oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2020. január 12. 06:30,  Mikor rossz Kanadában élni? 47 komment

2020. január 12. 06:30 Határátkelő

Mikor rossz Kanadában élni?

Ha engem kérdeznének, akkor hirtelen nehezen tudnék válaszolni a kérdésre, ha mégis kellene valamit mondanom, akkor azt felelném, hogy alighanem télen, hóban és fagyban. És tényleg...

kanada_5.jpg

Amikor a két hét évvégi szabadság utolsó napján, vasárnap éjszaka 10 centi hó esik és ezzel az ember reggel fél 7-kor szembesül, az azért tud fájni a Juharszirup szerzője szerint.

„Amikor reggel f7-kor kelsz fel, hogy a tök sötétben és mínusz akárhány fokban kiásd a dupla kocsibeállódat a hó alól, hogy a család iskolába és munkába tudjon menni.

Persze dönthettem volna úgy is, hogy nem takarítok havat reggel, mert simán átmegy még a kisebbik autó is ennyi havon. Elég sokan művelik azt a műfajt felénk, hogy nem foglalkoznak az ilyen apróságokkal, hanem türelmesen megvárják a következő olvadást.

De ennek tapasztalatom szerint annyi hátránya van, hogy az autód kereke szépen odaragasztja a havat az aszfalthoz és a vacsora utáni lapátolásnál már nem fogod tudni felkaparni a két széles, jól odaragadt jégcsíkot, amit azután kerülgethetsz hetekig, nehogy hanyatt essél rajta.

Szóval izzadtam, fáztam, anyáztam és lapátoltam és siettem a reggeli körökkel, hogy minél hamarabb elinduljunk otthonról Márkkal. (Timka szerencsés volt, ő hétfőként otthonról dolgozik.)

Siettem az indulással, mert arra számítottam, hogy a vasárnap éjszakai hó miatt beáll a város és nekem meg 9-kor megbeszélést kellett vezetnem az irodában. De most szerencsések voltunk Márkkal, mert 10 centi friss hó nem fog ki a kanadaiakon. A havazás elállt valamikor éjjel és az utakat reggelre letolták és lesózták a hóekék.

Sőt még a cégünk külső parkolója is ilyen tiszta volt, pedig jó nagy hó esett. Ez a kép egyébként megtévesztő, nem az első voltam, hanem kb 4. sorban kaptam helyet, de orral arrafelé álltam, ahova a később érkezők kénytelenek állni. (...)

Igaz, hogy ez a telünk nagyon korán – már Novemberben – elkezdődött, de a december közepe-vége röhejesen enyhe volt. A karácsonyi szünet előtt és közben többször esett 5-10 centi hó, de pár nap után eddig mindig elolvadt.

Ha igaz a papírforma, akkor hamarosan jön az a fogcsikorgató pár hét, amikor nappal is fagyni fog és ezért a leesett hó is velünk marad.”

Az eredeti posztot itt találjátok.

Amikor Isztambult elárasztja a hó

A török nagyvárosról nem feltétlenül a hatalmas havazás jut elsőként az ember eszébe, pedig ha ott esik, akkor aztán nagyon esik – derül ki CyberMancs írásából. 2017-ben pl. 134 cm hó esett le pár nap alatt.

isztambul_2.jpg

„Az ország észak-keleti vége az, ahol általában már szeptemberben leesik a hó (innen tudják, hogy vége a nyárnak). Ez azért még nem jelenti azt, hogy a helyiek rövid ujjúról hosszúra váltanának, pláne nem azt, hogy előkeressék a téli kabátot. Azt majd csak akkor, ha már -10 fok alá esett a hőmérséklet. -15 foknál meg felveszik a sapkát…

Persze amikor megjön a hó, erről Isztambulban mindenképpen hírt kell adni. Mégiscsak az első hó az országban. Érezzék az emberek, hogy elindult már a tél, úton van. A 34 fok már csak illúzió, ideje elővenni a téli cipőket…

Ilyenkor általában kiküldenek a terepre a TV-től valakit. Valakit, aki még soha életében nem látott havat, és már a 40 fokban is fázik. Valakit, aki olyan nagyon nem fog hiányozni, ha elveszne a hóban.

Ez a valaki pedig lelkesen közvetít arról, hogy megtalálta az első hópelyhet, megtalálta az első jégcsapot, megtalálta az első jégbuckát, megkapta az első hógolyót a vigyorgó iskolásoktól. Amit utána több száz követ.

Riporterünk igencsak kilóg a sorból a rikitó téli ruhájával, mintha csak az Antarktiszra menne felderítőnek. Miközben a helyi lakosok még mindig rövidujjúban vannak. (...) Majd telnek-múlnak a hónapok. Isztambulban közben beköszönt a mediterrán tél. Ez azt jelenti, hogy megjelenik a csapadék.

Már szeptemberben elkezdődik az esős időszak, ami kb. májusig tart. De azz első időszakban még több hetes szünetekkel lehet találkozni. Olyankor akár ki is lehet feküdni a Boszporusz partjára (kifeküdni persze később is ki lehet, max. az ember odafagy). És ha ez a napfényes szünet decemberre esik, akkor a Karácsonyt is rövid ujjúban lehet tölteni.

Ha viszont esik az eső, akkor 5-15 fok körül mozog a hőmérséklet. Ezért még a hideg időben is pont azon a határon felül vagyunk, amikor már a hó esne. Így marad a végtelen eső. Nem kis mennyiségben.

Amennyiben viszont egy kicsit is lehűl az idő, mindjárt átcsap hóba. És az fog hasonló intenzitással esni. 2017-ben pl. 134 cm hó esett le pár nap alatt.

Márpedig ha a hó esik, akkor azt komolyan teszi (éppen annyira, mint ahogy azt az eső teszi). Ez nem olyan, hogyan kicsit befehéredik a fekete aszfalt, és máris megáll az élet. Hanem itt tényleg annyi hó lesz, hogy nem lehet tőle mozogni. Leginkább a Boszporusz-hidak a kritikusak, mert ha valahol, hát a Boszporuszon tényleg tud a hó esni.

A Boszporusz-hidak használhatatlanok lesznek, ahogy rövid idő múlva a hajók is. Marad 1 metró, és 1 alagút, ami összeköti a két kontinenset. Nem sok 5-7 millió embernek. De valójában a legkisebb utcáig mindenhol beáll a közlekedés.

A dugó csökkentése érdekében, amint elkezdődik a havazás, mindjárt bezárnak az iskolák. Ezzel máris több millió embert, azaz gyereket lehet eltávolítani az utakról. Bár ők otthon a nagymama tepsijével felszerelkezve pár perc múlva újra megjelennek, immár a meredek kisutcákban.

Ha pedig tényleg látszik, hogy eldurvul a helyzet, akkor az üzletek is bezárnak. Mindenki örül, ha egyáltalán haza tud érni. Vagy legalább valamelyik ismerősénél tud aludni.

Éppen e miatt Isztambulban kiemelten fontos, hogy tudjuk, jön a hó. Míg az ország észak-keleti végén hó esetén az emberek egyszerűen csak hólapáttal kelnek fel, addig Isztambulban tényleg megáll az élet.

Amint látszik, hogy belátható időn belül megkezdőik a havazás, a különböző tv-társaságok kimennek a zöldbe, hogy ott várják meg, míg minden fehér lesz. Vannak megszokott helyeik, amelyek magasabbak, hidegebbek Isztambulnál, így biztosak lehetnek benne, hogy ők kapják az első havat. És ebből majd csinálnak egy jó kis műsort.

Természetesen ide is egy olyan lelkes ember érkezik riporternek, akinek ez lehet élete első hava, jege, zúzmarája. Így mindenről jó részletesen tud beszámolni.

Egyik évben nagyon izgalmas volt látni, ahogy emberünk találkozik egy befagyott patakkal. Először egy korhadt ággal bökdösi, hátha sikerül betörnie a jeget. Mivel nem járt sikerrel, köveket kezdett dobálni, majd pedig a saját testi épségét nem féltve, ő maga is jégre szállt.”

A teljes posztot érdekes képekkel itt találod.

Lanzarote - nyár a télben

Ha már eddig a télről volt szó, melegedjünk egy kicsit Lanzarote szigetén Hanna segítségével, aki a párjával látogatott az írek által megszállt helyre, felvetve a kérdést: miért megy valaki a Kanári-szigeteken ír pubba?

lanzarote_1.jpg(Fotó: instagram.com/eletemmorzsai_blog)

„Puerto del Carmen sajnos az ír tömegturizmus áldozatává lett városka. A part mentén fut egy út, ami szinte semmi másról nem szól, mint butik és outlet (parfüm, szépség, ruházat), valamint ír kocsma.

Ezek ismétlődően követik egymást. Illetve az íreket kiszolgálva burgeres, indiai kajálda, kínai büfé, stb. és még plázát is sikerült építeni nekik. (Nincs elég bolt Írországban, vagy mi.)

Felszáll a repülőre egy ír turista, s eljön Lanzarotéra, hogy ír kocsmában mulassa pénzét. Ne finomkodjunk, részegeskedjen. Majd másnapos kicsit, strandolás és újabb ír kocsma este. Ahogy barátom mondja, otthonról otthonra.

Köszönöm szépen, én biztos az életben nem fizetnék több száz fontot repjegyre, hogy aztán egy bizonyos szigeten magyar kocsmatúrákat tartsak és úgy menjek haza, hogy fel sem tűnt, nem a saját országomtól távol jártam. Vagyis az időjárás melegebb volt és ennyi a különbség.

Írországban nem elérhető elég pub? – tettem fel a kérdést páromnak. Nevetett.

Puerto del Carmen-t egyáltalán nem ajánlom arra, hogy ott foglaljatok szállást. Hacsak nem akartok az írekkel vegyülni mindenhol és ír kocsmákban italozni esténként. Majd ha ír kocsmákra vágyom, akkor Dublinba szeretném foglalni a jegyem és nem Lanzarotéra. Elnézést érte.

Puerto del Carmennek van egy óvárosi része, ahol még a sziklás tengerpart mentén igazi spanyolos éttermekre is lehet bukkanni. Így történt meg, hogy barátom harmadik látogatásának alkalmával, végre tenger kincse paellát evett, sangríát ivott a kilátásban.

Mert ezért jöttünk ide, hogy a helyi dolgokat teszteljük és süljön le a bőr a képemről, ha megállok a burgeresnél vagy marhahúst eszem marhahússal. Itt az óceán, tengeri cuccokat kell fogyasztani. (...)

Teguise helységben vasárnaponként van élet, nagy piacozást tartanak akkor. Felkerestük. Istenem, a piac 60% olyan hamisítvány termék, hogy a Józsefvárosi piac óhatatlanul is visszaköszönt az emlékeimben és hosszas beszámolót tartottam arról, míg jöttünk – mentünk.

Lanzarote – sziget kellős közepén Louis Vuitton táskákat lehet venni és mindenféle márkától ruhákat, öveket stb.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�� Finn jégszauna �: András #finnország #finland #szauna #sauna

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Spanyolország Kanada Kanári-szigetek Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4315404030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.01.12. 09:51:23

Szegény Lanzarote...

SzZoole 2020.01.12. 10:29:15

Jááájjjjjj Morzsi, a másik feled biztos jó idegrendszerel rendelkezik. :-)

Arthamyr 2020.01.12. 11:08:06

Az egyik (észak-)ír barátunk eredetileg kanadai, és majd az tervezik, hogy kétlaki életet élnek, kb. fele-fele arányban. Télen nem Kanadában lesznek. :D

Az írek (legalábbis akiket én ismertem), nem feltétlenül igénylik az ír pubot. A tintások is tökéletesen elvannak a helyi italokkal, helyi bulikkal. Mondjuk ettől még írek maradnak...

nyuszigonosz 2020.01.12. 11:43:17

A mai írások közül megint CyberMancs írása a kiemelkedöen jó, szórakoztató olvasmány.

dikusz. 2020.01.12. 11:46:22

Hólapátolás poszt: Nézőpont kérdése, hogy a tízcentis hó kinek mekkora tragédia...
Annak, aki takarítja, természeti katasztrófa. Annak, aki a panelból nézi, az nem érti ez miért ekkora gond...

Törökországi hóval elárasztott poszthoz:
"Valakit, aki olyan nagyon nem fog hiányozni, ha elveszne a hóban." - ez milyen stílus az utána következő mondatokkal együtt?

Lanzarote - nem lenne annyi ír pub, ha nem lenne rá igény. Az indiai, kínai, egyéb nemzetiségű konyha, a pláza meg biztos csak az írekért van? Nem feltétlen szereti mindenki a helyi ízeket. Van igazság azért a posztban leírtakra, hogy helyi ételeket kellene enni. de nem mindenki szereti azokat.
" Itt az óceán, tengeri cuccokat kell fogyasztani..." - megint csak azt kérdezem miért kell? Van aki allergiás rá, van aki nem szereti, vagy épp nincs kedve hozzá, Vagy egyszerűen nem szereti a spanyol konyhát, és nem az evés a legfontosabb neki, amikor a Kanári-szigeteken van...

Arthamyr 2020.01.12. 12:14:20

@Határátkelő: CyberMa_n_cs nevét kijavíthatnád...

Arthamyr 2020.01.12. 12:15:29

@dikusz.: "Törökországi hóval elárasztott poszthoz:
"Valakit, aki olyan nagyon nem fog hiányozni, ha elveszne a hóban." - ez milyen stílus az utána következő mondatokkal együtt? " - Vicces. :D

Arthamyr 2020.01.12. 12:17:19

"" Itt az óceán, tengeri cuccokat kell fogyasztani..." - megint csak azt kérdezem miért kell? Van aki allergiás rá, van aki nem szereti, vagy épp nincs kedve hozzá, Vagy egyszerűen nem szereti a spanyol konyhát, és nem az evés a legfontosabb neki, amikor a Kanári-szigeteken van... " - De kell, és punktum, mert ő megmondta, aki nem azt eszi, húzzon haza Írországba, vagy ahonnan odaette a fene.

Vicc vót, mielőtt... :)

nyuszigonosz 2020.01.12. 12:54:07

@Arthamyr: Azért is írtam ki, így, ahogy betükihagyással odakerült. :-)

jennyferrush 2020.01.12. 12:56:55

Ha valaki oromlanynak megy ne csodalkozzon ha teljesitenie kell a munkakori leirasat. Aka ha valaki Kanadaba koltozik ne csodalkozzon ha havat kell lapatolnia...foleg Ontarioban. amugy meg snowblower. 500 dollarert mart lehet olyat kapni ami ellat egy kocsibejarot.

Csodabogár 2020.01.12. 13:10:49

Török poszt. A címben Isztambulról van szó, de az első mondatban a török főváros szerepel. Szerintem az még mindig Ankara, de lehet, hogy csak figyelmetlenül olvasom a híreket.:-)

Torontoból telefonált karácsony körül egy gyerekkori pajtásom és előadta, hogy minusz 15 fok van, amit a szél hatására sokkal hidegebbnek éreznek. Nála a hólapátolás már nem téma, mert néhány éve, igen bölcsen egy öröklakásba költöztek, öreg napjaikra. Ugyanekkor itt, +5 fok volt és sütött a nap.

nyuszigonosz 2020.01.12. 13:22:59

@Arthamyr: Nem kihagyta a betüket, mint én is gondoltam, hanem egyet hozzátett. :-)

@Csodabogár: Megnézve az eredetit, ezt a címet nem CyberMacs adta az írásnak.

puhacica 2020.01.12. 14:25:41

"Az ott tartózkodásunk alatt kiderült, hogy barátom már kétszer járt a szigeten." - beszarok! :D

Arthamyr 2020.01.12. 14:35:02

@puhacica: Azért remélem almod van. :D Mondjuk engem is kerülget a röhögés, és nemrég ebédeltem, durvák ezek a morzsák...

Arthamyr 2020.01.12. 14:36:56

@dikusz.: A lekezelő is lehet vicces. :) Amúgy mit vársz, magasztos tiszteletet a tv-s személyiség irányába? Nem értem... Vagy ki/mi irányába volt lekezelő?

puhacica 2020.01.12. 14:45:25

@Arthamyr: van, van, teljesen szobatiszta vagyok. :)

dragam, lefoglaltam a karacsonyi nyaralast, lanzarotera megyunk. rendben van szivem. *lanzaroten: nezd dragam, mennyi ir pub van itt! tudom szivem, az ott a sarkon a torzshelyem.

kesz. :D

dikusz. 2020.01.12. 15:13:44

@Arthamyr: De mi a vicces ebben a mondatban:
"Valakit, aki olyan nagyon nem fog hiányozni, ha elveszne a hóban"?

A riporter irányába volt lekezelő, aki felé nem kell magasztos tiszteletet mutatnia...

Arthamyr 2020.01.12. 15:22:29

@dikusz.: Hát passz, szerintem ebben nincs semmi rossz. Ugye nem tudjuk, milyen volt a tv-s személyiség. Te pl. Berki Krisztián és a hasonló minőségű arcok felé nem engednél meg magadnak hasonló megjegyzéseket? Én simán és szerintem így is van rendjén, ezek az emberek ennyit érnek, és nagy zsák pénzekért csinálnak majmot magukból, így vannak a helyükön kezelve. A cikket olvasva nekem az jött le, hogy én is hasonló komolysággal/tisztelettel kezeltem volna, ha mondjuk elém kerül egy ilyen tv-műsor.

@puhacica: Megnéztem az eredetit, besírtam tőle. :) Mondjuk nem csak a viccessége miatt...

Arthamyr 2020.01.12. 15:33:42

@dikusz.: Off. Nemrég beszélgettünk sushiról:
index.hu/kultur/2020/01/12/a_vilag_leghiresebb_szusisefje_michelin-csillag_szusi_szukijabasi_dzsiro_tokio_ginza_aluljaro_metro/
Egyébként ez a rohamtempóban zabálós dolog nekem sem jönne be annyira, de azért tudnék magamnak találni megfelelő szusis helyet arrafelé...

nyuszigonosz 2020.01.12. 15:55:46

@dikusz.: Nem értelek.
Nem, nem lekezelö ez a mondat. Egyáltalán nem az. Igen újságírók, tévések, ( de nemcsak ök) ha valami olyan külsös munkára kell valakit küldeniük, ami nem olyan nagyon érdekes, gyakori/ vagy mivel minden évben van pl. az elsö hó na akkor olyat küldenek oda, aki sehonnan nem hiányzik. Akkor sem ha adott esetben ténylegesen eltünne a hóban.

A befutott sztártudósítók majd akkor mennek oda, ha 10 ember tényleg elünt a hóban és azokat keresik. Ha csak egy/két ember tünne el a hóban, akkor a sztártudósító még mindig nem indul el.

gabors 2020.01.12. 16:22:14

"A török fővárosról nem feltétlenül a hatalmas havazás jut elsőként az ember eszébe, pedig ha ott esik, akkor aztán nagyon esik"

ez azert fasza komment ha bloggazda irta akkor is .. de ha posztolo akkor plane Konstantinopul NEM a fovaros legalabbis Attaturk ota .... a ho helyzettol fuggetlenul ....

dikusz. 2020.01.12. 16:28:57

@Arthamyr: @nyuszigonosz: Én értem amit mondtok, igazatok is van.
De valamiért ez most nekem nem tetszett.Talán a "nem hiányozna senkinek" megjegyzés miatt, amit szó szerint vettem, és arra gondoltam,, hogy a családjának biztos hiányozna

dikusz. 2020.01.12. 16:31:43

@gabors: Elkéstél, ezt már @Csodabogár: is észrevette.

Arthamyr 2020.01.12. 16:45:46

@dikusz.: @nyuszigonosz: jól megaszonta, magam sem tudnám sokkal jobban. :)

Én az ilyesmit sosem veszem véresen komolyan, így azt vettem le, amit nyuszi is leírt, és el is mosolyodtam rajta. Nagy kedvencem az Élet értelme című film. Abban van egy poén, amikor könnyedén odaveti a srácnak, hogy "az apád meghalt", na én ezeken is jót tudok derülni, pedig sokkal durvább, mint az, hogy senkinek sem hiányozna a tv-s.

dikusz. 2020.01.12. 17:08:43

@Arthamyr: Ezért mondtam, hogy igazatok van, de azt is mondtam, ez nekem most nem jött be. Máskor meg fel sem veszem. Azért a celeb Berki, meg a tv-riporter között van némi színvonalbeli különbség. Ettől függetlenül igazad van abban, hogy Berkire mondtam már csúnyábbat is, de a riporter a munkáját végzi, ahogy tudja.

Láttam az indexen a szusis cikket, most el is olvastam. Azt írtam a múltkor is, hogy attól függetlenül nem az én világom, hogy tudom, mit eszem. Pedig szeretem a halat, a pácolt/nyers ruszlit is (kenyér, hagyma nélkül). Csak mustármag ne legyen benne mert attól kiráz a hideg...
Nem az én világom az sem, hogy "istenítsek" egy olyan éttermet, vagy bármit, amit a világ felkapott. A Michelin-csillagról pedig megvan a saját véleményem.

dikusz. 2020.01.12. 17:24:49

@Zsuzsi65: Az árán már nem annyira lehet nevetni. Az utóbbi hetekben cca 20%-al emelkedett a sertéshús ára (hivatkozva a kínai sertéspestisre), és legalább egy évig nem is fog csökkenni.

A zászlócskákról: eddig az volt a gyakorlat, hogy bármilyen élelmiszeripari terméknél (hús/tej/zöldség) ha nem volt jelölve az, hogy Magyarországon termelték/tenyésztették, akkor tudtuk, hogy az nem hazai termék. Az mondjuk érdekes lesz, ha a húspultban a sertéshúson az EU összes zászlaja virít majd, csak a hazai nem.
A nagy élelmiszerláncok a magyar sertés/baromfi/marhahúst előrecsomagolva kínálják, jóval drágábban. Magyar zászlós tőkehúst nem láttam húspulton sehol.
Olyat meg nem egyszer láttam, hogy magyar terméknek jelölt zöldség/gyümölcs eredeti dobozán származási helyként nem Magyarország volt megjelölve...

SzZoole 2020.01.12. 17:41:22

@Arthamyr: olvas bele a többi posztba is, mondjuk a Las Vegas-i út leírásba, ott arra csodálkozott ra, hogy a szállodába belépve rögtön játékgépek fogadjak és meg a chekin pulthoz sem jutott el......

Érted, Las Vegasban játékgepek vannak, beszaras.......:-)))

Csodabogár 2020.01.12. 17:53:20

@dikusz.: Nem járok ilyen hiper szuper nagy üzletekbe, mert nem azok vannak közel. De ezeket a zászlós husokat egyszer megnézem. Származási hely engem nem izgat. Soha sehol nem néztem. Ami szép friss és gusztusos azt megveszem, bárhova valósi is.

puhacica 2020.01.12. 18:24:48

@Arthamyr: gonoszak vagyunk amugy, megneztem morzsit instan, tulajdonkeppen az a legynekseart tipus. nem kell olvasni es akkor nem faj. :)

dikusz. 2020.01.12. 19:36:38

@Csodabogár: Ha nem lennének közel, én se járnék. Mindegyik pár villamos/busz/vonatmegállóra van, én is kíváncsi vagyok azokra a kis zászlókra.
Mondjuk sok értelmét nem látom, mert ha a pultban nem volt jelezve, hogy magyar áru, akkor biztos, hogy külföldről hozták be a disznó/marha/ tőkehúst. Ha magyar áru lett volna, akkor annyi eszük már van a kereskedőknek, hogy azt jelöljék is. Jobban viszik akkor az árut.
Egyre inkább én is úgy vagyok vele, hogy nem mindig foglalkozok azzal, honnan hozták be az árut, de azért marokkói tv-paprikát nem vennék. De olyan juhtúró, amit csak akkor veszek meg, ha az a szlovák bryndza. Messze a legfinomabb.

Arthamyr 2020.01.12. 20:07:34

@dikusz.: A Berki is a munkáját végzi, ahogy tudja, és a visszajelzések szerint nem is rosszul. Ez kell a népnek, ezt adják nekik. Aztán akinek meg nem, az csúnyákat mond rá, és ez is a munkájának része, ha jól csinálja, sok ilyen is lesz. Ilyen ez a sóbiznisz. :D

A Michelin Guide szerintem egy korrekt referenciapont, azért ritkán kapsz rosszat, ha általa minősített helyre mész (az ár-érték arány már más kérdés, de ilyenkor célszerű az árat figyelmen kívül hagyni). Minket is ért már csalódás 2 csillagos étteremben, de igazából csak azért, mert az első látogatás alkalmával olyan magasra tették a lécet, hogy irreális elvárásaink lettek.

@ZooLeka: Szerintem a Lanzarote-s cikkből tökéletesen levágható, hogy én sosem fogom megérteni (vagyis inkább elfogadni) azokat a nézeteket, tök felesleges mást is elolvasnom azon kívül, amit néha a HÁ szemléz.

@puhacica: Ártani valóban nem árt, de leginkább azért, mert akkora közönsége nincsen. Azért nekem erősen fejvakarós/szemöldökfelvonós, amikor valaki, aki valami magyar retrobuliba megy Angliában, utána teli szájjal fikázza más szórakozásának/ízlésének igénytelenségét, hogy meccset néz meg ír pubba megy meg hamburgert zabál. És még sorolhatnám, csak ebből a posztból... Lehet, hogy bennem van a hiba, de az ilyen nézetekkel nagyon nehezen tudok azonosulni.

Pyrrhus 2020.01.12. 20:39:21

Hó a kocsibeállón.
Egy ismerősöm itt Magyarországon már 35 évvel ezelőtt elektromos fűtéssel építtette a gépkocsibejáratát.
Akkoriban sokkal keményebb telek voltak. De azt mondta, azt a néhány napot ki tudja fizetni, amikor szükség lesz rá.

SzZoole 2020.01.12. 20:49:06

@Arthamyr: nos igen, a camdeni retrobuli sem volt semmi sztori, csak azt nem értem, hogy a bloggazda szándékosan csinál morzsibol nevetség tárgyát?
Mindegy is :-)

Arthamyr 2020.01.12. 21:57:38

@ZooLeka: Passz, biztos van olyan is, aki ezt értékeli, és pozitív(abb)an áll hozzá. HÁ látja, hogy mit mennyien olvasnak, meg viszonylag olcsó átemelni egy másik magyar blog tartalmát, ennél még a (nagysikerű?) Irish Times-ből eredő posztok is többe fájnak. Lehet, hogy ezek nem csak olcsók, de olvasottak is, és csak mi vagyunk a hangos, de félrecsúszott gondolkodású kisebbség. :) Van ugye a mondás, hogy disznók elé gyöngyöt ne... :D

puhacica 2020.01.12. 22:13:48

@Arthamyr: en egyaltalan nem tudok az ilyennel azonosulni. de szerencsere nem is kell. meg aztan ahanyan olvassak... de a legfontosabb: az olvasok egy resze a helyen fogja tudni kezelni, aki meg nem, annak ugyis mindegy.

dikusz. 2020.01.12. 22:24:37

@Arthamyr: A Berkire (és több celebre is) azt mondom, hogy nem hülye, legalábbis nem annyira, mint mutatja magát. Ahogy Tüncike sem a csodanaptárjával.
Erre van igény, jól megél belőle, mindent elhisznek róla, amit mond, ahogy-akivel él, hát akkor miért ne tenné. Eléggé vastag bőr van a feje elülső oldalán. De az tény, hogy ott beszólok én is. Ott elmegy, itt csak nekem, nem jött be. Most már nem tudok hozzászólni.

Nem vagyunk egyformák, én csak azért, mert egy étteremnek csillagja van, azért nem megyek oda enni. Akinek meg van, az tegye meg, váljék egészségére.:)

Csodabogár 2020.01.12. 22:53:07

@dikusz.: Csillagos helyeket meghagyom a gasztro sznoboknak. Én másban vagyok sznob, szóval semmi sértő nincs részemről a megnevezésben. Én csak egyszerüen az egyszerü dolgokat szeretem, ahol tudom mit eszem, nem valami fantázianéven futó műremeket raknak elém. Nem is eseményként járok étterembe, hanem mikor nincs kedvem vagy időm főzni, akkor vendéglőben eszünk, általában jókat totál csillagtalan helyeken.

gabors 2020.01.12. 23:16:20

@dikusz.: "@gabors: Elkéstél, ezt már "

ezzel nem lehet elkesni csak akkor ha a bloggazda esetleg kozben (mig irtam) kijavitotta volna (persze egy kb altalanos iskolas tortenelmi tudassal mar bele sem kerul volna)

gabors 2020.01.12. 23:22:13

HAHO ....

a fovarosbol nagyvaros lett .... :-)))) gratula !!!

dikusz. 2020.01.12. 23:32:26

@gabors: "a fovarosbol nagyvaros lett .... :-)))) gratula !!!"

Te nem szoktál tévedni? Ha nem javítja ki az a baj, ha kijavítja akkor meg százszor emlékeztetjük a hibájára...

Az "elkéstél"-t meg azért írtam, mert mint említettem már egyszer @dikusz.:ebben a hozzászólásomban, Csodabogár előbb vette észre.

Arthamyr 2020.01.12. 23:49:09

@Csodabogár: Igen, mi is járunk úgy is, ahogy ti, amikor csak lusták vagyunk főzni, vagy valami nem drága, de sok lenne vele a munka, és jól el is tudják készíteni, vagy csak a társaság kedvéért stb.
Időnként (elég ritkán, nem heti-havi rendszerességgel) elmegyünk az érdekesebb helyekre is, ahol meg műremekeket adnak (vagy ugyanígy italos helyekre), nekünk ez kb. olyasmi, mint neked egy különlegesebb opera. :)

@dikusz.: Nem is kell hozzászokni semmihez, csak ami kikerülhetetlen/kivédhetetlen. Azért remélhetőleg nem rontotta el a vasárnapod az, hogy lekezelően humorizáltak a névtelen tv-s személyiségről. Én sem tudok hozzászokni a Berkihez és hasonló kaliberű társaihoz, nem nézem őket, azt kész, probléma megoldva.

somlobodog 2020.01.13. 07:18:19

@gabors: egy dolgot mindig szeretek a hozzaszolasaidban: következetesen, zsigerből nyomod a gyökért. Sosem hibazol. Legalábbis ebben. Elismerésre méltó teljesítmény ez ennyi időn keresztül.

bpeti21 2020.01.13. 17:40:59

Nem feltétlen mondom hogy 100% tényeken alapul de azért ide dobom a szösszenetem.
Az írek azért járnak Spanyolországba in general mert Írországban szar az idő. Emellett olcsóbb, mint Írország és nem kell pénzt sem váltogatni. Az íreknél az esti pubban iszogatás teljesen hétköznapi szociális tevékenység, tehát az hogy jó időben tengerpart + este egy kis ír pub nagyjából az az álomprogram amire itt is vágynának de sosem lesz rá lehetőségük.
Nem feltétlen mondom hogy egyetértek velük, de megértem őket. Ha valahova megyek én is a helyit preferálom, de ahány nemzet annyi szokás...

gabors 2020.01.14. 03:39:48

@dikusz.: bocs erre nincs mit mondjak... (ez igy jo???)

dikusz. 2020.01.14. 07:32:00

@gabors: Jó. De mindenre tudsz mondani valamit, erre miért nem?:)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása