oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 07. 06:30,  Élet a félkész városban 26 komment

2019. október 07. 06:30 Határátkelő

Élet a félkész városban

Réka 3,5 éve él Malajziában, azon belül is Kuala Lumpurban. Nem kevés érdekes tapasztalat érte ez alatt az idő alatt a „kistigris”-ben, ezek közül osztott meg velünk néhányat. (No és jó pár fotót is, amit külön köszönök.)

cim_239.jpg

Ami bejön

Időjárás

Jellemzően egyenletesen meleg és párás egész évben. Egy gonddal kevesebb reggelente: jaj mit vegyek ma fel? Ja, ma is nyári ruhát.

Bónusz: a levegő páratartalma felér egy mélyhidratálással, ingyen ruganyos arcbőr!

Helyiek

Kifejezetten kedvesek és mosolygósak, ez tapasztalatok szerint fehér privilégium, tekintettel az angol gyarmati múltra. Akármi is legyen az oka, kifejezetten imponál a „Miss” megszólítás (férfi verziója a „Boss”).

Kulturális sokszínűség

Idegen szemnek talán káosz, pozitív értelemben az is, mindenesetre ahány kultúra, annyiféle konyha, vallás, hagyomány, nyelv. Igazi olvasztótégely, ahol a mindennapokban simán megfér több etnikum.

Kínai negyed, indiai negyed, maláj negyed, akárhol járunk, izgalmas es nyugati szemmel szokatlan dolgokba, látványokba botlunk. Mindig van új a nap alatt, kíváncsi természetűek előnyben!

Gyümölcsök, ételek

Végtelen féle-fajta trópusi gyümölcs hozzáférhető egész évben, kiemelném az abszolút helyi slágert, a duriánt, amelynek számtalan verziója bűzlik a piacokon a szezonban.

A kulturális sokszínűség egyik örömteljes hozadéka a sokféle egzotikus konyha: maláj, kínai, indiai, thai, viet, japán, koreai - válogathatunk kedvünkre az éttermekben és kantinokban.

Ha elég bátrak vagyunk, az utcai kifőzdéknél is vehetünk meleg ételt, naponta szállítják és árulják az otthon előre elkészített friss ételeket déltől kettőig kb. 5-10 maláj ringgit fejében (nagyjából 350-700 Ft).

Elhelyezkedés

Délkelet-Ázsia legtöbb országa pikk-pakk elérhető Malajziából, Kuala Lumpur reptér régióban betöltött központi szerepe nagy áldás az utazni vágyóknak. Szingapúr, Indonézia, Vietnam, Kambodzsa, Fülöp-szigetek, Burma, Laosz mind elérhető távolságban.

Kuala Lumpur City Center

Bár a legtöbb emberben, aki még nem járt Délkelet-Ázsiában Malajziáról valami egészen más kép él, a valóságban Kuala Lumpur City Center egy remek infrastruktúrával ellátott központi városrész, plazákkal, éttermekkel, felhőkarcolókkal, privát kórházakkal teletűzdelve.

Ha kedvünk szottyan várost nézni saját szervezésben, vagy csak szimplán A-ból B be eljutni kis távolságokon, ingyenes buszokat is igénybe vehetünk több vonalon.

Angol

Az ország második nyelve az angol, angolul beszélőként egész biztos nem gyűlik meg a bajunk a kommunikációval. És nem is igazán tanulunk meg malájul...

Benzin

Előny vagy hátrány, mindenki eldöntheti magában. Viszont tény, hogy a benzin literenkénti ára kb. 130 Ft. Nem csoda, hogy a helyiek még a szomszédba is autóval járnak! Éljen a furikázás, avagy újabb pofon a környezetvédelemnek.

Amit nem könnyű megemészteni

Közlekedés

Nem a közlekedési szabályok diktáljak a forgalmat. Na jó, Vietnamnál vagy Indiánál azért jobb a helyzet, de a forgalmi táblák, lámpák, felfestések inkább dekorációs jelleggel vannak jelen, mintsem praktikus okokból.

Gyalogosként előnyünk nincs sehol, a járda ajándék. A gyalogos forgalmi lámpa egyik nap zöldet mutat, másnap ugyanabban a felállásban már pirosat, szóval megszokni nem érdemes.

2_156.JPG

Amit nagyon hamar megtanultam, forgalmi lámpára és közlekedési irányra támaszkodás helyett érdemesebb a saját érzékszerveimben bízni.

A mai napig a frászt hozza rám a járdán mellettem elhúzó motoros, vagy a piros lámpán átrepesztő autók (mi a franc?? nekem zöld van hékás...), és a menetiránnyal ellenkező irányból meglepetésként érkező járművek. Konklúzió: szabályok kukába, szemek-fülek kihegyezve.

1_149.JPG

Tömegközlekedés

Vagyis annak hiánya. Metró ugyan van, de a vonalak gyatrán vannak összekötve, es nem praktikus elvek menten kialakítva. A buszoknak valójában nincs menetrendjük, trópusi tempóhoz igazodva, végül is úgysem sietünk sehová. :)

A távolabbi, esetleg központi városrészen kívül eső lokációk megközelítésére legésszerűbb és legolcsóbb opció a helyi car sharing, a Grab (Uber maláj megfelelője).

Hátránya, hogy a sofőrök gyakran nem fővárosiak, így nehezen tájékozódnak Kuala Lumpurban, vagy meg sem találják a kiindulási pontot. A türelem ilyenkor nagy kincs.

3_138.JPG

Légkondi

Az irodák, plázák és egyéb intézmények belső terei gyakran 18-20 fokra vannak zúzmarásítva légkondival. Nem árt egy vékony pulcsi készenlétben. Moziba kabátot is szoktunk vinni.

Természet

Malajzia flórája és faunája a régión belül is egyedülálló, mégis olybá tűnik, hogy a helyieknek ez nem szempont.

Európában csak a pálmaolajjal szembeni idegenkedés kapcsán téma a világ esőerdő válsága, a valóság az, hogy az építkezések és a lelkiismeret furdalás nélküli szemetelés nagyjából ugyanannyi, ha nem több kárt okoznak a természetnek Malajziában.

Esőerdők kiirtása lelkiismeretfurdalás nélkül megy és gond nélkül repül a kezekből a petpalack és minden más hulladék.

A parkok égető hiánya

Nagyon kevés park van és azokat sem egyszerű megközelíteni a járdák és a tömegközlekedés hiánya miatt.

Szabadidős programok a természetben, felejtős. A helyiek amúgy is inkább a plázák megnyugtató hűsében lebzselnek családjaikkal karöltve.

Higiénia

Az örök probléma, az éttermek kisördöge. Bárhol, bármilyen körülmények között ott leselkedik a fertőzés veszélye a kevésbe komolytól a súlyosig. Az általános higiénia hiánya karöltve a hanyagsággal és a meleggel tuti recept a folyamatos WC-re rohangáláshoz.

Utcai étkezdéknél ne együnk Ázsiában, harsogja a legtöbb útikönyv, weboldal. Személyes sérelem: egy plázában elköltött ebéd után megszenvedett szalmonella fertőzés. Érdemes arra figyelni inkább, hogy mit, ahelyett, hogy hol eszünk. Frissen készítve majdhogynem tuti, nyers tojás, hús semmiképp.

Szolgáltatás

A helyiek nagyon szívélyesek és mosolygósak, ám kedvességük fordított arányban áll azt általuk kínált szolgáltatás színvonalával. A maláj kényelmesség (a.k.a. trópusi csigalassúság), illetve helyenként a szaktudás és motiváció hiánya mind részei a jelenségnek.

Talán könnyebb úgy elfogadni e helyzetet, ha mi magunk válunk proaktívvá, más szóval sugalljuk a megoldást, vagyis tanítjuk őket, visszanyúlva a gyarmati időkhöz. Micsoda? Én fizetek a szolgáltatásért és még segítenem is kell? Hát igen, sorryyy!

Hol a kultúra?

Talán mert nincs rá akkora igény, nem is nagyon jellemző a nyugati értelemben vett kulturális program, például színház, opera nincs. Koncertek elvétve igen, ha jól tudom Michael Jackson is eljutott Kuala Lumpurba 1996-ban!

Mozi ellenben van dögivel, a kínálat helyi igényekhez szabva: akció, ázsiai akció, ázsiai romantika, rajzfilm. Minden, ami bárgyú, itt nyerő. Bocsi Malajzia!

Engem személy szerint kompenzál a helyi sokszínűség, bármikor kimegyek az utcára és nézelődöm, az már felér egy színházzal.

„Félkész” város

Épület, daru, daru, épület, daru és így tovább. Ez Kuala Lumpur városképe. Az építkezés zaja alaptartozéka a mindennapi életnek 24/7. És ha még csak ez lenne! A forgalomterelés miatt ugyanis extra dugók is nehezítik a mindennapokat, botrány!

Ez van, a város épül-szépül, ha tetszik, ha nem.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Malajzia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7315200428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dammiel 2019.10.07. 07:58:45

Kérdeznék privátban a poszt-tolótól, ha lehet.

Golf2 2019.10.07. 07:59:18

 Azok kaphatnak bevándorló-vízumot az Egyesült Államokba, akik igazolják, hogy képesek kifizetni az egészségügyi ellátásukat – a menekülteknek nem kell....

Herr Géza 2019.10.07. 08:48:01

@Golf2: Ez a hét is jól kezdődik: egy mondatba ennyi hülyeséget belezsúfolni, ehhez tehetség kell.
Kezdjük:
1. A poszt Kuala Lumpurról szól, ami ugye Malájziában van. Hogy jön ide az USA?
2. Mi az a “bevándorló-vízum”? Tudtommal van vagy min. 10-20 különböző vízum az USA-ba való belépésre.
3. A “menekültek” úgy nagyjából sehol a világban nem kapnak élből “bevándorló-vízumot”, akármit is érts ezalatt.
4. Pont az USA nem arról híres mostanában, hogy nyakló nélkül befogadnak akárkit.
5. Mennyiben sérülnek érdekeid az általad sérelmezett és vélt gyakorlat miatt?
6. Eccerű a megoldás, ha mennél Amerika, mond azt, hogy menekült vagy....
Anyám borogass!
Ma ugyan nem jött össze az első komment, hát írd azt, hogy “hurrá, második vagyok”. Az is valami. :)

Csodabogár 2019.10.07. 09:01:43

Érdekes poszt, sajnos az nem derült ki, hogy Réka mit csinál 3,5 éve Kuala Lumpurban, milyenek a házak, alkások ott stb.
Nincs szándékomban oda menni, csak a kiváncsiság....

Golf2 2019.10.07. 09:34:42

@Herr Géza: Ott van a poszt után szó szerint másoltam vakegér.

Golf2 2019.10.07. 09:35:59

@Herr Géza: Segitek:Alaposan megnehezitik a bevándorlast amerikában...

Herr Géza 2019.10.07. 10:12:20

@Golf2: Mondjuk nem ártana, ha hivatkoznál a poszthoz nem igazán tartozó linkre...
A kérdéseim továbbra is fentállnak. A HÁ cikk annyit “segít”, hogy “Trump bejelentette”... Ugye mindketten tudjuk, hogy pl. OV mi mindent jelentett már be?
Te sérelmezed, hogy a menekültekre ez a “rendelkezés” nem vonatkozik. Hogy is lehetne egy menekültnek, aki éppen most készül “beesni” az USA-ba, eü. magánbiztosítása? De hadd segítsek én is: ugye emlékszel még arra az időre, amikor a nyomoronc kelet-európai “pógárnak” a (nyugat)német tartózkodási (nem letelepedési !) engedélyhez kellett a munkavállalási engedély? Aminek meg feltétele volt a tartózkodási engedély megléte?
Annyi analógia van benne, hogy a menekült nem azért fog bármilyen jogcimen bármilyen “letelepedési” engedélyt kapni, mert neki nem kell eü. biztosítást igazolnia. Van neki épp elég teljesíteni való feltétele.
Emészd a dolgot egy kicsit, vakegér.

Herr Géza 2019.10.07. 10:16:48

@Golf2: “ Alaposan megnehezitik a bevándorlast amerikában...” Jaja, mert az eddíg is közismerten egyszerű volt.

Golf2 2019.10.07. 10:19:44

@Herr Géza: Azt másoltam be szó szerint ami a HA linkben van,ott reklamálj,kommentárt nem fűztem hozzá de azért sikerül kötözködni...A vakegér már foglalt neked.

Hari Seldon 2 2019.10.07. 10:20:32

Összefoglalva: A klíma személyfüggő. Valaki szereti valaki nem. Én nem, de megadom az esélyt, hogy valaki szeret 0-24-ben szaunázni.
Kajától nagy eséllyel minimum egy hónapban egyszer gyomorrontást kapsz, cserébe olyan, hogy monjuk én egy méterre sem közelítemém meg. Az utakon nincs szabály, és cserébe járda sincs, ahol pedig van, ott is jöhet hátulról egy motoros.
Cserébe viszont pozitívum, hogy mosolyogva ütnek el...

Golf2 2019.10.07. 10:21:17

@Herr Géza: Alaposan megnehezitik a bevándorlast amerikában...” Jaja, mert az eddíg is közismerten egyszerű volt....Ez a címe a linknek hogy megtaláld.Nagyon hétfő van neked...

Herr Géza 2019.10.07. 10:36:07

@Golf2: “ Azt másoltam be szó szerint ami a HA linkben van,ott reklamálj,kommentárt nem fűztem hozzá de azért sikerül kötözködni...A vakegér már foglalt neked.”
És már csak azt áruld el: miért nem OTT kommenteltél? A HA linkben lévő címet miért másolod vissza szó szerint a HA blogba?
Persze érdemi válasz a többi kérdésemre nincs.

Golf2 2019.10.07. 10:45:56

Off.A külföldiek Németország-képét ma is három dolog határozza meg: a sör, a Bratwurst és a német savanyú káposzta (Sauerkraut).(index)

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.10.07. 13:55:09

Nahát, pont most jártam arra:
utazotodi.blog.hu/2019/09/21/kuala_lumpur_i/

Ételmérgezést (lekopogom) még egyik nyaraláson sem kaptam Ázsiában, de lelkiekben fel vagyok készülve, hogy egyszer úgyis elkap.

Az időjárás az valami borzalom. Egész évben konstans gőzfürdő, délben szakadó esővel. Jártam már Hong Kongban, Thaiföldön, Szingapúrban, de ez mindent űberel. A szabadban tíz perc után vállalhatatlanul folyt mindenemen a víz, a szennyes ruhát is teregetni kellett levétel után!

Mesu 2019.10.07. 14:12:50

@Dammiel: A poszt-toló várja a kérdéseket.

Mesu 2019.10.07. 14:12:50

@Dammiel: a poszt-tolo varja a kerdeseket (Malajziarol, nem az USA rol)

Din Serpahis 2019.10.07. 15:04:44

Mennyi a fizu? (Foleg magasabban kvalifikalt allasokban)

Montroyal 2019.10.07. 16:46:22

szerettuk 2x korbejartuk mint turista jo volt es masodszorra a toronyba is feljutottunk mert a foglalas a netten elakadt ezert meglepetesre a penztarnal kaptunk jegyet es sorba sem kellett allni .. maskor ki se nyitnak ...
ott élni ? hajra fiatalok

Dammiel 2019.10.07. 18:35:38

@Mesu: nem izgat engem Usanka :-). Ràm tudnàl írni privàtban? Nekem vmiért nem megy.

Csodabogár 2019.10.07. 18:49:30

@Golf2: Mi lenne ha a posztot kommentálnád. Senki nem akadna ki se fel se rajta. Minek bemásolgatni valamit, amit ugyis mindenki tud, lát, hallott stb.?

gabors 2019.10.07. 19:09:33

@Golf2: " a menekülteknek nem kell...."

nem hat mert jovore mar csak 18 ezret engednek be, es mire trump vegez egyet sem :-)))

shaktele 2019.10.07. 19:54:59

@Montroyal: Bonjour/Hi! :P

Mit szolsz milyen hornyk a hazai polgarmesterek? :-)

Bár az itteni majmok(block s tsai) is inkabb nokkel foglalkozna :-)

gabors 2019.10.07. 19:59:54

@Herr Géza: :"2. Mi az a “bevándorló-vízum”?" olyan vizum amivel letelepedni lehet abbol nem sok van

rokoni alapu

munkahely szponzorlat alapu

van a hires DV ami a lotto

meg egy nehany kulonleges amit franc se tudja mit jelent

es amit kerdezel hogy ez miert gond .. hat azert mert pl ezutan a rokokoni bevandorlo vizumot ami hazastarstol orogbefodadott gyerekig sokminden lehet mar csak akkor kaphatja ezt meg ha MAR van egeszseg biztositasa ... ezzel gyakorlatilag kizarjak a szegenyebbeket ...

az nem vilagos hogy ezt CSAK vizumnal vagy zold-kartya kerelemnel is ezt fogjak figyelembe venni pl akkor ha mar legalisan az egyen az USA-ban van ... ja es az allami u.n. Obamacare vagy Medicare nem ervenyes ezzel az alacsonyabb keresok donto tobbseget alapbol kizarjak ... ugyes nagyon ugyes ...:-(((

Golf2 2019.10.08. 06:44:20

@Csodabogár: "amit ugyis mindenki tud, lát, hallott stb."?...Honnan tudnák,most találták ki,friss hír.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása