oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 04. 06:30,  Öt érdekes dolog a finnekről határátkelő szemmel 83 komment

2019. október 04. 06:30 Határátkelő

Öt érdekes dolog a finnekről határátkelő szemmel

Michael 2012-ben gondolt egyet, öt év után felmondott munkahelyén, kivett némi pénzt a számlájáról és finn barátnőjével együtt a skandináv országba költözött. Nagyon bejött neki, azóta is ott él, tapasztalatai pedig akár az oda vágyó magyar határátkelőknek is hasznosak lehetnek.

finnorszag_zaszlo_2_foto_pixabay_com_hietaparta.jpg

„Az Angliában együtt töltött több mint két közös évünk alatt sokat mesélt Finnországról, hogy ott mennyivel jobb minden. Elsőre nem nagyon hittem neki, meg voltam győződve például arról, hogy a bejárati ajtók alján kell az a 1,5 centis rés, hogy járjon a levegő. Kiderült, hogy ebben is tévedtem, mert az ajtók és az ablakok azért vannak, hogy kint tartsák a hideget (és bent a meleget).

Így aztán most itt élek Finnországban, nagyon boldogan. Más kérdés, hogy (komolyra fordítva a szót) az első időszakban ért pár meglepetés, ezért fordított sorrendben összeszedtem öt dolgot, amire érdemes felkészülni, ha az ember határátkelőként Finnország felé indult. (A nyelvtanulás nincs közte, az túl egyértelmű lett volna.)

#5 Alkoholtörvények és -árak

Európa nagy részén nem okoz gondot leugrani a szupermarketbe és válogatni a különböző szeszesitalok között - legyen olcsó vagy drága, jó minőségű vagy gyengébb.

Jelenleg Turkuban élek, ha velem jössz a legközelebbi szupermarketbe és megnézzük együtt a sörkínálatot, akkor egy egészen kis alkoholos részleghez érünk, ahol a sör a legerősebb ital, hiszen itt 4,7 százaléknál erősebb innivalót nem lehet normál boltban vagy szupermarketben venni. Minden másért az Alkóba kell menni.

Egy sima dobozos sör körülbelül háromszor annyiba kerül, mint az Egyesült Királyságban vagy Európa más részein. Ráadásul nagyobb kiszerelésben sem olcsóbb, egy hat dobozos kiszerelés pontosan hat különálló doboz árába kerül.

Ha bort vagy töményet szeretnél, akkor mehetsz sorban állni az Alkóba, ami bár jó eséllyel közvetlenül a szupermarket mellett van, bent nem lehet, mert ez a törvény. Túl logikus is lenne egyszerre megvenni mindent…

Az Alkóban egy üveg bor 7 euró környékén indul, ami nem rossz, mert még az olcsóbbak is viszonylag finomak. Persze akkor sem a legjobb érzés, hogy a legolcsóbbat veszed. Angliában ha 6-7 fontot költesz egy üveg borra, akkor legalább tudod, hogy választhattál volna olcsóbbat is, de mégsem tetted.

Ja, említettem már, hogy este 9 után nem lehet alkoholt venni? Erre nem árt felkészülni. Ha fél 9-kor felmerül benned, hogy esetleg az este folyamán meginnál egy sört, akkor azonnal irány a bolt, különben lőttek az otthoni sörözésnek.

Vagy mehetsz a pubba. Gyakorlatilag minden finn városban van egy „ír pub”, ahová írek nem nagyon járnak, mert egyáltalán nem hasonlítanak az igazi ír pubokra.

Egyszer besétáltam egybe és kértem egy korsó Stellát. A srác kezembe nyomott egy üveggel és kért 7 eurót. Kissé sértve éreztem magam, finoman szólva. Utána egész este Hobgoblint ittam, mert 4 euróért az volt a legolcsóbb.

Egy finnországi bárban egy korsó sör jellemzően 5-7 euróba kerül, ráadásul nem is töltik teljesen tele a poharat, mint az Nagy-Britanniában szokás.

#4 A szauna

A legáltalánosabb dolgok egyike, hogy a finneknél szauna van (6 millió emberre kb. 2,5 millió jut), de jó tudni, hogy ez a szauna nem az a szauna, amit jó eséllyel már használtál.

A finnek ugyanis csoportosan és meztelenül szaunáznak. Lehet, hogy régimódi vagyok, de én a barátaim és a családom előtt sem meztelenkedem… Apropó, család, a családok együtt mennek szaunázni, persze meztelenül.

Akik ilyeneket művelnek, azok azzal érvelnek, hogy „ez teljesen természetes dolog, egy család vagyunk, láttuk már egymást meztelenül”. Engem viszont ez nem érdekel, soha nem mennék meztelenül a szaunába a szüleimmel, testvéreimmel sem. Furcsa lenne és kész.

Természetesen amikor családról beszélek, akkor kisgyermekesekről van szó, nagyjából biztos vagyok benne, hogy amikor a gyerekek megnőnek, akkor már külön szaunáznak, de akkor is furcsa.

Szóval ha pasi vagy és egy nap, hozzám hasonlóan, egy finn lány miatt Finnországba költözöl, akkor vigyázz! Nem kizárt, hogy az apja és a fiútestvérei elvárják majd, hogy közösen, meztelenül szaunázzatok. Velem szerencsére ez nem történt meg… még.

#3 Ügyintézés

Ha hozzám hasonlóan uniós országból költözöl Finnországba, akkor joggal várod el, hogy az egész menete egyszerű legyen: odamész, megmondod a neved, a születési dátumod és kész.

Nos, nem ilyen egyszerű a dolog. Három hónapod van a regisztrálásra, különben menned kell. Ehhez el kell sétálnod a helyi rendőrségre, várni 2 órát és bejelenteni egy kedves ügyintézőnek, hogy márpedig te Finnországba költöztél.

Ekkor ők a kezedbe nyomnak mindenféle kitöltendő formanyomtatványokat. Azt hiszem, életes legstresszesebb időszaka volt, eltekintve attól, amikor véletlenül a McDonald’sban hagytam a hátizsákom, benne a vadiúj Sega Dreamcasttel. Lehettem kb. 13 éves.

A regisztrációhoz megfelelő indokot kell felhoznod a Finnországba költözéshez. Ha van munkád, akkor semmi gond. Nekem azt kellett bebizonyítanom, hogy a barátnőmmel két évet együtt éltünk Angliában, mielőtt ide költöztünk volna, ez a „Családi kötelék” rubrikába esett.

Nem volt túl egyszerű. Mindenekelőtt szinte napra pontosan két évig éltünk együtt, de bizonyítani kellett az együttélést. Mivel két külön helyen laktunk, melyek közül az egyiket egy ördögi nőtől béreltük, aki nem adta vissza a depozitot, míg a másik… nos, a lényeg, hogy a szó szoros értelmében nem éltünk együtt.

Ebből hosszú levelezés kerekedett, megfűszerezve többszöri látogatással a rendőrségre, de végül sikerrel jártam. Nem volt túl kellemes élmény, és nagyon boldog voltam, amikor vége lett.

Egészen addig, amíg el nem kellett vinnem az erről kiadott papírt a címemmel együtt az önkormányzathoz. Rendben. Újabb várakozás következett. Majd közölték, menjek el az állami munkaközvetítőbe és regisztráljak munkanélküliként.

Ezen a ponton kezdtem megutálni Finnországot. Elmentem, megmondtam nekik, hogy nincs munkám és szeretnék finnül tanulni. Elkérték az adataimat, majd közölték, hogy menjek haza, keressek tovább munkát, amíg ők megnézik, találnak-e nekem helyet valamelyik nyelvtanfolyamukon.

Végül sikerült és én nagyon boldog voltam. Már négy hónapja Finnországban voltam és szinte a teljes megtakarított pénzem elment élelmiszerre és lakbérre. El tudják képzelni, amikor újabb három hónapig egyetlen fillért sem kaptam a tanfolyamért.

Járkáltam a különböző hivatalok között, kitöltöttem ugyanazt a nyomtatványt háromszor, míg végül megjött a pénzem. Ehhez nem volt könnyű hozzászokni. Mindenre van valami kitöltendő nyomtatvány.

És akkor még nem beszéltem a bizonyítványokról. Mielőtt ide költöztem volna, összesen ha két ilyen okiratom volt. Mióta itt vagyok, van másik négy. Étteremben akarsz dolgozni? Kell a higiéniai bizonyítvány. Bárban dolgoznál? Alkoholárusítási papír nélkül nem megy.

Öt év targoncavezetői tapasztalattal targoncát vezetnél? Irány az ötnapos targoncavezetői tanfolyam, a végén persze bizonyítvánnyal. Egy napot kihagysz a munkahelyeden betegség miatt? Irány az orvos igazolásért.

#2 A tél

Aki ide költözik, az nyilván tisztában van azzal, hogy a telek hidegek. Ami nem is olyan rossz, mert a -30 C száraz hideg. A leghidegebb brit téli nap hidegebbnek érződik, mint a leghidegebb finnországi nap, mert előbbi nedvesebb és szelesebb.

A sötétség más tészta, mert amikor hónapokig sötétben mész dolgozni és amikor 4 órakor hazajössz, már megint sötét van, és mindez hónapokig tart, az nagyon kemény. A finn telek nyomasztóak.

A nap ragyogóan süt egy finn téli napon, csak nem tart sokáig és általában ilyenkor mindenki dolgozik. Tény, hogy a finnek télen többet isznak, többet vitatkoznak, és több öngyilkosságot követnek el. Az utóbbi ezzel együtt is elég ritka itt.

#1 A finnek

Rengeteg kedves finnel találkoztam. Szereztem barátokat, akikkel nagyon jól érzem magam. Ezzel együtt a finnek rendkívül antiszociálisak, annyira, hogy néha kifejezetten durvák tudnak lenni, legalábbis angolszász mércével.

Mondjuk ha egy társasházban lakva ráköszönsz a szomszédodra, ő jó eséllyel nem szól egy szót sem. Direkt kerüli a szemkontaktust és a lehető leghamarabb eltűnik előled.

Buszsofőrök. A legtöbb finn (már aki rendszeresen használja a buszt) heti vagy havi bérletet vesz. Így a buszvezetőnek nem kell megszólalnia, mi több, tudomást sem kell vennie róluk. Csak felszállnak, lehúzzák a kártyájukat és leülnek.

Ha már nála vennél jegyet, akkor felborítod a ritmusát. Ez a munkája legrosszabb része, amikor meg kell mondania neked az árat, egyáltalán, hozzá kell szólnia egy másik emberi lényhez és mindez miattad van. Utál. Tönkretetted a napját.

Az ember az R-kioskiban. Az R-kioski furcsa hely. Bolt, de ugyanakkor szerencsejátékozni is lehet, van félkarú rabló, kis tévék, minden. A kávégép mellett akad pár asztalka is. Árulnak élelmiszert is, de leginkább csak tésztát, almát, szeletelt sonkát és meglehetősen rossz kész szendvicset.

Az R-kioskiban általában egyetlen eladó van, aki a polcokat is pakolja, kiszolgálja a vevőket, stb. Általában havonta egyszer jön egy munkaszüneti nap, amikor minden más üzlet bezár, egyedül az R-kioski van nyitva.

Erre általában senki sincs felkészülve, senki sem megy előző nap bevásárolni, a bevándorlók közül sokan nem is tudják, hogy másnap munkaszünet. Így aztán mindenki az R-kioskiba megy, ami pokol az ott dolgozónak. Ne szólj hozzá, nem próbálj beszélgetést kezdeményezni. Nem kedvel téged, sőt, kifejezetten utál. Igazi finn.

A finnek maguknak valók. Szeretik a családjukat és a barátaikat, de téged nem fognak. Egyszerűen nem akarnak veled beszélni, mert nem ismernek. Finnország olyan, mint London, kicsit több személyes térrel.

Olyan helyzetbe kell keveredned, ahol egyszerűen muszáj beszélgetni, lehetőleg több alkalommal. És akkor talán, de csak talán, egyszer majd elhívnak szaunázni.”

Michael írásának eredetije itt jelent meg.

(Fotó: pixabay.com/Hietaparta)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8515191544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2019.10.04. 06:55:25

valakinek elso kommentet is kell kuldenie ....

a szauna egy kiraly dolog ...

gabors 2019.10.04. 06:59:02

ja meg valami a posztolonak .. ugy tunik ROSSZ helyet valasztottal magadnak .... :-)))

nem finnorszaggal van baj hanem veled :-))

gabors 2019.10.04. 07:18:04

@gabors: HUHHHH bocsanatot kell kernem a finnektol

"ugy tunik ROSSZ helyet"

nem a hely rossz !!!

kedves posztolo TE valasztottal ROSSZUL helyet .... a tobbi jo

"nem finnorszaggal van baj hanem veled :-))"

Mighty Duck 2019.10.04. 08:47:58

Az eredeti blogon nincs kint, hogy mikor készült, de hogy jópár éve, az tuti és egyes állításai már 2012-ben sem voltak igazak.

1) Alko-ban már 5.5%-ig lehet kapni italt. Alko lehet a szupermarket épületében, én többről is tudok, az egyik a hozzám legközelebbi. Nem tudom, milyen bort vesz 7-ért, én még csak valami magyar bornak nevezett fertelmet láttam ennyiért, tele cukorral, palackozva Finnországban. A bor olyan 10€-nál indul, de inkább több. Ugyanígy szeretném tudni, hol lehet 4€-s Hobgoblin-t (meg úgy általában bármilyen sört) az éjszakában kapni.
2) Regisztráció megintcsak nem Finnország-specifikus. Az egész EU-ban ez a szabály. Isten hozott külföldön! :)
3) Amikor vidéken éltem, a buszvezető köszönt és leszállásnál az emberek jelentős része előrekiáltott, hogy "Köszönöm!".
4) Nagyvárosban már nincsen olyan nap, amikor minden, kivéve az R-Kioski bezár.
5) Ugyan szerződésben, vagy ágazatilag talán eltérhetnek, de az első 3 beteg napra nekem sosem kellett igazolás

Csodabogár 2019.10.04. 10:02:53

A skandinávok már csak ilyenek. Nem egy bőbeszédű fecsegő fajta, de engem pl. nem zavart, hogy nem volt elvárás az örökös vigyor és small talk. Az éghajlat meg tudott dolog. A tél hosszú és sötét, akinek hajlama van depresszióra, az jobb ha nem megy oda.

négyzet 2019.10.04. 11:50:37

Jól értem, hogy odaköltözött Finnországba, és várta, hogy ezért fizessenek neki? Jobban mondva azért, hogy járt a nyelvtanfolyamra, és még ezért pluszban fizessenek is neki, hiszen pár hónap alatt kifutott a pénzéből.

négyzet 2019.10.04. 11:51:20

Egyébként már csak azért is tuti, hogy régi ez a poszt vagy cikk.

cattaneo 2019.10.04. 12:46:57

Ír pubban Stellát... és még ő hőbörög. :-D

Gevlekte Salamander 2019.10.04. 14:00:44

BTW: a finnek nem skandinávok (nem északi germán nép), de sztem nem is a rokonaink. Nem szimpi hely amúgy sem, egyedül az oktatásuk színvonala irigylésre méltó.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2019.10.04. 14:00:49

Úgy látom, az mindenkit elkerült, hogy ez egy "Michael" írása, aki valami brit faszi lehet, aki megszokta, hogy a világnak hálásnak kell lennie az ő létezéséért is... És 2012-ben jött az a kiváló ötlete, hogy országot vált.

Közbiztonság Szilárd 2019.10.04. 14:01:25

Melyik skandináv országba költözött Michael?
Finnországba ugye nem, mert Finnország nem skandináv ország.
Skandináv =/= északi.

A sorszámok pedig a magyarban így néznek ki:
1.
2.

"A finnek maguknak valók. Szeretik a családjukat és a barátaikat, de téged nem fognak. Egyszerűen nem akarnak veled beszélni, mert nem ismernek."

Ez pedig szimplán nem igaz. A finnek nagyon jó fejek. Idegenekkel is.

white zimbabwean 2019.10.04. 14:25:22

Múlt héten voltam Finnországban, nekem - hangsúlyozva, hogy rövid ideig voltam kint - szimpatikus volt. Mindenki tudott angolul a vontatok pontosan jártak, az utcák tiszták voltak, kétsávos kerékpárutak, nincs csúcsforgalom. Az alkohol külön kategória, általában korlátozzák az északi államokban a szeszes italok értékesítését. Az üzletekben a pénznyerő automaták viszont megleptek.

balfa 2019.10.04. 14:25:31

valaki szóljon az indexes szerkesztőnek, hogy északi szomszédaink a szlovákok, nem a finnek

dolmányos varjú 2019.10.04. 14:25:35

Rossz belegondolni, mibe kerülne nekem ott a szokásos pohár sör - tüske kombóm, amit itthon szinte minden nap elfogyasztok...

wrstjnethn 2019.10.04. 14:25:43

Nagyon jól átjön Michael tipikus, begyöpösödött, tudatlan, prűd angol karaktere. Rés az ajtó alatt, hogy járjon a levegő - remélem ez komoly volt, mert viccnek durva lenne, ahogy szokás mondani. Meg meztelenkedés fúúúújj. Meg ugye el sem tudja képzelni, hogy máshol jobb lenne, mint Angliában...

shaktele 2019.10.04. 14:25:46

Brrrrrrr. Elég hideg van itt is :-))

nyuszigonosz 2019.10.04. 15:04:01

A mai posztnak nem is az leföbb baja, hogy egy angol Finnországba költözéséröl szól, hanem az, hogy: ez a kiköltözés már nagyon régen volt.

Ott van az eredeti szövegben, hogy 2012-ben.
Ott van az is, hogy összesen mennyi pénzzel ment oda az angol fiatalember: 1.570 angol fontottal, és ha már a mai poszt szövegében ott van, hogy milyen gyorsan el is fogyott a pénze, nem tudom miért pont ez nincs benne a magyar fordításban.

Meg azt is hiányolom, hogy nincs az sem, ahol észreveszi az eredeti blogposzt írója nemcsak az 1,5 centi rés hiányát / örületek ezek az angolok ! :-) / de föleg azt, hogy Finnországban magasabbak az órabérek azon munkáknál, amelyeket ö Angliában addig végzett.
Helyette elolvashattuk mennyibe került Finnországban a sör hét éve. :-(

Nem tudom miért használ a Há-blogtulaj: # jelzést a számok elé, ez mire jó?

Golf2 2019.10.04. 15:13:43

Off.Vészhelyzet a nyugdíjpénztárnál: átvette az irányítást az MNB(matolcsi). Semmitől se riadnak vissza...

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.04. 15:33:07

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Hát, önbizalomhiányban biztos nem szenved Michael, mert 9 hónap nyelvtanulás után elérkezettnek látta az időt, hogy ő TANÍTSA a finn nyelvet, ami persze nem is csoda, ha egyszer úgy ítélte meg, hogy anyanyelvihez közeli szinten ír már finnül:

" I studied Finnish for nine months after which I could speak and understand pretty well and I could write at an almost native level. Since then I have taught Finnish at different levels. "
thefinnishteacher.weebly.com

csortu 2019.10.04. 15:33:25

Köszönöm, jól szórakoztam. Tizenhatodik éve nyomom Finnországban, a cikkből csomó minden talált nálam is, pár dolog nem. (Ott lent délen, Turkuban panaszkodni a tél miatt? Finnország legenyhébb telű környéke az...)

Az Alko rendszer nekem is tetszik, de bevallom nincs nálunk rá nagy igény.

Szaunázni jópofa, igaz kicsit meglepő, amikor a céges rendezvényen a főnökkel plusz kollégákkal együtt kell beülni a gőzbe pucéron. Volt olyan élményem, hogy szaunázás után áll az egész férfi kollektíva sorban a naplementében tök pucéron a tó partján, és negyed órán át szótlanul sörözik. Mit ne mondjak, priceless experience, mindíg megvidámodok, ha eszembe jut.

Ügyintézéssel nekem nem volt problémám, igaz már megközött szerződésre érkeztem, sehol nem volt semmi gondom. Ráadásul az elektronikus ügyintézésben nagyon fejlődnek, szinte mindent lehet a neten is intézni, a tizenhat év alatt tán háromszor kellett fizikailag is találkoznom valami hivatalnokkal. (Igaz, ebben benne volt az elején a fent emlegetett rendőrségi regisztrávió. Igaz, akkor még nem volt Magyarország EU tag.) Az is tetszik, hogy minden központosítva van, így egy költözésnél elég egy webhelyen beregisztrálni a változást, onnantól mindenki tud róla, a potától kezde az adóhatóságig. Igaz, ez általában kicsapja a firissen érkezetteknél a biztosítékot.

Tél: én szeretem, utcánk végén indul a sífutóút, gyerekeknek van szánkópálya, egy utcényira a koripálya.

A finneket bírom, kicsit rokon lelkek: busonganak a történelem csapásain, sírva vigadnak, mint mi, de meg vannak győződve, hogy bármit kibírnak és túlélnek (sisu). Finn ismerőssel szoktunk ezen viccelődni, hogy lehet vitatni a genetikai meg a nyelvrokonságot, de a mentalitás az ugyanaz. (Bár szerintem a nyelvrokonság letagadhatatlan így, hogy mindkét nyelvet ismerem.)

Szerintem lehet barátkozni a finnekkel, bár tény, hogy nem minddel (de ez szerintem bármilyen néppel hasonló). Van egy elméletünk (persze csak kicsit viccből), hogy vannak a szőke finnek meg a barnák. A szőkék maguknak valók, de a barnák nagyon jó fejek és szociálisak, őket kell megcélozni, ha az ember barátkozni akar.

Amúgy ha az ember szeretne tényleg jó fej finnekkel találkozni, el kell menni vidékre, és finnül kell velük beszélgetni. Ezt nagyon bírják, hogy az ember nyilvánvalóan külföldiként finnül beszél és érdeklődik a kultúrájuk iránt. Családdal csinálgatunk egy projektet: bringával végiglátogatjuk a történelmi Häme (a középkori Tavastia) szürkeköves templomait, és kis dokumentumfilmeket gyártunk róluk a YouTubera. Már márom ilyen túra anyagát leforgattuk, és nagyon jó élményeket gyűjtögettünk a finnekről és Finnországról. Persze elfogult vagyok, de én nagyon szeretem ezt az országot, az itt élőket.

Alick 2019.10.04. 15:33:29

Meztelenül szaunázás: erre lehet nálunk gyúrni Délegyházán.
:)

Pierr Kardán 2019.10.04. 15:33:38

Azért nagyon kemény, hogy többen találgatják, hogy Michael biztosan nem magyar és nem mostanában költözött Finnországba.

Azért találgat mindenki, mert senki se vette észre az eredeti blog linkjét, ami angol (tehát nem magyar) és ez az első mondta:

I moved to Finland in April of 2012.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.04. 15:33:51

@wrstjnethn: a civilizáció alapját jelentő szeparált hideg és meleg csaptelepeket nem is hiányolta! ;)

Amúgy szerintem éppen ellenkezőleg, a világra nyitott, arra rácsodálkozo ember szavait olvashattuk. Éppen az önreflexió jele, hogy elismerte, korábban nem is gondolta, hogy lehet rés nélkül élni, és kiderült, nem csak lehet, de érdemes is - legalábbis Finnországban.

Az, hogy hajlandó volt megtanulni egy az angoltol jelentősen különböző nyelvet, ráadásul ilyen lelkesedéssel vetette magát bele, szintén a nyitottság és alázat jele. Angoltanárkent biztosan könnyebben érvényesülhetett volna.

gabroca 2019.10.04. 15:33:56

aki norvégba ment, még azt is hozzátette, hogy büdösek, igénytelenek az északiak..

room_101 2019.10.04. 15:34:04

Többször is töltöttem pár hetet Helsinkiben, informatikai tanfolyamokon az anyacégnél. Szerencsémre majdnem mindíg május-júniusban. Gyönyörű hely, és a finnek ilyenkor mosolygósak, kedvesek voltak. A távolsági buszon például mindenki köszönt a sofőrnek fel/leszálláskor.
Hétvégén viszont - drága és nehezen kapható alkohol ide vagy oda - eszméletlen mennyiségű részeg ember péntek, szombat este az utcákon a belvárosban.
Egyik hétvégén átruccantunk a szemközt 80 kilométerre lévő Tallinba. Háromféle átkelési lehetőség, leggyorsabb és legdrágább a szárnyashajó (kb másfél óra). Olcsóbb a katamarán hajó 3 óra menetidővel, és legolcsóbb a hagyományos hajó (5 óra). Mindhármon van bár, ami az induláskor kinyit, és az alkoholos italokat kb. az Alko üzlet árainak harmadáért, negyedéért adja. Van, aki csak azért megy a 2x5 órás hajóútra, hogy ezalatt kétszer berúghasson, közben kijózanodjon, és felpakoljon olcsó szeszből otthonra is. (Mi tényleg Tallint megnézni mentünk, így a katamaránon csak visszafelé csíptünk be kissé.)
Másik nagy élményem a tradicionális finn füstös szauna. A tóparti szaunaházban fatüzeléssel nagy sziklákat hevítenek fel, de a füst a házon keresztül annak tetejénél távozik. Így a szaunaházban minden kicsit kormos-pernyés lesz. Ha a kövek felmelegedtek, eloltják a tüzet, kiszellőztetnek, és jöhetnek a vendégek. Nagy hófehér törölközöt kaptunk, és vigyázni kellett, mert bármihez hozzáértem, kicsit kormos lettem. Kint a pihenőben volt egy sörrel, üdítővel feltöltött fosztogatható hűtőszekrény, és a 10-12 fokos tóban lehetett megmártózni (vagy a táposoknak langyos-hideg zuhany alatt). Utána még három napig éreztem magamon a bőrömből párolgó füstszagot zuhanyzáskor.

shaktele 2019.10.04. 15:34:13

Arcjáték, nézzétek a finn elnokot :-))

www.facebook.com/niinisto/videos/1663293080374786/

csucs volt a trumpos tali is :-)

Meglehet hogy az europai finnek tavolsagtartok, az itteni finn leszarmazottak mindig megemlitik hogy valahol rokon_népek vagyunk.

arncht 2019.10.04. 15:56:19

a harmas pont az nem minden eus orszagban igy van? harom honap utan tartozkodasi engedelyt kell kerni...

nem tudom, hogy azert kezdtek el tiltani az eszaki orszagokban az alkoholt, mert mindenki alkesz a szar idojaras/keves feny miatt, vagy azert alkesz mindenki mert tiltjak :)

Örömhernyó 2019.10.04. 17:19:20

Finnország nordic/északi, de nem skandináv.

Pár észrevétel:

"Az Angliában együtt töltött több mint két közös évünk alatt sokat mesélt Finnországról, hogy ott mennyivel jobb minden."

Ezt nem tudom elképzelni. Gimnaziumban volt finn testvériskolánk és a Magyarországra látogató finn testvérosztály tagjai az 1 hónapos magyarországi tartózkodásuk végén komolyan könnyekben úszva könyörögtek, hogy Magyarországon maradhassanak. Annyira tetszett nekik, szabadság, olcsóság, jóképű magyar srácok stb. 90-es évek...

Már akkor is Anglia volt a finn gyerekeknek a minden. Zene, divat, karrier, továbbtanulás szempontjából, nekünk magyaroknak ez annyira távoli volt, még nem voltunk EU-tagok. Mind Angliában akart élni. Nem gondolom, hogy mostanra annyira megváltozott volna a szemléletük. Ugyanis Finnország unalmas a finn fiataloknak. Persze ezen segít, hogy 3 hónapra elhúznak télen Vietnámba meg Thaiföldre a nyugdíjasok, de a fiataloknak nem akkora buli ott élni.

"El tudják képzelni, amikor újabb három hónapig egyetlen fillért sem kaptam a tanfolyamért." - Tipikus angol, aki azt hiszi, hogy neki minden jár. Elköltözik egy idegen országba, aminek a nyelvét se beszéli, munkája sincs, kap ingyen nyelvtanfolyamot, és még emellé pénzt is követel. Megnézném, hogy ha egy román, bolgár, magyar, marokkói, kínai Angliába megy és ilyen igényekkel áll elő, milyen gyorsan zavarják haza.

Az alkoholárakon sopánkodást nem értem, nem létszükséglet.

A finnek nem túl kedves emberek, de szerintem egy magyarnak nem okoz túl nagy sokkot ez. Már a 90-es években is az tűnt fel, hogy beleásítanak az arcodba (hangosan, mint az oroszlánbőgés), nem engedik előre a nőket az ajtónál, de ez azért megszokható. Barátságokat gyerekkorban kötnek, nyilván egy idegent, akivel semmi közös múltjuk nincs és a nyelvet se beszéli (de az államtól pénzt vár az ingyen nyelvtanfolyamon felül), nem fognak bájcsevegni. Hiába tud angolul minden finn valamennyire, ez nem fogja megtörni a jeget.
Tipikus buta, magát a világ tetején elképzelő angol proli ez a Michael.

Az angol építkezési szokások után egy magyar panel is űrtechnológiás lakásnak tűnhet. Emlékeim szerint rengeteg helyen 1 ablaküveg tábla van az angol házak ablakaiban. Mint egy harmadik világbeli országban, csak horribilis lakbérrel megfejelve. Simán kiadják a box room-ot is, ami egy ablaktalan lyuk. Ehhez képest a kelet-európai építőipar is színvonalas.

Örömhernyó 2019.10.04. 17:19:31

@Alick: Azt nem értem, hogy a magyarok hogy tudnak fürdőruhában szaunázni.

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Igen, a mi gimnáziumunkban 4 év finn nyelv oktatás után páran mentek finn szakra egyetemre, ők aztán mind finn cégeknél helyezkedtek el.
Az osztály finnes fele vért hugyozott. Nem egyszerű nyelv, hiába hasonlít a magyarra. És a tanárnő is egyetemi oktató volt doktorátussal. Az, hogy az angolok mit hisznek az idegennyelv-tudásukról, az érdekes kérdés. Rettenetes akcentussal makognak valamit spanyolul vagy németül és szerintük az közel anyanyelvi szint. Önbizalmuk határtalan. Önkritika viszont nem divat.

Macskond 2019.10.04. 17:19:42

Nem tudom mit kell parázni a meztelen szaunázástól. Pláne férfi létére.
A meztelen nem jelenti azt hogy ne használhatnál fürdőlepedőt.
Messze egészségesebb ez úgy, mint a különféle remekül kipárolgó lágyító anyagokkal kezelt fürdőruhában beülni a forró szaunába.
Volt szerencsém a finneknél szaunázni. Ez nem volt probléma.
Remek élmény volt.

pocokman 2019.10.04. 17:19:53

@Gevlekte Salamander: Valóban nem rokonaink, csak nyelvrokonaink. Az MTA kutatói próbálkoznak vele, hogy ezt megértessék az egyszerű pórnéppel, hogy a nyelvrokonság, amiről szajkóznak, az nem ugyanaz, mint a genetikai rokonság, emiatt valójában üres szélmalomharc ez a "finnugor eredet" vita, amit egyes laikusok művelnek :)

András Hinze 2019.10.04. 17:20:09

Az a baj, hogy az író az nem is magyar hanem brit. Tehát brit szemmel nézi a dolgokat.
Egyébként meg bárhová mész mindig más tipusú emberek élnek, mások a szokások.
Pont ezért is költöznek olyan sokan folyamatosan, mert már beszürkült az életük.
A szauna meg úgy jó ahogy a finnek csinálják. Elvileg nem is szabadna soha fürdőruhában lenni, csak nálunk a szauna nem az egészséges életmód része hanem divatmajomkodás.

Csodabogár 2019.10.04. 18:03:37

@négyzet: Volt idő, mikor a svédek is fizettek a külföldinek ha nyelvtanfolyamra járt. Nem tudom ma mi van, de el tudom róluk képzelni, hogy még ma is fizetnek.

Csodabogár 2019.10.04. 18:14:57

@room_101: A rengeteg részeg az utcákon hétvégén Helsinkiben, engem is meglepett. Ilyet a svédeknél nem láttam, mert ők otthon isznak.

sak ti 2019.10.04. 18:20:30

@András Hinze: "hanem divatmajomkodás."

Marhaság. Feledhetetlen a Lukács, Gelázs, Szecska szaunája, nem hagyom ki oket ha arra járok.

Golf2 2019.10.04. 18:21:08

Off.A szülői pofon is bűncselekménynek fog számítani Skóciában...Betegek.

Dikusz 2019.10.04. 18:32:47

@csortu: Nagyon érdekelne -azt hiszem nem csak engem- a bringás utatok.:) Pedig nem is tudok biciklizni...

Pöff 2019.10.04. 19:15:00

"a finnek rendkívül antiszociálisak,
A finnek maguknak valók. Szeretik a családjukat és a barátaikat, de téged nem fognak. Egyszerűen nem akarnak veled beszélni, mert nem ismernek."
De szar lehet..jah nem

Az a normális, ha nem frecskolunk baromságokat...duma duma duma terelés, belemásznunk másik ember életébe...
A magyarok példát vehetnének róluk.

Csak a lényeget...a többi csak süket duma, hazudozás.
Ez egyébként igaz az északi népekre. Nagyon helyesen előremutató.
Mennyivel előbbre lenne a politikánk, ha erre a mentalitásra érnének át a politikusok, cégvezetők, a kisfőnökök.

MagyarPéter 2019.10.04. 19:15:06

Szerintem meg pont így jó a szauna. Szaunázni minden kultúrált ember meztelenül szaunázik. Csak nálunk van ez a hülye prűd szokás, nem is értem miért. Talán a cikkírónak olyan kicsi a micsodája, hogy szégyenli? Felesleges, mert az pont nem érdekel senkit se.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.04. 19:30:51

@Örömhernyó:
Pont ismertem olyan angolt, aki kiválóan beszélt franciául, jól olaszul, és elfogadhatóan magyarul és Szlovénul, de lehet hogy más nyelven is.
Aligha hiszem, hogy az önbizalmat tekintve lehetne értelmes állítást tenni egy egész népre.

csortu 2019.10.04. 19:30:57

@Dikusz: A bringázós videóim itt vannak:
www.youtube.com/playlist?list=PLkWQu8IxwTAxpszopA4PZRydYokgJvESc

Ebből a finn szürke köves templomos videók első része itt:
youtu.be/HIcU_f6kMxI

A többi még szerkesztés alatt, de ott lesznek azok is.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.04. 19:31:07

@MagyarPéter: "minden kultúrált ember meztelenül szaunázik"
Emberek, ezt ti tényleg mind komolyan gondoljátok, vagy csak vicc?
Mutogatni kellene benneteket, mint a világra való nyitottság hiányának elrettentő példáit. Ha komolyan gondoljátok ezeket a minden ember kezdetű állításokat, az tényleg vicces. A provincialitas karikatúraja.

sak ti 2019.10.04. 19:31:10

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Nop :-)

Osmeros vagy arrafelé? :-)

Shanarey 2019.10.04. 20:01:35

Na, lehet röhögni, ma Angliában autózva, egy bilikék Trabant akadt az utamba, a tőlem jobb oldali sávban.

Dikusz 2019.10.04. 20:18:46

@Shanarey: Esetleg nem kalapos volt a csóka, aki vezette? Azok itthon annak idején igencsak népszerűek voltak...

nyuszigonosz 2019.10.04. 20:30:13

@Shanarey: Jé! Itt már csak komplett felújított és négyütemü motor belerakva , metál fényezésü vagy karbon Trabantot látni aminek a belseje is modernizálva van mindig: sportülések meg még a feje tudja mi benne - de csak nagyon ritkán.

Gondolom a bilikék angol Trabant is tán az elsö ilyen volt, amivel ott találkoztál.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.04. 20:47:08

@Golf2: szerinted nem kéne felügyeleti feladatokat ellátni a felügyeletnek?
Elolvastad a cikket is vagy csak a címét?

www.portfolio.hu/befektetes/20191004/veszhelyzet-a-nyugdijpenztarnal-atvette-az-iranyitast-az-mnb-402959

Te is olyan vagy, mint a fideszbirkák, csak épp másik előjellel. Mindenütt összeesküvést látsz.

"A pénztár taglétszáma a teljes önkéntes nyugdíjpénztári szektor mindössze mintegy 0,004 százaléka, így annak nincs hatása a piac egészét tekintve.

AZ MNB ARANYKÖNYVE SZERINT A PÉNZTÁRNAK TAVALY ÖSSZESEN 399 TAGJA VOLT, A KEZELT PÉNZTÁRI VAGYON PEDIG KICSIVEL TÖBB MINT 316 MILLIÓ FORINTOT TETT KI."

Komolyan gondolod, hogy a Basi 300 millióért lehajolna? Ők komplett szektorokat szoktak vacsorázni, legutóbb a takarékszövetkezeti szektort "magánositottak", a sok tízezer korábbi tulajdonos (tag) kárára.
Vagy korábban a trafikokat.
A magánnyugdíjpénztárakkal 3000 milliárdot tettek magukévá.
Csak nem képzeled, hogy ha lopni akarnak, 319 millióval megelégszenek?

shaktele 2019.10.04. 20:47:17

Fél napot kerestem ezt :)))

www.facebook.com/1003869011/posts/10218608187248240?sfns=mo

A finn elnök az amerikai útjáról ..

Shanarey 2019.10.04. 21:11:43

@Dikusz:

A trabi dugult, én meg haladtam és körforgalom jött, vagyis nem volt időm annyira megnézni, de volt rajta egy DDR matrica.
:-)

Majd megnézem a fedélzeti kamerában, mennyi látható belőle.

Shanarey 2019.10.04. 21:12:53

@nyuszigonosz:

Ez az a gyári kék színű volt, nem a mai divat szerint. S hogy két ütemű vagy négy, arra nem volt időm, így nem tudom.

nyuszigonosz 2019.10.04. 21:23:55

@Shanarey: Ha gyári bilikék - látom magam elött ezt a bilikék Trabant színt. :-) és mint olvasom DDR matrica is volt rajta, akkor az úgy volt, ahogy valaha egy ilyen Trabi volt. :-) Kétütemü pöfögés.

négyzet 2019.10.04. 21:37:53

@Csodabogár: Ma már nem fizetnek :) Jártam pár hónapot a nyelvtanfolyamra, mielőtt elkezdtem volna dolgozni. De el tudom képzelni, hogy fizettek még akár 8-10 éve is. De azért fura nekem, hogy valaki felháborodjon, hogy hol van már a pénzem a tanfolyamért.

négyzet 2019.10.04. 21:52:44

@csortu: megnéztem, nagyon jók! Különösen a szürke templomos tetszett, informatív volt, kompakt és szép. :)
Még jobban szeretnék már Finnországba látogatni...

élhetetlen 2019.10.04. 22:02:33

@gabroca: “ büdösek, igénytelenek az északiak..”. Ja, és a franciák is. Három hónapot húztam le Párizsban, céges ügy volt. Ahol szállást kaptunk, szép kastély, szép park, de a szobám vasággyal a másodikon, a wc, zuhanyozó az alagsorban közös. Ez egy éjszaka volt. Volt egy segítőnk, mondom innét mennék. Van több kiadó szobája, igaz, fürdőszoba nincs, lavórban lehet mosakodni hideg vízben. Anyád. Aztán ajánlott egy magán szállodát, ahol a tulaj addig nem akart tudni angolul, amíg azt nem mondtam, hogy akkor keresek másik helyet, akkor rögtön talált egy kivételes szobát, aminek az előszobájából nyílt egy wc. Ez már jó, egyik sarokban egy ágy, a másikban egy zuhanyozó, a harmadikban egy rezsó, kotyvasztani is tudsz, ki lehet bírni, 2000 frank volt. Délután átjött még két kolléga 2500-ért kaptak olyan szobát, amihez a közös vécé a folyosó végén volt. Ők cuccoltak át engem is, bepróbálkozott a tulaj, hogy ők többet fizetnek, talán én is, mondtam, megegyeztünk délelőtt. De ez, hogy a huszadik század végén szálloda a folyosó végén levő közös wc-vel, ez abszurd.

taga20 2019.10.04. 22:15:31

@shaktele: küszöbmajom, téged se az eszedért fognak elrabolni a zufok!

zenét bírod migráncs?:)

tessék:)))

www.youtube.com/watch?v=Y1hUBTUDx6I&list=RDY1hUBTUDx6I&start_radio=1

élhetetlen 2019.10.04. 22:34:44

@Shanarey: “egy bilikék Trabant akadt az utamba”. Az igaz, hogy kb. mint harminc éve volt, de lementünk két kocsival Cannes-ba egy konferenciára. Az egyik az én 16 éves 1600-os, piros Ladám volt. Ahol csak megálltunk, komoly érdeklődő csoport jött össze. Az már csak hab volt a tortán, hogy megviccelt a drága, és elment a hátsó világítás. Pár alagúton úgy jöttem át hazafelé, hogy nyomom a gázt is, és kicsit a féket is, hogy lássanak, aztán úgy döntöttem, hogy vészvillogóval megyek tovább. Ebből aztán Jesoloban komoly cirkusz lett, valaki előzött, szintén bekapcsolta a vészvillogót, lehet, hogy csak figyelmeztetni akart, hogy úgy hagytam. De egy harmadik kocsi, aki előzött bennünket, az már csak jó balhénak tartotta, ő is bekapcsolta, így vészvillogós felvonulás lett belőle. Imádtam azt a tragacsot! Volt azóta Alfa Romeom és Toyotám is, de az “igazi” az a Lada volt,

shaktele 2019.10.04. 22:34:46

@élhetetlen: ez volt 40 éve is a fény városában :)

shaktele 2019.10.04. 23:21:47

@taga20: tavaszra Kuba van beütemezve, ősszel talán megint barcelona lesz ha kiszenvedtük orbanisztánt :)

taga20 2019.10.04. 23:47:07

@shaktele: hallod, nesze a szomszédom!:))

www.youtube.com/watch?v=trzqUC6aZVA&list=RDtrzqUC6aZVA&start_radio=1

állat! majdnem olyan jó, mint az eredeti.

múltkor, a komándánte csegevárát kértem tőle. és baba volt:)

shaktele 2019.10.05. 00:35:43

@taga20: ha egyszer eljutsz kubára Soha nem akarod többé a csancsant hallani :))))

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.05. 07:10:50

"Magyarországon a közmunkaprogram segítségével a kormány az állami forrásokat váltja szavazatokra.

Az elszegényedett régiókban a közmunkaprogram sok esetben az egyetlen megélhetési forrás, így a politikusok könnyen fel tudják használni a szavazatok megszerzésére, vagy akár azzal is kényszeríthetik az embereket a szavazásra, hogy a juttatások megvonásával fenyegetőznek."

index.hu/belfold/2019/04/24/klienturaepites-magyarorszag-orban-viktor-valasztas-yale/

sebi77 2019.10.05. 07:10:58

Skandináviának legalább két definíciója van, ahogy a Balkánnak, vagy Közép Európának is számtalan. Finnország a tágabb értelemben vett Skandinávia része.

Pipas 2019.10.05. 08:33:56

1) Én majd egy év után mentem a rendőrségre regisztrálni, a szemük sem rebbent, hogy három hónap a határidő.
2) Az ügyntéző roppant udvarias volt, érthetően beszélt angolul.
3) Kitöltötte helyettem a nyomtatványt, elmagyarázta, odaadta átolvasásra és elköszöntünk egymástól.
4) Volt az egész vagy 5 perc, szó sincs fél órás várakozásról. Ha viszont várni kellett volna az sem baj, egyszer az életben kellett mennem finn rendőrségre azt ki lehet bírni.

Dikusz 2019.10.05. 08:54:48

@Shanarey: A szegedi barátaim között van egy 85 éves hölgy. Aprócska, aranyos kis öreglány, 85 éves, vasággyal együtt 40 kg.
Neki van egy drapp színű, igazán jól karbantartott Trabantja..
Azt mondja, állandóan meg akarják tőle venni, jó pénzért, gondolom odakoint sem gombokért vennék meg.:)))

exterminador 2019.10.05. 10:36:36

Sorkatonaság. Ráadásul betegesen komolyan veszik.
Nálam ez azonnali kizáró ok, hogy megkedveljek egy országot.

AJeges 2019.10.05. 10:36:36

@MagyarPéter:
Lényegtelen apróság, hogy a poszt szerzője brit, nem pedig magyar.

Golf2 2019.10.05. 11:44:09

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): szerinted nem kéne felügyeleti...az anyjukat felügyeljék.Ahol megjelennek ott fű nem nő többet.Az se igaz amit kérdeznek.

Golf2 2019.10.05. 11:51:29

Off.Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában is azt mondják, hogyha te évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy. És az is igaz, hogy aki jól csinálja az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza."(Kispest kerületi szocialisták mondják...)

Közbiztonság Szilárd 2019.10.06. 22:21:29

@sebi77:
Nem az. Finnország északi ország, de nem skandináv sehogyan sem.

@taga20:
Ja, ha már felhoztam az Alexandrov kórust: 1993 nyarán (legalábbis azt hiszem) adtak egy koncertet Helsinkiben a Parlament előtti téren a (finn) Leningrad Cowboysszal (akik menni Amerika) közösen. Sajnos, nem tudtam elmenni, pár felvételt hallottam róla, király lehetett.

Közbiztonság Szilárd 2019.10.06. 22:22:01

@Alick:
Jaja, meztelenkedni már lehet, csak még szauna nincs.
(Nudista strand már van, kb. 35 éve. Igaz, az egykori szabadstrandokat már betiltották - és a rendőrök büntetnek is, ha valakit ott érnek -, csak a fizetős működik.)

@csortu:
"áll az egész férfi kollektíva sorban a naplementében tök pucéron a tó partján, és negyed órán át szótlanul sörözik"
Nem mindegy, hogy ezt te férfiként vagy nőként éled-e át, és így vagy úgy priceless experience-e.

Én még a 90-es évek elején éltem ott a finn csajommal, akkoriban épp válság volt, és levitték a korsó sör (Koff III, Lapin Kulta - kocsmában talán nem is láttam mást) árát 21 márkáról 14-re, a népet meg elküldték iskolába.
(A magyar fizetéshez képest akkor kurva drága volt az ország, amikor elkezdtem kijárni, de kint élve, helyi fizetéssel mérve nem annyira.)

@Öreg Harczos:
A finn a világ egyik legkönnyebb élő nyelve, simán meg lehet tanulni 9 hónap alatt, főleg ha semmi egyebet nem csinálsz ez idő alatt, csak nyelvet tanulsz.
Én mindenkinek azt szoktam javasolni, főleg ha magyar, hogy ha kell a diplomához egy nyelvvizsga, akkor tanuljon finnül. Egyrészt könnyű nyelv, magyarnak még könnyebb (3 hangot kivéve a hangkészlet ugyanaz, mint a magyaré, pontosabban annak a szűkített változata, a zöngés mássalhangzók egy része +h, f nincs meg a finnben).

@room_101:
Tallin nem tudom, merre van. A 80 km-re levő város neve Tallinn.

@Örömhernyó:
"Nem egyszerű nyelv, hiába hasonlít a magyarra."
De, az egyik legegyszerűbb (a mesterséges nyelveket leszámítva). Legalábbis az iskolákban tanított irodalmi változat (meg így beszélnek a tévében-rádióban). Az utca nyelve, ahol kb. minden szót rövidítenek (pl. kaksikymmentä = 20 = kakskyt), meg kissé máshogy is ragoznak, mint az irodalmiban, az tényleg kissé rázósabb először, de meg lehet szokni.

Az angoloknál tényleg van rés az ajtó alatt, és népszerű sztori, hogy valaki, miután máshol látta, küszöböt csináltatott, hogy ne legyen rés, mire az asztalos levágott kb. ugyanannyit az ajtó tetejéből, mert a levegőnek valahol járnia kell.
A double glazing (dupla üvegezés) tényleg nem jellemző az angolokra, de nem is kell, mivel kb. soha nincs fagypont alatti hőmérséklet náluk, télen sem, max. a skót felföldön. A Golf-áramlat jótékony hatása.

@András Hinze:
"nálunk a szauna nem az egészséges életmód része hanem divatmajomkodás"
Én azóta kb. hetente egyszer divatmajomkodom, hogy Finnországban éltem. Persze, szívesebben szaunáznék meztelenül, de nem akarom, hogy kidobjanak.

@Golf2:
Sok helyen már ma is annak számít. Amerikában a gyereked, sőt, bárki, aki látja, hogy adtál a gyereknek egy pofont, feljelenthet. És meg is fognak büntetni.

@sak ti:
Én a Rudast szeretem. Szauna + gőz + a medencék. De csak hétvégén, mert hétköznap bár fürdőruhamentes, de az amatőr búzakereskedők néha ott dugnak a nyílt színen, ami kissé zavaró. Mellesleg voltak ilyen irányultságú ismerőseim Helsinkiben, ők imádtak Budapestre járni, szerintük a buzik fővárosa, mondhatni Buzipest.

@nyuszigonosz:
Angliában szerintem tiltva vannak a kétüteműek (bár mint annak idején viccesen reklámozták, ezek az okos keleti motorok 2 ütembe sűrítik azt, amit a fejletlen nyugatiak csak 4 ütem alatt tudnak elvégezni), viszont 1990-től pár éven át gyártottak Trabit a VW Polo 1000 köbcentis vízhűtéses motorjával és feljavított futóművel, meg persze kormányváltó helyett botváltóval. Ültem ilyenben, egész jó volt. Felismerni arról lehet, hogy a hűtőrács fele zárt, csak a másik fele rács, míg a kétüteműnél a léghűtés miatt a teljes hűtőrács nyitott (azaz rács).

@taga20:
Ez a küszöbmajom egy elbaszott fordítás, eredetiben porch monkey, és a porch nem küszöböt jelent.
Viszont kösz a linket, ezt a verziót még nem ismertem, pedig imádom ezt a számot, az eredetitől Carlos Puebla-félétől a magyar pol-beat változatig (aminek zeneileg nem sok köze van az eredetihez, és szövegben is vannak jelentős elütések, de a később jazzmágussá váló Berki Tamás "kommandante csege vára" kiejtése megfizethetetlen (hülyébbeknek priceless).
De a Bella ciaót is bírom. Pl. ahogy a Vörös Hadsereg Alexandrov Kórusa énekli olaszul, az elég sirály.

@élhetetlen:
Én 1300-as kockalámpással jártam meg Olasz- és Franciaországot, szintén akkoriban, de nem bámulták különösebben, mivel Fiatot már láttak a 70-es évektől, az meg tök ugyanolyan volt, csak nem kerek volt a lámpája.
(A Fiat-alkatrészek nagy része jó is volt bele.)
Az igazi nem a Lada volt, hanem a Zsiguli.

Viszont ha már finn téma, amikor kint éltem, akkoriban még nagyon sok Lada volt Finnországban. Szerették, mert a legnagyobb hidegben is elindult.

@shaktele:
Nem Kubára, Kubába.
A külső helyragos az Szicília (Szicíliára és nem Szicíliába), mert nem ország, hanem csak egy nem független sziget.

shaktele 2019.10.07. 04:53:57

@Közbiztonság Szilárd: csege vááára, nyújtotta is :)

Ok akkor bele Kubába, a közepibe ;)

Közbiztonság Szilárd 2019.10.07. 19:55:42

@shaktele:
Ez a külső-belső helyrag használat érdekes dolog, ez is hasonló a finnben meg a magyarban.
A településekre ugyanis csak "hazaiakra" használ mindkettő külső helyragot (időnként): pl. a magyar az összes keresztnévre végződő településRE és nem településBE megy (Mátraszentimrére, nem Mátraszentimrébe stb.).
Ilyen szempontból hazainak minősül(het) az a külföldi település, ami régen az ország része volt, vagy amelyiknek van magyar neve: Lviv be pl. német nevén Lembergbe, de magyar nevén Ilyvóra.
A finnben Kerava településre pl. nem Keravaan (Keravába), hanem Keravalle, azaz Keravára (jártam ott fokhagymafesztiválon, azért maradt meg; ott ittam fokhagymasört is - igazából nem hiányzik, hogy itthon nincs ilyen).
(Ugyanez igaz a -ban/ben - -on/en/ön és a -ból/ből - -tól/től külső-belső ragpárok estében is).
A külföldi településnevek viszont mind belső helyragosak (Prágába, Londonba stb.).

A szigeteknél általában ami ország, az belső helyragos (Kubába, Jamaicába stb.), ami nem, az külső helyragos (Szicíliára, Szardíniára, Korfura, Grönlandra stb.).
Vannak olyan kivételek, amelyek most ugyan önálló államok sziget létükre, de nem régóta, és a magyarban úgy honosodtak meg: Ciprusra, Máltára. Talán egy kivétel van, amelyik nem volt más állam része, mégis ilyen: Izlandra.

shaktele 2019.10.07. 21:17:36

@Közbiztonság Szilárd: going TO Cuba, érted, ha angolul gondolkodsz, néha biza elbakod a a magyar/finn helyragokat :-)

Most akkor kisázsia vagy finn rokonság?? :-))

Közbiztonság Szilárd 2019.10.08. 06:13:09

@shaktele:
Jaja, meg welcome to akármi, de attól magyarul még nem valahova, hanem valahol lég üdvözölve. :-)
Mellesleg going to London is. Akkor Londonra? :-)

Amikor Amerikában éltem, én is álmodtam angolul néha, de azért főleg magyarul gondolkodtam (szerintem) akkor is. Finnül meg akkor sem tudtam annyira jól (kb. alapfokon - társalgási szinten), hogy finnül álmodjak, amikor kint éltem, finn csajjal meg finn... hát, a barát talán túlzás, de jó haverokkal körülvéve.

Ami a rokonságot illeti, lehet, hogy a honfoglaló magyarok kisázsiaiak voltak, a maiak leginkább germánok meg szlávok genetikailag.
A nyelv viszont holtbiztos, hogy a finnel rokon.
Csak az állítja, hogy nem, aki soha nem tanult sem finnül, sem észtül, és valami fideszes majom elöl lógó farkából szopta a teljes nyelvészeti tudását.

Győrfi József 2020.01.04. 13:58:10

@Közbiztonság Szilárd: Üdv
Ez valami ősi magyar nyelvi szabály vagy esetleg a nyelvújításnál alakult ki,nyelvész által ?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása