oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. május 29. 06:30,  A Tűzimádók földjén 35 komment

2019. május 29. 06:30 Határátkelő

A Tűzimádók földjén

Holdbéli sárvulkánok, elképesztő kaják és mindenhol olaj… valamint egy ország, amelyet Oroszország, Grúzia, Örményország, Törökország és Irán határol (ezért aztán mindenféle szempontból meglehetősen érdekes helyzetben van). A Tűzimádók földjének is nevezett Azerbajdzsánban járt Gábor és nem kevés érdekességet látott.

cim_228.jpg

„A Kaukázus délkeleti lejtőin, a Kaszpi-tenger partján fekszik Azerbajdzsán, a Tűzimádók földje. Azért ez a neve, mert egyértelműen a tűz határoz meg szinte mindent itt, én meg úgy döntöttem, hogy ezt az írást is a tűz koncepciója mentén építem fel. 

Ide tartoznak az olajfúrótornyok, a „magától égő” föld, a tűzimádok temploma, a tűzön készített ételek sokasága, és persze a forró éghajlat is. 

felulnezet_1.jpg

A 99%-ig muzulmán országban mintegy 2400 évig perzsa uralkodók váltogatták egymást, északról kaukázusi és török behatások érték, érintőlegesen pedig kihatottak rá a szovjet birodalom bizánci törekvései is. 

Jelenleg az olajgazdagság nyitja meg egyre szélesebbre a demokratikus diktatúra kapuit a világ előtt. Jelen írásban Bakura, Gobustanra és Qubára - tehát a keleti országrészre koncentrálok, ahová sikerült eljutnom pár nap itt tartózkodásom alatt. 

A „ki-kivel-haver-errefelé” eszmefuttatás 

Azerbajdzsán mintegy tízmillió lakosú kaukázusi ország, a lakosság fele az ország fővárosában, Bakuban (vagy ahogy a helyiek hívják, Bakiban) él. A cikkben én is az utóbbit fogom használni. 

Területét tekintve is majdnem akkora, mint Magyarország, bár érdekessége, hogy van egy exklávéja is, Nakhicevan, amit örmény és „vitatott területek” választanak el az anyaországtól. 

Tehát ha egyszerre meg akarod mindkettőt látogatni, akkor vagy egy azeri vízummal légi úton teheted mindezt, vagy földi úton több és többfajta vízum beszerzésével, és elég nagy földrajzi távolságok megtételével.

Nekem nem fért bele időben most mindkettő, de szerencsémre Nakhicevanba van járat Moszkvából is, onnan meg repcsivel át lehet ugrani Ganjába, Azerbajdzsán második legnagyobb városába, az egészet meg lehetne fűszerezni egy kis Iránnal is, és így már egy egész fasza kis körút fog belőle kikerekedni. (Moszkva - Nakhicevan - Ganja - Teherán - Moszkva). 

A lényeg, ha tudod, ki-kivel, és mi-mivel kompatibilis erre, akkor remélhetőleg nagy baj nem fog érni. Az azeriek és az örmények szinte ölik egymást, de külön-külön az oroszok barátai, az azeriek imádják a dagesztániakat, akik északon a turizmust képezik, utóbbiak viszont nem igazán szeretik az oroszokat.

modern.jpg

Az azeriek szeretik a grúzokat, az ukránokat és a magyarokat is (az örmények meg minket utálnak az azeriek miatt, de ebbe nem megyek most bele). 

Az azeriek nem szeretik, de nem is utálják az irániakat, akik viszont utálják az USA-t, és vica versa, de az irániak szeretik az oroszokat, az oroszok meg a magyarokat, és ebből az egészből azt akarom csak kihozni, hogy szuper a fent említett útitervem, egy kikötéssel: ha lehet, Irán után NE akarjak az USA-ba utazni, mert lehet, hogy nem fognak beengedni. De ez a jövő zenéje, addig meg nézzük meg, mit tartogat Baki az ideutazónak.... 

...egyből leszögezem: túl sok mindent nem. Ez egy óriási megapolisz, néha kétszer hat-nyolc-sávos autóutakkal, rettenetesen nyomuló, forróvérű autósokkal, autópályán folyton átszaladgáló gyalogosokkal, keleti mintázatú felhőkarcolókkal és rengeteg szmoggal, szürkeséggel és olajfúrótoronnyal. 

Mindez együtt elég jó kombinációt ad egy rossz városnézéshez, amit csak Heydar Alijev néhai azeri elnök képmásai dobhatnak fel. 

alijev.jpg

Persze egyszer rá lehet gerjedni egy olajfúró toronyra is, (ami kis túlzással még az óvodák kertjében is fel van állítva és kismillió van belőlük) - de többször már nem, ezt garantálom. 

Ráadásul ezeket elvileg fotózni sem lehet, de fogalmam sincs miért: én ugyan nem értek az olajfúráshoz, és ilyen eszközt se láttam még életemben, de azt látom, hogy ezek bizony a kőkorból maradtak itt. Ha túljutunk az első kultúrsokkon, akkor felkerekedhetünk, és megnézhetünk pár helyet, ami Bakiból is könnyen elérhető.

Holdbéli-sárvulkánok és sziklarajzok 

Első ilyen látnivaló a „sárvulkánok”, amelyek hegyek tetején helyezkednek el, és amelyeket bérelt autóval vagy taxival közelíthetünk meg. Tömegközlekedés nincs, kitaposott út sem, olyan, mintha ezek nem is léteznének. 

Pedig ha végigküzdöd magad az odavezető pár órás nehéz terepen, akkor csodát látsz: legalább is én még nem láttam sosem ilyet. 

Egy nagy platóra érkezel, ami olyan lehet, mint a Hold, tele szürke buckákkal, sőt, a szürke valóban ötven árnyalatával, amelyek furcsákat böffentenek, és hideg sarat lövellnek kifelé! 

Ezek egészen jól megközelíthetőek, nagyjából akkorák, mint egy ember. Felülről is jól lehet őket filmezni. 

Mivel nincs idegenvezető, sőt, senki nincs itt, ezért lövésünk nincs, hogy mi is ez az egész, de szerencsére a fotelkalandor.blog.hu oldalról megtudhatjuk: „...a kialakulásukhoz több feltétel is szükséges. A "klasszikus" iszapvulkánhoz kell a szénhidrogén, ami a föld alatt van, és elég nagy nyomású ahhoz, hogy feltörjön. Ez a metán a földfelszín felé haladva talál magának egy szeizmikus törésvonalat, amin kibukkanhat, de nem csak úgy egyszerűen - mint a Yanar Dag esetében, hanem úgy, hogy a talaj felsőbb rétegeiből vizet és homokot visz magával. Ebből lesz a sár, amin a gáz keresztülbugyborékol." Óriási élmény, csak győzd kivárni türelemmel, hogy ideérsz. 

A Gobustani sziklarajzok már sokkal jobban megközelíthetők, és bár 17 órakor bezár a létesítmény, a helyi rendőrök még 19 órakor is beengedtek minket. Csak mondd azt, hogy „Madzsarisztánból jössz”, és kalap kabát. 

A sárvulkánokkal ellentétben ezek viszont engem nem hoztak annyira lázba, ilyet sok helyen láttam már. 

barlangrajz_2.jpg

barlangrajz.jpg

Kétségkívül van azonban a helynek egy különleges feelingje, szép nagy kőtemető az egész, csend van, elképesztő kilátással a Kaszpi-tengerre, de vannak itt sziklarajzok is például a pöcsét verő ősemberrel, vadászattal, miegymással. Mivel a két attrakció nincs messze egymástól, ezért a kettőt együtt érdemes megtekinteni. Van, akinek ez, van akinek az fog bejönni. 

Atesgah és Yanar Dag, avagy a tűzimádók temploma és az „égő föld” 

A Wikipédia szerint „az Atesgah tűztemplom a zoroasztriumus istentiszteleti helye; gyakran nevezik dar-e mehr (perzsa)  vagy agijari (gudzsaráti) néven is. A tűztemplomokban nincsenek képek vagy szobrok, az egyetlen szentség egy örökké égő kis tűz, amely Ahura Mazdá (Ormazd) örök világosságát és dicsőségét hirdeti. Ezért a templomaikat tűztemplomoknak nevezik. 

A zoroasztriánus vallásban a tűz a tiszta vízzel együtt a rituális tisztaságot szimbolizálja. A hívők nem imádják istenként a tüzet, csupán úgy tekintik, mint a ragyogásnak, dicsőségnek és fényességnek a jelképét, mint Istennek a legtökéletesebb szimbólumát, mint az ő isteni fenségének legjobb és legmagasztosabb képviselőjét.

1_202.jpg

A zoroasztriánusok számára a templomban lévő rituális tűz azt a különleges helyet képviseli, ahol közvetlenül is tapasztalható Isten jelenléte. Az isteni jelenlét a tűz minden formájában, minden tiszta szívvel végzett szertartásban, valamennyi igaz teremtményében megnyilvánul, de leginkább, mint minden vallásban, a szentélyben érezhető. A megtisztult hívők itt az Isten színe előtt állnak." 

Ez a hely Bakiban található, jól megközelíthető. A baja az, hogy nem túl nagy, és rengeteg turista uralja, ami persze lerombolja a helynek a „csíjét” egy perc alatt.

2_145.JPG

Mert van neki olyan: adott egy zárt udvarban egy központi templom, benne örökké égő tűz, és semmi más, én speciel tök jó kis emberáldozatokat tudnék ideképzelni. 

Az udvar „oldalszobáiban” videovetítések, installációk vannak, érdekes az egész, sokat megtudhatunk belőle Bakiról, Azerbajdzsánról. A templomot egyébként szétbarmolták párszor korábban, mert ugye az olaj..., de mára már kezdenek rájönni, hogy az olajon túl is van élet, és pénzért lehet mutogatni szuperjó objektumokat is. 

Mindemellett a turizmus azért viszonylag friss keletű dolog errefelé, a másik objektum, amit megtekintettünk, az például abban a pillanatban vált fizetőssé, ahogy odaértünk. Yanar Dag a neve, és nem más, mint az „égő föld”. 

Az erdekesvilag.hu szerint ez egy meglehetősen egyenletesen égő hegyoldal - a felszín alatti gázszivárgásnak köszönhetően. Mivel folyamatosan szivárog a gáz, Yanar Dag tüze még soha nem aludt ki. 

Azt mondják, hogy a tűz az 1950-es években lobbant fel, amikor egy pásztor véletlenül lángra lobbantotta a szivárgó gázt. A lángok a vékony homokkő réteg nyílásain törnek elő, és akár 3 méter magasra is felcsapnak. 

Elképesztő látvány egyébként a mintegy három méter hosszú tűz, jó turistacsalogató, a környezet is nagyon „meg van szelídítve”. Az egészre rá lehet húzni egy halom mindent: tűzzel kapcsolatos bemutatókat, előadásokat, performanszokat, és persze kaját minden mennyiségben és akkor beszéljünk is egy kicsit az azeri kajáról! 

Gasztrokalandok 

A kajáik finomak. Többnyire törökös elnevezések keverednek iráni ízekkel, amelyeknek különös alfaja alakult ki az azeri földön. Az előételeik fő ütőere a szudaba hanum, ami egy friss zöld saláta zöldhagymával, uborkával, paprikával, citromos-mézes öntettel nyakon öntve. 

Ez az étel a szegény parasztok és a gazdag sahok asztalán egyaránt megtalálható - könnyű, nyárias csemege, ami a gyomornedveket üde készenlétbe helyezi az előttünk álló ételsor befogadásához. 

Emellett apró tálakban találjuk a dzsadzsikot, ami szinte teljesen megegyezik a görögök és a törökök dzadzikijével, azzal a különbséggel, hogy az azeri szakács jól megküldi kaporral és friss mentalevéllel. Ez utóbbi fűszer az azerbajdzsánok szerelme – szinte minden ételben megtalálja helyét, ami nem is rossz gondolat a rengeteg hús mellé. 

reggeli_2.JPG

Külön parádézik a padlizsán, két ételt is kapunk a török paradicsomból. Az egyik egy padlizsán sauté, a másik meg egy babahanudzs nevű étel. Az előbbi savanykás, szintén gyomor-ágyazó, a második meg puha, vajszerű, erőt adó.

Az előétel-sort egy azerbajdzsáni falusi étel zárja, a kutab, ami nem más, mint spenóttal vagy báránnyal töltött tésztatáska, frissen sütve. 

Az előételek jól leöblíthetőek az azerbajdzsánok kedvelt italával, az ayrannal (sózott, vizezett joghurt). Az előételeket követően illik enni egy tál düsbarét, ami nem más, mint az azeri népi bárányleves.

leves_3.jpg

joghurt_1.jpg

Benne apró, bárányhússal töltött tésztatáskák úsznak, rengeteg friss menta között. A zöldfűszer üdesége teljesen átveri minden érzékszervünket, amelyek így teljes önfeledt nyugalomban élvezik a zsíros lé nyeldeklését. 

Eztán jönnek a húsos tálak, amelyeket csirkesaslik, lüle kebab (darált bárányhús saslik), dolma (darált bárányhússal töltött szőlőlevél) és bademdzsan dolmaszi (darált bárányhússal töltött padlizsán) borít. 

Különösen kiemelendő a dolma, amely friss, enyhén savanykás felhangokkal, némi mentalevél sikongással egyesíti a szánkban a birka jellegzetes, komoly, megtéveszthetetlen ízét.

dolma_1.jpg

Ami még jó Kelet-Azerbajdzsánban 

Az a félsziget, amin Baki megtalálható - végül is nem olyan nagy szám. Azt gondolnád, hogy Riviéra az egész, de sajnos pont nem az, annak ellenére, hogy vannak rajta remek kis drága paloták, strandok, éttermek.

A baj az ezekkel, hogy mellettük a kőtörő, a betonozó és az autószerelő áll, keresztül-kasul futó gáz- olaj - víz- és a Jó Isten tudja még csövek hálózatával, és indokolatlanul hosszú és nagy kerítésekkel. (Ezt többször megfigyeltük Azerben: ezeknek mániájuk a kerítéses építkezés, az ipari látványok csimborasszója).

1_203.jpg

Szóval enyhén összevisszaság uralkodik. Ahhoz, hogy le tudjunk menni nyugodtan a tengerre, mi vagy száz kilométert autóztunk, ami mondjuk meg is érte, mert ez volt az út „moment of Zen”-je. A víz kristálytiszta és bársonyos, és hát persze, hogy senki nem fürdik benne.

Az azeriek egyébként barátságosak: sehol nem éreztem félelmet, vagy bizalmatlanságot irányunkban. Ja, és minden olcsó, ha azt mondom, hogy két főre az út öt nap szállással, autóbérléssel, kirándulásokkal/belépőkkel, kajával, mindennel együtt kijött kevesebb, mint 100,000 forintra / fő - úgysem fogod elhinni.

tengerpart_19.jpg

Az utolsó nap megnéztük Qubát, ami Észak-Keleten található, és amit sokan ajánlottak a figyelmünkbe. Ez már majdnem az orosz határ mellett található, és az a vicc az egészben, hogy teljesen úgy néz ki, mint Magyarország.

A kies-kopár délhez képest itt magas fák, termékeny földek találhatóak, enyhén provinciális a hangulat, megspékelve „valódi” tengerparti feelinggel (csak még nem kezdődött a szezon) - amiben jobb híján tehenek fürdenek még most. Igen, jól látták: TEHENEK! Békésen eldőlve ülnek, napoznak, és szívják magukba a sós tengeri azeri levegő illatát. Remek látvány! 

Szerintem jó Azerbajdzsán, jól éreztük magunkat, visszajönnék.” 

Ha szívesen olvasnátok még Gábortól, látogassatok el a blogjára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Azerbajdzsán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3014865654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2019.05.29. 07:03:26

elegge geoguessr erzesem van, korulneznek a streetview-n es az pont eleg is lenne

Golf2 2019.05.29. 07:52:59

demokratikus diktatúra...olyan nincs.

Csodabogár 2019.05.29. 09:50:55

Jó poszt, nekem legalább is tetszett.

Arthamyr 2019.05.29. 10:22:29

A Gábor posztjaiban az a jó, hogy megtudom belőlük, hogy az általa látogatott a helyek nem nekem valók, még ha esetleg lett volna valami kósza gondolatom, hogy meg kellene nézni. :D

Arthamyr 2019.05.29. 10:57:05

@Taxomükke (UK): A minap láttam, hogy keresnek php fejlesztőt a blog.hu-ra. Ott. Mivel először le kell fejleszteni. :)
És akkor már lehetne pl. olyan is, mint a disqus-ban, hogy ha elegen spamnak jeleznek valamit, akkor alapból nem jelenik meg (bye-bye trollok). :D

Amúgy szeretem Gábor posztjait, és nem az ő hibája, hogy a helyek olyanok, amilyenek (vagy az, hogy én olyan vagyok, amilyen).

Arthamyr 2019.05.29. 11:32:01

Amúgy ha már Baku, akkor arrafelé ott tartanak, hogy Mkhitaryan nem utazott el az EL döntőre. Nem tudom, minek kell ilyen ótvar országba rakni.
Elbaszott hely, a posztban Gábor is írt az ottani, mindent elárasztó szeretetről, bár ha a 99%-ban muzulmán igaz, az már önmagában eleget mond, jó hely nem lehet.

Balazs in the world · http://balazsintheworld.com 2019.05.29. 14:35:52

Érdekes cikk lett Gábor! Többieknek pedig érdemes a többi cikket is elolvasni tőle, szerintem abszolút izgalmas.

sörm 2019.05.29. 14:45:02

Tök izgi, nekünk abszolút tervben van Grúzia legalábbis, meglátjuk belefér-e több is. Vannak azeri és iráni barátok is, Iránban ráadásul barátainknál laknánk, izgalmas lenne belelátni az ottani hétköznapokba. Meglátjuk, idénre be vagyunk táblázva, remélem jövőre belefér.

beebite 2019.05.29. 14:50:18

Amúgy lehet Irán után USA-ba menni, csak ESTA-t nem lehet kapni. Vagyis kicsit drágábban és több trakta árán lehet vízumért folyamodni, ahogy régen. És ha az ember egy utazó, és ezt látják is, akkor semmi akadálya az USA vízumnak, akár 10 évre.

2019.05.29. 14:50:22

Nekem ez nagyon tetszik, nem vagyok egy nagy utazó, de ide egyszer még elmegyek. Értelmesek az ételek (leszámítva a borzalmas ayrant) biztonság van, tisztaság, like.

gigabursch 2019.05.29. 14:50:27

Köszönöm az útleírást.

Azon merengtem, hogy valamelyik Világjárók könyv erről a vidékről szól, de vagy 50 évvel ezelőttről.

Ha lesz rá módom, feltétlen elmegyek.

zetevar 2019.05.29. 14:50:32

Jó lenne pár szót hallani a szállások és az utak minőségéről. Elég hosszú szakaszban olvashattunk arról, hogy nép szintjén és a környező népek szintjén ki, kivel, viszont hiányoltam az azeriek kicsit pontosabb bemutatását, azon kívül, hogy bizalmasak és kedvesek és szeretik a magyaroknak. Egy-két sztorival is meg lehetett volna ez utóbbit fűszerezni.

2019.05.29. 14:50:45

@Arthamyr: Érdekes, hogy a többség (ne vedd feltétlen magadra) tapsolva ünnepli a nem éppen problémamentes multikultit és a kultúrák együtt élését valamint a tolerancia mindenek felettiségét, de ha egy tisztán muzulmán országról van szó, amely ráadásul erős kézzel irányított, tehát se szélsőségesség, se biztonsági veszély, se egyéb kockázat nincs, ha odamegy az ember, az meg rossz és tragikus és ótvar. Ha választanod kéne, hogy Londonban flangálsz éjjel három aranygyűrűvel a kezeden vagy Bakuban, te melyiket választanád?

gabors 2019.05.29. 15:41:39

Na ide sem megyek ... de meg mindig nem vilagos hogy barki is posztolot beleertve minek megy ilyen helyekre (hacsak nem informacio gyujtes az illiberalis demokracio tovabb fejlszetese ugye ben)

tipikus olaj csapdaban uszo orszag ahol egy csaladi maffia szepen atvette a hatalmat meg uj fovarost is epitenek a "keresztapa" tiszteletere ..

Mikor megy Orban meg tanulmany utra ide megint?

Trump es gyerekek is idejartak eleg surun amig csodbe nem ment a Baku-i pina torony masneven Trump Tower Baku ... donald nagyon megtetszett meg penzt is csinaltak (bocs loptak el a befektetoktol)

M. Péter 2019.05.29. 15:47:06

@Arthamyr: Mkhitaryanos pólóért is tartóztattak le szurkolókat.

Arthamyr 2019.05.29. 16:14:29

@Eugene Horse: Egyértelműen Londonban, sokszor jártam ott, teljesen rendben van, bár aranygyűrűm csak egy van és az is kicsi. Persze nem mindegy melyik részéről beszélünk. Ahol én megfordultam, ott ez nem gond, nyilván nem kerestem a no-go zónákat meg a lepukkant szegénynegyedeket.

A 99% muzulmán nem multikulti, bár én azt sem ünneplem, a viszonylag semleges, "nokulti" lenne az ideális, ahol szépen mindenki megtartja magának pl. a vallását, a szexuális preferenciáit és hasonló jellegzetességeit...
Egyébként nem csak a 99% muzulmánnal van gondom, a munkám miatt rendszeresen járok Izraelbe, az sem sokkal szimpatikusabb, de ott legalább messze nem 99% vallásos (de ott is sok a hulladék és államilag tolják a vallást), és viszonylag nyugatias részei is vannak elég sűrűn.
Akikkel érintkezek, azokat beveszi a gyomrom, ott 99% nem hardcore vallásos. Pl. az egyikük azt mondta, hogy bárhova megyünk, jön, ha nem kosher helyre megyünk. :D Amivel nekem semmi bajom, tök jó kosher éttermek vannak.

@M. Péter: Én is láttam egy videot, de a hitelességéről nem voltam meggyőződve, így nem linkeltem.

tanato 2019.05.29. 16:58:54

Hiányoltam hogy mostanában mennyira vannak jóban a volt gyarmattartójukkal Oroszországgal,mennyire beszélnek,értenek még oroszul,van e náluk jelentős visszamaradt orosz kisebbség,milyen nemzetiségűek vannak még az azerieken kívűl,mennyire mélyen muzulmánok, stb?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.05.29. 17:38:21

@beebite: Az USA-ban és több nyugati országban viszont méltányos kérésnek számít második útlevelet csináltatni, ha Iránba és Izraelbe is akarsz utazni, mert a másik ország pecsétjével mindkettő feltartóztat a határon...

@Arthamyr: Én is pont erre szoktam gondolni a posztjait olvasva.

@Eugene Horse: A multikulti és a tolerancia a nyugati kultúra liberális értéke, a muszlim államok és a világ többi része nem kér belőle.

Arthamyr 2019.05.29. 17:53:56

@Online Távmunkás: Izraelben nem pecsételnek az útlevélbe (kis kártyácskát adnak), legalábbis az utóbbi 5 évben nekem nem gányoltak bele.

Csodabogár 2019.05.29. 18:17:07

Hogy hol milyen vallás van, az engem soha nem érdekelt, de sajnos az azeri baltás gyilkos nagyon bent ragadt a fejemben.
Egyébként meg már túl öreg vagyok, hogy ilyen helyekre járjak. Gábor edzett, úgy emlékszem Moszkvában él, ahová én szintén nem mennék el soha. Mondhatnám, hogy innen keletre nem megyek, de az se lenne igaz, mert Kinába pl. elmentem.

Shaktee 2019.05.29. 18:30:37

@Arthamyr: nu..manichma havérim? :-)

beebite 2019.05.29. 18:46:03

@Online Távmunkás: Teljesen mindegy, hány útleveled van, az USA az ESTA kiadásakor nem a pecséteket nézi, és ha azt állítod az igénylési űrlapon, hogy sosem voltál Iránban, és így kapsz ESTA-t, akkor valószínüleg nem fognak vele beengedni. (Ott sem a pecséteket nézik ehhez.)
De a lényeg az, hogy ettől még be lehet lépni, csak nem ESTA-val, hanem vízummal. És másik útlevél sem kell hozzá.

Arthamyr 2019.05.29. 20:30:54

@Shaktee: Ma nisma? Én nem beszélem azt a nyelvet, főleg nem olvasom (fogalmam sincs, hogy kellene ezeket leírni). Max. ilyenek mennek, hogy "tov, toda", vagy "ken", pár szám, de ott az is jó, hogy sokan beszélnek angolul, és egész tisztességesen. Amikor a ciprusi/ír cimbivel járkálunk, akkor vannak néha gondok, de általában szokott velünk lenni helyi is.

Shaktee 2019.05.29. 20:56:01

@Arthamyr: manichma havérim = hogy vagy haver.

Nu kb itt kifuj az en héberem is :-) Bar most sok becsuszik ezt a netflix sorozatot nezve: www.netflix.com/title/81004164

Arthamyr 2019.05.29. 21:00:15

@Shaktee: Igen, ennyi megvolt nekem is (néha belehallgatok beszélgetésbe, vagy valaki felveszi a telefont, amikor velem beszél), de szerintem ez ma nisma. Tov, toda = jól, köszönöm.
Vagy angolosan ma nishma, te talán francia fonetikával (?) írhattad?

Shaktee 2019.05.29. 21:12:23

@Arthamyr: tegnap azt tanultam meg hogy a kafte az hulye picsa, bitch, lehet hogy ez jiddish nem héber
:-)

Arthamyr 2019.05.29. 21:56:36

@Shaktee: Hát passz, ritkán káromkodnak a jelenlétemben. "Szababa" meg hasonlók röpködnek inkább.

Shaktee 2019.05.29. 23:52:45

@Arthamyr: mármint a netflix sorozatból :)

almaza 2019.05.30. 09:00:28

Fel evet eltem ott, igy talan jobb ralatasom van mint a poszternek ot nap utan. Ot napra telleg jo, csak a szepet latod, jokat eszel, stb. Amugy egy brutal diktatorikus maffia allam. A szuk elit dozsol az olajbol, az atlag ember segge kilog a gatyabol; megdobbento a szegenyseg, ha Baku belvarosatol kicsit tavolabb mereszkedsz. A belvarosi buszokon elektromos jegy van, ha kijebb mesz a 20 kopejkassal utogetik az ablakot, ha le akarnak szallni. Massziv ormeny gyulolet van, mar a kisiskolasoknak mutogatjak az "azeri holocaust" kepeit a kotelezo latogatasokon a Haider Aliev Kulturalis Kozpontban. Azer volt par azeri haverom, akik imadtak a System of a Down t. Mondtam is nekik, hogy as elso koncertjuk Bakuban egyben a vilagbeke elso napja is lesz :-)

Határátkelő 2019.05.30. 09:01:19

@almaza: Nem lenne kedved írni egy posztot az ott töltött időről?

fehérfarkas 2020.01.29. 19:38:11

@Eugene Horse:

Bakuban voltam én is, és este is nagyon biztonságos.
Amire itthon a netes dolgok elolvasása után sem tudtam igazán felkészülni az az időjárás (tavasszal voltam): a szeles helyeken este szó szerint kabátban is átfagytam, a szélcsendes helyeken pedig rövidújjúban is leégtem.
Nekem egyébként maga a főváros is nagyon tetszett. A történelmi városrész is, meg a modern is. A tengerparti sétányról ne is beszéljünk. Habár Európa legdélkeletibb csücske, már majdnem Ázsia, de szerintem Európa egyik legszebb városává vált a szürke szovjet szocialista városból (bár azt a korszakot csak képekről meg vidóról láttam).

fehérfarkas 2020.01.29. 20:20:52

@Arthamyr: Az azeriek nem a wahhabita szaúdiak, ha már vallásosságról van szó. Ők török népcsoport, ráadásul azon belül is siíták. És az iráni molláhknak és ayatollahoknak nincs semmi hatásuk rájuk, mert Azerbajdzsán egy szekuláris diktatúra.
Igaz, hogy diktatúra, de vallásilag és etnikailag Európa egyik legtoleránsabb országa. Iszlám ország, de a különböző vallások évszázadok óta békében élnek egymással. Zoroasztro, hindu, keresztény, zsidó, muszlim emlékek és szent írások egymás mellett vannak kiállítva a múzeumokban. Mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását. A zoroasztro, hindu, keresztény és zsidó szentélyeket és templomokat is ugyanúgy felújítják és karbantartják mint a mecseteket. A vallási és etnikai szélsőségeseket szigorúan büntetik.

Azerbajdzsán volt az első demokratikus muszlim ország a 20. sz. elején pár évig. 1917-ben függetlenedett a cári Oroszországtól, de 1920-ban a Szovjetunió része lett (és a 2 évnyi demokráciát bezúzta).
A muszlim országok közül az elsők egyike (Egyiptommal, Török Birodalommal és Tunéziával egyetemben még a 19. sz-ban: Isztambulban első operaelőadás 1797 még a szultáni palotában, első rendes operaház 1840, Kairóban 1869, Bakuban 1889, Tuniszban 1902), ahol operák és színházak nyíltak.
Azerbajdzsánban hamarabb kaptak a nők a férfiakkal egyenlő politikai jogot mint az USÁ-ban (Azerbajdzsánban 1918-ban, USÁ-ban 1920-ban)

Jelenleg Azerbajdzsán tagja az Európa Tanácsnak (Council of Europe), amelynek minden európai ország a tagja (Fehéroroszország, Kazakhsztán és Vatikán csak megfigyelő státusszal rendelkeznek) - nem keverendő össze az Európai Tanáccsal (European Council), amelynek viszont az EU tagállamai a tagjai. Sőt, 2011-ben az azeri énekespár nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, és 2012-ben Azerbajdzsán fővárosában Bakuban rendzeték meg az Eurovíziós Dalfesztivált.

Azerbajdzsáni zsidók életét bemutató doksifilm: Jews of Azerbaijan: A Model for Muslim-Jewish Coexistence www.youtube.com/watch?v=Yci6bcH4PqQ

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása