oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. január 04. 06:30,  Három határátkelő-fogadalom 2020-ra 17 komment

2020. január 04. 06:30 Határátkelő

Három határátkelő-fogadalom 2020-ra

Az év eleje mindig a fogadalmakkal telik, amiket aztán persze az ember viszonylag gyorsan fel is ad (kalaplengetős tisztelet a kivételeknek). Így van ez természetesen a határátkelők esetében is.

Magyarországon töltötted az ünnepeket? Mit tapasztaltál? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

fogadalom.jpeg

Amikor a távolban élsz, a szeretteid meg akarnak védeni, de ez csak addig tart, amíg belépsz az ajtón. Egy határátkelő számára az újévi fogadalom nem (vagy nem csak) a rendszeres testmozgásról, tudatosabb étkezésről szól, hanem egészen más dolgokról.

Például arról, hogy várjuk, mikor beszélhetünk már végre Skype-on, mikor ér rá mindenki (különösen, ha nagy az időeltolódás), miközben azon töprengünk, mi történik otthon, miből maradunk ki.

Mindenesetre Bri összeírta, mi az a három dolog, amit újévi fogadalomként ajánl a hozzá hasonló határátkelőknek. Nyilván lehet vitatkozni vele, de szerintem akad köztük megfontolásra érdemes.

„1. A holmid nem mások felelőssége

Amikor két bőröndbe pakolod az életed, akkor sok mindent magad után hagysz. Én a szüleimhez küldtem a dolgaimat. Amikor legközelebb hazamentem, nagy részük sehol sem volt.

„Ó, kidobáltam a szemetet” - mondta az anyukám. És tényleg, kidobott ruhákat, ékszereket, szerelmes leveleket, halott barátok fényképeit.

Ugyanakkor megtartott több szállodai tollat. „Hasznosak, egy jó toll mindig jól jön” - indokolt, és még csak vitatkozni sem tudtam vele, mert egy jó szállodai toll nagyon hasznos.

Szegény exem volt az, aki az összes holmimat elvitte a szüleimhez. „Körbe szigszalagoztam a dobozokat, hogy az anyukád ne nyúlkáljon bennük” - mondta a maga ausztrál gondolkodása alapján.

Miközben Ausztráliában családok veszítik el éppen mindenüket, én hálás vagyok azért, ami egyáltalán megmaradt. Megfogadtam, hogy idén nem vitatkozom majd az anyukámmal holmi felbontott dobozok miatt.

Átsiklok majd a tényen, hogy kidobta a holmim egy részét, többet pedig nem hajlandó beengedni az otthonába, mert ott nincs helye a „rendetlenségnek”, miközben persze a rengeteg miniatűr teáscsésze-dísz elfér.

Lehet, hogy a ruháimnak annyi, de az ágyon friss lepedő vár, új törülközők és még egy vadonatúj hálóing is üdvözöl, amikor hazaérek. És végül is az ember nem tárgyakat, hanem embereket látogat meg.

2. Ne hasonlítgasd össze a két életet

Míg az egyik országban (legyen ez mondjuk Ausztrália) a legnagyobb lelki nyugalommal viselhet az ember olyan rövid farmernadrágot, hogy az alig több, mint egy alsónemű és senkinek meg sem rezdül erre a szemöldöke, addig ez máshol (mondjuk Írországban) lehetetlen. Ugyanakkor itt, Ausztráliában nem jönnek oda az emberhez megdicsérni a topját.

A dublini Camden Street bárjának mellékhelyiségében mindent megkapsz a csajoktól, ami kell, legyen az bók, életvezetési tanács vagy egy slukk.

Az, hogy az ember a külföldre költözés mellett dönt, nem jelenti azt, hogy bármelyik kevésbé lenne az otthona. „Ne hasonlítgasd össze a két életet, hogy mi olcsóbb vagy drágább itt és ott. Itt vagy ott vagy – egyszerűen éld meg” - tanácsolta egy 20 éve külföldön élő barátom.

3. Beszélj az érzéseidről

Szenvedek attól, hogy olyan kultúrákban élek, ahol nem szokás beszélni bizonyos dolgokról. „Jól vagyunk, ne aggódj” - mondja egy ausztrál barátom, miközben a lángok már a telke végét nyaldossák.

„Nagyszerűen vagyok” - mondta a legjobb barátom nem sokkal azután, hogy meghalt az édesanyja.

Amikor az ember külföldön él, az álmait kergetve, akkor nem mondhatja azt, hogy ez néha pocsék is lehet. Nem akarod, hogy aggódjanak érted, és ők sem akarják, hogy te aggódj miattuk. Csakhogy ez senkin nem segít.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr515392488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.01.04. 16:27:44

H. H. Napos/borús kissé széles idő, 8 fok, a szél nyugatról fúj 16 km/h, lassan sötétedik.

Akartam moziba menni, Szkályvóker Lajost és a kutyámmajmot megnézni de nem menyek mert sokan vannak :-)

dikusz. 2020.01.04. 17:15:10

@ZooLeka: Ez a "Beszélj az érzéseidről" fejezethez írtad?:))) (viccvót)

Csodabogár 2020.01.04. 17:28:50

Úgy tűnik valami cunami söpört végig a határátkelőkön.:-(

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.01.04. 18:00:55

Az én anyám két gyönyörű tippmix szelvényemet dobta ki.:))
Szerencsére már ki volt fizetve,viszont nem voltak lefényképezve bizonyíték és dicsekvés céljából!XD

nyuszigonosz 2020.01.04. 18:04:35

@Csodabogár: na mert most komolyan: erre a posztra úgy mit is lehet írni?

SzZoole 2020.01.04. 18:42:17

@dikusz.: milyen érzésekröl beszelsz, nekem olyanok nincsenek, amúgy ilyen fejezt is volt a posztban? :-)))

SzZoole 2020.01.04. 18:51:54

@nyuszigonosz: nem tudom miért gonoszkodsz, ez egy rendkívül hiánypótló poszt volt. :-))

Megtudtuk belőle, hogy ájris Bianka Aussieföldön a picsanagrágot viselve kúl, míg ájlenden ferdeszemmel néznek ra az ájrisok, pedig nem is csinkik :-)))

Vicc volt

dikusz. 2020.01.04. 20:43:00

@ZooLeka: Vótbizony, pont a 3.pontban:)))

dikusz. 2020.01.04. 20:44:11

@ZooLeka: Akkor lehet odaemigrált egyik megyeszékhelyünkről a picsaember? :)))

dikusz. 2020.01.04. 20:44:58

@nyuszigonosz: Egymással tudunk igen értelmes, mélyreható beszélgetéseket folytatni... :D

puhacica 2020.01.04. 20:47:30

@dikusz.: jaj, a szegedi picsaember!!! :D <3

dikusz. 2020.01.04. 21:47:58

@puhacica: Azaz! :))) Kitiltották már Szegedről (ott élő ismerős mondta).

dikusz. 2020.01.04. 21:49:10

@ZooLeka: Ki az? Hát a szegedi picsaember. Nem hiszem, hogy kérnél róla linket, de könnyén meglehet találni a neten.:)

SzZoole 2020.01.04. 22:07:41

@dikusz.: nem tudom kiről/miről beszélsz, semmilyen picsaemberről nem tudok :-))

Én picsanagrágról írtam, tudod, ami ippeghogy takarja a sunát :-)))

Arthamyr 2020.01.05. 00:13:28

"Míg az egyik országban (legyen ez mondjuk Ausztrália) a legnagyobb lelki nyugalommal viselhet az ember olyan rövid farmernadrágot, hogy az alig több, mint egy alsónemű és senkinek meg sem rezdül erre a szemöldöke, addig ez máshol (mondjuk Írországban) lehetetlen."

Ezt mondjuk pár hét itt létem után is vitattam volna. Mondjuk én nyáron érkeztem Dublinba, de a helyi fiatalabb nőneműek még télen (!) is simán meghúzzák a picsarészegen picsagatyában kombót. Lehet, hogy azt akarják, hogy őket is meghúzzák? Mondjuk ez sajnos nem feltétlenül nagy öröm az ember szemeinek, ugyanis általában nem azok viselik az ilyen kihívó öltözéket, akiknek előnyös volna.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása