oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 06. 06:30,  A majomhegytől Európa (egyik) közepéig 38 komment

2020. február 06. 06:30 Határátkelő

A majomhegytől Európa (egyik) közepéig

Folytatódik a Seldon-család útja Elzász tájain. Rögtön egy „majomheggyel” kezdünk, hogy aztán Strasbourgba jussunk. (Aki az első részt nem olvasta volna, az itt pótolhatja.)

cim_263.jpg

„Montagne des Singes

Számunkra a „majomhegy”, a Montagne des Singes az igazi szórakozás. A várhoz vezető úton van, ahogy a „sasvár”, a Volerie des Aigles, is itt található.

Ez a két állatos program is lehet egy napos program, szerintem inkább a „majomheggyel” érdemes kezdeni. Mert a nap elején a majmok még éhesebbek és többen jönnek.

Mert a lényeg itt, hogy a bejáratnál mindenki kap egy marék pattogatott kukoricát, és azt lehet osztogatni a mellénk szegődő majmoknak. El is mondják, hogy egyszerre csak egy darabot rakjuk a tenyerünkre, és majd kiveszik onnan.

majometetes.jpgMajometetés, Johanna tartja a kukoricát

majompark.jpgMajompark, a majom nyugodtan ücsörög a padon, tüntetően hátatfordít a közeledő Mariannának, és tovább nézelődik

A gyakorlatlan látogató reggel szinte az első lépésnél elosztogatja, bár olyankor nehéz az éhes tömeget feltartóztatni.

A másik helyen különféle sasokat, keselyűket, sólymokat, és baglyokat mutatnak be egy régi várrom területén. Minden két órában van bemutató. Aki az első sorban ül, és elég „határozottan” jelentkezik, egy reptetésre tarthatja a madarat.

madar_1_1.jpgA ragadozómadarak bemutatója a vár udvarán

madar_2_1.jpgNem árt időnként azért elhúzodni a közeledő keselyű elől...

Strasbourg, Európa (egyik) központja

Strasbourg az ország legkeletibb nagyvárosa. Itt van az Európai Parlament, az Európa Tanács, és az Emberi Jogok Európai Bírósága. A város felkerült a UNESCO világörökségi helyszínei közé is.

A római korban Argentoratumnak hívták, és egy katonai tábor volt itt, amire szükség is volt a germán betörések korában. A hunok elpuszították, majd a középkorban a frankok építették újra már Strasbourg néven.

Itt íródott a Strasbourgi eskü 842-ben. Előzménye: Jámbor Lajos frank császár halála után három fia között osztotta fel a birodalmat. A legidősebb Lothar (a mi tartományunk névadója) lett a császár, az ő birtokai voltak középen, és háborút kezdett testvérei ellen.

Ennek következtében a másik két testvér szerződést kötött egymás megsegítésére. A 900-as évek folyamán lett a Német-Római Birodalom része, és megkapta a szabad birodalmi városi jogokat.

A város egyik látványossága a katedrális, az 1000-es években kezdték építeni, és a 142 méter magas tornyával sokáig a világ legmagasabb épülete volt.

katedralis_1.jpgA katedrális oldalról

A város másik nevezetessége a „La Petite France” negyed, ahol az Ill folyó itt több árga oszlik, sokan úgy gondolják, hogy Strasbourg a Rajna partján van, pedig a folyam csak a külvárosokat érinti.

petite_france.jpgLa Petite France negyed a „Le barrage Vauban” (Vauban „erőd-híd”) tetejéről

A reformáció idején a lakosság protestáns lett. Majd a 30 éves háborúban (1618-1648) semleges maradt, ennek köszönhetően ekkor még megmaradt a státusza a birodalmon belül.

Majd csak a guerre des Réunions (1683-84) idején kerül a Francia királysághoz, mert a birodalomi csapatokat engedte átkelni területén a Rajnán. Elzászban nem vonták vissza a Nantes-i Edictumot, így az itteni protestáns közösség nem került hátrányos helyzetbe, viszont a katedrális újra a katolikusok kezébe került.

A város jelentősége ismét növekszik forradalmi háborúk korában. Itt írta Claude Joseph Rouget de Lisle a Marseillaise-t, eredetileg a Chant de guerre pour l'armée du Rhin (A rajnai hadsereg harci dala) volt a neve.

A Párizsba induló 500 marseille-i önkéntes tiszteletére rendezett ünnepség végén énekelték el. Párizsban már „Marseille-i önkéntesek indulója”, röviden „La Marseillaise”-ként vált ismertté. Érdekesség hogy a szerzőt később royalista nézetei miatt be is börtönözték.

A XIX századtól a város a pingponglabda szerepét töltötte be két ország viszályában. Az 1870-71-es Francia-Porosz háborúban a város Németországhoz került, majd 1918-ban ismét vissza, 1940-ben megint a németekhez, aztán 1944-ben megint vissza.

Manapság 400 000 lakosa van, a hozzáépült külvárosokkal 700 000. Ha pedig beleszámítjuk a Rajna túloldalán levő külső agglomerációt, ahova egyébként pár éve villamos megy át, akkor nagyjából egymillió ember él ebben a várostömörülésben.

villamos_2.jpgStrasbourg, a Kehlbe átjáró városi villamos

2016-ban teljesen kiépült a TGV, így Párizsig az út 1 óra 45 perc. Az Európai Uniós intézményeken túl itt van például az Eurocorps központja és az Európai Tudományos Alap székhelye. Annak, aki nem elégszik meg ennyivel, lehetősége van kicsit feljebb jutni, mert itt van a Nemzetközi Űregyetem (International Space University).

Strasbourg szintén híres a karácsonyi vásáráról, pár éve mi is voltunk, de bevallom, nem szeretem ezeket a rendezvényeket. Nekem ez arról szól, hogy hideg van és megyek lassan a tömegben, és közben folyamatosan figyelem a lányokat, ki hol akar éppen elveszni. Szóval nem egy élmény.

Mi akkor jöttünk el ide először, amikor gyerekek még kicsik voltak, így hamar elfáradtak, mi ezt úgy oldottuk meg, hogy felszálltunk a sétahajóra, ami a katedrálishoz közeli rakparttól indul az Európa-negyedhez.

setahajo.jpgStrasbourgi sétahajó, a katedrális közeléből indul a parlamenthez

Később a lányok már az iskolával elmentek a Le Vaisseau-ba. Ez egy kis interaktív tudományos bemutató gyerekeknek. Azóta minden évben egyszer-kétszer elmegyünk.

ep.jpgStrasbourg Európai Parlament épülete, a folyó felett van egy átjáró, de a nyílt napon vendégek a másik oldalon mehettek be. Amire ezt felfedeztük, megáztunk.

Tavaly el akartunk menni az Európai Parlament nyílt napjára. Strasbourg tőlünk szűk két órányira van, ezért úgy képzeltük, miután nincs messze, kényelmesen megreggelizünk, és elmegyünk megnézni belülről, pont még délelőtt odaérünk, amikor talán nincs tömeg.

Aznap pont esett az eső, de persze ez minket nem szokott zavarni, meg amúgy is belső körbevezetés lesz, akkor meg mit számít az eső? Na persze! Azt hiszem a legismertebb kép a parlamentről a folyó túloldaláról van.

A folyó felett egyébként van is egy zárt átjáró is. Amikor megérkeztünk, keresem a parkolót. Na, az nincs. A túloldalon aztán sikerült találni egyet. Megkerestük a bejáratot. Ott pont nincs nyílt nap, csak a hivatalos meghívóval mehettek be ott. Közben az eső csepergett, úgyhogy eláztunk.

Megpróbáltam a másik oldalon parkolni, de reménytelen volt, aztán amikor fordultam be a főbejárat felé, akkor láttam az esőben ázó kilométeres sort. Örömmel láttam, hogy ennyi ember kíváncsi az Európai Parlamentre.

Akkor eldöntöttük, hogy B programként elmegyünk a Le Vaisseau-ba, ott a lányok el tudnak lenni akármeddig.

jatszohaz.jpg„Le Vaisseau-ban”: ez az interaktív tudományos játszóház nagyon népszerű a gyerekek körében. Johanna épp a vizes részlegen kísérletezik

Tudom, még sok mindent lehetne írni a tájegységről, főleg a Vosges (Vogézek) tájairól, de azt hiszem ezek a helyek a legjellemzőbb látnivalói Alsace-nak. Búcsúzóul egy kép Alsace egyik jellegzetességével.

golya.jpgGólya, az autópálya parkolójában

 Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dél-afrikai közlekedés... � �: Kátya #southafrica #délafrika

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3815460980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bredpitt Monika 2020.02.06. 07:59:59

Este vegig fogom olvasni, ahogy az osszes beszamolotokat.
Gyerekfejjel ket orszag volt ahova mindig vagytam, az USA es Franciaorszag.

Amire emlekszem, hogy engem lenyugoztek azok a hirek, amiben pl a francia parasztokat mutatjak, ahogy eltorlaszoljak az utakat.
A lazado enem ezt nagyon szimpatikusnak talalta.

Bredpitt Monika 2020.02.06. 08:03:37

Konyvajanlo: Robert Merle, egy szenvedelyes elet.

Az egyik fia irta es a legjobb eletrajzi konyv, amit valaha olvastam.
Talan azert is vonzodom ehhez az orszaghoz, mert o volt az elso igazi kedvenc irom.
A tortenelmi sorozata, ami a Francia historiaval kezdodik, ha jol emlekszem fantasztikus olvasmany.

Hari Seldon 2 2020.02.06. 08:10:10

@Bredpitt Monika:
Igen, az nagyon jó könyvsorozat az egyik legérdekesebb időszakról, a XVI. század közepe és XVII század közepe között.

Bredpitt Monika 2020.02.06. 08:10:38

Vegul Koppenhaga helyett is Franciaorszagot valasztottuk a tavaszi szunetre.
Amiota lattam a Ronin c filmet, azota vagyom Nizzaba, igy most regi vagyam teljesul.
Furcsa, ahogy az emberek viszonyulnak meg mindig ehhez az orszaghoz.
ujsagoltam lelkesen egy kolleganom nek, hogy megyunk, azt mondta, hogy ok nem mennek Franciaorszagba, mert a ferje nem hajlando, azert amit a franciak tettek velunk.

Hozok neki egy kepeslapot , remelem meggondolja magat.

Ha valahova el akarnek indulni kalandvagybol az biztos Franciaorszag lenne.

Bredpitt Monika 2020.02.06. 08:19:13

@Hari Seldon 2: ujra el fogom olvasni oket, ami erdekes volt, hogy a karakterekrol hogy beszel Merle fia.
mennyi atfedes van az o sajat elete es a sorozatban szereplo emberek elete kozott,
eleg zaklatott elete volt, eszmeletlen pasi , meg 80 eves kora utan is volt szeretoje

Az egesz konyv nagyon erdekes. O is egy idealista, lazado ember volt. Nagyon aktualis temanak talaltam, ahogy az algiri eleterol ir a fia, ahol Merle a gyerekkorat toltotte es ahova felnottfejjel visszament es csalodaskent elte meg azt, ahogy az emberek neztek ra es a felver szerelmere......

Kar, hogy dolgozni megyek, egesz nap tud nek erro a konyvrol irni. Tenyleg ajanlom annak, aki szeret olvasni.

Bredpitt Monika 2020.02.06. 08:22:20

Meg annyit Merle konyveirol, hogy az egyik kedvencem a Vedett ferfiak volt, most elolvastam ujra kb 25 ev utan es most nem tetszett annyira, mint eloszor.
A tortenelmi sorozatban viszont biztos nem fogok csalodni.
udv a franciaknak

Bredpitt Monika 2020.02.06. 08:28:31

@Bredpitt Monika: a vesszot nem tettem ki, ha jol emlekszem,

fantasztikus olvasmany! !!!!!!

Arthamyr 2020.02.06. 10:56:23

@Hari Seldon 2: Azért arra nagyon kíváncsi lennék, hogy az ilyen korú gyerekek mit élveznek az Európai Parlament nyílt napján és hasonló dolgokon. Nehezen tudom elképzelni, hogy ez úgy van megcsinálva, hogy a kisgyerekek #1 vágya legyen a látogatása.

Hari Seldon 2 2020.02.06. 11:07:39

@Arthamyr:
Nem értem a felvetést. Egyrészt ez gyerekfüggő.
Mert, például ha valaki olyan családban nő fel, hogy este a fater a sörösüveggel a kezében röhög a való világon, és a gyerek ezt látja, az persze hogy nem érdeklődik (semennyire).
Másrészt, az igaz, hogy nyilván a mi gyerekeink sem tudják pontosan mi ez, de mint minden intézményben van gyerekeknek fogalkoztatás.
Vagy éppen gyereknek szóló bemutató. Mi ebben a furcsa?
Például a Pompidou-Metz-ben is csak kortárs bemutatók vannak, de mellette (együtt vele) van gyerekeknek Atelier en famille, vagy ilyesmi.
Vagy: Ahogy amikor nyílt nap van a tűzoltóságnál (például), ott is van a gyerekeknek szóló bemutató. - Pedig az sem igazán gyerekprogram.

fhdgy 2020.02.06. 11:35:54

@Hari Seldon 2: A sörösüveg, valóvilág hasonlatodat értékelem. Frappáns és igaz. A gyereket nem gyötörni kell, hogy tanuljon, hanem ösztönözve felkelteni az érdeklődését.

A lányom, mire iskolás lett, már háromszor elolvasta az Egri csillagokat, pedig nem tanítottuk olvasni. Hosszú lenne elmesélni, hogy mi keltette fel az érdeklődését a betűk iránt, csak annyit mondok, hogy egy írógép. Utána csak annyit tettünk, hogy ha kérdezte, hogy az milyen betű, akkor elmagyaráztuk.

Elmentünk kirándulni, Eger, Pozsony, Bolondóc, Csejte, Árva, Dubrovnyik ( kifejezetten Szent István ereklye ), Trau, stb. Útközben őt kértük, hogy az autóban olvassa fel az útikönyvből a vonatkozó részeket. Az autós térképet is ő kezelte.

Mindez megtette a hatását. Soha nem kellett külön biztatni, hogy tanuljon.

Hari Seldon 2 2020.02.06. 11:41:19

@Bredpitt Monika:
Vannak ilyenek. A 100 éve élt emberek neki ugyanazok.
Cipeli a sérelmeket.
Akkor a törökök 500 éve mit tettek Magyarországgal?
Gyakorlatilag az után lett a történelmi ország többnemzetiségű. Azokra nem haragszik? Antalyában ettől még lehet hogy nyaralt már.

Platonica 2020.02.06. 13:56:13

@Hari Seldon 2: Teljesen egyetertek veled. Amikor mi Europa-turakat csinaltunk, mindannyionk erdekeit igyekeztunk figyelembe venni. Keptarat, muzeumot, templomokat, koncertet ugyanugy belevettunk a programba, mint a nyari bobot vagy aquaparkot, jatszohazat, kisallat-simogatot... Valahol gyerekfuggo, ebben is egyetertek, de igazabol ha termeszetesen ebbe a szemleletbe no bele az ifjonc, akkor tobbe-kevesbe mindegyik teljesen jol reagal ra (foleg ha az eletkori igenyeik es szuksegleteik amugy tiszteletben vannak tartva).
Nekunk sose volt abbol gondunk, hogy kolcsonosen alkalmazkodjanak egymashoz (ilyesmiben is) a csaladtagok. Erdekesseg, hogy az is elofordult parszor, nem is a 'gyerekprogram' bizonyult a legerdekesebbnek vagy legmaradandobb elmenynek, mar csak ezert is erdemes 'nyitni a vilagot' a kifejezetten gyerekeket celzo programokon is tul.

Virago_1000 2020.02.06. 15:27:31

Bloggazda, lehet, hogy nem irtam hizelgot a mindannyiunk eletet keserito eu-rol, es Europa peremvideken fekvo jelentektelen Strassburgrol, de barcsak tudnam, miert is kozolheto a velemenyem ebben a fenenagy kommunista idokre emlekezteto szabadsagban.

Hari Seldon 2 2020.02.06. 15:46:52

@Platonica:
Ezért mondtam, hogy nem értem a kérdést. Persze nyilván életkor függő, de simán lehet találni olyan programot, ami érdekli a gyerekeket.
Sőt akár egy kis városi villamosozást is lehet úgy prezentálnia, hogy "hé most megyünk a villamossal, és ahol leszállunk nem franciául beszélnek". Most példaként csak a Strasbourg kapcsán lehet egy ilyen promócióval "eladni" valamit a gyereknek. Nyilván máshol másképp.

London2009 2020.02.06. 16:03:21

@Hari Seldon 2: @Arthamyr: errol az jutott eszembe, hogy amikor tiz eves voltam elmentunk a csaladdal egy parizsi buszos utra. Az egyik szomszed csalad es a velem egy idos gyerekuk is jott. Az en szuleim elvittek minket a fakultativ Disneyland napra, ezt a szegeny szomszed kislanyt vegigrangattak helyette a Louvre-on. A mai napig emlekszem ahogy potyogtak a konnyei. Hoztunk neki egy plusst. Ugy sajnaltuk. Egy tiz eves gyereket igenis a Disneyland erdekli es nem a Louvre. Azota en persze bepotoltam a lemaradasom es ketszer is voltam a Louvreban. Ot viszont gyerekkent egy alomtol megfosztottak. No mindegy. Az biztos, hogy kisgyereket de meg kamaszt sem vinnek az EP-be. Minek? Nem hiszem, hogy ettol fogja majd a politika erdekelni.

SzZoole 2020.02.06. 16:31:44

@London2009:

“ Ot viszont gyerekkent egy alomtol megfosztottak”

Miért fosztották meg az alomtól, nem volt szobatiszta 10 évesen? :-)))

Platonica 2020.02.06. 17:07:12

@London2009: A lenyeg az egyensulyban van, es persze nem art ismerni a sajat gyerekunket. Enyem pl soha nem kivankozott Disneyland-be. 10 evesen meg mar plane. Azon a nyari turankon pont miatta tettunk kiterot, hogy megnezhesse a Ferrari muzeumot Maranelloban, ugyanakkor szivesen jott velunk szekesegyhazakba vagy epp keptarba is. Igaz, nem vonszoltuk vegig sehol se, mint ahogy magunkat se szoktuk. Inkabb mertekkel:-)

Emlekszem, szinten 10-11 ev korul volt, mikor a Schonbrunn marionettszinhazaban megneztuk a Varazsfuvolat. Ott azert voltak bennem kerdojelek, hogy tetszeni fog-e neki, de abszolut bejott, ez volt pl. az egyik meglepetes, hogy me'g sokkal jobban, mint hittem volna:-)

Arthamyr 2020.02.06. 17:24:55

@London2009: Igen, én is így gondolom, és nekem is ilyen emlékeim vannak (pl. se a múzeumlátogatás, se az opera, se a városnézés nem jó az akkori emlékeim szerint), de az már régen volt. Kicsit sajnálom is anyukám, mert ő ezeket szerette, én meg annyira nem, így ennek megfelelően nem is viselkedtem mintagyerekként ezeken a helyeken. Akkoriban még sajnos nem volt jellemző az, főleg nem a mi anyagi helyzetünkben, hogy a szülők nagy mennyiségű "én-időhöz" jussanak.
Lehet, hogy ma már, ahogy @Hari Seldon 2: írta, minden intézményben, így az EP-ben is van kisgyerekek számára maximálisan élvezetes program, amit önként is választanának, csak valamiért eddig nem így gondolom. Bár nekem nincsen, de időnként látok kisgyereket én is, mert a családban és az ismeretségi körben is akad bőven (meg amúgy mindenhol vagy egy csomó), és továbbra is azt gondolom, hogy a gyerekek inkább mennek Disneylandbe vagy a 108 csúszdás aquaparkba, mint mondjuk az EP-ben lévő gyerekprogramra. Amikor hozzánk jöttek látogatni családostól, akkor is a kisgyerek (8 éves) szívesen jött ki a parkba játszani, a városnézés irányában viszont sokkal kisebb lelkesedést mutatott.
Mindezt attól függetlenül, hogy a fater sörösüveggel kezében röhög a valóvilágon, vagy sem.

Hari Seldon 2 2020.02.06. 17:40:59

@London2009:
Hát nem tudom. Nálunk a lányok tanultak a Joconde-ról, meg a Miloi Venusról, ez is volt dictée szöveg. Amikor mentünk a Louvre-ba, tök jó kis nyomkövetős játékot csináltunk. Ki mit talál meg a térképen. Mert ugye alapvetően egy labirintusnak is fel tudja fogni egy gyerek.
(Az más kérdés, hogy tőlünk 20 percre is van egy elég nagy vidámpark, ahova eddig éves bérlettel mentünk. Szóval azért kapnak ilyen jellegű élményt is)

nyuszigonosz 2020.02.06. 19:04:22

@Hari Seldon 2: Nekem tetszik ez az írásod is Hari az Elzász szép, érdekes, van mit nézni.
Szerintem semmi probléma nincs azzal sem, ha ti a gyerekekkel az EP-t nézitek meg, mivel, ha a gyerekek nem akarták volna megnézni, akkor nem mentetek volna be. :-)
Ma már mindenhol van gyerekeknek megfelelö program, még ilyen helyeken is.
Gyereknek megfelelöen kell a kirándulást szervezni és akkor mindenki megtalálja a neki tetszöt benne, amit szerintem ti pont meg is tettetek.

Hari Seldon 2 2020.02.06. 20:11:08

@nyuszigonosz:
Mi egyébként azt is szoktuk csinálni, hogy a nap végén, amikor ilyen programok vannak, mindenklit megkérdezünk, hogy kinek mi tetszett a legjobban, és mi ami kevésbé. Egyáltalán nem mindig azt emítik amire először tippeltünk volna.
(És persze nálunk a "nagy számok törvénye" is simán bejátszik, és van, hogy egyiknek ez másiknak az tetszett.)

Mme Seldon 2020.02.06. 20:26:31

Egyébként nem tudom, feltűnt-e, hogy végül NEM voltunk az EP-ben...

SzZoole 2020.02.06. 21:30:58

@Mme Seldon: @Hari Seldon 2:

Én figyeltem, csak nem akartam a nagyok dolgába beleszólni :-)

Az eső eset, Hari nem talált parkolót, aztán kiderült, hogy nincs nyílt nap csak meghivoval lehet bemenni, a másik oldalon meg többszáz méteres sor volt, még mindig esetként az eső stb....:-))

Amúgy Hari mit értesz a “ nagy számok törvénye” alatt, a lányok kitalálják és tied az utolsó szó, értettem lányok :-)))

Hari Seldon 2 2020.02.06. 21:51:08

@ZooLeka:
Na összegzem. A lényeg, hogy ott akartam parkolni, ahonnan a kép látszik, vagyis a túlpartról, mert: 1. ott tudtam parkolóhelyet találni
2. ott is elvileg van egy átjárás.
Na most, parkolóhelyet ugyan találtunk, de átjárás nem volt legalábbis a nyílt napon csak kizárólag a másik oldalon lehetett volna bemenni.
Plusz esett az eső.
3. Amikor meg a másik oldalon keresgéltem parkolót persze nem volt, mert iszonyú sokan voltak. (pedig odaértünk kb 11 körül)
4. Az esőben álltak legalább 1 km hosszan. Na ezt már nem vártuk ki.
Viszont örömmel láttam, hogy azért az embereket érdekli a EP.
Majd a következő alkalommal pótoljuk. Lehet, hogy ha bejutunk, majd írok arról is...

Hari Seldon 2 2020.02.06. 21:52:39

@ZooLeka:
A nagy számok törvénye meg a három lány. - Ők már elég "számosan vannak", így sokszor előfordul, hogy mindenki mást gondol.

SzZoole 2020.02.06. 21:59:32

@Hari Seldon 2: Hari, én már reggel is megértettem elsőre :-)

Amúgy ilyen helyek látogatására nem lehet plusz pénzért priority jegyet venni?

Itt lehet, a London Eye, Sea Life vagy a madame tussauds stb. látogatására. Mi mindig veszünk, mert ahogy te is írod itt is kilométeres sorok szoktak lenni, a priority jeggyel meg tíz percet sem kell várni.

Hari Seldon 2 2020.02.06. 22:11:58

@ZooLeka:
Általában mi is, ha van ilyen lehetőség mérlegeljük, csakhogy:
ez ekkor egy nyílt nap volt, ingyenes belépés volt.
A sor azért volt, mert sokan voltak, és volt biztonsági ellenörzés, meg ettől még csak szakaszonként engedtek be embereket.
(Külön csoportos körbevezetéssel)
Gondolhatod, megrohanná a Parlamentet 10 000 ember... - Másnap újra kell venni a berendezést.

nyuszigonosz 2020.02.07. 07:17:10

@Mme Seldon: @Hari Seldon 2: Olvastam az esöt, hosszú sort, parkolót a másik felén.... azt is, hogy végül emiatt nem mentetek be, én fejeztem magam ki rosszul az írásomban, ami az akart lenni: jónak találom ilyen helyre mint az EP gyerekekkel is bemenni/megnézni, mert miért is ne?

Hari Seldon 2 2020.02.07. 07:39:43

@nyuszigonosz:
Igen.
A lényeg, hogy majd legközelebb még korábban oda kell érni... :-)

dikusz. 2020.02.07. 15:10:41

Ehhez megint csak annyit tudok írni, hogy remek poszt, remek képekkel. Ezek az utak már kimaradnak az életemből, de épp ezért szeretem az ilyen útibeszámolókat olvasni.

Hari Seldon 2 2020.02.07. 18:52:11

Most már zárásként itt egy elszászi vonatkozású link is:
Európa legjobb úti célja 2020-ban a franciaországi Colmar lett.

turizmus.com/desztinaciok/european-best-destination-2020-heviz-a-top-15-ben-1168558

kardio1 2020.02.08. 15:47:33

@Hari Seldon 2:
Ha legközelebb Strasbourg-ban jársz, ne hagyd ki a csokoládémúzeumot, gyerekekkel érdekes lehet, továbbá a sörmúzeumot! Ez utóbbi a Kronenbourg sörgyáré. Szuper !
Én 1993-ban egy hónapot töltöttem a városban, azóta is voltam már ott persze. Jó hely !

Bredpitt Monika 2020.02.09. 11:53:46

@Mme Seldon: @Hari Seldon 2:

kis fáziskéséssel, de elolvastam az egészet....
csak annyit tennék hozzá, hogy szerencsések a gyerekeitek..

Mivel iskolában dolgozom , látom, hogy egyes gyerekek mennyire nem ismerik a saját környezetüket pl: Budáról átkelve Pestre az Árpád hídon felkiált általános iskolás: akkor mi már külföldön vagyunk?

Ez szerintem szomorú, de ez nem feltétlenül magyar jelenség.
Már régebben írtam, hogy Philadelphiában van a Please Touch Museum, mikor lányom elvittem oda már eléggé túl volt az ajánlott korhatáron, de nagyon élvezte. Az itthoni Csodák Palotájába még készülünk, amit én is fogok élvezni.

A gyerek agya olyan, mint egy filmfelvevő. Gyermekkorban felveszi , amit lát és tapasztal, felnőtt korban pedig le fogja játszani mindazt, amit felvett. Hajrá lányok!

Bredpitt Monika 2020.02.09. 11:58:13

@kardio1: sörgyárban mi Coloradoban voltunk, Goldenben, még sörkóstoló minősítést is kaptunk. Maga a hely gyönyörű.
A város főutcáján állva olyan érzése van az embereknek, mintha egy cowboy filmben lenne.

Amit kihagytunk, de még a bakancslistán van a csokigyár Hesheyben, Pennsylvaniaban. De a te ajánlatod is jól hangzik. Franciaországban van jó pár hely, ahová el szeretnék még menni, akár egyedül is még akár egy napra is, ha találok egy jó repülőjegyet.

Bredpitt Monika 2020.02.09. 11:58:58

@Hari Seldon 2: én ebben a cikkben inkább a magyar vonatkozást olvastam, de azért köszi

Francis2020 2020.05.04. 11:29:42

Szia Hari Seldon 2, csak érdeklődnék, hogy ti vörös, narancs vagy zöld megyében laktok?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása