oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 13. 06:30,  Az örömként megélt hazatérés 183 komment

2019. február 13. 06:30 Határátkelő

Az örömként megélt hazatérés

Sok határátkelő megy ki pénzt keresni külföldre, sokan tervezgetik azt is, hogy az összegyűjtött pénzt majd Magyarországon fektetik be – már kérdés, hogy ez közülük hányaknak sikerül. A mai poszt szerzőjének, Józsuének igen.

Te is hazaköltöztél? Mik a tapasztalataid? Írj róluk a hataratkelo@hotmail.com címre!

ferfi_boldog_foto_pixabay_com_mojpe.jpg

„Több év németországi munka után visszatérőként (na, nem úgy, mint DiCaprio, aki a Titanicban még direkt nem akart túlélni azon az 50 m²-es deszkán) hébe-hóba elolvasok külföldi munkavállalással vagy hazatérésekkel kapcsolatos sztorikat. 

Nem csak a ti blogotokba futok bele, egyéb írások vagy videók is szemem elé kerülnek. Azt persze nem mondanám, hogy hiper-tájékozott lennék, szóval statisztikai szempontból biztosan nem ütöm meg a mérvadó véleményalkotó szintjét. 

Pár gondolat ennek ellenére kikívánkozik belőlem, mert számomra szinte az összes írás és egyéb bejegyzés esszenciája egy olyan kis fűszeres csuporban csapódik le, amire nem az van írva, hogy kakukkfű vagy bazsalikom, hanem az, hogy keserűség. 

Kétségeim vannak afelől, hogy ez mennyire indokolt és hogy mennyire gerjesztődik ez a nézőpont azáltal, hogy ritkábban szólalnak meg azok, akik elégedetten jöttek haza. Talán kevesebben vannak ők, de ha örökké csak ugyanazt a narratívát olvassuk, akkor úgy járunk, mint a kétharmaddal… 

Örömként éltem meg a hazatérést 

Nem azt éltem át a kint-létem és a hazajövetelem során, amiket a fórumokon olvasok. Igen, leírom, hogy sikerként, örömként éltem meg, hogy több évnyi külföldi lét után hazajöttem, működik a vállalkozásom és szívesen vagyok itthon, megmaradtak a régi barátaim és lettek újak is. 

Természetesen megvoltak a nehézségeim Németországban, de közben értek pozitív élmények is. Hiányzott a család, hiányoztak a barátok, de céllal mentem ki és azt megvalósítottam. 

Szert tettem anyagi javakra, melyeket nem költöttem el kint. (Oké, vettem egy használt autót, mert muszáj volt. De nem 10.000 €-sat újabb hitelből, csak azért, hogy otthon villogni lehessen vele.) Igyekeztem megfontolt gazdasági és szakmai döntéseket hozni. 

Befektetések 

Az ott töltött időt arra szántam, hogy túlórákkal akár, de bedolgozzam magam a cégbe, hogy letegyek valamit az asztalra és később otthonról dolgozhassak saját vállalkozásban. 

A megtakarított pénzemet itthon különböző dolgokba fektettem, hogy az termeljen és ne olvadjon el szépen apránként. Mitől is várnám különben, hogy majd jobb sors vár rám? Tenni kell érte, de korántsem „csak” annyit, hogy kimegyek külföldre. 

Miért gondolja valaki azt, hogy az élete majd csupán attól lesz jobb, hogy külföldre megy? Minden ember ott kezdi el építeni a jövőjét, ahova születik. Gyerekkorától fogva formálja ki-ki saját sorsát a döntéseivel. Az által, hogy milyen egyensúlyt alakít ki játék, szórakozás, tanulás, emberi kapcsolatok, szociális cselekedetek és egyéb téren. 

Hogyan viszonyul a postáshoz, az ügyintézőhöz a hivatalban, hogyan tekint a cigányokra, mit gondol a svábokról, hogyan áll a munkához, mit gondol a vallásról, mit gondol a politikáról, hogyan kommunikál a szomszéddal, mennyire nyitott, mennyire hajlandó valóban elgondolkodni mások véleményén, milyen könnyen skatulyáz be másokat, hogy mennyire tud alkalmazkodni az aktuális szabályokhoz. Felejtsük el, hogy örökké valaki vagy valami mást kell okolnunk a sikertelenségünkért vagy csalódottságunkért! 

Magyarország nem jobb és nem rosszabb 

Nem gondolom, hogy jobb vagy rosszabb hely lenne Magyarország egyetlen Külföldországnál sem. Mindenhol megvan a képmutatás, megalkuvás és korrupció, csak más köntösben. 

Egy pillanatra gondoljunk bele abba, hogy a gazdaságilag prosperáló országok, ahol úgy érezzük, hogy mennyivel jobb légkör van, mennyivel szívesebben laknánk ott, járatnánk iskolába a gyerekünket vagy kezeltetnénk betegségeinket, milyen áldozatok árán jutottak erre az életszínvonalra? Ja, biztosan nem szegényebb népek kizsákmányolásával… 

A külföldre menetel vagy akár az utána történő hazatérés sikere nagyon nagy százalékban nem azon múlik, hogy ott és akkor éppen mit csinálsz, hanem azon, hogy az életed előtte lévő szakaszában milyen tulajdonságokkal vértezted fel magadat és milyen döntéseket hoztál. 

Elmenni és hazatérni 

Gondolj bele, hányan fáradoznak azon, hogy akár ez az ország is egy jobb hely legyen, és mit teszel hozzá ehhez te magad. Menj ki külföldre, ha a célod eléréséhez az segít hozzá. 

Ha pedig úgy érzed, hogy a hazatérésed után itthon is tudnál mit hozzátenni, hogy ez egy élhetőbb ország legyen, akkor nosza. Szóval sürgősen tegyünk abba a fűszertartóba a keserűségen kívül más ízeket is!”

Négy évvel az indulás után szeretnénk tovább fejleszteni a Határátkelő oldalát. Ha még nem mondtad el a véleményed, de megtennéd, akkor az ITT TALÁLHATÓ kérdőív kitöltésével február 13., szerda éjfélig megteheted. Szólj bele te is, merre menjen tovább a Határátkelő! Köszönjük szépen! 

A nap idézete

„A legnagyobb probléma azoknál a fiataloknál van, akikre a jövő tudománya fog épülni. Ezek a fiatalok ezeket a történéseket látva gyakorlatilag gondolkodás nélkül fogják elhagyni az országot, és akkor nem tudom, ki fogja felépíteni azokat az értékeket, ki fogja megnyerni, vagy megírni azokat a pályázatokat, amelyből ez a folyamat egyáltalán elindult.” (További részletek itt.)

(Fotó: pixabay.com/mojpe)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr414623268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2019.02.13. 15:38:52

@London2009: Pont tegnap fordult elő, hogy kétoldali munkaundorom volt, mára sem múlott el igazából, és munka helyett inkább olvasgattam. Ott találtam a következőt:

"Vadász igazgató kontraszelekciós intézkedéseivel lerontotta az állomány szakmai színvonalát is. Közismert ténynek számított, hogy az összes művészeti kiadó között a Magvető rendelkezett a legalacsonyabb nívón álló lektori gárdával. Felkészültségükre jellemző volt, hogy egyikük a magyar prózaírás két kiemelkedő teljesítményét; Cseres Tibor: Hideg napok és Kardos G. György: Ávrahám Bogatír 116hét napja című regényét kiadásra alkalmatlannak minősítette. Másikuk kioktatott egy Kossuth díjas szerzőt, hogy kötőszóval nem lehet mondatot kezdeni."

Arthamyr 2019.02.13. 15:40:06

@Kövérmadár [swe]: Olyan tevékenység nem nagyon van, ami havi egy hét alatt elvégezhető, és kiszámíthatóan minden hónapban van, legalábbis én nem tudok ilyesmiről. Ez esetleg akkor mehet, ha saját bizniszed van, és a maradék 3 hétben le tudod delegálni az elvégzendő feladatokat, vagy teljesen automatizálni tudod (ezt kizártnak tartom), mert az élet megy a maradék 3 hétben is, nem fog rád várni. Legalábbis ahhoz nagyon nagy királynak kell lenned, hogy az ügyfeleid/vevőid elfogadják, hogy te havi 3 hétben nem tudsz velük foglalkozni.

Az, hogy a munka/szabadidő arány kb. így jöjjön ki, többféleképpen is megoldható. Pl. a projektes dolgokkal, amit fentebb mondtam, dolgozol 3 hónapig, majd 9 hónapig nem (plusz kis ráhagyás, amikor vadászod az új melót). Sokan csinálták azt, hogy Londonban lepörgették a nyarat, majd az év többi részére elhúztak valahova máshova, ami olcsóbb és jó idő van.
Vagy heti 2-3 napot dolgozol (olyat még nem láttam, aki ennél kevesebbet dolgozott volna, persze biztos van).
Vagy azt csinálod, hogy majdnem minden nap dolgozol, de azt letudod 1-3 óra alatt. Ennek nagy előnye, hogy ezért is ki lehet számlázni teljes napokat, hátránya, hogy mindig rengelkezésre kell állni, és ritkán beleszaladsz egy 10-14 órás szopásba is (nyilván attól függ, mennyi ilyen van, hogy mennyire nem tudsz semmit sem), amiért ugyanúgy egy napot tudsz kiszámlázni, mint az 1 óráért. Összességében még mindig sokkal jobban jön ki, mint fizikailag bemenni egy munkahelyre, és minden nap ott tölteni 8+ órát, még akkor is, ha a távmunkát nem fizetik meg annyira. Nagyon fontos a jó adózási konstrukció, ezzel egy csomó pénzt lehet nyerni/bukni.

fhdgy 2019.02.13. 15:41:42

quercuserdész megint elemében van! -:(

London2009 2019.02.13. 15:41:59

@fhdgy: :DDD Nagyon jo! Ettol fuggetlenul essel nem kezdunk mondatot, mint ahogy hattal es ennel sem stb. Tovabb is van, mondjam meg? Foleg ha mar a funkcionalis analfabetakat ekezzuk. ; ) De nyilvan a legfontosabb, hogy kimeletrol szo sem lehet! @Shaktee:

London2009 2019.02.13. 15:43:12

@fhdgy: hol? Minek olvasol ilyeneket?
Kulonben termeszetesen mas a szepirodalom. Ott sok minden megengedett. Amugy meg csak vicc volt, nyugalom.

vándor madár 2019.02.13. 15:47:51

@Shaktee: "Gondolom a KSHI nemigen fogja ezt kutatni, publikálni"

Azért nem publikálják, mert ez őket cáfolná meg.

Nyugodj bele, hogy tudják, mert aki elment, az kilépett a magyar betegbiztosításból, ennyire egyszerű. Csak azt kell összeszámolni és már meg is van a fő adat.

A "kiküldetésben" és feketén kint dolgozók, Mo-n fizetnek TB-t, őket nyilván nem tekintik kivándorlónak, csak vándormunkásnak, aki él a jogával.

A "kiküldetés" egyébként nem is lehet végtelen hosszú, max 1 év, ami + 1 évvel hosszabbítható, úgyhogy előbb utóbb haza kell menni. Valószínű azt csinálják, hogy akkor más vállalkozásba léptetik be őket és onnantól megint mint új számítanak.

De így belegondolva, a valós adatok publikálása minden országra valamilyen szempontból nézve negatív fényt vet, ezért csak azt és annyit ismernek el, tesznek közzé, amit már nagyon muszáj.

Shaktee 2019.02.13. 15:49:02

@fhdgy: megint szpemmel az elmehunyt?

Arthamyr 2019.02.13. 15:52:36

@vándor madár: "Magyarországon vannak magániskolák, ahol megtanulhatsz programozni egy tanév alatt, ha felvesznek." - Ebben igazad van, de az nem igaz, hogy ezzel akkor megoldódik minden problémád. Ha alkalmas vagy erre a pályára, akkor megteszed az első lépést a jó irányba. A programozás viszont az egyik olyan része az IT-nek, ahol ugyan van szarlapátolás bőséggel, de a pályán rengeteg olyan ember van, aki még arra is alkalmatlan (pedig egyetemet végzett, vagy akár phd-zott is), és kb. több kárt okoz, mint hasznot a tevékenységével. Van olyan ember, aki húsz év alatt sem lesz jó benne, mert egyszerűen nem alkalmas rá.
Másrészt a programozás, mint rengeteg mai munka, a szűken vett szakmai tudáson kívül rengeteg egyéb képességet, készséget is igényel (amik sok egyéb területen is fontosak), legalábbis akkor, ha az ember sikeres akar benne lenni. Nem attól sikeres egy programozó, hogy jó programozó.

2019.02.13. 15:59:34

@Arthamyr:

"Másrészt a programozás [..] a szűken vett szakmai tudáson kívül rengeteg egyéb képességet, készséget is igényel "

Melyek azok szerinted?

fhdgy 2019.02.13. 16:01:10

@London2009: Nyugi, én is csak viccből másoltam ide! -:)

Arthamyr 2019.02.13. 16:04:46

@vándor madár: "Akkor most mondok pl. egy más szakmát. Nem olyan rég beszélgettem egy közjegyzővel. Van neki ugye egy szintén 5 éves jogi egyetemi végzettsége meg van neki + egy 3 éves ráépülő szakképesítése, szakvizsgával, ami nélkül labdába sem rúghatna, meg kb. 8 év gyakorlata. Ezen kívül volt neki egy jó adag protekciója, mégsem kapta volna meg az állást, ha nincs neki legalább 2 db megjelent tudományos publikációja. Tudományos publikációk egy vidéki porfészekbeli munkához, ami gyakorlatilag hagyatéki ügyekből meg fénymásolatok hitelesítéséből áll ki! Abba meg jobb ha bele sem kezdünk, hogy pl. egy orvosnak mit kell letenni az asztalra. " - Az azért nehogymár az IT-s problémája legyen, hogy valaki szuboptimális szakmát választott. Pl. az egészségügy egy államilag szabályozott árú szolgáltatás (ez szükségszerű következménye annak, hogy kb. mindenkinek jár), aki a magyar egészségügyben fog dolgozni, annak ezt figyelembe kell venni.

Ez kicsit olyan, mintha a tornászok panaszkodnának, hogy a focisták többet keresnek, pedig nem is edzenek többet. Azzal az "apró" különbséggel, hogy a tornához meg a focihoz tehetség kell, nem elég a puszta szándék, és neki kell állni kisgyerekkorban, amikor tudatos döntés nem várható el. Míg pl. az orvosi hivatáshoz, programozáshoz és hasonlókhoz sokkal kevesebb tehetség is elég, és 17-19 éves korban ráér nekiállni, amikor már elvárható valamilyen szintű tudatos döntés, hiszen (jogilag) felnőtt emberekről beszélünk.

Shaktee 2019.02.13. 16:04:57

@Nagy kámpics: Logika, matek, s jo adag jozan paraszti ész :-)

fhdgy 2019.02.13. 16:05:10

@London2009: Hol olvastam, hát az Interneten. Olvastam egy Berkesi András krimit, aztán nézegettem az AVH-ás múltját.

Majd eljutottam Kardos Györgyhöz, aki szintén AVH-ás volt, nem is kispályás. Majd a Magvető igazgatója lett.

Az idézet egy Moldova könyvből van : "Aki átlépte az árnyékát".

Ez Kardos Györgyről szól.

London2009 2019.02.13. 16:07:49

@fhdgy: nem o, te! Hanem a favago. Az sokkal viccesebb. : )

Arthamyr 2019.02.13. 16:09:14

@Nagy kámpics: Pl. hogyan méri fel a követelményeket, hogyan győzi meg a főnökeit (vagy az ügyfeleit), hogy ne szivassák meg, hogyan kerülje ki a rossz projekteket, hogyan kerüljön be jó céghez, mennyire ismeri az üzleti területet, mennyire tudja eladni magát, mennyire képes kimozogni a szareső alól. Lehet sorolni. :)

London2009 2019.02.13. 16:13:04

@Shaktee: beteg ember az, ne bantds! : )

2019.02.13. 16:16:19

@Arthamyr:

És inkább monoton, vagy inkább kreatív meló?

vándor madár 2019.02.13. 16:21:08

@Arthamyr: " Az azért nehogymár az IT-s problémája legyen, hogy valaki szuboptimális szakmát választott."

Nem, nem az, én ilyet sehol sem mondtam.

Arthamyr 2019.02.13. 16:24:06

@vándor madár: Mea culpa, csak azt láttam, hogy mintha kifakadtál (elnézést ha ez erős szó, ez jött ki) volna, hogy az IT-soknak igazságtalanul jól megy a dolga. :)

fhdgy 2019.02.13. 16:24:18

@Nagy kámpics: Is, is! Lehet nagyon kreatív is és nagyon favágó munka is, még egy projekten belül is, a különböző fázisokban.

fhdgy 2019.02.13. 16:25:21

@Arthamyr: Igazságtalanul megy jól a dolguk!!!

Mehetne sokkal jobban is, az igazságosabb lenne!!! -:)

Arthamyr 2019.02.13. 16:27:19

@Nagy kámpics: Monoton.

De ugye erre nehéz válaszolni, mert ez nagyon általános, és sok múlik azon, hogy ki hogyan éli meg. Amit én láttam belőle, az monoton, de nyilván én nem a NASA-nak vagy CERN-ben dolgoztam, ott biztos akadnak érdekesebb dolgok is. A monoton szarlapátolás mellett, természetesen. :D Én már sok éve kiégtem, így a lelkesedésem korlátozott, biztos van sok olyan, aki lelkesen, csillogó szemmel csinálja.

Arthamyr 2019.02.13. 16:31:15

@fhdgy: Mármint kiknek? Mert ugye hatalmas a szórás. Én azt mondom, ez egy - viszonylag - meritokratikus szakma, és kevés az, hogy valaki indokolatlanul kap kevés vagy sok pénzt.

Shaktee 2019.02.13. 16:33:54

@Nagy kámpics: attol fugg milyen kodot irsz, lehet ilyen is olyan is

more like creative..

Csodabogár 2019.02.13. 16:44:10

@Shaktee: Na az aztán egy szörnyű hely.:-)))
40 centi hó maga a halálközeli állapot.. Egy cseppet sem irigyellek.

fhdgy 2019.02.13. 16:45:55

@Arthamyr: Én úgy általában gondoltam.

A nagy szórás természetesen igaz. Kisebb tudással is lehet több pénzt keresni és fordítva is.

Az igazán jó melók Mo.-on a kisebb cégeknél vannak, de ott általában kisebb a zsozsó.

Shaktee 2019.02.13. 16:46:45

@London2009: Madárijesztőként kellene használni a határon a birkuccal, migrig sirva ríva szaladnának hazáig :-)

2019.02.13. 16:57:08

@Arthamyr: @fhdgy: @Shaktee:

Tudtok esetleg példát mondani, mi volt, mondjuk, a legutóbbi favágó dolog, amit csináltatok? Mi volt a legutóbbi kreatív?

(Ha nem titok.)

Arthamyr 2019.02.13. 17:03:22

@Nagy kámpics: Én csak favágó dolgokat csináltam. :D Mostanában főleg tanácsadok, mentorálok, hogy az ügyfelek minél kevesebb gányolást tegyenek a rendszereikbe.
Pl. az egyik frissebb favágásom a kereskedelmi adatok betöltése az ügyfél rendszerébe, illetve ennek automatizálása, a folyamat megtervezése, betanítása a supportosoknak.

Ezt már régebben is kérdeztem, akkor nem jött rá válasz: te mivel foglalkozol, ha nem titok? :)

Arthamyr 2019.02.13. 17:08:16

@Nagy kámpics: Nem favágásra példa pl. a Deepmind, de azért ott is biztos van favágás bőséggel, csak kintről nem az látszik. :)

Shaktee 2019.02.13. 17:11:57

@Csodabogár: nem az idojaras miatt elunk itt :-)

London2009 2019.02.13. 17:32:18

@Arthamyr: @Nagy kámpics: van olyan munka egyaltalan ahol nincs favagas?

Arthamyr 2019.02.13. 17:41:21

@London2009: Szerintem nincs, de mint mondtam, több múlik azon, ki hogyan éli meg, ez objektíven nem ítélhető meg. Én ki vagyok égve és viszonylag magas szintű a szakmai tudásom (egyszer egy londoni fejvadászcégnek kitöltöttem egy hosszabb szakmai tesztet, az a felső 1%-ba sorolt be), így szinte mindent favágásként élek meg. A hatékonyság miatt mértékkel csinálok új dolgokat, ami tovább fokozza ezt az érzetet.

vándor madár 2019.02.13. 17:47:04

@Arthamyr: "hogy mintha kifakadtál (elnézést ha ez erős szó, ez jött ki) volna, hogy az IT-soknak igazságtalanul jól megy a dolga."

Egyértelműen nem. Én ennek örülök. Pont neked válaszoltam ezt fentebb:

"Ez OK és én ennek személy szerint örülök, hogy MOST van olyan foglalkozási ág, aminek a művelői nincsenek kiszolgáltatva boldog-boldogtalannak. De amit én írtam, az nem ez.

Egyik nap ír egy tanítónő és kiderül, hogy amióta kivándorolt, csak szarból áll az élete.

Másnap ír egy informatikus, hogy minden szép és jó és még le is bassza a népséget, hogy merik az ellenkezőjét állítani.

Eközben nagyjából mindkettőnek igaza van a saját szituációjára nézve."

Tehát attól, hogy valakinek valahol bejött, mert éppen nagyon keresett szakmája van és megbecsülik, még nem szűrheti le azt a következtetést, hogy ott másnak is jó és aki az ellenkezőjét állítja az vagy hazudik vagy egy lúzer, amiért természetesen ő a hibás.
Te pl. említetted még a bróker foglalkozást is, ha ezt írom, akkor nem veszi senki személyesen, mert itt még brókerről nem sokat hallottam.

fhdgy 2019.02.13. 17:48:22

@Nagy kámpics: @London2009: Persze, hogy van szép. izgalmas feladat is.

Ritka kivételtől eltekintve, minden új feladat az, főleg, ha új technikai dolgokat is meg kell hozzá tanulni.

Aztán, egyszer minden eljut odáig, hogy csuklótól lefele is lehet csinálni, no olyankor már favágás, semmi izgalom. Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy egy jól idomított vadászkutyának is meg kell tudnia csinálni.

Én, amióta nyögdíjas vagyok, egy saját rendszert csinálok és folyamatosan fejlesztek tovább. 2011-ben kezdtem, akkor rendkívül izgalmas volt. Meg kellett tanulnom androidos mobil telefonokat programoznom. Összehoztam egy szerver, sok androidos kliens és normál számítógépekből álló rendszert.

Egyszerűen ledöbbentett, elvarázsolt, hogy egy kis, marokban is elférő kütyüvel mi mindent meg lehet csinálni. Számomra maga volt a csoda. Aztán egy idő után már ez is rutinmunka lett, vagyis favágás.

Tavaly szeptemberben azért volt egy kis izgalom, amikor a szlovák ügyfélnek meg kellett csinálni, hogy szlovákul is működjön a program.

Meg hiába ugyanaz a feladat, ugyanaz a cél, más ország, más szokások, más elvárások.

Szóval, az izgalom és a favágás állandóan kavarog, hol egyik, hol másik az erősebb.

London2009 2019.02.13. 17:48:47

@Arthamyr: szerintem sem nagyon van. Elgondolkodtam, hogy mondjuk egy balettancosnak a fellepeseit leszamitva minden favagas. A zongoristanak a gyakorlas, a szobafestonel szerintem nincs unalmasabb munka, bar a vegeredmeny altalaban karpotolja a hetekig tarto monoton munkat. Orvosnak az adminisztracio, sofornek az uton lenni, tanarnak a dolgozatjavitas stb. stb. Tenyleg probalok egy munkat talalni, amiben nincs ilyen. De meg egy buvaroktatonak is rohadt unalmas lehet a medenceben gyakorolni a kezdokkel. Tovabb gondolkozom. Ha talalok valamit, majd jelentkezem. : )

Arthamyr 2019.02.13. 17:52:41

@London2009: A fellépés miért ne lenne favágás? Vagy az orvosnak az adminisztráción kívüli munkája? Egy ilyen helyen aztán végképp nincs helye a kreatívkodásnak, kb. előre le van írva, hogy mit kell csinálnia mikor (ok, ha valaki kutatóorvos, az lehet más, de ott is jó eséllyel a napi munka jelentős része favágás). Stresszel, nyomással persze mindkettő jár...

London2009 2019.02.13. 17:57:06

@Arthamyr: kozben eszembe jutott, hogy volt egy ismerosom aki filharmonikus zenekarban volt csellista. Feltetelezem meg most is az. Az osszes fellepeset favagaskent elte meg. Koszi, hogy eszembe juttattad! : )

London2009 2019.02.13. 17:58:56

@vándor madár: @fhdgy: Na varj. Ennek azert az ellentete is erdekes. Arra gondolok, amikor azt probaljak bizonygatni, hogy mennyire eszmeletlenul jo itt es minimalberbol siman meg lehet elni, felre lehet tenni, nyaralni jarni es megeri mindenkinek Londonban szerencset probalni. Ilyenkor batorkodva meg szoktam jegyezni, hogy szerintem meg nem lehet minimalberbol hosszu tavon semmire sem jutni es persze kerdes, hogy mit hagyott otthon, de en vitatkoznek, mert meg agy atlag feletti fizetesbol sem egyszeru egy kellemes eletet kialakitani. Na ilyenkor mi van? Amikor a te peldadat veve az informatikus irja, hogy szar, a tanar meg bizonygatja, hogy szuper? Most leptem ugyhogy ez egy kolti kerdes marad. :D

Arthamyr 2019.02.13. 18:09:47

@vándor madár: Erre gondoltam, mint kifakadásra: "ma egy szinte semmit nem tudó IT-s is gyakorlatilag bárhol kap munkát jó fizetésért és elég csak valahogy angolul tudnia."

Én olyan sok IT-s posztolót nem láttam itt, a mai az volt?

Ebben, ha nem is szó szerint, de sok igazság van:
"Tehát attól, hogy valakinek valahol bejött, mert éppen nagyon keresett szakmája van és megbecsülik, még nem szűrheti le azt a következtetést, hogy ott másnak is jó és aki az ellenkezőjét állítja az vagy hazudik vagy egy lúzer, amiért természetesen ő a hibás." - Az európai embernek szerencsére elég nagy szabadsága van, hogy milyen szakmát és azon belül milyen részterületet választ. Cserébe a döntéseinek következményeit ő viseli. Ahogy akkor sincs oka emiatt panaszkodni, ha tudatosan választott egy "szuboptimális" szakmát, mert őt az érdekli, azt szereti.
Erre mindig azt szoktam mondani, hogy én ornitológus akartam lenni (tényleg!), vagy minimum olyan "természetbuzi", mint Gerald Durrell vagy David Attenborough, de mégsem az lettem, mert valamiből élni is kell.
Az, bizonyos szakmák nyomott áron dolgoznak, közismert tény, és nem hirtelen alakult ki, ha valakit zavar az alacsony bevétel, kerülnie kell ezeket.
A bróker (retail banknál dolgozó admin) és bróker (fő trader befektetési banknál saját IT és quant csapattal, adminokkal) vagy IT-s (outsource-olt IT support) és IT-s (sw architect egy hedgefundlál) vagy a jogász (az általad említett közjegyző) és jogász (menő ügyvéd saját irodával) közt is hatalmas különbségek vannak, szóval a "jó" szakma nem feltétlen elég.

kék madár 2019.02.13. 18:24:02

@Határátkelő:
"Igen, ma "megvette a Fidesz a Határátkelőt" nap van. :D"
Fidesz troll!!! :)

O1.G 2019.02.13. 18:34:24

@Arthamyr: Egyertelműen túl vannak fizetve az IT-ik

fhdgy 2019.02.13. 19:05:13

@O1.G: Ha ilyen okos vagy, hány másodpercig bírnád, ha a számítógépek, csak neked, de elérhetetlenek lennének? És minden, ami a gépektől függ?

Gyertyafény mellett interneteznél? Füstjelekkel rendelnél vonatjegyet? De minek, ma már számítógép vezérlése nélkül egy valamire való vonat sem indul el!

Folytassam?

vándor madár 2019.02.13. 19:24:03

@Arthamyr: A "ma egy szinte semmit nem tudó IT-s+ témát is megválaszoltam, lásd 13 óra.

Énszerintem ez a blog felül van vagy legalább is volt egy időben reprezentálva IT-sokkal. Itt nem csak a posztírókról van szó, hanem a kommentelőkről is, különben eszembe sem jutott volna ezt a foglalkozást megnevezni.
A mai nem tudom, hogy az-e, lehet, hogy kamu poszt, csak kisértetiesen hasonlít nekem arra, amire reflektáltam. Már nagyon bánom, hogy tényleg nem brókert írtam, mert ez most egy egész napos téma lett, de alapjában semmi köze az IT-sekhez abban az értelemben, amiről én beszéltem. Ha lehet helyettesítsük be azzal, hogy "egy nagyon keresett foglalkozás".

Természetesen tudnak lenni hatalmas különbségek, itt is volt pl. egy lány, aki jogász létére felszolgál egy tengerjáron, de ha az ember minden kis részletbe belemenne, akkor elveszne az egész értelme.

Egy "természetbuzi" szakmával is tudnál jól élni, ha akkor éppen neked kedvezne a lapjárás.

Egyébként pedig minden ország védi a saját munkaerőpiacát, csak arra ad lehetőséget, ami neki kedvező. Vagy lehet, hogy beenged, mint Nagy-Britannia tette, de egyszerűen nem vesznek fel sehová, ahová szól a képesítésed, ha ők azt nem akarják.
Ezt itt a legtöbben nem tudják, de régebben Nyugaton egyszerűen nem ismerték el a végzettségeket, ami több területen még most is fenáll és lehetett a Mekiben meg a mosodában gályázni vagy szórólapot kihordani vagy az útépítésen forró kátrányt keverni.
Nem is olyan régen írtam itt, hogy pl. Németországban voltak olyan Kelet-európai orvosok az EU belépés előtt, akik öregotthonokban voltak segédápolók. De mutassál nekem pl. magyar tanítónőket akik Németországban ma akként dolgoznak iskolákban!
Ilyen alapon, mint amit mondasz, lenne néhány foglalkozás /szakma /végzettség, aminek a nagy része műszaki, a többi meg magára vessen. Jól is néznénk ki egy ilyen technokrata világban, de attól tartok ez irányba halad a tendencia, pedig a normális egy kiegyensúlyozott helyzet lenne. Erre Mo-n most nagyon jó példa a Tudományos Akadémia szétverése, amiben a piszkos munkát egy törtető technokrata végzi el fapofával.

taga20 2019.02.13. 19:33:31

@O1.G: mondasz valamit, de akkor mit mondasz a focistákról?

na az az igazán durva túlfizetés. főleg ebben az elbaszott NB1-ben.

fhdgy 2019.02.13. 19:45:54

@vándor madár: Nézd, az, hogy egy nem anyanyelvű nehezen lehet tanítónő egy másik nyelvi környezetben, szerintem nagyon is érthető. Egy professzor már lehet, mert teljesen más a közeg.

A technika, a természettudományok a konkrét társadalmak "felett" állnak, így azok mindenhol konvertibilisek. Ezért a mai világban, amikor megy a népvándorlás ezerrel, az ezeket művelő "migráncsok" előnyben vannak. Ez egyszerűen az objektív valóság.

A humán területek művelői mindig is erősen ki voltak téve a politikai széljárásnak.

Jó, nem lehet mindenki programozó, mérnök, kutató, stb., de a mostani helyzetben előnyt élveznek, ez vitathatatlan.

Arthamyr 2019.02.13. 19:59:58

@O1.G: Az IT-sok? Nincsenek. Senki sincs túlfizetve, leszámítva azt a pár embert, aki valahova csókosként ül be.

Arthamyr 2019.02.13. 20:24:28

@vándor madár: "Énszerintem ez a blog felül van vagy legalább is volt egy időben reprezentálva IT-sokkal. Itt nem csak a posztírókról van szó, hanem a kommentelőkről is, különben eszembe sem jutott volna ezt a foglalkozást megnevezni." - olyan sok nincsen, persze a felülreprezentáltsághoz nem is kell sok, ha a teljes lakossághoz viszonyítod. Viszont az IT-sok a számítógép és internethasználók közt is erősen felülreprezentáltak, ha így nézed.
"A mai nem tudom, hogy az-e, lehet, hogy kamu poszt, csak kisértetiesen hasonlít nekem arra, amire reflektáltam." - Lehet, bennem is felmerült, de mindenképp nagyon személytelen, és egy általánosító leoltása kb. mindenkinek.
"Már nagyon bánom, hogy tényleg nem brókert írtam, mert ez most egy egész napos téma lett, de alapjában semmi köze az IT-sekhez abban az értelemben, amiről én beszéltem. Ha lehet helyettesítsük be azzal, hogy "egy nagyon keresett foglalkozás"." - Én arra is felkaptam volna a fejem. Sőt, kb. ha bármit írsz, ami átlagember számára reálisan elérhető.

"Természetesen tudnak lenni hatalmas különbségek, itt is volt pl. egy lány, aki jogász létére felszolgál egy tengerjáron, de ha az ember minden kis részletbe belemenne, akkor elveszne az egész értelme." - Pedig a részletek fontosak.

"Egy "természetbuzi" szakmával is tudnál jól élni, ha akkor éppen neked kedvezne a lapjárás." - Így is elég olyan dolog van, amit nem tudok irányítani, és kedvezőtlen hatású, kár lenne ezen túl még szándékosan szopatni magamat. Az ilyesmi jó hobbinak.

"Egyébként pedig minden ország védi a saját munkaerőpiacát, csak arra ad lehetőséget, ami neki kedvező. Vagy lehet, hogy beenged, mint Nagy-Britannia tette, de egyszerűen nem vesznek fel sehová, ahová szól a képesítésed, ha ők azt nem akarják.
Ezt itt a legtöbben nem tudják, de régebben Nyugaton egyszerűen nem ismerték el a végzettségeket, ami több területen még most is fenáll és lehetett a Mekiben meg a mosodában gályázni vagy szórólapot kihordani vagy az útépítésen forró kátrányt keverni." - Első körben nem arról kell dönteni, hogy külföldön mi a jó, hanem arról, hogy otthon mi a jó. Szerintem kevés olyan tudatos fiatal van, aki már ezt is figyelembe tudja venni. Elismerés azoknak, akik igen.

"Nem is olyan régen írtam itt, hogy pl. Németországban voltak olyan Kelet-európai orvosok az EU belépés előtt, akik öregotthonokban voltak segédápolók. De mutassál nekem pl. magyar tanítónőket akik Németországban ma akként dolgoznak iskolákban!" - Én Németországot nem nagyon ismerem, de Írországban van, és ha jól tudom, ide szokott írni valaki, aki meg Svédországban tanít, a végzettségének megfelelően. Ismerek Írországban magyar orvost, fogorvost is, amit kissé nehezebb megoldani, mint pl. a tanítást.
"Ilyen alapon, mint amit mondasz, lenne néhány foglalkozás /szakma /végzettség, aminek a nagy része műszaki, a többi meg magára vessen." - Ez nem igaz. Nem a műszaki szakmák a királyok, és a műszaki szakmákban sem a műszaki tudás kell az érvényesüléshez, hanem az olyan "kis, mellékes dolgok", amiket kámpicsnak is írtam. A szakmák, amiket felhoztam, sem műszakiak. Egy mérnöknél pl. egy pénzügyes vagy egy jogász simán jobban kereshet, persze rosszabbul is, szélesebb a tartomány.
ÁJól is néznénk ki egy ilyen technokrata világban, de attól tartok ez irányba halad a tendencia, pedig a normális egy kiegyensúlyozott helyzet lenne. Erre Mo-n most nagyon jó példa a Tudományos Akadémia szétverése, amiben a piszkos munkát egy törtető technokrata végzi el fapofával. " - Az MTA szétverése tökéletesen illik abba, amit eddig is csinált kormány. Ez egy tekintélyes szervezet (volt), ami kritikát fogalmazott meg, ellenállt, így le kell igázni vagy el kell pusztítani, ahogy minden mást is. Egy ideje Magyarországon nem lehet betartani a hatalomnak tartósan, azt nem tűrik.
Ennek semmi köze ahhoz, hogy a munkaerőpiac hogyan működik az átlagjóska szemszögéből, ez politika. Ez a csókosok és a talpnyalók világa, és ebben a világban teljesen más az érvényesülés útja, más kockázatokkal, más szükséges képességekkel, és azt is vitatom, hogy itt az átlagember jól tudna érvényesülni.

Arthamyr 2019.02.13. 20:30:45

@fhdgy: "A humán területek művelői mindig is erősen ki voltak téve a politikai széljárásnak." - Ez nem igaz, csak több humán terület van, ami ki van téve, de a többségük ettől függetlenül nincsen.
Inkább azok vannak kitéve, akiknek a szakterülete nagyon nagy arányban állami finanszírozású és/vagy nincs rá fizetőképes igény a privát szektorban.

fhdgy 2019.02.13. 20:32:22

@Arthamyr: Magyarországot illetően mondj kivételt!

Arthamyr 2019.02.13. 20:36:21

@fhdgy: Reálra példa: mérnökök, akik olyan projekteken dolgoznak (pl. hídépítés, útépítés), ami jellemzően közpénzből megy.
Humánra meg ott egy ügyvéd, vagy egy marketinges.

fhdgy 2019.02.13. 20:43:18

@Arthamyr: Egy híd-,útépítő mérnök, akkor szedi a sátorfáját, amikor akarja. Ezért nincs a politika markában.

A marketinges, se humán, se reál.

Egy ügyvédnek kötelezőn kamarai tagnak kell lenni. Ha nem tetszik a hatalomnak, ... volt már egy-két példa. Egy ügyvéd nem tudja átrakni székhelyét egy másik országba.

Platonica 2019.02.13. 20:43:54

@vándor madár: "Eltiltottak egy magyar orvost Angliában súlyos hibája miatt"
Hat vki nagyon nem tud angolul...(?) Bar az angol cikkek is jo zavarosan vannak megirva, ez igaz.
Nem tiltottak el, hanem 3 honapra felfuggesztettek, de az is 2012-ben volt. 2016-ban nyelvvizsgara kellett mennie, es amikor az eloirt 7.5-es score helyett csak 6-ot produkalt, akkor ujra munkaugyi birosag ele allitottak. Ennek lett ezen a heten eredmenye, hogy tovabbra is dolgozhat, de bizonyos felugyelet alatt, es ujra kell tennnie az IELTS nyelvvizsgat.
Nem mellekesen mind kollegai, mind paciensek kialltak mellette.

Platonica 2019.02.13. 20:46:45

Nekem konkretan 2 ismerosom van, akik otthoni tanitoi diplomaval dolgoznak/-tak itt tanarkent. Csak el kellett ismertetni az egyebkent konform diplomat. Egyikojuknek en segitettem ebben a temaban.

Arthamyr 2019.02.13. 20:47:52

@fhdgy: A specializált mérnök sem szedheti a sátorfáját könnyen, és Magyarországon van kiszolgáltatva, a cégén keresztül.
Nyilván aki politikaliag kényes helyeken ügyvédkedik, az kiszolgáltatott. Pl. a TASZ ügyvédei biztos szembesülnek kellemetlenségekkel. Én az olyan ügyvédről beszéltem, aki céges vagy magánügyeket intézget, pl. lakásvásárlást vagy cégalapítást.

fhdgy 2019.02.13. 21:04:29

@Arthamyr: Most nem rég volt valami ügy, amiben pitiáner büntetéseket kaptak a résztvevők, mert erőszakkal meg akartak venni egy céget, amelyik indult egy tenderen.

Szerinted egy ügyvéd kivonhatja magát, úgy általában, a politikai széljárás hatóköréből?

Jó, kivonhatja, de ne csodálkozzon, hogy retorziók érik.

Pl. hivatalból kirendelt védő lesz bizonyos ügyekben, és nem utasíthatja vissza. A hidegvízre valója sem lesz meg.

Tudod, Mo.-on van a mondás: ki a jó ügyvéd? Aki ismeri a törvényeket!

Ki a sztár ügyvég? Aki ismeri a bírót!

vándor madár 2019.02.13. 21:23:10

@Platonica:

Hol van az az ITT?

A címet nem én adtam, még csodálkoztam is miért azt írják, de ha megnézed a régebbi cikkeket, akkor ott "is suspended" áll.

Dikusz 2019.02.13. 21:25:13

@vándor madár: maga az eset -legalábbis a link alapján- 10 éve történt.

Platonica 2019.02.13. 21:32:42

@vándor madár: Itt=UK.

Suspended, igen: vagyis felfuggesztettek (3 honapra), de az 2012-ben volt. Az eredeti cikkekben is mult idoben all.

vándor madár 2019.02.13. 21:52:39

@Platonica: "Itt=UK."

De én nem a UK-ről beszéltem. Én is ismerek olyan magyar tanárnőt (nem tanítót), aki magyar egyetemi diplomával, a UK-ben tanít matekot.

Nem én találtam ki a címet, sem azt, hogy mi van a cikkben, szó szerint ez áll a magyar médiában, onnan idéztem.

Arthamyr 2019.02.13. 21:56:02

@fhdgy: Nem ugyanarról beszélünk, vagy nem érted. :/

vándor madár 2019.02.13. 21:58:40

@Dikusz: Akkor te is olvasd tovább lécci.

Platonica 2019.02.13. 22:18:06

@vándor madár: Igazabol en nem rad reagaltam, ezert nem is ideztelek, hanem erre: "Nézd, az, hogy egy nem anyanyelvű nehezen lehet tanítónő egy másik nyelvi környezetben, szerintem nagyon is érthető."

Cikk: itt sem rad irtam, h 'vki nem tud angolul', hanem az eredeti cikk atultetoire. Tobb helyen santit a forditas, tevesek az infok.
Amugy amit viszont te mellekeltel, az egyik cikk mai, a masik 2012-es. Vagy ez direkt?

Csodabogár 2019.02.13. 22:24:02

@fhdgy: Ilyenkor csak azt tudom mondani, hogy irigykedés helyett IT-snek kellett volna lenni.
Engem valahogy soha nem izgatott, hogy más mivel mennyit keres. Belőlem soha nem lett volna jó programozó de orvos se. Ezért aztán nem is foglalkoztam vele, hogy mennyit keresnek. Van a sajnos már meghalt baráti köröm leszármazottaiból 2 ifjú is, akik már nem annyira ifjak, de mondhatom remekül élnek. Elég megszállott gyermekek, de ettől jók, valószinű a szakmájukban. Soha meg se fordult a fejükben a külföldre menés másként, mint üdülni.

vándor madár 2019.02.13. 22:50:10

@Platonica: "Igazabol en nem rad reagaltam, ezert nem is ideztelek"

Én ezt nem tudhattam, mert azt sem idézted, amire reagáltál. Azt én egyébként észre sem vettem, csak most látom, hogy az én szövegemmel teljesen egybe van írva.

A Tribunal weboldalán azt ígérik, hogy majd részletezve lesz az ügy:

www.mpts-uk.org/hearings-and-decisions/medical-practitioners-tribunals/dr-gyorhy-rakoczy

Platonica 2019.02.13. 23:06:29

@vándor madár: Bocsanat, ezt nem pontosan ertem, mit nem vettel eszre, es mi van egybeirva a szovegeddel. Bar nem annyira lenyeges, most mar tisztaztuk a felreertest.

Na ez a tribunal szukszavu, annyi (a cikkekbol kihamozva) vilagos, hogy a nyelvi oldalon me'g mindig hianyossagot talaltak, a 'performance' problemak alol meg felmentettek. Mar ha az angol cikkre adni lehet (mert spec a mostani 12 honapos felfuggesztest nem is emliti, sot).

Dikusz 2019.02.13. 23:09:00

@vándor madár: hát..., meg kell mondjam, igazad van.

_z_ 2019.02.13. 23:24:49

@fhdgy: Nem, az igaz sztarugyved, akinek az igazsagugyi miniszter a fia (Bárándy) :)!

Shaktee 2019.02.14. 00:10:40

@London2009: Hanyadik csellós volt? :)

gabors 2019.02.14. 02:45:29

@Csodabogár: "Feldobja a napomat ez a poszt. Végre valaki aki saját példáján bizonyítja, hogy ez egy jó hely és jó itt élni. "

semmit nem bizonyit meg a szokasosnal is KEVESEBB informacio van azonkivul hogy valameddig nemtorszagban csinalt valamit (mosogatot-e, szallodazotte-e vagy valami tanult szakma is ??) es tulorazott is hogy elerje a "celjat" amirol szinten semmit nem irt

egyedul elt-e mit is csinalt azt miert nem tudta Mo-on csinalni... tudta-e a nyelvet ...

igy ez egy jo nagy nulla..

de elhiszem hogy boldog volt amikor hazament ... de

gabors 2019.02.14. 03:09:38

@Shaktee: "@London2009: Hanyadik csellós volt? :) "

engem csak az erdekelne hogy mi is van a faggottosal ??

:-)

somlobodog 2019.02.14. 05:53:47

@dddddddddddddd: "Elfelejtik azt is, h a német-osztràk (stb.) nyugdíjas, aki 45 évig fizetett be a kasszàba, kap 900 €-t havonta, és inkàbb elköltözik Balatonra, mert ott elég ez a pénz, a saját hazàjàban meg éhenhalna. Ennyit a hiperszuper NY-E-ról."

Kurva okos vagy. Figyelj:

Ha az egységnyi magyar nyugdíjas 45 évig fizet a kasszába majd kap 80e nyugdíjat az inkább elkoltozik a Fülöp szigetekre mert ott elég ez a pénz. A saját hazájában meg ehenhalna. Na ennyit Magyarországrol.

Nem szar erzes rettenetesen hülyének lenni? Tudom nem mert nem érzed. De most legalább tudod.

somlobodog 2019.02.14. 05:53:55

@vándor madár: 10e eurós autót irt hitellel drágának. Nem it-s. A befektetéseket innentől inkább hagyjuk....

somlobodog 2019.02.14. 05:54:09

@O1.G: nincs ilyen hogy "tulfizetve" az állami szferan kívül. Ha egy maganceg fizet x összeget valakinek akkor az a piaci ár. Kommunista-e vagy??:)

Dammiel 2019.02.14. 08:11:47

@somlobodog: ki beszélt Mo-ról, megvilágosodott agytröszt?

8CyB4 2019.02.14. 09:29:13

Ha sikerul ertelmes nagysagban toket kovacsolnod, a legnagyobb fasszsag amit tehetsz hogy egy instabilitasba zuhano, gazdasagilag rettenetesen kitett, politikailag kezivezerelt kornyezetbe fekteted be. Egyszeruen tul nagy riziko egy csomo mas opciohoz kepest.

8CyB4 2019.02.14. 09:29:16

@somlobodog: osztrak nyugdij €1200-2000 kozott mozog, mig a nemet valoban atlagosan csak €900.

Pöffetegecske 2019.02.14. 09:59:31

@vándor madár: Svájc jóval szigorúbb az oktatási intézményeit tekintve, mégis minden iskolában, ahol megfordultak gyerekeink, van magyar tanító, akik osztályfőnökök. Nekem nem egy ismerősöm tanít Németországban, óvónénik is sokan vannak, fejlesztő pedagógusok is, de még logopédus cagy pszichológus is.

Horst 2019.02.14. 10:33:04

@fhdgy: nekem 1 db bértollnok ismerősöm van, az első ami feltűnt, hogy a cikkben visszaköszöntek azok a szófordulatok, amiket csak az ő szájából hallottam eddig (oké, kimaradt, az "akkor miről is beszélünk"), ha ez ő, akkor egy percet sem dolgozott külföldön.

btw. 10k Euros autó "drága", de ő milyen jól él? hja, akkor én is jól élek, mert "drága" autóval járok, bár szerintem a felvágáshoz még Moldáviában is kevés lenne.

Pöffetegecske 2019.02.14. 10:48:37

A tanítóknál, orvosoknál meg tegyük azt hozzá, hogy azok tudnak váltani, akik tényleg képesek fejlődni, tanulni és alkalmazkodni. Itt nem lehet alibizni, az a tanár aki úgy tanít matekot, hogy szülő tanítja meg rendesen, meg magántanár, annak otthon is csak a munkaerőhiány tartja bent a fenekét az iskolában, itt meg semmi. Az otthon hangoztatott remek képzésekkel, meg hatszázban nincs bent egyetemmel itt nem fognak senkit keblükre ölelni, csak ha megütik az elvárt szintet. Aztán persze otthon lehet panaszkodni, hogy mennyire kinézik/lenézik itt az embert. Hát nem, munkaerőhiány az van, szükség van orvosra, ITsre, tánctanárra és tanárra is, de nem mindegy, hogy kikre. Ezt méltán nehéz annak az orvosnak elfogadni, akinek Sülysápon elég, ha a folyosó végéről kiabál, hogy igyekezzen már tata, nem érünk rá egész nap arra várni, hogy idecsoszogjon, meg kell tanulnia a páciensnek köszönni, nevén szólítani, és normálisan beszélni vele. Érdekes módon még a magyar (foci)edző(k) is képesek kultúráltan megnyilvánulni idegenben ( le is döbbentem), szóval ha így nézzük már megéri a levegőváltozás.
A másik meg, hogy bármennyire is azt hajtogatjuk, nem mozoghat mindenki szabadon. Ezer oka can, de egyet említve, ha válik a pár, nem lehet az egyik félnek csak úgy lelépni gyerekekkel. Nem annyira egyszerű ez. És igen, egy bölcsisnéni, vagy egy ápolónő sokkal nehezebben lép ki a komfortosnak nem nevezhető zónájából, és sok embernek lelkiismereti kérdés a maradás cagy éppen a menés. :-(

Hari Seldon 2 2019.02.14. 13:30:05

@lapetiteparisinne:
Mi csodálkoztunk is, amikor írtad, hogy elmész.
Képletesen, úgy mint a BD-kben: repültek a kérdőjelek. - Persze mindenki magából indul ki, neked nyilván valami objektív okod volt, hogy elköltözz.

Potpolett 2019.02.14. 14:07:25

Ez a poszt sokkoló. Pedig sok mindent láttam már, de erre alig találok szavakat. Remélem, hogy ő tényleg ennyire nem látja át sem a korrupciót, sem a mindennapi életet, az oktatást, az egészségügyet, a demokrácia csorbulásának megannyi szintjét, nem pedig viccel. Mert ez a poszt viccnek ízléstelen és durva. Nem tudom, hogy sajnáljam-e őt vagy irigyeljem, amiért pillangóként száll virágról virágra és énekelget egy dalt, nem hall semmit, nem néz sehová.

Joozsue 2019.02.14. 23:25:30

Ezek a reakciók igencsak megleptek. Nem igazán van időm arra, hogy minden kommentet végigolvassak. Reagálni sem fogok mindenre, csak kiváncsiságból néztem rá a blogra, mert írták, hogy tegnap megjelent, amit beküldtem.

1. Mérnök vagyok, nem IT-s. Németből van egy felsőfokú nyelvvizsgám, angol nyelvre nem volt szükségem és eltaláltátok, valóban nincs gyerekem. Ha meg akartam volna osztani másokkal, hogy mivel foglalkoztam kint és mit csinálok most, megtettem volna.

2. Az autóvásárlási szokásaink valószínűleg nagyon eltérőek. Én az a típus vagyok, aki szerint 10.000 € egy autóért sok, mert felesleges. Ha te a gazdagságodat az autód árában méred, akkor ez számodra nyílván fontos, nekem nem.

3. "Ja, biztosan nem szegényebb népek kizsákmányolásával…" Az erre vonatkozó kritikákat így átgondolva jogosnak érzem.

4. Megdöbbentő érzés az, amikor lebérkommentelőznek meg fideszbérenceznek úgy, hogy magadnak is eleged van a korrupcióból, amit a kormány művel. Javaslom, hogy próbáljátok ki egyszer, szinte felfoghatatlan érzés. Mindegy is, miről írtok, mert a batáta csíráztatásról is biztos sikerülni fog valakinek eljutni oda, hogy ezt az írást vagy Orbán vagy Soros rendelte meg.

5. Az írásomban senkit nem akartam ekézni. A szöveg elején elég egyértelműen megírtam, hogy mi késztetett az írásra.

Többet nem írok. voltmár()...
Amúgy kicsit elkéstem a batátákkal, remélem azért még összejön....

fordulo_bogyo 2019.02.15. 06:33:29

Ketszer is vegigolvastam a bejegyzest, de tovabbra sem ertem, hogy mit akar mondani.
Miert orul a hazateresnek az iro? (Mi jobb neki itt, mint mashol?)
Ha jol ertem, mindenhol egyforma (Mindenhol megvan a képmutatás, megalkuvás és korrupció, csak más köntösben), de az ironak is csak kufoldon megtakaritott es befektetett anyagiaik teszik lehetove, hogy jol erezze magat Magyarorszagon.
Ezen tul semmi konkretumot nem tudtam meg, elpazarolt ido volt, amit az olvasasaval toltottem.

tanato 2019.02.15. 08:03:16

@Platonica: 24.hu/kulfold/2019/02/15/anglia-magyar-orvos-daily-mail/

Megszólalt az érintett RÁkóczy doktor.Én írtam neki/mert most tényleg el van tiltva hiányios nyelvtudása miatt/ hogy mivel nyugdíjas, kapja a brit nyugdíját, mkiért nem jön haza /itthon szétszednék a sebészhiányban szereplő kórházak,hogy gyere hozzám dolgozni/itthon tudna dolgozni hiányos angoltudása ellenére is.

Platonica 2019.02.15. 11:35:15

@tanato: A', en mar nem tudom kovetni a sztorit. Nyugdijba vonult, de szeretne visszamenni dolgozni...? Vagy ez csak amolyan 'gardening leave' kenyszerbol?
Mindenesetre az angol cikkek is rendkivul zavarosan voltak megirva, ahogy emlitettem is.
Csak kialakul neki. Ha melozni akar az, ha visszavonulni az.

vándor madár 2019.02.15. 11:36:13

@tanato: "most tényleg el van tiltva hiányos nyelvtudása miatt"

Számomra teljesen nyilvánvaló volt már akkor is ebből a mondatból, hogy nem dolgozhat, amikor még nem néztem meg a Tribunal weboldalát: "Under the terms of his conditions, Rakoczy must notify the General Medical Council of any medical jobs he takes and show evidence he has passed an English language assessment."

Most 2019 -et írunk. Ahogy kinéz, a szaktudására való tekintettel nagyot kivételeztek vele és simán megúszta az ügyet. Ezek szerint a UK-ban sem megy minden törvényes úton.

" In June 2014, the General Medical Council raised its requirements for the minimum scores that doctors must obtain in the International English Language Testing System test. From this date onwards, they must achieve an overall score of 7.5 (up from 7.0)."

www.nhsemployers.org/your-workforce/recruit/employment-checks/professional-registration-and-qualification-checks/copy-of-language-competency-guidance

Platonica 2019.02.15. 11:56:47

@vándor madár: Bar nincsenek illuzioim, h itt minden torvenyesen zajlik (nem tudom, van-e olyan hely, ahol igen...), itt arrol lehet szo, hogy elkezdte a nyelvvizsgara felkeszulest 2014-ben a munka mellett (ez eleg szokott lenni mindenfele kivetelezes nelkul is, hogy tovabbpraktizalhasson valaki, ha hivatalosan is igazolni tudja, folyik a remediacio), de nem sikerult a vizsga 2 ev utan, es akkor 'nyugdijba ment', cikk szerint 2 eve.
Amugy tenyleg erdekes, hogy kollegak szerint elfogadhato szintu az angolja. Es hogy evtizedes elismertseg ovezi a munkajat amugy, ahogy a birosag is elismerte. Most akkor eleg ehhez az angolja vagy nem...?

kardio1 2019.02.15. 12:18:50

@Joozsue: ne vedd fel a kritikákat, nem mindenki tudja elfogadni, hogy másképp is lehet gondolkozni, mint ahogy ő teszi.

vándor madár 2019.02.15. 12:21:17

@Platonica: "Amugy tenyleg erdekes, hogy kollegak szerint elfogadhato szintu az angolja"

Ezt nem a kollégák határozzák meg, hanem vagy jogszabály vagy valami helyi előírás, belinkeltem az idevágó NHS cikket. Más országban be sem mehetett volna a kórházba vagy más munkahelyre, ahol a kommunikáció ekkora fontossággal bír, előzetes nyelvvizsga nélkül. Én úgy látom, hogy a britek útközben döbbentek rá, mit csináltak, ezért csak 2014-től írták elő az orvosoknak az IELTS 7,5 meglétét, mint fent olvasható.
Én ezek után, de valószínű mindenek előtt biztosan elmegyek egy full time nyelvtanfolyamra 4-6 hétig és leteszem a nyelvvizsgát. Szerintem még abban is nagy szerencsélye volt ennek a dokinak, hogy a műhibát csak a nyelvtudásra terelték és nem kezdték ki szakmailag.

Platonica 2019.02.15. 12:44:42

@vándor madár:
Abszolut nem gondoltam, hogy a kollegak hatarozzak meg, viszont 10 eve ugyanabban a korhazban dolgozik, tehat a team, amelynek tagja, sokkal relevansabb referencia szamomra, mint egy vizsgaeredmeny. Ez az orvos napi szinten es hosszu evek alatt bizonyitotta, hogy nem akadalya a nyelvtudasa a munkajanak.
Ott latom a paradoxont, hogy aki nem tud angolul egy bizonyos szinten, annak nem 1x, nem 2x bukik ki a nyelvi hianyossaga, ha erted, mire gondolok. Ez nem olyan, mint egy lyuk a szaktudasban, amit szerencsevel sose vesz eszre senki. Ha a nyelvet nem tudod a munkahdhoz megfelelo szinten, akkor annak napi szintu latszatja van. Ezert erdekes, hogy akikkel tizeneve napi szinten dolgozik, azok nem tamasztjak ala ezt a nagy hianyossagot.
Szakmai tudasat nem hogy nem kezdtek ki, epp elismertek es kiemeltek.
Abban teljesen igazad van, h utolag ebredtek fol az angolok ebben IS, hogy hat ize, megiscsak kellene vmi belepo vizsga. 2004 elott kotelezo volt az IELTS 7-es, utana EU-soknak nem, jo par evig.
Leginkabb emiatt a laissez faire, almodozo hozzaallasuk miatt ozonlott ide a nep, mert ide volt a legegyszerubb, hogy ugy mondjam.

adg 2019.02.15. 13:15:06

@vándor madár: @Platonica: Ha jol ertelmeztem a sok zagyvasagot mindenfele cikkekben, akkor 10 eve dolgozzik minden gond nelkul a korhazban, semmi panasz nem volt ra, a kollegak kialltak erte, a tudasat elismertek.
Elbaszta a gyerek injekciojanak a dozisat, ebbol lett a gond, majdnem kinyirta a fiut.

Nyilvan az angoljat nem hallottam, de az elozmenyekbol arra kovetkeztetnek, hogy nem az miatt rontotta el a dozist. benezte, faradt volt, felreolvasta, megzavartak, akarmi. Ha annyira rossz lenne az angolja, akkor mar egy halom hibat csinalt volna szerintem.
Csak jo mediatema, kulfoldi orvos, hohoho, lehet rajta porogni.

Angol orvos meg nyilvan sose adott be teves adag gyogyszert, vagy magyar orvos magyarorszagon. Nekem halt mar meg rokonom muhiba miatt, pedig biztos nem volt nyelvi akadaly.
2 cent.

vándor madár 2019.02.15. 13:31:07

@Platonica: " tehat a team, amelynek tagja, sokkal relevansabb referencia szamomra, mint egy vizsgaeredmeny."

Nézd nem tudjuk, mi történt valójában. Én arra hajlok, amit fent leírtam. Történt egy szakmai műhiba, ami miatt valószínű komolyabb bűntetés járt volna, de hogy a dokit ne lehetetlenítsék el szakmailag, érdemeire való tekintettel, rá lett terelve az ügy a nyelvi hiányosságra, ami tény.

Egyébként pedig én azt figyeltem meg, hogy sok nativ azt mondja a nyelvet hát hogy is mondjam eléggé hiányosan bíró külhoni emberkéknek, hogy "milyen jól beszél", mert ő nagyjából megérti, amit mond. Szakmailag ez szerintem még inkább így van, mert mindegyik ugyanarról beszél, tehát tudja, amit értenie kell.

A hatóságnak egy ponton lépni kell, ez történt most. Én kívánom, hogy jól oldódjon meg az ügye!

tanato 2019.02.15. 13:58:27

@vándor madár: Valójában megoldódott,kapja a nyugdíját.ha emellett szeretne dolgozni önértékelése miatt,sztem jöjjön haza.

Platonica 2019.02.15. 14:34:22

@adg: ugyanezt probaltam irni, remelem, atjott:-)

@vándor madár: sztem nagyjabol ugyanazt irtuk, nem?
Es igen, sokszor mondjak ra az anyanyelviek, hogy 'jol beszel', akkor is ha kevesbe. Itt viszont egy kenyes, erzekeny szituacioban hivatalosan kertek ki a szakmai testulet velemenyet, ha jol gondolom (birosagi hivatkozas), tehat valamivel nagyobb a fajsulya.

A hatosagi lepessel semmi gondom. A mediaban torteno kavaras, torzitas, hype-olas nem szimpi.

somlobodog 2019.02.15. 15:11:14

@dddddddddddddd: szted a Balaton hol van? Na dereng valami? Elmagyarazom mert látom a saját szavaid se érted. Leszarozod nyugat eut mert kevés a nyugdíj és ezért a Balatonra költöznek a nyugdíjasok. Erre írtam hogy a magyar nyugdíjas a meg szarabb nyugdijabol egy másik még csóróbb országba mehet akkor Magyarország szar?

adg 2019.02.16. 00:33:22

@Platonica: at, teljesen. Madare nem annyira, de azutan tovabb fejtegette, es vegulis szerintem tok egy lapon vagyunk. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása