oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 03. 06:30,  Magyarország szürreális képregénnyé lett 223 komment

2019. július 03. 06:30 Határátkelő

Magyarország szürreális képregénnyé lett

Ausztriában nagyon csalóka, hogy az ország közelsége, részben hasonló kulturális, történelmi gyökerei miatt, sok mindenben erősen emlékeztet Magyarországra, ám közben nagyon is más ország. Hat évvel ezelőtt ezekkel a sorokkal vezettem fel Barna posztját, aki akkor éppen hat éve élt Ausztriában. Azóta duplázott, lássuk, most hogyan látja ottani életét és főleg szülőhazáját 12 külföldön töltött év távlatából.

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

janos_korhaz_foto_24_hu.jpg

„Két döntésem volt az elmúlt 12 évben, ami itt szóba jön. Egy: Magyarország elhagyása. Kettő: az osztrák állampolgárság megszerzése. 

Egyiket sem bánom, sőt. 

Az elmúlt pár hónapban volt egy pár eset, hogy bizony büszkén húztam ki magamat magyar barátok előtt, hogy na, ezért jó jogállamban és demokráciában élni. Röviden Ibiza és az új kormányfő. Azaz az osztrák kormányválság és annak a következményei. 

Ezek ma elképzelhetetlen dolgok Magyarországon. 

Magyarország egy fura, néhol még ismerős, de alapjáraton már tök idegen hely nekem, mint egy sztalker járok benne olykor-olykor, egyre ritkuló ütemben. 

A világ nekem fura, szögezzük le idejekorán, még 5 éve is kiröhögtem volna azt, aki azt mondja nekem, hogy Donald Trump amerikai elnök lesz. 

Azonban Magyarország még az előbbi eseményhez képest is szürreális pol-fiction képregénnyé változott. Tíz vagy 15 éve teljesen és komolyan hülyének néztem volna bárkit, ha csak lazán sacperkábéra megjósolja azt, ami ma Magyarországon folyik, nem csak az állampárt részéről. 

Puzsér mint jelölt bármire?! Stadionépítés, Felcsút NB1. Korrupció (nyíltsága és mértéke) és egészségügy... 

Kettő, azaz mind a kettő nagymamám nem „azelmúltnyolc“ évben, hanem Viktor pasa uralkodása alatt idén illetve tavaly halt meg. 

Három kórházat láttam belülről. A Magyarország jobban teljesít plakát azóta is csak arcizom rándulásra és epegörcsre késztet. Ezt nálam bűnnek hívják, lehetne teátrálisan sok mindennek címkézni, de minek. 

Kifejezetten rémületes, hogy mennyire megnyugtató, hogy további közvetlen családtagjaim nincsenek kitéve a veszélynek, hogy magyar egészségügyi létesítményt kelljen meglátogatniuk. 

Ma már minden egyes magyarországi túra egy komoly kihívás nekünk, mondjuk például ha a gyermekeink kérdeznek, mert észrevesznek ezt-azt és nem értenek ezt-azt. Szemét mondjuk a játszótéren, emberek viselkedése a villamoson. 

Döbbenetesen szembeötlő a szegénység például és annak a mértéke. Félelmetes a vonatról kinézni Hegyeshalom után. A nyomor ott száguld el a sínek mellett (is, meg a magyar felső-közép osztály mellett is). A gyermekeink pedig kérdeznek, mert az ő standardjaik hála a környezetünknek is, erősen mások. 

A magyarországi viszonyokban nem jó vájkálni, de a különbség egyre elképesztőbb Ausztria és Magyarország között és mindegy, hogy egy köztévén futó EU-s választási műsor vagy egy stadion építéséről van szó (Linzben szeretne a LASK egy új stadiont és még pénze is lenne rá...). Az ORF és a MTVA nem említhetők egy lapon 

Mindezek mellett tényleg majdnem teljesen mindegy mennyi egy doboz tej és mennyit kell dolgozni érte, bár persze különbségek még itt is vannak. 

Ha lehet, ma már teljesen elkerülöm, elkerüljük a magyar közösségeket, mind élőben, mind a neten. A facebookos magyar csopiktól ments meg, uram, minket! 

Ez nem volt jellemző rám/ránk, de ez is elképesztően megerősödött az utóbbi pár évben. Mindenhol sok a hülye és (ez nem jelenti azt, hogy én tökéletes, vagy csak akár jobb vagyok), de a Facebook valami olyan wunderwaffe-vé fejlődőtt a hülyék és kapzsik kezében, hogy inkább messzire futottam. Tőlük elsősorban. 

Az valami varázslatos, ahogyan egyesek azt képzelik, hogy adott csoport adminjaként ők az urak és övék a pálya (és övék a pálya.) 

Más? Budapesti (egykori) értelmiségiként meglehetősen durva burokban éltem, elképzelésem sem volt a nem csak vidéki, egyszerű emberek szellemi alulképzettségéről. Nem csak nyelveket nem beszélnek, szinte semmit sem akarnak megtanulni. Tisztelet a kivételnek. 

Akikkel magyarokkal én itt találkozom, azok szinte kizárólag vagy szállítmányozás/teherfuvarozás, vendéglátás vagy építőipar területén dolgoznak és nagy többségük benne maradt a pózban. 

A magyar pózban. Olcsón, okosba, feketén, magyarul. 

Nem szeretnék visszaköltözni és elnézve az elmúlt kilenc évet nem is fogunk soha.”

(Fotó: 24.hu)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5314922990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2019.07.03. 18:08:08

@komisz_kölök: Tudod hányan voltunk egy osztályban, mikor gimnáziumba jártam? Hatvanan! Na ott oldottál volna meg valami privát sirámot.

Az én korozstályomban nem ismertem egyetlen alkoholistát sem. Akiről tudom, hogy az, vagy az volt az most 60 körüli. Sajnos több is van.

gabors 2019.07.03. 18:12:09

@komisz_kölök: na de megis olyan politikai valamire szavaz mint az eu ellenes fidesz aki meg megmondja hogy 2/3 os tamogatasa van ezert a NEP NEVEBEN furja az eut-t

Csodabogár 2019.07.03. 18:17:10

@fhdgy: Nekem inkább a, szerintem, szadista tanárokkal volt bajom. Az összes 12 évből egyetlen kellemes iskola volt a szegedi zárda, ahol én voltam az egyetlen református tanuló. A feltehetően galamblelkü apácák, valahogy megtalálták hozzám a kulcsot, vallásfüggetlenül.
Persze biztos bennem is van a hiba, nemszeretem a közösséget, munkában is az volt a jó hely, ahol egyedül tehettem a dolgom.

gabors 2019.07.03. 18:17:37

@_z_: OK csak ........ kuzdj es bizva bizzal ..... (az orban-ban es az eddig is mindig jol mukodo nepben)

Shaktee 2019.07.03. 18:27:17

@gabors: s biciklizz hogy el ne hízzá

London2009 2019.07.03. 18:31:48

@Antal Jozsa: igy indult nalunk is aztan megis meg lett szavazva, az emberi hulyeseg ugye hatartalan... : )

Antal Jozsa 2019.07.03. 18:39:36

@London2009: a britek gogossege most nagy segitsegukere volt a Brexit kapcsan.Kiderul h nem a magyarok a hulyebbek. Megnezem mi lesz eszakon (E Irorszag es Schottland) par ev mulva ha tenyleg kilepnek de jo lenne ha vallalnak a felelosseget es eldontenek a kerdest es nem hatukat forditani az EU parlamentben mert ez tenyleg szegyen.

Antal Jozsa 2019.07.03. 18:39:36

@London2009: de mielott vadolna vki hogy ellensegeskedest szitok, en nem vagyok brexitparti.

vanRob 2019.07.03. 18:39:36

@Sir Galahad: de nem így volt. A lehetőségeinket pedig elbasztuk, nem kicsit, nagyon. Csak ugatni tud a magyar, meg várni arra, hogy majd mások kisegítik a nyomorában.
Nem lennénk rossz népség, mert ha akarunk, akkor tudunk,akár még nagy dolgokra is képesek vagyunk. De mostanság megint csak az elégedetlenségeskedésünktől hangos Európa...

gabors 2019.07.03. 18:43:18

@Antal Jozsa: viccelsz gondolom

nem tudom emlekszel-e de 10 vagy inkabb 15 eve nem volt a "nep" zsido ellenes migrans ellenes sem ... (nem is hallott ilyesmirol, most meg az osszes asszonty megeroszaklnak a migransok ha nem lenne ott Viktor aki megmentette oket)

a mar jo bejaratott kek plakatokkal mit gondolsz hany honapig tartana a Soros=EU=Migrans => Vedjuk meg az osi magyar kereszteny ertekeket => LE AZ EU-val .... es menne a harsogo LEPJUNK KI !!! LEPJUNK KI !!! es a parlamentben hetfon benyujtja senkihazi jozsi kepviselo 9:01 perckor delben mar Ader asztalan a torveny aki meg ebed elott ala is irja ...

Szep Uj Vilag ... :-)

Antal Jozsa 2019.07.03. 19:07:23

@gabors: furi hogy ennyi ev kvazi EU ellenes propaganda utan is a magyarok 85% -a EU parti. Valaki itt biztosan rossz csatornat nez. Ennel a Junckeres meg migransos Soros palakatkampanynal durvabb musor kell a nepnek hogy levigyek 49.9%-ra. Nezd meg hogy Svajcban milyen durva demagog plakatok vannak nepszavazasok idejen (ha a bevandorlas vagy az EU erintett) es senki sem koppint fejukre.

Blogolo Blogi 2019.07.03. 19:07:23

@Sir Galahad: "Ha történetesen Ausztria lett volna 150 évig török uralom alatt, aztán meg Magyarország erőltetett volna rá egy számára előnyösebb államszövetséget, akkor fordítva lenne.

(ásít)"

Ez nem ettol fugg! Eddig rossz vezetoink voltak, elloptak mindenz, most viszont Kuszaszem kapitany megmondta, hogy 2030ra, azaz 11 even belul elerjuk az osztrak eletszinvonalat. Ez is azt bizonyitja, hogy ami nem sikerult az utobbi par szaz evben, azt siman be lehet hozni egy evtized alatt, mar ha bolcs vezetoket valaszt a nep. Sokan biznak benne, hogy Kuszaszem kapitany nem csak hantazik, es mivel o Viktor embere, ezert szavaz minden fideszbirka bizalmat O1Gnek. Kesz szerencse, hogy a tobbieket is beviszi majd a hatan a tutiba.

Antal Jozsa 2019.07.03. 19:07:23

@gabors: amugy Trump bacsi is valami hasonlot csinal csak kicsivel nagyobb sakktabla.

ati27 2019.07.03. 19:33:49

@gabors: kb 8-9 éve volt egy lehetőségem katonai projektre. Stirling motoros egységet kellett volna fejleszteni tengetaltjárós felhasználásra. Már volt benne gyakorlatom(energiaszektor) de kellett az állampolgárság... De mostmár van. ;)

midnight coder 2019.07.03. 19:33:49

Korrupció mindig is volt. A mértéken lehet vitatkozni, de annyira nagyon nem érdemes. Orbánék lenyúlása vs privatizáció. Lenyúlni a dolgokat saját zsebre vs eladni kabátgombért az országot, némi baksis fejében. Az egészségügy pedig erősen hely és szerencsefüggő, és mindig is az volt. Vannak nagyon civilzált helyek, és vannak olyanok ahol változtatás nélkül le lehetne forgatni egy horrorfilmet. De ez sem annyira újdonság, a gengszterváltás óta párszor megfordultam különféle ilyen intézményekben és nem csak mostanság látni érdekes dolgokat. Ami a gáz szerintem, hogy magához a rendszerhez nem mert/akart/tudott hozzányúlni a gengszterváltás óta senki (nem, a szocik sem ehhez akartak, ők is csak a kasszát akarták privatizélni). Az egészet már rég magánkézbe kellett volna adni, ez az utolsó szocialista nagyüzem az országba, és olyan is.

komisz_kölök 2019.07.03. 20:17:14

@gabors: egyreszt nem furja, hanem masfajta EUt lepzel el, mint a fösodor, az Europai Egyesült Allamokkal. Epeszü ember nem lep ki az EUbol, föleg azutan, ahogy az angolhülyeket meg fogjak szopatni. Egy erv sincs a kilepes melett, se penzügyi, se politikai, se semmi.

Ezer szallal kötödik mindenki az EUhoz. Munkahelyek, kapcsolatok, piac. Mar akkor lazadna a sok fideszbirka, ha hatarellenörzes lenne nemetbe menet, mikor megy ki a huszeves audiert. Hat meg ha vamot is kene fizetni ra. Vicc.

A többi reszet meg had ne kelljen mar elmondani ezredszer. A magyar leleknek harc kell, ahova szittya modon odateheti magat, ha lehet, oriasi tulerövel szemben, eselytelenül. Jol meg lehet mondani, meg küzdeni, haboruzni, de leginkabb mindig valami, ami eltereli a figyelmet arrol, hogy mik mennek odahaza, mit tesznek az elvtarsak epen magukeva. Mert ugye csapataink harcban allnak, fö a tuleles, minden eszköz megengedett. Ezereves leragott csont.

Shaktee 2019.07.03. 20:47:45

A Kedves Vezető törött karjával vérző kis nóziját törölgetve, szokásához híven odaállt a ledarált, valaha közszolgálati, ma királyi házitévé kamerája elé és bejelentette: GYŐZÖTT!
Sejtettük!
Pedig milyen szépen kezdődött. Ahogy egy vadregényes reggel ott állt a tükör előtt, kicsit felhúzta elegáns, bokában négyet – lehet hat, az a négy - roggyanó Armani játszónadrágját, a féktelen zabálások nyomait magán viselő pocakját a siker legkisebb esélye nélkül megpróbálta behúzni….mit számít? A férfiember mázsa fölött kezdődik, motyogta magában az univerzális felmentést…és elégedetten végigmérte tükörből visszavicsorgó képét.
A jövő diadalmas urát látta lelki szemei előtt. Az ezerszer levetített filmjét, ahogy majd belovagol fehér csődörén – a kancákat valami miatt soha nem bírta – Brüsszelbe, fel az Európa Parlament lépcsőin, tán még liftben is, Attila is lovon járt…a telivérnek, meg neki szűköcske kicsit. Ezen sürgősen változtatni kell….a csúcsig, az Európai Bizottság bársonyszékéig.
Kis csettintés, néhány beállított hadvezéri póz, ökölbeszorított felemelt mancs a tükör előtt, Chuck Norristól leste el, nagyon macsós, naaagyon, majd egy gyors, elégedett szájnyalogatás. Fog ez menni.
Hát nem ment. Nagyon nem. Talán, ha a szerencsétlen mén, mint egyedüli kellék, ami a világrengető tervekből megmaradt. Bár ismerve a Kedves Vezető lelki nyomorát, nem kizárt, hogy szegény jószág azóta szafaládénak feltálalva végezte a várbeli Gundel tányérjain. Annyira nem ment, hogy nem kell már az EP liftjeit felturbózni, koronát, palástot meg kár elcsomagolni is, csak a helyet fogja ezentúl, nyugodtan ki lehet vágni a pi…khm… a csodába. Kuka, Haver!
HALLOD? KUKA! Az egész nyomorult, hányinger vágyad Európa trónjáról, hatalomról, pénzről, elismerésről. KUKA! Kulloghatsz haza, az elcsalt repülőddel, az elcsalt váradba. Vége.
Nem varázsló vagy te, nem jós, nem győztes hadvezér. Egy ócska vásári csaló, aki most bukott meg végérvényesen! Átlátszó, mint a síküveg! Egy senki, aki még veszíteni sem tud. Nemhogy elegánsan, SEHOGY! Áskálódtál, kigolyóztad Webert, de van egy kis gond. Közben túljártál a saját eszeden. És most sarokba szorítva, szűkölve, megszavaztad azt, aki holnap, holnapután, azután beveri az utolsó szeget is európai ábrándjaid koporsójába.
Egy hétgyermekes kereszténydemokrata családanya. Hallod! Egy nő! Egy KERESZTÉNYDEMOKRATA NŐ! Nem picsogó asszony a konyhában – az a dolguk szerinted – nem egy vásári csaló, nem szemfényvesztő, nem a te fajtád, nem ócska Cipolla.
Nem piti, szánalmas türannosz. Egy demokrata. Nem zsibvásári álkeresztény. Keresztény ember. EMBER. Aki nem bekerít, hanem befogad, ha kell, menekülteket is a saját házába. Nem nacionalista uszító, hanem az Európai Egyesült Államok elkötelezett építője.
Győztél? Nemcsak egy csatát, az egész beteg, szürreális háborúdat most vesztetted el!
De bábozd csak el a híveknek, hogy (megint) te nyertél. Hogy ezt akartad, hogy te így szoktál leszállni a bicajról. Pofával a betonra. Pfff!
Jobb lett volna valami rádiós interjú, mert így csak rád kell nézni. A vég elkezdődött.

Varga Zoltán

midnight coder 2019.07.03. 20:56:31

@komisz_kölök: Épeszű ember valóban nem lép ki az EU-ból, ugyanakkor én nem látom hosszú távon fenntarthatónak azt, hogy az EU átlagpolgár 4x annyit keres ugyanazzal a melóval mint a világátlag. És ha majd egyszer ez kiegyenlítődik, az fájni fog, nem kicsit de nagyon, mert ezek a népek az elmúlt századokban nagyon nem ehhez voltak szokva. Ezért aztán az angolhülyék még akkor sem biztos hogy annyira rosszul járnak a függetlenedéssel, ha rövid távon megszívják. Az megint más kérdés, hogy mivel nekünk volt 40 év szocializmusunk ami alatt sikerült egy meglehetősen versenyképtelen gazdaságot felépíteni, majd egy gengszterváltásunk ahol a különféle színben harcoló jóelvtársak gondos kézzel szétlopták az országot, és azóta is olyan a vezetésünk amilyen, így nekünk nemigen van ütőképes saját gazdaságunk, csak a multik akik kb. addig maradnak itt, amíg EU tagok vagyunk. Ergo nekünk nem alternatíva a kilépés. Ugyanakkor a fentiek miatt az EU-ban sem érezhetjük magunkat annyira biztonságban.

Arthamyr 2019.07.03. 20:59:12

@_z_: Nézd, mivel felelősségrevonás nincsen, és ezzel foglalkozni több időmbe tellene, mint a (szabadon felhasználható időm)/(ahany szavazo koru van), így nem teszem. :)

Arthamyr 2019.07.03. 21:03:40

@_z_: Az előző rossz hozzászólásra ment, de remélem ki tudod következetni melyikre, ha nem, az sem gond, annyira nem lényeges.

"Ha lesz is ilyen, nem egyik naprol a masikra" - Egyébként pont ezt gondolom én is. Itt a "sokkszerű" brexit, azt már évek óta tökölnek vele, és még nem látszik a vége.
Meg B tervként én azért betárazok egyéb állampolgárságot, külföldi ingatlant is, amíg triviális. Ha nem lesz rá szükség, annak örülök, ha szükség lesz rá, kevésbé fogom szívni a fogam. :)

Arthamyr 2019.07.03. 21:10:01

@gabors: Az igazság pillanata akkor jöhetne el, ha választani kellene Orbán és az EU tagság közt. :) Egyelőre nem ez a helyzet, amikor közvetlen ki kell jelenteni, Orbán és csatlósai mindig kiállnak a tagság mellett. "Fúrják" az EU-t, ahogy mindenki teszi, aki máshoz kevés, de attól még tagok akarnak maradni. Nyilván német kormány nem fogja fúrni az EU-t, meg a francia sem, nekik ennél vannak jobb lehetőségeik is.

Arthamyr 2019.07.03. 21:16:01

@komisz_kölök: "Hat meg ha vamot is kene fizetni ra." - Vámot kell rá fizetni, csak nem így hívják. :D Egy "németbe" vett 20 éves audit jó drága forgalomba helyezni Magyarországon.

Arthamyr 2019.07.03. 21:20:17

@midnight coder: "És ha majd egyszer ez kiegyenlítődik, az fájni fog, nem kicsit de nagyon, mert ezek a népek az elmúlt századokban nagyon nem ehhez voltak szokva." - Várjunk még ezzel az egyenlősdivel, mert valóban eléggé fájni fog. :)
Szerencsére ez nem hamar és nem automatikusan fog bekövetkezni, jelenleg országokon (és a legtöbb még kisebb közösségen) belül is növekednek az egyenlőtlenségek... Inkább élvezzük, hogy (és amíg) kiváltságosak vagyunk. :D

komisz_kölök 2019.07.03. 21:30:41

@midnight coder: nem tudlak követni. Az angolok nem keresnek ugyananyit, vagy többet, mint az EUs polgarok? Nekik nem fog fajni a nagy oraberkiegyenlitödes, csak mert mar nincs kepviselöjük az EU parlamentben? Mitöl lenne jobb nekik, attol, hogy szetlövik a viragzo penzügyi/szolgaltato szektort? Majd az onnan kidobott englishmenek elmennek valamit összeszerelni? Sajat kezükeeeel?

Ha mar fantazialunk, szerintem a kemeny brexit utan hamarosan lepnek a skotok, aztan meg az eszakirek. A maradek meg kb olaszorszaggal egy szinten vegetal tovabb.

Programozokent husz eve azt hallgatom, hogy az indiaiak elveszik a munkankat. Most meg a kinaiak. Ja varjal, elöbb mi vesszük el a nemetek munkajat. Persze mindezt olcsosagi alapon. Annyira nem veszem mar komolyan a dolgot. Amugyis a robotok veszik el mindenki munkajat ;)

Arthamyr 2019.07.03. 21:50:24

@komisz_kölök: "Programozokent husz eve azt hallgatom, hogy az indiaiak elveszik a munkankat. Most meg a kinaiak." - Én is, és már azt gondolom, hogy bár vennék el. Én meg eltenném az aprót, mint a cég tulajdonosa, minden egyes szorgos kínai után. :D

Arthamyr 2019.07.03. 21:56:52

@komisz_kölök: Amúgy ez a lépnek a skótok meg az észak-írek érdekes dolog, mert nem léphetnek a brit parlament jóváhagyása nélkül, sőt, még csak nem is szavazhatnak róla.
Fegyveres szabadságharcot meg nem igazán fognak kezdeni a 21. században. És senki sem fog segíteni nekik, mert mindenki aggódik a saját hasonló területei miatt, nem akarnak precedenst teremteni. Szóval kíváncsian várom a fejleményeket, pl. mi lesz az olyan cuccokkal, ami a gyártási lánc során 2-4x megy át a határon valamiért (pl. tejtermékeknél ez gyakori, mindig jót mosolygunk rajta), mi lesz az északról dolgozni átjáró emberekkel.

komisz_kölök 2019.07.03. 22:21:04

@Arthamyr: jajmar, csak a problema komolysagat szerettem volna erzekeltetni, Akkor helyetesitd be milkacsokira, vagy bajorkolbaszra az audit :)

komisz_kölök 2019.07.03. 22:24:44

@Arthamyr: most egy kinai hatterü cegnek dolgozom. Nem szeretnel te azok utan xart lapatolni, amit azok produkalnak. Azt hittem az indiaiaknal nincs lejebb, pedig de. Azok legalabb nem hazudtak konkretan a szemedbe, es tagadtak le ket nappal kesöbb.

komisz_kölök 2019.07.03. 22:38:51

@Arthamyr: ja, tudom, hogy megy ez, de vannak mas megoldasok is. Polgari engedetlenseg, nem fizetjük be az adot, sztrajkok, miegymas. A 21.szazadban nem szokas a tüntetö nepekbe löni. Mondjuk az angoloknak pont sikerült meg par evtizede :)

De mostanra elpuhultak, szep lassan mindenhonnan kivonultak az utobbi szaz evben.

Arthamyr 2019.07.03. 22:40:19

@komisz_kölök: Senki után se... :D Manapság (sőt, nem csak manapság, ez már jó régóta így van) elég nagy kihívás olyan ember találni, aki mozdítható, megfizethető, és nem kell utána takarítani és babysitelni sem napi rendszerességgel. :)

Ettől függetlenül abban igaza van az éjjel dolgozó kollégának, hogy ez az kiegyenlítősdi egy veszélyforrás, főleg hosszú távon. Növekednek az elvárások, és azt gondolják a népek, hogy egyre több jár nekik, csak úgy. Csak egy olyan együttállás kell, hogy megtalálják azt a populista politikust, aki ezt kiszolgálja, és azok közt legyél, akikből finanszírozzák a szolidaritást, ez azért nem annyira sci-fi.

Arthamyr 2019.07.03. 22:44:14

@komisz_kölök: Hát passz, nem tudni mi lesz... Azért azt nagyon remélem, hogy nem lesz se friss Bloody Sunday, se új Zombie témája a helyi zenekaroknak. Azóta azért volt már egy (pár) generációváltás.

Jan Kovalens 2019.07.03. 23:11:24

A napokban volt egy kvíz, el kellett dönteni a képekről, hogy Csernobilban készültek (azaz évtizedek óta elhagyott, omlo, mallo, düledező, gazfelverte épületek láthatók rajtuk) vagy jelenleg is használt, budapesti kórházakat ábrázolnak. Meg voltam győződve róla hogy 10ből 10et el fogok találni. Ezzel szemben felét elhibáztam, azaz fogalmam se volt róla, melyik melyik, akar véletlenszerűen is tippelhettem volna. Az olvasók átlaga is csak árnyalatnyival volt jobb (60%).
Itt a teszt, aki hitetlenkedni és borzongani akar:
index.hu/belfold/2019/06/22/csernobil_vagy_magyar_korhaz_egeszsegugy_kviz/

midnight coder 2019.07.03. 23:13:04

@komisz_kölök: De, nekik is fájni fog, de szerintem õk ezt simábban fogják tudni venni, pláne ha sikerül beállniuk az USA hátszelébe, illetve attól is függ a dolog, hogy mennyire tudnak jó kapcsolatokat kialakítani az indiaiakkal és a kínaiakkal.

Én programozóként leginkább amiatt aggódok hogy amikor az onshore és az offshore egyszer helyet cserél, akkor mi sem leszünk már near-shore.

midnight coder 2019.07.03. 23:13:09

@Arthamyr: Az amcsi és az európai cégek vezetõi is így gondolkodtak. Aztán egyszer csak azt vették észre, hogy a kicsi kínaiak konkurensként jelentek meg a piacon, sõt felvásárolták õket, lásd IBM vs Lenovo.

Posztíró 2019.07.03. 23:13:22

Hat nem tudom nincs kedvem a hős Ausztriaban dolgozo magyarokba belekotni. DE

Egyetlenegy magyart sem ismerek aki kepes volt arra hogy megtanuljon nemetul vagy a helyi dialektust tizenakarhany ev alatt.

Az ibizai video meg pont azt mutatja meg hogy az osztrak politika nagyon is hasonlit a magyarra csak a kozvelemeny maskepp reagal.

Az ORF meg pontosan egy agyontámogatott media, vagy te nem fizetsz ORF-Gebührt? Nem tudom mi a neve de nem sajnalom őket.

Minden nepnek olyan kormanya van amilyet megerdemel. Csak ezt ebben az orszagban el szokas felejteni. Nem a Fidesz volt elobb hanem a nep.

Ha meg nem vagy kivancsi a magyarokra beszelgess az osztrak barataiddal, lepj be osztrak facebook csoportokba, jarj el falunapra stb. NEM kell ismetelned magad hogy mennyire fos dolog magyarnak lenni.

Na mind1 hiaba az egesz, hianyerzeted vagy honvagyad van atsut a cikkbol innentol meg hiteltelen

gabors 2019.07.03. 23:24:19

@Antal Jozsa: nem vaguok kepben szoval az SVP a kormanyzo part es ezeket a plakatokat ezrevel tettek ki Bern/Genf/Zurich utcaira ? (allami penzbol?)

Ha a svajciak is orban-t vagy trump-ot akarnak es valasztanak maguknak akkor megerdemlik ...

amugy a mecset dologgal meg egyet is ertenek (es minden mas uj templom imahaz zarda stb-vel egyutt)

gabors 2019.07.03. 23:29:17

@komisz_kölök: "Epeszü ember nem lep ki az EUbol, " ezt hagyjuk .... epeszu ember a pirezeket sem utalja peldaul

Arthamyr 2019.07.03. 23:40:57

@midnight coder: Ezt nem tudom, mire írtad, mert rossz a link... Mindenesetre ha megveszik a cégeim, az ellen sincs semmi kifogásom, pár évnél tovább már úgysem akarom/fogom csinálni, legalább nem üres kézzel/bukóval szállnék ki. A konkurencia nem zavar, most is van és mindig is volt bőséggel, mert pici vagyok, semmiféle monopólium/oligopólium élvezője nem vagyok. Nagy a piac, elférünk. És amúgy is ez az élet természetes rendje szerintem, az lenne a furcsa, ha nem lenne verseny, csodálkoznék is rajta. Ha meg akkora cégem lesz, mint az IBM, és megjelenik pár kínai/indiai szereplő a piacon, esetleg kivásárolják a cégem/részeit, hát az legyen a legnagyobb gondom. Majd veszek belőle hajót, helikoptert meg szigetet vagy mit tudom én miket szoktak venni a dollármilliárdosok, egyelőre ezzel sem foglalkoztam, mert sajnos a valószínűsége pont 0. :)

juletræ 2019.07.04. 05:58:51

@Csodabogár: Hogy mi az amikor a gyerek ?
Pl extra felzarkoztato orak hollandbol, es a CITO teszt (evzaro dolgozat) megismeteltetese matekbol, mert a gyerek leblokkolt közben
. Az elektronikus diakkoveto rendszerbe beirtak hogy a gyerek lassu, hogy a tobbi tanar is figyelembe tudja ezt venni amikor ertekeli (Hollandia)

Versus

Stopperral merni hogy a gyerek teljesiti e a 3 madodperces idot amikor a szorzotablat kerdezik ki. (Magyarorszag)
( es szulokent ennek hujakolva orulni merthogy milyen jo kemeny az iskola)

Nos, ugyan egy percig nem jart Mo- n iskolaba, de ismerve ot es a magysr iskolat tuti h depis lenne es allandoan sirna.

Antal Jozsa 2019.07.04. 07:20:35

@gabors: Svájcban bonyolult hogy ki van kormányon, mert évente rotációs elnökség van amiben ha jól tudom az összes nagy párt részt vesz, van valamilyen mágikus formulának nevezett dolog ami alapján leosztják ki lehet a soros elnök
Ami az állami pénzt érinti a plakátokban őszintén szólva nem tudom, de kétlem hogy közpénz mivel a plakátok elsősorban pártokhoz kötődnek.....

en.wikipedia.org/wiki/Magic_formula

Dammiel 2019.07.04. 07:55:46

@Posztíró: majdnem tökéletesen egyetértek, de kikérem magamnak, ill. âllok elébe a hozzàértő 'szakfüled' előtt egy felsőfokú német vizsgának bécsi -és alsóosztràk dialektusban lévő frázisokkal kiegészítve 7 év Ausztria utàn. Aki nem magyar brigàddal ingázik ki, meg nem teljesen satu/lusta, az igenis megtanulja a nyelvet/dialektust.

komisz_kölök 2019.07.04. 07:56:13

@Posztíró:
"Egyetlenegy magyart sem ismerek aki kepes volt arra hogy megtanuljon nemetul" WTF? Jarj össze olyanokkal, akinek megvan legalabb a 8 alltalanos.

"Az ibizai video meg pont azt mutatja meg hogy az osztrak politika nagyon is hasonlit a magyarra csak a kozvelemeny maskepp reagal." Pont nem. Azt mutatja, hogy egy arc bepialva eljatszott a gondolattal, hogy megcsinalja kicsiben, finomabb verzioval, azt amit az orban tol otthon. Emiatt egy pillanat alatt eltünt a sülyesztöben. Miben hasonlo az osztrak politika? Hangnem? Kerdesek megoldasa? A fontos kerdesek felvetese?

"Az ORF meg pontosan egy agyontámogatott media, vagy te nem fizetsz ORF-Gebührt?" Nem. Az fizet, aki TV-t nez otthon. Ha nincs TV-d, nem fizetsz evek ota. Az, hogy tamogatott, meg hogy kormanyparti es elfogult, nem ugyanazt jelenti amugy.

komisz_kölök 2019.07.04. 08:01:45

@dddddddddddddd: mondjuk szerintem annal nincs viccesebb, mikor külföldi dialektusban beszel. En Hochdeutsch-ot vagyok hajlando beszelni, pont ahogy a gyerek iskolajaban is azt varjak el. Osztrak haverom szerint a dialektus a szemelyiseg resze. Az ö szemelyisegenek a resze. En ahogy a ruhazatat vagy zenei izleset nem majmolom senkinek, a beszedet sem fogom.

Dammiel 2019.07.04. 08:23:05

@komisz_kölök: Igaz. Elsősorban a német nyelv megtanulàsàra reagàltam, dialektust szövegértés szinten. Amúgy szoktam beszélni anno viccből osztràkoknak dialektusban, és mindig kiröhögték magukat a jobb fejek, h -jé!tényleg ilyen csúnyàn beszélek-, de persze, h hülyén hangzik egy külfölditől. Pl. sok ex-yugo beszél dialektusban. Na, a yugo-akcentusos osztràk dialektus, az tényleg gáz.

Taxomükke (UK) 2019.07.04. 08:30:09

@Csodabogár: "Volt alkoholista" nem letezik, illetve mar meghalt. Aki alkoholista, az akkor is alkoholista marad, ha sikerul leallnia az ivassal.

_z_ 2019.07.04. 08:54:46

@dddddddddddddd: Hat en 7 eve lakom itt (igaz egyszer költöztünk közben), de az osztrák dialektust nem birom megszokni. Egyebkent a becsi/also-ausztriai meg csak hagyjan, de pl. a felsö-ausztriai kvazi-bajor dörmöges, meg a tiroli csicserges sokkal erthetetlenebb.

_z_ 2019.07.04. 09:13:27

@komisz_kölök: "Nem. Az fizet, aki TV-t nez otthon. Ha nincs TV-d, nem fizetsz evek ota. Az, hogy tamogatott, meg hogy kormanyparti es elfogult, nem ugyanazt jelenti amugy. " De. GiS-t fizetni kell tv-re (mindegy, hogy mit nezel rajta), radiora. Mivel mindezeket interneten is el lehet erni, gyakorlatilag arra is, szoval gyakorlatilag mindenre. Ha nem fizetsz, csalsz. Sok osztrak se fizet, de ettöl meg csalas.

komisz_kölök 2019.07.04. 09:28:14

@_z_: nem igaz, ne terjesszünk valotlansagot kerem.
www.derstandard.at/story/2000019408029/vwgh-keine-gis-gebuehr-fuer-computer-mit-internet-anschluss
Ez majd 4 eve volt. Amikor kijött a döntes, bejelentettem a GIS-nel irasban, a sajat formanyomtatvanyukon, hogy nincs olyan eszközünk, ami a TV adas vetelere alkalmas (el van tavolitva a keszülekböl a bemenet, es csak chromecast-ra hasznaljuk). Szepen valaszoltak, hogy ok, mostantol nem kell fizetni, es azota nem is jöttek többet.

Arthamyr 2019.07.04. 09:30:17

@_z_: Ez nem egyedi dolog nálatok, Írországban is kell fizetni évi 160 eurot, akkor is, ha nincs bekötve (pl. van egy okostv-d, és nincsen rákötve az RTE), kivéve, ha egyáltalán nincsen tévéd (amit csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek, tehát aki akarja, megkockáztathatja a büntetést).

Cserve 2019.07.04. 09:34:04

Az oktatásbeli különbségekre s a hisz-mi-is-felnöttünk-valahogyra egy épp aktuális példa Ausztriából. Kezemben egy levél. A gyerek iskolájának az igazgatója írta. Nekünk. A családnak címezve. Kézzel aláirva. Hogy nyugdíjba megy. És köszöni, hogy a terveit, ötleteit megvalósíthatta, de nélkülünk szülök nélkül, és elkötelezett tanári kar nélkül az ö munkája sehol nem lenne. És az iskolának egy olyan helynek kell lennie, ahol a gyerek jól érzi magát, és a problémákat közösen oldjuk meg - és ebben a biztonságos környezetben fog maga a tanulás is megtörténni. Azt hiszem, ebben minden benne van. Egy állami iskola. Ahol a tanulás csak "megtörténik", mert a jóérzés, a biztonág, az elkötelezettség, a közös problémamegoldás a fontos.A többi jön magától. A gyerek 8 éves. És ö is fel fog nöni. "Valahoogy".

_z_ 2019.07.04. 09:34:14

@komisz_kölök: Erröl nem hallottam. 7 eve, mikor kiköltöztünk, meg kellett fizetni. Nalunk az a baj, hogy a szatelitvevö a haz falan van, es hiaba nem nezünk osztrak tv-t (hiszen azert meg külön fizetni kell…), fizetni kell.

komisz_kölök 2019.07.04. 09:45:17

@_z_: ha van vetelre alkalmas TV-d akkor kell fizetni. De mi ugysem nezünk TV-t szoval nem volt nagy ervagas kivenni belöle az amugy sem hasznalt adaptert. Amugy ha hianyzik az osztrak TV, eleg olcson megvan, mar a GIS-hez kepest. A 3nal valami 8 euro havonta.

komisz_kölök 2019.07.04. 09:50:55

@Arthamyr: amugy a GIS nem is hülyeseg, ha belegondol az ember. Az lenne az ertelme, hogy a közszolgalati TVnek meglegyen a sajat bevetele, az aktualis kormanyzattol függetlenül, es ezert független tudjon maradni. Mondjuk ausztraban az en izlesemnek balos az ORF, de meg mindig elfogulatlanabb, mint a meszaros tv.

Arthamyr 2019.07.04. 09:58:19

@_z_: @komisz_kölök: Szerintetek egyébként nem szarrágás ezen fennakadni?
Ahogy komisz_kölök írta korábban, "Az, hogy tamogatott, meg hogy kormanyparti es elfogult, nem ugyanazt jelenti amugy."

Szerintem még az sem tragédia, ha kissé elfogult, nem gondolnám, hogy az állami tvnek kellene ultra-kormánykritikusnak lennie, de ugye vannak szintek. Nem mindegy, hogy valami elfogult és enyhén támogatja a mindenkori kormányt (pl. elmagyarázza, hogy miért csökken a gulyáskommunizmus szintje vagy miért növelik az adókat) vagy konkrétan megtévesztő propagandát sugároz és totál fals képet épít fel az emberekben.

Arthamyr 2019.07.04. 10:01:56

@komisz_kölök: Szerintem nincs semmi gond ezzel, ha a határokon belül marad. Ezzel pl. kordában lehet tartani a "független" (=nem állami) médiacégek hatalmát.
Mondjuk eleve ugye ott kezdődik, hogy a kormánynak az ország és a lakosság érdekeit kellene szolgálnia (majdnem kizárólag), és akkor nem kellene félretájékoztatni a tv-nek. :D

Cserve 2019.07.04. 10:04:26

@komisz_kölök:
" "Az ibizai video meg pont azt mutatja meg hogy az osztrak politika nagyon is hasonlit a magyarra csak a kozvelemeny maskepp reagal." Pont nem. Azt mutatja, hogy egy arc bepialva eljatszott a gondolattal, hogy megcsinalja kicsiben, finomabb verzioval, azt amit az orban tol otthon. Emiatt egy pillanat alatt eltünt a sülyesztöben. Miben hasonlo az osztrak politika? Hangnem? Kerdesek megoldasa? A fontos kerdesek felvetese?"
- Itt a lényeg. Hogy csak eljátszik a gondolattal, és már el is tünik a süllyesztöben.

" "Az ORF meg pontosan egy agyontámogatott media, vagy te nem fizetsz ORF-Gebührt?" Nem. Az fizet, aki TV-t nez otthon. Ha nincs TV-d, nem fizetsz evek ota. Az, hogy tamogatott, meg hogy kormanyparti es elfogult, nem ugyanazt jelenti amugy." - Az ORF Gebühr azért van, hogy tamogassuk az ORF munkáját. Én így látom. Cserébe minöségesebbnél minöségesebb ORF müsorokat, dokumentumfilmeket, szinhazi elöadasokat lathatunk és hallahtunk az ORF-en. Amik elgondolkodtatnak. Es szinesek. Es sokoldaluak.

Muzsikok közt 2019.07.04. 10:04:49

Nagyobb bejohetett az elet ha a tv-Dijon kell sporolni

_z_ 2019.07.04. 10:29:36

@Arthamyr: Az a baj, hogy ha szatelitvevö van (ami az en tapasztalataim szerinte az osztrak haztartasok nagy reszeben), akkor azon ORF-et csak ugy tudsz nezni, ha veszel hozza kartyat. Plusz penzert. Szerintem az lenne a minimum, hogy a GiS-hez köldjenek mar egy kartyat, hogy ha mar egyszer fizetek erte, ne kelljen meg egyszer, ha tenyleg nezni akarom. Ez igy szerintem agyrem.
@komisz_kölök: Igy, ebben a formaban hülyeseg. Ha annyira altalanos tamogatas kell az ORF-nek, akkor epitsek be az adoba, es fizesse mindenki. Ha a nezettseghez kötik, akkor legyen elöfizeteses. De igy, hogy olyan targyakhoz kötik, amik nem feltetlenül kötödnek az nezettseghez, szerintem hülyeseg.
@Muzsikok közt: Fizetem, amiota itt lakom. De ettöl meg nem tetszik, hogy olyan szolgaltatasert fizessek, amit egyaltalan nem hasznalok. Ez elvi kerdes. Vagy te szeretsz olynert fizetni, amit egyaltalan nem hasznalsz?
@Cserve: En nem nezem, es soha nem is neztem az ORF-t. Es igy nem is szeretnek hozzajarulni a müködesehez, plane ugy, hogy sokan a szabalyok ellenere nem teszik. Vagy tamogassa aki nezi, vagy tamogassa mindenki, de ez igy a kettö között nem jo.

Arthamyr 2019.07.04. 10:32:37

@_z_: "De ettöl meg nem tetszik, hogy olyan szolgaltatasert fizessek, amit egyaltalan nem hasznalok. Ez elvi kerdes. Vagy te szeretsz olynert fizetni, amit egyaltalan nem hasznalsz?" - Ausztriában nincsenek adók? :D

_z_ 2019.07.04. 10:40:56

@Arthamyr: Az ado azert mas. Amire az adot költik, az (idealis esetben) minden adofizeto erdekeit szolgalja. Olyan nincs, hogy te nem kersz a rendörböl, nem hasznalaod az utakat, stb. plane nincs eles hatar a hasznalom/nem hasznalom között, hiszen konkretan nem egy darab szolgaltatasrol szol, hanem egy nagy csomagrol. A GiS egy darab, jol izolalhato szolgaltatas, ahol bizony van egy egyszerü, eles hatar.

Arthamyr 2019.07.04. 10:46:24

@_z_: Ok, de ennyi erővel azt is be lehetne rakni a csomagba. Vagy más dolgokat kivenni a csomagból. És bizony az is minden adófizető érdekeit szolgálja, pont úgy, mint pl. a közoktatás is azokét, akiknek nincsen és nem is lesz gyereke.

_z_ 2019.07.04. 10:57:10

@Arthamyr: Lehet, hogy hulyen gondolkozm, de ha a csomag resze lenne, nem lenne bajom vele, mert nem csak en fizetnem, hanem mindenki mas is, aki ugyan ugy nem hasznalja mint en. Igy viszont egy csomo olyan kibujik a fizetes alol, aki ugyan ugy nem hasznalja, mint en. En, a szabalykövetö hülye, meg fizetem... Helyettük is… Ez igy eleg magyaros dolog, es ezert utalom annyira.
A közoktatas azert mas. Persze ha öregkorodba kiköltözöl a vadonba, akkor oke, de ha mas emberek között fogsz elni, mas ember altal alkotott es müködtetett dolgok között leszel, akkor szerintem jogos a hozzajarulas, hiszen azokat olyan emberek csinaljak, akik közoktatast kaptak. A mertekeröl persze lehet vitzatkozni, de nem nagyon erdemes.
Nyilvan bele lehet ebbe maszni melyebben is, de akkor oda lyukadunk ki, hogy akkor legyen jardahasznalati dij, ami függ a az egyen lepeshosszatol, lepeszszamatol, sulyatol, különbözö cipotalpainak abraziv jellegetöl. Az ado nem igazsagos, soha nem lesz, es nem is lehet.

Platonica 2019.07.04. 10:58:28

@Arthamyr: Azert nem teljesen. A felnott munkaero nagyresze (kozel 100%-a?) a kozoktatasban tanult, szerzett alap es kozepfoku vegzettseget, ill. aka'r felsofokut is, hiszen sok helyen nincsen tandij. A munkajukkal/szaktudasukkal azokat is kiszolgaljak, akiknek nincs gyerekuk, legyenek epitomunkasok, buszsoforok, tanarok v orvosok eppen. A kozoktatasbol, annak szinvonalabol mindenki profital.

Arthamyr 2019.07.04. 11:23:05

@Platonica: Pont, ahogy a tájékoztatásból is. Fogd fel úgy, hogy az is egyfajta közoktatás, a felnőtteknek is. :)

_z_ 2019.07.04. 11:25:19

@Arthamyr: Akkor fizesse ugyan ugy mindenki...

Arthamyr 2019.07.04. 11:28:01

@_z_: Az adófizetés alól is kibújnak sokan. Ráadásul ezek közül sokan legálisan.
Ezért írtam, hogy fogd fel adóként. :) Annyi a különbség, hogy ez így tételesítve van. Ha a nagy csomagról is kapnál egy tételes számlát, lehet, hogy ott is berzenkednél, hogy a túróért kell erre és erre is fizetni.

_z_ 2019.07.04. 11:33:36

@Arthamyr: Igazad van, pont ezert sem berzenkednek ellene ha a csomagban lenne.

Platonica 2019.07.04. 11:40:18

@Arthamyr: Nem kozoktatas. Akarhogy fogod fol. Es me'g csak nem is tajekoztatas;-))

@_z_: En nem fizetek semmit, de kibujonak sem tartom magam. Amikor jott a level, felhivtam a megadott szamot, elmeseltem, hogy a) nincs tevenk, b) eloadasban semmit nem nezunk. Megkoszontek, figyelmeztettek, hogy lehet ellenorzes, valaszoltam, h allok elebe, barmikor, tudtom nelkul is, stb:-)

Arthamyr 2019.07.04. 11:43:05

@Platonica: Olyasmi hatása lehet/van, ennyi.

Platonica 2019.07.04. 11:44:34

@Arthamyr: Lehet, h ezt szeretne'k elhitetni. Biztos van, aki beveszi;-)

Arthamyr 2019.07.04. 11:45:12

@Platonica: Ahogy az oktatásról is. ;)

Platonica 2019.07.04. 11:47:14

@Arthamyr: Marmint hogy a kozoktatas = kozoktatas?
Hat ezt nehez cafolni;-))

Platonica 2019.07.04. 12:14:38

@Arthamyr: En?? Haha.
Onnan indultunk, hogy a kozoktatas kozhasznusagat kerdojelezted (gyerektelenek miert fizessenek bele az adoba). Es megprobaltad eladni a televiziot kvazi kozoktataskent.
Nem, a kozoktatas az kozoktatas, mindenki profital a megletebol, te is, akinek nincs gyereke. Ezert nem opcionalis adot tekintve a tamogatasa.
A televiziozas nem veheto egy kalap ala a kozoktatassal, akarhogy csurjuk-csavarjuk (Szvsz kb az ellentete bmilyen oktatasnak hehe). Hasznalata opcionalis, csak az en dontesem, hogy elek-e vele, ezert a finanszirozashoz hozzajarulas is opcionalis (kellene legyen).

Arthamyr 2019.07.04. 12:25:04

@Platonica: Megpróbálok segíteni...

"Onnan indultunk, hogy a kozoktatas kozhasznusagat kerdojelezted (gyerektelenek miert fizessenek bele az adoba). " - Hol, beeidézed (nem kontextusból kiragadva és jelentését megváltoztatva)? Szívesen kijavítom, vagy pontosítom, ha szükséges.

"Es megprobaltad eladni a televiziot kvazi kozoktataskent." - Nem. Attól, hogy két dolognak vannak hasonló hatásai, attól még nem ugyanaz.
"A televiziozas nem veheto egy kalap ala a kozoktatassal, akarhogy csurjuk-csavarjuk (Szvsz kb az ellentete bmilyen oktatasnak hehe)." - Hatását tekintve pedig igenis vehető, mert változtatja az emberek gondolkodását, viselkedését, sokan (te magad is, az szvsz kb. az ellentéte résszel) szoktak picsogni a "népbutítás" miatt. És a kedvező, kívánt irányba is változtatható (az más megint kérdés, hogy ki mit tekint annak), pl. a megfelelően tájékozott emberek közössége jobb döntéseket tud hozni.

"Hasznalata opcionalis, csak az en dontesem, hogy elek-e vele, ezert a finanszirozashoz hozzajarulas is opcionalis (kellene legyen). " - Ezt adom. Ahogy sok más dolog is így kellene, hogy legyen. Viszont nincsen így, legalábbis az ausztriai hozzászólók leírása alapján ott sincs, meg Írországban sincs így.

Platonica 2019.07.04. 12:44:01

@Arthamyr: Nem szeretnem sem kiragadni, sem megvaltoztatni, amit irtal, ha ugy tunt, bocs! Mindossze azzal szemben van ellenvelemenyem, amit fontebb(10.46.24) irtal, hogy a televiziozas ugyanugy mindenki erdekeit szolgalja, mint a kozoktatas.

Vagy felreertelmeztem? Mert most meg a 'nepbutitas' szot hasznalod, ill. a 'modositast'. (Ami nem is rossz, "te've'=tudatmodosito hatas":-DD)

Itt szerencsere van opcio, raadasul legalis.

Platonica 2019.07.04. 12:50:20

@Platonica: Modositas helyett 'valtoztatast' irtal, bocsi a szinonimaert:-))

Lenyeg a lenyeg: a 'kedvezo irany' es a 'megfeleloen tajekozott emberek kozossege' nem a te've'ze's reven jon letre.

Shaktee 2019.07.04. 12:53:38

Gabor, zsuzsika, bluebeard..s minden amerikai magyar

Happy 4th of July!

Arthamyr 2019.07.04. 12:53:49

@Platonica: "És bizony az is minden adófizető érdekeit szolgálja, pont úgy, mint pl. a közoktatás is azokét, akiknek nincsen és nem is lesz gyereke. " - Erre gondolsz? Itt az oktatást használtam - mint általánosan elfogadott és talán legkevésbé vitatottan pozitív hatású közszolgáltatást - példának.

A népbutítás szót nem én találtam fel...

A jó tájékoztatás, a megfelelő közmédia, az emberek széles körének információhoz juttatása is viszonylag általánosan pozitívnak elfogadott dolog (szokott lenni). Ahogy azt meg károsnak szokták tartani, ha ez hiányzik. Ezeket a gondolatokat sem én találtam ki, bár az igaz, hogy osztom őket.

Arthamyr 2019.07.04. 12:56:02

@Platonica: Elég sok embernek a TV az elsődleges információforrása, fontos kultúrafogyasztási felülete, így egyáltalán nem mindegy, hogy az milyen. Jelentősen befolyásolja a gondolkodásmódjukat, nagyon nem mindegy, hogy merre.

kardio1 2019.07.04. 12:56:03

@komisz_kölök: az ibizai sztori jó eséllyel csupán arról szólt, hogy Kurz meg akart szabadulni az FPÖ-től, ezért csőbe húzták Strachét. Az már nem jött össze neki, hogy rögtön tovább folytassa kancellárként, előrehozott választásokra kényszerül, amit jó eséllyel meg fog nyerni az ÖVP.

kardio1 2019.07.04. 12:58:12

@Taxomükke (UK): ez igen különös megállapítás.

deppate frog 2019.07.04. 13:02:06

@Posztíró: a hozzaszolasod olyan, mintha a nagy melegben eppen ingerültebbe valtal volna, es öt pontban gyorsan könnyitetenel a terheden.

En törtenetesen olyan közegben mozgok, ahol 10-böl 8 magyar beszel nemetül magas szinten, es ertik a dialektust is. A maradek kettö meg mondjuk olyan magasan kepzett, hogy böven eleg a boldogulasahoz az angol tudasa. (Dialektusban beszelni idegenkent gaz.)

Azzal egyet ertek, hogy nem "fos dolog magyarnak lenni", ettöl meg nem kell mindenaron magyar buliba jarni. Illetve en is jot mosolygok azon, ha a fb csoport admin atszellemülve megosztja, hogy a "Kormany megszavazta, hogy 2020 a nemzeti összetartozas eve lesz". Az meg mi? Es ennek miert kell örülni?

komisz_kölök 2019.07.04. 13:07:55

@kardio1: miert akart volna megszabadulni az FPÖtöl? Egyedül szeptember utan sem fog tudni kormanyozni. A komcsikkal eddig sem ment semmire az ÖVP. A maradek meg tul kockazatos. Egyreszt, hogy a ket kicsi beer-e a küszöb föle, de ha ugy is lesz, harom partot folyamatosan összekordinalni soha nem jo szorakozas. Szerintem ez összeesküveselmelet kategoria.

Összel megy tovabb az eddigi koalicio. Az meg hogy Strachetöl megszabaduljon, ennyit nem ert szerintem.

blasiusii 2019.07.04. 13:50:52

Nekem is kísérteties, a legtöbb gondolat az utóbbi években bennem is ugyanígy felmerült, helyettem is szólt a poszt-toló...

Igen, nem fekete-fehér a világ, Ausztriában is vannak számunkra szokatlan, akár "rosszabb" dolgok, mint itthon, nincs tökéletes hely. És valóban, ott mindig bevándorló leszek. DE a gyerekem és az unokám egy nyitottabb és tudásra épülő társadalomban nőnének fel, ezért - és amúgy csak ezért - gondolkozunk a kiköltözésen. Amúgy imádjuk a szülőföldünket, csak mi Európát és a nyugati értékeket preferálnánk a Nyugat-Balkáni hozzáállás és a zsebnapóleon helyett, akinek amúgy egész társadalmi rétegeket sikerült behülyítenie vagy megvásásolni egy tál krumplilevesért. A hozzáállás, a társadalom sajnos talán évszázadokig nem fog változni itt, pedig gyerekként még annyira hittem benne a 2000-es évek legelején...

arncht 2019.07.04. 14:30:39

Igazi magyar a cikkiro kulfoldon is... a politikan van leakadva :) amugy a becsi akh sem epp egy matyohimzes.

Andy73 2019.07.04. 15:53:23

A posztoló semmi konkrétumot nem írt a kinti életéről, Ausztriából is csak azt a politikai eseményt említi, amiről itthon is értesülehetett bárki. Vagyis az egész mesét itthon is kitalálhatta, a jól ismert paneleket pedig akár mástól is kopizhatta. Abszolút semmi újat nem jelentett számomra ez a poszt.
Azt persze nem mondom, hogy itthon magasabb lenne az életszínvonal, mert sohasem volt az, a monarchia idején sem, a kommunizmus idején pedig végleg leszakadtunk tőlük. Csakhogy ez kb. még 200 másik országról elmondható a világon.
Én is utazok néha Ausztriába a munkám miatt. Az osztrákok korrektek, kedvesek, az átlagnak (de nem mindenkinek) valamivel magasabb az életszínvonala, de ha felnőtt korában települ valaki oda (vagy bárhova), akkor idegen marad egész életében.

enrikokaruszo 2019.07.04. 18:09:46

@Andy73: lehet hogy neki mindegy, vagy itt is az

Csak a yamaha 2019.07.04. 18:09:50

Nagyából az ország állapotát jól látod...Mondjuk ez
"Akikkel magyarokkal én itt találkozom, azok szinte kizárólag vagy szállítmányozás/teherfuvarozás, vendéglátás vagy építőipar területén dolgoznak és nagy többségük benne maradt a pózban. "NEM fedi ám a valóságot(a póz),ha Osztrák cégnél dolgoznak..
Amit viszont én látok/tapasztalok itt is, az hogy a nagyon okos/művelt (papíron)kb butácska a munkájához..Tisztelet a kivételnek!

Shaktee 2019.07.04. 19:19:31

Államváros

OV pontosan tisztában van azzal, hogy az építészeti alkotások és városépítészeti beavatkozások meghatározó szerepet játszanak a nemzeti jelképek eszköztárában.

A vezért az a meggyőződés vezérli, hogy a rendszerét megjeleniteni hivatott államváros magasabb rendű, mint a megörökölt, de számára túlságosan civil világváros.

Az általa megálmodott államváros központjainak mindenek előtt monumentális látványt kell nyújtaniuk. Ezeket a stadionokat, a Múzeumi negyedet és a Várba költöztetett kormányzati épületeket úgy kell kialakítani, hogy az arra járó nemzeti identitás ikonjait lássa bennük. Ezért tartott igényt már első ciklusában a számára felújított Sándor palotára, majd lemaradva róla a második és harmadik ciklusában a Karmelita kolostorra. Ennek a szemléletnek a jegyében épül a monumentális Puskás stadion.
Közben a city is átalakul. A terek lecsupaszításának rémisztő példája a Kossuth tér és az átépített József Nádor tér, melyeknek kő- és betonrengetege minden irányból láthatóvá teszi a parlament, a Kúria és a Pénzügyminisztérium monumentális építményeit. Fák és zöldterületek letarolva, az új köztereken csak a látvány számít.

Mindeközben a cityt, az V. kerületet több, mint egy évtizede a város oligarchái vették birtokba. A zsákmányszerzők anyagi hatalma szinte korlátlan, miközben politikai beágyzottságuk miatt érinthetetlenek. Ez a prominens üzletemberek alkotta klub a vezér legközvetlenebb pártfogoltjainak köréből kerül ki. Nem csodálkoznék, ha a "nagy átalakítás" és Várba költözés után és kapcsán megüresedő középületek is ennek az üzleti klubnak a birtokába kerülnének.

Így épűl az államváros, amely mindenről szól csak a szociális városrehabilitációról, egészségügyről, élhetőségről és a klímaváltozás kihívásairól nem.

Demszky Gábor

komisz_kölök 2019.07.04. 20:57:57

@Andy73: valaki elmondhatna vegre, mit jelent, amit mindig hallok, hogy "idegen marad egész életében". Honnan kene ezt eszrevennem? Föleg Becsben, ahol az emberek fele nem osztrak gyökerekkel rendelkezik.
En kisvarosbol költöztem Pestre elsö körben, de az ott töltött 6 ev alatt idegenebbnek ereztem magam, mint itt. Nem voltak embersegesebbek a munkaadok, kedvesebbek a jarokeleök, mosolygosabbak a szomszedok. Mitöl jobb annak, aki mondjuk Gyularol Pestre költözik, mint nekem? Vagy a "barhova" az orszagon belül is ervenyes?

blasiusii 2019.07.05. 09:40:09

@komisz_kölök: teljesen igaz, majdnem akkora kultúrsokk lehet vidékről a főváros ""forgatagába"" (legnagyobb része kész Mordor végtelenül önző emberekkel) költözni, mint Mo-ról Ausztriába... főleg, ha mondjuk, itthonról nyugati értékrenddel, gondolkodással vágsz neki, akkor nem hiszem, hogy az osztrák mentalitás annyira kivágná a biztosítékot, gyakorlatilag a hozzák kultúrában legközelebb álló nemzet... biztos sokan szeretnének "olaszok" meg "spanyolok" lenni, de ők hozzáállásban, mentalitásban tőlünk sokkal távolabb állnak. (Amit nyaraláskor elvisel az ember, a mindennapokban már nehezebb.)

Platonica 2019.07.05. 10:46:16

@Arthamyr: Ezzel total egyetertek:-) Hogy jo vagy rossz az irany, te sem irod. Mindenki ertelmezheti a sajat perspektivaja szerint.

Arthamyr 2019.07.05. 11:06:08

@Platonica: Mert az már erősen függ attól, hogy mi megy benne (meg ki mit tekint kívánatos célnak az emberek gondolkodását tekintve).

Pöffetegecske 2019.07.05. 12:01:47

@Csodabogár: A te korosztályod gyerekei csinálták azt a generációt, kik nem szeretnék a saját gyerekeiknek azt, amit az elődök. Bizonyára minden ok, tapasztalat, és meggyőződés nélkül.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása