oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 14. 06:30,  Nyitottság, tolerancia és Magyarország 95 komment

2019. július 14. 06:30 Határátkelő

Nyitottság, tolerancia és Magyarország

Vajon játsszon-e egy lány autóval? Vagy fiú babával? Kell-e külön fiú és lányrészleg a játékosztályokon? A kérdésre más választ ad Magyarország és mást a svédek, ami akkor lesz különösen érdekes, ha egy Svédországban élő magyar család hazalátogat.

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

lany_futball_foto_pixabay_com_finelightarts.jpg(Fotó: pixabay.com/finelightarts

Így történt ez Bandirepublic és családja esetében, így aztán a kislánya egy hipermarketben szembesülhetett a két ország eltérő megközelítésével.

„Emlékszem, a svéd kultúrsokk része volt számomra, hogy kint nincsenek fiú meg lány szekciók a játékboltokban, illetve a katalógusokban. Eleinte ez nekem picit erőltetettnek tűnt, de tegnap az élet bebizonyította, hogy nagyon is helyes ez a fajta semleges hozzáállás. 

A 7 éves lányunk az óbudai Auchanban nagy gonddal, minden részletre kiterjedően szemrevételezte a játékosztály kínálatát (42 perc). Éppen a kékkel jelölt (felirat: fiú játékok) polcok egyikénél időzött és a kisautókat nézegette. 

Jött egy nagymama a kis fiú unokájával, aki haladt volna tovább a sor másik vége felé. A nagyi gyorsan rá is szólt: 

- Ne menj oda, ott a lányjátékok vannak! Itt vannak a fiús dolgok. 

A lányunk ettől ledöbbent, majd félrehúzott bennünket és megkérdezte: 

- Ugye ezek nem csak fiú játékok? 

- Nem, ezek nem csak fiúknak valók - válaszolt rá jó hangosan a feleségem.” 

A teljes posztot a Bezzeg a svédek blogon találjátok

Kábult Kanada 

A Juharszirup blog szerzője két éve költözött családjával Torontóba, ahol a kezdetekkor meglehetősen furcsának találták az állandóan terjengő fűszagot. Aztán már nem volt annyira érdekes – az viszont már igen, hogy az észak-amerikai ország miként kezeli a marihuána legalizálását.

kanada_fu.jpg

„Liberty Village-ben, ahol az első hónapunkat töltöttük egy 20 emeletes házban, minden este erősen terjedt a fűszag. Annyira, hogy a teraszajtót nem lehetett nyitva tartani a szellőztetéshez. 

Ekkor még nem volt teljesen legális a fűpiac, de a rendőrség láthatóan nem nagyon üldözte a fogyasztókat. Ha valaki meg nem akart a feketepiacról vásárolni, az az orvosi füvet árusító helyeken tudta beszerezni a cuccot. 

Ilyen helyek ma is léteznek, vihetsz orvosi ajánlást, van olyan szolgáltató, ahol, ha 25 éves elmúltál, akkor kitöltesz egy nyomtatványt, hogy igen nekem fű kell, mert például álmatlanságban szenvedek és fűvel a zsebedben távozol. 

Voltak és vannak olyan helyek, ahol például telefonon lehet konzultálni az árusítóhellyel szerződésben álló orvossal, aki mondjuk az ország másik felén élt és ő felírja neked a füvet. 

Egyébként fogalmam sincs, hogy mi volt a legális szabályozás az orvosi marihuána vásárlása kapcsán, és mennyire alakították úgy a boltok a gyakorlatot, hogy az nekik megfelelő legyen, de a nagy tömegű telefonos orvosi konzultáció azt mutatja, hogy mindent megtettek, hogy az orvosi rendelvény valami abszolút formalitássá váljon. 

Már érkezésünk évében lehetett tudni, hogy 2018-ben jön a legalizáció és ezt sokan úgy értelmezték, hogy a rendőrség úgy sem lép fel már az árusítás ellen és egyre másra jelentek meg az illegális brick & mortar boltok, akik a pultból árulták a füvet. Lehetett is olvasni a médiában, hogy a rendőrség és Torontó város tucat számra zárta be ezeket a helyeket. 

De ennek nincs már jelentősége, mert Kanadában 2018 ősz óta legális a fű fogyasztása és a saját célra történő termesztés és bizonyos feltételek teljesítése esetén a nagyüzemi termesztés és nagytömegű árusítás. (...) 

Kanadában nagyon érződik az észak-amerikai praktikum és az üzlet mindent átható uralma. 

Itt már tavaly az egész ország a fű lázában égett, annyira, hogy konkrétan tőzsdén jegyzett vállalatok hatalmas gyárakat hoztak létre és ott termesztik a füvet. 

De már induláskor akkora volt a kereslet, hogy nem bírták az iramot, ami oda vezetett, hogy az online rendelések nem jöttek meg vagy nem időben, vagy nem annyi jött. Azóta egyre kevesebb ilyen hírt olvasni a kanadai neten, azaz a termesztők valószínűleg éppen intenzíven bővítik a kapacitásukat. 

Hogy az egész legalizálás jó vagy nem jó, azt mindenki döntse el maga. A holland rendszerrel összehasonlítva nekem az szimpatikus, nem az illegális kereskedők zsebét tömik a fogyasztók, mert ami a legális csatornákon keresztül jut el hozzájuk, azt legális körülmények között termesztették, azaz elég valószínű, hogy az adót megfizették utána. És ez nekem rendkívül szimpatikus hozzáállás a kormány részéről, valamint mutatja az üzlet mindenható hatalmát.” 

A teljes posztot (némi hollandiai kitekintéssel) itt találjátok.

Olvasni jó - és a bankok? 

Könyvet nyomtatni és terjeszteni nem olcsó mulatság. A fordítás esetében további nehézséget jelent, ha az adott nyelv vagy ország nincs annyira szem előtt. Ilyen például a magyar és a török irodalom esetében. Erről elmélkedett kicsit CyberMacs.

bogyo_es_baboca.jpg

„Jelenlegi nehézség pont azzal van, hogy míg a népszerű angol nyelvű kiadványokat lefordítják magyarra, addig a kevésbé népszerűek elmaradnak. A magyar, vagy éppen a török pedig teljesen peremkerületnek számít. Nem sok esély van arra, hogy egy magyar könyvet törökül olvasson valaki, vagy fordítva. (...) 

Török könyveket nem igazán lehet magyarul olvasni. 1-2 kivétellel. És ez szomorú, mert vannak nagyon jó könyvek. Vagy akár valamelyik történelmi esemény kapcsán is vannak érdekes könyvek. Jó lenne pl. a török hódoltság időszakáról olvasgatni a másik szemszögből. 

Szerencsére azért a Szulejmán sorozat hatására néhány török író könyve magyarul is elérhető. De ezzel az erővel akkor már a Tiltott szerelem c. sorozat alapjául szolgáló könyvet is kiadhatták volna… 

A másik irányba már jobban állunk. Köszönhetően talán annak is, hogy törökül többen beszélnek, mint magyarul. De annak is, hogy néhány lelkes fordító igazán lelkes. És fordít. 

Tarik Demikran nagyon sok gyerekkönyvet fordított törökre, míg Kirişoğlu Judit Áginak és Elevan L. Etinek a Bogyó és Babóca sorozatok török megjelenését köszönhetjük. 

Mindkettő (mindhármuk) könyve a Yapı Kredi bank kiadásában jelenik meg. Ráadásul a Bogyó és Babóca annyira népszerű, hogy a könyvesboltban a gyereksarok az ő képeikkel van díszítve. 

Igen, jól láttátok. Ezeket a könyveket egy bank adja ki. 

Ez elsőre furcsának tűnhet, de jobban belegondolva... végül is, miért ne? Mindig jó, ha egy kiadó mögött olyas valaki áll, akinek van pénze. 

A Yapı Kredi Kültür (YKK néven lehet vele találkozni) nemcsak könyveket ad ki, de más kulturális eseményekben is részt vesz. Ilyet más bankok is szoktak. Például a Garanti Bankasi koncerteket szervez, míg az Akbank pedig inkább kiállításokat is gyerek programokat, filmeket támogat. 

De amivel leggyakrabban találkozunk, azok mégiscsak a könyvek. A főhadiszállásuk az İstiklâl Caddesi közepén van. 2017-ben újították fel a boltjukat, ami most így igazán hangulatos lett. Itt található a Bogyó és Babóca díszítésű gyerekszoba is. Az emeleteken pedig kiállítás látható.” 

Az ennél jóval hosszabb és részletesebb posztot (kifejezetten érdekes ábrákkal) itt találjátok.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Kanada Svédország Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9514942760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2019.07.14. 07:33:11

"a svéd kultúrsokk része volt számomra, hogy kint nincsenek fiú meg lány szekciók a játékboltokban, "

na ne ma !!!!!

ekkora gondja nincs sok milliard embernek ....

Hari Seldon 2 2019.07.14. 09:16:47

Első: tényleg erős a kontraszt a magyar és svéd hozzáállás között. Bár az a gyanúm, hogy a magyar mami is "túltolta" a dolgot. Itt mondjuk nincs kirakva és kiszínezve a fiús és lányos játékok, de célszerűen tematikusan vannak felrakva a dolgok, így nyilvánvalóan egymás után következnek lego, playmobil, autós témák, babás témák, társasjátékok stb...

Din Serpahis 2019.07.14. 10:29:51

Négerkocka, Úristen, most tényleg ilyenen kell rugózni? A svédek szerintem nem normálisak, nagyon túlpörgetik ezt a dolgot...

Dikusz 2019.07.14. 11:04:46

@kronikas: Későn keltél, @gabors: meg le sem feküdt.:)))

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.07.14. 11:41:19

@feketeeper: van kedved bővebben kifejteni, hogy miért örülsz ennek? ez a hozzáállás rejt magában valami veszélyt szerinted?

én nagyon fontosnak tartottam, hogy a lányom ne érezze rosszul magát és ne legyen megbélyegezve azért, mert történetesen kocsikkal szeretne játszani vagy érdeklik a "fiús" játékok.

neked mi a véleményed?

kardio1 2019.07.14. 11:51:42

@bandirepublic: a nagymama terelte direkt az unokáját a fiús játékok felé, vagy csak segített neki, mert tudta, hogy úgyis kisautót keres, ő meg tudta, hogy merre találja ?

Csodabogár 2019.07.14. 11:54:44

@Din Serpahis: A svédek sok minden mást is túlpörgetnek, de ők már csak ilyenek. Más ország más emberek és szokások, vagy megszokod, vagy megszöksz..-)
Ja és nem kötelező mindenben követni azt amit ők csinálnak, még ha ott élsz akkor sem, miután őket totál nem érdekli, hogy ki mit csinál és ez a jó bennük.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.07.14. 12:00:17

@kardio1: ezt tőle kéne megkérdezni, én nem tudom. de a lányomat ettől függetlenül rosszul érintette. csak 7 éves

kardio1 2019.07.14. 12:05:18

@bandirepublic: azért kérdezem, mert lehet (mondom: lehet), hogy csak ti gondoltátok túl.
Szerintem egyik véglet sem jó, a kizárólagos ideológiák meg pláne nem. Innen nézve Svédország is végletesnek tűnik ebben a kérdésben.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.07.14. 12:08:06

@kardio1: azt mondod egyezzünk ki egy döntetlenben? ;)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.07.14. 12:22:36

@Hari Seldon 2: “Itt mondjuk nincs kirakva és kiszínezve a fiús és lányos játékok, de célszerűen tematikusan vannak felrakva a dolgok, így nyilvánvalóan egymás után következnek lego, playmobil, autós témák, babás témák, társasjátékok stb...”

Átmentem a legnagyobb stockholmi bevásárlóközpontba, benéztem két játékboltba – a harmadik tavaly tönkrement – és ugyanezt tapasztaltam. Az időpont – d.e. 11 - miatt kevesen voltak, de az a három kislány, aki a mamájávál volt, a rózsaszín színben – bizony, bizony - domináló babás polc előtt nyüzsgött.

feketeeper : “nem fertőzte meg ez a svéd mentalitás.”

Nem kimondottan svéd mentalitás. Sima polgárpukkasztás. A svéd médiában megengedett, sőt szorgalmazott a „felfelé rúgás”, mint pl. a konzervatív elit kritizálása. Velük együtt szabad préda a tehetősebb, műveltebb kispolgár.

Din Serpahis: “A svédek szerintem nem normálisak, nagyon túlpörgetik ezt a dolgot...”

Egyes svédek… ugyanis mint mindenhol máshol ott van a csendes többség, akik a konfrontációt elkerülendő kommentár nélkül figyelik a „kettősök” ámokfutását. „Ki kell várni, amíg elmúlik” – mondja erre a szomszéd.

A manapság istenített Ingmar Bergmant „jövedelem eltitkolás” vádjával bilincsbe verve vitte el a rendőrség a Drámai színház irodájából, évekig élt emigránsként külföldön.

(en.wikipedia.org/wiki/Ingmar_Bergman )

Az ABBA Eurovíziós győzelme (1974) után nem volt ajánlatos nyilvánosan a kedvelőik közé tartozni, a kommersz zene sikerétől „feldühödött néptömegek” követelésére (” a progg” mozgalom) az 1975-öst - muszájból - egy félreeső helyen tartották, az 1976-osra pedig be sem neveztek. Ma az ABBA múzeum az egyik legnagyobb attrakció Stockholmban.

en.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_1975
en.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_1976

2019.07.14. 13:17:50

Kultúrsokk?
Miért kellene a Föld összes országának a lakosságának egyfajtának lennie?
Bőrszín, nem, felfogás, mentalitás stb.
Miért kultúrsokk az, hogy Magyarország nem Svédország?
Magyarország sosem volt Svédország és nagy valószínűséggel sosem lesz Svédország sem felfogásban sem területileg.
A világ nem csak fekete és fehér és nem csak ehhez a kettőhöz kell tartoznia az emberiségnek.
Különbözőek vagyunk.
A dél-európaiak sem fognak soha semmiben hasonlítani a svédekre.
Néha az az érzésem, mint amikor a Kádár-érába csöppennénk vissza és mindenkinek fel kell öltözni úttörő jelmezbe piros nyakkendőben, síppal, mert valaki ezt egyszer megálmodta, hogy ez a jó. Aztán felvonulni április 4-én, május 1-én meg november 7-én.
Miért nem lehet elfogadni azt, hogy Magyarországon meg nem az van és nem az lesz, mint Svédországban? Mert nem vagyunk svédek.

Kb. ugyanez, hogy a svédeknél ez van németeknél az van, usában meg amaz van.
Basszus, de tényleg akkor a svédek miért nem főznek gulyást?
Miért nem ismerjük a svéd vizipóló válogatottat?
Ez a két kérdés is van akkora kultúrsokk, mint amiről a blog szól.

gabors 2019.07.14. 13:58:01

@Pár dollárral többért: "Ez a két kérdés is van akkora kultúrsokk, mint amiről a blog szól."

uj lehetsz ....

amugy mirol szol blog ? ezt mar sokan porbaltak ki/meg magyarazani, de ez uj ... (meg a mai poszt sem errol szol mert 3 kulonbozo van am.... )

2019.07.14. 14:24:42

Négerkocka?
Ennek nevezte el valaki.
Negro cukorka megvan?
Az is meg van, hogy Amerikából jött egy néger és a közértben észrevette a Negrot és meg volt lepődve?
Most akkor nevezzék át, amikor semmi köze a négerekhez és semmilyen hátsó gondolat nem volt amikor ezt a nevet kapta?
Ja mert mostanában az trendi, hogy ők úgy gondolhatják, hogy...
Ja sértődésre adhat okot...
Attól, hogy ők mit gondolnak, mi meg pont nem azt gondoljuk róla. Különben meg kérdezze meg, azért van a szája meg a hangszála, biztos hogy kielégítő választ fog kapni, hogy miért negro lett a neve.
Hát kb. ennyi.
Kultúrsokk.
Gondolj bele, ha mindenhol ugyanaz az egyenruha lenne, meg úgy minden egyforma lenne az élet minden területén, akkor az lenne az egyenvilág.
Akkor nem lenne kultúrsokk, de kultúra sem lenne.

Shaktee 2019.07.14. 14:36:04

@gabors: S lőn világosság? Mi okozta az áramszünetet?

Shaktee 2019.07.14. 15:38:32

Ki a szőke hölgy a Prince jobb oldalán?

Go Roger!

gabors 2019.07.14. 16:44:21

@Shaktee: "@gabors: S lőn világosság? Mi okozta az áramszünetet?"

nem tudom talan a ruszkik gyakorolnak ... (de volt a egy jo par jo meleg nap a heten ... igy a tulterheles boven elkepzelheto)

de itt nem volt semmi gond (igaz me 30 merfoldre lakunk jo 50km minium ... es nem ConEdison a szolgaltato)..

arncht 2019.07.14. 16:46:24

En nem emlekszem sehol fiu es leany reszlegre, ami viszont idegesit, hogy nem a gyerek donti el lassan, hogy mit szeretne, hanem autozni es babazni is kotelezo, mert a pc korrekt hozzaallas ezt megkoveteli. Mikor lesz vege ennek az agymenesnek? Ugyanolyan szelsoseg, es nem veszi figyelembe, hogy masnak mas a jo, es hogy letezik mas ut is, kint amit ok preferalnak.

Shaktee 2019.07.14. 16:47:30

@gabors: tudom, csak midtown és upper west volt érdekelve..

Ez valami eszméletlen..

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151899699&t=9233731&openwith=1

2019.07.14. 16:49:19

@gabors:

A címben ez áll:

Nyitottság, tolerancia és Magyarország

Ám ha ezt inverz vizsgáljuk meg, akkor nem értem, hogy miért baj az, hogy nálunk nem az van, mint a svédeknél?
Magyarországról nézve nekem aztán tökmindegy mi van a svédeknél, ebből következik, hogy tolerálom azt ami ott van.
Viszont a tolerancia az nem valami egyirányú dolog, hogy csak azt lehet és kell tolerálni amit a svédek kitaláltak. Ha a svédeknél az van ami van, akkor miért nem lehet tolerálni azt, hogy Magyarországon meg máshogy van?
Effektíve miért csak egyféle társadalmi berendezkedés a jó?
Miért pont a svéd a jó?
Miért nem jó már az a rendszer skandináv országokban ami a hidegháború alatt volt?

Nem lehet teljesen eltérő kulturális társadalmakra ráhúzni ugyanazt a huzatot.
Miért kell fennakadni azon, hogy Magyarországon külön részlegben van a fiúknak és lányoknak a játékai?
Így szoktuk meg. Ha az a kérdés, hogy miért nem változtatunk rajta? Akkor visszakérdeznék, hogy miért kellene változtatni rajta?
Ez egy akkora trauma és tragédia, hogy így van?
Mert mehetünk tovább ezen a vonalon, a semleges WC meg stb.
Csak nincs értelme.
Mert mi lesz a következő? Legyen egy ruhaosztály? A fiúk majd felveszik a tűsarkút, combfixet, topot és a miniszoknyát?
Ez viszont már nem tolerancia kérdése, hanem hogy valaki vagy hülyét akar csinálni magából vagy nem.

AvéCézárVavan 2019.07.14. 16:49:27

@Din Serpahis: Láttál mán svédet közelrül?

Shaktee 2019.07.14. 17:16:03

@Pár dollárral többért: Maradjatok csak “így”, lőricestől , mindenestől.

Csodabogár 2019.07.14. 17:23:34

Bele merült a nép itt ebbe a játék dologba. Én ugye elég régen voltam gyerek, nem emlékszem a játék osztályokra. Viszont van egy fényképem kb. 4 éves koromból, amikor elmélyülten játszom egy játékautóval. Nem volt fiu testvérem. Én kaptam a technika szerető apámtól és olyan volt, hogy nem ment le az asztalról, mármint az autó. Nagyon élveztem. Persze voltak babák is meg állatok, mert mindez normális volt akkoriban egy gyereknél. Nem tudom miért kell ebből külön tudományt csinálni.

gabors 2019.07.14. 17:39:05

@Pár dollárral többért: nagyon okos vagy .... de ez kb a mai "post"nak (cikknek) a cime te meg blog-rol irsz ... es erre reagaltam mielott belem kotsz ,

irtad te ... idezem "Ez a két kérdés is van akkora kultúrsokk, mint amiről a blog szól."

erre valaszoltam csak amit irtam ...

amugy hol van az posztban (most hagyjuk a blogot ami NEM errol szol) hogy a sved a jo (jobb) ? ezt belekepzelted mint masok is. Csak MAS neked nem tetszik (lehet csak azert mert mas es nem ezt szoktad meg ettol lehet hogy jobb lehet hogy rosszabb )

gabors 2019.07.14. 17:45:26

@Dikusz: "@kronikas: Későn keltél, @gabors: meg le sem feküdt.:)))"

most (tegnap) eppen lefekudtem meghozza eleg koran ezert is ebredtem fel 1/2 ketto korul es mivel golf2 aludt beirtam az elso kommentet a mai posztra

bocs kronikas :-(((

Túl sok felhasználó 2019.07.14. 17:50:08

@Pár dollárral többért: Azért egy bizonyos kor alatt tényleg nincs értelme két külön ruhaosztalyt berendezni.

Shaktee 2019.07.14. 18:01:55

@Pár dollárral többért: Óvd a basi országát, évezredes hagyományait :)

Golf2 2019.07.14. 18:02:18

@Shaktee: Nem mernék Federerre fogadni,labilis.

Shaktee 2019.07.14. 18:12:32

@Golf2: 37 éves..Meglátjuk...nem akarom a szerbet látni ahogy veri a mellét ha nyer..

gabors 2019.07.14. 18:15:42

@Shaktee: "Go Roger!"

eddig epic :-)

ja amugy az is hogy egy napon van a Wimbledon donto es a Silverston F-1 (Hamilton azt mar megnyerte)

Shaktee 2019.07.14. 18:17:45

@gabors: Meg ott a krikett is a nejednek..

Golf2 2019.07.14. 18:23:09

@Shaktee: Én se,igazi balkáni gyerek,de szívósabb mint az úriember.

gabors 2019.07.14. 18:23:23

@Shaktee: "krikett"

mindenfele rovarokat nem engedunk be van jo szunyoghalo

Shaktee 2019.07.14. 18:26:44

@Golf2: roger kapaszkodik..eddig

gabors 2019.07.14. 18:35:10

@Shaktee: "@Golf2: roger kapaszkodik..eddig"

nem tudom de ha most meg lesz a break akkor Federernek egyre nehezebb lesz

Shaktee 2019.07.14. 18:37:50

@gabors: rázzák az öklüket a kedves balkáni drukkerek.
:(

gabors 2019.07.14. 18:42:55

szinte mindegy ki nyer mint irtam eddig is mar oriasi a jatek

Shaktee 2019.07.14. 18:45:49

@gabors: mindegy??? :)

Winner: £2.35 million

Runner-up: £1.175 million

Semi-finalists: £588,000

Quarter-finalists: £294,000

Fourth round: £176,000

Third round: £111,000

Second round: £72,000

First round: £45,000

Golf2 2019.07.14. 18:46:59

@Shaktee: Rég néztem ennyi teniszt még Sampres,Becker idejében.Djokovics óta nem.

Shaktee 2019.07.14. 18:49:03

@Golf2: roger neje mindjárt idegösszomlást kap :) A Mirka..

Golf2 2019.07.14. 18:58:48

@Shaktee: Jobb Roger,de labilis,mint mindig.

gabors 2019.07.14. 19:08:35

lement 4 ora es most jon a rovidites !!!!

gabors 2019.07.14. 19:11:34

@Shaktee: mindegy en nem kapok semmit ebbol :-) igaz adoznom sem kell utana mint nekik ...

de ugy tunik nincs tie break 6-6 nal ???

Golf2 2019.07.14. 19:12:09

@Shaktee: Szemét 1 méterről testre üt....Balkán

Golf2 2019.07.14. 19:13:03

@gabors: 12nél lenne,új szabály.

gabors 2019.07.14. 19:15:22

most mutattak tie-break at 12-12 addig is kettolvel kellene nyerni ..

de azt hiszem ilyen nem volt meg ....

gabors 2019.07.14. 19:16:50

@Golf2: "@Shaktee: Szemét 1 méterről testre üt....Balkán""

nem a balkan miatt hanem a 3.25 millio fontert :-)

gabors 2019.07.14. 19:19:01

break !!! beak break !!

Golf2 2019.07.14. 19:19:52

@Golf2: Szinte mindenki Rogernak drukkol vajon miért...Mert ez úri sport.

Golf2 2019.07.14. 19:26:35

@gabors: A Roger sose tette volna.

gabors 2019.07.14. 19:30:26

@Golf2: "@gabors: A Roger sose tette volna."

akkor hulye .... :-)

(amugy meg ha igan akkor legalabb elnezest is kert volna ennek a hianya inkabb a Balkan nem maga hogy testen talalta)

Túl sok felhasználó 2019.07.14. 19:32:54

@Shaktee: A svajci indexen - amit úgy hívnak, hogy 20Minuten - az a téma, hogy milyen blúzt visel Frau Federer.

gabors 2019.07.14. 19:33:50

azert erdekes hogy a posztbol megint az lett hogy hulye liberalisok meg a regi megszokott a jobb

de senki nem kommentalta meg hogy kanadaban legalis a fu ... :-)

Shaktee 2019.07.14. 19:44:17

@Golf2: Nem hiszem.

Vásárolnom kéne, sose lesz ebéd...

Shaktee 2019.07.14. 19:47:01

@Golf2: Mert aztán McEnroe olyan úriember volt a pályán, mi? :)

Golf2 2019.07.14. 19:53:30

@Shaktee: Már káromkodik a szerb,a mekenrot se szerettem.

Golf2 2019.07.14. 19:57:57

@Shaktee: Na most már egyre bunkóbb,1 darabig nem nézek teniszt.

gabors 2019.07.14. 19:59:41

na akkor 12:12 !!!!

gabors 2019.07.14. 20:02:02

tenyleg kitort a balkan most mar en is latom :-)))

gabors 2019.07.14. 20:04:53

@Golf2: "@Shaktee: Na most már egyre bunkóbb,1 darabig nem nézek teniszt."

akkor nezzel szinkronizalt uszast azt nem pontra jatszak egymas ellen es a viz alatt karomkodni sem nagyon lehet :-)

amugy ha nyer akkor pont belefer a karomkodas is ha meg nem akkor meg abba :-(

gabors 2019.07.14. 20:08:37

na igy nyert a szert .....

Shaktee 2019.07.14. 20:09:36

:) na, ennyike, egyé füvet novak

Arthamyr 2019.07.14. 20:29:20

@gabors: "de senki nem kommentalta meg hogy kanadaban legalis a fu" - Ha választani kellene, hogy legális fű legyen, vagy "svéd társadalom", nem kellene sokáig gondolkodnom. :) De most ezen mit lehetne kommentelni? A világ nagy részén nincs, nem is lesz, szomorú, de ez van.

gabors 2019.07.14. 20:41:53

@Arthamyr: "A világ nagy részén nincs, nem is lesz, szomorú, de ez van."

szokott jonni hogy haldoklik a liberalis nyugat meg hasonlok ...

igaz ma azok mar a fiu/lany jateknal elvesztettek a bogyokat es osztottak a liberalis/tolerans/(buzi mert csak olyan fiuk vesznek fel magasarku cipot ugye) norvegiat....

gabors 2019.07.14. 20:45:54

@gabors: bocs a norvegoktol itt ma a svedek voltak a hunyok :-))

Arthamyr 2019.07.14. 20:51:23

@gabors: Legális fű a haldokló, liberális nyugatnak is elég kis részén van, és sima fogyasztóként is eléggé pórul lehet járni.

Shaktee 2019.07.14. 21:06:49

@Golf2: Jó volt na :)

Már lányok pucsítanak párosban..

Shaktee 2019.07.14. 21:19:17

@Shaktee: Mik vannak, Gabriela helyi híresség, a double döntőben

youtu.be/8TfFyqlqlNs

gabors 2019.07.14. 21:28:21

@Arthamyr: " Legális fű a haldokló, liberális nyugatnak is elég kis részén van, és sima fogyasztóként is eléggé pórul lehet járni."

Nem eloszor, de itt fogalmam sincs hogy mit akarsz mondani, hogy fugg ossze a ket tagmondat. (az jelzokkel most nem is foglalkoztam hogy mit is jelent it a "kis/legalis/elggee porul")

Csodabogár 2019.07.14. 22:31:08

@gabors: Anno New Yorkban McEnroék szétverték a szállodát, miután Becker megverte. Az is egy maratoni verseny volt, 5-6 óra de Davis kupa nem Wimbledon. Te még kb. ovodába jártál akkoriban.:-)

Csodabogár 2019.07.14. 22:33:28

@gabors: Anno New Yorkban McEnroék szétverték a szállodát, miután Becker megverte. Az is egy maratoni verseny volt, 5-6 óra de Davis kupa nem Wimbledon. Te még kb. ovodába jártál akkoriban.:-)

Csodabogár 2019.07.14. 22:52:06

Elnézést! Totál úgy nézett ki mintha nem ment volna el.:-(

Hari Seldon 2 2019.07.14. 23:21:29

@Túl sok felhasználó:
Nincs különsösebb oka. Illetve amikor még origo-n volt a blog, akkor 2 nélkül volt, aztán valahogy így sikerült itt létrehozni. Aztán már hagytam így.

gabors 2019.07.15. 00:30:01

@Csodabogár: ne viccelj mar az 1987-ben volt .... most nem tudom hogy mi jarna talan koszonet? hogy annyira fiatalnak gondolsz hogy ovodaba jartam...

De ha Wimbledon-ra gondolsz 1980-ban Borg ellen akkor sem voltam mar ovodas

most amugy mit akartal ezzel nekem mondani hogy voltak hosszabb tenisz mecsek ? azt hogy McEnroe nem volt apaca? ezt mar regen tudtam ... talan mar ovodas koromban is bar akkor meg McEnroe meg nem is jatszott teniszt ugyanis majdnem olyan fiatal vagyok mint McEnroe

Dikusz 2019.07.15. 06:14:19

@gabors: McEnroe már nem fiatal... :)

gabors 2019.07.15. 14:26:10

@Dikusz: "
Dikusz 2019.07.15. 06:14:19
@gabors: McEnroe már nem fiatal... :)"

dehognynem 60 eves pont

De @Csodabogár: -nak mindenki fiatal aki a haboru utan szuletett :-)) en meg kimondottan ovodas vagyok McEnroeval egyutt

Dikusz 2019.07.15. 14:45:01

@gabors: Hét, ha a 60, vagy a 60+ éves óvodásnak számít, akkor én is az vagyok... .)))

kronikas 2019.07.17. 07:59:11

@gabors: nem baj! Apropó, tényleg bircamentes lett a blog komment szekció?

gabors 2019.07.17. 08:42:04

@kronikas: "@gabors: nem baj! Apropó, tényleg bircamentes lett a blog komment szekció?"

most meg nem fekudtem le de Golf megis megelozott....

azt hogy bircamentes a blog hogy erted ? a teljes blog.hu ???
bulgariat kizartak az internetrol ? rosszat nem kivanok a bircanak bar volt mar minden liberalis, szdszes, buzi, konzervativ, illiberalis, antidemokrata ... meg minden lehet most eppen valami zardaba vonul ???

javított állomány 2020.08.23. 10:12:55

@: A Negro cukorkát 1925-ben találta fel az olasz származású Pietro Negro Budapesten, akinek az a zseniális ötlete támadt, hogy a keménycukorka-termeléssel keletkező, egyébként kidobásra kerülő törmelékcukrot is fel lehetne használni.
De lehet hogy utána részt vett Mussolini afrikai hadjáratában. :-))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása