oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. június 12. 06:30,  Élet egy dán családdal 18 komment

2019. június 12. 06:30 Határátkelő

Élet egy dán családdal

Hogyan él egy dán család, miként telnek a hétköznapok? Mire érdemes figyelnünk, ha akár hosszabb távon, akár csak rövidebben beengednek minket az otthonukba? Kay írásából kiderül.

dania_kavezo_foto_pixabay_com_kimbruhn_1.jpg

„Mindenekelőtt nem árt tudni, hogy az átlag dán családnál nem nagyon van velük együtt élő háztartási alkalmazott. A tehetősebb kisgyermekesek között akad, aki au pairt alkalmaz és viszonylag elterjedt a heti bejárónő intézménye, de a mindennapi háztartási munkákat a családtagok végzik. 

Szóval ne lepődjünk meg, ha esetleg mégis egy dán családhoz kerülünk, hogy ebből nekünk is ki kell vennünk a részünket. (Érdekesség: a statisztikák szerint a dán férfiak a legszorgosabbak a házimunka terén egész Európában.) 

Jó, ha tudunk főzni 

Nyilván a mosogatás, takarítás senkinek nem okoz leküzdhetetlen gondot, de az is előfordulhat, hogy egy-egy alkalommal nekünk kell főzni, amire azért nem árt előzetesen felkészülni. A dán családokban teljesen bevett szokás, hogy akár a gyerekek is beállnak alkalmanként egy egyszerűbb étel elkészítésébe. 

Külföldiként furcsa lehet, hogy sokszor 8-9 éves gyerekek használnak például méretes késeket. Ez azért lehetséges, mert a dán iskolában megtanítják nekik a főzés alapjait, így könnyen előfordul, hogy a munkából későn hazaérő szülők megkérik a gyerekeket, vágják fel a salátát vagy hámozzák meg a krumplit. 

Szóval ha valaki például au pairnek meg egy dán családhoz, ne lepődjön meg, ha néhanapján rá kerül a sor. 

A vacsoraasztalnál 

Az asztalnál addig nem illik megkezdeni az étkezést, amíg valaki azt nem mondja, hogy „Værsgo og spise”, ami nagyjából a magyar Jó étvágyat! szerepét tölti be. 

Sok magyar családban szokás, hogy illik mindent megenni, ami az ember tányérján van. Nincs ez másként Dániában sem, ahol az élelmiszer pazarlását kifejezetten rossz szemmel nézik. 

A tálból az utolsó falatot csak úgy illik kivenni, ha az ember előtte megkérdezi a többieket, hogy kér-e még valaki (ez mondjuk nem feltétlenül kellene, hogy dán sajátosság legyen, egyszerűen jómodor kérdése) és amikor befejeztük az étkezést, akkor nem feltétlenül ugrunk fel azonnal az asztaltól, hanem egy kicsit még maradunk beszélgetni. 

(Szemben például az Egyesült Államokkal, ahol az étkezés végeztével mindenki megy a dolgára.) 

A szellőztetés szenvedélye 

A dán otthonok jellemzően tiszták, a cipőt illik levenni, amikor az ember belép a lakásba. A házakat általában úgy tervezik, hogy minél több fényt engedjenek be és a függönyt (ha van) is meglehetősen nagyvonalúan kezelik, azaz sokszor nem húzzák be, amit magyarként azért időbe telhet megszokni. 

A dán házakat általában úgy tervezik, hogy lehetőleg minél kevesebb hőt engedjenek ki, aminek az egyik következménye, hogy nem szellőznek túl jól. Szóval ne lepődjünk meg, ha a házigazda akár a tél közepén kinyitja az ablakot vagy egyenesen kereszthuzatot csinál, így oldva meg a problémát. 

Azon sem kell megsértődni, ha megkérnek arra, hogy szellőztessük ki a szobánkat – ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy büdös(ek vagyunk). Ugyanígy gyakran teszik ki az ágyneműt szellőzni kicsit. 

A fürdőszoba és a meztelen zuhanyzás 

Sok dán fürdőszoba ablaktalan és akadnak gondok a szellőzéssel is. Sok helyen nincs fürdőkád, csak zuhany, ráadásul jellemzően régebb építésű házakban a zuhanyfej gyakran a WC felé irányul (nem árt vigyázni a WC-papírra…). 

Ami a meztelen zuhanyozást illeti, az nem otthon szokás (otthon nyilván nem fürdőruhában zuhanyozik az ember, ugye), hanem például az uszodákban, ami azért a szemérmesebb külföldieknek okozhat kényelmetlen perceket. 

Ráadásul ezt meglehetősen szigorúan veszik, mert a dán uszodákban viszonylag kevés klórt használnak, azaz a víz tisztasága nagyobb mértékben múlik a benne tempózok tisztaságán, mint mondjuk Magyarországon. 

A hírek szerint olyan is előfordult, hogy egy önkormányzat UV-fény alatt vizsgálta meg csobbanás előtt az embereket, hogy rendesen lezuhanyoztak-e. Szóval nem viccelnek. 

Dániában egyébként sem csinálnak nagy ügyet a meztelenkedésből, bár az is igaz, hogy érdekes módon az idősebbek kevésbé kényesek erre. Ne lepődjünk hát meg, ha az öltözőben a 60-70-es korosztály lazán ledob magáról mindent, a fiatalabbak között azért több a szemérmesebb. 

Alkohol és társasági élet 

A társasági életben az alkohol meglehetősen komoly szerepet játszik. A dán gyerekek közül soknak már 13 éves kora körül megengedik a sör- és borfogyasztást (nyilván csak mértékkel). 

Az elmélet az, hogy jobb, ha a szülők jelenlétében tanulják meg a felelős alkoholfogyasztást, mint ha a kortársaik társaságában. Hogy aztán ez az elv mennyire működik, az nagy kérdés… 

Közlekedés 

A szülők jellemzően nem fordítanak akkora energiát arra, hogy a gyerekeiket mindenhova autóval vigyék, mint sok más országban, erre ott van a tömegközlekedés, akár még vidéken is (van olyan vidéki iskola, ahol a buszok menetrendjéhez igazítják az órákat). 

Aztán persze ott van a kerékpár is, amit sokat használnak. Érdemes figyelni a lámpára, mert annak hiánya fájdalmasan leapaszthatja a pénztárcánkat, hiszen akár 750 koronára (ami közel 32 ezer forint!!) is büntethetnek. 

Kibeszélő 

Általánosságban azt lehet mondani, hogy a dán családok meglehetős szabadságot biztosítanak a fiataloknak, akiktől ugyanakkor felelősségteljes gondolkodást várnak el. Azaz inkább fiatal felnőtteknek, mintsem nagy gyerekeknek tekintik őket. 

Miért érdekes ez a velük élő külföldieknek? Mert ugyanez igaz rájuk is, abban az értelemben mindenképpen, hogy ha valamilyen gondunk akad, akkor beszéljünk róla, ne fojtsuk magunkba. 

A dán egy „kibeszélős” kultúra, legalábbis családon belül. Ha valami gondunk, kérdésünk van, ne zárjuk magunkba.” 

A poszt szerzője (eredetije itt) Kay Xander Mellish, aki több mint tíz évet élt Dániában és több sikeres könyv szerzője.

Ha érdekel még Dánia, hallgasd meg a Judik Balázzsal készült beszélgetést! (Itt iratkozhatsz fel a Határátkelő YouTube-oldalára!)

(Fotó: pixabay.com/kimbruhn)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6814889040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.06.12. 07:21:40

Kifejezetten bejön Dánia.

Hari Seldon 2 2019.06.12. 08:11:24

"A tehetősebb kisgyermekesek között akad, aki au pairt alkalmaz és viszonylag elterjedt a heti bejárónő intézménye, de a mindennapi háztartási munkákat a családtagok végzik.
Szóval ne lepődjünk meg, ha esetleg mégis egy dán családhoz kerülünk, hogy ebből nekünk is ki kell vennünk a részünket."

Normális dolog.

-

"A dán családokban teljesen bevett szokás, hogy akár a gyerekek is beállnak alkalmanként egy egyszerűbb étel elkészítésébe. "

Itt is normális.

-

"A dán egy „kibeszélős” kultúra, legalábbis családon belül. Ha valami gondunk, kérdésünk van, ne zárjuk magunkba.” "

Ezt a fenti kettőt úgy hívják Európában, hogy együttműködés a családban.
- Lehet, hogy Amerika egyes részein nem divat hogy a családtagok érdeklődjenek egymás ügyei iránt. De szerintem ez normális esetben mindenhol így kéne hogy működjön.

Dikusz 2019.06.12. 08:30:49

"Ami a meztelen zuhanyozást illeti, ...hanem például az uszodákban, ami azért a szemérmesebb külföldieknek okozhat kényelmetlen perceket." Miért? Itthon sem gond ez, mivel a zuhanyozók nem koedukáltak. Nem láttam még a női zuhanyozóban fürdőruhában nőket tusolni. A medencébe lépés előtti/utáni nyilvános zuhanynál gondolom a dánok se dobják le a gatyót.
A "zokniban zuhanyozni" mondást meg más tevékenységnél használják, ami még jogos is...

Dikusz 2019.06.12. 08:32:39

@Hari Seldon 2: Ezek szerintem olyan dolgok, amit nem lehet egy adott országra kihegyezni. Ez lenne valóban a normális, mindenhol van ilyen is, olyan is.

nyuszigonosz 2019.06.12. 08:33:29

A dán nem egy " kibeszélös" kultúra. Ez egy rossz fordítás.

A problémákat, meglátásokat megbeszélik, beszélnek róluk és nem kibeszélik.
A kibeszélés az mást jelent.

Hari Seldon 2 2019.06.12. 08:48:06

@nyuszigonosz:
Igen. Ezt is rosszul értelmezi a posztoló.

Csodabogár 2019.06.12. 22:07:17

Látom ez a dán téma nem jött be. Pedig a dánok, skandinávai olaszai, tudnak élni. Valamint ott lehet a legfinomabb garnélás szendvicseket enni és a sör se megvetendő.
Régen az idősebb női korosztály gyakran szivarozott, sőt pipázott is, gondolom valamikor nem lehetett kapni vagy drága volt a cigaretta. Nos akiket én láttam már biztos nem élnek. Mi jut még eszembe Dániáról? A jó utak. Remek volt átautózni Dánián.

nyuszigonosz 2019.06.12. 22:14:58

@Csodabogár: Én is csodálkozom, hogy ennyire nincs érdeklödés, de azthiszem maga a poszt mondandója nem fogott meg senkit: egy amerikai, aki rácsodálkozik Dániára, meg hát a felületes fordítása ennek.

Amúgy Dánia azon kívül, hogy nagyon drága hely, szép. Meg vannak klassz krimik is. :-)

GallaiG 2019.06.13. 08:12:05

Nem tudom, Dániában is így van-e, de mivel pár kilométerre a svéd oldalon igen, ezért szinte biztos, hogy ott is: az iskolába járáshoz az önkormányzat, "kommün", a gyerekeknek bizonyos feltételek esetén taxit biztosít. Meg van határozva, hogy ha az iskola 3-4 kilométernél messzebb van és nincs tömegközlekedés, akkor naponta oda-vissza taxi szállítja a gyerekeket az önkormányzat költségére, nem a szülőkére. Mi több, ugyanezek a szülők - mindkét házastárs - a fizetendő adójából levonhatja a gépjárműve használatának reális költségét. Mert ugyan milyen alapon jár több a közösből azoknak, akik számára a költségvetésből támogatott tömegközlekedés naponta a rendelkezésére áll. Az egészből számomra az a legmegdöbbentőbb, milyen hermetikusan zárja el a hasonló - akár követhető nyugati példákat - információkat a magyar posztkomcsi média, még 30 évvel a nyugatellenes diktatúra bukása után is.

kzolika 2019.06.13. 08:12:14

És az mennyire jellemző, hogy anyu rámászik a nevelt fiára? ;-) (Szívek királynője, Dronningen)

morph on deer 2019.06.13. 08:12:31

Meg az északabbiakhoz képest - főleg a svédekhez viszonyítva - jóval lazábbak.
Náluk például, szemben a svédekkel és norvégekkel, szabadon forgalmazzák az alkoholt, ami egy komoly vonzerő a többi skandináv ország lakói számára.

A függöny nélküli élet ott is a nyitottságot, és a “nincs eltitkolni valóm” hozzáállást jelenti. De sem ez, sem a meztelenség nem összetévesztendő a “mindent szabad” szabadossággal, mert ez nem arról szól! Ez a természetesség, és nem felhívás bármire.
Amúgy, ha “arról” van szó, akkor azt is fogod tudni, mert az egészen egyértelmű jelzés is természetes.
(Jó, ez a tapasztalat jóval a me too hisztéria előttről datálódik, szóval lehet, hogy ma már nem kap el egy dán csaj hátulról egy szórakozóhelyen, de ez megtörtént velem is - nem lány vagyok!- meg ezzel egyenértékű gesztus megtörtént pár ismerősömmel is, szóval nem népmese.
Ez amúgy csak azt jelenti, hogy a felesleges púder nem igazán nyerő arrafelé. Nincs függöny, nincs titok, nincs képmutatás, és mégis köszönik, de jól vannak!
És ehhez a legutóbbi választási eredményt még hozzá sem számoltam!

Szóval ha nem Amszterdam, akkor Koppenhága. Illik nem elfelejteni!

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2019.06.13. 08:13:26

@Csodabogár: Itt csak az UK, USA, Franciaország, Németország, esetleg Ausztrália, Új-Zéland (ld. hozzáférhetőségi heurisztika) és Shaktee off-topic spamjei tudnak felfutni, ti. másról nincs fingja az itteni illusztris törzsközönségnek, az meg hogy nézne már ki, hogy egy-egy, általuk ismeretlen vagy kevésbé ismert ország felfedezéséhez esetleg erőfeszítéseket kéne tenni (pl. olvasni a Brexiten túlmutató témákban is).

Ázsiai témáknál is nem könnyebb benyögni valami épületes farokságot / frappáns rasszistulást / eltérő kultúra feletti megrökönyödést, mint esetleg értelmes vitába bocsátkozni?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.06.13. 08:13:35

Öcsém, nem tudom, melyik országból származol, de ez, amit leírtál, az itthon is pontosan ugyanúgy igaz. Még a lámpa nélküli biciklizésért is lehet, hogy 32 ezerre büntetnek. :-), de itt rendesebben a rendőrök, általában figyelmeztetéssel elengednek.

OK, nem tanítanak főzni a suliban, ami tényleg jó dolog ott. De kb. ennyi különbséget láttam.

Snedronningen 2019.06.13. 09:33:49

Én leginkább azt látom belőle, hogy aki írta, annak nincs szeme Dániához :-) Mert itt a kis dolgokat kell észrevenni, meg egy csomó furcsaságot :-))) Amiket leírt, azok a leglényegtelenebb általánosságok.

2019.06.13. 09:41:21

@fofilozofus: "Még a lámpa nélküli biciklizésért is lehet, hogy 32 ezerre büntetnek."

Bp agglomeráció, ahol lakom, én még soha nem láttam lámpát biciklin :) és ez nem ilyen költői túlzás, hanem tényleg ismeretlen fogalom. Piros lámpánál pedig már olyan természetességgel mennek már át a bringások, mintha ott se lenne.

Almandin 2019.06.13. 11:48:39

Alapjában véve szimpatikus társadalom az alapján, amit leírtál. Biztos vannak ott is problémák azért.
Ami pl. szimpatikusabb, mint a magyar szokások, az pl. a képmutatás kerülése, szókimondás. Én is ilyen vagyok, zavar is M.o.-n a sok szőnyeg alá söprés, képmutatás. Sok ember egyszerűen képtelen megbeszélni a problémáit, mert nem tudja, hogy kell, vagy úgy nevelték, hogy a probléma említése bűn.
A másik, ami tetszik a dán szemléletben, az az, hogy a fiatalokat inkább a felnőttekhez hasonlóan kezelik, nem nagy gyerekként. Ez a magyar társadalomban régen szintén hasonló volt, ma meg már sokan a 20-22 éves felnőtteket is gyerekként kezelik (főleg a saját szüleik). Itt önállótlanságra nevelés van, alá is becsülik a kamaszok képességeit, amitől ők elbizonytalanodnak, és még önállótlanabbá válnak. Sok magyar rossz szülőnek tartja azt a társát, aki a 18 éves fiatalt már nem szolgálja ki, nem főz, mos, vasal rá, mint valami cseléd.

2019.06.22. 23:30:00

"Ez a magyar társadalomban régen szintén hasonló volt, ma meg már sokan a 20-22 éves felnőtteket is gyerekként kezelik"

Azért azt tegyük hozzá, hogy a mai gyerekek, vagy inkább fiatal felnőttek szellemileg legalább 5 évvel le vannak maradva az életkorukhoz képest. Múltkor röhögtem egy videón, a feltöltő fiatalember naívan osztotta meg, hogy micsoda szuper tudás birtokában van. Egy gyufát lufiba csomagolt, a lufit összekötözte, víz alá nyomta, majd a vízből kivéve kicsomagolva voilá: a gyufa nem ázott el, és ezt demonsrtálandó, meg is gyújtotta. Én meg szédelegtem hogy ez vicc, vagy komoly? Mert nekem már kábé 7 évesen is tiszta volt...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása