oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 03. 06:30,  Magyarország szürreális képregénnyé lett 223 komment

2019. július 03. 06:30 Határátkelő

Magyarország szürreális képregénnyé lett

Ausztriában nagyon csalóka, hogy az ország közelsége, részben hasonló kulturális, történelmi gyökerei miatt, sok mindenben erősen emlékeztet Magyarországra, ám közben nagyon is más ország. Hat évvel ezelőtt ezekkel a sorokkal vezettem fel Barna posztját, aki akkor éppen hat éve élt Ausztriában. Azóta duplázott, lássuk, most hogyan látja ottani életét és főleg szülőhazáját 12 külföldön töltött év távlatából.

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

janos_korhaz_foto_24_hu.jpg

„Két döntésem volt az elmúlt 12 évben, ami itt szóba jön. Egy: Magyarország elhagyása. Kettő: az osztrák állampolgárság megszerzése. 

Egyiket sem bánom, sőt. 

Az elmúlt pár hónapban volt egy pár eset, hogy bizony büszkén húztam ki magamat magyar barátok előtt, hogy na, ezért jó jogállamban és demokráciában élni. Röviden Ibiza és az új kormányfő. Azaz az osztrák kormányválság és annak a következményei. 

Ezek ma elképzelhetetlen dolgok Magyarországon. 

Magyarország egy fura, néhol még ismerős, de alapjáraton már tök idegen hely nekem, mint egy sztalker járok benne olykor-olykor, egyre ritkuló ütemben. 

A világ nekem fura, szögezzük le idejekorán, még 5 éve is kiröhögtem volna azt, aki azt mondja nekem, hogy Donald Trump amerikai elnök lesz. 

Azonban Magyarország még az előbbi eseményhez képest is szürreális pol-fiction képregénnyé változott. Tíz vagy 15 éve teljesen és komolyan hülyének néztem volna bárkit, ha csak lazán sacperkábéra megjósolja azt, ami ma Magyarországon folyik, nem csak az állampárt részéről. 

Puzsér mint jelölt bármire?! Stadionépítés, Felcsút NB1. Korrupció (nyíltsága és mértéke) és egészségügy... 

Kettő, azaz mind a kettő nagymamám nem „azelmúltnyolc“ évben, hanem Viktor pasa uralkodása alatt idén illetve tavaly halt meg. 

Három kórházat láttam belülről. A Magyarország jobban teljesít plakát azóta is csak arcizom rándulásra és epegörcsre késztet. Ezt nálam bűnnek hívják, lehetne teátrálisan sok mindennek címkézni, de minek. 

Kifejezetten rémületes, hogy mennyire megnyugtató, hogy további közvetlen családtagjaim nincsenek kitéve a veszélynek, hogy magyar egészségügyi létesítményt kelljen meglátogatniuk. 

Ma már minden egyes magyarországi túra egy komoly kihívás nekünk, mondjuk például ha a gyermekeink kérdeznek, mert észrevesznek ezt-azt és nem értenek ezt-azt. Szemét mondjuk a játszótéren, emberek viselkedése a villamoson. 

Döbbenetesen szembeötlő a szegénység például és annak a mértéke. Félelmetes a vonatról kinézni Hegyeshalom után. A nyomor ott száguld el a sínek mellett (is, meg a magyar felső-közép osztály mellett is). A gyermekeink pedig kérdeznek, mert az ő standardjaik hála a környezetünknek is, erősen mások. 

A magyarországi viszonyokban nem jó vájkálni, de a különbség egyre elképesztőbb Ausztria és Magyarország között és mindegy, hogy egy köztévén futó EU-s választási műsor vagy egy stadion építéséről van szó (Linzben szeretne a LASK egy új stadiont és még pénze is lenne rá...). Az ORF és a MTVA nem említhetők egy lapon 

Mindezek mellett tényleg majdnem teljesen mindegy mennyi egy doboz tej és mennyit kell dolgozni érte, bár persze különbségek még itt is vannak. 

Ha lehet, ma már teljesen elkerülöm, elkerüljük a magyar közösségeket, mind élőben, mind a neten. A facebookos magyar csopiktól ments meg, uram, minket! 

Ez nem volt jellemző rám/ránk, de ez is elképesztően megerősödött az utóbbi pár évben. Mindenhol sok a hülye és (ez nem jelenti azt, hogy én tökéletes, vagy csak akár jobb vagyok), de a Facebook valami olyan wunderwaffe-vé fejlődőtt a hülyék és kapzsik kezében, hogy inkább messzire futottam. Tőlük elsősorban. 

Az valami varázslatos, ahogyan egyesek azt képzelik, hogy adott csoport adminjaként ők az urak és övék a pálya (és övék a pálya.) 

Más? Budapesti (egykori) értelmiségiként meglehetősen durva burokban éltem, elképzelésem sem volt a nem csak vidéki, egyszerű emberek szellemi alulképzettségéről. Nem csak nyelveket nem beszélnek, szinte semmit sem akarnak megtanulni. Tisztelet a kivételnek. 

Akikkel magyarokkal én itt találkozom, azok szinte kizárólag vagy szállítmányozás/teherfuvarozás, vendéglátás vagy építőipar területén dolgoznak és nagy többségük benne maradt a pózban. 

A magyar pózban. Olcsón, okosba, feketén, magyarul. 

Nem szeretnék visszaköltözni és elnézve az elmúlt kilenc évet nem is fogunk soha.”

(Fotó: 24.hu)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4514922990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.07.03. 06:44:23

Majd Csodabogár megcáfolja.

gabors 2019.07.03. 07:21:33

"hogy adott csoport adminjaként ők az urak és övék a pálya (és övék a pálya.) "

pedig igy van es ebben semmi rossz sincs mert NEKED is lehet sajat palyad ott es akkor te csinalhatsz JOBB palyat ja azt gondolom mar nem

en persze fel sem iratkoztam faszbukra soha es ha szerinted a faszbuk ilyen akkor zard be a fiokodat es egy szarsaggal kevesebbel kell majd foglalkoznod.... es meg a szemelyes adataidat sem adje el az a zs....o zuckerberg (ez mar csak hab a tortan...

tobbi cuccal neked lehet igazad en 29 eve hagytam ott a pusztat es bar ritkan megyek haza de mindig kiakadok en is sok mindenen ....

HakapesziM 2019.07.03. 07:43:46

Valami új? Ezeket már évek óta hallgatjuk. Te már rendben vagy odaát, állítólag kerülöd a magyarokat, nem? Ez meg elég jó magyarsággal íródott. Képzeld, itt is meg lehet élni, kicsit nehézkesebb mint odakint, ott, a jóban. De ez mikor volt másképp? Én pl. jobban élek, mint valaha, igaz, cseh munkavállalóként, de itthon élek. Itt a nyár, zöld minden, a politikai pedig ugyan egy bizonyos fokig érdekel, de én nem a politikától várom az életem javulását. Nekem is halt meg idős rokonom a közelmúltban, vannak bajok az egészségügyben, de vannak jó példák is. A kislányom szép óvodába jár, a kerület szépen karbantartva, rendezett, virágos. Én szeretek Magyarországon élni, minden lehetőségem meglenne, hogy Ausztriában éljek - nagy dolog - de eszem ágában sincs.

komisz_kölök 2019.07.03. 07:57:48

A nagy reszet mintha en irtam volna, teljesen egyetertek. Par megjegyzes.
A facebook csoportok az utobbi egy evben lettek tele parasztokkal. Addig ha volt valami kerdes, keres, probaltak segiteni. Most mindig van egy eszetlen, aki elkezd ugatni/szemelyeskedni elsö reakciokent barmely posztra. Ha valamiben segitseget kersz, te vagy a hülye hogy bajba jutottal, igy jartal, tipikus magyar vagy, huzz haza.

Offline nekem csak jo tapasztalatom volt az itteni magyarokkal kapcsolatban. Mind a meloban (IT vonal), mind a hetköznapokban. Függetlenül a masik velt vagy valos kepzettsegetöl. Tudni kell, hogy it lehet elvarni az ilyen "te is magyar vagy, de jo" kapcsolatoktol, akkor nem okoz csalodast.

Az egeszsegügy valoban a legdurvabb különbseg a ket orszag között. De azert itt sem art, ha fizetsz maganbiztositast, ha idöben be akarsz kerülni valami vizsgalatra. Volt viszont szerencsenk megtapasztalni a Heim Pal korhaz beli, es a becsi gyerekügyelet közötti különbseget az utobbi idöben. Ajanlom mindenkiek, aki szerint Magyarorszag jobban teljesit.

komisz_kölök 2019.07.03. 08:10:49

@HakapesziM: sok ilyen baratom/ismerösöm van Pesten, mint te. Altalaban akkor jelennek meg a kerdesekkel, hogy hogyan lehetne kijönni, amikor a gyerek fel evet letolt mar az alltalanos iskolaban. Olyankor jönnek ra, mit jelent, amit a posztolo irt: "Mindezek mellett tényleg majdnem teljesen mindegy mennyi egy doboz tej és mennyit kell dolgozni érte".

Lehetsz te otthon burokban, kereshetsz sok penzt, legalabbis azt hiszed ;) de ha a gyerek depis, mert tönkreteszi az iskolarendszer, nem nagyon leszel boldog. Ja, jarathatod magan, meg Waldorf suliba, csak akkor a keresetedböl ezt a reszt szamold le nyugodtan, amibe kerül. Meg a nyugdijra kidobott összeget, meg a magan eü-t ha nem akarsz egy korhazi fertözesben elpatkolni. Meg a csalad ket autojat, mert tömegközlekedni, ne adj isten biciklizni a varosban nem lehet. Meg a gyerek külön angol es nemet orainak arat, mert az enyem 13 evesen jobban beszel angolul, mint az ismeretsegi körömben legtöbb vegzös egyetemista. Ha ezeket, meg ami meg nem jut ezsembe most hirtelen, de az adodert cserebe jarnia kene neked, leszemitod a keresetedböl, akkor nyilatkozz, hogy jol keresel-e.

_z_ 2019.07.03. 08:36:13

Mi lesz itt ma…
Amugy sok mindenben egyetertek. Edesapam betegsege miatt en ket korhaznak több osztalyat is lattam. Az egyetlen pozitiv dolog az ott dolgozok nagy többsegenek tenyleg emberfeletti küzdelme. Az orszag egyik legnagyobb szegyene, ahogy ezert megfizetik oket… De emellett wc-re se szivesen mentem a legtöbb helyen, olyan allapotok voltak. Az orszag masik legnagyobb szegyene meg az, hogy az ilyen allapotu korhazak mellett stadionok epülnek. Aki ezeket cafolni akarja az bizony szemellenzövel el.

Csodabogár 2019.07.03. 08:37:51

@Golf2: Ezen nincs mit cáfolni, ő ilyen. Nekem meg megvan a véleményem azokról, akik igen büszkék, hogy megszereztek valahol egy állampolgárságot, de azért mélyen benne vannak érdeklődésileg a magyar politikai életben. Olyan neveket említ, akikről nekem fogalmam sincs, mert engem tényleg nem érdekel.
Biztos jó Ausztriában élni, de szerintem megfelelő anyagi javakkal, bárhol lehet jól élni.

@komisz_kölök: Mi az, hogy a gyerek depis. Feltehetően én is az voltam, mert nagyon utáltam reggel korán kelni és iskolába menni. No és hogy milyen volt akkoriban az iskola, mit és kik tanítottak, azt te a legrémesebb álmaidban se tudod elképzelni. De mint a példa mutatja, túléltem.

_z_ 2019.07.03. 08:44:35

@Csodabogár: Az, hogy az iskola tulelhetö, nem azt jelenti, hogy jo.
Az allampolgarsagos dolgot en sem ertem. Egyreszt, az EU-n belül a szavazojogot kiveve semmi különbseget nem jelent. Masreszt meg ha ennyire zavar valakit a magyar politika, akkor pont ezert kene magyar allampolgarnak maradni, hogy szavazhasson, hogy tehessen ellene.

komisz_kölök 2019.07.03. 08:56:25

@Csodabogár: akik engem megkerestek a kiköltözes gondolataval:
1. az ismerös kislany minden szünetben sirt, mert negyedik osztalyban az osztalytarsai azzal alaztak, hogy kivel fekszik le a felsösök közül. A tanar meg latja, hogy sir, es vallat vonva megy reggelizni, mert neki szünet van, különben sem tud mit csinalni, edzödjön meg a gyerek. Mikor apu bemegy, es kerdöre vonja a fiukat, meg ö van megfenyegetve, hogy beperelik. Megoldas, maganiskola.

2. kisfiu, jo tanulo, elsös. Januarra tikkel, mert a tanar neni ordibal vele, es mindenkivel. Marpedig a felev vegere mindenki irni fog, meg olvasni, meg mittomenmiket szamolni. Mind a 35 gyerek, akit sikerült az osztalyba zsufolni.

3. kislany, jo tanulo, elsös. Nem beszelnek vele az osztalytarsai, mert klikkek vannak az osztalyban, az ovodai ismeretsegek alapjan. Az utobbi idöben mar kostolgatjak is. A tanarneni nem segit, nem az ö dolga. Iskolapszichologus nincs, vagyis elvileg igen, de nem er ra. Sirva megy iskolaba minden nap, faj a hasa, feje.

komisz_kölök 2019.07.03. 08:58:22

@_z_: azert maradjak magyar allampolgar, hogy en egyensulyozzak ki egy barna polgartarsat, aki fel zsak krumpliert a fideszre szavaz?

HakapesziM 2019.07.03. 08:59:13

@komisz_kölök: Jó, ma megtudtam, hogy Nyugaton magasabb az életszínvonal.
Nem azzal van nekem bajom, ha valaki kint él és dolgozik - én is külföldi munkavállaló vagyok - sőt, szerintem ez a "kivándorlás" nem is olyan rossz jelenség, mint első látásra tűnik. Nekem az furcsa, amikor valaki "minden kapcsolatot megszakít", "ő már nem is magyar", "angolul/németül álmodik már" (mintha nagy dolog lenne bármilyen nyelvet megtanulni anyanyelvi környezetben), de azért magyar fórumon okoskodik, sőt, politizál.
Sok szempontból jogos a kritika, de ez egy ilyen ország, ilyen nép, Ausztria meg más. Ha ott jobb, akkor jobb. Van aki pedig Magyarországon is jól érzi magát, de ettől még ne tartsuk kőbaltás ősembereknek őket.

Antal Jozsa 2019.07.03. 08:59:25

@komisz_kölök:"mert az enyem 13 evesen jobban beszel angolul, mint az ismeretsegi körömben legtöbb vegzös"
Szerencsere angolul eleg jol meg lehet tanulni otthon is meg mashol is. De te gondolom sokat szenvedsz a gyerekeddel hogy jol megtanuljon magyarul beszelni meg helyesen irni (mar ha meg kulfoldon vagy ill. maradsz)

_z_ 2019.07.03. 09:05:35

@komisz_kölök: Ha ez teged erdekel, ha ez teged zavar, akkor igen.

komisz_kölök 2019.07.03. 09:30:04

@Antal Jozsa: nem nagyon szenvedünk. Van magyar delutani iskola, annak, akinek van ra igenye. De mivel sokat olvas magyarul is, nincs ra szüksegünk. Jopofanak tartottam, hogy az alltalanosban olvashatta a kötelezö olvasmanyokat magyarul is. Mar amit megtalalt magyarul. Ugy gondoltak a tanarnenik, hogy az a lenyeg hogy olvasson, nem az, hogy milyen nyelven.

A magyar helyesiras meg szerintem tul van misztifikalva. Egy nyari szünet alatt, asszem harmadik utan a nagymama rament a kerdesre, es egy kethetes pesti nyaralas alkalmaval eleg jo szintre hozta.

Meg lehet tanulni angolul mindenhol. Csak nem mindenhol az iskolaban, ingyen. Ha jol tudom meg mindig sokak varnak a nyevvizsgara, hogy megkapjak a diplomat. Az azert eleg sokat mond a dologrol.

Arthamyr 2019.07.03. 09:44:31

Remek kezdés: "Az elmúlt pár hónapban volt egy pár eset, hogy bizony büszkén húztam ki magamat magyar barátok előtt, hogy na, ezért jó jogállamban és demokráciában élni." - Most komolyan, ettől valaki miért húzza ki büszkén magát? Ebbe mi az érdem, mi a teljesítmény? Ok, hogy elégedett valaki a döntésével (mert ehhez csak ennyi kell), de azt gondolnám, a büszkeséghez azért több kellene.

Golf2 2019.07.03. 09:45:30

@komisz_kölök: fel zsak krumpliert a fideszre szavaz?...+1

_z_ 2019.07.03. 09:53:10

@Arthamyr: Jogos. Az ibizai esetet követö esemenyeken en is ledöbbentem, Magyarorszagon mashoz szoktam. Örültem is, hogy egy jobban müködö orszagban elek. De büszkeseg? Miert is? Nekem eszembe sem jutott ilyen...

Antal Jozsa 2019.07.03. 09:56:05

A mai poszttal nagyreszt egyetertek. Ha az Orban kormany azt akarja hogy tobben
- maradjanak otthon
- koltozzon haza
- vallaljanak gyereket
akkor tegyenek tobbet az egeszsegugy fejleszteseert. Az iskolarendszert meg lehet bantani mashol is, eppugy az USA-ban UK-ban meg Svajcban is. Furcsa hogy ennyi fehergalleros dolgozik itt Svajcban is Magyarisztanbol, annyira hulyek csak nem lehetunk, no meg az is hogy sokan jonnek hozzank is tanulni elsosorban felsooktatasba. A haziorvisom gyerekei is Szegedre jartak orvosi kepzesre Svajcbol. Viszont sajnos ismerik az otthoni allapotokat.

deppate frog 2019.07.03. 09:56:23

@_z_: de van jelentössege az allampolgarsagnak. Pl. a posztolo orszagaban eus allampolgarkent minden jog megillet (csak nem szavazhatsz), cserebe nem kell bevonulni katonanak / polgari szolgalatra. Ha meg akarod szerezni az allampolgarsagot 35 eves korod alatt, azonnal be fogjak vasalni az ingyen honapokat az eletedböl a köz szolgalatara.

A kedves posztolot emlekeztetnem arra, hogy nincs osztrak ember, aki ne "olcson, okosba.." epittetne pl. a hazat. Sok mindent el lehet Ausztriaban szamla nelkül intezni. Olyan kreativan optimalizaljak neha az adofizetest, hogy nekem, kelet-europainak diszemre valna.

skye8 2019.07.03. 10:02:17

Hat Igen....hirtelen a romaniai korhazak jutnak eszembe, ott is katasztrofa a helyzet. Apukam kolozsvaron volt beutalva hetekig es remtorteneteket hallottunk hoy hany beteg hal meg korhazi fertozesben.

Az oktatas is szaz sebbol verzik mert a fiatal tanarok nagy resze elment Es az alacsony fizetes miatt az lesz tanar aki minden masra alkalmatlan.

_z_ 2019.07.03. 10:07:55

@deppate frog: Köszi, erre nem is gondoltam!
Az teny, hogy itt is sok dolgot inteznek okosban, de azert nem akkora aranyban, mint Magyarorszagon.

Csodabogár 2019.07.03. 11:21:44

@komisz_kölök: Nem mondasz semmi újat. Hidd el ezelőtt 70 évvel ugyanez volt, tetézve később az oroszokkal, az iskolák államosításával, az örökös kisértleti tankönyvvel, ami rendszerint karácsony táján érkezett csak meg. Aztán mégis felnőttünk és ember lett belőlünk.
A változás annyi, hogy akkoriban a szülők nem voltak ennyire gyerek központuak és nem az volt a szempont, hogy a gyerek jól érezze magát az iskolában, hanem hogy járjon és végezze el. A szülőknek volt elég túlélési gondjuk, a gyerek meg boldoguljon ahogy tud. Én csak azért nem sírtam soha az iskolában, mert "nem szerzem meg a tanárnak az örömet, hogy sírni lásson" tehát kizárólag dacból. Otthon siránkoztam néha, de minek. Nagyon igaz, az, hogy teher alatt nő a pálma. Nem tudom hogy birkóztam volna meg később az életben a nem kevés nehézséggel, ha az iskolában nem szoktam volna meg, hogy nem körülöttem forog a világ.

Husz_János_Puszita 2019.07.03. 11:40:47

Öt ev utan meg mindig ujra meglepödöm, ahanyszor az egeszsegügyben es hivatalokban van dolgom, mennyire flottul es ügyfelközpontuan mennek a dolgok. Nemreg vettünk egy kocsit, az unnepek miatt nem erkezett meg meg az utalas, amikor mentünk erte. Kezünkbe nyomtak a kulcsot es szevasz. Munkaszerzödeshez eleg egy kezfogas, es meg sorolhatnam. Ez az a mindennapi bizalom, ami Magyarorszagon elkepzelhetetlen, es ami egy orszag gazdasagaban is komoly szerepet jatszik.

Maradok en is Ausztriaban Barna :)

Vivien.. 2019.07.03. 11:40:51

@deppate frog:
Németországban - ha jól tudom - eddig a kettős állampolgárság kizáró tényező volt, ha valaki katonának szeretett volna állni.

takarék-láng 2019.07.03. 11:41:08

Kedves poszter, ha ennyire szar otthon, minek jarsz haza, minek foglalkozol barmivel ami otthon van????
Koltoztesd ki magadhoz rokonaid, mentsd oket a diktaturabol!!!

takarék-láng 2019.07.03. 11:41:14

@gabors: "pedig igy van es ebben semmi rossz sincs mert NEKED is lehet sajat palyad ott es akkor te csinalhatsz JOBB palyat ja azt gondolom mar nem "

- okos gondolat!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.03. 11:41:16

Na,jönnek majd a trollok!XD
Mondjuk itt hálistennek nem nagyon ugrálhatnak.

komisz_kölök 2019.07.03. 12:01:36

@Csodabogár: " Aztán mégis felnőttünk és ember lett belőlünk." hany szazaleka is lett alkoholista ezeknek a derek embereknek? ;)

A masik, amitöl ember lett a generaciodbol, az meg a katonasag volt. Hallom ezt is eleget, merthogy en pont megusztam, hogy ne szivassanak feleslegesen. Oszt, megis ember lettem. Ha jol latom, sikeresebben, mint azok az osztalytarsaim, akik meg pont belecsusztak a lehetösegbe, hogy kis pöcsök megalazzak öket.

Az, ha segitünk valakinek megoldani a problemajat, raadasul azert, mert tanarkent mondjuk ezert fizetnek, meg nem azt jelenti hogy körülötte forog a vilag. Esetleg megtanulja, hogy a problemakat le lehet gyözni, segitseget lehet kerni, nem szegyen az, meg hogy ö fontos. Lehet velemenye. Jogai vannak. Jogos igenyei vannak. Ilyen durvan elpuhult dolgok. Csak ilyenekböl indul, hogy nem kussol, mikor elkezdenek a feje felett kiepiteni egy diktaturat.

Platonica 2019.07.03. 12:11:01

@Antal Jozsa: Nem szenvedes, ezt en is tanusithatom, Bar sose jart magyar oviba/suliba a gyerekem, teljesen egyenrangu az olvasasa/beszede a 2 nyelven, akcentusa sincs. Jol ir magyarul, bar helyesirasa tuti nem 100%-os, de mi soha nem is dolgoztunk ezen. Azert ez nem 2 het alatt tokeletesitheto.

A magyar kepzesrol irottakkal egyetertek. Mi ismerosunk is hazakuldte a fiat orvosira, sot most megismerkedtem egy Harvardon vegzett kf-i novel, akinek a lanya osztol a bp-i orvosin kezd. Pedig nekik aztan semmi kozuk Mo-hoz.

Es hatigen, az itteni oktatas is jocskan hagy kivannivalokat!

Shaktee 2019.07.03. 12:19:54

@Golf2: 100 ember ment ki az utcára tegnap a MTA pénzek lenyúlása s az Akadémia tönkretétele miatt.

London2009 2019.07.03. 12:24:15

@komisz_kölök: nem tudom, ezek elegge altalanos problemak orszagtol fuggetlenul. Szemetkedo gyerekek mindenhol vannak es nagyon kegyetlenek tudnak a gyerekek lenni egymassal. Ez biztos, hogy az iskola hibaja?
Kulonben a maganiskolakbol is nehez jot talalni. Mo-n meg mindig arra hasznaljak oket, hogy a gazdag szulok selejtes gyerekeit oda benyomjak. Sajnos nekunk ez volt a tapasztalat veluk es vegigjartunk egy csomot a noverem ket gyereke reven. Aztan vegul nagy nehezen sikerult talalni egy elfogadhatot.

komisz_kölök 2019.07.03. 12:24:27

@Csodabogár: " Aztán mégis felnőttünk és ember lett belőlünk." hany szazaleka is lett alkoholista ezeknek a derek embereknek? ;)

A masik, amitöl meg a te generaciod allitolag ember lett, az a katonasag volt. Hallom ezt is eleget. Nekem szerencsere pont sikerült megusznom, az egyetem miatt, de ugy tünik nem lettem kevesbe ember, mint kevesbe szerencses osztalytarsaim, akiknek meg sikerült megnyerniük a lehetöseget, hogy egy even att kis pöcsök urgaltassak öket. Söt volt itt ukran kollegam, aki harom evig volt otthon katona, es nem lett nagyon különb ember.

Az, ha segitünk a gyereknek meglodani a problemajat, mondjuk pl azert, mert ezert kapjuk a fizetest, szerintem nem azt jelenti, hogy ö a vilag közepe. esetleg megtanulja, hogy kerhet segitseget, nem szegyen az, es fog is kapni. Hogy ö fontos, hogy szamit a velemenye, szamitanak az erzesei, lehet önerzete. Hogy nem kell mindent eltürnie, vannak jogai, es jogos igenyei. Jol jönnek ezek az erzesek, mikor elkezdenek a feje felett kiepiteni egy diktaturat, es le kell dönteni, hogy kussol-e vagy ellenall. Nem minden orszagban van igeny ilyen beallitottsagra ;)

Shaktee 2019.07.03. 12:26:20

@Golf2: Nem magyar nyugdíjból éli meg a dolgokat ... s ezzel sincs semmi gond.

komisz_kölök 2019.07.03. 12:39:08

@London2009: "ezek elegge altalanos problemak orszagtol fuggetlenul." kicsit olyan ez nekem, mint amikor arrol gyözködnek, hogy korrupcio indenhol van. Ja, ott ahol eltürik.

Mikor nekünk gond volt a suliban, mert a kislany ugy erezte egyedül van az osztalyban (legjobb baratnö elköltözött), szoltunk az osztalyfönöknek. Arrol szolt a következö ofö ora, hogy oldjuk meg a problemat. Kezdesnek mindenki irjon valami kedveset neki a tablara. Aztan a sulipszichologus meg az osztaly segitsegevel megoldottak par het alatt. Merthogy ez a dolguk.

A masik, hogy projekteket csinalnak a gyerekek, ahol egymasra vannak utalva, es random sorsolassal alakitjak a parokat/csoportokat. A jegyük függ attol, hogy együtt tudjanak müködni. Sokkal masabb a hangulat, mint a hol a masikat kell legyözni.

Szerintem vannak eszközök, hogy jo legyen az osztalyban a legkör, nem is uj pedagogiai trükkök ezek. Az kell hozza, hogy a tanarnak legyen energiaja ilyenekkel foglalkozni.

deppate frog 2019.07.03. 12:48:11

@Vivien..: Ausztriaban meg nincs kettös allampolgarsag (kivetelek vannak).

takarék-láng 2019.07.03. 12:48:23

@komisz_kölök: "kislany, jo tanulo, elsös. Nem beszelnek vele az osztalytarsai, mert klikkek vannak az osztalyban, az ovodai ismeretsegek alapjan. Az utobbi idöben mar kostolgatjak is. "

- velem is ezt csinaltak + vertek is a roma szarmazasu osztalytarsaim meg azutan is hogy lebuktak mert az iskolaudvaron azert meg talalkoztunk. De a kozepiskolaban mar nem volt ilyen gond, mert oda ok nem jutnak el.

komisz_kölök 2019.07.03. 12:53:09

@Platonica: mondjuk, legalabbis a nemet diakok között divat, hogy ha nem jutnak be a nemet orvosira, elkezdik Pesten. Fizetik a tandijat, elvezik az eletet, es ket ev mulva atvetetik magukat egy nemet egyetemre. De legkesöbb az egyetem vege utan huznak haza, amikor az igazi specializacio, meg a tanulas gyakorlati resze kezdödik. Keves külföldi gyakornokkal talalkozhatsz a magyar korhazakban.
Meg tudod nezni, hogy a SOTE pl a 400-500 helyen van, es hogy hany nemet/osztrak egyetem van elötte:
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2019/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

Shaktee 2019.07.03. 12:53:25

@takarék-láng:

Van egy magyar falu ahol minden roma gyerek középiskolás.

Dammiel 2019.07.03. 12:54:32

@deppate frog: a màsodik bekezdésedhez osztràk adózàsi szokàsokról: 10 éve épít kertet egyéni vàllakozóként az egyik ismerősöm, egy (!) alkalommal kértek az ügyfelek szàmlàt, a cégeket leszàmítva. Ő adni akar mindenképpen, mert évi nettó 35000 €-ig adómentes.

London2009 2019.07.03. 12:58:46

@komisz_kölök: ez nagyon idillinek hangzik es jo ilyet hallani. Nekem borzalmas osztalyom volt az altalanos suliban es az egesz egy szenvedes volt a kozosseg miatt. Szerencsere a gimiben minden megvaltozott es szuper osztalykozossegunk lett.
Lehet, hogy a rossz emlekeim miatt gondolom azt, hogy ez normalis? Az biztos, hogy csak negativ hatasa volt es utaltam iskolaba jarni, de meg igy utolag sem vagyok abban biztos, hogy a tanarok ezen tudtak volna valtoztatni. Nagyon sok szemetkedo, kegyetlen gyerek van.

Bicikliző medve 2019.07.03. 13:01:34

@Arthamyr: te, mint allampolgar eroszakolod ki, hogy ilyenkor tortenjen valami. Kicsit elvontan, de az emberek teszik olyanna az orszagot, amilyen. Ebben bizony a posztolonak is erdeme van, ha csekely is, de minden ember hozzaallasa szamit.
Ugyanez forditva Magyarorszagon: az emberek tettek kirallya Viktort, es ok tartjak azota is hatalmon. Az emberek feleossege, hogy o meg mindig uralkodik, ok nem kergettek meg el olyan dolgokert, amiert az osztrakok mar ezerszer elzavartak volna. Valahol mindketto a nep erdeme, egyikhez tartozni tolthet el az embert buszkeseggel (a masikhoz is tartozhat buszken az ember, amennyiben pontosan egy ilyen rendszerben akart elni, ezt nem vitatom)

Bicikliző medve 2019.07.03. 13:05:50

@Platonica: Nem lehet, hog yazert mennek oda tanulni a kulfoldiek, mert olcso?

fhdgy 2019.07.03. 13:43:03

@London2009: Miért szemétkedő, kegyetlen a gyerek? Csak nem azért, mert a "kedves", "aranyos" apuci, anyuci is pont olyan?

Ha sok szemétkedő, kegyetlen gyerek van, ahogy írtad, akkor sok kegyetlen, szemétkedő felnőttnek is kell lennie és bezárul a kör és eljutunk a magyar társadalom egyik rákfenéjéhez.

Az emberek szeretnének úgy élni, ahogy pl. a Lajtán túl, de tudják, hogy hiú ábránd. Olyanok lesznek, amilyenek, pótcselekvésnek csak a szemétkedés és kegyetlenkedés marad, mert másban nincs örömük.

Hogyan lehetne kitörni egy olyan társadalomban, ahol ellenséges közeg veszi az embert körül?!

Arthamyr 2019.07.03. 13:44:59

@Bicikliző medve: "Ebben bizony a posztolonak is erdeme van, ha csekely is, de minden ember hozzaallasa szamit. " - Egyrészt vitatható, hogy Ausztria mennyit javult, javult-e egyáltalán az alatt a bő egy évtized alatt, amióta a posztoló ott él. Másrészt kérdéses, hogy ehhez az esetleges pozitív változáshoz ő mennyit tett hozzá, és mennyire volt része benne.

Az meg, hogy az osztrákok elzavarták volna Orbánt, hipotézis, amit elég nehézkes bebizonyítani. Orbánért felelőssé tenni az embereket kollektívan nem túl korrekt dolog, főleg, ha az illető felmenti magát ezen felelősség alól.

Antal Jozsa 2019.07.03. 13:46:40

@Platonica: hat amilyen tandijak vannak az USA-ban nem csodalom h Magyarorszagra ment, plane az orvosi kepzes draga az USA-ban, sokan szazezres diakhitellel kezdik a nagybetus eletet aztan lehet torelszteni a nyugdijig.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.03. 13:46:48

@Csodabogár:
@London2009:
Tudjátok ezek sajnos a felnőtteknél is mennek a munkahelyeken.
Ha alapból csak baszogatod az új embert,nem fogja sohasem megtanulni a dolgokat inkább mihamarabb lelép.Aki amúgy esetleg nem is egy hülye ember.
Ha viszont normálisan elmagyarázod a dolgokat akkor esetleg megtanulja és hosszútávon megmarad.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.07.03. 13:47:03

Összefoglalom : itt nyomor van, szegénység, éhség, ráadásul még szemetes a játszótér is....
Mi meg szeretünk itt élni.
Én Ausztriából költöztem haza és egy percig se bánom ezt a döntésemet.
Inkább vagyok itthon kicsit szegényebb, de polgár, nem egy bevándorló cseléd idegenben.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.03. 13:52:07

@fhdgy: Na erre is írtam az előbbi kommentemet.
Erről is lehetne oldalakat írni,hogy miért nem jó itt a sok kisebbségi komplexusos istenbarma miatt.

Bicikliző medve 2019.07.03. 13:56:36

@Arthamyr: ki szavazta meg Orbant, es ki turi meg, hogy sorra epitse le a szabadsagot abban az orszagban? Az emberek? Nyilvan felelosek erte, hogy mi tortenik ott. De mindegy is, mit gondolsz, majd terjunk erre vissza, ha visszakoltoztel, es lehuztal ott par evet. :)

_z_ 2019.07.03. 14:05:09

@Arthamyr: "Orbánért felelőssé tenni az embereket kollektívan nem túl korrekt dolog, főleg, ha az illető felmenti magát ezen felelősség alól. " Akkor kie a felelösseg?

Bicikliző medve 2019.07.03. 14:11:36

@_z_: Kicsit az angol kozmondas jut a szituaciorol az eszembe: fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me

_z_ 2019.07.03. 14:13:45

@Bicikliző medve: Jo, de en azert a vegere egy "too"-t odabiggyesztenek.

Arthamyr 2019.07.03. 14:17:40

@Bicikliző medve: @_z_: Azokon felül, akik közvetlenül, aktívan hozzájárulnak (pl. a kampányban résztvevők, párttagok, kormánytagok, NER téglák stb.), a szavazók azon része, akik rájuk adják a szavazatukat.
Amennyiben úgy gondoljátok, hogy ti is felelősek vagytok érte, meg a poszter is, akkor korrekt, nincs kifogásom a kollektív felelősség kijelentése ellen, úgy megáll, kb. annyira felelősek az Orbán ellen szavazók is, mint ti vagy én.

Egyébként nem kell addig várni, míg lehúzok ott pár évet, most is el tudom mondani, mit fogok akkor gondolni, ez nem fog megváltozni. Azt nem, hogy hol leszek, és azt sem garantálom, hogy lehúzok ott sok évet. :)

Bicikliző medve 2019.07.03. 14:21:53

@Arthamyr: Nem tudom, biztosat csak akkor tudsz mondani, ha mar tulvagy az elmenyeken, legalabbis en igy gondolom. :)
Azert nem vettem bele magam a kollektivaba, mert mar nem elek ott, es bar meg szavaztam az utolso ket alkalommal, csak amolyan javito jelleggel probaltam segiteni azoknak, akik nem ezt a rendszert szerettek volna a tovabbiakban. Nem sikerult, es innentol kezde mar egeszen biztosan nem az en problemam, az en jovom mar mashol folytatodik. :)

fhdgy 2019.07.03. 14:21:53

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Túlságosan sok rezignált, apátiában élő ember van.

Ábrándoznak egy szebb életről, de csak ábránd marad, mert tenni nincs kedvük, erejük. Ülnek a fotelban, meredten nézik a TV-t, de a sejhajukat nincs kedvük megemelni.

Lehúzza őket a környezet. Ha már fuldoklik az adósságban, akkor elmegy külföldre, ezzel elszakadt a jó, kis megszokott foteljétől és rádöbben, hogy dolgozni kell, tenni kell a boldogulásért. Megváltozik a világhoz való viszonya.

Miért nem történik meg ez vele itthon, mitől lesz, lett ott más?

Szerintem ez a határátkelés egy nagy megválaszolatlan kérdése!!!

skye8 2019.07.03. 14:21:55

@Csodabogár: hahaha hat akkor en vagyok az a horror szulo aki igenis gyerekkozpontu - maskepp miert is lenne gyerekem ha nem foglalkozom vele? mennyire siralmas hogy a te idodben az volt az elfogadott, normalis viselkedes, hogy a gyerekeket csak kicsaptak az iskolaba, udvarra stb, aztan 'boldoguljanak'.

de hogy tovabb szornyulkodj, kepzeld el hogy a kislanyom ovodajaban az ovonok is foglalkoznak a gyerekekkel, es szigoruan tilos ordibalni rajuk, fenyegetni oket, pofozkodni stb. ha valami miatt megserul, kotelesek irasban tudatni rola (mar megtortent hogy beverte az arcat a konyvespolcba pl.) es addig nem irom ala a papirt amig reszletesen el nem mondjak mi tortent. eddig 2 ev alatt egyszer tortent meg hogy egy kisfiu megutotte mert a lanyom nem akarta odaadni neki a vizespoharat es Errol is keszult irasos jelentes.

kislanyom osztalyaban van egy kisfiu aki sokat lokdosodik. az ovonok azonnal szoltak a szuloknek hgy figyeljenek ra, az osztalyban pedig raszolnak hogy ezt nem szabad. minden hozzaallas kerdese. ha ugy tekintunk a gyerekekre mint vadhajtasokra akkor azok is lesznek.

Arthamyr 2019.07.03. 14:28:54

@Bicikliző medve: Az, hogy kinek mi a problémája, meg ki miért felelős, két különböző dolog.

Ahogy az is két különböző dolog, hogy ki mire büszke (jogosan) és ki mivel elégedett (indokoltan).

_z_ 2019.07.03. 14:29:42

@Arthamyr: Persze, hogy az en felelösegem is. Regebben leszartam a szavazast, nem erdekelt a politika. Vissza mar nem tudom pörgetni, de ezaltal rajtam is mult a dolog. Jo lenne, ha lenne olyan a szavazolapon, hogy "Egyik se".

_z_ 2019.07.03. 14:35:58

@fhdgy: Talan mert aki hataratkelöve valik, az mar tesz valamit az abrandozason kivül? Nem külföldön valtozik meg, hanem mar alapbol mas volt, mint aki tovabbra is csak abrandozik? Mindemellett nyilvan vannak környezeti hatasok is, de aki elindul abban biztos hogy tobb a tenniakaras, mint aki el sem indul. Most nyilvan nem azokrol beszelek, akik tenyleg nem akarnak elindulni, hanem azokrol, akik abrandoznak rola, de nem tesznek erte semmit.

Arthamyr 2019.07.03. 14:36:53

@_z_: Most felelős vagy érte? A következő választásnál felelősnek tartod majd magad?
Ha igen, semmi kifogásom, ez egy korrekt, tisztességes vélemény, még ha igen szigorú és kollektivista is. :)

_z_ 2019.07.03. 14:51:14

@Arthamyr: Igen. Ahogy mindenki aki nem szavazott ellenük. A demokracia kez a kezben jar a kollektivizmussal

fhdgy 2019.07.03. 14:51:45

@_z_: Szerintem sok olyan ember van, aki csak azért indul el, mert ó, hát ott könnyebb. Könnyebb a nagy frászt! Visszaút meg a kudarc beismerése lenne, így "gyávaságból" kitart. Elvállal olyan munkát is, amit itthon lenézne, szóval elkezd "megedződni". Aztán vagy elkezd a helyzete javulni vagy gyávaság ide, gyávaság oda, hazatér ( most nem a tudatosan hazatérni akarókra gondolok ).

Én egyszerűen azt gondolom, hogy sok embernek szüksége van egy kis "levegőváltozásra". Új környezet, új hatások és győz a tenni akarás.

deppate frog 2019.07.03. 14:58:45

@Horthy Miklós cselédje: Örülök, hogy nem bantad meg a döntesedet. Mindenkeppen dicseretes, ha az ember mer nagyot gondolni, es akar külföldre, akar haza költözni. Szoval emelem kalapom.

Lehet, hogy mar regebben kifejtetted, de en nem emlekszem, hogy a "bevandorlo cseledseg idegenben" ez egy belülröl jövö eleterzes volt szamodra, vagy konkretan reszed volt diszkriminacioban, ert teged verbalis vagy fizikai tamadas, mert nem helyi születesü voltal?

_z_ 2019.07.03. 15:00:30

@fhdgy: Szerintem aki igy indul neki, az nagyon gyorsan visszamegy, hacsak nincs nagyon erös tamogatasa kint (csaladttagok).
"Én egyszerűen azt gondolom, hogy sok embernek szüksége van egy kis "levegőváltozásra". Új környezet, új hatások és győz a tenni akarás." Egyetertek, de tovabbra is azt mondom, hogy aki elindul abban mar több van, mint abban, aki tervezgeti, de megsem megy.

gabors 2019.07.03. 15:03:04

@_z_: "Az allampolgarsagos dolgot en sem ertem. Egyreszt, az EU-n belül a szavazojogot kiveve semmi különbseget nem jelent. "

csakhogy ez szinte egyik pillanatrol a masikra valtozhat egy osztrak trump vagy holland/spanyol brexit .... vagy csak egyszeru orbanis illiberalista vezeto deklaralhat szinte barmit amilhez mar allampolgarsag kell(het) .... egy hosszu ideig ottelu "EU allampolgarbol" igen rovid idon belul lehet masod vagy harmad rendu senki mindenfele jogok mennek a levesbe

fhdgy 2019.07.03. 15:04:56

@_z_: Persze, aki megmozdul, felemeli a sejhaját, az már sokat tett.

Mindig az első lépés a legnehezebb, mert utána az embernek "csak" az egyik lábát kell a másik elé rakni és csoda történt: halad.

Shaktee 2019.07.03. 15:07:12

@gabors: "egyik pillanatrol a masikra valtozhat"

nem olyan gyorsak ezek a brexitek, nézd meg hogy az angolok mennyi ideje kinlódnak már. Spanyol brexit? Nom gondolnám..

Más:

BabyDrump is ON for the 4th.

www.cnn.com/videos/politics/2019/07/02/trump-baby-balloon-washington-permit-july-fourth-lead-vpx.cnn/video/playlists/this-week-in-politics/

_z_ 2019.07.03. 15:08:11

@gabors: Van egy olyan mondas, hogy: "Ezen a hidon majd akkor megyek at, ha odaertem."

_z_ 2019.07.03. 15:09:26

@fhdgy: Elhatarozasban mindenkeppen az elsö lepes a legnehezebb, de sok masban nem.

gabors 2019.07.03. 15:10:24

@komisz_kölök: "Ha jol tudom meg mindig sokak varnak a nyevvizsgara, hogy megkapjak a diplomat. Az azert eleg sokat mond a dologrol."

Nem mindenkinek all hogy felnottkent akar egy nyelvet is meg tudjon tanulni legyen az angol vagy barmi mas... egyetemi diploma szintre sem mindenki kepes (erettsegire sem, sot 8 elemire sem regen a 6 elemi ami talan mindenkinek a szintjet eleri).

Azt siman elhiszem hogy osztrakiaban pont ott ahol a te gyereked jar iskolaban ugyesebben/jobban tanitjak az idegen nyelvet mint sokhelyen magyarorszagon... de azert az sem zarhato ki teljesen hogy a te gyereked eppen ebben jo/jobb mas meg golfozni tud jobban mint barki aki diplomara var....

fhdgy 2019.07.03. 15:11:15

@_z_: Az állampolgársági jog nem ennyire fekete-fehér.

Konkrét példa: Mo.-on egy külföldi állampolgár elvileg vehet termőföldet, gyakorlatilag sansza sincs.

Biztos vannak még esetek, de ez az egy példa is mutatja, hogy a szavazati jogon felül is vannak esetek, amik jog szerint vagy csak a gyakorlati tapasztalat alapján kötődnek az állampolgársághoz, és csak az EU-n belüli dolgokról beszélek.

gabors 2019.07.03. 15:23:55

@Shaktee: "Van egy magyar falu ahol minden roma gyerek középiskolás."

itt azert a hangsuly gondolom azon van hogy "egy" es nem az a lenyeg hogy falu hanem hany kozepiskolas van ....3 vagy 35 ?

es amugy senki nem mondta hogy egy cigany sem jut el kozepiskolaba csak hogy keves ami nyilvan nem jo ...

Shaktee 2019.07.03. 15:28:21

@gabors:

Cserdiben azt hiszem hogy 20-25 roma gyerek jar kozepiskolaba.

_z_ 2019.07.03. 15:30:10

@fhdgy: Biztos igy van, nem ertek hozza. En csak azokrol tudok, amik engem erintenek (es ugy gondolom a tobbseget is), es azokban tudtommal gyakorlatilag tök mindegy az EU-n belüli allampolgarsag. Engem legalabbis 7,5 ev alatt semmi hatrany nem ert emiatt.

gabors 2019.07.03. 15:32:54

@deppate frog: uj lehetsz itt .... nez vissza miket irt meg mikor hinta volt

olyan cseled volt aki nem keves idot toltott az osztrak munkanelkuli segelyen mindenki hibaja volt nok, szulei, szemet kapitalistak, alkohol minden csak nem hinta .... total hiteltelen idenyjellegu segedmunkabol tengodo panel proli szobaberli (ez minden csak nem polgar)

London2009 2019.07.03. 15:35:28

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: most eppen ket uj kollegat treningelek es ugralnak az idegeimen, ugyhogy ezt a peldat inkabb ne. :D Az egyik mondjuk ugyes, a masik teljesen remenytelen... :S

gabors 2019.07.03. 15:39:24

@Shaktee: "nem olyan gyorsak ezek a brexitek, " de a legalis helyzet bizony egyik pillanatrol a masikra valtozik

es barmilyan "lassu" is a brexit sokkal gyorsabb mint ahogy allampolgarsagot lehet szerezni a legtobb helyen foleg ha nem keszult ra valaki.... ES egy tolvonassal lehet valtoztatni neheziteni (persze konnyiteni is) ugyanez persze az "anya" orszagra is igaz kitol miert milyen gyorsan vehetik el az allampolgarsagat (ha azt nem is de egyes jogait ... pl nem masert csak allando lakas hianyaban peldaul)

Platonica 2019.07.03. 15:39:45

@komisz_kölök: Az alapkepzesrol beszeltunk, szoval nem ertem, mire irtad. Biztos sokan csinaljak, amit irsz, de joparan meg elvegzik, mert jo minoseget kinal.
Es nem az 'igazi specializacio' milyensege miatt huznak haza, akik, hanem elsosorban azert, mert az mar fizetesert megy. Mo nem tud normalis rezidensi fizetest kinalni, mig a Ny-Eu-i orszagok igen. Az altalam emlitett holgy masik gyereke most kezdi a hatodeves rotaciot Bp-en, de jovo osztol megvan a kimondottan jol fizeto rezidensi helye Svajcban.
A ranking-et ismerem. Nem mindenben mervado. A magyar orvosi diploma keresettseget illetoen semmikeppen.

@Bicikliző medve: Ez is egy szempont, igen. Ahhoz kepest, amit kinal, mindenkeppen nagyon jo arban van. Egyebkent a draga angol oktatas elol menekulok szempontjabol meg a legmagasabb arfekvesu.

@Antal Jozsa: Nem USA-rol irtam. Az anyuka, aki a Harvard-on diplomazott, itt el a UK-ben. Nem mondom, h itt olcso az orvosi, de az amerikai horror araknal lenyegesen jobb a helyzet. Ez a csalad most osztol a masodik gyereket kuldi a bp-i orvosira, ahogy fontebb is irtam. Mivel a nagyobbik lassan vegez, tudjak is, mire/hova. Nagyon meg vannak elgedve.

Arthamyr 2019.07.03. 15:40:16

@_z_: Így korrekt.

Biztos azért gondolom másképp, mert kicsit sem vagyok kollektivista... :)

fhdgy 2019.07.03. 15:40:31

@_z_: Azt hiszem, találtam egy másik példát is. Ha jól emlékszem, EU és Mo. között ment a huza-vona, hogy nem magyar állampolgár nem lehetett itt közjegyző, ha minden egyéb feltételt teljesített is. Nem tudom, hogy mi lett a vége.

London2009 2019.07.03. 15:41:25

@_z_: de van ilyen. Ketfarku kutyapart!

Arthamyr 2019.07.03. 15:42:03

@gabors: Ennyi erővel az állampolgári jogok is mehetnek a levesbe.

Shaktee 2019.07.03. 15:44:35

@gabors: H

Hát majd meglátjuk..egyenlore Borisz sem biztos, de igen valoszinu hogy lesznek olyan kelet europai gazadsági migránsok akiknek a státusza komplikáltabb lesz a brexit után.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.03. 15:45:27

@Csodabogár: Akkor azért a tanárok is lehettek szigorúbbak a csesztetőkkel szemben is.

@fhdgy: a válsz @_z_: nál

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.03. 15:45:31

@fhdgy: Ööö..megvannak a pozitív meg negatív dolgok is.
Meg kell tanulnod a nyelvet de esetleg nem 300 órát kell dolgoznod,kínlódnod,hanem esetleg 180-at jobb körülmények között.

Vivien.. 2019.07.03. 15:45:44

@deppate frog:
Ilyen kivétel például, hogy egy eu-s állampolgárnak nem kell lemondjon az eredeti állampolgárságáról. Persze hallani, hogy helyenként megpróbálkoztak a hivatalok azzal, hogy már pedig le kell.

Antal Jozsa 2019.07.03. 15:45:51

@gabors: lehet egesz eletunkben az ozonvizre keszulni de ki tudja mi lesz. Eleg regota nyugi van mar nyugat es kozep europaban (minusz delszlav haboru) Ha vki allampolgarsagot szerez az h de facto bevandorlo nem valtozik. Eleg csak megszolalni az adott orszag nyelven v dialektusan. Ha felbomlana az EU -- az angol peldahoz hasonloan -- akik mar valahol kulfodikent elnek egy masik orszagban akkor rendeznek a jogi statuszukat. Vagy mindenki menne vissza ahonnet jott? Erdekes lenne. Az oroszokkal eleg nagy fasirtban van a vilag nyugatabbik fele megse zavarjak haza oket (vagy nem hallottem errol).

Arthamyr 2019.07.03. 15:50:07

@London2009: Az sem olyan sajnos. Attól, hogy nem érik el a bejutási küszöböt, a pénzt még felveszik (még akkor is, ha ezt esetleg egyesek számára szimpatikus célokra használják fel), és ezt a pénzt nem más pártoktól veszik el, hanem több kerül a kalapba, ergo többe kerül az adófizetőknek (még akkor is, ha esetleg csepp a tengerben - bár pár ilyen cseppecske az én számlámon kötne ki "csak úgy").

gabors 2019.07.03. 15:50:13

@_z_: "@gabors: Van egy olyan mondas, hogy: "Ezen a hidon majd akkor megyek at, ha odaertem.""

en is igy voltam vele 15 evig eleg volt a "zold kartya" kaptam is itt a "vendegmunkas"-t eleget .... aztan jott Trump :-( bar nekem viszonylag minden egyutt volt jogilag, papirilag, ugyved sem kellett a dij sem vagott hanyatt, megis kozel ket ev volt tokkal vonoval azota mar hosszabb ...

ja es egy tolvonassal megvaltoztattak peldaul hogy aki barmilyen allami segelyt kapott mit zold kartyas (amire akkor joga volt) most kizarhato az allampolgarsagbol,

_z_ 2019.07.03. 15:51:34

@Arthamyr: En sem, de ha resze vagyok a demokracianak, nem tagadhatom le a felelössegemet.
@fhdgy: Hat, azt hiszem ez sem erinti a nagy többseget, de jogos. Egyebkent anno hallottam meg olyat is (nem tudom mennyire elavult info), hogy fegyvereket gyarto/fejlesztö helyeken is csak az adott orszag allampolgara dolgozhat. De lehet, hogy ez pre-EU, svajci, vagy inkabb a NATO tagsaghoz, es nem az EU-hoz kötödö dolog, mar nem emlekszem. Meg ha mar erröl van szo, gondolom hivatasos katona sem lehet külföldi allampolgar.
@London2009: Jogos, ha mas nem, akkor legközelebb az lesz :). Bar felek, hogy sokan lesznek meg igy, es az egesz elvesziti a humoros jelleget, es csak egy keserü pofon lesz az orszagnak...

nyuszigonosz 2019.07.03. 15:54:31

@Vivien..: Nem kizáró ok Németországban a kettös állampolgárság egy katonai karriernél ( rendörségnél, vámnál sem). Hivatásos katonáknál egy kettös állampolgárság esetében a másik országot, ahol szintén állampolgár valaki, kell értesíteni / beleegyezést kérni.
Természetesen minden fentebb leírt hivatás választásakor a helyi követelményeknek kell elsösorban megfelelni.

_z_ 2019.07.03. 15:55:30

@Arthamyr: Köszöb alatti partoknak nem kell visszaadni a kampanyra kapott penzt? Mintha lett volna ilyen Momentumos törtenet. Vagy mas penzre gondolsz?
@gabors: EU-n belül azert ez nem igy müködik. Remelem :).

gabors 2019.07.03. 15:59:26

@Arthamyr: "@gabors: Ennyi erővel az állampolgári jogok is mehetnek a levesbe."

na ja !!! irjak peldakat ? gondolom te is tudsz (balti orszagok, vagy Krim).... de ahol azokat vagjak le ott nyilvan nem akar egy kulfoldi sokaig maradni

vannak ahol soha nem is voltak komolyabb jogai az allampolgaroknak (........ ide irhatod az orszag(ok) nevet) de azok nem is cel orszag(ok) mondjuk a hataratkelok tobbsegenek ... persze mindig vannak akik mennek dhimmin-ek :-)

nyuszigonosz 2019.07.03. 16:02:48

@komisz_kölök: Perszehogy, hiszen német orvosi egyetemre bekerülni nagyon nehéz, mivel minden évben összesen 9.000 egyetemi féröhely van és kb,. 40 000 jelentkezö is minden évben.

Így sokan nem várnak, ha pl. kapnak egyetemi féröhelyet pl. 1-3 év várakozási idö után, hanem eleve külföldön kezdenek el tanulni, és hát a külföld: ne legyen drága, ne legyen olyan messze és még megfelelö is legyen.

_z_ 2019.07.03. 16:03:56

OFF (kicsit):
"Az Eurostat vásárlóerő-paritáson mért adatai alapján (tehát az egyes országok árszínvonalához mérve a fizetéseket, hiszen például Ausztriában sok minden drágább, mint itthon) a magyar átlagos nettó bér 13 824 euró volt tavaly, ez az osztrák 28 888 eurós átlagfizetés 47 százaléka."
index.hu/gazdasag/2019/07/03/magyar_berek_europai_osszehasonlitasban/

nyuszigonosz 2019.07.03. 16:08:23

@Vivien..: Ahol nem megengedett a kettös állampolgárság ott nincs kivétel. Mindegy, milyen az azaddigi állampolgárság.
Ezt minden ország saját maga dönti el.

Még ezekben az országokban is van kettös állampolgárság ugyan, de csakis akkor ha egy gyerekröl van szó, amelyiknek az egyik szülöje ilyen a másik meg amolyan állampolgárságú, akkor a gyereknek lehet mindkettö.

Felnött ember ilyen országokban csak akkor kaphat állampogárságot ha: az azaddigi állampogárságáról lemond.

gabors 2019.07.03. 16:11:13

@_z_: "@fhdgy: Hat, azt hiszem ez sem erinti a nagy többseget, de jogos. Egyebkent anno hallottam meg olyat is (nem tudom mennyire elavult info), hogy fegyvereket gyarto/fejlesztö helyeken is csak az adott orszag allampolgara dolgozhat. De lehet, hogy ez pre-EU, svajci, vagy inkabb a NATO tagsaghoz, es nem az EU-hoz kötödö dolog, mar nem emlekszem. Meg ha mar erröl van szo, gondolom hivatasos katona sem lehet külföldi allampolgar."

itt peldaul meg onkentes rendor sem lehet valaki ha nem allampolgar (katona az mar lehet allando letelepedesi engedellyel bar Trump belprobalt ebbe is nyulni de birosag egyelore ezt megallitotta)

gabors 2019.07.03. 16:17:47

@_z_: "@gabors: EU-n belül azert ez nem igy müködik. Remelem :)."

nem ertem miert biznak itt olyan sokan az EU-ban holott szamos tagorszag nyiltan EU ellenes Orbannal az elen semmi biztositeka annak nincs hogy pl Mo nem lep ki par even belul hiszen 2/3 tamogatja ezt :-( es akkor fujhatod hogy the VOLTAL mar EU allampolgar is mert ilyen kategori nincs nem volt (talan lesz) ...

es erre most elo pelda is van mar az hogy Arthy szerint ezt ugyis megoldjak majd, megint semmi nem tamasztja ezt ala nem is regen volt eppen europaban amikor tobb szazezer embert rugtak ki sok orszagbol minden fele lelkiismeret furdalas nelkul es hasonloan sok sok szazezer volt sok evig hontalan ...

Arthamyr 2019.07.03. 16:19:43

@_z_: Én az iránt szoktam felelősséget érezni ami rajtam múlik, és meg tudom változtatni. Na ez nem ilyen.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.03. 16:19:56

@London2009: Persze van,hogy tökhülye az ember.
De van aki 30 éves tapasztalattal hülyébb mint én (És ez már nagy szó) De kurvára komolyan veszi magát.

@Antal Jozsa: Sőt!Sok Amerikai is megy Oroszországba élni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.03. 16:20:04

@gabors: Mondjuk az kissé más tészta,meg trump ebben kicsit idióta.
Viszont amikor örülnek a fidesznyikek,hogy megy majd a mutti,akkor mit fognak szólni,ha egy velünk szemben keményebb utód jön?
Mondjuk itt Európában nehezebb lenne kivitelezni a Trump féle kezdeményezések.
Amerikára meg más szabályok vonatkoznak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.03. 16:20:08

@_z_: Utolérjük ausztriát!
viki egyszer már utolérte,mikor beutalt volt.:))

Arthamyr 2019.07.03. 16:20:35

@gabors: Oda szintén nem, ahol az eu-s jogok mennek a levesbe.

Arthamyr 2019.07.03. 16:22:15

@_z_: Emlékeim szerint a pénz visszaadásának alacsonyabb a küszöbe, mint a parlamenti bejutás, ezért vannak a kamupártok.

_z_ 2019.07.03. 16:33:58

@Arthamyr: De igen. Nagyon kis reszben 1/(ahany szavazo koru van), de attol meg igen.
Tenyleg, volt kamu partos sztori is. Nem tudom hogy van ez, es annyira nem is erdekel, hogy raguglizzak, de ha valaki tudja, es megirja, annak megköszönöm :).

Antal Jozsa 2019.07.03. 16:47:57

@gabors: fura paradox szitu hiaba tamogatta a lakossag 2/3-a (igazabol ez nem lakossag szamra van vetitve mivel kevesebb) a Fideszt ettol meg a magyarok nagy tobbsege EU parti. Ha ma Orban belengetne az EU-bol valo kilepest megneznem azt a tunteshullamot ami elindulna utana... lehet tuzelni a lakossagot az EU ellen kerdeses a sikeressege. Nincs az EUnak jelenleg semmilyen alternativaja. Ez olyan mint a demokracia nem biztos hogy tokeletes de jobbat meg nem talaltak ki.

London2009 2019.07.03. 17:03:59

@Antal Jozsa: ezt honnan veszed, hogy a magyarok tobbsege EU parti lenne?

Shaktee 2019.07.03. 17:24:51

@London2009: Mert evidens.

Orbán is az, pávatánci ide vagy oda, kell a pénz, ahogy a magyaroknak is kell a schengeni papir.

London2009 2019.07.03. 17:47:08

@Shaktee: a magyarok vannak olyan hulyek, hogy siman megszavaznanak egy huxitet.
Kulonben meg nem hozzad szoltam "edes". : )

_z_ 2019.07.03. 17:51:18

@gabors: Ha lesz is ilyen, nem egyik naprol a masikra, es azert az orszagok se feltetlenul hulyek, hogy a jol kepzett, sokat adozo embereket csak ugy kidobjak.

Shaktee 2019.07.03. 17:51:25

@London2009:

Hát ha igy megy az ossznepi butitas, meg arra is kepesek lehetnek.

De! mivel a basinak kell az eu piz, nem fogjak ezzel hulyiteni oket, s igy szavaztatni sem.

_z_ 2019.07.03. 17:52:51

@Shaktee: Hulye lenne a zsebeibe csordogalo penzforrasokat elzarni...

Sir Galahad 2019.07.03. 18:02:14

A sokadik poszt, amiben a szerző leírja, hogy Ausztria gazdagabb ország, ebből adódóan az emberek nyugodtabbak, boldogabbak. Ha történetesen Ausztria lett volna 150 évig török uralom alatt, aztán meg Magyarország erőltetett volna rá egy számára előnyösebb államszövetséget, akkor fordítva lenne.

(ásít)

Sir Galahad 2019.07.03. 18:02:19

@Antal Jozsa: Nincs itt paradox szitu. Orbán nem kilépni akar az EU-ból, hanem átalakítani, és az EU támogatása mellett ennek szükségességével a magyarok többsége is egyetért.

Káttáni felügyelő 2019.07.03. 18:02:40

És ez mind 2010 után lett. na ne viccelj baátom. Német és Osztrák vonalon sokat mozogtam, mozgok, éltem is ott. na. Azért van ám szakadékság a németeknél is a külvárosokban. Csak te nem ott vagy. Mellesleg ez a viszony Ausztriához képest volt rosszabb is ám. Az okosbával egyetértek, de ennek a napjai itt is meg vannak számlálva. Pont a mostani kormány által bevezetett fehérírő intézkedések miatt. Szóval ez megint ilyen köpködős túlzás. Ami megáll, az az egészségühgy. Tényleg érthetetlen, ami ebben a szektorban zajlik itthon. A pénztelenség, a bunkó dolgózók, a mérhetetlen pazarlás egyszerre. Tragikus..

Antal Jozsa 2019.07.03. 18:02:46

@Shaktee: Schengen nem egyenlo az EU-val lasd Svajc Norvegia Izland...igaz EU-s vivmany.

Antal Jozsa 2019.07.03. 18:02:58

@London2009: ujsabol idezet, median vegezte a felmerest, elvileg idei adat "Januárban 85 százalék volt azok aránya, akik „teljes mértékben” vagy „inkább” támogatják, hogy hazánk az unió tagja legyen. "

Nem lesz ebbol Huxit. Ennyi ev Fidesz uralom utan is ez a heylzet. Az emberek "tobbsege" ettol meg Fidesz szavazo, abban biztosan igaza van az Orbannak h Magyarorszag jobb ellenzeket erdemel.

Shaktee 2019.07.03. 18:03:57

@_z_: ja.

Eszméletlen! A parlament harangozoja a Tubular Bells-t nyomja éppen..

Csodabogár 2019.07.03. 18:08:08

@komisz_kölök: Tudod hányan voltunk egy osztályban, mikor gimnáziumba jártam? Hatvanan! Na ott oldottál volna meg valami privát sirámot.

Az én korozstályomban nem ismertem egyetlen alkoholistát sem. Akiről tudom, hogy az, vagy az volt az most 60 körüli. Sajnos több is van.

gabors 2019.07.03. 18:12:09

@komisz_kölök: na de megis olyan politikai valamire szavaz mint az eu ellenes fidesz aki meg megmondja hogy 2/3 os tamogatasa van ezert a NEP NEVEBEN furja az eut-t

Csodabogár 2019.07.03. 18:17:10

@fhdgy: Nekem inkább a, szerintem, szadista tanárokkal volt bajom. Az összes 12 évből egyetlen kellemes iskola volt a szegedi zárda, ahol én voltam az egyetlen református tanuló. A feltehetően galamblelkü apácák, valahogy megtalálták hozzám a kulcsot, vallásfüggetlenül.
Persze biztos bennem is van a hiba, nemszeretem a közösséget, munkában is az volt a jó hely, ahol egyedül tehettem a dolgom.

gabors 2019.07.03. 18:17:37

@_z_: OK csak ........ kuzdj es bizva bizzal ..... (az orban-ban es az eddig is mindig jol mukodo nepben)

Shaktee 2019.07.03. 18:27:17

@gabors: s biciklizz hogy el ne hízzá

London2009 2019.07.03. 18:31:48

@Antal Jozsa: igy indult nalunk is aztan megis meg lett szavazva, az emberi hulyeseg ugye hatartalan... : )

Antal Jozsa 2019.07.03. 18:39:36

@London2009: a britek gogossege most nagy segitsegukere volt a Brexit kapcsan.Kiderul h nem a magyarok a hulyebbek. Megnezem mi lesz eszakon (E Irorszag es Schottland) par ev mulva ha tenyleg kilepnek de jo lenne ha vallalnak a felelosseget es eldontenek a kerdest es nem hatukat forditani az EU parlamentben mert ez tenyleg szegyen.

Antal Jozsa 2019.07.03. 18:39:36

@London2009: de mielott vadolna vki hogy ellensegeskedest szitok, en nem vagyok brexitparti.

vanRob 2019.07.03. 18:39:36

@Sir Galahad: de nem így volt. A lehetőségeinket pedig elbasztuk, nem kicsit, nagyon. Csak ugatni tud a magyar, meg várni arra, hogy majd mások kisegítik a nyomorában.
Nem lennénk rossz népség, mert ha akarunk, akkor tudunk,akár még nagy dolgokra is képesek vagyunk. De mostanság megint csak az elégedetlenségeskedésünktől hangos Európa...

gabors 2019.07.03. 18:43:18

@Antal Jozsa: viccelsz gondolom

nem tudom emlekszel-e de 10 vagy inkabb 15 eve nem volt a "nep" zsido ellenes migrans ellenes sem ... (nem is hallott ilyesmirol, most meg az osszes asszonty megeroszaklnak a migransok ha nem lenne ott Viktor aki megmentette oket)

a mar jo bejaratott kek plakatokkal mit gondolsz hany honapig tartana a Soros=EU=Migrans => Vedjuk meg az osi magyar kereszteny ertekeket => LE AZ EU-val .... es menne a harsogo LEPJUNK KI !!! LEPJUNK KI !!! es a parlamentben hetfon benyujtja senkihazi jozsi kepviselo 9:01 perckor delben mar Ader asztalan a torveny aki meg ebed elott ala is irja ...

Szep Uj Vilag ... :-)

Antal Jozsa 2019.07.03. 19:07:23

@gabors: furi hogy ennyi ev kvazi EU ellenes propaganda utan is a magyarok 85% -a EU parti. Valaki itt biztosan rossz csatornat nez. Ennel a Junckeres meg migransos Soros palakatkampanynal durvabb musor kell a nepnek hogy levigyek 49.9%-ra. Nezd meg hogy Svajcban milyen durva demagog plakatok vannak nepszavazasok idejen (ha a bevandorlas vagy az EU erintett) es senki sem koppint fejukre.

Blogolo Blogi 2019.07.03. 19:07:23

@Sir Galahad: "Ha történetesen Ausztria lett volna 150 évig török uralom alatt, aztán meg Magyarország erőltetett volna rá egy számára előnyösebb államszövetséget, akkor fordítva lenne.

(ásít)"

Ez nem ettol fugg! Eddig rossz vezetoink voltak, elloptak mindenz, most viszont Kuszaszem kapitany megmondta, hogy 2030ra, azaz 11 even belul elerjuk az osztrak eletszinvonalat. Ez is azt bizonyitja, hogy ami nem sikerult az utobbi par szaz evben, azt siman be lehet hozni egy evtized alatt, mar ha bolcs vezetoket valaszt a nep. Sokan biznak benne, hogy Kuszaszem kapitany nem csak hantazik, es mivel o Viktor embere, ezert szavaz minden fideszbirka bizalmat O1Gnek. Kesz szerencse, hogy a tobbieket is beviszi majd a hatan a tutiba.

Antal Jozsa 2019.07.03. 19:07:23

@gabors: amugy Trump bacsi is valami hasonlot csinal csak kicsivel nagyobb sakktabla.

ati27 2019.07.03. 19:33:49

@gabors: kb 8-9 éve volt egy lehetőségem katonai projektre. Stirling motoros egységet kellett volna fejleszteni tengetaltjárós felhasználásra. Már volt benne gyakorlatom(energiaszektor) de kellett az állampolgárság... De mostmár van. ;)

midnight coder 2019.07.03. 19:33:49

Korrupció mindig is volt. A mértéken lehet vitatkozni, de annyira nagyon nem érdemes. Orbánék lenyúlása vs privatizáció. Lenyúlni a dolgokat saját zsebre vs eladni kabátgombért az országot, némi baksis fejében. Az egészségügy pedig erősen hely és szerencsefüggő, és mindig is az volt. Vannak nagyon civilzált helyek, és vannak olyanok ahol változtatás nélkül le lehetne forgatni egy horrorfilmet. De ez sem annyira újdonság, a gengszterváltás óta párszor megfordultam különféle ilyen intézményekben és nem csak mostanság látni érdekes dolgokat. Ami a gáz szerintem, hogy magához a rendszerhez nem mert/akart/tudott hozzányúlni a gengszterváltás óta senki (nem, a szocik sem ehhez akartak, ők is csak a kasszát akarták privatizélni). Az egészet már rég magánkézbe kellett volna adni, ez az utolsó szocialista nagyüzem az országba, és olyan is.

komisz_kölök 2019.07.03. 20:17:14

@gabors: egyreszt nem furja, hanem masfajta EUt lepzel el, mint a fösodor, az Europai Egyesült Allamokkal. Epeszü ember nem lep ki az EUbol, föleg azutan, ahogy az angolhülyeket meg fogjak szopatni. Egy erv sincs a kilepes melett, se penzügyi, se politikai, se semmi.

Ezer szallal kötödik mindenki az EUhoz. Munkahelyek, kapcsolatok, piac. Mar akkor lazadna a sok fideszbirka, ha hatarellenörzes lenne nemetbe menet, mikor megy ki a huszeves audiert. Hat meg ha vamot is kene fizetni ra. Vicc.

A többi reszet meg had ne kelljen mar elmondani ezredszer. A magyar leleknek harc kell, ahova szittya modon odateheti magat, ha lehet, oriasi tulerövel szemben, eselytelenül. Jol meg lehet mondani, meg küzdeni, haboruzni, de leginkabb mindig valami, ami eltereli a figyelmet arrol, hogy mik mennek odahaza, mit tesznek az elvtarsak epen magukeva. Mert ugye csapataink harcban allnak, fö a tuleles, minden eszköz megengedett. Ezereves leragott csont.

Shaktee 2019.07.03. 20:47:45

A Kedves Vezető törött karjával vérző kis nóziját törölgetve, szokásához híven odaállt a ledarált, valaha közszolgálati, ma királyi házitévé kamerája elé és bejelentette: GYŐZÖTT!
Sejtettük!
Pedig milyen szépen kezdődött. Ahogy egy vadregényes reggel ott állt a tükör előtt, kicsit felhúzta elegáns, bokában négyet – lehet hat, az a négy - roggyanó Armani játszónadrágját, a féktelen zabálások nyomait magán viselő pocakját a siker legkisebb esélye nélkül megpróbálta behúzni….mit számít? A férfiember mázsa fölött kezdődik, motyogta magában az univerzális felmentést…és elégedetten végigmérte tükörből visszavicsorgó képét.
A jövő diadalmas urát látta lelki szemei előtt. Az ezerszer levetített filmjét, ahogy majd belovagol fehér csődörén – a kancákat valami miatt soha nem bírta – Brüsszelbe, fel az Európa Parlament lépcsőin, tán még liftben is, Attila is lovon járt…a telivérnek, meg neki szűköcske kicsit. Ezen sürgősen változtatni kell….a csúcsig, az Európai Bizottság bársonyszékéig.
Kis csettintés, néhány beállított hadvezéri póz, ökölbeszorított felemelt mancs a tükör előtt, Chuck Norristól leste el, nagyon macsós, naaagyon, majd egy gyors, elégedett szájnyalogatás. Fog ez menni.
Hát nem ment. Nagyon nem. Talán, ha a szerencsétlen mén, mint egyedüli kellék, ami a világrengető tervekből megmaradt. Bár ismerve a Kedves Vezető lelki nyomorát, nem kizárt, hogy szegény jószág azóta szafaládénak feltálalva végezte a várbeli Gundel tányérjain. Annyira nem ment, hogy nem kell már az EP liftjeit felturbózni, koronát, palástot meg kár elcsomagolni is, csak a helyet fogja ezentúl, nyugodtan ki lehet vágni a pi…khm… a csodába. Kuka, Haver!
HALLOD? KUKA! Az egész nyomorult, hányinger vágyad Európa trónjáról, hatalomról, pénzről, elismerésről. KUKA! Kulloghatsz haza, az elcsalt repülőddel, az elcsalt váradba. Vége.
Nem varázsló vagy te, nem jós, nem győztes hadvezér. Egy ócska vásári csaló, aki most bukott meg végérvényesen! Átlátszó, mint a síküveg! Egy senki, aki még veszíteni sem tud. Nemhogy elegánsan, SEHOGY! Áskálódtál, kigolyóztad Webert, de van egy kis gond. Közben túljártál a saját eszeden. És most sarokba szorítva, szűkölve, megszavaztad azt, aki holnap, holnapután, azután beveri az utolsó szeget is európai ábrándjaid koporsójába.
Egy hétgyermekes kereszténydemokrata családanya. Hallod! Egy nő! Egy KERESZTÉNYDEMOKRATA NŐ! Nem picsogó asszony a konyhában – az a dolguk szerinted – nem egy vásári csaló, nem szemfényvesztő, nem a te fajtád, nem ócska Cipolla.
Nem piti, szánalmas türannosz. Egy demokrata. Nem zsibvásári álkeresztény. Keresztény ember. EMBER. Aki nem bekerít, hanem befogad, ha kell, menekülteket is a saját házába. Nem nacionalista uszító, hanem az Európai Egyesült Államok elkötelezett építője.
Győztél? Nemcsak egy csatát, az egész beteg, szürreális háborúdat most vesztetted el!
De bábozd csak el a híveknek, hogy (megint) te nyertél. Hogy ezt akartad, hogy te így szoktál leszállni a bicajról. Pofával a betonra. Pfff!
Jobb lett volna valami rádiós interjú, mert így csak rád kell nézni. A vég elkezdődött.

Varga Zoltán

midnight coder 2019.07.03. 20:56:31

@komisz_kölök: Épeszű ember valóban nem lép ki az EU-ból, ugyanakkor én nem látom hosszú távon fenntarthatónak azt, hogy az EU átlagpolgár 4x annyit keres ugyanazzal a melóval mint a világátlag. És ha majd egyszer ez kiegyenlítődik, az fájni fog, nem kicsit de nagyon, mert ezek a népek az elmúlt századokban nagyon nem ehhez voltak szokva. Ezért aztán az angolhülyék még akkor sem biztos hogy annyira rosszul járnak a függetlenedéssel, ha rövid távon megszívják. Az megint más kérdés, hogy mivel nekünk volt 40 év szocializmusunk ami alatt sikerült egy meglehetősen versenyképtelen gazdaságot felépíteni, majd egy gengszterváltásunk ahol a különféle színben harcoló jóelvtársak gondos kézzel szétlopták az országot, és azóta is olyan a vezetésünk amilyen, így nekünk nemigen van ütőképes saját gazdaságunk, csak a multik akik kb. addig maradnak itt, amíg EU tagok vagyunk. Ergo nekünk nem alternatíva a kilépés. Ugyanakkor a fentiek miatt az EU-ban sem érezhetjük magunkat annyira biztonságban.

Arthamyr 2019.07.03. 20:59:12

@_z_: Nézd, mivel felelősségrevonás nincsen, és ezzel foglalkozni több időmbe tellene, mint a (szabadon felhasználható időm)/(ahany szavazo koru van), így nem teszem. :)

Arthamyr 2019.07.03. 21:03:40

@_z_: Az előző rossz hozzászólásra ment, de remélem ki tudod következetni melyikre, ha nem, az sem gond, annyira nem lényeges.

"Ha lesz is ilyen, nem egyik naprol a masikra" - Egyébként pont ezt gondolom én is. Itt a "sokkszerű" brexit, azt már évek óta tökölnek vele, és még nem látszik a vége.
Meg B tervként én azért betárazok egyéb állampolgárságot, külföldi ingatlant is, amíg triviális. Ha nem lesz rá szükség, annak örülök, ha szükség lesz rá, kevésbé fogom szívni a fogam. :)

Arthamyr 2019.07.03. 21:10:01

@gabors: Az igazság pillanata akkor jöhetne el, ha választani kellene Orbán és az EU tagság közt. :) Egyelőre nem ez a helyzet, amikor közvetlen ki kell jelenteni, Orbán és csatlósai mindig kiállnak a tagság mellett. "Fúrják" az EU-t, ahogy mindenki teszi, aki máshoz kevés, de attól még tagok akarnak maradni. Nyilván német kormány nem fogja fúrni az EU-t, meg a francia sem, nekik ennél vannak jobb lehetőségeik is.

Arthamyr 2019.07.03. 21:16:01

@komisz_kölök: "Hat meg ha vamot is kene fizetni ra." - Vámot kell rá fizetni, csak nem így hívják. :D Egy "németbe" vett 20 éves audit jó drága forgalomba helyezni Magyarországon.

Arthamyr 2019.07.03. 21:20:17

@midnight coder: "És ha majd egyszer ez kiegyenlítődik, az fájni fog, nem kicsit de nagyon, mert ezek a népek az elmúlt századokban nagyon nem ehhez voltak szokva." - Várjunk még ezzel az egyenlősdivel, mert valóban eléggé fájni fog. :)
Szerencsére ez nem hamar és nem automatikusan fog bekövetkezni, jelenleg országokon (és a legtöbb még kisebb közösségen) belül is növekednek az egyenlőtlenségek... Inkább élvezzük, hogy (és amíg) kiváltságosak vagyunk. :D

komisz_kölök 2019.07.03. 21:30:41

@midnight coder: nem tudlak követni. Az angolok nem keresnek ugyananyit, vagy többet, mint az EUs polgarok? Nekik nem fog fajni a nagy oraberkiegyenlitödes, csak mert mar nincs kepviselöjük az EU parlamentben? Mitöl lenne jobb nekik, attol, hogy szetlövik a viragzo penzügyi/szolgaltato szektort? Majd az onnan kidobott englishmenek elmennek valamit összeszerelni? Sajat kezükeeeel?

Ha mar fantazialunk, szerintem a kemeny brexit utan hamarosan lepnek a skotok, aztan meg az eszakirek. A maradek meg kb olaszorszaggal egy szinten vegetal tovabb.

Programozokent husz eve azt hallgatom, hogy az indiaiak elveszik a munkankat. Most meg a kinaiak. Ja varjal, elöbb mi vesszük el a nemetek munkajat. Persze mindezt olcsosagi alapon. Annyira nem veszem mar komolyan a dolgot. Amugyis a robotok veszik el mindenki munkajat ;)

Arthamyr 2019.07.03. 21:50:24

@komisz_kölök: "Programozokent husz eve azt hallgatom, hogy az indiaiak elveszik a munkankat. Most meg a kinaiak." - Én is, és már azt gondolom, hogy bár vennék el. Én meg eltenném az aprót, mint a cég tulajdonosa, minden egyes szorgos kínai után. :D

Arthamyr 2019.07.03. 21:56:52

@komisz_kölök: Amúgy ez a lépnek a skótok meg az észak-írek érdekes dolog, mert nem léphetnek a brit parlament jóváhagyása nélkül, sőt, még csak nem is szavazhatnak róla.
Fegyveres szabadságharcot meg nem igazán fognak kezdeni a 21. században. És senki sem fog segíteni nekik, mert mindenki aggódik a saját hasonló területei miatt, nem akarnak precedenst teremteni. Szóval kíváncsian várom a fejleményeket, pl. mi lesz az olyan cuccokkal, ami a gyártási lánc során 2-4x megy át a határon valamiért (pl. tejtermékeknél ez gyakori, mindig jót mosolygunk rajta), mi lesz az északról dolgozni átjáró emberekkel.

komisz_kölök 2019.07.03. 22:21:04

@Arthamyr: jajmar, csak a problema komolysagat szerettem volna erzekeltetni, Akkor helyetesitd be milkacsokira, vagy bajorkolbaszra az audit :)

komisz_kölök 2019.07.03. 22:24:44

@Arthamyr: most egy kinai hatterü cegnek dolgozom. Nem szeretnel te azok utan xart lapatolni, amit azok produkalnak. Azt hittem az indiaiaknal nincs lejebb, pedig de. Azok legalabb nem hazudtak konkretan a szemedbe, es tagadtak le ket nappal kesöbb.

komisz_kölök 2019.07.03. 22:38:51

@Arthamyr: ja, tudom, hogy megy ez, de vannak mas megoldasok is. Polgari engedetlenseg, nem fizetjük be az adot, sztrajkok, miegymas. A 21.szazadban nem szokas a tüntetö nepekbe löni. Mondjuk az angoloknak pont sikerült meg par evtizede :)

De mostanra elpuhultak, szep lassan mindenhonnan kivonultak az utobbi szaz evben.

Arthamyr 2019.07.03. 22:40:19

@komisz_kölök: Senki után se... :D Manapság (sőt, nem csak manapság, ez már jó régóta így van) elég nagy kihívás olyan ember találni, aki mozdítható, megfizethető, és nem kell utána takarítani és babysitelni sem napi rendszerességgel. :)

Ettől függetlenül abban igaza van az éjjel dolgozó kollégának, hogy ez az kiegyenlítősdi egy veszélyforrás, főleg hosszú távon. Növekednek az elvárások, és azt gondolják a népek, hogy egyre több jár nekik, csak úgy. Csak egy olyan együttállás kell, hogy megtalálják azt a populista politikust, aki ezt kiszolgálja, és azok közt legyél, akikből finanszírozzák a szolidaritást, ez azért nem annyira sci-fi.

Arthamyr 2019.07.03. 22:44:14

@komisz_kölök: Hát passz, nem tudni mi lesz... Azért azt nagyon remélem, hogy nem lesz se friss Bloody Sunday, se új Zombie témája a helyi zenekaroknak. Azóta azért volt már egy (pár) generációváltás.

Jan Kovalens 2019.07.03. 23:11:24

A napokban volt egy kvíz, el kellett dönteni a képekről, hogy Csernobilban készültek (azaz évtizedek óta elhagyott, omlo, mallo, düledező, gazfelverte épületek láthatók rajtuk) vagy jelenleg is használt, budapesti kórházakat ábrázolnak. Meg voltam győződve róla hogy 10ből 10et el fogok találni. Ezzel szemben felét elhibáztam, azaz fogalmam se volt róla, melyik melyik, akar véletlenszerűen is tippelhettem volna. Az olvasók átlaga is csak árnyalatnyival volt jobb (60%).
Itt a teszt, aki hitetlenkedni és borzongani akar:
index.hu/belfold/2019/06/22/csernobil_vagy_magyar_korhaz_egeszsegugy_kviz/

midnight coder 2019.07.03. 23:13:04

@komisz_kölök: De, nekik is fájni fog, de szerintem õk ezt simábban fogják tudni venni, pláne ha sikerül beállniuk az USA hátszelébe, illetve attól is függ a dolog, hogy mennyire tudnak jó kapcsolatokat kialakítani az indiaiakkal és a kínaiakkal.

Én programozóként leginkább amiatt aggódok hogy amikor az onshore és az offshore egyszer helyet cserél, akkor mi sem leszünk már near-shore.

midnight coder 2019.07.03. 23:13:09

@Arthamyr: Az amcsi és az európai cégek vezetõi is így gondolkodtak. Aztán egyszer csak azt vették észre, hogy a kicsi kínaiak konkurensként jelentek meg a piacon, sõt felvásárolták õket, lásd IBM vs Lenovo.

Posztíró 2019.07.03. 23:13:22

Hat nem tudom nincs kedvem a hős Ausztriaban dolgozo magyarokba belekotni. DE

Egyetlenegy magyart sem ismerek aki kepes volt arra hogy megtanuljon nemetul vagy a helyi dialektust tizenakarhany ev alatt.

Az ibizai video meg pont azt mutatja meg hogy az osztrak politika nagyon is hasonlit a magyarra csak a kozvelemeny maskepp reagal.

Az ORF meg pontosan egy agyontámogatott media, vagy te nem fizetsz ORF-Gebührt? Nem tudom mi a neve de nem sajnalom őket.

Minden nepnek olyan kormanya van amilyet megerdemel. Csak ezt ebben az orszagban el szokas felejteni. Nem a Fidesz volt elobb hanem a nep.

Ha meg nem vagy kivancsi a magyarokra beszelgess az osztrak barataiddal, lepj be osztrak facebook csoportokba, jarj el falunapra stb. NEM kell ismetelned magad hogy mennyire fos dolog magyarnak lenni.

Na mind1 hiaba az egesz, hianyerzeted vagy honvagyad van atsut a cikkbol innentol meg hiteltelen

gabors 2019.07.03. 23:24:19

@Antal Jozsa: nem vaguok kepben szoval az SVP a kormanyzo part es ezeket a plakatokat ezrevel tettek ki Bern/Genf/Zurich utcaira ? (allami penzbol?)

Ha a svajciak is orban-t vagy trump-ot akarnak es valasztanak maguknak akkor megerdemlik ...

amugy a mecset dologgal meg egyet is ertenek (es minden mas uj templom imahaz zarda stb-vel egyutt)

gabors 2019.07.03. 23:29:17

@komisz_kölök: "Epeszü ember nem lep ki az EUbol, " ezt hagyjuk .... epeszu ember a pirezeket sem utalja peldaul

Arthamyr 2019.07.03. 23:40:57

@midnight coder: Ezt nem tudom, mire írtad, mert rossz a link... Mindenesetre ha megveszik a cégeim, az ellen sincs semmi kifogásom, pár évnél tovább már úgysem akarom/fogom csinálni, legalább nem üres kézzel/bukóval szállnék ki. A konkurencia nem zavar, most is van és mindig is volt bőséggel, mert pici vagyok, semmiféle monopólium/oligopólium élvezője nem vagyok. Nagy a piac, elférünk. És amúgy is ez az élet természetes rendje szerintem, az lenne a furcsa, ha nem lenne verseny, csodálkoznék is rajta. Ha meg akkora cégem lesz, mint az IBM, és megjelenik pár kínai/indiai szereplő a piacon, esetleg kivásárolják a cégem/részeit, hát az legyen a legnagyobb gondom. Majd veszek belőle hajót, helikoptert meg szigetet vagy mit tudom én miket szoktak venni a dollármilliárdosok, egyelőre ezzel sem foglalkoztam, mert sajnos a valószínűsége pont 0. :)

juletræ 2019.07.04. 05:58:51

@Csodabogár: Hogy mi az amikor a gyerek ?
Pl extra felzarkoztato orak hollandbol, es a CITO teszt (evzaro dolgozat) megismeteltetese matekbol, mert a gyerek leblokkolt közben
. Az elektronikus diakkoveto rendszerbe beirtak hogy a gyerek lassu, hogy a tobbi tanar is figyelembe tudja ezt venni amikor ertekeli (Hollandia)

Versus

Stopperral merni hogy a gyerek teljesiti e a 3 madodperces idot amikor a szorzotablat kerdezik ki. (Magyarorszag)
( es szulokent ennek hujakolva orulni merthogy milyen jo kemeny az iskola)

Nos, ugyan egy percig nem jart Mo- n iskolaba, de ismerve ot es a magysr iskolat tuti h depis lenne es allandoan sirna.

Antal Jozsa 2019.07.04. 07:20:35

@gabors: Svájcban bonyolult hogy ki van kormányon, mert évente rotációs elnökség van amiben ha jól tudom az összes nagy párt részt vesz, van valamilyen mágikus formulának nevezett dolog ami alapján leosztják ki lehet a soros elnök
Ami az állami pénzt érinti a plakátokban őszintén szólva nem tudom, de kétlem hogy közpénz mivel a plakátok elsősorban pártokhoz kötődnek.....

en.wikipedia.org/wiki/Magic_formula

Dammiel 2019.07.04. 07:55:46

@Posztíró: majdnem tökéletesen egyetértek, de kikérem magamnak, ill. âllok elébe a hozzàértő 'szakfüled' előtt egy felsőfokú német vizsgának bécsi -és alsóosztràk dialektusban lévő frázisokkal kiegészítve 7 év Ausztria utàn. Aki nem magyar brigàddal ingázik ki, meg nem teljesen satu/lusta, az igenis megtanulja a nyelvet/dialektust.

komisz_kölök 2019.07.04. 07:56:13

@Posztíró:
"Egyetlenegy magyart sem ismerek aki kepes volt arra hogy megtanuljon nemetul" WTF? Jarj össze olyanokkal, akinek megvan legalabb a 8 alltalanos.

"Az ibizai video meg pont azt mutatja meg hogy az osztrak politika nagyon is hasonlit a magyarra csak a kozvelemeny maskepp reagal." Pont nem. Azt mutatja, hogy egy arc bepialva eljatszott a gondolattal, hogy megcsinalja kicsiben, finomabb verzioval, azt amit az orban tol otthon. Emiatt egy pillanat alatt eltünt a sülyesztöben. Miben hasonlo az osztrak politika? Hangnem? Kerdesek megoldasa? A fontos kerdesek felvetese?

"Az ORF meg pontosan egy agyontámogatott media, vagy te nem fizetsz ORF-Gebührt?" Nem. Az fizet, aki TV-t nez otthon. Ha nincs TV-d, nem fizetsz evek ota. Az, hogy tamogatott, meg hogy kormanyparti es elfogult, nem ugyanazt jelenti amugy.

komisz_kölök 2019.07.04. 08:01:45

@dddddddddddddd: mondjuk szerintem annal nincs viccesebb, mikor külföldi dialektusban beszel. En Hochdeutsch-ot vagyok hajlando beszelni, pont ahogy a gyerek iskolajaban is azt varjak el. Osztrak haverom szerint a dialektus a szemelyiseg resze. Az ö szemelyisegenek a resze. En ahogy a ruhazatat vagy zenei izleset nem majmolom senkinek, a beszedet sem fogom.

Dammiel 2019.07.04. 08:23:05

@komisz_kölök: Igaz. Elsősorban a német nyelv megtanulàsàra reagàltam, dialektust szövegértés szinten. Amúgy szoktam beszélni anno viccből osztràkoknak dialektusban, és mindig kiröhögték magukat a jobb fejek, h -jé!tényleg ilyen csúnyàn beszélek-, de persze, h hülyén hangzik egy külfölditől. Pl. sok ex-yugo beszél dialektusban. Na, a yugo-akcentusos osztràk dialektus, az tényleg gáz.

Taxomükke (UK) 2019.07.04. 08:30:09

@Csodabogár: "Volt alkoholista" nem letezik, illetve mar meghalt. Aki alkoholista, az akkor is alkoholista marad, ha sikerul leallnia az ivassal.

_z_ 2019.07.04. 08:54:46

@dddddddddddddd: Hat en 7 eve lakom itt (igaz egyszer költöztünk közben), de az osztrák dialektust nem birom megszokni. Egyebkent a becsi/also-ausztriai meg csak hagyjan, de pl. a felsö-ausztriai kvazi-bajor dörmöges, meg a tiroli csicserges sokkal erthetetlenebb.

_z_ 2019.07.04. 09:13:27

@komisz_kölök: "Nem. Az fizet, aki TV-t nez otthon. Ha nincs TV-d, nem fizetsz evek ota. Az, hogy tamogatott, meg hogy kormanyparti es elfogult, nem ugyanazt jelenti amugy. " De. GiS-t fizetni kell tv-re (mindegy, hogy mit nezel rajta), radiora. Mivel mindezeket interneten is el lehet erni, gyakorlatilag arra is, szoval gyakorlatilag mindenre. Ha nem fizetsz, csalsz. Sok osztrak se fizet, de ettöl meg csalas.

komisz_kölök 2019.07.04. 09:28:14

@_z_: nem igaz, ne terjesszünk valotlansagot kerem.
www.derstandard.at/story/2000019408029/vwgh-keine-gis-gebuehr-fuer-computer-mit-internet-anschluss
Ez majd 4 eve volt. Amikor kijött a döntes, bejelentettem a GIS-nel irasban, a sajat formanyomtatvanyukon, hogy nincs olyan eszközünk, ami a TV adas vetelere alkalmas (el van tavolitva a keszülekböl a bemenet, es csak chromecast-ra hasznaljuk). Szepen valaszoltak, hogy ok, mostantol nem kell fizetni, es azota nem is jöttek többet.

Arthamyr 2019.07.04. 09:30:17

@_z_: Ez nem egyedi dolog nálatok, Írországban is kell fizetni évi 160 eurot, akkor is, ha nincs bekötve (pl. van egy okostv-d, és nincsen rákötve az RTE), kivéve, ha egyáltalán nincsen tévéd (amit csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek, tehát aki akarja, megkockáztathatja a büntetést).

Cserve 2019.07.04. 09:34:04

Az oktatásbeli különbségekre s a hisz-mi-is-felnöttünk-valahogyra egy épp aktuális példa Ausztriából. Kezemben egy levél. A gyerek iskolájának az igazgatója írta. Nekünk. A családnak címezve. Kézzel aláirva. Hogy nyugdíjba megy. És köszöni, hogy a terveit, ötleteit megvalósíthatta, de nélkülünk szülök nélkül, és elkötelezett tanári kar nélkül az ö munkája sehol nem lenne. És az iskolának egy olyan helynek kell lennie, ahol a gyerek jól érzi magát, és a problémákat közösen oldjuk meg - és ebben a biztonságos környezetben fog maga a tanulás is megtörténni. Azt hiszem, ebben minden benne van. Egy állami iskola. Ahol a tanulás csak "megtörténik", mert a jóérzés, a biztonág, az elkötelezettség, a közös problémamegoldás a fontos.A többi jön magától. A gyerek 8 éves. És ö is fel fog nöni. "Valahoogy".

_z_ 2019.07.04. 09:34:14

@komisz_kölök: Erröl nem hallottam. 7 eve, mikor kiköltöztünk, meg kellett fizetni. Nalunk az a baj, hogy a szatelitvevö a haz falan van, es hiaba nem nezünk osztrak tv-t (hiszen azert meg külön fizetni kell…), fizetni kell.

komisz_kölök 2019.07.04. 09:45:17

@_z_: ha van vetelre alkalmas TV-d akkor kell fizetni. De mi ugysem nezünk TV-t szoval nem volt nagy ervagas kivenni belöle az amugy sem hasznalt adaptert. Amugy ha hianyzik az osztrak TV, eleg olcson megvan, mar a GIS-hez kepest. A 3nal valami 8 euro havonta.

komisz_kölök 2019.07.04. 09:50:55

@Arthamyr: amugy a GIS nem is hülyeseg, ha belegondol az ember. Az lenne az ertelme, hogy a közszolgalati TVnek meglegyen a sajat bevetele, az aktualis kormanyzattol függetlenül, es ezert független tudjon maradni. Mondjuk ausztraban az en izlesemnek balos az ORF, de meg mindig elfogulatlanabb, mint a meszaros tv.

Arthamyr 2019.07.04. 09:58:19

@_z_: @komisz_kölök: Szerintetek egyébként nem szarrágás ezen fennakadni?
Ahogy komisz_kölök írta korábban, "Az, hogy tamogatott, meg hogy kormanyparti es elfogult, nem ugyanazt jelenti amugy."

Szerintem még az sem tragédia, ha kissé elfogult, nem gondolnám, hogy az állami tvnek kellene ultra-kormánykritikusnak lennie, de ugye vannak szintek. Nem mindegy, hogy valami elfogult és enyhén támogatja a mindenkori kormányt (pl. elmagyarázza, hogy miért csökken a gulyáskommunizmus szintje vagy miért növelik az adókat) vagy konkrétan megtévesztő propagandát sugároz és totál fals képet épít fel az emberekben.

Arthamyr 2019.07.04. 10:01:56

@komisz_kölök: Szerintem nincs semmi gond ezzel, ha a határokon belül marad. Ezzel pl. kordában lehet tartani a "független" (=nem állami) médiacégek hatalmát.
Mondjuk eleve ugye ott kezdődik, hogy a kormánynak az ország és a lakosság érdekeit kellene szolgálnia (majdnem kizárólag), és akkor nem kellene félretájékoztatni a tv-nek. :D

Cserve 2019.07.04. 10:04:26

@komisz_kölök:
" "Az ibizai video meg pont azt mutatja meg hogy az osztrak politika nagyon is hasonlit a magyarra csak a kozvelemeny maskepp reagal." Pont nem. Azt mutatja, hogy egy arc bepialva eljatszott a gondolattal, hogy megcsinalja kicsiben, finomabb verzioval, azt amit az orban tol otthon. Emiatt egy pillanat alatt eltünt a sülyesztöben. Miben hasonlo az osztrak politika? Hangnem? Kerdesek megoldasa? A fontos kerdesek felvetese?"
- Itt a lényeg. Hogy csak eljátszik a gondolattal, és már el is tünik a süllyesztöben.

" "Az ORF meg pontosan egy agyontámogatott media, vagy te nem fizetsz ORF-Gebührt?" Nem. Az fizet, aki TV-t nez otthon. Ha nincs TV-d, nem fizetsz evek ota. Az, hogy tamogatott, meg hogy kormanyparti es elfogult, nem ugyanazt jelenti amugy." - Az ORF Gebühr azért van, hogy tamogassuk az ORF munkáját. Én így látom. Cserébe minöségesebbnél minöségesebb ORF müsorokat, dokumentumfilmeket, szinhazi elöadasokat lathatunk és hallahtunk az ORF-en. Amik elgondolkodtatnak. Es szinesek. Es sokoldaluak.

Muzsikok közt 2019.07.04. 10:04:49

Nagyobb bejohetett az elet ha a tv-Dijon kell sporolni

_z_ 2019.07.04. 10:29:36

@Arthamyr: Az a baj, hogy ha szatelitvevö van (ami az en tapasztalataim szerinte az osztrak haztartasok nagy reszeben), akkor azon ORF-et csak ugy tudsz nezni, ha veszel hozza kartyat. Plusz penzert. Szerintem az lenne a minimum, hogy a GiS-hez köldjenek mar egy kartyat, hogy ha mar egyszer fizetek erte, ne kelljen meg egyszer, ha tenyleg nezni akarom. Ez igy szerintem agyrem.
@komisz_kölök: Igy, ebben a formaban hülyeseg. Ha annyira altalanos tamogatas kell az ORF-nek, akkor epitsek be az adoba, es fizesse mindenki. Ha a nezettseghez kötik, akkor legyen elöfizeteses. De igy, hogy olyan targyakhoz kötik, amik nem feltetlenül kötödnek az nezettseghez, szerintem hülyeseg.
@Muzsikok közt: Fizetem, amiota itt lakom. De ettöl meg nem tetszik, hogy olyan szolgaltatasert fizessek, amit egyaltalan nem hasznalok. Ez elvi kerdes. Vagy te szeretsz olynert fizetni, amit egyaltalan nem hasznalsz?
@Cserve: En nem nezem, es soha nem is neztem az ORF-t. Es igy nem is szeretnek hozzajarulni a müködesehez, plane ugy, hogy sokan a szabalyok ellenere nem teszik. Vagy tamogassa aki nezi, vagy tamogassa mindenki, de ez igy a kettö között nem jo.

Arthamyr 2019.07.04. 10:32:37

@_z_: "De ettöl meg nem tetszik, hogy olyan szolgaltatasert fizessek, amit egyaltalan nem hasznalok. Ez elvi kerdes. Vagy te szeretsz olynert fizetni, amit egyaltalan nem hasznalsz?" - Ausztriában nincsenek adók? :D

_z_ 2019.07.04. 10:40:56

@Arthamyr: Az ado azert mas. Amire az adot költik, az (idealis esetben) minden adofizeto erdekeit szolgalja. Olyan nincs, hogy te nem kersz a rendörböl, nem hasznalaod az utakat, stb. plane nincs eles hatar a hasznalom/nem hasznalom között, hiszen konkretan nem egy darab szolgaltatasrol szol, hanem egy nagy csomagrol. A GiS egy darab, jol izolalhato szolgaltatas, ahol bizony van egy egyszerü, eles hatar.

Arthamyr 2019.07.04. 10:46:24

@_z_: Ok, de ennyi erővel azt is be lehetne rakni a csomagba. Vagy más dolgokat kivenni a csomagból. És bizony az is minden adófizető érdekeit szolgálja, pont úgy, mint pl. a közoktatás is azokét, akiknek nincsen és nem is lesz gyereke.

_z_ 2019.07.04. 10:57:10

@Arthamyr: Lehet, hogy hulyen gondolkozm, de ha a csomag resze lenne, nem lenne bajom vele, mert nem csak en fizetnem, hanem mindenki mas is, aki ugyan ugy nem hasznalja mint en. Igy viszont egy csomo olyan kibujik a fizetes alol, aki ugyan ugy nem hasznalja, mint en. En, a szabalykövetö hülye, meg fizetem... Helyettük is… Ez igy eleg magyaros dolog, es ezert utalom annyira.
A közoktatas azert mas. Persze ha öregkorodba kiköltözöl a vadonba, akkor oke, de ha mas emberek között fogsz elni, mas ember altal alkotott es müködtetett dolgok között leszel, akkor szerintem jogos a hozzajarulas, hiszen azokat olyan emberek csinaljak, akik közoktatast kaptak. A mertekeröl persze lehet vitzatkozni, de nem nagyon erdemes.
Nyilvan bele lehet ebbe maszni melyebben is, de akkor oda lyukadunk ki, hogy akkor legyen jardahasznalati dij, ami függ a az egyen lepeshosszatol, lepeszszamatol, sulyatol, különbözö cipotalpainak abraziv jellegetöl. Az ado nem igazsagos, soha nem lesz, es nem is lehet.

Platonica 2019.07.04. 10:58:28

@Arthamyr: Azert nem teljesen. A felnott munkaero nagyresze (kozel 100%-a?) a kozoktatasban tanult, szerzett alap es kozepfoku vegzettseget, ill. aka'r felsofokut is, hiszen sok helyen nincsen tandij. A munkajukkal/szaktudasukkal azokat is kiszolgaljak, akiknek nincs gyerekuk, legyenek epitomunkasok, buszsoforok, tanarok v orvosok eppen. A kozoktatasbol, annak szinvonalabol mindenki profital.

Arthamyr 2019.07.04. 11:23:05

@Platonica: Pont, ahogy a tájékoztatásból is. Fogd fel úgy, hogy az is egyfajta közoktatás, a felnőtteknek is. :)

_z_ 2019.07.04. 11:25:19

@Arthamyr: Akkor fizesse ugyan ugy mindenki...

Arthamyr 2019.07.04. 11:28:01

@_z_: Az adófizetés alól is kibújnak sokan. Ráadásul ezek közül sokan legálisan.
Ezért írtam, hogy fogd fel adóként. :) Annyi a különbség, hogy ez így tételesítve van. Ha a nagy csomagról is kapnál egy tételes számlát, lehet, hogy ott is berzenkednél, hogy a túróért kell erre és erre is fizetni.

_z_ 2019.07.04. 11:33:36

@Arthamyr: Igazad van, pont ezert sem berzenkednek ellene ha a csomagban lenne.

Platonica 2019.07.04. 11:40:18

@Arthamyr: Nem kozoktatas. Akarhogy fogod fol. Es me'g csak nem is tajekoztatas;-))

@_z_: En nem fizetek semmit, de kibujonak sem tartom magam. Amikor jott a level, felhivtam a megadott szamot, elmeseltem, hogy a) nincs tevenk, b) eloadasban semmit nem nezunk. Megkoszontek, figyelmeztettek, hogy lehet ellenorzes, valaszoltam, h allok elebe, barmikor, tudtom nelkul is, stb:-)

Arthamyr 2019.07.04. 11:43:05

@Platonica: Olyasmi hatása lehet/van, ennyi.

Platonica 2019.07.04. 11:44:34

@Arthamyr: Lehet, h ezt szeretne'k elhitetni. Biztos van, aki beveszi;-)

Arthamyr 2019.07.04. 11:45:12

@Platonica: Ahogy az oktatásról is. ;)

Platonica 2019.07.04. 11:47:14

@Arthamyr: Marmint hogy a kozoktatas = kozoktatas?
Hat ezt nehez cafolni;-))

Platonica 2019.07.04. 12:14:38

@Arthamyr: En?? Haha.
Onnan indultunk, hogy a kozoktatas kozhasznusagat kerdojelezted (gyerektelenek miert fizessenek bele az adoba). Es megprobaltad eladni a televiziot kvazi kozoktataskent.
Nem, a kozoktatas az kozoktatas, mindenki profital a megletebol, te is, akinek nincs gyereke. Ezert nem opcionalis adot tekintve a tamogatasa.
A televiziozas nem veheto egy kalap ala a kozoktatassal, akarhogy csurjuk-csavarjuk (Szvsz kb az ellentete bmilyen oktatasnak hehe). Hasznalata opcionalis, csak az en dontesem, hogy elek-e vele, ezert a finanszirozashoz hozzajarulas is opcionalis (kellene legyen).

Arthamyr 2019.07.04. 12:25:04

@Platonica: Megpróbálok segíteni...

"Onnan indultunk, hogy a kozoktatas kozhasznusagat kerdojelezted (gyerektelenek miert fizessenek bele az adoba). " - Hol, beeidézed (nem kontextusból kiragadva és jelentését megváltoztatva)? Szívesen kijavítom, vagy pontosítom, ha szükséges.

"Es megprobaltad eladni a televiziot kvazi kozoktataskent." - Nem. Attól, hogy két dolognak vannak hasonló hatásai, attól még nem ugyanaz.
"A televiziozas nem veheto egy kalap ala a kozoktatassal, akarhogy csurjuk-csavarjuk (Szvsz kb az ellentete bmilyen oktatasnak hehe)." - Hatását tekintve pedig igenis vehető, mert változtatja az emberek gondolkodását, viselkedését, sokan (te magad is, az szvsz kb. az ellentéte résszel) szoktak picsogni a "népbutítás" miatt. És a kedvező, kívánt irányba is változtatható (az más megint kérdés, hogy ki mit tekint annak), pl. a megfelelően tájékozott emberek közössége jobb döntéseket tud hozni.

"Hasznalata opcionalis, csak az en dontesem, hogy elek-e vele, ezert a finanszirozashoz hozzajarulas is opcionalis (kellene legyen). " - Ezt adom. Ahogy sok más dolog is így kellene, hogy legyen. Viszont nincsen így, legalábbis az ausztriai hozzászólók leírása alapján ott sincs, meg Írországban sincs így.

Platonica 2019.07.04. 12:44:01

@Arthamyr: Nem szeretnem sem kiragadni, sem megvaltoztatni, amit irtal, ha ugy tunt, bocs! Mindossze azzal szemben van ellenvelemenyem, amit fontebb(10.46.24) irtal, hogy a televiziozas ugyanugy mindenki erdekeit szolgalja, mint a kozoktatas.

Vagy felreertelmeztem? Mert most meg a 'nepbutitas' szot hasznalod, ill. a 'modositast'. (Ami nem is rossz, "te've'=tudatmodosito hatas":-DD)

Itt szerencsere van opcio, raadasul legalis.

Platonica 2019.07.04. 12:50:20

@Platonica: Modositas helyett 'valtoztatast' irtal, bocsi a szinonimaert:-))

Lenyeg a lenyeg: a 'kedvezo irany' es a 'megfeleloen tajekozott emberek kozossege' nem a te've'ze's reven jon letre.

Shaktee 2019.07.04. 12:53:38

Gabor, zsuzsika, bluebeard..s minden amerikai magyar

Happy 4th of July!

Arthamyr 2019.07.04. 12:53:49

@Platonica: "És bizony az is minden adófizető érdekeit szolgálja, pont úgy, mint pl. a közoktatás is azokét, akiknek nincsen és nem is lesz gyereke. " - Erre gondolsz? Itt az oktatást használtam - mint általánosan elfogadott és talán legkevésbé vitatottan pozitív hatású közszolgáltatást - példának.

A népbutítás szót nem én találtam fel...

A jó tájékoztatás, a megfelelő közmédia, az emberek széles körének információhoz juttatása is viszonylag általánosan pozitívnak elfogadott dolog (szokott lenni). Ahogy azt meg károsnak szokták tartani, ha ez hiányzik. Ezeket a gondolatokat sem én találtam ki, bár az igaz, hogy osztom őket.

Arthamyr 2019.07.04. 12:56:02

@Platonica: Elég sok embernek a TV az elsődleges információforrása, fontos kultúrafogyasztási felülete, így egyáltalán nem mindegy, hogy az milyen. Jelentősen befolyásolja a gondolkodásmódjukat, nagyon nem mindegy, hogy merre.

kardio1 2019.07.04. 12:56:03

@komisz_kölök: az ibizai sztori jó eséllyel csupán arról szólt, hogy Kurz meg akart szabadulni az FPÖ-től, ezért csőbe húzták Strachét. Az már nem jött össze neki, hogy rögtön tovább folytassa kancellárként, előrehozott választásokra kényszerül, amit jó eséllyel meg fog nyerni az ÖVP.

kardio1 2019.07.04. 12:58:12

@Taxomükke (UK): ez igen különös megállapítás.

deppate frog 2019.07.04. 13:02:06

@Posztíró: a hozzaszolasod olyan, mintha a nagy melegben eppen ingerültebbe valtal volna, es öt pontban gyorsan könnyitetenel a terheden.

En törtenetesen olyan közegben mozgok, ahol 10-böl 8 magyar beszel nemetül magas szinten, es ertik a dialektust is. A maradek kettö meg mondjuk olyan magasan kepzett, hogy böven eleg a boldogulasahoz az angol tudasa. (Dialektusban beszelni idegenkent gaz.)

Azzal egyet ertek, hogy nem "fos dolog magyarnak lenni", ettöl meg nem kell mindenaron magyar buliba jarni. Illetve en is jot mosolygok azon, ha a fb csoport admin atszellemülve megosztja, hogy a "Kormany megszavazta, hogy 2020 a nemzeti összetartozas eve lesz". Az meg mi? Es ennek miert kell örülni?

komisz_kölök 2019.07.04. 13:07:55

@kardio1: miert akart volna megszabadulni az FPÖtöl? Egyedül szeptember utan sem fog tudni kormanyozni. A komcsikkal eddig sem ment semmire az ÖVP. A maradek meg tul kockazatos. Egyreszt, hogy a ket kicsi beer-e a küszöb föle, de ha ugy is lesz, harom partot folyamatosan összekordinalni soha nem jo szorakozas. Szerintem ez összeesküveselmelet kategoria.

Összel megy tovabb az eddigi koalicio. Az meg hogy Strachetöl megszabaduljon, ennyit nem ert szerintem.

blasiusii 2019.07.04. 13:50:52

Nekem is kísérteties, a legtöbb gondolat az utóbbi években bennem is ugyanígy felmerült, helyettem is szólt a poszt-toló...

Igen, nem fekete-fehér a világ, Ausztriában is vannak számunkra szokatlan, akár "rosszabb" dolgok, mint itthon, nincs tökéletes hely. És valóban, ott mindig bevándorló leszek. DE a gyerekem és az unokám egy nyitottabb és tudásra épülő társadalomban nőnének fel, ezért - és amúgy csak ezért - gondolkozunk a kiköltözésen. Amúgy imádjuk a szülőföldünket, csak mi Európát és a nyugati értékeket preferálnánk a Nyugat-Balkáni hozzáállás és a zsebnapóleon helyett, akinek amúgy egész társadalmi rétegeket sikerült behülyítenie vagy megvásásolni egy tál krumplilevesért. A hozzáállás, a társadalom sajnos talán évszázadokig nem fog változni itt, pedig gyerekként még annyira hittem benne a 2000-es évek legelején...

arncht 2019.07.04. 14:30:39

Igazi magyar a cikkiro kulfoldon is... a politikan van leakadva :) amugy a becsi akh sem epp egy matyohimzes.

Andy73 2019.07.04. 15:53:23

A posztoló semmi konkrétumot nem írt a kinti életéről, Ausztriából is csak azt a politikai eseményt említi, amiről itthon is értesülehetett bárki. Vagyis az egész mesét itthon is kitalálhatta, a jól ismert paneleket pedig akár mástól is kopizhatta. Abszolút semmi újat nem jelentett számomra ez a poszt.
Azt persze nem mondom, hogy itthon magasabb lenne az életszínvonal, mert sohasem volt az, a monarchia idején sem, a kommunizmus idején pedig végleg leszakadtunk tőlük. Csakhogy ez kb. még 200 másik országról elmondható a világon.
Én is utazok néha Ausztriába a munkám miatt. Az osztrákok korrektek, kedvesek, az átlagnak (de nem mindenkinek) valamivel magasabb az életszínvonala, de ha felnőtt korában települ valaki oda (vagy bárhova), akkor idegen marad egész életében.

enrikokaruszo 2019.07.04. 18:09:46

@Andy73: lehet hogy neki mindegy, vagy itt is az

Csak a yamaha 2019.07.04. 18:09:50

Nagyából az ország állapotát jól látod...Mondjuk ez
"Akikkel magyarokkal én itt találkozom, azok szinte kizárólag vagy szállítmányozás/teherfuvarozás, vendéglátás vagy építőipar területén dolgoznak és nagy többségük benne maradt a pózban. "NEM fedi ám a valóságot(a póz),ha Osztrák cégnél dolgoznak..
Amit viszont én látok/tapasztalok itt is, az hogy a nagyon okos/művelt (papíron)kb butácska a munkájához..Tisztelet a kivételnek!

Shaktee 2019.07.04. 19:19:31

Államváros

OV pontosan tisztában van azzal, hogy az építészeti alkotások és városépítészeti beavatkozások meghatározó szerepet játszanak a nemzeti jelképek eszköztárában.

A vezért az a meggyőződés vezérli, hogy a rendszerét megjeleniteni hivatott államváros magasabb rendű, mint a megörökölt, de számára túlságosan civil világváros.

Az általa megálmodott államváros központjainak mindenek előtt monumentális látványt kell nyújtaniuk. Ezeket a stadionokat, a Múzeumi negyedet és a Várba költöztetett kormányzati épületeket úgy kell kialakítani, hogy az arra járó nemzeti identitás ikonjait lássa bennük. Ezért tartott igényt már első ciklusában a számára felújított Sándor palotára, majd lemaradva róla a második és harmadik ciklusában a Karmelita kolostorra. Ennek a szemléletnek a jegyében épül a monumentális Puskás stadion.
Közben a city is átalakul. A terek lecsupaszításának rémisztő példája a Kossuth tér és az átépített József Nádor tér, melyeknek kő- és betonrengetege minden irányból láthatóvá teszi a parlament, a Kúria és a Pénzügyminisztérium monumentális építményeit. Fák és zöldterületek letarolva, az új köztereken csak a látvány számít.

Mindeközben a cityt, az V. kerületet több, mint egy évtizede a város oligarchái vették birtokba. A zsákmányszerzők anyagi hatalma szinte korlátlan, miközben politikai beágyzottságuk miatt érinthetetlenek. Ez a prominens üzletemberek alkotta klub a vezér legközvetlenebb pártfogoltjainak köréből kerül ki. Nem csodálkoznék, ha a "nagy átalakítás" és Várba költözés után és kapcsán megüresedő középületek is ennek az üzleti klubnak a birtokába kerülnének.

Így épűl az államváros, amely mindenről szól csak a szociális városrehabilitációról, egészségügyről, élhetőségről és a klímaváltozás kihívásairól nem.

Demszky Gábor

komisz_kölök 2019.07.04. 20:57:57

@Andy73: valaki elmondhatna vegre, mit jelent, amit mindig hallok, hogy "idegen marad egész életében". Honnan kene ezt eszrevennem? Föleg Becsben, ahol az emberek fele nem osztrak gyökerekkel rendelkezik.
En kisvarosbol költöztem Pestre elsö körben, de az ott töltött 6 ev alatt idegenebbnek ereztem magam, mint itt. Nem voltak embersegesebbek a munkaadok, kedvesebbek a jarokeleök, mosolygosabbak a szomszedok. Mitöl jobb annak, aki mondjuk Gyularol Pestre költözik, mint nekem? Vagy a "barhova" az orszagon belül is ervenyes?

blasiusii 2019.07.05. 09:40:09

@komisz_kölök: teljesen igaz, majdnem akkora kultúrsokk lehet vidékről a főváros ""forgatagába"" (legnagyobb része kész Mordor végtelenül önző emberekkel) költözni, mint Mo-ról Ausztriába... főleg, ha mondjuk, itthonról nyugati értékrenddel, gondolkodással vágsz neki, akkor nem hiszem, hogy az osztrák mentalitás annyira kivágná a biztosítékot, gyakorlatilag a hozzák kultúrában legközelebb álló nemzet... biztos sokan szeretnének "olaszok" meg "spanyolok" lenni, de ők hozzáállásban, mentalitásban tőlünk sokkal távolabb állnak. (Amit nyaraláskor elvisel az ember, a mindennapokban már nehezebb.)

Platonica 2019.07.05. 10:46:16

@Arthamyr: Ezzel total egyetertek:-) Hogy jo vagy rossz az irany, te sem irod. Mindenki ertelmezheti a sajat perspektivaja szerint.

Arthamyr 2019.07.05. 11:06:08

@Platonica: Mert az már erősen függ attól, hogy mi megy benne (meg ki mit tekint kívánatos célnak az emberek gondolkodását tekintve).

Pöffetegecske 2019.07.05. 12:01:47

@Csodabogár: A te korosztályod gyerekei csinálták azt a generációt, kik nem szeretnék a saját gyerekeiknek azt, amit az elődök. Bizonyára minden ok, tapasztalat, és meggyőződés nélkül.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása