oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 12. 06:30,  Londoni harc az álmokért 141 komment

2019. szeptember 12. 06:30 Határátkelő

Londoni harc az álmokért

Hat év London után sok mindent másként lát az ember, hazaárulózástól kezdve egészen addig, hogy mitől lesz magyar valaki. Travis legfontosabb üzenete talán mégsem ez, hanem az, hogy merj élni!

london_eye_1.jpg

“Először 2011-ben játszottam el a külföldre költözés gondolatával. Emlékszem, államvizsga után azt mondta a vizsgabizottság elnöke, gyönyörű szakmánk van, de sajnos nem itthon. Turizmus-vendéglátás szakon végeztünk.

Abban az időben a pályakezdők nem tudtak elhelyezkedni, hiszen mindenhova 3 éves szakmai tapasztalat volt a beugró. Egyik barátom megkérdezte az egyik cégvezetőt, hogyan szerezzen munkát ilyen feltételekkel. A válasz az volt, ez nem az ő problémája.

Számtalan önéletrajzot szétküldtem az ország minden szegletébe. Ebből egyetlen interjún voltam, ahol végül egy nálam tapasztaltabbat vettek fel, valamint egy másik cég visszaírt, köszönik a jelentkezést, de sajnos nem jutottam át a rostán.

Tehát kitűnő technikusi végzettséggel (elnöki dicsérettel), valamint szintén kitűnő főiskolai papírral (ahol 4,8 volt a legrosszabb átlagom az évek során), nem kell senkinek az ember.

2012-ben kaptam meg a végső jelet, hogy ki kell szabadulnom ebből a környezetből. Egy dél-alföldi kisváros gyermekeként szemtanúja voltam a korosztályom tömeges kivándorlásának.

A magánéletemben történt változás egyértelművé tette, nem maradhatok. A következő hónapokat angolozással töltöttem (német érettségim van)

Húsz kilóban 24 év

2013 őszén jöttünk ki egy gyerekkori barátommal, aki szintén változást szeretett volna a kilátástalan és jövőmentes világban.

Londonra esett a választás. Mikor a gépen ültem, tudtam, az addigi életem véget ért. Kevesebb, mint 20 kilóba belezsúfoltam 24 évnyi életet.

Az első egy év költözésekkel teli volt, s természetesen a kultúrsokk is jelen volt. De amint kiszálltam a taxiból, ami behozott a reptérről, úgy éreztem, megérkeztem. Ez az, amit kerestem, amire szükségem van arra, hogy felfrissítsem a lelkemet.

Természetesen sok magyarral találkoztam. A legtöbben nem értették, miért élvezem ennyire, hogyan tudok jókedvű lenni, mikor itt pocsék a kaja, rántott hús sincs minden sarkon, a leves nem is leves, de még csak pörköltet sem tud főzni ez a béna nép.

Úgy gondolom, ezeknek az embereknek nem maga az íz hiányzik, hanem az ízekhez kötött emlékek, amikor még minden más volt. Hiszen ne feledjük, sokan kényszerből vannak kint, hogy ki tudják fizetni a felhalmozódott tartozásokat.

Én mindig azt mondtam, itt van lehetőségem a világ ízeit kipróbálni, s elszakadhatok attól, amit 24 éven keresztül ettem. Őszintén szólva, jobban ízlik az itteni kaja, mint az otthoni.

Tizennégy éves korom óta 98%-ban csak csirkét, pulykát és halat fogyasztok rengeteg zöldséggel, szóval nekem pont kapóra jött a zsír- és vörös húsmentes táplálkozás, amit az angolok is előnyben részesítenek (a bacon nem számít, az a bacon fán terem, a steak pedig steak. Haha.).

Gyűlöletbe süllyedő Magyarország

Véleményem szerint, aki kibír egy évet, bármeddig képes folytatni. Az már az elején körvonalazódott, hogy szeretném az állampolgárságot, amint lehetséges.

Ahogy teltek az évek, elborzadva néztem, hogyan süllyed el az országunk a gyűlöletben és keserűségben.

Rengeteg helyről megkaptam a hazaáruló jelzőt az utca embereitől, akiket nem is ismertem, csak beszóltak, mikor az élményeimről beszélgettem barátaimmal egy jó hideg sör mellett az egyik poharazóban.

Egyszer elmagyaráztam az egyik illetőnek, a hazám árult el engem, amikor nem biztosította az élethez elinduláshoz szükséges alappilléreket. Én csak a második voltam.

Bocsánatot kért és meghívott egy rövidre meg egy sörre. Ledöbbent, mert ő nem tudta a másik oldal sztoriját, csak amit a propaganda ömlesztett a határátkelőkről.

Kiköltözésem óta közel 6 év telt el. Megjött az angol útlevelem is. Megcsináltam. Eljött az a nap, amiről oly régota álmodtam. Januárban megházasodtam. Magyar hölgy.

Merj élni!

Rengeteg cikket és beszélgetést olvastam a klasszikus Menni Vagy Maradni Dilemmáról. Minden embernek megvan a maga saját története, elképzelése.

De amíg nem zárjuk le a múltat, s nem tanuljuk meg, hogy tisztelni kell egymás egyéniségét, saját gondolatvilágát, addig nem jut az országunk előre. Ne más mondja meg, mikor leszek Igazi Magyar, s mikor Hazaáruló. Mindenkinek mást jelent a magyarság.

Nekem a magyarság a magyar nyelvünk szépsége jelenti. A költőink: József Attila, Arany János,Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Kölcsey Ferenc Radnóti Miklós, Romhányi József, stb.

A magyarságot jelentik továbbá a tiszai strandolások, az Alföld pusztító napsütése, a magyar alter zenekarok, vagy a napernyő hűvösében gyöngyöző hideg sörök.

Nem attól leszel igazi magyar, ha gyűlölsz mindenkit, aki nem áll be a honatyáink által megtervezett sorokba, ha rasszista vagy, régimódi eszméket hirdetsz, szülőgépnek tekinted a nőket, beletörődsz a elnyomásba, a kilátástalanságba, a mérhetetlen szegénységbe, hiszen itt élned, halnod kell...

Igenis lépj túl azon, hogy mások mit gondolnak rólad, vagy mit vár el a társadalom. Ha úgy érzed, megfulladsz, menj el. Merj élni.

Hiszek abban, az emberek korlátlan lehetőségeiknek csupán saját maguk szabhatnak határt. Minden ember más-más lehetőségekkel indul a versenyen`. Nem másokat kell legyőzni, hanem a saját korlátainkat.

Az, hogy mely rajtkockáról indulunk, vagy érkezünk, nem számít. Csak hogy készen állunk-e változtatni, küzdeni, mint egy Oroszlán. Hogy majd büszkén nézhessünk hátra, milyen messze jutottunk a rajtunktól.

Higgy magadban. Legyenek céljaid. Küzdj értük. Óvd az álmaid. Csináld magadért. Ne érdekeljenek mások véleménye. Ez a Te játékod. Bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között.”

 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal! További részletek itt!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4115065914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_z_ 2019.09.12. 07:25:50

Lesz itt nemulass, ha kikerül az index cimlapra :).

_z_ 2019.09.12. 07:42:14

"Rengeteg helyről megkaptam a hazaáruló jelzőt az utca embereitől, akiket nem is ismertem, csak beszóltak, mikor az élményeimről beszélgettem barátaimmal egy jó hideg sör mellett az egyik poharazóban.
Egyszer elmagyaráztam az egyik illetőnek, a hazám árult el engem, amikor nem biztosította az élethez elinduláshoz szükséges alappilléreket. Én csak a második voltam.
Bocsánatot kért és meghívott egy rövidre meg egy sörre. Ledöbbent, mert ő nem tudta a másik oldal sztoriját, csak amit a propaganda ömlesztett a határátkelőkről."
Le a kalappal elötted, hogyvolt eröd elmagyarazni, es le a kalappal az illetö elött is, hogy hajlando volt meghallgatni. Tartok töle, hogy ez nem feltetlenül a többseg...

_z_ 2019.09.12. 07:43:41

"Nem attól leszel igazi magyar, ha gyűlölsz mindenkit, aki nem áll be a honatyáink által megtervezett sorokba, ha rasszista vagy, régimódi eszméket hirdetsz, szülőgépnek tekinted a nőket, beletörődsz a elnyomásba, a kilátástalanságba, a mérhetetlen szegénységbe, hiszen itt élned, halnod kell..."
Nagyon egyetertek! De ugy tunik nagyon sokan, tulon tul sokan nem...

Platonica 2019.09.12. 08:05:40

En nem tudom, mit csinalok maskent, de me'g egyszer sem kaptam hazaarulo jelzot, es a csaladom tobbi tagja sem.
Mindenkit sajnalok, aki ilyesminek van kiteve, illetve akinek nem egy 'lehetoseg' volt kf-re menni, hanem inkabb kenyszer. Nyilvan ez atszinezi az osszes tobbi ehhez kapcsolodo erzelmet is.

_z_ 2019.09.12. 08:07:22

@Platonica: Elö szoban en sem, de kommentekben karpotolnak ezert… Mas kerdes, hogy azt mennyire kell komolyan venni.

2019.09.12. 08:10:38

A probléma változatlanul ugyan a magyarországi helyzet megítélésében. A külföldön élő magyarok körtét hasonlítanak almához, míg az itthon élők almát az almához.

_z_ 2019.09.12. 08:15:04

@pametno: Ezt kifejthetned bövebben.

puhacica 2019.09.12. 08:35:39

itt-ott akar en is irhattam volna

himberg74 2019.09.12. 08:37:47

A nyitottság a kulcsszó. És lássuk be ez a szűklátókörű magyarokra nem jellemző. Nem is akarnak változtatni, nekik így pont jó. Akinek ez nem tetszik, már messze jár... ennyi.

Európai téridő 2019.09.12. 08:59:05

Az az államvizsgáztató fazon is egy kontraszelektált marha lehetett.

Hari Seldon 2 2019.09.12. 09:46:28

"...2012-ben kaptam meg a végső jelet, hogy ki kell szabadulnom ebből a környezetből...."
Nagyon hasonlóan gondoltuk mi is.

"...A legtöbben nem értették, miért élvezem ennyire, hogyan tudok jókedvű lenni, mikor itt pocsék a kaja, rántott hús sincs minden sarkon, a leves nem is leves, de még csak pörköltet sem tud főzni ez a béna nép..."

Azért nem értették, mert nem élték át azt, amit meg is fogalmaztál:
"...De amint kiszálltam a taxiból, ami behozott a reptérről, úgy éreztem, megérkeztem..."
Egyébként mi is így vagyunk ezzel az első pillanattól, csak egy másik országban.

2019.09.12. 10:52:22

@_z_: Sajnos most nincs erre időm, na meg valószínűleg vitát is generálna, amiben moderálva nehezen tudnék részt venni.
Annyit azért megjegyeznék, bár teljes mértékben egyet értek a poszt írójával, amiért sérelmesnek találja a hazaáruló jelzőt, de talán el kellene gondolkodni azon, az itthon élők ugyan ilyen sérelmesnek találják a kinti magyarok által velük szemben használt jelzőket is.

sdani 2019.09.12. 10:52:33

Mi már lassan 10 éve vagyunk külföldön, de még mindig akkor érzem magam igazán otthon, amikor a feltűnnek azok a hegyek és jellegzetes tájképek, amiket szülőfalum körül gyerekkoromban megszerettem. Félreértés ne essék, nem szenvedek kinn, szuper munkám van, házat vettünk, mind a két fiunk külföldön született, a nagyobb már angolul tanult olvasni stb. de végzettségünknél fogvan otthon nem lenne esélyünk boldogulni, max vegetálásra lenne elég az a pénz amit a munkakörünkben megkereshetünk. Én mindig irigykedve figyelem azokat a gyerekkori barátaimat, akik otthon is megtalálták számításukat és jól élnek. Nekünk sajnos ez nem volt alternatíva.

fhdgy 2019.09.12. 10:54:53

Még soha nem voltam Londonban, nem is tervezem, így nyilván nem is tudok érdemben hozzászólni.

Ami viszont másoktól lejön számomra, hogy London egy nagy olvasztótégely. Mindenkinek jut hely és lehetőség. Így van?

Ha igaz ez a feltevés ( segítsetek! ), akkor miben más mint pl. Németország. Jó lenne, ha lenne valaki, aki itt is, ott is volt, van összehasonlítási alapja, írna erről!

négyzet 2019.09.12. 11:10:03

Egy évnél tényleg megváltozott valami. Éppen haza is látogattam az évforduló előtt, és mire visszamentem, valahogy másképp kezdtem látni a dolgokat. Előtte még a honvágy emésztett, aztán mikor Magyarországon voltam, akkor alig vártam, hogy visszamehessek. Kell idő, hogy az ember az új otthonát otthonnak lássa.

Arthamyr 2019.09.12. 11:44:48

@_z_: Semennyire. :)

@Platonica: Én is csak kifejezetten jó barátoktól/családtagoktól kaptam meg a hazaáruló/migráns kifejezéseket, amikor egyértelmű volt, hogy vicc. Nem is értem, idegenek miért szólnának be így nyíltan. Pont az én beszélgetésemet fogják figyelni a "poharazóban"? Ugyan már, örülnek, ha a poharukat megtalálják. :)

nemecsekerno_007 2019.09.12. 12:20:09

Ez is egy nagyon szép személyes történet, de kicsit bontsuk ki a pénzügyi hátterét.
Nehezen védhető az a helyzet, hogy a közpénzből fenntartott felsőoktatásunk gazdag nyugati országoknak képez szakembereket, hogy azok utána ott fizessenek adót és járulékot. Az itthon dolgozóknak meg marad a nyugdíjasok meg a közszféra eltartása, valamint ennek a rendszernek a finanszírozása. Kb. ezért nem lehet érdemben csökkenteni a munkabért terhelő adókat, járulékokat, meg ugye a 27%-os ÁFÁ-t. Nyílván a magyar cégvezetési szemléletnek is változni kéne egyébként. Érdekesek a személyes történetek, de ezt a közpénzügy anomáliát muszáj lenne feloldani, mert ez hosszútávon gúzsba köti a gazdaságot.

nemecsekerno_007 2019.09.12. 12:20:10

@pametno: Az itthon dolgozók inkább az sérelmezik, hogy rájuk marad az állami nyugdíjrendszer, eü., oktatás finanszírozása. Erről kéne értelmes vitát folytatni és nem jelzőkkel bombázni egymást...

GoldersGreen 2019.09.12. 12:20:10

A posztolohoz lenne egy kerdesem,remelem olvasod majd a kommenteket. Az allampolgarsaghoz 5+1 tartozkodast kell igazolni.Azt irtad,hogy kozel 6 eve jottel Londonba.A kerdes igy adott,hogyan kaptal utlevelet ugy,hogy kevesebb idot toltottel meg itt a szuksegeshez kepest?

_z_ 2019.09.12. 12:48:42

@pametno: Hat ez igy nesze semmi, fogd meg jol. Remelem majd valamikor kifejted.

_z_ 2019.09.12. 13:05:41

@nemecsekerno_007: A ki-, es bearamlo közpenzek jobb szabalyozasa lenne az allam feladata, csak közel 10 ev alatt, meg 2/3-al sem nyulnak az igazan forro temakhoz: nyugdij, egeszsegügy/tarsadalombiztositas, oktatas, szocialis juttatasok… Söt, az egyetlen igazan lenyeges, pozitiv iranyu valtoztatast is visszacsinaltak: maganyugdijpenztari rendszer (biztos lehetett volna a müködesen sokat javitani, de az irany legalabb jo volt).

BaitHrunner 2019.09.12. 13:10:49

@pametno:
Én ugyan itthon vagyok, de tényleg rengeteg barátom/ismerősöm dolgozik vagy él kinn. Az ilyen „hazaáruló” típusú jelző nem hogy nem jellemző, hanem egyenesen példanélküli. Ellenkezőleg, inkább valamilyen szinten elismerően nyilatkoznak azokról akik megpróbálták. Tök jó, megpróbálták, és ha sikerült is nekik az meg tényleg még egy nagy plusz az emberek szemében.

Nem is értem… kicsit képzelt dolognak gondolom ezt az egészet. Talán önigazolást keres a poszt írója. Nem tudom…

Abban is egyet értek, hogy ha képes leírni olyanokat, és ezzel tulajdonképpen kategorizálva a szerinte elképzelt átlagmagyart, hogy „Nem attól leszel igazi magyar, ha” :
-gyűlölsz mindenkit
-rasszista vagy,
-régimódi eszméket hirdetsz(ezzel egyébként nem értem mi a gond, nem vagyunk egyformák)
-szülőgépnek tekinted a nőket
-beletörődsz a elnyomásba, a kilátástalanságba, a mérhetetlen szegénységbe

Ezt ha itt leírja, akkor valószínűleg az életben sem fogja vissza magát ha úgy általánosságban a magyarokról szeretne véleményt nyilvánítani. Ilyenkor pedig persze szó szót követ… el tudom képzelni, hogy esetleg vágnak a fejéhez a posztban említett dolgokat.
De ezen felül számomra tényleg rejtély, hogy a blogszféra néhány elvetemült idiótáján kívül a való életben ki dobálózik hasonló jelzőkkel. Szerintem senki, vagy csak a nagyon-nagyon elborult agyú emberek. De az kb. fehérholló.
Szóval én, legalábbis a személyes tapasztalataimból kiindulva teljesen életszerűtlennek találom a dolgot.

Hórukk 2019.09.12. 13:11:14

@nemecsekerno_007: A belépés az unióba egy "csomag". Összességében - gondolom - megéri az egész országnak és az emberek többségének is, hogy tagok vagyunk. Ennek a csomagnak fontos része az emberek és a munkaerő szabad mozgása - elvileg oda-vissza. Ha egy ilyen csomagot részeire bontunk, akkor nyilván vannak nyereséges részek és olyanok is, amelyek hosszabb-rövidebb ideig veszteséget termelnek a társadalom számára. Ilyen a tömeges külföldi munkavállalás is. A képet azért árnyalja a balkáni országok tapasztalata, hogy a külföldről hazaáramló megtakarítás nagyobb volumenű, mint amit ugyanazok az emberek otthon (rosszabb körülmények közt) meg tudtak volna termelni.

BéLóg 2019.09.12. 13:51:48

"2013 őszén jöttünk ki egy gyerekkori barátommal, aki szintén változást szeretett volna a kilátástalan és jövőmentes világban."

Ne haragudj, de ez a legundorítóbb provokáció amit az ember olvashat, az önfényezésből ("én JOBBAN csinálom") és a visszafelé köpködésből ötvözött trágyalé.
Millióan boldogan élnek hibátlan jövővel teli világban, Magyarországon bizonyítékként elegendő hogy ránézzél az EUSTAT grafikonjaira, ahol Magyarországról kb. konstans az eltávozók és a hazatérők száma, miközben a körülöttünk lévő kelet európai országokból folyamatosan nő a kivándorlók száma.

"Ahogy teltek az évek, elborzadva néztem, hogyan süllyed el az országunk a gyűlöletben és keserűségben."
Azt nem tudom, hogyan tudod LONDONBÓL megállapítani ezt, pontosabban jól tudom hogy sehogy. Én HARMINC ÉVE járok folyamatosan külföldre dolgozni miközben magyar (de multi) a munkaadóm és a hazámat soha nem hagytam ott.
Én, veled ellentétben Magyarországon boldog embereket látok akik még akkor is csak nehezen köpnek az arcodba, mikor te ilyen mondatokkal (lásd az elsőt is) PROVOKÁLOD őket.

Én 4 évig dolgoztam London mellett, azt az elviselhetetlen világot és társadalmat (az angol) lehetetlenség volt megszoknom, azt láttam, hogy akikkel kint találkoztam, a lelkükre rakódott az a kátrány. Ezt látom a te írásodban is.
Legjobb ottani barátom, két gyerekkel, skandináv feleséggel, tíz év brit élettel (előtte Amerikában éltek) éppen a kivándorlását készíti elő, ő mindig is kendőzetlenül mesélt a brit (angol) életmódról és arról, hogy miközben az USÁ-ban két év alatt gyökeret vertek, itt nem fognak kitartani. Nekik inkább hiszek mint neked, pláne hogy PONTOSAN azt éltem meg ideiglenes vendégként, amit ők is állampolgárként.

Ráadásul veled ellentétben nekem a 30 év alatt több mint 15 év Németország is jutott, de volt Franciaország, Svédország, Hollandia, Csehország, Oroszország, Egyiptom, Chile, India, USA és Malajzia is.

Ha tehát én azt mondom bárkinek, a "gyűlöletbe és keserűségbe süllyedt jövőnélküli Magyarország" egy ótvaros hazugság, akkor azt nem azért teszem mert lefizettek, vagy párszimpátiából, vagy bármi KÜLSŐ érdekből, hanem mert az egész életem és élettapasztalatom CÁFOLJA ezt.

Ez alapján NEKED nem volt idehaza jövőképed és te vagy az, aki még Londonban is ÁLLÍTÓLAG boldogan de igazából gyűlölködéssel és kesergéssel töltöd a napjaidat.

Na EZ az én véleményem az írásod elolvasásáa után.

Mindenesetre neked minden jót kívánok új hazádban, legyen jövőd és boldogságod!

Hello Austria blog · http://gaben82.blogspot.co.at/ 2019.09.12. 14:59:34

@nemecsekerno_007: nem kéne megfordítani a történelem idövonalát, csak azért hogy a mostani otthoni helyzet "védhetö" legyen.
Mindenki tudja, - még ha manapság az ellenkezöje is jön a médiából - hogy a valóság fordított sorrendben történt: A 89-es rendszerváltástól a 2012-es EU-s munkapiac megnyílásáig a mindenkori dilettáns magyar kormány feladata lett volna ÉLHETÖ ÉLETET biztosítani az állampolgárainak, amit - egy korábbi miniszterelnök szavaival élve: "elkú***k.
Nem kicsit."
Mégis mindenki a 23!! évvel késöbb útnak indulókat köpködi hogy "szemét módon hasznot húnak az ingyenes felsöoktatásból, majd lelépnek"
Nem lehetne ezt végre objektíven és megfelelö idörendi sorrendben nézni?
Hogy a fiataloknak egyszerüen 23 év parasztvakítás után
elegük lett a stadionépitésekböl, a sikkasztásokból, a helikopterezésekböl meg az összes szarságból amire honatyáink NEGYED SZÁZODON ÁT ELB*TÁK az összes vagyonát az országnak?

nemecsekerno_007 2019.09.12. 15:09:18

@_z_: Ez a "szabályozás" nagyon tág megfogalmazás. A hogyannal vannak gondok.
- Nyílván a külföldön dolgozók kiesnek a járulékfizetésből, ezért kell többet fizetni az itthon dolgozóknak, vagyis ezért magasak az adók és a járulékok.
- az eü. és a nyugdíj is szociális ellátás, nem biztosítás
- a mostani befizetésekből fizetjük, még ha biztosításnak is hívják
- a manyup se oldotta ezt meg, csak kivett az állami rendszerből
- egyébként az is csak nevében volt "magán", különben nem tudta volna az állam visszavenni
- sajnos egy álmegoldás volt...
- az eü. és a nyugdíjrendszer is egy ördögi kör, amit meg kéne szakítani, de az politikai öngyilkosság
- amit csinálni lehetne, az meg EU-s szintű: a fogadó ország nyugdíjpénztára utal az itthon maradt nyugdíjas családtagnak...

shak_ti 2019.09.12. 15:09:18

@Platonica: Mert nem politizálsz, s tán nem is talalkozol ilyen szittyamagyarokkal..

nemecsekerno_007 2019.09.12. 15:09:18

@Hórukk: Jaja, nyílván vannak előnyök és hátrányok de:

- ezt a munkaerőáramlás vs. nyugdíj témát valszeg EU-s szinten kéne rendezni
- az EU-s népszavazásnál ezt a hátrányt sajnos nem reklámozták
- jobban kellett volna matekozni, de ezt még pótolhatjuk
- hasonló a helyzet az euro bevezetésével...
- a hazautalt pénzekből nem tudjuk, hogy mennyi kerül a központi költségvetésbe
- ennyi erővel fizethetnének pl. nyugdíjat az itthon élő családtagjuknak
- mert akkor annyival csökkenhetne a kassza hiánya (pl.)
- és esetleg nőne a mozgásterünk és bevezethetnénk valamilyen önkéntes rendszert az állami mellett.

kemény dolgok a pénzügyek és nem nagyon beszélünk róluk...

SZrTÁJK 2019.09.12. 15:09:18

@BaitHrunner:

A szerző nagy valószínűséggel az ultraliberális eszmék híve, így látja volt hazáját. Itthon is naponta találkozni az általa hirdetett párhuzamos valósággal, amit saját maguk számára építenek fel.

TravisTamas88 2019.09.12. 15:09:18

@GoldersGreen: 2013.szept.5-en jottunk ki.
A perm res cardhoz 5 ev folyamatos ittlet szukseges. Tehat 2018.szept.6-an beadtam a papirokat. Mikor megjott, a kiserolevel szerint mar 2018.apr.6-tol jogosult voltam a statuszra, tehat legkorabban 2019.apr.6-an jelentkezhetek honositasra.
Ebbol ugy tunik, 5 financial year szukseges. Aprilisra letettem a szukseges vizsgakat. Julius 15en jott a level, 24-en vokt az eskutetelem, augusztusban jott az utlevel.
Nem kell fizikalisan birtokolnod a perm res cardot egy evig, h mehess a kovetkezo lepcsore. De meg kell szerezni honositas elott

TravisTamas88 2019.09.12. 15:09:18

@Platonica: sajnos Hòdmezõvásàrhely eleg sok gonosz es kicsinyes embert kitermelt. Azert beszolnak, ha mosolyogsz. :(

TravisTamas88 2019.09.12. 15:09:47

@BaitHrunner: huzz le 24 evet Hòdmezõvàsàrhelyen és meglatod. Pesten jatszik a multikulti, de sajnos kisvarosokban a propaganda szennyet isszak az emberek. A korosztalyombol kozel 40 embert ismerek, akik dobbantottak. Nincs egy csalad sem, akik ne lennenek erintettek a kikoltozes szethuzo erejevel.
Nem onertekelest keresek, csupan szomorunak tartom, h anno nem kellettel senkinek 3 eves szakmai tapasztalat nelkul. Akkor meg valogathattak a munkaltatok. Igenis hanyingerem van a magyar “keresztenydemokrata” maszlagtol, Kover Laszlo es az osszes nagyszaju politikustol, akik szerint nem szulsz 3-4 gyereket, ahogy elterelik a problemat a valodi gondoktol. Nemzeti osszetartozasrol beszel mindenki, holott sosem volt ennyire szethuzo a magyarsag.
Nem az volt a celom, h elhagyjam az orszagot. Sajnos pesti elettapasztalatom nincs, csak a Del-Alfold paratlan lehetosegeibol tudok elmenyeket megosztani

TravisTamas88 2019.09.12. 15:09:50

@Arthamyr: sajnos Hòdmezõvàsàrhelyen igen. Eleg erdekes kisvaros, rengeteg rosszindalu emberrel. Vannak nagyon tisztessegesek is, de sok a megkeseredett lako.

ulpius66 2019.09.12. 15:10:08

@BéLóg:

Tégedet nagyon-nagyon gyorsan el fognak innen tüntetni.......

Határátkelő 2019.09.12. 15:12:28

@ulpius66: Nyilván ezért jelent meg a hozzászólása is... Ilyenkor azért már nem tudom, sírjak vagy röhögjek.

2019.09.12. 15:20:52

Békesi László a napokban:
-A társadalom hihetetlenül fogékony az érzelmi politizálásra, és az Orbán-rezsim ennek minden eszközét minden attribútumát ügyesen, nagyon gátlástalanul kihasználja. Bár velejéig hazug, a történelemhamisítás már ipari méreteket ölt, de nincs meg az alternatívája. Ellenzéki oldalról nincsenek olyan modernizációs válaszok, amelyeket az érzelmi politizálással szembe lehetne állítani. Ez a hajó elment...
(és most a lényeg):
-A társadalom nagyon jelentős része ma már érdekelt abban, hogy a rendszer hosszabb távon fennmaradjon. Egyre több a haszonélvező, és nem csupán az oligarchák, a maffiacsalád..

Így igaz! Sajnos a 3. Fidesz-győzelem után egyre többen sietnek behódolni, mivel erősen olybá tűnik, hogy Orbán Viktor immár haláláig/végső megrokkanásáig Magyarország teljhatalmú ura lesz, és senki sem a maga ellensége. Egy félfeudális függőségi rendszer van erősen kiépülőben, a hajbókoló értelmiségtől, a csaholó kormánypárti sajtópribékeken és a sunyító egyházakon át a közmunkásoknak eufemizált szavazógép-jobbágyrétegig.

von der Leyen behódolt, Merkelt nem érdekli, amíg adókedvezmények tengerében fürdenek itt a multijai, ez Sopronban vált világossá. A vidéki tömegek a végletekig le vannak hülyítve, minden médiából Orbán árad, az ellenzéki adókat-újságokat formálisan be ugyan nem tiltották, de gazdaságilag (hirdetések, Pecina) vagy adminisztratíve (frekvencia-hókuszpókuszok) ellehetetlenítették, a rendszer 1xűen leválthatatlan.

ISTEN, SEGÍTS! Mert az EU nem segít. Szakítsd el ennek a tolvaj bandának a kezétől az országot! Adj nekünk tisztességes vezetőket! Ámen!

A poszternek gratulálok, he tudom 1999-ben, hogy ez lesz, dehogy jövök én haza.

tsabus UAE 2019.09.12. 15:23:14

@BéLóg: Nézzük csak:
1. Valaki egy bizonyos módon látja a világot és az alapján ő nem lát reményt és jövőt. Te pedig provokálva érzed magad és szerinted nem igaz az egész.
Megsúgom, minden ember másképp látja a világot, sőt, a többség másképp, mint te. Magyarul: ez egy szubjektív dolog és hülyeség ezen pörögni. Az meg egyenesen szánalmas, hogy bizonyítani akarod, az emberek többsége boldog otthon, mert az Eurostat szerint annyian mennek haza, mint amennyien eljöttek. (Pl. ha a rokonod meghal egy kórházi fertőzésben, ne búsulj, az Eurostat szerint akkor is boldog vagy - átlagban...)
2. Azt, hogy "hogyan süllyed el az országunk a gyűlöletben és keserűségben", valószínűleg onnan tudja, hogy elolvas néhány hozzászólást, ami olyan, mint a tiéd.
3. Az Egyesült Királyság egy csomó embernek nem jön be (nekem sem) és egy csomónak meg igen. Az, hogy a barátodnak sem jött be, kb. semmit sem bizonyít. Kutyát, macskát (és egyéb háziállatot) sem érdekel.
4. 30 évnyi vándorlás a világban feltételez némi tapasztalatot - bölcsességet nem. A tapasztalatod a tiéd. Másnak mások a tapasztalatai és esetleg más következtetéseket is von le belőlük. Plusz lásd az első pontot.
Összegzésül:
Ha össze kell vetni a te írásodat a posztolóéval, nem vitás, melyik az önfényezésből és a köpködésből ötvözött trágyalé...

HakapesziM 2019.09.12. 15:28:06

Micsoda újszerű gondolatok.....

2019.09.12. 15:33:18

@TravisTamas88: Soha nem fogom megérteni, hogy egy munkáltató elvárásait miért keveritek össze Magyarországgal, hacsak nem szándékosan.
Nem az aktuális kormány kötelezte a munkáltatót, hogy 3 éves gyakorlatot kössön ki, hanem a munkaerő túlkínálatot használta ki. Most viszont munkaerő hiány van, és bizonyos területeken örülnek, ha van jelentkező.
Az meg, hogy gyűlölnék a külföldön munkát vállalókat, már ne haragudj, de nevetséges még Hódmezővásárhely viszonylatában is.

Pöffetegecske 2019.09.12. 15:33:23

@sdani: A kisvárosi általános iskolai 32 fős osztályom több, mint 1/5 e él külföldön, egy ember híján 1/4. Munkavállalás, letelepedés, tervek, álmok szempontjából igen változatosak vagyunk, viszont mindenütt van 2-3 gyerek. Pont a napokban számolgattam.

_z_ 2019.09.12. 15:34:29

@nemecsekerno_007: Eleg jol felsorold a problemakat.
"- Nyílván a külföldön dolgozók kiesnek a járulékfizetésből, ezért kell többet fizetni az itthon dolgozóknak, vagyis ezért magasak az adók és a járulékok." Erdekes modon az EU-s nyitas elött is magas volt. En az ok-okozati összefüggest inkabb forditott iranyban latom.
"- az eü. és a nyugdíj is szociális ellátás, nem biztosítás" Ez a baj. Egy bizonyos szintü alapellatast kiveve biztositasnak kene lennie. Most lehet mondani, hogy az EU-ban is sok helyen is ellatas, csakhogy ott van annyi forras, hogy ez igy müködjön.
"- a manyup se oldotta ezt meg, csak kivett az állami rendszerből" En erre nem igy emlekszem, de nem vitatkozom rola, mert nem vagyok szakertö. De akar hogy is nezzük, szerintem el kell ismerni, hogy mindenkeppen egy jo iranyba törtenö lepes volt. Lehet, hogy a lepes maga nem volt a legjobb, de legalabb az irany stimmelt.
"- az eü. és a nyugdíjrendszer is egy ördögi kör, amit meg kéne szakítani, de az politikai öngyilkosság" Pont itt egy olyan lehetöseg, amit ha nem 2/3-al, stabil szavazobazissal lep meg a kormany, akkor mikor?
"- amit csinálni lehetne, az meg EU-s szintű: a fogadó ország nyugdíjpénztára utal az itthon maradt nyugdíjas családtagnak... " Ehhez egyseges nyugdijrendszer kene az EU-ban, ami nincs. Mi jobb, megvarni, amig az összes EU tag hajlando egysegesiteni, vagy sajat hatarokon belül javitani minel elöbb?

Billy Hill 2019.09.12. 15:39:28

@tsabus UAE: Ad 1, pont hogy a többség úgy látja, mint BéLóg (vagy lsz*rja a közéletet), különben már rég MSZP kormány lenne megint, és újra Békesi László lehetne a pénzügyminiszter (ha már szóba került fentebb)...

2019.09.12. 15:39:36

@tsabus UAE: "3. Az Egyesült Királyság egy csomó embernek nem jön be (nekem sem) és egy csomónak meg igen. Az, hogy a barátodnak sem jött be, kb. semmit sem bizonyít. Kutyát, macskát (és egyéb háziállatot) sem érdekel."
Ha ezt elfogadjuk, akkor fölmerül a kérdés, az mit bizonyít, hogy Magyarország egy csomó embernek nem jött be, és külföldön vállal munkát?

TravisTamas88 2019.09.12. 15:48:24

@BéLóg: latod, mint nekem csak a del-alfoldi tapasztalokrol tudok meselni, te a Dunantulrol tudsz keoet alkotni.
30 eve teljesen mas vilag volt. Tudod, hany ismerosom azert jott ki, mert palyakezdokent nem volt 3 eves szakmai tapasztalatuk? Mint irtam is, 2 helyrol jeleztek vissza. Mit kellett volna tennem? Kozmunka program? Hova jarjak at dolgozni? Romaniaba? Szerbiaba?
Igen, van tobb millio boldog magyar. De ez a blog arrol a felmillio emberrol szol, akiknek nem jott ossze otthon.
Igen, rohadt rasszista lett az orszag 2/3-a. Megy a migransozas, mikor kigyulladt a Notre Dame, mentek a kommentek, megerdemeltek Trianon miatt. Mikor Uj-Zelandot lovoldoztek a mecsetnel, repkedtek a hozzaszolasok, megerdemeltek, mert mind terrorista es migrans. Az elfajzott fasiszta szenny szepen mukodik, a tekintetes ur boldog. Jokor volt jo helyen. Oligarch rendszert epitettek, mikozben mumusokat krealtak es visszatartottak a gazdasagot. De nehany csontot azert dobtak. Novekedett a gazdasag? Igen. Ami termeszetes volt a 2008-as recesszio utan. Csak kozben a kornyezo orszagok szepen elhuztak mellettunk. Az egesz gazdssagi valsagrol a baloldal tehet. De mind1 is nem akarok ebbe belemerulni.
Orulok, akinek sikerult osszehoznia egy tisztesseges eletet otthon, en mashogy dontottem. Valoszinuleg maskepp dolgolkodnek, ha anno nem szarakodnak az allashirdeteseknel a szanalmas megkotesekkel. Ma mar nem problema, ha palyakezdo vagy. 6 eve az volt. Most vagyok fiatal, nem fogom varni a sultgalambot a szamba. Legalabb a pofamat kinyitottam, h belerepuljon, amihez az kellett, h kijojjek.
Mint ahogy nem mehet mindenki kulfoldre, nem lakhat mindenki Pesten vagy a Dunantulon.

BaitHrunner 2019.09.12. 15:48:36

@TravisTamas88:
Kedves Tamás,
én a harmincnyolcadikat húzom zalában. Talán te is el tudod képzelni, hogy ez itt mennyire nem multikulti. Innen rengetegen ingáznak Ausztriába is. Ebből fakadóan az én korosztályom jelentős részét, köztük nagyon sok jó barátomat is érinti a külföldi élet vagy munkavállalás.
Tehát mondhatjuk, hogy testközelből van úgymond tapasztalatom a dologban, mégha én személyesen nem is vagyok érintett. Az általad említett „hazaárulózás” meg a leírt pontok már bocsánat, de egész egyszerűen nem létező dolgok. Itt legalábbis.
Még egyszer ne haragudj, de szerintem amit írsz annak 90%-a sértődöttség, és emiatt nagyon torz valóságot látsz. Jobban tennéd ha valamiféle nyugalmat keresnél a lelkedben, mert ez így… hogy is mondjam, szerintem komolytalan egy kicsit. Plusz meglehetősen sértő is.
Tapasztalat nélkül pedig nekem is meg mindenkinek nehéz az elején. Nagyon szerencsés ember aki az iskolapadból beesik álmai állásába. Mára viszont eljutottunk oda, hogy már (anyagilag legalábbis) abszolút nem érné meg a külföldi munkavállalás. És gyereket se a Kövér Lacának vállaltunk/vállalunk, hanem a saját örömünkre. :)

2019.09.12. 15:48:52

@_z_: Arra gondoltam, hogy aki Magyarországot elhagyva külföldön vállal munkát, az egy idő után a magyar viszonyokat annak az országnak a viszonyaival veti össze, ahol él. Ezt nevezem almát a körtével összehasonlításnak. Magyarországot, de a többi keleti periféria országot sem lehet objektíven összehasonlítani a centrumországokkal.
Aki itthon él, az a korábbi életkörülményeit, életszínvonalát, anyagi helyzetét, lehetőségeit veti össze a jelenlegivel. Ez objektív dolog, mert almát hasonlít almával.
Lehet, hogy ez a több éve külföldön dolgozó magyaroknak nem érthető (bár ezt kizártnak tartom), de ez a reális megközelítés, mert aki itthon akar maradni, és boldogulni, annak ez az összehasonlítás a mérvadó.

tsabus UAE 2019.09.12. 16:02:55

@pametno: Hát pont ezt mondom... Van ez a pár magyar (10-15 millió), aki a többi pár milliárd emberrel együtt a helyét keresi a világban. Akik eljöttünk otthonról, megvan a magunk oka, hogy miért. Ez a tapasztalatainkon és az azokból levont következtetéseken alapul. Ha ezt valaki provokációnak veszi, meg köpködésnek, az elég szánalmas.
Én még nem hallottam olyanról, hogy valaki hazament, mert internetes fórumon meggyőzték, hogy mégsincs oka a kintlétének. Pláne nem olyan hozzászólásokkal, mint a fenti.
Azért megközelíthetjük a dolgot a személyektől (és személyeskedésektől) elvonatkoztatva is. Az, hogy ilyen nagy számban jöttek el Magyarországról emberek és bizonyos okok, majdnem mindenkinél megjelennek, az már jelent valamit. Csak azt tudományosan kéne elemezni, mintsem verbális ökölrázással a szőnyeg alá söpörni.

tsabus UAE 2019.09.12. 16:17:54

@pametno: Úgy érted, ha egy indiai család épít egy vécét, akkor joggal lehetnek büszkék magukra, mert nagyobbat fejlődtek, mint az a belga család, amelyik napelemet szerelt a saját házára ? És akkor ezzel elégedettek is lehetnek ? Az pedig sértő provokáció az indiaiaknak, ha megemlítik, hogy ez csak a kezdet és lehet tovább haladni ?
Szerintem, ha minden eredményünket csak a szűkebb környezetünkhöz mérünk, ha nem a legjobbat akarjuk elérni, akkor lemaradunk. Pláne egy olyan világban, ahol szinte minden információ megtalálható segítségképpen, hogy azt a legjobbat elérjük.
Nem vitatnám el senkinek azt a jogát, hogy elégedett legyen azzal, amije van. De akkor ne legyen a kis lelke összetörve, ha szembesítik vele, hogy ennél sokkal jobb is lehet/van, sőt, az aktuális sztenderdek szerint, amije van, az szinte semmi.
Ez nem alma és körte összehasonlítása.

2019.09.12. 16:51:15

@tsabus UAE: Igen úgy. Mert az indiai családnak ez a reális lehetőség a fejlődésre,és nem a napelem. Azt nem mondom, hogy ezért büszkébbnek kell lenni magukra, mint a belgáknak a napelem esetén, de nekik ott Indiában ez fejlődés, életminőség javulás.
Az nem sértő, ha megemlítik, hogy lehet tovább haladni. A sértő az, hogy ha ezt az indiai családot lehülyézik, mert elégedett azzal a lépéssel amit tett.
Magyarországi viszonylatban, nem csak az a sértő, ha valakit lehazaárulóznak, mert külföldön él, hanem az is sértő, ha valakit fideszbirkáznak, mert elégedett azzal, amit elért, nem gyűlöli az Orbán-rezsimet, és nem lebeg a felhők fölött, hogy az lenne a reális, ha holnap már utolérnék Ausztriát.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.12. 16:51:25

@pametno: semmit sem bizonyít, szaktársam, azon kívül, hogy amitől az egyikünk hányni tudna, azt a másikunk mosolyogva nyeli. Nem egyformán erős az emberek gyomra.
Van, aki be tudja fogni az orrát és be tudja csukni a szemét, miközben a nyelve kellemetlen érzékleteket közvetít.

fhdgy 2019.09.12. 16:53:44

@nemecsekerno_007: Van egy remek ötletem: Csináljuk azt, hogy ide vonzunk 2-3 millió németet ( osztrák, francia, stb. is jó ) és itt fizetik a járulékokat, az adókat, itt fogyasztanak, stb.

Felvirágzik a hon!

Csodabogár 2019.09.12. 17:24:56

Most már csak azt szeretném tudni, a posztoló mivel foglalkozik, szakmájában dolgozik-e stb. Amit leírt az nekem közhelyes körités, valamilyen formában mindenki elmondhatja, bár nem hinném, hogy sokan hazaárulóznának, de lehet, hogy csak nekem volt szerencsém az ilyeneket elkerülni. Az meg, hogy magyar vagyok, a számomra egy természetes állapot. Pont olyan mint pl. hogy barna a szemem vagy, hogy a lábam 38-as stb.
A fentieket még reggel írtam. Közben olvasom, hogy Hódmezővásárhely igy meg úgy. Pest vagy Balaton fel se merült? Mégis milyen munka lett volna turizmus terén Hódmezővásárhelyen.
Természetesen sok sikert kívánok Londonban, de ha tényleg szerettél volna itthon dolgozni, akkor lettek volna még köztes megoldások. Szerintem!

Csodabogár 2019.09.12. 17:31:20

@Kispangit: Az a baj, hogy mindig mindenki másoktól várja a segítséget. Meg kellene már tanulni a magunk lábára állni és a magunk életét magunknak alakítani. Manapság erre van lehetőség. Az ötvenes években az oroszokkal a nyakunkon, tényleg csak tetszhalottnak lehetett lenni. Örülni kellene, hogy ez ma nincs így.
Magam is csodálkozom Orbán örökös uralmán, de valakik csak megválasztják, nem?

Dagiiron 2019.09.12. 18:02:51

Haver, mielőtt még elájulnál az angoloktól, felhívnám a figyelmedet egy Brexit nevű ízére, ami arról szól, hogy a helyiek többsége rohadtul utál téged és púp vagy a hátukon.. Majd talán az unokáidat angolna fogják tekinteni, de te csak egy keleti csóró vagy a szemükben, hiába kaptál útlevelet, sose fognak maguk közül valónak tartani, ez a nagy helyzet, hiába áltatod magad..

Flaggx 2019.09.12. 18:03:35

@BaitHrunner: Szóval szerinted, ha kimegyek a Balatonhoz és 10szer belemeritek egy poharat, amiben egyszer sem lesz hal, akkor a Balatonban nincs hal. Aligátorral se találkoztam még, akkor az se létezik. Azért mert valamivel nem találkozol, még lehet létező jelenség.
Szűkebb családból . unokatesók - hárman élünk külföldön és a saját nagyanyánk hazaárulóknak tart minket (habár ezt igy nem fogalmazza meg). Egyszerűen neki onnan a magyar vidékről elképzelhetetlen, hogy egy 20 lakásos társasházban nincs szüksége mindenkinek külön postaládára, a postás csak bedobja a leveleket/csomagokat egy gyűjtőbe és soha senkinek nem tűnnek el a dolgai.
Hogy aki friss tejet rendel minden nap, az csak kirakja a kapu mellé az utcára az üres üvegeket és reggel amikor fel lesz ott lesz a teli.
Hogy a befizetett council taxodért tényleg kátyúmentes utakat, igazi háztartási és szelektiv hulladék-elszállitást kapsz, és rendben tartott köztereket.
Hogy ha az utcán nagyon tanácstalan vagy, akkor valaki ismeretlen odalép hozzád, hogy tud e segiteni.
Hogy nem azon múlik a szakmai előrehaladásod, hogy kivel sörözöl, hanem a tényleges teljesitményeden.
Hogy ha bemész egy üzletbe, akkor nem úgy kezelnek, mintha ők tennének neked szivességet, hanem kedvesek és segitőkészek.
Másrészt nézz végig a kommenteken: és itt még előszűrés is van, nem úgy mint egy nyócnyócnyócon például.
Harmadrészt hiroldalakon gyönyörűen nyomon lehet követni Magyarország süllyedését: nézd meg a forint értékét, a gyűlöletkampányt, hogy ellenzéki poltikusok ajtaján két nap után kopogtat a rendőrség, hogy egyesek nem mernek még névtelenül sem kommentelni, mert féltik a munkájukat és életüket.
De szerinted mindenki boldog és mosolyog. Oké.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.12. 18:03:47

@BéLóg: azt írod, hogy a katranyos lelkű, gyűlölködő, magából tragyalevet engedő provokálonak a boldog magyarok NEHEZEN köpnek az arcába.
Nem kéne tanfolyamot indítani nekik, hogy könnyebben menjen? Mondjuk több felvilágosító óriásplakát a Brüsszeli, Soros által fizetett terroristákrol vagy a migráncsokrol? Ha már egyszer válsághelyzet van Magyarországon, a kormány igazán tájékoztathatna a polgárokat.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.12. 18:03:52

@fhdgy: már így is migrációs válsághelyzet van Magyarországon. Te még tovább tetezned azzal, hogy újabb migráncsokat hoznál önként és dalolva?
Nem vagy te véletlenül brüsszeli Soros ügynök?

Platonica 2019.09.12. 18:04:29

@shak_ti: Igen, lehetseges, h az az ok, h se nem politizalok, se elfogult nem vagyok egyik iranyban sem.

@TravisTamas88: Szerinted ez tenyleg helyfuggo?

fhdgy 2019.09.12. 18:33:42

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:

1. A németek, osztrákok, stb, nem is migráncsok, nem is muszlimok, mi baj lehetne belőle?

2. Vedd már észre, hogy mi volt az a dolog, hadd ne minősítsem, amire válaszoltam! Elgurult a humor tablettád???

Alternatív 2019.09.12. 18:33:49

@BaitHrunner:

>„Nem attól leszel igazi magyar, ha” :
-gyűlölsz mindenkit
-rasszista vagy,
-régimódi eszméket hirdetsz(ezzel egyébként nem értem mi a gond, nem vagyunk egyformák)
-szülőgépnek tekinted a nőket
-beletörődsz a elnyomásba, a kilátástalanságba, a mérhetetlen szegénységbe

>De ezen felül számomra tényleg rejtély, hogy a blogszféra néhány elvetemült idiótáján kívül a való életben ki dobálózik hasonló jelzőkkel. Szerintem senki, vagy csak a nagyon-nagyon elborult agyú emberek. De az kb. fehérholló.

Nem, ez éppen a kormányprogram, amivel tele vannak országszerte az óriásplakátok, és ami rendszeresen kétharmados többséget kap.

>Szóval én, legalábbis a személyes tapasztalataimból kiindulva teljesen életszerűtlennek találom a dolgot.

Hol tudtál te olyan személyes tapsztalatokat szerezni, amiben nincsenek Fideszesek, és nincs kormány-befolyás?

fhdgy 2019.09.12. 18:46:13

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Komolyra fordítva a szót:

A munkaerő csábítás egy lehetőség, ne siránkozzunk, használjuk ki!

Ők elszívnak egyet, mi szívjunk el tízet, és már is mi győztünk!!!

Egyetlen baj van csak: ők elszívnak egyet, mi maximum tíz cigit szívhatunk el vagy maximum a fogunkat. Ez a baj!

A miértet, a megoldást miért nem firtatjuk???

nemecsekerno_007 2019.09.12. 19:11:17

@Hello Austria blog: Nem köpködi őket senki, nem erről van szó.

Az mindegy, hogy 23 évig mit hazudtak nekünk a politikusok és mit hazudtunk magunknak. Mert azért ne gondold, hogy mindenről a politikusok tehetnek. Ők csak azt hazudják ami a választóknak kegyes, az emberek meg könnyebben elfogadják mint azt, hogy "nem ígérhetek mást csak vért és könnyeket"...
Előbb nekünk kéne ezeket a kényelmetlen témákat megbeszélnünk. Közösségi, családi szinten. Ha ez nem sikerül, akkor a politika is csak ugyanazt fogja csinálni mint eddig...

nemecsekerno_007 2019.09.12. 19:11:17

@fhdgy: Ezt is meg lehet próbálni, de nem lesz elég...

Arról már nem is beszélve, hogy a saját pénzügyi problémáinkat ne más nemzetekkel akarjuk megoldani..

Amúgy szerintem nem ennyire hülyék, így nem nagyon működne.

Addig is marad az amit az elején vázoltam...

BaitHrunner 2019.09.12. 19:11:30

@Flaggx:
Nem, szerintem a posztoló meg te is azt próbálja beadni, hogy ott a tejjel mézzel folyó kánaán itt meg minden posvány. Ami nyilvánvalóan nem igaz.
Én örülök neki tényleg, hogy jól érzitek magatokat ott, és azt is elfogadom, hogy ott az életszínvonal fejlettebb, és kulturálisan is sokszínűbb. De azért az is engedtessék meg, hogy én meg itt érezzem jól magam. Tudod, bármennyire is hihetetlen, itt sem tróger mindenki, és nem rohad minden.
peace

TravisTamas88 2019.09.12. 20:01:51

@BaitHrunner:
Nem sertodott voltam. Csalodott. Nem almaim allasat szerettem volna. Csak eselyt. Itt sem almaim allasaval kezdtem, de volt lehetosegem. Kaptam eselyt. Heti 60-70 ora munka mellett meg leultem angolozni. Nemet erettsegivel jottem ki, aztan 6 ev alatt felepitettem szepen mindent. A cikket azert irtam meg, hatha van olyan, aki hasonloan erez, mint en anno. Mikor megjott az angol utlevelem, hihetetlen megkonntebbules fogott el. Buszke vagyok? Igen. Tudod, hanyan megkerdeztek elso hazalatogatasom soran, h Na, mi van? Ennyi volt a nagy kaland?
Ki akartam szakadni a megkeseredettsegbol, amit Del-Alfold ont magabol. Vagy szerinted az normalis, mikor egyik cimboraddal kozlik, nem az o problemaja, honnan szed ossze 3 evet?
Eskut tettem a koronanak. Itt teremtettem meg az egzisztenciamat. A nap vegen csak sajat magunknak tartozunk elszamolassal.

TravisTamas88 2019.09.12. 20:24:38

@Csodabogár: tobb szaz oneletrajzot kuldtem szet szerte az orszagban. Ahogy irtam is a cikkben. 2 helyrol valaszoltak. 3 eves szakmai tapasztalat hianyaban le sem koptek az embert anno. Gyoparosfurdon voltam szakmai gyakszin anno, recepcioskent egy 4 csillagos szallodaban.
Kijottem, felszolgalokent kezdtem. Nem volt budos anno sem a munka, 14 eves korom ota alkalmi munkakbol finansziroztam a hobbijaim; olvasas.
A bulikat, ruhakat mindent onerobol vettem. Osztondijas voltam.
24 evesen dobbantottam. Mindent egy lapra tettem fel. A maganeletem sem ugy alakult, ahogy elkepzeltem. Valtozast akartam. Megkaptam. Ennyi.
Igen, szakmaban dolgozom. Assistant head concierge vagyok egy 5 csillagos szallodaban. Most varok az arany kulcsaimra, ami kevesebb, mint negyezer ember birtokol a vilagon. Pesten is csak egy mareknyi van beloluk. 2 evet probalkoztam. Hiaba voltak ajanlolevelek, referenciak, nem ertek semmit.
Eletem legjobb dontese volt.

BaitHrunner 2019.09.12. 20:26:59

@Alternatív:
Na látom veled is csak sűrűbben vagyunk...
Sehol banyeg, itt mindenki hülye, mert 48% Orbánra szavazott.
Ott meg 5X% a brexitre.
Akkor a "kikezdhetetlen" logikádra hivatkozva ki is jelenthetjük, hogy ezek még nálunk is hülyébbek. Nem?
Érzed ugye, mennyire beteges amit művelsz?

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.12. 20:26:59

@Csodabogár: ' Meg kellene már tanulni a magunk lábára állni '

Így van, a hercegi pár ebben is mutatja a példát. Rákhel is egyből legendásan a SAJÁT lábára állt, miután elvégezte a saját maga által összesporolt pénzből a szemeszternkent 15 millió Ft tandíju svájci magánegyetemet.

Nem értem, hogy sok magyar miért ilyen élhetetlen. Miért nem követik a jó példát?
Például a Tiborc gyerek is milyen talpraesett, már huszonevesen milliárdos vállalkozást hozott létre a saját tehetségének köszönhetően.

Így kéne mindenkinek! Aki tehetséges, szorgalmas, az előrejut Magyarországon.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.12. 20:26:59

@Dagiiron:
'sose fognak maguk közül valónak tartani'

Mifelénk ezt úgy mondják: külföldön mindig asztal alatti kutya maradsz. Maradjunk a hagyományoknal!

kgaba82 2019.09.12. 20:26:59

@pametno:
"Ha ezt elfogadjuk, akkor fölmerül a kérdés, az mit bizonyít, hogy Magyarország egy csomó embernek nem jött be, és külföldön vállal munkát?"

Azt, hogy max. egy átlagos hely, semmi több.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.12. 20:26:59

@fhdgy: 'a megoldást miért nem firtatjuk???'

Azért, mert azt már nálunk okosabb emberek megállapították. A megoldás:
keresztény hit, alázat és engedelmesség az uralkodónak.

Asszony hallgasson a gyülekezetben. Konyhában a helye, szüljön!

Az eddig kerítésre költött 506 milliárd Ft-ot a jövőben meg kell sokszorozni, hogy a hálátlan, hazaáruló álmagyarok ne szokdoshessenek kedvükre külföldre.
Éljenek a lehetőséggel, hogy megemelt túlórát tettünk nekik lehetővé, ráadásul három évig azon se kell törni a fejüket, hogy mire költsék a plusz pénzt, mert elég akkor kifizetni őket.

A Ft-ot addig kell gyengíteni, hogy mind itthon költsék el, ne a külföldet támogassák. Ha ezer Ft lesz végre egy euró, ez a cél is megvalósul. Unortodox jegybankelnök megmondta: nincs árfolyamcél. Annyi, amennyi.
Jó úton haladunk: 332 Ft a mai ft-euro közép árfolyam.

Szövetségre kell végre lépnünk a demokratikus országokkal. Putin biztosan szívesen küldene orosz csapatokat, hogy megvédjen bennünket.
És a kínai demokratáktol is lenne mit tanulnunk.
Mondjuk bevezethető lenne az államilag kontrollált megfigyelés, hogy a belső ellenség idejében lebukjon.

Vannak itt megoldások bőven, csak a nép hálátlan része nem akar róluk tudomást venni. A bégetők meg alig kétmillióan vannak. Ez a nemzet tragédiája!

BaitHrunner 2019.09.12. 20:27:05

@TravisTamas88:
Nézd én örülök sikereidnek, meg örülök annak ha megtaláltad a számitásaidat. Tényleg, jó elégedett, kiegyensúlyozott emberek véleményét olvasni. De te meg azt értsd meg, hogy más(köztük én is) meg itthon érez ugyanígy, és bántó,

Gerardus A. Lodewijk 2019.09.12. 20:27:17

@nemecsekerno_007: Az Ön (mai és régebbi) hozzászólásai számomra az uniós polgárok szabad mozgásával kapcsolatos témakör elméleti és gyakorlati vonatkozásaihoz való elmélyült hozzáértéséről tanúskodnak. Ennek alapján tisztelettel felkérem Önt, hogy fejtse ki nézeteit és konkrét javaslatait az Ön által vázolt problémakörre - az e tárgyban létező uniós jog és ítélkezési gyakorlat alaptételeinek messzemenő tiszteletben tartásával - adható válaszok tárgyában.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.12. 20:28:01

hajaj, egyre tobb a haszonelvezoje az orban kormanyok tevekenysegenek? nagy a baj, valaki segitsen, ez igy nem mehet tovabb.

TravisTamas88 2019.09.12. 20:32:53

@SZrTÁJK: nem ertem, keresztenydemokratak mit keresnek ezen a blogon.
A recesszio utani gazdasagi fejlodes termeszetes, semmi kozecaz oligarch, fasiszta rendszernek, ami otthon epult. Ezert is hagyott le minket szinte az osszes szomszedos orszag.
Am meg orulj, h egy libsivel kevesebb rontja otthon a felsobbrendu, keresztenyseg utolso bastyajakent allo orszag tokeletes levegojet.
Es igen, az en nevemhez fuzodik a cikk

juletræ 2019.09.12. 20:44:45

@pametno:
"de a többi keleti periféria országot sem lehet objektíven összehasonlítani a centrumországokkal"

már miért ne lehetne?
P.l., hogy áll a konszenzuskeresés?
hogy áll a tervezés/elöregondolkodás?
hogy tolerálják a munkahelyen az ellenvéleményt?
a munkahelyi kultúra mennyire várja el az önálló munkát, amihez a folyamatok kritikai bírálata is hozátartozik?
Mennyire direkt a társadalom?
Mennyire adnak lehetöséget az egyénnek az értelmes munkával való fejlödésre?
Ha valaki hibázik, azzal mi történik?
Az emberek az utcában mennyire állnak egymással szóba? És ha szóba állnak, abban vajon van-e köszönet?
Milyen a szabálytisztelet p.l. a közlekedésben? Az 50 km/h, az néha 60? Esetleg 75? És hogyan tolerálják a többiek ( a szomszéd, a kollega, ...) az ilyen szabályszegést?
Mennyire fontos az adatvédelem? A magánélethez való jog?

Ezek _nem szükségszerüen_ függenek össze az anyagi szinttel. A gyakorlatban nyilván ( mertpl, miért is tartsuk be a 130km/h-t az autópályán, amikor p.l. egyes hatalmasságok azt csinálnak amit akarnak, ami oka/következménye az anyagi helyzetnek, stb, stb).

BaitHrunner 2019.09.12. 20:55:37

@TravisTamas88:
na, a végét elnyelte a net. Lusta vagyok leírni mégegyszer, lényeg, hogy bántó az általánosításod. Kicsit talán magad elől is menekültél... :)

fhdgy 2019.09.12. 21:43:58

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: No, most álljunk meg egy szóra!

Ki vagy Te?

Elsőre azt hittem, hogy orbán vitya szekértolója!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Nem is annyira vagy a szekértolója?

Hova pozicionálod magad: Ide ,vagy oda?

puhacica 2019.09.12. 21:50:48

@TravisTamas88: gratulalok az elert eredmenyekhez!

szamomra teljesen egyertelmu, amirol beszelsz, reagalnek is ra, de csakugy mint te, en is megkaptam mar, hogy az nem ugy van, onigazolok, rosszul tudom, nem lehet, hazakopkodok. egyszerubb rajuk hagyni. :D

fhdgy 2019.09.12. 21:54:08

@puhacica: Hülyékkel ne vitatkozz???

Ők többen vannak, és nagyobb a rutinjuk is???

fhdgy 2019.09.12. 22:21:18

@puhacica: De még mennyi!

Egy volt kollégám matek tanára szokta volt mondani a matek dolgozatok kiosztásakor, hogy kell a hülye, kell, de nem ennyi!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.12. 23:15:42

@BéLóg: Az utolsó mondatoddal nagyjából az egész okádásodat helyrehoztad.
Látod,tudsz te ilyet is!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.12. 23:15:42

@nemecsekerno_007: Figyejjémá!Adózzál még többet még több felé!
Mert csak!

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2019.09.12. 23:15:42

@BéLóg: De most hol élsz? És ha folyton úton voltál, máshol éltél, akkor mit tudhatsz az ország megbuggyanásáról? Mert hogy valami össznépi mentális betegség emészti a belföldi magyarokat, az biztos. Én itt vegetálok dél-keleten és csak azért viselem el, mert alkotó munkát végzek és ez eltereli a figyelmemet a sok gondról.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.12. 23:15:42

@Flaggx: Vagy meg lehet nézni blogszférát.
Tíz évvel ezelőtt milyen volt és most milyen lett.
trollok szétcsesztek mindent.
Hihetetlen primitívek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.12. 23:15:42

@BaitHrunner: Én is szoktam szidni a magyarokat,de mindig úgy,hogy magunkat szidom.
Ne csak akkor legyünk magyarok,ha valaki a 3. aranyat zsebeli be az olimpián,hanem ha valami világraszóló baromságot csinálunk.

Balambér Kovács 2019.09.12. 23:16:14

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki külföldre távozzon.
Még nagyobb ahhoz, hogy itt maradjon.

Mikor a fiam külföldre költözött, nem elleneztem, ezzel is erősítve, hogy jól döntött. Jó állása volt, jól elvolt.
Kb. két év kintlétet követően, mikor szaporodtak a telefonhívásai, már éreztem, hogy pszichikailag nem bírja.
Haza is jött, így most itt kínlódik " ázsiában " !

Csodabogár 2019.09.12. 23:22:26

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:
Na itt van a kutya elásva. Nem azt kellene nézni, hogy x meg y mit csinál, hanem azt, hogy maga mit tud az ember csinálni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.09.12. 23:51:15

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: ugyan már, ehhez elég a szomszéd faluba költöznöd , máris gyüttment vagy.

VT Man 2019.09.13. 00:11:14

Sikerült az összes közhelyet belezsúfolni az írásba.

És közben szajkózni az ellenzéki hamis propagandát, mint például "szülőgépnek tekinted a nőket", "mindenki külföldre megy"...

Nem értem, hogy ez mire jó, fokozni a gyűlöletet? Pont, mint ahogy az ellenzéki taktika megy mostanában... de ez nem vezet semmi jóra.

Ha én az utcán járok-kelek magyarországon, valahogy nem hallom azt folyamatosan, hogy "a nők szülőgépek". A "mindenki külföldre megy" pedig úgy néz ki, hogy 20-30 fős osztályból 3-4-en külföldön vannak, esetleg még páran voltak rövidebb időre.

Érdekes, hogy elítéli a magyarokat, mert "vannak közöttük rasszisták", ugyanakkor tény, hogy az angolok között is sok a rasszista.
De az más.

VT Man 2019.09.13. 00:11:18

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:
Az a helyzet, hogy a "hithű fideszesnél" csak egy rosszabb van: a "hithű anti-Orbanista" (mint te).

Nem rohadt unalmas ez már? "Asszony szüljön" "kerítés - migráns", már csak a Soros hiányzik innen.

Ha az ilyen ellenzékiek nem 0-24 órában ilyen baromságokon rágódnának, hanem azon, hogy mit lehetne jobban csinálni Magyarországon, rakétaként kilőne a gazdaság (és javulna a politikai helyzet).

M. Péter 2019.09.13. 02:01:05

@nemecsekerno_007: A kivándorlás nem ok, hanem tünet. Kisebb korrupcióval, kevesebb stadionnal, a tao és az egyházi iskolák támogatásának eltörlésével lenne több pénz másra, és alighanem kevesebb ember próbálna külföldön szerencsét. A Mészáros 300 milliárdja téged nem zavar?

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.13. 06:40:11

@Csodabogár:
'Nem azt kellene nézni, hogy'

igen, tudjuk, a legokosabb nem olvasni magyar újságot, nem hallgatni magyar híreket, csak távolról szeretni a magyar viszonyokat, boldog tudatlanságban élni, fejünket a homokba helyezni - ez az elégedettség záloga.
Ugye ezt akartad mondani?

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.13. 06:40:27

@VT Man: miért, nem az általad felsoroltak adják az orbáni politika gerincét?
Beszéljünk inkább az Európa-szégyene magyar szja-rol, ami a minimálbérestol is elveszi az alamizsnaja 16%-at?

Vagy beszéljünk a magyar egészségügyi intézmények fizikai állapotáról, amik a csernobili, évtizedek óta elhagyott, rohado épületektol megkülönböztethetetlenek?

Vagy a hálapénz rendszer visszaszorításában, az orvosok, ápolók, tanárok tisztességes bérezése teren elévülhetetlen érdemeket szerzett orbáni reformokat ünnepeljük?

Stadionok?

A magyar polgárosodásnak tapsoljunk: Mészáros Orbán, Tiborc és a többi tehetséges család "gazdaságfejlesztéséért" legyünk hálásak? (Mészáros huszonvalahany milliárdot vett ki csak tavaly osztalékkent.)

Igazad van, estig sorolhatnank, mennyi áldást hozott a népre ez az aranyember. Méltánytalanul elhallgattam nagy részét, de sajnos ötezer karakterbe se férne bele az a sok jó dolog, ami a kerítés-Soros-migráns Szentháromságon kívül tárgyalhato.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.13. 06:40:30

@VT Man:
"rakétaként kilőne a gazdaság"

Úgy látom, te nem követed nemzetünk mértékadó államférfijainak kinyilatkoztatásait.
Különben tudnád, hogy egész Európa arról álmodozik, hogy a magyar csodát (növekedési tempót) lemásoljak. Pár éven belül utolérjuk Ausztriát (Matolcsy).

A napokban itt olvastam, hogy Több százezer német költözött már Magyarországra.

Ennel gyorsabban már nem tud Magyarország fejlődni. A gazdaság már régen kilőtt. Több origot, 888-at, és magyar időket kéne olvasnod, ott szoktak megjelenni az ünneplesre okot adó johírek.

fhdgy 2019.09.13. 08:17:57

@puhacica: Én jókat hallottam róla, nemcsak a barátomtól. A barátom egyébként matektagozatos osztályba járt és programozó matematikus lett. Így biztos, hogy jó matek tanára volt. Ami persze jó tanár az egyiknek, nem biztos, hogy az a másiknak.

2019.09.13. 08:18:25

@M. Péter: Meg kellett volna nyerni a legutóbbi választást, és megnyílt volna a lehetőség a változtatásra. De a választók úgy döntöttek, hogy ez őket nem zavarja nekik ez megfelel. Ami persze nem jelenti azt, hogy ezzel egyet kell érteni.

2019.09.13. 08:18:34

@TravisTamas88: Fasiszta rendszer van Magyarországon?
Nem gondoltál még ara, ha lefasisztázol egy demokratikusan megválasztott kormányt, akkor egyben lefasisztázod annak szavazóit is, pusztán azért mert nem sikerült állást találnod, és félre csúszott a magánéleted? Ha neked ehhez jogod van, hogy ilyen véleményt mondj, akkor mi a problémád a hazaáruló jelzővel?

nemecsekerno_007 2019.09.13. 09:48:10

@M. Péter: Ja, meg a társadalom a hibás. Ez már okozat lenne...

Érdekes ebben a nagy moralizálásban az nem jut eszedbe, hogy kivihetné magával mindenki a saját nyugdíjasát, hátha az ottani pénztár fizeti a nyugdíját. Kíváncsi lennék ilyen esetben, hogy működnének az ún. európai értékek...

Mészáros 300 Mrd-ra mér' nem zavar?!

A külföldön dolgozók miatti kiesés kb. 1000 Mrd. Évente!

De mint mondtam erről normálisan kéne beszélni és nem csak az egyéni szempontokat szajkózni...

Értem az egyéni szempontokat, de ha be lenne árazva a történet, akkor a közösségi szempontok is bekerülnének a rendszerbe és nem csak akkor amikor kivenni kell a közösből...

Thunder_th 2019.09.13. 09:49:05

Kicsit túl érzelmes, de pontosan értem miről van szó, A helyzet az, hogy amit te érzel, látsz és tapasztalsz, az a minőség iránti igény. Sokan a posványban érzik jól magukat otthon. A langyos sáros pocsolyában elvegetálva akár egy életen keresztül. Nincs igényük fejlődésre, világot látni, érezni, érzékelni, tapasztalni és dolgokat megérteni. Ez egy mentális gát. Az emberek nagy része ezen nem tud felülemelkedni. Illetve nem is érti, hogy van ezen felül is. Ez roppant bosszantó, ha te pont nem ilyen vagy. Ha te inkább keresed a lehetőségeket, menni akarsz előre. Ha ilyen közegből jössz, még vissza is próbálnak húzni. "Jó az úgy, "mink is így csinájjuk" és a többi. Na pont az ilyen mentális gát miatt olyan trágya hely Magyarország. Ez magyarázza a fasisztoid rendszer bevezetésének a lehetőségét mindenféle komoly tiltakozás nélkül. Ezért mennek ilyen jól az óriásplakátos manipulációk, még annak ellenére is, hogy az óriásplakát az egyik legrosszabb módja ennek. Ez a mentalitás a rezsim betonbiztos eszköze. Nem csoda, hogy aki kicsit többre vágyik annál, hogy vegetáljon egy életen át, az menekül onnan. Egy megjegyzés. Érzelmileg nem szabad belelovallni magad ebbe ennyire. A változásra majd csak évtizedek múlva van esély, amikor már felnő az első két-három internet generáció és kihal a mostani 50+ korosztály. Bár a kórházak állapotát elnézve, akár gyorsabb is lehet a dolog.

tsabus UAE 2019.09.13. 10:06:33

@pametno: "A sértő az, hogy ha ezt az indiai családot lehülyézik, mert elégedett azzal a lépéssel amit tett."
A legtöbb esetben nem azért hülyézik le, mert elégedett azzal, ami van ! Ez inkább úgy szokott kinézni, hogy az családfő kijelenti, ez a putri a világ legjobb helye és aki innen elmegy, az hülye, félrevezetett, áruló, pénzéhes, gyökértelen, stb. Esetleg, hogy máshol se jobb, vagy "úgyis visszajön".
Ilyenkor jön a lehülyézés, vagy az undorodva elfordulás...

négyzet 2019.09.13. 10:37:17

@Arthamyr: Az anyám szokott panaszkodni, aki soha nem lakott máshol, mint abban az alföldi kisvárosban, hogy már nem lehet senkivel beszélgetni, annyira meghülyültek az emberek. Mármint a politikai agymosástól. A migránsozás nagyon megy, nyilván még azért is kap, mert mi egy migránssimogató országba költöztünk. Várják a rossz híreket. Elmondása alapján tényleg olyan, mintha az emberek esze elment volna. Imádják a fityiszt a pár ezer forintos alamizsnáért, közben gyakorlatilag összeomlott már az eü ellátás a környéken, nem baj. Szerintem azóta ilyen rossz a helyzet, hogy az 50+ generáció felszabadult a fosbookra, ahol aztán megtalálták őket az álhíroldalak. Mindent, de mindent elhisznek, ami le van írva vagy bemondta a tévé stb.

Arthamyr 2019.09.13. 11:08:36

@négyzet: Azok közt, akiknek a viselkedését befolyásolja a pár ezer forintos alamizsna, az összeomlott egészségügyi ellátás erős szelekciós mechanizmussá lép elő, főleg ha 50+ évesek. :)

Flaggx 2019.09.13. 13:11:03

@pametno: Ha jól emlékszem, az NSDAP is demokratikusan megválasztott párt volt... Ahogy a 40 év szocializmus is Magyarországon. (Voltak választások)

A fideszesek egy jó része amúgy fasiszta, még ha nem is tudja magáról, a többi meg csak örül a 2 kiló krumplinak/9000 bözsi utalványnak, mert ép ésszel nem éri fel a súlyát a tettének.

Flaggx 2019.09.13. 13:11:11

@BaitHrunner: Nem ezt irtam. Arra céloztam, hogy a magyarok többségének zéró összehasonlitási alapja van és azt hiszi, hogy ami ott micsoda fejlődés, az máshol évtizedek (akár századok) óta alap.
Aki jól érzi magát az intézményesitett uram-bátyám rendszerben, az egymás letaposásában, ám legyen. Csak akkor nem értem, minek jár blogokra önigazolni magát :)

M. Péter 2019.09.13. 19:24:41

@Flaggx: Lehetett választani a Hazafias Népfront egy jelöltje közül.

TravisTamas88 2019.09.14. 02:27:49

@Dagiiron: Nem en vagyok a pup. A sok ingyenelo, akik kijonnek es egybol a szocialis rendszer szipolyozzak. (Az valoban igaz, h a rendszer ezt lehetove tette sajnos, amit a kelet-europaiak ki is hasznaltak.) Sajnos emiatt rossz a megitelesunk. Bar ha hallanad, nehany honfitarsunk alpari viselkedeset nyilvanosan, azonnal megertened, miert van eleguk belolunk.
Mindanozaltal az Egyesult Kiralysag nem cask Angliabol all.
Kivanom, h lepjenek ki az Uniobol, hosszu tavon jobb less. A No-Deal Brexit nyilvan kemeny lenne, amit nem is fognak megvalositani.
Aztan a Magyar draga tekintetes ur majd mocskolhatja az Uniot meg a Kiralysagot, amiert kevesebb penzt tudnak majd felosztani az oligarch kiralysagan belul.
Lehet, h keleti csoro maradok eletem vegeig, de nyugost szivvel fekszek le aludni, es nem kell azon felkurnom magma, h pl az utolso - ingyenes - balatoni szabad strand is, mert azt is kisajatitotta Tiborcz v Meszaros.
Itt legalabb utcara vonulnak az emberek a kormany es Boris ellen. Otthon meg beletorodtek az emberek. Szar volt Gyurcsanyekkal is, de a recesszio utani gazdasagi felpattanast jol ki tudtak hasznalni Orbanek, ami altal odadobhattak a leragott csontot a nepnek, mikozben szarra kerestek magukat a csalad es baratok kozott szetosztott unios beruhazasok altal (ami koztudottan nem korrupcio, ugyebar, hanem kolcsonos bizalmon alapult beruhazasok sorozata)
Elvettek a MTA szuveneritasat, tekintetes urek altal kinevezett igazgatok ulnek az iskolakban, es meg sorolhatnank.
Szval inkabb azzal altatom magam, h verem a seggem a kettos allampolgarsagommal, mint otthon uljek es szidjam Sorost, gyuloljem a muszlimokat, a melegeket es minden olyan egyeb tevekenyseget folytassak, ami altal tovabbra is homokba dughatom a fejem a zord valosag elol, s szembe kelljen neznem azzal, milyen szintu sumaksak megy az orszagban.

TravisTamas88 2019.09.14. 02:32:11

@BaitHrunner: Ezert irtam a vegen, h mindenki mas rajtkockarol indul az eletben. Sok million magyarnak bejott az otthonlet. Ez lenne a normalis.
De sajnos a 500.000 kint eloket is meg kell erteni, miert dontottunk a kijovetel miatt. Es itt most teljesen lenyegtelen, h Gyurcsany v Orban a hibas. De valami sajnos felresiklott es nem lehet tudni, mikor lesz verge ujra nyugalom. Teljesen ketteszakadt az orszag.

TravisTamas88 2019.09.14. 02:53:08

@pametno: Nem azert fasisztazom, mert felrecsuszott a maganeletem, v nem kaptam munkat.
Fasiszta, mert
- Orbanek hisznek a magyarok felsobbrendusegeben
- Eleg szepen haladunk a totalitarius allama torteno egysegesitesben (es itt nem a 2/3-os tobbsegre gondolok elsosorban, hanem a kis oligarch csipet-csapatara: Meszaros, Tiborcz, Garancsi, stb)
- beszantottak a MTA, elvettek annak szuverenitasat
- az osszes iskolaban az altaluk kinevezett igazgatok fognak ulni
- ovek a tankonyvnyomas
- a media
- zenekarokat cenzuraznak (Pl. Miutan a Petofi is a kormany keze ala kerult, kivagtak Peterfy Boriekat nehany dalszoveguk miatt. De nem ok az egyetlenek.)
- "privatizaltak" a Balatont (2 ember kezeben az osszes strand, bezartak az utolso ingyenes, szabad strandot is. Vagyis reformaltak, oppardon.)
- Simicskat is tonkretette egy pillanat alatt, holott azelott o volt a kis udvoske Meszaros elott
- Lazar lerombolta a volt szeretett Kossuth Zsuzsanna Muszaki es Szakkozepiskolat (ami a 3. legjobb kozepsuli volt orszagosan) cask azert ,mert tuntettunk az ellen, h Dr. Rapcsak Andras Szakkozepiskola legyen. Szoval ledozeroltak a francba
- Mikor elvesztettek a polgarmesteri valasztasokat, ellehetlenitettek a varo mukodeset es atcsoportositotta az osszes penz masik varosba cask azert, mert nem tudjak elviselni, ha veszitenek
- Orban atirta az Alkotmanyt, a sajat embereit ultette a "fuggetlen" Legfelsobb Birosag szekeibe, sosem veszitenek pert.

sorolhatnam tovabb, de nincs ertelme.

Az emberek azert nem tesznek semmit, mert az ellenzek is leszerepelt joparszor. Igy legalabb azt latjak, novekszik a gazdasag, s meg lesznek vedve a tomeggyilkosoktol, afrikai kannibaloktol es terroristaktol, Sorostol.

Minden 6. gyerek kulfoldon szuletik. Ezek szerint eleg sok felresiklott eletu emberke elhagyta az orszagot, ami igazabol jo is, mert mar igy is egymillio alkoholista orszaga vagyunk, legalabb ezaltal is javithato a statisztika, ami ugyis nagyon jol megy a tekintetes urnak a Parlamentben

TravisTamas88 2019.09.14. 03:09:17

@VT Man: Minden 6. gyerek kulfoldon szuletik. Az szerintem eleg aggaszto hosszutavon, hiszen az orszag "motorja" ment ki, a legaktivabbak.
Bar a legujabb teoriak szerint a szulok hibaja, ha a gyermekuk kulfoldre ment, hiszen nem neveltek kello hazaszereto ifjakat.
Kovar Laszlo szerint a gyermekvallalas kozugy. Arra kellene osztonozni az embereket, hogy legalabb az elso gyermek megszulethessen, nem csak 3-4 utan. Ezek a nok orokre kiesnek a munkaeropiacrol, a kutya nem fogja oket alkalmazni. a Gyerekek meg apa nelkul nonek majd fel.
Ez nem ballibsi maszlag, ez a zord valosag. Es pont a Magyar kormany az, aki fokozza a gyuloletet. E pedofiliahoz hasonlitja a melegseget, nepcsoportokat belyegez meg nehany szelsoseges fanatikus miatt.
Az agymosasrol meg eleg megnezni a videot, amikor az utca emberet tajekoztatjak, az Unio bevezeti az arab szamokat. A reakciok dobbenetesek. Nyilvan, csak azokat vagtak bele, akik onmagukbol kikelve velemenyt formalnak. A lenyeg, hogy mennyire mukodik a propaganda agymosasa.

2019.09.14. 08:46:09

@TravisTamas88: Szóval alapvetően politikai okokból hagytad el az országot. Mert amit itt leírtál az egy ellenzéki politikai vádirat.

Mai hír, hogy az Orbán-rezsim megállapodott az EU-val, fizet egy kevés bírságot a szabálytalanul fölhasznált EU-s pénzek miatt, és már meg is nyílik a brüsszeli pénzcsap. Küldhetjük ki a számlákat, és utalják a pénzt. Az elmúlt 5 hétben közel 1,5 milliárd eurós forrás jött be az országba az uniós átutalások révén.

Mindezt csak azért írom le, mert az ellenzék köztudomásúlag unió párti. A kérdésem az, biztos vagy benne, hogy kizárólag a magyar emberek tévednek, mikor a Fideszre szavaznak? Hiszen az EU is önti a pénzt a magyar kormánynak számolatlanul.

2019.09.14. 08:46:19

@TravisTamas88: Ha ez igaz lenne, akkor a többi Kelet-Európai országban, mint például Románia, Lengyelország, vagy a Balti államok még jobban félresiklottak a dolgok, hiszen ezekből az országokból a népesség arányában mérve sokkal többen hagyták el az országot.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.09.14. 12:17:25

@TravisTamas88: nagyon furcsa vilagkep alakul ki, ha valaki ragas nelkul benyeli az osszes riogato szoveget. pl. a minden 6. magyar gyerek. arrol hallottal, hogy egyszerusitett modon kaphatnak allampolgarsagot a hataron tul rekedt magyarsag tagjai? eddig kb egymillioan kertek es kaptak meg az allampolgarsagot, es akiknek ez fontos volt, es gyerekeik szuletnek, azoknak eleg nyilvanvaloan az is fontos, hogy a gyerekeiknek legyen magyar anyakonyvuk. ok azok azok, akik nem koltoztek sehonnan sehova, megis kulfoldon szuletett, magyararoszagon anyakonyvezett gyereknek szamitanak. levonta ezt az rtl, az amerikai nepszava, meg ugy altalaban az ellenzeki sajto, blogok, kommentelok, vagy vegul legalabb te magad, ebbol a 15%-bol? pedig nyilvanvaloan tobben vannak, mint az orbanisztani fasizmus elol menekulok. "ovek a media", aztan megis csak az ostobasag visszahangzik a neten. mint a multkor a masik tajekozott, aki szerint a programozok atirtak a valasztast, de arra nem vette a faradsagot, hogy megnezze az eredeti szavazokori jegyzokonyveket a valasztasi iroda honlapjan, amit barki megtehetett. a tobbirol hasonloan le lehetne irni, micsoda tevedesek, felinformaciok, felrevezetesek es tudatos hangulatkeltes az alapjuk, de napestig lehetne magyarazni neked, kinek van ennyi ideje. jarj utana, ha egy kicsit is igenyes vagy magadra (a ledozerolt iskola ma is mukodik. a gazdasagi tores a kornyezo orszagokhoz viszonyitva az "elmultnyolcevben" tortent, stb.) ellenzekikent lehetne igazan megmutatni, milyen onalloan gondolkodni, szemben a birkakkal, nemdebar?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.09.14. 12:40:03

@fhdgy: Lattam en mar olyat el;vegezni programozo matematikus szakot, akinek se a matekhoz , se a programozashoz koze nem volt. Viszont jo segge volt, marmint nem azt mondom, hu de jo csaj lett volna, vagya feneke jol nezett volna ki, hanem szimplan be tudta seggelnia dolgokat. Semmit nem jelent. En otthagytam a progmatot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.09.14. 12:40:48

Mi amugy igy 10 ev utan elgondolkodtunk, tovabballunk. Meg nem tudjuk hova. De london abszolut nem gyerek vagy csaladbarat.

Platonica 2019.09.14. 13:03:55

@tildy[UK]: Ugy erted mas orszag vagy videk? Vagy barmi lehet?

Nekunk nagyon bejott a videk gyerekneveles teren, szoval megertelek! Igazi szabadsagban nott, es szuper lehetosegek vannak abszolut megfizeheto aron szinte mindenben, ertem ezalatt pl a vitorlazasni, lovagolni, teniszeni tanulast, zenet, nyelveket, akarmihez jott kedve. Es egyfajta kozossegi eletet is sokkal konnyebb kialakitani, ami szerintem fontos egy kisgyereknek, me'g ha a szulei esetleg antiszocabb parameterekkel is birnak:-) Egy hatranyt tudok emliteni (a mi esetunkben), hogy ke't autos eletmodot jelent, ill. most majdnem felnott csemetevel mar harmat, es ez nem szimpatikus. De tomegkozlekedes egyszeruen nem jatszik:-(

Platonica 2019.09.14. 13:34:29

@tildy[UK]: Kozben felre'mlett, h mar beszeltunk errol,bocsi! Bar a valaszra nem emlekszem, ugy tunik, meg kell emelnem a cavinton adagomat hehe...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.09.14. 15:23:38

@Platonica: Na nekünk mindenféleképpen kell hogy játsszon a tömegközlekedés, mert mi rendszeresen azt használjuk mindehova. Az, hogy az Egyesült Királyság vagy sem, az még kérdéses. Az az igazság, hogy egy kis gyerekkel már nem vagyok kibékülve az itteni rendszerrel. Most talán egy icipicit egyszerű, hogy a férjem munkahelyet váltott, a fiam iskolába ment, és elég olcsón vigyáznak rá, amíg érte megyünk. De másrészről meg, reggel nyolckor elindulunk este hatra érünk haza. A gyerekekkel alig tudtam lenni . Ugyan megvolt annak az előnye, hogy bébiszittert volt a fiammal anno, aki tökéletesen beszél így magyarul, viszont anyagilag mivel ökör bennünket amiből most próbálunk kikászálódni.Aztán ott van az is, hogy ugyan messze még a nyugdíj, és pakolok ugyan privát nyugdíjba is, de az állami nyugdíj valami 600 £ / hó, Szóval mindent összevetve se nem gyerekbarát, se nem családbarát. Dániát, Svédországot, észak Északkelet Németországot nézzük, illetve első helyen még mindig Skócia & Edinburgh all.

Hari Seldon 2 2019.09.14. 20:55:26

@pametno:
Egyenlőre a régi mechanizmus működik az EU költségvetésében. Ez nem olyan mint illiberisztánban, hogy a gazda egyszer álmodik valamit, aztán másnap a csicskahad megszavazza. Nálunk komoly elképzelések vannak arról, hogy a keleti nem Euro-t használó országokat "kiszorítsák" az új költségvetési ciklusban.

Arthamyr 2019.09.14. 22:37:49

@pametno: "A kérdésem az, biztos vagy benne, hogy kizárólag a magyar emberek tévednek, mikor a Fideszre szavaznak? Hiszen az EU is önti a pénzt a magyar kormánynak számolatlanul." - Ilyen rövid szövegbe ennyi téves dolgot besűríteni nem kis teljesítmény...
A magyar emberek nem tévednek, ha azt kapják a Fidesztől, amire számítottak. Ha arra számítottak, hogy a Fidesz pl. igazságosabb, becsületesebb, civilizáltabb stb. országot fog eredményezni, akkor tévednek, de azért kevés annyira fogalmatlan ember van, akit több ciklus kormányzás után meglepetésként érnek a dolgok. Az EU meg nem a magyar kormánynak, hanem Magyarországnak önti a pénzt "számolatlanul", arról nem igazán tehet, hogy ezt a magyar kormány (meg a magyar nép "ravaszabb" része) hogyan lopja/pazarolja el. És hát annyira nem is érdekli, köszöni szépen a felvevőpiacot, az összeszerelőüzemeket, a lakosság hozzájuk költöző, jól képzett és/vagy az aljamunkát olcsón elvégző részét, a migránshullám elleni markáns fellépést és még ki tudja mit.

Kíváncsi vagyok, hogy a @Hari Seldon 2: által említett kiszorítás miben fog megnyilvánulni, bár szerintem bármiféle kiszorításhoz önmagukban kevesek a franciák, és érdekes lesz olyan szabályokat látni, amivel a keleti nem eurot használó országokat kiszorítják, az északi/nyugati nem eurot használó országok meg örülnek neki.

Platonica 2019.09.14. 22:54:37

@tildy[UK]: Ah, igen! A vegere beugrott, h Skocia:-))
Hat nem csodalom, h nem vagy kibekulve a rendszerrel. Ha nem otthonrol dolgoztam volna (sot 8 eves koraig sehol), akkor en kb fel is adtam volna. Ketto manoval plane. Minden elismeresem!
Remelem, osszejon, amit szeretnetek:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.09.14. 23:02:06

@Platonica: na de 3-t tervezünk . Így, hogy 8-18 közt távol vagyok tőlük , durva .

Platonica 2019.09.14. 23:11:25

@tildy[UK]: Igen, khm, hat nehezen tudom elkepzelni. Marmint nekem tuti nem ment volna... Nalunk en vittem-hoztam, es a nap masodik felet egyutt toltottuk. Illetve hat ott voltam hatternek, mert nem feltetlenul egyutt. Nyilvan igy nem volt nagy kunszt megorizni a magyart, ill. irni-olvasni megtanulnia a gyereknek magyarul is. Most pl Tolsztojt es Heinrich Bollt olvasott legutobb:-) Nagyon tudja ertekelni, hogy ez is megadatott neki.

2019.09.15. 09:51:01

@Hari Seldon 2: Bízom benne, hogy még nagyon sokáig nem lesz euro a fizetőeszköz Magyarországon. Ez azon döntések egyike, amiben támogatom az Orbán-rezsimet. Ha valóban lesz válság, recesszió, borítékolhatóan azok a keleti periféria országok fognak először padlót, akik bevezették az eurót. Egy feltörekvő, közepesen fejlett ország egyik gazdasági fundamentuma a saját valuta, és a független Nemzeti Bank.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.09.15. 09:54:33

@Platonica: nálunk váltásban megyünk, ugyanis a suli és bolcsi nincs egy helyen, kb 15-20 perc séta meg a sulitol a bolcsi. Így reggel egyikünk viszi az egyiket, másikunk a másikat ,este szinten a felvétel ugyanígy . Ráadásul consultancy cégnél vagyok , láttam egyik contractor tudását , hat úgy én is tudnám csinálni , előbb utóbb meg kell próbálnom részmunkaidős contractot

Arthamyr 2019.09.15. 10:23:12

@pametno: Hát igen, cselesen sugalmazó, provokatív, felesleges kérdéssel (nem olvastam végig a beszélgetést, de amire reagáltál, abban nem állítja az írója, hogy a magyar emberek tévednek). A második idézett mondatod meg egy kijelentő mondat volt.

Na mind1, nem tudom, hogy melyik troll hányadik reinkarnációja/alternatív regje vagy, de nem gondolom, hogy nagy értelme lenne diskurzust folytatni, amíg nem bizonyosodik be, hogy ebben tévedek. Addig néha rád köpök, az is elég, legfeljebb kimoderálják.

Platonica 2019.09.15. 14:08:20

@tildy[UK]: Anyukakent egyertelmu, h a reszmunkaido lenne az idealisabb.Hajra:-)

Arthamyr 2019.09.15. 14:59:10

@pametno: Engem viszont ez logikusan nem foglalkoztat annyira. De gondolom azért van, mert általában megfelelő embereknek, megfelelő helyre tartogatom a tahóságot, leginkább reaktív módon, míg akik nem, azok kevésbé tudják, hol a határ, és általában kezdeményező szerepben vannak. Ezen észrevételeidet a bloggazdának célszerű továbbítani, bár ha moderálva vagy, ez implicit módon meg is történt.

Kíváncsi vagyok, hogy meddig húzod ezzel a regeddel. Amennyiben bebizonyosodik, hogy tényleg "új ember" vagy, csak furcsa, és nem egy korábbi persona non grata újabb akciója az emberek irritálására, elnézésedet kérem. Bár nem tudom, hogy új emberként miért kellene így berúgni az ajtót, szóval nem gondolom, hogy tévednék.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.15. 15:33:16

@Arthamyr: Qurkász fagyulolo barátunk újra eljött hozzánk, hogy tanítson bennünket, és te ilyen hallatlanul hálátlanul fogadod?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.15. 17:15:14

@Arthamyr: Nagyon gyanús egyébként szerintem is.

@pametno: Tényleg.te melyik voltál azelőtt?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása