oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 24. 06:30,  Egy ír pubtulajdonos Budapesten 129 komment

2019. július 24. 06:30 Határátkelő

Egy ír pubtulajdonos Budapesten

Mihez kezdjen egy ír határátkelő a magyar fővárosban? Sok mindent csinálhat, taníthat például angolt – vagy nyithat egy ír pubot, mint azt tette Charles Griffin, aki több mint egy évtizede él a magyar fővárosban. Vajon mi hozta Magyarországra és milyennek látja?

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

charles_griffin_foto_irish_times.jpgCharles Griffin

Az ír férfi nem a semmiből vágott bele éppen a vendéglátásba, korábban már egyetemistaként dolgozott bárokban Carlowban (ahol egyébként francia nyelvet és üzletvitelt tanult).

Az egyetem után Corkban dolgozott egy ideig, majd Bandon városában nyitott saját pubot. Mint az Irish Timesnak mesélte, jó tapasztalat volt, nagyon keményen dolgoztak és mivel a bandoniak nem vetik meg az alkoholt, jó volt a hangulat a pubban, ráadásul mivel fiatalok voltak, sok embert vonzottak a helyre. 

Ezután újabb bárt nyitottak Clonakilty-ben és egészen 2005-ig így teltek a hétköznapok, mígnem egyszer csak elege lett. Dublinba egy fitnessz tanfolyam hívta, Budapestre pedig egy kiruccanás során került. 

Nyaralásból költözés 

„Egy barátom élt itt és meghívott nyárra. Csak lógtam a városban és igazán tetszett. Következő évben összepakoltam, végül 2008-ban végleg ideköltöztem” – mesélte. 

„Az első évben egy ingatlanos céget indítottam, lakásokat újítottunk fel, ilyesmi. Aztán amikor lett egy kis időm és körülnéztem, úgy éreztem, lenne piaci rés egy ír pub számára” – emlékezett vissza az ötlet megszületésére.

„Akkoriban csak egy ír és egy skót pub volt a városban, ezek elég jól mentek. Úgy gondoltam, lenne hely egy elsősorban az ételekre és a zenére koncentráló, kicsit idősebb ügyfélkört megcélzó ír helynek” – tette hozzá Charles Griffin. 

Az első évek 

A pub nyitása utáni első időben a közönség nagy részét a sport kapcsán és az expat közösségben megismert barátok, ismerősök adták. 

„Őszintén szólva az első három évben bárhogy elsülhetett volna a dolog. Voltam én, Zoller Elvira, aki ma is velem dolgozik és Elek, a szakács – nagyjából így hárman indultunk és talán még két-három kisegítővel. Kemény kezdeti időszak volt” – mesélte. 

Az első években emellett elsősorban a Budapesten tanuló ír egyetemistákra építettek: „Nyitás után ők adták a törzsközönség jó részét és persze az őket meglátogató családtagok, rokonok, barátok. A turizmus akkor még nem pörgött ennyire.” 

Az áttörés a harmadik évben történt meg, ekkor lett nullszaldós a pub, ami ma a turizmusnak hála elég jól megy. „Egyre ismertebbek lettünk a sportközvetítéseknek és a hétvégi élő zenének, no és persze az ételkínálatnak köszönhetően.” 

Külföldiként az élet Budapesten 

Charles Griffin szerint a vállalkozásindítással nem volt gond, még úgy sem, hogy magyarul igen keveset beszélt. Ami Budapestet illeti, jó véleménnyel van a városról. 

„Nagyon biztonságos hely. Amikor itt van az ember, az az érzése, hogy talán nincsenek jelen a progresszív társadalmakra jellemző hatások, de nincs látható jele a bűnözésnek vagy a kábítószerfogyasztásnak sem. Nagyon biztonságos város éjszaka is” – vélekedett. 

„Budapesttel kapcsolatban az a furcsa, hogy a magyart a világ egyik legnehezebb nyelvének tartják. Én 10 év után sem beszélek túl jól. Sok többnyelvű ember él itt. Nagyon művelt emberek vannak Magyarországon” – tette hozzá udvariasan. 

Charles Griffin megemlítette még a 27 százalékos áfát és hogy mindenre adót kell fizetni, az ingatlanbérlésre is, ugyanakkor a rezsi általában alacsonyabb, mint Írországban. 

A magyar főváros vonzerejét szerinte nem az olcsóság adja, hanem az, hogy az ember megengedhet magának egy egészséges életmódot. 

„Először az időjárás vonzott ide. Jóformán egész évben nagyszerű. Igazi szabadtéri város, az emberek aktívak, rengeteg dolgot lehet csinálni. Az élet olcsó. Az elmúlt években felmentek a bérek, elsősorban a sok turista miatt, amire az Airbnb-nek is nagy hatása volt” – mondta. 

Az ír pubtulajdonos szerint a budapesti lakásbérleti díjak alacsonyak, azaz ír szemmel nézve a lakásbérlés nem drága, a heti bevásárlás sem vágja földhöz az embert és az éttermi étkezést is sokan megengedhetik maguknak. Nem beszélve arról, hogy a helyi sör is még csak 2 euró… 

(Fotó: Charles Griffin)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4414975254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2019.07.24. 08:00:24

szimpatikus figura, es jo, hogy hosszu idore tervez... a magyar vallalkozok nagy resze rovid idon belul akar milliomos lenni.

Golf2 2019.07.24. 08:25:07

Charles Griffin megemlítette még a 27 százalékos áfát és hogy mindenre adót kell fizetni, az ingatlanbérlésre is.. De jó hely!

2019.07.24. 09:32:14

@Golf2: Úgy néz ki, ő jól érzi magát Magyarországon, te viszont nem. Mi lenne ha cserélnétek?

Benikuty 2019.07.24. 10:03:15

@feketeeper: Én például jól érzem magam itthon, de ettől függetlenül nem kicsit zavar, hogy az állam mindenféle járulékok címén gyakorlatilag meglopja a vállalkozásomat. A 27 % ÁFA pont tökéletes módja a polgárok kirablásának, főleg élelmiszer esetében. Vagy talán nem kirívó ekkora adót létfontosságú termékkörre kivetni? Nem egyedülálló ez világviszonylatban? Erre hazudj valamit!
Te pedig ezen a blogon érzed magad jól (jogod van hozzá), attól függetlenül, hogy lassan mindenki levegőnek néz téged, akkora ökörségeket irkálsz, ráadásul cinikusan. Innentől kezdve én sem olvaslak, írni pedig nagyon ritkán szoktam.

Arthamyr 2019.07.24. 10:09:19

"Mihez kezdjen egy ír határátkelő a magyar fővárosban?" - Ha már pubot nyit (nagyon helyesen), akkor árulhatja az ír whiskeyipar nemes termékeit. :)

"a heti bevásárlás sem vágja földhöz az embert és az éttermi étkezést is sokan megengedhetik maguknak" - Ez mondjuk Írországban is így van. És ha nem az Atlanti-óceánba lógó helyre megy Európán belül, akkor olcsónak fogja találni.

Arthamyr 2019.07.24. 10:20:41

@Golf2: Ennek ellenére is olcsó, mint azt le is írja többször is. A kevés 127%-a is kevés marad.
Itt az ÁFA 23%, nem olyan hatalmas a különbség (igaz, sok alapterméken nincsen ÁFA). Cserébe az alkoholra elképesztően magas adók vannak (egy pubot üzemeltetőnek ez szempont), drága az élet, abba meg belegondolni is rossz, hogy mennyibe kerül egy pub létesítésére alkalmas hely bérlése, berendezése, arról nem beszélve, hogy itt azért lenne konkurencia is.

Csodabogár 2019.07.24. 10:34:30

@Arthamyr: Az ÁFA szemtelenül magas itthon az nem is vitás. No de valahol be kell hozni a hihetetlenül alacsony jövedelmadó kiesést. Gondolj csak bele a sokat keresők milyen jól járnak itthon a 16% jövedelemadóval! Ilyesmiről még Svájcban is csak álmodni lehetett, hogy a skandinávokat már ne is említsem.

Bredpitt Monika 2019.07.24. 10:43:10

Egy jo kis program ajanlo. Ide ellatogatunk, ha ferjem megjott...

Ez amugy itthon nagy elmeny, amikor lanyom is bekohet velunk egy barba...
kint meg a strandon sem ulhetett le velunk, ha mi alkoholt fogyasztottunk a barban, o a kis fagyijaval kulon kellett, hogy vonuljon....

Arthamyr 2019.07.24. 10:59:18

@Csodabogár: Annyira jól nem járnak, mert attól, hogy az SZJA alacsony, még mindig van sok másik bérre rakódó teher, az SZJA csak kis része. Ha 0% lenne az SZJA, akkor is 30% körüli lenne az elvonás.

Arthamyr 2019.07.24. 11:06:13

@Bredpitt Monika: Ez hogy van? Bementek az étterembe, és akkor a lányod átültetik külön terembe, ha kértek egy-egy pohár bort? Vagy csak az olyan helyről vannak kitiltva, ami elsődlegesen alkoholfogyasztásra van?

Din Serpahis 2019.07.24. 11:11:46

@Csodabogár: hat azert Svajcban ennel joval alacsonyabb szja kulcsok vannak, foleg ha valaki jo kantonban lakik. Meg ugy osszesitve is... En a bruttom 80 szazalekat megkapom.

Bredpitt Monika 2019.07.24. 11:27:31

@Arthamyr: ez jó kérdés, mert ültünk étteremben, ahol volt bárbult is és az asztaloknál meg rendeltük az ételt, de meg nem mondom neked, hogy alkoholt is ittunk e, szerintem igen...

azt tudom, hogy még 35 évesen is meg kell mutatnom a bárokban a személyimet (útlevél, jogsi stb) ha este szórakozni mentünk, nagyon szigorúan vették......

nem tudom a pontos szabályokat, megmondom őszintén,
itthon sem tudom mi a pontos szabály, talán másfél éve voltunk egy haverommal, férjemmel, meg lányommal itt Budapesten bar hoppingolni, volt egy hely, ahová már este 10 után értünk (7. kerületben egy körfolyosós házat vett meg a tulaj , ahol diszkó is volt) és az ajtóban azt mondták, akkor bejöhet a lányom, ha vacsorázunk is....de nekem úgy tűnt, hogy ez nem volt szabályos, rajta kívül nem is láttunk gyereket

majd jön az amerikai szekció és megmondja, tényleg nem tudom mi a szabály napközben egy olyan étteremben, ahol alkohol is van.......azt tudom, hogy kint nagyon betartják a szabályokat,

egyszer Szent Patrick napján buliztunk egy ír kocsmában, a kezemben egy koktél volt, közben az utcán egy igazi ökölharc kezdődött, ilyet nem sokat lát az ember, ki is mentem a pohárral a kezemben, kb öt mp múlva már ott volt a pincér és azt mondta, hogy szépen kér, hogy jöjjek vissza, mert 50 dollárra is megbüntethetnek, ha a pohár a kezemben van az utcán.....

ha jól emlékszem bevitte nekem a poharat, az ökölharcot nem akartam kihagyni, csak tv ben lát az ember ilyet, elég durva volt látni, ahogy egymásnak esnek, fájdalmas élmény lehet valakit arcon csapni ököllel (mindkét félnek nyilván)

Arthamyr 2019.07.24. 11:39:22

@Bredpitt Monika: Biztos nagyon jól tartottad magad. :) Meg ott 21 év a korhatár, ugye? Azért 20 évesnek látszani lényegesen egyszerűbb, mint 17 évesnek. :D

Dublinban elég szigorúan betartatják, bár nem tudom, miért olyan jó ez, szerintem csak lustaság (ha már be sem engedik őket a szórakozóhelyre, akkor italrendelésnél nem kell szelektálni). A problémát nem igazán oldja meg (vagyis részben lecseréli egy másik problémára), mert így az utcán partiznak, ugyanúgy van cigijük, piájuk, rossz esetben valami hordozható, baromi hangos zajkeltő eszközük is. Van pár szórakozóhely, ahol kint az utcán áll a hosszú sor, és kb. mind fiatalkorú, lehet, hogy ott nem árulnak alkoholt?

Arthamyr 2019.07.24. 11:42:27

@Din Serpahis: A cég nem fizet ezen felül valami munkáltatói adót? Ha nem, az nagyon korrekt.

Shaktee 2019.07.24. 14:03:20

@Bredpitt Monika: Kezdodik a Mueller show, fingers crossed.

takarék-láng 2019.07.24. 14:42:37

@Benikuty: "A 27 % ÁFA pont tökéletes módja a polgárok kirablásának, főleg élelmiszer esetében."

- cserebe sokkal kevesebb a tobbi ado mint nyugaton.

" Vagy talán nem kirívó ekkora adót létfontosságú termékkörre kivetni?"
- ha megtermeled magadnak, nincs ra ado.

" Nem egyedülálló ez világviszonylatban?" - de.

takarék-láng 2019.07.24. 14:55:21

@Arthamyr: szerintem is a laza magyar jogszabalyok miatt jott ide az ir pali pubot uzemeltetni.

takarék-láng 2019.07.24. 14:59:41

@Bredpitt Monika: "kint meg a strandon sem ulhetett le velunk, ha mi alkoholt fogyasztottunk a barban, o a kis fagyijaval kulon kellett, hogy vonuljon...."

- szoval nem lathatja, hogy alkoholt fogyasztanak mellette, de a kihivo, megbotrankoztato gay pride, melegfelvonulason resztvehet kis korusaga ellenere is.

Erdekes hely lehet az a "kint".

Shaktee 2019.07.24. 15:18:07

@takarék-láng: Miért gondolkozol ilyen sokat a gay prideon?

Hogy jon ez ide?

Zak 2019.07.24. 15:45:40

@takarék-láng: mi a faszom köze van a szexuális beállítottságnak a korhoz? Miért ne láthatna egymás kezét fogó lányokat egy fiatal? Bebuzul, vagy mi lesz?
"de a kihivo, megbotrankoztato gay pride," - csak neked az.

- cserebe sokkal kevesebb a tobbi ado mint nyugaton. - nem, nem kevesebb. Az SZJA hazugság, mivel a munkáltatónak a bruttó béreden túl még van a 27%-os szuperbruttó. Szóval a látszólag 33.3%-os levonás az inkább 50% körüli lesz, ami jól mondtad, világviszonylatban is egyedülálló a 27%-os áfa mellett. Jó szar ország ez.

Arthamyr 2019.07.24. 16:01:41

@takarék-láng: "Szerintem is..." - Még ki szerint?

2019.07.24. 16:47:44

@Benikuty: Nem szoktam hazudni. Viszont amit eddig itt elmondtam, azt érdemben senki nem tudta cáfolni.
Nehezen tudom értelmezni, hogy meglopja a vállalkozásod az állam, mert ha jól emlékszem egy másik blogon azt olvastam, hogy nyugdíjas vállalkozó vagy, és alanyi adómentes, vagyis nem fizetsz ÁFA-t. De lehet, hogy rosszul emlékszem.
Azt könnyű kijelenteni, hogy csökkenteni kell az ÁFA-t, de akkor tessék már mellé tenni, hogy az így kieső költségvetési bevételt mivel kellene pótolni. Mert az nem működik, hogy Európa legalacsonyabb társasági adója gyakorlatilag a magyar, azért, hogy bevonzzuk a nyugati tőkét, ráadásul a 30 legnagyobb multi még ezt sem fizeti meg, mert csak 3,6%-os adóterhelésük van, aztán van az egykulcsos szintén alacsony SZJA, és akkor még a fogyasztási adót is csökkenteni kellene.
Nem vagdalkozni kellene, hanem reálisan gondolkodni, és tájékozódni mielőtt valamit leírsz.

taga_20 2019.07.24. 17:11:43

@Shaktee: szerintem kámingáutolni szeretne a droid, csak még ehhez sincs töke:)

Gazz 2019.07.24. 17:11:44

Írországból gyakorlatilag bárhová mész, meg fogsz rökönyödni, hogy milyen jó az időjárás. :-)

Gazz 2019.07.24. 17:11:44

@feketeeper: Ha nem a kiemelt multik közé tartozol, akkor a céged nyereségének kb 50%-át még ezzel az agyon ajnározott KIVA-val is elviszi az állam, adók és járulékok címén. Sajnos ebben élek. Ennyire magas adóprés sehol sincs. Te annyit hallasz meg ebből, hogy kicsi az szja, meg a nyereségadó. A valóság meg az, hogy ezek ugyan kicsik, de rengeteg ilyen kicsi van még ezeken kívül. Osztalékadó, járulékok. Mire a végére jutsz, és mindent befizetsz, csak a fele marad.
Na ez a gáz, ne dőlj be a propagandának.

taga_20 2019.07.24. 17:11:44

@Bredpitt Monika:

annyira okos, hogy még ékezetes és pöttyös betűk is vannak benne:)))

Shaktee 2019.07.24. 17:14:48

@taga_20: ugy latom en is :)

zene??

taga_20 2019.07.24. 17:21:00

@Shaktee: hétköznap van, ezé csak lájtosat tudok dobni.
persze, azé szép szám:)))

www.youtube.com/watch?v=j3qIBHStUc0

taga_20 2019.07.24. 17:21:01

@Gazz: szerintem várjál még pár évet, és ez visszafelé lesz igaz;)

Bredpitt Monika 2019.07.24. 17:21:38

@takarék-láng: csakugy mint nem kint, hanem itthon...

Elmehet a felvonulasra, de kint hagyjak a szulei a forgalmas soroksari uton, a jardan , amig ok piat meg cigit vesznek a NEMZETI DOHANYBOLTBAN......

erre gondoltal???

takarék-láng 2019.07.24. 17:41:23

@Arthamyr: "Szerintem is..." - Még ki szerint?"

- engem rohadtul nem erdekel, a csordaba nem fogok beallni. Igazsag igazsag marad, barmi is tortenjen.

taga_20 2019.07.24. 17:41:56

@Bredpitt Monika: a tijedben nincsenek, te ÉDES? ne baszz:)))

Shaktee 2019.07.24. 18:04:03

@taga_20: menjetek szobára taga oszt kelet india kámzsa! :PP

taga_20 2019.07.24. 18:26:28

@Shaktee: na dobok mék egyet, me látom műértővel állok szemben:))

www.youtube.com/watch?v=ti2XY-7j_aw

taga_20 2019.07.24. 18:26:28

@Shaktee: az a helyzet, hogy én nem tudok sokszor egyből válaszolni, me a helyi táncbizottság lecsekkol, hogy politikailag elég képzett vagyok-e:)))

Benikuty 2019.07.24. 18:52:50

@takarék-láng: -" cserebe sokkal kevesebb a tobbi ado mint nyugaton."
Ezt számszerűsítenéd, hogy ma is tanuljak valamit?
" ha megtermeled magadnak, nincs ra ado. "
Ez igaz, de az önellátás szimpla utópia. Amit termelek azt nem az ÁFA miatt teszem, hanem azért, mert kizárólag organikus növényvédelmet és talaj tápanyag utánpótlást alkalmazok.

Csodabogár 2019.07.24. 18:54:33

@Din Serpahis: A részletekre már nem emlékszem, de biztos több volt mint 20%. Igaz akkor még házaspár kötelezően közösen adózott és két fizetés szépen felment a magasabb adósávba.
A magam részéről, mint kivűlálló is, nagyon igazságtalannak tartom az egykulcsos jövedelemadót, mert aki minimálbéren van, annak biztos sok, az IT-snek meg röhej.

Shanarey 2019.07.24. 19:01:16

@Shaktee:

Látens homoszexualitás :-)

taga_20 2019.07.24. 19:26:16

@Shaktee: hu bakker! ez má 70-ben is ósdi volt:)

na, erre varrjál gombot! ez zene!:)))

www.youtube.com/watch?v=qpYW3qng78E&list=RDqpYW3qng78E&start_radio=1

FutureFry 2019.07.24. 19:43:18

@Arthamyr: @Bredpitt Monika:

Sok helyen a pénztáránál (pl Walmart-ban) láttam olyan táblát, ami azt mondta, hogy ha 40 alattinak nézel ki akkor alkohol (vagy cigaretta) vásárlása esetén igazolványt kér(het)nek. (A cigaretta és egyéb dohánytermékek korhatára egyébként a legtöbb államban 18 év, bár van ahol 21).

Shaktee 2019.07.24. 19:58:19

@taga_20: bluegrass soha nem osdi te tok :-)

Kulonosen Dr. Stanley nem

2019.07.24. 20:42:50

@Gazz: Ebben teljesen egyet értünk. Nyugodt lelkiismerettel ki lehet jelenteni, hogy az Orbán-rezsim az elődeinél sokkal szélsőségesebb, de mondhatjuk aljasabb neoliberális gazdaságpolitikát folytat. A magyar gazdaság terheit az agyonadóztatott munkavállalók, és a kkv szektor hordja a hátán. Elég csak arra gondolni, hogy ez a kormány gyakorlatilag csak a munkáltatók járulékterheit csökkenti, a munkavállalókét nem. Ma egy munkavállaló a bruttó bére után 33,5% adót, és járulékot fizet (amit az adókedvezmények családosok esetén mérsékelnek), míg a munkáltató 21%-ot. A munkavállalókat terhelő sarcban csak Románia előz meg bennünket. Mögöttünk pedig Németország van 31%-al.

Erről bővebben itt lehet olvasni:

mfor.hu/cikkek/makro/a-dolgozokkal-fizetteti-meg-az-orban-kormany-a-magas-adoeket.html

Shanarey 2019.07.24. 20:55:57

@Shaktee:

A tesómat sem hívom tesónak.

Shaktee 2019.07.24. 21:02:20

@Shanarey: nincs tesóm, sziszták vannak :-)

Shanarey 2019.07.24. 21:18:09

A híres magyar egészségügy, amely hű de jól teljesít, ja mégsem......

24.hu/belfold/2019/07/24/orszagos-onkologiai-intezet-sor-varakozas/?

Benikuty 2019.07.24. 21:29:50

@feketeeper: " Nem szoktam hazudni. Viszont amit eddig itt elmondtam, azt érdemben senki nem tudta cáfolni. "
Mást sem csinálsz, csak már ignorálnak téged.
"nyugdíjas vállalkozó vagy, és alanyi adómentes, vagyis nem fizetsz ÁFA-t. De lehet, hogy rosszul emlékszem."
Nagyon rosszul emlékszel, mert ilyet sehol nem olvashattál! Vagyis direkt teszed ezt, tehát hazudsz. Nem vagyok nyugdíjas Ha az lennék, járulékokat nem kellene fizetnem. Azt pedig, hogy nem kellene ÁFA-t fizetnem, már a vicc kategória. A kettőnek semmi köze egymáshoz, ne fárassz az ostobaságaiddal!

Dikusz 2019.07.24. 21:44:02

@Shanarey: Ez a valóság. Bár azt hozzá kell tenni, hogy ez a Kékgolyóban sok-sok éve így van. Voltam én is beteggel ott, tényleg az van, ami az egyik fotón látszik: harminc ember vár a sorára, és van öt szék...

"Az előző, „tombolás” verzió állítólag azért szűnt meg, mert a takarítók letépkedték a számokat és eladták őket." - bármennyire nincs bizonyíték rá, el tudom képzelni.

"Ennyi betegre miért ilyen kevés az orvos?" - jó kérdés, az a csoda, hogy még ennyi van.

Sorszámosztó: az itteni szakrendelőben is volt a reggeli vérvételhez. Egy ideje már nincs, időpontot kell kérni. Mondjuk áldatlan állapotok voltak, az volt a csoda, hogy nem bolondultak meg azok, akik a vizsgálatokat végezték...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.07.24. 21:58:24

@Arthamyr: az a szabaly, hogy barpulthoz (ahol szeszes italt is szolgalnak fel) nem ulhet 21 even aluli (tehat az, akinek nem szolgalhatnak fel alkoholt). Ha pl. egy csalad bemegy egy etterembe, ahol van barpult reszleg is, akkor a csalad nem a barpultnal fog ulni, hanem asztalnal, ahova - ha mondjuk a felnottek mar rendeltek italt - odaviszik az innivalot (legalabbis en ezt tapasztaltam nalunk CA-ban).
Mivel szigoru buntetest kaphatnak az ettermek, ha nem tartjak be a 21 ev szabalyt, ezert a felszolgalok pl. mindig kerik a szemelyi igazolvanyt (ami nalunk legtobbszor a jogositvany) fiataloktol. A bo'k egy nonek az szokott lenni, ha "she is carded", vagyis elkerik tole a szemelyit, mert eleg fiatalnak latszik :))

gabors 2019.07.24. 22:07:18

@Bredpitt Monika: "majd jön az amerikai szekció és megmondja, tényleg nem tudom mi a szabály napközben egy olyan étteremben, ahol alkohol is van.......azt tudom, hogy kint nagyon betartják a szabályokat,"

etteremben semmi gond nincs ha egy csoportban van "gyanus" koru valaki akkor annak elkerik (esetleg) az igazolvanyat es ha 21 alatti nem szolgalnak fel neki alkoholos italt ennyi.

Az usa-ban nincs erre szovetsegi szintu szabalyozas igy allamonkent mas es mas a helyzet de alapvetoen alkoholt arulo helyekre gyakran be sem engedik a 21 alattiakat de ez nem "torveny" hanem maga a szorakozo hely szabalyozza igy mert oket buntetik ... aztan vannak helyek (tancos/bulis) ahol mas modon oldjak meg pecset a kezfejen annak aki ihat (ez eleg durva mert akar napig nem jon le) de lattam olyat hogy csak UV fenyben latszo tintaval csinaltak kicsit humanusabb... lattam mar korhazhoz hasonlo karkotos dolgot amit ha leveszel nem tudod visszarakni...

A szabaly az hogy 21 ev alatt nem lehet alkoholt fogyasztani es nem lehet alkoholt eladni (sot ingyen adni sem) de hogy kiskoru hova mehet vagy nem mehet be az nem egyertelmuen szabalyozott. Sok helyen lehet enni es inni is egyszerre es semmi gond nincs avva ha a felnottek valami alkoholost isznak a gyerekek meg kolat... szerintem ez hasonlo Mo-hoz

Shaktee 2019.07.24. 22:10:59

@gabors: ki van ez találva...közben százak halnak meg naponta opioid overdoseban

sajnos nálunk is

gabors 2019.07.24. 22:11:17

@Shaktee: "@Bredpitt Monika: Kezdodik a Mueller show, fingers crossed."

ez nem nagyon lesz eleg a demokrataknak semmi uj semmi meglepo nem tortent Trump-ek siman nyertek ezt a csortet ...

akik eddig nem hittek el semmit a Mullernek azok ezek utan sem fognak egy szot sem elhinni ...

gabors 2019.07.24. 22:20:32

@Shaktee: "@gabors: ki van ez találva...közben százak halnak meg naponta opioid overdoseban

sajnos nálunk is"

itt nem latom az osszefuggest

SOT nagyjabol pont azok a szegeny tanulatlan feherek isznak is a legtobbet mint akik opioddal (korabban meth) besokalnak csak alkohollal tovabb tart es az ugyanott elhalalozo nagyszamu 50-55-os koruakat mar nem siratja senki ... mig a 30-asokat meg igen (ja az opiod hamarabb vegez a fuggovel mint mondjuk a sor)

gabors 2019.07.24. 22:25:53

@Shaktee: "Románia is cél? meglepett" erdelyiek mennek vissza most mar nem eri meg magyarnak lenni annyira mint a 90-es evekben (akkor is csak a viszonylagosan jobbert jottek) volt mar ilyen a 60-es evekben Dej idejeben is ott volt jobb ...

Shaktee 2019.07.24. 22:50:07

@gabors: meglehet, de erről nem ír a cikk..

Shaktee 2019.07.24. 22:51:36

@gabors: Nyerték a fenét, már megint túl sok Foxot nézel.

Bredpitt Monika 2019.07.24. 22:55:36

@Zsuzsi65: @gabors: @FutureFry: koszi, azert kivancsi lennek mi az a kor, amikor egy nore raneznek es azt mondjak: na tole nem kerunk ID t, erdekes ez a Wal-Mart os penztari kiiras

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.07.24. 22:57:51

@Bredpitt Monika: hat belolem mar kinezik, hogy tobb vagyok mint 21:)))

gabors 2019.07.24. 23:22:32

@FutureFry: "@Arthamyr: @Bredpitt Monika:

Sok helyen a pénztáránál (pl Walmart-ban) láttam olyan táblát, ami azt mondta, hogy ha 40 alattinak nézel ki akkor alkohol (vagy cigaretta) vásárlása esetén igazolványt kér(het)nek. .."

nalunk az elelmiszer aruhazban ahova en jarok MINDENKITOL elkerik az igazolvanyt sot az onkiszolgali penztargep nem is enged fizetni amig valaki oda nem jon es megnezi legtobszor meg be is gepeli a szuletesi idot a gepbe ... (pedig mar 50 felett vagyok)

mashol is elofordul amugy hogy kerik sot pl egyes benzinkutaknal ha valaki sort vesz akkor a jogsi hatuljan levo scankodot skennelik be ...

gabors 2019.07.24. 23:29:19

@Shaktee: "@gabors: Nyerték a fenét, már megint túl sok Foxot nézel."

mar tobbszor irtam hogy nagyon rosszul latod az usa-beli helyzetet ha minden igy megy tovabb 2025-ig trump lesz az elnok

A mai "meghallgatas" csak azoknak jott be akik eddig is trump ellenes demokratak voltak es nagyjabol tudtak mirol szol a Muller report... a Republikanusok megint teljesen ugyesen mindenfele elterelo hulyesegeket nyomtak amire Muller csak azt valaszolta hogy erre nem tud mit mondani ... Ezzel sikerult teljesen megkavarni az egeszet ... volt mikor 5 percig beszeltek egyetlen kerdes nelkul a Steel Reprotrol ...

ezen kivul kb 200szor "erre nem valaszolok" volt a valasz a kerdesekre ...

egyetlen egy tamadasra valaszolt igazan amikor a nyomozok politikai elkotelezettseget kertek szamon rajta a republikanusok (Nunez) de ez is pont arra volt jo hogy alaassa a jelentest ...

gabors 2019.07.24. 23:32:22

@Bredpitt Monika: sok helyen csak tul ovatosak es nem akarnak kivetelezni igy vegul mindenkitol kerik akkor is amikor mar tenyleg vicces... mint mar irtam az onkiszolgalo supermarket egy ilyen pelda ...

Shaktee 2019.07.24. 23:38:12

@gabors: Kalkuláld be a trumpodba hogy mindenki szerint jön a recesszió 2020-ban.

Így is nyerőnek gondolod a trágyát?

gabors 2019.07.24. 23:48:06

@Shaktee: "@gabors: Kalkuláld be a trumpodba hogy mindenki szerint jön a recesszió 2020-ban. "

ki az a mindenki ?

es mikor jon ? ha jon ? mi van ha csak 21-ben jon...

most az van hogy bizony a gazdasag eleg jo bar mar latszanak a gondok de azok akik a multkor Trump-ra szavaztak azok fogjak ez meg/belatni utoljara ...

Addig meg Trump osztja a kinatol beszedett "vamokat" a farmeroknak, tobbet nyerunk az uj NAFTAN epitjuk a falat hogy a migransoktol visszavegyuk a munkat meg a mittudomen micsodakat... es a MAGA nepe ujra valasztja Trumpot bar addigra mar 5 millioval tobben fognak a demokrata jeloltre szavazni ... Trump meg 1 vagy akar 2 allammal meg tobbet is megnyer mint a multkor ..

kozben a MAGA nep megvedi az usa=t a szocializmustol a kommunizmustol meg a barna boro noi migrans kepviseloktol ... (akik nem altalnak nem haza huzni oda ahonnan jottek)

nem orulok ennek de ez van/lesz MAGA "reality" election

Shaktee 2019.07.24. 23:52:55

@gabors: pluszban kamala szétkapja a grópert mint a szart a debaten, ha egyaltalan ki mer majd vele allni trump. Warren is..

Még a szánalmasak se szeretik a gyenge férfiakat akiket egy nő aláz.

Can you picture this?

Shaktee 2019.07.24. 23:58:05

@gabors: Tőlünk egy buznyákkal se kaptok többet, mexikótól sem, parasztvakitás volt az egész, s úgy látom megkajáltad te is..

gabors 2019.07.25. 00:09:11

@Shaktee: "@gabors: pluszban kamala szétkapja a grópert mint a szart a debaten, ha egyaltalan ki mer majd vele allni trump. Warren is..

Még a szánalmasak se szeretik a gyenge férfiakat akiket egy nő aláz.

Can you picture this?"

Csak nem igy lesz. Mint mar irtam a mi eletunkben meg egy fekete elnok nem lesz az usa-ban no talan ...

sokan masok is mint te valamiert ki/elo/ravetited a sajat nezopontodat vagy amit kivansz a valosagra (fuggetlen attol hogy esetleg racionlaisan neked lenne igazad) .... csakhogy azok akik szavazni is fognak azok mashogy latjak a trump tamogatoinak donto tobbsegenek egy noi elnok foleg egy fekete elfogadhatatlan ezek kozott jo sok no is van ...

ha ezek utan meg "impeach"-et is inditanak a demokratak akkor semmi eselyuk sem marad pont akkora fogja a senatus felmenteni mire a valasztas eljon es ha recesszio utne be akkor meg azt is demokratakra foleg a szocialistakra huzza Trump... es meg az is osszejohet hogy a house is vissza szal a republikanusokra ...

megerthetned hogy Californiat vagy New York-ot hiaba nyerik meg a demokratak meg nagyobb folennyel ha a kozepen vervoros marad az orszag (es meg minnesotat is elveszitik)

Shaktee 2019.07.25. 00:16:47

@gabors: impícs nem lesz. Nő pres bőven belefér ha el nem kúrják a demokraták, lehet fekete is.

S a kínai dologra se számíts nagyon, nem fogják hagyni hogy szétbacca az apple s sok más üzletet se.

Mindig elfelejted hogy douchebag nem véletlenül lett bankrupt ötször.

Errű ennyit olvtársam, a többit a főtárgyaláson :)

gabors 2019.07.25. 00:16:52

@Shaktee: "@gabors: Tőlünk egy buznyákkal se kaptok többet, mexikótól sem, parasztvakitás volt az egész, s úgy látom megkajáltad te is.." (amugy de meg de a NAFTANAL rosszab Kanadanak az uj megallapodas nem sokkal de osszesegeben rosszabb Justin titkolja?)

latom nem erted hogy mit irok, nekem nem kell megmagyaraznod mert azt hiszem kicsivel jobban kepben vagyok az itteni realpolitikaban (bar nagyon nem tetszik az irany) te meg valami llluziokban elsz

Trumpisztanban a valosag NEM szamit minden a latszat ... most peldaul megtudtuk az elnoktol hogy a kinatol beszedett penzt osztjuk ki a farmerok kozott es moresra tanitottuk Kanadat es Mexicot nem fogtok ratunk nyereszkedni .... (mondja trump)

Pont ezert nem sokat szamit hogy Kamela Harris vagy barki mas hogyan tud jobban vitazni mert jozan ervekkel nem lehet Trumpot es a tamogatoit semmirol meggyozni sot ugy csak vesziteni lehet ellenuk.

Shaktee 2019.07.25. 00:20:53

@gabors: A mai Mueller meghallgatás miatt minimum 5%-ot vesztett Trump azoknál a szavazóknál akik eddig a “sitting on the fence”.

Azért látok többet mert kicsit távolabbról nézem a dolgokat.

FutureFry 2019.07.25. 00:24:51

@Bredpitt Monika: @Zsuzsi65: @gabors:

Igen, van egy pár hely ahol be kell ütnie a pénztárosnak a születési dátumot a gépbe, de gyakran elég bemondani a dátumot (ha elég idősnek tűnik valaki). Mondjuk tőlem még néha elkérik azért az igazolványt, de az már (sajnos) ritkán van, hogy nem nagyon hiszik el a benne lévő információt. (Igaz legalább megváltoztatni nem próbálták meg, mint azt az amerikai CBP hivatal tette nemrég egy laoszi (hmong) lánnyal, mert nem hitték el, hogy annyi amennyinek az útlevele mondja [1]. (Még középiskolába is kellett járnia pedig már felnőtt volt :))

Az is érdekes volt, hogy egyszer egy repülőgépen kérték a mellettem lévő csinos 30-as hölgytől az ID-ját (mielőtt borral szolgálták volna ki), én meg mondtam, hogy szerintem nemzetközi vizek felett vagyunk itt talán nem kell :)

[1] www.thisamericanlife.org/679/transcript

Shaktee 2019.07.25. 00:30:11

@gabors: Kamala nem józan érvekkel vitázik, hanem brutálisan, dehisz láttad már párszor.

Shaktee 2019.07.25. 00:41:23

Ez egy elnök? A szabad világ vezetője?? No class, no brain, not in Obama class..

Trump Screams ‘Fake News,’ Hurls Personal Insults At Female Reporter For Quoting Mueller Testimony

theguardiansofdemocracy.com/trump-screams-fake-news-hurls-personal-insults-at-female-reporter-for-quoting-mueller-testimony/

gabors 2019.07.25. 00:48:36

@Shaktee: "@gabors: Kamala nem józan érvekkel vitázik, hanem brutálisan, dehisz láttad már párszor."

A vita egy demokrata elovalasztas elotti elo vita volt demokratak kozott ... (korabbrol nem lattam csak egy parszor a szenatusban talan kaliforniaiak tudnanak valamit mondani de itt megint nem nagyon lesz MAGA kepviselo)

Harom soros oszzetett mondatokat hasznal amiben tobb olyan szo kifejezes van amit az Idaho-i MAGA szavazo nem is ert ... azon kivul nem is erdekli hogy egy fekete jottment nem is amerikai fekete mit is mond ...

Tovabbra is azt mondom hogy olyan messzirol is rosszul latod nekem tobb szomszedom van aki Trumpra szavazott most ugyan mar ketto is panaszkodott hogy mennyivel ment fel az adoja

(szerencsere mikor ez szoba kerult en meg nem szavazhattam igy nem kellett meg hazudnom sem hogy kire szavaztam). A legerdekesebb a masodik generacios migrans akinek minden nagyszuloje europai ... kek galleros ketkezi munkas :-))

gabors 2019.07.25. 01:04:44

@FutureFry: " (mielőtt borral szolgálták volna ki), én meg mondtam, hogy szerintem nemzetközi vizek felett vagyunk itt talán nem kell :)"

en ugy tudom (illene kikeresni es labjegyzetelni de van ilyen nemzetkozi egyezmeny ICAO) hogy az a torveny szamit a repulon amikor levegoben van amelyik orszagban regisztralva van .. vagyis peldaul egy British Airways gepen mar 18 evesen is ihat valaki mig United Airlines esetleg betartja a 21-et mindenkinek akar Paris-ig

skye8 2019.07.25. 03:43:45

@gabors: remenykedek hogy a demokratak Nancy Pelosi ra hallgatnak Es inkabb a szavazo bazisukat probaljak boviteni impeachment helyett. Szerinted ki lehet eselyes trump Ellen?

gabors 2019.07.25. 04:15:35

@skye8: "@gabors: remenykedek hogy a demokratak Nancy Pelosi ra hallgatnak Es inkabb a szavazo bazisukat probaljak boviteni impeachment helyett."

Szerintem is bar ennek is megvan a maga veszelye, vagyis hogy egy aktiv reteg az "aktivistak" elpartolnak harmadik partra szavaznak vagy egyszeruen nem mennek el. Ezl nem csak az elnok valasztasnal de az osszes lejjebbi poziciokat is veszelybe hozzak kongresszus/szenatus/es az adott allami poszotok is ..

"Szerinted ki lehet eselyes trump Ellen?"

Sajnos erre nem tudom a valaszt. Most nekem ugy tunik hogy Trump barmelyik ellen ha nem is konnyen de nyeresre all. De valami dramai dolog barmikor tortenhet ... (pl adobevallasa kikerul, vagy a gyerekekrol derul ki valami korrupcio van eleg szennyes vagy csontvaz vagy bili ami borulhat).

De a jo es a rossz hir az, hogy mar csak 467-et kell aludnunk hogy megtudjuk ki a kovetkezo elnok.

Szabo T 2019.07.25. 07:51:43

@Shaktee: "Kamala nem józan érvekkel vitázik, hanem brutálisan,"

Pontosan. Feltesz egy kérdést, amire nem lehet igen/nem választ adni, majd a szavadba vág: Yes or no? Yes or no Mr. Shaktee? So you cannot answer my question.

Kiráz töle a hideg.

@gabors: Én sem szavazhattam múltkor, de majd most. Csak kire?? a CNN-en lesz demokrata debate jövö kedden és szerdán. BTW, a Trump-féle tax cut-ot én is nagyon megszívtam és senkiröl sem tudok a munkahelyemen, akinek bejött volna.

acycloren 2019.07.25. 07:52:00

@Shaktee: Pocahontas? Neki már befellegzett. Csalt, hazudott.

Miért is lényeges, hogy néger, nő, néger-nő vagy csillámf@szláma vagy transzgender-queer-furry legyen az elnök?

Trump nagyon szépen vezeti az országot, a gazdaság szárnyal, alacsony a munkanélküliség, nem tört ki a harmadik világháború, Jeruzsálemet gyakorlatilag elismerte Trump Izrael fővárosának.
Nincs ok a panaszra.

2019.07.25. 07:52:18

@gabors: Az egy nagybetűs SZEGÉNYSÉGI BIZONYÍTVÁNY ha a demokraták abban reménykednek, hogy Trump magánéletéről, családjáról derüljön ki valami negatívum, mert másképpen nem tudják leváltani az elnököt, aki egyébként jól végzi a dolgát.
Ennél még a magyar média ellenzék is jobb.

Shaktee 2019.07.25. 14:25:57

@acycloren: Nem fontos de lehetséges.

Persze odzkodnak a szánalmasok, s keményen rá is játszik erre a douchebag in chief.

Warren? A debate után kezdtem jobban odafigyelni rá.

Azt hogy miért szárnyal Trumpisztán: ..beleult a felfelé szárnyalo, Obama altal krealt gazdsagba.

Egy fia munkahelyet se vitt haza, csak vesztett.

Shaktee 2019.07.25. 14:26:59

@feketeeper: Sok disznosaga kiderult már a Trump klánnak.

Shaktee 2019.07.25. 14:28:16

@Szabo T: Trumpot is ki fogja rázni az ideg ha vitáznak - pont erre lesz szukseg.

Shaktee 2019.07.25. 14:29:12

@Szabo T: Szabad kérdezni hogy melyik államban élsz?

Shaktee 2019.07.25. 14:33:42

@feketeeper: "aki egyébként jól végzi a dolgát. "

Amihez eddig nyult az szarrá vált, gyuloli a vilag, megveti s lealázza.

A magadfajta fityesztrollok tapsikálnak hozzá.

Shaktee 2019.07.25. 14:39:31

Russians are still meddling in US elections, Mueller said. Is anybody listening?

www.cnn.com/2019/07/24/politics/russia-trump-election-interference/index.html

Shaktee 2019.07.25. 15:21:19

@acycloren: ", nem tört ki a harmadik világháború,"

Dél korea most jelezte hogy Trump haverja Kim most lott fel ket raketat..art of the deal, right?

Imádkozzunk hogy jol eldugtak a katonák a Gombot az instabil idiota elol..

2019.07.25. 16:01:25

@Shaktee: Igen, mindenki fidesztroll, aki nem klárikás pólóban jár.

Shaktee 2019.07.25. 16:34:57

@feketeeper: kuldesz nekem klárikás trikot? :-)))))))))))

Bredpitt Monika 2019.07.25. 16:37:31

@FutureFry: @gabors: @Zsuzsi65: érdekes volt ez a kis értekezés a 21 év alattiakról, gondolom egy nyugdíjas klub bárjában (ha van ilyen) nem kéri el senki az ID-t, na remélem, ott majd azért találkozom veletek (de inkább hamarabb szeretnék)......

Shaktee 2019.07.25. 16:39:19

@Bredpitt Monika: rtl:
Elso evad, negyedik epizod, de jofej a kis magyartanar tatabanyarol, neje is szimpi :-) meginnek veluk par akarmit :-)

Szegeny Angelatol + elont a depi.

Bredpitt Monika 2019.07.25. 16:40:28

@Shaktee: tegnap belenéztem a meghallgatásba, nem bírtam nézni, ahogy az az ember viselkedik, szerintem sajnálatra méltó volt......

Bredpitt Monika 2019.07.25. 16:45:05

@Shaktee: ??????? amúgy a csaj Petra és nem Heni, aki Hamburgban él, én csak hétfőnként nézem, valamiért nem megy nekem ez a neten való lógás (persze ez az oldal kivétel)

ha nagyon unatkozol linkelhetnél nekem valamit, már nagyon régen keresem a Kína Szindróma c filmet, Michael Douglast megnézem bármilyen filmben, de ebben ráadásul Jane Fondával játszott és baromi jó film volt.........na, ezt a filmet megnézem a laptopon is....

Shaktee 2019.07.25. 16:46:41

@Bredpitt Monika: Nem egy fiatal ember, ne feledd.

Shaktee 2019.07.25. 16:49:52

@Bredpitt Monika: Angéla aki mind a fiát s férjét is eltemette..

acycloren 2019.07.25. 16:51:10

@Shaktee: Iran és É-Korea Hussein Obama alatt pofátlanodtak el. A kenyai elnök idején folyton hátrált velük szemben az amerikai külpolitika.
Érdekes, hogy Trump sikeres gazdaságpolitikáját Hussein Obama által beindított folyamatoknak tulajdonítod, de az iráni és koreai atomválságot és ballisztikus cicázást (ami sok évvel Trump előtt kezdődött), Trump nyakába varrnád.

Hillary elnöksége esetén már a nukleáris hamut söprögetnéd az ablakpárkányról.

Shaktee 2019.07.25. 16:54:44

@acycloren: Sok sara van mindenkinek, semmi nyakba varrás..

A gond az hogy egy cezaromániás, bankrupt, noket fogodoso tetu kezeben van a világ sorsa.

Shaktee 2019.07.25. 16:57:20

@acycloren: " Trump sikeres gazdaságpolitikáját"

Nincs ilyen.

Barack Obama a neve, trumpli hasznalta allandoan a kozepso nevet a szánalmasak nagy oromere.

2019.07.25. 17:31:28

@Shaktee: "Barack Obama a neve"
A jelenlegi elnöké pedig Donald Trump.

2019.07.25. 17:31:31

@Bredpitt Monika: Van olyan ország, amelynek nem akarod meghatározni a politikai berendezkedését, a parlament, a kormány összetételét, és a kormányfő személyét?

Shaktee 2019.07.25. 17:35:40

@feketeeper:

"A jelenlegi elnöké pedig Donald Trump."
Thanks to Putin, mint tudjuk a Mueller jelentésbol.

Baracknak nem volt szuksege ruszki robotokra, ingatlan dealre moszkvában, pisis videokra hogy elnok legyen.

Bredpitt Monika 2019.07.25. 17:44:30

@Shaktee: köszi, rendes gyerek vagy.....

Shaktee 2019.07.25. 17:46:57

Tudósítás az onkológiáról
https://index.hu/…/orszagos_onkologiai_intezet_sorszam_bet…/

Húsz évvel ezelőtt sajnos az én apám is járt az Onkológiai Intézetbe. Olykor elkísértem, és őszintén szólva, már akkor sem tetszett, amit ott láttam. De az még elment. Magyarországon az élet alapállapota amúgy is a „még elmegy”. Ami még elmegy, az nekünk már elfogadható. Ebbe születünk bele, ebben halunk meg. Fokozatosan szokunk hozzá a rosszhoz, olyan dolgokhoz, amelyeknek legfeljebb kivételként szabadna megtörténniük. Ahogy beszélnek velünk. Ahogy bánnak velünk, ahogy törődnek velünk. És persze, ahogy mi tesszük ugyanezt egymással. Mert ez az egyetlen minta, amit ismerünk.
Mindenhol az állam, a politika a legfőbb mintaadó, többnyire a szülőt, a tanárt, a barátot is megelőzve. Mi állampolgárok nagyjából azzá válunk, amivé az állam tesz bennünket. Állattá, vagy emberré. Ugye nem kell ehhez példákat idéznem? A történelem tele van velük, sajnos a mienk is.
És ez most itt megint egy ilyen korszak.
Ami az Onkológiai Intézetben folyik, és persze általában az egészségügyben, az nem szervezetlenség, és végképp nem „sorszámprobléma”, az szándékosan előidézett nemzeti katasztrófa. Amikor apám az onkológiára járt, az odajárók embertelen betegsége még nem kapcsolódott össze ehhez a mostanihoz hasonló, a magyar állam által tudatosan előidézett embertelenséggel. Abban az országban, ahol egy ilyen kiemelt egészségügyi intézményben „Egy jellemző napon a várakozás hajnali öttől kezdődik a lépcsőházban.”, ott az állam már felmondta az állampolgárait kötelezően megillető emberi viszonyokat.
Orbánnak Európa legmagasabb áfabevételein, az agyonadóztatott hazai vállalkozásoktól elvont pénzeken kívül ott vannak az uralkodása kezdete óta egyvégtében beömlő EU-ezermilliárdok is. Ennyi pénz temérdek hasznos dologra lett volna elég: már mindenki számára érzékelhető látványos fejlődésre, az ország humanizálására, az európai élet és mentalitás sztenderdek fokozatos megközelítésére. Higgyük el Orbánnak, hogy ebből a tenger pénzből valóban csak ennyit tudott kihozni? Hajnali sorban állást az onkológia lépcsőházában? Higgyük el neki, hogy erről ő nem is tud?
Ugyan már, ebben az agyongyötört, általa szisztematikusan kifosztott, tudatosan félreirányított országban ő élet és halál urává vált, itt minden úgy történik, ahogy ő akarja. Ez a politikusi és emberi szörnyeteg azonban nem ismeri, nem látja az embert, nem egyszerűen a szenvedéseiket nem érzékeli, de még a létezésüket sem. Klasszikus pszichopata.
Na és azok, akik még mindig rászavaznak? Akik istenítik, éltetik, akik a médiájukban őt szolgálják? Róluk mit mondhatnék? Mondjam azt, remélem, ők is ott szoronganak az onkológián reménytelenül sorban állók, súlyos betegen, kimerülten, összetörten várakozók között? Igen, ezt mondom. Szenvedjenek csak az imádott vezérükért.

fotó: Gyerekonkológia – nem Amerikában, Kairóban

Bruck András

Shaktee 2019.07.25. 18:31:49

@feketeeper: FBI, CIA, NSA szerint a ruszkik már most nyuzsgnek mindenhol hogy Trump nyerjen, megint.

Trump igonoralja, probalja kirugni azokat a fonokoket akik Valoban be akarjak tomni a lyukakat a szocialis mediaban, kozossegekben, a valasztasi rendszerben.

Bredpitt Monika 2019.07.25. 18:42:42

@Shaktee: relax (jó ez a youtube, most repülök vissza a múltba)

www.youtube.com/watch?v=b8dy8tfUCEg

Shaktee 2019.07.25. 18:46:42

@Bredpitt Monika: :-) all relaxed sugar, thanks!*

Szabo T 2019.07.26. 05:58:48

@Shaktee: Szabad kérdezni hogy melyik államban élsz?

Dél-Karolinában

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása