oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. december 18. 06:30,  A határátkelők karácsonyi honvágya 44 komment

2019. december 18. 06:30 Határátkelő

A határátkelők karácsonyi honvágya

Van egy olyasfajta honvágy, amit csak a határátkelők érthetnek meg így, karácsony környékén. Mert mondogathatjuk magunknak, hogy „ez is csak egy olyan nap, mint a többi”, azért ez nem teljesen igaz.

"Legemlékezetesebb karácsonyom határátkelőként" - írd meg a történeted a Határátkelő karácsonyi különkiadásába a hataratkelo@hotmail.com címre!

anglia_bristol_judit_1.jpg

Hiába szép és ragyogó minden (pláne, ha mint Jennifer, az ember éppenséggel Ausztráliában él, ahol most nyár van – eltekintve a borzalmas hőségtől), hiába van elvileg minden rendben a világgal, azért az emberben csak ott van egy kellemetlen érzés.

„Az otthontól távol tölteni a karácsonyt ilyen érzés, azt hiszem. Hosszú ideig nem gondol rá az ember, aztán jönnek olyan pillanatok (legyen az egy gyerekkori dísz, mondjuk egy ezüst képkeret, amit a gyermeked első karácsonyára kaptál egy barátodtól, megigazítása a fán), amikor megint beüt.

Nem csak a családról van szó, legalábbis a mi esetünkben, mert körülöttünk például az első külföldön töltött ünnepek idején ott volt a família. Tizenhárman ültük körül a kihúzható asztalt, amit egy hazatérő határátkelő-családtól örököltünk.

Egy másik kor emlékei

Volt egy hatalmas műfenyő, a kerti sütögetés során elkészített hús – mindkettő a hőségben töltött ausztrál karácsony lényeges része. Az asztalon karácsonyi teríték – szóval az egész olyan volt, mint az igazi. Majdnem.

A honvágy nem a helyről szól, hanem az élményekről. Egy másik kor emlékeiről, már nem létező emlékekről, amelyek már sosem térnek vissza.

Hasonlóképpen éreztem Kaliforniában is, pedig a karácsony ott kicsit autentikusabbnak tűnt, mint itt, Sydneyben. A fa igazi volt, a férjem vágta ki egy vasárnap délután egy Santa Cruz-hegységben lévő farmon.

A hőmérsékletben legalább volt annyi jóérzés, hogy lecsökkent annyira, hogy a pulyka ötlete ne tűnjön teljes abszurdnak. Akkor nem volt körülöttünk a család, de ott voltak a barátaink. Jó volt, kellemes, vicces.

Mint a színészek, akik darabot játszanak

Ám még akkor is voltak pillanatok, amikor úgy éreztem, voltaképpen színészek vagyunk, akik egy darabot játszanak el, a szövegünk pedig az, hogy „ez is csak olyan nap, mint a többi”, folyamatosan ismételgetve.

Miként egy barátom mondta, miközben a napsütésben kávét kortyolgattunk Sydney kikötőjénél: hiányoznak a deres reggelek. Deres reggelek. Az ember nem is tudja, milyen fontosak, amíg el nem tűnnek az életéből.

Aztán egy szempillantás alatt visszatérsz. Talán csak egy szabadság erejéig, talán hozzánk hasonlóan végleg. Ekkor kezdődik a visszailleszkedés és ilyenkor üt be az igazi honvágy.

A hiraeth és a saudade

Nemrég hallottam, hogy a walesieknek és a portugáloknak is van egy gyönyörű szavuk arra a honvágyra, amit csak a határátkelők értenek, arra a honvágyra, ami néha még fájóbb akkor, amikor azon a helyen vagy, ami hiányzik. A walesieknél ez a szó a hiraeth.

A hiraeth a Wikipédia szerint „egy időszak, kor, személy iránt érzett hiány, beleértve a honvágyat valami iránt, ami talán már nem is létezik… valami vagy valaki hiányának keserédes emléke, miközben egyúttal hálásak vagyunk a létezéséért… vágyakozás az ősök földje iránt, ahol talán soha nem is jártunk”.

A portugáloknál hasonló szó a saudade, ami körülbelül a hiány jelenlétét jelenti, a vágyakozás valami vagy valaki iránt, ami vagy aki már elérhetetlen. Nem teljesen reménytelen vágyakozás ez, hiszen olyasmi után vágyunk, ami egyszer a miénk volt.

Ez lesz a harmadik karácsonyunk újra otthon. A hiraeth elenyészett, átvette helyét a valahová tartozás érzése, és bár némely esetben tovább tartott, mint gondoltuk, sikerült mindent elérnünk, amit reméltünk.

Hiányzik egy hely, ami nincs a térképen

A fiam ötéves volt, amikor elhagytuk Írországot és nyolc, amikor visszaköltöztünk. Minél tovább voltunk távol, annál írebbnek tűnt. Érezte az írség hiányának jelenlétét.

Egy hosszú távollét utáni hazatérés mind a hiraethet, mind a saudadét előidézi az emberben. Még hazatérve is azt veszed észre magadon, hogy hiányzik egy olyan hely, ami nem található meg a térképen, nincsenek GPS-koordinátái.

Otthon vagy, de mégsem, mert nem térhetsz vissza ugyanoda, ahonnan elmentél. Az otthon több, mint egy hely: egy saját magunknak elmesélt történet - emberek, emlékek, érzések.

Ez lesz a harmadik itthoni karácsonyunk, a hiraeth helyét átvette a valahová tartozás érzése, és néha váratlanul előtör még valami más: a hiány érzése olyan helyek iránt, ahol már jártam; régi karácsonyok iránt; karácsonyok iránt, melyek akkor nem tűntek teljesen rendben lévőnek, de ma már nosztalgiával gondolok vissza rájuk.”

Jennifer itt írta meg karácsonyi élményeit.

(Fotó: Judit)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony Ausztrália Írország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5715356776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2019.12.18. 07:15:42

Szívszorító, könnyfakasztó poszt, sírok

fhdgy 2019.12.18. 08:03:21

Én, 2008-ban egyedül karácsonyoztam Alsó-Szászországban. Nem volt semmi ilyen érzésem.

Nem kellett fenyőfát díszítenem ( örök életemben utáltam ), nem volt részem a bevásárlási őrületben, stb.

24.-én vagy 25.-én este otthon csináltam magamnak vacsorát, a többi napon bajor ( ! ) vagy horvát vendéglőbe mentem.

Csend volt, nyugalom volt.

Milyen ünnep az, amikor pont az ünnepre hivatkozva, egekbe szökik a dili?

SzZoole 2019.12.18. 08:03:44

@Taxomükke (UK): mindig korán ébredek mostanában :-)

A későn ébredés a lusta emberek erénye :-)))

Vicc volt

Arthamyr 2019.12.18. 08:24:15

"Mert mondogathatjuk magunknak, hogy „ez is csak egy olyan nap, mint a többi”, azért ez nem teljesen igaz." - De, és ehhez mondogatni sem kell semmit. Legalábbis majdnem olyan nap, leszámítva azt, hogy ez igazából rosszabb nap, mivel pl. bezárnak a boltok, szolgáltatók. Nincs jobb, mint egy rendes hétköznap, amikor mindenki teszi a dolgát és éli az életét. :)

Arthamyr 2019.12.18. 08:30:41

@fhdgy: Az a baj, hogy a dili az egekbe szökik, akármit is csináljon az ember, mások miatt. Pl. ha karácsonykor van egy csőtörés vagy baleset, hatalmas szívás. Nyilván a dili fokozható, ha az ember maga is karácsonyi üzemmódba kapcsol, de ez legalább elkerülhető.

fhdgy 2019.12.18. 08:40:03

@Arthamyr: Én mindig nagyon várom, hogy már Vízkereszt legyen.

Nem azért, mert ortodox vagy pravoszláv lennék, de addigra megnyugszanak a kedélyek, kb. megint normális kerékvágásban mennek a dolgok.

Arról nem is beszélve, hogy végre a Nap egyre hamarabb kell, egyre hamarabb lesz világos.

Hari Seldon 2 2019.12.18. 08:49:40

Felnőtt embernek, fel lehet fogni, az akkor volt, ez most most van. - régen más élmények érték, és most a gyerekeinek megint más élményeik lesznek.
Őnekik meg ezek lesznek a "régi gyerekkori karácsonyok" 20 év múlva.
Szerintem nagyon érdekes, hogy most a szülő ad egy másik gyerekekori élményt, amire majd az ő gyereke emlékezhet vissza.

illango pillango 2019.12.18. 09:17:47

@Hari Seldon 2: Pont erre gondoltam én is. Gyerekkoromban nem gondoltam bele, hogy a szüleimnek, főleg Anyámnak, mekkora hajtás a Karácsony. Most szülőként én is megteszek mindent, hogy a gyerekeknek szép legyen az ünnep. Közös fadíszítés, olvasás, mézeskalácssütés, stb.

puhacica 2019.12.18. 09:28:23

ha nagyritkan elkap valami honvagyszeruseg, az nyaron van.
karacsonykor a pihenes a legjobb, a csend, nyugi, elvezem, hogy minden leall, hogy otthon vagyunk, nem hianyzik semmi, bar jobb lenne, ha 1 honapos lenne a karacsony. :D
viszont teny, hogy ha egyedul lennek, nagyon maganyosnak ereznem magam ilyenkor.

svajcineger 2019.12.18. 10:33:42

@fhdgy:
Én már most a Vízkeresztet várom! :)

Taxomükke (UK) 2019.12.18. 12:46:42

En januar 18-at varom, a kethetes nyaralas kezdetet.

SzZoole 2019.12.18. 14:18:00

A karácsony egy hamis ünnep, fölösleges pénzköltés, egész nap csak otthon fetreng az ember, eszik -iszik, és csak a tv előtt bassza a legyet.......
Nem is értem miért nevez a családom grumpy-nak :-)))

Fringe minority with unacceptable views 2019.12.18. 14:28:21

Nahat, ki gondolta volna, hogy ez egy Irish Times-os cikk?

fhdgy 2019.12.18. 14:42:57

@ZooLeka: Ateista létemre sem gondolom, hogy hamis ünnepnek kellene lennie.

Egy kicsit másképp kellene az embereknek hozzáállnia ( nálam ez most csak a csöndes beletörődésig jut ) és lehetne mindjárt más is. Ki kellene űzni a kalmárszellemet, meg mondjuk a jingle bells-t és már is sokkal jobb lehetne.

Azt sem kellene gondolni, hogy karácsonykor az ember gyomra kétszer akkora lesz, az alkohol tűrési képesség sem szökik a végtelenbe, vagyis figyelni kellene másokra, azon keresztül önmagunkra.

Több nyugalom, több béke, kevesebb "kihanemén" hozzáállás.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2019.12.18. 15:48:12

@Arthamyr:
> Nincs jobb, mint egy rendes hétköznap, amikor mindenki teszi a dolgát és éli az életét. :)

Gyere Japánba, itt pont az lesz! :D

Arthamyr 2019.12.18. 16:00:06

@tshaabee: Szép munka! :) Egyszer majd eljön annak is az ideje, talán jövőre, talán utána, bár inkább nyáron. :)

Csodabogár 2019.12.18. 16:32:08

@fhdgy: @Arthamyr: Korán öregedtetek meg. Én pl. nagyon boldog voltam, amikor 9 év után haza jöhettem. Ugyanabba a házba amiből elmentem és ahol apám és az öreg kutyánk még élt.
Apám úgy készült erre a karácsonyra mint egy gyerek. Volt gyönyörű fa a régi díszekkel és szólt a régi lemezen a Stille Nacht. Akkoriban én 38 éves voltam és még utána jó 20 évig boldogan csináltam a karácsonyokat, minden évben itthon, mikor apám már nem élt akkor is.
Most már 24 éve beszüntettem, mikor a férjem meghalt. Nálam tényleg ugyanolyan nap mint a többi. Nincs karácsonyi menü meg ilyesmik. Ajándékok sincsenek már, mert sajnos mindenki kihalt körülöttem. Pedig ajándékozni nagyon szerettem, listám volt és kb. augusztusban kezdtem össze gyűjteni a dolgokat. Dili így aztán nem volt.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2019.12.18. 16:40:00

@Arthamyr:
Köszi! :)

Amúgy ha egy itteni utazást tervezel, szerintem semmiképp se az olimpia környékén gyere...

SzZoole 2019.12.18. 16:51:44

@fhdgy:

“ Ateista létemre sem gondolom, hogy hamis ünnepnek kellene lennie”

Pedig az, semmi köze a kereszténységhez, Jézus születéséhez pedig végkép nincs.

A szeretett ünnepének sem hívnám, én tudom a családomat az év többi 364 napján is szeretni.

Ajándékkal pedig mindig kedveskedek a feleségemnek :-))

dikusz. 2019.12.18. 17:43:04

@ZooLeka:
"Ajándékkal pedig mindig kedveskedek a feleségemnek" - nagyon helyes! :)))
De azért tartjátok a karácsonyt, nem? Egyszerűen csak azért, mert jó együtt ünnepelni a szeretet ünnepét.

Az ismeretségi körben többen is úgy gondolják, hogy addig igazán ünnep a karácsony, amíg a gyerekek kicsik. Olyan jó látni, hogy várják a Jézuskát, és örülnek az ajándékoknak.

Arthamyr 2019.12.18. 18:44:12

@tshaabee: Nagyon igaz. De az jövőre lesz, nem hinném, hogy akkor megyünk, bár a sógoromékon is múlik.

Arthamyr 2019.12.18. 18:45:51

@Csodabogár: Én nem szeretek ezzel foglalkozni, ez van.

kardio1 2019.12.18. 18:47:52

@ZooLeka: miért ne lenne köze a kereszténységhez ? Nagyon is van, ilyenkor a Megváltó születését ünnepeljük, mi keresztények. Ebből a szempontból édesmindegy, Jézus melyik hónap hányadik napján született. Az viszont már igaz, hogy a vallástalanok, kiüresedett hitű keresztények, sôt más vallásúak által ünnepelt karácsonynak nem sok köze van az igazi karácsonyhoz. Mert ez nem fenyőünnep, meg nem a szeretet ünnepe. Persze ez utóbbi, az embertársak szeretete benne van, de nem ez az ünnep lényege.

SzZoole 2019.12.18. 19:20:25

@kardio1: doki, a szíved ügye, hogy miben hiszel.

December 25-öt már az ókori rómaiak is ünnepeltek mint téli napfordulót.

Nincs rá bizonyíték, hogy Jézus mikor született pontosan.

fhdgy 2019.12.18. 21:09:47

@ZooLeka: Szerinted kell bizonyíték?

A hit az hit kérdése és nem a tényeké.

Hinni bármiben lehet. Max. a tényeket figyelmen kívül kell hagyni.

Persze, valamilyen szinten az is kérdés, hogy mit fogadunk el tényeknek és mit nem.

Még azt is elfogadom, hogy Jézus létezett, még azt is, hogy néhány csodát is csinált.

Hogy feltámasztott valakit? Nagy kunszt, ma már egy mentőtiszt is képes rá.

Hogy valakinek visszaadta látását? Ma ezt úgy hívják, hogy optikus vagy szemész.

Sok minden csak interpretáció kérdése.

gabors 2019.12.18. 21:45:47

"A fiam ötéves volt, amikor elhagytuk Írországot és nyolc, amikor visszaköltöztünk. Minél tovább voltunk távol, annál írebbnek tűnt. Érezte az írség hiányának jelenlétét."

ekkora dramava nott 3 ev alatt .... ez a valamilyen erzes ... hat valszeg jobban jart hogy hazament ...

puhacica 2019.12.18. 23:24:30

@kardio1: orulok, hogy kereszteny-konzervativ oldalrol mostmar nem csak az igazi csalad, az igazi magyar, stb van meghatarozva, hanem az igazi karacsony is. :(

kardio1 2019.12.19. 00:21:06

@ZooLeka: figyelmetlenül olvastál, a felvetésedre már válaszoltam: nem lényeges, hogy tényleg ezen a napon született-e. A királynő születésnapját sem a tényleges dátumon ünneplitek, nem ?
A kommentem a karácsony valódi jelentéséről szólt.

kardio1 2019.12.19. 00:23:41

@puhacica: a karácsony lényege nem kurzusfüggő: ne keverd bele a fideszt: előtte is ez volt a lényege, most is ez, és a fidesz után is ez lesz.

kardio1 2019.12.19. 00:26:14

@fhdgy: nana! Azért a halottak feltámasztásánál még nem tartunk ! :)
Mi lenne már a temetkezési vállalkozásokkal ? :)

gabors 2019.12.19. 03:15:13

@kardio1: "A kommentem a karácsony valódi jelentéséről szólt."

a karacsony is csak egy kitalalt dolog ... de jol hangzik es sokan meg mindig el is hiszik hogy "ilyenkor a Megváltó születését ünnepeljük, "

SzZoole 2019.12.19. 06:41:57

@kardio1: nem olvastam figyelmetlenül, csak megerősítettem a felvetéseket.

A királynő egy más dolog, mondjuk royalista sem vagyok, és hitetlen sem, csak másképp látunk dolgokat :-)

fhdgy 2019.12.19. 06:58:56

@kardio1: Ma már elég sok olyan eset történik, amikor embereket a klinikai halálból hoznak vissza.

Ezek egy tekintélyes része olyan, amire 50-100 évvel ez előtt is simán rámondták volna, hogy halott.

Ma az emberek nagy része kórházban hal meg, így egy közösség, pl. egy falu, csak a halál tényével szembesül, magát a folyamatot nem látja.

Amikor ez még nem így volt, akkor képzeld el azt a szituációt, hogy betoppan egy orvos, akkor amikor már mindenki a jelenlévők közül elkönyvelte a halál beálltát és végrehajt egy sikeres újjáélesztést.

Nem történt meg a halott feltámasztása?

Tudományosan ( a mai állapot szerint ) nézve természetesen nem, de a jelenlévők szerint igen.

Kérlek ehhez vedd még hozzá, hogy nem is olyan régen nagy rétegek számára az orvosi ellátás csak fikció volt.

Még nem vagyok matuzsálem ( csak majdnem ), de emlékszem öregek elbeszéléseire, amikor arról meséltek, hogy egy ma már jelentéktelennek mondható betegség szinte a biztos halált jelentette.

Mi lehetett akkor, mondjuk, kettőezer évvel ezelőtt?

puhacica 2019.12.19. 09:03:57

@kardio1: kettonk kozul szerintem te hoztad be a fideszt. en arrol beszelek, hogy eddig csak kereszteny hitu, illetve konzervativ beallitottsagu enberektol (ismerosoktol es idegenektol) kaptam meg, amit fent emlitettem.
ez a bajom a hiteddel: hogy kirekeszto. nemhogy orulnetek, hogy a vilagon mindenutt unneplik a karacsonyt, -20 fokban ugyanugy, mint +40‐ben, feherek, sargak, barnak, hivok es ateistak... igaz, nem Jezus, hanem a szeretet, az orom es bekesseg jegyeben. valami ilyesmit predikalt Jezus is, nem?

kardio1 2019.12.20. 10:58:25

@gabors: a vélemény szabad :)
Nézőpont kérdése az egész. Ahogy az aforizma mondja:
Isten meghalt. --mondta Nietzsche.
Nietzsche meghalt.--mondta Isten.
:)

kardio1 2019.12.20. 11:00:26

@fhdgy: a klinikai halál az más. Abból még vissza tudunk hozni valakit valóban. De a biológiaiból nem.

kardio1 2019.12.20. 11:31:27

@puhacica: akkor félreértettelek. Mindenesetre kár, hogy ilyen negativ képed van: vagy nem találkoztál vallását gyakorló kereszténnyel (nem olyanról beszélek, aki csak névleg az), vagy akivel találkoztál, nem volt az.
Az igazi keresztény nem kirekesztő: az, hogy határozott véleménye van arról, mi jó és mi nem az, mi helytelen cselekedet és ezt meg is mondja, még nem kirekesztés. Az lenne az, ha a helytelenül cselekvőt is elutasítaná.
Egy ember se tökéletes. De törekednünk kéne efelé.
Boldog Karácsonyt !

kardio1 2019.12.20. 11:36:47

@puhacica: még valamit: Jézus szeretettel fordult a bűnös emberhez, e a bűnnel magával szemben sosem volt toleráns. Kicsit más kép van róla a nem vallásosak között. Mint ahogy Ferenc pápáról is.

puhacica 2019.12.20. 13:22:33

@kardio1: az latod lehet. csak nekem nem feladatom megitelni, hogy ki igazan vallasos es ki a felszines, melldongeto.
a kirekesztest ugy ertem, hogy en peldaul, meg ha nem is hiszek Istenben, nem mondanam, hogy te bolond vagy, nem gondolnam, hogy megitelhetnem a cselekedeteiddel kapcsolatban, hogy azok jok, vagy rosszak. persze van velemenyem, de nekem a te karacsonyod pont olyan igazi, mint az enyem.
nem tudom, hogy ertheto-e, amit irok.

a karacsonnyal kapcsolatban peldaul mi a bun?

es koszonom, neked, nektek is boldog karacsonyt!

kardio1 2019.12.20. 22:59:27

@puhacica: nem állunk annyira messze egymástól. A kiindulási pont az volt, hogy sokan, észre nem véve, hogy miről szólna az ünnep, csak ajándékokért rohangálnak, egész ünnep alatt robotolnak a konyhában, stresszelnek, és hogy szerintem nem ennek kéne az ünnep központjában állnia. Ebben, azt hiszem egyetértünk. Aztán hogy te a szeretet ünnepének tartod-e, én meg azénak, akitől ez az emberi szeretet ered, már másodlagos. A bűn kérdését nem a karácsonnyal kapcsolatban említettem, de bizonyára bűnnek minősül, ha valaki szeretet nélküli, bántó ilyenkor.
Jó keresztény példának tartom Böjte Csaba testvért, vagy pl. Csókay András idegsebész professzort. Őróluk mi a véleményed ?

puhacica 2019.12.21. 10:33:42

@kardio1: igen, ebben hatarozottan egyetertunk.

mi roluk a velemenyem? hogy sokkal tobb kellene beloluk. csak en nem a hit oldalarol nezem, hanem onnan, hogy ok jo enberek. es bizom benne, hogy a hituk nelkul is ugyanilyen jok lennenek.

Örömhernyó 2019.12.27. 08:21:51

@kardio1: A keresztény karácsony csak rátelepedett a pogány ünnepekre, amiket szerte a szláv és germán kultúrkörben megültek a téli napforduló idején. Mit gondolsz, a faállítás szokása honnan jött? Ősi germán szokás volt a fák díszítése, tisztelete.
Jézusról azt se tudjuk, hogy létezett-e valójában.
A húsvéttal ugyanez a helyzet.

A keresztény ünnepek légbőlkapottak valójában, régi csillagászati jelenségekre alapuló, termékenységi, aratási stb. ünnepekre telepedtek rá.
A nagyonkeresztény ortodox világban is Gyed Maróz (Fagy Apó) hozza az ajándékokat, nem Jézus. Pedig hát ugye keresztények ők, még jobban, mint a magyarok.

A képek jók. A holland, svéd, angliai képekből süt a jólét, jobb kamerával szerelt telefonnal készülhettek, összességében szebbek, mint a magyarországi képek. Valahogy ez jött át nekem, pedig nem is kerestem, hogy mibe köthetek bele.

kardio1 2019.12.27. 21:07:38

@Örömhernyó: Jézus létezett és létezik. A karácsonynak nem az a lényege, ki hoz ajándékokat a gyerekeknek. És tökéletesen mindegy, más korokban, vagy máshol ki mit ünnepel(t) ilyenkor.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása