oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. november 09. 06:30,  „Hihetetlen rokonszenvvel fogadtak” 44 komment

2019. november 09. 06:30 Határátkelő

„Hihetetlen rokonszenvvel fogadtak”

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után közel 200 ezer magyar menekült Nyugatra. Köztük volt Pallai Péter is, aki később a BBC Magyar Adásának munkatársa lett, és akivel a menekültlét mellett arról is beszélgettem, miként dolgozta fel a brit közszolgálati adó a forradalom után történteket, hogyan emlékezett meg róla 10-20-30 évvel később.

1956_menekultek_foto_afp_osztrak_nemzeti_konyvtar.jpg

„Friss menekült voltam Angliában és emlékszem a brit közvélemény akkori hangulatára. Hihetetlen rokonszenvvel fogadtak bennünket és rendkívül segítőkészek voltak. Ezt az érzést a BBC tudta tükrözni” – emlékezett vissza Pallai Péter, aki szerint a Magyar Adás mély megrendüléssel dolgozta fel a helyzetet.

Szerte a szigetországban voltak spontánul szerveződő tömeggyűlések, melyeken a magyar forradalom leverése fölött érzett felháborodásuknak adtak hangot az emberek - ezekről beszámolt a BBC.

A brit közvélemény mellett a közszolgálati adó is kényes helyzetben volt, hiszen részben a szuezi beavatkozás vitte el a figyelmet a magyar forradalomról.

(A szuezi válság ugye a Szuezi-csatorna államosítása miatt tört ki, a két ellenérdekelt fél Egyiptom és a közös izraeli-brit-francia koalíció volt. A válság 1956. október 29. és november 7. között tartott, ami jórészt lefedte a magyar forradalmat. Hogy a forradalomról miként számolt be a BBC, arról ebben a posztban olvashattatok.)

„Nyilván a rossz lelkiismeret is közrejátszhatott abban, hogy a BBC nagyon alaposan tudósította azt a megrendülést, amit a magyar forradalom leverése fölött éreztek.

Nekem számos angol fiatal mondta, hogy szégyellik magukat, amiért nem segítettek. Ezt még az én akkori, jóformán nem létező angoltudásommal is felfogtam” – emlékezett vissza Pallai Péter.

A BBC akkori kommentárjainak hangvétele együttérző volt a forradalommal és elítélő a Kádár-rendszerrel szemben. Persze a történteket nem is lehet tárgyilagosan leírni.

„Csak úgy lehet leírni, hogy alapjában véve fegyvertelen, védtelen embereket gyilkoltak mind a Rádiónál az elején, mind pedig a Kossuth téren 25.-én. Lehet (és ezt nem tudom, mert nem láttam minden kommentárt), hogy a Köztársaság téri lincselés és azok, melyeket a forradalmi oldalon elkövettek ávósok vagy néha sajnos vélt ávósok ellen esetleg nem kaptak akkora súlyt ezekben a kommentárokban mint a párt és a kormány által elkövetett bűnök” – mondta.

A menekültáradat megindulásakor a BBC Magyar Adása ott volt Ausztriában, a táborokban, rengeteg hanganyag készült, melyek jórészt fennmaradtak, ma is meghallgathatók.

„Az interjúkból egyrészt arról próbáltak meg képet alkotni, milyen volt a forradalom, mi történt Magyarországon, másrészt a Rákosi-rendszer működése volt terítéken” – mesélte Pallai Péter.

„Természetesen a menekültek között voltak szájhősök, akik eltúlozták vagy saját fontosságukat, vagy az eseményeket, de nagyon sok egészen meggyőző, reális, őszinte történet is elhangzott” – tette hozzá.

Később aztán, már BBC-s munkatársként Péter is csinált 1956-os műsorokat, ezek összeállítása a forradalom egykori résztvevőjeként érzelmileg nem volt egyszerű feladat.

„Nekem 1956 (és tudom, hogyan hangozhat ez egy mai fiatal számára) életem egyik legszentebb korszaka volt, amikor egy nép felülemelkedett önmagán. Nem tudom, hogyan lehet erről józan, hideg hangon nyilatkozni, ennek megfelelően ezekben a műsorokban én meg sem szólaltam, legfeljebb az előre megírt összekötő szövegeket olvastam fel.

Ha tetszik, kilógott a lóláb, hiszen ezek a műsorok továbbra is a forradalom jogosságát, indokoltságát tükrözték. (…) Védtelen embereket legyilkoltak – így kezdődött, így folytatódott és így fejeződött be. Voltak emberek, akik részt vettek a forradalomban, lőttek is, azokat is felakasztották, de felakasztottak egy csomó olyan embert is, akinek a kezéhez semmiféle vér nem tapadt.

Koholt vádak alapján olyan fiatalokat végeztek ki, akik nem is harcoltak. Hogy lehet erről hűvös távolságtartással nyilatkozni? Hogyan lehet bármilyen vészkorszakról úgy megemlékezni, hogy az embernek nincs morális álláspontja?” – tette fel a kérdéseket Pallai Péter.

Miről beszélgettünk még?

Hogyan számolt be a BBC a forradalom leveréséről? (beszélgetés eleje)

Kommentárok hangvétele a forradalom után (3 perctől)

Hogyan lehet egyszerre BBC-s újságírónak és magyar hazafinak lenni? (5 perctől)

Milyen fékek és ellenőrző mechanizmusok működtek a BBC-n belül ebben a példa nélküli helyzetben? (7 perctől)

Hogyan számolt be a BBC a november 4.-e utáni eseményekről? (8 és fél perctől)

A Kádár-rendszer és az évfordulók - 1966 (12 perctől)

A popműsorok indulása és szerepe (16 perctől)

A hivatalos magyar reakció változásai az évtizedek alatt (24 perctől)

Megpróbált-e a magyar titkosszolgálat beépülni a BBC Magyar Adásába? (26 és fél perctől)

Miként változtak a BBC műsorai 1966 és 1986 között? (29 perctől)

Hogyan működött egy ennyire változatos újságírókból álló szerkesztőség? (34 perctől)

A beszélgetést a SPOTIFY-ON IS MEGHALLGATHATOD IDE KATTINTVA.

(Fotó: AFP/Osztrák Nemzeti Könyvtár)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast történelem Magyarország Nagy-Britannia BBC

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6415297870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.11.09. 06:47:08

részben a szuezi beavatkozás vitte el a figyelmet a magyar forradalomról...

Csodabogár 2019.11.09. 10:09:40

"Nekem 1956 (és tudom, hogyan hangozhat ez egy mai fiatal számára) életem egyik legszentebb korszaka volt, "
Nekem is és sajnos személyes jóbarátot is kivégeztek "hálából" hogy megmentett néhány ávóst a lincseléstől Szegeden.
De nem érdemes erről manapság beszélni, miután pl. engem se érint különösebben a 1848-as szabadságharc, megértem a mai fiatalokat.

SzZoole 2019.11.09. 13:42:18

@Csodabogár: pedig jó lenne hallani a történeteket azoktól akik meg/átélték azt a kort.

Nekem édesapám mesélt róla, 1939-ben született, egy két dolgot. Ő akkor volt tanuló és ő is látott spontán akasztás.

Csodabogár 2019.11.09. 17:28:14

@ZooLeka: Régen igyekeztem mindenhol terjeszteni amit megéltünk akkor. Aztán rájöttem, hogy értelmetlen, több okból. Aki nem élte meg, annak nem élmény. Látom most a németeknél 30 éve omlott le a fal. Az a korosztály, aki azután született, még akkor se biztos, hogy tud róla valamit ha Berlinben él.
A 12 nap alatt egy különleges tudatállapotban voltam/voltunk, azt átadni nem lehet. Akasztásba én is belefutottam, a körúton. Ma még filmen se szivesen nézek ilyesmit, de akkor egy cseppet se zavart vagy rendített meg.

SzZoole 2019.11.09. 18:16:36

@Csodabogár: ‘88-tol ‘92-ig jártam középiskolába, így a történelet a II. világháború befejezteig tanította a tanár.
Az utánna levő időket nem tanította, mert azt mondta, hogy azokról az időkről ujj történelem könyveket most írják.
Azt is mondta, hogy azért nem ad anyagot róla, mert még nem tudják, hogy akkor forradalom volt vagy ellenforradalom.

shaktele 2019.11.09. 18:30:20

@Csodabogár:

Ez pont olyan hogy az én kokárdámat nem tudja velem megutáltatni Orbán.

Az itteni “ifjoncok” pld fel nem vennék, miatta.

(Bezzeg a Klára, igaz mate? :))

nyuszigonosz 2019.11.09. 19:44:50

@Csodabogár: Írod: " Látom most a németeknél 30 éve omlott le a fal. Az a korosztály, aki azután született, még akkor se biztos, hogy tud róla valamit ha Berlinben él."

Valahogy nem igazán látod jól, mert nincs így. Ma, november 9-én ünnepli Németország az újraegyesítést, mindenhol, egész Németország területén.
Meg hát nem csak Berlinben volt fal. 1.400 km hosszú "belsö" német-német határ, többhelyütt szintén fal is a sok minden máshoz a határon, így ugye nem csak Berlinben omlott le a fal. Igaz a turisták azt bámulják és vesznek ereklyét- állítólagos fal darabokat. :-)

( igaz sok mindenki saját falai, azok még mindig nem)

Ez a valaha két Németország közötti határ sincs már, vannak emlékhelyek, persze.
És hát majd mindenkinek vannak rokonai/ismerösei/munkatársai/ akár élettársa a valaha "másik" Németországból.

Nem igaz az az állítás, hogy aki nem élte át, az nem is tud róla.

nyuszigonosz 2019.11.09. 19:56:01

@Csodabogár: - nem kritika volt feléd, amit írtam, hanem inkább az, ahogy én látom, ahogy én élem meg, és hát tán közelebbröl látom. :-)

Még ezt tenném hozzá: jó, ha valaki, aki megélt/átélt különbözö történelmi eseményeket, beszél róla. Úgy a jóról mint a rosszról.

Sajnos a mai tarsadalom eléggé gyorsan átlép akármin, új érdekességeket hajszolva és ezzel sok sok fontos történés jó vagy rossz feledésbe merül/het.
Nem jó ez, mivel az emberek többsége aztán újra odajut/hat, ahová nem jó érni: kirekesztés, nacionalizmus, rasszizmus.

shaktele 2019.11.09. 20:01:33

@nyuszigonosz: Tudás és megélés két különböző dolog.

Ő az utóbbira gondolt, a régi érzésekre..amik ünnepekből, régi dokufilmekből nem érhetnek el hozzád.

Ferstén?

nyuszigonosz 2019.11.09. 20:09:04

@shaktiii:
Inkább megvárom, mit és hogyan gondolt @Csodabogár: mivel ezt ö tudja.

Te is és én is csak találgathatung.

Golf2 2019.11.09. 20:24:27

Furcsa hogy 30 év alatt se forrtak össze a bochék,még mindig ossik,wessik.

Dikusz 2019.11.09. 20:47:58

@ZooLeka: Azok a hiteles történetek, amit a szüleink meséltek azokról az évekről.
Nekem is apukám mesélt "56-ról (ő 1925ben született), mi akkoriban közel laktunk a harcokhoz. A Baross tér, Köztársaság tér kb 500 m-re volt tőlünk. Nagymamám, anyukám a Péterfyben feküdt. Én nemigen emlékszem mi volt akkor...

shaktele 2019.11.09. 22:58:31

@Golf2: ossik tele vannak ujnácikkal..munkanélküliség magasabb mint nyugaton..kell még egy generációváltozás, vagy kettő

Lassúság van, hátha érdekli valakit: Kipcsák Hun Viktor hiedelmek

www.es.hu/cikk/2019-11-08/bocz-endre/elodeink-a-hunok.html

Ha megnézed a hirdetést, ingyen van.

Csodabogár 2019.11.09. 23:39:34

@shaktiii: Velem akkor utáltatták meg, mikor "aki magyar a választásokig hordja" volt a jelszó. Nos a választás valamikor májusban volt és itt a kerületben direkt stirölték az embert, hogy van-e kokárda vagy nincs. Az enyém első nap a szemétben landolt és ott is marad.

Csodabogár 2019.11.09. 23:46:05

@nyuszigonosz: Egyszer a német tv-ben volt olyan, hogy fiatalokat szólítottak le az utcán és sajnos igen csak tudatlanok voltak.
Persze, hogy ma ünnepelték, meg egész héten is. Anno a telefonon lógtam a barátnőmmel aki Berlinben élt, a gyerekei valahol a falon mi meg bőgtünk örömünkben, a drót két végén.

Másról se szólt a héten a tv, sajnos német újságok már nem kaphatók Budapesten, mint a nem egybe forrásról. Aki ismerte a DDR életet, az érti, hogy hol vannak a nehézségek. Ettől függetlenül a thüringiaiak enyhén skrizofének szerintem.:-(

Csodabogár 2019.11.09. 23:50:40

@shaktiii: Nem azért mondom de van egy amerikai neonáci csoport akik tavaly áttelepültek a németekhez is. Most gyanitható, hogy ők küldözgetnek halálos fenyegetéseket, ki tudja miért de zöld politikusoknak. No persze kap minden politikus minden féle fenyegetést, de ezek állítólag komolyan veendők.

Dikusz 2019.11.10. 05:44:01

@Csodabogár: Jól emlékszem erre, ez 1998-ban volt. A hivatalban az akkori főnöknőm egy tenyérnyi kokárdát tűzött ki magára, az elvárásnak megfelelően. Akkor már kb mint 30 éve volt osztályvezető, jókorát "pálfordult"...
Sokáig én sem viseltem a kokárdát éppen emiatt, itthon vettem mindig elő, kidobni soha nem dobtam volna. Három éve teszem ki újra, a magam gondolatai szerint. Nem vagyok hajlandó mai politikát belelátni.

adg 2019.11.10. 07:24:06

@Dikusz: @Csodabogár: az az erdekes ebben a kokardas meg ehhez hasonlo sztorikban, hogy a fidesz milyen jatszi konnyedseggel allitott ilyen gyermeteg, abszolut atlatszo csapdakat, amibe azta a vegtelenul ostoba ellenzek bele is esett minden alkalommal.
Lassuk be, ha az ellenzek nem fujja fel, semmi cirkusz nem lett volna belole. Kepzeljetek el a szituaciot, hogy azt mondjak, oke, hordjuk mi is. Vagy csak ignoraljak, “hordjatok, ki nem szarja le?”. Teljesen nevetsegesse valt volna az egesz otlet a fidesszel egyutt. De nem, nekiallnak habzo szajjal orjongeni, holott - pl koteles beszed felfujasa, stb - egy centivel sem voltak jobbak.
De legalabb kiszamithatoan ostobak voltak. Amit ki is hasznalt a fidesz, es epp csak nem sikerult forditaniuk. Annal a valasztasnal, foleg a masodik fordulo elott, mindket oldal lement az aljaig.

trabant 2019.11.10. 08:36:07

A német falbontás 30. évfordulója apropójából:
Látta valaki Mihail Gorbacsovot a meghívottak között vagy V4-es államfôk mellett, vagy az ünnepség közelében?

Ott lett volna a helye neki is, Németh Miklósnak is, de szerintem sehol nem említették egyikükket se. (R. Reagan, Horn Gyula már nem él.)

Platonica 2019.11.10. 09:54:40

@trabant: Lehet, h hivtak oket, ki tudja? Gorbacsov mar 88...

Egyebkent: time.com/5714770/mikhail-gorbachev-berlin-wall/

nyuszigonosz 2019.11.10. 10:39:35

@trabant: Szerintem volt meghívás. Gorbacsov korára/egészségi állapotára való tekintettel nem tudott részt venni, ezért Frank Walter Steinmeier - német elnök köszönö beszédének egy része kimondottan Gorbacsovnak szólt.
Ám természetesen nem csak neki, hanem külön a V4 országainak is.

Szóval Németország nem felejtette el Michail Gorbacson érdemeit.

adg 2019.11.10. 12:28:48

Miert kellene halasnak lenni gorbacsovnak?

nyuszigonosz 2019.11.10. 13:24:21

@adg: Mivel Gorbacsov annak idején a peresztrojka nevü reformjával nemcsak egy szovjet gazdasági változást indított el, hanem egy más, egy nyugodtabb kelet-nyugati létet is, olyat, ami lehetövé tette a változásokat.

adg 2019.11.10. 13:32:35

@nyuszigonosz: es gondolod, akkor is igy lett volna, ha nem lett volna napnal vilagosabb, hogy rajuk szakad az egesz rendszer? Ha meg lett volna ereje a szunak osszetartani a birodalmat?

adg 2019.11.10. 13:38:27

Annal nyilvan jobb volt,ezt epismerhetjuk erdemenek, mintha nekiallt volna cirkuszolni, de nem tudta volna vegigvinnI amugy sem. Nem volt mar ero egybentartani a birodalmat.
Valamiert azt sejtem, hogy ha 20 evvel korabban kerul hatalomra gorbacsov, akkor nem lett volna peresztrojka meg hatarnyitas.

nyuszigonosz 2019.11.10. 13:40:06

@adg: :-)
Nézd végeredményben a SZU-nak is bele kellett egyezni a német újraegyesítésbe, mint az USA-nak is és még tudomisén melyik államoknak.
Szóval a köszönet tegnap Frank Walter Steinmeiertöl rendben volt.

Helmut Kohl írásaiból és elbeszéléseiböl tudom, hogy pl. Gorbacsov garantálta a volt NDK gyárak termékeinek átvételét még további évekre is ( máshol nem volt rájuk kereslet) addig, míg majd ki és átépül ott a gazdasági helyzet majd normalizálódik, hogy az ott élök munkahelyei megmaradjanak.
Na sajnos ebböl nem lett semmi a Jelzin hatalomátvétele után. :-(
Ez elég sok nem jót okozott, ami sajnos napjainkig hat.

nyuszigonosz 2019.11.10. 13:41:56

@adg: Lehet, hogy ha 20 évvel hamarabb kerül Gorbacsov hatalomra, ö is csak egy további Brezsnyev lett volna, kitudja.

shaktele 2019.11.10. 13:52:52

@nyuszigonosz:

Reagan embere Brezinski nyirta ki a ruszki hegemóniát az afgán csapdával, a csillagok háborújával, Gorbi már csak hab volt a tortán.

shaktele 2019.11.10. 13:52:52

@Csodabogár: Pont a te reakciódat hoztam fel példának - meg kell élni a dolgokat, tudni nem elég.

shaktele 2019.11.10. 13:52:52

@Csodabogár:

Rákerestem erre, azon kívül hogy közös szimbólumokat használnak néha, nem leltem erről infót..

Tudsz adni linket, cikket?

shaktele 2019.11.10. 13:52:52

@Dikusz: “ Nem vagyok hajlandó mai politikát belelátni.”

Én sem.

shaktele 2019.11.10. 13:53:43

@adg: te hányban is húztál el hazulról?

shaktele 2019.11.10. 14:12:19

444.hu/2019/11/09/schmidt-maria-megfeddi-rajk-laszlo-ozvegyet-es-solt-ottilia-lanyat-amiert-tiltakoztak-az-emlekbelyegek-ellen

Puffogj csak marcsi.

Remélem hogy valamelyik civil szervezet felkarolja az ügyet, hogy Ottiliának, Krassó Gyurinak, Lacinak legyen bélyege.

kewcheg 2019.11.10. 17:43:44

56 -ot én se forradalomnak, se ellenforradalomnak nem tartom, hanem az emberi geciség és aljasság elleni harcnak, amit a normális vívott az abnormális ellen.Éppen ezért ma sem a színek, oldalak, pártok számitanak, hanem az hogy az aljadékság ne vegye át az uralmat a normális ember fölött.Ebben nem jol állunk....

adg 2019.11.10. 22:28:00

@shaktiii: rajottel mar az atlageletkor es a varhato elettartam kozti kulonbsegre?

adg 2019.11.10. 22:43:39

@nyuszigonosz: igen, erre gondolok pontosan. Valamiert nekem ez ugy tunik, hogy annyi irhato jova neki pozitivumkent, hogy felismerte, a rendszer epp osszedol, es eselyuk sincs egyben tartani, es akkor inkabb megprobalta kulturemberkent levezenyelni, amennyire lehetett, es elkerulni az eroszakot. Ezert mondjuk jogos a koszonet reszben.

Ha teszem azt honecker meg huzza par evig, majd odaall a falhoz o is bontani, amikor mar nincs tovabb, meg megengedi a hatarnyitast, mikor mar amugy is nyilvanvalo a veg, akkor most neki is hálát rebegne mindenki?
Nyilvan, gorbacsov osszemerhetetlenul ertelmesebb es elorelatobb volt, mint pl ceausescu, aki szepen bemutatta a masik utat.

Ezek persze olyan “mi lett volna, ha maskepp lett volna?” ertelmetlen talalgatasok, mint mikor azt boncolgatjak, hogy hitler megnyeri a haborut, a rendszer megnyugszik, egy szuper, prosperalo nemetorszag epul fel, ahol nagy a jolet, es mikor 60-ban mondjuk meghal, akkor nagy nemzeti hos lesz belole, a nemetek apja, meg a tobbi szokasos okorseg. (A parhuzam pl kadarral nem a veletlen muve)

Nemeth miklos ebbol a szempontbol nekem kicsit tokosebb volt, mert o szembement a hivatalos politikaval, mikor kiengedte a keletnemeteket.

adg 2019.11.10. 22:57:46

@shaktiii:
a: szandekosan erted felre
b: nem olvastad a cikket, es a cimet sem
c: nem sikerult ertelmezni.

Ezt a harom lehetoseget latom. Eleg gaz mindharom rad nezve.

shaktele 2019.11.11. 02:59:39

@adg: Kinek adjon a kancsimarcsi bélyeget mate?

A sokszor kivégzett Dózsa Lacinak?

adg 2019.11.11. 03:10:27

@shaktiii: miert futtyent a rigo?

blackhairlady 2019.11.11. 03:49:46

@shaktiii: Szerintem te mar elfelejtettel magyarul, nem megy a szovegertes.

shaktele 2019.11.11. 14:05:53

@blackhairlady: Igazad van.

Szóval hogy alakult a november 5 texasi választás, kiebrudaltátok a GOP mocskot?

shaktele 2019.11.11. 14:27:50

@adg: Kokárdával hogy állsz?

Felveszed ma a puppyt?

Látod itt ebből is cirkusz van, de ez legyen a legnagyobb bajunk.

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152957540&t=9054712

adg 2019.11.11. 23:24:02

@shaktiii: jo, akkor valasszuk kette. Nezzuk eloszor az atlageletkort. Szerinted az mi? Hogy lehet 27 ev?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása