oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. március 25. 06:30,  A svéd lét elviselhetetlen könnyűsége 227 komment

2019. március 25. 06:30 Határátkelő

A svéd lét elviselhetetlen könnyűsége

Még akkor is, ha az ember sikeresen beilleszkedett külföldön, egy idő után elkezdhet másként nézni Magyarországra. Ezt kezdte érezni a mai poszt szerzője, Bandirepublic is, akiben a 40-es évei elején elkezdett felértékelődni a haza, a család, a barátok, az anyanyelv szerepe.

hatar_norvegia_anita_dani.jpgDani és Anita 

„Hét éve élek Stockholmban a családommal. Kívülről nézve mindenünk megvan. A svéd főváros csodás, az emberek kedvesek, a gondolkodásmódjuk nyitott, pozitív értelemben véve tombol a multikulti. A kiköltözésünk előtt még álmomban sem mertem volna többet kívánni ennél. 

Közben a 2010-es években Magyarország deklaráltan lelépett a liberális demokrácia útjáról, sok külföldön élő magyar – velem együtt – aggódva szemléli az otthoni fejleményeket. 

Az elsős kislányunknak teljesen magától értetődő, hogy itt azonos neműek is házasságot köthetnek. Ezzel párhuzamosan a bezzeg a svédek! blogomon kaptam olyan kétségbeesett anyukától levelet, akit azért nyomasztanak az óvodai pedagógusok, mert a kisfiának hosszú a haja, és ez „beteges”. 

Nyilván személyes preferencia kérdése, hogy kinek melyik környezet tetszik jobban, de én nagyon hálás vagyok azért, hogy a gyerekünk Svédországban cseperedik és szívja magába az alapvető értékrendet. 

A tátongó űr 

A nagy megelégedettségem mellett azonban sunyi módon elkezdett növekedni egy tátongó űr a szépnek mondható életemben. A negyvenes éveim elején elkezdett felértékelődni bennem a lesajnált kis hazám szerepe, a család, a barátok, az anyanyelv. Hirtelen azt vettem észre, hogy Budapestet is beállítottam az álláskereső portálokon. 

Írtam már listákat, ahol számba veszem az érveket és ellenérveket a stockholmi, illetve a budapesti élettel kapcsolatban. Egyik sem perdöntő, de a koromnál fogva egyre inkább hallgatok az érzéseimre a nagy döntések meghozatalakor. 

E tépelődés közben atomvillanásként hatott rám az Indexen olvasott riport, amelyben egy nagyon szimpatikus és értelmes házaspár arról beszél, hogy miért költöznek haza kisbabájukkal 11 év Stockholm után. 

Olyan volt, mintha az én érzéseimről beszélnének. Meg is osztottam a linket a blogom Facebook-oldalán: „Ez tökéletesen tükrözi a lelkiállapotom 7 év stockholmi lét után” felkiáltással.

Mindenképpen szerettem volna a cikkben szereplő párral felvenni a kapcsolatot, hogy mélységeiben kibeszélhessük a fenti problémakört. Sajnos azonban nem sikerült rájuk találnom az internet sűrűjében. 

Az égi jel 

Másnap reggel égi jel érkezett az elektronikus postaládámba: a riportban megszólaló Anita írt rám. Nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, és férjével, Danival beleegyeztek egy mélyinterjúba, amit rögvest fel is vettünk a ’halottnak a coach’ podcastomhoz.

Írásban lehetetlen visszaadni egy tartalmas, érzelmi mélységektől sem mentes beszélgetést, úgyhogy meg sem próbálom, mert az szétfeszítené e blog formai kereteit. 

Az tény, hogy én rengeteget tanultam ebből a riportból, és biztos vagyok benne, hogy neked is felnyitja a szemed. 

A svéd kultúrsokktól az életközepi válságig 

Érdekes volt megismerni belülről a svéd kultúrsokk hatásait, a beilleszkedés nehézségeit itt Skandináviában. Részletesen beszéltünk az itten nyelvoktatásról és az iskolarendszerről, összevetve a magyarral. Kiderítettük, hogy az IKEA hogyan is tükrözi tökéletesen a svéd néplelket.

Dani hihetetlenül őszintén megnyílt a saját életközepi válságával kapcsolatban, miközben elmeséli, hogyan múltak el a mézeshetek, és hogyan férkőzött be az egyre növekvő szürkeség a hétköznapjaiba. 

Annyira nem érezte magát a helyén itt Stockholmban, hogy megfogalmazódott benne a hazaköltözés gondolata. Közben azonban az élet hozott egy-két trükkös fordulatot. Nyilvánvalóan nem lehet csak úgy felrúgni egy jól kialakított életet – főleg úgy, hogy közben szülőkké is váltak. 

Hosszú tervezgetés előzte meg a végső döntésüket, mely szerint mégis hazaköltöznek egy évtized után. Ennek a folyamatnak a mélyére ástunk, és átbeszéltük, hogy milyen stresszek, frusztrációk érhetik az embert a svéd fővárosban, és hogyan lehet azokkal megküzdeni. Nagyon érdekes volt megvizsgálni, hogy hogyan és miért van kiemelt szerepe a munkának és a karriernek egy kivándorló/bevándorló életében. 

Természetesen nem hagyhattuk figyelmen kívül a 2010-es években végbement magyarországi társadalmi változásokat sem. Érdekes arra reflektálni, hogy mennyit változik az ember és mennyit a hazája egy tartós külföldi élet során. 

Persze a honvágy nagy úr - mint kiderül az interjúból -, még a szörnyű kommenthuszárok által mutatott ellenségeskedést is képes feledtetni. 

Mi lesz otthon? 

Számomra a legérdekesebb a beszélgetés vége, ahol leltárba vesszük, mit is tanultak hőseink magukról, és hogyan fogják tudni meghonosítani az új szokásaikat, hozzáállásukat 2019 Magyarországán. 

Fogadjátok Anitát és Danit sok szeretettel, íme a teljes két részes riport a halottnak a coach podcast jóvoltából: 

A műsor megtalálható az itunes-on, a Spotify-on és számos más ismert podcast lejátszón is. Hallgasd ott, ahol te a legjobban szereted! A halottnak a coach-ról megtudhatsz többet itt.

Mi az a podcast?

Ha te tudod pontosan, mi az a podcast és hol/hogyan kell hallgatni, akkor a következő rész nem neked szól.

Van sok tudományos igényű magyarázat a neten, de próbálom egyszerűen összefoglalni a dolgot. A podcast elnevezés az ipod (a híres öreg mp3 lejátszó) és a broadcasting (rádió műsorszórás) remixéből származik.

Magyarul olyan konzerv rádióadás, amit internetkapcsolat és rádióhullámok nélkül is bármikor, bárhol meghallgathatsz.

Hol és hogyan lehet ezeket az adásokat meghallgatni?

Számos podcast lejátszó applikáció elérhető a telefonokra. Az iPhone készülékeken gyárilag van egy „podcastok” nevű, ahol a keresőbe beírva megtalálható a keresett adás, ha megnyomod a „feliratkozás” gombot, akkor minden alkalommal automatikusan megjelenik az új adás és az összes régi is megtalálható egy helyen.

A podcast bármikor hallgatható. Én legszívesebben a telefonomról fejhallgatón fogyasztom a kedvenc adásaimat tömegközlekedési eszközön utazva, kocsiban, repülőgépen, mosodában, vásárlás közben, néha az irodában, amikor agyatlan repetitív munkát kell végeznem (helló excel tábla!).

Sokan futás, edzés vagy házimunka közben hallgatnak podcastokat. mindenkinek kialakulnak az ezirányú szokásai, ha egyszer rákap a műfajra. Ha tudod, hogy nem lesz interneted, akkor a wifi-n töltsd le az adást indulás előtt!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Magyarország Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7214713879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szÖveges professzor 2019.03.25. 07:09:25

Olvastam róluk a cikket az Indexen, és 6 év Svédországgal a hátam mögött nyugodtan mondhatom, hogy minden sornál magamra / magunkra ismertem. Ehhez képest a kommentszekcióban kaptak szegények rendesen hideget, meleget. Pedig - a saját tapasztalatom alapján - teljesen reális és normális, amin keresztül mentek, ahogy látják Svédországot stb. Akár én is írhattam / mondhattam volna. :(

Köszi az interjút, alig várom, hogy meghallgassam. Ugyanis sokat gondolkozom mostanában ezeken a problémákon. Ugyanezek a kérdések merülnek fel bennem is kb. 1 éve, de nem volt még, akivel megbeszélhettem volna.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.03.25. 07:23:03

@szÖveges professzor: szuper, nagyon örülök. jó érzés tudni, hogy nem vagyunk egyedül. a kommenthuszárokra külön kitértünk a beszélgetésben, és üzenünk is nekik...

gabors 2019.03.25. 07:44:15

igen a 8-10 ev egy valami hatar (egy darabig en is gondolkodtam de foleg otthoniak meggyoztek es igazuk volt) de ELMULIK ...

20 ev utan mar fel sem merul hogy az ember Mo-ra koltozzon foleg hogy nalam pont 2010-ben jott el a 20 ev

de mindenkinek csak egy elete van es azt ugy eli meg ahogy jonak gondolja akkor is ha eppen rosszul gondolja ...

de a podcastot tovabbra sem akarok hallgatni ... hiaba ....

Golf2 2019.03.25. 07:55:37

Szerintem nem fognak bejönni nekik az itthoni állapotok.Egész más mint 10 éve.

négyzet 2019.03.25. 08:15:04

Mi még csak fél éve vagyunk itt, Stockholmban, de vannak ilyen gondolataim. Talán a sajátos helyzetem miatt, de a mézeshetek gyakorlatilag kimaradtak. Ennek valószínűleg semmi köze ahhoz, hogy Svédországban vagyunk vagy a svédekhez. Bárhol ugyanez lenne. Hiába szerettem mindig is a Skandináv országokat, utaztam ide szívesen korábban, fogyasztottam a kultúrájukat... lehet, hogy csak megöregedtem, és a költözés épp egybeesett egy életközepi válsággal. Huszonévesen biztos nem gondoltam volna ilyesmikre jó darabig.
De engem már most megüt, hogy hiányzik az anyanyelvi kommunikáció, péntekre már nagyon elfáradok az angol-svéd keverékben, persze ez még javulhat és biztos fog is. Nagy kultúrafogyasztók vagyunk, és amit Dani és Anita említett, nos igen, a kultúrafogyasztás anyanyelven a legtökéletesebb. Azt gondolom, hogy csodás ez a Svédország, de nem tartozunk ide, és a legjobb lenne, ha mindennek a jónak egy része Magyarországon lenne.
Hogy akkor miért vagyunk itt? Egy régi álom miatt, illetve a férjem álommelója miatt, úgy jöttünk ide, hogy adunk neki 3 évet. Még épp iskolakezdésben lesz a lányunk, mire ez a 3 év letelik. Igazából őmiatta örülök, hogy itt vagyunk, mert kinyílt és virágzik az itteni oviban, pedig neki is nagyon nehéz.

Azért azt gondolom a podcast meghallgatása után, hogy ha már az is zavar egy helyen, hogy az emberek egészségtudatosak, akkor lehet, hogy nem bennük van a hiba. A barátkozás rész is fura nekem, de lehet, hogy csak mi voltunk mázlisták, és voltak is már korábbról svéd barátaink. De tény, hogy felnőttként irtó nehéz barátkozni már. Bárhova mégy, így lesz.

Golf2 2019.03.25. 08:24:01

@négyzet: virágzik az itteni oviban...pesten meg 23an vannak összezsúfolva 1 szobában...óbuda

szÖveges professzor 2019.03.25. 08:31:41

@bandirepublic:
Kicsit rossz így kommentelni, hogy még nem volt idöm meghallgatni. A kommentelökröl annyit, hogy én megértem öket, mivel valószínüleg Mo-n élnek és azokat a pozitív dolgokat hiányolják (irigylik), amik itt Svédországban megvannak. Viszont teljesen más onnan nézni a mi életünket, vagy átélni és megtapasztalni hosszú évek alatt azt a sok mindent, amit mi. Nyilván ök csak a szépet látják Svédországban, vagy csak ezt feltételezik a szürt információk alapján. Nekem is rettenetesen panaszkodnak az otthoni ismeröseim, én viszont sokkal kevésbé érzem már Mo-t tragikusnak, hogy nem vagyok benne az ottani hétköznapi körforgásban.

négyzet 2019.03.25. 08:34:09

@Golf2: tudom... járt a lányunk bölcsibe Magyarországon, nem tett jót neki, pedig magánbölcsi volt, mert az államiba nem volt esélyünk se bejutni (Buda). Egyrészt nagyon zsúfolt volt, semmi terük nem volt a gyerekeknek, és mivel ha egy csepp eső esett már az udvarra se mentek ki, a gyerekek megőrültek a nap végére. Itt ez egészen másképp van, mindig kint vannak délelőtt és délután is, dagonyáznak a sárban, amitől a magyar óvónők lehet, hogy szívrohamot kapnának, itt meg ösztönzik. Nem csak a fitúknak... És a lányunk alig volt beteg ebben az őszi-téli-tavaszi szezonban eddig.

négyzet 2019.03.25. 08:36:54

@szÖveges professzor: Én sokkal tragikusabbnak érzem Magyarországot... és vérzik a szívem attól, amerre halad. De a honvágyat ez nem érdekli.
Én igyekszem svéd híreket is fogyasztani és kevesebb napi magyar hírt, így egyébként az a jellegű frusztrációm csökkent, amit a folyamatos mutyisztáni történések okoztak.

Golf2 2019.03.25. 09:05:20

@szÖveges professzor: én viszont sokkal kevésbé érzem már Mo-t tragikusnak..a távolság szépít.

szÖveges professzor 2019.03.25. 09:06:45

@négyzet:

Olvastam, amit az oviról írtál. Nekünk már itt születtek a gyerekeink és ugyanez a pozitív tapasztalatom van: folyton kint vannak, persze megfelelö ruházatban, mennek az erdöben, ismerkednek a természettel stb. Szerintem nagyon jót tesz nekik, föleg, hogy itt fantasztikusan jó a levegö és gyönyörü a természet. Otthonról nincs ovis tapasztalatom, de amiket a barátaim mesélnek, hogy még mindig elöfordul a verbális bántalmazás, és olykor a fizikai is, az elég felháborító. Ez itt elképzelhetetlen lenne.

Én 2012-ben éreztem azt, hogy beleörülök, ha otthon kell maradnom Mo-n. Egyszerüen nem tudtam elviselni azt, ami történik. Ráadásul állami cégnél dolgoztam, ahol még intenzívebben éreztette a hatását az új hullám sajnos. Most már csak tisztes távolból követem olykor az eseményeket. Amúgy Mo-ra úgy tekintek, mint a legtöbb svéd ismerösöm: egy fantasztikus turista célpont, ahol rengeteg mindent lehet csinálni. Mindemellett persze megvan a honvágy és felerösödtek a pozitív emlékek. És ahogy a posztban és a korábbi cikkben is szó esik róla másként tekintek én is Mo-ra. Felértékelödött sok mindent. A 2000-es években sok külföldi barátom jött oda látogatóba hozzánk és meg voltak örülve Budapestért. Akkor nem értettem miért. Most már igen.

szÖveges professzor 2019.03.25. 09:07:52

@Golf2:

Ne haragudj, merre élsz? Tudom, hogy szoktál kommentelni, a neved ismerös, de nem emlékszem, hogy te most merre is vagy pontosan. :)

Platonica 2019.03.25. 09:27:20

Engem is nagyon erdekel a podcast, akarmennyire nem szeretem, valoszinuleg meg fogom hallgatni. Atmentem a cikkben emlitett erzeseken, es joval hamarabb, a mezeshetek 3 eve utan, pedig tenyleg a vilag egyik legszebb, legnyugisabb orszagaban eltunk. Hazakoltozes, majd x ev utan ujra kf lett belole.
Masodjara szinte egyaltalan nem tapasztaltam a hullamvolgyet, mint ahogy a mezesheteket sem. Egy kiegyensulyozottabb, sokkal termeszetesebb beilleszkedes zajlott le. Ezt en alt. annak tudtam be, hogy mar tapasztalattal vagtunk bele (kultursokk kivedese), ill. me'g inkabb annak, hogy gyerkovel, aki elkezdett egy sokkal organikusabb modon kotni bennunket a kornyezethez.
Az anyanyelv es a hatrahagyott kultura felerosodott ertekelese nem szunt meg, errol mar irtam parszor, milyen fontos szerepet jatszott a gyerekunk neveleseben. Anelkul, hogy egyetlen napot jart volna magyar oviba/isibe, tokeletesen beszeli a nyelvet, olvas es ir. Minap a tesom kuldott neki egy tarsadalomfilozofiai eloadast (Ga'ngo G. professzor), meghallgatta, es utana emailben leveleztek rola:-)

A masik, ami felmerult bennem, sokszor olvasom ezt a felnottkent nem lehet baratsagot kotni dolgot, es mindig racsodalkozom. Nekem a legtobb otthoni baratsagom sem gyerekkorombol v tinikorombol valo. Az elmult tizenevek alatt pedig szuletett pa'r itt is. Tartalmas, komoly kapcsolatok olyanokkal, akikre mindig szamithatok. Nem sok baratom van, de soha nem is volt szuksegem sokra.

Dikusz 2019.03.25. 09:52:48

Ez egy igen jó írás, számomra igazi "békebeli" H.Á-s poszt.
Igaz, hogy nem vagyok régi hozzászólója a blognak -kb 3 év-, ráadásul sosemvolt határátkelőként úgyszólván kibicelek. Viszont mindig érdeklődve olvasom a hozzászólásokat, véleményeket.
Ebből kiindulva kérdezném, hol vannak most azok a régi/új hozzászólók (bizonyára dolgoznak, nem úgy, mint én...), akik azt reklamálták, hogy a blog már nem olyan, mint régen, amikor még igazán a határátkelésről szólt egy-egy poszt, segítve a többieket?

szÖveges professzor 2019.03.25. 09:54:10

@bandirepublic:

Sikerült meghallgatnom az 1. részt. Kb. minden szavát átéltem és egyet is értek vele, szinte mintha ott ültem volna veletek. Szívesen hozzászóltam volna néhány kérdéshez, aztán rájöttem, hogy csak hallgató vagyok! :)

Most egy kis fikapaus a kollégákkal, aztán folytatom a 2. résszel. Nagyon szuper, hogy ezt megcsináltad, gratula!

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.03.25. 10:03:27

@szÖveges professzor: köszi szépen. ezért érdemes csinálni ezt az egészet. ha bejön a podcast, akkor ajánlom ez után a 4. epizódot, amelyben (szintén) egy stockholmban élő sikeres kivándorló keresi az útját egy durvább kiégés után kocsolom.wordpress.com/2018/12/20/hac-podcast-004-whats-the-whole-point-deak-joszef/

Arthamyr 2019.03.25. 10:03:57

Az anyanyelv nem hiányzik, mivel itthon azt használjuk, munka közben meg Magyarországon sem mindig magyarul kellett beszélni. Kultúrsokk nem volt, nem lesz. Sosem volt honvágyunk, mégis hazaköltözünk majd.
Nem a barátok miatt, a barátok sajnos mentek a levesbe, ezt közel hét év után ki lehet jelenteni, és attól, hogy ugyanabban az országban fogunk lakni, nem lesz nagy változás, mert még mindig elérhetetlenül messze lesznek, saját családdal, amit nem nagyon ismerünk. Marad az évi 1-2 összejövetel. A család már kicsit fontosabb, de ott is ugyanígy meglesz a távolság, mivel nem egy helyen lakik mindenki, így értelemszerűen van, aki messze fog lakni.

Arthamyr 2019.03.25. 10:31:29

@Platonica: "A masik, ami felmerult bennem, sokszor olvasom ezt a felnottkent nem lehet baratsagot kotni dolgot, es mindig racsodalkozom. Nekem a legtobb otthoni baratsagom sem gyerekkorombol v tinikorombol valo. Az elmult tizenevek alatt pedig szuletett pa'r itt is. Tartalmas, komoly kapcsolatok olyanokkal, akikre mindig szamithatok" - Nem tudom, biztos te nagyon jó szociális képességekkel rendelkező ember vagy, én el nem tudom képzelni, hogy kialakul bármilyen olyan új barátságom, ahol a barátomra "mindig számíthatok". Sőt, a régi barátokból sincsen ilyen, és a családban is igen szűkösen...
Pl. ha valami miatt elveszteném az önfenntartás képességét, és a családom sem tudná ezt megoldani, tuti nem tartana el a legjobb barátom sem életem végéig. Magyarán komoly, húsbavágó, hosszútávú áldozatot biztos nem hozna értem. A jó oldala ennek, hogy nekem sem kell ilyen áldozatokat hoznom, szóval annyira nem is bánom. :)

négyzet 2019.03.25. 10:36:38

@szÖveges professzor:
Ég és föld a gyerekekhez való hozzáállás, meg persze az egész rendszer. A svéd ovi nagyon jó. Már csak azért is maradnék itt pár évet, hogy ezekben a kritikus korai években ezt a tapasztalatot kapja a gyerekünk.

négyzet 2019.03.25. 10:45:35

@Arthamyr: "tuti nem tartana el a legjobb barátom sem életem végéig"
Nem tudom, van-e ilyen ember, leszámítva az ember szüleit/gyerekeit.
Nálunk a családban tesó vonalon ennél jóval-jóval kisebb megegyezést kívánó ügyek is buktak. Mondjuk a barátokra mindig is jobban számíthattunk, de nem várnám soha, hogy a saját életüket tegyék félre a megsegítésemért. Azt hiszem, nagyon individualista vagyok..

tanato 2019.03.25. 10:46:58

@Dikusz: A békebeli posztok nem 3-4 hanem 7-8 éve voltak itt.Való igaz akkor nagyon sok olvasó még bőven a határátkelése előtt,de arról már gondolkodva vagy előkészítve állt.Azért olvasták.
Az eltelt idő természetéből fakadóan,jelenleg a már sok éve tartósan kint élők blogja lett,amivel nincs is semmi baj.Kell ilyen fórum ahol a kint élők megsozthatják egymással tapasztalataikat több témában/Honvágy,MO. állapota,kint beilleszkedés nehézségei gyermekek nyel vesztése vagy nem vesztése ,otthon maradt közeli hozzátartozók,esetleges hazaköltözés gondolata stb.6
Ezekben mi Dikusz mint itthon élők tényleg kibicek vagyunk.

takarék-láng 2019.03.25. 10:50:07

"deklaráltan lelépett a liberális demokrácia útjáról, sok külföldön élő magyar – velem együtt – aggódva szemléli az otthoni fejleményeket."

- nem olyan sok mint hiszed. A kormany azert teheti meg ezt, mert anep felhatalmazta erre.

takarék-láng 2019.03.25. 10:50:17

hataratkelo.com/elkezdenek-bespajzolni-a-britek/

Semmilyen panik nem indul es a lakossagnak az a max 5%-a spajzol akit meg be lehet hulyiteni sokadjara is.
Emlekszunk meg?
Madarinfluenza, szaddam husszein, Y2K, akkor is hulyitettek a nepet.
Nincs semmilyen panik,tudom, hiszen itt elek.

takarék-láng 2019.03.25. 10:50:26

@bandirepublic: akkor tertek ki a kommenthuszarokra, ha a kommentjuket lesz lehetosegetek olvaasni

blasiusii 2019.03.25. 10:50:55

@szÖveges professzor: nagyon fontos, amit írtál - aki ma elköltözik, az vsz. évekig nem ismeri meg az adott ország/régió politikai-szervezeti-bürokratikus apró aspektusait. Ha 20 év után hirtelen hazaköltözöl (és addig nem hallgattál/olvastál semmit Mo-ról) ugyanez történne, a tipikus "Boldog tudatlanságban" él ilyenkor az ember. Aztán 3-4-5 év után elkezded kapiskálni, hogy A) a csodás olasz kisvárosban csak kihalásos alapon lehet bekerülni a közigazgatásba B) a svéd munkatársad nem kirándulástól pirospozsgás, hanem minden hétvégén leissza magát egy dán kompjáraton C) a magyar kórházba vinned kell magadnak a wc-papírt. Ilyen "apróságok" csak évek után derülnek ki. Ugyanakkor tudni kell súlyozni ezeket, hogy Neked és családodnak mi, melyik a fontosabb. Vannak aspektusok, amiben Mo. igenis nagyon élhető és jól teljesít, másban meg konkrétan a jövőnket ássuk alá. Az érzelmi rész ugyanez, súlyozni kell, hogy mit vállalsz/nyelsz le, mert itt is-ott is kell majd.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2019.03.25. 10:51:02

@szÖveges professzor:

Az irreveláns hogy ki panaszkodik Magyarországon, meg ki nem, ugyanis itthon az is panaszkodik akinek jól megy a sora és semmit se nélkülöz... itthon panaszkultúra van, egyszerűen ilyenek vagyunk és kész.

takarék-láng 2019.03.25. 10:51:14

Az elsős kislányunknak teljesen magától értetődő, hogy itt azonos neműek is házasságot köthetnek. "
- akkor elj ott. Bar biztos tudod, az ott elo muszlim vallasuak nem ertenek egyet veled. Es ennek hangot is adnak. Nagyon helyesen

Platonica 2019.03.25. 10:59:04

@Arthamyr: Megint ertelmezesi kulonbseg van;-)

A 'mindig szamithatok' ugy tunik, nalad mast jelent.

Veletlenul sem gondolnam, hogy akar baratnak, vagy akar csaladtagnak el kellene engem tartania, ha beut a krach. Fel sem merul bennem, es meg vagyok dobbenve, ha vki ilyesmiben me'ri a baratsagot, bocs! Ez inkabb kihasznalas, semmi koze egy tartalmas, jo kapcsolathoz.

Arthamyr 2019.03.25. 11:02:01

@négyzet: Ok, ez hülye, szélsőséges példa volt a részemről. Csak sosem tudom, mit értenek az alatt, hogy valakire mindig számíthatok.
Én itt mindig áldozathozatalt feltételezek, mert ha szinte semmibe sem kerül, akkor az új szomszédnak vagy a friss munkatársnak, sőt akár egy nem antipatikus, tök idegen embernek is szívesen segítek, és az ismerőseim is, ehhez nem kell barátság sem, csak normális emberi viselkedés.

Arthamyr 2019.03.25. 11:04:25

@Platonica: Igen, a kérdés, mit értesz az alatt, hogy "mindig számíthatok"? Mert ez olyan nagy dolognak tűnik így leírva.

Golf2 2019.03.25. 11:09:01

@szÖveges professzor: (Óbuda.)Én 2012-ben éreztem azt, hogy beleörülök, ha otthon kell maradnom Mo-n...a 2012-es állapotokat szorozd meg kettővel...nemhogy évente,hétről hétre van durván lejjebb.

Platonica 2019.03.25. 11:15:58

@Arthamyr: nalam a 'mindig szamithatok' erzelmi, etikai alapu, nem materialis. Talan igy valamelyest szukitettem;-)

Bar ez sem abszolut definicio baratsagra, de ilyesmihez all kozel az en ertelmezesem:
'-Some degree of commitment, both to the friendship and to the other person’s well-being.
-A desire for “regular” contact with the other person. “Regular” contact could occur once every two days or once every two years.
-Mutual trust, concern, and compassion.
-Shared interests, opinions, beliefs, or hobbies.
-Shared knowledge about one another’s lives, emotions, fears, or interests.
-Feelings of love, respect, admiration, or appreciation.'

A 'mindig szamithatok' ezen a koron belul mozog:-)

Arthamyr 2019.03.25. 11:19:47

@Platonica: És ebből mind, vagy pár? Meg itt is van pár elég húzós kitétel, és persze nagyon nem mindegy, hogy 2 naponta vagy két évente. Két naponta senkivel sem akarnék találkozni, egy embert leszámítva, ha lehetséges. :D

Platonica 2019.03.25. 11:23:56

@Arthamyr: szubjektiv:-)
Es ahogy en ertelmezem, valtozo lehet kapcsolatrol kapcsolatra melyik aspektus dominal. Biztos van olyan neked is, akivel ugy erzed, szinte ugyanonnan folytatod, pedig csak 2-3 evente talalkoztok.

Arthamyr 2019.03.25. 11:25:40

@Platonica: Persze. Na de nem offolok tovább (ezen a vonalon), kár, hogy többször 40 perc a podcast, így érdemben nem tudok majd hozzászólni.

Dikusz 2019.03.25. 11:42:40

@tanato: Tényleg nem baj, hogy változik a blog. Hiszen -ahogy mondod- azok akik a blog indulásakor (7-8 éve) még "csak" készültek a határátkelésre, jórészt már kint élnek. Nincs is ezzel baj, őszintén kívánom nekik, hogy bárhol is legyenek, találják meg a boldogságukat.
Csak azt nem értem, hogy ha az volt a gond, és azért nem szólnak hozzá, hogy ez a blog már nem az, ami indulásakor volt, akkor most, amikor ez a kétségtelenül jól megírt poszt megjelent, és valóban a határátkelésről szól, most hol vannak, miért nem kommentelnek, mégha nem is Svédországban élnek.

HakapesziM 2019.03.25. 12:01:03

"Az elsős kislányunknak teljesen magától értetődő, hogy itt azonos neműek is házasságot köthetnek"

Gratulálok, már ezért megérte. A rút magyar ugaron az óvodás kislányom még úgy tudja, hogy házasságot eltérő neműek kötnek. De hát ezért nem is visszük mi semmire.

London2009 2019.03.25. 12:09:29

@takarék-láng: meg tudom erositeni, semmi panikot nem eszlelek en is. Meg WC-papir is van a boltokban eleg. :D

tanato 2019.03.25. 12:23:43

@Dikusz: Mert.bár beleszoktak a kinti életbe kevésbé érdekli őket a blog.Persze van néhány kitartó olvasó aki itt van a kezdetek óta,de az a kevesebb.

tanato 2019.03.25. 12:27:45

Nem bár,már természetesen.

London2009 2019.03.25. 12:37:35

Igyekszem a podcastot a hetvegen meghallgatni. Igy sajnos csak a leirtakhoz meg a kommentekhez, de a podcasthoz nem tudok erdemben hozzaszolni. Nekem a honvagy ismeretlen, keptelen vagyok ra, soha nem ereztem meg honvagyat az eletemben. Az anyanyelv sem jelent nekem semmit. Ez lehet, hogy azert is van mert tobb nyelvet is beszelek magas szinten es mindet egyforman szeretem. Raadasul nap mint nap hasznalom a magyart, amikor uzengetek vagy beszelek a csaladdal/baratokkal vagy bongeszgetek. Eszembe nem jut, hogy hianyozna, hiszen resze a mindennapjaimnak. Igy ezt a nyelv dolgot nem tudom igazan ertelmezni. Az egyetlen dolog ami eszembe szokott jutni, hogy nagy valoszinuseggel a gyerekem mar nem fog megtanulni, vagy ha esetleg megtanulna, biztos, hogy nem fog olyan szinten beszelni, mint az egy Magyarorszagon felnott gyerek eseteben termeszetes.
A kultura resszel sem tudok azonosulni. Osszehasonlithatatlanul jobb szinhazi elmenyekben van itt reszem. A zenei koncertekhez pedig nem kell nyelvtudas es azoknal is eszmeletlen a felhozatal. Ilyen szempontbol a vilag egyik legjobb helye, ebben biztos vagyok.
A baratsagokrol irtatok meg. Nekem a magyarorszagiak zome megmaradt. Szerencsem is van mert szinte mind gyerekkori es evtizedek ota tarto. Szerintem emiatt sem tudott itt kialakulni igazan baratsagom, mert a regiekkel labdaba sem tud senki rugni. El vagyok ilyen szempontbol kenyeztetve. Sok rossz tapasztalat es ertelmetlen probalkozas utan mar csak jo ismeroseim vannak. Nem nelkulozhetetlen baratok, de jo ismerosok, akikkel lehet programot szervezni, sportolni, bulizni stb. Nincs is ennel igazabol tobbre igenyem.

szÖveges professzor 2019.03.25. 12:42:29

@Horthy Miklós cselédje:

A panaszkultúrával kapcsolatban teljesen igazad van. Ennek viszont nem csak ahhoz van köze, hogy mennyire "megy jól" neki anyagilag. Nekem pl. jól ment anyagilag 2012-ben, de ehhez napi 10-12 órát dolgoztam full stresszben, és sokszor aludni jártam csak haza. Nem érte meg, panaszkodtam is miatta (miközben anyagilag pedig jól ment). :) De értem, hogy mit akartál mondani.

kardio1 2019.03.25. 12:44:01

@Golf2: Magyarországról nézve meg a külföld tűnik szebbnek, mint amilyen. A távolság itt is szépít. Abban teljesen igazad van, hogy Magyarország nem olyan, mint 10 éve volt.
Franciaország is változott ez idő alatt, nem is keveset.

Golf2 2019.03.25. 13:18:05

akar csaladtagnak el kellene engem tartania, ha beut a krach...Sőt orbánék kötelezővé tették nehogy má nekik kelljen nekik csak a TB meg a nyugdíjjárulék kell.

szÖveges professzor 2019.03.25. 13:32:06

@bandirepublic:
Meghallgattam a 2. részt is. Nagyon jó volt a folytatás. Teljesen átérzem és honvágyam is lett. Kíváncsi leszek az egy év múlva készülö interjúra!

Snedronningen 2019.03.25. 13:42:10

Nem szeretem a podcastot, mint formátumot. Ha olvasok, át tudok ugrani sorokat, bekezdéseket, és gyorsan átlátom, hogy a cikk vagy poszt érdekel vagy sem. A podcastot meg végig kell hallgatni. Bocs, de ennél drágább az időm....

Bandi, a következőket ne vedd magadra, mert nm hallgattam bele, lehet, hogy te elkerülted ezeket a hibákat! De ez most egy jó alkalom elmondani, hátha valaki tanul belőle.

A magyar podcastokra jellemző típushiba, hogy a kereskedelmi rádiók reggeli műsorsávját utánozzák és viháncolnak. Na most, a folyamatos röhögést hallgatni nem vicces és nem szórakoztató. Elhiszem,hogy a műsorvezetők remekül szórakoznak egymás arckifejezésén, de ez rádióban nem jön át, és unalmas a folytonos vihogás.

A sírba visz a podcastoknál, a rengeteg beszédhibás és affektáló, kellemetlen orgánumú, orrhangú, visítozós, selypegős, lihegve beszélő emberke, aki az előző ponttal tetézve nemcsak beszédhibás, de még vihog is. Borzalom.

Vegül: vágjatok meg!!! Isssszonyúan nem vicces percekig azt hallgatni, hogy juj ezt most elb@sztam, de majd kivágjátok ugye?, persze, persze, kivágjuk. de aztán tényleg vágjátok ki! hát persze, majd kivágjuk stb. Szóval vágjátok ki!!! Ne sajnáljátok kiszedni az unlmas részeket és az üresjáratokat sem! Érdektelen! Szívesebben meghallgatnék tizenöt perc feszes, jó anyagot, mint másfél óra sz@rt. Érdektelen fecsegéssel ne pazaroljuk egymás idejét, jó?

Nem vagyok hajlandó magyar nyelvű podcastot hallgatni, annyira amatőr. Itt is erőltetitek a határatkelőn, az index.hu is erőlteti, de nem! Tanuljatok meg beszélni előbb! Vágjatok meg! Szerkesszétek! Aztán majd talán beszélhetünk arról, hogy legyenek-e magyar nyelvű podcastok.

Snedronningen 2019.03.25. 13:51:10

@London2009: a honvágy fura dolog. Én régen azt hittem, hogy konkrétan megjelenő érzésről van szó, és tényleg köthető otthon megszokott helyekhez, személyekhez stb. Hozzád hasonlóan én is azt hittem, hogy nincs honvágyam, mert nem ábrándoztam sem az otthoni lakásomról, kilátásról, nyaralásokról, a csaladdal tartom a kapcsolatot, használom a magyar nyelvet stb. Aztán egy hazalátogatáskor a szállodában kolbásszal ettem a somlói galuskát (erősen sarkítva mondom persze). Ebből rájöttem, hogy valami mégiscsak van, mert különben, amíg otthon éltem, nem ettem kolbászt vagy más nehéz, fűszeres ételekt :-) Kiderült, hogy nekem valahogy az ételeken keresztül jelenik meg. Ez márcsak azért is vicces, mert sem anyukám, sem én nem főzünk magyarosan, hanem egészséges ételeket ettünk otthon mindigis, tehát megcsak nem is az anyám főztje hiányzik vagy ilyesmi. Megmagyarázhatatlan :-)

London2009 2019.03.25. 14:15:13

@Snedronningen: nem tudom…nekem ez fura. Az otthoni lakasomrol nem tudok almodozni, miutan 5 eve eladtam. Viszont egy hosszabb nyaralas utan mar almodozom az otthonomrol es egyertelmuen a jelenlegi helyemre vagyodom vissza, de nagyon. Tehat nekem ilyen megkozelitesben sosem jut eszembe Mo. Egyetlen egy emlekem van, amirol akkor azt gondoltam, hogy ilyen lehet a honvagy biztosan. Ez jo par eve tortent, olyan 4-5 eve. A noverem gyerekei otthon neptancoltak. De csak ugy szorakoztak a nappali kozepen, jatszadoztak. Aztan a kis unokahugom kitalalta, hogy neki kell a kopogos szandal, az unokaocsem meg feltette a kis kalapjat es ott porgettek egymast. Annyira edesek voltak es ez valahogy ugy megmaradt bennem. De ez szerintem inkabb nosztalgia, mint barmi mas.
A kajak sosem erdekeltek, miutan barmit megfozok magamnak. A magyar konyha meg nagyon nem a kedvencem, inkabb sereghajto. Hamarabb eszembe jut egy jo kis curry, mint egy kocsonya. Kar is volt eszembe jutnia a kocsonyanak, meg a gondolattal is kiraz a hideg. : )

Arthamyr 2019.03.25. 14:57:55

@Snedronningen: "sem anyukám, sem én nem főzünk magyarosan, hanem egészséges ételeket ettünk otthon" - Mekkora hülye negatív sztereotípia ez. :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.03.25. 14:59:21

@szÖveges professzor: Nincs is kommentszekció az indexes cikknél...Hol látsz te olyat?

London2009 2019.03.25. 15:03:41

@Arthamyr: marmint az a resze, hogy a magyar konyha egeszsegtelen? Szerinted nem az? Vagy mire gondolsz?

reynard75 2019.03.25. 15:06:22

Huhh, nagyon jó ez a podcast.

Gondolataiban, érzelmeiben két évvel ezelötti önmagammal készült.
Akkor nagy tépelödések és 5 némtországi lét után úgy döntöttünk, hogy két párhuzamos (kb. hasonló szakmailag, összehasonlítható életszínvonalat biztosító) állásajánlat közül a münchenit választom, elsösorban a közbeszéd, közgondolkodás magyarországi állapota miatt.
Akkor elvágódott bennem mindenféle hazaköltözési gondolat, nem tudom miért, hiszen az elözö 5 évemet hol erösebben hol kevésbé végigkísérte.
Azóta a honvágy szempontjából rendezett az életünk, hozzátartozik az igazsághoz, kb. havonta egyszer megyünk Budapestre kielégíteni a szociális, gasztro stb igényeinket. Ha épp nem sikerül, elég bekapcsolni a közmédiát honvágy ellen :(

Arthamyr 2019.03.25. 15:27:28

@HakapesziM: Ezen én is mindig felvonom a szemöldököm. Nem tudom, mi 6-7 éves korunkban baromira nem azzal voltunk elfoglalva, hogy ki kivel házasodhat, sőt, 10 éves korban sem. 20 évesen sikerült eljutni oda, hogy "isten ments, hogy most házasodjak". Finoman szólva sem vonzódom a homoszexualitáshoz, talán az sem túlzás, hogy undorodom tőle, ahogy a heteroszexuális "tevékenységek" bizonyos formáitól is.
Ennek ellenére elfogadom, és teljesen természetesnek tartom, hogy vannak olyanok, akik meg erre gerjednek és ez teszi őket boldoggá, és ha pl. szavazni kell ilyesmiről, akkor támogatom a jogaikat.
De nem gondolom, hogy egy 6-7 éves gyerek számára az a legfontosabb, hogy ez már akkor beleivódjon, inkább az a fontos, hogy nyitottság és tolerancia jellemezze. Egyébként ez hogy megy, arrafelé már a 6-7 éves gyerekek is szexuális felvilágosítást kapnak? Tudják már, hogy mik a nemek közti különbségek? Tudják, hogy mi az a házasság (ezt sok felnőtt is benézi)? Nehezen hiszem.

Platonica 2019.03.25. 15:27:56

Nekem az elso kf-on eleskor par ev utan nagyon eros honvagyam volt. Most masodik alkalommal meg semmi. Megtapasztaltam mindkettot, me'gse igazan tudom megfogalmazni, miben is nyilvanult meg. Tuti nem kajakban, v hasonlokban. Inkabb egy altalanos boldogtalansagban, ami atszinezte az osszes dologhoz valo hozzaallasomat. Szinte mar semmit se tudtam a helyen ertekelni, sem az otthoni, sem az ottani kornyezetet, aranytalanna valtak a (hianyolt) pozitivumok is es a (helybeli) negativumok is.
Ettol fuggetlenul az elso kf-i elmenyt is nagyra ertekelem, fantasztikus lehetoseg volt, vannak nagyon szuper emlekeim is az ottani evekrol, es tudom, hogy egyaltalan nem a kozeggel voltak a gondok:-)

szÖveges professzor 2019.03.25. 15:29:14

@geegee:
Az index facebook oldalán. Keresd vissza (bár már régebben jelent meg), megéri elolvasni, miket irogattak az emberek. Elég sokkoló.

London2009 2019.03.25. 15:35:38

@Arthamyr: szerintem az abszolut klasszikus magyar konyha, amit otthon foznek az borzalmas. Rengeteg disznozsir, voros husok, krumpli, teszta, vegeta kb. ez kepezi az alapjat. A fozelekek jok lennenek, de azt is jo sok liszttel keszitik. De persze lehet magyar kajakat is esszel kesziteni. Gyakran csinalok lecsot, fozelek feleket (de nem liszttel suritem be oket), leveseket, gulyasszerusegeket stb.

London2009 2019.03.25. 15:38:22

@Platonica: de ennek nem biztos, hogy a kf-on eleshez van barmi koze. Lehet, hogy csak epp a maganeleted vagy a szakmai karriered stb. nem volt a helyen.

London2009 2019.03.25. 15:42:41

@Arthamyr: a rantott cuccokat kihagytam!

Bicikliző medve 2019.03.25. 15:43:45

@Arthamyr: Tudom, hogy ez szemelyes kerdes, meg minden, de titeket mi motival akkor a hazamenetelben?

Platonica 2019.03.25. 15:49:01

@London2009: abszolut a kf-on eleshez volt koze, kulonben nem lett volna az az irrealis kulonbseg abban, ahogy latom, ertekelem a ket kozeget. Az addig kb idealis maganelet is emiatt kezdett hullamvolgybe kerulni, a karrier pedig igazabol sose erdekelt, de azt tudtam, hogy a kezdeti atmeneti munkak utan 'en itt nem akarok semmit epiteni'... Irtam is, hogy nem tudom jol kifejteni, de szamomra egyertelmu, hogy amit ott ereztem, az tuti a honvagy volt, ami atirt szinte mindent.

Es ami me'g erdekes, azt a kf-re koltozest en abszolut akartam, benne voltam, stb, ezt a masodikat pedig nagyon nem. Me'gis total forditott, hogy csapodott le:-)

Bicepsz Elek77 2019.03.25. 15:56:16

@reynard75:
A cigány szökik a határon, nála a hegedû meg egy Rákosi kép. A határõr megkérdi:
– Hová mégy, cigány?
– Nyugatra, muzsikálni.
– Hát a Rákosi-kép minek?
– Ha mégis honvágyam lenne, akkor csak ránézek.

London2009 2019.03.25. 15:57:59

@Platonica: ah, oke, ertem. Nekem igy utolag visszagondolva a kezdetek Londonban nem volt egy leanyalom. Raadasul meg teljesen egyedul is voltam, ami szinten nem segitett. De valahogy honvagyam akkor sem volt. Valahogy ahogy eljottem, ami abszolut az en valasztasom volt, soha nem neztem vissza. Pedig az elso negy-ot evben nem ertem el a magyarorszagi eletszinvonalamat az biztos. Igy ilyen szempontbol mondhatni, hogy rosszabb eletem lett, de valahogy nem igy ereztem. Nem vagyodtam vissza, itt szerettem volna egy nagyon kenyelmes eletet teremteni. Ami aztan vegul sikerult is.

Bicikliző medve 2019.03.25. 16:04:28

@HakapesziM: Ez igy nem igaz, a kozepkorba vezeto ut is vezet valahova ;)

Platonica 2019.03.25. 16:05:49

@London2009: Igen, ez nagyon egyeni! Mi az elso par honaptol eltekintve jobb eletszinvonalon eltunk, es egyutt ugye. De ez se vedte ki.
(Erdekes, az is felmerult bennunk, hogy az anyahoz/szulokhoz valo viszony is meghatarozhatja, kinek kell jobban megkuzdeni a honvaggyal.)

London2009 2019.03.25. 16:11:58

@Platonica: ha ez meghatarozna, akkor nekem nagyon kellene szenvedni. Mondjuk szerencsere gyakran jon latogataba a csaladom. Megkockaztatom, hogy tobbet talalkozunk igy, mintha Mo-n elnek.

Platonica 2019.03.25. 16:24:23

@London2009: Hehe, te vagy a kivetel a kis magan-felmeresemben.

Kulonben foleg arra gondoltam, hogy akinek atlagnal sokkal szorosabb (nem valt le?), ill. atlagnal kevesbe szoros v viharos a szuloi kapcsolata. Az egeszseges/atlagos szulo-gyerek viszony nemigen jatszik bele ebbe.
Egyebkent en is osszeszamoltam parszor, h lenyegesen tobb napot toltunk anyukammal evente, mint pl az otthon, de mas varosban elo tesom.

cattaneo 2019.03.25. 16:43:49

@reynard75: Nekem több párhuzamos valóságban fut az életem, a magyar már csak a közvetlen családhoz köt. Főképp a lehetőségeim hozták úgy, hogy ne sodródjak vissza, most már azt mondom, szerencsére. Ebben megerősített az a sokszori fejbevágásként érő hatás, hogy egyik politikai oldal sem volt képes kialakítani és megszilárdítani egy olyan társadalmi/gazdasági/szociális rendszert, ami lojális lenne a rendszert fenntartó állampolgárhoz, és amiben hosszútávon bízni és hinni lehet. Legalábbis a társadalmi értékrendek, kis tartópillérek kiépítése helyett az érinthetetlen felső szinteken történő korrupt kavarások mellett, pont ezeknek a társadalmi értékeknek a seggberúgása - külföldről nézve - rendkívül látványos. A generációs közegemben (Bandirepublik korosztály), akik elmentek és később próbálkoztak a visszatelepüléssel, már mind visszatért külföldre vagy a maga által kiépített párhuzamos valóságokban él. A válaszok sokszínűsége a miértre. .. 1. anyagiak, könnyebb boldogulás, jövőkép 2. anyagiak kevésbé számítanak, elvi/ közegélmény szinten viszont össze nem hasonlítható életkörülmények 3. gyerekek jövője. Az otthon maradottak egy része elvágyik, szellemileg kizsigerelődött/kiégett, nem találja a helyét (alkalmazott, szellemi szabadúszó) vagy nagyon jól el van a zavarosban (pl. többféle vállalkozást üzemeltet mindenféle érdekeltséggel, vagy valamilyen állami rendszer kedvezményezettje vagy kiszolgálója). Utóbbiakkal viszont idővel egyre lazább lett a viszonyom, mert nem tudok azonosulni azzal a típusú önigazolással, amit folyamatosan az ember arcába nyomnak (siker, pénz, kapcsolatok, politika). És hogy a társadalom általános apátiáját, negativizmusát is megemlítsem, amit annyira tökéletesen meglovagolt a kormánypropaganda, csak hogy a podcast szereplője által említett általános bizalom nem meglétét említsem. Az emberek többsége képtelenné vált reálisan látni az igazi valóságot, vagy ha látja is, már érdektelenné vált, hogy felszóljon ellene.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.03.25. 17:28:27

@cattaneo: nehéz ezzel vitatkozni, és nagyon elszomorító. ez van

Arthamyr 2019.03.25. 17:54:31

@London2009: Egyrészt nem feltétlenül ez a magyar konyha (kicsit olyan múlt századi szoci menza feelingje van), másrészt ez sem feltétlenül egészségtelen. Az étrendet az életmódhoz kell igazítani, annak része, és azzal együtt lehet igazából értelmezni, hogy egészséges-e.
Az egészség szempontjából nincs ám nagy különbség (ha egyáltalán van), az közt, hogy 50 euros francia bort iszol vagy hogy 3 euros magyart (főleg ha lecsúszik napi 1-2 üveg belőle), esetleg két üveg Szalon sört (ha még van ilyen :)) vagy Guinnesst, ahogy az is kb. mindegy, hogy csupa bio anyagból készült kézműves péksüteményeket eszel vagy ugyanannyi tescos kenyeret. Ahogy az is kb. mindegy, hogy valami hitvány spanyol chorizot eszel vagy valami gagyi magyar kolbászt. De önmagában még ezekkel a dolgokkal sincsen gond, ha egy jó, az életmódhoz igazított étrendben kapnak helyet.
Az megint más kérdés, hogy van olyan életmód, ami étrendtől függetlenül egészségtelen, és kb. mindegy mit eszel mellé... :)

Arthamyr 2019.03.25. 18:02:55

@Bicikliző medve: Leginkább a család és a havi +2-3k euro megtakarítás. Meg mi nem is csinálunk ebből annyira nagy ügyet, ha ki van építve a hely, semmibe nem tart költözni (pl. vissza ide). És attól, hogy Magyarországon alszol, még nem feltétlenül kell ott élned, nincsenek lezárva a határok, sokminden globális, Magyarország rengeteg szempontból kevésbé félreeső hely, mint Írország.

London2009 2019.03.25. 18:33:24

@Arthamyr: ha nem ez a magyar konyha, akkor mi? Most ne a gasztroettermekbol indulj ki, hanem abbol amit otthon esznek az atlag emberek. Szerintem az leginkabb leves, makosteszta es tarsai.

London2009 2019.03.25. 18:43:00

Erdesz baratomnak uzenem, hogy hiaba irogat nekem, minden levele olvasas nelkul megy a kukaba...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.03.25. 18:47:20

@Snedronningen: +10 egyetertek! Megvagni, szerkeszteni...van meg mit tanulni ezen a teren :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.03.25. 19:00:40

@Snedronningen: az elozo kommentembol lemaradt: pont azt ereztem en is osztonosen, hogy a podcast hosszusaga nagyon meghatarozo, es tul hosszu elriasztja a hallgatot.

www.timecamp.com/blog/2018/01/make-successful-podcast/

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.03.25. 19:01:35

@Zsuzsi65: ezt most a konkrét halottnak a coach epizódra mondod vagy te is csak úgy "látatlanba"?

Arthamyr 2019.03.25. 19:02:25

@London2009: "Szerintem az leginkabb leves, makosteszta es tarsai." - Ezekkel semmi gond így önmagukban, az egészség szempontjából. Valami miatt nagyon szigorú étrenden kell élni, hogy ne férjenek bele.
Azért a magyar konyha elég változatos, ha előveszel egy régi magyar szakácskönyvet, sokszáz recept található benne. Persze ebben lesz rengeteg olyan étel, amit nem kizárólag/elsősorban Magyarországon készítenek.
"A magyar konyha leghíresebb fűszere a paprika. A külföldiek számára el sem képzelhető magyar étel paprika nélkül, azt hiszik, hogy minden magyar fogás piros lében úszik." - Nem az ehhez hasonló sztereotípiákból kell kiindulni. - "Csak kevesen tudják, hogy e kellemes fűszer milyen rövid idő óta szerepel a magyar étlapokon."

Egyébként is értelmetlen x nemzet ételeire korlátozni az étrendet, csak gasztronómiai élvezetekről mondunk vele le önként, nem beszélve arról, hogy az étrendösszeállítást is megnehezíti, ha valaki ezzel tényleg komolyan szeretne foglalkozni.
A 21. században vagyunk, célszerű haladni a korral. :) Én amikor Magyarországon voltam, viszonylag ritkán ettem olyan helyen, amit te "gasztroétterem" alatt érthetsz, ennek ellenére nem volt gondom az étkezésem egészségességével. Nem mellékesen ma Magyarországon kifejezetten nehéz tipikusan magyar étkezdében enni, valamelyik menő szakács mondta, hogy manapság Budapesten könnyebb jó hamburgert venni, mint jó gulyást (ahogy gondolom sok mást is).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.03.25. 19:03:27

@bandirepublic: eppen hallgatom :) lehet, hogy csak azert van ez, mert van egy (angol nyelvu) podcast, amit szoktam hallgatni, es annak a consice, pergo stilusahoz vagyok szokva :)

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.03.25. 19:14:23

@Zsuzsi65: ok, remélem értéket ad neked az adás meghallgatása. tudom, hogy hosszú, de nem lehet lemenni bizonyos mélységekig 15-30 perc alatt. a kedvenc podcastjaim mind minimum 1 órásak, de az egyik legkedvencebb epizódom 2,5 óra. több részletben hallgatom az ilyeneket

Arthamyr 2019.03.25. 19:18:32

@bandirepublic: a többször 40 perc szerinted nem hosszú annyira, hogy "látatlanba" hosszúnak gondolja valaki?

London2009 2019.03.25. 19:19:04

@Arthamyr: ez erdekes. Nekem egy makosteszta abszolut nem fer bele. Teszta, cukorral meg egy kis makkal megszorva. Rantott dolgokat is egyedul Mo-n eszek, meg sieleskor Ausztriaban. Hozzam sokkal kozelebb all a mediterran etrend. Sok salata, feher hus, hal felek. Leginkabb ezeket szeretem. Gorog, torok eteleket is imadom. No meg az indiaiat, de itt most egeszseges etelekrol volt szo. : )

reynard75 2019.03.25. 19:25:31

@cattaneo: nincs otthon igény még demokráciára sem, nemhogy olyanra, ahol az emberek empátiával rendelkeznek, erős civil szervezetek vannak stb. Nekünk ez kb leragott csont, és vagyunk 10-20%-a az embereknek

Arthamyr 2019.03.25. 19:29:39

@London2009: No és az indiaival mégis mi a gond? És miért lenne a saláta meg a halak pont mediterrán ételek (nem néztem utána, de lehet, hogy ez is olyan sztereotípia, mint a magyar kaja és a paprika)?

Mennyi cukor van egy mákos tésztán? Ha eszel egy szuper olasz tésztaételt, biztos vagy benne, hogy sokkal "jobban jársz" vele?

A cukorral egyébként sincs semmi gond, pont tegnap olvastam valamin (talán a céklakonzerven?), ami szerint a napi referenciabevitel cukorból 100g (nekem brutálisan soknak tűnik), ezeket meg azért viszonylag konzervatívan határozzák meg. Mondjuk ha valaki leküld napi 1 liter megfelelő üdítőt, abból ezt 100 gramocskát simán túl lehet teljesíteni, más nem is kell hozzá.

Shanarey 2019.03.25. 19:59:38

Honvágy, érdeklődés hiányában eddig elmaradt.
Nemrég voltam otthon, két régi barátomat is meglátogattam, ám ha éppen nem mentem sehová, akkor anyám TV készülékéből, rendszeresen hallhattam, azt a bizonyos "Mire készül Brüsszel" című csúsztatások és féligazságok gyűjteményét, továbbá el is olvashattam, mert kaptam egyet az én nevemre is. Nos, ezek sem segítettek, ama bizonyos honvágy előkerülésében.

kék madár 2019.03.25. 20:01:36

@London2009: nekem is irogat, pedig mostanaban nem is voltak lipsi hozzaszolasaim, szerintem mar nagyon kritikus allapotban van az a par maradek agysejtje, ezek vegetativ reakciok, agyroffenesek

Snedronningen 2019.03.25. 20:13:53

@Arthamyr: pontosan, kétszer 40 perc nagyon sok. Persze, a készítőnek ez a “gyermeke”, számára minden másodperce csodálatos, de meghallgatni... Sajnálom, nincs időm üresjáratokra. Még ha tudom, hogy ad valamit pl TED Talks. Ott is ki lehet fogni vackot, de legalább nem több, mint 15 perc, és elég nagy az esélye, hogy lesz benne pár érdekes gondolat. De ki olyan időmilliomos, hogy egy másfél órás rizikót bevállaljon? Nagyon nem terszik, hogy a podcastot ennyire nyomatják :-(

gabors 2019.03.25. 20:21:32

@Snedronningen: "Nagyon nem terszik, hogy a podcastot ennyire nyomatják :-("

erre nagyon egyszeru a valasz NEM KELL meg letolteni sem ... nemhogy meghallgatni egyiket sem ha nincs erdeklodes szep lassan elhal a dolog ...

lehet hogy van jo de en nem fogok egyet sem meghallgatni mert minek ...

Arthamyr 2019.03.25. 20:37:10

@Snedronningen: Igen, én is úgy vagyok vele, mint @gabors: . Véleménnyilvánítási szabadság van, ha valaki podcastot akar csinálni, hát egészségére, viszont nem kötelező fogyasztani. Sajnálom, hogy emiatt esetleg ki leszek rekesztve valamilyen beszélgetésből, de nekem 40 perc passzív hallgatás és odafigyelés nem fér bele. Láthatóan van, akinek meg belefér és pozitívan reagál, szóval valamennyi igény van rá ezek szerint.

Dikusz 2019.03.25. 20:54:20

@London2009: Reménykedik, hátha egyszer elolvasod.:)

szÖveges professzor 2019.03.25. 21:01:53

@London2009:

Engem ma CSAK 2x fenyegetett meg privátban "az erdész". Ráadásul ma le sem zsidózott. Hát már ennyit sem ér Bástya elvtárs? Meg is vagyok sértödve.

különvélemény 2019.03.25. 22:41:42

"a svéd kultúrsokk"

Az ilyeneken mindig felnevetek, úgy, hogy jártam rengeteg helyen a világon, Ha valaki európai országban, európaiként kultúrsokkról beszél, az annyira alkalmatlan a világra, hogy inkább maradjon otthon a mama főztje mellett.

2019.03.25. 22:51:31

@bandirepublic:

Konstruktív kritikának szánom, de nem biztos, hogy annak fog hangzani.

Ahogy az átlagember nem tud jó fényképeket csinálni, nem tud olvasmányosan írni, nem tud videót vágni és nem tud buszt vezetni, úgy az átlagember podcastot sem tud csinálni.

Ezt (is) meg kell tanulni. Az nagyon kevés, hogy csak leülsz beszélgetni, aztán valami lesz.

Belepörgettem ebbe is, meg a 4. részbe is, aminek a linkjét betetted, egészen meglepően unalmas és vontatott. Rossz a beszéd tempója, az energiaszintje, baromi steril, minden baja van. Olyan, mint a 200 fős hallgatottságú rétegrádiók reggeli műsorai 1997-ben.

Instant agyhalál és turn-off.

Podcastfogyasztó vagyok egyébként, ennél sokkal hosszabbakat is meg szoktam hallgatni, de ahogy egy jó podcast akkor is ott tart, ha amúgy az alaptéma éppen csak érdekelt, egy rossz podcast elriaszt akkor is, ha amúgy érdekesnek találnám. Ez szuper riasztó volt.

Ugyanez a véleményem egyébként a HÁ podcastkezdeményéről (meg az indexes erőlködésekről) is.

Elnézést, nem komiszkodni akarok, de írod, hogy te is hallgatsz podcastokat excel-táblabögyörgetés közben. Azok ilyenek (tempóban, hangulatban, energiaszintben)?

Sajnálom, feltételezem, hogy ez most egy kicsit bántó volt, de ez van. :-/

Arcade Macho 2019.03.25. 23:09:14

@HakapesziM: ez lenyegtelen hogy a kisgyereknek mit tanitanak es hogy anyuka eppen mennyire orul a nyiltsagnak, ugyanugy lehet ebbol az emberbol egy poffeszkedo hatalommanias naci, mint barmi mas...

Herr Géza 2019.03.26. 00:27:32

Nyafogtam már korábban az anti-podcast fronton. Ma ismét arra jutottam, hogy ez így komplett vicc. A tartalom lehet oké, de a csomagolás megöl mindent. 2 x 45 perc rizsa...
10 mondat elég lett volna. Sorry.

Golf2 2019.03.26. 05:45:20

Ki mitt ett!! ki hogy tudja vitelezni!!! Ezt a nő mondta. 1 helyen hallgattam bele most...

Din Serpahis 2019.03.26. 06:18:00

@London2009: Hat van az a mondas, hogy a penz nem boldogit, hat a fenet nem. Nekem az elso kulfoldi ev, Becsben volt huzos, volt egy minimalis eletnivo visszaeses otthonhoz kepest, es neha olyan szenvedos volt az egesz.

Aztan kijottem Svajcba, ahol a havi megtakaritasom a magyar fizum otszorose, azota erdekes modon csak akkor van honvagyam, ha otthon vagyok, Pecsen. Amikor visszaindulok Zurichbe az mindig olyan szomorkas picit.

swfla 2019.03.26. 06:27:32

@négyzet: ha fel ev utan mehetneked van, akkor egesz egyszeruen meg oda se ertel

négyzet 2019.03.26. 08:03:51

@swfla: bizonyos szempontból biztos, hogy így van, mert nem csak az a változás történt az életemben, hogy ide költöztem. Valószínűleg akkor tudok felhőtlenebbül örülni az ittlétnek, ha a többi is működni látszik a kezdeti nehézségek után.

puhacica 2019.03.26. 08:10:34

@bandirepublic: ne haragudj, de nem jutottam tul az elso talan 15 masodpercen. lehet, hogy kesobb jon az ertek, de mivel mar az elejen nem tiszteltel meg mint hallgatodat legalabb annyival, hogy a szerencsetlenkedest kivagd (hol jelent meg az a bizonyos "riport"?), ugy gondoltam, nincs az az ertek, amiert en 40 percet erre aldozzak az eletembol.
tokeletesen egyetertek az elozoekkel itt @Nagy kámpics: es itt @Snedronningen:
ez igy ahelyett, hogy podcast fogyasztasra csabitana, inkabb elriaszt.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.03.26. 09:07:18

@puhacica: nem haragszom. köszönöm, hogy adtál neki 15 másodpercnyi esélyt.

szerintem nagyon jó, hogy mindenki megtalálhatja a nagy választék közül a neki való podcastot, vagy egyéb tartalmat.

nem vagyok meglepődve azon, hogy a kiégésről, életközepi válságról, az életet meghatározó változtatásokról és az önismeretről szóló hosszú, mély beszélgetések nem ütik át azt a média zajt, amiben ma élünk.

ha van néhány száz ember, akinek értéked ad, amit csinálok, akkor már nem volt hiába az egész munka - amit mellesleg élvezek csinálni, minden egyes interjúból tanulok valamit.

a fenti kommentekből is tanulok. köszönöm

ludomik 2019.03.26. 09:15:45

ha ellenseges,irigy kornyezetre vagysz,csomagolj es gyere,,,,jol fogod magad erezni,,,,

Lordmotor 2019.03.26. 09:15:47

Remélem hoztok haza abból a híres erjesztett halból :)

virgo 2019.03.26. 09:20:29

Magyarországon küzdelmesebb az élet, mint bármelyik nyugat (észak)- európai országban, ez ténykérdés, De hogy egyben rosszabb-e, arra már nem lehet egyértelmű választ adni. Én azt gondolom, a kulturális beágyazottság nagy úr- a lány is valami ilyesmit fejtegetett a podcastban- és előbb vagy utóbb honvágyat szül akkor is, ha máshol kolbászból van a kerítés, minden működik, és sör(vodka) folyik a vízcsapból. Mi magyarok bármelyik nyugatihoz viszonyítva sokkal érzelmesebb, spontánabb formák vagunk, és ez nem jó vagy rossz, egyszerűen más, A svédek meg talán még a németekhez viszonyítva is eléggé hűvös népség, Hosszú távon nem nekünk való. Persze én kivülálló vagyok, nem éltem ott, de innen így látszik.

Platonica 2019.03.26. 09:23:38

@bandirepublic: Szerintem 15 percre gondolt, de lehet, hogy tevedek.
En is kb ennyit birtam. Tenyleg erdekelt volna a tartalom, pont azok, amiket most is felsorolsz, de a formatum nem az en vilagom.

A valasztas szabadsaga akkor lett volna meg, ha irott formaban is elerheto. Akkor az ember tuti nem masfel ora+ idot kell, hogy eltoltson 2 interjuval, akarmilyen melyek is.
Sajnalom.

dedoca eder 2019.03.26. 09:53:29

podcastot én sem hallgatok, de ... a honvágyhoz. viszonylag közel élek, ezért gyakran járok haza, ennek ellenére volt honvágyam, úgy 2-3 év között. aztán elmúlt. amikor hazamentem, bekapcsoltam a tv -t, vagy rádiót hallgattam vezetés közben, esetleg ránéztem az út menti plakátokra, mindig arra jutottam, hogy ebből nekem havi 1-2 nap bőven sok. biztosan van akinek megéri hazamenni, bár én még nem találtam indokot rá. a barátaim, családom ott vannak, naponta beszélem a nyelvet, ami hiányzik az a színház magyar nyelven. mert az bizony nem elérhető külföldön. de ha mérlegre teszem az ottani és az itteni életminőséget (nem csak pénzben mérve), akkor még mindig megéri beáldozni a színházlátogatást, mint hallgatni a bölcs vezért nap mint nap.

Lordmotor 2019.03.26. 10:11:53

@Horthy Miklós cselédje: Szerintem ez még simán a Kádár korszak maradványa. Ha majd "kihal" az a generáció, aki még aktívan élt benne, akkor elmúlik. Akkoriban ugye az volt, hogy minden tilos volt, de mindenre volt kiskapu, így igazából mindent meg lehetett szerezni kerülőutakon, illegálisan. És illegális mivolta miatt minden ilyet titkolni kellett. Ezért hozzá szokott a nép, hogy mindig sírni kell, hogy semmi sincs, mert még a végén valaki azt mondja: "te, ez nem sír.. ennek biztos van valamije, ami nem lehetne.. na járjunk csak utána....." Ez még átcsapott a rendszerváltás utáni évekre, ahol ha valaki jól élt, az szinte biztos, hogy bűnöző volt valamilyen szinten (minimum adócsaló). És az a 40 év nem múlik el túl gyorsan.. de szerintem azért van változás ezügyben.

Akinek meg a politikai vezetéssel van baja, hát annak épp azért kell hazajönnie, hogy közvetlenül tudjon rajta változtatni ;)

London2009 2019.03.26. 10:31:17

@szÖveges professzor: @Dikusz: @kék madár: buszke vagyok, hogy ennek az illusztris tarsasagnak tagja lehetek! Nekem nem tudom miket irogat, miutam torlom oket olvasas nelkul. Azt fokent nem ertem, hogy minek irogat, de hadd tegye ha jol esik neki.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.03.26. 10:32:40

@Balango: azért jó, mert szexuális preferenciától (egyébként nemtől is) függetlenül minden embernek ugyanannyi joga van a törvény által biztosítva.

ez azért fontos, mert ez egy alapelv. pont olyan, mint hogy a kék és a zöldszeműeknek, különözú bőrszínűeknek, pestieknek - vidékieknek is ugyanannyi joga van.

Ma Baker 2019.03.26. 10:34:07

"Az elsős kislányunknak teljesen magától értetődő, hogy itt azonos neműek is házasságot köthetnek."

Nálunk meg bejegyzett élettárs lehet. Utána meg olyan lagzit csinál, amilyet akar. És? Mitől érték az, hogy melyik országban kik házasodhatnak és miért örülsz, hogy ezt szívja magába a gyereked?
Majd ha a lányod hozzámegy egy lányhoz, gondolom akkor is ugyanígy fogsz örülni. Az unokád meg majd apakép nélkül nő fel és foghatja a fejét a család, ha nehezebben illeszkedik be majd a társadalomba mint egy hagyományos családban élő gyerek.

Nem én mondom ezt, kérdezz meg bárkit, aki apa/anya nélkül nőtt fel!

almaza 2019.03.26. 10:34:33

Meghallgattam mindket reszt es koszonom Bandinak hogy ezt csinalja, a HA nek, meg hogy ratalaltam.

A tobbi podcast postot is meg fogom hallgatni, mert egy olyan elethelyzetben vagyok, amiben a szemelyes valsag engem is elert; negyvenes eveim kozepen jarok, csaladtol tavol elek egy haborus orszagban (Jemen), mindez egy kis burn out al megspekelve. Ez a hatodik evem kulfoldon amibol az utolso kettoben a csalad praktikus okok miatt (pl. non-family duty station vagy rovid tavu szerzodes.) nem jott velem. Igy aztan egyelore hazaterek az ev vege fele fizu nelkuli szabira. Vannak B terveim, meg anyagi biztonsag hozza, szoval nem ez lesz a vilag vege.

Az, hogy a tobbseg ingekuszobet nem uti meg egy ilyen beszelgetes, az tok okes. Telleg lehetett volna valamivel rovidebb, de en igy is ertekesnek talalom. Tetszik az oszinte, keresetlen hangnem es a megertes, ami athatja a beszelgeteseket.

Jo neha lelassulni es valodi beszelgetest hallani. Van az amator dolgoknak varazsa - szerintem.

Határátkelő 2019.03.26. 10:36:05

@almaza: Nem lenne kedved megírni a történeted? (Vagy legalább annyit belőle, amennyit meg lehet?)

London2009 2019.03.26. 10:41:43

@Din Serpahis: dehogynem boldogit! Kulonosen egy olyan draga varosban, mint London. Egyedul a lakhatasomban volt visszalepes, de abban oriasi. A szuleim nem is ertettek, hogy ez akkor miert is jo nekem? Minden egyebben elorelepes volt. Szakmailag, a szorakozasi, utazasi, megtakaritasi lehetosegeket tekintve, ami nekem sokkal fontosabb volt a huszas eveim kozepen, mint az aktualis lakas amiben elek. Aztan kevesebb mint ot ev utan kikoltoztem az alberletembol es ez egy fordulopont volt minden szempontbol a londoni eletemet tekintve.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.03.26. 10:47:46

@almaza: a legfontosabb, hogy minden válságot üdvözölni kell! ez egy lehetőség arra, hogy jobb irányba tereld az életed, hogy pozitív változásokat eszközölj.

drukkolok neked és köszi a figyelmed.

Snedronningen 2019.03.26. 10:48:52

@bandirepublic: Bandi, nagyon örülök, hogy foglalkozol komoly témákkal. Végre! Hianyzik a rendes tartalom a magyar éterből, mert mindenki csak a könnyű elérésre megy rá.

Sokat gondolkodtam a dolgon és lenne pár javaslatom. Nem cikizni akarlak, tényleg segítő szándékkal mondom a következőket.

Azt hiszem a legfontosabb hiányossága a legtöbb podcastnak a szerkesztés és a vágás hiánya. Szuper lenne egy igazán mély és érdekes tartalmat kapni, ha az feszes és jó is. Ez nagyon kritikus mondatonkénti átgondolást igényel, ahol ki kell szedni az üresjáratokat. Emberi tulajdonság, és teljesen normális, hogy a mély gondolatokig hosszú az út, de ezt nem mindig érdemes vegighallgatni, ki kell szedni és a velejét megtartani.

Ki kell szedni az összes bénázást. Lehet, hogy a te anyagodban nincs ilyen, de sok podcastban percek mennek el ilyesmikkel: jaj, bocs, kozbevagtam, mondjad csak, nem, nem, nem volt fontos, te jossz, mondjad, jaj, nem, nem, jo volt az a gondolat, fejtsd ki, varok, na, erre most melyikotok akar először válszolni X vagy Z, hát kezdje mondjuk Z es aztán majd én is elmondom stb. Nem kell, ez amatőr. Persze, az élő beszéd az ilyen, de a podcast nem élő adás, tehát nem fér bele a bénázás, kivágni!

A másik a terjedelem. Egy óra-másfél, iszonyú hosszú. Ne legyen több, mint mondjuk 20-30 perc max. Igen, ehhez szigorú vágás kell, mert ennyi tartalomhoz neked fel kell venned másfél-két órát, vagy még többet. Sajnálom, de ez egy ilyen játék: vagy a te időd, vagy az enyém :) Ha mégis kell a hosszabb, akkor győzz meg róla az elején, pl egy percben összevágva pár érdekesebb részt, ami miatt érdemes vegighallgatni.

Ahogy @Nagy kámpics is mondja, ez egy szakma, meg kell tanulni a fogásokat, és belefektetni az időt és a felszerelést. Még a nagyok is hibáznak, pont egy BBC podcastot hallgattam, ahol nem ellenőrizték le előzetesen a hangminőséget a telefonos interjúhoz. Ez bizony amatőr hiba, fel kellett volna hívni az interjúalanyt és megnézni, hogy mennyire zúg a kapcsoláskor.

A podcastban vegülis van fantázia, és nagyon kellene a jó tartalom. De ha már külföldön élünk, és van csak egyvalami, amit megtanultunk Nyugaton, az legyen már az, hogy nincs olyan, hogy jó az úgy! Magyarországon túl sokszor hangzik el, hogy á, jó az úgy, á, ennyi pénzért pont jó stb. Ne legyen az! Mozduljunk már el végre az igényesség fele.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.03.26. 10:56:02

@Snedronningen: szia, köszönöm a visszajelzést. ezt úgy mondtad most, hogy meghallgattad? vagy inkább általános jótanácsok?

puhacica 2019.03.26. 11:00:31

@bandirepublic: atutik, amennyiben igenyes, jo beszelgetesek. szuper tema, kevesbe szuper talalas.
merj vagni! ez a szerkesztes egyik alapja.

@Platonica: masodpercre gondoltam.

almaza 2019.03.26. 11:23:26

@Határátkelő: Regebb ota erlelodik bennem ez es akar terapias celbol se lenne rossz :-).

Regebben irtam a gyerekeim kulfoldi iskolas elmenyeirol - Sziria es Indonezia: vilagiskolai.wordpress.com/2016/02/21/diakev-damaszkuszban-sziriaban-tanulni/#more-677

Egy kis eloleg, amig osszekapom magam es irok ide is.

Lordmotor 2019.03.26. 11:24:07

@bandirepublic: Próbáld meg az állam szemével nézni a dolgot: Az állam oldaláról a házasság, mint olyan, azért érdekes, mert egy házasságból praktikusan új gyermek születik, ami nyilvánvalóan alapvető érdeke egy társadalomnak, így egy kormánynak is. Emiatt számos országban, így Magyarországon is, a házasságot igyekeznek támogatni, anyagi jelleggel is, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy elősegítség az új gyermekek születését. Innen nézve ugye praktikusan a meleg kapcsolatok feléből nem tud új gyermek születni. Vagyis az állam (akinek a házasság nem valami érzelmi, emocionális, presztízs értékű dolog, hanem simán és egyszerűen egy hosszútávó befektetés, el kell döntenie, hogy vagy csak a meleg nők házasságát támogatja, vagy egyiket sem. Nyilván mindkettőbe erősen bele lehet kötni. De ezen a vonalon maradva, ez ugyanolyan "jogi egyenlőtlenség", mint mondjuk az, hogy egy vállópernél alapból az anyának "több joga van" a gyerekhez, mint az apának. Holott ezen szerintem senki nem háborodik fel, "merthát érthető, hogy miért van így". De mondhatnék egyéb példákat is, mint például időskori munkaerőpiaci védettség, amire szintén nem jogosult mindenki.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.03.26. 11:31:42

@Lordmotor: szerintem inkább értsünk egyet abban, hogy nem értünk egyet!

kardio1 2019.03.26. 11:31:51

@bandirepublic: nem egészen. A házasság mint olyan, két, eltérő nemű ember köteléke. Az egyneműek közti kapcsolatot csak akkor nevezheted házasságnak, ha magának a fogalomnak a jelentését változtatod meg. A te példáddal élve ez olyan, mintha egy zöld szemű ember azért küzdene, hogy neki is joga lehessen arra, hogy kék szeműnek hívja őt mindenki, úgy, hogy közben ténylegesen továbbra is zöld szemű.

Attila Zsolt Sajo 2019.03.26. 11:46:07

Igazán jó volt hallgatni. Én az angliai élettel kapcsolatban jutottam ugyanerre, és a végkövetkeztetésünk is ugyanaz lett. Szóval szintén tervezzük a Mo.-ra költözést...

Bár nem féltelek titeket de csak nyugodtan hagyjátok ki a negatív komnenteket.

Kertigörény 2019.03.26. 12:00:17

Nagyon nehéz megértenem, hogy mi az ami bárkit is arra sarkall, hogy egy jó életből vissza jöjjön egy nagyjából élhetetlenbe. Ekkora a kalandvágy? Tudjátok, hogy évente hányan halnak meg kórházi fertőzésekben? Tudjátok, hogy ha a gyerek kerül kórházba, napokig mosdatlanul feküdhetsz mellette a földön? Tudjátok, hogy pl. egy MR vagy CT-re úgy lehet jelentkezni (természetesen nagyon indokolt esetben beutalóval), hogy felhívod őket, megadnak egy napot két hét múlva, amelyik napon kiadják a következő két havi időpontokat? HA szerencséd van, kicseng és felveszik és kapsz egy időpontot. Ha addig meg nem döglesz. Egy átlagos műtét várólistája 2 éves? Ha bele nem halsz a fenti fertőzésbe. JA, annak mindenképp nézzetek utána, hogy mikortól igényelhetitek a Svéd nyugdíjat és mennyi lesz, mert itt konkrétan 10-15 éven belül már nem lesz nyugdíjrendszer.... Tudjátok, hogy kettőtök fizetése lesz nagyjából annyi, mint kint egyikőtök fizetésének a fele? Hogy a megtakarításaitokat éveken belül felélitek? Hogy nagyjából 30 millió már egy lakás? Hogy egy átlagfizetés kb. felét elviszik a közüzemi díjak? Hogy az átlagos boltokban csak szemét élelmiszereket árulnak? Hogy az óvodák 4-5ig vannak max nyitva, esélyed nincs túlórázni, amit viszont mostmár a rabszolga törvénnyel napi 12 órára emeltek, fizetés nélkül? NORMÁLISAK VAGYTOK????

sörm 2019.03.26. 12:02:26

@kardio1: Ez egy erzelmi, talan vallasi megközelites szerintem. A kerdes szerintem tisztan jogi, es az allamnak is igy kell megközelitenie. Ugyanazok a jogok illessenek-e meg egy meleg part mint egy heterot: örökölhetnek egymas utan, eltartasi kötelezettseguk van a masik fele, milyen feltetelekkel valhatnak el, vallalhatnak-e gyereket. A hazassag nem mas mint egy szerzödes, jogi aktus. Az allam es a tarsadalom perspektivajabol.

Nyilvan az europai kulturkörben kialakult a szerelembol hazasodas szokasa es az eskuvö a kapcsolat es az összetartozas unnepe lesz. De ez jogilag irrelevans.

Arthamyr 2019.03.26. 12:16:19

@kardio1: Ezt honnan vetted? A házasság az, ahogy a törvény definiálja. A törvény meg átírható. Ez igazából egy szerződés két ember közt, komoly jogi következményekkel és garanciákkal.

@Lordmotor: Normális esetben az állam van az állampolgárokért, és nem fordítva. Minden polgáráért, nem csak a szaporákért.

Lordmotor 2019.03.26. 12:20:34

@Kertigörény: Te melyik országban élsz? Konkrétan semmi nem igaz abból, amit leírtál...

Napnaputan 2019.03.26. 12:20:34

@Kertigörény: Az Egyesült Királyságban egy héten átlagosan 48 órát a beleegyezésed nélkül is dolgoztathatnak (17 hét átlagát figyelembe véve), a beleegyezéseddel ennél többet is, ugyanazért a fizetésért. Sehol sincs kolbászból a kerítés...

Lordmotor 2019.03.26. 12:20:34

@bandirepublic: Nem azt mondom, hogy baj, ha a gyerek úgí nő fel, hogy teljesen hétköznapi dolog a melegházasság, vagy hogy úgy általában probléma van a melegházassággal. Csak azt, hogy a házasságot önmagában lehet többféle képpen is értelmezni. Mert van egyrészt egy érzelmi, emocionális, presztízs értékű oldala, másrészt meg jogi és nemzetgazdasági, mondhatni stratégiai oldala. És a "hogyan szemléljük" be erősen belejátszik (szerintem) egy ország gazdasági helyzete. Így nyilván márhogy lehet nézni ugyanazt Svédországban mint itthon.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2019.03.26. 12:20:34

Van itt egy tévedés a hozzászólók egy részénél. Azokról van szó, akik tehetségük, képességük miatt kiemelt státuszt élveznek és emiatt nem kell az alsóbb osztályok gondjaival találkozniuk. Így lesz egy szakadék, mely miatt nem fogják megérteni a kevésbé szerencsések gondjait és az ezekre adott válaszokat. Természetes módon fognak oda menni, ahol a lakosság többsége az ő státuszukban van és viszolyognak azon országoktól, melyek a történelmük, geográfiai elhelyezkedésük, vagy adottságaik miatt több szegény emberrel rendelkeznek.
A másik része a témának, hogy azon kommunikáció, melyet a média részben folytat, a kiemelt helyzetben levőknek szól és ennek része, minden más gondolkozásmód lejáratása. Már felnőtt egy generáció, amelynek a gondolkodásmódját alapjaiban járja át a kevésbé szerencsésekkel szembeni megvetés, lenézés, viszolygás. Ez készíti elő, hogy ezek az emberek ne érezzék magukat jól és elvágyódjanak oda, ahol nem kell az alsóbb kasztokkal együtt élniük.

Miffy 2019.03.26. 12:20:34

@bandirepublic: Meghallgattam a podcastokat is. Szimpatikus emberek, intelligens tartalmas beszélgetése. Nekem tetszett, hogy ilyen mélységben belementetek a témákba, a rövid, pörgős
podcastok esetén mindig marad valamennyi hiányérzetem. Persze, nyilván idő kell ezekhez, most meg éppen egy durva náthával kűzködök, amikor az olvasás sem esik jól.
Egyébként személyesen is érintett a történet, nagyon sok mindenben érzek hasonlókat, gondolkodom hasonlóan, mint a riport szereplői.

Viszont mi éppen a gyerek miatt döntöttünk úgy, hogy maradunk, mert összehasonlíthatatlanul jobb itt gyereknek/szülőnek lenni, annyira jó, hogy egy egészséges értekrendszerű országban nőhet fel.
De az ember mérlegel. Nekünk a családunk, barátaink jó része is külföldön él már, eleve a srác is már oviskorú volt, amikor kiköltöztünk, évente többször megyünk Magyaországra. Nyilván nagyon más élethelyzet, mint az övék.

Várom a folytatást!

Napnaputan 2019.03.26. 12:20:35

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma dilemma sem. Nálunk is van honvágy - 5 év után külföldön. A hazaköltözés mellett szól leginkább az, hogy a szülők/gyerekünk nagyszülei még jó esetben 10-15 évig lesznek közöttünk. Ezt az időt nem csak telefonon szeretnénk együtt tölteni, vagy évi 3x1 hét látogatásra korlátozni.
Aki tényleg követi annak az országnak az életét, ahol lakik, Európa bármely országában, az szerintem előbb utóbb rájön, hogy a politikusok mindenhol ugyanolyanok, a különbségek elhanyagolhatóak :) Sokan felhozzák, hogy nem bírják a politikai légkört Magyarországon... éppen aktuális hírként Theresa May kormánya figyelmen kívül akarja hagyni amit a képviselőház megszavaz, mert éppen van egy jogi kiskapu... és ez csak a jéghegy csúcsa és bár a köntös más színű, de valójában ugyanaz...

Arthamyr 2019.03.26. 12:29:32

@Napnaputan: May kormánya figyelmen kívül akarja hagyni, mert nem ért vele egyet, a magyar parlament meg azt szavazza meg kétharmados többséggel, kontroll nélkül, amit Orbán szeretne. Van némi különbség. A UK pont nem áll most jól ezen a téren, gyakorlatilag egy válság van ott, kár példaként felhozni és hozzá hasonlítani.

Másrészt a hozzászólók nem a politikai légkört kifogásolják általában, hanem a légkört (amin persze a politika tudott és tud rontani).

Platonica 2019.03.26. 12:31:37

@puhacica: Ah, OK. 15 masodperc nekem keves hiteles velemenyt akar csak impressziot formalni, de nem vagyunk egyformak:-)

kardio1 2019.03.26. 12:44:04

@sörm: @Arthamyr:
Természetesen nem kell velem egyetérteni, és az is igaz, hogy a törvényeket emberek hozzák, át is lehet a törvény szerinti definíciókat írni. De mindennek van határa, adott esetben fizikai. Pl elrendeheted, hogy az adóhivatalba csak 20 centivel a földön felett lebegve léphetsz be, de a gravitáció nem tud a törvényedről.
A konkrét esetnél maradva : a "mindenkinek joga van a házassághoz" következménye a "mindenkinek joga van a saját gyerekhez " igénye. Itt jön szembe a biológia : vagy csak a női egynemű pároknak engedélyezed, ekkor sérül a jogegyenlőség, aminek a nevében az egyneműek házasságát engedélyezted. Vagy az egynemű férfi pároknak is engedélyezed, ekkor lép be a béranyaság problémája, az emberkereskedelem, ha fizetsz a szolgáltatásért, ahol ráadásul a béranyát tárgyiasítod, sérted a jogait, szembemész a kötődéssel, ami a béranya és magzata közt kialakul stb. Ezeket a dolgokat valószínűleg nem gondolták végig a törvényalkotók.
Jobbik esetben...Gyerekhez való jog nincs egyébként, azonfelül a gyerek jogait nézi valaki ?
Másfelől pedig, ha továbvisszük a házasság mindenkinek jár gondolatát, akár Hinta is követelhetné, hogy kiutaljanak neki egy feleséget, ha épp nincs jelöltje. Hiszen az jár. :)

2019.03.26. 12:48:51

@kardio1:

"továbvisszük a házasság mindenkinek jár gondolatát"

Ezek itt érvelési hibák szerintem.
Ez a felső egy szalmabáb érvelés.

"mindenkinek joga van a saját gyerekhez"

Mindenkinek joga van saját gyerekhez most is. Se jobban, se kevésbé nem következik a meleg házasságokból a béranyaság, mint eddig.

"azonfelül a gyerek jogait nézi valaki"

Egészen pontosan ugyanannyira, mint a kommersz esetben. Nem?

kardio1 2019.03.26. 14:06:07

@Nagy kámpics:
-Miért lenne érvelési hiba ?
Vagy azt mondjuk, hogy mindenkinek joga van vmihez, ergo jár neki, vagy nem állítjuk ugyanezt.

-Miért nem ugyanaz a béranyaság kérdése, mint eddig ? Egyszerűen azért, mert egynemű férfi párok nem juthatnak ugyanúgy saját gyerekhez, mint az egynemű női párok, vagy a heteroszexuális párok: nincs, aki kihordjon és megszüljön egy gyereket.

-Nem, nincs mindenkinek joga a saját gyerekhez most sem, a gyerek egy ajándék, akit nem kap meg mindenki.

kardio1 2019.03.26. 14:07:42

@Nagy kámpics: a gyerek jogait kevésbé szokás figyelembe venni a kelleténél, ilyen esetekben pedig még kevésbé.

2019.03.26. 15:03:15

@kardio1:

"Vagy azt mondjuk, hogy mindenkinek joga van vmihez, ergo jár neki, vagy nem állítjuk ugyanezt."

Ne viccelj már.

Jogom van zsömlét vacsorázni, ettől még nem jár nekem zsömlevacsora.
Jogom van, hogy miniszterelnöknek válasszanak, ettől még nem jár nekem.

Jogom van nőmül venni valakit, ettől még nem jár nekem, hogy valaki a nőm legyen, és főleg nem jár, hogy konkrétan Marika legyen az.

Azt, hogy a házasság "mindenkinek jár", azt kizárólag te mondtad az előbb. A melegházasság joga mellett érvelők nem szoktak ilyet mondani. Ettől szalmabáb érvelés.

"Egyszerűen azért, mert egynemű férfi párok nem juthatnak ugyanúgy saját gyerekhez, mint az egynemű női párok, vagy a heteroszexuális párok: nincs, aki kihordjon és megszüljön egy gyereket."

Egy meleg fickónak egészen pontosan ugyanúgy lehet gyereke, mint egy nem meleg fickónak. Nem kell hozzá se házasság, se párkapcsolat, se mások engedélye (a jelen pillanatban sem).

Ez most meg fog lepni téged, de egy csomó-csomó meleg embernek van saját gyereke standard párosodás útján.

"Nem, nincs mindenkinek joga a saját gyerekhez most sem, a gyerek egy ajándék, akit nem kap meg mindenki."

Itt meg most elkezdted a "jog" szót valami spirituális értelemben használni. Amikor a gyerek "jogáról" beszélsz, visszaváltasz a nem spirituális jelentésre. Ez is egy érvelési hiba egyébként.

Nem jó ez így, a birca szokott így érvelni (zagyválni).

" a gyerek jogait kevésbé szokás figyelembe venni a kelleténél, ilyen esetekben pedig még kevésbé."

Ez így nagyon homályos. Mire gondolsz egészen pontosan?

somlobodog 2019.03.26. 15:07:03

@kardio1: jaj. Ez demagóg és érvelési hibákkal teli. A gravitáció természeti törvény, a házasság nem az. A gyerekhez való jog nem függ össze a házassággal. Azért mert jogod van valamire nem biztos hogy meg is kapod így a hintas példa is hibás, ahogy ahhoz is van jogod hogy utazz de pénzed nincs és így senki nem kötelezhető arra hogy a te igenyeidet kielegitse ld pénzt adjon neked. Csak a feltételeket biztosítja a jog. Stb. Szóban tok jó lenne erről beszélgetni mert telefonon nem tudok sokat írni. Egyébként abban egyetértek hogy ffi-no =házasság, ffi-ffi meg legyen elettarsnak hívva mint "új" intézmény de a jogaik azonosak legyenek (öröklés, stb). A beranyasag is működik ha szabályozott keretek közt van, de ebben is nagy a vita és eltérés meg itt allamokon belül is. Amiben nem vagyok meggyozve teljesen az az egynemuek gyerekvallalasa. Látok jó példát ebben a környezetben de valahogy nem tudom.... Sztem apa és anya is kell a gyereknek.

midnightcoder2 2019.03.26. 15:07:45

@megamovieboy: Ezzel csak az a baj, hogy ezek az elit helyek hosszabb távon nem maradnak majd azok.

MIx 2019.03.26. 15:07:49

Értem a helyzetet.
Bizonyára nagy dilemma.
Én azt javasolnám, gyertek haza kb 3 hétre,
merüljetek alá a magyar valóságba, és biztos vagyok benne,

Én és Énke 2019.03.26. 15:07:58

" A hazassag nem mas mint egy szerzödes, jogi aktus. Az allam es a tarsadalom perspektivajabol."

Az én perspektívámból pedig egyáltalán nem közömbös, hogy a lányom kezét egy férfi vagy egy nő kéri meg. (Képletesen). Az sem mindegy, hogy a fiam egy lánnyal vagy egy férfival utazik nászútra. (Képlet nélkül). Nem szólnék bele, de boldog sem lennék.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.03.26. 15:14:23

@Én és Énke: de a törvény se korlátozza ezt! attól őgy sem válna hetero-vá senki...

négyzet 2019.03.26. 15:17:46

@kardio1:
"Vagy azt mondjuk, hogy mindenkinek joga van vmihez, ergo jár neki"
jujj, ne viccelj már, hogy nem látod a különbséget!
mióta jár bárkinek a házasság, holott joga van házasságot kötni? bárkinek. heteroknak. nem jár, de lehet, joga van. ennyikeh.

2019.03.26. 15:19:57

@Én és Énke:

"Nem szólnék bele, de boldog sem lennék."

Milyen relevanciája van ennek?

Nyilván annak sem örülnél, ha a lányod porszívóügynöknek állna, vagy 6 hónap után elválna, vagy cicis képeket küldözgetne idegeneknek.

Vagy ha túl hangosan hallgatná a zenét, vagy ha szeretné az análszexet, vagy felizgatná a tapírospornó.

Hova mutat a kettős következtető nyíl?
Más embereknek a jogai szempontjából milyen jelentősége van annak, hogy te boldog lennél-e? Hogy a fenébe jön ez ide?

#éljenatapírospornó

négyzet 2019.03.26. 15:26:51

Én szeretem a podcastokat, télen, amikor betegen feküdtem, szoktam rá, amikor amúgy sem tudtam már épp mást csinálni, mint fülesben hallgatni valamit. A british history podcastot rommá hallgattam. Nem mintha releváns lenne számomra a brit történelem, de a töri mindig érdekes, főleg, ahogy a podcast előadja.

Én rengeteg oktatóvideót nézek, és látom, van egy trend, hogy annyira megvágni mindent, nehogy 10 percnél hosszabb legyen, folyamatosan ingerelje a nézőt/hallgatót, annyira hadarjunk, hogy még lepausolni sem lehet levegővételnél, mert az is ki van vágva. Bár némi vágás biztos ráférne a fenti podcastokra, de nem hiszem, hogy van értelme hadarós podcastot csinálni belőle, mert egy ilyen témában igen nehéz úgy elmerülni hallgatóként, hogy jelszavak és úgymond a "lényeg" van csak bedobva. El lehetett volna intézni az indexes cikket is két sorban, már ha érdemel cikket... Mert valójában akkor már semmi érdekes nincs is abban, hogy egy család hazaköltözik. Az érdekes az az, hogy az eltelt évek alatt, mióta a magyar kivándorlás is jobban megindult, milyen érzésekkel vannak teli az emberek - valójában a társadalomkutatóknak is nagy kérdés, hogy a magyar kivándorlók vajon hazatérnek-e?

Nekem 40-45 perc belefér podcastból ugyanannyira, mint egy epizód a Netflixen valamiből. Ha utóbbi sem fér épp bele, akkor előbbi sem. Nagyra értékelem a saját időmet, de manapság értékelem a lelassulást is. Ami az ősembernek a tűz bámulása volt, a '90-es években a tévé, manapság kinek a sorozat, kinek a podcast :)

Arthamyr 2019.03.26. 15:36:06

@kardio1: Azóta kámpics/somlobodog elmondta a javát, amit mondtam volna (és talán értelmesebben is tették, mint tőlem futotta volna :)).

Még annyit tennék hozzá, hogy a házasság gyakorlatilag egy szerződés, és a gyerekvállaláshoz nincsen köze, maximum annyi, hogy olyan törvényi feltételeket biztosít, amik csökkentik a gyerekvállalás kockázatát és szabályozzák az együttélést, ráadásul egyéb kedvező következményei is vannak, pl. abból következően, hogy házaspárként érintkezhetnek harmadik féllel (pl. munkahellyel, biztosítóval, a család többi részével), és automatikusan magas szintű rokoni kapcsolattá lép elő (öröklés stb.). Ezt a biztonságot és egyéb dolgokat nem kellene megtagadni a meleg pároktól sem, felőlem is hívhatják máshogy (de azért jobb, ha nem, mert miért kellene megkülönböztetni?), de a törvény szerint pont ugyanazzal kellene, hogy járjon.

Persze ettől még továbbra sem gondolom, hogy kisgyerekek fejét ilyesmivel kellene tömni.

puhacica 2019.03.26. 15:36:40

@Platonica: valoban nem, szerencsere. :D

hozok egy rendkivul egyszeru peldat. ha kapok egy tanyer etelt, nem kell megennem a felet, az elso falat utan tudni fogom, hogy izlik vagy nem izlik. es lehet, hogy a vilag legjobb minosegu alapanyagaibol keszult, de ha el lett sozva, oda lett egetve vagy eppen majonezt tettek bele, akkor koszi, nem fogok vele probalkozni.

itt is ez a helyzet. lehet, hogy a tartalom baromi erdekes egyebkent, de ezzel a talalassal ennyi pont eleg volt belole.

11 eve kezdtem a mediaban dolgozni, es reszben pont egy kieges miatt valtottunk orszagot, szoval mondhatjuk, hogy kifejezetten beletartozom a fenti podcast celcsoportjaba, mindket oldalrol. es tudom, hogy nehez elfogadni a kritikat, de en meg 11 ev utan is tanulok es pontosan tudom, milyen nehez minosegi tartalmat gyartani. es ez mar inkabb @bandirepublic: nak szol, de pont ezert nem szabad hatradolni es a hosszu, mely beszelgetesekre hivatkozni, mert nem emiatt nem uti at a podcast a mediazajt, hanem mert gyenge. szoval hajra, biztos lesz ez jobb is! :)

Arthamyr 2019.03.26. 15:39:05

@Én és Énke: És azért, mert te nem vagy képes beleszólni a gyereked életébe (no nem mintha nagyon lenne esélyed beleszólni, a homoszexualitásról nem lehet lebeszélni az embereket), szeretnéd, hogy más szóljon bele, és emiatt mindenki másnak is, aki hasonló cipőben jár, ezáltal tönkretéve az életüket? Szép, ha így van. :/

Arthamyr 2019.03.26. 15:39:53

@Nagy kámpics: Milyen a tapírospornó? Ez valami új trend? :D

2019.03.26. 15:49:45

@Arthamyr:

"Ez valami új trend?"

Én asszem, hogy épp ellenkezőleg. A VHS-es hőskorszakból rémlik egy ilyen, ámbátor mivel az állatospornó valójában kívül esik a tartalomfogyasztási szokásaimon, nem tudom, pontosan mi történik benne.

Gondolom, ha valaki keresi, megtalálja most is. :D

Lordmotor 2019.03.26. 16:02:32

@Arthamyr: Ez igaz. De nem lehet mindenkinek egyformán jó. Innentől az államnak valamilyen úton módon muszáj különbséget tennie ember és ember között. Eldönteni, hogy kit támogat jobban, kit kevésbé. Ez persze már messze nem az a történet, ahol egyértelműen lehet megfogalmazni a jó és rossz gyakorlat fogalmát. Szerintem nem feltétlen rossz út az, ha a szorgalmas és -ahogy te mondod - "szapora" embereket előnyben részesíti, még akkor is, ha ettől némileg csorbul az elvi egyenjogúság.

Billy Hill 2019.03.26. 16:02:55

@Arthamyr: Háppersze hogy van még Szalon sör! Nemrég jelent meg a gluténmentes verzió! (x)

:-)

London2009 2019.03.26. 16:06:34

@somlobodog: ezzel en is igy vagyok. Az orokbefogadas azt hiszem, hogy rendben van meleg parok eseteben is. Mert az arvahaznal barmi jobb. Bar ezt ugy mondom, hogy a mi csaladunkban van ket orokbefogadott gyerek es nem lett egy sikersztori sajnos. A beranyasagot, petesejtdonaciot vagy spermadonor igenybevetelet viszont nem tamogatom. Meg a hetero paroknal sem vagyok mellette, szerintem ez a termeszet megeroszakolasa, de ugye szerencsere nem nekem kell donteni.
Egyszer lattam Londonban egy jelenetet, amit soha nem fogok elfelejteni. Addig is igen konzervativan alltam a temahoz, de azota valami abszolut eltort bennem. A Trafalgar ter kozeleben volt es epp indult a melegfelvonulas, ami valahogy nekem kimaradt, igy meglepeteskent ert. Raadasul pont anyammal voltam es mar gyulekezett a tomeg, ugyhogy mondtam neki, hogy ott varjon, amig en megkeresem, hogy merre menjunk, el ne mozduljon. Futottam egy kort, majd visszamentem anyamert, aki ott allt, ahova letettem, bundaban, kesztyuben, kalapban es meg sem mert moccanni. Mellette ket no csokolozott, az egyik kezeben egy csecsemo volt, aki ez egyik no kilogo mellebol eppen szopott. Annyira szurrealis volt az egesz jelenet, foleg anyammal mellettuk, egy valoszinuleg lassan mar letunt kor kepviselojevel, hogy azt sem tudtam, hogy sirjak vagy nevessek…

London2009 2019.03.26. 16:07:14

@Arthamyr: @Nagy kámpics: a tapir az egyik kedvenc allatom. Legyszi hagyjatok ki a tapirkakat, koszi.

sörm 2019.03.26. 16:21:08

Huha micsoda vita lett a meleghazassagrol. En megertem ha valaki negativ erzelmeket tarsit hozza, velem is biztosan megfordulna parszor a szoba ha a gyermekem azzal allna elo hogy azonos nemuvel hazasodik. Bar ha boldog parkapcsolatban el valakivel akkor mire hazassagra kerul a dolog gondolom jol vennem a kanyart. De ez mind az erzelmi resze meg mindig.

Jogilag nekem teljesen mindegy hogy Bela örököl-e Jani utan, söt ha hosszu ideje szeretö parkapcsolatban eltek tamogatom. Egy tavoli rokon nagyneni (tavoli mert nem verszerinti es kb 5 evente talalkozunk) 50 eve el egyutt a parjaval, aki most beteg lett. Ök nem hazasodhattak, ezert most ugyved kell hogy ö maradhasson a közös lakasukban, amihez a parjanak volt halalaig tarto berleti joga. Egy hazastarsnal a hazastars maradhat, ök most vakarjak a fejuket, hogyan oldjak meg. Miert zavarna barkit ha ugyanolyan joguk lenne ebben az esetben mint hazastarsaknak? Kint bantana ha a majdnem 80 eves leszbikus nenit nem lakoltatnak ki miutan elvesziti azt akivel leelte az eletet?

A gyereknek nincs köze hazassaghoz, ahogy @kardio1 irja az tisztan termeszeti törvenyek alapjan muködik. Kell hozza egy petesejt meg egy sperma, meg hogy a kettö megfelelö idöben talalkozzon. Szoval egy homoszexualis par nem tud teherbe esni, ez vilagos. De ennek mi köze a hazassag intezmenyehez? Szerintem a gyermekek többsege nem hazassagban szuletik. A beranyasag egy nagyon durva es komplex kerdes. De az egy nagyon extrem szituacio, ritkan fordul elö. Meleg parok inkabb örökbefogadnak, ha van ra joguk. Ott meg lehet ervelni hogy kell egy anya meg apa, de jo esellyel sokkal jobb sorsa lesz a gyereknek, mintha marad egy indiai, vietnami vagy ukran arvahazban...

Platonica 2019.03.26. 16:40:45

@puhacica: ertem, amit irsz, de a tanyer etel nem tul jo hasonlat. Ott van egy csomo egyeb input is, ami segiti a villamgyors (akar 1 mp-es) dontest. Latvany, illat, iz etc.
Sztem egy podcast, film, szindarab, egyeb 15 mp utan megitelese eleg meredek. (Most ujra belehallgattam, mi is hangzik el ennyi ido alatt, haaat egyetlen ne'ven es azon kivul, hogy 'Vagjunk bele!', semmi:-DD)

Mondom ezt ugy, hogy vegul is mindketten ugyanoda jutottunk a vegkifejletet tekintve:-) De tolem nagyon messze all a mufaj egyebkent is, itt sem (v nem csak) a minoseggel volt a gond.

sörm 2019.03.26. 16:43:03

Van amugy egy olyan vetulete is a dolgoknak hogy kb 50-70 evvel ezelöttig a cel mindig a nepessegnövekedes volt.

Ma meg a nepessegcsökennes lenne a kivanatos globalisan - ironikus csavar hogy a gazdasag ugy muködik, hogy az egyes orszagok erdeke meg mindig a növekedes, ezert senki semmit nem tesz a nepessegcsökkenesert. Azt hiszem Kina volt az egyetlen az egyke-modellel, javitsatok ki?

Mindegy, ilyen szempontbol kivanatos a homoszexualis parok hazassaganak tamogatasa. Ök nem nemzenek uj gyermeket, legfeljebb felnevelik maset. Az mas kerdes hogy azokban az orszagokban ahol erre lehetöseguk van, ott többnyire mar amugy is csökken vagy stagnal a nepesseg.

London2009 2019.03.26. 16:51:47

@sörm: Azert ez nem teljesen igy van. Nyugodtan orokolhet Bela utan Jani, ha van oroklesi szerzodes. Nem csak torvenyes orokles van a vilagon. Lenyegeben a szomszedot vagy a postast is megteheti orokosenek ha kedve tartja. De persze nem csak orokosodes van, ahol viszont szarmazik elonye abbol ha a hazastarsa. Viszont egyre kevesebb az ilyen, miutan egyre kevesebb a hazassagkotes is es ezt kovette a jogalkotas. Bar ez is orszag meg szabalyozas fuggo stb. Ugyhogy az orokosodessel ervelni a meleghazassag mellett nem igazan allja meg a helyet.
Erdekesseg keppen elmeselem, hogy a mi eskuvonk egy Church of England templomban volt. Na es a pap egy leszbikus no volt. :D Ezt egy par honap alatt sikerult osszeraknunk. A sekrestyes volt a felesege. Egyebkent ket eleg erdekes figura volt es vegig aggodtam, hogy milyen lesz ez a szertartas. De nagyon osszekapta magat hala az egnek, bar a beszedet a Bridget Jones 3. reszevel kezdte es azt hittem, hogy itt a veg. :D
Dehogynem szuletnek gyerekek homoszexualis paroknal is. Nem is egy leszbikus part lattam az utobbi idoben. Kivalasztjak a spermadonort es johet is az IVF.

puhacica 2019.03.26. 17:01:35

@Platonica: lehet. annyi tartalmat olvasok/nezek/hallgatok, hogy eleg jol el tudom donteni, eleri-e valami az altalam jonak tartott szinvonalat, akar 15-30 mp alatt is. gyors a vilag, sok a szemet, szoval szerintem az sokkal meredekebb, hogy hosszu perceket vesztegessek rossz minosegu filmekre, konyvekre, podcastokra, zenekre, stb.

sörm 2019.03.26. 17:04:58

Most hallgatom a podcastot, de igen, ehhez a mufajhoz sajnos nyugdijasnak kell lenni. Meg a stresszmentes sved eletben sincs ennyi ideje az embernek. :) De nagyon erdekel ugyhogy par nap alatt talan sikerul.

Nekem is kultursokk volt az elejen hogy Stockholm milyen tiszta es rendezett. Fantasztikus volt. Ma mar szerintem Budapest sokkal tisztabb es rendezettebb. Az egyik fejlödik, a masik csuszik lefele.

sörm 2019.03.26. 17:05:46

@London2009: Igazad van, leszbikusoknak könnyebb :)

Platonica 2019.03.26. 17:09:07

@puhacica: hosszu percek...? Jol hangzik:-DD

A vilag kulonben olyan gyors, amilyenne magunknak tesszuk. Az enyem spec egyre lassabba valt az elmult evtizedben. Pedig 8-10 eve me'g nem is tudtam a slow movement-rol:-)

sörm 2019.03.26. 17:14:39

Hmmm.... erröl, hogy nem lehet a svedekkel baratkozni: nekem ezzel nincs problemam, mert a mostani iskolamban a tanari karban van egy felnemet, meg az angolt amerikaiak tanitjak. De ezt leszamitva en vagyok az egyetlen nem sved. Amig bizonyos szazalek alatt van a kulföldiek aranya, addig ugyanugy kezelnek mint barki mast, nem gond baratkozni. Mihelyst ötven nemzedek keveredik persze hogy a sajat fajtajukkal baratkoznak. Udvariasak, kedvesek de nem baratkoznak.

puhacica 2019.03.26. 17:17:18

@Platonica: ezert kell masodpercek alatt donteni, akkor nemhogy hosszu orakat, de hosszu perceket se veszitesz :D

ezzel egyetertek, de van, hogy a celjainkert adott idoszakban epp gyorsan kell elni. foleg ha a cel a lelassulas. :)

Arthamyr 2019.03.26. 17:17:38

@Billy Hill: Megkönnyebbültem. Remélem nem sok Szalon sör rajongót bántottam meg, de régebben ez nem tartozott a minőségi és kellemes ízű sörök közé. :)

Arthamyr 2019.03.26. 17:19:37

@Lordmotor: Nem lehet mindenkinek jó, de az államnak nem arra kell törekednie, hogy mesterségesen valakinek jobbat tegye, és lehetőleg nem kell beavatkoznia.

CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA 2019.03.26. 17:22:14

Ja, de hülye vagyok, hát itt már az első kommentet is cenzúrázzák, nehogy sérüljön véleménybuborék...

Határátkelő 2019.03.26. 17:22:57

@CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA: Ne aggódj, csak a káromkodó bunkókat.

Arthamyr 2019.03.26. 17:25:23

@Platonica: Már rögtön az eleje is idegesítő, ahhoz elég 3 mp, hogy az ember egy negatív első benyomással gazdagodjon, onnan már meredek az út. :)

Arthamyr 2019.03.26. 17:26:40

@sörm: "ironikus csavar hogy a gazdasag ugy muködik" - nem úgy működik, csak ezt tolják most. Remélhetőleg időben leszállnak róla.

Platonica 2019.03.26. 17:28:08

@puhacica: ja, hogy most a gyorsitas megy a lassitas erdekeben:-) OK!!! Sok sikert!!
@CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA: nem hulye, csak 'confused', ahogy a neved mutatja;-)

@Határátkelő: Koszonjuk!

Arthamyr 2019.03.26. 17:28:24

@London2009: "Ugyhogy az orokosodessel ervelni a meleghazassag mellett nem igazan allja meg a helyet." - Pedig teljesen jó. Ne kelljen már külön szarakodniuk a szerződéssel, ha másnak sem kell, ha nem akar. Mégis milyen alapon?

CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA 2019.03.26. 17:28:37

@Határátkelő: Ugyanazt mondom, csak "káromkodó bunkó" bélyege elfogadottabb, mint a libsi véleménybuborékom védelme, mint indok.
Ez a kommentelés náci-kártyája...

Arthamyr 2019.03.26. 17:29:26

@London2009: Egy jó tapír steak? Vagy nem úgy a kedvenced? :)

Platonica 2019.03.26. 17:29:35

@Arthamyr: OkK, akkor lehet en 14 perccel turelmesebb v toleransabb vagyok hehe.

Határátkelő 2019.03.26. 17:31:17

@CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA: Legyél vele boldog. Egyszerűen minősíthetetlen stílusban kommenteltél. Ha neked ez libsi vélemenybuborék, akkor legyen az. Én részemről itt befejeztem.

Arthamyr 2019.03.26. 17:34:12

@London2009: Ha nem "erőszakolnánk meg a természetet", akkor én és te már életciklusunk vége felé járnánk vagy halottak lennénk.
Attól, hogy valaki biológiailag nem alkalmas arra, hogy szülővé váljon, még simán lehet alkalmasabb szülőnek, mint a biológiailag alkalmas embertársai többsége. Az állatvilágból már elég rég kiléptünk, és a szaporodásunkat (és az életet magát) már régóta nem elsősorban a természet szabályozza.

CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA 2019.03.26. 17:35:21

@Határátkelő: Ez egészen pontosan az...
Én is befejeztem, nyugi.

Arthamyr 2019.03.26. 17:39:48

@Platonica: Én is beletekertem (és kb. fél percet figyelmesen, 4-5 percet passzívan hallgattam belőle, mondjuk akkor már közben mást is csináltam), tehát adtam neki több esélyt, de valahogy nem fogott meg. Lehet, hogy a kámpics miatt mondott dolgok miatt nem? Egyébként most kicsit kiváncsi vagyok, milyen lehet a jó, profi podcast, mert én még olyat nem hallottam, ami nekem tetszett volna.
Én egyébként inkább videokat szoktam nézni, ott esetleg van félig podcast jellegű is, ahol a képi információ nem végig elsődleges (pl. szakmai vagy hobbikkal kapcsolatos videok, ahol közbe magyaráz valamit, és a kép meg nem nagyon mozdul).

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.03.26. 17:43:54

@Arthamyr: halgass ebbe bele. ha ez sem tetszik, akkor neked tényleg nem a podcast a műfajod www.wnycstudios.org/shows/radiolab

Shaktee 2019.03.26. 17:44:04

@Arthamyr: Sose olvass Kámpicsot podcast elott
:P

Attilajukkaja 2019.03.26. 17:48:52

Valójában mi az a honvágy? Hogy nem tudtunk beilleszkedni egy másik társadalomba? Vagy hogy hiányzik néhány itthonról megszokott kaja? Hogy képtelenek vagyunk alkalmazkodni? Hogy kénytelenek vagyunk segíteni az itthon maradt rokonainkon?
Végül is nem kell elszakadnunk a hazánktól, bármikor visszalátogathatunk.

London2009 2019.03.26. 17:50:40

@Arthamyr: Tapirsteak! Ahhhh! Vedett allat!
Nekem van oroklesi szerzodesem. Masreszt Mo.-n most nagyon leegyszerusitve a hazastars csak haszonelvezeti jogot kap pl. az ingatlan utan. Tehat nem art az a szerzodes. Szerintem ne a torveny hatarozza meg, hogy utanam ki orokol es mit, hanem inkabb en. : )
Ezzel en nem vitatkozom, hogy lehet, hogy sokkal alkalmasabb lenne szulonek. Biztos igy van. Vegigneztem Pataki Zitanak a vlogjat, ami az utolso (kilencedik) lombikos probalkozasukrol szol. Nagyon megrazo. Napokig agyaltam utana, valami miatt nagyon megerintett a tortenetuk. Nem magat a lombikos eljarast tartom a termeszet megeroszakolasanak. Abszolut tamogatom, az egy csoda, egy lehetoseg. A petesejt illetve spermium donacio viszont tolem tavol all. Akkor inkabb elfogadnam, hogy ez a helyzet. Mint ahogy egyebkent a fentebb emlitett par is tette. Veluk ertek egyet, ez van.

Arthamyr 2019.03.26. 17:56:45

@London2009: "A petesejt illetve spermium donacio viszont tolem tavol all. Akkor inkabb elfogadnam, hogy ez a helyzet. Mint ahogy egyebkent a fentebb emlitett par is tette. Veluk ertek egyet, ez van." - Ezzel semmi gond, amíg nem szeretnél más helyett is dönteni az ő életével kapcsolatban.

"Nekem van oroklesi szerzodesem. Masreszt Mo.-n most nagyon leegyszerusitve a hazastars csak haszonelvezeti jogot kap pl. az ingatlan utan. " - Nekem meg nincsen (ok, pár dologra van). A haszonélvezeti jog azért elég hasznos dolog, meg az is, hogy kb. automatikusan közössé válik a közös idő alatt megszerzett vagyon. Pl. így default a házastárs marad "a főnök", ő rendelkezik a vagyon felett. Ha nincsen gyerek, akkor szerinted ki örököl?

Pöffetegecske 2019.03.26. 17:57:42

@Lordmotor: Az állam nem támogat, hanem újraoszt, és kurvára ne tegyen már különbséget ember meg ember között.

Arthamyr 2019.03.26. 17:58:19

@bandirepublic: Keresem a formátumot, amit tudok hallgatni, valamilyen regisztráció/valaminek a telepítése nélkül. :)
Eddig úgy tűnik, annyira nem az én műfajom a podcast, hogy nem találtam ilyet. :D

Arthamyr 2019.03.26. 18:03:14

@bandirepublic: Sikerült. Na, ha ez a referencia, akkor én nem vagyok podcastos ember, reméljük emiatt nem járok pórul, mint a magyar melegek. :)

invalid user name 2019.03.26. 19:22:39

Rómában mint a rómaiak - és akkor befogadnak.

inteligencs elenzeki 2019.03.26. 19:22:59

"Közben a 2010-es években Magyarország deklaráltan lelépett a liberális demokrácia útjáról, sok külföldön élő magyar – velem együtt – aggódva szemléli az otthoni fejleményeket. "

Nyugi, csupán annyi történt, hogy seggbe rúgtuk a ballibsiket.

Valahogy nagyon nem működött velük a dolog.

Amúgy én pl. azóta remekül érzem itt magamat. Pedig nem vagyok NER tag, mielőtt itt valaki a szokásos fikázásba kezdene..

denev 2019.03.26. 23:23:03

Kedves Bandi, Dani es Anita!

Roviden, nagyon megfogott a torenetetek es nagyjabol ertem es aterzem, amin keresztulmentek most. En rovidebb ideig, 3 evig eltem Belgiumban, Brusszelben, majd ezutan koltoztem haza immar 3 evvel ezelott sok-sok orlodes kozepette. Az akkori dontesem is, mint barmelyik masik, reszben meghozta gyumolcset, egy masik oldalrol kozelitve pedig valoszinuleg mar arnyaltabb a kep. Szivesen megosztom az en megelesemet a hazai kultursokkrol, illetve szivesen meghallgatnam a Ti elso tapasztalataitokat. Illetve szivesen megismernelek Benneteket.

Udv.
Andras

Határátkelő 2019.03.26. 23:24:12

@denev: Ha esetleg lenne kedved a szélesebb közönséggel is megosztani a tapasztalataid, akkor én örülnék, ha akár külön posztban megírnád ide. Szerintem sokan vannak hozzád hasonló helyzetben.

Üdv

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.03.27. 00:49:48

@kardio1: te a bibliai ertelemben vett hazassagrol beszelsz, a tobbiek pedig a jogi ertelemben vett "szerzodesrol"...Tudjuk, hogy a ketto nem ugyanaz. Szekularis aggyal gondolkodokat nem fogsz tudni meggyozni ;)

Attila Zsolt Sajo 2019.03.27. 10:44:05

@Attilajukkaja: Talán ahogy a posztban is megfogalmazzák: nem tudsz magad lenni. Mindig alakoskodnod kell, amit ha otthon lennél nem kellene. Sok minden megoldható, de ez nem. Egy idegen kultúrában vagy ahol ha normálisan (ahogy felnőttél, meg ahogy megszoktad) viselkedsz jobb esetben csak hülyének néznek. Három lehetőséged van: teljesen feladni a szokásaid és asszimilálódni, vagy visszamenni oda ahol ez normális, vagy mindig alakoskodni. Mindenki eldöntheti mit választ. Nekem az angolokkal kapcsolatban van ugyanez a szituáció, és én is a visszamenetelre szavazok.

Attilajukkaja 2019.03.27. 11:41:27

@Attila Zsolt Sajo:
Köszönöm a választ!
"Három lehetőséged van: teljesen feladni a szokásaid és asszimilálódni, vagy visszamenni oda ahol ez normális, vagy mindig alakoskodni. Mindenki eldöntheti mit választ."
Én választottam, mert egy negyedik lehetőséget képviselek. Nem adom fel teljesen a szokásaimat, nem asszimilálódok, nem alakoskodok és legszívesebben nem jöttem volna vissza Magyarországra. Viszont nem jelentett gondot az integrálódás egyik külhoni országban sem, ahol hosszú éveket töltöttem, mert érdeklődő voltam, nem arrogáns "bezzegmagyar", tiszteltem a helyi kultúrát, imádtam tanulni új dolgokat és viszonylag gyorsan megtanultam a helyi nyelvet. Viszonzásképp a külföldiek is elkezdtek érdeklődni az én kultúrám iránt, ami nagyon jó érzés volt.
Nem volt honvágyam, mert bármikor hazajöhettem, és jöttem is. A haza szeretete szerencsére nem egyenlő a honvággyal. Most nem tudom, mi lenne, de régebben büszke magyarként élhettem a tengeren innen és túlont is.

Sütemény1975 2019.03.27. 13:07:09

"Magyarország deklaráltan lelépett a liberális demokrácia útjáról,"

Hála Istennek! A demokráciával nincs gond, de a liberális bullshitből nem kérünk.

Sütemény1975 2019.03.27. 13:10:16

"szívja magába az alapvető értékrendet. "
Kinek mi az alapvető. Én tiszta ideg lennek, ha a gyerekem azt találná normálisnak. Szerencsére Ő jó helyen nevelkedett.

Sütemény1975 2019.03.27. 13:23:58

@London2009: vörös húsok, krumpli, teszta.
a legjobbak. nagyanyáink hazi kosztjánál jobb nincs.

sörm 2019.03.27. 14:55:02

@Zsuzsi65: Pontosan ahogy mondod. En eleg paranoias vagyok azzal hogy amennyire lehet, az allam hagyja beken a maganeletemet. Ugyhogy ott beszeljunk szerzödesröl.

Aztan persze ha a parom ugy intezne a lanykerest, hogy gyere irjuk ala a papirokat mert mindkettönknek kedvezö uzlet ez - na az erzekenyen erintene. Kettönk között megint mas szabalyok uralkodnak. De az allamnak ahhoz ne legyen köze.

2019.03.27. 17:18:40

@Attilajukkaja: a honvágy az amikor átléped a határt kifelé, vagy befelé és könnybe lábad a szemed, barátom.
Ennek erősebb formája amikor jelentőségét veszti mindaz ami addig fontos volt és csak egy véletlen magyar szótól zokogva-szipogva nézel magad elé és nem azt látod ami előtted van. Hanem azt ami hiányzik. A helyet ahol felnőttél. Embereket akikre addig nem is gondoltál. Dolgokat amikről az a hely jut eszemdbe ahova vágysz és úgy megsajdul a szíved, hogy belegörnyedsz. Hogy azon kapod magad hogy zavar hogy nem az anyanyelveden van a felirat a postaládádon. Hogy hazamész látogatóba és elmúlnak a rossz érzések, megkönnyebbülsz és örül a lelked. Hogy nem akaródzik megvenni a repjegyet visszafelé. Hogy otthon vagy és a másik ország ahol élsz hirtelen távolinak és idegennek tűnik.
Szerencsés vagy, hogy még nem éreztél ilyesmit. Nincs a honvágynál szívfacsarobb érzés. Szerintem.

kék madár 2019.03.27. 17:28:56

@Sütemény1975: illiberalis demokracia meg nincs, megeheted amit foztel.

sörm 2019.03.27. 18:59:35

@bandirepublic: Nagyon erdekes volt vegighallgatni, köszi a podba fektetett energiat!

kardio1 2019.03.27. 18:59:51

@kék madár: és az athéni demokrácia milyen volt ? :)
Azért hangzik szerintem furcsán ez a szóösszetétel, mert a liberális szó egész mást jelent az egyes embereknek, korántsem mindenki ugyanazt érti alatta.

kék madár 2019.03.27. 19:12:56

@kardio1: en a fideszi illiberalis demokraciarol beszelek, ami nem demokracia. Es igen, az en ertelmezesemben a liberalis az nem egy szitok szo, hanem az ertelem a jozanesz es az elfogadas es a sokszinusegre fektetett ertek rokona, ami nelkul nincs demokracia (a demokracia altalam ertelmezett jelentese)

Attilajukkaja 2019.03.27. 19:45:32

@Lady Scarlett:
"a honvágy az amikor átléped a határt kifelé, vagy befelé és könnybe lábad a szemed, barátom."
Ez is egy válasz, köszönöm! :o)

"Ennek erősebb formája amikor jelentőségét veszti mindaz ami addig fontos volt és csak egy véletlen magyar szótól zokogva-szipogva nézel magad elé és nem azt látod ami előtted van. Hanem azt ami hiányzik."
Akkor nekem már biztosan SOHA nem volt honvágyam.
A hely, ahol felnőttem és az itthoni emberek általában megvártak. Inkább a kényszer hozott haza, mint a szentimentalizmus. De megértem, ha valaki ennyire nem tud elszakadni attól a mikrokörnyezettől, amibe beleszületett. Nem vagyunk egyformák. :o)

"Szerencsés vagy, hogy még nem éreztél ilyesmit. Nincs a honvágynál szívfacsarobb érzés. Szerintem."
Hát igen. Talán azért nem éreztem soha ilyesmit, mert először 3 évesen kerültem ki külföldre, és azóta még többször. De nagyon rossz érzés lett volna, ha azt mondják, hogy 40 évig haza sem látogathatok, mint mondjuk az 56-os disszidenseknek. Az borzasztó lett volna!

Attila Zsolt Sajo 2019.03.27. 21:41:06

@Attilajukkaja: Szívesen. Nem hiszem, hogy bezzegmagyarkodnák. Ha így lenne akkor valószínűleg nem lenne a nem magyar feleségem (azért megkérdeztem töle és szerinte se :-) ). Azt se hiszem, hogy ez csak a nyelven múlik, elég jól beszélek angolul. Viszont a többségi társadalomtól igenis függ. Míg Kínában jól megtaláltam a hangot az emberekkel addig a vidéki Angliában ez nem megy.

Sütemény1975 2019.03.27. 23:28:12

@Attilajukkaja: Hála Istennek, hisz az a hazám.

Sütemény1975 2019.03.27. 23:29:08

@kék madár: Jaja. Ez a libsi hozzáállás. Ami nem liberális az nincsen.

kék madár 2019.03.28. 01:27:43

@Sütemény1975: nem mondtam, hogy nincs, nagyon is van, a Fidesz rezsim nem liberalis es van es orulsz neki.

Attilajukkaja 2019.03.28. 10:24:26

@Attila Zsolt Sajo:
"Nem hiszem, hogy bezzegmagyarkodnák."
Szerencsére nem is állítottam ezt. :o)

"Ha így lenne akkor valószínűleg nem lenne a nem magyar feleségem (azért megkérdeztem töle és szerinte se :-) )"
Örülök neki!

"Azt se hiszem, hogy ez csak a nyelven múlik"
Persze, hogy nem csak ezen.

"Viszont a többségi társadalomtól igenis függ. Míg Kínában jól megtaláltam a hangot az emberekkel addig a vidéki Angliában ez nem megy."
Elhiszem. Vidéki Angliában soha nem dolgoztam, csak Londonban. Az pedig egy egészen más világ. Viszont kínaiul soha nem tanultam meg, de a környezetemmel nagyon is jól elkommunikáltam ott. Azokkal is, akik nem beszéltek angolul. De akár Angliáról van szó, akár Kínáról, nehéz valamilyen többségi társadalomról beszélni, mert inkább a mikrokörnyezetem határozta meg, mennyire éreztem jól magam.
Itthon ez egy kicsit másképp működik, mert az egész ország sorsát a szívemen viselem, nem csak azt, hogy én éppen hogy boldogulok. És sajnos egyre kevésbé érzem jól magam a bőrömben. :o(((

@Sütemény1975:
" Hála Istennek, hisz az a hazám."
Na és? A liberális bullshit nem kell, csak a népnemzeti nacionalista majré?

Csilla Somos 2019.06.09. 16:34:56

Nem hallgattam vegig az egesz beszelgetest de par reszt igen figyelmesen. Nagyon megertem a hazaspar donteset amiert tiz ev utan vissza akarnak menni Magyarorszagra pontosan amiatt hogy csak ott erzik magukat a nyelv es a kultura szempontjabol teljesen otthon. Amire megis reagalni szeretnek az a kovetkezo: szerintem teves elkepzeles az hogy egy uj , mas kulturaban sohasem fogod ugy otthon erezni magad mint abban, amiben szulettel.
En 36 eve elek Izraelben es a kivandorlas utan het evvel en is visszakoltoztem egy evre Magyarorszagra a csaladommal. Majd egy ev utan ismet visszakoltoztunk Izraelba. Amikor visszakoltoztunk, -ez mar tobb evtizeddel ezelott volt- jo nehany evig nem jutottunk magyar konyvekhez, ujsagokhoz (internet akkor meg nem letezett) igy olvaso ember leven kenytelen voltam mindent ivritul ( az Izraelben beszelt egyik nyelv) olvasni, a kulturahoz leginkabb ivritul fertem hozza. Ez odavezetett, hogy ma mar korulbelul eppen annyira ertek egy mondjuk egy szinhazi eloadast ( a kulturalis utalasokkal egyutt) mintha magyarul lenne, eleg jol ismerem a mai heber irodalmat(egy atlagolvaso szintjen) es a mindennapi kommunikacioban is eppen annyira ertem a nem verbalis utalasokat es viselkedeseket is mintha magyarul lennenek. Szoval szerintem at lehet teljesen allni egy masik kulturara , meg lehet azt nagyon melyen erteni, de valo igaz, hogy rengeteg idot es energiat igenylo folyamatrol van szo.( ami egy- ket evtizedig is eltarthat vagytobbig, es esetleg soha sem kovetkezik be mindenfele okok miatt).

Attilajukkaja 2019.06.10. 17:12:42

@Csilla Somos:
Nagyon egyetértek. Köszi!

@Balango:
"mi köze a melegházasságnak a törvény előtti egyenlőséghez."
Mit nem értesz azon, hogy a törvény vagy engedi a melegházasságot, vagy csak a heterók privilégiuma?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása