oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 25. 06:30,  Ausztria vagy Magyarország? 159 komment

2019. július 25. 06:30 Határátkelő

Ausztria vagy Magyarország?

Tomi bő másfél éve költözött családjával Ausztriába, ám hogy az élet azért bonyolultabb annál, mint ahogyan sokszor elképzeljük, azt jól mutatják a benne sorjázó kérdések. A mai írás tehát amolyan tanácskérés is, amely egy nagy kérdés köré csúcsosodik ki: Ausztria vagy Magyarország?

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

osztrak_es_magyar_zaszlo.jpg

„Rendszeres olvasótok vagyok, így végül úgy döntöttem, én is megírom a történetünket a külföldre költözéssel kapcsolatban. A fő témát a „Hazamenni vagy maradni” klasszikus kérdés köré terelném. 

2017 októberében költöztünk Békés megyéből Ausztria legnyugatibb és leggazdagabb tartományába, Vorarlbergbe. 

Még otthon laktunk, amikor Ausztriából kaptam egy ajánlatot és ezt elfogadva 3 hónap után elkezdődött egy eddig soha nem tapasztalt változás életünkben. 

Otthon is a Békés megyei átlagnak megfelelően éltünk, feleségem pénzügyes, én pedig minőségbiztosításban dolgozom. A kiköltözés után mindketten ugyanabban a pozícióban tudtuk folytatni a karrierünket (szerintem ez ritka), csak persze más fizetésért. 

Nehéz kezdetek 

A kezdet természetesen nehéz volt, még annak ellenére is, hogy a cégem fizetett egy hotelt az első hónapra, amíg nyugodtan találok egy rendes albérletet. Mindent elölről felépíteni: új munkahely a feleségemnek, lakás, biztosítás, banki dolgok, orvosok, autó… stb. 

A nyelvnek semmi köze nem volt a némethez, egy saját dialektust beszélnek, gyakorlatilag minden második faluban más szavakat használnak (Ausztria más részén sem értik őket). Így megtanultunk a mi „Hochdeutsch”-unk mellé még egy másik nyelvet, amit persze sehol máshol nem tudunk használni... 

Rengeteget kirándultunk, gyönyörű helyeken jártunk, amelyek valamelyest feledtették az 1200 km távolságot. 

Az első hazalátogatás sokkja 

Emlékszem az első kultúrsokkra, amikor pár hónap után hazalátogattunk, hogy mennyire rosszak az utak Magyarországon, mindenki valami szürke, szomorú burokban él és sokat panaszkodnak az emberek. Nem mertünk otthon arról mesélni, hogy mi milyen szép helyeken kirándulunk minden hétvégén. 

Majd teljesen tudatosan belekezdtünk a gyerekprojektbe, amit hamar siker koronázott és végül 2018 decemberében megszületett a kislányunk. 

Ekkor közelebb költöztünk Magyarországhoz, gondolva a családra és a gyerekre, így jelenleg Felső-Ausztriában élünk (Wels). 

Én szerencsésen tudtam munkát váltani, minőségbiztosítási mérnökként dolgozom, a feleségem pedig szülési szabadságon van. Újból elölről kellett kezdeni mindent. Lakás, munkahely, orvosi ellátás... stb, de a legfontosabb kérdések csak ezután merültek fel bennünk.

A Nagy Kérdések 

A gyerek 6 hónap alatt kétszer látta a nagyszüleit. Jól van ez így? Alapból azt mondanám, hogy igen, mert nem szabad, hogy mások befolyásolják a mi családi életünket, viszont mi nem érezzük jól magunkat Felső-Ausztriában. 

Nincsenek szociális kapcsolataink, az osztrákok kedvesek a munkahelyen, vannak csapatépítő eseményeink, de ennél nincs tovább. Akkor hogyan barátkozzunk? Mégsem szólíthatjuk le az első embert az utcán, aki magyarul beszél. 

A magyar Facebook-csoportok felejtősek, bocs, hogy ezt írom, de az „értelmesebbje” ezekben nem nagyon jelenik meg. A leggyakoribb kiírás a „van itt welsbe szempillás?” – így kicsi w-vel és n betű nélkül. Ez jelenleg nyitott pont az életünkben, amire egyelőre nics megoldás.

Igen, jobban élünk, mint otthon. De ez megelőzhet minden mást? Majd hozzászokunk, hogy csak hárman vagyunk? Azt gondolom, ezt nem kell így elfogadnunk. 

Addig kell mennünk, amíg nem találunk egy olyan élhető helyet, ahol valóban jól érezzük magunkat, még ha ez ismételt elölről kezdéssel is jár. (lakás, orvos, munkahely… stb.)

Hazaköltözés? 

A kőkemény magyar valóság csak kintről tűnik mégis élhetőnek? Minden nap olvasom a híreket, ezek alapján nem tűnne értelmes döntésnek hazamenni. De lehet, hogy mégis ott találja meg az ember a nyugalmat?! Vagy ez visszalépés és kudarc, ha az ember hazaköltözik nyugatról? Nem hinném. 

Idén még biztosan itt maradunk, de egyszerűen nem tudjuk eldönteni, mi lenne jövőre a megfelelő döntés: hazamenni egy élhető kisvárosba vagy maradni a barátok nélküli „jólétben”?”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4914978572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.07.25. 07:54:10

Pár hónap után egyből feltüntek a rossz utak mindezt Békés megyéből...Ha komoly a kérdés akkor gyertek haza.

Mme Seldon 2019.07.25. 07:56:50

Nem tudtok gyakrabban menni Magyaroszàgra? A nagyszulok és a baràtok nem tudnak kimenni làtogatoba? (Mi évente 4-szer megyunk és a nagyszulok, akik màr nem fiatalok, szintén jonnek kéthavonta.)
A baràtkozàs kicsit nehezebb, ha a kislàny kicsit nagyobb lesz, a feleséged talàlhat sorstàrs anyukàkat.

Din Serpahis 2019.07.25. 08:35:56

Cuccoljatok at Svajcba, sokkal tobb a penz, ergo sokkal konnyebb hazalatogatni is a nagyszulokhoz. Mi havonta repkedunk haza egy-egy hetvegere, abszolut megoldhato.

takarék-láng 2019.07.25. 08:42:06

@feketeeper: minosegbiztositasi mernokkent hasonlo jovedelemhez lehet jutni mint megelhetesi politikuskent, vagy bloggerkent, a hirnev nem garantalt, de nem kell koponyeget forgatni.

négyzet 2019.07.25. 08:57:20

Én teljesen megértem ezt, hasonlóképpen vagyunk, igaz, vannak helyi barátaink vagy inkább nevezném őket ismerősöknek, akikkel segítünk egymásnak ezt-azt, néha összefutunk.
Az ember maga tudja, hogy mi teszi őt boldoggá. Azt mondják, leginkább a társas kapcsolatok tesznek azzá mindenkit, bár az igények nyilván eltérőek. Van, akinek elég egy társ az életében, másnak ez nem elég, kell a mindennapi small talk is távolabbi ismerősökkel.
Én is gondolkodom, hogy gyakrabban kellene hazajárnunk, de a szabadnapjaink végesek, és az az egy hét, amikor épp Magyarországon vagyunk inkább őrült rohangálásra hasonlít, hogy lásson minket mindenki, aki szeretne.

Arthamyr 2019.07.25. 09:08:39

"Nincsenek szociális kapcsolataink, az osztrákok kedvesek a munkahelyen, vannak csapatépítő eseményeink, de ennél nincs tovább. Akkor hogyan barátkozzunk? Mégsem szólíthatjuk le az első embert az utcán, aki magyarul beszél." - Miért akarsz barátkozni, mit szeretnél ezzel? Mert az, hogy _néha_ közösen grilleztek egyet, beszélgettek pár órát vagy elmentek együtt kirándulni (ha már azt szoktatok), megoldható kollégákkal. Tényleg munka és család mellett annyira el vagytok eresztve szabadidővel, hogy ez hiányzik az életetekből?
Békésben vannak még barátok, vagy elköltöztek? Ott havi mennyi időt töltötök a barátokkal?
Egyébként simán el lehet lenni Békésben is, ha ti egyértelműen ott érzitek jobban magatok, oda kell menni.

Pöffetegecske 2019.07.25. 09:09:36

Szoval ciki, aki pillast keres, meg a netes csoportok, de baratokat akartok?

Arthamyr 2019.07.25. 09:17:36

@négyzet: "Én teljesen megértem ezt, hasonlóképpen vagyunk, igaz, vannak helyi barátaink vagy inkább nevezném őket ismerősöknek, akikkel segítünk egymásnak ezt-azt, néha összefutunk. " - Ennél mélyebb kapcsolatok gyorsan (pl. az ő Welsben, sőt, Ausztriában töltött idejük alatt) nem nagyon alakulnak ki családos emberek közt. Kérdés, hogy kell-e több ennél?

Platonica 2019.07.25. 09:30:26

@Din Serpahis: Havonta repkedni nagyon nem idealis, kicsigyerekkel plane.

@négyzet: En is ertem a kerdeseit, atmentem ezeken. Oszinte utkereses, de nem feltetlenul fogjak itt megerteni.
Az orult rohangalosdin is atestunk, aztan evek alatt sikerult ugy alakitani, hogy ne errol szoljon megse az a par otthon toltott het.

@Mme Seldon: Teljesen egyetertek, a gyerko novekedesevel biztos, hogy joval egyszerubb lesz a tarsaskapcsolatok kialakitasa. Szinte magatol jon. Nekem az elmult tizenakarhany ev legszorosabb es idotallobb 4 baratsagabol 3 pont a sulihoz kotodik.

négyzet 2019.07.25. 09:32:43

@Arthamyr: Ahogy írtam, ezek az igények eltérőek. Lehet, hogy neked nincs többre igényed, de megértheted, hogy van, akinek meg igen. Vannak kétségeim, hogy az idő mennyire tudja elmélyíteni ezeket az új kapcsolatokat. Több olyan párt ismerek, akiknek 5-10 év után sem sikerült, és ez lehet valami kulturális dolog is. Ezek a párok egyébként vissza is költöztek, és azóta is jól vannak, nyilván jól jött, hogy külföldön csináltak maguknak egzisztenciát. Szerintem ebben nincs semmi rossz. A posztolónak sem kellene túl dramatikus kérdésként felfognia, hiszen könnyen mozdultak, amikor jött a lehetőség, nem tartott évekig, mire kijutottak. Nyilván kell egy nézőpont, döntés, hogy meddig akarnak ott élni, mi a cél vele. A jóléti cél ki tud üresedni, mert az ember hozzászokik a magasabb életszínvonalhoz, és már nem ad örömet. Meg kell találni, hogy akkor mi ad fenntartható jó érzést.

Platonica 2019.07.25. 09:37:27

@Arthamyr: Ez is fontos lehet, ez a lazabb, de me'gis letezo ismerosi ha'lo az emberek korul. A hianya sokkal husbavagobb, mint amennyire a megletet szinkronban eszrevesszuk. Most a hsz-od kapcsan gyorsan atfutottam, mennyi ilyen is van az eletunkben, hany kisebb-nagyobb csoporthoz kapcsolodunk lazan megis szamottevoen, es egyertelmu -annak ellenere, hogy nem vagyunk igazan tarsasagi emberek-, ezeknek milyen megtarto ereje van.
De pont ugy van, ahogy irod. A melyebbekhez, sot me'g ezekhez is, ido kell.

négyzet 2019.07.25. 09:49:19

@Platonica: köszi, jól esik, hogy valaki megérti!
Te általában amúgy is elég empatikusnak tűnsz :)

himberg74 2019.07.25. 09:56:32

Hidd el, ez változni fog. Találkoztok majd az oviban, játszótéren anyukákkal, akár magyarokkal is. Kialakul a kinti baráti, ismeretségi kör is, csak nyitottság kell hozzá. A magyar-osztrák olló pedig egyre szélesedik...sajnos. 5 év múlva már nem fogtok így lamentálni. Sok sikert Welsben!

Arthamyr 2019.07.25. 09:58:45

@négyzet: Én megértem, de:
"Vannak kétségeim, hogy az idő mennyire tudja elmélyíteni ezeket az új kapcsolatokat." Nekem kis túlzással 20 éves korom (ami nem most volt) után nem lett új barátom, sőt, a régi kapcsolatok is fellazultak, leépültek (ebben sokat "segített" külföldre költözés).

Ez a lényeg, bár túlmutat a poszton: "Meg kell találni, hogy akkor mi ad fenntartható jó érzést."

Arthamyr 2019.07.25. 10:01:28

@Platonica: Ez érdekelne, hogy ez sincs meg (mert írta, hogy csapatépítő események vannak, meg kedvesek az osztrákok - szerintem ez jó alap, és több nem is várható), vagy nekik kell több.

Bredpitt Monika 2019.07.25. 10:05:49

" Vagy ez visszalépés és kudarc, ha az ember hazaköltözik nyugatról? Nem hinném. "

Nem kudarc, azt mondjuk nem értem, miért úgy kellett feltenni a kérdést, hogy a nyugat szó benne van. Lehetne ez Szlovákia is , ahonnan valaki hazajön.

Én ezt végigcsináltam és látom a bónuszt a lányomon. A család szerintem nagyon fontos. De ti közel vagytok Magyarországhoz. Az nem olyan nagy távolság. A nagyszülők is mehetnek hozzátok, akár hosszabb időre is.

Nekem az a mondat ragadta meg figyelmem leginkább, amiben azt írjátok majd addig mentek , amíg meg nem találjátok a megfelelő helyet. A gyerek nem kísérleti alany. Nekik állandóságra van szükségük. Sok ember felnőttként szembesül azzal, hogy neki mit jelentett gyerekkorában a sok változás, az állandóság hiánya (csak egy híres pl: egyszer Ashley Judd színésznővel láttam egy interjút, azt mesélte állandóan költöztek gyerekkorában, felnőttkorában pedig depressziókkal teli időszakokat kellett átélnie).....

Próbáljátok meg a gyerek szemszögéből vizsgálni a dolgot. Miatta érdemes a sok költözésen elgondolkodni, de pl azon is, hogy itthon, ha egyszer valamiért orvos kell (pl vidéken) akkor mi lesz, mert bizony nagy a baj az eü tekintetében. Épp most láttam egy beszélgetést, amiben elmondta a hölgy, hogy azon a településen, ahol kb 700 gyerek van nincs orvos. Havonta egyszer önkéntesként megy le egy orvos, hogy lássa a gyerekeket. Csak a költségtérítést fogadja el.

A barátok fontosak, de egy gyerek nem tud barátságokat kialakítani, ha állandóan költöznek a szülei.

Platonica 2019.07.25. 10:10:06

@feketeeper: En spec 19 eve elek kf-on, de nem erzem, h az itteni alkalmankenti kommentelesem akadalya lenne a valodi tarsas kapcsolataimnak;-)
Mint ahogy a Mo-rol itt olvasgatoknal sem zarja ki a ket dolog egymast sztem.

Platonica 2019.07.25. 10:16:27

@Arthamyr: En a magam tapasztalatai alapjan arra tudok gondolni, hogy mindossze masfel eve elnek kf-on, es abbol is egyszer mar koltoztek.
Ha visszagondolok az elso masfel evunkre, egyetlen kapcsolatot se oriztunk meg, pedig nem kerultunk olyan messzire, mint ok.
Masik pedig, h mig egy oviba/isibe jaro gyerko joszerivel osszekoto kapocskent szolgalhat egy tagabb kozosseghez, a pici gyerek meg inkabb elszigetel. Nalunk tuti igy volt. Akkor me'g otthon eltunk, es kimondott maganyos idoszakra emlekszem vissza, ami egyebkent nem negativ, mert akkor (az elozo aktivabb, extrovertaltabb eletemhez kepest) pont a befele fordulasrol szolt minden termeszetszeruleg. No ilyenkor tenyleg lehet nehez kf-on, amikor me'g a termeszetesen meglevo csaladi burok hianyaval is szamolni kell.

Arthamyr 2019.07.25. 10:33:44

@Platonica: "Ha visszagondolok az elso masfel evunkre, egyetlen kapcsolatot se oriztunk meg, pedig nem kerultunk olyan messzire, mint ok. " - Ugyanez.

Nyilván az egy más helyzet, ha valalki otthon babázik, akkor kérdéseim sem lettek volna, de nem ez volt kihangsúlyozva a posztban.

norbigod 2019.07.25. 11:38:33

Én megértem a posztolót, sőt... fél éve vagyok kint, most éppen 3 hét itthon. A héten ügyeket inteztunk (munkaügyi, víz,gáz, villany,tb, stb.) 5 dologból nullát sikerült elintézni az első napon, mindenhol volt valami, probléma vagy épp nem volt nyitva délután fél 3kor. Kint vettem most kocsit, a futómű itthon már szét akar esni, botrányosnak az utak. Mindenki panaszkodik, bármilyen ügyintézőnel jártam. Órákig lehet sorolni, hogy 5 nap alatt mennyi negatív dolog ért. Ezek megerősítenek abban, hogy nem kell hazajönni. Ja és a napokban kaptam otthon 2ezer euros ajánlatot. Elgondolkodtam rajta, de itthon meg is győzött minden hogy nem kell elfogadni.

Cserve 2019.07.25. 11:38:54

Tomi, teljesen átérzem amiröl irsz. 10 év Bécsben élés után Wels nekem/nekünk is kicsit sokk volt. De én megvallom neked, leszólítottam az elsö magyar embert. :) Néha bejött, néha nem. Lettek rövidéletü ismeretségek, és van, amelyik most is tart. Gyerekkel meg amúgyis mas tempoban mozog az ember. A welsi Manóházba javaslom látogassatok el, ott biztosan találkoztok más magyar családokkal, hátha akad barát-alapanyag. :) A nagyszülök távolságával is küzdünk mi is. Szóval akarom, hogy tudd, nagyon nem vagy egyedül az érzéseiddel, dilemmáiddal.

Chirke 2019.07.25. 11:38:57

Én is Békés Megyéből költöztem de csak az Osztrák-Magyar határig. Kiingázok dolgozni de magyar kisvárosban lakok immár 8 éve. Lett sok ismerősöm sőt barátok is. Hazajárok rendszeresen. Ha esetleg megoldható a posztoló költözzön közelebb a határhoz, vagy a nagyszülők is költözhetnek ha megoldható.

Chirke 2019.07.25. 11:39:00

@négyzet: dettó. Hazautazok 5 órát aztán napokig akkor ülök többet egy helyben ha wc-n vagyok. Mert a rokonság meg a barátok stb.

fhdgy 2019.07.25. 12:02:45

Szerintem kb. három év kint lét, aztán letisztulnak a dolgok.

Ha már tisztán látsz, akkor dönts.

Persze, van még kérdésem: ha visszajönnétek Mo.-ra, hova?

Vissza Békésbe, ahonnét elindultatok, vagy esetleg az országba máshova, mondjuk 200+ km.-re Békéstől?

Ha vissza Békésbe, akkor még találtok haverokat, barátokat, de ehhez igyekezni kell, mert lehet, hogy közben ők húznak el. -:(

Ha máshova költöznétek, találnátok ott új haverokat, barátokat???

Din Serpahis 2019.07.25. 12:38:32

@Platonica: hat figyu. Igenyem van ra, penzem is, ennyi.

arncht 2019.07.25. 13:38:43

Mi ezert jottunk kozelebb salzburgbol becsbe. Jobb kompromisszum. Nem most szivas a nagyihiany, hanem majd ha elkezd oviba jarni, es minden masodik heten beteg... az evi ot nap apolasi szabadsag sokra nem eleg.

Platonica 2019.07.25. 13:38:50

@Din Serpahis: Persze, elfogadom. Nem is rad es az igenyeidre v anyagi kereteidre gondoltam elsosorban, hanem h kisgyerekeknek megterhelo a gyakori repkedes. De igazabol nemcsak kisgyerekeknek, ha oszinten megnezzuk.

Csodabogár 2019.07.25. 13:50:09

@Din Serpahis: Zürichből egyszerü. Van normál járat, nem fapados. Az út 1.20 perc. mi is sokat jártunk haza. Így tartottam életben a hazai baráti körömet, akik szintén jöttek ki hozzánk, többnyire átutazóban.
Gyerekkoromból 8 évet Szegeden laktunk. Nem láttam sokat a nagyszülőket. Karácsony, húsvét és a nyári szünet. Ez viszont Ausztriából is simán megoldható.

négyzet 2019.07.25. 13:52:41

@Arthamyr: "Nekem kis túlzással 20 éves korom (ami nem most volt) után nem lett új barátom"

Persze, már nem adódik úgy magától, mint fiatalabb korban és mindenki kényelmesebb. Barátságokat fenntartani munkás, szerezni is, és tudatosabbnak kell lenni. Nekem azért sikerült eddig mindig, muszáj is volt, mert a szűkebb környezetemből már 20 éve elköltöztem.

négyzet 2019.07.25. 13:56:02

@Csodabogár: Zürichből még átszállás nélküli éjszakai vonat is van. Este 10-kor elindul, másnap reggel 10-kor már lehet szürcsölni a kv-t Budapesten. Én már annak örülnék, ha két éjszakaival megoldható lenne az utam.

Albu 2019.07.25. 14:09:11

Bécsben több magyar él, mint Gödöllőn. A napiingázók közt is van értelmes, persze ha nem szólsz hozzá, nem derül ki. Havi 2-3 magyar kultúrprogramra eljárunk. Szinte naponta a magyar kollégákkal ebédelünk, az irodaházban van jó menza. Mondjuk Bécs jobban hasonlít a Józsefvárosra, mint Wels. : )

Albu 2019.07.25. 14:09:15

@Pöffetegecske: Igen, én kizárólag pilla nélküli barátokat szerzek.

@Platonica: Barátaim havonta többször repültek a gyerek előtt, az egy éves gyerekkel elmentek két hétre az USA-ba. Én 400 km-eket utaztam egyedül 12-14 évesen. Nem minden budapestinek derogál ez, hogy átlépje a közig. határt. : )

@Bredpitt Monika: Ha több gyerek van, ez kevésbé probléma. Mi városon belül költöztünk többször, fél óra volt a távolság, meg is maradhatott volna több kapcsolat, csak tenni kell érte.

deppate frog 2019.07.25. 14:09:18

@arncht: ha közelebb költöznenk, minden heten jönni szeretne vmi csaladtag vagy "regi jo barat" turazni vagy sielni. Nekünk bejött az egeszseges tavolsag.

Arthamyr 2019.07.25. 14:58:31

@négyzet: És hol ismerted meg az új barátokat, ha szabad kérdezni?
Tudatosan kialakítottál barátságokat? Erről írhatnál egy posztot, szerintem nagyon hasznos skill. :D

skye8 2019.07.25. 15:08:34

szerintem a legrosszabb 2 csonakban evezni, el kell donteni hogy itt vagy ott akartok elni es aszerint tervezni.
kislanyotok meg nagyon kicsi, akarhol meg fogja szokni ha a szulei mellette vannak.
a nagyszulok/csalad termeszetesen fontosak, mi a nagy tavolsag miatt anyukamat es a testveremet egyszer egy evben latjuk. a ferjem csaladjaval szerencsere tobbet talalkozunk, igaz ok is szet vannak szorodva kanada es a US kozott.
szulesi szabadsag eleg kemeny, en is nagyon elszigetelve ereztem magam mikor 10 honapig itthon voltam a kislanyommal 2016-ban. most hogy napkozibe jar, visszatertem dolgozni, sokkal aktivabb vagyok, egeszen maskepp erzem magam. ez csak egy atmeneti idoszak,az elso 2 ev nagyon Nehez amig a baba teljesen ratok van szorulva, de egyre konnyebb lesz, kitartas.

Platonica 2019.07.25. 15:10:41

@Albu: Attol, hogy ezt csinaljak, me'g nem biztos, hogy jo a gyerekeknek;-) Lehet, tisztaban sincsenek vele. Amikor tenyleg muszaj volt, en is megjartam Mo-ot, 6x egy evben. A gyerekemet viszont nem tettem volna ki ennek, pedig kimondott kemeny dontes volt, hol hozzak kompromisszumot. Ferjem regebbi munkahelye miatt 3 hetente repult. Felnottnek is egy re'malom:-(
(Vegig a 'frequent flying' kategoriarol irtam egyebkent, a havi hazalatogatasra reagalva.)
A budepesti kite'tel nem tudom hogy jott ide:-x

@négyzet: Ez nekem pont forditva van. 20 eves korom korulrol vagy azelottrol, egyetlen baratsagot sem orzok (kiveve a ferjemet). Minden most is elo es mukodo baratsagom felnott korombol valo (ill. tagabb csaladbol).

skye8 2019.07.25. 15:51:42

@Shaktee: mit szolsz a manitobai manhunt-hoz? eleg sokkolo hogy 18-19 eves kamaszokrol beszelunk…. :(

Shaktee 2019.07.25. 16:00:55

@skye8: borzaszto..:((

nalatok is volt amber alert hajnalban?

skye8 2019.07.25. 16:17:24

@Shaktee: igen - azota megtalaltak a kislanyt hamiltonban.

Bredpitt Monika 2019.07.25. 16:51:15

@Albu: "meg is maradhatott volna több kapcsolat, csak tenni kell érte. "

bocs, de ezt most nem értem, nekem úgy tűnt, hogy ti kértek tanácsot, én már kértem anno (nem fogadtam meg a tanácsokat, de végül jól döntöttem, haha)

a lényeg, hogy sok sikert és a gyerekekkel azért sokat ne költözzetek, ha nem muszáj......

Golf2 2019.07.25. 17:07:49

@norbigod: a futómű itthon már szét akar esni...talán ki kéne kerülni a gödröket,35 éve vezetek itthon,sose kellett semmi futóműt piszkálni kb.10 autómon.

gabors 2019.07.25. 17:28:00

"bő másfél éve költözött családjával Ausztriába," ??????

ezen belul volt plusz egy koltozes meg egy baba .....

ja es nincsenek baratok (azok Mo-on sem lennenek hasonlo esetben... marmint bekesbol mondjuk gyor sopronba majc zala-ba koltozes eseten)

György Csaba Nagy 2019.07.25. 17:31:39

Egy fontos szempontra hívom fel a figyelmedet: nektek nehéz és az is marad, de a gyereketek (gyerekeitek) jövőjét tekintsd elsődlegesnek. Hagyd őket beilleszkedni az új társadalomba, ezt segítsd ahogy tudod. Belefér, hogy gyakorolják nyelvünket, időnként hazajöjjenek, ha erre nem kell erőltetni őket. A beilleszkedés, benne a nyelv és emberi kapcsolatformák maguktól beépülnek a gyerekeknél, csak a közösségekbe járást biztosítsátok valahogy. Ti soha nem tudtok teljesen beilleszkedni, bárhogy is törekednétek: másak az ottani emberek, érintkezésük, szokásaik, más fáj nekik, és mástól elégedettek. Gyereketek sokkal boldogabb lesz kinn mint azt ti is érzékelitek, itt alig élhető a világ, és egyre romlik. Az élővilág az utódnevelésnek adott elsőbbséget, célszerű nektek is meghozni ezt az áldozatot.
Valamit tehettek magatokkal is: szólítsátok meg a magyarokat, lehetőleg barátkozzatok meg velük. Sokszor jártam Svájcban, egyszer Vorarlbergben is, ami majdnem Svájc. Leszólítottak bennünket kinti magyarok, a régi nemzedékből is, nosztalgiáztunk, többre nem futotta az idő. A bennszülötteket pedig hobbik révén próbáljátok becserkészni. Kezeljétek helyzeteteket megoldandó és megoldható problémaként.

gabors 2019.07.25. 17:47:42

@Bredpitt Monika: "Nekem az a mondat ragadta meg figyelmem leginkább, amiben azt írjátok majd addig mentek , amíg meg nem találjátok a megfelelő helyet."

Na ja csak ilyen hely nekik lehet soha nem lesz ... lattunk mar ilyet nem ?

aki nem tudja hogy miert koltozik el az azt sem fogja tudni miert akar hazamenni es miutan azt meglepte akar egesz eleteben bizonytalan lesz hogy jol tette-e ...

ha kulfoldon elni trivialis lenne a fel vilag mashol elne mint ahol szuletett ami nyilvan nem igaz ...

gabors 2019.07.25. 17:50:20

@norbigod: "2ezer euros ajánlatot." ???? hetente ?

es mit kellene ezert csinalni ?

gabors 2019.07.25. 18:01:35

@arncht: "Nem most szivas a nagyihiany, hanem majd ha elkezd oviba jarni, es minden masodik heten beteg... az evi ot nap apolasi szabadsag sokra nem eleg."

mar bocs de ez miert lenne a nagyi gondja ok nem dolgoznak ?

ha nem miert gondolod/varod el te vagy barki mas hogy a "nagyi" oldja meg te gyerek gondodat...

amugy ha a "nagyi" nem ugyanabban a varosban el es autoval is kivul van az 1 1.5 oran mar kb ugyanott vagy... .

arncht 2019.07.25. 18:07:24

@gabors: amilyen keson vallalnak az emberek gyereket... altalaban nem. Tapasztalatbol beszelek, nagyon nehez nelkuluk kisgyerekkel, egy csomo kritikus helyzet adodhat.

gabors 2019.07.25. 18:09:55

@skye8: @Shaktee: mit szolsz a manitobai manhunt-hoz? eleg sokkolo hogy 18-19 eves kamaszokrol beszelunk…. :("

ez abszolult NEM meglepo az usa-ban a gyilkosok atlag eletkora 28-29 ev (gondolom talan hasonlo canadaban is ) ... szoval egyaltalan NEM meglepo hogy mar kamaszok is gyilkolnak (sajnos)

skye8 2019.07.25. 18:14:38

@gabors: itt azert meglepo...nem minden heten lonek le random turistakat az ut szelen 18-19 eves kamaszok.

gabors 2019.07.25. 18:21:19

@arncht: "@gabors: amilyen keson vallalnak az emberek gyereket... altalaban nem."

na na akasszal mar ki Mo az elmult 20-30 evben kivetel mart szazezrek mentek el "korai" nyugdijba...

de legyen szulok meg "normalisan" vallatak gyereket anyukat 18 apuka 21 hazasodnak baba jon "idore" kislany ... tegyk fel o mar csak egyetemu utan hazasodik es a baba itt is csak idore jon vagyik "kislany" babaja 25 (itt anuyka 44 eves !!!)

vegyuk ugy hogy mindket no 5 evvel kesobb vallalt gyereket rendben (ez eleg keso neked) ? akkor nagyik mam 54 papa 57 eves meg 6 ev van a 60 eves nyugdijjig es de ez mar keves helyen ennyi es 8 ev a 65 ig a papanak

szoval .... vegig gondolod amit irsz ???.. (magyarorszagon a most 30-40-esek egy abszurd vilagban nottek fel ahol egy csomo nagyi 10-12-15 evvel korabban ment nyugdijba mint normalis lenne)

gabors 2019.07.25. 18:26:02

@skye8: nem erre az ugyre irtam konkretan (ez az ugy nyilvan kulonleges) csak arra hogy meglepo neked kamaszok olnek pedig nem az ha az atlag 28 es mondjuk 14 alatt nem lehet sok gyilkossag gondold meg mennyi van akkor 20 korul ....

Arthamyr 2019.07.25. 18:33:00

@gabors: Az ismeretségi körömben eléggé jellemzőek a nyugdíjas nagymamák (90%+, most nem is jut eszembe másmilyen, aki még él). Hatvanpár évesen nyugdíjba mehettek, 25-30 évesen szültek (diplomások akkor sem sűrűn gyártottak gyereket 18 évesen), a gyerekeik 30-40 évesen vállaltak gyereket, simán kijön. Sok helyen már az unoka előtt megvolt a nyugdíj.

A nagyi szolgáltatása meg eléggé értékes, és nagyon drágán pótolható, akkor sem teljesen. A legtöbb nagyi szívesen foglalkozik az unokájával, és segít a gyerekének.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.25. 18:38:27

Vissza ne gyertek,basszátok meg!!!!
Még lesz egy két gyerek a kicsi mellé akkor többet kell járkálnotok,több lesz az ismerős!
A kicsinél az oviban,a nagyobbnál a suliban.

gabors 2019.07.25. 18:53:58

@Arthamyr: elhiszem hogy vannak ilyen ismeroseid de ez kozel sem (volt) jellemzo es ahogy irod az is kellett hogy korabban mehettek (foleg a nok) nyugdijba

"30-40 évesen vállaltak gyereket" ez noknel mar boven a kifuto ido... nem is beszelve 30+ eve

azt hiszem jo ferfikent gondolkozol nyilvan van es volt 30 felett is gyerek vallalo no ... de a most 60 felettiek viszont 1960 elott szulettek kozottuk 30 feletti foleg elso gyerek nem hogy nem volt altalanos hanem ritka volt (egyedul talan a magasan kepzettek kozott fordult elo de azok meg a mai aranyoknal is kevesebben voltak foleg a nok kozott) ... nem vetited a mai sajat gondolkodasodat a multba mint altalanos valosag holott nem az volt ?

Shaktee 2019.07.25. 18:55:44

@gabors: sajnos jon fel toletek az eroszak..

Shaktee 2019.07.25. 18:56:56

@gabors: Nem hasonlo, ezert is beszelunk errol sky evtarsnovel, does it makes sense latcho lecso? :P

arncht 2019.07.25. 19:00:24

@gabors: a mondandomnak nem ez volt a lenyege, igy nem ertem miert lovagolsz ezen. Amugy a gyerek lesz ot es tiz eves is.

Arthamyr 2019.07.25. 19:03:52

@gabors: Nem férfiként gondolkodom, ez a nőkre is jellemző, az ismeretségi körömben amúgy sem a sugardaddys megoldás dívik, kb. egykorúak a párok, ez a jellemző, és nem mentek korábban nyugdíjba a nagyik, mint a korhatár (60+). Persze ez gondolom azért van, mert diplomás szülők diplomás gyerekeiről van szó, kivétel nélkül.
Ma nem kifutó idő a 30-40, hanem standard, ha a diplomás lakosságot nézed. A határátkelők közt pedig szerintem felülreprezentáltak a diplomások, @arncht: is ilyen tudtommal. Ismerek 40+-os anyukákat is, és kevés 30-nál fiatalabbat. Írországban pl. van exkollégám (egyik főnököm), aki 31 évesen szült először és 5 gyereke lett, ikrek nélkül.

Arthamyr 2019.07.25. 19:09:20

@gabors: Ha már múltba vetítés: engem is leraktak évente pár hétre nagyszülőkhöz, amikor kisiskolás voltam, és kb. általánosban végig a nagyi kosztján éltem, ami összehasonlíthatatlanul jobb volt, mint az iskolai menza.
És én azt írtam, hogy 25-30 volt az első gyerek, a 30-40 most van.

Csodabogár 2019.07.25. 19:12:14

@négyzet: Tudom, én is azt preferálom, de pl. az utolsó utunkra nem volt már jegy, 6 héttel a tervezett indulás előtt. Maradt a repülő.

skye8 2019.07.25. 19:20:31

@Arthamyr: egyetertek, a nagyszulok potolhatatlanok. pontositok - egy jo nagyszulo potolhatatlan. aposom aki velunk lakott elso naptol kezdve vigyazott a lanyomra, minden nap 1-2 orat toltott vele, tulzas nelkul mondom, o volt az egyik legjobb dolog ami a kislanyom eleteben eddig tortent.

Csodabogár 2019.07.25. 19:21:15

@gabors: 2000 EUR-ból Magyarországon igen jól lehet élni! Ne a kinti árakat számold. bár ennyi pénzből a németeknél igen sokan élnek, meg még kevesebből is.

gabors 2019.07.25. 19:23:54

@Shaktee: hmm most direkt megneztem a Statistics of Canada siteot (van idom)...

szoval az elvatrsnovel egyutt rosszul tudjatok.. (azon kivul hogy valoban a gyilkossagok szama nagysagrendekkel az usa alatt marad DE)

2017-ben a gyilkossagok 60%-at 12-29 evesek kovettek el
2018-ban a gyilkossagok 53%-at 12-29 evesek kovettek el

mindket evben a legnagyobb szamu gyilkossagot a 18-24 evesek kovettek el 176 es 148 az adott evekben

nagyon ugy tunik hogy az atlag meg az usa alattira is kijohet de ennyire nem akarok sokat szamolni

www150.statcan.gc.ca/t1/tbl1/en/tv.action?pid=3510006001&pickMembers%5B0%5D=2.2&pickMembers%5B1%5D=4.5&pickMembers%5B2%5D=5.1

Csodabogár 2019.07.25. 19:33:22

@gabors: Nekem most két 70+ barátnőm lesz hamarosan nagymama. Az egyik lány 38 éves a másik meg 42 és biztos nem ők a nagy kivételek.
Az egyik jelölt lelkes, a másik egész életében üzletasszony volt nem hiszem, hogy beáll a lányánál pelenkázni.

Másrészt pedig anno Svédországban az 56-os nők mind kint szültek. Nagymamának persze híre se volt és érdekes módon mindegyik megoldotta a gyerekszülét és nevelést nagymama nélkül. Szerintem az egy igen kényelmes felfogás, hogy én szülöm a gyereket, a nagymama meg majd ugrál.

exterminador 2019.07.25. 19:39:03

Természetesen Ausztria.
Bár még mindig van sorkatonaság, amit nem tudok megbocsátani nekik.

xporolyke 2019.07.25. 19:39:11

Kicsit olyan ez, mint amikor Velence, meg Barcelona ki akarja hajitani a megelhetesuket jelento turistakat. Ha eleg a kevesebb es amugy sem birjak az osztrak kornyezetet, meg a nagyi tavolletet, akkor haza kell menni.
Par dolog azert furcsa, a nagyszuloknek nem fontos a kapcsolatra aldozni es meglatogatni az unokat? A baratok, ha olyan sok van meg csak azt se mondhatjak, hogy oregek, nekik nem megy az osztrak kiruccanas? Welsbol jelenleg ketszer tudnak haza menni egy evben (a legtovv ember Angliabol megy haza ketszer egy evben) raadasul most, amikor a gyerek es az anyuka kotetlenul tud alkalmazkodni az apuka munkajahoz, kvazi barmikor tudnak menni, akkor ez csak rosszabb lesz, ha az anyuka dolgozik, a gyereket meg nem lehet az iskolabol kivenni, csak szunetekben mehetnek es persze addig sem lesz seigtseguk a gyerekkel, persze ki tudja otthon meg lenne-e az a segitseg, ha a latogatas sem megy. Azert 2017-tol nem telt el sok ido, persze ez relativ, van akinek ennyi ido alatt ket hazassaga is van. Kicsit beilleszkedesi gond szagu a tortenet, azert jo szerencset a tovabbiakhoz!

Shaktee 2019.07.25. 19:39:11

@gabors: Nincs de, nem olnek annyit a tinik mint nalatok, még igy is tul sok.

Ismetlem, ha ez nalunk is mindennapos tortenes lenne mint a MAGA orszagban, akkor ez nem verne fel ekkora port.

Arthamyr 2019.07.25. 19:40:22

@skye8: Igen, szükség esetén én is pontosítottam volna, nyilván egy alkesz, erőszakos (nagy)szülő kevéssé nyerő. :)

Shaktee 2019.07.25. 19:46:05

@Arthamyr: jok tudtak lenni azok a levesek amikor kertben szedtek hozza a petrzselymet, ezt-azt :-)

gabors 2019.07.25. 19:48:13

@Csodabogár: "Az egyik lány 38 éves a másik meg 42 és biztos nem ők a nagy kivételek. "

DE ezek a kiveteles esetek meg magyarorszagon ma is (foleg ha elso unoka) ... az meg hogy nagyon kiveteles vagy kevesbe az megiteles kerdese ..

ne erts felre en is ismerek ilyet mi is probalkoztunk 38 felett (ezert is tudom valamennyire az eselyeket)

van itt ha igaz nogyogyasz is, lehet tud mondani statisztikakat ezzel kapcsolatban, a terhesseg valoszinusege, kihordas es genetikai problemak vis a vis kor....

gabors 2019.07.25. 20:00:28

@Shaktee: "@Arthamyr: jok tudtak lenni azok a levesek amikor kertben szedtek hozza a petrzselymet, ezt-azt :-)"

persze, vagy bab/borso/krumpli sot a csirke vagy a nyul ....

en nem is a nagyszulok erteket ketlem hanem annak jelentoseget plane elvarhatosagat ....

skye8 2019.07.25. 20:11:30

@gabors: ok en nem a statisztika szempontjabol neztem ezt az esetet BC-ben hanem mert annyira felkavaro az egsz tortenet. a statisztikat egyebkent elhiszem es nem vitatom, de ez az eset egyaltalan nem olyasmi amit itt a hirekben napi szinten latunk.

Shaktee 2019.07.25. 20:14:49

@gabors: má a fehérgyarmati levesembe is belekotsz teeeeeeeeeeeee? :-)))

Shaktee 2019.07.25. 20:15:39

@skye8: biztos eltitkolja a Justin :P

Arthamyr 2019.07.25. 20:20:35

@gabors: Elvárható? Nem. Ez inkább arról szól, hogy valaki, aki a házastársad és a gyerekeid után a legközelebb áll hozzád, segít. Örömmel. Sokszor a nagyszülők is nagy örömmel várják az unokát, olyat is láttam, hogy kifejezett nógatás volt az unoka iránt.

A jelentősége pont az, hogy egy relatív drága és kényes feladatot a legmegbízhatóbb ember elvégez ingyen, jobban, úgy, hogy ez neki is örömet szerez. Több családot ismerek, akik külföldről importálták a nagyszülőket Írországba, akkora segítség a kisgyerekek mellé. Arról nem beszélve, hogy mennyit adhat hozzá a nagyszülő a gyerek életéhez, fejlődéséhez, boldogságához. És fordítva.

Ezen mit nehéz belátni? Ha nem kivitelezhetetlen valami ok miatt (pl. mert nem nyugdíjas a nagyszülő), akkor ez a legjobb megoldás.

Shaktee 2019.07.25. 20:31:02

@skye8: azt hallom hogy az egyik sracnak eros white supermacist kotodesei voltak, facebook groups etc..

MACISAJT 2019.07.25. 20:35:54

"Minden nap olvasom a híreket, ezek alapján nem tűnne értelmes döntésnek hazamenni."

Na ezzel kúrtad el...Miféle "híreket" olvasol?
Mert Magyarországon a sajtó nagyobb része olyan képet fest az országról, mintha Gabon és Swaziföld elegye volna errefelé.

Olvastam osztrák sajtót. Is. Meg németet, franciát, angolt stb.
Sehol ennyire depressziós hazaárulást nem láttam, bár azok sem tökéletesek.
Úgyhogy ha haza akarsz jönni: elsőre dobd ki a "híreidet".

Ocsibogyo79 2019.07.25. 20:36:03

Nehéz kérdés. Ahogy fentebb is írták, valamilyen platformon mégiscsak meg kellene ismerkednetek magyarokkal. Amikor én Angliában éltem, előtte felvettem a kapcsolatot pár hozzám hasonló honfitársunkkal, akik elláttak jó tanácsokkal a kiutazás előtt és a kintlétünk alatt is sokszor találkoztunk. Azóta mindannyian hazaköltöztünk és a mai napig (10 év telt el azóta) tartjuk a kapcsolatot.
Látva az itthoni helyzetet én maradnék kint, de lehet, hogy megpróbálnék kimondottan a határ mellé költözni vagy olyan helyre, ahonnan gyorsan haza lehet jutni. És ha lehetséges, a nagyszülőket is lehetne mobilizálni, akár ők is költözhetnek, mondjuk a határ innenső oldalára. Bár ez nyilván keményebb dió.
A legkevésbé szerintem az anyagiak fontosak a sztoritokban, mert ahogy írod, itthon is normálisan meg tudtatok élni. Ezzel szemben a közhangulat és az az érzés, hogy minden leépül itthon, szerintem nagyon fontos, én leginkább ezek miatt költöznék el újra innen.

Rébusz 2019.07.25. 20:39:23

Szokásos történet, a legtöbben ugyanerre panaszkodnak, jobb esetben magyar és szintén bevándorló barátokra tesznek szert. Ahogy egyre több a külföldi, annál kevésbé befogadóak az emberek, főleg vidéken. Én úgy gondolom, ha már kint van az ember, akkor magának árt azzal, ha Magyarország felé kacsingat, mert így nem fog tudni beilleszkedni. Nincsenek még régóta az országban, ki kell várni, nincs miért sietni. De biztos sok kudarc is fogja érni őket.

2019.07.25. 20:40:35

@Din Serpahis:

"hat figyu. Igenyem van ra, penzem is, ennyi."

Csak kíváncsiságból: miért van igényed havonta egy hétvégét "haza" utazni? Nem kötekedő felhanggal kérdezem, de mi az, amitől ennyire nem sikerült elszakadni?

skye8 2019.07.25. 20:43:48

@Shaktee: igen...Nazi germany, hitler, agressziv videojatekok...a volt osztalytarsai szerint creepy alak volt, sok minden kiderult most hogy az RCMP utananezett a FB, Instagram stb. kepeinek, beszelt az apjaval es a volt osztalytarsaival. allitloag Ontario fele jonnek??? de nem ertem mivel, az utolso jeep-et felegettek Manitoba-ban...

Shaktee 2019.07.25. 20:52:21

@skye8: Van valami linked? csak hallomásbol tudom..

Shaktee 2019.07.25. 20:53:59

@skye8: hát, ott nemigen tudnak uj verdat lopni..csoda lenne ha elve kikerulnek onnan

skye8 2019.07.25. 21:02:22

@Shaktee: global news, Vancouver sun - ird be a nevuket es kidobja a legfrissebb cikkeket. nem masolom be a linkeket mert elegge durvak a cimek is.

skye8 2019.07.25. 21:03:58

@Shaktee: azt mondjak az ottlakok is hogy sok a szunyog, legy (sandflies?), a mocsar nagyon suppedos….lehet soha nem talaljak meg oket.

Shaktee 2019.07.25. 21:08:12

@skye8: talán jobb is mint az életfogyt..

zrx_xzr 2019.07.25. 22:49:26

mintha a vilag vege lenne, beulsz a kocsiba es otthon vagy par oran belul XD am otthon meg kint is vannak normalis meg idiota emberek, nem attol fugg, hol szuletett

zrx_xzr 2019.07.25. 22:49:56

kulfoldre koltozo magyarok miert lenezoek a tobbi kulfoldre koltozo magyarral? magukat meg valami kulonlegesnek gondoljak. ki a halal akarna a posztiroval baratkozni :D

2019.07.26. 00:09:04

Én már nagyon unom a magyar-osztrák hasonlítgatást. Ausztria a világ tíz leggazdagabb államának egyike, Magyarország meg a középmezőny alját súrolja a fejlett nyugati országok között. Húúú de meglepő, hogy ott jobbak az utak, meg több a pénz, meg nyugodtabb az élet, tényleg durva :) Kb mintha valaki nekiállna bizonygatni, hogy a Lexus LC jobb, mint az Opel Corsa, hát tényleg nagy találmány. Ha nekünk se lettek volna ötven évig komcsik a nyakunkon, mi is lehetnénk Ausztria, nem jött össze, ez van, alma-körte.

Shaktee 2019.07.26. 00:37:36

@Eugene Horse: Komcsik előtt se volt a magyar ugar ausztria , horszika. Sose vót, sose lesz.

gabors 2019.07.26. 00:59:04

@Shaktee: tudom (foleg hgy most megneztem a valos szamokat) hogy a gyilkossagok szama elenyeszo ... de nem is erre reagaltam hanem a korosztalyra es mint azt is megneztem abban is igazam lett....

vagyis attol fuggetlenul hogy, mint irtam is tobb nagysagrandnyivel kevesebb a gyilkossag van Kanadaban, persze a lakossag szam is hasonloan kevesebb, igy mar nem is annyira jokaazok a szamok, a gyilkossagot elkovetok kora nagyon hasonlo. Vagyis az elkovetok eleg nagy resze tini koru vagy meg igen fiatal felnott sot atlag 30 alatt ott is ... (amugy ez nem meglepo teny mert sajnos az elmult 20-30 eve igy van) es nincs kedvem megnezni de gyanakszom hogy hasonlo az UK-ben is csak ott a kes a divat mostanaban meg a savazas ...

gabors 2019.07.26. 01:06:03

@skye8: "@gabors: ok en nem a statisztika szempontjabol neztem ezt az esetet BC-ben hanem mert annyira felkavaro az egsz tortenet." ezt teljesen jogos nalatok kevesebb mint 2 gyilkossag van naponta az egesz orszagban Chicago kenterbe ver benneteket lazan :-) ha meg mondjuk Caracas[-t nezed ott 111 per ev per 100000 fo !!!

Shaktee 2019.07.26. 01:10:38

@gabors: dehát akkor miről beszélsz jóember? :))

gabors 2019.07.26. 01:11:11

@Shaktee: "@skye8: azt hallom hogy az egyik sracnak eros white supermacist kotodesei voltak, facebook groups etc.."

akkor mar ertem, tehat migrans amerikai es uj-zelandi betolakodok ellen vedtek a feher kanadat ??????

gabors 2019.07.26. 01:21:24

@Shaktee: "@Eugene Horse: Komcsik előtt se volt a magyar ugar ausztria ,"

persze de akkor meg ott voltak a mohamedan torok megszallok, elotte meg a tatarok elotte meg .... ize (ja akkor meg nem foglaltuk el a magyarok oshazajat a karpat medencet) ....

Shaktee 2019.07.26. 01:21:33

@gabors: Ki tudja az ilyen trumpistákkal :)

Shaktee 2019.07.26. 01:25:16

@gabors: Egy dolog mindig megvolt, a magyarok jobbágytudata. Néha felrobbant a lecsó mint 48-ban, 56-ban, aztan a tunyaság, a hatalom kiszolgálása..

Megyek inkább rtl sorozatot nézni :)

szamaritánus 2019.07.26. 07:47:08

@norbigod: maradj kint, nekunk is jobb lesz, koszi

2019.07.26. 08:39:25

"Akkor hogyan barátkozzunk? Mégsem szólíthatjuk le az első embert az utcán, aki magyarul beszél."

És aki nem magyarul? :-p

"Idén még biztosan itt maradunk, de egyszerűen nem tudjuk eldönteni, mi lenne jövőre a megfelelő döntés: hazamenni egy élhető kisvárosba vagy maradni a barátok nélküli „jólétben”?”"

Hazamenni. Nem nektek való a külföld, ha magyarokkal akarsz Ausztriában barátkozni.

ati27 2019.07.26. 09:13:15

A fordulopont, olyan 2 év körül van. Aztán drasztikusan alábbhagy a honvágy. Minél többet vagy kint, annál fájdalmasabb a magyar valóság. Eleinte egy évben 2x mentünk magyarországra, most már csak 1x,. Akkor is egyre rövidebb időre, nyáron. Az meg teljesen elképzelhetetlen, hogy visszamennénk. Pláne 12 év után.

fajanka 2019.07.26. 09:31:22

Nos, 2017-ben még otthon, aztán Voralberg majd Wels.
És még csak 2019 közepén vagyunk túl.

Vagyis másfél év alatt két új munkahely, lakóhely. Mit akartok tulajdonképpen?
Ennyi idő alatt elég nehéz barátságra lelni.
Bár a gyerek majd sokat segít a társas kapcsolatok kialakításában, én úgy látom, ti inkább haza szeretnétek menni.

Jan Kovalens 2019.07.26. 09:31:22

@MACISAJT:
"Magyarországon a sajtó nagyobb része olyan képet fest az országról, mintha Gabon és Swaziföld elegye volna errefelé."

A világ országainak jogállami helyzetéről adott ki jelentést a World Justice Project (WJP)
Arról, mennyire uralkodik a jog betűje, és mennyire a vezetők akarata? Mennyire veszi komolyan a törvényhozást és az igazságszolgáltatást a politika?
Magyarországnak az 57-ik helyet sikerült megcsípnie, lemaradva olyan országok mögött, mint Ruanda, Botswana.
az EU, az EFTA és Észak-Amerika országai közül pedig a legutolsó helyen állunk.

A legsúlyosabb látlelet abban a fejezetben bontakozik ki, amelyben azt vizsgálják, hogy konkrétan a kormányzat kezét mennyire kötik meg – az akár saját maguk által hozott - jogszabályok. Mennyire hajlamos a hatalom átlépni a törvényes kereteket, hogy fellépjen gazdasági, vagy politikai ellenfeleivel, esetleg a tőle független médiával szemben?

E tekintetben Orbánék a 103-ik (százharmadik) helyen állnak. 126 (százhuszonhat) kormányból.
lássuk néhány olyan szegletét a világnak, ahol a kormány jobban tiszteletben tartja a törvények betűjét, mint a NER hatalmasságai:
Malawi
Burkina Faso
Libéria
Mozambik
Mianmar
Afganisztán
Kazahsztán

www.alfahir.hu/2019/07/22/jogallam_wjp_nemzeti_egyuttmukodes_rendszere_szegyen

fajanka 2019.07.26. 09:31:47

@ati27: Megy az hamarabb is. :)
Én arra az időre megyek haza, míg felpakolom az öregeket.
Tesóval megbeszéljük, hol nyaralunk közösen - külföldön.( Nem Bahamák meg ilyesmi, hanem Lengyelország, Olaszország az idén pld. Horvátország). Nyaralás után irány hozzám külföldre, majd hazaszállítom a szülőket. Pedig 10 órát vezetek oda, meg 10-et vissza. Kb. 10 nap per év, amit Magyarországon töltök.
Igaz én ugyanazon a helyen dolgozom és lakom ahol kezdtem.
Nem várt piros szőnyeg, meg tapsvihar, és időbe tellett mire barátokra leltem.
Ja, és teljesen egyedül. Társ nélkül jöttem.
Persze nem vagyunk egyformák, vannak akiknek nagyobb igényük van a társasági életre. Valószínű Tamásék is ilyenek.
Akkor viszont haza kell menni.
Vagy türelmesebbnek lenni.

Dikusz 2019.07.26. 10:50:55

@Shaktee: "trumpistákkal"

Turistáknak olvastam... :)))

Weidmüller 2019.07.26. 10:54:07

Azon nyomban indulj haza!Neked nem való a "Nyugat"! Te szenvedni szeretnél! Kifogásokat gyártasz,hogy miért nem jó ott ahol vagy,és miért jó az ami volt. Azt hiszed csak ott beszélnek Plattdeutschot és az nem jó semmire?Most indulj haza! Neked nem "jön át" ez az egész,így nem is lehetsz itt boldog.A pénzen kívül felvehettél volna egy új szemléletmódot is az elfogadásról,toleranciáról,az anyagiakon kívüli "életről".Azért ebben a nagy önsajnálatban amit itt levágtál, megkérdezted a párodat,"Neked milyen? Jó itt neked? Jövőt nézve nem lenne jobb itt végleg letelepedni?"

ati27 2019.07.26. 11:14:51

@fajanka:
Hajaj!!!

Idén 6 hét szabin voltam(vagyok).. Ebből 1 hét "gyes".. kicsit kevesebb mint 3 hét magyarország.(ez alatt az idő alatt úgy néz ki sikerült eladnom a házat). Ez bőven elég volt. Maj utána 12 nap tiroli nyaralás (3. éve járunk vissza) egy hétig apósomékkal, majd az egyik sogornömék a maradék 5 napra.

Hát igen, már 120éve vagyunk svédben. Az eleje bazi nehéz volt, 4 db bőröndel érkeztünk. Ráadásul az elején én még az angollal is elég hadilábon álltam. Aztán tanulás ezerrel. Mostmár teljesen kényelmesen kommunikálok angolul, ás svédül is. (Szóval 2 nyelvet tanultam meg bőven 30 felett) Mostmár álom melóm van robot fejlesztési részlegen, mérnökként.. Szó szerint várom a jövő hetet, amikor visszamegyek melózni. :)

Igen, a társasági élet, stb. Nem egyszerű, ugye 3 gyerek kint született már. (11, 9, és 3,5 évesek). Nagyszülők 2000 km-re, ami bizonyos szempontból hátrány de néha előny is. Szóval meg lehet oldani. Kapcsolatokat, és barátokat is találni, nem lehetetlen, de azért itt jóval zárkózottabbak az emberek. Ezt el kell fogadni.. :)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.07.26. 12:37:58

Nekem egyértelműen Magyarország. Hazajöttem Ausztriából, életem legjobb döntése eddig.

2019.07.26. 13:02:50

Posztolonak uzenem, hogy sejtesem szerint Budapesten is tudnanak olyan jol elni mint Welsben penzugyeskent es mernokkent. Es bekes is kozelebb lenne. Ha mar kint vannak, tenyleg svajcba kene menni, mert igy a penz sem olyan sok, es igy is ugy is repulni kell...

freelander1 2019.07.26. 13:03:44

Tipikus, lelkileg rá nem készült (csak kaptam egy ajánlatot) embereket jellemző picsogás.
1. Mi Magyarországon élünk, de a család az ország különféle tájain. A mi gyerekeink se mennek hetente nagyszülőkhöz, jó ha egy évben 2-3x találkoznak velük. Most ríjak, mint a malac?
2. Nem értem mi ez a "jajj, nem tudunk barátkozni" nyűglődés sokaknál. A legtöbb magyar egy kanál vízben meg tudná fojtani a másikat, de aaaannyira szeretne barátkozni. Nekem spciel a szűk családom teljesen elég, boldog vagyok velük, nem hiányzik se barát, se haver, se kocsmaparti, se üres fecsegés. Pont bejönne ez a barátságos, de távolságtartó osztrák stílus. Cseréljünk.
3. Az, hogy egy életet újra kell építeni, pont jó a kiégés, alkoholizmus ellen. Célt ad, kihívást. Nem pedig szomorkodni rajta. Úgy, hogy közben a cég mindent a s..ggetek alá rakott. Én kapnék ilyen ajánlatot, a porfelhő mögöttem hetekig nem ülne el, úgy húznám a csíkot!
4. Hogy valami előremutatót is írjak: el kéne dönteni, mi is a koncepciótok, mit szeretnétek igazán (a kispolgári klisén: ház-autó-nyaralás) túl. Mert úgy veszem észre, hogy ti lélekben nem mentetek el, nem is akartatok, csak a jó lehetőség miatt vagytok ott. Az kevés. Ha nincs kalandvágy, változás iránti igény és valós életcél, megette a fene.

Shaktee 2019.07.26. 14:13:11

@derw: Seldon stay home dad.

Hinta stay home jerk-off.

Erzed a kulonbseget? dehogy erzed :-)

Shaktee 2019.07.26. 15:14:14

@derw: Nejed is naploponak nevezed/nevezted amikor otthon kinlodik a kolkeiddel?

Valszeg.

négyzet 2019.07.26. 15:14:49

@Arthamyr:
Persze, hogy tudatosan. Nem vártam, hogy mindenki utánam fusson, hogy legyek már a barátja. Kerestem a helyeket, ahol lehetne barátkozni, beszélgettem a piacon (így lett egy azóta is baráti család), elmentem az ovis találkozókra, ahol az azóta is legjobb barátainkat szedtem össze. A hobbikhoz kötődő fórumok, csoportok is sokat segíthetnek, ott igazán tartós barátságokat is lehet kötni. A barátságok fenntartása is tudatos hozzáállást igényel. Igenis, család mellett már észben kell tartani, hogy kivel mikor lehetne találkozni, hogy ne haljanak el a kezdeti barátkozások.

Arthamyr 2019.07.26. 15:46:58

@négyzet: Hmm, így leírva ez nem hangzik nagy tudománynak. Engem mondjuk elsősorban a kezdő lépés(ek) érdekelt(ek) volna (pl. az ovis találkozón mi alapján választottad ki, hogy kivel barátkozz?).

"Igenis, család mellett már észben kell tartani, hogy kivel mikor lehetne találkozni, hogy ne haljanak el a kezdeti barátkozások. " - Ezen semmit sem változtat a család. Ugyanígy találkozni kell velük, ha nincs család, csak sokkal több a szabadidő a találkozásra. Viszont én azt mondom, ha ezt külön észben kell tartani, akkor nem ér az egész annyit (bár a posztoló lehet, hogy más véleményen van, ha a barátokat hiányolja :)).

Shaktee 2019.07.26. 16:08:59

@derw: Miért lenne az eltartás ha valaki otthon dolgozik a gyerekekkel?
Munka s kész.

Platonica 2019.07.26. 16:39:14

@derw: Ez igazabol prioritas kerdese. Nalunk pl amikor ez valasztas ele kerult, akkor a gyerek erdeke dontott. Ezert nem mentem vissza dolgozni. Es ami lenyeges, abszolut nem eltartottnak ereztem magam, hanem mint aki mas 'szolgalatot' valasztott. Az ido nagyon beigazolni latszik;-))

Shaktee 2019.07.26. 16:57:39

@Platonica: Hagyd..csak a Seldonnal akart személyeskedni, régi nóta a tesó részérol..

Platonica 2019.07.26. 17:09:22

Erdekes olvasni, hogy joparan gyengsegnek, kf-re koltozesre eretlensegnek, miegyebnek titulaljak az OP irasat, szamomra viszont abszolut az EQ egyik tipikusan erett megnyilvanulasa. Nem mellekesen meglehetosen tiszteletremelto, hogy ilyen kozegben is felvallalja valaki.

@Shaktee: Oh, en ezeket tenyleg nem tudom. A velemenyem azert nagyon is all. En is buszkelkedhettem volna, hogy engem ne tartson el senki, meg 'mihelyt lehet, vissza a vezeto pozicioba', ugyanakkor amit itthon betettem, es amit a gyerekem ebbol profitalt, semmilyen egyeb megmerettetessel nem vetekszik:-))
Es ami me'g ennel is fontosabb mind a gyerek, mind a parkapcsolat szempontjabol: teljesen egy velemenyen voltunk a ferjemmel.

Shaktee 2019.07.26. 17:14:08

@Platonica: Magyarisztánban még mindig 19 századi a felfogás az otthoni munka értékerol..

Shaktee 2019.07.26. 17:30:38

@Platonica: Vigyázo szemetek Párizsra vessétek :-)

Arthamyr 2019.07.26. 17:37:15

@Shaktee: A szurkálást, ahogy látom, megint te kezdted. Miért kellene bárkinek is dolgozni, ha nincs rákényszerülve és nincs kedve? Ha valakinek működik a "stay home jerk-off", hát egészségére, senkinek sem árt vele, pont úgy, ahogy a "stay home dad" sem árt senkinek.
Ezek nem is értem, mit beszélsz 19 századi felfogásról...

taga_20 2019.07.26. 17:54:02

@Shaktee: te more! nem is tuttam, hogy bazsevás cigány vagy:)))

www.youtube.com/watch?v=wGnOpXTVlbw

Shaktee 2019.07.26. 17:54:05

@Platonica:

Itt egyre nagyobb divat a stay home dad..inkább a profi, felso kozeposztalybeliek engedhetik meg maguknak anyagilag, hiszen itt nincsenek olyan benefitek mint a franciáknál

Shaktee 2019.07.26. 17:57:44

@taga_20: mi más lennék hogy a rák bazseváljon a béliden :-))

De inkabb ilyenek nyomatunk(szeretnénk)

www.youtube.com/watch?v=ANArGmr74u4

szep az ando rom!!

MACISAJT 2019.07.26. 18:34:17

@Jan Kovalens: "A világ országainak jogállami helyzetéről adott ki jelentést a World Justice Project (WJP)"

Vettem a fáradságot és megnéztem, kik állnak a szép nevű washingtoni civil szervezet listát készítő World Justice Project mögött, illetve valójában kiktől kaphatják a tuti biztos infókat a magyar jogállamiságról.

A World Justice Project (WJC) honlapja szerint hazánk jogállamisággal kapcsolatos vezető szervezetei a teljesség igénye nélkül:
– Eötvös Károly Intézetet
– Transparency International Magyarország
– Átlátszó
– Direkt36
– CEU
– Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
– Mérték Médiaelemző Műhely
– K-Monitor

Aha.Meg soros a filantróp.

Dikusz 2019.07.26. 19:50:38

@taga_20: "a bájerzsoca pusziljon meg mindenhol!" :)))

Megbeszéltük már, hogy a stílusod nem mindig tudom elfogadni, khmmm... néha egy pöppet alpári. De ez az idézet kiverte nálam a biztosítékot, most takaríthatom a kávétól a monitort.:)))

Shaktee 2019.07.26. 19:56:42

@Dikusz: alpári? Itt???

soha, tán a szomszédban egy pöppet ahun az eszetlen tesokat alázza :D

taga_20 2019.07.26. 20:50:45

@Dikusz: hallod drága barátném, van néhány ilyen okos vén barátnőm van/volt, mint te. talán a kisugárzás:)

ti vagytok, akiket érdemes figyelni, mert nem vagytok ósdik, ha szembe jön veletek az igazság:)

u.i.: van egy monitor nepper haverom, ocsón szart tud neked eladni drágán, drágám:)))

zenét bírod? tessék! a hatodikk:)

www.youtube.com/watch?v=_yer-9MCQG0&list=RD_yer-9MCQG0&start_radio=1

taga_20 2019.07.26. 20:51:23

@Shaktee: én csak beszélgetek a honfitársaimmal, reflektálok a hülyeségeikre.

erre, ripsz-ropsz a traktoros kollegám, kirak.

pedig csak kérdeztem:)

u.i.: és ezek a mesügék akarják kinyírni ezt a blogot:))

zene mehet? állítólag ez a kurva jó nóta, kibaszott jó:)))

www.youtube.com/watch?v=Che00FhqXQg&list=RDChe00FhqXQg&start_radio=1

Shaktee 2019.07.26. 21:21:14

@taga_20:

Video unavailable
The uploader has not made this video available in your country.

de Lenny kedvenc

Shaktee 2019.07.26. 22:01:58

Heller Ágnest hétfőn temetik.

Orbanisztán hallgat róla, a világsajtó lerótta a kegyeletét.

kolozsvaros.com/2019/07/26/a-halott-filzofus-es-a-gyereklany-suttogo-hangja-erosebb-mint-a-hatalmat-felto-senki-orditasa/

taga_20 2019.07.26. 23:19:36

@Shaktee:

ma péntek van. hétfő két nap múlva.

mi a reklamációd?

Shaktee 2019.07.27. 00:02:48

@taga_20: nada

Megyek tarantinózni

Csescs.

Jan Kovalens 2019.07.27. 02:32:42

@MACISAJT: gratulálok hogy megtaláltad a magyar idők (új nevén magyar nemzet) elfogulatlan és tárgyszerű értékelését a levitézlett NER-alapú magyar jogállamot kedvezőtlen színben feltüntető felmérésről. (Ha a kopipeszt már ilyen jól megy, érdemes a forrás közlését is felvenni a skillek közé.)

Igen, a World Justice Project korrupcióval, kormányzati elszámoltathatósággal foglalkozó szervezetekkel konzultál,
Magyarországon is jóval többel, mint amiket a magyar idők cikk felsorol (a honlapon országonként és témanként elérhető a teljes, teljes lista).
Szerinted rosszul teszi? Mit javasolnal? Kérdezzük meg személyesen a basit meg a többi ország kormányfőit, korrupt rendszert vezetnek-e, érvényesül-e náluk a jog uralma? Gondolod, hogy a miniszterelnöki hivatal hivatalos álláspontját kéne publikálni mint érvényest és igazat?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása