oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 10. 06:30,  Európai harc a hőség ellen 115 komment

2019. július 10. 06:30 Határátkelő

Európai harc a hőség ellen

Nem vágnék bele a „van-e klímaváltozás vagy nincs?” kezdetű, beláthatatlan végű vitába, így maradjunk annyiban, hogy a nyáron eddig Európa nagy részén baromi meleg volt és jórészt van is. Ha pedig meleg van, nézzük, egyes országokban miként veszik fel ezzel a harcot az ott élők, mennyire jelent ez sokkot a határátkelőknek!

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

hoseg_nyar_varos_foto_pixabay_com_geralt.jpg

Genf: „Itt nem jellemző a lakásokban a légkondi” 

„Engem első alkalommal még 2003-ban, Párizsban ért az extrém hőség. A hőhullám sokként érkezett, teljesen felkészületlenek voltunk, de mivel elég nagy házban éltünk, elviselhető volt. Sajnos sokan nem így voltak vele, azon a nyáron pár nap alatt 15 ezer ember veszítette életét. 

2006 óta Genfben élünk, de csak az elmúlt három évben kellett megszoknunk a 30 ºC-nál jóval magasabb, nem ritkán közel 40 ºC-os hőmérsékleteket, de ez is általában augusztusban érkezett meg, júniusban sosem. 

Idén viszont már júniusban előfordult 35 ºC. Nem tudtunk kimozdulni a lakásból, a redőnyök egész nap zárva voltak. Itt nem jellemző a lakásokban a légkondicionáló, így aztán az emberek a szokásosnál boldogabban mennek a légkondis helyekre dolgozni. 

Hacsak nem tóhoz közel lakik az ember, ahová el tud menni úszni, akkor elég nehéz szabadtéri tevékenységet végezni. Az építkezések kihaltak, az utcák árnyékos oldalai tele vannak buszra váró emberekkel. 

A legkomolyabb védekezést a sapka és az üveg víz jelenti. Idén nem volt tavasz, az enyhe télből pár viharos, esős nap után egyenesen az ötnapos forróságba érkeztünk. Nehéz lenne letagadni, hogy valami nem stimmel az időjárással.” (Linda, Genf, Svájc) 

Berlin: „Nincsenek felkészülve a szélsőséges melegre” 

„Itt, Berlinben is közelítette már idén nyáron a 40 ºC-ot a hőmérséklet. A németek nagyon komolyan felkészülnek a télre. Amint leesik a hó, vagy jég van, esetleg -15 ºC, az önkormányzatok rögtön a sztereotípiákból ismert hatékonysággal megtisztítják a járdákat és az utakat. 

A szélsőséges nyári melegre viszont körülbelül annyira vannak felkészülve, mint arra, hogy egy foci vb-n ne jussanak tovább a csoportkörből. A görögdinnye, a szőlő, a cseresznye, az eper nagyon fogynak a szupermarketekben, nem is beszélve a helyi nyári sörspecialitásról, a Berliner Weisséről, de ezek egyike sem képes kárpótolni azért, hogy a régebbi berlini irodaépületekben nincs légkondicionálás. 

Tavaly hat hónapig tartott a nyár (áprilistól októberig), a tél enyhe volt. A korábban teljesen normálisnak számító hó az elmúlt három évben szinte egyáltalán nem esett. Mindenki arra következtet ebből, amire akar. (Brian, Berlin, Németország) 

Darmstadt: „Nyár van, meleg van, miről beszélünk?” 

„Nyár van, meleg van, miről beszélünk? Tegnap 41°C fok volt, ráadásul az irodában nincs légkondi. Mégsem beszél senki az időjárásról. Nyár van, meleg van, ennyi. 

Ezzel együtt az alvás nem kis kihívás. Amikor reggel felkeltem, 24.5°C volt és az ágyat elnézve az éjszaka minden volt csak nem békés és nyugodt álmot hozó.” (Paul, Darmstadt, Németország) 

Luxembourg: „Légkondi nélkül maga a pokol” 

„Szerencsére a munkahelyemen van légkondicionálás, de vannak olyan régebbi épületek, ahol nincs, ezekben olyan, mintha szaunázna az ember. A napokban volt szerencsém egy továbbképzésen részt venni egy ilyen épületben, sok ember egy helyiségben, bekapcsolt számítógépek, légkondi semmi – maga volt a pokol. Mindenki borzalmasan izzadt, a ventilátorok nem sokat értek. 

A minap (amikor 38 ºC volt) felhívtam egy itteni barkácsüzletet, hogy van-e légkondijuk. Teljesen kifogytak. A pasas, akivel beszéltem, azt mondta, hogy talán a cégük trieri (közeli németországi település – HÁ) üzletében még van. Déli 1 órakor hívtam őket, azt mondták, még 15 darab van, de mire este 7-re odaértem, már egy darab sem volt. 

Nagyon nehéz a hőségben aludni. Légkondi nélkül maga a pokol. Rengeteget izzadok ezeken az éjszakákon, a lepedőm és a párnám is csurom víz. Próbálok sok vizet inni napközben. 

A hőséggel az a másik gond, hogy rengeteg a rovar, össze-vissza csipkednek / harapdálnak. Sok növényem és virágom van az erkélyen, attól tart, lesz, amelyik nem éli túl ezeket a heteket.” (Seanán, Luxembourg) 

San Sebastian: „Olyan, mint egy kemencében” 

„Tegnap jártunk a Camino Primitivo útvonalán Irunban, nem sokkal azután, hogy átléptük a francia-spanyol határt. Ez egy sokkal keményebb Camino, mint a másik, sok heggyel, de a hőségre semmi sem készített fel minket. 

San Sebastianban olyan volt, mint egy kemencében. Egy patika fölött zölden világítva volt látható: 34 ºC – és ez árnyékban. Még a taxisok is otthagyták a drosztot, olyan meleg volt. 

Találkoztunk pár amerikaival Kaliforniából, akik hozzánk hasonlóan elkövették azt a hibát, hogy betévedtek San Sebastianba, de gyorsan vissza is vonultak a szállásukra, miután elegük lett a hőségből. „Ilyet még soha nem tapasztaltam Los Angelesben” – rázta egyikük a fejét.” (John, San Sebastian, Spanyolország) 

Torinó: „Ez tipikus augusztusi időjárás” 

„Már 14 éve élek itt. Az elmúlt néhány nap kifejezetten forró volt, nap közben 36 ºC, este 9-kor 32 ºC. Noha talán még kissé korán van az ilyen meleghez (ez tipikus augusztusi időjárás), nem gondolom, hogy túlmenne egy bizonyos határon. 

Ha az ember képes megőrizni a hidegvérét, a szokásosnál lassabban mászkál és dolgozik és megpróbál nem állandóan a hőségre gondolni, akkor nincs vele semmi gond. Az ehhez hasonló napok gyakran végződnek egy barátok és családtagok társaságában elfogyasztott csodás hideg sörrel.” (Fergus, Torinó, Olaszország) 

A vélemények közül innen válogattam. Te hogyan veszed fel a harcot a hőséggel?

(Fotó: pixabay.com/geralt)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: időjárás nyár Olaszország Németország Svájc Spanyolország Luxembourg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2814932192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2019.07.10. 12:00:35

@Bredpitt Monika: Azért nem kell ám mindent elhinni a szomszédoknak. Igaz én akciósan vettem a klímát, de 30ezerbe került néhány éve. Beszerelés se volt sokkal több. Nekem a konyhában nélkülözhetetlen a klíma, a többit csak ritkán kapcsolom be és 26 fokra van állítva. Villanyszámlán nem is vettem észre, hogy lett klíma.

Metálvörös 2019.07.10. 12:10:52

Este, mikor "lehűl" 25 fokra a levegő, minden ablakot kitárni, és akkor lehet aludni. Napközben redőny le, meg sokat inni. (klíma nincs a lakásban, de a hőszigetelés elég jó, az előző lakásunkban volt 35 fok is, az már embert próbáló)

Shaktee 2019.07.10. 12:17:15

@Bredpitt Monika: Nem is értem hogy az első éveinkben - pont ilyen párás kánikula volt mint most - hogy bírtuk klíma nélkül.

2019.07.10. 12:43:46

@takarék-láng:

"Akkor hogyhogy tobb van? Kinek higgyek?"

Te papa, ez a kettő kizárja egymást?
Az tök kúl, ha itt oktatod a népet, hajrá-hajrá, de nem lehetne kicsit följebb tekerni az érvelési szintet?

adg 2019.07.10. 12:56:58

Nyámnyilák... :)

Burgermeister 2019.07.10. 13:13:44

Itt árnyékban 45 fok, igaz 5000 kmel arrébb.

takarék-láng 2019.07.10. 13:14:01

@Bredpitt Monika:
Mar teljesen osszezavarodtam, nem tudom, hihetek-e pl Fe-Gyor Andrasnak.

www.youtube.com/watch?v=wolLUl4kHhU&feature=share

Shaktee 2019.07.10. 13:16:46

@adg: fogaggyisten mate :)

Bredpitt Monika 2019.07.10. 13:27:17

@adg: na mi van, azt hittem már végleg eltűntél, a férfi aki le akarja fagyasztani a férjem heréit büntiből, jó is az a nagy hőségben......

Bredpitt Monika 2019.07.10. 13:27:54

@takarék-láng: nem fogsz összezavarodni, ha csak Donaldra hallgatsz, ennyi......

Bredpitt Monika 2019.07.10. 13:30:32

@Csodabogár: 30ezer plusz a beszerelés, az akkor mennyi is????

miért ne hinném el a szomszédoknak, pláne ha többen is ezt mondják, gondolom nem akarnak átverni, amúgy a pár éve az mennyi is volt pontosan?

Bredpitt Monika 2019.07.10. 13:31:55

@Shaktee: ezt kérdezi az alkoholista is gondolom, amikor visszagondol a józan évekre......

Golf2 2019.07.10. 13:35:19

@Csodabogár: :30 ezerbe került néhány éve... 15 éve esetleg. Most nincs 120 alatt plusz beszerelés 80. Itt Butapesten.Számla nélkül természetesen mint régen is.

adg 2019.07.10. 13:36:38

@Bredpitt Monika: hat itt tombol a tel, legalabb egy honapja nem volt bekapcsolva a klima, neha meg az ablakot is be kell csukni ejszakara, mert hajnalra lezuhan a homerseklet dermeszto 17-18 fokra. Brrr

Shaktee 2019.07.10. 14:03:02

@Bredpitt Monika: filozofikás vagy ma reggel csillagom :-)

gabors 2019.07.10. 14:08:35

@Bredpitt Monika: "Arra azért kíváncsi lennék, hogy pontosan hol mérik a hőmérsékletet. Itt Pesterzsébeten jóval melegebb van reggelente, mikor munkába indulok, mint pl a budai munkahelyeimen. "

Ha a meteorologiai intezet adatait nezed (es nem a szomszed jozsi ablak homerojet) akkor azt lehet mondani hogy most mar kb 100 standatizalt modon merik ezt. X magasan fehere festett adott meretu kis hazban levo homero stb. A meropontok pontos adatait is lehet tudni ha nagyon akarod.

Valamikor belinkeltem egyet ide is.

Ha reszletesebben erdekel www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/

itt van varosonkent hol mernek hivatalosan google terkepen megadjak eleg pontosan hogy hol van.

Bredpitt Monika 2019.07.10. 14:08:48

@Shaktee: itt már nincs reggel.......

Bredpitt Monika 2019.07.10. 14:11:05

@adg: itt most nagyon meleg volt elég hosszú ideig, érdekes, hogy egy nap alatt hogy vissza tud hűlni ez a lakás...reggel itt is 15 fok volt........de jó, én el lennék ezzel egész évben, csak süssön néha a nap....

Bredpitt Monika 2019.07.10. 14:12:47

@gabors: köszi, akkor lemaradtam róla, megnézem, mert tényleg érdekel, hogy hol mérnek pontosan

valamikor 2007 táján azt az infot kaptuk a híradásokból, hogy Budapest a világ 5. legmelegebb városa volt ....azon az egy napon

gabors 2019.07.10. 14:13:22

@Csodabogár: "@Bredpitt Monika: Azért nem kell ám mindent elhinni a szomszédoknak. Igaz én akciósan vettem a klímát, de 30ezerbe került néhány éve. "

Ahogy en tudom ez manapsag mar nem ugy van (nem tudom de jo par eve azt hiszem) hogy megveszed akciosan oszt jonapot. Csak akkor veheted meg ha van aki hivatalosan beszereli (addig meg sem tudod venni). Es ha jol tudom ezek a szakemberek (akiknek errol papirjuknak is kell lennie) most a szuk keresztmetszet.

]{udarauszkasz 2019.07.10. 14:30:30

Mindenki itt sir, hogy meleg van. 3-4 hetig tartott a kanikula, az se folyamatosan. Tavaly sem volt kimondottan meleg, csak augusztusban. Iden majusban meg olyan hideg volt, hogy a hegyekben kinyitottak a sikozpontok, es most sincs valami gatyarohaszto hoseg, a felesegemnek azt mondtam, begyujtok. 14 fok volt az ejjel, nappal meg talan 20. Ha valakinek ez kanikula, akkor koltozzon az Antarktiszra, ott nincs tomegnyomor, es kellemesen huvos, -40,-65 fokos az ido, de sapkat salat vigyen magaval, mert neha -80,-90 fokra is leeshet a homero higanyszala. (habar a higany ott az ev java reszeben szilard halmazallapotu, legfeljebb lezeres termometerrel merheto homersekletek vannak.)
Az elorejelzesek szerint itt Europaban a kanikulanak 2019re vege, esely a hohullamra legfeljebb jovore lesz. Amit tukroz a naptevekenyseg evtizedek ota tarto csokkenese is. (hiaba ugatok, hogy jon a kisjegkorszak, nem hiszi el senki, mert epp nehany hetig meleg van.)

theus 2019.07.10. 14:30:37

1-2 hete a redditen volt egy haszontalan, de szellemes válasz a kánikulára, ráadásul magyar

youtu.be/RA4P7IOwu6E

chrisred 2019.07.10. 14:30:44

@takarék-láng: Töbmillió rovarfaj létezik, valamelyiknek kedvez a melegedő klíma, valamelyiknek nem. De nem cserélhetőek fel egymással, például a méhek kipusztulását nem fogja ellensúlyozni a szúnyogok elszaporodása.

Nancsibacsi 2019.07.10. 14:31:01

Nem értem én ezt a fejlett nyugatot. 2000 óta ahány irodában dolgoztam Magyarországon - a leglepukkantabb, bontásra váró "irodaházban" is - volt légkondi. Otthon is van légkondi, a nyaralóban is van légkondi - nem csak nekem, de mondjuk minden második szomszédnak is. Nem drága, annyiba kerül mint egy közepes laptop. Hogy lehet az, hogy Svájcban, Németországban nincs légkondi - van ahol az irodában se? Eleve munkavédelmi szempontból az ilyen iroda nem alkalmas a munkavégzésre - itt nálunk szabályozva van hogy max hány fok lehet az irodában, és ha ettől föbb van, akkor szabályozva van hogy mit kell tennie a munkáltatónak (végső esetben haza kell küldeni a munkavállalókat).
Nyilván nyáron meleg van, és én se használom folyamatosan a légkondit, de pl. az irodában nem ülhetek egy szál fürdőgatyában - mint ahogy múlt héten ültem a nyaralóban. Illetve este amikor el akarok aludni, akkor sokkal kellemesebb ha behűtöm 24 fokra a lakást/nyaralót, mintha 30 fokban próbálnék elaludni. Szóval ez egy kényelmi extra, ami nem drága - 1 havi itthoni fizetésből kijön több is: nem értem hogy nyugaton miért nem alkalmazzák. A végén kiderül hogy Németországban kézzel mosogatnak, mert mosogatógép sincs sehol se?

Bredpitt Monika 2019.07.10. 14:31:31

@Shaktee: ""You have an incredible responsibility as the chief of this country to take care of every single person, and you need to do better for everyone," Rapinoe added."

ezért érdemes volt a cikket elolvasni.......köszi a tippet megnézem....bár javarészt, ha Trump beszél elkapcsolok, mert nem bírom nézni ezt a pojácát.... csakúgy, mint a mi pszichopatánkat

ez meg tipikus diktátor duma:

""We haven't yet invited Megan or the team, but I am now inviting the TEAM, win or lose," Trump added. "Megan should never disrespect our Country, the White House, or our Flag, especially since so much has been done for her & the team. Be proud of the Flag that you wear.""

Shaktee 2019.07.10. 14:33:43

@Bredpitt Monika: trump nem lesz a ticker tape paraden :-)

gabors 2019.07.10. 14:44:25

Erdekes itt usa-ba n New York kornyeken eleg keson jott az idei meleg majdnem egesz juniust kibiurtuk ugy hogy legkondit otthon nem kellett bekapcsolni. (Ez nem jellemzo, gyakran mar majusban is vannak napok hogy nyalogatja a 30 fokot ja es itt foleg a magas paratartalom ami igazan kellemetlen foleg estenkent). De hagyomanyosan az igazi melegek julius masodik feleben es augusztusban szoktak lenni akkor nem ritka hogy par nap a 40C- vagy egy kettovel akar e fole is megy...

Az elso igazi meleg nap iden pont "Julius 4" elotti hetvegen erkezett talan junius 28-29 .... akkor izzitottuk eloszor az A/C-t ... azota viszont majdnem minden nap ment. Estenkent van mikor csak a paratalanitot hasznaljuk mert azonos homersekleten nagyon nem mindegy hogy 60% koruli (mar volt 70% is) paratartalom van vagy 48-50% reggelre meg van akar 6-8 liter viz ... konnyen.

A heten megint 30C feletti napok varhatoak ami meg elheto de a fent emlitett paratartalom miatt muszaly A/C (marmint aki meg tudja fizetni).

Amugy nagyon eszreveheto az ablakokat csereltunk 2015-ben es a teljes kulso szigetelest is felujitottuk (belul nem volt teljesen kicserelve csak kb 75%-ban.

Amugy szinten erdemes vagy kozponti legkondit csinaltatni (de az draga es sok a macera de durvan 7-8 ev alatt megterul) vagy tobb kisebbet. Korabban (felujitas elott) egy bazi nagy egyseg volt az egesz lakasra ami onmagaban talan jobb hatasfoku lehetett, utanna viszont vettunk ketto kisebbet igy jobban tudjuk szabalyozni menyit hasznalunk este boven eleg a haloszobai joval kisebb egyseget hasznalni mint napkozben a nagyobbat a nappaliban .... Ja es van menyezeti legkevero (venillator) a haloszobakban nyaron es telen is hasznos.

Szerencsere itt a munkahelyek (iroda hazak, uzletek, orvosi rendelok, metro/subway busz, legtobb taxi, szinte minden egyebb is legkondicionalt) Munkahely gyakran mar tul hideg is bar ezen a nyaron meg nem voltam dolgozni .....

gabors 2019.07.10. 14:53:31

@Bredpitt Monika: "@Csodabogár: 30ezer plusz a beszerelés, az akkor mennyi is????

miért ne hinném el a szomszédoknak, pláne ha többen is ezt mondják, gondolom nem akarnak átverni, amúgy a pár éve az mennyi is volt pontosan?"

De nagyon sokfele/teljesitmenyu egyseg van. Azt is meg kell kerdezni a szomszedtol pontosabban nem csak a vegosszeget.

Arrol nem beszelve hogy konnyen lehet hogy a mostani villamos halozatod (vagy a szomszede eppen) mar nem birja el igy ott is lesz koltseg nagyobb biztositek vagy vezetek csere stb. Ez igen sokat tud dragitani ... azt tudom hogy a kisebb kategorias otthoni (Mo) keszulekek elmennek az atlagos 25A-os biztositekkal de a regebbi 10A mar necces lehet foleg ha az egesz lakas egy biztositekrol megy akkor mondjuk huto bekapcsolaskor meg megy eppen a mikro es a kavefozo mar lehetnek gondok ...

gabors 2019.07.10. 14:58:27

@Shaktee: na multkor hianyoltad a New Yorki paradet ..... most meg lesz ..... (megint) azt azert nem teljesen ertem miert eppen New York City ahol ezt unneplik ... (nyilvan nem Idaho, vagy South Dakota) de a foci azert eleg nepszeru pl Los Angeles-ben is ...

Persze jol jon De Blasionak fasza valasztasi klippeket lehet majd vagni belole....

Shaktee 2019.07.10. 15:02:32

@gabors: Blasio már elmondta :-)

nézem, látlak lecso! :P

Shaktee 2019.07.10. 15:03:49

@gabors: A masodik vilaghaborus ticker tape is NY-ban volt, tradicio.

gabors 2019.07.10. 15:09:15

@Shaktee: "@gabors: Blasio már elmondta :-)"

mit mondott el ?? meg el sem kezdodott .....

nézem, látlak lecso! :P

nem fogsz mert kozeleben sem mennek meg ha eppen Manhattanben lennek ma akkor sem (de nem).

Meleg van (ugyan nem veszesen egyelore de lesz kesobb) nem szeretem en az ilyen nagy tomeget meg biztonsagi csekkolasok menjen oda akinek tollas a hata (meg a sok turista )

Shaktee 2019.07.10. 15:13:35

@gabors: ha nem nezed nem latod, 15 perce beszelt eloben.

Should get out more often you hermit :P

Shaktee 2019.07.10. 15:14:58

@gabors: Sok sok fiatal csaj van a tomegben..lesz meg noi foci amerikaban(is) :-)

chrisred 2019.07.10. 15:15:13

@Nancsibacsi: Lepukkant irodaházakba talán könnyebb is lehet klímát beszerelni, mert sok helyen városképi okokból nem lehet kültéri egységet a külső homlokzatra feltenni.

gabors 2019.07.10. 15:16:12

@Shaktee: "@gabors: A masodik vilaghaborus ticker tape is NY-ban volt, tradicio."

a haboru utan szinte minden nagyobb varosban volt hasonlo gyozelmi felvonulas amugy.

a "ticker tape" az mindig NY ... az nem is kerdes !!!!! (eleve a ticker tape az a stock market-re utal ami mindig is New Yorkban volt) ....

en inkabb magara a paredera gondolok mert ha a Yankees/Rangers/Giant/Mets nyer az logikus hiszen azok New Yorki csapatok, de a focivalogatott az nem egy New Yorki csapat (persze az is tradicio mert 10 eve es 4 eve is itt volt)

Mondjuk olyan mintha a magyar focivalogatottat mondjuk BP helyett, Szegeden vagy Pecsen unnepelnek (rendben egyelore nem kell valami ilyesmitol nagyon felni mert hiaba a vegtelenitett TAO tamogatas VB-re meg kikerulni is csak egy alom nem hogy nyernenek)

gabors 2019.07.10. 15:21:12

@Shaktee: "@gabors: ha nem nezed nem latod, 15 perce beszelt eloben."

Nem tudom mit lattal de a parade meg nem kezdodott el .. Blasio eloben beszel az nem egy hir New Yorkban :-) ....

Amugy ez eleg sokba van a varosnak mar ejfeltol lezartak kozeli utcakat es a szerencsetlenebb emberkek kocsijait szepen elvttek a rendorok... egy csomo barikad van, meg ellenorzo pont meg hasonlok a regi szep idokben meg en is jartam ilyen balhekra manapsag mar menjenek a turistak ...

Shaktee 2019.07.10. 15:25:48

@gabors: Meg a parade elott beszelt a helyszinrol. Tune in! :-)

gabors 2019.07.10. 15:33:21

@Shaktee: "Should get out more often .... :P"

Ne aggodj megyek terapiara (gyogytorna/gyogy masszazs ) nemsokara pont nem fogom latni a paradet ....

Shaktee 2019.07.10. 15:45:27

@gabors: Na ott a Blasiod a Megannal egyutt a floaton(mi a rosseb a float magyarul??)

Golf2 2019.07.10. 16:23:45

@Shaktee: Egy szám után abbamaradt Kamasi Washington jazz-szaxofonos bécsi koncertje hétfő este, miután a zenész apját "megtámadta" az egyik biztonsági őr. Washington elmondása szerint a biztonsági őr erőszakoskodott az apjával, Rickey Washingtonnal és nem engedte be a helyszínre, mert a férfinél nem volt belépő és semmilyen igazolvány sem.Ez is Jazz.

Valóság nevű unokahúgotok 2019.07.10. 16:23:56

Eh, megint ezek a globalista melegek...
Nem csoda, ha szegény Kövér elvtársnak szivárványosodik a bajsza!

Yossarian_M 2019.07.10. 16:23:59

Nyar van, meleg van, haladjunk tovabb...

Hari Seldon 2 2019.07.10. 16:34:23

@Nancsibacsi:
Mondjuk azt, hogy egyes helyeken nincs légkondi.
Svájc esetében, mert eleve nyáron sincs alapból hőség. - Illetve eddig nem volt, azaz fölösleges.
Németországban meg területfüggő. Óceáni éghajlat alatt kicsi az éves hőingadozás, Mondjuk nyáron max 25 fok télen +5 fok.
- Ellentétben a keleteurópai részekkel, vagy a Kárpát-medencével, ahol nyaranta megül a forróság.
Ettől még, ha úgy itélik meg, hogy szükség van - újjabban - klímára, feltételezem vesznek.
-> De ahogy a posztol is írta, korábban nem volt jellemző az ilyen magas hőmérséklet.

Csodabogár 2019.07.10. 17:09:45

@Bredpitt Monika: Megnyilt ott felétek valami csoda strand. Élvezd!

Bredpitt Monika 2019.07.10. 17:20:33

@Shaktee: igen, látom, már elkezdődött, na, nem ezekre gondolt Donald amikor azt mondta, grab them by the pussy.....hűha, jó férfiasak a lányok, de megérte belenézni, csak az ünneplés miatt.....

Bredpitt Monika 2019.07.10. 17:23:57

@Csodabogár: le akartam menni a megnyitóra, de aztán nem volt kedvem, a meleg vizes része már megnyílt, ott már voltunk lányommal, nagyon jó szerintem, ráadásul kb hatan voltunk összesen, mert aznap baromi meleg volt és senki nem akart meleg vizet, de mi kiélveztük a csendet, meg a vendégek nélküli fürdőhelyet....szép a belseje

a strandot már vártuk, mert nagy bónusz lesz , hogy a hőségben csak le kell gyalogolni.....

Csodabogár 2019.07.10. 17:24:52

@Bredpitt Monika: Talán 3 éve vettem a akciósat.
Nos most utána néztem. Normál lakásba, téglafal és nem műemlék, 34.900.-- a szerelés. A készülék pedig szintén harmincvalahánytól kezdve a csillagos égig megy az ár. Tényleg csak néztem a 700 ezer feletti árakat. Nem tudom az mit tud, de nem is érdekel. Nekem a legegyszerübb is bőven megfelel, mert alapból nemigen szeretem és mindig csak nagyon rövid időre és 26 fokra van nálam bekapcsolva.

Csodabogár 2019.07.10. 17:33:24

@Shaktee: float szerintem tutaj, de az "amerikai itt mellettem" valami kerkekeken járó valamit mond. Szótár (Országh László) szerint is tutaj, valamint stráfkocsi.

Bredpitt Monika 2019.07.10. 17:34:22

@gabors: igen, jogos, erre nem is gondoltam.....

nagyon ritkán volt bajunk a biztosítékkal, de most egy pár hónapja történt, hogy ment a hűtőszekrény (az ugye állandóan), a mosógép, bekapcsoltam a számítógépet, plusz még a porszívót is elkezdtük használni, meg a tv ment még.....aztán egyszer csak nem volt áram....

Bredpitt Monika 2019.07.10. 17:37:14

@Csodabogár: én kitartok, kibírjuk, szerencsére mi tudunk aludni is a hőségben, van hogy egy éjszaka alatt kétszer is lezuhanyzok, vagy vizes lepedővel takarózom, és simán visszaalszom....

nekem jó fekvésű a lakásom, mert csak délelőtt tízig süt ide a nap, nem a tetőn lakom így a plafonból sem süt a hő...

Shaktee 2019.07.10. 17:42:17

@Csodabogár: diadalszekér :-) Nincs rá magyar megfelelo, hiszen nemigen használt dolog europában

Shaktee 2019.07.10. 17:44:57

@Csodabogár: nota jutott eszembe :-)

"kuldok neked egy stráfkocsi.sz@rt, abban a dobog a kis sziveeeeeeeeeeeem"

:P

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.10. 17:47:19

Inkább ez a meleg,mint a fagyoskodás.
Nekem szerintem úgy kb. 20 fok alatt már minimum hűvös van de akkor kezdődik a hideg.
Ha egyszer kijutok ebből a geci országból az amitől fosok,hogy mi lesz velem télen.
Olyankor minden bajom van+a bőröm se bírja.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.10. 17:47:27

@Bredpitt Monika:
@Csodabogár:
200 volt hat éve .Csak az ő szobájában van de le tudná hűteni az egész lakást ha kell.
Én inkább a meleget szeretem.

Hari Seldon 2 2019.07.10. 18:04:34

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Itt télen jobb idő van, mint a Kárpát medencében.
-> Az óceáni éghajlat nyáron hűvösebb (nem sokkal, mondjuk olyan átlagban 2 fokkal), de télen enyhébb mint a kelet-európai és Kárpát medencei telek.

gabors 2019.07.10. 18:05:49

@Shaktee: kisplatos teherauto :-)

gabors 2019.07.10. 18:07:47

@Golf2: "nem engedte be a helyszínre, mert a férfinél nem volt belépő és semmilyen igazolvány sem."

Mi fa..zt kellett volna tennie ??? Mi kozze ehhez a Jazz-nek az oreg hulye volt nem is tudom mit kepzelt szerencseje volt mert USA-ban akar le is lohettek volna terrorizmus vadjaval ...

gabors 2019.07.10. 18:11:50

@Bredpitt Monika: "nem ezekre gondolt Donald amikor azt mondta, grab them by the pussy..."

Oh dehogynem !!! Jobb ha nem mennek a Feher Hazba ! :-)

Bredpitt Monika 2019.07.10. 18:13:04

@Shaktee: úúúú, ez a csaj vagy be van lőve, vagy be van rúgva....

remélem nem csak szónokol, hanem komolyan is gondolja, amit mond.......Bruce Springsteent a zene mellett ezért is kedvelem annyira.....ő nem csak szövegel.....ezt a csajt nem ismerem egyáltalán....

egy jó kis zene.....a jó embereknek (akik nem hülyéznek le, hanem küldenek egy csokor virágot)........

www.youtube.com/watch?v=boJhWtw-6Gg

Bredpitt Monika 2019.07.10. 18:21:30

@gabors: képzeld mi lenne, ha ez a focicsapat belépne Donald hálószobájába, szerintem Melania egyből kirúgja Trumpot az ágyból és beinvitálja a csapatot

Shaktee 2019.07.10. 18:29:06

@Bredpitt Monika: sokat tett, tettek a noi foci felemelkdeésért.

Az csak bonusz hogy a Trump tokeit is leszagatták.

gabors 2019.07.10. 18:29:55

@Bredpitt Monika: TV meg a szamitogep nem egy nagy fogyasztok (hacsak meg mindig nem valami Munkacs vagy az orosz Color Star van) ... a mosogep ha vizet melegit meg porszivo a hutovel mar boven sok lehet .... a mikor meg ami eleg nagy fogyaszto a huto akkor mikor a kompresszor beindul az inditasi aram plane jo nagy, a regi olvado biztositekoknal kisebb gond volt ez de a mostani gyors leoldoknal mar inkabb.

Egy airkondi egy kozepes hutogeppel merheto ossze. Megint csak altalanositok mert mig Csodabogar is irta nagy a szoras, olyan ez hogy hasznalt kocsit veszek ami lehet egy 25 eves Lada es tavalyi Maserati. Es a beszereles akar tobbe is kerulhet mint maga az egyseg ... itt az USA-ban mint talan emlekszel vannak ablakba rakhatok amik akar $100 alatt is megvehetok es egy kisebb haloszobat (vagy egy otthoni proli panelt) siman kiszolgal.

gabors 2019.07.10. 18:32:05

@Bredpitt Monika: "egy éjszaka alatt kétszer is lezuhanyzok," ez set tul kornyezettudatos dolog :-) vannak helyek ahol szomjan halnak az emberek te meg pocsekolod az ivovizet :-)

gabors 2019.07.10. 18:36:42

@Csodabogár: "@Shaktee: float szerintem tutaj, "

ebben a kontextusban tutti nem jo forditas ez, de biztos van valami neve hiszen mar van biztos van ilyen ... meleg felvonulason a kepek alapjan voltak ilyenek ... vagyis biztos van elnevezese is

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.10. 18:54:39

@Hari Seldon 2: Mondjuk az is érdekel,hogy egy munkahelyen hogy van ez megoldva.
Itt télen bent megfagyok az elején.
Ha kinyitják az ajtót akkor jön a szöveg,hogy mosogatólé folyik az ereimben.
Ha meg odakint 20 fok fölé megy a hőmérséklet,akkor meg:Jajistenem,melegvan minditthalunkmeg...

vincent66 2019.07.10. 18:54:56

"A korábban teljesen normálisnak számító hó az elmúlt három évben szinte egyáltalán nem esett. Mindenki arra következtet ebből, amire akar. (Brian, Berlin, Németország) "

www.theguardian.com/world/2019/jan/11/heavy-snow-brings-chaos-death-germany-austria-alpine-12-killed-weather-related-incidents

Csodabogár 2019.07.10. 19:38:53

@Nancsibacsi: Se Svájcra se Németországra nem jellemző a hőség. Svájcban régen nyaranta mindig fáztam, nyári takaróm se volt, mert nem kellett. Most lett egy kis meleg, ettől még nem fognak légkondit szerelni mindenhova. A melegnek meg máris vége, ma éjszakára előveszem a téli takarómat.:-(((

chrisred 2019.07.10. 20:52:57

@vincent66: Berlin nem az alpesi régióban van.

Hari Seldon 2 2019.07.10. 21:24:30

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Szerintem országonként, sőt országrészenként is a cége válogatja, hogy milyen légkondicionálást alkalmaz, ha éppen kell.
Lehet, hogy mondjuk Brest-ben simán 17 fok van, amíg Lyon-ban 36...
Vagy mondjuk, minden évszakban az a jellemző, hogy Brüsszelben két három fokkal kevesebb van mint nálunk, pedig csak 200 km légvonalban.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.07.10. 22:57:09

@Nagy kámpics: mit szólsz, hogy

Az USA ban már a harmadik egymást követő évben csökkent a várható élettartam, ami száz éve nem fordult elő.

Az USA nincs egyedül a fejlett világban: Nagy-Britanniában a tavalyi adatok alapján 5 hónappal csökkent egy év alatt a 65 évesek várható hátralévő élettartama.
Másutt még csak a növekedés üteme eset vissza erőteljesen.

2019.07.10. 23:13:39

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:

Ööö, ez a komment honnan jött? Nekem szántad?

élhetetlen 2019.07.10. 23:29:58

@Hari Seldon 2: @HakapesziM: HakapesziM már válaszolt, én csak kiegészítem. Az öcsém sokat járt Moszkvába. Télen, hazafelé a hegyek előtt, valamelyik vendéglőnél összefutott pár magyar kamion. Havazott. Páran mondták, hogy éjszakázzanak ott, reggel induljanak. Az öcsém meg azt, hogy, gyerekek, addig menjünk, amíg még jönnek szembe. Ugyanis, ha ott lezárják a hegyi utakat, az nem egy nap, de két hét is lehet. És az utakat lezárni egyszerűbb és olcsóbb, mint kamionosokat, kamionokat menteni a szakadékból.

gabors 2019.07.10. 23:33:10

OFF

index.hu/techtud/2019/07/10/franciaorszag-homeopatia-altudomany-kutatas/

na ott is megjott az eszuk csak tudnam akkor miert kell 2021-ig varni 2020-ban meg hatasosak lesznek es csak masfel ev mulva valnak altudomanyossa ????

ON

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.07.10. 23:58:05

@Nagy kámpics: persze.
Vagy már nem érdekelnek a halálozási táblák?

élhetetlen 2019.07.10. 23:58:28

@Bredpitt Monika: “nekem jó fekvésű a lakásom, “. Az enyém is (viccelek). Legfelső emelet, lapos tető, 36 nm déli fekvésű lekövezett terasz, ami felizzik, és löki be a meleget. Az eddigi nyarakat jól bírtam Balatonon, nagyon víz közeli a kégli, ott még nem volt igazán melegem, csak, ha kimentem, de most itt fogok megfőni. Klíma és szerelők. Ahova szerelni kellett volna a beltérit, oda kellett volna egy 6 méteres cső. Itt álltam két markos férfival szemben, akik közölték, hogy nem. Lyuk a falba, aztán fél méter és ott lesz. Ez az ebédlő, ahol általában nem vagyok. Onnét kéne terelgetnem a hideget a lakás többi részébe. Marad a kereszthuzat. Talán ősszel megpróbálom újra, mikor már nem szereltetnek hűtő klímát, és még nem szereltetnek fűtőt vagy hűtő/fűtőt sem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.07.11. 06:39:18

Csak egy szosszenet a globalis felmelegedes temahoz:
Mammoth Lakes,CA -ban nyaralunk, ami a keleti Sierrakban van. Ma, jul.10-en meg sieltek Mammoth legmagasabb sipalyain (kb.3200 m). Ugyanitt ma mi is turaztunk kellemes 22-23c-ban. szikrazo napsutes, gleccsertavak, hofodte hegycsucsok, fenyvesek, vizesesek...Imadom ezt az arcat is Kalifornianak!:)

Nancsibacsi 2019.07.11. 09:16:45

@Hari Seldon 2: Az irodaházban a sok üveg miatt már van hogy áprilisban klímázni kell (üvegház hatás ugye). Szóval ha 25 fok van Németországban, és nem klímáznak az irodaházban, akkor ott bent van 35 fok tutira.

káeurópaibankoló 2019.07.11. 10:49:49

az elmult ket heti hohullamban itt budapest belvarosban kereszthuzattal a lakas meg hajnalra sem hult le 28 fok ala. napkozben stabil 31 fok volt. egy het utan a faradsagtol es a hosegtol mar nekem is fajdogalt a szivem.

kardio1 2019.07.11. 12:32:45

@gabors: az egyik legnagyobb gyártó, a Boiron francia cég. Így a döntés francia munkahelyeket veszélyeztet, ami politikailag kényes téma...

Rotoxis 2019.07.11. 12:44:18

Kedves Linda, Genfben (?) Ha valaki Genfben nem talál tavat, pr nagy a baj. Ha egy egészséges ember 35 fokban nem tudja elhagyni a lakását, ott úgyszintén. Nem kellene szakemberhez fordulni?
Klíma hiányában ár az ablak. Éjjel kinyitjuk, reggel becsukjuk.

gabors 2019.07.11. 15:46:19

@kardio1: Jo de adopenzek herdalas nem kenyes tema ?

ilyen alapon a varazsloakat is lehetne alkalmazni az egeszsegugyben adopenzeken akiknek hasonlo lenne a hatekonysaga es csokkenne a varazslok munkanelkulisegi mutatoja ....

(tudom hogy most valaki akar azt is mondhatja hogy pont ezt csinaljak mar ma is :-)

DorianBlue 2019.07.11. 18:19:48

@gabors:
Valamirevaló klíma beszereléssel manapság 300 alatt esélytelen. És ez az ár kis teljesítményű, nem túl márkás gépet tartalmaz.

kardio1 2019.07.11. 21:08:55

@gabors: persze, de az sokkal áttételesebb. Ha elveszted a munkahelyedet, nem vigasztal, hogy a költségvetés jól jár.

kardio1 2019.07.11. 21:11:50

@Shaktee: azon elgondolkodtál már, hogy te megszavaznál-e egy Lendvai Anikó által vezetett fideszes listát ? Nem éreznéd úgy, hogy kilóg a lóláb ?

gabors 2019.07.11. 21:13:35

@DorianBlue: nem en vontam ezt ketsegbe, en csak annyit mondtam hogy nagy a szoras es a beszereles sokat szamit mert ott plane nagy koltsegek adodhatnak (akar joval tobb mint az egyseg maga)

... pont ma kerdeztem ra tavaly a szuleimeknel egy kisebb egyseg mindennel egyutt valmivel 200k felett volt bar ismeros volt aki szerelte, de nem okosba ment mindenrol szamla is volt (kellett)

gabors 2019.07.11. 21:20:52

@kardio1: "@gabors: persze, de az sokkal áttételesebb. Ha elveszted a munkahelyedet, nem vigasztal, hogy a költségvetés jól jár."

hat nem tudom de azert a "snake oil"/"varazsital" gyarto cegeket talan korabban kellett volna mar gatyaba razni, fuggetlenul attol hogy ott dolgozok is vannak.

De az mondjuk valoban szemelyesen szar ugy annak aki ott dolgozik ....

kardio1 2019.07.12. 08:17:58

@Shaktee: nem gondolkodtál el, vagy nem lógna ki a lóláb ?
Az első esetben érdemes lenne, segítene abban, hogy megértsd, mi a necces a Klára-sztoriban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.12. 13:46:44

@kardio1: Én nem érezném.
Viszont fecóéknál fura,hogy eddig nem hallottam arról hogy a felesége politikával foglalkozna.
Ez így egy kicsit nekem hirtelen jött meg fura.
De elég sikeres.
Nem tudom fecónak ezzel vannak e tervei.
Meg mondjuk ennyi fideszes ámokfutás után még fecó is jó fejnek tűnik,pedig nagyon megharagudtam rájuk akkoriban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása