oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 16. 06:30,  Heveny idegbaj 27 komment

2019. február 16. 06:30 Határátkelő

Heveny idegbaj

Ember nincs, aki szeretné az adóbevallás időszakát (vagy bármit, ami az adóhoz kapcsolódik), miért éppen Svájcban lenne ez másként? Nem beszélve arról, hogy sikerül is kissé megbonyolítaniuk a dolgot.

ado_foto_pixabay_com_777546.jpg(Fotó: pixabay.com/777546)

Alighanem sokan vagyunk úgy, mint Zuzzer, aki számára az év legidegesítőbb szakasza érkezett el, amikor adóbevallást kell beadnia. Ami nem is olyan egyszerű...

„Amióta lokalizálva lettem a munkahelyemen, azaz svájci bázisú szerződésem van (már olyan jó tizeniksz éve) még egyetlen egyszer sem sikerült leadnom időben a cuccot.

Előtte az expatriate-ek virágokkal és piros bársonyszőnyeggel borított életét éltük, azaz nem sok gondunk volt a hivatalos, adózási és egyéb dolgokkal, mert a munkahelyem megfizette a KPMG tanácsadó céget, akik néhány sovány disznó áráért elkészítették a papirokat, nekem csak alá kellett írni. Azóta is tartok tőle, hogy vajon kinek ajánlottam fel a bal lábamat és a jobb vesémet. ;) 

Szokták mondani, hogy SOHA, SEMMIT se írj alá mielőtt részleteiben is megérted, nos ez néha életszerűtlen tanácsnak bizonyul az esetek bizonyos százalékában. Mindenesetre gondom nem lett belőle, terítsünk fátylat a nyúlra. 

Állandó késéseimnek változatos okai vannak, például vagy hiányzik valami otthoni számlakivonat (tudom, hülye voltam anno eleve bevallani, hogy bármim is lenne Pumalanden), vagy egyszerűen nem akartja az agyam elhinni, hogy nem tudok még valami betyárbútort, komprattyús dugasszort, talpas félhomálymérőt, egyebeket leírni az adóalapból, így a klikkelős kezemet arra utasítja, hogy ne kattintsak az elküld gombra. 

A magyarosch vérem is felülkeredik rajtam sokszor, úgy vagyok vele mint Micimackó, ha nem „keresem, akkor kutatom” a potenciálisan adóalap csökkentő trükköket, ötleteket. Telepítettem én már úgynevezett „pôele suédois-t” a házba fűtésrendszer korszerűsítés címszó alatt, szóval ha találok valami kifogást, nem félek használni. :) 

Mondjuk a kis fatüzeléses látványkályha – amit az előbb használt francia kifejezés takar – határeset, egyik szagértő szerint OK, hogy levontam, a másik szerint nem OK, a harmadik meg azt mondta, hogy felőle azt csinálok amit akarok, mert nem az én 5000 CHF-es kályhámat fogják vizslatni, mert csepp a tengerben. 

S lőn! A kutyát nem érdekelte, én meg cserébe két éve be se gyújtottam, szó szerint látványkályha, lehet nézegetni, meg azon tárolják a családomat alkotó emberek az apró-cseprő dolgaikat. 

Lassan 10 éve lesz, hogy a csodálatos, palota jellegű házunkba beköltöztünk, szóval nemsokára lehet majd bizonyos karbantartási dolgokat leírogatni az adóalapból. 

Ennek többek között az az oka, hogy itt bizony alapból van ingatlanadó, amit úgy számítanak, hogy megállapítják mennyiért adhatnám ki a házat bérlőknek és ezt az összeget mint teoretikus bevételt hozzávágják az adóalaphoz. 

Szerencsére valamennyire ellensúlyozni lehet a házra felvett jelzálog összegével, azaz ha valaki olyan „mákos”, hogy a kölcsön havi törlesztője ugyanannyi, mint ez a kacifántos havi „bérleti díj”, akkor simán kijön nullszaldóra. 

Nos már azt is érthetitek ezek után, miért nem pálya a saját kéród 100%-os tulajának lenni, mármint ha nem vagy egy milliárdos, akit nem aggaszt az ingatlanadó. 

Van olyan ismerősöm, aki inkább rárakott a kölcsönre, mint hogy esetleg kifusson az összeg és ne tartozzon valami banknak; épít valami pecót, medencét, anyámtyúkja tárolót, hogy legyen egészséges szintű tartozása. 

Nálunk ez most éppen nem annyira kóser, mert mivel a havi jelzálog törlesztőnk lezuhant 1.3%-nyi éves kamat 1/12-ed részére, a teoretikus bérleti díj több, így a fizetendőben bekövetkezett pozitív változás miatt ingatlanadó fizetési kötelezettségünk keletkezett. 

Aki még most is érti, az láthatja, hogy itt Kolbászkerítésországban sincs kolbászból a svejci frank.” 

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Hátrahagyva az otthont hazaköltözni 

Kilenc év nem kevés, pláne, ha az ember ennyi külföldön töltött idő után tér haza Magyarországra. Nem akárhonnan, hanem Törökországból, mint a Nagy utazás szerzője.

magyar_foto_instagram_com_petra_baricza.jpg(Fotó: instagram.com/petra.baricza)

„2017 júniusában már több, mint fél éve készültem arra, hogy 9 év után visszaköltözzek Magyarországra. Terv szerint haladtam, szisztematikusan felszámolva a törökországi életemet. 

Arra készültem, hogy hátrahagyjam az otthonomat és hazaköltözzek.

Pedig nem volt ez mindig így. 

Máig emlékszem arra az időszakra, amikor sehol nem találtam a helyem. Amikor semmi nem volt jó és minden fájt. Törökországban még nem sikerült beilleszkednem, de Magyarországra látogatva már idegennek éreztem magam. 

Igyekeztem minél hamarabb átlendülni ezen a kényelmetlen és elkeserítő helyzeten és egyéb elfoglaltságot keresni. Érdeklődéssel kezdtem figyelni a környezetemet, és azt, hogy az milyen hatással van rám.  

Kinyíltam a világ felé, az pedig belém költözött. Elfogadóbbá váltam. Aztán elmúlt az otthontalanság érzése, kiegyensúlyozottabb lettem, egyre könnyebben találtam meg másokkal a közös hangot. 

Néha mindenki elveszettnek és magányosnak érzi magát. De ez csak egy átmeneti állapot. Ne keseredj el, ha nem találod a gyökereidet vagy ha úgy érzed, hogy senki nem ért meg! 

Ne várj, cselekedj! Beszélj magadhoz, hangosan! Senki más nem fog úgy megérteni, mint te. Állj a tükör elé, nézz a szemedbe! Fogd meg a kezed! Nem csak átvitt értelemben. Az ölelés akkor is jól esik, ha nem mástól jön. Nyugtasson a tudat, hogy ha a máshol nem is, de magadban mindig otthon leszel.” 

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Kínai újév tajvani módra 

Nemrég beköszöntött a kínai újév, amit szerte a világon megünnepelnek és egyre inkább bekerül a köztudatba Magyarországon is. De hogyan néz ez ki Ázsiában? Kiderül az Adlersson blog írásából.

kinai_ujev.jpg

„Ismét elérkezett az évnek azon része, mikor épeszű fehér emberhez méltóan a legkisebb turistalátványosságtól is távol tartom magam, s még csak fel sem merül az, hogy Kínába, Tajvanra vagy Vietnamba utazzak. 

Sokak számára a kínai új év egyszerűen a szórakozással és az ünnepléssel egyenlő, az ezt ünneplő országokban, legalábbis a mintavétel helyszínéül szolgáló Tajvanon, azonban mindez masszív embertömeggel, zsúfoltsággal, az üzletek, éttermek hosszabb-rövidebb ideig tartó zárvatartásával és természetesen telített kirándulóhelyekkel jelentkezik, kezdve a Taipei 101-től a taichungi Dakeng-dombságig. 

Mindennek persze megvan a maga poénos, nyugati szemmel néha egészen meghökkentő oldala, többek között az adott év állatának tematikájával ellátott termékek, ételek lenyűgözően széles választéka is. 

Hála Istennek vagy Lei Gongnak, Japán hivatalosan ebből is kimarad, úgyhogy, a karácsonyhoz hasonlóan, a kínai újév (mondjuk elvileg az újév csak az új év első napjára vonatkozik, itt viszont egy egész hétről van szó, szóval ez inkább kínai új év?) is csak a helyi kínai diaszpórák kiváltsága. (...) 

Az ünneplés persze nem lehet teljes a megannyi tűzijáték, petárda és társaik nélkül, hiszen Tajvan egyébként is olyan csendes, hogy bárki szívesen ébred ezek ropogására vasárnap reggel 7-kor. 

Apropó csend… Főleg Tajvanon (meg Kínában, Délkelet-Ázsiában) néha tényleg azt érzem, hogy az emberek nem szeretik a csendet, a nyugalmat sőt, még fokozzák is a zajt, ahol lehet. 

Vietnamban ugye dudál mindenki össze-vissza (kivéve, mikor valaki lelép eléjük, életveszélyes helyzetet kialakítva, hirtelen manőverezésre kényszerítve a sofőrt), Tajvanon pedig az indokolatlan petárda mellett, az „isteni látogatások”, a kukásautó, a kanyaradó teherautó, de még az iskola is ordít. Szerencsére legalább az emberek nem teszik ezt, szemben Kínával, ahol valamiért divatos a másik képébe üvölteni három méterről. (...) 

A kínai újévhez egyébként hozzátartoznak még az apró rágcsálnivalók, nasik és társaik, melyeket, a fentebb is látható, szofisztikáltabb és kevésbé hagyományos társaikkal ellentétben, bezacskózva akár „kilóra” is megvehetünk. 

Természetesen ezek kisebb mennyiségben és választékban ugyan, de egész évben elérhetőek, az ehhez hasonló vad leértékelések jellemzően a különféle ünnepek alatt érhetőek el. 

Érdekes felfogás uralkodik Ázsiának ezen táján az „akció” vagy a „leértékelés” fogalmáról, hiszen Japánban ugyancsak nem ritka a döbbenetes csinnadrattával felkonferált, ámde nevetséges mértékű árcsökkentés, mely gyakorlatilag elhanyagolható a termék vagy szolgáltatás eredeti árához képest. 

Nyilván akadnak értelmes kedvezmények is, de néha úgy érzem, az adott „leértékelt” termék promózásra, hirdetésre költött összeg messze felülmúlja azt, ami az elcsábult vásárlók pénztárcájából a cégekhez áramlik.”

A teljes írást itt találjátok

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Magyarország Svájc Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3714629428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GrandMasterB 2019.02.16. 13:29:47

Ha túl bonyolult vagy valakinek nincs rá ideje, akkor érdemes az adóbevallást megcsináltatni. Száz frank körül megcsinálják a neten keresztül.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.16. 16:46:57

Haha, ugy latszik, az adobevalas tema senkit nem hoz lazba:) 1 comment?

Csodabogár 2019.02.16. 17:08:43

3 jó poszt és csak 3 semmitmondó komment.:-(((

Shaktee 2019.02.16. 18:46:58

@Csodabogár: Jó posztok,igen..

Bezzeg a szomszédban zajlik az ílet, az elmehunytak kórusa nyíg

kenu ibrahim 2019.02.16. 19:08:32

@Csodabogár: a negyedik meg te vagy!

magaddal miért nincs bajod?

kenu ibrahim 2019.02.16. 22:23:42

aszt szeretném kérdezni, hogy ez itt már a ner, vagy még nem?

me nagyon kemény az öncenzúra.

gabors 2019.02.16. 23:47:24

@Zsuzsi65: engem igen en mar nekialltam de meg nem jott meg minde papir ... ami kelll

pont ma kaptam meg a 1099-DIV-et

egyelore meg nem neztem meg mennyivel lesz tobb a Trump adom... de joval tobb lesz mert a leirhato max 10k-nel mar helyi adoban tobbet fizetek (ingatlan ado ...) ha mond valamit akkor SE-alapon adozok szoval nincs refund :-)

nem tudom hogy Svajcban hogy van de nem hiszem amit a posztolo ir hogy a kiadasnal elerheto bevetel lenne az alapja ennek semmi ertelme nem lenne ... (az csak azert lehet valami korrelacioban mert nyilvan ha kiadom akkor az adot nyilvan meghalado berleti dijjert adhato ki veszteseg nelkul) ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.17. 00:31:08

@gabors: nem mond tul sokat, nalunk a csaladi penzugyes a ferjem, es Turbotax-szal csinalja eppen most a csaladi adobevallast...
Mi szoktunk valamennyit mindig visszakapni, ami jol jon :)

gabors 2019.02.17. 00:52:36

@Zsuzsi65: "Mi szoktunk valamennyit mindig visszakapni, ami jol jon :) "

majd ird meg hogy mennyit kaptok mist vissza de nem is az a valodi kerdes hanem a valos tax-rate ... allami es szovetsegi ... (amit sztk-ra meg nyugdijra kell fizetni az nem valtozik sokat) de szerintem nalatok is lesz meglepetes mert az allami jovedelem es ingatlan ado mar nem vonhato le teljes mertekeben igy ha eddig reszleteztetek akkor nagy lesz a meglepetes es ezen kivul az egyeni exemption is megszunt es mivel ha jol sejtem vannak gyerekek/eltartottak azok tavaly fejenkent 4500 levonast ertek iden meg semmit ...

majd bekommentelem mi van nalam jovo heten de legkesobb Feb vegeig meg lesz.....

most nincs keznel az elmult evek ado tablazata aminben allami/szovetsegi es OSSZES ado a jovedelemre szamitott szazalekok megvannak kb 8-10 evre vissza ...

gabors 2019.02.17. 00:56:47

@Zsuzsi65: "@Zsuzsi65: "Mi szoktunk valamennyit mindig visszakapni, ami jol jon :) ""

amugy ez "luzer" strategia (hacsak nem a munkaltato kenyszeriti rad) ... mert kamat mentes kolcsont adtok (most eppen) Trumpnak...

en mindig fizetek par szaz dollart aprilisban .... az utobbi par evben nem sokat szamitott de most mar lehet 2.2.5%-ot is kapni a bankban akkor mar inkabb legyen ott (ott is van ) a befizetendo negyedevi eloleg ... mint en varjak a penzemre amit ingyen hasznal az allam

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.17. 01:01:35

@gabors: ceg vonja le az adot, szoval nem igazan tudunk mit csinalni...(gondolom en, de en laikus vagyok:)

blackhairlady 2019.02.17. 02:17:35

@gabors: Hany dollart sporolsz igy arra a parszaz dollarra amit esetleg visszateritenek? :))

gabors 2019.02.17. 03:02:00

@blackhairlady: attol fug hogy eppen mikor ... mostanaban nem sokat ... de akkor is (de pl 90-es evek elso feleben 7-8% volt az atlag kamat!!)

az atlag also kozep/szegeny osztaly annak oruld hogy kb 3-4 ezer dollart kap vissza ... gondold meg ez mit jelent csak soralateten szamolva .... 50-100 dollar minumum (de inkabb tobb ha eppen pont ennyi hianyzik a kredit kartya vagy kocsi hitelnel amik akar 30% is lehet)

csak magam peldajat mondonam en tavaly minden honapban attettem a havi adot egy saving accountba ... es minden negyedevben fizettem a mit kellet ... az a szamla 58 dollart kamatozott nekem !!!! csak azert mert SE eseten negyedevenkent kell csak fizetni ...

gabors 2019.02.17. 03:14:15

@Zsuzsi65: "@gabors: ceg vonja le az adot, szoval nem igazan tudunk mit csinalni...(gondolom en, de en laikus vagyok:) "

igen ez igy van es az IRS adja meg a szamitasi 'MODSZERT'

azert van valami mozgastert ezen belul is de a legtobb HR/vagy barmi ami nalatok van nem szereti a kuloncoket gondolom ...

ez (marmint ha a ceg koveti vakon az IRS szabalyokat) foleg akkor eleg szar ha a bevallasnal NULLA a segitseg nalunk legalabb "ellenorzik" ha akarom .. .(kosz nem mert mindig rosszul szamoltak amiota adot kellett fizetnem) .

adg 2019.02.17. 03:28:43

@gabors: "az a szamla 58 dollart kamatozott nekem !!!! "
Bámulatos.

blackhairlady 2019.02.17. 03:36:38

@gabors: Abbol mar futotta akkor a kinai matricara az autodra:DDD

M. Péter 2019.02.17. 12:17:30

@gabors: A becsült lakbért hozzáadják az adóalaphoz, a többletadó ennek bizonyos százaléka lesz, attól függően, hogy milyen adósávban van az illető, nem a becsült lakbér összegével kell többet fizetni.

svajcineger 2019.02.17. 13:59:40

Bocs, ha hülyeséget mondok / kérdezek, de ez a becsült lakbér megadóztatás, nem csak lakatlan ingatlan után fizetendő. Én eddig így tudtam.

svajcineger 2019.02.17. 14:03:26

@svajcineger:
Az első mondat végéről lemaradt a kérdőjel. :)

gabors 2019.02.17. 17:49:36

@adg: "Bámulatos. " :-) de jobb mint visszateritenek kesobb ingyen....

iden nem sok mert csak tavaly augusztus ota tettem valamivel magasabb %2.1 kamatra jovore ez joval tobb lesz ...

az allam eleg jol kaszal az amerikaiakon akik varjak a refundot ...

Ha mond valamit, mindez csak a socail security adombol (SE) jon nem is teljes SZJA-bol ha a teljes szovetsegi es allami adommal tudnam ezt csinalni akkor mar erezhetobb osszeg lenne.. de ez egy masik tortenet ...

gabors 2019.02.17. 17:52:35

@blackhairlady: "@gabors: Abbol mar futotta akkor a kinai matricara az autodra:" boven vehettem volna egy egesz flottara valot amugy usa cegtol rendeltem ...

gabors 2019.02.17. 18:13:53

@M. Péter: "A becsült lakbért hozzáadják az adóalaphoz, a többletadó ennek bizonyos százaléka lesz, attól függően, hogy milyen adósávban van az illető, nem a becsült lakbér összegével kell többet fizetni. " ez eleg idotanak tunik amugy mert vegul is nem a vagyon targy erteke alapjan adoznak hiszen egy ugyanolyan erteku haz lakber-je regionkent sot varosonkent is teljesen mas gondolom

Most akkor ez helyi ado vagy szovetsegi ?? ez

az usa-ban az igatlan ado helyi ado allamonkent kulonbozi a rendszer en csak a NY-it ismerem reszletessen itt a jaras veti ki egyik resze az iskolakat fizeti (meg konyvtar es hasonlok) ez az adott varo/falu/kozseg-tol fugg a tobbi meg a jaras egyebb koltsegei ... az ingatlan erteke a tobbi ingatlanhoz kepest hatarozza meg hogy en mennyit fizetek ..

Viszont minden evben megvan hogy az ingatlan adombol mire mennyit koltottek
pl: a durvan $3400 helyi adombol (ebben nincs benne az iskola ado)

A varosi parkolok fenntartasara en $10.36 fizetek mig varosi tuzoltosagra $351-et ... meg egy pelda ... kozvilagitasra $42.65-t itt is atalltak LED-re szerencsre idaig nem er el az ELIOS igy sokkal jobb legalabb is mifelenk mint korabban volt

zuzzer 2019.02.18. 09:30:19

@svajcineger: Nem, nem csak lakatlan épületnél jàtszik ez az adò. Mindnél. Hogy ez federàlis szintû, vagy sem, azt nem tudom. Itt Neuchatelben ìgy megy a mòka. Amùgy vannak tervek az eltörlésére.

adg 2019.02.18. 12:35:19

@zuzzer: inkabb kiboviteni kellene. Pl ha van autod, akkor akar taxizhatnal is vele, szoval egy atlagos taxisjovedelmet hozza lehetne irni az adoalaphoz.
Vagy ha van egy ecseted, azzal milliokat ero kepeket is festhetnel.

Volnanak itt meg pompas lehetosegek. :)

zuzzer 2019.02.18. 13:22:33

@adg: Pssszt! ne adj nekik ötleteket vazze, mert még bevezetnek valami ùjabb adòt :) Pont tegnap volt a TV-ben a couleur locale-ban, hogy Neuch vesztett tavaly 1500 embert kantonàlis szinten a messze legmagasabb adòszint miatt. Atmentek a tò tùlsò oldalàra, ahol egy figura elmondàsa szerint 30%-al kevesebb adòt fizet, mint nàlunk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása