oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 03. 06:30,  Hinned kell abban, hogy megállod a helyed 44 komment

2019. február 03. 06:30 Határátkelő

Hinned kell abban, hogy megállod a helyed

Pálmafák és havazás, szánkózás lavórral és parabolaantennával, igazán durva akcentusok és persze három dolog, amire büszke egy Amerikában élő magyar. A Los Angeles – London – Budapest tengely legújabb adásában ismét sok mindenről beszélgettünk Tamással és Bandosszal.

Neked mi az a három dolog, amire büszke vagy határátkelőként? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

(Ha nem tudod most meghallgatni a podcastot, de szívesen letöltenéd mp3 formátumban, akkor arra elég sok program van a neten, például ez.)

Amolyan brit módra az időjárással kezdtük a beszélgetést, annál is inkább, mert Angliában a felvétel idején havazott, Tamás viszont Los Angelesben az óceánparton ült egy szál pólóban a pálmafák alatt, amit kissé nehezményeztünk Bandosszal. 

A viccet félretéve, Bandosz elmesélte, hogy az angolok a hóhelyzethez úgy állnak hozzá, hogy mivel ritkán van belőle probléma, nem érdemes vele foglalkozni. 

Ezért például a téli gumi is csak az utóbbi években került be egyáltalán a köztudatba, de használni nem nagyon használják (a podcastban elmeséli, milyen volt, amikor megpróbált felmenni a dombon a szomszéd autójával…). 

Amikor viszont hó van, akkor az emberek megőrülnek, megrohanják a dombosabb részeket és lavórral, parabolaantennával, nejlonszatyorral szánkóznak – ő kissé konzervatívan ugyanezt síléccel műveli… 

Los Angelesben hó helyett eső esett aznap délelőtt (nem csoda, 15 C fok volt…), ami komoly problémákat tud okozni, amikor özönvízként kapja oldalba az autót, amire szinte lehetetlen felkészülni – mesélte Tamás, akivel kicsit beszélgettünk a stoptáblákról problematikájáról is. 

Három dolog, amire büszke vagyok határátkelőként 

Most Tamáson volt a sor, hogy elmesélje, mi az a három dolog, amire ő büszke határátkelőként. 

#1 Hogy sikerült a határátkelés 

Ezek közül az első rögtön az, hogy egyáltalán sikerült a dolog, ugyanis Tamás szerint a határátkelés nem egyszerű dolog és nem mindenkinek való. Nagyon sok múlik azon, hogy el szeretnéd-e fogadni azt az országot, ahová elköltözöl. 

„Én úgy jöttem ide, hogy megpróbálok minél több mindent elfogadni abból, ami itt van, a lehető legjobb oldalát nézni a helynek és az embereknek. Persze Kalifornia ilyen szempontból különleges, mert nyitottak, érdeklődők” – mesélte Tamás. 

#2 Sikerült a nyelvi fordulatokat elsajátítani 

Tamás azt mondta, az egyik legnagyobb félelme az volt, hogy ugyan tudott angolul, de nem volt biztos abban, hogy megért mindent és őt is megértik majd. 

„Rájöttem arra, hogy nem csak én nem tudok angolul, de sokszor azok sem, akikkel beszélgetek. A nyelvi fordulatok, a helyi szleng ragad az emberre egy idő után” – mondta. 

Szerinte a helyiek nagyon szívesen kijavítják, jót nevetnek a hibákon, de olyanra is akad példa az ő életében, hogy egy helyi ismerősnek átküldi a hivatalos levelet, és ő átnézi. 

(Bandosz közben arról mesélt, hogy neki több mint két évtized angliai élet után is folyamatosan van megértési élménye a rengeteg különböző akcentus miatt. Eleve ott vannak a skótok, de dolgozott egyszer fél évet Norwich-ban, ahol nagyon furcsán hangsúlyoznak az emberek, ezért nagyon nehéz elkapni a szavakat. 

„Sok londoni vonul oda nyugdíjba, és amikor velük beszéltem, hirtelen elkezdtem érteni, miről beszélnek. Akkor már tíz éve éltem Angliában” – emlékezett vissza Bandosz.) 

#3 Los Angelesben a legbüszkébb arra vagyok, hogy magyar vagyok 

A város (de legalábbis a filmgyártás) magyarok nélkül nem létezne. Lépten-nyomon belefutni abba, hogy örülnek a magyarságodnak, ráadásul rengeteg magyar (származású ember) van, vagy olyasvalaki, akinek akad magyar ismerőse. 

Tamás felidézte, hogy a minap három helyszínen dolgoztak egy kollégájával, az első helyen az ügyfélnek az apja volt magyar (az anyja horvát). A második helyen egy zeneszerző lakott, aki a rendszerváltás idejéből mesélt magyar történeteket és a házában magyarországi fotók voltak, míg a harmadik helyen a bejárónő beszélt magyarul. 

Bandosz szerint fontos, hogy alkalmazkodj, ne akard külföldön ugyanazt, ami otthon volt, mert akkor nem fogsz tudni beilleszkedni. 

Aztán beszélgettünk még Andy Vajna halála kapcsán arról is, mennyire volt ez hír Los Angelesben, nyilván azért is, mert a világsztárok megemlékeztek róla. Ha Arnold Schwarzenegger posztol valamit a Twitterén, az azonnal hír lesz. 

A végén pedig még az is kiderült, melyikünk mit gondol arról, lesz-e március 29-én Brexit…

Az eddigi adásokat itt tudod meghallgatni vagy letölteni.

Négy évvel az indulás után szeretnénk tovább fejleszteni a Határátkelő oldalát. Segítsetek nekünk ebben egy kérdőív kitöltésével, amit ITT TALÁLTOK! Szóljatok bele ti is, merre menjen tovább a Határátkelő! Köszönjük szépen!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7414604896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.02.03. 07:20:31

Jó ez a kérdőív.

Herr Géza 2019.02.03. 13:29:39

Felejtsük már el a podacast-ot. Sztem a kutyát sem érdekli. Olvasni tudunk általában, de kinek van arra ideje, kedve, meg lehetősége, hogy végignézzen egy x-perces bohóckodást kamera előtt. Minek???

Határátkelő 2019.02.03. 13:48:16

@Herr Géza: A jelek szerint még egy percet sem láttál belőle. Kár, hogy így formálsz véleményt.

A podcast csak hang (tehát nem videó), semmilyen bohóckodás nincsen, bármilyen tevékenység közben meg lehet hallgatni. Az egyszerűség kedvéért van YouTube-ra feltöltve, azért adtam linket is egy leltöltést segítő oldalhoz, hogy aki akarja, le tudja tölteni mp3-ban és akkor utazás, stb. közben is meg lehet hallgatni.

Shaktee 2019.02.03. 14:13:34

@Herr Géza: Nem kell scroll/klikk, elindítod, közben kávézol..mi a kérdés ugrifüles? ;)

Platonica 2019.02.03. 14:15:14

En sem hallgatok podcast-okat, nincs is mire letoltenem, de elfogadom, hogy van, akinek meg pont ez jon be. Hogy mire vagyok buszke hataratkelokent? Hat nem tudom. Szerintem semmire. Kb termeszetes dolgok, amiket elertem, elertunk, illetve lehet, hogy otthon maradni nagyobb kunszt lett volna.

Határátkelő 2019.02.03. 14:25:09

@Platonica: Én például szeretem a podcastokat, utazás, sportolás közben stb. jó őket hallgatni. Simán telefonra is le lehet tölteni. De nyilván nem mindenki szereti, nincs is ezzel baj, azt viszont szomorúnak tartom, ha valaki úgy mond véleményt valamiről, hogy egyetlen percet sem hallgatott meg belőle valamit.

@Herr Géza: Egyébként éppen azért írok a podcastokból hosszabb-rövidebb összefoglalót is, hogy aki nem akarja meghallgatni, hanem inkább csak olvasna, az is hozzá tudjon szólni. Mindamellett, hogy maga a podcast (ami ugye kb. olyan, mint egy rádióműsor csak bármikor meghallgatható) nyilván részletesebb. Szerintem tegyél vele egy próbát, még az is lehet, hogy érdekes lesz... :)

Herr Géza 2019.02.03. 14:43:01

@Határátkelő: Igaz, bocsi, összemostam a kettőt.
Sorry, de nekem egyik sem jön be. Olvasni villámgyorsan tudok, és ha valami nem érdekel, hát ugrom...
Ellenben a podcastnál a pofádba van tolva minden, tekerni tudsz ugyan, de a fonalat tuti elveszíted, és igen, végig kell hallgatnod minden béna nyökögést. YouTube dettó ilyen témában.
Hát kösz. Nélkülem.
Semmi gond. Magánvélemény volt.

Herr Géza 2019.02.03. 14:46:29

@Herr Géza: Na meg ugye nem vagyok a 0/24-ben füldugós generáció. Ha valamit hallgatok, akkor azt rendesen...

tanato 2019.02.03. 14:48:24

@Határátkelő: 24.hu/kozelet/2019/02/01/a-vitak-a-facebookra-koltoznek/

Neked mint bloggazdának,kommentekről kommentelőkről,cenzúráról,moderációról stb.

Platonica 2019.02.03. 14:50:23

@Határátkelő: Nekem nincs okostf-onom, es amugy hasonloan vagyok mint Geza, szivesebben olvasom, mint hallgatom ugyanazt, mert olvasas kozben lehet szurni a dolgokat ido es erdeklodes fuggvenyeben. Ezert is ertekelem az irott osszefoglalokat, koszonet erte.

Herr Géza 2019.02.03. 15:14:21

@Határátkelő:
Azt csinálsz, amit akarsz, a te blogod... Gondolom azért feltűnt, hogy du. fél kettőkor a Golfbohóc “én voltam az első” vidámságán túl semmi reakció nem volt. Még akkor is, ha vasárnap amúgy sem szokott lenni nagy forgalom.
Tudod, hogy nagy barátod, a fanyűvő, évek óta “dolgozik” a blogod kicsinálásán :)))
Hát, ha ezt az irányt folytatod, akkor nincs szükség a “haverra”, elintézed magad.
Én csak szóltam. Hangsúlyozom, egy vélemény csak.

Herr Géza 2019.02.03. 16:17:02

@Golf2: Nyilván. Csók neked is.

Csodabogár 2019.02.03. 16:17:39

@Határátkelő: Azt hittem csak nekem nem jön be az ilyen hallgatós dolog, nincs türelmem hozzá, gondoltam, vagy talán már öreg vagyok hozzá, szóval nem.
Most azért megnyugodtam, hogy nem vagyok egyedül és elnézést kérek, de szerintem Herr Gézának teljesen igaza van. Mintha a nagyközönség se lelkesedne a dologért. Természetesen nem óhajtanék erről vitát indítani, nem az én blogom.

Golf2 2019.02.03. 16:44:34

@Herr Géza: Ezért kár idejönni havonta kötözködni...

Shaktee 2019.02.03. 17:10:14

@Határátkelő: egész másnak képzeltelek :)

Határátkelő 2019.02.03. 17:21:47

@Herr Géza: Fontosak a visszajelzések, de azért az is igaz, hogy a blog közönsége nem kifejezetten nyitott az újításokra. Szerintem meg fontos próbálgatni új dolgokat.

Azért fektetek nem kevés energiát abba, hogy viszonylag hosszan átírjam a hangzó anyagot, hogy legyen miről beszélgetni. Őszintén szólva nem látom, mi ez a nagy utálat a podcastokkal szemben. Érteném, ha csak egyetlen hangzó anyag lenne kitéve, de pont azért van szöveges rész is, hogy aki nem akarja meghallgatni, az elolvashassa. Ha ugyanez a szöveg lenne kint a hangzó anyag nélkül, akkor az jó lenne?

Ami meg a nyökögést illeti, megint szépen kérlek, hogy ne írjál már le véleményt olyan dologról, amiről fogalmad sincs. Teljesen nyilvánvalóan nem hallgattál még meg egyetlen podcastból 5 percet sem, mert akkor tudnád, hogy a, nem videó és b, alaposan meg van vágva, nincsenek benne nyökögések.

Komolyan, én elhiszem, hogy nem szereted, azt is elfogadom, hogy nem vagy nyitott az újdonságokra, de legalább valótlanságokat ne írj. Köszönöm.

Határátkelő 2019.02.03. 17:24:22

@Csodabogár: Neked is csak azt tudom mondani, hogy azért van itt írott változat is. Nagyon komolyan nem értem, mi ezzel a probléma, hiszen nem csak meghallgatni lehet, de elolvasni is.

Ez kb. olyan, mintha szeretnéd a tortát, de mondjuk a pogácsát nem, és kikérnéd magadnak, amikor torta ÉS pogácsa is van. :)

Bredpitt Monika 2019.02.03. 17:41:35

@Határátkelő: a kerdoivet elkezdtem kitolteni, de most felretettem annal a resznel, hogy fizetnek e erte....
hat bocs , de nem, mar csak azert sem, mert en sem kapok fizetest, pedig irtam mar vagy 16 cikket.....

nem mintha akarnek erte penzt, nem akarok, mert igy a legjobb irni, nem vagyok ujsagiro , aki penzert a lelket is eladja....

az is lehet, hogy csak nagyon morcos vagyok ma, mert a kurva tuzvedelmi tesztet kell toltogetnem a szabadidomben es a 20 pontbol 14 et csinaltam, 18 alatt nem fogadjak el, igaz hogy csak egyszer olvastam el, de rohadtul nem tudom eldonteni melyik a kepeken a foldelt es foldeletlen dugasz pedig mar a google t is elohivtam.....Geza.....help me

Határátkelő 2019.02.03. 18:18:48

@Bredpitt Monika: Szerintem félreérted azt a kérdést, de ha ma morcos vagy, akkor inkább másik nap beszéljünk róla. Egyébként a kérdőív a hataratkelo.com-ra vonatkozik és nem a blogra.

2019.02.03. 18:19:03

@Csodabogár:

Nem vagy egyedül, bár én egy jó negyvenesel rövidebb vagyok mint te, de én is hasonlóan gondolom :-)

Arthamyr 2019.02.03. 18:24:28

@Bredpitt Monika: "nem vagyok ujsagiro , aki penzert a lelket is eladja...." - Az ilyen véleményekért biztos hálás minden újságíró. :)

@Határátkelő: Én frissebb évjárat vagyok (mondjuk azért nem a tököm-tudja-melyik egybetűs generáció), de nekem sem jön be a podcast formátum. A podcast pl. annak jó, aki sokat utazik, és rádió/könyv helyett podcastot hallgat, mert kb. előre tudja tervezni, mennyi ideje lesz rá, nem kell elkezdenie mást csinálni.
Az írott (vagy még jobb, struktúrált, pl. dokumentációk) formátumot azért szeretem, mert szükség esetén kereshető. Nem a hallásom köti le, így pl. tudom azt csinálni, hogy bemegyek egy meetingre, és közben olvasok valamit. Ha esetleg várnom kell valamire, addig elkezdek olvasni, majd ha kész, amire várok, abbahagyom, dolgozom kicsit, és később folytatom, könnyű felvenni a fonalat. Tehát a saját tempómban tudom fogyasztani a tartalmat, és a "context-switch" sem annyira éles. Meg lehet közben állni, és elgondolkodni valamin esetleg. A podcastnál ez nem megy, mert amíg elméláztam, addig elhangzott x szöveg, ráadásul ez zavar a gondolkodásban, másrészt ha nem figyelek, az információ elvész. Az olvasásnál meg automatikus pause van ilyenkor, szükség esetén visszaolvasás.

Értem én, hogy van írott összefoglaló is, a kérdések:
1. ha a podcastra fordított energia az írott formátumra fordulna, nem lenne az tartalmasabb, jobb?
2. megéri-e a podcastra fordítani az energiát?
Nyilván amit mi itt írunk, az egyáltalán nem reprezentatív vélemény, de érdekes lenne megnézni, mennyivel többen/kevesebben nézik a podcastot, mint olvassák az oldalt.

2019.02.03. 18:30:53

@Bredpitt Monika:

Miért nem támogatnád?

Én anno 50 dodot utaltam az oldal elindításának a támogatására és nem bántam meg, sőt most hajlandó vagyok havonta egy cheeky fiver-el támogatni, csak azért, hogy jót röhöghessek 1-2 bohócon, akik itt kommentelnek :-)))

2019.02.03. 18:38:19

@Határátkelő:

Azt mondod a videoban, hogy “már négy éve, hogy elindult a .com”

Én 2013 év végére vagy 2014 év elejére emlékszem, bár te biztos jobban tudod :-)

Határátkelő 2019.02.03. 18:40:13

@Arthamyr: Kösz a véleményt!

Nyilván ez a sorozat egy kísérlet. Én sportolás és utazás közben szoktam podcastot hallgatni, viszint akkor sokat. Én pont azért szeretem, mert olyankor tudom hallgatni, amikor mondjuk olvasni nem tudnék vagy kényelmetlenebb lenne.

Éppen azért próbálom posztként is megírni, mert tudom, hogy akadnak, akik nem szeretik. Azért sem értem a felzúdulást, mert VAN írott formátum, aki nem akarja meghallgatni, az nem hallgatja meg.

Én ezt egy plusznak gondolom, ami nem elvesz a tartalomtól, hanem hozzáad ahhoz. (Ha NEM lenne írott formátum, akkor megérteném.)

Azt is gondolom, hogy a magyar tartalmak között ez egy viszonylag elhanyagolt formátum, ugyanakkor pl. Angliában sikeres (igaz, ott a rádiózás is népszerűbb). Az, hogy azért van így, mert nincs rá igény Magyarországon vagy azért, mert a magyarok eleve nem szeretik, az egy érdekes kérdés. De szerintem megéri kipróbálni.

Arthamyr 2019.02.03. 18:58:43

@Határátkelő: Nagy baj nem lehet belőle. Még annyi tennék hozzá, hogy van, aki nem szívesen olvassa el a tescos verzióját valaminek (pl. te magad is írtad, hogy az írott formátum azért nem olyan részletes), lehet, hogy fordítva jobban működne (az "alap" tartalom az írott, és ennek van podcast verziója is). Én is sok embert ismerek, aki rendszeresen hallgat podcastot, és ők jellemzően kevesebbet is olvasnak. Meg pl. a munkába vezetés közben nem lehet olvasni, de a podcast/rádió belefér. Ez talán a rádió modern, on-demand formája?
Én sportolás közben sem szoktam, de én a legtöbb emberhez képest időmilliomos vagyok, megengedhetem magamnak, hogy valamin gondolkodom a konditeremben, vagy csak nézek ki a fejemből, én ezt úgy fogom fel, hogy pihenés. :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.03. 19:17:19

Na, hogy akkor a mai temahoz is kapcsolodjon valami:) megerosithetem, hogy tegnap, ahogy Tamas is emlitette, ozonvizszeru esozesek voltak, aminek az erkezeset tenyleg szinte percre pontosan jelzik.
Nalunk valahogy igy nezett ki a hazunk elott:

www.youtube.com/watch?v=VQRbPyC2TTY&feature=youtu.be

A mi kisvarosunk a hegyek labanal fekszik, es igy az utcak nagy resze lejt...szoval el lehet kepzelni, ahogy zubog le a viz ilyenkor. A varoson vezet at egy nagy, kb. 4m mely, es ugyanilyen szeles kibetonozott "arok
, amibe az ilyenkor hirtelen felgyulemlo viz folyik, de a regebben (kb. 30-40-es evekben) epult varosreszeken nem minenhol megoldott a viz elvezetes. Ott ilyenkor mindenki homokzsakokkal vedekezik a kertbe/garazsba befolyo viz ellen.

2019.02.03. 19:26:43

@Határátkelő:

Meg egy észrevétel;
A .com támogatásához nehogy megint a sógorod PayPal accountját ad meg :-))

Határátkelő 2019.02.03. 19:29:24

@Arthamyr: Nyilván lehet részletesebben leírni, bár 30 percet nem kevés idő átírni. :) Azért szerintem havi 2-3 ilyen posztot ki lehet bírni.

Herr Géza 2019.02.03. 19:35:51

@Határátkelő: Hát már sorry, de az összefoglaló az nem egyenértékű írott formátum, max. tartalomjegyzék. Pl. idézek tőled: “a podcastban elmeséli, milyen volt, amikor megpróbált felmenni a dombon a szomszéd autójával…”
Ez abba az irányba megy kábé, mint a mai netes hulladék-újságírás az ilyen címekkel, hogy “Nem fogja elhinni mi történt, amikor Juliska néni kilépett a házból...” Majd a “cikkből” megtudjuk, hogy becsukta az ajtót.
Ne vedd magadra, nem rólad szól az egész, csak morogtam egy sort.
A “nyökögés” meg pláne nem rád vonatkozott, mert valóban jól sejted, nem hallgattam meg. Nem is fogom. :) Semmiféle podcastot, ha ez vigasztal.

Herr Géza 2019.02.03. 19:40:43

@Bredpitt Monika: Van még földeletlen dugalj egyáltalán? :))))
Az az, amelyik általában nem mélyített és nem látsz két ívelt fémrugót az oldalában (az ugyanis a földelés...). Elég “szakszerű” volt, vagy küldjek képet is? :)))

Határátkelő 2019.02.03. 19:46:56

@Herr Géza: Ezen ne múljon, meg tudom írni úgy is ugyanezt, hogy nem jössz rá, hogy ez egy podcast (is). Akkor jobb? A kérdés komoly, azzal együtt, hogy nyilván szeretnénk, ha minél többen meghallgatnák. Azt meg nem tartom "hulladék újságírásnak", ha azt szeretném, hogy meghallgassák a podcastot. De kétségtelen, meg lehet fordítani a dolgot és lehet teljes értékű posztot kerekíteni belőle, ha erre van igény.

Arthamyr 2019.02.03. 20:14:15

@Határátkelő: Akár 50-et is, mivel nem kötelező a fogyasztása.

Bredpitt Monika 2019.02.03. 21:49:47

@Herr Géza: koszi, kepet is talaltam a Google n, de a tesztben szereplo ot kep kozul az istennek nem jottem ra, hogy melyik a foldelt, a teszt szerint lehet foldeletlent is hasznalni, ha gyari keszitesu es nem hazi barkacsolas...
Holnap megint megprobalom ...danke

Bredpitt Monika 2019.02.03. 21:58:35

@Arthamyr: van ilyen, nem is keves, sajnos

2019.02.03. 21:59:27

@Bredpitt Monika:

Take it easy Monix chill down :-)))

Bredpitt Monika 2019.02.03. 22:01:52

@CyberTroll: na mi van barna medve, ataludtal ket telet?

2019.02.03. 22:06:56

@Bredpitt Monika: nem igazán, jobb dolgom is van annál, hogy egesznap itt qurjam a legyet :-))
Néha azért be-be nézek :-))

Bredpitt Monika 2019.02.04. 09:38:48

@Herr Géza: koszi, szuperul elmagyaraztad, most jot jeloltem be, de most meg mast csesztem el, most mar 17 pontom van, jo ez a tavoktatas amugy, idaig kormot reszelo kollegakat lattam az eloadas alatt, kivancsi lennek ra, ok hogy oltananak tuzet, most legalabb megtanulom jol........udv

SGlass 2019.02.04. 10:20:09

@Határátkelő:

Szia, semmi gond, de nekem sen jön be a podcast. Olvasok, azaz az információszerzés elsődleges forrása a látás, nem a hallás! Szerintem ezzel sokan lehetnek így!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása