oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. május 12. 08:34,  A szabadság dán receptje 78 komment

2019. május 12. 08:34 Határátkelő

A szabadság dán receptje

Balázs friss egyetemistaként került Dániába, ahol nem csak az egyetemet végezte el, hanem dolgozni is kezdett. Arról beszélgettem vele, hogy a dánok tényleg a világ legboldogabb népei között vannak-e, megszokható-e az ottani időjárás és egy diákcsereprogram révén milyen volt a sanghaji felhőkarcolók között járni.

judik_balazs_cim_1.jpg

Balázs hat éve döntött úgy, hogy Dániában folytatná a BME-n megkezdett tanulmányait. Magyarországon még csak pár hete van (egy kisebb világkörüli út végeztével), így adódott a kérdés, milyen változásokat lát a környezetében. 

„Érden végigmentünk az utcán autóval, az utak fel vannak újítva, új épületek vannak, buszmegállók, cukrászda – ezek a legszembetűnőbb változások. A fiatalok között sokan keresik az utukat, a szüleim-nagyszüleim korosztályai pedig kicsit borúsabban látják a jelent, mint mi” – mondta. 

Visszatérve a hat évvel ezelőtt történtekre, Dánia úgy jött szóba az életében, hogy egyrészt ingyenes az oktatás, másrészt volt egy barátja, akinek a korábbi barátnője dán volt, így némileg ismerte az országot. 

„Az egész nagyon letisztultnak tűnt. Érkezéskor elképesztő szabadságérzésem lett. Leszálltunk Koppenhágában, felszálltunk az északi Aarhusba tartó vonatra. Érdekes volt látni, hogy minden mennyire tiszta, mennyire igényes, milyen sokan bicikliznek – és hogy mennyire rossz az idő, pedig augusztus volt…” – mesélte az első kultúrsokkról. 

Az egyetem más volt, mint a magyarországi, kisebb, 30 fős osztályokkal dolgoztak, rengeteg volt a gyakorlati és a csoportmunka, maga az oktatás pedig sokkal inkább gyakorlatorientált volt – az egész a felépítésében sokkal inkább hasonlított egy magyar középiskolára. 

Dolgoznia is kellett, hiszen az ösztöndíj egyik feltétele, hogy legalább havi 43 órát kell dolgozni mellette. Balázsék 2013 augusztusában mentek ki, ősztől mosogatóként dolgozott egy belvárosi étteremben. Ezt az állását egyébként az egyetem végéig meg is tartotta. 

Tényleg boldogok a dánok? 

„Több szempontból félre van értelmezve ez a „ki a legboldogabb”-kérdés. A dánok alapvetően nem szeretnek elégedetlenkedni. Elég jól megy a gazdaság, mindenki meg tudja venni a házát, az autóját, van biztos munkahelye (és ha nem lenne, akkor is van mire támaszkodni). Ha megkérdeznek egy dánt, hogy boldog-e, akkor ezekre koncentrál, és azt mondja, igen, boldog vagyok” – mesélte Balázs. 

„Azt sem szabad elfelejteni, hogy a skandináv országok éllovasok az antidepresszánsok szedésében, ami némileg ellentmondani látszik annak, hogy ők a legboldogabbak. Nem akarom megfejteni ezt, mindenesetre a felszínen azt lehet látni, hogy mosolygósak és elégedettek” – tette hozzá. 

Időjárás 

„Az időjárást el lehet fogadni, de nem lehet megszokni, nekem 5-6 év alatt sem sikerült. Amikor a nap reggel 9-kor kel és délután 4-5 óra környékén lemegy, akkor az, aki dolgozik, egyfolytában sötétben van. Ehhez nagyon nehéz hozzászokni. 

Az időjárást nem lehet megváltoztatni, de a hozzáállást igen. Éppen ezért a dánok többsége rengeteg időt tölt a szabadidejében a barátaival, családjával. Ez lehet a kulcs: annak ellenére, hogy sötét van, nem egyedül, otthon kell ülni mondjuk egy filmet nézve, hanem elmenni és meginni egy kávét, sötétben, hóban is menni” – mondta Balázs. 

Mint a Gyűrűk ura 

Arra a kérdésre, hogy mennyit változott, azt mondta, hogy szerinte rengeteget – voltaképpen Dániában lett felnőtt. 

„A világot körbejárni, embereket, kultúrákat megismerni kicsit olyan, mint a Gyűrűk urában a gyűrű hordozása. Megvan az a hátránya is, hogy ha valaki 6-7 év után vissza akar illeszkedni egy magyarországi közösségbe, ahol esetleg viszonylag kevesen éltek külföldön, vagy jártak akár Európán kívül, akkor nagyon nehéz a világnézetét, a gondolkodásmódját elfogadtatni, illetve azt érezni, hogy ő is része ennek a társadalomnak” – vélte, hozzátéve, hogy ő mindenképpen szeretne egy nap végleg visszatérni Magyarországra. 

Elengedett tárgyak 

Balázs szerint komoly szűrő, ha az ember külföldre költözik, ő például nagyon sok tárgyat elengedett. A szűrés igaz az emberek szempontjából is, hiszen a kapcsolatok közül azok maradnak meg, melyekbe mindkét fél tesz energiát. 

„Hamar megtapasztaljuk mindannyian, hogy sok, barátságnak gondolt kapcsolat elmúlik, ugyanakkor sok meg is marad, ha mind a ketten teszünk érte. Azok a kapcsolatok, melyeket szerettem volna, hogy megmaradjanak, azok meg is maradtak” – mondta. 

Balázs egyetem után egy dán szoftvercégnél kezdett dolgozni, akiknek nagyon hálás volt azért, mert hittek benne: „Nagyon sokat tanultam, az is igaz, hogy nagyon keményen dolgoztam, mert vissza akartam volna nekik adni, hogy friss diplomás kelet-európaiként, aki nem is beszélt tökéletesen dánul, lehetőséget adtak”. 

A munkahelyi ismeretségekkel, barátságokkal sem volt problémája, annak ellenére sem, hogy a dánok nagyon visszafogottak, nem könnyű mély barátságokat kiépíteni. 

Segített ugyanakkor az, hogy a családos kollégáknak sem nagyon volt idejük a munkahelyen kívüli társasági életre, így ő közel egy év alatt nagyon sok barátot szerezett cégen belül, eljártak vadászni, tollasozni, néha esetleg pubba, rendezvényekre.

Aztán jött egy világ körüli út… de erről majd a folytatásban. Addig is hallgassátok meg a podcastot, amiben szóba került még sok egyéb mellett egy kínai ösztöndíj, az ott szerzett élmények, kiderül az is, mikortól tekintik felnőttnek az ázsiai országban a fiatalokat és milyen volt az élet Sanghajban. (Blogját egyébként itt találhatjátok.)

Itt iratkozhatsz fel a Határátkelő YouTube-csatornájára. Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast portré Dánia Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6514821370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takarék-láng 2019.05.12. 11:38:48

"Elég jól megy a gazdaság, mindenki meg tudja venni a házát, az autóját, van biztos munkahelye (és ha nem lenne, akkor is van mire támaszkodni)."

- otthon is tul sok a szocialis segely, tobb ember lakik sajat otthonban, mint Daniaban, es az autok atlageletkora is alacsonyabb.
De ettol fuggne a boldogsag?

"Azt sem szabad elfelejteni, hogy a skandináv országok éllovasok az antidepresszánsok szedésében, ami némileg ellentmondani látszik annak, hogy ők a legboldogabbak."

- az alkoholfogyasztasban is elenjarnak, ideje lenne a boldogsagukrol szolo mitoszt helyett a tenyeknek megfeleloen tajekoztatni.

Meg a magyar nepmesek vegen talalhato mondatot ideznem: Aki nem hiszi, jarjon utana.

Taxomükke (UK) 2019.05.12. 12:01:55

Kegyetlen, rideg, embertelen világ.
Ráadásul órákat kell várni a kajára az étteremben.

Hari Seldon 2 2019.05.12. 12:40:05

@Taxomükke (UK):
Sőt, "Északi Robotemberek" világa... :-)

Shanarey 2019.05.12. 14:17:26

Akinek nincs jobb dolga, mint az időjárás negatívumain töprengeni, annak kell is az antidepresszáns. Aki erre nem ér rá, annak nem kell, ez ilyen egyszerű.

nyuszigonosz 2019.05.12. 14:28:25

Dánia: két tenger közötti ország és vannak csodás kilométer-hosszú homokos strandjai, nyáron tömve, mivel ott is meleg van.
Meg százféle viking néznivaló, a vikinghajótól a viking múzeumig, meg vikinget is lehet alakítani egy egy szezonban.

Szerintem azt a sok antidepresszánst is az szedi , aki akárhol szedné, nem Dánia vagy idöjárás függö dolog.

2019.05.12. 15:33:59

@Shanarey:

"Aki erre nem ér rá, annak nem kell, ez ilyen egyszerű."

Nem igazán. Már beszélgettünk erről korábban. Ez pont olyan, mintha azt mondanád, az lesz asztmás/rövidlátó/allergiás, akinek van rá ideje.

Te nem érsz rá, ergo neked nincs is. Közegészségügyi probléma megoldva.

gabors 2019.05.12. 15:40:43

@takarék-láng: "- az alkoholfogyasztasban is elenjarnak, ideje lenne a boldogsagukrol szolo mitoszt helyett a tenyeknek megfeleloen tajekoztatni."

mar megint ez hallhatatlan baromsag ... nincs egy skandinav orszag sem az elso 10-ben ... (bar van sok lista ez egy 2018-as )
elso 10

Moldova (17.4 liters per capita over 15+ years)
Belarus (17.1)
Lithuania (16.2)
Russia (14.5)
Czech Republic (14.1)
Romania (12.9)
Serbia (12.9)
Australia (12.6)
Portugal (12.5)
Slovakia (12.5)

de van benne boven Kelet Europa meg balkan

A Finnek az "elsok" de oket a Magyarok is megelozik a Danok joval kesobb jonnek ...

Shanarey 2019.05.12. 15:56:07

@Nagy kámpics:

Akinek a megélhetés is probléma, avagy egyéb más problémái akadnak, az nem ér rá depressziósnak lenni. Cáfolj meg nyugodtan, de úgy hogy beleférjen az a bizonyos skandináviai antidepresszáns szedés is, hiszen az átlag skandinávnak, nem igazán vannak megélhetési, avagy lakhatási problémáik.

takarék-láng 2019.05.12. 16:29:20

@gabors: igen, tenyleg nincsenek benne a statisztikakban, mert atjarnak a hataron tulra alkoholert, pl a danok Nemetorszagba.

Aki nem hiszi, jarjon utana.

"de van benne boven Kelet Europa meg balkan ."
- Az altalad berakott 10es listaban mindossze egy kelet-europai es szinten egy balkani orszag van.

2019.05.12. 17:19:11

@Shanarey:

"Akinek a megélhetés is probléma, avagy egyéb más problémái akadnak, az nem ér rá depressziósnak lenni. "

Miért, rövidlátónak lenni ráér? Miért pont ezt a betegséget látod kapcsolódni a szabadidővel?

Ha a szabadidőn múlna, a még maradék gyűjötgető, vadászó törzsek bazi depressziósak lennének, lévén hozzánk képest alig dolgoznak.

Éppenséggel fordítva van: a túl sok munka növeli a depresszió kockázatát. Napi 11+ óra munka 2,5x-ezi a depresszió esélyét azokhoz képest, akik csak 8 órát dolgoznak. (Ez pont egy UK-beli felmérés: www.nursingtimes.net/roles/mental-health-nurses/working-long-hours-linked-to-depression/5040988.article )
Ha hétvégén is dolgozol, az is növeli.

Az elsővilágbeli ember feltehetően nem azért depressziós, mert ráér (hiszen egyáltalán nem ér rá), hanem mert úgy szerveződik az élete, hogy elidegenített, mesterséges környezetbeli, szemétkaja-zabáló, monoton, értelmetlen és üres.

Shanarey 2019.05.12. 17:32:20

@Nagy kámpics:

Aha, és az átlag skandináv, 11+órát dolgozik?

Shanarey 2019.05.12. 17:34:29

@Nagy kámpics:

Félreértés, ne essék, én nem azt mondom hogy nincs depresszió, nekem a mértékkel van a bajom, vagyis hogy manapság ez is egyfajta divat.

Taxomükke (UK) 2019.05.12. 17:59:25

@takarék-láng: "Az altalad berakott 10es listaban mindossze egy kelet-europai es szinten egy balkani orszag van."
Latom, a tenyek abszolut hidegen hagynak teged. Nem most eloszor.

2019.05.12. 17:59:30

@Shanarey:

"Aha, és az átlag skandináv, 11+órát dolgozik?"

Ez mennyiben releváns?

Te azt sugalltad, az depressziós, aki nagyon ráér.
Mutattam a tanulmányt, hogy ha már van összefüggés, akkor pont fordítva.

"vagyis hogy manapság ez is egyfajta divat"

Igen, gondolom.
De a nyugati ember élete rohamléptekkel egyre szarabb.

Mondok egy példát. Viszonylag közhely már, hogy amikor például kutyát veszünk, figyelembe vegyük, hogy azt a kutyát nem háztáji moslékkal kell etetni, gondoskodni kell a testmozgásáról, a megfelelő impulzusokról, szocializálni kell satöbbi.

Mindezt teljesen triviálisnak gondoljuk, amikor kutyákról beszélünk.

Amikor saját magunkról vagy a gyerekeinkről van szó, mindezt hirtelen elfelejtjük. Mi magunk háztáji moslékot eszünk, mindenki dagadt, nem járunk szabad levegőre, természetellenes pózban üldögélünk egész nap, a napfény helyett mesterséges fény ér minket, ilyesmi.

Úgy szervezzük az életünket, hogy az emberi kapcsolataink széthullanak, a munkánk el van idegenítve mindenféle tartalomtól és értelemtől. Ha eljutunk a vágyott életszínvonalig, mindezt csak fokozzuk: veszünk egy bazi nagy házat másoktól minél távolabb, húzunk egy nagy sövényt köré, hogy még csak ne is kelljen látni/hallani a többi embert. Családi kapcsolataink, barátaink, érzelmi kielégítettségünk nincsen.

Érdemes rákeresni/-ned, a nyugati emberek (és főleg a fiatalok) mekkora része érzi magát magányosnak például. Hány barátjuk van, vagy mekkora részét hagyták el a szülei, vagy mekkora részük hagyta ott a saját gyerekét valahol. Egyszerűen természetellenes. Ha a kutyánkat így tartanánk, garantáltan lelkibeteg lenne baromi gyorsan.

_Ez_ az oka annak, hogy a depresszió civilizációs vívmány, és nem az, hogy túlságosan jó dolgunk van. Egyáltalán nincs jó dolgunk. Az életünk, írom még egyszer, üres és értelmetlen, és éppenséggel túlságosan is sokat dolgozunk, eszetlenül, természetellenesen sokat.

2019.05.12. 18:16:23

@Nagy kámpics:

Te gyermek, az Azorin mennyire depressziósak az emberek? :-)))

nyuszigonosz 2019.05.12. 18:54:01

@Nagy kámpics: Valahol ott kezdtük ezt a depresszió dolgot, hogy a mai dániai posztban az volt:

"„Azt sem szabad elfelejteni, hogy a skandináv országok éllovasok az antidepresszánsok szedésében, ami némileg ellentmondani látszik annak, hogy ők a legboldogabbak. Nem akarom megfejteni ezt, mindenesetre a felszínen azt lehet látni, hogy mosolygósak és elégedettek” – tette hozzá. "

- továbbá az idöjárás: sötét, hideg..

Senki nem írt ma olyat, hogy nem létezik a depresszió mint tényleges és komoly betegség. Éppen elég baj az azoknak, akik tényleg betegek, söt a családtagjaiknak sem egyszerü, söt.

És nem ök azok, akik elsösorban pl. társaságban " én depresszív vagyok" - felkiáltással hívják fel magukra a figyelmet. Merthogy ilyenek is vannak, nem is kevesen. Semmi bajuk, de ráérö idejükben jól elpanaszkodnak a szörnyü depresszióról, amiröl alig tudnak valamit, de kit érdekel, fel kell tünni valamivel.

És jóval több ember fogyaszt antidepresszánsokat, mint amennyi ténylegesen beteg is.

Na erröl volt szó, én így értettem az általad nem megértett hozzászólást.

Egyszóval aki depresszív, az nem azért depresszív, mert Skandináviában a hidegben és a sötétségben él.

Shaktee 2019.05.12. 19:01:40

@CyberTroll: Mint nyíregyen piros szimfi nélkül

:))))))))))))))))))))))))))))

2019.05.12. 20:02:41

@Shaktee:

Nem tudom miről beszélsz :-)

somlobodog 2019.05.12. 20:21:33

@takarék-láng: te elhulyultel vagy nem tudsz olvasni? Ez kelet eu. De hogy örülj, kelet-kozep eu. Na tessék. Vadász vadász te tényleg szopni jársz ide. Naponta. Egészségedre váljék.

2019.05.12. 20:34:48

@Shaktee:

Hallod, mit is mondtál anno, hogy miért is kellet bogyot szedned a depidre, milyen szindrómád vagy komplexusod van, tudod amikor mindenki lenéz/átnéz feletedd :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))CUNAMI))))))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.05.12. 20:56:53

"nap reggel 9-kor kel és délután 4-5 óra környékén lemegy"
Óóóbzmg, már megint ez a sötétség-téma.A poszt-toló fejében van, de rendesen.
Reggel 9-től du 5-ig tart kb a világosság Magyarországon is, akkor az mitől extrém sötét egy magyarnak?
És a nyári időszakot miért nem írja soha senki se, amikor este 11-ig világos van, és hajnali 3 től meg már megint?
De kicsit fentebb meg már le se megy a nap esetleg másfél hónapig, b@szki.
Akkor most Skandinávia úgy általában sötét vagy világos helynek számít?

Már kérdeztem ezt párszor, de még soha, senkitől sem jött válasz, vajon miért?
:D

Dikusz 2019.05.12. 21:28:40

@geegee: Én válaszolnék neked, de azt hiszem az nem releváns válasz.:)
Egyébként igazad van!

nyuszigonosz 2019.05.12. 21:32:24

@geegee: :-)
Azért tényleg érdekes, hogy ebben a posztban is csakis a sötét a hideg és az antidepresszánsok nagymértékü fogyasztása a fö téma. :-)
Mert ebbe a skatulyába van minden, ami skandináv belesüllyesztve. :-)

Vagy a poszt elmesélöje csak akkor volt ott, amikor sötét volt meg hideg. :-)

Shaktee 2019.05.12. 21:35:35

@CyberTroll: keversz a kenyeres pajtiddal, ott sír odát az elmehunytakkal

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2019.05.12. 21:39:57

@Shaktee:

Dehogy keverlek én bárkivel is, 170 centi az 170 centi :-)))))))))))))))))))))))))))))))))

Te is csorgatod a nyálad :-))))))))))))))))))))))

Arthamyr 2019.05.13. 01:20:40

@Nagy kámpics: "Az életünk, írom még egyszer, üres és értelmetlen, és éppenséggel túlságosan is sokat dolgozunk, eszetlenül, természetellenesen sokat. " - Szar lehet nektek. De ha ennyire tisztán érzed, akkor meg mi a bánatért csinálod? :D

Shaktee 2019.05.13. 02:11:33

@CyberTroll: a küszöbre tedd a karton szofit, unokák megilyednek a teletetovált bumburnyák rosszarcútól :)

juletræ 2019.05.13. 07:03:01

@takarék-láng: eltel-e mar daniaban?

Egyebkent Daniaban az a csodalatos h az emberek megbiznak egymasban. Nem gyanakodnak. A madik jo dilog az emberek segitokeszsege (ezt foleg akkor lehet latni ha utana pl Franciaorszagban v Magyarorszagon lakunk.) Az is feltuno h mennyire szeretik a gyerekeket. A klima is jo, mindig fuj a szel es ezert nincs szmog. Az hogy mindig lehet biciklizni az maga a csucs. A dan cegek meg nem annyura atpolitizaltak (altalaban) mint a deli (francia) vagy keleti (magyar) cegek. Ha megis akkor Londonbol importaltak felsovezetoket. ;)

Egy nagyon rossz es egy elegge rossz dolog van ott. A nagyon rossz a szemelyi jovedelemado az elegge rossz pedig az ingatlanado.

darlacko 2019.05.13. 07:54:55

Nem csak a skandinávok, de az angolszászok is hatalmas mennyiségű antidepresszánst tolnak be. Ausztrálok, új-zélandiak, amerikaiak, kanadaiak például. Ezeknél a népeknél a kémiai megoldás a divat, ha depis vagy (értsd: nem mosolyogsz egész nap), akkor az orvos ír fel vigyorgóa pirulát. A gyerekek jó része mesterséges amfetaminokon van tartva, hogy az iskolában ne okozzon gondot.

Ázsiában sokszor látom az észak-európai tél elől menekülőket. Nekik az, hog, 2-3 hónapra elhúzzanak vietnami, thaiföldi, indonéz strandokra telelni, simán belefér.
Ez azért más életmód, mint amikor teljes állásban dolgozva a hónap végén már csak kenyeret és vizet tud fogyasztani a magyar melós.

Larrikin 2019.05.13. 07:55:01

@takarék-láng: "mert atjarnak a hataron tulra alkoholert, pl a danok Nemetorszagba"
Ez életszerű is lehetne annak a maximum néhány százezer skandinávnak az esetében, aki a határ közelében lakik.

safa 2019.05.13. 07:55:10

Szeretem a dán filmeket és ezeken keresztül a dánok is szimpatikusak voltak.Mindaddig amíg nem láttam képeket az évente megrendezett delfinvadászataikról.Merő szórakozásból gyilkolják őket.Mentálisan tényleg lehet valami baj ott is.....

Arthamyr 2019.05.13. 09:20:06

@darlacko: "A gyerekek jó része mesterséges amfetaminokon van tartva, hogy az iskolában ne okozzon gondot." - Hol terem a nem-mesterséges amfetamin? Melyik gyógyszerekben van amfetamin, amit gyerekeknek adnak tömegesen? Milyen gond csökkentésére hivatottak ezek, hogyan lesznek tőle könnyebben kezelhetőek az iskolában?

_z_ 2019.05.13. 11:03:15

@darlacko: Honnan tudod, hogy az "az angolszászok is hatalmas mennyiségű antidepresszánst tolnak be"? Hany szazalek a "gyerekek jo resze"? Tudsz mutatni ezekröl statisztikat? Van olyan amfetamin, ami nem mesterseges? Hogy segiti az amfetamin a gyerek kezelhetöseget?

_z_ 2019.05.13. 11:27:23

@Nagy kámpics: Altalaban egyet ertek veled, de most nem. Azt mondod, hogy a depresszio civilizacios vivmany. Szerintem nem, csak a civilizacio nevesitetette. Ha civilizacios vivmany lenne, akkor pl. a falun elök, mezögazdasagban dolgozok nagyon boldogok lennenek, nem? Jartal mar falusi kocsmaban? Olyan marha boldognak tünnek ott az emberek? Szerintem nagyon nem… A depresszio egy olyan betegseg, ami rengeteg tenyezötöl (külsö-belsö stressztöl) elöjöhet. Ezeknek egy resze civilizacios hozadek, egy resze nem. Es marha nehez statisztikat kesziteni rola, mert minden kulturkörben mashogy kezelik: valahol pszihologushoz jarnak, valahol antidepresszanst szednek, valahol isznak, valahol drogoznak, valahol öngyilkosok lesznek, valahol szep csendben belehalnak, valahol bevalljak, valahol eltitkoljak.

Arthamyr 2019.05.13. 11:34:38

@_z_: Látom, ezeken nem csak én gondolkodtam el kissé... :D

_z_ 2019.05.13. 11:38:00

@Nagy kámpics: "Mondok egy példát. Viszonylag közhely már, hogy amikor például kutyát veszünk, figyelembe vegyük, hogy azt a kutyát nem háztáji moslékkal kell etetni, gondoskodni kell a testmozgásáról, a megfelelő impulzusokról, szocializálni kell satöbbi.

Mindezt teljesen triviálisnak gondoljuk, amikor kutyákról beszélünk.

Amikor saját magunkról vagy a gyerekeinkről van szó, mindezt hirtelen elfelejtjük. Mi magunk háztáji moslékot eszünk, mindenki dagadt, nem járunk szabad levegőre, természetellenes pózban üldögélünk egész nap, a napfény helyett mesterséges fény ér minket, ilyesmi."

Ebben viszont nagyon is igazad van. Azon lehet vitatkozni, hogy ez mennyire civilizaciofüggö, de attol meg sajnos tulsagosan is igaz...

_z_ 2019.05.13. 11:41:14

@Arthamyr: Tipikusan "hallottam mar 2 ilyenröl is, ugyhogy igaz MINDENKIRE" szaga van. Persze ha visszater, es ertelmesen elmagyarazza, mutat rola komolyan vehetö tanulmanyt, statisztikat, akkor szives örömes visszaszivom az elözetes iteletemet :).

Arthamyr 2019.05.13. 11:49:39

@_z_: Az antidepresszánst szednek, délen telelnek stb. részt adom, de hatásaiból kiindulva nem gondolnám, hogy a gyerekek kezelhetőbbek lesznek vagy elősegíti a fejlődésüket, ha mondjuk rutinszerűen bespeedezik őket. :D

2019.05.13. 12:02:43

@_z_:

"Ha civilizacios vivmany lenne, akkor pl. a falun elök, mezögazdasagban dolgozok nagyon boldogok lennenek, nem? "

Civilizációs vívmány úgy értve, hogy a fejlettebb/gazdagabb országokban rendszerint több depressziós van.

Ebből a szempontból a falu szerintem majdnem mindegy. Az is tök ugyanaz a civilizáció, az is tök ugyanaz a kultúra.

"A depresszio egy olyan betegseg, ami rengeteg tenyezötöl (külsö-belsö stressztöl) elöjöhet. Ezeknek egy resze civilizacios hozadek, egy resze nem. Es marha nehez statisztikat kesziteni rola, mert minden kulturkörben mashogy kezelik: valahol pszihologushoz jarnak, valahol antidepresszanst szednek, valahol isznak, valahol drogoznak, valahol öngyilkosok lesznek, valahol szep csendben belehalnak, valahol bevalljak, valahol eltitkoljak."

Igen, gondolom, ez így van.

juletræ 2019.05.13. 12:08:30

@Larrikin:
nemnem, _mindenki_ átjár. ( Mi csak azért nem, mert nem volt autónk, ugyanis az baromi drága itt ).

Ezt onnan lehet tudni, hogy a koppebnhágai házunk aluminium-hulladékgyüjtöje mindog tele volt olyan sörösdobozokkal, amin nem volt "pantmaerk", vagyis exportra készültek és Németországbol hozták öket vissza Dániába.
És tényleg sokkal olcsóbb uaz az export sör, mint a Dániában eladott: p.l. 24 db Albani Julebryg 89 kr ( export), míg tök ugyanez a sör doboza 7-10 kr ( + 1 kr pant ) ha Dániában bent veszed meg.

( Ditto Faxe Kondi, doboza Dániában > 7 kr [+1 kr pant], Harrislee-ben meg 2.8 kr [0 kr pant] )

_z_ 2019.05.13. 12:12:39

@Nagy kámpics: Szerintem pont a merhetetlensege miatt nem lehet egyertelmüen kijelenteni, hogy a civilizalt orszagokban több a depresszios. Maximum lathatobb. Amugy mi a kevesbe fejlett neked ebböl a szempontbol? A Papua dzsungel, vagy a Balkan?

2019.05.13. 12:29:33

@Arthamyr:

"De ha ennyire tisztán érzed, akkor meg mi a bánatért csinálod?"

Feltételezem, az öngyilkosságra méltóztatol célozni, és haha, jogos, és lehet, hogy majd leszünk is öngyilkosak, nincs azzal a világon semmi baj.

De hogy általában mint társadalmak miért csináljuk ezt, azt abszolút nem értem, de én itt egyébként változásokat látok. Van néhány egészen vadonatúj jelenség a világban a mostani fiatal(abb) generációkkal: például egészen magas részük nem kíván családot alapítani, esetenként párkapcsolatban lenni vagy pározni sem. Megváltozóban van a munkához való viszony: nem kívánnak 40 évet robotolni sehol. Satöbbi. Valószínűleg tudnék még más példákat is mondani.

Ez az egész modell, ahogy a kettővel ezelőtti generáció csinálta a dolgait, nem nagyon tűnik szexinek már a te meg az én szememmel nézve sem. Ha meggondolod, hányszor hallani 60+ évesektől, hogy el sem tudják képzelni az életét munka nélkül, meg hogy jaj, hogy lehet az, hogy valaki nem akar dolgozni, vagy nem akar családot. Neked meg nekem meg a millenialoknak ezek már magától értetődő kérdésfelvetések, normális ember ilyet csinálni nem akar, vagy legalábbis nem úgy, az átlag 60+ évesnek viszont nem tudod elmagyarázni, le van blokkolva a kis agya.

Innen lehet tudni, hogy ez egy viszonylag új jelenség. Valami változóban van, és _most_ van változóban, _most_ történik. És miért? Pontosan azért, mert a fiatalabb emberek jó része (az is lehet: nagyobbik része) tisztán érzi, hogy ez az élet, a nyugati világbeli átlagos élet, a munkahely meg a tévé meg a devizahitel között ingázó dagadt, tespedt, monoton, ingerszegény, lélekölő élet a három kerékkel meg a négy szobával meg a 2,1 gyerekkel kongóan üres és értelmetlen és nyomasztó, és csak arra jó, hogy az ember felkösse magát benne a p.csába, és a világon semmi értelme csinálni nincsen.

Na így.

És visszatérve a fenti kérdésedre, hogy mi a bánatért csinálom? Na hát ez az. Én tökre próbálom ezt nem egészen így csinálni, és egyébként ha jól tudom, te is, úgyhogy megelőlegezem magamnak, hogy te most itt a fentiekkel tkp. egyetértesz. :D

Arthamyr 2019.05.13. 12:34:50

@Nagy kámpics: Igen, a rák és a keringési rendszer megbetegedései is civilizációs vívmányok, mert régen nem tudták, mi az, meg a lakosság nagy része nem élt elég sokáig ahhoz, hogy ez komoly társadalmi probléma legyen. Valamennyire van egy kis igazsága Shanareynek, mert tény, hogy az már elég jó társadalom, ahol a depresszió jelenti a legnagyobb problémát, és nem mondjuk a polgárháború vagy az éhezés.

Legyünk öngyilkosok 40 évesen, akkor sokkal kevesebb rákos lesz, és a depresszióban sem kell sokáig sínylődni. Aki nem képes rá, azt segíteni kell, mindenki vigyen magával még két embert a menyországba! :D
Hogy tetszik?

2019.05.13. 12:39:51

@_z_:

"Amugy mi a kevesbe fejlett neked ebböl a szempontbol? A Papua dzsungel, vagy a Balkan?"

A balkán kevésbé, mint a nyugati elit országok, pápua meg kevésbé, mint az előző kettő.

De ezt a "fejlett" szót biztos vágod te is, hogy szokták mondani, hogy a "fejlett" országok meg a "fejlődő" országok, meg van ennek rangsora meg ilyesmi. Ugyanebben az értelemben használom a szót.

És hogy valamiféle korreláció látszik fejlettség meg a depresszió között. Vannak anomiáliák, vannak mérési nehézségek, és eleve jogos, hogy depresszió bonyolult dolog, és nem mindig látszik, hogy mi az oka minek, és nem fordítva-e, és biztosan tényező az is, amit írsz, hogy ott nagyobb figyelem jut rá, de (amennyire én tudom) a korreláció ott van.

Én olyan nagyon nem akarok ráfeszülni erre a részletre/témára, szeretnéd, hogy túrjunk erre valami statisztikákat vagy tanulmányokat?

2019.05.13. 12:42:52

@Arthamyr:

"az már elég jó társadalom, ahol a depresszió jelenti a legnagyobb problémát, és nem mondjuk a polgárháború vagy az éhezés."

Szerintem nem. Szerintem a depresszió mind a kettőnél rosszabb.

"Aki nem képes rá, azt segíteni kell, mindenki vigyen magával még két embert a menyországba!"

Tetszik!

Arthamyr 2019.05.13. 12:43:14

@Nagy kámpics: Nem feltétlenül öngyilkosságra, de az a végső megoldás. A mókuskereket, meg a házvásárlást meg az összes ilyen nem-szeretem mainstream dolgot kihagyhatod.

És egyetértek, kivéve pár dolgot: pl. én nem gondolom, hogy most különlegesen nagy változások vannak, szerintem a szüleink generációja is pont úgy érezte, hogy náluk akkor most különösen nagy változások vannak épp, és a gyerekeink generációja is így fogja gondolni. Pedig a változás folytonos, és annak ellenére, hogy leköpködted, az élet egyre jobb és könnyebb, ha az ember a kritikus szint fölötti helyre születik.

Arthamyr 2019.05.13. 12:47:14

@Nagy kámpics: Hát passz, én nem voltam sem depressziós, sem háborúban nem éltem. Így látatlanban a depressziót kérem a lövészárok helyett, ha valamelyiket mindenáron muszáj, de mivel nem, inkább kihagyom mindkettőt.
Ha lehet, ne rajtam segíts először, vannak olyan pajtik, akik erősebben hisznek a menyországban nálam. :)

_z_ 2019.05.13. 12:58:58

@Nagy kámpics: "Én olyan nagyon nem akarok ráfeszülni erre a részletre/témára, szeretnéd, hogy túrjunk erre valami statisztikákat vagy tanulmányokat? "
Isten ments! En sem tagadom, hogy a fejlettsegi foknak van erre hatasa, söt, biztos, hogy van (bar nem feltetlenül direkt, es nem feltetlenül egy iranyu), csak azt mondom, hogy bonyolultabb a kerdes, annal, mint hogy énnyire le lehessen egyszerüsiteni, hogy ez egy civilizacios betegseg..

_z_ 2019.05.13. 13:07:48

@Nagy kámpics: "Szerintem nem. Szerintem a depresszió mind a kettőnél rosszabb. "
Nem mernem igy megitelni, mert egyszer ugyan volt egy orvos altal is diagnosztizalt enyhe depressziom, de sem polgahaboruban meg nem eltem, sem ehezesben. Ezzel a betonbiztos tudomanyos alappal csak annyit mondanek, hogy mivel a depresszio "csak" egyes egyeneket erint, a masik kettö meg az egesz tarsadalmat, lehet a depresszios egyennek rosszabb erzes a depresszio, de azt hiszem nem depresszios szemmel viszgalva egyertelmü, hogy a polgarhaboru es az ehezes rosszabb.

2019.05.13. 13:15:42

@_z_:

"lehet a depresszios egyennek rosszabb erzes a depresszio, de azt hiszem nem depresszios szemmel viszgalva egyertelmü, hogy a polgarhaboru es az ehezes rosszabb."

Igen, ez világos.
Nyilván arra gondoltam, amikor az ember éppenséggel maga is érintett. :)

_z_ 2019.05.13. 13:23:59

@Nagy kámpics: "ez az élet, a nyugati világbeli átlagos élet, a munkahely meg a tévé meg a devizahitel között ingázó dagadt, tespedt, monoton, ingerszegény, lélekölő élet a három kerékkel meg a négy szobával meg a 2,1 gyerekkel kongóan üres és értelmetlen és nyomasztó" Ezzel nem vitatkozom, de akkor leirhatnak azt is, hogy milyen nyomaszto lehet a Papua dzsungelben izzadni, azni, fazni, egyfolytaban csak a kib*aszott magokat keresgelni, kib*szott majmokra vadaszni, a faluban ugyan azokat a pofakat bamulni, a falusi harom randa nöböl valasztani, 10 visito gyereket elviselni, es raadasul meg neha elmenni a szomszed faluba, lealandzsazni valami szerencsetlen ismeretlent, miközben lehet, hogy engem is lelandzsaznak. A különbseg talan ott van, hogy a civilizalt embernek be van igerve, hogy penzen vehet boldogsagot, es az orra ele van tolva, hogy milyen lehetne az elete. Es talan pont ez az altalad emlitett valtozas oka is. Az elözö generaciok meg csak vagyakoztak, gyüjtöttek a penzt erre a beigert boldogsagra, a mostani mar elerte az anyagi javakat, es rajött, hogy nem ez a kulcs a boldogsaghoz, es eppen ezert, a következö ebböl a csalodasbol kiindulva mar mashol fogja keresni azt. Logikusanak tünik, de egyben tul egyszerünek is.

2019.05.13. 14:19:58

@_z_:

" Ezzel nem vitatkozom, de akkor leirhatnak azt is, hogy milyen nyomaszto lehet a Papua dzsungelben izzadni ... "

Valószínűleg csak nagyon kevéssé nyomasztó. Nem hiszem, hogy különösebben élveznénk ott élni, de más okokból.

Éppenséggel ez az egyik lényeg, ami engem a hozzászólásra sarkallt. Hogy nem jódolgunkban vagyunk depressziósak az első világban. A mi életünk nagyon sok szempontból szarabb, mint egy pápuai törzsben élőké.

Azok ott például nem magányosak.
Ide most teszek linket is:
www.forbes.com/sites/neilhowe/2019/05/03/millennials-and-the-loneliness-epidemic/#55af785e7676

Az amerikaiknak a fele érzi magát magányosnak. A UK-ben az öregek fele számol be róla, hogy a legfőbb társasága a televízió. Japánban van fél millió olyan 40 év alatt ember, aki az elmúlt 6 hónapban nem lépett ki a házából, és nem érintkezett senkivel(!). Az EU-ban a lakóhelyek 34%-ában egy darab ember lakik.

És most jön a fun part. A UK-beli milleniális nők 42%-a jobban fél a magánytól, mint a ráktól. Hoppá. És tudok még linkeket berakni arra is, hogy a mostani tizenévesek mennyire egyedül érzik magukat.

Ezek a dolgok kevésbé léteznek a fejletlenebb országokban, a vadászó-gyűjtögető törzsekben pedig szinte egyáltalán nem.

A várakozásainknak ellentmond, de igaz: amikor látunk egy iskoláscsoportot londonban/bécsben/budapesten, azok a gyerekek alighanem boldogtalanabbak, mint a pápuai törzsek gyerekei. És boldogtalanabbak, mint egy 20 évvel azelőtti iskoláscsoport ugyanazon a helyen, akik pedig boldogtalanabbak mint egy 20 évvel korábbi. (Nem arra a célzok, hogy a sort a végtelenségig lehetne folytani. Nem tudom, mikor kezdődött.)

A mi társadalmainkban élni szar. Erre megvannak a felmérések, az adatok. Ezt lehet tudni, ez tény, tök szívesen hozok rá ezer linket.

És fogalmam sincs, miért merül fel mindig, hogy de hát annyi mindenünk van. Mintha az iphone meg a lapostévé védene a magánytól, az ürességtől és a depressziótól, és pótolná az anyádat, a gyerekeidet, a barátaidat, a valahova tartozásnak az érzését.

(Mellékvágány, arról jutott eszembe, hogy a nők jobban félnek a magánytól, mint a ráktól: a leszerelt usa-katonák egészen nagy százalékának hiányzik a háború, és vágyik vissza a harctérre. A polgárháborúról nem tudok nyilatkozni, de nagyon úgy néz ki, hogy konkrétan fronton lenni jobb, mint az amerikai mindennapi életben. Amerikainak lenni feltehetően szarabb, mint magyarnak, de nem sokkal, úgyhogy ez valószínűleg a mi társadalmunkra is megáll, csak nekünk nincs elég katonánk saját megélt összehasonlítási alappal. Ezt @Arthamyr: -nak is válaszolom. Igen, a háború valószínűleg jobb, mint a depresszió (és a magány). Valószínűleg az éhezés is jobb. És egyébként egyetértek a millennial nőkkel: a rák is jobb.)

2019.05.13. 14:32:30

@_z_: @Arthamyr:

Na mindegy, nem akarlak titeket (vagy másokat) halálra nyomasztani, bocsánat. :)

_z_ 2019.05.13. 14:49:12

@Nagy kámpics: Nem gond, ugyis van egy csomo antidepresszans nalam :).

_z_ 2019.05.13. 15:11:13

@Nagy kámpics: "a leszerelt usa-katonák egészen nagy százalékának hiányzik a háború, és vágyik vissza a harctérre" Ez nem azt jelenti, hogy a haboruban jobb lenni. Szerintem inkabb PTDS hatas, de persze tovabbra sem vagyok se pszihiater, se pszihologus.
"A UK-beli milleniális nők 42%-a jobban fél a magánytól, mint a ráktól. " Az en olvasatomban ez se jelenti azt, hogy a rak rosszabb, mint a magany, hanem azt, hogy a maganyt többen megtapasztaltak, mint a rakot, es nem tetszett nekik. Kivancsi lennek, ha haldolo rakosoknak feltennek ugyan ezt a kerdes, milyen lenne a valaszok eloszlasa.
"Hogy nem jódolgunkban vagyunk depressziósak az első világban." Az elsö vilagban, nyilvan "jo" dolgunkban leszenek depressziosak az emberek, hiszen "rossz" dolguk nincs. De attol meg, ahol az embereknek "rossz" dolga van, akkor meg attol lesznek depressziosak.
"A mi társadalmainkban élni szar. Erre megvannak a felmérések, az adatok. Ezt lehet tudni, ez tény, tök szívesen hozok rá ezer linket. " Az hogy pl. közepkori felmerest nem lehet linkelni, nem azt jelenti, hogy akkor jobb volt :).
Ettöl meg azzal teljesen egyetertek veled, hogy a fejlett vilagban szar, söt azzal is, hogy miert szar. Csak egyaltalan nem vagyok benne biztos, hogy mashol, mas korban annyival jobb lenne/lett volna. Inkabb csak mashogy szar :).

2019.05.13. 15:33:06

@_z_:

"Csak egyaltalan nem vagyok benne biztos, hogy mashol, mas korban annyival jobb lenne/lett volna. Inkabb csak mashogy szar"

Ezzel a végkövetkeztetéssel, hogy az élet mindig, mindenhol szar, szerintem én egészen ki tudok békülni. :)

_z_ 2019.05.13. 15:59:03

@Nagy kámpics: Akkor eljutottunk az univerzalis igazsaghoz :).

kardio1 2019.05.13. 16:15:44

@juletræ: minden viszonyítás kérdése, kivéve a magas adókat. Itt a jövedelemadóval meg vagyok elégedve, az ingatlanadó itt helyben son.
A többi mind szubjektív: harival vagy veled ellentétben a dán időjárással ki lehetne kergetni a világból, nem vagyok egy nagy biciklista, az emberek közti bizalmat itt is megtaláltam, a politika elég perifériás a mindennapokban. A dán vállalati kultúráról egy közeli ismerősömtől szereztem némi, kevéssé kedvező információt. Nyilván az én ismereteim Dániát illetően elég hézagosak, mint ahogy a tieid is azok Franciaországot illetően.

darlacko 2019.05.13. 16:16:01

@_z_: normál embereknél az amfetaminok pörgést okoznak
Hiperaktív, figyelemzavaros embereknél viszont segítik a koncentrációt. Adderall mondjuk Amerikában elég elterjedt. Gyerekeknél még Ritalin, ami nem amfetamin, majd amikor felnőnek, átállnak Adderallra, ami már rendes amfetamin.

@Arthamyr: A másik nickeddel is bekommenteztél, mert azt hittes az első nem fog megjelenni? Te kis soknickű troll ;)

darlacko 2019.05.13. 16:16:15

@_z_: mondjuk onnan tudom, hogy éltem Amerikában, volt kollégám, aki mindent szedett. Mindent is. Plusz hatalmas thermos pohár kávéval mászkált, meg energiaitalokat tolt. Az amerikaial jó része így teszi a dolgát, így koncentrál, diagnosztizáltatják magukat ADHD-vel, kapnak Addreall-t.
Az SSRI-k meg depresszió esetén jönnek képbe. De hogy ki depressziós, azt ugye nehéz eldönteni, pláne, hogy nem csak kémiai megoldás létezhetne, de Amerikában az orvos simán felír egy SSRI-t. Ami aztán öngyilkos gondolatokat okoz. Nem véletlen, hogy
Egyszer nekem is felírt orvos külföldön a szorongásomra dilibogyót, pedig ez Ázsia, ahol azért nem akkora divat a depressziót gyógyszerezni. De figyelmeztetett, hogy ha elkezdem a kúrát, akkor az abbahagyásakor úgy megzuhanhatok, hogy öngyilkossági gondolataim lehetnek. Úgyhogy azóta is itt vannak a tabletták a fiókomban, inkább más megoldást választottam.
Az se véletlen, hogy az amerikai iskolai és munkahelyi lövöldözők többsége ilyen antidepresszánsokat szedett. Érzéketlen, a felelősséget, a tetteik következményeire nem gondoló embereket csináltak belőlük.

Minden gyógyszernek vannak indikációi, de Amerikában és más angolszász országokban is túl vannak gyógyszerezve az emberek. Magyarországon meg mondjuk az se jut orvoshoz, akinek kellene, de ez más téma.

_z_ 2019.05.13. 16:33:12

@darlacko: Igy mar mindjart mas! Nem vagyok gyogyszeresz (se :)), nem tudtam, hogy az amfetamin mashogy hat beteg emberekre.
De az, hogy volt egy ilyen kollegad, meg sok ilyet hallottal, nekem meg tovabbra sem statisztika arrol, hogy mennyire tömik magukba az antidepresszansokat. Ezt egyel tovabb vive, meg ha lenne erröl statisztika ez se jelentene, hogy ezeken a helyeken több a depresszios (ezt följebb mar boncolgattuk).
Nincs ket nickem, nekem @Arthamyr: nem olyan mint Finkle es Einhorn :).

Arthamyr 2019.05.13. 16:35:43

@Nagy kámpics: Egy háborúnak kitett embernek nem feltétlenül egy minimális veszteségeket elszenvedő, high-tech inváziós hadsereg jól megfizetett és remekül ellátott, önkéntesen katonának álló zsoldosát venném, aki otthon meg nem képes magával mit kezdeni.
A nagyapáim sem a harctérre, sem a szovjet táborokba nem vágytak vissza. A Közel-Keleten vagy Afrikában sem azért hagyják el milliók a lakhelyeiket, mert nagyon kalandvágyóak, és nem képesek a seggükön megmaradni, de amúgy imádják a háborút.

Megmondom őszintén, ilyennel nem tudok mit kezdeni, hogy az UK-ban a millenial nők jobban félnek a magánytól, mint a ráktól. Mi az, hogy "jobban félnek"? Ez biztos valami pszichológus/szociológus által végzett tanulmány. Nem félni kell, hanem cselekedni, hogy elkerüljük őket vagy megoldjuk a problémát, ha bekövetkezik.
Most akkor kezdjek el félni, mert egyszer majd a rák megeszi a belem, a családom kihal és magányos leszek, esetleg eldurran egy ér az fejemben, amitől lebénulok és nem érzékelek semmit a külvilágból? Vagy picsogjak, mert milyen szar itt a nagyvárosban, bezzeg a törzsek tagjai semmit sem dolgoznak egész nap, és ráadásul magányosak se lesznek? Ne csináld már. Mondjuk engem nem nyomaszt, ha akarsz, felőlem élj úgy, hogy ezeket a félelmeket éled meg nap, mint nap, csak szerintem nem praktikus.

Arthamyr 2019.05.13. 16:43:06

@darlacko: Én is hallottam, hogy az Adderall elterjedt, meg azt is, hogy az opiátokat is előszeretettel fogyasztják, gyakorlatilag így drogozik legálisan, aki teheti...
De azt nem, hogy gyerekeknek adnák, mert mint te is írtad, nem adják.

És nem, nem ugyanazon ember két nickjével beszéltél, szerintem @_z_: -vel még az ország sem egyezik...

kék madár 2019.05.13. 17:24:24

@darlacko:
"Az amerikaial jó része így teszi a dolgát, így koncentrál, diagnosztizáltatják magukat ADHD-vel, kapnak Addreall-t"

Amerikaban hol?

Nem kotozkodni akarok, csak erdekel, hogy ez megis milyen regio, nepcsoport, kornyezet, en ezt sehol nem lattam, csak olvasom, hogy pl. a kozep-nyugaton nagyvarosokon kivul jellemzo.

Arthamyr 2019.05.13. 17:29:18

@darlacko: Ha már trollkodás... Nem tudom írtad-e, de hol terem a természetes amfetamin? :)

kék madár 2019.05.13. 17:34:08

@takarék-láng:
"- Az altalad berakott 10es listaban mindossze egy kelet-europai es szinten egy balkani orszag van."

te hova jarsz at milyen tudatmodositoert?

élhetetlen 2019.05.13. 17:59:42

@Taxomükke (UK): "Kegyetlen, rideg, embertelen világ.”. Egyetlen dán kapcsolatom volt, de az életem legszebb munkahelyi kalandja volt. Három éves, húzós project, az alaprendszert a dánok szállították. Egy programot írtunk ketten, ami azért nem szokott menni a programozóknak, nekünk ment. A srác volt a dániai csapat vezetője, egész nap tárgyalt, mit hogyan a magyar viszonyokra, este felváltott, éjszaka ő írta. Ez úgy nézett ki, hogy funkciónként bővítettünk, adatbetöltés, próbaszámlázás, ha valami nem jó, adatbázis módosítás, ha bejött, átvezetni a “nagy” programba. Nekem ebben a strapában kellett havonta két Opera. Olyankor jött hatra, hogy odaérjek. Nem tudom, hány órát aludt hajnalonként, de ezalatt a három év alatt megnősült, és összehozott két gyereket. Három év alatt két pár mondatos vitánk volt csak. Otthon volt, írtam, hogy elrontotta a címfelbontást. Az nem létezik. Bevágtam , elküldtem. Bocs, igaz, javítom. A másik, péntek este bedugta a fejét az ajtón, hogy hét végén csináljak új környezetet (ezernél több tábla, futtató hivatkozások, stb.). Megcsináltam, hétfőn reggel benéz szemrehányóan, hogy nem csináltam meg. De, nézd meg hova kérted. És bocsánatot kért, amiért elnézte, és azt hitte, hogy…Nála emberibb lényt nem tudok elképzelni.

kék madár 2019.05.13. 18:21:59

"Érdekes volt látni, hogy minden mennyire tiszta, mennyire igényes"
mondjuk Koppenhaga nem tul tiszta es nem tul igenyes (mint pl. egy svajci falu) de azert nekem tetszett. A danokrol el lehet mondani, hogy amit ki lehet hozni par unalmas lapos szigetecskebol egy jeghideg tenger kozepen, azt nekik sikerult.

Platonica 2019.05.13. 18:57:51

@darlacko: Adderalt kaphatnak gyerekek is.
ADHD eseteben is stimulanskent mukodik, az agyban a termeszetes 'brake' mukodeset stimulalja, csokkentve az impulzivitast, es ennek reven minden elesebb fokuszba kerul, konnyebb a koncentracio.

2019.05.13. 20:23:56

@Arthamyr:

Ha arról beszélek, hogy mi történik a mi társadalmainkban, és kihangsúlyozom, hogy szerintem ez egy új jelenség, és _most_ történik, akkor az, hogy mit csináltak a nagyapáink, illetve mi történik a közel-keleten vagy afrikában, egy másik társadalomban, egy másik élethelyzetben, az egyszerűen nem releváns. Nem kapcsolódik a témához.

"Mi az, hogy "jobban félnek"?"

Ez egy olyan felmérés volt, ami a nők egészségével, jólétével foglalkozott. Ezt a kérdést alighanem több más között választható párokként tették fel, tehát konkrétan: "mitől tetszik jobban félni? a ráktól vagy a magánytól?"

"Most akkor kezdjek el félni"
"Vagy picsogjak, mert milyen szar itt"
"aki otthon meg nem képes magával mit kezdeni."

Ezzel kicsit visszaértünk a kezdőmezőre. Eleve azért szóltam hozzá, mert nem gondolom, hogy akinek ilyesmi problémái vannak az picsog, vagy csak jó dolgában teszi, vagy mert nem tud magával mit kezdeni.

Érző lények vagyunk, vannak mindenféle érzelmeink meg érzelmi igényeink, és ha rákeresel, mennyi embert érint a magány, a szorongás, a depresszió, az ehhez kötődő függőségek, életminőség-romlás satöbbi, ez az egyik, ha nem a fő népegészségügyi probléma a fejlett világban.

Hoztam fentebb a kutyás hasonlatot. Lehetséges volna írnunk egy checklistet, hogy hogyan tegyük lelkibeteggé a kutyánkat, hogyan kínozzuk meg, miközben viszont fizikailag nem bántalmazzuk, és kap enni eleget, még többet is, mint kéne, és mindig kap új játékot meg fekhelyet. Az emberekre is lehet írni ilyen checklistet. Mi többnyire úgy szervezzük a saját életünket, és a gyerekeink életét, mintha pontosan egy ilyen checklisten lépegetnénk végig. Van, aki ellenállóbb, jobban bírja, van, aki kevésbé, de mire egy gyerek egyáltalán elvergődik a fiatal felnőttkorig, már bazi sok listaelemen végigléptették, ami ellen semmit sem volt módjában tenni.

Az egy nagyon rossz attitűd, ha ezt az ember annyival a szőnyeg alá sőpri, hogy ez picsogás, túlságosan ráérnek, bezzeg a nagyapám, és nézzetek csak rám, én sem vagyok depressziós, nincs rá időm. A probléma nagyon mély meg nem értéséről tanúskodik.

Mindegy.

A katonásos dolog ha esetleg érdekel (nem hiszem, és nem is tukmálni akarom, de hátha) egy Sebastian Junger nevű újságíró írt egy szerintem remek könyvet a jelenségről:
www.amazon.com/Tribe-Homecoming-Belonging-Sebastian-Junger-ebook/dp/B01BCJDSNI

Létezik belőle audiobook is, illetve ez egy 10 perces részlet egy podcastból vele:
www.youtube.com/watch?v=R04K0jLMZ1Y&t=

juletræ 2019.05.13. 20:25:04

@kardio1: nezd en franciakkal dolgozok egyutt es latom oket ahogy a boltokban eladnak ill az utakon kozlekednek, a hazban miket csinalnak, hogy nevelik a gyerekeket, mi van az iskolaikban. Stb. Mit ne mondjak.

Dan vallalati kulturabol en mondjuk inkabb a rosszabb reszet lattam, demondjuk ebben kifejezetten pechem volt, mert a legyszarabb foosztalyon dolgoztam (kozvetlen fonokeim egy spanyol hatbaszuros, egy nemet naci pszichopata es egy brit politikus voltak ...). Az osszes tobbi tarstetuleten (ahova vacancy stop miatt nem lehetett bejutni) kellemes legkor es jofej fonokok voltak. Amikor eljottem utana mindenhol lett volna allaslehetoseg nadeakkor mar keso volt.

A franciakkal (azon kivul hogy rohadt sovinisztak) az a bajom h. A vallalati kultura nem nyilt es hogy nagyon burokratikusak es mindent agyonpolitizalnak. Aki "csak" a szakmajahoz ert es nem jo politikus + nem tudja az antetior szubjonkivot az elashatja magat.

Kozelrol figuelem a klm es az air france csatajat es olvasgatom a hollandok velemenyet a franciakrol: mit ne mondjak, azokat a velemenyeket akar en is ir6ttam volna.

Arthamyr 2019.05.13. 22:08:41

@Nagy kámpics: De miben nyilvánul meg a félelem? Mert ok, hogy feltesznek egy ilyen kérdést valahogy, de attól, hogy az egyiktől jobban fél, mi lesz? A másikat leszarja? Vagy ugyanúgy leszarja a félelem tárgyát is, de mellé szarul érzi magát, mert fél? Tényleg félelem, amit érez? Na ezt nem értem. Szerintem a félelem nem tarthat sokáig, és komoly, közvetlen fenyegetettség kell hozzá. Miért fél ilyen kis eséllyel bekövetkező, távoli dolgoktól (amikből pl. a magány elég jól mitigálható; ami alatt megint kérdés, hogy mit értettek)?
A checklisted jelentős része szintén opcionális, és menedzselhető, egy része nyilván nem, de tolerálható. Ha a háborúban megnyomorodsz, meghalsz, az nem és erre egész jó esélyek vannak, már nem az amerikai katonát tekintve.

Na mindegy, egyezzünk meg abban, hogy ismét nem értünk egyet, nincs ezzel semmi gond. Szerintem egy háború rosszabb, mint a checklisted kb. összes eleme egybesöpörve. De ebben nem kell egyetértenünk, és amúgy sem zárja ki egymást a két dolog, háborúban is végig lehet menni a checklisten, és még hozzá is lehet írni, ha fokozni kell a nyomort. :D
Ahogy abban sem, hogy a törzsi szinten szerinted jobban élnek, szerintem még nem. Ha szerinted igen, törekedj rá, hogy úgy élj, ahogyan ők, nincs ebben semmi rossz. Én örülök, hogy van internetem, hogy lemehetek a boltba megvenni a kajám (és rengeteg finom közül válogathatok), hogy törvények szabályozzák és védik az életem, kényelmes házban pihenhetek, hogy tartalékolhatok a későbbi időkre stb., lehetne ezt sorolni, végtelenségig, esélytelen, hogy a törzsi élet felmutassa akárcsak a töredékét is annak, amihez most hozzá tudok jutni erőlködés nélkül.

Egyébként abban lehet az egyet nem értés fő oka, hogy te azt veszed figyelembe, hogy hogyan él egy másfajta rendszerben az átlagember, engem meg ez annyira nem foglalkoztat. Én azt próbálom elképzelni, hogy ha belecsöppennék egy ilyen rendszerbe, én hogyan élnék benne, és nem tetszik amit látok.

Belenéztem a videoba. Amikor ilyeneket mond, hogy "much more egalitarian society", akkor vállat vonok, amikor meg azt mondja, hogy "they had better nutrition than the white today", az is fejvakarós. És ugyanígy az előző bekezdés jön: engem nem mozgat meg az egalitarian society, meg nekem nem lett volna jobb kajám, mint amihez most jutok, és nem a ki tudja milyen junk foodhoz kell viszonyítani...
Vagy hogy a kajatermelésből való kirekesztődés csökkenti az egyén értékét a közösségben. Ezért keres többet a paraszt, mint a mérnök?
"modern society allows the individual to be independent from the group" - ilyenkor helyeslően bólogatok, még akkor is, ha ez nincs teljesen így, de azért elég jól áll ebből a mai világ.

Nekem az is kicsit fejvakarós, amikor genetikával próbálják megmagyarázni, hogy mi a jó az embernek (így, az embernek, minden embernek). Az ember jóléte több dologtól is függ, mint amit a génjei előírnának számára. Az ember a legalkalmazkodóképesebb, legokosabb állat, az egyedei között példa nélküli viselkedés-, szükséglet- stb. -beli különbségekkel, ezért annyira a kutyás analógiádat sem adom, ahogy ezeket a "we are(n't) (genetically) wired to ..." kezdetű dolgokat sem. Ok, van egy testünk, és "we are wired to breathe oxigen-containing gas", de azért többek vagyunk, mint a testünk, és nem minden a drótozáson múlik. Pl. tök jól lehet élni egy faluban is, meg New Yorkban is, sőt, még az indián társadalomban is, pont a változatosságunkból és alkalmazkodóképességünkből adódóan, és mindenkinek más jó.

Na mindegy, ne fárasszuk egymást ilyen bonyolult dolgokkal! :)

2019.05.13. 23:07:16

@Arthamyr:

"Na mindegy, egyezzünk meg abban, hogy ismét nem értünk egyet"

Ok, elolvastam, köszi az alapos választ.

Valóban, meg kell egyeznünk, hogy ismét nem értünk egyet, akarom mondani, ismét tévedsz. Muhaha. Vicceltem.

De nagyon érdekes egyébként, tök hosszú, értelmes szöveg, amit írtál, és nincs benne szinte egy mondat sem, amivel egyetértenék. Nem vagyunk egyformák. :)

Arthamyr 2019.05.13. 23:33:48

@Nagy kámpics: "De nagyon érdekes egyébként, tök hosszú, értelmes szöveg, amit írtál, és nincs benne szinte egy mondat sem, amivel egyetértenék." - Már megérte. :)

kardio1 2019.05.14. 00:20:01

@juletræ: te korábban Dániában, meg Hollandiában éltél ? Legalábbis e két országról szoktál szuperlatívuszokban beszélni.
Beszélsz hollandul meg dánul ? És most hol élsz ? Luxemburgban? Vagy Franciaországban ? Beszélsz franciául ?
Bocsi a sok kérdésért.

Jan Kovalens 2019.05.14. 08:26:53

@Nagy kámpics: lényegében egyetértek.
De sajnos a tribe ilyesmit is hoz magával:
www.youtube.com/watch?v=qS7mBbXxJYA
I grew up in a cult. It was heaven -- and hell.
(A kivi akcentus miatt is megéri meghallgatni, bár eleinte néhol idegesítő az előadó.)
Mi már lecsúsztunk arról, hogy egy normális társadalomban szocializálódhassunk. A Jappánok járnak legelol posztindusztrialiaban, szóval ezzel számolj pár éven belül nálunk is:
www.youtube.com/watch?v=MtdupS0gRt0
(Residents living permanently in Japan's cyber-cafés - Lost in Manboo).

A fenti csapat nagyon jó rövid dokukat csinál, levezetéskepp egy mosolyra deríto remek riport a dull men's clubrol (born to be mild):
www.99.media/en/born-to-be-mild-a-club-where-being-extraordinarily-ordinary-is-celebrated
Nyugdíjasok rulez!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása