oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. december 03. 06:30,  Bezárhatják a határátkelők előtt a tb-kiskaput 248 komment

2019. december 03. 06:30 Határátkelő

Bezárhatják a határátkelők előtt a tb-kiskaput

A külföldön élő magyarok körében meglehetősen elterjedt gyakorlat, hogy a külföldi munkavállalás (és élet) ellenére Magyarországon is fizetik a társadalombiztosítási járulékot és ha úgy adódik, akkor otthon is veszik igénybe a szolgáltatást. Na, ennek jövő nyártól vége lehet, ráadásul nem csak fizetni kell majd, de utólag is behajthatják a pénzt.

Mi az az öt dolog, ami a leginkább hiányzik Magyarországról? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre! 

korhaz_agy_foto_pixabay_com_inspiri_3.jpg

A parlament elé került ugyanis a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet, aminek bizonyos passzusai kifejezetten a határátkelőket érintik.

Az új törvény két társadalmi csoport egészségügyi ellátásán szigorítana: az egyik azoké, akik nem fizetnek rendesen, a másik pedig azok a külföldön dolgozók, akik itthon és abban az országban is igénybe veszik a társadalombiztosítási ellátásokat, ahol dolgoznak.

A notórius nem fizetők

Az első csoport esetében a változás azt jelentheti, hogy háromhavi tartozás (ez jelenleg 22 500 forint) után érvénytelenítenék az adós taj-számát, magyarul az érintett ezután nem juthatna térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, támogatott gyógyszerhez.

Nem kevés emberről van szó, a szakértők szerint a változás akár 100 ezer embert is érinthet, most ugyanis ennyien fizetnek egyéni szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékot.

Egyszerre két országban fizetni? Na, azt nem!

Ami minket jobban érdekel, az persze a másik csoport, a határátkelőké. Elvileg ugye már most is az a helyzet, hogy egy embernek csak egyetlen országban lehet(ne) biztosítása.

Magyarul ez azt jelenti, hogy aki külföldön vállal munkát, az abban az országban jogosult a társadalombiztosítási ellátásokra, ahol dolgozik, Magyarországon pedig ki kell(ene) jelentkeznie.

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ezt sokan meglehetősen sajátosan értelmezik, azaz „bent maradnak” a magyar rendszerben is, fizetve az egyéni szerződés keretében az egészségügyi szolgáltatási díjat.

Így aztán biztosítottak Magyarországon és abban az országban is, ahol dolgoznak (és általában élnek) – írta a Népszava. Lebukni pedig jellemzően az egységes európai informatikai rendszer hiánya miatt nem buknak le.

Ennek elvileg jövő júliustól vége, a tervek szerint akkor életbe lépő társadalombiztosítási törvény ugyanis bezárná ezt a kiskaput.

Utólag is kifizettetik

A javaslat úgy szól, hogy akiről bármikor bebizonyosodik, hogy több országban is fenntartotta a biztosítási jogviszonyát, annak a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátás költségeit utólag meg kell térítenie.

Ehhez az E-Alap rendszeréből gyűjtik össze, hogy ki hol, mikor, milyen orvosi, vagy egészségügyi közszolgáltatást vett igénybe, és az adóhatóság adóként behajtja rajta!

Érdemes lesz tehát észnél lenni, pláne, hogy míg mostanáig a piros lámpa voltaképpen csak figyelmeztetés volt arra, hogy tisztázni kell az adóhatóságnál a rendezetlen jogviszonyt, azaz csak az elmaradt járulékot kellett befizetni, addig a jövőben akár visszamenőleg is kifizettethetik az ellátás költségeit.

Persze a változásokkal kapcsolatban sok kérdés még nem tisztázott, de nem árt odafigyelni, nehogy nagyon kellemetlen meglepetés érjen valakit. Mondjuk persze első körben nem kell(ene) megpróbálni ahol lehet, kijátszani a rendszert…

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT AZ INSTAGRAMON IS!!

(Fotó: pixabay.com/inspiri)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3415334932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2019.12.03. 19:14:34

@DFK: Egy porcelán pótláson meg tagonként annyit. És ha csinál egy hidat egy fog pótlására, akkor hármat fizetsz, mert az orvosi díjba beleszámít az a kettő is, amire a híd támaszkodik. No persze a technikusnak a doki csak egyet fizet. Pedig az ominózus támaszt is a technikus csinálja.
Maradjunk annyiban, hogy mire a fogdoki bemutatkozik, már 60e sztotyinkánál jár a számláló. :)

London2009 2019.12.03. 19:17:19

@Arthamyr: pont ez a lenyeg, hogy miutan egy evben ketszer megyek fogorvoshoz, azt is fizeti a munkaltatom a maganorvosnal, akkor miert szivassam magam azzal, hogy Mo-n ezzel toltom a szabadsagom? De ha valakinek nincs mondjuk biztositasa, akkor is nem egyszerubb itt elmenni es kifizetni a magasabb osszeget, mint repkedni emiatt? Nyilvan van az az osszeg, amiert biztos megeri a macera, en nem mondom, de szerencsere ezen meg nem kellett gondolkodnom. De pl. amikor az aposomat kiirtak a csipomutetjere es 3 honap volt a varakozasi ido, akkor elgondolkoztunk, hogy ne varjon annyit, csinaltassuk meg Mo-n. Aztan rajottunk, hogy nincs ertelme. 6 het a labadozasi ido, addig hol legyen? Nyilvan a sajat otthonaban szeretne teljes kenyelemben lenni. Nem beszelve a szukseges utogondozasrol stb. stb.

London2009 2019.12.03. 19:19:31

@Csodabogár: eleg jok az ertelmi kepessegeim, igen sok mindent megertek, sot, erton is tudok olvasni.
Kerdeznem, hogy akkor egy olyan valaki, aki itt szuletett, a szulei is itt szulettek, de koromfekete, valodi angol? A gyerekem majd valodi angol lesz vagy mugli?

London2009 2019.12.03. 19:24:35

@Csodabogár: en nagyon nyugos beteg vagyok. Gyogyulni csak itthon tudok. Ezert nem mennek semmilyen kezelesert Mo-ra, kiveve ha itt mondjuk nem tudnak meggyogyitani es mar mindent kiprobalnek. Tehat extrem esetet leszamitva, helyben kezeltetnem magam mindennel. Remelem, hogy extrem eset pedig elkerul.

Arthamyr 2019.12.03. 19:24:37

@London2009: Azt egy árva szóval sem mondtam, hogy ez minden esetben vagy akár az esetek többségében célszerű lenne. Így felesleges példákat hoznod, hogy mikor nem célszerű, tudom, hogy sok esetben nem az. Gondolom az belátható, hogy van, aki hazarepked gyakran (pl. haverom Londonból havonta repült haza), meg olyan is, akinek a magasabb összeg több havi megtakarítását annulálja, vagy egyszerűen pénze sincs rá.

Van nagyon sok helyzet, amikor igenis ez a legcélszerűbb. Ha ezt te is így gondolod, nincs miről beszélnünk, a példákat is csak ezért hoztam, azt egy szóval sem vitatom, hogy van, amikor ez értelmetlen.

vándor madár 2019.12.03. 19:25:09

@London2009: "beultetest nem lehet lezavarni par nap alatt."

Szerinted mennyi idő kell hozzá? Ezek szerint nálam mindent elbaxtak, ugyanis 4 darabot ültettek be úgy max. 1,5 óra alatt.

Arthamyr 2019.12.03. 19:27:19

@London2009: A gyereked valódi angol lesz. A néger is valódi angol, ha beilleszkedett (nem etnikai szegregátumban lakik, jól tud angolul stb.).

London2009 2019.12.03. 19:29:05

@Platonica: oke! : )
Nekem szerencsere tok jo fokdokim van mar lassan 8 eve itt helyben, ugyhogy ot most mar el nem hagynam.

Csodabogár 2019.12.03. 19:30:55

Nem a bőrszin számít hanem a születési hely. A gyereked nyilván angol lesz, ott születik és az apja is angol, az anyja meg papírangol. Ez a svájciak kifejezése a nem ott született állampolgárokra. Nem teljesen hivatalos, de a köznyelvben ez él. "Papirliswiizer" kb. leírva.

London2009 2019.12.03. 19:32:27

@vándor madár: maga a procedura az valoban lehet masfel ora. Ha elo van keszitve a hely persze. Anyamnak ez tobb het volt. Kihuztak a regi fogakat, mire az begyogyult nem masfel ora volt. De orulok, hogy neked ilyen konnyen ment. O igen megszenvedett vele.

Csodabogár 2019.12.03. 19:33:40

@vándor madár: Lehet, csak 3 hónap múlva teszik fel az építményt. A beültetés maga 1 ülésben megvan. Persze szájsebész szakorvoshoz kell menni, aki implantátumra szakosodott. Van olyan, aki már csak azt csinálja a többit meg a normál fogorvos.

Muscari 2019.12.03. 19:34:54

@London2009: nem tudom, hogy hogyan oldják meg, de nagy business. Egy franciául beszélő barátnőm egy ilyen cégnek dolgozik Pesten, az ő feladata a francia betegek fogadása, felvilágosítása, kísérgetése stb.

London2009 2019.12.03. 19:35:40

@Csodabogár: nem tudom. Ez a baratnom akire konkretan gondoltam jamaicainak vallja magat, meg is sertodne ha levalodiangoloznam, pedig mar a szulei is itt szulettek es raadasul olyan szepen beszel, mint a kiralyno, mivel ilyen sulikba jart. Rendszersen jar "haza" csaladot latogatni. Emiatt tartom hulyesegnek ezt a valodi vagy nem valodi angolozast.

vándor madár 2019.12.03. 19:43:13

@VT Man: "Látszik, hogy fogalmad nincs a magyar egészségügy működéséről."

Ebben igazad lehet, de amióta bevezették az icd 10-t vagy magyarul a bno kódokat, azóta tök mindegy, hány extra kötözés van, x kórképre y összeg jár. Ez miatt pl. néhány évvel ezelőtt Svájcban bírósági ügy lett, mert egy vidéki kis kórházban túlkódoltak alacsonyabb kategóriájú betegségeket és Németországban is bocsátottak el orvost, fals kódolás miatt. Még olcsón megúszta, hogy csak elbocsájtották. Az lehet, hogy Mo-n csak egy kis ejnye-bejnye jár ilyesmiért és nem kerül a nyilvánosság elé.

négyzet 2019.12.03. 19:45:19

@Arthamyr: Nem, állami. Amúgy ez is elég húzós árban.

London2009 2019.12.03. 19:47:44

@vándor madár: nekem szemely szerint ez az otthoni fogorvos megoldas nagy macera lenne. Foleg, hogy igy vegig kisertem anyam kalvariajat. Persze ha tenyleg ilyen kulonbseg lenne arban, mint amit emlitesz, akkor lehet, hogy raaldoznam az eves szabadsagomat, ha nagyon muszaj lenne.

Feltetelezem, hogy ha valaki gyereket vallal, azt remelhetoleg egy otthonba tervezi. Az, hogy alberlet vagy sajat tulajdon igazan mindegy. A ferj allampolgarsaga szinten. Anyamat ismerve, ha dolgozott volna is megoldotta volna a ket het szabit.

Muscari 2019.12.03. 19:48:22

@Pöffetegecske: honnan tudod, hogy nem lesz? Még meg sem kezdődtek a részletes tárgyalások. Mondjuk nekem mindegy, nincs már magyar lakcímem, így engem ez nem érint. Az jobban érdekel, hogy az EHIC kártya helyett mi lesz, ha lesz, pár országgal már megegyezett Nagy-Britannia, hogy igénybe lehet majd venni a sürgősségi ellátást.

négyzet 2019.12.03. 19:49:13

@sörm: Ez kórházban történt vagy rendelői akuton? A kh nekünk eddig korrekt volt, megjártuk már a sürgősségit.

London2009 2019.12.03. 19:50:27

@Muscari: csak kivancsisagbol kerdezem, hogy az endokrinologus miert jobb Mo-n?

vándor madár 2019.12.03. 19:50:50

@Csodabogár: "Lehet, csak 3 hónap múlva teszik fel az építményt. A beültetés maga 1 ülésben megvan."

Igen, én is azt írtam fent, hogy én csak 2x voltam ott. A felépítményt kb. 3 hónappal a beültetés után tették fel, mire stabilizálódott az implantatum.

@London2009: "Kihuztak a regi fogakat, mire az begyogyult nem masfel ora volt."

Igen, akkor arra kellett a sok idő, de erre írtam feljebb, hogy fogat húzatni nem külföldre kell menni és azt esetleg fizeti is a betegbiztosító, bár ez biztosan nincs mindenütt így.

négyzet 2019.12.03. 19:53:59

@slowMotion: úgy tudom, fel kell mutatni a saját ország eü biztosítását, tehát fizetni a 7500Ft-ot, vmi doksi is kell, ezért adnak cserébe ott ellátást külföldön. Külföldön a diáknak nem lesz biztosítása. Tehát nem áll fenn a két biztosításos probléma.

London2009 2019.12.03. 19:57:18

@vándor madár: nem tudom, hogy szeretik e ezt a fogorvosok, ha nem ok csinaljak az egesz procedurat, de lehet, hogy ez is jarhato ut.

Arthamyr 2019.12.03. 20:00:55

@négyzet: És azt hasonlítod a magyar magánhoz?

vándor madár 2019.12.03. 20:05:25

@London2009: "Persze ha tenyleg ilyen kulonbseg lenne arban, mint amit emlitesz, akkor lehet, hogy raaldoznam az eves szabadsagomat, ha nagyon muszaj lenne."

Igen, nagy különbségek vannak, kizárólag ezért jár Mo-ra fogorvoshoz az a rengeteg külföldi páciens.

A kezelés nyilván függ a fogak állapotától. Ha muszáj húzni, akkor a foghúzást el kell intézni ott, ahol vagy, mert annak a helyének be kell gyógyulni, addig nem tudnak semmit csinálni és jó esetben azt fizeti az ottani betegbiztosító.
Ha állcsontot is kell rekonstruálni, akkor némileg tovább tarthat a folyamat, de a technika annyira fejlődik, hogy a dolog leginkább pénz kérdése.

Etniez 2019.12.03. 20:06:09

@nemecsekerno_007: "Remélem a nyugdíjrendszerben is lesz hasonló..."

A külföldön szerzett jogviszonyt a külföldi biztosító igazolja le, szóval nyitott kapukat döngetsz :D

csortu 2019.12.03. 20:06:24

@Csodabogár: Bocs, biztos félreérthetően fogalmaztam. Én magam több mint 15 éve nem voltam Magyarországon orvosnál, mindent itt Finnországban intézek, ha lehet, itt is magánban. (Nem lehet mindent, pl szakrendelések egy része nincs magánban.)
Pár éve az egyik gyereknek kellett a nyaraláskor sürgősségi ellátás (fülgyulladás, láz, akut fájdalom), akkor volt, hogy nem akarták elfogadni az EUs kártyánkat. Egyik helyen pénzt akartak, másik helyen egy másik gyerek TB kártyaszámát használták, mert "nekik az egyszerűbb". Semmi eksztrát nem szerettünk volna, csak ami jár a szabályok szerint. Több ismerőstől jött hasonló történet.

ubu1a 2019.12.03. 20:06:35

Nem értem, miért probléma, ha valaki fixen fizet a magyar TB-be havi 7500 Ft-ot, de közben nem minden esetben, hanem csak azok egy részében veszi igénybe az (amúgy fos) egészségügyi szolgáltatást. Innen nézve ennek inkább örülni kellene, nem? Érti ezt valaki?

Paul Breitner 2019.12.03. 20:06:58

@London2009: Én Németországból csináltattam a fogaimat, három alkalom volt amit előre egyeztetett időben töltöttem otthon. Az első alkalommal egy órás, a második alkalommal 1 hét, és a harmadik alkalommal három nap volt. A költség 1,2 millió, és ebből a német egészségbiztosítás 30 %-ot állt egy év munkaviszony után. Az első számla benyújtásakor ki is fizette. Itt Németországban kb. 8000 eur-lett volna.

vándor madár 2019.12.03. 20:07:02

@London2009: "nem tudom, hogy szeretik e ezt a fogorvosok, ha nem ok csinaljak az egesz procedurat, de lehet, hogy ez is jarhato ut."

Te fizetsz, ha nem szereti, elmész máshoz.

vándor madár 2019.12.03. 20:09:47

@London2009: "nem tudom, hogy szeretik e ezt a fogorvosok, ha nem ok csinaljak az egesz procedurat, de lehet, hogy ez is jarhato ut."

Te fizetsz, ha nem szereti, elmész máshoz.

vándor madár 2019.12.03. 20:16:41

@ubu1a: "Innen nézve ennek inkább örülni kellene, nem? Érti ezt valaki?"

Igen. Megszegte az ide vonatkozó EU jogszabályt.

ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=849&langId=hu

"Önre egyszerre csak egy ország jogszabályai vonatkoznak, így Önnek egyetlen országban kell csak járulékokat fizetnie. Azt, hogy Önre melyik ország jogszabályai vonatkoznak, a társadalombiztosítási intézmények határozzák meg. Ön ezt nem döntheti el."

London2009 2019.12.03. 20:23:22

@Paul Breitner: ertem! Nekem maganbizositasom van, aminek egy reszet allja a ceg, aminek dolgozom. Igy van egy onresz, ha valami nagyobb dolgot kellene csinalni, amit ki kell fizetni, a tobbit allja a biztosito. A foghigenias es alapkezelesek benne foglaltatnak.

London2009 2019.12.03. 20:24:46

@vándor madár: szerencsere nem erint, de elhiszem neked. Ha tizezreket sporolnek, nyilvan atgondolnam. Nekem ez a maganbiztositas egyelore a legjobb megoldas.

vándor madár 2019.12.03. 20:31:08

@Etniez: "A külföldön szerzett jogviszonyt a külföldi biztosító igazolja le, szóval nyitott kapukat döngetsz :D"

Szerintem meg nem, mert a kettőnek semmi köze egymáshoz. Egyébként azt kellett volna megkérdezned, hogy ő mit gondol a külföldre távozottak magyar nyugdíjrészéről, majd jól meglepődnél.

Akik Mo-n is fizették a betegbiztosítást, azok pontosan tudják, hogy ez jogszabályellenes. Már a Gyurcsány kormány idején megkereste a betegbiztosító az embereket, akiknek nem volt tisztázott nála a helyzetük és nyilatkozniuk kellett a jogviszonyukról illetve a lakóhelyükről. Azóta minden dokumentumban benne áll, hogy egy EU-s állampolgár csak egy helyen lehet biztosított.
A külföldi betegbiztosító leigazolja, ha ott volt betegbiztosításod, a nyugdíjbiztosító pedig azt, ha ott volt nyugdíjbiztosításod, ami alapján majd mindenhonnan megkapod a nyugdíjrészt, ahol valaha legalább 1 évig biztosított voltál.

]{udarauszkasz 2019.12.03. 20:35:47

Szoval, ha en Magyarban is fizettem a tb-t mert ugy tudtam, kell, akkor az azt jelenti, hogy nemhogy visszakapom, de meg jol meg is buntetnek?

ubu1a 2019.12.03. 20:36:03

@vándor madár: Azt értem, hogy van valami jogszabály, aminek ez nem felel meg. De szabályt bármire lehet alkotni és annak az ellenkezőjére is.
Az nem világos, hogy miért van ilyen szabály. Ha két helyre fizetem a külön-külön előírásoknak megfelelő összeget, attól még nem leszek kétszer olyan gyakran beteg és egy betegségből sem kell kétszer kigyógyítani. Szóval, legalább az egyik ország EÜ intézménye csak nyer rajta.
Mégis azt sugallja a cikk, hogy akik két helyre fizetnek, azok visszaélnek valamivel. Lehet, hogy csak én vagyok naiv, de nem értem, hogy lehet ezzel visszaélni.
És még egy dolog: mi a helyzet mondjuk az USA-val, ahol nincs európai értelemben vett társadalom biztosítás?

zuulululu 2019.12.03. 20:36:43

@ubu1a: "Érti ezt valaki?"

Persze. Pofátlanul evi max 90e ft fizetve, de ha gond van spuri haza és a sok 100e/millios kezelést fizesse a többi balek.

Platonica 2019.12.03. 20:39:22

@London2009: Nemcsak az ar, a minoseg is. Az angol fogorvoslas szerintem nagyon gyatra... Illetve nemcsak szerintem:
www.telegraph.co.uk/news/health/expat-health/11770937/Brits-just-grin-and-bear-bad-dentistry.html

London2009 2019.12.03. 20:46:21

@Platonica: ah, nem tudom. Nyilvan az ember olyan dokit valaszt, aki jo? Bar lehet, hogy ezt nehez megitelni. Mindenesetre en ugy erzem, hogy jo kezekben vagyok itt. A rendelo meg ugy nez ki, mint egy urhajo a Csillagok haborujabol, ugyhogy ha mas nem, mar ezert megeri! :D ( A Crossrailnel van CW-on.)

zuulululu 2019.12.03. 20:49:45

@]{udarauszkasz: így bizony. Tudtad te nagyon jól hogy nem így kell, de jó volt a 25 euró /hó kapcsán a teljes tb ellátás. Most mar ez nagyon sokba fog kerülni...

Platonica 2019.12.03. 20:54:47

@London2009: Amiket hallok, azok nem gyoztek meg:) Inkabb megyek haza.

sörm 2019.12.03. 21:05:01

@négyzet: Ez a Södersjukhus. Amikor a St Göranba kerult be a ferjem neki az nagyon pozitiv volt, igaz az labtöres, eleg nehez felrediagnosztizalni.

Denise Hogyisdugják 2019.12.03. 21:07:00

@]{udarauszkasz: megtennéd kérlek, hogy idézed ezt a büntetés-dolgot? lehet hogy figyelmetlenül futottam át, de én ilyet nem láttam :-/
amúgy pontosítanám a cikket: aki egyéni szerződés alapján fizet havi 7500 Ft-ot, nem lesz biztosított itthon, csak az egészségügy szolgáltatásaira lesz jogosult, tehát táppénz, egyéb pénzbeli ellátás nem játszik. csak a szabatosság kedvéért :-)

Freddy Beny 2019.12.03. 21:07:55

Angliabol nezve az egesz helyzet a kovetkezo miatt fontos: Abszolut szuksegtelen lenne az aktiv angol fizetett tb mellett fizetni es igenybe venni a magyart, hiszen EU-n belul annak az orszagnak a tb-je, ahol a munkavallalas es a jarulekfizetes tortenik (mondjuk Anglia) felvenne a kapcsolatot azzal az orszag tb-jevel a (Magayrorszag) ahol a szolgaltatast igenybe vettek es egymas kozott lerendeznek, amit le kell.
Ennek viszont az az akadalya, hogy Magyarorszag Angliaval (es meg 2 EU-s mikroallammal) nem tudta megkotni azt az allamkozi szerzodest, ami a fennt leirtakat oda-vissza iranyban garantalja. Tehat, ha mondjuk Nemetorszagban elnek (vagy Franciaorszagban, Hollandiaban, Olaszorszagban, stbstb...) es Mo-n orvoshoz mennek, semmi problema, megadom a nemet TB szamomat es a ket TB ezt rendezi egymas kozott. Viszont ha Angliaban elek, akkor ez jogszeruen nem lehetseges. Itt az a helyzet all fenn, hogy serulnek az EU-s jogaim, viszont ha megis mindket orszagban tb-t fizetek, akkor viszont EU-s jogot sertek.

Aki Londonban el, talan tapasztalhatta mar, hogy borzaszto sokat kell varni egy szakorvosi vizsgalatra. Az en esetemben 3 kronikus betegseg mellett (plusz az apro) ez azt jelenti, hogy 3-4 honapot kell varni egy-egy NHS vizsgalatra, utana pedig ugyanennyit, mire megkapom az uj gyogyszert. Ez 7-8 honap varakozast jelent, mikozben az allapotom egyre romlik.
Ezzel szemben az otthoni kezeloorvosaimmal sikerult kiepiteni olyan kapcsolatot, hogy csak jelzem, mikor tudnek jonni es talalunk idopontot. (egyebkent mindenfele penz dugdosas nelkul!) Azonnal meg lesznek a vizsgalatok es az eredmenyek es az uj gyogyszerek is.

A TAJ megszuntetessel es a lakcimkartya visszahivassal pedig az a problemam, hogy ha egyszer visszaszeretnenk koltozni Mo-ra, akkor majd csak az miatt nem tudok munkat vallalni, hogy nem el a TAJ szamom. Szamtalan peldat latunk arra, hogy felkeszulten hazaerkezve beviszik az angol TB altal kiallitott dokumentumot a magyar hatosagokhoz, jelezve hogy az illeto "kijelentkezett az angol ellatorendszerbol" es mindezt 6 honap alatt sem sikerul visszaellenorizniuk a magyarorszagi illetekes hatosagoknak.

Ezenkivul pedig szamolva egy buntetessel (ugy tudom ez 300E Ft lehet), azert mert 2 orszagban volt aktiv tb szamlam,akkor vajon ha eddig jogellenesen hasznaltam a magyar tb rendszert, akkor az eddig befizetett hozzajarulasaimat vissza kell fizetnie az allamnak? Igen, elnezve a jelenlegi allapotokat es gyakorlatokat ez nagyon realisztikusan hangzik, ugye? ... :)

dikusz. 2019.12.03. 21:41:21

@vándor madár: "Az lehet, hogy Mo-n csak egy kis ejnye-bejnye jár ilyesmiért és nem kerül a nyilvánosság elé."

Még annyi se. Kaptam postán(!) olyan mammográfiai vizsgálatról szerencsére negatív leletet, amin ott sem voltam. A megfelelő (gondoltam én) utat betartva utánajártam a dolognak, egy hibát követtem el: az első lépcsőt ki kellett volna hagynom. Ugyanis az az volt, hogy bementem az objektumba, amelyik a leletet kiküldte. A fiatal, gyakorlatlan adminisztrátor meg is találta, hogy tényleg jártam ott. De az illetékes hatóság azt írta, nem találták a nyomát a vizsgálatnak...
Azt esetleg nem tudod, megvan-e még az a lehetőség, hogy láthassam azt, milyen kezeléseket számoltak el a tb felé?

SzZoole 2019.12.03. 21:49:16

@dikusz.: akkora gép nem is létezik, ahol téged meg tudnának mammográlni :-)))
csak vicc volt

vándor madár 2019.12.03. 21:49:26

@ubu1a: "Azt értem, hogy van valami jogszabály, aminek ez nem felel meg. De szabályt bármire lehet alkotni és annak az ellenkezőjére is."

Magyarország most kivételesen nem alkotott erre semmilyen pro vagy kontra jogszabályt, ez EU előírás. Az persze lehet, hogy a Tb törvényben ez az EU rendelet szerint meg van fogalmazva, fogalmam sincs. Minden esetre, ha valamilyen területen van oda vonatkozó EU rendelet, akkor az felülírja a nemzeti jogalkotást, tehát nem lehet az EU rendelettel ellentétes nemzeti jogszabályt alkotni.

"Az nem világos, hogy miért van ilyen szabály. Ha két helyre fizetem a külön-külön előírásoknak megfelelő összeget, attól még nem leszek kétszer olyan gyakran beteg és egy betegségből sem kell kétszer kigyógyítani. Szóval, legalább az egyik ország EÜ intézménye csak nyer rajta."

Nem fizetheted 2 helyre a "megfelelő összeget", tehát betegbiztosítást, mert pont arról van szó, hogy csak 1 helyre fizetheted, azaz nem biztos, hogy adott szituációban fizetned kell, de csak 1 helyen lehetsz biztosított.

Arról mindenki saját maga döntött, hogy fizeti Mo-n is a betegbiztosítást, miközben máshol törvényesen biztosított. Most majd meg lesz az EU által az a technikai feltétel, amivel az ilyen személyeket ki lehet szűrni. Hogy ezt eddig miért nem irtották tűzzel-vassal, azt én nem tudhatom, de gondolom, hogy ilyenre nem volt elég emberük. Én egyszer voltam a Teve utcában, azt hittem hanyatt esek, hogy ott mi volt. Azt hiszem szívesebben lennék hómunkás, mint ott egy fél napot dolgoznék.

Az senkit nem érdekel, hányszor voltál beteg. Arról van szó, hogy adott esetben olyan szolgáltatást vettél igénybe, ami törvényellenes.
A most 7500 forintos betegbiztosítás egyébként szerinted milyen ellátást fedez ténylegesen? Lehet, hogy van aki arra a biztosításra ment Mo-ra szülni és még volt néhány komplikációja is vagy megműtötték a térdét és félmillába került.

Az idevágó EU jogalkotásnak az a lényege, hogy a migráns munkavállalókat ne érjen kár, de ne is tegyenek szert jogtalan előnyökre.

Senki A. 2019.12.03. 22:04:48

Én a törvényt nem értem.

Mi itt a visszaélés, ami miatt nerm szabad két országban tb-t fizetni?

Mindkét országban ki fogom vetetni a vakbelem? Két laborvizsgálatot fogok elvégeztetni?

Áruljátok már el, hogy miért gondolja mindenki, hogy ez a törvény rendben van?

nemecsekerno_007 2019.12.03. 22:04:59

@VT Man: Az a gond, hogy a mostani nyugdíjakat, most kéne fizetni mert így működik a rendszer. Az, hogy mi lesz 10-20 év múlva az pénzügyi szempontból mindegy. Ezért kell magasan tartani az adókat, járulékokat, hogy finanszírozzuk ezeket az “anomáliákat”, és ez EU-s szinten nincs szabályozva, nyílván a csatlakozáskor ezt bem firtattuk...

allegravelli 2019.12.03. 22:05:07

@vándor madár:
"A három hónapot meghaladó ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentésére vonatkozó kötelezettség 2013. március 1- jétől megszűnt."
Forrás:
kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/6/OKMIR00004

Természetesen ez nem áll, ha végleg külföldön telepedsz le.

vándor madár 2019.12.03. 22:21:45

@dikusz.: "Azt esetleg nem tudod, megvan-e még az a lehetőség, hogy láthassam azt, milyen kezeléseket számoltak el a tb felé?"

Nem tudom, de a net most kiokosított. Itt van egy jó cikk, elolvasod és megtudod. Ügyfélkapu kell hozzá, más semmi.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/piszkos_trukkok_az_orvosnal_igy_ellenorizheti_csalnak-e_az_adataival.575483.html

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.12.03. 22:27:14

Helyes lépés. Elég volt már abból hogy százezernél is több magyar itthon veszi igénybe a minimális TB befizetésre a csomó EÜ ellátást.
Meg amúgyis, a Nyugaton élők úgyse járnak magyar kórházakba ELVILEG, mivel ugye azok rosszak szerintük.
Akkor mi is a probléma? Hát ha mégis, majd fizetnek. Ez van.

Teljesen érthető lépés egy olyan helyzetben amikor több százezer ember kiszállt az itthoni adózásból.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.12.03. 22:38:30

@vándor madár:

Butaságokat beszélsz. Eddig is ki lehetett úgy jelentkezni Magyarországról hogy nem kellett semmidet leadnod. OEPnél egyetlen papír kell hozzá hogy te máshol fizeted a TBT, ennyi. Én is pont így csináltam.
A hazajövetel már körülményesebb volt, mert a kinti tb fizetett évek kellettek igazolva az OEPnek, amit Ausztriából kellett megigényelni. De ez is lezajlott és nem volt semmi gond.
Nem az ország hibája hogy nem néztek utána a dolgoknak.

Személyit állandó lakcím megszűnése esetén kell leadni. De azt minek is kéne megszüntetni? Az a kutyát nem érdekli Nyugaton hogy neked van otthon is lakcímed.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.12.03. 22:38:40

@Freddy Beny:

"A TAJ megszuntetessel es a lakcimkartya visszahivassal pedig az a problemam, hogy ha egyszer visszaszeretnenk koltozni Mo-ra, akkor majd csak az miatt nem tudok munkat vallalni, hogy nem el a TAJ szamom. Szamtalan peldat latunk arra, hogy felkeszulten hazaerkezve beviszik az angol TB altal kiallitott dokumentumot a magyar hatosagokhoz, jelezve hogy az illeto "kijelentkezett az angol ellatorendszerbol" es mindezt 6 honap alatt sem sikerul visszaellenorizniuk a magyarorszagi illetekes hatosagoknak."

NEM KELL semmilyen lakcímkártyát leadni a TB megszüntetéséhez. A TAJ számod pedig élni fog, csak inaktív lesz.Érdekelnének ezek a példák mert amikor én bemutattam az OEPnél az osztrák TB igazolásokat, pár napon belül aktív lett a TBm.

SzZoole 2019.12.03. 23:12:06

@Horthy Miklós cselédje:

“ OEPnél egyetlen papír kell hozzá hogy te máshol fizeted a TBT, ennyi. Én is pont így csináltam”

Há hogy Bazsi???
Teged nem akaratod ellenére vittek el?
Egy este részeg allapotodban feltettek valami kamijon platojara oszt másnap reggel meg osztrákiában ebredtel meg, nem? :-)))

“ hazajövetel már körülményesebb volt, mert a kinti tb fizetett évek kellettek igazolva az OEPnek, amit Ausztriából kellett megigényelni. De ez is lezajlott és nem volt semmi gond.”

Persze, hogy nem volt semmi gond, évekig compóskodtál az osztrák állam nyakán segílykéken egy cent hozzájárulást sem fizettel, így a semmit könnyű volt igazolni :-)))

Careful Bazsi, a hazug kutyát hamarabb utolérik mint a sánta embert :-)))

dikusz. 2019.12.03. 23:26:20

@ZooLeka: Már csak ezért sem lehetett az én leletem. Bár ezt az infót nem küldtem el a hatóságnak.:)

Csodabogár 2019.12.03. 23:41:21

@London2009: Nekem tök mindegy. Jómagam soha nem nevezném magam semmi másnak, hiába van róla papirom, akkor is itt születtem és magyar vagyok, igaz erről is van papirom.:-)

Szerintem bele kell születni egy országba, hogy valódiak legyünk. Nem tudom erről másnak mi a véleménye, de én így érzem, attól függetlenül, hogy nem vagyok egy hazafi. Ha lenne olyan nemzetiség, hogy európai, akkor annak vallanám magam érzésem szerint és talán ez járna közel az igazsághoz.

Csodabogár 2019.12.03. 23:49:42

@sörm: Szerintem és ez egy nagyon régi tapasztalat, a svéd orvosokból hiányzik az empátia. Náluk a betegellátás semmivel se több, mint egy gépet tervezni vagy bármi más foglalkozást űzni. Rossz emlékem inkább attól van, hogy az orvos segítő személyzet falán áttörni szinte lehetetlen volt már az én időmben is és ahogy hallom most sincs ez másként.

vándor madár 2019.12.03. 23:53:58

@Freddy Beny: "Abszolut szuksegtelen lenne az aktiv angol fizetett tb mellett fizetni es igenybe venni a magyart, hiszen EU-n belul annak az orszagnak a tb-je, ahol a munkavallalas es a jarulekfizetes tortenik (mondjuk Anglia) felvenne a kapcsolatot azzal az orszag tb-jevel a (Magayrorszag) ahol a szolgaltatast igenybe vettek es egymas kozott lerendeznek, amit le kell."

Nem véletlenül van a betegellátás úgy megállapítva az EU-ban, ahogy. Ha az lehetséges lenne, amit te írtál, akkor mindenki abban az országban akarná kezeltetni magát, ahol jó az ellátás. Szerinted a szegény országok belemennének abba, hogy 5 euró helyett 100-at fizessenek csak egy ránézésért?

"Tehat, ha mondjuk Nemetorszagban elnek (vagy Franciaorszagban, Hollandiaban, Olaszorszagban, stbstb...) es Mo-n orvoshoz mennek, semmi problema, megadom a nemet TB szamomat es a ket TB ezt rendezi egymas kozott. Viszont ha Angliaban elek, akkor ez jogszeruen nem lehetseges.

Ne haragudj, de te ezt hol hallottad? Olyan nincs, hogy én a fent nevezett országokban élek, ott is vagyok biztosítva és csak úgy másik országba megyek orvoshoz kezeltetni magam. Elsőbbségi ellátásra vagyok csak jogosult, semmi másra. "The EHIC is for an emergency or treatment that becomes necessary while you're abroad."
Vannak esetek, amikor engedélyeznek tervezett beavatkozást, de ez nem mindennapos.
Van kivétel, de csak nyugdíjasoknak, hogy abban az országban is jogosultak betegellátásra, ahol élnek és ahonnan a nyugdíjat kapják. Ez szépen van megfogalmazva, de ha én pl. csak Németországból kapok nyugdíjat és Mo-n élek, akkor csak akkor fognak mindkét országban ellátni, ha Németországban fizetem a betegbiztosítást. Ez pedig nem opcionális, hanem ott egyszerűen levonják a nyugdíjból. Ezt is csinálják a Mo-n élő német nyugdíjasok. Ha komoly baj van rögtön hazamennek kórházba. Ahhoz nincs joguk az EU jog szerint, hogy Mo-n fizessék ezt a 7500 Ft-os betegbiztosítást.
europa.eu/youreurope/citizens/health/when-living-abroad/health-insurance-cover/index_hu.htm

"Ez 7-8 honap varakozast jelent, mikozben az allapotom egyre romlik."

A magyar betegeknek is ez a sorsuk Mo-n.
Időpontot egyébként normál esetben nem az orvos ad, hanem van hivatalos várólista. Ha jól tudom, ezen a téren volt valami szigorítás pont ez miatt, hogy az orvosok ezt ne tudják megkerülni.

"Szamtalan peldat latunk arra, hogy felkeszulten hazaerkezve beviszik az angol TB altal kiallitott dokumentumot a magyar hatosagokhoz, jelezve hogy az illeto "kijelentkezett az angol ellatorendszerbol" es mindezt 6 honap alatt sem sikerul visszaellenorizniuk a magyarorszagi illetekes hatosagoknak."

Sajnos az is lehetséges, hogy onnan nem kapnak előbb választ. Én úgy értelmeztem, hogy dolgozni azért lehet, de ebben lehet, hogy tévedek.

mok.hu/hirek/lapszemle/tajkisokos-hazatelepuloknek-diakoknak
hazakoltozok.hu/hazakoltozes-utan/

"akkor vajon ha eddig jogellenesen hasznaltam a magyar tb rendszert, akkor az eddig befizetett hozzajarulasaimat vissza kell fizetnie az allamnak?"

Hogy az államnak mit kell visszafizetni, ahhoz utána kellene nézni, hogy mit írnak elő a jogszabályok a jogalap nélkül igénybe vett egészségbiztosítás szolgáltatásokról.
Az állam valószínű nem adja vissza a befizetett összeget, hanem még az igénybe vett szolgáltatások tényleges költségét is kiszámlázza, legalább is ez a tervezet, ahogy olvashattuk. Azért kíváncsi leszek, hogy mi fog ebből kisülni.

Csodabogár 2019.12.03. 23:54:33

@dikusz.: Mikor új volt a kormányablak, akkor regisztráltam és meg is néztem mindent. Nem volt semmi extra dolog nálam.

M. Péter 2019.12.04. 00:56:37

@London2009: Ha Mo.-n 2 millió Ft volt, akkor Angliában legalább 10000 font lett volna, ha nem 15000. A különbség a legtöbb britnek is többhavi fizetés. Nem minden kezelés tart hetekig, egy angol ismerősöm Mo.-n csináltatta meg a fogait, és csak kétszer két napot volt Budapesten.

Muhammad Balfas 2019.12.04. 05:08:52

@_z_: Eddig az ellátás független volt a fizetéstől vagy nem fizetéstől. Ugyanúgy ellátták, A be nem fizetett járulék behajtását pedig a Nav végezte teljesen függetlenül.
Ehhez képest az lesz az új júliustól, hogy három havi nem fizetés esetén megszüntetik a Taj számot.Taj nélkül pedig az ellátás teljes összegét ki kell majd fizetnie,nem csak az elmaradt 7500 ft-okat..

Muhammad Balfas 2019.12.04. 05:09:03

@Horthy Miklós cselédje: "Meg amúgyis, a Nyugaton élők úgyse járnak magyar kórházakba ELVILEG, mivel ugye azok rosszak szerintük."

Hát ez gyakran nem így van. Londonban élő ismerősöm pl. itthon műttette a térdét egy síbaleset után,egy hazai állami kórházban..

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.12.04. 05:09:18

@ZooLeka:

Ennek semmi köze a munkához vagy segélyhez, az osztrák TBnél kellett kikérni az adatokat és elküldték nekem. Ezt bemutattam az OEPnél és pár napon belül aktív volt a TBm.

Amikor meg előtte "megszüntettem" a TBmet, akkor inaktiválták. Egy nyomtatványt kellett kitölteni, miután kimentem Ausztriába.

Teljesen flottul mentek a dolgok, csak szerintem sokan utána se néznek annak hogy mit kell csinálni.

RedRum 2019.12.04. 05:09:42

@zuulululu: Senki nem tiltja meg a tb számára, hogy kiállítsa a számlát egy adott, bármely ország egészségbiztosítója számára. Mert érdekes módon egy USA beteg számára pl.megteszi bármely kórház, örömmel, a beteg ottani biztosítója meg veri a seggét a földhöz, hogy milyen jól járt. Továbbá senki nem tiltja a kormány számára, hogy valóságos költségekkel köszönőviszonyban lévő tb havi díjat állapítson meg. A kretén kormány szándékos krónikus alulfinanszírozottságát nem ez oldja meg, a cél ismét a társadalom megosztása és a tisztességes munkáért tisztességes fizetést, szolgáltatást, életet elvárók, keresők pellengérre állítása.

RedRum 2019.12.04. 05:10:19

@Horthy Miklós cselédje: nagyon helyes, csak akkor az állami szabadrablás áfa nevű manifeszrációját fizessék vissza a határon kifelé menet(mint a szép emlékű gorenje korszakban, csak másik irányban) mert ugye a magyar betegségügy "bevételei" bocs, adósságtömege nem tb befizetésből keletkezik, hanem amit éppen odadobnak koncnak a közösböl, abból, lévén nyílt a kassza.
Esetleg még a londoni szívsebész órabéréért Magyaroszágon feketén dolgozó igazi Magyar hazafi "mesterem ereket" is megkérdezhetnék a törvény mellé, hogy szeretnének-e esetleg mégis némi járulék félét fizetni, mert ők a rendszer tényleges rákfenéi, nem az új műellenség.

zuulululu 2019.12.04. 07:20:25

@Freddy Beny: "Ezzel szemben az otthoni kezeloorvosaimmal sikerult kiepiteni olyan kapcsolatot, hogy csak jelzem, mikor tudnek jonni es talalunk idopontot."

És mindezt havi 7000 Ft-ért. Na ez a pofátlanság netovábbja.
Ezért fog ez most megszűnni! Nagyon helyesen, VÉGRE!

négyzet 2019.12.04. 08:26:55

@Arthamyr: nem hasonlítom, önmagában is épp elég érdekes, hogy félbehagynak egy kezelést, aztán sok sikert az időpontkéréshez, hogy folytassák. Nem érdekli őket valójában, lejárt az idő, csókolom. Mivel épp elég sokat kellett várni, váltottam magánra (az ár nem volt magasabb, csak úgy mondom... az állami itt nem azt jelenti, hogy olcsó). Nos, sajnos a szakértelem ott se volt sokkal jobb. Most már a drágább kategóriába járok... és én lennék a legboldogabb, ha végre találnék lelkiismeretes, hozzáértő szakembert végre, mert tulajdonképp francnak van kedve ezért utazni.

n3spr3ss0 2019.12.04. 08:35:07

Ideje rendet tenni. Azért ment külföldre, hogy többet keressen, akkor fizessen ott. Az nem megy hogy kint jól keres, aztán haza jön potyázni.

négyzet 2019.12.04. 08:38:20

@sörm: mi is a Söderben voltunk. Igazából a mentőorvos- és személyzet volt nagyon jó, a többi már utána kevésbé számított nekünk. És ők intéztek mindent a kórházban is.

négyzet 2019.12.04. 08:46:43

@Arthamyr: Másik, nem eü-s példa: a gyerekünk magánoviba jár, de nem azért, mert nekünk az állami nem jó, hanem itt volt hely. Ugyanannyiba kerül, mint az állami. A különbség, hogy egy kicsit más a rendszer, saját pedagógiai elképzeléseik vannak (hasonlóan a Montessori és Waldorf dolgokhoz, de ez nem az).

nemecsekerno_007 2019.12.04. 09:15:09

@zuulululu: Jaja, alakul az igazságosabb közteherviselés. Ugyanezt valahogy ki kéne terjeszteni a nyugdíjrendszerre, mert a mostani nyugdíjakat most kell fizetni, a külföldön dolgozók meg külföldön fizetik...

Arthamyr 2019.12.04. 09:36:45

@négyzet: Ha nem jobb, akkor nem kell, hogy drágább legyen. Érdekes, hogy egy ilyen, általában pozitív példaként felhozott országban sem jó az egészségügy.

Az ovis példával nem tudom mi a gond, szerintem az teljesen rendben van (már ha nincs egyéb hátránya, amit nem írtál le).

VT Man 2019.12.04. 10:07:16

@nemecsekerno_007:
"Az a gond, hogy a mostani nyugdíjakat, most kéne fizetni mert így működik a rendszer. Az, hogy mi lesz 10-20 év múlva az pénzügyi szempontból mindegy."

Mindenhol azt olvasni, hogy most még elmegy a nyugdíjrendszer, de 10-20 év múlva becsõdöl.

DFK 2019.12.04. 10:07:24

@vándor madár: Hű, akkor az valami szar sufni helyen készült, mert a 30000 Ft az csak a fogtechnika normál ára (ennyit ad érte a fogorvos a fogtechnikának).

bio 2019.12.04. 10:33:56

Nem olvastam vegig de ugy latom az alap hangulat az hogy mi a fenenek jarna vki haza kezeltetni. Nem tudom hogy ki milyen hiper szuper GP-hez jar de nekunk mindig gondunk volt veluk. Tehat alap ellatast sem kapunk rendesen. Nem azert mert nem futna a kozosbol hanem mert idiotak. Tisztelet a kivetelnek. Bnomnek fajt a keze honapok ota. GP-hez nagy nehezen kapott idopontot. Nyilvanvalo h vmi idegi fajdalom. Vegigkerdezte megtapogatta hummogott aztan megkerdezte h nem-e torte el. Vmiert ez beragadt nala mert tobbszor is rakerdezett a vizsgalat soran. Meg hogy lehet eltorte csak nem emlekszik ra. Erted. Az mar csak olyan. Nagy nehezen kapott beutalot. Mit gondoltok hova hat a rontgenre. Gondoltuk van vmi speci vizsgalat amivel talan az idegpalyakat rontgenezi vagy vmi. De nem. Az asszisztens mondta h csak a konyokerol kell egy kepet csinalnia hogy biztosan nem volt torese. Hat ennyi.
Nagyon sokan jarnak hasonloan. Nem foglalkoznak veluk vagy idiota modon kezelik oket. Persze voltak jo tapasztalatok is. De ha az ember egyszer belefut ilyesmibe akkor keresi az alternativat. Otthon lehet hogy nincs penz meg turelmetlen tulterhelt mindenki de legalabb szaktudas van. Persze otthon is van kivetel nyilvan.
Sajnos itt UK-ban az alap felallas az ha GP-hez mesz hogy elso korben nem is kapsz idopontot mert tulterheltek. Masodik korben ha kapsz idopontot akkor alap h paracetamol. Ha meg mindig nyavajogsz es visszamesz akkor mar talan csinalnak vmit. Ja es ezek kemeny hetekbe kerulnek. Csak azert mert nem surgos. Mondjuk elkuldenek rontgenre feleslegesen. Aki hazajar az ezt a sok idot es stresszt sporolja meg. Az Angoloknak lehet megfelel ez a modszer mert az o eszjarasuk hasonlo es beleszulettek a rendszerbe de egy Magyarnak ez ertelmezhetetlen.
En is azt csinalom mint az egyik hozzaszolo. Sportolok odafigyelek mit eszek igyekszem a testem lelkem tisztan tartani es remenykedek hogy nem lesz komoly problemam. Az allamnak is sporolok de a lenyeg hogy amit cserebe kapok ez altal az megfizethetetlen.

Etniez 2019.12.04. 12:31:52

@nemecsekerno_007: a dolgozók a saját nyugdíjukat állítják elő, ezt már ezerszer megbeszéltük.
Az, hogy te továbbra is nonszensz dokgokban hiszel, az nagyon komoly.
Te a saját járulékodat termeled meg a munkában töltött idővel, amit majd valahogy kifizet az adott állam akkor, amikor igényelheted.

Amiről te álmodozol, azt kettős adózásnak hívják és természetesen tilos.

Jobb lenne neked, ha ezt sikerülnöd feldolgoznod: jogi nonszenszről álmodozol.

Etniez 2019.12.04. 12:32:01

@VT Man: nem fog, ezért nem költ pénzt a fidesz az egészségügyre és emeli a korhatárt, ezzel szépen kifogja végezni az időseket.

Etniez 2019.12.04. 12:32:34

@vándor madár: Pontosan tudom, hogy mire gondol. Évek óta az jár a fejében, hogy a külföldre költözők fizessenek valami adót Magyarországra, mert a szüleik otthon maradtak.

És ő ezt halál komolyan gondolja. Azt akarja, hogy itt is fizessek nyugdíjjárulékot meg ott is. Most nagyon örül az új szabályozásnak, és észre sem vette közben, hogy pont az történik, amit nem szeretne:
Ki lett kényszerítve hogy mindenki itt VAGY ott fizessen.
Ő meg azt szeretné, hogy mindenki itt ÉS ott fizessen. Szegény tényleg nem ért sokat ebből, azt akarja hogy mi kétszer fizessünk ugyanazért, amíg ő csak egyszer és szerinte az korrekt :D

Etniez 2019.12.04. 12:32:51

@vándor madár: én nem fizetem a magyar tbt, kijelentkeztünk. Minek?
Ha kell valami otthon, akkor belenyúlok a tárcamba és holnap fogadnak.
Olyan is volt, hogy kórházban, munkaidőben látták el készpénzért, míg a többi tb-kártyás várt a sorára. Azért ez elég cinkes, nem?

cavecanem 2019.12.04. 12:33:11

@sörm: "Egyelore ezerszer inkabb biznam az egeszsegem a magyar egeszsegugyre, mint a svedre. Ja, a körulmenyek szornyuek, nyilvan ott a svedek toronymagasan vezetnek. De legalabb kapok ellatast. A szakemberek tudasaban van hatalmas kulönbseg, orvos, növer. "

Ez olyan mint a vilàghírû magyar konyha?
Vàrosi legenda level998.
Több külföldre tàvozott orvos ismerôs/csalàdtag van, s mind visszavettek egy idô utàn a nagy magyar arcból, kénytelen lévén elismerni, hogy a kinti szakemberek tudàsa nem marad el az övéktôl. Pont annyi a jó/rossz orvosok/nôvérek arànya mint bàrhol.

nemecsekerno_007 2019.12.04. 12:33:30

@VT Man: Nem megy csődbe:
- nehezen lehet finanszírozni
- emelik a korhatárt
- hitelt veszünk fel
- a külföldön dolgozó családtagja csak akkor kap tovább nyugdíjat ha a magyar járulékot is fizeti a családtagja

gabors 2019.12.04. 13:52:30

@London2009: "@DFK: beultetest nem lehet lezavarni par nap alatt."

es meg manapsag sem annyira tutti csak ezt elfelejtik elore mondani bizony kozel 10%-nal nem mukodik. Pl noknel akik csontritkulasra hajlamosak. Es azoknak ha egyszerre vagy kozel egymas utan csinaltak akkor akar tobb is sikerltelen lehet. Es sajnos nem is derul ko olyan hamar akar 1 ev is eltelik ... korona/hid meg minden mar rajta ... Na ez mar nem akarmilyen utokezelest es koltsegetket jelent.

ekkor gonodlom mar nem annyira jo maganban csinalni biztositas nelkul

Etniez 2019.12.04. 14:32:32

@nemecsekerno_007: "
a külföldön dolgozó családtagja csak akkor kap tovább nyugdíjat ha a magyar járulékot is fizeti a családtagja"

Látod, ez betegség. Tényleg az, szerintem keress fel egy jó pszichológust, amíg nem késő.

Tű a szénakazalban 2019.12.04. 14:34:14

Értem, hogy szabály, de nem értem ez miért jó.

Ha két- (három/négy) laki életet él valaki, mert több országban is van otthona, miért rossz az, hogy önszántából többszörösen fizet több TB-nek, ahol igénybe veszi a szolgáltatásokat. Az, hogy a 7500 Ft nem éri meg a magyar kormánynak, nem a TB fizető hibája! Miért nem emelik meg? Ha valakinek nincs bérjövedelme egy adott országban, csak így tudja teljesíteni a kötelezettségét. Miért zavarja a jogalkotót, hogy valaki van akkora marha és több felé fizet TB-t és mindig annak az országnak az ellátórendszerét veszi igénybe, ahol épp van és fizetett is érte pont annyit, mint bármely helyben élő. Az rendben van, hogy nem lenne köteles, de azért "felkötni" valakit, mert duplán fizet, meglehetősen furcsán hangzik.

Persze lehet hogy emiatt megbüntiznek valakit a maximális 100.000 Ft-ra és kiszámlázhatják neki a jogosulatlanul igénybe vett EÜ szolgáltatásokat (amiket ez esetben a másik ország TB-je köteles rendezni), de ebben az esetben jogosult az elmúlt 5 évre visszamenőleg visszaigényelni a magyar TB járulékot is, hiszen jogalap nélkül fizette be, tehát 5 évre visszamenően vissza lehet igényelni! (Pl: 7000 Ft-os TB járulék átlaggal számolva az elmúlt öt évre 420.000 Ft befizetésből levonnak 100.000 Ft büntit, utána még mindig 320.000-tal tartozna a jogtalanul "élősködő" személynek állam bácsi. Ez miért jó a magyar államnak a helyet, hogy örül az extra bevételnek?)

Ha valaki úgy dönt, hogy mégis inkább a magyar TB-t tartja meg és a külföldit mondja le (a jogszabályoknak megfelelően), akkor a magyarnak kellene fizetni az esetleges kinti ellátásokat. Ez jó lenne a magyar TB-nek/adófizetőknek? Miért nem örülnek annak, hogy ott is befizette a TB-t és az ellátás összege nem a magyar kasszát terheli?

Én a megoldást abban látnám, ha az EU-n belül az állami TB mellé kialakítanának egy egységes és önkéntes magán egészségbiztosítási szolgáltatást, amivel bármely ország ellátását igénybe lehetne venni és amivel ki lehetne váltani a helyi TB fizetést.

chrisred 2019.12.04. 14:34:22

@nemecsekerno_007: A nyugdíjrendszerre már működik, onnan kapod majd a nyugdijat, ahol dolgoztál és levonták a járulékot, ha több országban is, akkor arányosan.

chrisred 2019.12.04. 14:34:35

@Etniez: Igen, az egészségügyi rendszer csődje megmenti a nyugdíjrendszert, egyre kevesebb lesz a nyugdíjas.

négyzet 2019.12.04. 15:08:13

@Arthamyr: semmi gond az ovival, csak arra akartam rámutatni, hogy itt más a különbség az állami és magán között.

Etniez 2019.12.04. 15:53:13

@chrisred: az őt nem zavarja, szerinte fizess két helyre járulékot, mert az úgy igazságos.
Az nem zavarja, hogy a szüleink 30-40 évig fizették a maguk járulékát, szerinte nekünk külföldön dolgozóknak kellene az állam helyett helytállni.

Én meg erre azt mondom, hogy semmi gond kedves Nemecsek, majd ha te is duplán fizetsz (szüleidnek és magadnak, ahogy tőlünk elvárnád), akkor én is fogok.

VT Man 2019.12.04. 15:53:14

@Etniez:
"nem fog, ezért nem költ pénzt a fidesz az egészségügyre és emeli a korhatárt,"

Jelzem, hogy angliában is emelik folyamatosan, franciaországban erősen gondokodnak rajta...

De biztos Orbán az oka.

Etniez 2019.12.04. 16:57:09

@VT Man: Itt Londonban van wc-ülőke, továbbá jó átlag 10 évvel élnek tovább, mint odahaza.
Orbán arról tehet, hogy a legkevesebb pénzt fordítja az oktatásra és az egészségügyre az egész Unióban.

Arthamyr 2019.12.04. 18:43:16

@négyzet: Ahogy látom nem sok. :)

dikusz. 2019.12.04. 19:45:45

@Etniez: Nem fogja felkeresni a pszichológust, ez a düdüje, alig van olyan hozzászólása, ha van egyáltalán szerte a fórumokon, ahol ne jönne elő ezzel a ki fizeti a nyugdíjat, és kinek témával

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.12.05. 13:11:07

@Etniez: @dikusz.: Jaja, ez egy idióta vadbarom, párszor próbáltam neki ugyanezt elmondani, de teljességgel reménytelen, retardált.
Ha meglátom, csak görgetek tovább, esetleg ha röhöghetnékem van, akkor elolvasom, milyen katyvaszt írt.Nem szabad vele foglalkozni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.12.05. 14:43:51

@Virago_1000: De, az.Az államiba senki nem is megy haza.Vagy te mást gondoltál?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.12.05. 15:08:22

@London2009: Pedig nem bonyolult.Ha helyben nem szolgálják ki az ember sirámait, akkor elmegy oda, ahol megteszik azt.Akár fogászati problémával is, semmi gond.Pont egy éve volt, hogy valami sz@r fekély csak úgy kinőtt a tenyeremen, és ez a köcsög svéd körzetiorvosi rendszer b@szott rá az egészre magasról, nekik nem volt fontos, aszonták, több hónap-félév a várakozás, várjam ki, szerintük ezzel lehet élni.Anyátok p!cs@'ja, az.Az náluk az alap, hogy első körben telefonban igyexenek lerázni, menjél patikába, fájdalomcsillapítóért.Aztán ha nagyon veri az ember a nyálát, akkor esetleg adnak időpontot jó pár napra, 1-2 7re előre.Mikor elmész, megnézi valaki , aki lehet, hogy tombolán nyerte, vagy a bolhapiacon vette a diplomáját.Nem aszondom, hogy mind kókler, de rettentő nagy a szórás.Majd ez is továbbküld, meg 1-2 7 a várakozás.Mikor eljutsz a szakorvoshoz, megnézi, és felállítja a kórismét, amit majd egy másik alkalommal fog elkezdeni, megint 1-2 7 várakozás.Az első valódi alkalommal leht, hogy nem tudja befejezni, újabb valamennyi idő míg vége lesz.Ambulancia ilyesmivel nem játszik, elhajtanak.Eljutottam oda, hogy nem tudtam használni azt a kezemet, az alapvető higiéniás dolgaimra se, most nem mennék bele mélyebben, mintha egy kézzel kéne létezni, ellátni magadat.
Úgy ültem fel a repülőre, mint a huzat.
Otthon szépen megcsinálták, egy fél órás kezelés volt, nyilván nem az állami rendszerben, nem vettem el senki elől a helyet hanem kőkeményen kifizettem.Erre ezek a f@sz svédek nem voltak képesek.Itt, ahol mi lakunk, máshol lehet, jobba helyzet.Idekint is van elvileg magánkórházi rendszer, de az is gyakorlatilag állami, ugyanolyan sorbaállás van.
Nyilván nem vártam el, hogy reggel 9-kor telefonálva fél 10-re adjanak időpontot, de a több hónap elfogadhatatlan.
Na, most már te is érted, remélem.
:D
De akár lábadozós esetekre is elmennék haza, vagy harmadik országba, az egészségnél nincs fontosabb.Munkahelyet is leszarnám, az lehet másik.Egészség, élet kevésbé.
:D
.
Ja, és a valódi angol, valódi svéd nálam is az, aki Csodabogárnál: aki nek már az öregannyjai is angolok, svédek voltak. Aki épp csak megkapta a letelepedési engedélyt az maximum csak állampolgár.És ezt magamra is így tartom.Sose leszek igazi svéd, nem is akarok.A gyerekünk kint született már, de ő se svéd, ha magyar az anyanyelve.
A fekákkal egy speciális helyzet van, ugye az angol, fhanszia gyarmatokról rengeteg a szinesbőrű.Azok is határátkeltek, lehet,hogy csak az ükapjuk, meg lehet, hogy rabszolgaként lettek behurcolva, de attól még ők is jövevények.De az utólsó kétszáz év miatt már hozzájuk szoktunk.De egy svéd vagy norvég feka az sose lesz igazi svéd, norvég, mert svéd, norvég gyarmat sose létezett.Szóval ez spéci dolog.
Európában a fekete rassz sose volt honos, mint ahogy az iraki, szír stb emberek se lesznek sose skandinávok.
Bocs a hosszért, de annyira nagyon értetlen voltál...
:-)))

London2009 2019.12.05. 16:56:56

@geegee: nem vagyok en ertetlen, csak nem ertek egyet. Egy ilyen szintu problemat en gond nelkul elintezek helyben. Ul a fene repulore meg hasznalja el a szabadsagat egy ilyen dolog miatt. Nem gondoltam, hogy ekkora harcot kell vivni a sved egeszseguggyel. Itt nem lenne gond.
Ez a valodi angolozas eleg tipikusan magyar dolog es mindig megsolyogtat. Akkor Sadiq Khan mi? O igazi vajon? Nyilvan nem, ha ezek a kriteriumok, de ezen morfondirozni szerintem nem illendo. Legyen az angol, aki annak erzi magat. A jamaicai baratnom meg hadd legyen jamaicai, holott o a kriteriatok alapjan valodi angol. A borszin meg hadd ne szamitson mar, igy a 21. szazadban, koszi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.12.07. 05:50:28

@London2009: Nem kell mindenhol, meg mindig, de előfordulhat.Részemről inkább mondjuk az egészség, meg a fájdalommentes élet, mint a szabadnap.Majd rájössz te is, ha elég idős leszel.
Valódi angol: oké, rendben, egy dolog, hogy valaki minek érzi magát, és egy másik, hogy őt a környezete minek nézi...
Sadiq Khant én sose fogom valódi angolnak tartani, elnézést.
De meg is beszéltük, szép napot.
:-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása