oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. december 14. 06:30,  A hazaköltözés legnagyobb mumusa 24 komment

2019. december 14. 06:30 Határátkelő

A hazaköltözés legnagyobb mumusa

Sok külföldön élő, kisgyerekes magyar határátkelő számára jelenthet fejtörést az, ami Zsófiéknál is nagy kérdőjel volt a hazaköltözés kapcsán: visszahozni a gyereket a magyar oktatási rendszerbe. Ők végül hazaköltöztek – vajon milyen tapasztalatokat szereztek?

Hazaköltözél vagy fontolgatod? Szívesen írnál vagy beszélnél róla? Jelentkezz a hataratkelo@hotmail.com címen!

poszt_2.jpg

Persze mindenkinek más a legnagyobb mumus a hazaköltözés esetén, Zsófiéknál ez a magyar oktatás helyzete volt. Mielőtt azonban erről beszélgettünk volna, a magyar és a francia gyereknevelés közötti különbségeket érintettük. Zsófi szerint inkább sok kisebb eltérés van, ám ezek összeállva már egészen markáns képet adnak ki.

Az egyik jellemző példát a játszótéren tapasztalta meg. Magyarországon a játszótéren hangoskodás van, a gyerekek nem ritkán csúnyán beszélnek, míg Franciaországban a szülők sokkal nagyobb fegyelmet tartanak.

„A francia nevelés több téren laza, de vannak olyan pontok, amiben nem engednek. Ilyen a köszönés, az étkezés körüli dolgok, a nyilvános helyen való viselkedés, ahol mind szigorúság van, más téren viszont több szabadságot engednek a gyerekeknek” – mesélte Zsófi.

A Párizs és Nantes közötti vonaton, a TGV-n akkora csönd van, hogy egy pisszenést sem lehet hallani. „A férjem többször rászólt a kislányunkra, hogy csendben, csendben, én meg gondoltam, hogy ez már túlzás, hiszen nem kiabál, csak beszél. A franciáknál nagyon erősen benne van a nevelési kultúrában, hogy másokat ne zavarj” – mondta Zsófi.

A franciák már az óvodásokat is hagyják egyedül öltözni, ha nagyon lassúak, akkor maximum kicsit megsürgetik őket, de nincs az, ami sok magyar szülőnél, aki semmilyen önállóságot nem hagy a gyereknek.

„Franciaországban sokkal inkább engedik a gyerekeket kisebb korban kipróbálni dolgokat, persze úgy, hogy ott van mellettük a szülő” – tette hozzá.

„Nagyon riasztó volt kintről és talán a legnagyobb mumus a hazaköltözésben a gondolat, hogy visszahozom a gyerekem a magyar oktatási rendszerbe… Milyen szülő vagyok? Ezt meg is írta valaki a blogomra, hogy ezzel elszúrom a gyerekem életét. Azért ezt elég nehéz olvasni…” – emlékezett vissza Zsófi.

Hazaköltözve aztán több iskolába elment nyílt napra körülnézni és végül a 13. kerületben sikerült találni egy közeli iskolát, ahol ráadásul franciául lehet kiemelt óraszámban tanulni, ami szerinte kihat a mentalitásra is.

Az iskolában az első osztály pont olyan, amilyennek az ember szeretné, nem kapkodnak, nem rohannak, normálisan haladnak, a tanítónénik kedvesek, a lányuk pedig szeret iskolába járni.

Miről beszélgettünk még?

Menjen-e a gyerek egyévesen bölcsődébe avagy magyar és francia kulturális különbségek (elejétől)

A francia és a magyar gyereknevelési elvek összehangolása családon belül (9 perctől)

Milyen nyelven beszélnek otthon és a gyerekekkel? (14 perc 30 másodperctől)

Munka soknemzetiségű környezetben avagy magyarok és külföldiek együtt (16 perctől)

Itt feliratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A podcastot a SPOTIFY-ON ITT HALLGATHATOD MEG.

Az első rész, ha lemaradtál volna róla:

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast portré Magyarország Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6515351136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.12.14. 06:55:22

franciául lehet kiemelt óraszámban tanulni, ami szerinte kihat a mentalitásra is...na ne.

Csodabogár 2019.12.14. 07:55:46

Szimpatikus nekem amit a francia nevelésről mond. Itt a nyilvános helyen, busz, villamos, vonat, repülő, vendéglő, szóval bárhol sivitozó gyerekek elég zavaróak tudnak lenni, különösen, hogy a szülőket nem zavarja, hogy az egész környezet idegbajos már a kölyköktől.

Taxomükke (UK) 2019.12.14. 08:49:52

@Golf2: Ha nevelik, nem csak a nyelvet tanitjak, hanem egyben a kulturat is, miert ne?

SzZoole 2019.12.14. 09:39:17

A gyereknevelés nem nemzet specifikus.
Ilyen nincs, hogy Magyarországon nevelt gyerekek neveletlenek a francia gyerekek pedig jólneveltek, például.

Az egész a szülőn múlik.

Arthamyr 2019.12.14. 11:52:46

@Csodabogár: Ha valóban így van, az nagyon jó dolog. De valamiért én kétlem, hogy pl. a gettókban és hasonló frankó helyeken felnövő gyerekekkel/emberekkel is így megy ez.

Valamiért a gyújtogatós/tüntetgetős események miatt nekem nem az jön le, hogy a franciák az a népség, akinek magasan lenne a prioritásai között, hogy ne zavarjon másokat... Pl. más autóját felgyújtani, boltját szétverni vagy utakat lezárni szerintem elég erősen kimeríti a zavarás fogalmát, és ott azért ez elég gyakori, legalábbis európai mércével nézve.

Talasz 2019.12.14. 17:15:50

@Arthamyr: kb. 60 millió ember 15 mao helyen..... Statisztikailag is kevés az esély, hogy beleütközz a rosszba.... De a nyugati oldalon abszolút csekély.....

Csodabogár 2019.12.14. 17:22:13

@Arthamyr: Nyilván igazad van. Viszont jó 10 éve voltunk utoljára Párizsban. Metro sztrájkolt, viszont volt valamilyen számu busz a hotel közelében, amivel tudtunk közlekedni. Meg voltam döbbenve, mert amint felszálltunk a buszra, fiatalabbak rögtön felpattantak és átadták a helyüket. Nekünk ez nagyon szokatlan volt, mert akkor még nem is voltunk annyira öregek. Manapság már itthon is előfordúl, jellemzően nem a titnik, hanem inkább a 40-es korosztály adja át a helyet.

Véletlenül ismerek két felnőtt embert, akik a XIII. kerületben egy kétnyelvű, francia-magyar, iskolában érettségiztek. Mindketten nagyon sikeresek voltak itthon, sajnos ma már nincsenek itthon.

gabors 2019.12.14. 19:24:47

1. a gyerek nem kotelezo

2. nyilvan a gyerek maskepp nol fel mashol (de ez epp ugy igaz masholfalvara Mo-on ming barhol mashol ...) mi itt a kerdes.

3. aki emiatt koltozik az (szerintem) csak inidokot keresett es talalt ...

de amugy sok sikert .... Mo-on barki aki hazamegy csak segit ha barmi keveset is

swfla 2019.12.16. 06:52:56

@ZooLeka: Ezt en is igy gondolom. Nem Mo-on elunk, de azert magyarok vagyunk. Ennek ellenere nincs hancur a nyilvanos helyen a kolykoknek, es ez nem jar kulonosebben stresszel. Igy neveltuk oket. Koszones szinten alap dolog.

Az, hogy a tarsadalom egy resze Mo-on elkurvul, meg nem ok arra, hogy mi is a sopredekhez tartozzunk. Ennyi.

Arrol nem is beszelve, hogy nagyon nem szeretnem, ha szegyenkeznunk kellene magatartasbeli ugyek miatt, es ezt valaki osszekapcsolna azzal, hogy honnan jottunk.

Hórukk 2019.12.16. 06:52:57

Adok a családnak itthon vagy 3 évet, aztán már újra kint lesznek...

laci_52 2019.12.16. 06:53:07

A legtöbb gyereknek súlyos trauma az oda-vissza költözgetés. Sok közülük sem itt, sem ott nem tud normálisan beilleszkedni és ez nem az ő hibája. Úgyhogy gyerekkel nagyon meggondolandó a kiköltözés és - sok év után - még inkább a hazatérés.

Ismertem olyan családot, amely évtizedekig 2-3 évenként adta elő a "kimegyünk, aztán hazajövünk"-játékot gyermekeikkel együtt újszülöttől felnőttkorig. Gyermekeikből frusztrált, semmilyen célra nem törekvő, közösségbe beilleszkedni képtelen, kallódó, talajvesztett felnőttek lettek. Nem biztos, hogy megérte!

chrisred 2019.12.16. 08:52:29

@Arthamyr: A magyarokat sem kizárólag a focihuligánokból kiindulva szokás megítélni.

bpetya75 2019.12.16. 09:05:57

Sziasztok! Lenne egy kérdésem az ámerikás magyarokhoz. Jól olvastam, hogy az USA-ban csak dec 25. ünnepnap? Ez azt jelenti, hogy a 23, 24, 26, 27 munkanap?

puhacica 2019.12.16. 12:16:00

@bpetya75: usakiat nem tudom, de angliusfoldon is csak 25-26 (christmas day es boxing day) szunnap. sok helyen raadasul csak a 25-et veszik szigoruan szunnapnak, 26-an mar csomo uzlet nyitva van. (marmint londonban.)

nyuszigonosz 2019.12.16. 12:24:07

@bpetya75: Németországban a 24. sem munkaszüneti nap, hanem fél munkaszüneti, a délelött rendes munkanap, az üzletek is még kb. 12-14-ig nyitva tartanak, de a különbözö irodákban is délelött dolgoznak, elintézni is lehet még ilyenkor délelött sok mindent.
25 - 26. munkaszüneti nap.

De hol munkaszüneti nap a 23. es a 27. december és miért?

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.12.16. 13:39:33

Szerintem akik közösségben jól neveltek, azok otthon is. Olyan nincs, hogy otthon üvöltözik a gyerek és azt csinál amit akar, a TGV-n meg vigyázzban ül. Aki otthon megszokja a neveletlenséget, azt már egy vonaton sem lehet fegyelmezni.

Lynxxnyl 2019.12.16. 15:19:12

@nyuszigonosz: szerintem arra gondolt, hogy Magyarorszagon a december 23, 24 es 27 elöre le lett dolgozva szombatokon (athelyezett munkanapok). Ezek amugy mashol sem ünnepnapok.

bpetya75 2019.12.16. 16:21:14

@puhacica: @nyuszigonosz:

Köszi a válaszokat! Csomagküldés miatt kérdeztem. 23 és 27 nyilván munkanap, a többi az érdekesebb.

kardio1 2019.12.16. 18:40:08

Mindig megdöbbenek Zsófi megállapításain. Mintha egy másik országban élt volna pár évet, nem Franciaországban. A dolog nyitja az lehet, hogy vsz. nem tud jól franciául, és Nantes-ban is csak angolul tudókkal volt kapcsolatban, legyenek bár külföldiek vagy franciák.
Az én tapasztalatom egész más, a francia gyerekek általában véve nem udvariasak (a felnőttek sem azok a nőkkel), nem illemtudóak, és nagy részük rendesen el van kényeztetve, nagyon szabadjára vannak engedve.
A francia iskola messze nem tökéletes (a magyar se, de másként ), sokat elmond, hogy noha már óvodában elkezdik az írás tanulását, a collège első évében (a magyar hatodik osztálynak felel ez meg) sokan még mindig nehezen tudnak olvasni és pocsék a helyesírásuk.

Színes Géza 2019.12.17. 06:36:09

"Magyarországon a játszótéren hangoskodás van"

Botrányos!

adg 2019.12.17. 11:41:33

@Színes Géza: hat most mondd meg...
De ami a legrosszabb, tele van kolykokkel, rohangasznak, felmasznak dolgokra, osszehomokozzak magukat, grrrr.
Meg anyukakkal!

Nem is ertem. Nincs penzuk tevere?

Budapest a kutyaszar városa 2020.06.08. 21:04:54

Hülyeség Nyugatról hazajönni, ha meg van kint az egzisztencia !

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása