oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. november 10. 06:30,  Hat borzasztóan idegesítő dolog Olaszországban 29 komment

2019. november 10. 06:30 Határátkelő

Hat borzasztóan idegesítő dolog Olaszországban

Fenséges pizzák és tészták, csodás műemlékek, kultúra, gyönyörű táj – Olaszországot sok mindenért lehet imádni, de bőven akadnak bosszantó dolgok is a hétköznapokban, főleg, ha az ember ott él.

Téged mik idegesítenek abban az országban, ahol élsz? Szedd pontokba és írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

olasz_forgalom_foto_flickr_uberto.jpgAz olaszok sok mindent tudnak, speciel vezetni nem annyira (Fotó: Flickr/Uberto)

Olaszország nem feltétlenül csak a kézzel tésztát gyúró nagymamák, a leanderekkel keretezett utcácskák hazája, van bőven, amitől égnek áll a haj, kidülled a szem, és felmegy a pumpa Olaszmammánál is.

#1 Közlekedés

Autó nélkül elveszett ember vagy, amit az elején nekem nagyon nehéz volt megemészteni, otthon vígan elnégyeshatosoztam, soha nem éreztem szükségét annak, hogy legyen egy autó a fenekem alatt – ez Olaszországban elképzelhetetlen. A tömegközlekedés pocsék, a helyközi meg aztán végképp. (...)

Fentiekből következik, hogy mindenki vezet, minden félnótás az utakat járja, erről külön regényt lehetne írni, legyen elég, hogy az elején nem árt a sikkes indulás előtt benyomni egy adag Xanaxot is, mert rettenet idegesítően vezetnek, a KRESZ helyett pedig inkább a helyi szokásjog uralkodik.

Az olasz rémálom csimborasszója számomra a biciklis. Nem a városi bajuszos hipszterekre gondolok, hanem a biciklit komolyan vevő, tetőtől talpig Giro d’Italiába öltözött amatőrökre, akik imádják a csúcsforgalomban bolyba verődve akadályozni a forgalmat.

#2 Ügyintézés

Ha valaki panaszkodni mer a magyar hivatalnokokra, annak én magam tekerem ki a nyakát, ugyanis a magyar bürokrácia az olaszhoz képest egy kéjhömpöly. A hivatalnoknak semmi sem sürgős, semmi sem fontos, főleg a TE ügyed nem érdekli egy pillanatig sem. (...)

#3 A munka világa

Egy skandallum, egy botrány, európai ésszel fel nem fogható torzszülött. Majdhogynem elbocsáthatatlan alkalmazottak, 35 éves korig gyakornokként tengődő fiatalok, értelmetlen szakszervezetek, atipikus szerződések.

#4 A látszat a lényeg

Az olaszok nagy általánosságban sokkal többet adnak a külcsínre, mint a belbecsre. Elengedhetetlen a legutóbbi módi szerint öltözni, ezért aztán ha valami menő, akkor az egész ország abban jár. Ugyanilyen létfontosságú az is, hogy az ember zsebében a legújabb elektronikus ketyerék lapuljanak. BÁRMI ÁRON. (...)

#5 Az úgynevezett sorban állás

Az olasz gének alkalmatlanná teszik a helyieket civilizált sorban állásra, emiatt a legkisebb üzletben, sarki fűszeresnél is sorszámot kell húzni, és azzal várni a sorunkra, de még így is ügyeskednek, nyomulnak, cseleznek, könyökölnek, mert rettenetesen sietnek. Csak tudnám, hogy hova, amikor egyébként mindig minden marhára ráér. (...)

#6 Maffia

Nem kell feltétlenül lefejezett lovakra gondolni, kicsiben ugyanúgy jelen van. Az olaszok tökélyre fejlesztették a mutyit, mindenhol jelen van a kenőpénz, a kéz kezet mos, a kellemetlen dolgokról történő kollektív hallgatás, a protekció.”

Ha érdekelnek még további idegesítő dolgok, a teljes tízes listát itt találod.

Az ír ügyintézés abszurditása

Akinek szerencséje van, annak elég flottul megy az ügyintézés Írországban. Lipingék például ebbe a csoportba tartoznak, hiszen gyorsan meglett a bankszámla, a PPS-szám, a kártyák és a bankos PIN is. De nem mindenki ilyen szerencsés.

burokracia_1.jpg

„A napokban voltam az AIB nevű bankban férjem ismerősével, ugyanis ő nem beszél teljesen kifogástalanul az itt elvárt nyelvek valamelyikén. Ő és férje szerettek volna közös számlát, a pasinak már van saját egy másik banknál.

Nekünk adja magát a kérdés, hogy miért nem a már meglévő számlára vezetik fel, mint tulajt, de itt ez nem járható út, egyéni számlából nem lesz közös, mert nem és kész. Jó.

Kiderült, hogy a közös számlához személyesen be kell menni mindenkinek, míg az egyénihez az azonosítás elvégezhető online.

Mivel a férj a nyitvatartási időben nem ért volna be, így azt javasolták, nyisson online egy egyéni számlát, majd ezután már anélkül nyithatnak joint accountot, hogy megjelenne, mivel már ellenőrzött ügyfél. Utána meg az egyénit szüntesse meg. Jó.

Ezzel nincs vége, ugyanis ott voltak az iratokkal kapcsolatos problémák. Nincs a nevükön közmű, hivatali levél sincs, így proof of address nem okés. De nem baj, mert ha online nyitják a számlát, úgy kiküldenek postán egy kódot, s ezzel igazolják a lakcímet. De ez csak online lehetséges.

Oké, akkor legyen online a csajnak is. De ott is van bibi. A bankfiókban megfelel az ő cseh személyije, de online csak az útlevél lenne jó, ami épp lejárt.

Tehát, összefoglalva: személyesen jó a személyi, de legyen a neveden az áram. Online nem kell, hogy a tulaj rád írassa a vonalas telefont, elég, ha megkapod postán a kódot, de akkor készülj útlevéllel.

Valamint: egyéni számlát nyithatsz anélkül is, hogy a lábad betennéd a bankba, de ha közöset akarsz, úgy ez nem opció. Kivéve, ha nyitsz egy egyénit online, majd úgy már elhiszik, hogy tényleg az vagy, aki...

A folyamat egy pontján megjegyeztem, hogy „oh, it's so complicated”, teljesen kedvesen, jólnevelten. A bankos asszonyság erre azonnal elkezdte védeni a mundér becsületét, hogy nem, ez nagyon egyszerű.

Mellesleg, ha ő akarna Csehországban bankolni, akkor ő is ennek lenne kitéve. Hát, biztos. Azért nem hittem volna, hogy ezzel a lelkébe gázolok. Óje.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el.

Ételpazarlás Hollandiában

A világ szerencsésebb felén - így Hollandiában is - manapság az egyik probléma az ételpazarlás. Ami nem csak azért gond, mert szó szerint „kidobott pénz”, hanem egyre inkább fontos szempont a feleslegesen megtermelt élelmiszer környezetre gyakorolt hatása. A Hollandokk arról írt, hogyan próbálnak ez ellen harcolni Hollandiában.

holland_szemet.jpg

„A számok nem hazudnak: fejenként 34,3 kilogramm élelmiszert dobunk ki évente Hollandiában. Ez akkor is borzalmas adat, ha a tendencia csökken, hiszen 3 évvel ezelőtt 7 kilóval több került a szemétbe.

Leggyakrabban természetesen a fogyaszthatósági határidő lejárta miatt dobunk ki valamit. Emellett sajnos az sem ritka, amikor az egyébként teljesen fogyasztható és finom zöldség vagy gyümölcs azért tűnik el a szemetesben, mert nem szép…

Az élelmiszer-pazarlás problémáját több szereplő igyekszik kezelni. A kormány például kampányok mellett az általa létrehozott és finanszírozott Voedings centrumon keresztül próbálja a helyes táplálkozással – ezen belül természetesen a pazarlással – kapcsolatos tudnivalókat és ismereteket terjeszteni.

A piaci szereplők is rámozdultak a témára: sorra tűnnek fel az okostelefonokra írt alkalmazások, illetve weboldalak, melyek a pazarlás visszaszorítását próbálják segíteni.

Az alkalmazások, köztük persze az egyik legismertebb, a Too Good To Go is a nap vége felé az éttermek, pékségek megmaradt, eladatlan ételeit kínálja – természetesen kedvezőbb áron – az éhes és pocsékolás ellen küzdeni akaró kedves vevőknek, vendégeknek.

A vásárlók és éttermek mellett persze a szupermarketek is kénytelenek élelmiszert kidobni, azonban ők hallgatva a korszellemre, a rendelkezésre álló technológiát felhasználva próbálják ezt a mennyiséget csökkenteni.

És persze az ebben lévő marketingértéket kihasználni. :) Akár a hagyományos módon, azaz amikor a lejárat közeli termékeket töredék áron kínálják -, akár mesterséges intelligenciát használva, a lejárati időtől függően folyamatosan és dinamikusan átárazva, intelligens „árcédulákat” használva.

Azért olyan is előfordul, amikor a vásárlók érzelmeire hatva úgy árulnak termékeket, hogy a csomagolás azt sugallja, hogy a „ha nem veszed meg, kidobnánk”.”

Ha érdekel, mit is tehetünk mi, egyéni szinten, olvasd el az eredeti bejegyzést!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Hollandia Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9915298630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2019.11.10. 07:38:58

Minden szar mindenhol, es ez mar nem is lesz jobb...

A pocsekolasnal amugy kevesbe kene az enbereket ostorozni, mert a gyartok es a kereskedelem valoszinuleg nagysagrendekkel tobb arut dob ki, es nem csak kajat, hanem barmit is.
Amig farmok komplett termesenek laza 40%-a akar siman landol a komposztban, mert kicsit sargabb, kicsit hosszabb, rovidebb, vagy mert egy furt bananon minimum negy banannak kell lenni, igy amin harom van az kuka, meg amig a bolt lazan kidob tonnanyi arut nap vegen, addig nem biztos, hogy az a legnagyobb gond, hogy kis joska kidobja a lottyedt paradicsomot, vagy a viragba borult krunplit.

Hari Seldon 2 2019.11.10. 08:01:52

Olaszországgal kapcsolatban van egy kis szarkasztikus bejátszás, ami pont ezeket mutatja meg:

www.youtube.com/watch?v=e2zkCh0LqyU

- Ja, és ezt egy olasz csinálta.

fhdgy 2019.11.10. 10:35:01

@Hari Seldon 2: Most összeverődött itt egy kis csapat, főleg kamionsofőrök, akiknek megmutattam az általad ide tett videót. Ők sokat vezetnek Olaszországban is és más EU-s országokban.

A reakciójuk az volt, hogy hát igen, tényleg, főleg a közlekedés ...

Shanarey 2019.11.10. 13:44:33

Az elektronikus ketyere mánia, az átlag angolra is jellemző, főleg azokra akik amúgy nem is nagyon engedhetnék meg maguknak.

Taxomükke (UK) 2019.11.10. 15:17:10

A burokratakat ki kellene irtani. Es akkor meg finom es emberies voltam.
Franciaorszagban elo hugomek 3 honapja vettek egy kisbuszt, amivel konnyebben tudnak szallitani a tolokocsis lanyukat. Az idiota aktatologato elirt egy betut a forgalmiban - harom honap nem volt eleg a Hivatalnak kijavitani a sajat tevedeset. Igy nem hasznalhatjak a kisbuszt, tehat meg kellett tartani a masik kocsit, fizetik a biztositast es adot mindkettore.... Istenverte barom egy orszag. Egy dologban jok: sztrajkolni tudnak.

Hari Seldon 2 2019.11.10. 18:38:31

@Taxomükke (UK):
Hát szerintem meg, 2016 júniusa óta azért azért nem használnék ilyen erős szavakat, ha éppen az UK-ban élek...
Igaz, bürokrácia van Franciaországban is. (egyébként meg csak addig rossz, amíg bekerülsz a rendszerbe, utána már olyan mint máshol)
De azért az istenverte barom ország? Hát akkor a Brexitland mi?

Hari Seldon 2 2019.11.10. 18:39:52

@fhdgy:
És ezt egy olasz csinálta! - Képzeld ő is "hazaköpködött". Hogy mik vannak...

fhdgy 2019.11.10. 18:50:16

@Hari Seldon 2: A Bruno nem tudom mennyire gyakori név az olaszoknál, de én arra tippelek, hogy van valami dél-tiroli beütése.

Hari Seldon 2 2019.11.10. 19:08:25

@fhdgy:
Hát Bozzetto tuti olasz név. - Persze tévedhetek, és egy másik országbeli csinálta, csak olasz felmenőkkel.

nyuszigonosz 2019.11.10. 19:08:35

@fhdgy: Nem hinném, hogy jól tippelsz, a Bruno egy egész normálisan használt név Olaszországban pl. az az olasz színész, aki egy ideig Németországban is élt az jutott eszembe mint olasz, Bruno keresztnévvel ( Bruno Maccallini ) és még mielött merthogy Németországban is élt - nem tudott soha rendesen németül :-) azért élt itt akkor mivel egy német színésznö volt akkor az élettársa söt forgatott is, és egy reklám miatt volt itt nagyon ismert a Nescaffe reklám miatt. Biztosan láttad már.

www.youtube.com/watch?v=pWMUGH5y-l4

fhdgy 2019.11.10. 19:26:36

@Hari Seldon 2: @nyuszigonosz: Jó, részemről csak egy felvetődött tipp volt, eszem ágában sincs körömszakadtáig védeni.

Egy dolog viszont eszembe jutott még: Valamikor a kétezres évek elején láttam egy műsort egy "nagy olasz" férfi énekessel. A magyar riporter németül társalgott a riport alanyával, aki tényleg "jól beszélt" németül. Az időzőjelek mind a két esetben azért vannak, mert a fickó dél-tiroli volt, neki nem tanult nyelv volt a német, hanem beleszületett. Az olasz volt a tanult nyelv számára.

Nagyon örülnék, ha valaki meg tudná nekem mondani, hogy ki volt a fickó, mert már nem emlékszem rá.

NAGY NÉV az illető, Toto Cutugno, Gianni Morandi stb. kategória, de már nem emlékszem a nevére. Ha emlékeim nem csalnak, akkor felvett neve van, mert az eredeti nem volt elég olaszos.

Golf2 2019.11.10. 19:31:16

Off.az Egyesült Államok sem ártatlan ezen a téren. Pláne, hogy egy izraeli kiberbiztonsági cég, a Cellebrite nemrég írt alá a Bevándorlási és Határvédelmi Hivatallal (Immigration and Customs Enforcement, ICE) egy 30-35 millió dolláros szerződést. A zsidó cég segítségével okostelefonokat lehet feltörni, és azokból adatokat kinyerni a tulajdonosáról...10 internetezőből 9et megfigyelnek a kormányok.

nyuszigonosz 2019.11.10. 19:37:17

@fhdgy: Hát én csak beleraktam a keresöbe az álatalad írt kritériumokat és egy Rudy Giovannini-t találtam, müvésznevén Rodolfo Giovannini.

fhdgy 2019.11.10. 19:51:14

@nyuszigonosz: Nem, a hatvanas-hetvenes évek nagy slágerénekese volt. keresem én is, de eddig sikertelenül. Az évek folyamán többször neki veselkedtem, de nem jutottam eredményre.

Talán most!

Eastbay1 2019.11.11. 09:13:52

Ez érdekes, mert nekem az Ulster Bankban és az EBS-ben is csináltak egyéniből joint account-ot 5 perc alatt. Amúgy soha nem értettem miért kell az embereknek az AIB meg a BOI, drága, lehúzós, hazudós cég mind a kettő.

mojszipupi 2019.11.11. 10:04:03

Autózás szempontjából ahogy az ember halad délre úgy romlik folyamtosan a helyzet. Az É olasz rész még tűrhető bár már az sem leányálom, de minél délebbre kerül az ember úgy merül el a pokol legmélyebb bugyraiban

teéjesenmindegy 2019.11.11. 11:06:57

"fejenként 34,3 kilogramm élelmiszert dobunk ki évente Hollandiában."
Az napi 10 deka. Az olyan sok?

Taxomükke (UK) 2019.11.11. 12:31:10

@Hari Seldon 2: oK, kicsit eltúloztam. Ne szívd mellre!

WLaci 2019.11.11. 13:18:05

@mojszipupi: Nagyon jól vezetnek az olaszok, délen is. Kiszámítható a tempó, nincs agresszivitás, segítik egymást.

_B_ 2019.11.11. 14:05:45

Én nem értem a közlekedéses problémát.
Nekem az volt a tapasztalatom, hogy bár abszolút el vannak a távolodva a svájci típusú karótnyelt szabálykövetéstől, a közúti közlekedés magyar szemmel maga az álom.
Persze kicsit szokni kell, de teljesen hiányzik az egymás szándékos szopatása.
Mindenki figyel a másikra, 100%-osan segítik egymást.
A nagyvárosokban is meglepően kevés a lámpás kereszteződés, így nincs az az idegőrlő araszolós dugó, amit pesten kibaszottul rühellek.
A körforgalomakon át teljesen organikusan hömpölyög a forgalom, nagyon ritka, hogy meg kell állni. Figyelni kell ezerrel, mert a kocsik között folyik át a robogósok áradata tetszőleges irányban :D Nekem nagyon tetszik, hogy lassan de folyamatosan lehet haladni.
Telezöldesnél mennek a balrakanyarodók is, mert engedik őket a szebejövők.
Ha a főúton folyamatos a forgalom, akkor is kihajtanak a mellékútról, és erre midnenki fel is van készülve.
A stop és elsőbbségadás tábla, meg az útburkolati jelek olyan jelképes dolgok, de ennek ellenére egymásra figyelve közlekednek.

body_andras 2019.11.11. 14:47:36

Az idő tisztelete ismeretlen az olaszoknak, ez lehetne a nulladik pont. Reggel késnek a munkából, este ha találkozód van velük, órákig váratnak. 9-kor van a meeting, 10kor még vacsoráznak, 11kor meg örülhetsz ha végre odaérnek a megbeszélt helyre. Prezentációkon 2 órát pofáznak a semmiről ahelyett hogy 5 perc alatt eladnák a projektjüket ahogy azt kell.

christophe 2019.11.11. 15:34:00

budapesti tomegkozlekedést leszàmitva ugyanez van Magyarorszàgon,nem is értem miért panaszkodik...

Alick 2019.11.11. 15:34:06

@mojszipupi: Nápoly egy gyönyörű fekvésű putritelep. :)

Én azért se tudom az EU-t komolyan venni, mert az olaszokat, görögöket ész nélkül behozták az eurozónába.
A mediterrán emberek nagyon kedvesek tudnak lenni, de a tervszerűség és fegyelem... khm. nem az erős oldaluk.

Hari Seldon 2 2019.11.11. 16:44:33

@_B_:
Gondolom azért, mert Olaszország északi és déli fele között hatalmas különbségek vannak. Északi rész nagy része, lényegében elmehetne egy véletlenszerű NSZK tartománynak. Déli része meg majdnem Románia. Közte Róma egy fura keverék. Délies, de a kormányzati szerepkör felhúzza.

inteligencs elenzeki 2019.11.11. 17:16:14

"4 A látszat a lényeg"

Dalmáciában anno egyszer egy apartmanházban laktunk két fiatal olasz (20 év körüli) fickóval.
Basszus ezek, mielőtt diszkóba indultak, 3 órán át piperészkedtek (komolyan) . OK, gondolom csajozni indultak, de nem túlzás egy kicsit ez a tollászkodás ?
Elképesztő mert ok, legyünk igényesek, de ez a feminin jellegű sminkparti egy kicsit már gáz.

_B_ 2019.11.12. 09:34:26

@Hari Seldon 2: Idén délen kocsikáztunk 2 hétig (Nápolytól lefelé). A közlekedési kultúra egyáltalán nem Románia (kivéve az utak minőségét, meg hogy egész Nápoly úgy néz ki mintha a hős utcai telepen szétterítettek volna 4 konténer szemetet).
Nem előz rád szemből senki, nem erőszakoskodnak, nem szorítanak le. A duda többnyire nem "kurvaanyád", hanem "figyelj jövök" jellegű.
Viszont mindenhol mennek és parkolnak ahol éppen elférnek, ahol 10 cm sem marad a kocsi mellett

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása