oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. január 24. 06:30,  Amikor Magyarországról szólnak bele az életedbe 17 komment

2020. január 24. 06:30 Határátkelő

Amikor Magyarországról szólnak bele az életedbe

Miért így csinálod, miért nem úgy? Miért oda mentél dolgozni, milyen körülmények között laksz és egyáltalán: mikor jössz már haza? Ezek a kérdések sok határátkelő számára ismerősek lehetnek. Vannak-e jó válaszok?

skype_no_foto_flickr_com_rashida_s_mar_b.jpg

A kérdéseket persze nem csak a határátkelők, hanem az otthon élők is sokszor megkapják, ám a külföldi magyaroknak annyiban talán más a helyzetük, hogy az otthon maradottak sokszor nincsenek teljesen tisztában a körülményekkel, szigorú véleményük ennek ellenére van.

Legutóbbi beszélgetésünk előtt a Los Angelesben élő Tamás vetette fel a témát, akinek elsősorban kiköltözése elején volt olyan tapasztalata, hogy „mindig voltak olyanok, akik nagyon finoman, óvatosan, de megpróbálták megmondani”, hogy mit kellene csinálnia.

Persze ezzel ő sem volt egyedül, sokan tapasztalták és tapasztalják meg. „Méghozzá úgy, hogy szinte semmit nem tudnak a helyzetedről, ami teljesen egyedi és nem lehet úgy kezelni, mint egy más szituációt. Emiatt konfliktusba kerülsz az emberekkel, ami kellemetlen tud lenni” – vélte Tamás.

Akadnak problémák a már kint élőktől kapott tanácsokkal is, melyek sokszor nem arra szolgálnak Tamás szerint, hogy segítsék az új életed beindulását, sokszor inkább „a víz alatt akarnak még tartani”.

Tamás stratégiája az, hogy ha megoldható, akkor egyszerűen nem beszél pénzről: „Egyébként is érdemes az embereket arra kondicionálni, hogy tulajdonképpen nincs semmi köze ahhoz, hogy én mennyit keresek.”

Azt gondolták, „el van szállva magától”

A Londonban élő Bandosznak az otthoni jótanácsok inkább úgy csapódtak le, hogy határátkelése elején akadtak olyanok, akik azt hitték, hogy amiért a brit fővárosban nominálisan többet keres, ezért tudja „segélyezni” az otthon maradt rokont, de olyan is volt, aki azt gondolta, hogy „el van szállva magától”, mert annyit keres, amennyit.

„Nekem inkább az volt a tapasztalatom, hogy jó, hogy én kijöttem ide, de az otthon maradt barátaim elég stabil életet élnek és közülük némelyik elég szép jólétben él” – mondta Bandosz.

„Nem biztos tehát, hogy azt kell gondolni, itt minden jobb, mint otthon. Szóval hiába adnak tanácsokat, az nem mindig passzol az itteni léthez” – tette hozzá.

Kórházban Angliában és Amerikában

A Los Angeles-London-Budapest-tengely első idei adásában emellett beszélgettünk a kórházi ellátásról is. Bandosz azt mondta, a britek nagyon büszkék arra, hogy a közegészségügyi ellátás (az NHS) ingyenes. A probléma azzal van, hogy ha az ember kórházba megy, akkor alsó hangon több órás várakozással kell számolnia.

A 4 órán belüli ellátás a hivatalos cél. Közben azért akadnak amolyan „pacifikáló”, a pácienst megnyugtatni hivatott gesztusok, például jön egy nővér, aki megkérdezi, mi történt, felveszi az adatokat, amire a gyanútlan beteg azt hiszi, már foglalkoznak vele, persze attól még távol van – mondta Bandosz.

„Nekem is volt ilyen élményem. Bicikliztem, bevágott elém egy furgon, be kellett fékeznem és elszálltam. Beleállt a bordámba a kormány. Úgy éreztem, ez túlságosan is fáj, ezért egy idő után bementem a kórházba” – mesélte egy esetét.

„Különböző szenvedő emberektől körülvéve én is leültem ezt az előbb említett 4 órát. Nem tudom, hányan megnéztek, és utólag kiderült, nincs semmi bajom, csak fáj a bordám. De hát bementünk olyan 7 óra felé és éjfél után jöttünk el” – fejezte be a történetet.

Egy másik alkalommal, amikor valakit ő vitt kórházba, egészen sajátos körülményekkel szembesültek: „Ott voltak részegek, egyebek, akik próbálták a személyzetet, az ott dolgozókat ütni, folyt a vér… szokványos angol szombat este volt, amikor az emberek kicsit fogyasztanak, és akkor történnek néha sebesüléssel járó dolgok.”

Az amerikai rendszer teljesen más, rendkívül drága, egy-egy komolyabb beavatkozás nagyon súlyos adósságokba verheti az embert. Erre van elvileg a biztosítás, amit havi 250-300 dollár alatt nem lehet megúszni. És akkor még nem beszéltünk az önrészről, amit először mindenképpen „le kell tudni” ahhoz, hogy utána ingyenessé váljon az ellátás.

Az egyik lehetőség az, hogy egyből bemész a sürgősségire, ott rögtön ellátnak, aztán kiállítanak egy számlát. Ez persze nem feltétlenül jelent valami eszetlen magas összeget.

A másik lehetőség, hogy ha nem sürgősségi ellátás van, akkor jobb, ha nem egyenesen a kórházba megy az ember, mert akkor Angliához hasonlóan Amerikában is több órás várakozásra lehet számítani.

Az ún. urgent care-ekbe be lehet jelentkezni, aminek persze ára van, de ha ez ember jobban megnézi, akkor egy sima fog- vagy nőgyógyászati vizsgálat nem sokkal drágább, mint Magyarországon – mondta Tamás.

Miről beszélgettünk?

Hogyan teltek az ünnepek? (elejétől)

Kórházi élmények Angliában és Amerikában (3 perctől)

Beleszólnak Magyarországról az életedbe? (11 perctől)

Mennyire gondolják azt otthon, hogy te külföldön milyen jól élsz? (16 perctől)

A sorozat korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A beszélgetést a SPOTIFY-ON ITT HALLGATHATOD MEG, ha más platformon vagy inkább otthon, akkor pedig ide kattints.

(Fotó: flickr.com/rashida s. mar b.)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Magyarország London Budapest Los Angeles Nagy-Britannia Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr10015423658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.01.24. 14:35:22

H. H. Felhős borús idő, esély az esőre 10%, páratartalom 95%, a szél nyugati 8km/h, a légnyomás 1023hPa, UV index 0, láthatóság 8.1km, napnyugta 16:35.

És a hajam még mindig tart :-)

Platonica 2020.01.24. 15:15:51

@ZooLeka: Nagyon raersz:p Nekem bezzeg nem valaszoltal a minap.

SzZoole 2020.01.24. 17:17:33

@Platonica: nem igazán erek ra, épp kávéztam :-)

Nem tudom pontosan mi a sziget neve, valahol Új Zelland észak-keleti szigete, rákérdeztek :-)

SzZoole 2020.01.24. 17:34:13

@Platonica: Raoul Island, Hick’s Bay/ Gisborne korul :-)

somlobodog 2020.01.24. 17:45:29

*250-300. Bocs nem 200. Úgy is kevésnek tunik

somlobodog 2020.01.24. 17:45:30

Havi 200usd biztosítás az usaban?? Jöhet a link. Már veszem is. És sztem sokan mások is....Sztem az heti akart lenni és még úgy is tul olcsó. Főleg la-ben. Várom. Köszi

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.01.24. 19:54:58

@somlobodog: ez az eu.biztositas /ar - eppen azert mert annyira komplex - egyszeruen nem szamosithato, vagy legalabbis nagyon torz kepet kap rola az, aki nem melyed bele a temaba... kb. mint egy autobiztositas...
Fugg attol PPO v. HMO, mennyi a deductible es premium, mennyi idos vagy, stb. stb. En szerencses vagyok, munkahelyen keresztul az egyik legjobb HMO biztositasunk van (Kaiser Permanente)

www.valuepenguin.com/best-cheap-health-insurance-california

2020.01.24. 19:55:55

@somlobodog: szerintem a high deductible plan-ek olcsobbak - amig valakinek nincsen soha semmi baja :)

somlobodog 2020.01.24. 23:23:46

@ Zsuzsi65 @Rayovac: Nekem volt high deductible planem self employedkent. Pont a duplája volt az itt leirtnak. NY. Lehet CA olcsóbb. A catastrophic planek nem számítanak :)

blackhairlady 2020.01.25. 04:01:16

Igy van, ahol kisebb copay, alacsonyabb a premium van ott a deductible az egekben van. Majdnem jobban jar ha nem vesz az ember biztositast hanem zsebbol kifizeti a korhazi szamlat.

FutureFry 2020.01.25. 06:07:17

@blackhairlady: @somlobodog: @Rayovac: @Zsuzsi65:
Itt lehet keresgélni az ACA (aka Obamacare) plan-ek között: www.healthcare.gov/see-plans/ - ami lehet, hogy az állami weboldalra irányít át (ha az adott államnak van “Healthcare Marketplace”-e). És persze nagyon változó plan-ek vannak (ami még pl. lakhelytől, jövedelemtől, életkortól, stb. is függ).

Itt egy “olcsó” példa (Oregonból) a fenti website-ról:

Kaiser Permanente OR Bronze HSA
Estimated monthly premium: $281.00
(De ha alacsony jövedelmű a biztosított akkor sokkal kevesebb is lehet, pl. $20K/év jövedelemnél $1/hó, $30K/év jövedelemnél pedig ~$90/hó a premium)
Aztán persze itt a “catch”:
Deductible: $6,900
Out-of-pocket maximum: $6,900

Visceroid 2020.01.25. 23:24:34

"Amikor Magyarországról szólnak bele az életedbe"

Nagyon helyesen és jogosan! Egy Magyarnak Magyarországon van a helye, az nem poén, hogy négyévente egyszer hazajárunk, leszavazunk a Fideszre, aztán hagyjuk a sz@rban azokat akik nem jutnak ki külföldre! Tessék hazajönni és szopni velünk együtt! Élvezik a mocskos nyugat pénzét,amíg mi itthon éhen döglünk! Ezért kell Magyarországot végre kiléptetni az EU-ból, hogy ne röpködjenek ezek a kis szabad madárkák itt össze-vissza! A Magyar törvények minden Magyarra vonatkoznak, ne legyen kibúvó, ne legyen kivétel!

somlobodog 2020.01.26. 07:16:45

@Visceroid: lehet szavazni külföldről. Még negyevente se kell menni:)))

Lacocks 2020.01.26. 09:59:10

@Visceroid: És ha már szóba került az egészségügyi ellátás díja:
"Remélem", hogy az USA -ban élő magyarok úgy oldják meg az eü -biztosításukat, hogy Magyarországon fizetik azt a kb. havi 7400 Ft -os egészségügyi hozzájárulást, nem pedig az USA -ban a havi többszáz dolláros biztosítási díjat.
Azután, ha komolyabb egészségügyi problémájuk lesz, akkor hazajönnek, hogy a magyar eü lássa el őket, amit mi "örömmel" kifizetünk az adónkból, mert a havi 7400 Ft -os hozzájárulás nyilván nem elég az eü fenntartására, azt pl. az áfa bevételekből kell pótolni, amit az USA -ban élő magyar nem itt fizetett meg.

Matyika Ápolója 2020.01.26. 13:04:44

Hú, az itthoni magyarok beleszólnak a külföldi életbe? Még szerencse, hogy ez fordítva soha nem fordulna elő :D Hát ez van, öreg.

m.t. 2020.01.26. 14:05:13

@Visceroid:
Dögöljön meg a szomszéd tehene is!

SzZoole 2020.01.26. 18:06:43

@Visceroid:

“ Tessék hazajönni és szopni velünk együtt!”

Tudod mi a nem mindegy, hogy a szopott fasznak melyik oldalán állsz, te úgy látszik térdelni szeretsz :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása