oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 05. 06:30,  Hét (+1) hazalátogatási stratégia 135 komment

2019. február 05. 06:30 Határátkelő

Hét (+1) hazalátogatási stratégia

Határátkelőként hazalátogatni egyfelől csodás dolog, hiszen az ember találkozik a családdal, barátokkal, másfelől hatalmas nyomást is jelent, hiszen lehetetlenül sok mindenkivel találkozni kellene és akkor még nem beszéltünk a (hol szelídebb, hol durvább) érzelmi zsarolásról. A Berlinben élő Dávid szedte össze, milyen stratégiákat lehet ilyenkor követni és ők miként oldják meg azt a sokszor kényes helyzetet.

Mi a magyar álom szerinted? Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa? És mi az álom abban az országban, ahol te élsz? És mi a rémálom? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

repuloter_ferfi_2_foto_pexels_com_rawpixel.jpg

„Mi lassan két éve költözünk Berlinbe, azóta elég sok hazautat tudhatunk már magunk mögött. 

A minap beszélgettem a szerb kolléganővel, aki épp mesélte már mennyire frusztrált előre a hazalátogatástól. Kérdezem, hogy mitől? Sorolta a hazalátogató expatok szokásos mantráját. Ezek közül is elsődlegesen a család saját maga által definiált prioritását. 

Nóra két évvel ezelőtti tanácsai nagyon hasznosak. Tekintsétek ezt inkább kiegészítésnek.

Tettem hát egy kis felmérést más kollégák között (ír, moldáv, török, ukrán, hongkongi, orosz, lengyel, észt, argentin - Berlin már csak ilyen multikulti), milyen típusú helyzetek vannak és ki mégis hogyan kezeli ezeket. 

Vannak ugyanis különbözők és megoldásból is van pár jópofa. Persze a lelki zsaroló családtag – „Hát nem én vagyok fontosabb? Miért kell vele egyáltalán találkozni és miért nem velem háromszor is?” - ellen nem fogunk tudni tanácsot adni. 

Abban mindenki egyetértett, hogy ezek az időszakok nem a pihenésről szólnak. Illetve abban is, hogy lehetetlen mindenkit meglátogatni. Pedig az éves szabadságaink több-kevesebb része erre megy el. 

Stratégiák 

#1 Mindenki egy helyen 

Mindenkit a szociális hálónak megfelelően csoportosítva egy helyre csődíteni. Család, baráti társaság X, baráti társaság Y, stb. Előnye, hogy időt spórol, családdal lehet több ilyen kört is szervezni. Cserébe senkivel nem lehet egy rendeset beszélgetni. 

#2 Külön, kis létszámban 

Mindenkivel és minden családdal külön-külön, esetleg kisebb, legfeljebb hatfős társaságban. Hat fő ugyanis ritkán szakad két részre egy asztalnál, de hét-nyolc már igen. 

Előnye, hogy mindenkivel érdemben lehet beszélgetni akár fél napot is. Ellenben arra is nehéz lesz időt találni egy hét alatt, hogy az export túrórudit megvegyed. 

#3 Jöjjenek ők hozzád 

Az idő többségében egy helyen vagy annak relatíve közvetlen környékén lenni, az emberek pedig jöjjenek a hazalátogatóhoz. Előnye, hogy ez is rengeteg időt spórol. Hiszen ki akar egy kétmilliós városban fél hetet a tömegközlekedésen tölteni, csak mert mindenki a külvárosban lakik? Lehetőleg átellenes oldalakon. 

Hátránya, hogy kicsit nehezebb összeszervezni, mert mégiscsak mi vagyunk szabadságon és van, akivel akár egy hétköznapi reggeli/ebéd/kávé erejéig is jó lenne összeülni. 

#4 (Félig) inkognitóban hazalátogatni 

Hatalmas előnye, hogy nem kell mindenkivel találkozni, lehet ügyet intézni. Hatalmas hátránya, hogy nem találkozol mindenkivel. A lebukásnak is vannak veszélyei és még egy Budapest méretű városban is jöhet véletlenül szembe valaki, akinek nem kéne tudnia. 

Furcsa érzés, de a saját elménk és fizikumunk épségének érdekében nagyon hasznos tud lenni. Igen, néha a családnak se kell tudnia róla, hogy két napig otthon voltál valami fontos miatt. 

#5 Nem ünnepekkor hazalátogatni 

Mert akkor csak a családdal lehet találkozni, hiszen a barátok is a családdal lesznek. Na meg ünnepek előtt és után is olcsóbb utazni. 

#6 Meglepni aput, anyut, nagyit a születésnapján 

Ha van épp jó előre olcsó repülőjegy, kérd meg a családot hónapokra előre, hogy hét végére szervezze a közös születésnapozást és hosszabbítsd meg egy nap szabadsággal. 

Relatíve költségkímélő megoldása annak, hogy boldoggá tegyél valakit. Még ajándékot se kell vinni. Ez sajnos csak akkor működik, ha van közvetlen és rendszeres járat Ferihegyre. 

#7 Szervezzék meg ők 

Ha nem feltétlen akarunk találkozni a barátokkal és kiterjedt családrendszerrel vagyunk ellátva, hát boltolják le ők. Legalább nem kell vacakolni a tervezéssel. A barátok egy jó része pedig este is rá fog érni. 

+1 Látogassanak meg ők 

Ha megvan a közvetlen repülés lehetősége, akkor a család és a barátok is látogathatnak egy-egy hosszú hétvégére. Ez mindenkinek jó, hiszen megvan a kizárólagosság és nem nekünk kell utazni. 

Sokan szimplán csak örülnek 

Általánosságban azért elmondható, hogy sokan természetesen egyszerűen örülni fognak, hogy lehet pár szót váltani végre. Lesznek olyanok, akiket könnyen meg lehet győzni arról, hogy sajnos csak egy találkozó fér bele velük (itt akár demonstratíve lehet teli naptárat mutatni). 

Lesznek nehezebb esetek, akiknek viszont el lehet őszintén mondani, hogy ugyan a család a legfontosabb, de a barátokra másban lehet számítani és nekik is helyük van az életünkben. 

Meg a telefon sem egy ördögtől való dolog, ezer és egy módon lehet ám velünk kapcsolatot tartani. Persze ott vannak még az érzelmi zsarolók, akiknél sajnos el kell döntenünk, hogy ki a fontosabb. Ők vagy mi? 

Hogyan csináljuk mi? 

A feleségem és én két verziót követtünk eddig vegyesen. Az egyszeri külön látogatást és/vagy az audiencia jellegűt. 

Nekünk igenis fontosak a barátaink, mert velük olyan dolgokat is meg tudunk beszélni, amit a családdal nem. A családdal pedig el kellett fogadtatni, hogy márpedig mindenkire kell időt szakítani, mert ez a mi életünk. Legalább annyira szólnak a találkozások rólunk, mint róluk. 

Nekünk így szokott sikerülni besűríteni 5-7 napba hat vagy hét családi találkozást (ebből az egyik majdnem teljes napos vidéki forduló), fejenként 4-5 személyes találkozót és a közös baráti társaságokból vagy családokból is egyet kettőt. Plusz ügyintézést, esetleg egy randit kettőnknek. 

Na meg a túrórudit.” 

Nektek milyen tapasztalataitok vannak?

Négy évvel az indulás után szeretnénk tovább fejleszteni a Határátkelő oldalát. Segítsetek nekünk ebben egy kérdőív kitöltésével, amit ITT TALÁLTOK! Szóljatok bele ti is, merre menjen tovább a Határátkelő! Köszönjük szépen!

(Fotó: pexels.com/rawpixel)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9314601998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fasor6 2019.02.05. 17:16:09

@London2009: Videken lakom, de viszonylg jo helyen.
A beosztottaim szeretnek, de a facebookon meg osztjak a posztokat, hogy a kulfoldiek elveszik toluk a munkahelyeket.
A Home Office kikuldott kb 100 levelet egyetemi kutatoknak, tanaroknak,sok EU-s is volt koztuk ,hogy el kell hagyniuk az orszagot, miutan kerelmeztek a Permanent Residency-t valami formalis indokkal, vagy tevedesbol.. Az alanyoknak rengeteg penzt kellett jogaszra kolteni, hogy helyreallitsak a helyzetuket. Ez meg az egyszerusitett rendszer megjelenese elott tortent, tavaly tavasszal. Teny, hogy erzekeny vagyok az ilyen hirekre. De szeretnem korbejarni a lehetosegeket, hogy hova tovabb, ha valami attrocitas er a kovetkezo idoszakban.

kék madár 2019.02.05. 17:28:12

@Shaktee: Trump alatt ezt 2-300%-ra sikerult feltornazni

2019.02.05. 17:34:11

@Golf2:

Nem csak ittunk, ettünk is :-)

Ne kifőzdében gondolkodj.....

Shaktee 2019.02.05. 17:49:32

@kék madár:

az átlag amerikás magyar persze tagadja ezt, mint a londoni rokonaink is..

Platonica 2019.02.05. 17:49:45

@fasor6: Mi is a masodik angolszasz orszagban elunk, es egyetertek, lazabban megy a masodik valtas:-) Csak mivel emlitetted a korodat, arra gondoltam, hogy az azert minden evvel nehezebb, bizonytalanabb, sikerul-e talalni megfelelo uj munkat.

Mi videken elunk, idegengyulolettel nem talalkozunk, meg a kornyekbeli 2 MP is az ertelmesebbek koze tartozik, ahogy latom. Ezert sem tudnak meghatni v ijeszteni a media altal manipulalt (al)hirek. Egyszeruen nem azt latom magam korul, amit olvasok. Szenzacihajhaszo cikkeknek, mint pl a Home Office-os meg nem szabad bedolni.

Nyilvan tanacsot adni nem lehet, nem is akarok, de azok miatt, amiket irtal, en tuti nem indulnek el.

London2009 2019.02.05. 17:50:43

@fasor6: feltetelezem, hogy ezek a beosztottak nem a legkifinomultabb lelkek. Ilyen posztokat en meg sosem lattam, mondjuk nem is vagyok a fb-on baratsagban kollegakkal es ahogy @Arthamyr: is irja ez ertelmisegibb korokben egyaltalan nem letezo problema. A helyedben en kitorolnem oket es nem foglalkoznek ezzel, baratokat meg mashonnan szereznek.
Ez a Home Office-os hir nem veletlenul egy Daily Mailbol szarmazo kacsa? Nekem nagyon annak tunik...
Szerintem, bar nyilvan a dontesed, mint az is, hogy kikkel baratkozol es milyen hirekbol tajekozodsz, de ne aggodj. Nincs ra ok.

London2009 2019.02.05. 17:55:18

@Shaktee: te mar csak tudod, hogy megy ez itt felenk. :D

Platonica 2019.02.05. 17:58:21

@Shaktee: nem feltetlenul tagadas, hidd el. Ha nem talalkoztak vele, akkor irhatnak barmit az ujsagok, ok is igazat mondanak a maguk tapasztalatai alapjan.
Amikor a fiam par honapja felment bulizni Londonba, kerdezte az ottani angol baratait, mi ujsag a 'knife crime'-mal, amivel tele a media, ha annak hisz az ember, akkor kb nem ussza meg elve. De csak legyintettek, hogy mennyire tul van tolva. Letagadtak? Dehogy!

Persze ettol me'g gondolhatja barki, hogy en is csak vetitek itt, nem tudom megakadalyozni:-)

Platonica 2019.02.05. 18:00:46

@London2009: Olvasta az ujsagot!:-D
Hogy gondolod te, hogy jobban belelatsz a sajat eletedbe meg a tagabb kornyezetedebe??:-D

Arthamyr 2019.02.05. 18:16:29

@fasor6: Az, hogy ilyet osztanak meg a facebookon, nem jelent semmit. Nekem ex-kollégám meg brexitre szavazott, és selfiet posztolt a feleségével leave-s kitűzővel, úgy, hogy ő maga kb. pakinak néz ki - amúgy fingom nincs honnan jött, mert annyira nem érdekel, az is lehet, hogy ott született, de egyik neve alapján sem volt "angol". :) Mindezt pénzügyi szektorbeli dolgozóként. :D
Egyrészt téged nem tartanak "olyan külföldinek" (jól eső dolog valaki mást hibáztatni, ellenségnek kikiáltani :)), másrészt nem feltétlenül értenek vele 100%-ig egyet (sőt, cikkek vannak arról, hogy sokan úgy osztanak meg valamit, hogy el sem olvassák), harmadrészt valamelyest igazuk is van, lehet, hogy csak így eresztik ki a gőzt stb.
A facebookos bohóckodásuknak semmi jelentősége nincsen, főleg, ha veled jó a viszonyuk, ebből én nem vonnék le semmiféle következtetést.

Shaktee 2019.02.05. 18:18:10

@London2009: vállvonás....nem szeretnék ott magyar migri lenni, még angol nejjel sem.

Shaktee 2019.02.05. 18:22:27

@London2009:

maradjunk a statisztikáknál.

Brexitelés ota 47%-al emelkedtek a rasszista incidensek anglában.

kék madár 2019.02.05. 18:23:51

@Shaktee: Kiveve ha zsido, muszlim, meleg, stb es felrugtak mar az utcan.
Azt tartottam viccesnek amikor barmelyik kisebbseg Trumpra szavazott, a hulyeseg csucsa

London2009 2019.02.05. 18:27:05

@Shaktee: oke. Honnan szarmazik ez a statisztika? Mit ertenek pontosan rasszista incidens alatt?

Platonica 2019.02.05. 19:07:13

Szegeny kis migrans gyerekemnek most ajanlotta meg Oxford a felvetelit. Milyen atrocitasok johetnek me'g, minek van szegeny kiteve?? :-DD
(Mellekesen, a ne'gyes barati korukbol a suliban csak neki sikerult:-x A harom masikbol ketto echte angol, a harmadik angol-azsiai, nem is tudom, hova tegyem ez a tenyt a statisztikak tukreben...)

Shanarey 2019.02.05. 19:07:28

Ha haza látogatok, akkor én döntöm el, kivel találkozok, nyöszörgés, nem érdekel, előbb utóbb mindenkihez eljutok. Nekem ebből sosem volt problémám. persze azon személyek akikkel össze akarok futni, főleg Pest megyén belüliek, a rokonok, pedig más kategória, oda pár évente mindenképp elmegyek, a közvetlen család a prioritás, a többi ráér.

Shanarey 2019.02.05. 19:14:42

@Platonica:

Az angol statisztikák szerint, a bevándorlók gyerekei jobban teljesítenek a suliban.

Arthamyr 2019.02.05. 19:15:58

@Shaktee: Elfogadva ezt a 47%-os növekedést ténynek, milyen jelentősége van? Elmondom: semmilyen, ettől még ez nem lesz #1 probléma az Egyesült Királyságban. Még a "magyar migrik" túlnyomó többsége számára sem, akinek meg igen, az valószínű, hogy jelentős részben magának is köszönheti.

fasor6 2019.02.05. 19:17:42

@Arthamyr: Koszonom az infokat, atgondolom, ertekelem. Meg 5 evig muszaj dolgoznom,nincs tartalekom, es nyugdijhoz csak 5 ev munlva jutok.

fasor6 2019.02.05. 19:17:44

@London2009: Csak Guardiant es Independentet olvasok, es podcastokat hallgatok, ahol a sajat tortenetuket modjak el az emberek. Nem fogom elhamarkodni a koltozest, de mindenre fel akarok keszulni. Probalok en nem aggodni, de nem nagyon sikerul.

Platonica 2019.02.05. 19:25:10

Ujsagokhoz: ha van ralatasa az embernek, akkor egyertelmu, az anti-Brexit profilu lapok/oldalak azt hegyezik, milyen borzalmas dolgok tortennek es fognak tortenni a Brexit miatt (idegengyulolet fokozodasa, gazdasagi osszeomlas, bla-bla-bla), a pro-Brexites olvasnivalok meg pont az ellenkezojet nyomjak, pl milyen rossz, hogy itt vannak az EU-migransok, elveszik a munkat, iskolai es korhazi helyet, stb...
A The Guardian es pl a Daily Mail jo pelda a ket polusra. De mindket oldal kepviselve van, na ennyit csak az altalanos hangulatrol.

Csodabogár 2019.02.05. 19:32:48

@fasor6: A te helyedben, 60 évesen, már guggolva is kibirnám a nyugdíjig. Utána viszont húznám a csíkot valami kellemesebb helyre. Lakást gondolom, mindig ki lehet adni, még jövedelmed is lenne belőle. Természetesen te élsz ott, te tudod mi az elviselhető számodra. Nem hinném, hogy brexit után nagyobb nehézség lenne ott élni mint most. Már többször olvastam, hogy akik ott vannak most az EU-ból és dolgoznak, azok természetesen maradhatnak.

Platonica 2019.02.05. 19:46:32

@Shanarey: Na ez igy onmagaban megint nem igaz, foleg nem Oxbridge vonatkozasban.
(Csak azert irtam le egyebkent a tenyt, hogy megint csak erzekeltessem, mi a hetkoznapi valosag szamunkra, a borunkon tapasztalva.)

Platonica 2019.02.05. 20:00:20

@Shaktee: Na most biztos bennem a hiba, de hogy jon ez ide?? Az altalunk targyaltakhoz?
UN vizsgalat folegesen fiatal afrikai, jamaica-i szarmazasu bevandorlo ferfiak bortonkorulmenyeirol es ottani tulkapasokrol, egyebekrol...(?)

Arthamyr 2019.02.05. 20:08:59

@fasor6: Akkor az még egy fontos dolog, amire nagyon figyelned kell, pl. hol mennyi nyugdíjkorhatár, hogyan számítanak az évek, milyen adminisztrációra van szükség stb., érdemes ezt kioptimalizálni szerintem, amennyire csak lehetséges.
Végülis te látod a saját helyzeted legjobban, Írország szerintem nagyon jó hely az általad sérelmezett dolgokat nézve (meg amúgy is), de te tudod megítélni, hogy a sok egyéb gyakorlatilag is fontos dolog mellett megéri-e belevágni... Én meglepődnék, ha megérné nem továbbra is ülni a seggeden, vagy akár guggolva kibírni a nyugdíjig, ahogy @Csodabogár: is írta.

fasor6 2019.02.05. 20:30:40

@Platonica: Azta! Gratulalok! Sok sikert!

fasor6 2019.02.05. 20:30:40

@Shanarey: En is olvastam ezt a tanulmanyt. Az en gyerekem is legjobb volt a College-ban. A helybeliek tole kerdeztek a helyesirast.

Dikusz 2019.02.05. 20:39:30

Ha a fiam külföldön élne, nem kívánnám el tőle, hogy az ittléte idején csak velem foglalkozzon. Ha a barátaival/volt kollégákkal/rokonokkal akar találkozni, beszélgetni, és csak két napra jön, akkor megértem, hogy most nem tud eljönni hozzám, majd jön legközelebb.
Most sem abajgatom, hogy egy héten kötelezően, háromszor itt legyen, jön, amikor tud. Felnőtt ember, élje az életét, ne az én szoknyámon üljön.

Az meg, hogy kollégák, barátok, haverok, ismerősöknek hiányzik-e a társaságom, az kiderül abból, mennyire gyakran keressük egymás társaságát.
Több kollégámmal cseréltünk telefonszámot, hogy majd keressük egymást. Voltak olyanok, akikkel hívtuk egymást. Aztán amikor kétszer-háromszor (nem huszonöt) is én voltam aki kezdtem a hívást -ennyi talán nem számít ráakaszkodásnak-, elfogadtam, hogy ugyan szerettem velük dolgozni, de nem barátok voltunk, hanem jó kollégák, és nemigen van miről beszélnünk.
Egyetlenegy kolléganőm van, akivel néha e-mailt váltunk, még néhábban találkozunk, de vele azért van mit beszélnünk.

Ha a lazább ismeretség/haverság egy idő után elkopik (akár a távolság, a kor, akár a más érdeklődési kör miatt) ez majdhogynem törvényszerű, nincs ebben semmi különös.

Egy komoly, évtizedekig tartó barátság "elfáradása" azért meg tudna viselni.

Platonica 2019.02.05. 20:53:43

@Shaktee: nem a politika volt a kerdojeles, hanem maga a tema.

Es igen, atfutottam ezt is, de amellett, hogy en is tudnek jo par irast idemellekelni, nem tudok mast mondani neked, csak amit eddig: nem tapasztalok atrocitasokat, kevesebb megbecsulest, rosszabbodo korulmenyeket. Sem nalunk, sem az ismeretsegi korunkben nem jellemzo. Gazdasagi ertelemben termeszetesen vannak negativ valtozasok a bizonytalansag miatt, de ez mindenkit erint, angolokat ugyanugy, mint bevandorlokat.

@fasor6: Koszonjuk:-)

fasor6 2019.02.05. 21:16:14

@Arthamyr: Hat igen, mind igaz, amit irtal. De peldaul arra ki tud ma biztosat mondani, hogy az itt eddig ledolgozott 6-7 ev utan kapok-e UK nyugdijat, ha UK kilep az uniobol? Szerintem senki. De Eu tagorszagokra vonatkozoan egyelore van ervenyes torveny.

Arthamyr 2019.02.05. 21:22:15

@Dikusz: "Egy komoly, évtizedekig tartó barátság "elfáradása" azért meg tudna viselni. " - Szerintem ez is törvényszerű, bár kérdés, hogy mit értesz "elfáradás" alatt. Egy kapcsolat (akár rokoni is) intenzitása jelentősen csökken, ha legalább az egyik fél nem fektet bele sok energiát, és nem vagytok "összezárva".

Volt pár nagyon jó barátom, együtt nőttük fel ovis/kisiskolás kortól, rengeteget együtt lógtunk korai huszas éveink elejéig. Aztán utána, ahogy mindenki elkezdett dolgozni, egyre kevesebbet találkoztunk. A következő csökkenést a gyerekek jelentették, és ezt még tovább növelte a külföldre költözés.
Attól, hogy most is jól érezzük magunkat, ha összejövünk az évi pár alkalommal (néha pl. elmegyünk koncertre, sörözni, kerti grillezésre, esetleg egy hosszú hétvégére valahova), ez már nagyon nem ugyanaz, amikor heti többször összejártunk, vagy együtt mentünk több hetes nyaralásra. Nem haragszunk egymásra, nem vesztünk össze, csak az életben más személyekre helyeződött a hangsúly. A feleségem és én is a testvérünkkel kb. átlag havi 1x kommunikálunk, amióta külföldön élünk, de a szülőkkel is csak kb. kéthetente egy órát szoktunk beszélni átlagosan.
És ehhez a külföldre költözés sem kell, elég, ha már nem tudtok kényelmesen/automatikusan találkozni, amíg mindenki Gödön lakott, ez adott volt (pl. ugyanazzal a vonattal jártunk dolgozni/iskolába), aztán ahogy kezdtünk beszivárogni Budapestre, szépen fogytak a találkák is.

Shaktee 2019.02.05. 21:27:37

@Platonica: Elhiszem.

En viszont nem szivesen élnék ott a hisztiben. gyulolkodesben (ami szerinted nincs)

fasor6 2019.02.05. 21:28:10

A fo temara visszaterve pedig en megprobalom a leheto legkevesebb idot forditani a 25 nap szabadsagombol Mo-I utazasra. Amikor ott vagyok, akkor viszont nem tudok talalkozni a 3 kulonbozo varosban levo minden barattal es a csaladdal is. Kenytelen vagyok nehanyuk elott eltitkolni, hogy ott vagyok, es a csaladlatogatas egyre nagyobb reszet szeretnem az ott elo fiammal tolteni. Viszont azokat a barataimat, akiket legjobban hianyolok, elhivom ide, es akkor legalabb egy evre kibelszeljuk magunkat.Ez az en megoldasom
A szabadsagom tobbi reszet es a hetvegeket inkabb utazassal toltom, es a helyi angol barataimat rengeteg olyan helyre viszem el orszagon belul, ahol meg soha nem jartak. Az a helyzet, hogy a UK gyonyoru, valtozatos, erdekes, es az orszagot, mint foldrajzi objektumot, nagyon szeretem

Arthamyr 2019.02.05. 21:28:42

@fasor6: Nem tudom, gondolom megvan rá a szabályozás, utána kell nézni. Szerintem minden év után jár (meglepődnék, ha nem), ki kell sakkozni, hogy tudod belőle a legtöbbet kihozni. Ha már végigtoltál lassan 40 évet munkával, nagy kár lenne most elcsúszni.

"Szerencsére" engem nem érint, mivel az én generációm már nem nagyon fog nyugdíjat kapni.

fasor6 2019.02.05. 21:43:36

@Shaktee: Hu, ez a cikk nagyon jol leirja azt a fejlodesi utat, amin eljutottam ahhoz a gondolathoz, hogy engem is barmikor, minden ok nelkul, vagy a kar tevedesbol is erhet barmilyen szornyu elethelyzet, akarcsak a Windrush generacio rengeteg tagjat, vagy magasan kepzett emigrans orvosokat, tudosokat, akiknek olvastam a szemelyes tapasztalataikat. Es igy kezdtem el azon gondolkodni, hogy el kene koltozni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.05. 22:32:22

@fasor6: "A helybeliek tole kerdeztek a helyesirast."

Ez eleg altalanos, es ismert teny - legalabbis sajat, angol nyelvu tapasztalat alapjan. Ui. az anyanyelvuek sokszor hallas utan irnak, szemben az idegen anyanyelvuekkel, akik megtanuljak a betuzest ill. bizonyos nyelvtani szabalyokat.

Platonica 2019.02.05. 22:46:48

@Shaktee: Abban en se. Kezet foghatunk.

Kicsit ugy erzem, rosszul esik neked, hogy mi itt nehanyan nem erositjuk a lobogtatott statisztikakat. Vajon mi az oka?

Mi tenyleg nem gondolkodunk koltozesben, pedig jo kis ertekes masodik utlevelunk is van, olyan orszag(ok)ba, ahova masok sorban allnak:-)

muv 2019.02.05. 23:44:46

vicces olvasni a problemakort, csak mi koze a kulfoldhoz?

Budapestrol koltoztunk videki nagyvarosba, es pont ugyanez a helyzet. Karacsonykor ket hetes kortura a rokonok es baratok meglatogatasa, es meg csak repulo sincs benne..

gabors 2019.02.06. 02:14:04

ez ugy 10 15 utan teljesen elmulik persze aki eu-ban el is eleinte meg 3x 4x is evente hazajart annal lehet tovabb tart ez szenvdes en mar az elejen sem mentem Mo-max 2 evenkent inkabb Karib sziget es hasonlok nekem jobban bejottek

most utoljara mar kozel 4 eve voltam ...

Amugy a 2000-es evek elejen valaki akinek meseltem hogy csaladon belul voltak akik sugdoloztak hogy kihez mentem kihez nem azt mondta: ne aggodj uzened meg nekik hogy 10 eve mindket iranyba mennek a repulok aki akar latogasson meg :-) akkor is azote is nagyon frappansnak tartottam ...

amugy szuleim voltak is nalam 2x a 90-es evek kozepen de mar a 80-hoz vannak kozelebb mint a 70-es, szivmutet utan repulozni mar nem igen akarnak rajtuk kivul barki mas ha akarna johetne ...

Dikusz 2019.02.06. 05:40:39

@gabors: "mindkét irányba mennek a repülők".
Ahhoz egyeztetés is kellene, hogy mehessenek mindkét azok a repülők.
Nem volna túl korrekt dolog, ha egy rokon/barát csak úgy beállítana hívás nélkül bárhová.

NoNameNoGame 2019.02.06. 06:37:14

Nekem nagyon megkonnyitette a dolgot, miota kijottem, a barati tarsasag is setspriccelt a vilag minden egtaja iranyaba, EUn belultol kezdve US, Kanada, Ausztralia, en Japan (nincs osszefugges, csak kb egyszerre jott el az ido mindenkinek). A tizen nehany igazi baratbol mar talan csak 2 el Mo.-n. De igy legalabb ossze lehet kotni a barati talalkozasokat egy jo kis utazassal.

tanato 2019.02.06. 08:39:42

@Platonica: www.delmagyar.hu/szeged_hirek/megkergettek_a_szegedi_orvos_gyerekeit_mert_magyarul_szoltak/2481869/
A kollega úr szerint inzultálták a gyerekeit a Brexit mután.

Most itthon van már, a szomszéd faluban helyettes háziorvosként dolgozik

Kánikula 2019.02.06. 08:52:06

@fasor6: Nézz/olvass kevesebb híreket. Miből élne a Sky News meg a többi riogató újság?

Szerinted mi lesz elporlad az ingatlanod? Nem fog. Ha abban laksz, akkor nem mindegy, hogy mennyi az ingatlan ára pillanatnyilag?

Kidobni nem fognak az országból, idegen gyűlölő gyökerek Írországban is vannak. Egy ír barátom egyszer állt a Temple Bar-on, várt valaki. Oda megy hozzá egy ember és az arcába üvölti, hogy Go fuck back to your country! született ír, csak bőrkabátban volt..

Szívás lesz a gazdaságnak 1-2 évig aztán lassan helyre állnak.

2019.02.06. 08:56:53

Tesómék évente egyszer hazajönnek 1,5-2 hétre. Gyerekestől nálam nyomorognak a 35nm-en, a szüleinknél még ennyi hely sincs.

És turistáskodnak! Mi az már? Bejárják pár nap alatt a budapesti nevezetességeket, Parlament, Vár stb. állatkert... utána 1 nap Visegrád, vagy Esztergom, 1-2 nap fürdő a Gellértben vagy a Széchényiben.

Azt mondják a gyerekek miatt...megismerjék Budapestet... de egyáltalán nem voltak kicsik amikor elmentek, a nagyobbik 15, a kisebbik 13 volt, teljesen képben vannak Budapesttel, itt nőttek fel.......................

Szinte mindennap reggel mennek, este jönnek. Akkor a vége felé az utolsó 1-2 napban ülnek le velem pl. ebédelni meg anyuékkal....

Platonica 2019.02.06. 09:10:07

@tanato: Igen, ezt mar idezted maskor is. Sajnalatos nagyon.
Mint ahogy rosszul erint, ha barmilyen mas, nem migrans vonatkozasu atrocitasrol hallok/olvasok (tortenjen itt vagy epp Mo-on).

De mit akartal vele mondani?

tanato 2019.02.06. 09:15:06

@Platonica: nem is egszer idéztem már,remélem azért hosszú távon nem ez lesz a jellemző.Talán itthon sem.

tanato 2019.02.06. 09:16:12

@Platonica: Ja hogy mit akartam monani:csak azt hogy egy gyűlöletkampánynak mindig meglesz az ilyen jellegű hozadéka alsóbb szinten .

Platonica 2019.02.06. 10:00:22

@tanato: Na igen. Ha innen nezem, akkor kb egesz Europa most ilyen gyulolethullamban el.
Ha utazom (haza vagy mashol a kontinensen), es korbenezek, akkor viszont nem ezt tapasztalom.

Arthamyr 2019.02.06. 10:39:17

@Dikusz: Én mindig mondtam, hogy szívesen látjuk őket (bizonyos feltételekkel, pl. lepasszolják a kisgyerekeket nagyszülőhöz).

tanato 2019.02.06. 10:47:34

@Platonica: Nyilván,azért nem vevők ere az emberek nagy többségben.pl.itthon most utálják a muzulmánokat,de pl,. sok faluban a helyi családorvos idenősült arab vagy iráni,ha személyesn ismerik és a falusiak szeretik,fel sem merül a vallása.

Platonica 2019.02.06. 10:55:01

@tanato: Errol probaltam vegig irni a sajat kis vilagom es tapasztalataim kontra Brexit hiszteria kapcsan.

London2009 2019.02.06. 11:18:10

@tanato: @Platonica: Atgondoltam es arra jutottam, hogy ha a Brexittel valo riogatas tavol tartja a sok beszukult gondolkodasu, egyoldaluan es selejt mediabol tajekozodo, a nem letezo gyulolkodestol “szorongo” (de amugy gyakran sajat maga is gyulolkodo) barmot, akkor ez egy abszolut win-win. Ugy hianyoznak innen, mint a pestis a leprateleprol.

tanato 2019.02.06. 13:32:40

@London2009: @Platonica: Szerintem Brexit ügyben mához egy évre már tisztábban látunk.

London2009 2019.02.06. 14:02:36

@tanato: bizzunk benne. Habar egy evvel ezelott is azt gondoltuk, hogy mara mar tisztabban latunk! : )

tanato 2019.02.06. 14:21:51

@London2009: De most már van egy határidő,végponti jelleggel.

London2009 2019.02.06. 14:36:28

@tanato: az mindig is volt. Csak amig a Labour party a kesleltetesert lobbizik, az Article 50-t is vissza lehet meg vonni, ha a Parlament megszavazza, ugyhogy meg ki tudja, hogy mi lesz itt a vegen.

tanato 2019.02.06. 14:43:12

@London2009: Nem is egy év hanem a következő hónap vége az igazság pillanata.

Platonica 2019.02.06. 14:43:46

@London2009: Pont ilyesmit akartam irni, hogy vegponti jelleg...? Hat max jelleg. Wait&see jeligere:-D

xporolyke 2019.02.06. 14:56:41

Haza latogatasnal nehez ugy beosztani az idot, hogy mindenkire es mindenre jusson. Oreg szuloknel, plane ha hazaspar eseten ket iranyba is kell latoganti elso sorban rajuk forditodik az ido es sajnos sokszor meg ugy is nehezmenyezik, milyen keves ido tolt veluk az ember, emellett baratok max este fernek bele, ha az ember egy het alatt tud fel napot napkozben magar forditani, akkor az ugyintezesre megy el. Az biztos, hogy a hazalatogatas nem az onfeledt pihenesrol szol es nem mindig ismerik el az ember tobb 100, 1000km-es hazalatogatasara forditott effort-t, es gond nelkul igenylik az ember 100%idejet, hiszen a csaladnal semmi sem lehet fontosabb. Ennek a vizsgalata egy kulon essze lehetne, hanyan mentek el alapvetoen a csalad altal tamasztott kovetelmenyek, megalaztatasok es verszivas miatt vs. "natur" penz kereses es nyelvtanulas. Kirajzolodna egy tarsadalmi korkep...

Shaktee 2019.02.06. 15:00:50

@tanato:

Ha nagy gebasz lesz - remélem hogy nem - hat honap se kell hogy lássuk hogy hova megy a brit szekér, s hova mennek jo magyarjaink.

Platonica 2019.02.06. 15:55:13

@Shaktee: Ezen mar kulonben filoztam annak kapcsan, hogy 2 ismeros csalad is van, akik kevesebb mint 1 ill. 3 eve jottek, tok optimistak, epp uj bizniszt inditanak, stb. Nyilvan maradni akarnak.

Shaktee 2019.02.06. 16:01:25

@Platonica: Nem hinném hogy nekik problémák lesznek - adminisztrative -.foleg ha angolokat is alkalmaznak.

gabors 2019.02.06. 16:02:52

@Dikusz: "Ahhoz egyeztetés is kellene, hogy mehessenek mindkét azok a repülők.
Nem volna túl korrekt dolog, ha egy rokon/barát csak úgy beállítana hívás nélkül bárhová."

Miert hazalatogataskor nincs egyeztetes ???

Nem arrol van szo hogy beallitt este hogy most itt lesz ket hetig nalunk mert jott a repulo eppen..... ilyet hazalatogato sem csinal (gondolom talan kiveve szulok de azok meg ugyis tudjak hogy jon az ember es mikor)..

Volt hogy valaki email-t kuldott par nappal csak elore hogy X-ediken New Yorkban lesz es lenne kedve beszelgetni ... es meg lehetett oldani szinte mindig, sot unokatesoval a repteren ultunk le az atszallas kozott (nem nagy ugy nekem 30 perc volt autoval)

Hasonloan a felesegem oldalarol is tortent mar ilyen nem egyszer akkor is csak par nappal elore tudtuk hogy jonnek es megbeszeltuk melyik muzeumban talalkozunk (MOMA)

gabors 2019.02.06. 16:16:20

@tanato: "@London2009: @Platonica: Szerintem Brexit ügyben mához egy évre már tisztábban látunk."

mar alig kell 50-et aludni azt jo napot Brexit

Goooooooooooood Mooooooooning Brexit .!!!

amugy tetszet a Junkers "special place in hell " bemondasa

Shaktee 2019.02.06. 16:20:31

@gabors: Ne légy pesszimista pista, mert a lajhárka téged is megtrollol :-))

gabors 2019.02.06. 16:27:11

@Shaktee: "@gabors: Ne légy pesszimista"

mibol gondolod hogy en pesszimista vagyok a brexit-tel kapcsolataban orulok hogy pl Farage szerzett egy masodik allampolgasagot (EU-s nem orosz-t) es jo sok mas Britt is ez csak jo lehet...

A legfaszabb mindenben pont az hogy jo kemeny utos lesz a brexit es pont azoknak fog a legjobban fajni akik tamogattak idosodo "feher" foleg videki aluliskolazott sznobok ... :-)

Na latod milyen optimista vagyok :-)

Shaktee 2019.02.06. 16:29:02

@gabors: :-) Jo Putin kavar ott is keményen..

Shaktee 2019.02.06. 16:35:50

@gabors: nézted a state of the uniont?

London2009 2019.02.06. 16:39:38

@Platonica: @Shaktee: Nem tudom, azert en annyira nem lennek nyugodt azok helyeben akiknek a helyzete egyelore tisztazatlan. Foleg ha jovedelemhez kotik, akkor egy csomo “migri” (ha mar igy le lettunk migrizve) mehet vissza a balettbe ugralni. Igy lehet, hogy gyorsan ki fog derulni, hogy vegul hanyan is mosogatnak. :D

Shaktee 2019.02.06. 16:43:17

@London2009: akik "okosba" élnek ott, nincs jo szakmájuk, nem fizettek adot, azok szorulhatnak.

London2009 2019.02.06. 17:04:29

@fasor6: @Zsuzsi65: ez szerintem nem teny, hanem egy varosi legenda. Munkam soran egyaltalan nem talalkozom rossz helyesirassal. Oriasi elony az anyanyelvieknek a fogalmazas meg a public speaking keszseguk. Termeszetesen ez tanulhato es jol fejlesztheto, de azert en azt gondolom, hogy kulonbseg meg ha kicsi is, de mindig lesz. Az, hogy vannak rossz helyesirok termeszetesen az anyanyelviek kozott is, ezt nem vitatom. A helyesiras is egy keszseg es iskolazottsag kerdese is. Meg lehet nezni forumokon, hogy az atlag magyar ember mennyire ir helyesen. Semennyire.

gabors 2019.02.06. 17:04:35

@Shaktee: "@gabors: nézted a state of the uniont?"

Persze, egyelore ugyan meg nem kotelezo de azt hiszem szinte mindet neztem miota itt vagyok...

csodalom hogy a szomszed nem jott att a nagy hangzavar miatt :-)

Ami feltunt hogy legalabb 3 de Trump-pal egyut talan 4 kulonbozo iroja volt a beszednek annyira eszreveheto stilus kulonbsegeg voltak ...

amugy ez az egesz egy igazni valosagshow semmi mas.....

Legjobb resz talan az volt ami ugy kezdodott hogy...

If I were not elected President ...

Shaktee 2019.02.06. 17:10:45

@gabors: vagy igy vagy ugy féllábon is ki kell birni..

gabors 2019.02.06. 17:10:55

@London2009: "Oriasi elony az anyanyelvieknek a fogalmazas meg a public speaking keszseguk."

Csak hogy vitatkozzak evvel....

Ez " marmint a keszseguk" a legtobb (donto tobbseg/jo sok) anyanyelvinek sincs meg legyen az barmilyen anyanyelv ..... ugyhogy egy nem anyanyelvu akinek ez "keszsege" megvan mondjuk egy masik anyanyelvben szinte semmivel sincs hattrebb mint a legtobb anyanyelvi ...

probaltam meg egyszer a mondatba tenni az "anyanyelvi" de ment

gabors 2019.02.06. 17:14:32

@Shaktee: mar kevesebb mint 6 ev van hatra (hacsak a jo isten magahoz nem szolitja vagy a borton) nem lesz gond

Hacsak nem veszik vissza az allampolgarsagot de mint "feher" eruopai oregedo ferfinak ettol nem kell nagyon tartanom (bar bunom is van hogy nem keresztyeny, meg kicsit tuliskolazott vagyok a MAGA-hoz)

London2009 2019.02.06. 17:16:13

@gabors: varj, ezt ketszer is el kellett olvasnom. Jelentem megertettem es egyetertek. :D
Aki az anyanyelven jo helyesiro, fogalmazo volt, az altalaban a tanult nyelveken is hasonloan fog mukodni. Azt viszont nem tudom, hogy aranyaiban melyikbol van tobb, abbol, akinek megvan ez a keszsege, vagy abbol, akinek nincs.

Shaktee 2019.02.06. 17:20:05

@gabors: Kizárt hogy Michelle vagy más ne vigye el 2020-ban.

Kopp
Kopp
Kopp
(fejeden kopgtam :P)

Shaktee 2019.02.06. 17:21:12

@gabors: "bar bunom is van hogy nem keresztyeny"

Bahia Fate? :P

gabors 2019.02.06. 17:25:07

@London2009: en itt leginkabb a "public speaking keszseguk" a helyesiras nem is abban a mondatban volt es az, szerintem, nem kepesseg/keszseg/tehetseg kerdese...

hat nem ertem miert nem tudod hogy van-e a tobbsegnek sot a donto tobbsegnek "public speaking keszseguk" ... szerintem ez eleg nyilvan valo (hogy nincs) ... mar az altalanos iskolaban lehetett ezt latni, de kozepsuliban mar egyertelmu volt pl nem tudom volt-e nalatok pl diakigazgato valasztas vagy korabbi uttoro vezeto/kisz titkar stb ... de ha templomos voltal vagy cserkesz OTT is egyertelmu volt hogy kinek volt es kinek nem ehhez keszsege (segitek a donto tobbsegnek nincs ahogy)

Az igaz hogy tanulhato egy bizonyos fokig olyan ez mint a korcsolya vag a furulya (legyen tenisz vagy zongora)

gabors 2019.02.06. 17:26:17

@Shaktee: "@gabors: Kizárt hogy Michelle vagy más ne vigye el 2020-ban."

abszolut nem kizart meg mindig electoral college valaszt elnokot nem a tobbseg !!!!

Shaktee 2019.02.06. 17:28:55

@gabors: 2020-ban megbeszéljuk :-)

London2009 2019.02.06. 18:02:34

@gabors: oh, ertelek, a helyesirasra reagaltam. A public speaking nagyon is fejlesztheto. Leginkabb kis korban kellene dolgozni rajta, de felnottkent is sokat lehet meg csiszolni. Nalunk a cegnel van erre kulon training, toastmasternek hivjak. Hosszu evek ota megy es nagyon nepszeru.

somlobodog 2019.02.07. 08:05:04

Évente 2x mentünk csaladosan Magyarországra, nyáron és karácsonykor Másfél honapokat alkalmanként. Második évben 4-4 hét. Utána 3-4. Most csak nyár 3 hét. Egyébként megyünk külön külön gyerek nélkül ha kedvünk vagy dolgunk van felvaltva. Barátokkal vagy EU-ban találkozunk köztes helyen vagy itt usaban valahol. Nagyreszuknek belefer, akinek nem ahhoz megyek én. A 3.evre múlt el a "találkozni kell nyomás". Akivel nem beszélek fel-egy évet az off. Nyilvan ha van valami konkrét eset az más de kB régen Magyarországon is ugyanez volt. A nagy baráti kör közös eseményeknek vége, de azt a gyerekek és egyéb dolgok amúgy is változtatják ahogy @arthamyr is írta valahol.
Idővel sztem mindenki rajon miért fontos visszalatogatni és azt hogy menedzselje le.

somlobodog 2019.02.07. 08:05:20

@Zsuzsi65: ez akkor is így van ha másfél évesen kerül ide egy gyerek? Vagy az kvázi úgy tanul mint egy anyanyelvu? 5.5 évesen az angol olvasasa (az ő szintjen nyilván) penge. A magyar olvasás siralmas. Nem is erőltetjuk majd később talán. Magyar beszedje tökéletes de azért láthatóan romlik. Emiatt jó hazamenni

Platonica 2019.02.07. 09:00:26

@somlobodog: ne felejtsd el, hogy 5.5 evesen me'g nem is kellene olvasni tudnia, ha mondjuk mas orszagban el. Nem baj, ha a magyar olvasasa most me'g siralmas! Enyem 4 evesen kerult ki, magyarul kb 8 eves kora korul kezdett el olvasni mindenfele eroltetes nelkul. Ma mar (majd' 18 eves) total ketnyelvu. A magyart nemcsak beszed szintjen orizte meg (nincs akcentusa), de regenyeket/szakmai nyelvet is olvas. Ehhez azert kell energiat betenni, nem feltetlenul jon magatol. Helyesirasa nem tokeletes magyarul, nem akarok hazudni, de hat ugye sose jart magyar suliba. Az angolja nyilvan nagyon magasszintu, egyetemre keszul. Bar nem mondanam, hogy anyanyelvi szintu, tuti jobb, mint sok angolnak:-))

London2009 2019.02.07. 12:22:12

@Platonica: ti otthon magyarul beszeltek? Fogalmam sincs, hogy vegyes paroknal a gyakorlatban ez, hogy tudna mukodni. Azt latom, hogy azok a gyerekek nem tanulnak meg magyarul, ahol csak az egyik szulo magyar. :S

lüke 2019.02.07. 12:32:05

Bécs,Burgenland, Nő mázli
Akár du is hazaugorhatsz, s mióta a Wien HBF - Kelenföld 2h 20’
+ 4- s metró, s 13 € a jegy, akár dolgozni is járhatsz!

Platonica 2019.02.07. 13:20:34

@London2009: igen, mi magyarul. Es igen, teljesen igazad van, vegyes paroknal sokkal nehezebb a dolog. Bnomek lanykai ertenek magyarul, de sokkal limitaltabb a beszed maga, mint az angol. A kisebbiknel kulonosen, de ez egyeniseg kerdese is.
Es ez (ha most belegondolok) az osszes tobbi vegyes csaladra is igaz, akiket ismerek. Olvasas-iras reszbe nyilvan nem latok bele, de azt figyelembe veve, hogy me'g mi is dolgoztunk a teman, hogy mukodokepes maradjon, azt gondolom, me'g kevesbe valoszinu, vagy hogy me'g tobb energiat igenyelne.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása