oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. június 27. 06:30,  Hazalátogató magyarok 160 komment

2019. június 27. 06:30 Határátkelő

Hazalátogató magyarok

Lassan Nyugat-Európában is elkezdődik majd a nyári szabadságok időszaka, ilyenkor mindenki megindul kipihenni az év első felének fáradalmait. A határátkelők közül sokan ilyenkor Magyarország felé veszik az irányt – de vajon milyennek látják az országot, milyen tapasztalatokat szereznek?

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

budapest_szabadsag_hid_foto_pixabay_com_pokati3.jpg

A téma annak kapcsán merült fel bennem, hogy nem is olyan régen volt egy poszt itt, a blogon, ami azt feszegette, mennyire lehet reális képet kapni akár Magyarországról egy hazalátogatás alatt.

 A Határátkelő Facebook-oldalán a poszt rengeteg hozzászólást generált, méghozzá nem minden tanulság nélkül valókat, így arra gondoltam, érdemes szemezgetni közülük kicsit. (Megjegyezve, hogy természetesen semmilyen reprezentatív jellege nincs a válogatásnak, ami így leginkább vitaindító érdekességként kezelendő.) 

„Alig látni otthon boldog embert” 

Nagyon tanulságos volt azt látni, hogy a többség számára egyfajta kultúrsokk a hazalátogatás (Bernadett például egyenesen azt írta, hogy egy ilyen út inkább megerősíti abban, hogy ne költözzön vissza, annak ellenére, hogy nagyon sok mindent imád Magyarországban, ami sehol másutt nem pótolható.) 

Más úgy fogalmazott, hogy azt hitte, csak ő érez úgy, hogy nem akar hazamenni (és szégyellte is magát ezért), de annak ellenére nem költözne már vissza Magyarországra, hogy imádott otthon élni. 

„A családom hiányzik és néha Budapest, mert az bizony tud hangulatos lenni nyaranta, esti sétálgatásokkor, koncertek, gyönyörű épületek. :) De sajnos az emberek alapmentalitása, a létbizonytalanság, a gázos egészségügy és a lehetőségek hiánya az, amiért nem gondolkodom a visszaköltözésben. 

Rettenetesen rosszindulatúak és gorombák tudnak az emberek lenni otthon, legutóbb áprilisi hazautam során döbbentett le elég mélyen a dolog. Épp hogy leszállt a gép, két órája sem voltam a városban és már a taxisofőr is bunkó módon ordít rám (az utasra, aki gizet a szolgáltatásért), hogy ’ba****m már be a cuccaim oda hátra’. 

Ezután kb. a BKV-kalauz is, boltban a néni, fogorvos, etc. Alig látni otthon boldog embert és ez akkora szívás...” – írta Nikolett. 

Érdekes, hogy az ideges hangulatot elég sokan felvetették, meglehetősen éles kontrasztot húzva a nyugati élettel. Akadt, aki szerint a nyugalmat sem megvásárolni, se elvenni (megszerezni) nem lehet, ez külföldön alapból a tiéd, ha valamennyire előrelátóan élsz. 

„Magyarországon belepúposodhatsz, akkor sem a tiéd. Sem ha szegény vagy, sem ha viszonylag gazdag. Nekem az egészségemet „adta vissza” Hollandia. Mentesültem pl. az életfogytiglani vérnyomáscsökkentő szedésétől. (Zoltán) 

„A honvágy fogalmát ott ismertem meg” 

Van, aki ennél is tovább ment, azt írva, hogy voltaképpen Magyarországon ismerte meg a honvágy fogalmát, annyira vágyik vissza az új otthonába. 

„Amikor elhagyom a repülőteret és kilépek a nagy Magyar életbe, mintha egy szürreális világba lépnék. A megkopott, szürke múlt lengi be az egész környezetem. Ódon, elhanyagolt épületek, utcák adják meg az alaphangulatot. Koszos, szemetes, omladozó, valaha jobb napokat látott bérházak árnyékában, sznobizmusba burkolt arrogancia. 

Rosszindulatú, önsajnáló emberek közt lépkedve próbálok szépséget keresni. Sokszor eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha visszajönnék. Hasonlítgatom az új hazát azzal, amit magam mögött hagytam. És nem. Nem vágyom vissza.” (István) 

Pár nap bőven elég? 

Nem számolgattam, de az volt a benyomásom, hogy a legtöbben azt írták, pár nap nekik bőven elég és utána már leginkább azt számolgatják, mikor indulhatnak haza. 

„Három napig minden szuper. Aztán észreveszem, hogy Pumalanden vagyok és a családom idegeire megyek, mert átmegyek szamárba: „Mikor megyünk már haza? Indulunk-e már? Mi a bánatot csinálunk itt egy hétig vazze?” Aztán Sajtföldén megnyugszom” – írta egyikük. 

Más úgy fogalmazott, tisztában van azzal, hogy pár otthon töltött szép nap voltaképpen elég becsapós lehet, hiszen ez tulajdonképpen nyaralás és köze nincs a hétköznapokhoz. 

„Én meg emlékszem rá, mekkora sokkot okozott egy-egy váratlanul jött nagyobb számla kifizetése, vagy ne adj Isten, ha véletlenül tönkrement valami a házban. Kész trauma volt. Néha azt se tudtam, nevessek vagy sírjak kínomban!

Ez várna megint otthon, ha visszaköltöznék Magyarországra. Ha kapnék egyáltalán munkát otthon... Ezt tegyük hozzá.” 

Akadt, aki arról írt, hogy több mint tíz éve Angliában élő külföldi ismerőse beszámolója szerint fél-egy év elteltével kezdenek el hiányozni a rokonok, barátok, ilyenkor hazajönnek. 

Ezt követően a negyedik-ötödik napon történik valami olyasmi, ami miatt legszívesebben már menne vissza minél hamarabb, ami meglehetősen szomorú azért. 

„Két nap bőven elég Magyarországon. Nem is szívesen megyünk és sokkal több pénzünk elfogy, mintha máshova mentünk volna. (Itt 50 euróból sokkal több mindent vásárolunk, mint ugyanezen összegért magyar földön), a rokonok, ismerősök elkoptak” – fogalmazott Adrienn. 

Csillában tíz külföldön töltött év alatt egyszer sem merült fel, hogy haza szeretne költözni. „Ebben megerősített 2016-os, mindössze 5 napos látogatásom. Még a 60 éves anyukám is felsőhajtott a Londonba visszatartó gépen, amikor landoltunk, hogy ’hál Isten hazaértünk’”. 

„Nem kell visszajönni „gazdag” nyugdíjasnak” 

Akadtak olyanok is, akik teljesen másként látják a dolgot. Például az, aki úgy fogalmazott: „Én azt kívánom a sok boldog újkülföldinek, hogy a sírhelyüket is az új hazában vásárolják meg. Nem kell visszajönni „gazdag” nyugdíjasnak, se az anyaföldbe temetkezni, jó lesz az is odakint, nem? :)”

Más szerint szomorú, hogy oda jutottunk, hogy „büszkébbnek mutatják magukat azok az emberek, akik idegenek között idegenek maradnak. Változik a világ... Megértem azokat, akik határátkelővé válnak. De ezzel miért kell dicsekedni? Lenézni azokat, akik ilyen-olyan okból kitartanak? Otthon... vagy itthon...”

A magyarságot nem lehet mérlegre tenni 

És hogy azért jobb végkicsengése legyen a posztnak, jöjjön pár pozitív vélemény is!

„Húsz év Kalifornia után is szeretek hazamenni. Néha 2-3-szor is megyek évente. Mindkét helyen jó lenni, de a megélhetésem Amerikában van. Minden országban van jó is, rossz is. Magyarország legnegatívabb élménye: hemzseg az arrogáns bunkóktól. Na, az nem hiányzik!” (Helen) 

Emese arról írt, mit tenne, ha nagy pénzt nyerne: „Már milliószor eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha nyernék a lottón egy jelentős összeget, és kivétel nélkül úgy kezdődött, hogy már ülnék is fel az első gépre, és mennék innen HAZA! Angliában nekem az egyetlen jó dolog az időjárás. Még az esős időt is szeretem, csak ne legyen a hőmérséklet több mint 24 fok.” 

Andrea szerint nem mindegy, ki hova megy haza, miként az sem, hogy szerető család várja-e vagy sem. Ő szeret Balatonfüredre hazajárni és napokat Budapesten tölteni, olyannyira, hogy az évi 4-6 hetet is kevesli. 

Más szerint nem is szabad összehasonlítani Magyarországot a jelenlegi otthonával, mindkettőt más okokból szereti. „Függetlenül attól, hogy hol élek, mindig magyar leszek és Magyarország lesz az a hely, ahonnan elindultam, ahol felnőttem. Ezt nem teszem semmivel sem mérlegre, mert nem lehet.” 

Azt gondolom, ez jó zárszó, mielőtt átadnám nektek a szót…

(Fotó: pixabay.com/pokati3)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hazalátogatás Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4314913768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2019.06.27. 06:47:37

„Én azt kívánom a sok boldog újkülföldinek, hogy a sírhelyüket is az új hazában vásárolják meg. Nem kell visszajönni „gazdag” nyugdíjasnak, se az anyaföldbe temetkezni, jó lesz az is odakint, nem? :)” - Majd eldöntöm én, és ott veszem a sírhelyem, ahol kedvem tartja, szerencsére ez nem így megy. Gazdag nyugdíjasnak lenni pedig jó, és ehhez pont az kell, hogy a gazdag nyugdíjasozók többsége hozzám képest szegény legyen. Ez Magyarországon értelemszerűen egyszerűbben adott.

Nem csak Magyarországban van a hiba, a sok "panaszkodós" meg egyáltalán nem felelős a körülményeiért. Mi hazamegyünk, és nekünk jó lesz. :) Persze ez nem jelenti azt, hogy minden szép és jó, de Magyarország is tud jó lenni és van sok előnye is, csak mint mindent, tudni kell megfelelően használni, a hátrányait kompenzálni, problémáit kikerülni.

Hari Seldon 2 2019.06.27. 07:30:19

Mi is megyünk Magyarországra. Kánikulából a forróságba... :-(

Dammiel 2019.06.27. 07:34:28

Mindenki elindul hazalàtogatni, juhúúú! Szeptemberig nem teszem az autó kerekét az m1-re. Bécs-Bp 3-6 óra alatt teljesíthető, persze, hogy felhevül az egyszeri migràns, mire hazaér Angliàból kocsival. :-)) (mert az agytröszt törökök is egy valaggal mennek haza Osnabrückből, na ezek miatt nem lehet haladni,mert a belső sàvban 80nal haladnak.)

_z_ 2019.06.27. 07:38:05

„Én azt kívánom a sok boldog újkülföldinek, hogy a sírhelyüket is az új hazában vásárolják meg. Nem kell visszajönni „gazdag” nyugdíjasnak, se az anyaföldbe temetkezni, jó lesz az is odakint, nem? :)” Majd en eldöntöm, köszi. Ez a ket mondat tökeletes erv Magyarorszag, illetve inkabb az ott elök (egy resze) ellen...

svajcineger 2019.06.27. 07:48:19

Én pl.egy óra múlva indulok.:)

svajcineger 2019.06.27. 07:58:38

@svajcineger:
Azán három hét múlva megint.

gabors 2019.06.27. 09:10:50

Ez jo poszt mindenki talal benne valamit :-)

Leginkabb azt nem ertem miert is vennek barhol is sirhelyet ? Na mindegy ....

Hari Seldon 2 2019.06.27. 10:07:16

@dddddddddddddd:

és tedd hozzá: kívülről előznek a két kamion közötti rést kihasználva.

Golf2 2019.06.27. 10:07:19

a 60 éves anyukám is felsőhajtott a Londonba visszatartó gépen, amikor landoltunk, hogy ’hál Isten hazaértünk...Ez durva,szerintem meg anyukának az a haza ahol eddigi élete kb.90% át eltöltötte felnevelkedett.

Dikusz 2019.06.27. 10:08:12

@gabors: Inkább hallgatod egy vázából a szél fütyülését? :)))

svajcineger 2019.06.27. 10:37:23

@Golf2:
Én pl. ilyet soha nem mondok / mondanék. Ebben az esetben én visszajövök, visszaérkezem, stb.

Csodabogár 2019.06.27. 10:52:46

@dddddddddddddd: Bécs -Budapest vonattal 2 óra 40 perc, kellemes klimatizált kocsikban.

@Hari Seldon 2: Gyere máskor. Nyáron csak Izlandon nincs meleg mostanában. Szeretem a meleget de soha életemben nemutaztam sehova nyár közepén.

Csodabogár 2019.06.27. 10:59:31

A poszt elején van szó a taxiskokról. Én átlagon felül sokat taxizom, mert kocsi nincs, a taxi olcsóbb és nem kell parkolót keresni. Nos még soha az életben nem találkoztam bunkó taxissal. Van rosszkevü vagy kedvetlen, van beszélgetős, van jópofa, de mind kiszáll és berakja a csomagot ha van.

A poszt többi része meg... mindenki azt lát amit akar. Hogy honnan állapítja meg, hogy az emberek boldogok vagy boldogtalanok, no meg hogy ez az állapot mennyire ország függő, azt kifejthetné valaki.

Hari Seldon 2 2019.06.27. 11:38:50

@Csodabogár:
Mennék én máskor. Csak hogy ilyenkor van iskolai szünet.
(csak az iskolai szünetekben tudnak a gyerekek menni Magyarországra)

Arthamyr 2019.06.27. 12:07:17

@Hari Seldon 2: Magántanulói intézmény nincs Franciaországban? Muszáj Magyarországra menni?

Husz_János_Puszita 2019.06.27. 12:35:08

En azok köze tartozom, akik par nap utan mar menne "haza". Az otthonom ugyanis ott van, ahol megteremtem magamnak, ahol jol erzem magam. Aztam amikor Magyarorszagra megyek, akkor is "haza" megyek, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a csaladom maradekahoz. Hat nem szuper, ha ket "hazaja" van az embernek? :)

Platonica 2019.06.27. 14:06:58

@Hari Seldon 2: Itt most csuda klassz! Epp a fak alatt ebedeltunk a kertben, komolyan idealis. Max 22 fok mara (na jo, tobbnek erzodik, olyan 24-25-nek, de ez birhato.)
Rettentoen utalom a meleget, es rosszul is birom, nekem ezert szuper Anglia. Foleg ahol mi lakunk, mert nem tipikusan angol a klima.

Shaktee 2019.06.27. 14:37:30

Hey Geyza...mi ezek a remegések Merkelnél?

Vacsi 2019.06.27. 14:55:13

Azok után, hogy az utóbbi 10 évben voltam (honfitársak véleménye alapján), zsidóbérenc, buzilobbista, cigánycsicska, hazaáruló stb., pedig 16 éves korom óta dolgozom (bejelentve, adózva, gimi majd egyetem mellett), hiányszakmában dolgozom, önkénteskedtem, adakoztam stb., ergo hasznos tagja voltam a társadalomnak, nekem temetkezni sem lesz kedvem "haza"menni.
Az utóbbi lassan egy évben lehet csak Ausländer vagyok (bár itt ezt senki nem éreztette velem soha), inkább maradok is az, mert jobb, mint a magyar fertő.

London2009 2019.06.27. 15:35:08

Iden en egyaltalan nem fogok Mo.-ra utazni es egy kicsit sajnalom is, hogy ki fog maradni a mar tradiciova valt balatoni vitorlazast es pancsolast. Budapestet a dog melegben messzirol kerulom, videken szeretek meg strandolni es en mindig tok jol elvagyok Mo-n nyaron, de tisztaban vagyok vele, hogy ez csak egy nyaralas es meg szep, hogy jol erzem magam. Abszolut nem erdekel, hogy hany bunko van korulottem, milyen arak vannak, mi megy a tv-ben, politikaban vagy undok e a taxisofor. Nyaralni megyek, csaladdal, baratokkal idot tolteni es mindig jol erzem magam.
Feltunt nekem, hogy a FB-on sokkal jobbak a kommentek az utobbi idoben es ertelmesebb beszelgetes zajlik, mint itt.

2019.06.27. 16:06:42

@Platonica:

10 perce szálltam ki az autóból, épp kávézok a hűvösebb, 24 fokot mutatott az autó hőmérője :-)

2019.06.27. 16:10:19

@London2009:

“Abszolut nem erdekel, hogy hany bunko van korulottem, milyen arak vannak”

Könnyen beszél az, aki egy angol férj kitartott felesége :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

deppate frog 2019.06.27. 16:29:39

Nem szeretek haza járni, mert autózni kell. Otthon meg általában családtól családig zarándokolni. Nem beszélve, hogy a jelenlegi lakhelyemre az emberek általában nyaralni/telelni jönnek.

@HA, van még elözetes moderácio? Meg anno, mikor bevezetted, bejelentkeztem, hogy akkor én legyek belsös kommentelö, de egy-ket törzstag megvert, ezert maradtam az olvasásnál.
Egyébként csomó posztot nem olvasok el, mert már nem határátkelös sztorik, hanem haza-révedös, utibeszámolós. Elfogytak a posztolók vagy kialakult egy keménymag, aki küldözget be irományokat, és a határátkelésröl már nincs mit mondanijuk? Cserébe a hajdani ezernyi majd a moderálás utáni nehányszáznyi kommentböl is mostanra már csak átlag 50 maradt. Igen sajnálom, mert sok hasznos, meg érdekes dolgot tanultam itt a majd egy évtized alatt.

deppate frog 2019.06.27. 16:30:49

@London2009: pont az elöbb panaszkodtam, hogy laposodik a kommentszekcio. Igen nagy kar, mert sok munkaorat el tudtam vele regen ütni :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.27. 16:31:01

@Vacsi: Hogy lehet egy ilyen hazátlan senki,hazaáruló?!XD
Én is mennék valamelyik északi-nyugati országba.Csak a hideg megöl engem.

@London2009: Na ott a pont.

2019.06.27. 17:22:25

@deppate frog:

“Egyébként csomó posztot nem olvasok el”
Ne is olvasd, nem jók azok semmire :-)

“Elfogytak a posztolók vagy kialakult egy keménymag, aki küldözget be irományokat”

Milyen posztolokrol beszelsz, soha nem is voltak........
Minden egyes posztot és kommentet maga a Határátkelő blog gazda ír, különböző nick neveken, te nem tudtad ezt? :-)))

London2009 2019.06.27. 17:46:39

@deppate frog: igen, erre hasznalom/tam en is leginkabb. Tok ugy nez ki mintha baromi sokat dolgoznek es egyfolytaban koptatnam a billentyuzetet. :D

deppate frog 2019.06.27. 18:56:48

@Pucumónár a kapcabetyár: Latod ma is tanultam a kommentszekciobol. Koszonom, h megosztottad a belso informacioid. Es meg kommenteket is generaltam.

2019.06.27. 19:45:14

@London2009:

Jaja, az vagyok, csak kisebbségben, kisebbségi részvénycsomagos :-)))

Platonica 2019.06.27. 19:47:00

@London2009: Ez olyan cucilista tempo, nem?;-)) Tettetni kell, h melozok:-DD
Mi se megyunk a nyaron haza, ill. a gyerek Interrailing kereteben. De iden azert tuti hazaugrom majd anyuzni.

@Pucumónár a kapcabetyár: bar nem tudtam pontosan ertelmezni, de biztos jo! Merre?

2019.06.27. 19:47:43

@deppate frog:

Csak gunyolodok, nem igaz az egész a mit írtam, csak vicc volt :-)

Ha törzskommentelő szertenel lenni a blog gazda e-mail címere írj, szerintem :-)

2019.06.27. 19:51:36

@Platonica:

Merre, hát ahol én lakom :-)

kék madár 2019.06.27. 20:16:46

en nagyon melegnek latom az orszagot es megvarom a szeptembert

kék madár 2019.06.27. 20:25:26

@Platonica: Angliaban hol nem tipikusan angol a klima?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.06.27. 20:32:48

Legutobbi (2017 december) otthoni latogatasunk utan irtam valamikor egy posztot, ha jol emlekszem, es ott filozofalgattam arrol, hogy bennunk, hazalatogato magyarokban miert is van sokszor ez a fajta negativ erzelem. Akkor arra a konkluziora jutottam, hogy ez kb. olyan, mint egy valas utan: meg ott kavarognak bennunk az erzelmek, meg nem tudunk targyilagosan nezni a tortentekre. El kell telni egy bizonyos idonek, hogy kvazi kivulrol, targyilagosan, es erzelem mentesen tudjunk viszonyulni a dolgokhoz.
Amikor otthon voltunk, a lanyaim dobbentettek ra erre, mert ok 1. kevesebbet eltek Mo-n, igy nem volt meg az az elettapasztalat, amibe a sok negativum is belefer 2. ok mintegy kivulallokent, turista szemmel lattak mindent, es igy elvezni tudtak (szinte) mindent :)
Ezt a hozzaallast kezdem en is gyakorolni, es turista szemmel nezni mindent. Ez azt jelenti, hogy - bar nem mukodik minden ugy, amihez most mar meg vagyok szokva - elfogadom, hogy ez egy masik orszag, itt (Mo-n) ez van. Orulok, es probalom elvezni az ittletet, mint egy turista, es ha barmi bosszanto dologgal talalkozom, probalom ugy felfogni, mint "cultural experience", amin tul kell lepni, es nem felhuzni magam rajta.

Christian Smith 2019.06.27. 20:35:06

Bocsánat, de kb. 2 évente járok "haza", és 3 nap után minden bajom van. Hiányoznak a szomszédaim, minden. És amikor átlépem a német határt, hazaértem érzés fog el. Nem zaklat a helyi párt, nem lopják ki a motort, ha lerobban a kocsim. Adac, oszt jóccakát. Egy defekttel is inkább fujtattam 40-50 km-ként, az oszrák határig. Asfinag, asszem a helyi Adac. Kicserélték pillanatok alatt és semmi költségem nem volt. Nekem nem a hazám, ahol öt forintért is képesek az emberek a szájukba piszkitani. Putrifalva ez. És igen minen országban vannak átverös rosszindulatú idioták , csak nem mindegy az arány.

Tapsvihar 2019.06.27. 20:36:40

Sziasztok!

Nem hiszem, hogy nagy elfogadottságra talál majd a posztban foglalt véleményem, de ez vállalható.

Könyörgöm, Arthamyr - és hasonló gondolkozású kollégáidnak szintén üzenem - akiket valóban "újkülföldiként" lehet aposztrofálni -, ne gyere, ne gyertek vissza Magyarországra! Kérlek, ne. Tényleg ne. Komolyan.

Hihetetlenül gusztustalan ez a kijelzőn is átszivárgó, ki tudja milyen alapokon nyugvó vélt felsőbbrendűség tudat.

Én sem értem, hogy ha elhagyod a hazádat fiatalon, mert "innen menni kell, ez az ország élhetetlen", akkor utána miért nem az új hazád az otthonod? Ha pedig az új hazád az otthonod, akkor nyugodni is ott ildomos. Ha pénzes papper / mammerként visszajössz majd meghalni, az az igazi prosztóság. Amíg érsz valamit - fizikailag, mentálisan - addig ezek a javaid más országnak járnak. Mert csak. De amikor már májfoltosodsz és max. befőznöd / lottózóba járnod kell majd, hogy elteljen a nap, akkor azért már megteszi majd Magyarország is.

Nem értem én ezt a gondolkodásmódot és nem is akarom. Az olyanok, mint te is, ne jöjjenek vissza Magyarországra soha. Leljétek meg otthonotokat ott, ahová mentetek. Leljétek meg úgy, hogy nyugodni is tudjatok ott.

Elegem van ebből a kitántorgás divatból. Elegem van a hazám néha bújtatott, néha nyílt leszólásából. Kimentetek, boldoguljatok, szívből kívánom. De legyen merszed / merszetek ott nyugodni, ha eljön az ideje.
Mert ha nem így teszel / tesztek, akkor az egész életetek önzés és árulás.

Itthon, Magyarországon is lehet boldogulni, haladni, csak dolgozni kell és gondolkozni.

Ennyit szerettem volna, akinek nem inge, kérem ne vegye magára!

További szép estét kívánok Mindenkinek!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.06.27. 20:59:37

@Tapsvihar: ez az egesz "hazakopkodes" vita szvsz teljesen parttalan, ugyanis ket teljesen mas elethelyzetben levo tabor probalja meggyozni (?) a masikat, vagy csak elmondani a maga szemuvegen at latott valosagot.
1. Akik Mo-n vannak, probaljanak meg kicsit a kint elok fejevel gondolkodni: ha mondjuk te, otthon elo kulfoldre latogatsz, vajon nem hasonlitasz-e szinte osztonosen mindent ossze az otthoni viszonyokkal? (legyen az pozitiv. v negativ). Ez egy termeszetes dolog. Ezt teszi az is, aki evek ota kulfoldon el, es most mar az az otthona.
2. Akik kulfoldon elnek, es hazalatogatnak. Probaljatok meg ti is az otthoniak fejevel gondolkodni kicsit, es visszaemlekezni arra, mikor ME'G nem koltoztetek el, es csak talalkoztatok MAR kulfoldon elokkel, akik ugyanugy (negativ) megjegyzeseket tettek. Nos, akkor nektek is rosszul esett, igaz? mert az ember ohatatlanul arra gondol, hogy mivel en ebben a "vacak" orszagban elek, en is biztos egy loser vagyok. Persze ne errol van szo, de mindenki igy erez, ha a szukebb/tagabb lakohelyerol beszel valaki negativan. Eppen ezert mi, kulfoldon elok, is lhetunk valamivel empatikusabbak, es ha valami nem tetszik, azt nem kell rogton az otthoniak orra ala dorgolni, es nem kell allandoan mindent osszehasonlitgatni. Tudom, neha meg en is beleesem ebbe a hibaba - meg akkor is, ha az osszehasonlitas pusztan tenymegallapitas, es nem kritika akar lenni.

Shaktee 2019.06.27. 21:28:08

@Tapsvihar:

Inkább orulj neki ha a mammerek viszik haza a valuát, s otthon vesznek sirhelyet maguknak.

Period

Arthamyr 2019.06.27. 21:38:11

@Tapsvihar:

"Könyörgöm, Arthamyr - és hasonló gondolkozású kollégáidnak szintén üzenem - akiket valóban "újkülföldiként" lehet aposztrofálni -, ne gyere, ne gyertek vissza Magyarországra! Kérlek, ne. Tényleg ne. Komolyan." - Nézd, én rugalmas és meggyőzhető vagyok. Ha veszel nekünk egy új építésű, jó minőségű spanyol tengerparti házat, és fedezed a megélhetési költségben a különbözetet, mehetünk oda is. :) Más helyekre is nyitottak vagyunk, persze azért az is némi súllyal számít, hogy a családunk közelében szeretnénk lenni, mert pl. a szüleink már nem fiatalok/egészségesek, és jól jöhet nekik a segítség.

Az erőforrásaim nekem járnak, a családomnak, esetleg nagyon jó barátaimnak adok belőlük. A többi meg törvényesített lopás/rabszolgaság. Sajnos a mai szocialista világban mindenhol el kell tartanom ki tudja mennyi egyéb embert, igen, még Magyarországon is, ugyanis én ott is elég sok adót fizetek, még most is, emellett embereknek adok munkát. Az eddigi életemben már többet fizettem be a közösbe (Magyarországon is és Írországban is!), mint az átlag teszi az egész élete alatt. De ha nem így lenne, akkor sem lenne semmi, mert nem kötelességem mások eltartása, lehetnék én is potyautas, láthatóan nem tiltja semmi, csak nézz körül (akármelyik országban).

Egyébként nem különösebben foglalkoztat, hogy te mit szeretnél, miért kéne, hogy foglalkoztasson, ki vagy te, rokonom, barátom?
Pont annyit járulok hozzá a te jólétedhez, mint te az enyémhez (illetve picit jobban vagy kevésbé, a befizetett adónktól függően, amit nyilván nem a másikunk fog lefogyasztani, hanem szétterül a populációban), és ez így van rendjén.

Menni fogunk. Kivéve, ha esetleg a fent leírt módon meggyőz valaki, hogy ne menjünk, de ebben annyira nem bízom.
Ha ez téged zavar, akkor is. Azt nem tudom, miért kéne, hogy zavarjon, semmit sem fogsz belőle érzékelni (+2 ember a közel tízmillió mellé, tőled ki tudja mekkora távolságra), és a jelenlétünk jó hatással (még ha csak elhanyagolhatóan kicsi jó hatással) lesz az országra. Minőségi, szabálykövető, nem élősködő állampolgárok vagyunk és leszünk mindig is, akikből a környezetük profitál.

kék madár 2019.06.27. 21:38:51

"Itthon, Magyarországon is lehet boldogulni, haladni, csak dolgozni kell és gondolkozni. "
es sok esetben tegyuk hozza:
es megalkudni, benyalni, agyilag leepulni. Legalabbis az en tapasztalatom alapjan (nem voltam hajlando megalkudni, benyalni, agyilag leepulni es ezert nem tudtam boldogulni se)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.06.27. 22:15:45

@Tapsvihar:

Évek óta a legjobb komment itt. Teljesen egyetértek. Aki új hazát választ, hát válasszon, de akkor éljen, haljon is ott.
Én Nyugatról hazaköltözve értettem meg hogy nekem csak egy hazám van és hogy mennyire szeretem igazából ezt az országot.
Ezért vagyok benne biztos hogy én ezt az országot többé el nem hagyom, történjen bármi is.

"szívet cseréljen az ki hazát cserél"

Hari Seldon 2 2019.06.27. 22:19:07

@Arthamyr:
Nagyszülők ott vannak. Kicsit problémás így is a szervezés, mert ott is vagyunk, meg aztán megyünk utána nyaralni is.

Hari Seldon 2 2019.06.27. 22:23:27

@Platonica:
Irigyellek.
Itt napok óta 34 fok fölött van. Bár most holnaptól kis lehülés lesz. Talán túl vagyunk a legmelegebb napokon.

Hari Seldon 2 2019.06.27. 22:29:14

@Muscari:
Hú, ti aztán jól bírjátok! Bár már felénk elkezdtétek az aklimatizálódást. Láttuk a képeket. Nagyon jó utatok van.

Arthamyr 2019.06.27. 22:29:22

@Horthy Miklós cselédje: "Aki új hazát választ, hát válasszon, de akkor éljen, haljon is ott." - Ilyen törvény, szabály nincsen.
Másrészt ez a haza dolog sincsen definiálva, mindenki mást ért alatta, így problémás lenne bármiféle törvénybe beleírni, mielőtt azt tisztázzák, hogy a törvény mit ért a haza alatt. Harmadrészt elég nagy öngól lenne az ország szempontjából, ha a sikeres és produktív polgáraitól megfosztaná magát a törvény erejével (így is tesz eleget az elűzésükre), mert valakinek valamiért ezek az emberek csípik a szemét...

Arthamyr 2019.06.27. 22:34:02

@Hari Seldon 2: Nem azt írtad, hogy a nagyszülők forró váltással járnak Franciaországba (vagy ezt mást írta)?

És még mindig ott van a magántanulói intézmény (vagy csak kiveszitek őket a suliból pár hétre, ha lehet) - amit Magyarországon épp beszántottak talán? - és akkor akkor mehettek, amikor az időjárás megfelelő, vagy ott olyan nincsen? Egyébként a gyerekek se szeretik a "jó időt"? Azt hittem minden gyerek szeret strandolni meg hasonlókat csinálni, én még nem láttam olyat, aki ne szeretett volna. :D

Hari Seldon 2 2019.06.27. 22:41:39

@Arthamyr:
Persze. Iskolaidőben, évközben.
De attól még nehéz a lányoknak megmagyarázni (és miért is kéne), hogy nyári szünetben, miért nem mehetnek a nagyszülőkhöz nyári vakáció alatt, akik ráadásul egymáshoz közel laknak. (olyankor mehetnek a Balatonhoz, stb...)
Egy szóval sem mondom, hogy nem jár nekik egy kis családi látogatás, nyaralással együtt. - aztán persze a mi "kiscsaládunk" is nyaral. (de az egy másik történet)

Arthamyr 2019.06.27. 22:43:42

@Hari Seldon 2: Te meg addig hűsölsz valahol, hol itt a gond? :)

2019.06.27. 22:46:38

@Tapsvihar:

Meg tudod fogalmazni, miért vált ki belőled érzelmeket (bármelyik irányban is), hogy más emberek, számodra idegen emberek hová kívánják elásatni a hullájukat?

@Horthy Miklós cselédje:

"Évek óta a legjobb komment itt. Teljesen egyetértek"

Szerintem nem értetted meg ezt a kommentet teljesen. Te személyesen elhagytad a hazádat, pénzért, lehetőségért, így aztán te személyesen már nem vagy ott szívesen látva, de nem csak te, még a hullád sem.

Ha valakinek, akkor neked (mint visszatántorgónak) nem kéne egyetértened vele. Igen?

Csodabogár 2019.06.27. 22:49:15

@kék madár: Nekem van néhány igen pozitiv példám. Persze ők dolgoznak és a maguk boldogulásával törődnek, nem azt nézik más mit csinál, mije van stb. Nem kötelező bedőlni manapság már. Aki ügyes és szorgalmas az boldogul itt is és máshol is.
Az örök boldogtalan siránkozóknak meg soha sehol nem lesz igazán jó semmi.

névtelentroll 2019.06.27. 23:03:05

@Tapsvihar: Egyrészt egy deka közöd nincs hozzá, másrészt a "gazdag nyugdíjas" költése pont, hogy a magyar gazdaságot gyarapítja...

laci_52 2019.06.27. 23:03:22

Tíz éve hatalmas munkanélküliség és kilátástalanság volt itthon, akiben volt ambíció és nem voltak itthoni családi és egyéb kötöttségei, az külföldre ment dolgozni.

Mostanra megváltozott a helyzet: munka van bőven és a bérek is magasak. Úgyhogy akinek nem igazán jött be a kinti élet(nem keres elég jól, nincs jó munkája, honvágya van stb.) legjobban teszi, ha hazajön és itthon dolgozik tovább, meg fogja találni a számítását.

John Brennan 2019.06.27. 23:03:28

„Alig látni otthon boldog embert”

Na elég ebből a nyavalygásból.

Arthamyr 2019.06.27. 23:12:57

@Csodabogár: "Aki ügyes és szorgalmas az boldogul itt is és máshol is." - Ez mindig is így volt, csak az a kérdés, hogy mennyire kell ügyesnek és szorgalmasnak lenni, és mennyire boldogul tőle.

És persze az sem túl lelkesítő, ha valaki ügyes meg szorgalmas, aztán látja, hogy kevésbé ügyes és szorgalmas emberek a kanyarodósávban megelőzik, aztán mondjuk megveszik előle a kinézett házat. Vagy annyira ügyes és szorgalmas, hogy a bizniszére igényt tart valaki. Nem mintha megéltem volna, de hallottam már csúnya történeteket...

Platonica 2019.06.27. 23:18:55

@kék madár: Van egy par regio, ami a fekvese kovetkezteben (vedett oblok, melegebb tengeri aramlatok) sajatsagos, az atlagostol eltero enyhebb mikroklimaval rendelkezik, alt. itt alakultak ki uduloovezetek. Mienk is ilyen.

@Arthamyr: Azert a magantanuloi statuszt nem az szokta motivalni, hogy lehessen latogatni a nyagyszuloket akarmikor;-)

Ekrü 2019.06.27. 23:32:04

@Tapsvihar: Az ilyen Arthamyr-félék azért járnak haza ,mert nincsenek meggyőződve róla ,hogy jól döntöttek és így próbálják igazolni magukat.Ezért aztán mindent leszólnak,kritizálnak,közben pedig nem veszik észre,hogy ők nem irigylésre ,hanem szánalomra méltók.Mert igaz az,hogy ha én jól érzem magam valahol,akkor nem járogatok vissza arra a helyre amit folyamatosan leszólok.

Shaktee 2019.06.27. 23:38:00

@Horthy Miklós cselédje:

Nem mindegy neked hogy melyik országban maszturbálsz a képzelt nőkre az indexen?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.28. 00:20:58

Mi 1 hete ertunk vissza, alapvetoen csak jo tapasztalatunk volt otthon. Leginkabb a hodemezovasarhelyi vasuti penztaros holgyet emelnem ki, aki ebben a hosegben hideg, jeges vizet adott nekunk , mikozben ferjem mar majdnem hogutat kapott ( Bekescsabarol utaztunk es nemv jart a vonatona levego). Kvazi eletet mentett, kevessege nagyon meglepo volt. Vegul irtam a mavnak, ugyis ritkan kapnak dicseretet, rajuk fert. @kék madár: hu de egyetertek. Mi a ferjemmel akkori is boldogultunk, mikor otthon eltunk.Aztan jott itt 7 szep esztendo. Most a gyerekek miatt khm, hat anyagilag sokkal kifizetodobb lenne Magyarorszagon elni, megis maradunk.

gabors 2019.06.28. 01:01:17

@deppate frog: "Egyébként csomó posztot nem olvasok el, mert már nem határátkelös sztorik, hanem haza-révedös, utibeszámolós."

aruld el hogy csinalod ? cimbol ? vagy valaki szol hogy ma olvasd/neolvasd poszt van ? mert ha van erre valami akkor en is feliratkozom...

nem tudom nekem egyelore mindig bele kell olvasnom mielott velemenyt tudok mondani, tudom ido pocsekolas ... :-)

ogli dzsí 2019.06.28. 07:01:51

tehat a nyari szabadsagra erkezok szerint rossz az egeszsegugy....:) De azert vartak a nyari szabadsagig, hogy itthon menjenek orvoshoz.

ogli dzsí 2019.06.28. 07:02:16

Egyebkent en is kulfoldon elek evek ota, de soha nem ugy gondoltam magamra, mint ki/bevandorlora. Megszokni nem lehet, pedig beszelem a helyi nyelvet is es majdnem 5 eve kint vagyok. Evente 7-8x utazom haza. Ugyhogy ma mar ez a vallalkozasom lifegoalja, hogy hazamehessek vegleg (pedig sok minden jo vagy jobb itt).
Szar az egeszsegugy? Fizesd meg. Sok a negativ ember? Keruld el oket. Vannak notorius panaszkodok, veluk egy dolgot lehet kezdeni: otthagyni oket udvariasan. Megszokjak, hogy nem erdekel teged a nyomoruk. Arrogancia utotte fel a fejet? Te legy meg elozekenyebb, ez szinte mindig mukodik, raadasul maris jobb hellye tetted, ahol eppen vagy.
De fikazni, meg antimagyarozni azt aki tartosan kulfoldon el, ugyanolyan tahosag, mint a kulfoldon eloknek okoskodni, meg menozni. Hadd legyenek meg mindenkinek a prioritasai, nem vagyunk egyformak.

William Kidd 2019.06.28. 07:02:36

En Londonban eltem, jol ereztem magamat, de aztan hazakoltoztem meghazasodni, most Budapesten elunk. En ugy vagyok Magyarorszaggal, mint a magyar naranccsal: kicsit savanyu, kicsit sarga, de a mienk. Az az erzes, amikor szallt le a repulo a Ferihegyen... Mindig elerzekenyulok ha eszembe jut. Ez itt a Heimat, ez a szulofold. Jo magyar anyafold.

2019.06.28. 07:31:40

Az unokák otthon vannak, de nem egy városban, igy egyszer az egyiket, maskor a masikat latogatjuk.
Legtöbbször szállodába kell menni, merz bar az egyik helyen nagy a lakas , az ember nem bir ki több napot egy kanapen.
Nekünk nincs otthon lakasunk, nem akarunk mas nyakára menni.
A szabadsag keves, nem cseszhetem el mind olyan helyekre ahol már jártam .
A hazakoltöźéstől is tartok, mert most jó a helyzet, de mi van ha ez a kormany megbukik? Kibirtam a 40 ev +12 komunizmust, már azt a keves időt szeretném nyugalomban eltölteni.
A fiam, aki itt él, haza költözik, mert tele a hócipője, azzal ami itt van,
De én mar nem akarok változtatni.

Hello Austria blog · http://gaben82.blogspot.co.at/ 2019.06.28. 07:42:41

@Ekrü: " Az ilyen Arthamyr-félék azért járnak haza ,mert nincsenek meggyőződve róla ,hogy jól döntöttek és így próbálják igazolni magukat.Ezért aztán mindent leszólnak,kritizálnak,közben pedig nem veszik észre,hogy ők nem irigylésre ,hanem szánalomra méltók.Mert igaz az,hogy ha én jól érzem magam valahol,akkor nem járogatok vissza arra a helyre amit folyamatosan leszólok."

Te már csak tudod nem?
Hogy egy x.y. akivel Soha egy büdös szót nem beszéltél mit-miért csinál ugye?

Sosem értettem hogy sok pszichológus-társadalomkutató-látnok itt hogy a francba mer ilyen kijelentéseket tenni?

LÖVÉSED SINCS HOGY KI MIT-MIÉRT CSINÁL BARÁTOM!

Tudod hogy pl én - 1 az 1 millóból miért járok haza???
"meee nem vagy meggyözödve hogy...."
Lószart!
Kizárólag anyám és az öcsém miatt.
Ha ök nem lennének már Hegyeshalomnál egy vödörben égettem volna el a személyimet és a lábamat nem tenném abba a régen szép- de mostanra szétlopott/lelakott országba!

És tudod miért szólom le Magarisztánt?
Mert láttam mást. Láttam és megtapasztalhattam, hogy máshogy is lehet.
Mert a mai napig nem értem és k*vára bassza az agyam, hogy így el lehet b*szni egy országot egy pofátlan-gátlástalan-szemét-tolvaj vezetéssel!
Hogy a p*csába nem lógnak "képviselök" olyan kijelentések után mint hogy "elveszítette közpénz jellegét" meg ilyenek???
Miért nem érdekel senkit hogy az összes szarházi akinek a vagyona BIZONYÍTHATÓAN többszörösen meghaladja a fizetését az a TI és anno az én pénzemet lopja???

Ezért kritizálok b+
Mert az én és anyám pénzéböl autópálya alagutat furatnak egy kib*tt domb alá, homokba, 10x-es áron, és senkit nem érdekel!
"Kapunk 1x egy 10 000-res Erzsébet-utalványt a választások elött és rájuk szavazunk!" - aztán meg irigyen-megkeseredve megköpködjük aki kimászott ebböl a szarból, és el meri mondani hogy ez így k*várna nem oké b*sszátok meg!

de igazad van. Szánj engem. És kommentelj erre valami magasröptü "hazaárulós-libsis-t" és ne is törödj vele, hogy az orvosnál már nemcsak a wc-papírt de a fecskendöt is magadnak viszed. Hogy a benzided "útalap" adójából milliós képviselöi fizetés meg ki tudja milyen "hozzájárulás" lesz pár f*sznak miközben az útjaink már szarabbak mint a holdszimulátor :-P

...éljen sokáig Viktorisztán :-P

Zitka 2019.06.28. 08:03:07

Elöre elnezest az ekezet nelküli irasert. Amikor Magyarorszagra latogatunk mar a hataratkelöi matricas bodenal (hangnem megfizethetetlen :) ) egymasra nezünk, MEGERKEZTÜNK. De ez van, neha kicsit savanyu neha egeszen edes, de ez Magyarorszag. Ami viszont nagyon zavar az, hogy a politika befurodott az emberek böre ala is. En kinosan kerülöm a politikai jellegü beszelgeteseket. Mar az iskolas gyerekek is "migrancsoznak". Mindenkinek van erröl velemenye es ez igy jo. De a mindennapokban embereket ennyit politizalni mashol nem hallottam. :(

Void Bunkoid 2019.06.28. 08:28:07

@Hello Austria blog: már maga a cikk megadja a választ, rögtön az elején.

"Ezután kb. a BKV-kalauz is, boltban a néni, fogorvos, etc. Alig látni otthon boldog embert és ez akkora szívás...” – írta Nikolett."

A külföldre kivándorló magyarokból azok, akik tényleg "sikerült" jelleggel megcsinálják faszán az életüket, bizony viszik magukkal a családot is, ha tehetik. Még a nagyit is.

Akik nem, azok ugyanolyan prolik maradnak odakint is, csak egy kicsit kevésbé lepukkantabbak, és igen....elsősorban FOGORVOSHOZ járnak haza évi egyszer-kétszer. Ha valóban megcsinálták volna a nagy karriert, nem lenne gond a kinti fogorvos sem.

_z_ 2019.06.28. 08:41:06

@Tapsvihar: Lenne ket kerdesem:
1. Neked mi közöd van hozza, hogy ki mikor hol el (hal)?
2. Teged miert zavar, hogy ki hol el (hal)?
@Horthy Miklós cselédje: De nagy szavak. Ha annyira szereted a hazad, akkor tegyel erte. Mondjuk tanulj tovabb, dolgozz többet, hogy többet tudj adozni, aztan abbol epuljon/szepuljon az orszag. Vagy csinalj önkent valami tarsadalmilag hasznosat (gondolo nem napi 16 ora a segedmunkad, gyereked nincs, egy szobat meg nem tart olyan sokaig kitakaritani, hogy ne jusson ra idod). Vagy a hazaszeretet kimerül a kommentelesben?
@Ekrü: Te valami Uri Geller fele vagy, hogy tudod, hogy ki mit miert csinal?

Arthamyr 2019.06.28. 08:44:38

@Hello Austria blog: A legszebb, hogy engem találtak meg, pedig vannak, akik nálam sokkal többet/sűrűbben szoktak fikázni, de gondolom ritkán olvassák a blogot, és most is csak az első hozzászólást olvasták. :)

Mondjuk engem egyáltalán nem zavar, ha szánnak, de jó lenne, ha ez a gyakorlatban is megvalósulna, pl. megszánhatna napi egy bitcoinnal alamizsnaként vagy valami hasonló, hogy fejlődhessek és kiléphessek szánandó helyzetemből. :D
És ezzel értelmetlen vitatkozni, mert kurvára mindegy, hogy ki mit gondol rólam, meg a fajtámról, az alantas "Arthamyr-félékről", akármit is értsenek ez alatt.

Viszont az számít, hogy mit gondolnak arról, hogy egy szűk évtized alatt egy olyan gázszerelő lesz az ország leggazdagabb embere, akinek az a legnagyobb skillje, hogy a miniszterelnök "barátja" és jól teljesít a közbeszerzéseken, a 6-os úton alagutakat fúrnak a dombokba, 200+ milliárdért építenek új nemzeti stadiont, 1000 milliárd körüli vasútvonallal támogatják meg az új kínai selyemutat (amit meglepő módon az előbb említett gázszerelő fog kivitelezni). Arra, hogy NER minden jó bizniszre rátelepszik, a rossz bizniszt meg közpénzből feljavítja magának.
És igen, erre bizony mindig is köpködni fogok, mert nem gondolom, hogy így kellene lennie. Akkor is köpködnék, ha közvetlenül nem érintene (pl. Iránra, Szaud-Arábiára meg Észak-Koreára is fogok köpködni, mert kár, hogy vannak), de sajnos én is befizető vagyok, meg a családom nagy része is az.

_z_ 2019.06.28. 08:44:38

@Zitka: Csak nem ott, ahol elektronikus matricat kell venni, de nem lehet bankkartyaval fizetni (gondolom ket kabel mert nem fert el egymas mellett…)? Ott, ahol ha nincs nalad forint, fizethetsz euroval is, csak eppen az 5000Ft-s megyei matrica az valahogyan 20€? Nem is ertem a negativ erzeseket :).

Arthamyr 2019.06.28. 09:01:07

@Void Bunkoid: Sokaknak nem gond a kinti fogorvos sem, még otthonról sem. :) De a magyar fogorvos elég jó. Mondjuk nagy tapasztalatom nincs, mert fogkövet szoktam leszedetni, de abban kb. hasonló volt.

Ahhoz meg sok szerencsét mindenkinek, hogy a 60+ éves rokonait külföldre költöztesse, nekem ez eszembe sem jutna, szerintem baromira irracionális dolog (már ha az adott rokon nem szeretné ezt magától is). És igazából a fiatalabbakat is az. Aki akar, menjen magától, neki lehet segíteni, de hagy hozza meg mindenki a saját döntéseit. Itt is leírták sokszor sokan, hogy a külföldre költözés nem való mindenkinek, még ideiglenesen sem.

Mondhatod, hogy proli maradt valaki, de én pl. olyan proli maradtam, aki negyvenpárévesen milliomos nyugdíjas lesz, ezt kurvára nem lehetett volna elérni az országhatárokon belül, NER-en kívül, törvényeket betartva, legalábbis én biztos nem lettem volna rá képes.
Erre írják majd, hogy magamat igazolom, de helyette nem lehet, hogy inkább el kellene rajta gondolkodni, hogy esetleg van, dolog, amit csináltam, és nem is akkora hülyeség (leszámítva a ritka kivételt, aki ezt otthon maradva is überelte)?

Az meg, hogy aki visszamegy Magyarországra, nem sikeres, szerintem buta kijelentés. Eleve mi irja elő, hogy neked egy országban kell élned, és oda kell szögezned magad? Másrészt jelenleg kb. harmadannyiba kerül ott az élet, és nekünk elég sok rokonunk él ott. 1-2 millió euro Magyarországon elég egy jó életre, míg mondjuk Londonban vagy Monacoban nem annyira. Biztos, hogy az a hülye, aki 30-40 évesen visszamegy pihenni és nem az, aki az egyre emelkedő nyugdíjkorhatárig és azon túl is hajtja magát, aztán 75 évesen összesik és meghal? :)

VVi 2019.06.28. 09:16:50

9 éve élek Angliában,és minden évban nyáron hazautazok a gyerekeimmel 2 hétre. Ök természetesen imádják,és én is. Nekünk az nyaralás,szóval nyilván nem úgy éljük ott akkor a mindennapjainkat,mint mások. Való igaz,hogy mondjuk a boltban nem olyan kedvesek,mint Angliában,de én megértem öket. Amúgy rengeteg kedves,idegen emberrel találkozok otthon.
Emlékszem,hogy anno,amikor kiköltöztem,mennyire idegesitett,mikor az emberek a boltban ráérösen vásárolgattak,ahelyett hogy rohantak volna,ahogy Magyarországon szokás. Most már én sem sietek,de ezért nem nézem le az otthoniakat. Meg van okuk,hogy olyan mentalitásúak. Meg aztán nehéz jópofizni,ha mindenki körülötted morcos.

ati27 2019.06.28. 09:17:07

@ogli dzsí:
Nem. De pl tavalyelőtt apósom pont akkor került korházba, amikor nyaralni érkeztünk. 1 hetet volt bent, no a látogatás kicsit sokkoló volt: beéttünk, el kellett mennem wc-re. A wc egy sötét ablaktalan helyiség volt, 3 "boxal" oda az említett 15w-os égő fénye szűrødött be. Szerencsére nem "nagydolog" volt, mert ülőke nem volt. Papír, meg pláne... A 3 db mosdóból az összesről lelopva a gomb. Egy teljesen megszorulva, de folyamatosan szivárgott a víz. Egyet meg se lehetett nyitni. No az utolsóval úgy ahogy lehetett operálni. Természetesen csak hideg víz, és szappan nélkül.. Mintha Schemmelweis nem is élt volna.. 2. Emeletre lépcsőn mentünk fel. A korlátról mállott a festék, és tanulmányozni lehetett, hogy az elmúlt 30-40 évben milyen színekre festették.. fent a korteremben végre volt kézfertőtlenitő.. persze a4-es papirra piros nagy betűkkel ki volt írva, hogy csak a személyzet használhatja.. No ez pont leszartam. Más: kb 8 éve történt egy kis baleset. A középső ujjam szétnyílt, mázlim volt, mert az izület mem sérûlt. Szóval ügyelet. Pont az a doki ügyelt, aki 30 éve műtötte a térdem(komoly sérülés volt, és fantasztikus munkát végzett) szóval max 3-4 öltés kellett a középső ujpercen. Erre csak a legnagyobb méretű tű volt.. Anyázott is rendesen... plusz a recepción anno fingjuk se volt, hogy hogy használják az EU-s biztosítási kártyát. Szóval igen. Vágyom a magyar egészségügyre... mert jobban teljesít...

deppate frog 2019.06.28. 09:17:19

@gabors: Ha az a cim, hogy "Hazalatogato magyarok", akkor tudom, hogy ezen a napon nem kell posztot olvasnom, ha masok kivandorlasara vagyok kivancsi. Cserebe elolvasom a kommenteket, hatha valami erdekes off topic ertekezes van.

Amugy ha van igeny ra, szivesen küldök neked naponta egy "Warnung"-ot, hogy ma ne olvass, mert szerintem a cimböl meg a felkonferalasbol mar kiderült, hogy erdektelen. :)

ati27 2019.06.28. 09:17:32

@Void Bunkoid:
Hamár felhoztad a fogorvost. Igen évekig intéztem szabadság alatt. Magánrendelésen, pijaci alapon. Gondom, csak annyi volt, hogy gyakran kellett fogkövezni, mert hajlamom volt rá. Kibirtam azt a 20 30 percet. Persze utolag kiderült, hogy nekem nem elég annyi hogy "sikálja jobban".. Egyszer csak elmentem külföldön fogorvoshoz. Bejelentkeztem, és említettem hogy csakszimpla egyszerű fogkövezés lesz. No mentem az első időpontra. Erre fogrötgennel kezdték, majd egyből a rötgen alapján kielemezték minden egyes fog állapotát. Volt gond rendesen. Mert mint kiderült, hogy mocskos módon fogkövesek a fogaim, és az inyem a legtöbb helyen gyulladásban van. Amit én annyira nem éreztem. Szóval elkezdték a kezelést, a fogkő eltávolítást. Ami mint kiderült nem csak annyiból áll, hogy 20 perc alatt lekapargatjuk a cuccot, a látható helyekről. Ráadásul ezt nem fogorvos, hanem "szályhigiénikus" csinálja. Szóval 3x2 óra melóval sikerült lenyomni az évtizedek alatt felgyülelett fogkövet az íny alatti részről. Az igaz, hogy minden egyes alkalom után majd leszakadt az arcom 1 napig. De amikor kész lett, teljesen más érzés volt. Másrészt "kiképeztek" hogy tudom rendesen karbantartani speckó fogköz tisztítókkal a fogaimat. Emellé folyamatos kontrollt, segítséget kapok. Ez a mutatvány kb 150 ezer forintomba került átszámolva. Ami drága, de nagyságrendekkel magasabb szintű szolgáltatást kaptam ezért...

Ekrü 2019.06.28. 09:17:49

@Hello Austria blog: Az,hogy mennyire igazam ,leszűrhető a keserű magyarázkodásodból.Élnek kint ismerőseim,35-40 évesen még ők is hozzád hasonló arroganciával beszéltek az itthoni dolgokról,aztán ez 50 éves kor után szépen megváltozott.Mind itt vesz házat,miután kint esélye sincs a kinti "nagyon szuper" fizetéséből,hogy akár csak egy pici lakásocskát vegyen.Miközben a régi itthoni baráti köre,lehet ugyan ,hogy rengeteg munkával,de már 40 éves korára saját lakással/házzal rendelkezett.Teszik ezt azzal a tudattal,hogy a gyermekeik már nem fognak hazajönni velük,itt fognak élni egyedül.Nem egytől hallottam,hogy a kint már nincsenek olyan barátok,magányosak,csak épp mikor hazajönnek ők már az régi barátoknak sem igazán fontosak.
Ami pedig az egészségügyet illeti,jártam én Németországban állami kórházban,semmivel sem jobbak (sőt...) mint az itthoni kórházak.Magánkórházak/magánrendelők pedig itthon is vannak,lehet azokat választani,ha valaki nem akar az államiba menni.

Hello Austria blog · http://gaben82.blogspot.co.at/ 2019.06.28. 09:30:13

@Void Bunkoid:
Szerintem ez tökre nem igy müködik. Attól mert valakinek "sikerül" még nem rángathatja magával a fél rokonságot, csak azért mert neki ez tetszik. Mi van ha a rokonok-barátok fele öreg, nem akar külföldre menni, odaköti valami Magyarországra stb?

Most én akkor attól leszek "lepukkant" szar ember mert nem kényszerítek másokat olyasmire amit nem akarnak?

A másik meg: attól mert valaki fogorvoshoz mondjuk otthon jár mitöl lesz szar ember?
Mert adott esetben családot tart el kint szakmunkás fizetésböl, bérlakásban, és nem telik neki német-angol-osztrák fogorvosra X ezer fontért?
De ettöl még lehet, hogy böven "megcsinálták faszán az életüket" mert hétvégén nem kell melózni és el tudják vinni a gyereket kirándulni, nyáron nyaralni stb...
Ettöl nem lesznek "prolik".

Én spec. azokkal az emberekkel-határátkelökkel "nem tudok azonosulni" - és akkor még szépen fogalmaztam, akik mondjuk:
- beköltöznek egy munkásszállóra, hogy ne kerüljön sokba a lakhatás,
- kb a 2. hónapban/próbaidö alatt vesznek egy tekertórás Audit/BMW-t, aztán minden hétvégén hazajárnak menözni a faluba'
- és mikor 3 év múlva megkérdezed, hogy héééjj Tibor, tudod, 10-km-re a melóhelytöl ott az Eiffel-torony, a Grand-kanyon stb, voltál-e ott, akkor csak bután pislog és bebüfögi hogy "még nem vóót idöm, aztán minden pénteken posztolja a hülyén vigyorgó fejét a fészbukon dobozos kozellel a kézben Biatorbágy-külsön"
Na én meg ERRE a fajta gyökérre mondom azt, hogy akkor "A F*SZNAK JÖTTÉL KI???"

Szóval tapasztalatom szerint a tirpákságnem egyenesen/fordítottan arányos a határátlépések számával...

Arthamyr 2019.06.28. 09:37:10

@Ekrü: Elolvasam még egyszer @Hello Austria blog: hozzászólását. Nekem nem tűnt magyarázkodásnak, és különösebben keserűnek sem. Jogosan felháborodottnak talán, bár szerintem inkább ilyen facepalm pillanata volt, és lemondóan gondolta, hogy "na baz'meg, már megint...".

cog3981 2019.06.28. 09:42:57

22 fokbol jottunk, de az elorejelzes szerint jovo het kozepen lesz 14 csucs homerseklet is. Ehhez kepest a 34 arnyekban sokkolo volt.

Mo-ra erkezes utan az elso kor a nagy Tescoba vezetett, bevasarlas cimszoval. Budos volt, legyek masztak a pekarun. Smootie ital vizes volt de legalabb olyan draga mint kint. Penztarost lab@szta a fonoke.
(kb ez volt az egyik motivacio a kivandorlashoz korabban)
Nagyit kivizsgalasra vittuk a korhazba, a recepcion 3 ablak egyiken kaptunk cetlit amit at kellett vinni a harmadik ablakba.

Nagyit exportaljuk mert a magyar egeszsegugyet nem elne tul (agyverzessel fekudt a korhazban a padlon a varoban, a noverek kozoltek h nem emlitette hogy segitseg kell neki. Persze mert beszelni sem tudott).
Dan korhazban teljesen kivizsgaltak es helyre raktak.)
Mindegy, par hetet kibirunk aztan irany vissza a huvos.

Ekrü 2019.06.28. 09:43:05

@Arthamyr: Szerintem elég keserű...Tele van trágár szavakkal.De végül is mindenki maga dönti el mit olvas ki belőle...

Arthamyr 2019.06.28. 09:44:43

@Hello Austria blog: "Na én meg ERRE a fajta gyökérre mondom azt, hogy akkor "A F*SZNAK JÖTTÉL KI???""

Te magad írtad le, hogy miért:
"kb a 2. hónapban/próbaidö alatt vesznek egy tekertórás Audit/BMW-t, aztán minden hétvégén hazajárnak menözni a faluba'" - Pl. ezért.
És szerintem ezzel nincsen semmi gond. Ha valakit nem érdekel a világ, meg az új környezete, attól még nem lesz rossz ember. Nem ugyanolyanok az igényeink, tegnap is volt utazáspárti/utazásellenes klikk. :) Van, akit a Grand-kanyon érdekel, van, aki meg szeret Biatorbágy-külsőn a helyi menő csávó lenni. Ezek még csak nem is zárják ki egymást.

Arthamyr 2019.06.28. 09:47:37

@Ekrü: A trágárság nem keserűséget jelez a legtöbb esetben inkább dühöt. És jelentősen függ az illető személyiségétől és a kontextustól is.
Megint olyan dologról beszélsz, amiről fogalmad sincs, mert nem is lehet. Nem tudod, nem tudhatod, hogy mit gondol, és hogy érez a @Hello Austria blog: nick mögött ülő ember...

Hello Austria blog · http://gaben82.blogspot.co.at/ 2019.06.28. 09:57:24

@Ekrü: nem aroganciával beszéltek / beszélek hanem dühvel. Az más. Arogáns(ak) akkor lenné(n)k ha ok nélkül fröcsögnénk, de pont az a szomorú - ami úgylátszik az elözö írásomból SEM jött át - hogy ez szimpla düh és elkeseredettség, hogy ENNYI SZARSÁGOT meg lehet csinálni büntetlenül. Söt, nemcsak hogy büntetlenül, de az emberek közönyössége és szük látókörüsége miatt.

A másik, az a kedvenc sablon-csont amit a sok kommenthuszár nem ért meg hogy "miért megy haza a nyugdíjas, miért otthon vesz házat stb?" Nos, azért mert nem tök hülyék matekból.
Ausztria Salzburg körüli részén 2019-ben egy 3 szobás lakás 350 000 Eur. Az bö 110 milla. Azt nem rakja össze a szerencsétlen 25 év alatt se, de az ötödéböl már kap otthon egy lakást amit fenn tud tartani a 700 eurós nyugdíjból. És nem, egyik se nosztalgiából meg nagyzási kényszerböl megy haza, hanem mert szerencsétlen nem hülye és EZT TUDJA MEGFIZETNI.
A sok f*kalap meg itt elvi kérdést csinál ebböl, mintha a "hazaszereteten" múlna az egész.
Nem b*tok meg.
Ez szimpla matek.
Politika és sablon behurrogások meg elvek nélkül.
És a matek mindig nyer.

svajcineger 2019.06.28. 10:18:42

Mindenkinek javaslom, akinek a legnagyobb gondja az autopalyamatrica megvasarlasa, illetve annak korulmenyei, hogy vasarolja meg elore online azt! Otthonrol, europai korulmenyek kozott, korrekt arfolyamon! :-)

Ekrü 2019.06.28. 10:39:50

@Arthamyr: Ha nem érezte volna ,hogy igazam van ,nem válaszolt volna ilyen elkeseredett dühvel.Végül is mit számít neki ,hogy nekem mi erről a véleményem?Nem írtam semmi sértőt,hogy trágárul kelljen válaszolnia.
Ahogy te is csak ebbe a lényegtelen részbe kötsz bele,a mondandóm többi része felett nagyvonalúan elsiklasz,hogy ne kelljen válaszolni rá.

Ekrü 2019.06.28. 10:40:26

@Hello Austria blog: Nem azt írtam ,hogy velem beszéltél arrogánsan,hanem az országról beszéltek így.Velem trágárul beszéltél.
"hogy ez szimpla düh és elkeseredettség,"- Itt a válasz @Arthamyr-nak tehát igazam van amikor keserűségről beszéltem veled kapcsolatban.
Ha megnézted volna a válaszom,tudnád,hogy éppen azt írtam,hogy a "szuper" fizetésetekből képtelenek vagytok venni kint akárcsak egy pici garzont is idős korotokra.Köszönöm ,hogy megerősíted.Ennyit a "kint minden jobb" szlogenből.Az már csak hab a tortán amin nagyon sok kinti ismerősöm 50 után már siránkozik,hogy a gyermekinek ,miután ott nőttek fel,már ott az élete,eszükbe sem jut hazajönni,ezért itt fognak állni magányosan,egyedül.

_z_ 2019.06.28. 10:41:49

@svajcineger: En is csak ketszer vettem a hataron: elöször es utoljara :).

_z_ 2019.06.28. 10:48:58

@Ekrü: "Ha megnézted volna a válaszom,tudnád,hogy éppen azt írtam,hogy a "szuper" fizetésetekből képtelenek vagytok venni kint akárcsak egy pici garzont is idős korotokra." Elolvastad mit irt? Mert megerteni nem sikerült. De segitek, jo? "Ausztria Salzburg körüli részén 2019-ben egy 3 szobás lakás 350 000 Eur. Az bö 110 milla. Azt nem rakja össze a szerencsétlen 25 év alatt se, de az ötödéböl már kap otthon egy lakást amit fenn tud tartani a 700 eurós nyugdíjból." Nem garzon, hanem 3 szoba. Nem keptelen, hanem Magyarorszagon olcsobb. Mostmar erthetöbb?

Arthamyr 2019.06.28. 11:05:17

@Ekrü: "Itt a válasz @Arthamyr-nak tehát igazam van amikor keserűségről beszéltem veled kapcsolatban." - Alapvetően nincs jelentősége, hogy mit érez. Emellett semmiképpen sem neked kell eldönteni és megmondani, hogy márpedig ő keserű (még ha az is) én meg önigazoló csóró vagyok (még ha az is vagyok). Ez a személyeskedés kategóriája.

"Ha megnézted volna a válaszom,tudnád,hogy éppen azt írtam,hogy a "szuper" fizetésetekből képtelenek vagytok venni kint akárcsak egy pici garzont is idős korotokra"
Csak tudod, otthon még ennyit sem lehetne volna venni. Ezt tényleg ennyire nehéz felfogni? Másrészt a T/2-t indokolatlan, én pl. tudtam venni egy elég nagy, tetőkertes penthouse-t a Dublin belvárosában (többek közt), ami nem 350k, és azt sem tudhatod, hogy hello austria tudott-e venni bármit, lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Annyira nincsen jelentősége ennek önmagában. Mert.
Harmadrészt, és most figyelj, mert ez a leglényegesebb, nem az én anyagi helyzetem pl. a tiedhez vagy az övéhez viszonyítva a lényeges, hanem az én jelenlegi helyzetem ahhoz hipotetikus helyzethez (vagy esetleg múltbeli állapothoz) viszonyítva, amikor maradtam volna Magyarországon. És minden adott embernél így működik.
Senki, soha nem írta, hogy kint minden jobb. Ha valamit, akkor azt szoktuk leírni, hogy mi az, ami jobb. A kinti ismerőseidnek lehet, hogy nem jött be a döntés, nekünk meg igen, nagyon is.
Így a saját tapasztalataimból és életembőlkiindulva én magabiztosan és tiszta lelkiismerettel tudom javasolni mindenkinek, hogy nézzen körül Magyarországon kívül is.
Te meg javasold akkor - valaki más tapasztalata alapján -, hogy inkább maradjanak otthon, mert az szerinted az a jó.

Leírta, hogy a matek mindig nyer. Ennél lényegretörőbben nem igazán lehetett volna.

Ha akarod, azt is elmagyarázhatod, hogy miért jó, hogy egy gázszerelő lett az ország leggazdagabb embere, meg stadiont épít az ország százmilliárdokból, de szerintem annyira nem vagy hülye, hogy ezzel bepróbálkozol.
Szóval pl. ez egy probléma, amit jogosan vetünk fel.

Arthamyr 2019.06.28. 11:14:25

@Ekrü: Ja, és visszatérve ezen kedves "bejelentkező" hozzászólásodhoz, szánj már meg napi pár bitcoinnal, hogy végre emberhez méltóan élhessek.
És akkor legalább arról is meggyőződhetek, hogy rosszul döntöttem, mert sajnos én még mindig "lehajolnék" egy bitcoinért... :(

2019.06.28. 11:48:57

@deppate frog:

"Cserébe a hajdani ezernyi majd a moderálás utáni nehányszáznyi kommentböl is mostanra már csak átlag 50 maradt. "

Szerintem biztosan kevesebb írás érkezik, igen, és sok lett a politikai felhangú poszt, ami más típusú közönséget vonz (vagy vonzana, ha nem volna előmoderáció).

Plusz nekem az a benyomásom, hogy a blog mint formátum hanyatlóban van. (Mint ahogy a fórumozás is eltűnt egyszer csak.) Ezke vanka.

Dikusz 2019.06.28. 11:50:06

@ati27: Az ellopott WC-papír/WC-ülőke, a lelopott mosdócsap, a 15-ös égő, a szappan hiánya nem gondolnám, hogy a kórház hibája.
Ha reggel kiteszik délre már nincs meg. Bizony a látogatók tüntetik el.

labirintus1 2019.06.28. 11:52:28

Amiről a poszt szól, az még egy maximum egy generációnyi ideig (kb. 20-25 év) létező probléma. Ha egyáltalán probléma, hogy a külföldön élő magyarok időnként Mo-ra utaznak és nagyon vegyes tapasztalataik vannak.

Én magamról nem tudom elképzelni, hogy 60 éves korom felett is annyit járjak Mo-ra, mint most. Valószínűleg évi egy-két alkalomra fog csökkeni a látogatások száma egyszerűen azért, mert már nem lesznek ott élő rokonaim, akiket meglátogathatnék. A hazaköltözés gondolta meg fel sem merül.

A gyerekek generációjának meg Mo már nem lesz a hazája. Nekik az a hely lesz, ahol sokat nyaraltak gyerekkorukban és mivel mindig csak szünidőben voltak ott, az emlékeikben aféle meseországként fog megmaradni. Ők meg aztán tényleg nem nagyon fognak Mo-ra járni.

felucca02 2019.06.28. 11:52:43

@Ekrü: Lófaszt jártál Németországban állami kórházban, mert akkor nem írogatnál ilyeneket. Szimplán hazudsz. De minek? Be kell bizonyítando a pirosról, hogy zöld?

Igen, ez egy korrupt, szétlopott, lélakott, ócska, putris, igénytelen, szegény ország. Annál inkább olyan, minél inkább állnak a toronydaruk a kiemelt állami beruházásokon. Attól nem lesz jobb hely magyarország, csak a kontraszt lesz nagyobb. De neked még sokáig fog tartani, mire ezt felfogod, mert még magadnak is hazudsz.

felucca02 2019.06.28. 11:52:55

@Ekrü: Lehet, hogy nem kell vennie egy garzont időskorára, mert mentes ezektől a magyar beidegződésektől, hogy mindenkinek kell egy saját luk, amiben élete végéig él, akkor is, ha az ország másik felén lesz munkája.
Lehet, hogy simán bérlakásban akar élni, és oda költözik majd, ahová jónak látja, vagy ahová a munkája hívja. Nem mindenki szemellenzős magyar a saját garzonjával.

N. Barbie 2019.06.28. 11:53:08

@Horthy Miklós cselédje:
" Aki új hazát választ, hát válasszon, de akkor éljen, haljon is ott."

Es te ki a tokom vagy, hogy megmond hol meddig elhetek es hol dobjam fel a talpam? Kinek kepzeled te magad?

Majd mindjart nekem kene szegyellnem magam a kivandorlasert, mert az egymast koveto hazaarulo tolvaj rablobandak (ertsd kormanyok) elhetetlenne tettek az orszagot?
Hat nem.

Dikusz 2019.06.28. 11:55:08

@deppate frog: Megtehetnéd, hogy írj posztot, miért nem teszed?
Mások is megjegyezték már, hogy nem határátkelősek a posztok, ami igaz is, de mégis mit lehet tenni, ha pont ők nem posztolnak?

Void Bunkoid 2019.06.28. 12:49:04

@Hello Austria blog: +1

a leírt sztereotip cuccokon nagyokat nevettem, magam is rendelkezek rengeteg ismerőssel, aki valami dél-londoni külvároskában éli a magaséletet úgy, hogy hétvégente kirak egy fotót, ahogyan ücsörög a garázs méretű, de három méteres kerítéssel körbeb*szott, lebetonozott "kertben" egy ciderrel :)

De hát na, neki ez kellett, lehet itthon csak egy 6 négyzetméteres kis szobája volt anyuék paneljében.

A fogorvoshoz hazajárás meg amúgy egy KICSIT (de csak egy kicsit) egy kategóriába sorolható a tekertórás bömössel menőzéshez, mert tkp ugyanaz. Idehozza az odakint szemetet, amivel itthon király. Meg idejön az ottani nem éppen csillivilli fizetésével itthon gazdagot játszani a magánfogorvosnál.

Persze mindezt normális bérekkel (mármint itthon) meg lehetne oldani - de én ezt sosem értettem amúgy, hogy ha én a villanykörtegyárban csinálok napi mittomén 50 villanykörtét, az mé' ér negyedannyit, mint amikor egy német a német villanykörtegyárban csinál napi 5 villanykörtét. Pedig tök ugyanazt a sz*rt gyártjuk, ráadásul ha a villanykörtéket számoljuk, én tízszer annyi értéket állítok elő mint ő, elvileg a fizetésének a tízszeresét kellene kapjam, nem a negyedét...

Zitka 2019.06.28. 12:49:07

@_z_: te megertesz engem :) :)

8CyB4 2019.06.28. 12:49:09

Magyarorszag szar hely volt es meg szarabb lett. El kell fogadni es soha nem vissza menni.

SnaKadCharmer 2019.06.28. 13:07:42

Nekem meg az a tapasztalatom, hogy 50 euróból kint feleannyit nem lehet venni, mint ugyanannyiért itthon, bár lehet, valamilyen párhuzamos valóságban él az író

Arthamyr 2019.06.28. 14:32:19

@Void Bunkoid: "Meg idejön az ottani nem éppen csillivilli fizetésével itthon gazdagot játszani a magánfogorvosnál." - Te ismersz olyat, aki azért jár fogorvoshoz, hogy azzal menőzzön? Ezzel csajozni is lehet esetleg? :D

"Persze mindezt normális bérekkel (mármint itthon) meg lehetne oldani - de én ezt sosem értettem amúgy, hogy ha én a villanykörtegyárban csinálok napi mittomén 50 villanykörtét, az mé' ér negyedannyit, mint amikor egy német a német villanykörtegyárban csinál napi 5 villanykörtét." - Ezt már sok okos közgazdász meg társadalomtudós meg egyéb ember elmagyarázta, és sok oka van/lehet. De minek vele foglalkozni, hogy miért van így? Ez van, azt kész. Ha valaki villanykörtegyártásra van kalibrálva, az pont nem fog tudni ezen változtatni, viszont azt már meg tudja oldani, hogy elmenjen Németországba villanykörtét csinálni vagy akár betyárkörtét, mert némi túlzással élve lehet, hogy ott még azt is jobban megfizetik.

Ekrü 2019.06.28. 14:47:42

@_z_: "Azt nem rakja össze a szerencsétlen 25 év alatt se, de az ötödéböl már kap otthon egy lakást amit fenn tud tartani a 700 eurós nyugdíjból.""-Tehát kimegy a szerencsétlen egy idegen országba gürcölni,azért,hogy nyugdíjas korára tudjon magának összespórolni itthon egy házat.Bocs,de mások ezt itthon is megteszik ,azzal a különbséggel,hogy 40 éves korukra azért már teljesen a saját tulajdonuk.Ami pedig a "húú" de magas 700 euró nyugdíjat illeti,saját bevallásuk szerint kénytelenek hazaköltözni és távol élni a gyermekeiktől öregkorukra,mert a 700 euró nyugdíjjal Ausztriába felkopik az álluk.Tehát "bezzegausztriába" gyakorlatilag valaki végigdolgozza az életét ,azt a 700 eurós nyugdíjjal eldöntheti,hogy az utcára megy hajléktalannak ,vagy kifizeti a bérlakást azt éhen hal.Nos ezért kár kint nyomorogni meg kuporgatni,elég ha itthon dolgozik rendesen azt nyugdíjasként kimegy Albániába és úgy él mint egy kiráy.

felucca02 2019.06.28. 14:48:01

@Void Bunkoid: Az hagyján, de a probléma még összetettebb!

Te a villanykörtegyárban, a hentes a vágóhídon és az író a könyvgyárban alkotjátok az (igen leszűkített) társadalmat, amelyik Magyarországon is, és Némethonban is körkörösen előállítja egymásnak a javakat.

Magyarországon, előállítod az ötven villanykörtét, a hentes levág ötven disznót, az író megír ötven könyvet, a hentesnek és az írónak van mivel világítania, neked és az írónak van mit ennie, a hentes és te tudsz mit olvasni. Előállítjátok egymásnak a javakat, ebből mindnyájan megéltek valahogyan.

A német villanykörtész, hentes és író csak ötöt-ötöt állít elő mindenből, adja el a másik kettőnek és tízszer olyan jól megél belőle mind a három.

Na, ez hogyan van, mert én ezt nem vágom!

Ekrü 2019.06.28. 14:48:14

@felucca02: "Lehet, hogy nem kell vennie egy garzont idős korára, mert mentes ezektől a magyar beidegződésektől, hogy mindenkinek kell egy saját luk, "-Aha ,persze.Csak éppen nyugdíjas korára az itt említett 700 eurós nyugdíjból eldöntheti ,hogy kaját vesz vagy kifizeti a kinti bérleti díjat.Esetleg élhet még a gyermekei nyakán ha hagyják.Szerinted miért jönnek haza?Gondolhatod ,hogy nem az minden vágyuk ,hogy öreg korukra távol éljenek a gyermekeiktől és az unokáiktól...

Ekrü 2019.06.28. 14:48:21

@felucca02: "Lófaszt jártál Németországban állami kórházban, mert akkor nem írogatnál ilyeneket. "-Jártam.Münchenben.Nem kívánom senkinek.De az,hogy te ezt elhiszed vagy sem,az hidegen hagy....

deppate frog 2019.06.28. 14:48:36

@Dikusz: A kerdes jogos. Szerintem az erettsegi ota nem irtam magyarul semmit, ami legalabb harom bekezdesböl all. Mar talan nem is tudok egy epkezlab szöveget összerakni, ami meg a nagyközönsegnek is szorakoztato legyen.

Amugy meg lehet, hogy csak erzelmileg tul labilis vagyok, es felek, hogy szetszednek, hogy "persze, kamu, neked könnyü.." vagy "tanulj meg magyarul, hazaarulo, mindig idegen maradsz". Vagy meg rosszabb: mi van ha nem kapnek eleg like-ot meg kommentet? :D

Ekrü 2019.06.28. 14:49:03

@Arthamyr:
"Alapvetően nincs jelentősége, hogy mit érez. "-Akkor nem értem,hogy miért bizonygattad nekem,hogy az nem keserűség hanem düh.
"Csak tudod, otthon még ennyit sem lehetne volna venni. "-A rendszerváltáskor voltam 20 éves.Az összes ismerősömnek velem együtt 35-40 éves korára lett saját lakása.Igaz,hogy dolgoztunk éjjel nappal érte.Miközben azok az ismerőseim akik kimentek külföldre még most is (50 évesen) bérlakásban laknak.
"Így a saját tapasztalataimból és életembőlkiindulva én magabiztosan és tiszta lelkiismerettel tudom javasolni mindenkinek, hogy nézzen körül Magyarországon kívül is."-Én abban a szerencsés helyzetben vagyok,hogy nagyon sokat utazom,ráadásul rengetegszer metróval,tömegközlekedéssel,hisz egy adott országot,várost,csak úgy lehet igazán megismerni.Láttam a 90-es évek,Londonját,Párizsát,Rómáját stb.Láttam ezeket a városokat napjainkban is.Elborzaszt a különbség.Azt állítani,hogy a mai Párizs,London szebb vagy különb Budapestnél az rosszindulatú hazugság.Amúgy Dublin is ezerszer szebb és tisztább a mai Londonnál.

N. Barbie 2019.06.28. 14:49:19

@Void Bunkoid: "dél-londoni külvároskában éli a magaséletet úgy, hogy hétvégente kirak egy fotót, ahogyan ücsörög a garázs méretű, de három méteres kerítéssel körbeb*szott, lebetonozott "kertben"

Mert gondolom Budapesten a fel hektaros, parkositott kert az atlag haz hozzatartozoja, ugye? Na ne vicceljunk mar.

"A fogorvoshoz hazajárás meg amúgy egy KICSIT (de csak egy kicsit) egy kategóriába sorolható a tekertórás bömössel menőzéshez"

Rengeteg angol ismerosom is Mo-ra vagy kornyezo orszagokba jar fogat csinaltatni, nem csak a szerinted menozo magyarok.
Es miert is ne tehetnek? Ha valahol valami joval olcsobb, miert ne mehetne oda? Csinaltassa meg joval dragabban csak azert, hogy te boldogabb legyel? Nevetseges.

gabors 2019.06.28. 15:08:42

@ati27: "@deppate frog: "@gabors: Ha az a cim, hogy "Hazalatogato magyarok", akkor tudom, hogy ezen a napon nem kell posztot olvasnom, "

hat ez furcsa hiszen ha valaki hazalatogato abbol nem pont az kovetkezik hogy hataratkelo magyar ? na mindegy...

vagyis a posztban es a kommentekben is nagy valoszinuseggel valami olyasmi lesz amit hataratkelok gondolnak vagy amit a hataratkelokrol masok gondolnak eleve erdekes ...

persze megertem han teged az erdekel jobban amikor a "kinti" eletrol/tapasztalatokrol irnak azzal leginkabb az a gond hogy sokkal kevesebben tudnak erdemeben hozzaszolani (bar az erdemeben itt nem szokott sokat szamitani mert mint mai is sokan pontosan tudjak hogy elnek (nyomorognak) gondolkodnak (kopkodnek) a hataron etkeltek (mar ettol valami utalatra meltoak egyesek szerint.

off topic meg akkor van ha a poszthoz erdemben nem lehet mit mondani (majdnem azt irtam ertelmesen de az lasd feljebb nem szokott gond lenni) .....

warning meg nem kell mert nem szeretem az eszt osztokat :-)

ati27 2019.06.28. 15:11:40

@svajcineger: jepp. Haver "online" vette meg. Oszt azon röhögtünk, hogyha neten, online veszed akkor 200Ft extrát kell fizetned. Un.: "Kényelmi díjat". És nem, nem a 200ft a lényeg. Hanem azért fizetsz többet, mert épp "megspórolod" az extra munkát, bürokráciát. Elmeséltem a svédeknek, hát mit ne mondjak... teli szájjal röhögtünk. Egyre többször az az érzésem, hogy sok magyar fordítva ül a lovon, közben teli szájjal üvölti: Előre!!!

cog3981 2019.06.28. 15:11:52

Uramatyam. Ez a propaganda szagu fogorvososdi... Ahogy a fenti forumtars megmagyarazta, ez matek/jozan esz es ezt nem a magyarok talaltak fel. Cegek vilageletukben optimalizaltak nezd meg az Apple mit csinal, de sok nemet nyugdijas is jon Magyarorszagra hogy a penzebol kenyelmesen megeljen.
Dan ismeros Spanyolban vett "telelot" mert ott volt olcso lakhatas. Nyaron meg visszajon Daniaba mukodtetni a lovaldajat.

gabors 2019.06.28. 15:12:59

@ati27: na ja de ez a kezeles nem volt MAGYAR !!!

Arthamyr 2019.06.28. 15:17:35

@Ekrü: "Akkor nem értem,hogy miért bizonygattad nekem,hogy az nem keserűség hanem düh." - Én nem bizonygattam semmit, leírtam, hogy _általában_ mit jelent, és hogy emberfüggő (és a valami felett érzett elkeseredettség sem feltétlenül egyenlő a keserűséggel - de nem akarok a hibádba esni, és elemezgetni/meghatározni mások érzéseit).
Leírtam, hogy nem neked kellene eldönteni, meghatározni, interpretálni olyan dolgokat, hogy ki mit érez, hogyan él, mit gondol, ráadásul úgy, hogy ez az adott illetőre nem túl hízelgő, mert az felesleges személyeskedés. Ahogyan az is, amivel jófajta tahó módjára berúgtad az ajtót (rögtön az első hozzászólásoddal).

"Láttam a 90-es évek,Londonját,Párizsát,Rómáját stb.Láttam ezeket a városokat napjainkban is." - A kutyát nem érdekel most, hogy mi volt a 90-es években, az meg végképp nem, hogy te hogyan élted meg, legalábbis amíg így tálalod. Vannak itt olyanok, akik a 90-es években születtek.
"Azt állítani,hogy a mai Párizs,London szebb vagy különb Budapestnél az rosszindulatú hazugság" - ezt itt ma ki mondta? Mikor írtak ilyet erre a blogra? Én lemaradtam róla. De ez megintcsak nem releváns. Mert egyrészt értelmetlen megállapítás, összehasonlíthatatlan dolgok ezek. London melyik részét hasonlítjuk Budapest melyik részéhez? Csak azért, mert nagyobb különbség van London tróger része és tuti része, mint London és Budapest tróger része közt. Ugyanez áll erre a kijelentésedre is: "Amúgy Dublin is ezerszer szebb és tisztább a mai Londonnál. " - Dublinban is igen sok lepukkant, mocskos, szar hely van.
Másrészt, ez más miatt is irreleváns, ugyanis ide nem azért jön az ember, mert ez a világ legszebb helye (azért senki ne jöjjön ide vagy menjen Londonba, azt máshol kell keresni), hanem azért, hogy megtömje a zsebét. Hogy egy másfajta, más léptékű üzleti kultúrában tudjon karriert, vállalkozást építeni. Hogy egy pezsgő életű multikulturális világvárosba kerüljön (ez inkább Londonra igaz, Dublinra nem mondanám, hogy világváros). Vagy nekiindul minden mindegy alapon, mert annyira szar a kiindulási helyzete. És még lehet egy csomó más oka is.

Hari Seldon 2 2019.06.28. 15:17:43

@Ekrü:
Ez sem feltételen igaz, hogy nem lehet venni lakást.
Persze kérdés hogy hol.

gabors 2019.06.28. 15:21:32

@Hello Austria blog: "10-km-re a melóhelytöl ott az Eiffel-torony, a Grand-kanyon stb," egyik helyrol sem megy haza pentekenkent de meg havonta se nagyon, csak szolok (Parizs - BP kozel 1500 km, nem lehetetlen aznap hazaerni foleg ha penteken mar nem dolgozik, Grand-kanyonrol mar nem is beszelve ahol meg en sem voltam mert eleg messze van onnan ahol en elek igaz az is usa)

Shaktee 2019.06.28. 15:23:30

@gabors: Kamala felmosta a fedélzetet Joe bacsival tegnap este.

Hálistennek..

kolbybp 2019.06.28. 15:51:35

@Tapsvihar:
Arra nem gondoltal h amikor nyuggerkent hazamegyunk - egyelore nem tervezem - akkor a nyugdijunkat is otthon fogjuk elkolteni?
Szoval azert ne kopkodj, nem ingyenelni megyunk haza - ha megyunk - hanem visszuk a kint megkeresett lovet is :)
En nyaranta hazamegyek 1 honapra es $3000 alatt - ez csak a koltopenz - nem uszom meg. Nem banom, van mibol.

N. Barbie 2019.06.28. 16:25:22

@cog3981: Pontosan. Szazezerszam elnek pl. angol nyugdijasok mas, nyilvan olcsobb europai varosokban. Spanyolba pl rengetegen. Nekem is tobb angol ismeros szuloje is.
Mert ott sokkal olcsobb az elet es az ingatlan. Egyszeru matek, nem hinnem hogy ezert ocsarolni kene barkit is.

N. Barbie 2019.06.28. 16:25:36

@Hari Seldon 2:
@Ekrü:

""Ez sem feltételen igaz, hogy nem lehet venni lakást"

Nemhogy nem feltetlenul, hanem egyaltalan nem igaz.
Nincs annyira nagy ismerosi korom itt kint, marmint magyarok, de a legtobbjuk mar a sajat ingatlanaba lakik (nyilvan onero+hitel, mint otthon is) es nem cegvezetok meg programozok. Sima munkasok gyarban, takaritok stb. Es nem putrikat vettek, hanem jellemzoen uj epitesu hazat/lakast vagy jo allapotu hasznaltat. Legtobbje nem londonban, de azert olyan is akad.

Dikusz 2019.06.28. 16:51:13

@deppate frog: Én se mindig tudok összerakni épkézláb mondatokat, és még posztót is írtam ide. .)))
Ráadásul határátkelő se vagyok...

Ami sokat számít egy-egy posztnál, az az, ha a posztot író is jelen van a kommentelők között. Akkor meg tudja védeni magát.
Nekem is mondták már, hogy kamu az, amit írtam, nem volt az, de az is igaz, hogy az nem a Határátkelőn volt, hanem egy azóta meghótt blogon (nem miattam boldogult meg).

Amúgy nem találtam még olyan blogot, ami egy idő után nem ment át csetelésbe. Nem a téma volt rossz, hanem a poszt elején mindenki elmondta a véleményét, aztán ment a beszélgetés.

Sir Galahad 2019.06.28. 17:20:23

Minden relatív. Aki egy Magyarországnál szerencsésebb múltú, gazdagabb országba költözik ki, az borzongva jön haza - aki meg nem, az nyilván nem.

gabors 2019.06.28. 18:13:23

@Shaktee: "@gabors: Kamala felmosta a fedélzetet Joe bacsival tegnap este.

Hálistennek.."

hmmm.... a gond hogy Kamal-t lemossa Trump ... amugy a gond hogy Kamala kb trump-i modon hazudott jol hangzott a buszosztatas ... csakhogy a gond hogy ez Berkeley California-ban tortent , nagy tapsvihart kapott de nem csak nem volt igaz de maga a teny is gond lesz (nem tudom erzed-e hogy miert)

Shaktee 2019.06.28. 18:29:27

@gabors: de igaza volt, Trumpot megeszi egy debaten s kikopi.

Gutsy, tough woman.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2019.06.28. 18:52:03

Én hasznosnak tartom, ha valaki kimegy szerencsét próbálni. És ha neki az a környezet jobban bejön, mert baj az, ha kint marad?

Gond akkor van, ha valaki a sikerein felbuzdulva degradálja az itthoniakat. Nyilván egy kissebségről van szó, de van ilyen és sokunknak ez nem esik jól, mert nem csupa tehetségtelen, hülye, koszos bunkó maradt itthon. És sokunknak nem kellett ahhoz külföldre mennie, hogy itthon is szépen boldoguljon, itt ahol felnőttünk, ahol az anyánk, apánk él, a gyerekkori barátaink, ahol soha nem leszünk idegenek és ahol nem akcentussal beszélünk a bolti eladóhoz.

Sokan közülünk annak idején úgy gondolták, önmagában (!) azért, hogy legyen egy számmal nagyobb házunk, kocsink nem éri meg elmenni. Más okból persze már érthető lehet. Én a részemről úgy voltam vele, hogy érdekes kihívás inkább maradni, és esetleg megmutatni mire lehet itthon rendes munkával jutni azoknak, akik különböző önigazoló szövegeket nyomnak. Nyilván ez is egy törpe minoritás, de van ilyen is.

Mindentől függetlenül büszke vagyok azokra, akik kimennek és szépen helytállnak. Sok ilyen barátom van és ezek között sok van, aki szeret hazajárni, jól érzi itt magát.

horex · http://horex.uw.hu/ 2019.06.28. 19:06:08

„Én azt kívánom a sok boldog újkülföldinek, hogy a sírhelyüket is az új hazában vásárolják meg. Nem kell visszajönni „gazdag” nyugdíjasnak, se az anyaföldbe temetkezni, jó lesz az is odakint, nem? :)”"

Baromság + irigység hogy itthon maradtál.
Jóbarátom még a Kádár rendszerben melózott K-Német majd Ny-Németben, később disszidált Ny-Németbe
Amikor nyugdijas lett hazajött és pár évig élvezte a nyugdiját.
Itt temettük el
Mi a francért ne jöhetett volna haza és temettete el magát itthon? Olcsóbb itt élni ha van pénzed és halni, , tudod!?
Marháta semmi közöd hozzá!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.28. 20:06:17

Látom azért néhány troll betévedt ide is!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.28. 20:30:33

Tirpákok miatt nem érdemes visszajönni,de a normálisakat viszont sajnálom.

_z_ 2019.06.28. 22:56:34

@Ekrü: neked mindegy mit ir az ember, mert azt kepzelsz hozza, ami neked jol esik. Nem allok neki kielemezni a valaszodat, se kedvem, se idom erre, es eddig se volt sok foganatja, nem hiszem, hogy pont most lenne.

gabors 2019.06.29. 03:41:22

@Shaktee: "Gutsy, tough woman."

evvel egyet ertek most a buszozast nem akarom kifejteni reszletesebben de a feherek tobbsege azert nyomta es fogadta el hogy a gethokkban ne keljen az iskolakra tobbet kolteni az o penzukbol.... igy inkabb importaltak 10-20% szazalek (ami kotelezo volt) blackie-t a gethobbol akiket reggel bebuszoztak a jobb feher negyedekbe iskola utan 2-3 kor meg vissza a getthokba. Igy a tovabbra is kivul tudtak tartani a feketeket a az isokolakorzetekbol MINT OTT LAKOK polgarok ... sok progressive volt ellene az ilyen felnapos integracionak es tok igazuk volt minnel tobb fekete gyereket buszoztattak annal szegregaltabbak maradtak az iskolakorzetek New York City ELSO az usa-ban pedig itt a mai napig tizezereket buszoztatnak (egy resze nem a fekete/feher dolog miatt de nagyon sok viszont igen) errol enyit...

Ami Harris-t illeti csak annyit hogy nem hiszem hogy az en eletemben lesz megegy fekete elnoke az USA-nak (nem tudom hogy fiatalabb vagy-e es mennyivel de ha igen szerintem te sem fogod megelni ....)

Ha igy kampanyolnak a demokratak meg egy par honapig, akkor Trump nemhogy nyer de nagyobb aranyban fog nyerni. (Utanna jon a fia es az elso noi elnokot is Trumpnak fogjak hivni) Ez hidd el nem tolt el orommel egy csoppet sem.

somlobodog 2019.06.29. 08:05:52

@Tapsvihar: te k*rvara el vagy tájolva. Mindenki oda megy és akkor amikor akar és amire lehetősége van. Tökmindegy hogy az másik város vagy ország. De egyébként nagy magyarkam, nem az a legjobb ha egy gazdag külföldi Magyarországra költözik nyugdijasnak? Nem a magyar állam tartja el viszont a pénzét az országban költi és még hasznot is hajt ezzel. Igaz? Miért nem az ország érdekét nézed, azt a saját személyes ellenszenved elé helyezve??

Platonica 2019.06.29. 10:05:07

@Pucumónár a kapcabetyár: Van egy par me'g, igen:-)

Perranporth tuti klassz lesz! Bar fokokkal huvosebb, mint itt, ami a beigert kanikulaban talan jobb is:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.30. 00:12:13

@Void Bunkoid: hahahahhahahhahahhahahha.
Es megegyszer hahahhahahahhahahhaha . Nem 10x keresek tobbet, mint amennyiben itt mondjuk a maganellatas kerul, hanem amikor kijottem akkor csak 4x, megkockaztatnam most mar csak 2x annyit keresnek, mitn amennyit Magyarorszagon kaphatnek. PEdig nem keresek rosszul. De a havi 300 fontos egeszsegugyi biztositas azert huzos volt, meg melle a 2100 fontos ovoda is a 2 gyereknek..... Szooval bocsika mar, de a "relative karrier" melle igenis hazajarok normalis orvoslasert, mert itt a magan sok esetben kvazi uri huncutsag.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.30. 00:19:33

@Ekrü: hogy teszik ossze? Ugyh, hogy oroksegbol, midnenfele anyamkinyjabol. ja meg bocsi el is felejtettem a geyrekek utan jaro extra hozzad vagott penzt mostanaban. Ezek nelkul mnaghyon sok embernek nicns otthon 40 eves kroara kifizetett lakas. Foleg, ha pl valas, vagy szetmenes miatt ujra is kellett kezdeni valahol idokozben.

felucca02 2019.06.30. 09:41:17

@Ekrü: Rá vagy kattanva a saját lakásra, mint a magyar élet célja.
Nem. Az élet célja nem az, hogy saját lakásod legyen, hanem az, hogy életed végéig el tudd magadat adni a globális piacon, mint ember, mint munkaerő, mint termék.
Ennek a saját lakás többször akadálya, mintsem segítője. Nem tudsz a munka után menni, nem tudsz oda menni, ahol neked pillanatnyilag jobb lenne, mert van egy kibaszott téglahalom, ami a tiéd és mindent az határoz meg.
A nyugati ember körberöhögi a magyart ezzel az öröklakás-históriával.
Pláne, amikor az áhított saját ház, lakás, ötven év múltán elkezd szétesni, körülbelül akkor, amikor a munkabírásod lecsökken, a jövedelmed lecsökken. Akkor aztán ott állsz egy halom törmelék közepén, ami egyszer a sajátod volt, mint az átlag magyar nyugdíjas.
Ez a szöveg, hogy hetven évesen még bérlakásban él, úristen, ez az átlaghülyemagyar szempontjából borzasztó, mindenki más előnynek éli meg. Faszért kellene a világon mindenkinek saját lakásban lakni, agyrém!

felucca02 2019.06.30. 09:41:17

@Ekrü:
"...láttam a 90-es évek,Londonját,Párizsát,Rómáját stb.Láttam ezeket a városokat napjainkban is.Elborzaszt a különbség.Azt állítani,hogy a mai Párizs,London szebb vagy különb Budapestnél az rosszindulatú hazugság...."

Szerintem teljességgel ép elmére vall az állítani, hogy azoknak az országoknak a fővárosai (vagy bármilyen városai), amelyek legalábbis a második világháború vége óta, eleve a magyarországinál sokkal magasabb fejlettségi szintről indulva, a marshall-segély, majd a liberális piacgazdaság zavartalan évtizedeit végigélvezve épültek-szépültek-fejlődtek, és mára körülbelül az emberileg elérhető tökéletesség határait el is érték, nos, hogy ezek a városok rosszabb helyek lennének Budapestnél.

Szerintem ne hagyd abba, rettentően jól szórakozunk!

Hiszen mit nekünk Dijon, mikor itt van Miskolc, Utrecht is elbújhat Nyíregyháza mellett, ha pedig kiejtjük e szót: Kaposvár, Siena lángbaborult arccal roskad össze.

Haver, kérlek, abba ne hagyd, nagyon szeretnénk még részesülni abból, hogy a rovargyűjteményben ide van gombostűzve egy igazi magyar, egy a kormánypropagandát tizenkét csecsből egyszerre szlopáló agyhalott, aki a siker küszöbén áll, mert mindjárt meggyőz minket arról, hogy itt élünk a létező világok legjobbikában, a migráncsmentes magyar pampán.

Mert ugye nem járok messze a valóságtól, ha azt mondom: ami téged elborzasztott fent említett városokban, az az volt, hogy láttál sötétebb bőrt és fekete hajat, hallottál némi nem latin és germán eredetű nyelvet?

felucca02 2019.06.30. 09:41:35

@Arthamyr: Egy kicsit vitatkoznék. Nem tudom, ki mit ért szép hely alatt, de London nagyon is szép, a szépségnek abban az értelmében, ahogy egy többszáz év alatt kimódolt, kicsiszolódott társadalmi, gazdasági rendszer megalkotja a maga térstruktúráját, abban minden kor elhelyezi a maga emblamatikus épületeit a középkortól máig, mindez nagyjából karcolás nélkül meg is marad, és kiegészül egy lélegzetelállító infrastruktúrával és üzemeltetési kultúrával...szóval ez igenis, nagyon szép, lélegzetelállító és impresszív.

Ugyanez igaz Hamburgra, vagy Stockholmra, Dubrovnikra, vagy akármire, mind-mind, persze nyilván a saját logikája mentén. Budapestre is, a maga igen kezdetleges, egysíkú, sérült módján.
De azért én jobban szeretem, ha valami nem kezdetleges és nem sérült, hanem gazdag és többsíkú és kiérlelt, ezért nekem London is és Párizs is és Berlin is nagyon szépek.

Arthamyr 2019.06.30. 12:34:30

@felucca02: "Az élet célja nem az, hogy saját lakásod legyen, hanem az, hogy életed végéig el tudd magadat adni a globális piacon, mint ember, mint munkaerő, mint termék." - Én meg ezzel vitatkoznék kicsit. :D De annyira nem teszem, amit a városokról írtál, ott neked adom a pontot. Mindkét esetben ugyanazért: ez egyéni preferencia, ízlés kérdése.

Van, aki nem szereti a világvárosok zsúfoltságát, több zöldre vágyik, esetleg a high tech dolgokat preferálja a Viktória korából megmaradt stílus helyett. Vagy drágának tartja ezeket a városokat. És ahogy az előnyökhöz is írtam, még lehet csomó más ok is.

Ahogy olyan is van, aki nem szeret dolgozni, és az ezzel töltött időt szeretné minimalizálni, és a lehető leghamarabb túllépni azon, hogy el kelljen magát adnia, és mások igényeit kelljen kiszolgálnia az önfenntartás érdekében. Na nekik jól jön a saját ingatlan, arról nem is beszélve, hogy mennyi bevételt hoz egy ingatlan, ha te adod ki annak, aki épp örül, hogy nem akadályozza a globális piacon való öneladásban. :) A kollégáim/ügyfeleim többsége is saját ingatlanban lakik (nem csak Írországban, hanem mindenhol), a gyerekesek közül nagyon kevés nem (ja, a család is akadály ennyi erővel, sokkal durvább, mint a saját ingatlan :)), ez vagy azt jelenti, hogy a köztük felülreprezentáltak a hülyék, vagy azt, hogy azért itt is örülnek a népek egy saját lyuknak, csak a szegényebbek nem feltétlenül engedhetik meg maguknak.

Szóval ki mit szeret, és kinek milyen lehetőségei voltak. Ha szerinted London szép, nem akarok vele vitatkozni, én igyekeztem kidomborítani egy másik előnyös oldalát, ami kompenzálná a vélt csúfságát. Ha valaki szerint még szép is, hát ott a helye, nem máshol. :)

kardio1 2019.06.30. 13:23:20

@felucca02: az élet célja nem a saját lakás, de az mégannyira sem, hogy egy eladandó termék legyen. Tévúton jársz, ha ezt látod az élet értelmének.

kardio1 2019.06.30. 13:27:04

@felucca02: az emberileg elérhető tökéletességet messze nem érte el egyik város sem (Még mielőtt : Budapest sem). És több mint valószínű, hogy nem csak Párizs változott hátrányára az utóbbi évtizedekben.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.01. 13:39:21

@felucca02: Az Szovjetúnió egyik iskolájában:
-Gyerekek!Hol kapják a legfinomabb ételeket a gyerekek?
-A Szovjetúnióban!
-Hol kapják a legjobb játékokat?
-A Szovjetúnióban!
-Miért sírsz Mása?
-Úgy szeretnék a Szovjetúnióban élni!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.07.03. 16:20:37

@_z_: "5000Ft-s megyei matrica az valahogyan 20€? Nem is ertem a negativ erzeseket :)."
Jaja, ezen nekem is leszakadt a pof@'m pár éve.4800 ft-os heti matrica, és az eurós fizetőknek huszasból nem adnak vissza.
Asztakurva, én is szívesen keresnék (találnék) ilyen jól, hogy mondjuk átlag 3 percenként 4-5 euró tiszta profitom van...
:-ooooooo
Így már tényleg megéri hazaköltözni...
:-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.07.03. 16:22:02

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Ne haragudj kérlek, de áruld már el, mi a p!cs@ ez a tigeri másztersz digrii?
:-)))))
Olyasmi lenne ez, mint a Mátra karate do?
:D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.03. 16:47:45

@geegee: Alapból Tigeri volt a nevem.
A többi a skiccpali botránya után került hozzá.
Anno a bőrön majd mindenki hozzátette a nevéhez,hogy prof. vagy Dr.. :))))
Aztán nekem megmaradt azóta is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.07.03. 17:08:15

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Aham, köszönöm, most már értem...
:D
Tényleg, a vastagbőr blog, mindjárt rá is nézek, hogy meg van_e még?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.04. 20:56:48

@geegee: Átköltöztek az átlátszóra.
Régi kommentelőgárda eltűnt.A szerzők meg családot alapítottak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása