Ami engem illet, imádom a különböző népek, tájak ételeit megkóstolni, vagy ha már nem tehetem meg, akkor legalább olvasni róluk. Ma egy ilyen poszt következik Pétertől Kolumbiából. (Korábban írt már ide arról, miért jó a latin-amerikai országban élni, illetve milyen költségekkel számoljon az, aki oda látogatna.)
Lechona, azaz malacbőrben sült disznó és marhahús
„Régen jelentkeztem Kolumbiából, jelentem, továbbra is minden a legnagyobb rendben A mai írásomban a kolumbiai gasztronómiát fogom bemutatni – legalábbis egy apró szeletét, ugyanis hatalmas országról beszélünk, régiónként más és más tradicionális helyi ételekkel.
Reggelik és utcai ételek
Bogotában rengeteg reggelit kínáló hely van, azt mondanám, hogy lényegesen több, mint egy európai nagyvárosban. Igaz, ebben az is közrejátszik, hogy sok útmenti „mozgóárus” van.
Empanada csípős ají szósszal
Az „empanada”, töltött pite általában csirke/marhahússal vagy sajttal. Az „arepa” (kukoricalisztből készült lepény) is egy olyan étel, amit a nap bármely szakaszában szívesen fogyasztanak a kolumbiaiak.
Arepa
Rántotta hagymával és paradicsommal szinte minden menülapon megtalálható, természetesen arepával vagy „pan de queso” / ”pandebono”-val. A pan de queso vagy pandebono egy nagyon ízletes „sajttkenyér” (kenyérre olvasztott sajttal).
Hagymás-paradicsomos rántotta
Pandebono
Egy teljes reggeli menü Bogotában átlagban 2-3 USD-ba kerül, ez tartalmazza a tojást arepával vagy pan de queso-val, a friss gyümölcslevet és a kávét/kakaót.
Főételek
A kolumbiai konyha nekünk magyaroknak picit megosztó: a magyar turistáim egy része imádta, míg a másik felük nem volt különösebben oda érte.
Ezt a kettősséget 2 dologra vezetném vissza: általában nem használnak fűszereket az ételekhez, így a fűszeresebb magyar konyhához szokott honfitársaimnak nem elég „ízesek” az ételek.
A másik érdekesség, hogy mégis használnak fűszert, de azt majdnem mindenhez és az nem más, mint a friss koriander – amit szintén nem mindenki szeret odahaza.
Mivel én mindig is szerettem a koriandert, illetve a fűszeres és a kevésbé fűszeres ételeket egyaránt, így én kifejezetten szeretem a kolumbiai konyhát!
Nagyon sok jó étterem/kifőzde van az országban, de természetesen belefuthatunk nagyon egyszerű helyekbe is, ahol az ételek nem gasztronómiai csodák, de cserébe az adagok mindig megnyugtatóan bőségesek.
Jöjjön egy kis képes beszámoló a kommentjeimmel!
Bandeja paisa
Egyik kedvencem a „bandeja paisa”, amely alapból Medellín környékéről származik, de mára az egész ország egyik nemzeti étele. Egy igazi kalóriabomba: rizs, bab, kolbász, darált marhahús, tükörtojás, szalonna, sült banán, friss avokádó és arepa – egytál ételként.
Lechona
Nagyon népszerű étel nyitóképen látható „lechona” – malacbőrben sült disznó és marhahús, rizzsel. Vannak csak erre szakosodott éttermek, de szinte minden utcasarkon tudunk enni „lechonát”.
Ez egy tipikusan olyan étel, amit el lehet készíteni nagyon jól és nagyon rosszul. A képen egy remek lechona látható, banánlevélben tálalva.
Trucha
Népszerű halétel az ország belső részén a pisztráng (trucha).
Sanchocho
Hagyományos levesük a „sancocho”, amibe mindenféle zöldséget, húst, kukoricát, főzőbanánt, koriandert stb. tesznek, illetve az „ajiaco”, ami egy sűrű csirkehúsleves, ami mellé rizs és avokádó mindig jár.
A halas változata a „sancocho de pescado” (hús helyett tengeri halakkal), főleg a Csendes-óceán, illetve a Karib-tenger környékén.
Asado
Az Andokban tenyésztett marhák húsa nagyon ízletes, emiatt relatíve sok marhahúst esznek Kolumbiában is.
Argentínához hasonlóan egy nagyon jó hétvégi családi program az „asado”, azaz „marhahús/disznóhús sütögetés”. Érdekesség, hogy náluk is van kolbász, sőt hurka is!
Egy kis kolbász és hurka
Patacón
A „patacón” olajban kisütött főzőbanán, amelyet köretként fogyasztanak krumpli vagy rizs helyett (vagy velük közösen).
Carimañola
„Carimañola”: maniókából (yuca) készítik olajban sütve, darált hússal vagy sajttal töltve, főként a Karib-térségben.
Arroz con coco
„Arroz con coco” - a Csendes-óceán / Karib-tenger térségének tradicionális étele a kókusztejjel elkészített nagyon finom rizs – általában hallal/rákkal/kagylóval.
Még egy kis kedvcsinálóként ezzel a remek videóval zárnám ezt az írást:
Ha szívesen olvasnátok még Kolumbiáról, látogassatok el Péter Facebook-oldalára!
A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.
Utolsó kommentek