oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 11. 06:30,  Bazi nagy görög motorozás 32 komment

2019. július 11. 06:30 Határátkelő

Bazi nagy görög motorozás

Szokás mondani, hogy Kréta az istenek szigete, csak egy kicsit kölcsönadták az embereknek. Irén és Gábor több mint két évtizede szerettek bele Görögországba, nemrég pedig gondoltak egy nagyot és úgy döntöttek, megpróbálják, milyen lenne hosszabban is ott élni. Ami azért nem kis bátorság a görög gazdasági körülményeket elnézve, igaz, nem a semmire mentek. Mindjárt kiderül az is, hogyan jön ide a motorozás.

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_231.jpg

„A történet évekre nyúlik vissza. Majd’ 25 éve járunk nyaranta Görögországba. Mindkettőnknek tetszett/tetszik a görög „virtus”, nem komplikálnak túl semmit, minden dakszi és endakszi. 

Mindenre van megoldás, még ha egy kicsit tákolt is. Szeretjük, hogy soha nem rohannak, amikor nagyon siet/sietnek, egy fredo capuccino (ami kb. 50 perc) még belefér. 

Két éve egy motoros túráról hazatérve, ami Evia szigetén volt, eltökéltük magunkban, hogy legalább 365 napot szeretnénk eltölteni itt. Életünket ebbe az irányba kormányoztuk, és az égiektől is rengeteg segítséget és iránymutatást kaptunk.

A párommal állandóan azon tűnődtünk, Athén vagy Kréta legyen az új otthonunk, egész télen ezen vívódtunk. Vannak érvek és ellenérvek itt is ott is.

Athénban a rengeteg motoros barát, aki segítségével biztos könnyebb és zökkenőmentesebb lenne a beilleszkedés, illetve nem elhanyagolhatóan olcsóbb lakásbérlés lehetősége. 

Kréta, azon belül Rethimno, évek óta nyaralásaink helyszíne. Egyetemi város lévén nyüzsgő élettel. Viszont „csak” egy-két ismerőssel. Február közepén épp egy kutyás rendezvényen, az Eszkuláp Állatvédő egyesület örökbefogadó napján önkénteskedtünk, amikor a kérdés nem volt tovább kérdés.

Idén március 25-e ünnep volt Görögországban, görögjeink pedig Kréta szigetére terveztek túrát erre a hétvégére és a szállást Rethimnóba foglalták. 

Felgyorsultak az események. Tudtuk, hogy március 16.-án indultunk. Már csak az égiek segítsége kellett, az időjárás milyenségét illetően. 

Jelentem, ez is pipa. Remek időjárás a tervezett útvonalon. Amit elfelejtettem említeni, motorral vágtunk neki az útnak. Csomagjaink száma így korlátozott lehetett, tekintve a motoron 3 alukoffer van.

Az utat Pireusz kikötőjéig 5 nap alatt tettük meg, a görög részen kifejezetten arra fókuszálva, van-e olyan terület, ami varázsával megfog. 

Jelentem nem volt, IRÁNY KRÉTA!

A görögjeinkkel töltött hosszú hétvége után itt maradtunk. Szerencsére nem sokáig kellett szállodai vendégszeretetükre támaszkodni. A motoros klub révén új barátunk jelezte, hogy Ő márpedig kiadná lakását nekünk. (Ez itt, Rethimnóban maga csoda!) 

Kis munka még van a lakással, de április 10.-én beköltözhettünk. Hittük is meg nem is, azonban Ő a harmadik az általa ígért időt betartó görög.

MEGKEZDŐDÖTT KRÉTAI ÉLETÜNK, a kis teraszos házikóban! A párom arról ábrándozott, hogy legyen citromfa a kertben. És van!!!!

Szeles, esős napok következtek, de hideg nem volt, így ha lehetőségünk adódott, motorra pattantunk. Mára Nyugat-Krétát majdnem bejártuk keresztbe-kasul. 

Kedvenceink a kis hegyi falvak, egysoros utcáikkal, egymásra épült házaikkal. (Ahol mindig az az érzésed támad, biztos valaki kertjében motorozol.) 

A központi kávézókban, mindig érdeklődve kérdezik, honnan jöttél és mennyi ideig maradsz. Az itt töltött három hónap alatt az utcában lakók is elfogadtak, és mosolyogva köszönnek, ha találkozunk. 

Házigazdánk jóvoltából, rengeteg baráti és családi társaságban csaltunk mosolyt a körülöttünk lévők arcára. Volt már gulyásparti is, mi pedig úgy gondoljuk, hazaértünk!

Tervünk az, hogy amennyiben sikerül munkát találnunk, itt maradunk. Nagyon tetszik az általuk képviselt életforma, rengeteg inspiráló dolog történt velünk az eddig itt töltött három hónap alatt. 

Természetesen hozzátéve, van némi „hátországunk”, ami nélkül nekünk is azonnal a munkakeresés, albérlet stb. kínzó fejfájást okozó procedúrán kéne átesnünk. 

És igen itt sem fenékig tejfel munkát, lakást keresni, de az emberek nem a közösségi média virtuális világában élnek. Itt még „divat” beszélgetni ismeretlen ismerősökkel. Itt még összejönnek étkezni és közben jó nagyokat nevetni!” 

Akit érdekelnek Irén és Gábor napi kalandjai, azok az oldalukon követhetik a velük történteket.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Görögország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7814930086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2019.07.11. 07:46:28

Az alapötlet így nem hangzik rosszul. Szívesen olvastam volna a megvalósítás részleteiről is.

Golf2 2019.07.11. 08:02:04

Az eggyik legjobb hely volt.

Hari Seldon 2 2019.07.11. 11:13:51

Rethimno tényleg nagyon szép. Egyik alkalommal ott szálltunk meg, amikor nyaraltunk. Emlékszem, hogy a közeli Samaria szurdok nagyon kemény volt nyáron.

Csodabogár 2019.07.11. 17:47:36

Az elmult napokban elég sok szó esett a görögökről, választás, új kormány stb. Minden kommentátor kihangsúlyozta, hogy milyen nagy a munkanélküliség, huszonvalahány százalék. Elmerengtem, hogy vajon miért nem találkoztam soha sehol görög vendégmunkásokkal? Pedig utolsó munkahelyemen, kórház, tényleg minden nemzetiség képviselve volt.

nyuszigonosz 2019.07.11. 18:47:43

@Csodabogár: Mert nem Magyarország a pénzkeresési célország a görögöknek. :-)

nyuszigonosz 2019.07.11. 19:08:14

A mai poszt meg: írja a posztoló: "Nagyon tetszik az általuk képviselt életforma, rengeteg inspiráló dolog történt velünk az eddig itt töltött három hónap alatt"

Mondjuk kinek is nem tetszenek, csak úgy elmenni kirándulni és mivel tetszik, ott is maradni :-) Föleg, hogy ott a tenger, meg a citromfa a kertben. :-) Meg hát föleg amit a motorosok szeretnek, az a sok sok kanyargós út.

Csak az olyan dolgok, hogy az elhagyott házzal/lakással mi is történik tovább, meg a megélhetési költségek esetleg munkával történö keresése mennyire lehetséges ott, na ezek a dolgok lennének érdekesek, csak hát nincsenek a posztban.

nyuszigonosz 2019.07.11. 19:13:04

@Shaktee: Ez melyik nyelven is akart lennI? És mit is akart jelenteni?

Shaktee 2019.07.11. 19:58:44

@nyuszigonosz:

Nem magyaroszagrol irt, inkább arrol ahol mostanaban jart, nyugaton - hiszen sokat utazik.

Gorogoket nem nehéz osszeteveszteni mediterrán, arab emberekkel, talan azert nem erzekelte oket...

nyuszigonosz 2019.07.11. 20:20:12

@A csida az a lúnak a fija:
:-) Ismerem, Zoli, de tényleg sosem jutott a Pató Pál a görögökkel kapcsolatban eszembe.

Shaktee 2019.07.11. 20:21:26

@nyuszigonosz: Buta dolog a pato palos hasonlat, sok gorogot ismerunk itt, dolgoznak mint állat.

nyuszigonosz 2019.07.11. 20:22:34

@A csida az a lúnak a fija: @Shaktee: Látom figyelmetlenül olvastam @Csodabogár: írását.

Meg hát azthiszem jó pár évizede él Csodabogár Budapesten, igaz, sokat utazik.

Amúgy meg, görögök vannak mindenfelé.

kardio1 2019.07.11. 21:14:00

@nyuszigonosz: túlzottan német fejjel gondolkozol :)

Shaktee 2019.07.11. 21:27:41

@kardio1: :=) kicsit szegletesek de igy szeretjuk oket :P

Csodabogár 2019.07.11. 22:47:41

@nyuszigonosz: Nem is itthonra gondoltam, hanem pl. Svájcra, ahol a munkahelyemen sok spanyol, olasz és portugál volt, a konyhán meg afrikaiak.

Csodabogár 2019.07.11. 22:51:51

@A csida az a lúnak a fija: Pontosan.
De volt egy időszak amikor rengeteg görög települt ide, mert nálunk a népi demokrácia jobb volt mint náluk a nem tudom mi. Akkoriban még tényleg semmiyylen formában nem foglalkoztam a politikával, de még egy falut is építettek nekik Beloianisz volt azt hiszem a neve, valahol Dunaujváros környékén volt, ha jól tudom.

Shaktee 2019.07.11. 23:04:06

@Csodabogár:

Ott is van még mindig, sok görög elköltözött onnan, sokan haza is mentek Papadopulosz bukása után - a fiatalabbak azért hogy elkerüljék az akkor még kötelező magyar sorozást..

Ismertem pár ilyet, nagyon nehezen illeszkedtek be az ottani életbe.

Shaktee 2019.07.11. 23:05:49

@Csodabogár: Konkrétan jobboldali katonai junta volt náluk, a menekült görögök zöme elkötelezett kommunista volt.

gabors 2019.07.12. 00:03:45

@Csodabogár: "De volt egy időszak amikor rengeteg görög települt ide, mert nálunk a népi demokrácia jobb volt mint náluk a nem tudom mi."

Azok a vesztes kommunistak voltak (a haboru utan megpuccsolta oket a CIA) es Beloinisz a vezetojuk volt abban nem vagyok biztos hogy "martir halalt" halt vagy csak veletlenul beleszaladt a puskagolyokba (arulasert halalra iteltek 1950 ben ... amugy egeszen 80-as evekig nem is mehettek vissza.

Shaktee 2019.07.12. 00:18:33

@gabors: Hetvenes években már mentek haza, kb 78-tól.

gabors 2019.07.12. 00:45:10

@Shaktee: "Hetvenes években már mentek haza, kb 78-tól." lehet nem ismertem szemelyesen senkit nekem ugy remlett hogy a 80-as evek elejen koltoztek haza eleg sokan persze lehet mehettek mar korabban is ,,,,

Shaktee 2019.07.12. 00:50:10

Wiki:

Starting in 1954, several Greeks left the village and went back to Greece, but many of them (especially the younger people) stayed in Hungary. Now the majority of the population works in the nearby cities of Budapest, Százhalombatta and Dunaújváros. Many people still maintain their Greek identity. According to the 2001 census it had 1,185 inhabitants, 23.4% of them considered themselves Greek, 61.4% Hungarian, 0,3% Romanian, 14,9% didn't answer. Religions: 25.5% Roman Catholic, 14.3% Greek Orthodox, 5.7% Calvinist.

Brix 2019.07.12. 09:46:49

Barátságos, laza , szívèlyes nèp a görög, talán ez adja az ország legnagyobb vonzerejèt, a csodálatos tengerpartok mellett. Ha a nyugati mediterrán országokhoz viszonyítjuk, mèg azokkal szemben is előnyben vannak az említett tulajdonságok téren , bár egy kicsit azèrt a válság mintha " koptatott "volna ezen a hozzáállásukon......A letelepedès azoknak reális- szerintem- akik jelentős tőkèvel rendelkeznek ès be tudnak fektetni pl. az ingatlan szektorba, ahol kiváló lehetősègek vannak. Athèn olcsóbb mint Budapest, ezt èrdemes mèg kihasználni annak ,aki tudja...Dolgozni menni nem èrdemes , mert a fizetèsek nagyon alacsonyak , majdnem a magyar szinten vannak, a megèlhetès meg kissè magasabb...Krètan kicsit jobb az általános gazdasági helyzet, de messze nem Nyugat- Európa...Aki viszont hippi èletmódot szeretne èlni, nyugodt, autentikus környezetben, annak ideális...Letelepedès szempontjából oda èrdemes menni, ahol sok a turista\expat, mert rájuk lehet üzletileg is számítani...Talán edzőtermet vagy kölcsönzőt nyitnèk, vagy apartmanokat adnèk ki, több pènzből...

ABC Jozsi 2019.07.12. 10:26:31

Gyerekeket nem látok a történetben.

midnight coder 2019.07.12. 11:14:08

Nem tudom, de én valahogy soha nem vágytam délre. Sem a mentalitás, sem az időjárás nem vonzott soha. Én ha mennék, valahova északra mennék ahol évente kétszer látom a napot és soha nincs 20 foknál melegebb.

Buchhalter 2019.07.16. 10:50:54

@ABC Jozsi: nem látsz gyereket a történetben? Tudod Józsi az is ember aki nem ül fel a hazai elit dumájának és ész nélkül szaporodik és hitelezi el magát egy életre .Főleg egy olyan világban ami túl van szaporodva és egyes részeken az ész nélkül kipotyogott gyerekek miatt felzabálják a saját környezetüket. A Posztolók ugyan olyan értékes emberek mint akinek van gyereke.Ennyi.Neked hány van ?? 5-6 ? És milyen lemondani mindenről? Lehet elég lett volna 1-2? Ja úgy nem kaptál volna CSOK-os házat ?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása