adnak.

Benikuty 2020.02.21. 14:52:39

@Arthamyr: Az általad felsoroltakat kiegészíteném: zenekritikus sem biztos, hogy profi zenész...(nekem kapásból ez jutott eszembe, mikor olvastam, és az, hogy az efféle logikát szalonképesen nem tudnám minősíteni)

SzZoole 2020.02.21. 16:35:29

@Herr Géza: én sokat hallottam a “hajtási engedély “ szót, Szabolcsban (tudom, Tirpákia) sokan mondják így az öregek közt :-)

dikusz. 2020.02.21. 17:52:09

@Arthamyr: Itt bejött az a tipped, hogy néha én is szoktam ökörségeket írni (finoman szólva), mi? :)))

Józsi01 2020.02.21. 18:11:49

Na olvasva a savanyú posztokat, hisz az írásban nincs semmi k..ország, mocsok ország (természetesen) Magyarországra vonatkoztatva. Oszt a nagy idol uSSa-ról meg kiderült (jobban mondva eddig is tudta az értelmesebbje) ha nincs pénzed az út szélén fogsz megdögleni. :-))))))))))))))))))))))

A cikkhez csak annyit, még akkor nem is volt drága a kezelés az a 2500 dolcsi semmi. Jobban szokták lehúzni a kedves betegeket. Nagyanyám barátnője szintén kanadai kéztöréssel csíkágóban 3500-ra majd vizit címszóval további 1000 dolcsikára megvágtak. Szóval még egész olcsó volt a kaland. A kéztöréshez jobbulást kívánok.

Sequoyah 2020.02.21. 18:12:04

Akkor csak roviden a szolgaltatas szinvonalarol, mint USA-ban elo es dolgozo csalad:
- A szolgaltatas szinvonala alapvetoen jo (persze ez allamfuggo). Szoval erre panasz nem lehet. Fenyevekkel jobb mint a Magyar szinvonal, de nem jobb mint pl Kanada vagy Ny-Europa, ami meg mindig olcsobb.
- A biztositas draga, de ha van jobb munkahelyed, akkor ez csak egy koltseg amirol lassan megfeledkezel.
- Az adminisztracio az brutalis. Ha beteg vagy ki kell talalni hogy mit fedez a biztositast, melyik doktornal, es utana honapokig kapni a levelet hogy valamit megse fizetnek, de persze lehet kervenyezni hogy megis fizessek, vagy csak hibazott valaki valahol...

A baj (szamomra) nem is az hogy draga, hanem egy biztositasert cserebe nyugalmat szeretnek, amit nem kapok. Helyette bemegyek a korhazba ahol ervenyes a biztositasom, de az 5 doki kozul 1-re megsem ervenyes...
Aztan elkuldik a mintat egy olyan laborba ahova szinten nem ervenyes a biztositasom, es nem is tudom hogy hova kuldik.
Aztan rosszul szamlazzak ki a biztositonak, ezert nem fizetik ki, es nekem kell folyamatosan telefonalni hogy helyretegyek...

Az egeszsegugy kb 100%-kal tobb mint mas fejlett orszagokban, es ennek csak a fele az hogy brutalisan tulszamlaznak mindenert az orvosok, korhazak, gyogyszergyartok stb... Masik fele hogy az adminisztracio letszama nagysagrenddel tobb a szuksegesnel.

nemecsekerno_007 2020.02.21. 18:12:15

Nálunk az állami EÜ szociális ellátás, még ha másnak is hittük/hisszük. Szerencsére kicsit már mozdulunk a magán irányába, ill. a potyázókat is egyre inkább szűri a rendszer.

Mikkamak 2020.02.21. 18:13:09

"Egy szívinfarktus és az azt követő operáció közel 100 ezer dolcsiba is kerülhet."

NEM! 250 000 dollárba is kerülhet. Erre konkrét - távoli rokon - tapasztalat is van.
Ja, és sajnos a bácsi meghalt, úgyhogy nem is volt utána operáció. Ennyibe került, hogy kórházba vitték, jegelték, stabilizálták, majd pár nap után vizsgálták agyfunkcióit. Mivel összeesése és a mentők általi újraélesztése során kb. 18 perc telt el, természetesen semmi esélye sem volt.

Egyébként ő is kanadai volt. És mivel elmúlt már 80, túl drágának vélték a külön biztosítás megkötését...

Hozzátenném még, hogy a cikkben látható fotó Urgent Care Center-t ábrázol, ezek még a kifizethetőbbek közé tartoznak (de csak ha nem kórház üzemelteti őket).

A mi tapasztalatunk az volt, hogy gyerekünk füléből repülőút után vér kezdett folyni. Persze azonnal rohantunk a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára, ahol kb. 1 óra várakozás után meg is nézte az orvos. Férjem közölte, hogy a gyerek füléből vér folyik, (ismerős) magyar orvossal konzultáltunk telefonon, ő milyen gyógyszert ajánlott, csak meg kéne nézni, hogy nincs-e perforálódva a dobhártyája.

Az orvos közölte, hogy azt ő nem látja!!!, de a javasolt kezelés jó, csak így tovább. Ennyi volt, ezért kaptunk egyszer 1000 dolláros számlát a kórháztól, és külön 1000 dolláros számlát az orvostól. Biztosító mondjuk fizette, de felhívtam a kórházat, és megmondtam, hogy szakmájához ennyire nem értő orvoshoz még nem volt szerencsém.

Ismerős javaslatára aztán elvittük a gyereket a háziorvosukhoz, aki belenézett a fülébe és közölte, hogy nincs perforálódva a dobhártyája, látja, hogy mozog ahogy a gyerek nyel.

Szóval, bár elvben az USA-ban nagyon jól keresnek orvosok, a legtöbb orvos tudása enyhén kivetni valót hagy maga után és mellékesen a beteggel alig foglalkoznak, mert az nem is az ő dolguk.

És végül: naná, hogy Floridában rengeteg az orvos! Sok az idős ember és nagyon jó business (meg a Medicare-t is lehet fejni rendesen).

Arthamyr 2020.02.21. 18:26:09

@dikusz.: Én ilyet nem mondtam, pont azt mondtam, hogy nem nagyon szoktál, nem? Vagy nem tudom, most mire gondolsz. Amúgy mindenkivel megesik, de ugye nem mindegy a gyakoriság, az esetleges makacs ragaszkodás a hülyeséghez és az sem, ha mellé esetleg az illető egy tahó is (természetesen nem rád gondolok, de nem hoznék példát, mert csak felesleges vagdalkozás lenne belőle).

@Benikuty: Igen, van még egy rakás ilyen. Mivel specializálódunk, és kevés dologhoz értünk igazán (már amelyikünk ért valamihez), ez szükségszerűen igaz.

dikusz. 2020.02.21. 19:04:33

@Arthamyr: De, azt mondtad. Erre írtam én, hogy ez egyike azoknak(talán)...

M. Péter 2020.02.21. 21:29:00

@ZooLeka: A Vajdaságban is hajtási engedélynek hívják.

Szabo T 2020.02.21. 22:23:44

"Az orvosok a világon az US-ban keresnek a legtöbbet. Nincsen fix havi fizetésük, ez mind privát üzlet, beleértve a nagy kórházakat is. "

Ugyan már. Hogy lehet ekkora baromságot írni? Nem csak magánkórházak vannak Amerikában. Én fix fizetésért dolgozom már x éve.

Tegnap voltam orvosnál és 35 dollár volt a vizitdíj (45 percet beszéltünk) és kaptam egy egy éven át érvényes receptet, ami 246 dollár lett volna, de a biztosításom miatt ingyen volt.

littke 2020.02.21. 22:37:49

@Szabo T: Szóval az orvosok tulnyomó része "freelancer", azaz magának dolgozik. Itt is, Kanadában.
Persze ha van biztosításod akkor egy recept lehet ingyenes.

Taxomükke (UK) 2020.02.21. 22:49:35

@Herr Géza: "Ha motorkán mész, legyen nálad hajtási,
Ne száguldjá' nem vagy te Talmácsi!"

blackhairlady 2020.02.21. 22:57:09

Nekem 98.000F-ba kerult nemreg otthon egy labtores a Honved korhazban. Mento, tobb rontgen, ultrahang, sinbe teves, orvosi vizsgalat. Sokkal tobbre szamitottam, megmondon oszinten.
A konnyitett gipsz es csinos kis papucska amit egy het utan kaptam meg, 15.000Ft.
Meg nem jatszottam le az itteni biztositommal,kivancsi leszek az ugyintezesre.

sóhegy049 2020.02.21. 23:33:02

@blackhairlady: Havi cca: 9.000,- HUF és megúszod ingyen! ;-)
A poszthoz... Ez az az USA, ugye, aki a GDP 1X %-át költi az egészségügyre? :-)
Lehet köpdösni a magyarra, de alapeseteket ellátnak, persze egy kis + és gördülékenyebb a történet. Komolyabb esetekben is működik ez, még ha zsebbe is kell nyúlni, akkor is a töredéke.
Azért beszédes, hogy van egy "társadalom (vagy mi?)", aki a saját polgárait lopja meg, ha sarkítunk... ...és képtelen egy rendszert kiépíteni? Maga az amerikai álom, valóban. ))) LOL (((

puhacica 2020.02.21. 23:55:47

@Taxomükke (UK): "Hazafelé mindig csak tisztán vezess,
Másnap ebédeljél káposztalevest" <3

svajcineger 2020.02.22. 00:48:06

@sóhegy049:
Ami ugye szabélytalan.
Mármint két országban biztosítottnak lenni.

2020.02.22. 00:56:56

@sóhegy049: remelem soha derul ki, de azert lenne egy tippem, hogy ha mindketten megkapnank ugyanazt a randa-rakos betegseget, nekem itt az usa-ban, vagy neked magyarorszagon lenne tobb eselyed.

Meg azt is megkockaztatnam, hogy anyagilag is jobban jonnek ki belole.

A 2500 dollaros szamlakrol: leegyszerusitve a helyzetet, sokszor ket arlista van: egy a biztositottaknak, egy a biztositas nelkulieknek. A ketto kozott sokszor 10-szeres kulonbseg van. A biztositok jo arat tudnak elore kialkudni, a biztositas nelkuli torott kezu holgyek meg nincsennek altalaban annyira jo alkupozicioban.

Ha a biztositasommal ugyanolyan bajjal kovettem volna az eltort kezu holgyet, valoszinu parszaz dollart szamlaztsk volna a biztositomnak.

Nekem meg kerult volna kb 30 dollarba...

Lehet szornyulkodni az usa-n, mert nem tokeletes, csak nem biztos, hogy ilyen kirivo esetekkel kell.

M. Péter 2020.02.22. 01:34:53

@svajcineger: Miért lenne szabálytalan?

adg 2020.02.22. 02:28:32

@Csodabogár: “ az amerikai magyarok mind drájvolnak”

A multkor azt modtad, nem szereted, ha altalanositanak az enberek. Vagy ezt ugy kell erteni, hogy kiveve, ha a tema a kisgyerekesek, amerika, stb stb?

FutureFry 2020.02.22. 04:43:15

@Mikkamak: “… naná, hogy Floridában rengeteg az orvos! Sok az idős ember és nagyon jó business (meg a Medicare-t is lehet fejni rendesen). …”

$1 billion alleged Medicare fraud, money laundering scheme leads to Florida arrests:
www.cnbc.com/2016/07/22/1-billion-alleged-medicare-fraud-money-laundering-scheme-leads-to-florida-arrests.html

Örömhernyó 2020.02.22. 09:05:30

@M. Péter: @ZooLeka: Felvidéken is hajtási a vezetői engedély, vagyis a jogosítvány.

Örömhernyó 2020.02.22. 09:05:44

@Mikkamak: Floridában rengeteg az orvos, a szabályozásuk lazább, mint más államokban. Pont emiatt Florida volt az opioid krízis központja, rengetegen utaztak oda csak azért, hogy opioid tartalmú fájdalomcsillapítókat írassanak fel maguknak. Az orvos rendelt az egyik helyiségben, semmi mást nem csinált, mint egész nap fájdalomcsillapítókat írt fel a betérő "betegeknek". Aztán a "beteg" átfáradt a szomszéd szobába, ahol a gyógyszerész volt és mögötte halmokban állt az OxyContin és Pecocet. Aztán bepakolták a kocsiba a sok ezer tablettát és vitték mindenhova az USA-ba.
De ház az üzlet az üzlet. És az egészségügy Amerikában üzlet. A nagy gyógyszergyártók, biztosítók mindent megtesznek, hogy ez így is maradjon, politikusokat fizetnek le, lobbiznak, nehogy egy állami, mindenkire kiterjedő egészségügyet és biztosítást vezessenek be.
Az amerikaiak amúgy roppant büszkék, hogy az orvosaik nem középosztálybeliek, mint az európai orvosok, hanem milliomosok, felsőosztálybeliek. De a tehetősebb amerikaiak is simán leugranak Mexikóba fogászati kezelésre. Tijuana olyasmi lett, mint Mosonmagyaróvár, tele van fogorvosi rendelőkkel és a fizető külföldieket kezelik.

Ha egy amerikai fiatal Európába vagy Ázsiába költözik angoltanárkodni, expatkodni, lébecolni, akkor nagyon elámul, hogy hogyan lehetséges, hogy Amerikánál jóval szegényebb országokban is lényegében ingyenes még a fogászati ellátás is. Csináltatják is a fogaikat külföldön vakáció alatt.
Egy haverom Amerikában járt ösztöndíjjal, csereprogrammal egyetemre egy ideig. Áradozott, hogy mennyivel jobb az, mint a szaros Magyarország (nem szerette Magyarországot, mert határontúli volt, ezért gyűlölte a magyarországiakat). Higy Amerika mennyire cool meg professional. Én is jártam előtte Amerikában, tudtam milyen. Aztán beteg lett, nekem kellett küldeni a gyógyszert, krémeket postai levélben, mert a biztosítása ellenére horror áron volt minden, vizitdíj, recept, gyógyszer. Még szerencse, hogy megkapta levélben a gyógyszereket, nem hiszem, hogy legális így postázni tengerentúlra.

Örömhernyó 2020.02.22. 09:05:51

@Rayovac: Ha Amerikában kapsz rákot, akkor minden attól függ, hogy hol élsz és milyen társadalmi osztályba tartozol. Illetve ha áttétes, negyedik stádiumú a rákod, akkor mindegy, hogy hol élsz, nincs esélyed.
Magyarországon is túlélik a rákot egyesek. Volt leukémiából felépült ismerősöm, a családban meg halt meg valaki vastagbélrákban. Minden azon múlik mikor fedezik fel a rákot. Amerikában pont a magánbiztosítók miatt elvárt a szűrővizsgálatokra járás. Ezért hamarabb felfedezhetik egy középosztálybeli ember dagantos betegségét, ami Magyarországon kevésbé valószínű. De aki Amerikában kívül van a rendszeren (amerikaiak tízmilliói) vagy nincs nagyon jó biztosítása, az pont olyan esélytelen, mint aki Magyarországon egy zsákfaluban él.

Az amerikai egészségügy egy üzlet, elsősorban a pénzről szól. Ennek megfelelően működtetik, hogy minél többet kifacsarhassanak a biztosítottakból. Ha az állam működtetné a rendszert, akkor előre kialkudná az árakat, nem lenne extraprofit. Nem a magyar példára kell gondolni. Simán lehetne olyan, mint Ausztria, Hollandia. De aki Amerikában ilyet akar, azt lekommunistázzák. Lásd Bernie Sanderst. Aki Európában egy normál szociáldemokrata lenne, Amerikában meg radikálisnak számít és lépten-nyomon kommunistázzák.

Orbán 1 GÉNIUSZ 2020.02.22. 09:05:58

index.hu/kulfold/2019/06/16/neha_ajandek_a_borton_bunozes_ingyen_orvosi_ellatasert_magany_ellen_hajlekert/

Az indexes cikk arrol szol, hogy sok ember amerikaban csak ugy juthat orvosi ellatashoz ha bortonbe vonul, mert a rabok kapnak ingyenes orvosi ellatast.
Ezert sokan csak azert kovetnek el buncselekmenyt, hogy bortonbe kerulve megmentsek az eletuket.
Az emberek valaszthatnak a borton es halal kozt, ez az amerikai alom.

2020.02.22. 09:06:15

@Rayovac: +1
Es meg hozzateszem, hogy Mo-n a munkaberedet kb 18% terheli TB gyanant, plusz tiz-szaz-ezreket fizetsz mutet vagy szules, vagy varolista-elkerules eseten halapenz gyanant. En itt kb 8%-ot fizetek minimalis onresszel (a havi bevetelembol szamolva, self employee vagyok), es egy cent halapenz sincs. A gyogyulasi eselyeket meg leirta Rayovec. Lehet szidni a vilag legdragabb orvosait, de meg mindig olcsobb, mint Pesten a halapenz+TB kombo, es itt mindenben magasabb a szinvonal.

várom a levelet 2020.02.22. 17:44:44

én is kaptam könnyített gipszet 15 ezerért,az államiban nem tudtam fölemelni a lábam.persze maszekban.

blackhairlady 2020.02.22. 19:47:06

@sóhegy049: ahhoz kellene otthoni állandó lakcím, ami nekem nincs.
Amúgy sem járok olyan gyakran haza, hogy megérné fizetnem.

fordulo_bogyo 2020.02.23. 08:43:39

@Örömhernyó: "Ha az állam működtetné a rendszert, akkor előre kialkudná az árakat, nem lenne extraprofit."
Itt az USA-ban a maganbiztositok alkudjak ki az arakat, a szamlan latom, hogy az orvos/korhaz stb leszamlaz mondjuk $100-at, a biztosito ebbol elismer $70-et. Ennek a 70-nek a 10 szazalekat ($7) fizeti a beteg, a tobbit a biztosito. Ha egy evben elerem az $1250-et, akkortol en mar nem fizetek, mindent a biztosito fizet tovabb.
OK, jo biztositasom van, havi $700-ba kerul.
Az a problema itt, ha valakinek nincs semmilyen biztositasa.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása