oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2020. február 12. 06:30,  A siker titka 32 komment

2020. február 12. 06:30 Határátkelő

A siker titka

Vajon miért lehet az, hogy a határátkelők és azok gyerekei sokszor sikeresebbek, mint az adott országban régóta élők? Mi hajtja őket, mit akarnak bizonyítani? Steve írása erre keresi a választ.

auto_komplexusos_gyerek.jpg

“Pár éve annak, hogy egy érdekes cikket olvastam a New York Timesban. Az ellentmondásos cikket az alábbiakban összefoglaltam. Ez nem egy fordítás, mert az túl hosszú lenne. A cikk szerzői Amy Chua és Jed Rubenfeld, oktatók a Yale Egyetem jogi karán. Ámbátor a cikk az amerikai állapotot vizsgálja, szerintem a magyar olvasó számára is érdekes és tanulságos.

Talán politikailag nem korrekt arról írni, hogy egyes etnikai és vallási csoportok képesek lényegesen többre vinni, mint az átlag amerikai.

Az Indiából származók majdnem dupláját keresik az átlagnak (évi 90 ezer dollár vs évi 50 ezer). Az iráni, libanoni és kínai származásúak ugyancsak. A mormon vallásúak aránytalanul többen vannak vezető állásban.

A zsidók az ország lakosságának 2 százalékát teszik, ám a legfelsőbb bíróság tagjainak egyharmadát, úgyszintén egyharmadát a Nobel-díjasoknak. Ezt nem szabad úgy értelmezni, hogy ezek a csoportok „jobbak” mint mások, de nem is lehet nem észrevenni.

Egyszerű lenne az a magyarázat, hogy ezek az eredmények pusztán az osztályban/csoportban meglevő előny megtestesülései, azaz a tehetős középosztályú szülők átadják gyermekeiknek az előnyös élet titkát, avagy a szülők, akik ezekből az országokból emigráltak ide, magas végzettségűek. Ez csak a kép egy kis részét magyarázza. Több mint fele az indiai és kínai emigránsoknak nem iskolázott és szegény.

Ambiciózus ázsiaiak

Mégis a Russel Sage Alapítvány 2013-ban kimutatta, hogy az Ázsiából származók jóval ambiciózusabbak, akármilyen családból származnak. New York City városának elit gimnáziumai, mint a Stuyvesant és a Bronx Science, amelyek az Ivy League egyetemek fő utánpótlás forrásai, a következő arányban ajánlották tanulóikat, csupán a felvételi vizsgák eredményeire támaszkodván: 9 fekete, 24 hispán, 177 fehér és 620 ázsiai. Az ázsiai gyerek szülei sok esetben tányérmosogatók és hasonló rosszul fizetett állásúak.

Mindez a rasszizmus vádját vonná maga után, de az az igazság, hogy a tények ezt meghazudtolják. Egyes emigráns csoportok, például a jamaikaiak nagyon jól tanulnak, de kiemelkedően a Nigériából származók, akik a népesség 1 százalékát sem teszik ki, mégis ők adják a Harvard Business School diákjai között a feketék negyedét.

A Kubából származók, akik üres kézzel érkeztek Miamiba, egy generáció alatt odáig jutottak, hogy 2013-ban kétszer annyira voltak esélyesek évi 50 ezer dollár feletti jövedelmet biztosítani maguknak, mint a nem hispán származásúak.

Igen fontos azt is látni, hogy ezeknek a csoportoknak a sikere idővel változik. A kezdeti siker pár generáció után elmúlik, például a harmadik generációs ázsiaiak már nem különbek, mint az átlag fehér.

Három közös tulajdonság

A helyzet az, hogy ha megvizsgáljuk, a különböző sikeres csoportokban három közös tulajdonság található:

1, felsőbbrendűségi érzés

2, látszólag a fenti ellentéte, bizonytalanság, és

3, fegyelem

Ugyan akármilyen csoport magáénak mondhatja ezt a három jellemvonást, a kutatás azt mutatja, egyesek ezt nagyobb sikerrel teszik.

Nehéz elképzelni olyanokat, akik egyszerre érzik magukat felsőbbrendűnek és bizonytalannak. De ez a kombináció vezet oda, hogy bizonyítani akarnak, és ha ehhez még a fegyelem is hozzáadódik, az azt jelenti, hogy képesek a jövőnek szentelni magukat, következésképpen sikeresek.

Szemben az amerikai gondolkodással

Ironikus, hogy ez a három szabály ellentmond a mai amerikai gondolkodásnak.
A felsőbbrendűséget megvetjük, a bizonytalanság érzését nem akarjuk gyermekeinknek tanítani/átadni. És mégis a sikeres csoportok családjaiban akarva/akaratlanul (és számunkra hihetetlenül) ezek az érzések ivódnak a gyerekekbe.

A mormonok azt hiszik, hogy ők Isten gyermekei, akik azért születtek, hogy megváltsák a világot, az irániak felsőbbrendűnek érzik magukat, míg számos zsidó gyerek azt hallja otthon, ők a kiválasztottak.

Az, hogy a bizonytalanság sikerhez vezethet, érthetetlen Amerikában. Itt ilyen érzéssel terápiára küldenek. Hihetetlen az is, hogy vannak családok, ahol ezt az érzést bátorítják.

Mégis, amikor a szociológus Rumbaut 500 bevándorló gyerekét tanulmányozta, azt találta, hogy a gyerekek bizonyítani akarnak, mert úgy érzik, ezzel tartoznak szüleik szenvedéséért.

Alapélmény a bizonytalanság

Egy másik tanulmány, amely kínai bevándorlók gyerekeivel foglalkozott, arra jött rá, hogy a szülői elvárás hihetetlenül magas. Ennek eredményeként a gyerekek tanulmányaik sikerét családjuk becsületét érintő kérdésnek tekintették.

Ezzel ellentétben az amerikai családoknál a társadalmi kapcsolatteremtési képesség és a magabiztosság fejlesztése fontos.

Bevándorlónak lenni eleve bizonytalansággal jár. Ezért közös a hitvallásuk: „Vagyonodat és házadat elvehetik, de a tudásodat nem”.

A kubaiak érkezésükkor „kutyákat és kubaiakat nem látunk szívesen” táblákkal találkoztak. A mormon vallásúaknak hallani kellett, amint Mit Romney mormon vallású elnökjelölt jólfésült fiait a média gyakran „ijesztőnek” írta le.

Végső soron a fegyelmezettség egyenes ellentéte a mai „élj a percnek” kultúrának. Ezekben a sikeres csoportokban nem a jelennek élsz. Ellenkezőleg, fegyelmet tanítanak, azt, hogy a mai örömöket a jövő érdekében el kell halasztaniuk.

A három tulajdonság csupán egyike nem elegendő. A felsőbbrendűség egyedül önteltséghez vezet, a bizonytalanság romboló és a fegyelmezettség egyedül aszkétizmussá válhat.

A siker ára

Mondanom sem kell, hogy a sikeres csoportok nem minden tagjukban érik el e tulajdonságok kellő kombinációját. De ha csak négyen is érik el a tíz közül, szemben a nagy átlag egy a húsz közülijével, akkor az eredmény hamarosan jelentős lesz.

Persze a sikernek ára van. Több tanulmány kimutatta, hogy az ázsiai fiatalok között nagyobb a stressz-terhelés, és a nemzeti/vallásos hév könnyen intoleranciává válhat.

Ismerjük be, nem könnyű Amerikában egy kisebbséginek felsőbbrendűnek éreznie magát. Amerika mindent megtett azért, hogy ennek az ellenkezője történjen, főleg a színes kisebbség, és legkivált a feketék esetében.

Nem mintha a feketék nem próbáltak volna ez ellen harcolni. De történetük nagyon negatív. Rabszolgasággal kezdődik, tüntetésekkel folytatódik, és gengszterizmusba torkollik - mondta Sean Combs (a.k.a. Puff Daddy vagy P. Diddy) rapper.

Jóval nehezebb ilyen csoportokból sikeresként kitörni, nincsenek olyanok, akikre fel tudnának nézni a fiatalok. A család, a barátok nem segítenek. Ezen túl, ha egy csoport nem bízik a rendszerben, akkor nem fog igyekezni, mert nem hiszi, hogy sikeres tud lenni.

Ezek és hasonló érzések idővel mélyen beívódnak, amit mélyszegénység és kilátástalanság követ.

Azt sem lehet tagadni, hogy aki „szájában ezüstkanállal”, azaz gazdag családba született, annak több lehetősége nyílik a sikerre, mert a társadalmi osztályok igyekszenek a gazdagságukat és a hatalmukat utódaiknak átadni.

Mindennek alapja a kitartás

A jó hír mindebben az, hogy nem egy varázsgén a siker titka, sem pedig az 5 ezer éves „tanulási kultúra”. A sikerre vezető erő mindenki számára elérhető.
Ezek a hajtóerők átvehetők. Ugyan nem könnyű, és nem mindenki fog erre vállalkozni. A siker a kitartáson alapul.

Jó példa erre a legfelsőbb bíróság első latino tagja, Sonia Sotomayor esete. Szegény Puerto Rico-i családból származik. Apja alkoholista, ő maga korán cukorbajjal küszködött és közepes tanuló volt.

De ötödik elemiben valami rendkívüli történt vele. Önmagától odament a legjobban tanuló leányhoz és megkérdezte hogyan kell tanulni? Nemsokára a legjobb jegyeket szerezte és érettségi után bekerült a Princeton egyetemre.

Tanulmányok kimutatták, hogy kitartás és motiváció könnyen tanítható gyerekkorban. A Nobel-díjas közgazdász, James J. Heckmann bebizonyította, hogy a szegény gyerekek legkoraibb oktatásába fektetett pénz, óvodával kezdve, a legjobb támogatás.

Nem lehet leírni Amerikát

Maga az Egyesült Államok is példája a fent említette hármasságnak, hiszen különlegesnek tartja magát, bizonyítani akart az „arisztokratikus” Európának és a puritán örökség fegyelmet prédikált.

De lám a jólét és hatalom mindezt szétrágta. Mára leginkább a felsőbbrendűség maradt, így aztán jöttek elvesztett háborúk, majd Kína felemelkedésével az elbizonytalankodás.

Azok, akik Amerika hanyatlásáról beszélnek egy dologról elfelejtkeznek: az Egyesült Államok akkor a legjobb, amikor valamilyen nehézség ellen küzd és bizonyítania kell.

Márpedig ez az idő újra beköszöntött.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�� �: @balazsromsics #uk #england #unitedkingdom

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2315469886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2020.02.12. 09:57:03

Nagyon érdekes cikk. Azt, hogy az első generációs bevándorlók valahogy jobban igyekeznek, szorgalmasabbak mint a bennszülöttek, már régen észre vettem, az általam ismert europai országokban. Ennek az igyekezetnek és szorgalomnak, meg is lesz az eredménye.Ezt én úgy magyaráztam, hogy természetesen egy kisebbségnek jobban kell igyekezni, többet kell bizonyítani ahhoz, hogy elfogadják őket.
A felsőbb rendüségi érzést, legalább is Európában, vitatnám. Itt inkább másnak érzik magukat, de ez is csak egy hajtó erő lehet.
Amerika feltehetően más, mert ha valaki egy több ezer éves ősi kulturával a háta mögött érkezik oda, könnyen érezheti magát felsőbb rendünek, gondolom én.

Arthamyr 2020.02.12. 10:50:08

"A jó hír mindebben az, hogy nem egy varázsgén a siker titka, sem pedig az 5 ezer éves „tanulási kultúra”." - Majd jön a mester, és megmondja, hogy márpedig igen, aztán elégedetlenkedik, hogy miért nem lett beengedve a kommentje, amiben ezt igen komoly reputációval rendelkező weboldalakra mutató linkekkel is alátámasztotta. :D

Amúgy igen, a(z ön)fegyelem rendkívül fontos, aki mellette kitartó is, sokkal messzebbre fog juthat, mint a hasonló helyzetből indulók, akik ezekkel a tulajdonságokkal nem rendelkeznek. Nincs új a nap alatt...

fhdgy 2020.02.12. 11:35:41

Szerintem a mai magyar társadalom legnagyobb rákfenéje, hogy hiányzik a törekvés. Persze, ez nem azt jelenti, hogy mindenkiből, csak kevesen vannak, akikben megvan.

Helyette kiábrándultság, beletörődés, mit nem mondjak, letargia a jellemző.

Cselekvés helyett sokan megelégszenek azzal, hogy csak ábrándoznak. Nem tudom, hogy mi kellene ahhoz, hogy a többség kimozduljon ebből az állapotból.

Benikuty 2020.02.12. 12:05:41

@fhdgy: Sajnos ez általában így van, viszont a környezetemben ennek pont az ellenkezőjét látom. Mert látni akarom.

fhdgy 2020.02.12. 12:16:11

@Benikuty: Szerencsés vagy.Hiába akarnál valamit nagyon látni, ha az egyszerűen nincs. Persze, ha ha nagyon észre akar venni valamit az ember, akkor a legkisebb rezdüléseket is észreveszi.

Az valami csoda lenne, ha az átlagember hozzáállása úgy változna jó irányba, hogy egyszerűen nem lehetne nem észrevenni Félek, hogy ettől még nagyon messze vagyunk.

fhdgy 2020.02.12. 12:24:54

HÁ: Attól félek, hogy egy agyrém foglalkoztat.

Meg lehetne-e oldani, hogy bizonyos "fékezhetetlenagyvelejűek" ne csak a kommenteléstől legyen eltilthatók, hanem még a blog olvasásától is?

Van olyan selejtes kreatúra, ( aki nem jó, csak ) ami más blogokon keresztül mocskolódik.

arncht 2020.02.12. 13:00:33

Mashonnan erkezok mashogy gondolkodnak, igy konnyebb kitunni. Nem azert mert jobb, hanem mert ugy csinaljak, ahogy a kornyezetukben mas nem. Ez is eltunik kesobb.

Benikuty 2020.02.12. 13:09:55

@fhdgy: Úgy hívják, online zaklatás, nézz utána. Én már nem foglalkozom vele, csak esetenként továbbítom ügyvéd barátomnak, a többi az ő dolga, ha a dolog szintet lép.

fhdgy 2020.02.12. 13:36:41

@Benikuty: Ennyire azért nem veszem a szívemre. Boka alatti emberek nem érnek annyit!

gabors 2020.02.12. 13:43:23

azert ebben az is benne van hogy foleg regebben azert "kikoltozes" tipus elott. .... a disszidalok tobbsege bavallalosabb tobbrevagyo "kalandkereso" tanultabb vagye ezek kevereke volt legyen az gazember vagy nobeldijas ....

ez manapsag foleg EU-ban mar egyre kevesbee igaz sot nem tudom a New York Times valahogy kihagyta a kb 10 millio del amerikait az elemzesbol mert kozottuk is van aki kiemelkedik de nem jellemzo .... (igaz nem a fentiek miatt szoktek be galyazni az USA-ba)

Benikuty 2020.02.12. 14:54:16

@fhdgy: "emberek" Ugye ezt túlzásnak szántad?

Herr Géza 2020.02.12. 16:19:48

@fhdgy: Hogyne. Naponta többször is elélvez, amikor “jól megmondta” odaát. De ne foglalkozz vele, beteg a lelkem. Nincs neki sok hátra, előbb-utóbb elviszi az agyvérzés, miközben szent feladata szerint kicsinálja a HÁ-t.
Oh pardon, szerinte ez már többször megtörtént.
Kemény a csávó, az biztos. :))

Golf2 2020.02.12. 17:16:30

A mormonok azt hiszik, hogy ők Isten gyermekei, akik azért születtek, hogy megváltsák a világot, az irániak felsőbbrendűnek érzik magukat, míg számos zsidó gyerek azt hallja otthon, ők a kiválasztottak... És a keresztényeknek mit szabad?

Golf2 2020.02.12. 17:20:14

@fhdgy: 340 az euró...(mnb...)

Benikuty 2020.02.12. 17:39:00

@Herr Géza:Kemény a csávó, az biztos. :)) kb. mint a teveszar.

Csodabogár 2020.02.12. 17:47:02

@fhdgy: Én innen a távolból, úgy látom olvasmányaim és tv nézésem alapján, hogy a fiatalság pl. Németországban se annyira törekvő már mint régen. Nincsenek igazi távoli céljaik, mondhatnám erőt vett rajtuk a bőség zavara. Előbb utazgatunk egy évet, aztán majd meglátjuk mit fogunk tanulni, sokszor elhangzik. Beirtakoznak valamilyen egyetemre, de nem biztosak abban, hogy tényleg azt fogják csinálni. Én nem itélem ezt el, inkább irigylem a lezserségüket. Mikor én olyan 18-20 éves voltam össze szorított foggal küzdöttem a megélhetésért. Aztán 30 évesen külföldön kezdtem elölről. Mindezzel nem voltam egyedül. Legalább is itthon a korosztályom, mind ezt csinálta, kivéve egy barátnőmet, akinek volt egy Kossuth díjas papája és főorvos mamája.
A baj csak az, hogy a fiatalok nincsenek tudatában, hogy milyen jó dolguk van, ezért aztán nem is élvezik annyira a lehetőségeiket, hanem természetesnek veszik.

Golf2 2020.02.12. 17:47:13

@ZooLeka: Európában egzotikus pénznek számít rohangál le fel. Az euró a lényeg.

SzZoole 2020.02.12. 18:23:58

@Golf2: lehet az euró is már csak emlék lesz, szerintem :-)

Hari Seldon 2 2020.02.12. 18:45:17

@Golf2:
A keresztény is képzelheti azt.
Kb annyira van létjogosultsága mint az előzőeknek.
(Mellesleg a mormonok is valamiféle keresztény szekta.)

Hari Seldon 2 2020.02.12. 18:46:48

@ZooLeka:
Szépen inflálják a magyarok vagyonát.

fhdgy 2020.02.12. 18:47:11

@Golf2: Elképzelem a szitut, hogy nagyeszű führerünk szinte vinnyog örömében.

Magyarország jobban teljesít, működnek a reformok, hisz a forint már 340-szer jobb az eurónál.

Bezzeg gyurcsány alatt 2008 augusztusban csak 235 volt.

Látjátok alattvalóim? Én ennyivel jobb vagyok!

Félek, hogy a környezetében nincs senki, aki azt merné mondani, de hát ez pont fordítva van.

Az még nagyobb félelemem, hogy nincs is senki, aki ezt tudná!

SzZoole 2020.02.12. 18:50:52

@Hari Seldon 2: az enyémet biztos nem, hajléktalan vagyok Mo-on :-)

SzZoole 2020.02.12. 19:03:17

@fhdgy: most néztem a híradót, nem kellet volna :-(((

Az olaszliszkai romák kártérítésről volt szó, amit a bíróság jogerősen megítélt nekik, azt hozzá tenném, hogy nem tudom miről van szó igazán.

Az ázsiai félszerzet azt nyilatkozta kaján vigyorral az arcán;

A kormány miért fizessen ki ekkora kártérítést amiért nem végeztek munkát, MIG ÉN KEMÉNYEN KECSÖLÖK!!! Életében nem dolgozott egy percet sem!!

Hát c.....y b....s k....a anyját !!!!

Hari Seldon 2 2020.02.12. 19:19:38

@ZooLeka:
Most erre fűzik fel a kommunikációt. Az ostoba szektának meg lehet magyarázni, hogy a bírósági itélet csak afféle irányadó tanács. Ez független attól, hogy tetszik-e. A bíró csak alkalmazza azt a törvényt.
A múltkor a szerbekkel boltolták le, hogy egy napra táboroztassák a migráncsokat, aztán amikor megvoltak a vágóképek, szépen elvitték a szerbek őket. Így megy ez arrafelé...

SzZoole 2020.02.12. 19:22:50

@Hari Seldon 2: a szerb sztorit sem ismerem, nem tudom miről van szó.

Ezt is véletlenül néztem, de már mast nézek

Hari Seldon 2 2020.02.12. 19:31:01

@ZooLeka:
Nem vesztettél semmit. Két mondatban: egyik nap "odakerült" párszáz migráncs a magyar határhoz, a magyar média habosítja a veszélyt. (képek, bejátszások a "kerítésnél" stb...) Másnap csép csöndben a szerbek visszavitték a táborba őket.
Na, pont ezt a két mondatot érdemes erről tudni.

SzZoole 2020.02.12. 20:38:11

@Hari Seldon 2: értem, meg gondolom, amíg a magyarok figyelme a gyilkos és kiemelten veszélyes migráncsokra volt kihegyezeve, addig az ázsiai félszerzet átvitt 1-2 törvényt, ami a holdudvarának kedvezményez :-)

Hari Seldon 2 2020.02.12. 20:47:35

@ZooLeka:
Látod, már tudsz is mindent.

dikusz. 2020.02.12. 23:01:48

@Herr Géza: Az előző posztnál írtad, hogy egy korszakos zenész elment.

Most én írom, hogy egy nagyszerű sportolónk ment el. Nem hiszem, hogy ne ismerné őt mindenki. Nagyszerű ember, jó sportoló volt.

index.hu/sport/kajak-kenu/2020/02/12/wichmann_tamas_halalhir/

Herr Géza 2020.02.13. 10:06:56

@dikusz.: Igen, az ifjúságom ikonikus sportolóinak egyike volt. Még a múlt héten láttam a TV-ben, iszonyúan nézett ki szegény, de az intelligenciája a régi volt.
R.I.P.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.