oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. május 15. 06:30,  Anyának lenni külföldön 86 komment

2019. május 15. 06:30 Határátkelő

Anyának lenni külföldön

Külföldre költözve sok meglepetés érheti az embert, és fokozottan igaz ez, ha nemcsak magunkért, hanem gyermekünkért is felelősek vagyunk. Hét amerikai anya osztotta meg tapasztalatait a különböző kultúrákban tapasztalt szokásokról, a szülői felfogásról és a társadalom támogatásáról.

anya_csalad_rajz.jpg

Starr Session Varga (Magyarország) 

Férjével együtt 2017-ben költözött Budapestre és tavaly született meg gyermeke. Blogot vezet magyarországi tapasztalatairól Black Girl in Budapest címmel.

Jó véleménnyel van az itthoni viszonyokról. 

Különösen tetszik neki, hogy a szülők mennyire figyelnek a gyerekeikre Budapesten. Külön megemlítette a nagylelkűnek nevezett anyasági támogatási formákat és azt, hogy mennyire segítőkészek az emberek. 

„Szeretek anyának lenni Budapesten. Vannak családbarát kávézók és olyan foglalkozások, amelyekre a gyerekkel együtt lehet járni. Sok segítséget kapok vadidegenektől, hogy a babakocsival le és fel tudjak szállni a tömegközlekedésre. Amerikában sosem ajánlanak ilyen segítséget” – dicsérte a magyarokat Starr Session Varga. 

Sasha Romary (Franciaország, Szingapúr és Németország) 

Gyerekkora egy részét Párizsban töltötte, majd visszatért az Egyesült Államokba tanulni, aztán újra a francia főváros következett. Itt született meg első gyermeke. Azt mondta, hogy a párizsiak anyaságról alkotott felfogása arról szól, hogy a gyerek hogyan illeszkedik bele a szülő életmódjába, míg Amerikában minden a gyerek körül forog. 

Később Szingapúrba költözött. Itt dúla képesítést szerzett, és tanult az úgynevezett anyasági fogságról, egy ázsiai hagyományról, amely arról szól, hogy a nőknek hogyan kell pihenniük, „gyógyulniuk” a szülés utáni egy hónapban, például az étrendet is tekintve. 

Romary másik tapasztalata, hogy Szingapúrban a nagyszülők is mennyire belefolynak a gyereknevelésbe, abban az egész család részt vesz. 

Most München él a család, amely már egy második gyerekkel bővült. Németországban az tűnt fel neki, hogy a szülők mennyire megengedőek, a gyerekre bíznak sok mindent. 

Látta, hogy egy gyerek a játszótéren lógva kért segítséget az anyjától, aki azt mondta neki: látlak, minden rendben van, meg tudod oldani egyedül is. És valóban, a gyerek megoldotta, nem esett baja, le tudott mászni. 

Kate Prinsloo (Svájc) 

Kate és férje két évet élt Londonban, majd Zürichbe költöztek két lányukkal. Már öt éve élnek Svájcban, és azóta született egy kisfiuk is. 

„Sokkal nyugodtabb vagyok, kevesebb dolgot szabok meg nekik, mint ahogy Londonban vagy az USA-ban tettem. A gyerekek négyéves koruktól egyedül sétálnak az iskolába. Itt nagy hangsúly van a függetlenségen és a felelősségen. Először sokkoló volt látni ilyen kis gyerekeket az utcán egyedül” – mesélte. 

Kate meglepődött, hogy a gyerekek napközben hazamennek ebédelni: „Alig várom, hogy lássam őket ilyenkor és megbeszéljük, mi volt az iskolában. Ezekre a pillanatokra fogok emlékezni a gyerekkorukból. Szeretem, hogy ilyen figyelem van a családon itt.” 

Gabriella Lindsay (Mexikó és Antigua) 

Gabriella 2016 októberében költözött mexikói Mazatlánban férjével és három gyerekével. Úgy véli, a gyerekeket nagyon szeretik Mexikóban, ami néha egészen érdekes módon nyilvánul meg. Gyakran előfordul, hogy akár ismeretlenek felajánlják a segítségüket. 

Már Antiguán él a család, ahol hasonló támogatást tapasztalnak, mindenkitől lehet valamire számítani. 

Madeleine Nash (Új-Zéland) 

A család 2018 júniusában költözött Texasból Aucklandbe. Először meglepte, hogy mennyire bátorítják a gyerekeket arra, hogy vállaljanak kockázatot, de már maga is vallja ezt a hozzáállást. 

„A gyerekeket ösztönzik, hogy felfedezzenek, másszanak, ismerjék meg a határaikat. Sok szülőtől hallom: ha nem tudják a gyerekek felmérni a kockázatokat a játszótéren, akkor hogyan tanulnák meg ezt?” – mondta Madeleine. 

Candance Taylor (Ghána)

Candance 2012 óta él Accrában. A házaspár első gyermeke még az Egyesült Államokban született, de gyerekkora egy részét már Afrikában töltötte. 

A nő sok segítséget kapott a barátoktól, családtagoktól és már külföldiektől, így nagyra becsüli azt, amilyen családi értékeket vall a közösség. A család mára visszaköltözött Chicagóba, ahol újabb gyerekük született. 

Candance azt mondja, formálta őt anyaként az, hogy látta, Ghánában a fekete családok mennyiféleképpen nevelik a gyereküket. Másféle szemléletet adott számára ez a tapasztalat, és az így szerzett büszkeséget hazavitte magával. 

Inez Moutarde (Egyesült Arab Emírségek, Svájc) 

A két országban nagyon különböző tapasztalatokat szerzett. Az Emírségekben a gyerekeket különböző különórákra és sportolási lehetőségekre íratták be, de Svájcba költözve már nagyobb függetlenségre nevelik őket. 

„Svájcban ha a gyerekek összeverekednek, a szülők ritkán avatkoznak közbe, így a gyerekek megtanulják, hogyan intézzék el az ilyen dolgokat maguk. Bizonyos helyzetekben ez működhet. De anyaként nehéz volt ehhez hozzászoknom. Azokat az elveket kell követnem, amelyeket helyesnek tartok, még ha itt nem is ez a megszokott” – mondta. 

A különbségek mellett talált hasonlóságot is: „Egyetlen dolog állandó, és nem számít, honnan származol, milyen a vallásod, milyen nyelvet beszélsz: az, hogy az anyák szeretik a gyerekeiket és bármit megtesznek értük. Ezt látni igazán emlékezetes volt.” 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: anyaság Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7914827192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.05.15. 06:56:00

Egy nagyszülő egyáltalán ne szóljon bele az unoka nevelésébe, legfeljebb segítsen, tanácsot adjon. Azt is csak annyit, amennyit az unokák szülei kérnek.

Hááát..., hagyni, hogy a gyerekek a játszótéren összeverekedjenek, az nagyon okos dolog, mondhatom. Még "bizonyos helyzetekben" sem hagynám.

kék madár 2019.05.15. 07:20:05

ez a huffpost cikk teljesen ertelmetlen es zagyva es ezen a forditassal se lehet sokat segiteni

Hari Seldon 2 2019.05.15. 07:38:26

@Dikusz:
Ez a hagyjuk verekedni, nem tudjuk mit jelenthet. Nem ismerjük a posztoló személyiségét. Lehet, hogy a gyerekek csak összeszólalkoztak, és kicsit lökdösték egymást. - természetesen ez sem kell hagyni.
Viszont simán el tudom képzelni, hogy ami az egyik embernek az amerikai PC jegyében harcként/verekedésként van értékelve, a másiknak csak moderálni való feladat. - Tehát nem hisztérikusan odarohanni, hogy "jaj erőszak verekedés", hanem odamegy az esetleges lökdösődő gyerekhez (ez viszont mindennapos tevékenység 4 éves kor alatt) megkérdezi mi történt, mit kéne csinálni... stb...
Szóval simán lehet, hogy csak a posztóló személyisége miatt képzeljük, hogy a svájci gyerekek verekedősek.
- Példaként: a másik svájci posztoló nem tesz említést ilyen agresszióról.

Golf2 2019.05.15. 07:49:25

nagylelkűnek nevezett anyasági támogatási formák... röhej.

labirintus1 2019.05.15. 10:38:29

@Golf2: Minden nézőpont kérdése. Ő olyan országból jön, ahol egyetlen nap fizetett szülési szabadság sincs.

Ahol én élek, hogy 20 hét van és a döntő többség vissza is megy dolgozni a gyerek 6 hónapos kora előtt.

Ezekhez hasonlítva az, hogy akár 3 évig otthon lehetsz a gyerekkel elképeztően nagyvonalú.

London2009 2019.05.15. 11:40:56

@Golf2: ostoban nagylelku a magyarorszagi tamogatasi rendszer. A 3 evig otthonlevestol kezdve, az ingyenes bolcsoden, ovodan keresztul a CSOK-on at stb. Na es lam, lam, megsem szuletik tobb gyerek.

A cikkhez pedig annyit, hogy jo a kep!

2019.05.15. 11:54:33

@London2009:

Az ingyenes bölcsődével, óvodával mi a baj?

murray 2019.05.15. 12:01:33

@labirintus1: nagyvonalú?
csak arrafelé egy kereső simán eltart egy családot.

Arthamyr 2019.05.15. 12:03:13

@London2009: Az ingyenes bölcsi, ovi jó dolog (lenne?). Sőt, az ingyenes általános, középiskola is jó dolog. Az adófizetői pénzek elköltésének leghasznosabb, leghatékonyabb módja. Mondom ezt gyermektelen, az átlagosnál jóval nagyobb jövedelmű adófizetőként.

London2009 2019.05.15. 12:09:48

@Nagy kámpics: @Arthamyr: igy ertettem en is, hogy mindez resze a nagyvonalu rendszernek.
Ettol fuggetlenul en nem hiszek az ingyenes dolgokban. Az ingyenes szolgaltatasoknak sosincs becsulete. Valamennyit kellene fizetni erte. Nem annyit, hogy tonkretegye a csaladot, de annyit, hogy erezze a szulo, hogy nincs semmi ingyen. Legalabb az etkeztetesert es akkor legyen is olyan szinvonalu. Illetve az epuletek allagmegovasaert, uj jatekokert, illetve a dolgozok megfelelo fizeteseert kellene egy iskola alapot vagy hasonlot letrehozni. Bar tudom, hogy letezik maganbolcsode/ovoda/iskola stb. illetve a kulon foglalkozasokert fizetni kell. Ugyhogy talan elindult mar valami kezdemenyezes ebbe az iranyba.

Arthamyr 2019.05.15. 12:21:52

@London2009: "Ettol fuggetlenul en nem hiszek az ingyenes dolgokban. Az ingyenes szolgaltatasoknak sosincs becsulete. Valamennyit kellene fizetni erte. Nem annyit, hogy tonkretegye a csaladot, de annyit, hogy erezze a szulo, hogy nincs semmi ingyen. Legalabb az etkeztetesert es akkor legyen is olyan szinvonalu. Illetve az epuletek allagmegovasaert, uj jatekokert, illetve a dolgozok megfelelo fizeteseert kellene egy iskola alapot vagy hasonlot letrehozni." - Nem értek egyet. Ezért fizetem az adót. Ha nincs elég pénz, építsenek kevesebb stadiont, ne költsenek annyit az infrastruktúrára, az egészségügyre, lopjanak kevesebbet, vagy szedjenek több adót.
Azzal, hogy valakit a szülei rossz anyagi helyzete miatt kizárunk a minőségi oktatásból/nevelésből, nem segítjük elő a minőségi, produktív felnőtté válását.
Az meg nevetséges kijelentés, hogy ez ingyenes. Nem az. Na azért is kell oktatás és nevelés, hogy a lehető legkevesebb ember gondolja azt, hogy ez ingyenes, és ami az, annak nincs becsülete.
A magánóvoda nem jó megoldás, az sajnálatos kényszermegoldás, mert a jó megoldáshoz nincs akarat.

London2009 2019.05.15. 12:30:25

@Arthamyr: ezen el lehetne vitatkozni, mert peldaul itt vannak a gyerektelenek. Az o adojuk akkor minek megy az oktatasba? Na mindegy, nekem egy felemas rendszer lenne szimpatikus. Ez az ingyenes oktatas, kulonosen a felsooktatas, meg a szocializmus maradvanya. Az is agyrem, ami itt Angliaban megy, de szerintem a magyarorszagi felallas sem normalis. Valamit igenis fizetni kellene erte, mondom, legalabb az etkeztetest. Felhaborito amit kozetkeztetes cimen csinalnak, illetve az is, hogy milyen bert kap egy pedagogus. Azt hiszem, hogy a bolcsodei, ovodai dolgozok berezese meg rosszabb. Ugyhogy valamit csak kellene csinalni ezzel a rendszerrel, mert igy sem az igazi.
Kulonben igazad van, egy-ket stadion minusz es epulhetnenek modern bolcsik es a dolgozok is meglennenek fizetve.

2019.05.15. 12:54:00

@London2009:

"ezen el lehetne vitatkozni, mert peldaul itt vannak a gyerektelenek. Az o adojuk akkor minek megy az oktatasba?"

Ez szerintem nem egy jól átgondolt kérdés.
A társadalom kellemesebb/biztonságosabb/fejlettebb hellyé válik azzal, ha mindenki részesül oktatásban. A gyerektelenek számára is.

Ezt a kérdést pont olyan feltenned, mintha azt kérdeznéd: miért fizessen az útfenntartásért, akinek nincs autója? Minek a közvilágítás, ha egyszer én nem járok ki este? Minek a tűzoltóság, ha egyszer nálam nincs tűz?

Nem volna jobb, ha mindenki egyénileg fizetne ezért? Nyilván te meg a hasonló anyagi helyzetűek húzatnak egy aszfaltozott utat az utcájukba, és ha meggondoljuk, a rendőrség szintén felesleges marháskodás, hiszen te személyesen meg tudod fizetni a testőrt, a többiekbe meg úgyis kár.

Arthamyr 2019.05.15. 13:04:33

@London2009: "ezen el lehetne vitatkozni, mert peldaul itt vannak a gyerektelenek. Az o adojuk akkor minek megy az oktatasba?"
=>
@Nagy kámpics: "A társadalom kellemesebb/biztonságosabb/fejlettebb hellyé válik azzal, ha mindenki részesül oktatásban. A gyerektelenek számára is." - Ennyi. Rögtön az elején leírtam, hogy gyermektelen, sok adót fizető személy vagyok már elég hosszú ideje. És teljes meggyőződéssel írtam ennek ellenére, hogy a közoktatásra nem sajnálom az adómat.
A felsőoktatásról nem írtam, az kicsit más. A magas szinvonalú közép- és alapszintű oktatás azért kell, hogy kevés olyan ember legyen egy országban, aki miatt nem jó élni benne. Szóval épphogy még több pénzt kéne a közoktatásba tolni Magyarországon, sokkal többet.

Erről velem vitatkozni olyan, mintha egy pappal vitatkoznál arról, hogy van-e isten, csekély esélye van, hogy ezen az álláspontomon változtatok, fanatikus oktatás-hívő vagyok... :)

London2009 2019.05.15. 13:08:13

@Nagy kámpics: haha, valoban nem jol feltett kerdes. Viszont nekem ez problemam. Pont amiatt mert baromi sok adot fizetek. Az a celom, hogy egyszer eljussak oda, hogy vagy ne dolgozzak, vagy pedig minimalis adot kelljen fizetnem egyeb okbol. Nekem sokkal szimpatikusabb rendszer lenne egy olyan vilag, ahol baromi keves adot kell fizetni es csak alapszolgaltatasokert, ellenben azokert a szolgaltatasokert amiket igenybe veszek fizetnek privat uton. Persze kerdes, hogy mi lenne az alapszolgaltatas es mennyi lenne a minimalis ado?!? Mo-n ez az egysavos rendszer nekem tetszene, tehat kb. 20%. Ha lehetne holnap kiszallnek az eu-i rendszerbol, miutan fizetek privatot is stb. Ugyhogy itt nekem az amerikai maganbiztositasos rendszer tetszene. Egy skandinav rendszerben en megorulnek. Itt Angliaban duplan szivunk mert itt nem volt szocializmus. Tehat nincsen allami bolcsode, ovoda, sot az iskolak is ahova szivesen adnad a gyereked magan sulik es fizetosek. Tehat fizeted kemenyen az adot es tenyleg felmerul a kerdes, hogy de megis mire? No ezert foglalkoztat ez a kerdes ennyire es tartom baromira unfairnek ezt a rendszert. Ehhez a kepest a magyar rendszer egy aldas es igen nagyvonalu. Ezt gondolom vagy legalabbis remelem, hogy sokan akik otthon elnek ezt belatjak.

London2009 2019.05.15. 13:13:11

@Arthamyr: kozep es alapszintu oktatas tamogatasa rendben van. De az ovi/bolcsi szimplan gyerekfelugyelet az en meglatasomban. Na mindegy, igazabol ez lenyegtelen a kerdes szempontjabol.
Az altalanos meg a kozepiskola itt is ingyen van. Bar fizetni kell az uniformisert meg plusz foglalkoztatasokert es nem is keveset. Az igazan jo iskolak mind fizetosek persze.

2019.05.15. 13:28:39

@Arthamyr:

" A magas szinvonalú közép- és alapszintű oktatás azért kell, hogy kevés olyan ember legyen egy országban, aki miatt nem jó élni benne. "

Ezzel teljesen egyetértek, és érdekes, a szegénység csökkentése és az egyenlőség növelése (természetesen nem a plafonig, de a mostani szokásos szinthez képest) is pont ezt a hatást éri el, fura, hogy te azt nem látod issue-nak/prioritásnak.

Egyébként csak az érdekesség kedvéért mondom (@London2009: -nak is), de én éppenséggel szeretem, ha egy ország minél több szolgáltatást nyújt, és szerintem nagy rajongója lennék az alapjövedelemnek. Hát ez van. ¯\_(ツ)_/¯

London2009 2019.05.15. 13:45:28

@Nagy kámpics: isten orizz! Meg a gondolata is borzalommal tolt el. Ez az alapjovedelm ugye az, hogy mindenki kap csak ugy a letezesert mondjuk 1000 fontot havonta. Szerinted ez komolyan egy jo dolog lenne?
Szerintem a szocialista berendezkedesu allamoknak mar reg lealdozott. Nekem az lenne az idealis, ha ugy ahogy van lenne egy opt out gomb. Fizetnek 20%-t a rendorseg, tuzoltosag, igazsagszolgaltatas, infrastruktura stb. dolgokra. De oktatas, egeszsegugy, koszonom de nem kellene. Itt jelenleg most az a szar, hogy az adot is fizetem, meg a szolgaltatasert is kulon fizetnem kell. Na ez a ¯\_(ツ)_/¯.

illango pillango 2019.05.15. 13:46:30

Németországban mi 3 gyerekre: 1 óvodás, 2 általános iskolás kb. 700 eurót fizetünk havonta az ovira + napközire + kaja mind a háromnak. Nekünk például sokkal nagyobb segítség lenne, ha ezek a díjak megszűnnének, mint hogy a havi "gyerekpénzt" összegét évente 3-4 euróval megemelik.
Szerintem az alapszintű oktatásnál nem áll a "nem fizetnek érte, nincs becsülete" érv, mert egyszerűen kötelező. Nem hiszem, hogy Magyarországon, ha fizetnének érte, akkor a gyerek nagyobb örömmel menne suliba, csinálná a házi feladatot vagy enné meg a menzás kaját.

London2009 2019.05.15. 13:56:52

@illango pillango: orulj neki!
Itt 1200-1500 font per ho a bolcsode, ovoda. Nincs allami. A "GYES" 125 font per het. A "csaladi potlek" 20 font per het. Talan igy erthetobb a felhaborodasom.
"nem fizetnek érte, nincs becsülete" - Azert gondolom, hogy ez az erv all, miutan Mo-n ezt teljesen normalisnak veszik, hogy ez jar, ez ingyen van. Holott ugye semmi nincs ingyen. Igenis meg kellene jobban becsulni, hogy Mo-n tenyleg minden "jar" es nagyvonalu a rendszer.
Kar, hogy ennek ellenere nem szuletik tobb gyerek.

Arthamyr 2019.05.15. 13:59:49

@London2009: "De az ovi/bolcsi szimplan gyerekfelugyelet az en meglatasomban" - Lehet így is nézni, és ezzel sincs semmi gond szerintem: kapnak gyerekfelületet, és cserébe tudnak dolgozni és adót fizetni olyan területen, ahol produktívabbak, mint gyereket felügyelve.

De az én meglátásomban ez sokkal több, mint szimplán gyerekfelület: a gyerekeket egy közösségbe helyezi, és már itt is fontos dolgokat tanulnak meg, szoknak meg, szocializálódnak, tanulnak, kikerülnek az otthoni "burokból", egységes rendszerbe kerülnek.

London2009 2019.05.15. 14:07:15

@Arthamyr: ez de megeri nekem! Fizethetek azert egy csomot, hogy mas vigyazzon a gyerekemre es cserebe fizethetek meg tobb adot. :D
Mondom, nekem ezzel a rendszerrel itt komoly bajaim vannak, de ez van, ezt kell szeretni. Mo. ilyen szempontbol tenyleg Tunderkert. Remelem ezt sokan belatjak.

illango pillango 2019.05.15. 14:28:31

@London2009: Azért az óvoda, legalábbis a miénk, több, mint csak gyerekfelügyelet. Nálunk sincs állami (bajor), a miénk egyházi fenntartású. A gyerekek megtanulják, hogy figyeljenek egymásra, a napjuk kap egy keretet, sokat barkácsolnak (olló, ceruzatartás!), kint vannak a levegőn, játszanak más gyerekekkel, nem anyanyelvű gyerekek megtanulják a nyelvet, ezeket a dolgokat rengeteg családban nem tudnák a gyerekeknek biztosítani.

Magyarországon is gondolom ovija válogatja, mit csinálnak. De tényleg jó, hogy a szülőknek nem kell fizetniük. A londoni árak horror.

Itt az iskola állami, elvileg ingyenes. A könyveket kölcsönbe kapjuk, a munkafüzetekért, fénymásolásért, barkácsoláshoz anyagért, stb. év elején 70 eurót kellett befizetni.

Shaktee 2019.05.15. 14:33:32

@London2009: "gyerekemre"

sunyin lebabáztál? :-))

London2009 2019.05.15. 14:36:22

@illango pillango: igen, a jo ovoda ad pluszt. Anyukam, pedagoguskent nem volt jo velemennyel az ovodakrol. Sok gyerek elso osztalyban fogott eloszor ceruzat a kezebe es rajzolt mondjuk egy kort stb. Ugyhogy gondolom ezt is ovoda valogatja, hogy melyik mennyire mukodik iskolaelokeszitokent vagy sem. Itt 4 evesen bekerulnek a pre schoolba es az mar ingyenes. 3 eves kor utan pedig beszall az allam a bolcsi koltsegeibe egy minimalis osszeggel. Igazabol a "horror" a pre schoolig tart.
A bolcsode, ahova tenyleg joforman csecsemoket adnak be viszont gyerekfelugyelet.

London2009 2019.05.15. 14:37:38

@Shaktee: ez a szo, hogy lebabaztal valami ultra gaz! Igy kell beszelni a Kanadaba (nem Amerikaba) kiszakadt honfitarsainknak? :D Ejnye!

Shaktee 2019.05.15. 14:41:25

@London2009: s mi a neve a kicsikének? :P

Hari Seldon 2 2019.05.15. 14:43:02

@London2009:
Micsoda? Fizetni kell az óvodáért?!? Bölcsöde részben térítéses, de nem vészes. De az óvoda már oktatási intézménynek minősül, ezért elvileg ingyenesnek kéne lenni.

Arthamyr 2019.05.15. 14:44:07

@Nagy kámpics: A jó közoktatásnak a szegénység csökkenése és az egyenlőség növekedése is az egyik mellékterméke. _Bizonyos határig_, és kb. ez az a szint, amennyire - szerintem - az egyenlősdi kívánatos. Aztán miután felnőtt az ember, jusson oda, ahova a tehetsége, szorgalma és szerencséje eljuttatja.

Arthamyr 2019.05.15. 14:47:11

@London2009: Otthon is maradhatsz, és akkor adót sem kell fizetned addig.

Arthamyr 2019.05.15. 14:50:30

@London2009: Egyébként én nem az angol rendszerről beszélek, az szerintem sokkal szarabb, mint a magyar, ha azt is nézzük, hogy mennyi pénzt költenek rá. Kb. a magyar ár/érték arányban elég jó Európán belül, kár, hogy az ár annyira nem magas.

Azt sem mondtam, hogy rendben van, ami Magyarországon van, csak annyit, hogy az ingyen ovi/bölcsi/suli jó.

London2009 2019.05.15. 14:52:36

@Arthamyr: ahhoz tul jo melom van, hogy veszni hagyjam.
Szerintem semmi nem jo, ami ingyen van. Ehhez en tartom magam. : )

London2009 2019.05.15. 14:54:19

@Hari Seldon 2: itt nincs ugynevezett ovoda. Itt nuersery van meg 4 eves kortol bekerulnek a pre schoolba, ami mar ingyenes nagyjabol.
A reszben teriteses a legjobb megoldas a velemenyem szerint.

Arthamyr 2019.05.15. 14:56:47

@London2009: Igen, erről beszéltem, amikor azt írtam, hogy "cserébe tudnak dolgozni és adót fizetni olyan területen, ahol produktívabbak, mint gyereket felügyelve." Te sem véletlenül hanyagoltad az au-pair vonalat a karrierválasztásnál.

"Szerintem semmi nem jo, ami ingyen van." - Akkor örülhetsz, semmi sem akadályoz meg abban, hogy fizetgesd majd az 1500 fontjaidat havonta. :)

Shaktee 2019.05.15. 15:05:24

@London2009: aszittem favágo junior :-)))

Shaktee 2019.05.15. 15:08:11

@London2009: nem jártam arra..........

:DDDDDDDDDDDDD

Shaktee 2019.05.15. 15:13:02

off

www.mediaklikk.hu/m5-elo

jo kis angol angol nyelvlecke a tolmácstalan szomszedoknak :p

vagy barkinek..

On

Golf2 2019.05.15. 15:16:59

@London2009: Nem ingyenes,a kaját rendes áron megfizetettik bölcsiben oviban.Kivéve a főleg kissebbséggel mert ők cociálisan rászorultnak mondják magukat.Ez van.

somlobodog 2019.05.15. 15:50:29

@London2009: oké de akkor az adót mire fizetik??? Az egyetlen értelmes dolog otthon a "jóléti" dolgok közül az ingyen bolcsi / ovi, akkor is ha szar néha.

London2009 2019.05.15. 16:03:19

@Arthamyr: hagyjuk kerem a demagogiat!

Arthamyr 2019.05.15. 16:22:48

@London2009: Hát, nem én jöttem ilyen dolgokkal, hogy "semmi nem jo, ami ingyen van."

Elég furcsa hozzáállás egy terméket/szolgáltatást az ára alapján megítélni (még akkor is, ha az esetek jelentős részében van korreláció az ár és a minőség közt), főleg akkor, ha az ember nem a valós ára alapján teszi, csak azért, mert nem a pénztárcájából megy.
Ha pl. a magyar egészségügyből az összes pénzt áttolnák az ovikhoz, eléggé feljavulnának. :)

Arthamyr 2019.05.15. 16:23:49

@somlobodog: Az "akkor is ha szar néha" kitétellel elmondható azért egyéb szolgáltatásokról is. :)

Dikusz 2019.05.15. 16:26:06

@London2009: Tényleg nem születik több gyerek, sőt!
Az meg nem is lett számításba véve, hogy van nagyszülői GYES (vagy mifene...) is. Az pedig, hogy a nagyszülő ezt igénybe vehesse, érdekes feltételei vannak...

Dikusz 2019.05.15. 16:42:01

@Hari Seldon 2: Értem én, hogy mit mondasz, nincs ezzel bajom.
Amikor az én fiam 4 év körüli volt (alighanem a te korosztályod), akkor is előfordult. Nem gondolom, hogy hagyni kell a gyerekeket lökdösődni, kicsit sem.
Ha egy ötéves nem verekedős, akkor hiába mondom neki, hogy ne verekedjél, védd meg magad, ha bántanak, akkor azt a választ kapja a gyerektől, hogy anya miért mondod ezt, amikor én nem vagyok olyan?
Az meg eszembe sem jutott, hogy a svájci gyerekek más gyerekeknél verekedősebbek lennének.

Dikusz 2019.05.15. 16:56:16

@Nagy kámpics: @Arthamyr: @London2009:
Biztos ti is tudjátok, hogy itthon nem ingyenes a bölcsődei, óvodai, iskolai ellátás, soha nem is volt az.
Attól függött. hogy mennyit kerestek a szülők, és hány gyereket neveltek. Nem csak most, 30 évvel ezelőtt is. Arra tippelek, hogy napi 500-1000 Ft közötti összeget kell fizetni egy gyerek után a szülőnek a bölcsiben/oviban/iskolában.

gabors 2019.05.15. 17:29:58

@labirintus1: "Ezekhez hasonlítva az, hogy akár 3 évig otthon lehetsz a gyerekkel elképeztően nagyvonalú."

barhol otthon maradhatsz csak penz kerdese, (amit 3 evig kap Mo-on az semmi vagyis ott is csak penz kerdese)

gabors 2019.05.15. 17:33:03

@London2009: "Ettol fuggetlenul en nem hiszek az ingyenes dolgokban. "

ezek tobbsege csak latszatra ingyenes a szulok festenek ki a szulok viszik a WC papirt a szulok veszik mar a kretat es egyebb dolgokat is az iskolakban .... vagy legutobb a szulok veszik meg a terko-jegyet ... szoval nesze nem ingyenes de igy sem jobb

gabors 2019.05.15. 17:38:01

@London2009: " Ez az ingyenes oktatas, kulonosen a felsooktatas, meg a szocializmus maradvanya. "

Ne basszal mar !!!!! Eleg sok helyen ingyenes a felsooktatas olyan helyeken is ahol nem volt semmilyen szocializmus ha jol tudom Franciaorszag pl de tobb mas rothado nyugati orszagban is nem csak UK -van nyugaton. Meg az USA-ban is vannak kezdemenyezesek pl NY allam az allami egyetemeket egy bizonyos szintig ingyenesse tenne (valami jovedelem hatar azert van)

Golf2 2019.05.15. 17:46:29

@Shaktee: bravo cukkerberg...figyeld meg milyen hisztit vágnak majd szijgyártó kövér...

gabors 2019.05.15. 17:51:54

@illango pillango: "a miénk egyházi fenntartású"

az jo hely lehet. KB mennyit fizet az egyhaz hogy fenntarthassa azt az ovit .... ez valami nagyon uj lehet ... nem szoktak az egyhazak csak ugy fenntartani dolgokat ...

Nem veletlenul az allami es a te altalad fiztett PENZERT csak "uzemeltetik" azt az intezmenyt (jo esetben nyereseg mentesen) igy foglalkoztatva az amugy semmire nem hasznalhato papok/apacak es egyebb egyhazi figurakat ? mindekozben mentik a lelkuket is es "neveleik" az utanpotlast ... ezert nincsenek egyhazilag fenntartott utkarbantartok, szemetgyujtok, kozvilagitasok, vagy tuzoltok (rendorseget/katonasagot nem irom mert azt lehet ismet nagyon szivesen uzemeltetnek)

Shaktee 2019.05.15. 18:22:35

@Golf2: szolj ha látsz hivatalos vernyogást..

Mrs. Clayton 2019.05.15. 20:42:22

@London2009: nagyon szuper az otlet, viszont majd a rakodat probald meg maganuton kezelni, sok sikert a tuleleshez

kardio1 2019.05.15. 21:32:51

@gabors: Franciaországban az állami egyetemeken nincs tandíj, a beiratkozás kerül pénzbe, ez 200 euro körül van. A többi felsőoktatási intézmény fizetős, nem is kicsit. Van jónéhány olyan szakma, amire csak így lehet kiképződni, és nemcsak olyanok, ahol a későbbi jó fizetések lenyelhetővé teszik a pirulát. A tandíj évi 5-15000 euro ezeken a helyeken.

kardio1 2019.05.15. 21:37:30

@gabors: az egyházak valóban fenntartanak iskolákat (és kórházakat is). És ha kérdezed, mi közük van az oktatáshoz, betegápoláshoz, elég, ha csak arra gondolsz, hogy az egyház nélkül el sem indult volna az oktatás, gyógyítás a középkori Európában az antik világ összeomlása után.

Arthamyr 2019.05.15. 21:47:41

@kardio1: "az egyház nélkül el sem indult volna az oktatás, gyógyítás a középkori Európában az antik világ összeomlása után" - Ezt megint nem érzem helyes következtetésnek. Biztos nincs jelentősége annak, hogy az egyháznak akkoriban nagyon nagy hatalma volt, a tanult (sőt, írástudó) emberek jelentős része tagja volt, és az is előfordult tűzzel-vassal irtották a másképp gondolkodókat (vagy néha szimplán a riválisaikat is valamilyen ürüggyel)?

kardio1 2019.05.15. 21:59:15

@Arthamyr: persze, nyilván van összefüggés. Másfelől viszont az elesettek megsegítése a profiljába is vág (szegények taníttatása és gyógyítása ). A helyzetből adódóan pedig az egyház a társadalmi mobilitás egyik legfontosabb terepe volt, alacsony sorból származók is magasra juthattak.
Az biztos, hogy más világ volt akkoriban.

Shaktee 2019.05.15. 22:11:18

Kormányzati hírek.
Donald Tramp kijelentette, hogy Orbán Viktorban Önmagára lelt. Vityát testvérének érzi, sok közös vonást fedezett fel benne. Mindketten leszarják a nemzeti érdekeket, elsősorban hatalomra vágynak, és mindketten azt képzelik, hogy a övő nemzedéke hálás lesz majd azért a sok jóért, amit a két géniusz elkövetett.
Szóba került továbbá, a korábban bejelentett fegyver vásárlás is. Tramp érdeklődésére, hogy mégis mit szeretne a magyar honvédelem vásárolni, Viktor közölte, hogy mindegy, nem harcászatra kell. A lényeg, hogy ne kerüljön sokba, de a számlázásnál majd Habony lesz aki megmondja, hogy mennyibe is kerüljön az a néhány ócskavas. A továbbiakban, majd Habony fogja megmondani a svájci bankszámla számokat is, amire a vételár 40%.-át kéri Viktor átutalni.
A beszélgetés többi részében Orbi szórakoztatta Trampot azzal, hogy felvilágosította arról, hogy Amerikát valójában a magyarok fedezték fel, Kolombusz Kristóf nevét pontatlanul jegyezték fel, valójában Kolompár Kristóf név került elírásra. Azt is megtudta az amerikai elnök, hogy a magyarok nélkül Amerika már réges régen eltűnt volna a történelem süllyesztőjében. Donald ezen olyan jól szórakozott, hogy többször vissza kérdezett , hogy valóban Felcsút lesz Magyarország fővárosa? Szijjártó ekkor gondolt arra, hogy lehet, hogy mégsem volt jó ötlet elkísérni a főnököt erre a találkozóra.

Végeredményben a találkozó jó hangulatúnak volt mondható, mert a kínai vasútépítés, Orosz bank, paksi bővítés kérdéseire adott válaszok után Tramp azt javasolta játszanak ki hazudik nagyobbat versenyt.
Búcsúzáskor adott sajtótájékoztatón Viktor elmondta, hogy a Magyar nép 2/3.-ados többséggel felhatalmazta, hogy Nnugodtan kezelje az államkasszát saját belátása szerint, sőt kifejezetten kérték, hogy az EUs pályázati pénzeket össznemzeti érdekek miatt a fideszközeli géniuszok kezébe adja. Ő erre esküt tett, és ezt az esküt minden körülmények között megtartja.
2019 sötét középkor.

Arthamyr 2019.05.15. 22:15:14

@kardio1: Egyébként én nem különösebben ellenzem az egyházi iskolát/kórházat, de jó lenne, ha ez hívek önkéntes adományaiból történne, nem pedig az adófizetők pénzének átcsatornázásával, és egyházi pénznek való átnevezésével. Az egyházi tized korszakát már meghaladtuk. Más pénzéből sokan szívesen segítenek, főleg ha "mellékesen" magukat is fenntartják ezzel...

kardio1 2019.05.15. 22:30:20

@Arthamyr: nem minden intézmény anyagi hátterét ismerem, de azt nemrégen hallottam, hogy a BIK (Budai Irgalmasrendi Kórház), ami egy egyházi intézmény, Kardiológiáján sok, az állami kórházakban nem, vagy csak korlátozottan elérhető eszközt szereznek be alapítványi forrásokból. Ezt jó ötletnek tartom.
Az egyházi intézmények finanszírozásánál önellátást várni azért problémát, mert nincs már meg az a gazdasági háttér, amire támaszkodva ilyen, alapjában véve veszteséges tevékenységeket finanszírozni lehetne.

Arthamyr 2019.05.15. 22:45:49

@kardio1: Én semmilyen egyházi intézmény anyagi hátterét nem ismerem, nem láttam a kimutatásaikat. Azt gondolom, hogy ugyanazon alapítványi forrásokból ugyanúgy lehetne ezeket az eszközöket állami kórházakba is biztosítani. Ahogy hallottam (bár a kórházak anyagi hátterét sem nagyon ismerem, egyről tudok egy picit), ezek sem szenvednek a forrásbőségben, és nem az a legnagyobb gondjuk, hogy mit csináljanak a rájuk szakadó százmilliárdokkal. Az alapítványi források forrása sem mindegy. Nagyon nem mindegy, hogy valaki/valami az adózott jövedelméből szán erre pénzt, vagy akár akkora adókedvezményt kap érte, ami kiteszi a támogatás 80%-át.
Ha meg problémás, akkor nem kell csinálni. Na jó, ez tényleg túl szigorú, de semmiképpen sem kellene, hogy pl. egy egyházi kórházban jobb ellátásban részesüljön valaki, mint egy államiban, ugyanazon az áron, és ha jelentős részben adófizetői pénzből működnek, akkor ne válogathassanak a páciensek között vallási hovatartozás alapján. Ugyanez igaz az iskolákra is.
Az állam meg azért van, hogy elvégezze az újraelosztást, ez is a feladatai közé tartozik, felesleges ledelegálnia egyéb entitásokra (pl. egyházakra), főleg nem azokat helyzetbe hozva.

Arthamyr 2019.05.15. 22:46:58

@kardio1: Meg hát a veszteséges tevékenységeket nyereségessé kell tenni. Ha az emberek az egészségükért sem hajlandók (vagy képesek) fizetni, akkor miért fognak?

kardio1 2019.05.15. 22:51:36

@Arthamyr: nem is válogatnak vallási hovatartozás alapján, legalábbis az általam ismert helyeken.

kardio1 2019.05.15. 22:54:25

@Arthamyr: alapvetően az egészség helyreállításának nem nyereségorientáltnak kellene lennie.
Te jól kereső, fiatal, öntudatos, alapvetően nem beteg ember vagy. Az egészségügyre szorulók jó része nem ilyen.

Arthamyr 2019.05.15. 23:11:43

@kardio1: "Te jól kereső, fiatal, öntudatos, alapvetően nem beteg ember vagy" - Ebből pár nem igaz, ami meg igen, az majd elmúlik... :)

Nyereségorientált?
Ez egy nagyon drága szolgáltatás. A benne dolgozó emberek egy része nagyon magasan képzett, és indokoltan magas fizetési igényei vannak, és meg is engedhetik maguknak, hogy válogathassanak. Egyébként is nagyon emberigényes szolgáltatás (a lelkiismeretes és minőségi emberi munka pedig drága). A hozzá használt eszközök nagyon drágán állíthatóak elő, rettentő költséges a tesztelésük. Az innovatív gyógyszerek szintén rettentő drágák, de minden árába beleépítik a fejlesztés és tesztelés horribilis költségeit. Amiket mellesleg nyereségorientált cégek gyártanak, nyereségorientált tulajdonosokkal, részvényesekkel, és azért ők, mert nekik van hajlandóságuk (és gazdasági erejük) felvállalni a termékfejlesztés kockázatait. Pl. a hatóanyagok elenyésző részéből lesz eladható gyógyszer, ez olyan, mint a lottó, de ezt te szakmabeliként biztos sokkal jobban tudod.
Ha nullszaldós a dolog, akkor sem lesz lényegesen olcsóbb.
Másrészt ez nem veszteséges, mert valakinek ki kell fizetnie ezt is, ha nem, akkor nem fenntartható, és megszűnik. Te sem fogsz dolgozni egy bizonyos juttatási szint alatt, sőt, az alacsonyabban képzett egészségügyi dolgozóknak is megvan az a küszöb, ami alatt már nem fogják elvégezni a munkát.

somlobodog 2019.05.16. 06:47:27

@Mrs. Clayton: miért szted az usaban hogy kezelik a rákot ha nem maganuton?? Demagógia 1.0.... Maganuton kezelik a biztositasomert cserébe. Magyarországon meg halapenzert. Többi országot nem tudom

M. Péter 2019.05.16. 10:16:40

@somlobodog: A tipikus brit magán egészségbiztosítás nem fedezi a rák kezelését, krónikus betegségeket, sürgősségi ellátást, szülést, terhességet, meg egy csomó egyéb dolgot, hanem csak kiegészíti az NHS-t. Arra jó, hogy nem kell csípőprotézis műtétre várni, jobb szobát kap az ember, a szokványos kórházi koszt helyett Michelin-csillagos szakács által főzött ebédet szolgálnak fel. London2009 nagyot csúsztat, amikor azt írja, hogy nem szorul rá az NHS-re, mert van magánbiztosítása,

labirintus1 2019.05.16. 11:34:03

@gabors: Nem csak pénz kérdése, hanem szabályozási is.

Az USA-n kívül, ahol van fizetett szülési szabadság, ott védik a nő munkahelyét, azaz aki a szülési szabadság után visszamegy, azt vissza kell venni és nem is rughatod ki. Amerikában nincs ilyen, ha bármennyit otthon marad és nem sikerül megegyeznie a munkáltatójával, akkor ki van rúgva.

Arthamyr 2019.05.16. 12:20:11

@M. Péter: "London2009 nagyot csúsztat, amikor azt írja, hogy nem szorul rá az NHS-re, mert van magánbiztosítása" - Hol írt ilyet? Nyilván ha tudna opt-outolni, a NHS hozzájárulását + erre költött adórészét magára költve nagyon kényelmesen megoldaná. Az NHS sem teremt varázslatosan forrásokat a semmiből, csak újraelosztást végez: London2009 (és más hasonló, jobb anyagi helyzetű emberek) befizetéseinek egy részéből a szegényebbeket is ellátja, a maradékból meg ugyanúgy ellájta őt is. A privát biztosításából - amire ezen felül kell költenie (vagyis tippem szerint ez céges perk, adókedvezményt/mennyiségi kedvezményt és ki tudja még mit igénybe véve) - meg van az, amit te írtál.

M. Péter 2019.05.16. 14:12:52

@Arthamyr: Konrétan ezt írta: "Ha lehetne holnap kiszallnek az eu-i rendszerbol, miutan fizetek privatot is stb".

Arthamyr 2019.05.16. 14:26:17

@M. Péter: Igen, ez azt jelenti, hogy azt a kisebb zsák pénzt, amit beleszór, megtarthatná. A következő mondatban le is írta, hogy az amerikai rendszer tetszene neki...

kardio1 2019.05.16. 15:05:44

@Arthamyr: tudom, hogy drága, mégis azt gondolom, hogy ennek mindenki számára egyformán hozzáférhetőnek kellene lennie. Nem tudom elfogadni, hogy állami intézmények is üzemként működjenek, ahol a pénz minden szempontot felülír. Nem a minőség, hanem a mennyiség számít. A nqgy cégek anyagi érdekeltsége meg az orvoslás alapjait befolyásolja.

Pöffetegecske 2019.05.16. 15:22:19

@London2009: Tündérkert? Nézzük, a jövedelem majdnem felét elvonja az állam, majd 10 éve ugyanannyi csp- t fizet. Az ingyenes oviba te viszed a gyümölcsöt, budipapírt, rajzeszközt, függönyt, festéket a falra, évi pár napot hajszárításra, szülői pénzgyűjtésre, mint gyereknapra főzzél, süssél, küldöd a tököt, kifújt tojást, kék pólót anyámkínja. Aztán iskolában tanszerek, használható könyv, kötelező olvasmány, iskolapóló, fekete- fehér, osztkir, úszás, busz, osztpénz, pednap, évvégi aji, budipapír, szappan, szék, számítógép, papír, fénymásolás, matekszakkör, matektanár, foci, fuvar, buszt szerezzél, vakoljál, takarítsál, oldjad meg kéne jönni, vinni, megcsinálni, mert keret az nincs, lassan már az ablaknak se stb. Ott ahol most élek, na ott valóban ingyenes az oktatás. Ingyenes magyar egészségügy dettó, tündérkert aha... az én fogalmaimban nem ilyen a tündérkert.

Arthamyr 2019.05.16. 15:26:51

@kardio1: Sok helyen ez mindenki számára egyformán hozzáférhető (pedig nem mindenki egyformán járul hozzá a finanszírozásához), szóval elégedett lehetsz. Bár gondolom te azt szeretnéd, ha ez az egyforma sokkal magasabb szinten lenne, pedig már a mostanin sem képes/hajlandó mindenki belerakni a részét (és törvényileg van garantálva, hogy ne is legyen köteles). A magyar kollégáid, de még inkább az alacsonyabban képzett eü. dolgozók - akik egyébként szintén nagyon fontosak - rettenetesen alulfizetettek. Ez is annak az ára, hogy a szolgáltatás mindenki számára egyformán hozzáférhető. Meg az is, hogy az egész olyan minőségű, amilyen, bár ár-érték arányban nem vállalhatatlanul rossz.
Az extra szolgáltatás a legtöbb szocialista helyen (ahol tág közellátás van) nagyon drága a hozzáadott értékéhez képest.

somlobodog 2019.05.16. 17:14:26

@M. Péter: köszi az infót. Érdekes. Nem tudtam. Sok értelme nincs ennek. De az nhs-rol még jót soha nem olvastam.

gabors 2019.05.17. 18:08:06

@kardio1: "@Arthamyr: nem is válogatnak vallási hovatartozás alapján, legalábbis az általam ismert helyeken.""

hat nem tudom rokonom az egyik jobb nevu "kereszteny" korhazba ment dolgozni kezdokent es tobb kerdes is volt a felveteli beszelgetesen hogy ugyan milyen vallasu is? es jar-e rendszeresen templomba hova ? stb ... szoval DE igen valogatnak es meg is kerdezik (pedig tilos) a vallasi hovatartozast. Azt nem tudom hogy emiatt van akit esetleg nem vesznek fel de ha nem minek kerdezik meg ???

gabors 2019.05.17. 18:23:13

@labirintus1: "Amerikában nincs ilyen, ha bármennyit otthon marad és nem sikerül megegyeznie a munkáltatójával, akkor ki van rúgva."

Valoban az allam (itt pontosabban a szovetsegi allamot ertem) nem szol bele valoban nincs szovetsegi torveny fizetett szabadsagra igy szulesire sem... DE vannak allamok ahol egy adott letszam felett az adott munkaltato koteles fizetett szabadsagot is biztositani beleertve a szulesit (nem sok de van ilyen). Ezen kivul meg eleg sok munkaltato "onkentesen" biztosit fizetett szulesi szabadsagot. Ahol dolgozom ott most eppen 16 hetet kap az anyuka az apuka pedig ha jol emlekszem kap 4 hetet vagyis 20 napot amit a gyerek elso szuletesnapjaig kell felhasznalni szabadon mint extra fizetett szabadsag. Ja es ezalatt a szulesi szabadsag alatt meg akkor sem jar le a szerzodese ha eppen rogizetett ideju lenne meghosszabitjak a szulesi szabadsag vegeig. (marad allasban, jar biztositas stb)

Szoval kar olyat irni hogy nincs ilyen az USA-ban, de van csak nem "jar" tovenyileg mindenkinek barhol.

labirintus1 2019.05.21. 14:47:28

@gabors: Kicsit jobban utána néztem a neten, ahol azt írják, hogy mindössze az állásban lévő szülő nők 12%-a kap egyáltalán valamennyi fizetett szülési szabadságot. És a keveset keresőknek mindőssze 5%-a kap.

És emellett vannak ugye azok a nők, akik úgy szülnek, hogy előtte nem voltak állásban. Pl. a 3 év alatti gyereket nevelőknek csak 55%-a volt állásban.

www.upcounsel.com/average-maternity-leave

Ebből nekem az jön le, hogy nem igazán vannak olyan munkáltatók, akik önkéntesen fizetnek, mert a szülő nők töredéke kap csak fizetett szabadságot.

A pontos arányt azért nem tudom megmondani, mert nem találtam arra adatot, hogy a gyerek születésének pillanatában az anyák hány %-a volt állásban. De ha a teljes női lakosság aktivitási rátáját vesszük, ami nyilván nem pontos, de jobb mint a semmi, akkor kb. a nők 8%-a kap fizetett szülési szabadságot.

Tehát a te példád nem igazán releváns, mert a nők kb. 90%-át nem érinti.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása