oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 31. 06:30,  Az egyetlen kiút 188 komment

2019. október 31. 06:30 Határátkelő

Az egyetlen kiút

Egészen különleges poszt a mai, pontosabban egy sorozat első része, amiben végigkövethetjük, ahogyan határátkelő lesz olyasvalakiből, akinek ez soha nem volt a vágya. Viktor története hosszú, de nagyon megéri végigolvasni, sok mindent meg lehet érteni abból, miért dönt valaki végül a határátkelés mellett, akinek pedig Magyarországon látszólag mindene megvolt.

uttoro.jpg

Újra Magyarországra születni

Az ember néha elgondolkodik, hogy ha újrakezdhetné, mit csinálna másképp, esetleg hova és milyen körülmények közé születne újra. Ezzel a gondolatkísérlettel szoktam rájönni, hogy igazából nagyon szerencsés vagyok, mivel bár sok mindent másképp csinálnék, azon nem változtatnék, hogy hova, milyen körülmények közé szülessek újra.

Magyarország, hetvenes évek közepe, közepesen nagy város, diplomás szülők. Ez a kombináció szerintem veri a világtörténelemben előforduló születések legnagyobb részét. Hülye lennek bekockáztatni az esetleges 1-2 százaléknyi jobbért.

Ezek a körülmények nem biztosítottak tökéletes gyerekkort. De biztonságos és nyugodt körülményeket igen. Persze voltak dolgok, amiket nem értettem, vagy nem tetszettek, de azok apróságok voltak és könnyű volt rajtuk túllépni.

Gyerekkor a nyolcvanas években

Kisiskolás koromban nem értettem például, hogy a tanárok miért feltűnően nyájasak egyes szülőkkel. Ráadásul pont azokban a családokban volt telefon is, ami amúgy legtöbbünknek nem lehetett.

Azt sem értettem, miért kell vigyázzban, télen pedig levett sapkával állni, amíg az igazgató, akit amúgy utáltunk, elhalad. Kicsit megalázó volt, de az ilyenekkel megtanultunk együtt élni.

Nem tetszettek az olyanok, mint amikor nyolcadik felé az osztályfőnöknek valamiért elsült az agya az egyik gyerekre, és sikított vele, hogy „Úgy tönkre teszlek, hogy soha nem lesz belőled senki! Olyan jellemzést írok rólad, hogy nem fognak felvenni soha egy iskolába sem!”.

Talányos volt a „fusizni” szó jelentése. Valahogy kapcsolódott a „sunyiban” jelentéséhez, ugyanakkor az épülő családi házunkban is sok mindent fusiban oldottak meg, mert másképpen nem lehetett.

A nyolcvanas évek második felében apám is elkezdett fusizni. Alapjában középvezetőként végzett szellemi munkát egy állami vállalatnál (hol máshol abban az időben?), fusiban meg fizikai melót csinált, de néha kb. annyit keresett pluszban vele, mint a rendes munkájával.

Mi az a rendszerváltás? És kit érdekel?

Középiskolában nem értettem, hogy egyszer miért kapcsolta be a töritanár izgatottan a tv-t, ahol egy dögunalmas közvetítésben elmondták, hogy „Magyarország formája köztársaság”.

A töritanár meg olyan hangsúllyal mondta nekünk, hogy „ez egy hatalmas történelmi pillanat, de szerencsések vagytok, gyerekek”, mintha valami lottó ötöst nyertünk volna, de nem merné elhinni.

És azt sem értettem, hogy apám miért mondott fel nem sokkal később a munkahelyén egy boldog „többet nem dolgozok azok között a hülyék között" felkiáltással, hogy aztán csak a fusi melójára koncentrálhasson, bár akkor ezt már „vállalkozónak” hívták. Akárhogy is, nekem ez úgy tűnt, hogy nincs rendes munkája.

De mint ahogy mondtam, ezek apróságok voltak. Felnőttem egészségben, mindig volt parizeres kenyérre való, néha gépsonkára is, hétvégi rántott hús, balatoni nyaralások, átbringázott nyáriszünetek. Majd felvettek programozó matematikus hallgatónak az egyetemre.

Amikor tisztulni kezdett a kép

Az egyetemen, ha ügyesen kuporgattuk az ösztöndíjunkat, és csináltunk túlélő napokat kizárólag vajaskenyérrel jól beosztva, akkor mindig maradt egy kicsi később sörözésre, a rendszerváltást követő drasztikus életszínvonal-csökkenés ellenére is.

Itt a tarisznyás barátaim felvilágosítottak pár dologról, amit összekombinálva a választható közgáz tantárgyakkal, megmagyarázta gyerekkoromból az egyes emberek előtt ponttá zsugorodó tanárokat, a pökhendi igazgatót, a fusizás jelenteset, és a karrierlehetőségeket "azok között a hülyék között".

Később nyári diákmunkásként egy adóhatóságnál volt alkalmam élőben is megtekinteni a szocializmusból átmentett munkamorált és hierarchikus viszonyokat, és ekkor már egyetértettem az izgatott történelemtanár kijelentésével: igen, szerencsés vagyok. Igazából szerencsésebb, mint ő akkor azt gondolta.

Hol máshol és melyik korban szerezhetett valaki egy magas szintű diplomát pénz nélkül senkiként, senkik gyerekeinek születve? Magyarországon a szocializmusban, ha volt annyira senki, hogy ne tegyen keresztbe Valakiknek.

És hol máshol lehetett egy értékes ingyen diplomával elkezdeni úgy dolgozni, hogy ne feltétlen egy seggfej Valaki idióta valakije legyen a főnöke, mint apámnak? Hát a szocializmus végével Magyarországon, ha találtunk egy magánvállalkozást egy haladó szellemű tulajdonossal.

Az új rendszer nyertesei

1996-ban kezdtem el dolgozni, lényegében nincstelenül. Egy sporttárskával költöztem fel Pestre, amibe belefért a három agyonmosott és kinyúlt pólóm a néhány pár zoknival és alsógatyával. Az első havi lakásbérletre a nővérem adott kölcsönt.

Az első havi fizetésem nettó 50 ezer forint volt. Kövér másfélszer annyi, mint anyám vagy a barátnőm anyjának fizetése 25-30 év munkaviszony után. Hiányszakma, kapitalizmus, szerencse. Ez elég volt egy kb. 25nm-es pici lakásbérletre, a szokásos parizeres kenyérre, és maradt egy kis extra is.

A bérem folyamatosan és gyorsan nőtt reál érteken is, 1999-re elérte a nettó 300 ezer forintot, az akkori nettó átlagbér 5-6-szorosát. Ez rengeteg pénz volt, és bár időközben lecseréltem a szakadt pólóimat jobb minőségű ingekre, igazából a költési szokásaim nem változtak sokat ahhoz képest, mint ami az előző 25 év alatt belém égett. Standard parizeres kenyér, lakásbérlet, számlák, és ennyi. Majd egyszer csak valami történt.

Magánéleti rendszerváltás

Késő őszi nap lehetett 1999 kőrül, bevásárlás közben egy szegény kis faluból származó, amúgy közgazdász barátnőmmel. Állunk a zöldségpultnál, majd megszólalok „Én paradicsomot is akarok a szendvicshez”! „Most nincs idénye, nézd már meg milyen drága”. „Nem érdekel, akarok paradicsomot is. Nehogy mar ilyen szarságokon kelljen spórolnunk”. Látszott rajta, hogy ő is akarja, és végül nem is kellett győzködni.

Bár eleinte lelkiismeretfurdalás kísérte, szépen lassan rászoktunk, hogy azt veszünk kajának, amit akarunk, aztán pedig úgy általában, azt veszünk, amit akarunk.

Elkezdtem ejtőernyőzni, mert mindig ki akartam próbálni. Igaz egy havi fizetés volt a tanfolyam díja, de szerencsére havi átlagfizetés, szóval nekem csak 3-4 napi.

A következő nyáron a Kanári-szigetekre vittem nyaralni a barátnőmet két hétre, négy évvel azután, hogy a sporttáskába tömött szakadt pólóimmal megérkeztem Pestre.

Télen rászoktunk, hogy hétvégénkként megyünk snowboardozni, tavasszal rendszeresen vadvizezni, majd nyárra beiratkoztunk búvár tanfolyamra. Átköltöztünk egy nagyobb, kb. 55 négyzetméteres, új építésű bérelt lakásba, élveztük az életet.

Sokszor sokat kellett dolgozni, és voltak hónapok, amiket a stresszes, kemény munka miatt utáltam, de hétvégén a símezők, vagy Szlovénia szinte giccsesen szép hegyei adtak egy egészséges egyensúlyt a munka és a munka gyümölcsének élvezete között.

Az élet vidám és lezsírozott

2003-ban a barátnőm teherbe esett, vettünk egy kb. 70-nm-es új építésű lakást, az élet a gyerekkel természetesen megváltozott. A snowboardozásból Kolping hotel lett, meg bokáig érő gyerekmedence. A fizetésem az átlagbérhez képest nem nőtt már tovább, évekig megmaradt az 5-6-szoros sávban. Ez kényelmes életet biztosított.

2005 nyarán emlékszem, amikor ültem a gyerekkel a homokozóban, ahogy játszogatott. Amikor egy kisgyerek csöndben-nyugodtan játszik, valahogy olyan csiklandós érzés lesz úrrá az emberen, gondolom valami oxitocin trükk, hogy úgy érezzük, most minden ideális. És az is volt.

Egyetlen vágyam volt hátra, egy családi ház, de azért nem kellett tenni sokat, csak várni, hogy majd összegyűlik a pénz az évek alatt. Az élet lezsírozottnak látszott. 30 éves vagyok és ennyi? Mindent elértem, még többet is, mint akartam vagy álmodni mertem volna.

Ez egyben jó érzés is volt és ijesztő is. Mi lesz a következő 50 évben, semmi új már? Az 5-szor több, mint amit eddig felnőttként éltem. Karrier szempontból elértem, ami bennem volt és amit a képességeim megengedtek, anyagilag így is több jutott, mint legtöbbeknek, hova tovább?

Mi nem tetszik ezeknek?

2006-ban az egyik kollegám bejelentette, hogy ők kikötöznek Új-Zélandra. Azt mondta, hogy nem lát javulást abban, ahogy az országban mennek a dolgok, és egy normális országban szeretne élni és a gyerekeit felnevelni. Egyáltalán nem értettem vele egyet, én hatalmas javulást láttam, és nem csak a saját életemben.

Milyen volt 95-ben levezetni Pestről Szegedre, és milyen 2005-ben? Milyen volt 95-ben az okmányirodai várakozás egy útlevélre, és milyen 2005-ben? Még az emberek vezetési stílusa is rengeteget javult, 90-ben, ha valaki hozzájutott egy 15 éves Opelhez, letolta az összes Zsigulit az útról, 2005-ben pedig a sofőrök egy része hajlandó lemondani az elsőbbségéről, hogy beengedjen a körforgalomba, ha a nagy forgalom miatt egyébként nem lehetett beférni. Az utak meg tele voltak I-s meg J-s rendszámú autókkal, ami azt jelentette, hogy zsír újak.

Semmi, csak a politikusok hülyék

Akkoriban nem sokat érdekelt a politika, kb. a gazdasági híreket olvastam. Persze átjutott a politikából valamennyi, és láttam, hogy töketlenkedés folyik. 2006-ban például naivan reménykedtem, hogy a nagy színvallás után az elmúlt évek semmittevéséről és annak leplezéséről, akkor ezek hátha beáldozzák magukat és elkezdenek valami érdemi átalakítást, ami majd persze az embereknek nem tetszik, de hosszú távon jó lesz. A szakértők már régóta ismétlik mit kellene.

Először jöttek a tárgyalható ötletek és az értelmes viták, aztán sorra puhultak fel a programok, egészen addig a pontig, amikor már értelmetlen kompromisszumok voltak.

Az egyik oldalon folytatódott a töketlenkedés és a pozícióféltés, a másik oldalon egyre feltűnőbb lett a politikai érdekből való rombolás, amivel például elsöpörték azt a kevés eredményt, amivel akkor egyetértettem.

2010-ben már zavarba ejtő volt eldönteni kire kellene szavazni, a semmittevőkre, a gátlástalan szemétládákra vagy a jelentéktelenekre. A Fidesz győzelme után még mindig abban reménykedtem, azért titkolták a programjukat eddig, mert majd ártatlanul előjönnek valami „bocs, emberek, az előző kormányok úgy szétrontották az országot, hogy most kénytelenek vagyunk ezt meg az a kemény átalakítást megtenni” - végül is 1998 után volt jó pár pozitív húzásuk, nem hülyék, csak gennyládák, töketlennek meg semmiképpen nem töketlenek, nem úgy, mint az előzőek. De aztán csak a mondat első felével jöttek elő. Illetve részben a másodikkal is, csak nem úgy, ahogy gondoltam.

Lehet, hogy nem csak hülyék

Amikor elkezdték kóstolgatni a magánnyugdíjpénztár témát, nem hittem, hogy lesz belőle valami, azt hittem csak nyomást gyakorolnak az unióra, hogy engedjenek magasabb hiányt.

Aztán egyre többet mondogatták, majd meghozták a törvényt a lehető legszemetebb módon - menj be, ha meg akarod tartani a pénzed, karácsonykor a kb. egy szem helyre.

Mivel csak a saját és a kollegáim véleményét ismertem, azt hittem, egy jelentős tömeg veszi a fáradtságot, nem csak a pénz miatt, hanem mert ez a fajta aljas lépés kiveri a biztosítékot, és ellenállnak. De ez a jelentős tömeg csak 3% volt.

A sokkoló pofon

Sokkolt a szembesülés, hogy 100-ból 97 ember csak vállat vont a kérdésre, vagy mert tesz rá, vagy mert nem is érti, hogy ez miről is szól a pénzen kívül. Sokkolt, hogy a kormány pár hónap után sikeresen végrehajtott egy kísérletet, ami bizonyította, hogy bármit megtehet ellenállás nélkül. És utána sorba jöttek is a bármik, a kicsinyes Földrajzinév-bizottság bosszútól a komplett üzleti szektorok kisajátításáig.

Én pedig egyszerre voltam zavarodott es dühös. Zavarodott, mert a megszokott világképem összedőlni látszott, és nem tudtam, hogy mi és hogyan történhet még meg, és az hogyan fog érinteni engem.

A kollegáim közül többen nyitottak számlát Ausztriában, és kimenekítették a könnyen mozdítható pénzük egy részét, biztos, ami biztos alapon. A 18 lakásos társasházunkból rövid időn belül ketten fogták magukat, és a komplett családdal kimentek külföldre, olyanok, akik egyébként jól éltek.

Mi jön még? Hogyan védjük ki? Mi lesz, ha? Mikor lesz késő? Észre fogjuk-e venni, ha már közeledik a pillanat, amikor késő?

És dühös voltam a tehetetlenségtől, és attól, hogy milyen vak voltam, hogy csak azért, mert a környezetem úgy gondolkodott, mint én, azt hittem az a norma az egész országban, és ezek nem történhetnek meg.

Dühös voltam, mert lúzernek éreztem magam olyanok miatt, hogy volt, hogy a bejelentett bért választottam a 10% magasabb „okosban” fizetés miatt, és akkor magamban büszke voltam rá, azt hittem az a helyes. A közösség érdekében is.

A 100%-ból 100% érdekében, nem a 3% hozzám hasonló érdekében. A szép, kiszámítható, és az általam helyes úton tartottnak gondolt életem nem volt többet kiszámítható, és nem láttam mi lenne a helyes út.

Soha nem tetszett a külföld gondolata

A feleségem közben elkezdte pedzegetni, hogy lehet, hogy nekünk is külföldre kellene menni, ki tudja, mi lesz meg itt, milyen világ lesz, mire felnőnek a gyerekek. Nem nagyon tetszett az ötlet, mint előtte sohasem.

Pár egyetemi társam egy-két évvel az egyetem után már külföldre ment 1997-98 körül. Akkor a magyar és kinti IT-bérek között még hatalmas különbségek voltak és látványosan jobb életet tudtak élni. Szinte azonnal vettek autót, pesti szemmel nagy házat béreltek.

Valahol irigyeltem őket, de megrémisztett a gondolat attól, hogy idegen helyen éljek, főleg mert kb. csak annyit tudtam angolul, mint ami az IT szakmához akkor kellett olvasás szintjén.

Később, kb. 2006 kőrül, amikor az egyik meglátogatott, megint feljött a téma. Ő gazdagabb életet élt, mint én, de az enyém sem volt addigra rossz, igazából nem éreztem, hogy bármi hiányozna, leszámítva a családi házat. Magyarországon már elértem valamit, és nem tetszett a gondolat, hogy nyelvi hátrányokkal, idegenként éljek valahol.

Ekkoriban néha már kellett heteket külföldön tartózkodnom munka miatt, így volt egy elképzelésem, hogy milyen lehet a külföldi élet, és milyen „élvezetes” egy nem anyanyelven folytatott „társalgás” ebéd közben. 2010-ben, amikor egy nagyobb multihoz interjúztam, kérdezték, hogy nem-e érdekel pozíció Londonban, mert oda is keresnek, de még csak nem is gondolkodtam rajta.

2012-re a változások miatt eljutottam oda, hogy már nem tűnt ördögtől való gondolatnak, de a külföldre költözés bizonytalansága még mindig félelmetesebbnek tűnt, mint Magyarország a hirtelen ömleni kezdő gennyel együtt.

Túl nagy felelősség családdal a nyakamban, túl nagy lépés, túl kiszámíthatatlan, nem beszélem úgy a nyelvet, nem akarok sehol másodrangú lenni, ezek voltak a válaszaim a páromnak. De könnyebben is össze lehetett volna foglalni: be vagyok szarva a gondolattól, hiába kezdem érezni, hogy lehet, hogy az lenne a jobb út.

Vissza 1960-ba?

Az egész úgy tűnt, mintha visszafordultunk volna afelé a világ felé, ami gyerekként jó volt, bár nem mindig értettem, mostanra viszont már felfogtam, hogy mi volt vele a baj.

Ilyen helyen éljek? Ahol a ponttá zsugorodás képessége túlélési eszköz? Ha más a véleményed a Ferihegy új nevéről, kirúgnak? Ahol egy tanár vagy egyéb Valaki egy jelentéssel tönkre vághat bárkit?

De ha az én aktív koromban annyira még nem is rendeződik vissza minden, mi lesz a gyerekeimmel a következő 60-70 évben? Ez nem csak rólunk szól, róluk is, sőt leginkább róluk.

Igen, volt már kormányváltás, sőt, volt már rendszerváltás is, majd ha ezek ilyen gennyládák, el lesznek kergetve, nincs itt akkora baj, mondták páran. Csak éppen nem úgy tűnt, hogy olyan sokan fellépnek ellenük, vagy egyáltalán bántaná őket az egész, lásd 3%.

A magyarokban megvan az az illúzió, hogy megszabadultunk a kommunizmustól, a szovjet megszállástól, mint szabadságszerető nép, bármikor meg tudnánk tenni megint. Csak hogy nem ez történt. A fogvatartónk meghalt végelgyengülésben anélkül, hogy mi magyarok bármit tettünk volna a szabadságunkért.

A dög rugdosása, az utánuk kiabálás az nem a „tenni érte” kategória. Aztán voltunk olyan bénák, hogy el sem hagytuk a ketrecet, hanem megvártuk, hogy jön egy másvalaki és szimplán ránk zárja az ajtót megint, majd azt csinál velünk, amit akar. Egy ilyen társadalomban nem tűnt kecsegtetőnek az évtizedeket áthidaló jövőkép.

Ezek célzottan szívatnak

Nem sokkal később jött az újabb, közvetlenül érintő pofon. Az ideiglenesen átcsatornázott nyugdíj levonásokat végleg az államkasszába irányítják azoknak is, akik magánpénztárnál maradtak, megbénítva az általunk választott rendszert.

Ez, azzal együtt, hogy előtte le-„százezer barmoztak”, folyamatosan próbáltak ijesztgetni/zsarolni az átlepés érdekében, még duplájára dúlta fel az agyamat. Már nem egy elvont dologként gondoltam a kormányra, hanem mint egy önálló konkrét személyre, aki direkt gecizik velem, hogy megmutassa - és ez ugyanolyan reakciókat váltott ki, mint amikor tényleg egy adott személy teszi ezt.

Feltüzelt bosszúvágy

Az élővilágban a közgazdasági szabályok sokszor nagyon szépen működnek. A kockázat/haszon elve például. Az élőlényeknek jó érzékük van annak megítélésére, hogy mennyit érdemes kockáztatniuk, hogy megszerezzenek valamit. Ez nem véletlen, ha egy példány hosszú távon folyamatosan rosszul ítéli meg a befektetett energia mértékét, egyszerűen elpusztul.

Az evolúció által az élőlények egész fegyvertárat alakítottak ki, hogy drágává tegyek azt, hogy valamit elvegyenek tőle, megegyék, vagy csak simán szórakozzanak vele, pazarolva az energiáit. Az egyik ilyen mechanizmus a „bosszú”.

Miért nem rúg senki viccből tökön egy alvó oroszlánt, majd szalad el, akkor sem, ha az jól van lakva? A bosszúra való inger ösztönös, és alapjában egy hasznos valami. Kivéve amikor nincs igazan mód megbosszulni, és csak egy fortyogó beteljesíthetetlen bosszúvágy lesz belőle.

2012 után már gyűlöletben éltem. Persze, nem minden pillanatban, nem úgy kell elképzelni, hogy vérben forgott a szemem és hogy egy ajtón csak azt berúgva tudtam átmenni.

De ez akkor is nagy változás volt, hogy azelőtt igazából soha nem volt nagyobb bajom senkivel/semmivel, apró, lényegtelen mérgelődéseket leszámítva. A lelki nyugalom volt az általános, olyan természetesen és észrevétlenül, mint hogy levegő van körülöttem. Most tűnt csak fel, hogy elfogyott.

Tehetetlenség

A folyamatos tehetetlenség érzése egész torz viselkedési formákhoz vezetett. A kisebb üzletekben rendszeresen megkértem az eladót, hogy nem kell beütnie a pénztárgépbe, én már elég alaposan leadóztam.

Valaki örült és megköszönte, valaki csak fapofával visszavette a kezet a gépről, valaki pedig gyanakodva nézett, aztán mégis beütötte az összeget. Szánalmas, de ha valaki nem ütötte be, egy aprócska sikert éreztem, nesze neked kurva állam. Ennyi jutott, hogy „megtoroljam”.

A legkönnyebb kiút

Közben el kellett töltenem kiküldetés miatt kb. két hónapot Londonban, ahol a korábbiakhoz képest már más szemmel néztem a dolgokat. Próbáltam ízlelgetni, hogy milyen lenne, ha ez lenne az életem? Nem tetszett, de nem is volt szörnyű.

Azzal együtt pedig, hogy ez egyfajta kiút lenne abból, hogy nem tudok semmit tenni az ellen, hogy cseszekednek velem, vállalható opciónak tűnt. Mikor hazaértem, mondtam a főnöknek, hogy ha lesz nyitott pozíció az UK-ban, akkor rakjanak rá.

USA?

Egy-két hónap múlva jött a főnök, hogy van egy lehetőség az USA-ban, mit szólnék hozzá. Hirtelen nem tudtam mit mondani, mivel az USA-val egyáltalán nem számoltam.

Nem tekintettem UK-t sem végső célnak, csak ugródeszkának. Kb. mint egy ideiglenes barátnő, akibe tudom, hogy soha nem leszek szerelmes, de most levezetni az ösztöneimet jó lesz. Egy viszonylag biztonságos, a meglévő munkahelyem által támogatott első lépés lett volna, könnyű visszakozási lehetőséggel.

A mesterterv az volt, hogy eltöltünk próbaképpen egy évet, gyakoroljuk a nyelvet, aztán megyünk egy Európán kívüli országba, mint például Új-Zéland, ami akkor nagyon tetszett a fejlett demokrácia és korrupciómentességi mutatóival, lévén, hogy éppen érzékeny voltam a témára. Az USA-ról semmit nem tudtam a sztereotípiákon kívül, azok pedig nem voltak túl jók.

Kértem időt, és kikerestem pár kollegát a rendszerből, aki Magyarországról ment ki a cégnél. Felhívtam őket, hogy meséljenek kicsit, és meglepetésemre nagyon lelkesek voltak. Az egyik előtte Londonban dolgozott, ő ecsetelte mennyivel jobb az USA. Otthon még kutatgattam egy kicsit, majd eldöntöttük, hogy ok, legyen Amerika.

Mást mondok, mást érzek

Vártam, hogy sínre kerüljenek a dolgok a pozícióval, de aztán nem lett belőle semmi. Ez gyakran előfordul, általában hamarabb elkezdik elméletben felépíteni a csapatokat, mint ahogy a cég megnyer egy munkát, és sokszor nem nyeri meg, vagy máshonnan visznek embert, másik országból, ahol a cég még jelen van. Szóval a jó kis USA pozícióból nem lett semmi.

Szomorú voltam? Kifele igen, de befele megkönnyebbült. Aztán jött a következő lehetőség, interjú, elúszott projekt, megkönnyebbülés. Igen, minden egyes elúszott lehetőség után meg voltam könnyebbülve, hogy nyertem egy kis időt, nem kell még menni, maradnak a jól bejáratott mindennapok.

Ugyanakkor persze még mindig utáltam, ami körülöttünk történik, és a hivatalos álláspont az volt, hogy megyünk, sőt, őszintén hittem benne, hogy menni kell. Csak féltem menni. Ráadásul a nagyobb gyerek 9 évesen kezdett abba a korba érni, ahol már egy ilyen váltás egyre nehezebb.

Szóval egyik irányból nyomott az ország iránti düh, a ketyegő óra a lányom miatt, a hosszú várakozás kezdett frusztrálni, a másik oldalról pedig amikor megmozdult valami, azonnal beszartam, és könnyedség volt, ha végül mégsem történt semmi.

Ez ment több hónapig, amikor beugrott egy komolyabbnak tűnő lehetőség. Heteket kellett dolgozni 16 órákban egy projekttervre egy olyan cégnél, ahol amúgy a túlóra nem volt mindennapos, főleg nem karácsony körül.

Fontosnak és biztosnak tűnő projekt, érdeklődő ügyfél, mindenki keményen dolgozott, hogy összejöjjön. Már összeinterjúztattam a csapatomat, minden készen állt, csak a zöld jelzésre vártunk. És ezúttal át is billent a lámpa zöldbe.

A dolgok beindulnak

2014 január eleje. Megkaptuk az engedélyt, hogy elinduljon a relokációs folyamat. Az első lépés a vízumkérelem, az gyorsan megvolt. Az USA-ba több módon ki lehet jutni legálisan dolgozni.

A nemzetközi cégek a cégen belül L-vízummal viszik ki az embert. Ez 1-2 hét alatt megvan az év folyaman bármikor, nem úgy, mint a másik szokásos H-vízum, ami mindig az USA pénzügyi évének kezdetéhez van igazítva, és a túljelentkezés miatt lottó jelleggel működik, szóval nem is biztos, hogy kap valaki. Sőt, valószínűbb, hogy nem.

Következő lépés, repülőjegy időzítése, január végére. Ez már egy konkrét dátum volt, ráadásul a nyakunkban, nagyon adta az „ez tényleg történik” érzést, szemben az addigi elvont ötlettel, hogy külföldre költözünk.

Mindent felszámolunk

Már korábban eldöntöttük, hogy felszámolunk mindent itthon, mivel egy másik kontinensről nehéz erre is figyelni. Ez azt jelenti, hogy nem tartjuk meg a lakást sem. Szóval elkezdtük hirdetni a lakást. A terv az volt, hogy én előre megyek, aztán előkészítve a terepet a család jön kb. két hónapra rá.

A cél tehát, eladni a lakást 2 hónap alatt, télen, egy amúgy is döglött piacon 2014 elején. Lehetetlen, igaz? Nem az, csak kövér 20%-kal lejjebb kell menni a szokásos hirdetési áraknál.

Így aztán gyorsan találtunk vevőt, akit ráadásul bútorozva érdekelt, ami külön jó volt, mert nem kellett azzal is foglalkozni, hogy legyen kényelmes lakhatás az utolsó napokig, aztán pedig valahogy kiüríteni a kecót az utolsó pillanatban. A vevő megismerte a tervünket, és rendben volt a március végi kiköltözéssel.

Megint elúszik? Na most már ne!

Közben a relokációt szervező csaj hívott, hogy az ügyfél bénázik valamit, toljuk el a repülőjegyet egy héttel. Majd még egy héttel. Majd, hogy ne tologassuk hetente, várjuk meg, amíg az ügyfél szól. Ez nem hangzott túl jól, ez volt az a pillanat, amikor már nem töltött el megkönnyebbülés, hogy nem kell menni.

Lakás eladva, a vízum, ami meghatározott ideig jó csak, már ketyeg, meg egyébként is unalmas a folyamatos tologatás. Már kezdtem a cégen kívül gondolkodni, hogy bár az Usába egyedül nem tudok kimenni, de az UK-ba tudok én is melót szerezni, akkor megyünk úgy.

Végre egy kis szerencse

Ekkor csörrent meg a telefon, a fehérorosz hölgy volt a cégtől, aki az USA-ba toborozza az embereket, és úgy néz ki, mint Mila Kunis, amit különösen szerettem benne.

Mondta, hogy hallja, hogy csúszik a projektem, viszont van egy másik, ahova nem vezető fejlesztőt keresnek, hanem sima seniort. Viszont visszapattintják az összes jelöltet az interjú után, nem lenne-e gond egy senior pozíció, a cég nagyon be akarja tenni oda a lábát.

Tekintve, hogy pár hét múlva kitesznek a lakásunkból, plusz Mila Kunisnak az ember amúgy sem tud nemet mondani, mondtam, hogy jó próbáljuk meg.

Az interjú az a fajta volt, amivel én soha nem értettem egyet, mert feleslegesen nehéz, és nem mutat semmit: villámkérdések mély ismeretekből, amit az ember általában nem használ a mindennapokban, mégis gondolkodás nélkül tudni kell a választ.

Nem csodálkoztam, hogy mindenki lepattant róla. Nekem az volt a szerencsém, hogy hobbiból szeretek mélyen belemászni azokba a dolgokba, így ismertem a kérdésekre a válaszokat.

Plusz, én is rengeteget interjúztatok, szóval tudom, mit érdemes elmondani és hogyan. Következő nap megvolt a válasz, hogy kellek nekik. Pár nap múlva pedig az új repülőjegy: március 8. Még van két hetem itthon.

És csúszunk megint…

Mivel látszott, hogy nem lesz március végére kiköltözés a lakásunkból, beszéltünk a vevővel, hogy mi a helyzet, aki megértő volt, és adott még két hetet.

Közben pedig hívott a projektvezető csaj, hogy béna volt az ügyfél, és kiderült, hogy még csinálniuk kell rólam egy background checket, ami nem lesz meg március 8-ig, csúsztassuk az utat, egy héttel. Aztán még egy héttel. Aztán még egy héttel. Végül meglett a background check, és az új repülőjegy dátum: március 30.

Mivel látszott, hogy április közepén nem lesz kikötözés a lakásból, beszéltünk a vevővel, és elbarteloztuk a vadiúj mosógépünket és egy gyönyörű custom kovácsoltvas előszoba tükröt, amiket még el akartunk adni, egy hónapnyi maradásért. Így május közepéig adott határidőt.

A rövidke búcsúkör

Sokan a családot nevezik meg indoknak, hogy miért nem hagyják el Magyarországot. Ez egy érthető indok, talán az egyik legérthetőbb, hogy valaki miért marad mégis, ha amúgy menne. Nem szégyellem bevallani, hogy nekem a félelem volt a legfőbb indok maradni eddig, nem a család.

A szüleim elváltak középiskolás koromban, anyám gyerekkorom óta alkoholista, apámnak új családja lett, így egyikkel sem volt már szoros kapcsolat. Anyám inkább teher volt, és sokszor évekig nem láttam, apámmal ünnepnapokon találkoztunk, ugyanakkor mint a közelükben élő nagyszüleimmel, akiket szerettem.

A feleségemnek pedig már nem éltek a szülei, így oda nem volt mihez kötődni. Mindez azt is jelentette, hogy a búcsúkörút elég rövidke volt. Nem nagyon emlékszem már miről volt szó, csak arra, hogy zavart volt az egész. Miről lehet ilyenkor beszélni?

Nyilvánvaló volt, hogy még annyiszor sem fogjuk egymást látni, mint korábban, a következő tervezett hazautazás csak a vízum hosszabbításra volt 3 évvel későbbre. Ez önmagában is hosszú idő, akkor meg még hosszabb, ha az ember nagyapja 90 éves.

Emlékszem a visszapillantó tükörből, hogy szokott nézni a kocsi után a kapuban állva, ahogy elhajtunk, közben veszettül integet, amíg le nem fordulunk a kis utca végén. Most is majdnem így tett, leszámítva, hogy intett kettőt, majd csak nézett a kocsi után, amíg le nem fordultunk. Akkor láttam utoljára. És ezt valahol mind a ketten előre sejtettük.

Amikor a NER végre mosolyra fakaszt

Március 27., csütörtök. A kifüggesztett Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata volt az egyik első jele, hogy olyan dolgok kezdenek történni, amelyek gyerekkoromban megszokottak voltak. Elsőre még röhejes volt, ahogy ennyire szeretik magukat a tükörben, hogy egy ilyet, ilyen fogalmazással képesek kirakatni.

Később, amikor láttam egyet valami hivatalban, mindig gyűlt a nyál a számban, hogy odaköpjek, és amikor láttam egy alkotmány asztalát, mindig viszketett a lábam, hogy felrúgjam a picsába, majd a visszahulló alkotmányt egy Bruce Lee-s körrúgással még a falnak tosszam, hogy onnan úgy csússzon le a meggyűrött lapjaival, mint egy ablaknak repült, kitört szárnyú galamb.

Persze, mindig visszanyeltem a nyálam, részben mert nem ért annyit a lehetséges következmény, részben mert köpködni elég bugris dolog. Most viszont bementünk a helyi önkormányzathoz, kifejezetten a Nyilatkozatot meglátogatni.

Leköpni ezúttal sem köptem le, de pózoltam egyet a felfele mutató középső ujjammal az együttműködésnek, a párom meg csinált egy fényképet. Az ötlet az volt, hogy bekeretezve fogjuk őrizni az új hazánkban, emlékezzünk öreg korunkban, hogy miért is jöttünk el. Sajnos nem lett túl jó kép, szóval nincs kint bekeretezve. De azért jó érzés volt.

Utolsó munkanap

Március 28., péntek. Az utolsó nap mindig olyan furcsa egy munkahelyen. Az évek alatt az ember otthonának érzi, majdnem kicsit enyém a folyosó, a konyha, a fotelek a közösségi terekben. Aztán furcsa utoljára inni egy teát a konyhában, és kilépni onnan, tudva, hogy többet ilyen nem lesz.

Az ember odamegy a barátaihoz kezet rázni, meg azokhoz, akik nem annyira a barátai, de nem akarja megbántatni őket, hogy ők nem fontosak elbúcsúzni. Furcsa utoljára végigmenni a folyosón, és kinyittatni a mágneszáras ajtót a recepcióssal, mert a belépő kártya már nem az enyém, ahogy a hely sem többet, ahogy kilépek.

Aztán átsétálva a garázsépülethez, ott van a bolt, ahol többet nem veszek majd túrórudit, amott meg fagyit. A nagykorúti dugóban most nem csak unottan bámulok magam elé, hanem az épületeket nézegetem.

Még észre sem vettem azt a cirádát annak a háznak a tetején. Ez meg itt milyen szép, még lerohadva, szürkén is, hogy centi vastagon áll rajta a soha le nem takarított por.

Furcsa hallani a 4-6-os bugását, ahogy gyorsul, milyen jelentéktelen zaj, csak most nem, mert nem hallom majd többet. Felhajtva a Petőfi hídra Pestről, próbálok minél többet elraktározni a panorámából.

Ott a Műegyetem épülete, ahol középiskolásként az OKTV országos döntőben írtuk a versenyfeladatot. Csak az életem dőlt el ott, akkor, annak köszönhetem, hogy az első 10-be bejutva, mentességgel felvettek az egyetemre abban az időben, amikor arányaiban még sokkal kevesebb embert vettek fel.

Távolról a Vár, hogy tetszett, amikor először sétáltam ott. A többi híd, később a Schönherz kolesz a jellegzetes szagával, a levegőztető rendszer morajlásával, hánytatós liftjeivel, bulijaival.

M1-M7 kivezető, itt már gyorsan húznak el mögöttem a dolgok, magasról teszek a 100-as táblára, tolom neki 150-nel. A középső elválasztó betonfal másfél méterre a kocsitól, és a sűrű csíkozás ezen a szakaszon ad egyfajta sebesség élményt, és ez jól esik, valahogy kiemeli azt az érzést, hogy kontrol van a kezemben, ahogy a sávban tartom a kocsit. És most nagyon kell a kontrol érzésé, mert szó szerint semmi fogalmam sincs róla, milyen lesz az életem két nap múlva és utána.

Utolsó hétvége

Március 29., szombat. Nem sokra emlékszem ebből a napból, de nem csodálkozom rajta. Ekkorra már csak a „mi lesz”/”hogy lesz” kérdésen tekert az agyam mindhiába, mert nem volt semmi kapaszkodó megválaszolni.

Az egész testem abba a vészhelyzeti stresszes állapotba került, amikor kizár minden ismert információt, hogy ne zavarjon többet, és 100%-ban az ismeretlen problémára tudjon koncentrálni.

Csakhogy még nem történt semmi ismeretlen. Az utolsó otthon töltött napom, ismerős környezetben, valami jót kellene csinálni, de nem érdekel semmi, minden felesleges ingert le akarok rázni. Inkább tekerném előre az időt, ha lehetne.

Mégsem az utolsó nap?

Március 30., Ferihegy. Már évek óta átnevezték, de tüntetőleg soha nem hívtam az új nevén, a taxisoknak sem - ez volt az egyik első, és mostanra már jelentéktelenül aprónak tűnő lépése a kormánynak, ami felháborított a körülményei miatt.

Keresem a gépemet a kijelzőn, de sehol nem találom. Odamegyek a Lufthansa pulthoz, hogy mi van, majd nyújtom oda a jegyem. Ekkor tűnik fel, amit valahogy eddig nem láttam, Mar 30 helyett May 30-ra szól. Itt vagyok a nagy országelhagyás küszöbén, és nincs jegyem, mert a relokációs csaj rosszul bookolt, én meg nem vettem észre.

Milyen jó, hogy hétvége van, biztos könnyű lesz elérni. Próbálom hívni, a céges szám egy idő után átkapcsol a mobiljára, ha nem veszi fel, de nem vette fel így sem. Próbálom a projekt vezető csajt hívni, de nem veszi fel. Írok céges chaten, emailen, aztán sok mindent nem tudunk tenni. A kiscsaláddal szépen haza autózunk.

Ez eddig elég béna új élet kezdésnek. Hazaérve pont hív a relokációs csaj. Elég recsegős a vonal, de mintha a kövér orosz akcentusával azt magyarázná, hogy csak menjek ki a reptérre, jussak el bárhogy New York-ba, aztán majd valahogy lezsírozzuk.

Felszállás

Vissza Ferihegy, Lufthansa pult, az ügyintéző kattogtat, talált egy Frankfurtból New York-ba induló gépet, ahol még van jegy, és pont el tudom csípni egy másikkal. Elvileg már csak a könnyes búcsú volt hátra a családtól, de én az érzelmileg tompa állapotomban még arra sem tudtam rendesen koncentrálni, csak arra, hogy haladjunk, haladjon az idő, túl akarok lenni ezen.

Beszállás a gépbe, zötyögő taxizás. Nem tudom hányszor utaztam már repülőgépen korábban, 50-60-szor. Ez mégis nagyon más volt. Ahogy állt a gép a kifutó végén, szinte éreztem a földet magam alatt.

Aztán a tipikus robaj, majd a székbe préselő gyorsulás, orr fel, nehézségi erő alulról, és a futómű vibrálása megszűnik, a levegőben vagyunk. Az érzelmileg tompa állapotomon átüt valami. Gyűlölet. Gyűlölök mindenkit, aki erről tehet.”

(Folyt. köv.)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5315273804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2019.10.31. 06:45:55

Hu, ez jo volt - es ismeros is.

_z_ 2019.10.31. 07:15:06

Jol irsz!
Az en elettortenetem (eleje) meglepoen hasonlo... Kb. 5 evvel fiatalabb vagyok, gepesz lettem, es Ausztriaban kotottunk ki, de nagy vonalakban stimmel. Nekem szinten a magannyugdijpenzter volt a hatar. De en a 97%-ban voltam, nem lustasagbol, hanem ereztem, hogy egyreszt ezzel eldolt az orszagvaltas, masreszt meg azt a 3%-ot ugyis ra fogjak kenyszeriteni a valtasra.

Arthamyr 2019.10.31. 07:27:37

@_z_: Úgy látszik, a nyugdíjpénztár sokaknak betette a kaput. :) Egyébként nem kényszerítettek rá teljesen a váltásra, még mindig megvan a magánnyugdíj-számlám, persze nincs kizárva, hogy beszántják majd.

Arthamyr 2019.10.31. 07:31:03

Érdekes, nekem a 80-as évekből nem ilyen gyerekkori emlékek maradtak meg, lehet, hogy azért, mert kisebb voltam?

És én nem is csalódtam ekkorát az országban, talán mert sosem voltak illúzióim?

_z_ 2019.10.31. 07:38:15

@Arthamyr: Vajon hany embernek lehet meg meg? Er egyebkent meg valamit? Amennyire akkor felidegesitett a tema, annyira nem erdekelt azota.

2019.10.31. 07:40:24

"Úgy tönkre teszlek, hogy soha nem lesz belőled senki! Olyan jellemzést írok rólad, hogy nem fognak felvenni soha egy iskolába sem!”."
Bki! Mintha az első főnökasszonyomat hallanám. Szinte szóról szóra. Leesett az állam. Azta...Ezeknek ez valami betanult szöveg?!

_z_ 2019.10.31. 07:40:56

@Arthamyr: Az en gyerekkorom is a 80-as evek volt, es nekem sem ilyen hangsulyosak az emlekeim a rendszerrol. De en csak par evig jartam iskolaba a rendszervaltas elott.

Hari Seldon 2 2019.10.31. 07:47:42

@Din Serpahis:
Rengeteg ismerős gondolat. Nem is hittem volna, hogy ekkora átfedés lehet.
- És igen, az a 3% (plusz még mondjuk valamennyi, akik helyzeténél fogva nem tudták megtenni) aki felfogja, hogy HA ezt lehet, akkor mindet lehet. És személy szerint mindenkivel (idővel). Mondjuk ez az utolsó csepp.

Arthamyr 2019.10.31. 08:14:53

@_z_: Attól függ, honnan nézem. 7+ Írországban töltött év után jelentéktelen. Viszont ha meg úgy nézem, hogy szigorúan monoton nőtt a reálértéke (legalábbis évenként, azért biztos volt olyan rövidebb időszak, amikor nem), nagyon is korrekt befektetés. Én sohasem akartam az állam által előírt, meg általánosan megszokott 60+ éves korban nyugdíjba menni, inkább a 30-40 évesen szerettem volna, ezt tekintve szintén nincsen nagy jelentősége.
Gondolom pár tízezer embernek van még meg, de kiherélték az egész rendszert, ki tudja, mennyi ideig bírja. Én fizetem, amíg kell/lehet, mert elhanyagolható összeg és amit befizetek, azt veri a hozam, meg elvből is (nyilván az elveket másképp értékelném, ha nem lenne elhanyagolható összeg :)), de nem fog meglepetésként érni, ha összeroskad az is, ami maradt a rendszerből.

Platonica 2019.10.31. 08:43:39

Nagyon szomoru v inkabb keseru iras... Vajon milyen eletet sikerult epiteni azota? Marmint nem anyagilag, mert mint itt is latszik, az masodlagos. Gondolom, errol fog szolni a folytatas.

tsabus UAE 2019.10.31. 08:54:44

Habár nekem (az én fogalmaim szerint) 1988-ban ért véget a gyerekkorom, mikor leszereltem a katonaságtól és már bőven túl voltam az első munkahely, első komoly kapcsolat mérföldköveken, a hetvenes évek közepétől nagyon hasonló élményeim voltak a családon kívüli világból. Tekintve, hogy érettebb fejjel (értsd: idősebben) zuhantam át a rendszerváltás korán is, hamarabb feltűntek az apróbb-nagyobb gazemberségek, melyek nem orbitális, hanem már-már kozmikus méretűre duzzadtak az idők folyamán.
Nekem is kb. az enyhe csalódottság növekedett évről-évre 2005-2006 után és ez csapott át dühbe és undorba. A magánnyugdíj lenyúlása már külföldön ért és ennek köszönhető, hogy nem tudtam időben hazamenni, hogy ezügyben intézkedjek. Tehát az szépen elúszott. Akkor már nem zavart annyira, csak konstatáltam, hogy a reményeknek annyi.
Volt még azért pár fellángolás, mikor azt hittem, talán visszabukdácsol az ország a normális útra, de mindig hamvába holt a remény.
Egy adott nemzet polgára szerintem csak egy dolog miatt lehet büszke a hazájára: azért, mert az jól, okosan, emberségesen működik és fejlődik. Hol van Magyarország ettől...

Golf2 2019.10.31. 09:10:39

És 1-2 balfasz még mindig védi őket kinntről...

Dikusz 2019.10.31. 10:01:05

Minden sorát érdemes volt elolvasni, nagyon jó poszt, jöhet a következő!

puhacica 2019.10.31. 10:18:11

azt hiszem, ez tetszett. gondolkdos poszt, jo sok emleket elohivott. foleg az utolso napokat, hogy menjen mar az ido, induljunk mar...

Dikusz 2019.10.31. 10:25:36

@_z_: @Arthamyr: - Vannak ötletek az MNB részéről a magánnyugdíjpénztár, és az önkéntes nyugdíjpénztár "beszántására", és az egészségpénztári tagság ellehetetlenítésére is.

Golf2 2019.10.31. 10:44:50

Nagyon tanulságos,ismerős történet...A szakmát kivéve majdnem dettó.

Hari Seldon 2 2019.10.31. 10:50:17

Az az érdekes, hogy mennyire sokan gondolták, hogy eljött az idő a magánnyugdíjak után.
Nyilvánvaló, hogy ezt a rezsimet előbb utóbb elszámoltatják. Hogy mikor? - lényegtelen.
Viszont pontosan látja a posztoló, hogy nem fogja a magyar nép ezt megtenni. Ahogy 1990-ben sem saját szabadságharc miatt mentek el az oroszok (ja bocsánat, most az ok a jó fiúk) , szóval a Szovjetúnió hadserege, hanem külpolitikai és gazdasági oka volt. Pont úgy majd most is az fogja eltakarítani a mostani nacionál-komcsi bandát. Csakhogy hiába, hogy írja, a nép ugyanaz marad. 20-30 év múlva ezt a játékot megint eljátssza a nép.
Pont erről szól a V mint vendetta. Amikor először láttam, azt gondoltam egy sima B kategóriás film (mondjuk nem tagadható, az is), semmi mondanivalója nincs.
www.youtube.com/watch?v=SF2-TpSjdts
Érdekes módon az utóbbi években lett időszerű sok helyen a világon.

2019.10.31. 10:53:31

Ez jó volt, ez jó volt.

Golf2 2019.10.31. 11:11:59

Arra azért kiváncsi lennék a posztolótól!,hogy a szakmája nélkül,csak úgy durr bele is elindult volna ezek után?

_Luthien_ 2019.10.31. 11:20:34

Hú, nagyon jó írás, köszi, átéreztem minden sorát!
Üdv a maradék 3%-ból :), természetesen szintén külföldről.

Virago_1000 2019.10.31. 11:20:36

"Gyűlölet. Gyűlölök mindenkit, aki erről tehet.”

Mindenki sajat szerencsejenek kovacsa.

Virago_1000 2019.10.31. 11:20:36

@Arthamyr: "Úgy látszik, a nyugdíjpénztár sokaknak betette a kaput"

- mert a tobbseg ertelmileg keptelen felfogni azt az alapveto tenyt, hogy allami kezben jobb helyen van. Ugyanis a magan penztar barmikor csodbemehet, barmikor kamu csod, kulfoldre menekitett penz stb stb fizeteskeptelenseget jelenthet es akkor vege.
Az allamival ez nem tortenik meg. Az allami nem profitorientalt.
Mindezeket az alapjan mondom, hogy itt angliaban is be akartak leptetni magannyugdijpenztarba elonyosnek tuno feltetelekkel. Miutan attanulmanyoztam a Terms & conditionst, - tobb mint 100 oldal es a lenyeg mindig zarojelben azaprobetusben van - ugy dontottem, hogy nem, mert tul sok a kockazat, hogy a profitorientalt maganceg lelep a penzemmel.

star70 2019.10.31. 11:21:41

Nagyon jo,erdekes iras.Igazi erzelmekröl szol.

Kedves posztolo te a közhangulat aldozata lettel..jo volt neked otthon,persze törtentek/törtennek hajmeresztö dolgok..azt gondolod máshol nincs ilyen???Es pont az USAba mesz Trumphoz???Jajj kicsit naivnak tünsz nekem.
A masik amit nem ertek,hogy a gyurcsanyi evek nem zavartak?Az a tömeny hazugsag szenny mocsok,miert nem verte ki nálad a biztositekot?Mert jol kerestél?Csak kesöbb valahogy nem volt mar annyira kenyelmes, eszrevetted a hibakat.Meg a plakatokat:-)

Szamomra elkepesztö,hogy diplomas csaladban SOHA nem került szoba a törtenelem?Nem is tanultal semmit 56-rol?Ugy,hogy kb 91ben érettségiztél?Egy nagy feher ködben eltel,nem ertettel semmit a szocializmusból?Es most azert költözöl el,mert ORBAN szemet????Orban lop,csal hazudik:-D

Sok sikert es tényleg varom a továbbiakat.

Mielött barki megszolna,igen külföldön elek.Nem Orban miatt:-D

star70 2019.10.31. 11:21:41

@Arthamyr: en kb 3 evvel vagyok idösebb a posztolónál,de teljesen mas csaladban eltem.Egyet megtanultam:soha ne érdekeljen ki vezeti az orszagot(kiveve ha az eleted a tet bar egyik csaladtagom a biztos börtönt tudva is itthon maradt...) elj a sajat normaid szerint,dolgozz, takarekoskodj,neveld a gyerekeidet a becsületességre(meg akkor is ha ez annyira nem divatos) es akkor kb erdektelen ki van elöl.. egykutya mindegyik mindenhol.

Nekem a 90es evek Bokros csomagja volt kemeny :nem tudom posztiro mit tett volna ha megszabjak hogy ekkor es ekkor született gyerekek szülei meg kapnak Gyedet utana meg nem..aha es a ferj eppen munkanelküli..gondolom mas velemenye lenne az akkori csodalatos Magyarországról..

Mindig voltak nehez evek,es nem lehet tudni mikor mi jön,de talan jobb is.

star70 2019.10.31. 11:21:41

@tsabus UAE: egy ilyet mondjál Európában:-D

Buchhalter 2019.10.31. 11:31:29

Elgondolkodtató írás volt.Kíváncsi leszek az amerikai élményekre,tapasztalatokra.

tsabus UAE 2019.10.31. 11:35:45

@star70: Pl. skandinav orszagok...

Csodabogár 2019.10.31. 11:38:14

Nincs sok új a nap alatt. 1949-ben a szüleimmel közölte az általános iskola igazgatónője, hogy engem garantáltan nem fognak felvenni egyetlen gimnáziumba se. Ezt könnyedén vettük tudomásul, miután már fel voltam véve az akkor még létező református gimnáziumba. Azt 3 év mulva államosították és az állami gimnázium hirhedten sztálinista igazgatónője immáron velem közöltem, hogy ne legyenek illuzióim, ő nem ajál engem sehova. Menjek szövőnőnek "az ilyenek oda valók" így szó szerint. Mindezt csak az apám miatt, aki pechemre nem volt se melos se bányász stb.

Dikusz 2019.10.31. 11:45:11

@star70: De zavarták, benne van a posztban.

tsabus UAE 2019.10.31. 11:46:04

Na, az erdei kartevo megint nem vette be a gyogyszeret. Szerencsetlen nyomorult annyira nem tud rolam semmit, hogy a szokasos mocskolodas melle csak total hulyesegeket birt osszehordani. Milyen elete van egy ilyen letformanak, hogy azzal eli ki magat, hogy gyulolkodo privat uzeneteket kuldozget ? Egyszer talan majd talal valakit, aki kozel kerul hozza es nem csak azert, hogy lefenykepezze a NatGeo-nak, mint fura mutaciot.
Mennyire szanalmas...

Platonica 2019.10.31. 11:54:44

@star70: Europaban??

@tsabus UAE: Nna, azokrol sincsenek illuzioim. Ha jol emlekszem, pont itt (is) olvastam kiabrandito dolgokat Svedorszagrol mostanaban.

Hari Seldon 2 2019.10.31. 12:09:39

@star70:
- Egyrészt, messze nem volt ilyen hatalomkoncentráció, mint az utóbbi években. Lásd: egymást is feldobták az mszp-sek. (nem kár értük)
- Másrészt: VOLT ellenzéki, értsd létezett fidesz-maffiapárti tv rádió, újság. Nem volt hatóságilag kicsinálva.
- Harmadrészt: nem loptak ennyire ipari méretekben. - Ne is igen tudták elleplezni. És így van jól. Ma? A néhány online újságon kívül ki informálja a népet arról ,hogy Tiborc, vagy éppen Orbán apja felkerültek a Forbes listára? Ja nem magának lop...
- Negyedszer: amikor a posztoló kiment NEM Trump volt az elnök. Ennyit az értő olvasásról. - Talán fidesz-maffiapárti szektás vagy?

2019.10.31. 12:14:03

@Virago_1000: Egyrészt. De másrészt senki sem kérdezte.

star70 2019.10.31. 12:14:09

@tsabus UAE: ne viccelj.Svedorszagnak annyi,a jo kis szocialis rendszerüket föleg a bevandorlok elvezik,a többiek fizetik.
Nemetorszag ugyanez.

Multkor elgondolkodtam Svajcon.Csak ne lenne olyan hideg:-D

Golf2 2019.10.31. 12:34:03

@star70: "Kedves posztolo te a közhangulat aldozata lettel..jo volt neked otthon"...ezt a hülye dumát.Aki védi orbánt azt haza kéne zavarni álljon be a sorba itthon, aztán oszthatja az észt!

Arthamyr 2019.10.31. 12:42:59

@Virago_1000: Igen, a 40 év szocializmus is remekül demonstrálta, hogy minden milyen jó helyen van állami kézben. A gonosz profitorientált kapitalista cégek betétesei, részvényesei, hitelezői meg milyen csúnyán pórul jártak, miközben a szocializmus virágzott. Most is látszik, hogy mennyivel jobb helyen van a pénz pl. egy Maduro által vezetett állam szakértő és makulátlanul tiszta kezeiben.

Arthamyr 2019.10.31. 12:45:27

@Dikusz: Persze, a kreativitás tombol. :) Szerencsére nem különösebben érdekel, hogy azzal a pár millióval mi lesz, mint mondtam, elvből támogatom/fizetem, amíg még tartják magukat. Ha beszántják, az állami pénztárba nem fogok fizetni, ha elkerülhető (mondjuk sajnos elég nehézkes elkerülni).

star70 2019.10.31. 12:47:13

@Hari Seldon 2:- nem csak leirom a velemenyem,nem szektas fideszes módjára
-latom en is miket müvelnek,a hajam egnek all hidd el
-aki akar pontosan tájékozódik ezekröl,mer az index mindent megir azt is ami nem igaz:-D
-bocsi ezt benéztem,valahogy a 2014 nem jött at mint utazasi datum..na akkor meg tényleg erdekes azóta hogy erzi magat abban a nagy "szabadságban"

star70 2019.10.31. 12:47:19

@Dikusz: 2005ig irja:addig nem nagyon foglalkoztam politikával.Nyilvan ha jol megy,dolgozom,sielek,nyaralok szorom a pénzt nincs meg gyerekem,tenyleg mindegy mi törtenik az országban...plane hogy 98-2002 között Orbanek voltak es sok szemet rendeletet megvaltoztattak...amiröl neki fogalma sem volt.
Persze kesöbb irja hogy azert remenykedett hatha,de vagy ennyire naiv(igen) vagy nem ert hozza,hogy müködnek ugy altalaban a dolgok...mindegy is.Ez mar a mult:-D

Arthamyr 2019.10.31. 12:49:02

@star70: Alapvetően engem nem érdekel, mivel amennyire lehetséges, kiiratkoztam a társadalomból, de meg tudom érteni azt, akit érdekel.

Golf2 2019.10.31. 13:41:44

Off.Hová menekülnek a magyarok.Több mint 26 ezer honfitársunk adott be menekültkérelmet az elmúlt 20 évben. Döntően Kanadába mennek azok, akik Magyarországon veszélyben érezték magukat...Index. 

Hari Seldon 2 2019.10.31. 14:04:16

@star70:
Erről beszélek. -> Csak az online média (annak is csak egy kis része) ír meg pár dolgot. és ők is nagyon meggondolják mit írjanak.
Hogy olyat is írnak mi nem igaz? Hát az biztos, hogy meg lehet vezetni kamu kiszivárogtatásokkal bárkit. - vö: csilliárdnyi elveszett sajtóper a maffiapárt kiadványaiban.

négyzet 2019.10.31. 14:21:16

Az a 97% is egy genyó trükk eredményeképp (is) lett. Nyilván nem gondolom, hogy a magyar emberek cselekvési hajlandósága olyan magas lenne... De úgy volt az, ha emlékeztek, hogy először bejelentették, hogy ki lehet lépni a manyupokból, de nem nagyon lépett ki senki. Akkor megváltoztatták, hogy nem azért kell tevőlegesen nyilatkozni, hogy kilépjen az ember, hanem azért, hogy maradjon. Mesteri trükk... etikátlan, genyóság. Ja plusz beígérték a reálhozamot, hogy nyugodjanak meg az emberek, jön a zsebpénz, aztán csá.

Buchhalter 2019.10.31. 14:21:39

@Golf2: végig olvastad a cikket? Ha igen ,számodra is kiderül,hogy például Kanadába a többség megélhetési roma volt és a legtöbbjük célja a különféle segélyek megszerzése.De ezt Svédországban is elpróbálták játszani .Érdekes a Svédek nem sokat szórakoztak és pár héten belül vissza küldték őket Magyarországra.

négyzet 2019.10.31. 14:28:33

"Mi jön még? Hogyan védjük ki? Mi lesz, ha? Mikor lesz késő? Észre fogjuk-e venni, ha már közeledik a pillanat, amikor késő?"

Ezen sokat gondolkodtunk költözés előtt mi is. Az egész posztban leírt gondolatsor, hogy közben lett gyerekünk, vitt ki minket külföldre. Én sem vagyok odáig az érzésért, hogy külföldiként élek valahol, de majd biztos hozzászokunk.
Annyi, hogy véleményem szerint mindenhol van arányban jó sok buta ember, és ha hasonló gátlástalan rezsim jutna hatalomra, akkor ők is megszívnák. A meglévő politikai/kulturális berendezkedés óvja meg őket ettől. Szóval a határátkeléssel ténylegesen kultúrát választ az ember, s a kultúra nehezen változik. Arra tényleg nincsen remény 60-70 évig se.

star70 2019.10.31. 14:36:37

@Golf2: miert csak olyan ember van aki utalja orbant es aki meg imadja?szakadj mar el ettöl a hülye gondolkodastol:-)aki nem imadja a bevándorlókat az meg naci????hagyjuk.

somlobodog 2019.10.31. 14:36:49

@Virago_1000: gondolom bankszamlad sincs. Vagy találtál egy állami bankot? Szted az allamkotvenyedet pl Ha van ki kezeli? Hol van az ertekpapirszamlad? Vagy csak kp a parnaban? Esetleg arany

Ching A Ling 2019.10.31. 14:36:56

@Buchhalter: Sok magyar romának, melegnek adta ki magát itt a menedékjogért. 30% korul..

shaktele 2019.10.31. 14:36:59

@Golf2: van itt pár “kiábrándult” rottenbiller, kárognak, kláráznak de hat lóval se lehetne hazahúzni öket

Virago_1000 2019.10.31. 15:01:50

@Arthamyr: szokas szerint kiforgatod a szavaimat. Nem beszeltem en kommunizmusrol csak a mannyugdijpenztarak allamositasanak szuksegessegerol.
Az allam rossz gazda jellegu szdsz-es tempot is elfelejtheted. Az szdsz, amely a komcsik masik arca, mindegyik azert letezett, hogy lerabolja az orszagot.
Az szdsz kulturalisan is.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.10.31. 15:02:07

Megint egy itthon jólétben élő aki csak megmagyarázta végül hogy a politikusok miatt külföldre költözik...
Szerintem borzasztóan fog hiányozni neki az ország, főleg mikor majd rájön (vagy ugye már rájött) hogy kint igazából hasonlóan él (jólétben) csak éppen nincsen otthon...
Én nem hiszek ilyenekben hogy közhangulat meg hasonlók. Az ember fejben döntheti el hogy hogyan érzi magát. Rajta múlik.
S nem politikusokhoz, meg kormányokhoz fogom kötni a hangulatomat. Nem is érdekelnek túlságosan.
Azt viszont biztosan tudom hogy nekem életem legjobb döntése volt hazajönni Nyugatról. Rájöttem hogy nekem itthon van dolgom.

deppate frog 2019.10.31. 15:03:00

Ez egy igeretes nap. Azt irjak a kommentelök, hogy jo a cikk. Marpedig a jo cikkek alatt nem szokott felidöben mar 50 komment lenni. Akkor el is kezdek gyorsan olvasni, nehogy lemaradjak.

négyzet 2019.10.31. 15:03:53

@Platonica: mihez képest kiábrándító?
Szerintem azért ezt eléggé teljesíti, még mindig:
"Egy adott nemzet polgára szerintem csak egy dolog miatt lehet büszke a hazájára: azért, mert az jól, okosan, emberségesen működik és fejlődik."

négyzet 2019.10.31. 15:06:36

@star70: nemcsak a bevándorlók élvezik. Amúgy igen, az ellátórendszer túl van használva, de az egész társadalom által. Az egykori úgymond protestáns munkakultúra már nem létezik. Egyrészt sokkal jobb úgy élni, hogy ezt is lehet. Lehet az embereknek hetekig lelkibetegségre hivatkozva hiányozni, alig dolgozni, kummantani, a munka/magánélet egyensúlyra hivatkozva. Másrészt meg nyilván fogy a zsé.

négyzet 2019.10.31. 15:09:25

@star70: nemcsak a bevándorlók, hanem az egész társadalom által. Az ellátórendszerek tényleg túl vannak használva. Az egykori úgymond protestáns munkakultúra, amire ez a rendszer épült, már nem létezik. Egyrészt jobb így élni, hogy ezt is lehet. Lehet hetekig lelkibetegségre hivatkozva nem dolgozni, lazítani, kummantani a munka/magánélet egyensúlyára hivatkozva. Másrészt fogy a zsé.

négyzet 2019.10.31. 15:10:11

Na, megpróbáltam még egyszer megírni, mert hülye rendszer elveszettnek tüntette fel elsőre. Hát akkor tessék... :D

négyzet 2019.10.31. 16:16:36

@Horthy Miklós cselédje: Látod, jó pár évig dillemáztak is rajta. A posztoló nem akart külföldiként élni máshol. De a mérleg egyik oldalára elkezdett túl sok kerülni. Mindig csak a társadalom kisebb százalékát érdekelték a közügyek, az általánosabb társadalmi kultúra. Náluk bekerül a mérleg serpenyőjébe ez is. Másoknak meg a pénz, kényelem, rokonok, barátok.

Arthamyr 2019.10.31. 16:17:51

@Golf2: 20 év alatt 26k elhanyagolhatóan kevés. Az is érdekes lenne, hogy ki miért érezte veszélyben magát Magyarországon, és miért is fogadták ezt el külföldön. Az meg külön érdekes lenne, hogy ezek a társadalom melyik rétegéből mentek, mennyire hiányoznának, ha sokan lennének, simán lehet, hogy ez így a legjobb mindenkinek (kivéve talán a befogadó országot). Erről sajnos semmit sem ír a cikk.

Platonica 2019.10.31. 16:25:51

@négyzet: A 'Skandinaviaban de szuper'-hez kepest. Nem emlekszem, ki irt itt a gettosodasrol, jo kornyekek megfizethetetlensegerol, ijeszto kozbiztonsagi allapotokrol (ismeretsegi koreben tobbek eleg durvan erintve voltak)...
Nem vagyok egy nagy napi hirek falo, de az is feltunt, h mostanaban gyakran hallani krizisrol Svedorszaggal kapcsolatban.

Csak erre irtam, h nincsenek illuzioim.

Buchhalter 2019.10.31. 16:27:00

@Arthamyr: vannak a cíkkben számok.Például első hullámban 9 ezer roma.Ez elég egyértelmű. A konyhában különben van kávé.Tessék betölteni a burába és mingyárt látod a számokat.

Arthamyr 2019.10.31. 16:32:20

@Virago_1000: Én szeretem eldönteni, hogy ki kezelje a pénzem, nincs itt semmilyen SZDSZ-es tempó, csak rosszul tolerálom a hülyeségedet. Az államosítás a komcsi tempó, és semmiféle szükségesség nem volt, legalábbis az én szempontomból, nyilván az államnak és az akkori kormánynak jól jött az a 3000 milliárd, meg tudom érteni, nekem is jobb lett volna.
Meg tudom védeni a megtakarításaimat, nem kell, hogy a magyar állam tegye, ha az állam mindenáron segíteni akar, akkor pl. oldja meg azt, hogy ne romoljon a pénz, és ne adóztassa a befektetéseim/megtakarításaim.

Arthamyr 2019.10.31. 16:34:21

@Buchhalter: Ezt én is láttam, de ez nem jelent semmit. Nem mindegy, hogy milyen roma, köztük is van sok rendes, aki igenis hasznos, produktív ember.

Ching A Ling 2019.10.31. 17:28:39

@svajcineger: azt nem tudom hogy kinek sikerult.

A tolmacsok romak, ugyhogy eleg hamar bukta az ugy, gondolom én, s kudik oket haza a vikinek, ferkonak.

star70 2019.10.31. 17:28:39

@négyzet: igen,sokan kihasznaljak a munkanelküli segélyt,betegállományt Harzt IV-t stb.de ha komolyabban beteg leszel,elöbb utobb kirugnak,inkabb elöbb..akkor is ha tényleg beteg vagy:szomszded 50-es csajnak pont 1 eve volt strokja,mara nincs munkahelye...nyilván nem hal ehen,de azert nagyot lehet esni anyagilag egy jo kis fizetes utan,szoval itt sem könnyü,de sokkal többen hasznaljak ki a rendszert mint ahanyan befizetnek..a fiatalok közül sokan ugy elnek mintha holnap mar nem lenne ök mi a feneböl fognak megelni???

star70 2019.10.31. 17:28:39

@shaktele: haha azert vannak dolgok amik itt tartanak valakit,nem mindenki van egyedül külföldön..

star70 2019.10.31. 17:28:39

@négyzet: nem lehet hozzaszokni szerintem maximum röhögni rajtuk jo sokat en csak igy tudom öket elviselni:-D es hogy nem maradunk örökre

deppate frog 2019.10.31. 17:28:39

Na szoval, kedves posztolo! Te vagy a peldakepem. Programozo matematikus, fejlesztö letedre ugy irsz mint egy irodalom-kommunikacio szakos bölcsesz. Vallalsz Coaching-ot? Tenyleg le a kalappal. Egyszer olyan posztot akarok irni mint te :)

Mas. Van itt egy-ket törzskommentelö, akik arrol probalnak meggyözni mindenkit, hogy Magyarorszagon jobb, csak rafogod a közhangulatra, meg fogod banni a kivandorlast, kizart dolog, hogy a döntesed helyes, ha amugy otthon volt penzed. Ezek az emberek szerintem egyszerüen rosszul vannak bekötve, vagy tul alacsony az IQ szintjük.
Ha haza megyek, azt latom, hogy minden ismerösöm telkeket vesz, hazakat epit (elismerem, hogy ez a közeg nem reprezentativ a magyar tarsadalomra, ill. csok-os), es megse gondoltam eddig egy percig se, hogy jobban tettem volna, ha otthon maradok, mert ott dejo eletet elhetnek magyarajkuak között. Mondjuk van itt is egy honfitarsam, aki nap mint nap arrol gyözköd, hogy a jelenlegi rezsim ocsmanysagai igenis toleralhatoak, hiszen elösegiti a magyarorszagi közeposztaly megerösödeset. De ki akar egy olyan orszagban jol elni, ahol a media csak a kedves vezetö izlese szerint talalhat dolgokat? Ki akar olyan orszagban elni, ahol a gyermeke az iskolaban illiberalis agymosasnak van kiteve? Ahol a kedves vezetö holdudvarara szabjak a törvenyeket, palyazatokat, beruhazasokat?

deppate frog 2019.10.31. 17:28:39

@Horthy Miklós cselédje: Fiatalember! A posztolo nem a politikusokra fogta a tavozasat, hanem a bargyu nepre, amelyik nem emeli fel a szavat a sok visszassagot latvan. Hagyja, hogy kenyeren es cirkuszon tartsak, mikozben... ahhh, minek is magyarazzam. En nagyon örülök, hogy rövid kitekintes utan, te nem bantad meg a haza költözest, es összessegeben bejöttek otthon a szamitasaid. Kivanom, hogy ez az elegedettseged a magad kis mikrokörnyezeteben sok hosszu evtizedig tartson ki.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.10.31. 17:28:39

@Virago_1000: Szóval csak jó segget kell nyalni?
Bocs de valakinek ez nem megy!

Ching A Ling 2019.10.31. 17:28:39

@Buchhalter: Mindegy neki, csak irjon valamit, látszodjon.

deppate frog 2019.10.31. 17:29:01

@HA, vmikor regen kertem, hogy rakjal white-listre.

Herr Géza 2019.10.31. 17:31:57

@Horthy Miklós cselédje: “ Rájöttem hogy nekem itthon van dolgom.”
Oszt mesélj még! Beléptél már a Fidesz-be? Megvan a zsíros állás Lőrinc bátyó mellett? Dől a lé ugye? Látunk hamarost fővasútváltókezelőhelyettesként az Alcsút-Felcsút vonalon? :D

Hari Seldon 2 2019.10.31. 17:37:41

@shaktele:
Húúú.....
Épp most indultak a lányok vadászatra, idén eggyütt mennek a barátnõjükkel. Én meg itthon fogadom a csontvázakat. - késsel a fejemben. Kicsit hasogat...

Taxomükke (UK) 2019.10.31. 17:41:15

@Arthamyr: :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Neki aztan beszelhetsz...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.10.31. 18:00:03

@deppate frog:

Tehát megint ott tartunk hogy a magyarokkal úgy ám blokk van probléma..mert "birkák" vagyunk. Ugye? De most akkor nem magunk miatt kell költözni hanem a többiek miatt?
Egyéni szinten tűnhet ez csak megoldásnak!
De gondoljuk már végig kicsit. Nemzet szinten ez már nem működhet, mert ilyen nincs hogy mindenki fogja a kis táskáját és elköltözik a szerinte "legjobb" országba. Egyszerűen rendszertanilag nem működhet ez.

Egyetlen út járható csak : ha itt is megpróbálunk élhető viszonyokat teremteni. Szerintem pedig ezen az úton jár ez az ország jelenleg.
Egyszerűen jó itthon élni, javul a színvonal, kezd valamiféle kapitalizmus kialakulni, munkahelyek között lehet válogatni, stb.

Persze még nem nyugati színvonalon élünk, ezt nem lehet letagadni.
Én viszont azt mondom, mindent megér itthon élni. Mert hazánk csak egy van.

Valakiknek ezért az országért is meg kell küzdeniük. Nem futamodhatunk meg mindannyian gazdagabb országokba, "megúszni" a feladatunkat. Ez a véleményem. Gyertek haza minél többen. Higgyétek el, ez az ország vár titeket, hűségesen vár.

@Herr Géza:

Kösz, jól elvagyok itthon, majd rittyentek lassan egy posztot is róla :) Ausztria se volt rossz, de nekem itt a helyem. Édes hazámat soha el nem hagyom többé.

Arthamyr 2019.10.31. 18:26:38

@shak te le: Te mit szívsz, hogy nem fáj a szemedben lévő gerenda? Ehhez már a Kanada összes füve is kevés... :)

svajcineger 2019.10.31. 18:33:53

@shak te le:
A melegeket is letesztelik? :-)

Golf2 2019.10.31. 18:39:57

@Horthy Miklós cselédje: iIyen odaadó lelkesedéssel simán lehetsz államtitkár vagy tanácsadó,lásd szóvivőből dupla miniszter.Csak így tovább szerintem már felfigyeltek rád a bérencek!

Arthamyr 2019.10.31. 18:40:10

@Horthy Miklós cselédje: Rendszertanilag? :) Most, hogy mondod, igazad van, tényleg kezd valami kapitalizmus kialakulni Magyarországon, sőt, már ki is alakult: a haveri kapitalizmus.

Ha posztót írsz, majd írd le, hogy neked a kapitalizmus melyik formája jó, és miért. Rendszertanilag is mehet. :D

Ching A Ling 2019.10.31. 18:43:37

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: gondolod kap pár fityeszrubelt ezert az undorito vakerértÉ :-)

SzZoole 2019.10.31. 19:05:41

@Herr Géza: ő lesz a Lölö személyi testőre :-))

Csodabogár 2019.10.31. 19:30:03

@star70: A bevándorlókat nem imádni kell hanem tolerálni, mint ahogy Orbánt is toleráljuk, mert nem tehetünk mást.

Herr Géza 2019.10.31. 19:37:42

@Horthy Miklós cselédje: Ó, vazze, nem győztem törölgetni a kicsöpögő mézesmázostaknyos cuccot... Édeshazád, jaja...

Ching A Ling 2019.10.31. 20:17:41

@Csodabogár: Csodállak Boszi.

En nem tudnék egy olyan orszagban elni ahol az elso ember egy volt KGB ugynoknek panaszkodik hogy elvesztette a fovarost. Nyilvanosan!

Nem jo.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.10.31. 20:17:41

@Arthamyr:

Nyugaton nincsenek simlik, meg haveri alapon kiosztott közbeszerzések? :) Ne legyél naiv.
Én meg vagyok elégedve az itthoni helyzettel. Nyilván mindig lehetne jobb, de nem rossz itthon élni, pedig én ugye nem vagyok mérnök, de még CNC szakmunkás sem...

@Herr Géza:

Bizony, édes hazám. Soha többé, soha többé el nem hagyom. Jó volt a kis nyugati tanulmányi kirándulás, kicsit sokáig tartott, de végre itthon élhetek. Nekem jó itt. Küldetésemnek tekintem hogy minél több kint élőt meggyőzzek, jöjjön haza.

star70 2019.10.31. 20:17:41

@deppate frog: ez pl Nemetorszagra is tökeletesen igaz a menelültkerdessel lapcsolatban...vagy nem hallottal pl mehfelemlozett kirugott emberekröl akik esetleg csunyan neztek egy bevandorlora??????A sajat orszagukban.Es akkor meg az eü miniszter orbitalis faszsagairol ne is beszeljünk...en nem gyözködök senkit hogy kinel hol jo elni ,leirtam a velemenyem.

Arthamyr 2019.10.31. 20:43:46

@Horthy Miklós cselédje: Az arányok is számítanak. Annyira nem vagyok képben úgy általánosságban "nyugat" minden országáról, de Írországban pl. nem a miniszterelnök strómanja/haverja vált az ország leggazdagabb emberévé bő két kormányzati ciklus alatt a semmiből. Az RTÉ-n sem túlnyomórészt propaganda megy. Van sok ilyen "apró" különbség, és ez számít.

Egyébként én is vissza fogok költözni, tehát simán el tudom fogadni az ottani állapotokat, de azért látom, hogy ez így nincs rendben, és teszek óvintézkedéseket, hogy engem ne érintsen kedvezőtlenül (a jövőben). Nyilván neked mindegy, hol élsz takaréklángon, de azért azt csak belátod, hogy a legtöbb ember annál többre vágyik. Pl. megnézném, hogy tudsz felszedni egy csajt bérelt szobában élve... Majd órarendet készítetek a lakótársaiddal, hogy ki mikor használja a lakást? :)

Majd írd le, hogyan halad a nemes küldetésed. Jöhet majd a Sakti DK-s posztja mellé egy vasárnapi triplaposzthoz. :D

gabors 2019.10.31. 20:54:29

bocs de ez mi ?? valosag volt 61-tol mostanaig most a fusit siman atneveztek NER-nek

ja a sapkat meg nem kell mar levenni mert ilyen foldi hanyadekok mint Orban vagy Kover nem is mennek nyilvanosan sehova (csak ahol mar szurtek a megjelenoket ...)

_z_ 2019.10.31. 20:56:49

@Horthy Miklós cselédje: "Egyetlen út járható csak : ha itt is megpróbálunk élhető viszonyokat teremteni."
Te konkretan mit teszel ezert? Sokszor megkerdeztem mar, meg sosem valaszoltal, de hatha most.

gabors 2019.10.31. 21:01:59

"Középiskolában nem értettem, hogy egyszer miért kapcsolta be a töritanár izgatottan a tv-t, ahol egy dögunalmas közvetítésben elmondták, hogy „Magyarország formája köztársaság”.

A töritanár meg olyan hangsúllyal mondta nekünk, hogy „ez egy hatalmas történelmi pillanat, de szerencsések vagytok, gyerekek”, mintha valami lottó ötöst nyertünk volna, de nem merné elhinni."

hat posztolo valobana sokat nem ertettel valszeg a tanar sem

en pl arra emlekszem hogy brezsnyev temetesekor a fizika tanak a betette a "meghalt cselszovo nem dul a rut viszaly"

na az akkor meg bator dolog volt 84=85 korul

gabors 2019.10.31. 21:10:10

@Horthy Miklós cselédje: "Egyetlen út járható csak : ha itt is megpróbálunk élhető viszonyokat teremteni."

ezt a tobbes szam elso szemelyt hogyan kellene ertelemezni ..

1. Te mit teszel

2. Ki mast gondolsz hogy "veled" egyutt kellen tenni "MIT???"

persze ha csak a templomban hallottad a mult heten akkor ok nem kell valaszolni ... (vagy olvastad valam molinorol??)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.10.31. 21:10:29

@Arthamyr:

Engem nem zavar ha a Strabag vagy egyéb nyugati multi helyett a magyar nagyvállalkozó nyer néhány közbeszerzést...azt tudtad hogy a közbeszerzések nagyon nagy részét ma is a nyugati multik nyerik? :)
Nyilván lehet Mészárosozni, de nekem nem kevesebb attól a fizetésem mert neki sok pénze van.

S pont ez a lényeg, hogy nem mindegy hol élek. Amit te takaréklángnak hívsz, mi életnek :) S nekem nem mindegy hogy hol vagyok. Én a hazámban szeretnék élni.

S attól még lehet ismerkedni nőkkel mert szobát bérlek...tudod nekem nem is kéne olyan nő aki azért nem kezd velem mert nincs tele a zsebem lóvéval :)

star70 2019.10.31. 21:10:38

@shaktiii: nelem Karacsony es a mögötte allo slepp jobban bacca a csörömet..nagyon rossz iranyba haladunk...de hat ha ihy döntötzek a nepek igy jartak..minket nem erint egyelöre

gabors 2019.10.31. 21:16:18

"Hol máshol és melyik korban szerezhetett valaki egy magas szintű diplomát pénz nélkül senkiként, senkik gyerekeinek születve? "

nagyon sok helyen sot barhol HA valoban OKOS vagy mert sok (SOT NAGYON SOK) helyen CSAK ez szamit ...

ha semmit nem tudsz akkor tenyelg MO egy jo hely volt kader gyerekkent .. mert ki sem mertek rugni "csak" azert mert hulye voltal

van meg kerdes ???

_z_ 2019.10.31. 21:46:54

@Horthy Miklós cselédje: "azt tudtad hogy a közbeszerzések nagyon nagy részét ma is a nyugati multik nyerik? :)" Ezt te honnan tudod? Es ha igy van, akor miert baj? Inkabb lopjanak, de magyar lopjon magyartol, mert az ugy rendben van?
"Nyilván lehet Mészárosozni, de nekem nem kevesebb attól a fizetésem mert neki sok pénze van." Ha nem közvetlenül a te penzed lopjak, akkor mar nem baj? Ez csak lopassal van igy, vagy mas tipusu bünözessel is? Pl. ha nem teged eröszakolnak meg, akkor nem gond?
"Amit te takaréklángnak hívsz, mi életnek :)" Tehat ha valaknek eleg a berelt szoba, segedmunka, stb. annak Magyarorszag jo, oke. Te errol tudsz nyilatkozni, hiszen tudod, igy elsz, oke. Ha valakinek ennel magasabb igenyei vannak akkor is? Ezt te meg tudod itelni? Honnan?
"Nyugaton nincsenek simlik, meg haveri alapon kiosztott közbeszerzések? :) Ne legyél naiv." Sokszor elhangzo erv, hogy az MSZP is lopot, meg hogy külföldon is lopnak. De ez azt jelenti, hogy akkor ezt igy el lehet fogadni? Normalis, ha lopnak, nem kell ellene tenni?

Arthamyr 2019.10.31. 22:20:29

@Horthy Miklós cselédje: A zsebed tele van lóvéval és a bérelt szobában élsz közt van sok köztes szint. És nem a lóvé a lényeg, hanem egyszerűen egy bérelt szoba nem ad lehetőséget magánéletre. Az egészséges felnőtt emberek túlnyomó többségének jóval efelett van meghúzva a minimális igényszintje, ami alatt rosszul érzi magát, és hosszú ideig alá kényszerülve akár bele is betegszik.

Nem csak az a baj, hogy Mészáros & Co. nyerik a közbeszerzéseket, hanem az is, hogy ezen felül ezek a közbeszerzések sokszor feleslegesek és/vagy túlárazottak. Ha multik nyernének ilyen módon közbeszerzést, az sem volna sokkal jobb. Annyival jobb volna azért, hogy a multik legalább kilopnák a pénz nagy részét az országból. Mészáros és a másik tízezer kisebb tesója meg ott marad, és károsan befolyásolja a gazdaságot/társadalmat az erő pozíciójából. A sok pénzüknek köszönhetően mindenféle extra keresletet generálnak, pl. felnyomják az ingatlanárakat vagy a minőségi szolgáltatások árát. Ráadásul jó kliensként a pénz jelentős részét vissza is forgatják az őket tápláló rezsim hatalomban tartására. Emellett rendkívül rossz mintát is adnak, nem szerencsés, ha azt látja minden kis ember, hogy az a siker kulcsa, hogy ki mennyire lojális a hatalomhoz.

négyzet 2019.10.31. 22:26:20

@Platonica: Kíváncsi vagyok olyan világvárosokra, ahol nincsenek rossz környékek, rossz arcok, drágább környékek stb.. Igen, Svédországban még nem olyan régen, mondjuk 20 éve is nagyon-nagyon más volt a helyzet, egy igazi megvalósult szocializmus volt itt. Aztán Stockholm népességileg felrobbant, hatalmasat nőtt, és ezzel együtt lett nagyvárosias is. Lett eddig nem látott tömeg mindenhol, hiány egyes szolgáltató szektorokban, az ellátórendszerben fennakadások.
Nyilván nem mindegy, honnan érkezik oda az ember. Nekem Budapest után Stockholm nem egy sokk. De anno vidékről Budapestre költözni az volt. A sok rossz arc, a környékek, ahova nem volt ajánlatos menni (nyóckerben), a penészes lakás, amit meg tudtam fizetni...

Azért mégis az van, hogy itt Stockholmban legalább atomra építik is az infrastruktúrát, hogy ezt a rengeteg embert valahogy bírja a város. Eközben - bár nagyon kellenének új házak - a közelünkben egy városi erdőt mégis meghagytak, mert az emberek tiltakoztak a kivágása ellen. Akkor építenek máshol, máshogy.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.10.31. 22:51:12

@Arthamyr:

Miért ne adhatna? Az a te privát tered, az a szoba. Amúgy 1 lakótársam van, ide a bökőt hogy sok Nyugatra szakadt magyarnak több lakótársa van, főleg a nagyvárosokban élőknek.

Nem egészségről van szó, hanem arról hogy mit tudok megfizetni. A 120+rezsis garzont nem, és nem is akarom.

Inkább maradjon egy kis lóvé hó végére szobát bérelve mint tengődve élni egyedül, pénz nélkül.

Hari Seldon 2 2019.10.31. 22:51:53

@Arthamyr: Azt nem érti meg az ilyen cseléd féle, hogy HA, és amennyiben a nyugati multi "lopna és túlárazna" a közbeszerzésen (nem áraz túl olyan mértékben) akkor az állam azonnal lekapcsolná.
Ellenben a saját klientúrája áraz túl, azt simán hagyja.
Ergo: elvileg még költségesebb is, ha a magyar "vállalkozó" nyeri a beszerzést. (ami viszont ugyanúgy kiviszi a nyereségét off shore-ba mint bárki)
Persze ez sem fekete és fehér (és van ilyen is olyan is), de nagyjából erről van szó.

Következmény: hosszú távon "gazdaságtalanabb" államműködés. És leszakadás. (ettől még lehetséges, hogy egy válság után egy két évig autóipai felfutás miatt jó számokat lehet kimutatni, de a hosszú távú pálya egy lefelé menő lejtő, ahol nehéz megállni)

Arthamyr 2019.10.31. 23:21:41

@Horthy Miklós cselédje: Mint többen többször leírták, "nyugaton" sem jó szobát bérelni, és ezt jellemzően ideiglenesen vagy kényszerből teszik az emberek. Minek kell, hogy hó végére maradjon lóvé, ha mindig azt mondod, hogy az nem számít?

@Hari Seldon 2: Nem feltétlenül kapcsolná le és a nyugati multi is teljesen nyugodtan lehet része a klientúrának. A multik is simán alkalmazkodnak a magyar vagy még annál is sokkal "rosszabb" viszonyokhoz is. Leszarják mi van, ha ők tudnak üzletelni, nem különösebben zavarja őket pl. a korrupció, ha ők is leülhetnek az terített asztalhoz. Persze van multi, ami finnyásabb valamilyen okból, de egyáltalán nem mind ilyen.
Én csak abban látom a különbséget, hogy a nyugati multi legalább eltűnik, míg a hazai klientúra maradandó, belső ellenség, sok káros másodlagos társadalmi hatással.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.10.31. 23:34:42

@Arthamyr:

Mert valamennyi pénz azért jó ha van. Te állítod viszont azt hogy szobát bérelni egészségtelen és élhetetlen dolog..nagyon sokan élnek így a gazdagabb országokban is..szerinted Írországban egy mosogatófiú röhögve kifizeti a bérlakást egyedül? Hidd el hogy nagyon sokszor nem.

Hari Seldon 2 2019.10.31. 23:38:41

@Arthamyr:
Én sem állítom, hogy zavarná a nyugati multikat. -> De jobban kell "figyelniük", hogy "mennyire" áraznak túl...
- viszont ha valaki a "saját" közbeszerzésén nyer (mert lássuk be, Tiborc, meg Orbán papa, az saját közbeszerzés), ott annyira áraz túl amennyire nem szégyell. Merthogy azt aztán végképp senki nem fogja ellenőrizni.

Csodabogár 2019.11.01. 00:06:56

@shaktiii: Kit érdekel, hogy ők ketten mit beszélnek? Arról hogy jön is csak onnan tudtam, hogy valaki elhalasztott egy találkozót velem, mert az egész város le volt zárva. Ha mondjuk a saját térfelemen lett volna randevum,akkor észre se veszem, hogy itt van. Én nem kotlok a magyar híreken, ki iratkoztam már régen, nekem nem téma.

Herr Géza 2019.11.01. 01:55:22

@Horthy Miklós cselédje: Ohh, most az írországi kiküldött tudósítónkat halljuk: “ szerinted Írországban egy mosogatófiú röhögve kifizeti a bérlakást egyedül? Hidd el hogy nagyon sokszor nem.“
Btw., járt már a miszter kamionszökevény akár tranzitutasként, a váróban magasröptű megfigyeléseket végezve, pl. egy ír reptéren? Mert ugye Ausztriában is nagy dráma volt, hogy ő ugyan kurvárasenkivel sem bírna együtt lakni, (jár ugye a tutijó melósgyereknek szólóban a napfényes belvárosi kégli..., stb.). De most az édeshazában jó lesz ám a szobabérlet is. Kőbánya-Alsómocsoládon is. A lényeg az édeshaza.

Herr Géza 2019.11.01. 02:16:20

@Virago_1000: Nyugtass meg, hogy belevettél rendesen a Miki királyos aranypínzekbe. Jó lesz az még valamikor, valamire.

Golf2 2019.11.01. 06:01:31

@Csodabogár: Én nem kotlok a magyar híreken...akkor lehet hogy mától nem tudsz kártyával fizetni,mint sokan,akik nem "eggyeztettek"a bankjukkal...

Platonica 2019.11.01. 09:03:37

@négyzet: Nemigazan ertelek, mintha eltertunk volna az eredeti gondolatsortol.
Onnan indult az egesz, hogy Europan belul (v barhol mashol?) nehezen lehetne idealis eletteret talalni, ami megfelel az illuzorikus idezett mondatnak. Nem Svedorszag leszolasarol volt szo, csak arrol, h ott is megvannak a problemak, es ott is romlott a helyzet az elmult evtizedekben. Persze, h Malawi-hoz v akar Magyarorszaghoz kepest mas a szinvonal;-)

Arthamyr 2019.11.01. 09:27:33

@Virago_1000: Az aliexpress árul mindent is. :)

Arthamyr 2019.11.01. 09:34:41

@Horthy Miklós cselédje: Mikor mondtam én ilyet? :S Szerinted Írországban, vagy bárhol a fejlett világban, hány normális ember mosogat (vagy bérel szobát) tartósan?
Na mindegy, hagyjuk, nem akarom én elrontani a kedved, ha téged boldoggá/elégedetté tesz, hogy európai állampolgárként egy szobát bérelsz az életed hátralevő részében, a te dolgod.

_z_ 2019.11.01. 09:50:22

@Dikusz: Hat, ha valaki a kenyelmetlen kerdesekre nem valaszol, az is eleg beszedes...

Dikusz 2019.11.01. 10:26:49

@_z_: Én abban sem vagyok biztos, hogy valódi személy.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.11.01. 13:52:07

@Arthamyr:

Sok ember végez ilyen munkát egész életében, nem lesz mindenkiből senior fejlesztő vagy vállalkozó. De akkor úgy látszik ezek nem normális emberek....
Engem nem a szobabérlet tesz boldoggá (az csak egy állapot), hanem hogy itthon élhetek és boldogulok. Hogy lehetsz ennyire anyagias hogy lakhatási körülményekhez méred az ember boldogságát? S ha abban élnék örökre mi lenne? Akkor nekem pocsék életem van és kész?
Levezeted hogy semmit nem ér az élet ha szegény vagy. Hihetetlen anyagias látásmód.

@_z_:

Pl. azt teszem hogy itthon élek és dolgozom. Azt. Nem elég? Ahhoz képest hogy sokan simán lelépnek örökre akár, szerintem elég...

_z_ 2019.11.01. 14:07:10

@Horthy Miklós cselédje: Az, hogy egy segedmunka utan fizetsz egy keves adot? Melyik orszag fejlodik a segedmunkasok adojabol? Szerintem egyik se.
Ha mar igy belejottel, volt meg kerdes ami valaszra var.

leprecHaUN 2019.11.01. 15:53:19

Huh, elolvastam a posztot es a kommentek jo reszet is.
Nekem a poszt tul reszletes volt, foleg a kiutazas datumanak allando tolodasat percrol-percre vegigvezeto resz, de nagyjabol tudok azonosulni a posztolo erzeseivel.

A kommentek meg olyanok, amilyenek. Mindenki vilagnezetenek vagy fidesz-hitenek megfeleloen tesz hozza a beszelgeteshez. A vege fele ez a parttalan vita a hazakoltozeset egy berelt szobaba megvaltaskent megelo "cseled"-el arra osztokelt, hogy en is be(le)szoljak.

Nagyon nagy dolog felvallalni a hazakoltozesre valo felbujtas feladatat, foleg olyan poziciobol, aminel azert rengeteg kulfoldon elo magyar nagysagrendileg jobb helyzetben el. En nem is tudom honnan jon az az elkepzeles, hogy a kulfoldon elo magyarok tengodnek, sotet berelt szobakban kuksolnak sokadmagukkal, feher trikoban bagot ragva fekszenek a priccsen es Kelet-europai nyelvek kevereken kommunikalnak sorstarsaikkal. Ez nem a valosag, ez egy vilagot meg soha nem latott Z kategorias film rendezojenek a vizioja.

A helyzet az, hogy azok akiket en ismerek, mind vagy hazat berelnek, vagy mar vettek is, megkeresik azt a penzt ami egy normalis kozepszintu elethez szukseges - auto, nyaralas, megtakaritas. Es ehhez meg arra sincsen szukseg, hogy mindenki IT teruleten dolgozzon. Ketkezi munkaval is elerheto, vagy akar az egeszsegugyben is.

Mindenki mas es mas okbol jott. Van aki az anyagiak miatt, van aki a politikai helyzet miatt, masok kalandvagybol (bar en ilyennel meg nem talalkoztam). Az elso ket csoportot nem lehet meggyozni rabeszelessel, nekik konkretumokra van szukseguk, valtozasra. Az pedig nem tortent, illetve nem a megfelelo iranyba. Az itt netto 2500 eurot kereso novert nem fogod meggyozni, hogy menjen haza a toredeket keresni es egy noverszallon elni. A korrupciot elitelo, uram-batyam rendszert megveto kivandorlot nem fogod meggyozni a jelenlegi magyarorszagi helyzettel, remelem nem kell reszleteznem, hogy miert nem.

Akik csaladostol jottek vagy mar itt alapitottak csaladot, valoszinuleg nem akarjak a gyerekeiket retardalt MeszarosLolok cseledjenek felnevelni, meg azok sem, akiknek innen a Budai Varnegyedig ero nyelvuk hegye OV kloakajat csiklandozza. Mert hat ilyenek is vannak, olyanok is akik itt hazzaffyak, itt nyilaznak hatrafele, de erdekes modon annyira nem torik magukat, hogy a magyar ugaron lovagolhassanak.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.11.01. 17:11:05

@_z_:

Az a "kevés" adó pont annyival több mint amit egy elvándorolt fizet, aki ugye pontosan nullát. Esetleg fizet egy kis áfát amikor itt nyaralgat...
Egyet gondolj végig. Mi lenne ha mindenki úgy gondolkodna hogy éljünk a legtöbb GDP per fős országokban mert ott a marha jó élni? El tudod képzelni mi történne?
Hirtelen összeomlana az összes nyugati ország a tömegnyomortól és valamiféle anarchiába süllyedne rövid időn belül, a kibocsátó országok meg szimplán füves pusztává alakulnának át.

Gondolom a lopással foglalkozó felvetésre kéne még válaszolni. Konkrétan onnan tudom hogy a nyugati multik sokkal több közbeszerzést nyernek mint a fidesz közeli nagytőkések, hogy utánaolvastam. Te is megteheted. Nekem meg nem az fogja meghatározni hogy hol éljek hogy melyik kormányközeli vállalkozó hasít a közbeszerzéseken. Nekem nem a politika fogja megmondani hogy hol éljek meg hol ne. Tojok rá.

A magasabb igényeket megértem. Én annyit mondok csak hogy itthon is lehet élni, nem is olyan rosszul, pedig én tényleg nem vagyok se mérnök, se sztárszakmunkás.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.11.01. 17:11:09

@leprecHaUN:

Onnan jött az elképzelés hogy mi is éltünk Nyugaton és láttuk hogy a többség egyáltalán nem él olyan marha magas életszínvonalon. Az átlag, a kisember ott is a megélhetésért dolgozik. Nem tagadjuk le hogy Nyugaton jobb az életszínvonal, de az a kétkezi munkás veszi a házat röhögve, szimplán nem igaz.

Ausztriában (ahol én éltem éveket) pl. nettó 2000 euró körül van a medián! jövedelem egy főre vetítve. Tehát minden második dolgozó ennél kevesebbet keres. Ez rengeteg ember. Nem fog belőle röhögve házat venni..de még lakást se egyhamar.

Persze sok helyen itthon se egyszerű az ingatlanvétel. De kint sem. Ott is marha jól kell hozzá keresni ha nem 20 év eladósodással akarod megoldani, nagyon nem igaz az hogy a kétkezi munkás röhögve veszi sorban az ingatlanokat. Ha így lenne akkor nem élne pl. a fél német társadalom albérletben!

"megkeresik azt a penzt ami egy normalis kozepszintu elethez szukseges - auto, nyaralas, megtakaritas. "

Én itthon is tudok megtakarítani, pedig nem sztármunkát végzem. Autóm nincs, de nem is vágyom rá. Nyaralásra is futná (ha érdekelne). Miért is élek akkor olyan pocsékul?

VAgyunk itt egy páran már akik hazajöttünk és mi már nem vesszük be ezt a Nyugaton a kutya se ugat meg és minden csodálatos mesét....

Dikusz 2019.11.01. 18:27:54

@shaktiii: Miért? Nem olvastam, nem is fogom, ha meg nem haragszol érte, és meg kell, hogy valljam, nem tudom ki vagy.

Hadd szögezzek le valamit: én ide azért járok, mert bár nem vagyok határátkelő, de szeretem az itteni posztokat olvasni, és a hozzászólások is érdekelnek. Pár emberrel személyesen is találkoztam, elbeszélgettünk, néhány e-mail váltottunk, aztán ennyi. Van köztük olyan, akikkel szívesen találkoznék újra, de nem erőltethetem. De halkan megsúgom: veled nem találkoztam, és őszintén szólva azt hiszem, nem is szeretnék.
Nem vesztem össze senkivel, nem is óhajtok. Azt sem tudom ki kicsoda, kik vesztek össze, holott előtte országos cimborák voltak, igazából nem is érdekel.
Úgyhogy az ilyen privát üzenetektől, kérlek a jövőben kímélj meg, bármiről szóljon is.

leprecHaUN 2019.11.01. 19:00:06

@Horthy Miklós cselédje: egyre tobb reszlet derul ki a mindennapjaidrol. Te semmire nem vagysz, nem kell kocsi, nem akarsz nyaralni sem. Tenyleg az atlag vagyalmait valositottad meg. Erre erdemes hazamenni. XD

Akik vagytok ott egy paran es ilyen csodalatos eletszinvonalat valositottatok meg hazaterve, mind egy lakasban, esetleg egy szobaban is vagytok?

A tapasztalataidat olvasva megallapithato, hogy valoszinileg nem egy kozegben mozgunk.

conditional reflex 2019.11.01. 19:00:16

Kitűnő írás, a pulzusom szinte szóról-szóra, mondatról-mondatra emelkedett, ahogy olvastam. Nem csak azért, mert nagyon jól van megírva, hanem mert annyira ismerős, hogy sokszor szinte fájt újra szembesülni az itt leírtakkal. Az én lelépésem körülményei ugyan különböznek, de a döntésemig vezető utat kikövező szarságok ugyanazok. Ja, minden ugyanaz, másképpen.

skye8 2019.11.01. 19:50:00

vegre egy ertelmes iras. helyenkent szivszorito volt olvasni pl. a paradicsomos eset, a nagyapatol valo bucsuzas, a szulei helyzete. a legjobban a homokozos resz tetszett, remelem azt a fajta bekesseget megtalalta USAben is.

2019.11.01. 20:12:05

@deppate frog: + 1, kiveve "Ha haza megyek,...."
En Magyarorszagra utazom (egyre kevesebbszer, inkabb mashol nyaralunk), es utana hazajovok.
@gabors: az en gimis toritanarom a romai birodalom es annak szetesese kapcsan arra szant egy teljes orat, hogy elmagyarazza, mindenfele birodalom szetesik egy ido utan. Kovetkezo oran ropdolgozat a romai birodalomrol. Kerdesek kozott elrejtve, hogy szetesik-e minden birodalom. Mivel ez 74-75-ben volt, szegeny Magda nenit elkuldtek nyugdijba meg akkor, evkozben, mert a Pulai Arpad egyik kolyke is az osztalytarsunk volt (legalabbis, ot tartottuk a 20 evvel kesobbi osztalytalalkozon felelosnek) .
Csak evekkel kesobb ertettem meg, hogy a szovjetuniorol mint birodalomrol volt szo, es miert volt surgos a nyugdijazas.

somlobodog 2019.11.01. 20:18:33

@Dikusz: ilyen kulturált és karakan módon elkuldeni a trollt a helyére meg nem olvastam :))) zseniális. Gratulálok! Taps

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.11.01. 20:18:41

@leprecHaUN:

Szingli vagyok, nagyvárosban élek, minek autó nekem? Pénznyelőnek? :) Én nem attól érzem jobbnak az életem hogy tudok döngetni valami 15 éves lerúgott nyugati autóval. Nyaralgatni meg szimplán nem szeretek.
Úgy tűnik nekem hogy te nagyon anyagias vagy, akkor valóban Nyugaton a helyed, mivel ott több a pénz. Ha meg egyéb szempontok is játszanak,már közel sem ilyen biztos ez.
Én nem mondogatom hogy rohadt jól élek itthon, én annyit mondok hogy itthon is meg lehet élni.

Ching A Ling 2019.11.01. 20:18:49

@Dikusz: Semmi gond dikusz, akkor maradjon neked a hinta egy nem valosagos figura.

Benikuty 2019.11.01. 20:26:16

@shaktalo: egy szinten vannak.

SzZoole 2019.11.01. 20:35:26

@Dikusz: huh magdianyus, ilyen diplomatikusan elküldeni valakit a halálnáthásfaszára........ nem semmmi :-)))
Két cuppanós jobbról balról

SzZoole 2019.11.01. 20:50:23

@somlobodog: nem szabad ilyet mondani róla, hogy troll, mert bepanaszol a blog gazdának személyeskedésért és fenyitesben fogsz részesülni, rossz esetben törlik a kommented :-))))))
Csak vicc volt

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.01. 21:09:59

Na, egy kiváló poszt, mint régen, ezek hiányoznak manapság a leginkább...Sok sikert a tolónak.

leprecHaUN 2019.11.01. 21:37:58

@Horthy Miklós cselédje: ez nem anyagiassag kerdese. En szeretem ha a munkamat es az idomet megbecsulik. A munkamat es a munkaval toltott idomet az emberiseg jelen berendezkedesenek megfeleloen penzzel honoraljak.

A legtobb ember igenyli, hogy a csaladjanak megfelelo korulmemyeket tudjon biztositani, a gyerekeit tanittatni tudja, a szabadidejet a neki megfelelo modon es helyen tudja eltolteni, a munkaba valo eljutasa biztositva legyen, lehetoleg ne egy 15 eves lepukkant verdaban, hanem korunk elvarasainak megfeleloen a legkevesbe kornyezetszennyezo modon. Sajnos ezekhez penz szuksegeltetik. En sem orulok ennek, de jelenleg nincsen jobb rendszer.

A fent emlitett dolgokat az atlagember joggal varja el, szakmatol es vegzettsegtol fuggetlenul.

Az igenytelenseg nem ereny. Attol, hogy te a fentiekre esetleg nem vagysz, masoknak lehetnek ilyen jellegu igenyei. Ezt jelen pillanatban Magyarorszag nem tudja biztositani.

Ha neked megfelel, hogy az orszag felzarkoztatasara kapott penzbol a jelenlegi hatalom a barati koret gazdagitotta es osszeszerelo uzemme probalja silanyitani a hazadat, lelked rajta. De ne probald megmagyarazni a tobbsegnek, hogy a te eletformad az etalon es ez barkinek megfelelhet, csak le kell nyelni a nagyuzemi lopast es behuzott farokkal, kussban kell elni ott. En sepciel nem vagyok szolgalelku es megalazkodo. A NER nem megfelelo rendszer szamomra. Es elarulom, hogy egyetlen normalis ember szamara sem.

Az, hogy te kint sem jutottal egyrol a kettore, nem jelenti azt hogy masnak sem megy

andimaginary 2019.11.01. 21:38:09

@Horthy Miklós cselédje:
Nincsen semmi gond azzal ahogy elsz, senki sem akar ezert megitelni. Viszont az is igaz, amit leprecHaUN mond. A legtobb ember ennel tobbre vagyik.

Egy eletunk van, ennyit kaptunk. Ebbol kell kihozni a legtobbet. Vannak helyek a vilagon, amik ehhez tobb lehetoseget adnak. Lasd peldaul a sajat vallalkozas inditasat. Ember legyen a talpan aki ma ebbe belekezd MO-n. Valoszinuleg jo sokaig fajni fog a feje a sok felesleges szabalytol, es attol hogy meg egy darab klienst se talalt, mar tejelnie kell az allam bacsinak.

Lehet hogy te semmire sem vagysz. Viszont az aki vagyik egy autora, hazra, nyaralasra az sem feltetlenul anyagias vagy felvagos.

En nem anyagias okokbol akarok utazgatni, hanem hogy minel tobbfele kulturat, tortenelmet, tradiciot testkozelbol lathassak es ezen elmenyek altal gazdagodjon az eletem. Amikor a halalos agyamon fekszem es visszatekintek, nem a szurke hetkoznapok kepei tunnek majd fel, hanem a szeretteim es a veluk atelt kulonleges kalandok, a vilag minden pontjan kotott baratsagok es az amit a vilagban epithettem, mert a hely ahol laktam elfogadta es tamogatta a kibontakozasom.

Nem anyagias felvagasbol vettem autot, hanem mert a fenenek kell az, hogy hazaig cipeljen 10 kilonyi bevasarlast a buszon (csaladban gondolkozz, ott mar nem fer bele naponta ketszer kiugrani a kis boltba egy darab kifliert). Plusz, ha van autod, megnyilik az orszag es annak is tobb reszet ismerheted meg.

Es nem azert gyujtok hazra, mert ez a meno, hanem mert nem akarok egy landlord-tol fuggeni, aki ha eladja a hazat, en is kereshetek ujat - nem is beszelve arrol hogy ha nem talalok a kornyeken, a gyerekem is mehet mas suliba, felboritva a baratsagait es akar a tanulmanyait.

Szoval meg egyszer: auto, haz utazas --> ezek nem azert celok sokunk szamara, mert enelkul csoro senkinek ereznenk magunkat. Hanem azert mert vannak celjaink, egy elkepzelesunk arrol hogy hova szeretnenk elerni az eletben es ezek a dolgok annak reszet kepezik.

Határátkelő 2019.11.01. 21:40:40

@Agitáló shaktaló: Baromi unalmas már ez az egész. Ha bajotok van egymással, játszatok le máshol, ne itt rontsd ezzel a levegőt. Még egyszer nem akarok szólni. Kösz.

SzZoole 2019.11.01. 21:45:20

@Határátkelő: nem is szólok hozza, másokkal beszélek

Határátkelő 2019.11.01. 22:01:25

@Agitáló shaktaló: Kérlek, ne nézzük teljesen hülyének egymást. Kösz.

SzZoole 2019.11.01. 22:11:18

@Határátkelő: én nem nézzlek hülyének, miért tennem, minden tiszteletem a tied, hogy egy ilyen állatkertet megpróbálsz kordában tartani, nem könnyű, főleg úgy, hogy háttérben magán e-mailekkel bombáznak és próbálnak manipulálni teged, szóval megemelem a kalapom eloted

kardio1 2019.11.01. 22:26:24

@Határátkelő: "kissé " egyoldalúan ítélsz...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.11.01. 22:44:48

@leprecHaUN:

De tudja biztosítani Magyarország is ezeket. Ugyanúgy elérhetőek ezek mint a nyugati országokban. Annyi a különbség hogy nálunk kisebb a "csomag". Kisebb az ingatlan, az autó, a tárca vastagsága. De nem igaz az hogy Magyarországon nem lehet emberi életet élni. Sok millió embernek sikerül.
Ti valamiféle nyomorgó ország képét akarjátok erőltetni állandóan, de ez egyszerűen nem igaz. Itt azért a többség megél.

Állandóan politikai terepre tereled a témát. Én elfogadom hogy te valami politikai menekültnek tartod magad, aki menekült a NER elől, de valójában te nem Orbán elől menekültél hanem a magyar fizetés elől. Az nem volt valamiért megfelelő számodra.

De egy kicsit gondolkodj el : biztos velünk van a gond akik a hazánkban élünk, dolgozunk nem valami vendégmunkásként valahol Nyugaton, ahol csak a helyi viszonyokon múlik hogy egyáltalán meddig tűrnek ott meg? Mi nem azért vagyunk itt 1000 éve, hogy csak úgy eldobjuk magunktól ezt a hazát. Nekünk még jelent valamit.

Én nem ítélem el a külföldi munkavállalást. Jó kis tanulmányi kirándulás az.

Nekem megtanította azt hogy máshol is kapitalizmus van, máshol is rosszul fizet a gagyi meló, máshol is a gazdagok tarolnak, máshol is a bérmunka dívik és máshol is vannak szegények és máshol se tökéletes minden. Ahogy itthon sem.

De akkor főleg nem lesz az ha csak úgy eldobjuk magunktól ezt az országot. Nekünk itt még dolgunk van. S ebben remélem minél több ember részt fog venni és sokan haza fognak jönni. Remélni tudom csak.

shaktele 2019.11.01. 22:45:00

@kardio1: Talán a topikhoz is tudsz tenni?

Vannak gyerekeid, ott születtek-e, hogy alakult a magyarságuk?

_z_ 2019.11.01. 23:01:07

@Horthy Miklós cselédje: Ez nem válasz, hanem mellébeszélés. Mantrázod mindig folyamatosan ugyan azokat a szólamokat, aztán ha valaki megkérdőjelez, akkor vagy nem reagálsz, vagy mellébeszélsz. Nem unod?
A adódról meg annyit, hogy az elmondásod alapján (segédmunka) én a Magyarországon ledolgozott 7 év alatt több adót fizettem be, mint te még egy darabig. Szóval akkor ki hogyan járul hozzá az élhető viszonyok megteremtéséhez?

Arthamyr 2019.11.01. 23:01:09

@shaktele: "Talán a topikhoz is tudsz tenni?" - Hogy a fenében nem tűnik fel a gerenda a szemedben, "koma"? Ez valami nagyon jó cucc lehet, én is kérek belőle!

shaktele 2019.11.01. 23:14:20

@Arthamyr: S te?

Igaz, nálad nincs gyerek, sőt!

Te már rég leiratkoztál minden társadalomból mint írtad a minap..ez hogy történt, mikor s miért, “koma”?

SzZoole 2019.11.01. 23:25:13

@Arthamyr: szólj már neki, hogy ez a tegnapi poszt, miért itt akar a mások gyerekeinek a magyarságról tudni :-)))

Nem gerenda van a szemében hanem vörös köd a dühtől :-)))

Arthamyr 2019.11.01. 23:46:47

@shaktele: Szerintem ezt is összerakhattad volna, ha akartad volna. És nem hinném, hogy érdeklődésed őszinte, tekintve mélyen gyökerező komaságunk.

Hosszú ideig nem szóltam hozzád, nekem ez teljesen rendben is lenne, de így is be találtál ugatni. Akadj le rólam (nem kell hozzámszólnod és a hozzászólásaidban rólam beszélned), és akkor én is békében ignorállak. Majd úgyis ekéz más azok közül, akik nem bírják a búrád...

Arthamyr 2019.11.01. 23:53:34

@Agitáló shaktaló: Az is lehet, de az se jobb. Mondjuk az ellen elég lenne egy kis kanadai rekreációs cigi, én eddig még beszívott embert nem láttam kötekedni. :)

SzZoole 2019.11.02. 00:05:09

@Arthamyr: mindenkire másképpen hat a nevetőscucc :-))

Taxomükke (UK) 2019.11.02. 08:08:01

@Dikusz: Te egy kultúrlény vagy, szemben pár ide rendszeresen írogató, magát nagyon okosnak gondoló taggal szemben.

Taxomükke (UK) 2019.11.02. 08:11:08

@Agitáló shaktaló: A nyolc felhasznalonev kozul ki fog panaszt benyujtani?

Roxy11 2019.11.02. 09:06:27

Nagyon tetszett az írás! Önirónia, enyhe szarkazmus, humor stb., szóval a stílus.
Könyv lapjaira kívánkozik. Kendőzetlenül megmutatva a döntésig vezető utat, egy ember vívódását arról, amit nem szeretne meglépni, de a személyiségéből adódóan átértékel.
Minden szempontból azonosulni tudtam a történettel.
Éltem az USA-ban pár évet családdal, visszajöttünk, de más körülmények miatt. A honvágy hatalmas dolog, néha lebirkózza az ember lelkét, de nem azért jöttünk vissza, mert eluralkodott rajtunk. Ha a körülmények másik lapot osztanak, talán maradtunk volna, de az totál más helyzet volt.
Örülök, hogy belülről láthattam, milyen egy élhető országban létezni. Ami itt van, az nem az.
Valaki írt a középosztályról, amit nem látok. Urak és álruhás cselédek, akik elhitetik magukkal, hogy jól élnek a monoton hétköznapokban.
Miről szól az egészségügy? Az oktatás? Egyáltalán nem tetszenek a jelenlegi lehetőségek, irányelvek.
Várom, hogy a poszt írója rövidesen megosztja velünk a későbbiek alakulását. Úgy gondolom, pozitív lesz, hiszen az egyúttal önigazolás lehet arra a döntésre nézve, amit meghozott anno, és igazi sikertörténetként olvashatjuk. Bármilyen nehéz is volt eleinte.

midnight coder 2019.11.02. 09:53:18

Elég vicces kis post volt. A programozó matematikus aki úgy kerül be az egyetemre a 80-as évek végén, hogy nem tudja mi az a fusizás... És szegénykém menekül külföldre, mert ki tudja mi lesz itt. Nos, én a helyében amiatt aggódnék inkább, hogy mi lesz ott. Mert ha itt igazán szar lesz, az majd akkor lesz, amikor ott összeomlik minden.

Platonica 2019.11.02. 11:06:26

@midnight coder: Azert mintha kicsit (szandekosan?) felreertetted volna. A fusizas talanyos voltat altalanos iskolai evei kapcsan emliti, mielott az apja is elkezdte volna csinalni, jol keresni vele, ...es ez me'g mindig a kozepiskola elott volt. Szoval en nem lattam olyan infot, h ugy kerult be az egyetemre, nem tudja, mi a fusizas.
Viccesnek nem gondolom a posztot, sot. Viszont abban egyetertek, hogy van valami alapveto naivitas OP mentalitasaban, amit egyebkent -a husbavago oszintesegevel egyutt- nagyon szimpatikusnak tartok.

Arthamyr 2019.11.02. 11:17:45

@Platonica: Miben láttad a naivitást? Szerintem ami naivitása van, az simán felfogható egészséges optimizmusnak (látom, hogy te is azt írod, hogy nagyon szimpatikus, tehát nyilván nem negatív jelzőnek szántad), ennyi még kell is, nem?

Arthamyr 2019.11.02. 11:18:55

@Roxy11: Ez az önigazolás nem túl hízelgő dolog, szerintem a poszternek nem lesz rá szüksége.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.11.02. 12:26:51

a manyup elott is feloszto-kirovo rendszer volt, meg utana is az van. a kotelezo manyupban senki nem "takaritott meg" semmit, azt a penzt iranyitottak at, amit amugy is befizetett elotte is, utana is, amit sose latott senki, el nem kolthette, egy szam volt a berpapiron. az ment at egy masik szamlara, amirol azt mondtak, hogy az majd az ove lesz, de addig is ki kene fizetni a mostani nyugdijakat, ugyhogy az allam vesz fel nemi hitelt a polgarai neveben, ahhoz meg hozza kellene jarulni, ugye nem gond.

ezzel szemben az onkentes magannyugdij valodi megtakaritas, ongondoskodas, ti. azt teszem felre, amit barmikor elkolthetnek, es annyit amennyit gondolok, nem mellesleg allamilag adokedvezmennyel megtamogatva.

Platonica 2019.11.02. 12:36:05

@Arthamyr: Miben lattam? Szerintem vegig errol ir. Szo szerint is megjelenik, '2006-ban naivan remenykedtem...', de enelkul is elegge egyertelmu.
Nagyon sokaig egy 'bubble'-ben elt, es elhitte, olyan a vilag, amilyen az o kis buborekjaban. Me'g jol kereso ertelmisegikent sem latott tul azon a körön, amiben mozgott, a lezsirozott kenyelmessegen, a sajat es kollegai velemenyen. Sokkok, pofonok (az o szavai!) kellettek, h ebbol a naivitasbol kimozduljon, hogy a korabbi vilagkepe osszedoljon.
Nem tudom, meddig jutott el 2014 utan, es vajon mennyire realis most mar a vilagkepe, ugy ertem az ohazat ES az uj hazat illetoen. Akik ennyire keseruen es szinte jobb meggyozodesuk ellenere jonnek el, azoknal sajnos el tud az ertekrend torzulni, ahogy nemreg volt is szo errol egy posztban.

Arthamyr 2019.11.02. 12:39:12

@Platonica: Érdekes, hogy mennyire máshogy lehet befogadni a posztot. :)

Platonica 2019.11.02. 13:30:54

@Arthamyr: Termeszetes szerintem:-) Bar en azert probaltam idezni, h erzekeltessem, hasonloam latom (pl a naivitast) mint maga a posztolo.
@A Főzés az élet értelme: Mondjad ugy:-) Szerintem inkabb benne vagyunk a buborekban, nem alatta, belepve;-)
Amirol en irtam, azert nem a kicsikorrol szolt, elegge elhuzodott a folyamat OP-nel.

Roxy11 2019.11.02. 14:29:25

@Arthamyr: Lehet, hogy a poszt írójának nincs szüksége rá......., bár valamilyen szinten mégis. Hatalmas döntést hozott, megalapozottan. 5 év telt el azóta, egy másik országban. Ott, ahol eleinte sok kérdés felmerülhet. Családdal ment ki, nem egyedül - tovább gondolásra adhat okot. Nem kétség, hanem kérdés merülhetett fel bizonyos esetekben, amit meg kellett oldani. Az írás tartalma alapján elég racionális személy lehet, de érzései mindenkinek vannak. Úgy döntött, megírja a történetét, amiből tanulni/okulni (ki hogyan)lehet. Már ez is egyfajta önigazolás szvsz. :) Bár....., talán - valóban - nem ez a megfelelő kifejezés rá.

Arthamyr 2019.11.02. 16:10:22

@Platonica: Én simán leírom ezt: "2010-ben naivan abban reménykedtem, hogy a Fidesz akár pozitív hatású is lehet". Ez alatt én viszont nem azt értem, hogy ezt tartottam valószínű kimenetelnek, jobban tartottam a dologtól, mint örültem neki, és nem is szavaztam rájuk. Utólag még a reménykedés is naivnak mondható, de szerintem ennyi naivitás kell, nem lehet mindig biztosra venni a rossz forgatókönyvet.
Aztán persze lehet, hogy én értem félre (nagy jelentősége nincs), bár a szakmából és a bejárt életútból kiindulva hozzám sokkal közelebb áll a posztoló. Én különösebb keserűséget sem éreztem benne, amit persze megint lehet, hogy én látok rosszul. :)

Arthamyr 2019.11.02. 16:11:17

@Roxy11: Értem mire gondolsz, csak annyit akartam írni, hogy szerintem az önigazolás pejoratív szó.

FutureFry 2019.11.02. 16:15:54

@Roxy11: @Arthamyr:
Jó (és jól megírt) történet. Szinte biztos vagyok benne, hogy pozitív lesz (volt) a végkifejlet (pl. L-1 -> zk. -> áp.). Azért is, mert a legtöbben - legalább is személyes vonatkozásban (érthető módon) - a sikereket szeretik hangoztatni. A Facebookon, Instagram-on etc. sem éppen a “bukástörténetek” vannak többségben [1]:
“Call it the unwritten rule of Facebook: People don’t post pictures about the parts of their lives that suck. …”
Szóval én ezen a fórumon sem várnám ezt el, bár ezen történetben nagyon jó, hogy a buktatók is hangsúlyt kaptak.

Más. (Bár nem látom, hogy a posztoló kommentekben jelentkezett volna, szóval lehet, hogy ezek csak költői kérdések lesznek…). Ha jól értem 2010-től egy olyan multinál volt, ahol volt lehetőség (a cégen belül) hosszútávú külföldi pozícióra, és a kiküldetés előtt egy belső “job interview” volt. Viszont nem tiszta számomra, hogy ez a “felvételi” a leendő klienssel és/vagy a céges emberekkel történt? Plusz ezek szerint a cégnek nem volt helyi emberük (vagy keretjük) erre a projetkre, viszont egy L-1 (A vagy B?) vízumú külsős alkalmazottal pl. leszoríthatták a költségeket? (A H-1B-vel ellentétben, L-1 vízumnál azt sem kell igazolni, hogy a helyi fizetésnek megfelelő szintű a munkavállaló jutalmazása.)

[1] www.menshealth.com/health/a19520720/the-big-facebook-lie-you-tell-yourself/

Platonica 2019.11.02. 16:59:20

@Arthamyr: Sok egyeb naiv megnyilvanulas is volt, ahogy az elobb reszleteztem. De elfogadom, ha te nem igy latod, szamodra ez egeszseges optimizmus (me'g akkor is ha OP magan duhong, hogy lehetett ilyen vak...?).

Viszont a keseruseg kerdojelezesen tenyleg csodalkozom: az utolso 2-3 mondatot nem tudom, hogy lehet maskepp ertemezni, gyulolettol fojtogatva ul a repulon, h belekenyszeritettek egy ilyen lepesbe. Bar az csak a jeghegy csucsa..., ott vannak a korabbi szomoru kisember vergodesek, tehetetlen duh, az elfojtott kopkodos, rugdosos kenyszer, kicsinyes, szanalmas bosszu akciok, kozepso ujjal fotozkodas, gyuloletben eles, ezek mind az o szavai, biztos lattad.

Roxy11 2019.11.02. 17:17:14

@Arthamyr: Igazad van. Nem jó kifejezés az önigazolás arra, hogy megszületett ez a poszt.
@FutureFry: Így van, ahogy írod! A sikereket, pozitív tartalmakat szereti az ember megosztani másokkal. Én is azt gondolom, hogy eredményes a folytatás. Szívesen olvasom majd!
Csak sima "igazolás" ez a történet, hogy jó döntést hozott az írója.

Arthamyr 2019.11.02. 17:36:47

@Platonica: Olvastam, és valamilyen szinten meg is értem. Én sem repestem az örömtől, amikor a pénzem be akarták olvasztani a közösbe, vagy pl. amikor olvastam a trafikmutyiról (igaz, az legalább már kint ért és nem érintett személyesen). Mégis mit kellett volna éreznem? Ha téged megszivatnak, akkor te hogy szoktad érezni magad?
Ha módomban állna, én is bosszút állnék, csak belátom, hogy én következmények nélkül nem tudom megszüntetni egy másik ember létezését, olyanokét meg, akik ezt leginkább kiérdemelték, még következményekkel sem.
Az ilyen aljasságok, és a majdnem mindenkit érintő mindennapi apró bosszúságok bizony nagyon dühítőek, és egyáltalán nem egyszerű kivédeni őket, és a tehetetlen dühön kívül mást érezni. Az elfogadás/beletörődés nem igazi opció, persze, ha mindig behódol az ember és mindent elfogad, akkor biztos mást érez, de kérdés, hogy az jobb-e neki.
Nagyon-nagyon nehéz eljutni a "fuck you" fázisig, és - főleg átlagos ember számára - ez az egyetlen mód.

Platonica 2019.11.04. 11:57:43

@Arthamyr: Erre csak azt tudom irni, hogy ugyanabbol az orszagbol jott el minden magyar, megsem mindenki keseruen, gyulolettel teli.

Arthamyr 2019.11.04. 12:03:28

@Platonica: Nem bizony, ezzel annyira egyetértek, hogy szerintem a posztoló sem az. :)

Platonica 2019.11.04. 12:34:21

@Arthamyr: Hat persze;-) Azokat az utolso mondatokat nem is o irta, ill. te tudod, hogy nem is ugy gondolta:-DD

"Az érzelmileg tompa állapotomon átüt valami. Gyűlölet. Gyűlölök mindenkit, aki erről tehet.”

the angel 2019.11.12. 12:01:25

Velem meg is csinálta a gimis ofő. Akkor még jellemzést kellett írniuk az egyetemi felvételihez és az enyémbe olyanokat írt, hogy középszerű vagyok meg nem túl eszes, sose viszem semmire (ma 2 diplomám van). Öt éve a pincében találtam meg a papírt és rituálisan elégettem.

degreen 2019.11.12. 14:37:31

off: Először én is kivoltam a manyup miatt. De mikor a drága magánpénztáram kihozta a többmilliós megtakarításomra, hogy 0 Ft a reálhozam, majd a fenyítő levelemre, hogy ezervalahányszáz, akkor azt mondtam, hogy pokolra ezekkel. Lehetett volna ezt jól csinálni, de ezt is elkúrták.
on: Nekem nincsenek ilyen "véres" emlékeim a szocializmusról. Akkor is loptak az emberek. Viszont nem volt ez a kivagyiság, mint most.
Az viszont sosem tetszik, hogy azok vannak a legjobban kiakadva, akik nem tartják be a szabályokat. (luxusautóval járó minimálbéresek)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása