oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 20. 06:30,  Tíz év külföldön 72 komment

2019. január 20. 06:30 Határátkelő

Tíz év külföldön

Tíz év már éppen elég idő ahhoz, hogy az ember nagyot változzon (fedezte fel a Facebook is a legújabb virális őrületben…), különösen érdekes egy számvetés, ha az ember ezt az időt külföldön, hat országban töltötte el, mint Tucano. Emellett megnézzük, hogyan kezelik a svédek a rendszámtáblák kifutását, végül elmélkedünk kicsit a tüntetésekről.

tiz_ev.jpg

Tíz év után az ember hajlamos számvetést készíteni, így van ezzel Tucano is, aki éppen egy évtizeddel ezelőtt vágott bele a határátkelő létbe. Lássuk, mi minden történet vele ennyi idő alatt!

„2009. január nyolcadikán szálltam fel a Keletiben egy délre tartó szerelvényre egy bazi nagy bőrönddel és egy 30 kilós dobbal, meg ezer euróval a zsebemben.  

Azóta éltünk, tehát ahol bejelentett lakcímünk volt (családilag, mert nekem munka miatt volt pár másik is): Leccében, Brindisiben, Lisszabonban, Natalban, Recifében, Jaboatao dos Guararapesban, iz-Zebbugban, Alicantéban és most leginkább Asunciónban. 

Tehát Olaszországban, Portugáliában, Brazíliában, Máltán és Spanyolországban, de rendszeresen Paraguayban. (...) 

Katonás költözködési rutinunk van, egy teljes háztartás mindenestül be van dobozolva legfeljebb egy nap alatt. Az említett városok mindegyikében legalább két, de inkább három különböző lakásban laktunk persze. 

Költöztünk repülővel, hajóval, busszal, autóval, babakocsival (amit szétpakolva felraktunk a brindisi 4-es buszra vagy tíz körben). Rengeteget utaztam és utazok egyedül is, csak repülőtereken összességében hónapok mentek már el. 

Ezalatt a tíz év alatt, ami azért idő, volt jó is meg rossz is anyagilag, tényleg egészen extrém kilengésekkel, ahogy Sobrallal átéheztünk egy telet Olaszországban hagymás zsömlén vagy az ellenkezője, amikor a lakáson belüli lifttel szállítottuk az erkélyről ledobott játékokat vissza a kölköknek a tengerhez szintezett vonalú jacuzzihoz Gozo szigetén. (...) 

Többször dolgoztam zseniális helyeken, mint a lehető legmelegebb lisszaboni motelhálózat vagy halászként Máltán, négerként (ghost writer) mindenféle nagy embereknek, de legutóbb Project Support Officer voltam az EU-nál. 

Voltam beugró szambatáncos orosz jachtokon és persze irgalmatlan mennyiségű vidéki búcsúban/karneválon capoeira, alig van olyan főtér templommal Dél-Európában, ahol még nem ugrottam volna kéz nélküli cigánykereket. (Aki csak nyakkendősebb oldalamról ismer, családi sport nálunk a capoeira, azzal meg együtt jár a csepűrágás.) 

Amikor elindultunk, akkor jól csak magyarul tudtam írni, most már inkább angolul és portugálul verem a zongorát egész nap, de jól beszélek, meg írok, csak nem újságíráshoz elég jól, németül, meg olaszul is, de kreolul se lehet nagyon eladni már. 

Spanyolul (igen lustán) alig beszélek, de azért a majd négy év alatt ragadt rám valami, de ahhoz képest, hogy mennyire jól kéne beszélnem és írnom, inkább csak kalózos regényeket olvasok. (...) 

Ami talán érdekes lehet, hogy mivel ki, be és átvándorlással foglalkozom, ezért sokat gondolkodtam azon, hogy miért költöztünk el Magyarországról és meddig maradunk a sárga úton. 

A kivándorlás, mint olyan, igen összetett folyamatok eredménye. Ugye lehet kivándorolni gazdasági, családi, politikai, tanulási-gyakorlatszerzési, stb okokból. 

Ezek kis részben mind belejátszottak a döntésbe, például amikor Feri bezáratta a gyerek tüdőszanatóriumot, azt nehezen felejtem el neki két asztmás kölökkel, de nyilvánvalóan annak is örülök, hogy a családomnál fehérebb emberekkel ijesztgetnek vidéki nyugdíjasokat. 

Na mindegy, mert valójában a mixben nem ezek a valóban fontos elemek. Hanem az, hogy az én végzettségeim a következők sorban: külkereskedő, idegenvezető, külpolitikai újságíró, bevándorlási ügynök. Mégis mit csináljak vagy hol legyek? 

Viszont emiatt nem is vándoroltam ki Magyarországról, annak ellenére, hogy jóval kevesebb időt töltök otthon olyan embereknél, akik viszont tényleg kivándoroltak. Letelepedni nem szeretek inkább, csak csinálom, amit szeretek, ami történetesen külföldön van.” 

A teljes posztot itt találjátok

Az elfogyott svéd rendszámtábla és a hogyan tovább esete 

Svédországban bekövetkezett az, ami nemsokára Magyarországon is be fog, jelesül elfogytak a rendszámtáblák (pontosabban kifogyott a három betű három szám kombináció adta lehetőségek sora), így aztán nem érdektelen megnézni (ebben bandirepbulic segít nekünk), hogyan kezelik a helyzetet odafent éjszakon.

rendszamtabla.jpg

„2014-ben jöttek a némileg megújult rendszámok, bár a 3 betű – 3 szám felállás maradt. Már akkoriban is para volt, hogy elfogynak a kiadható kombinációk, de a svéd gyakorlatias hozzáállás néhány évre elodázta a következő reform szükségességét. 

A korábban bevont rendszámokat folyamatosan újra kiadták, így sosem lehetett tudni, hogy egy vadi új autó milyen betűket fog magán viselni. 

E cikk írásának időpontjában Magyarországon is hasonló a probléma. Jelenleg az R-es rendszámok mennek, viszont mivel a régi A-s, B-s stb. bevont táblákat nem adják ki újra, sokkal hamarabb ki fog fogyni a szusz a szisztémából. 

A másik lényeges különbség a két ország hozzáállása közt, hogy Magyarországon egy várható változás esetén tutira kicseréltetik mindenkivel a meglévő rendszámot, hadd költsön mindenki extra 10-20 ezer forintot, jól jön az az államkasszába meg a haver rendszámgyártó cégének a zsebébe. 

Ezzel szemben a svédek bezzeg minden változásnál párhuzamosan érvényben hagyták a régi rendszámokat. Így van ez 2019 januárjában is, amikor már kénytelenek voltak változtatni. Bevezetik a 3 betű – 2 szám – 1 betű formátumot és érvényben marad a 3 betű – 3 szám is. 

Olyan szép és egyszerű megoldás ez. Jár a taps. Felkészül Magyarország! Kíváncsian várom, hogy otthon milyen elegáns megoldással rukkolnak majd elő nemzetünk nagyjai…” 

A teljes posztot jó sok képpel itt találjátok.

A fotel-tüntetőktől a jogging-tüntetőkig 

Mostanában Magyarországon is megszaporodtak a tüntetések, ezek ihlették meg Amerikából a Préhryfarkas oldal szerzőjét egy kis elmélkedésre a demonstrációk változásáról és lehetséges jövőjéről – szigorúan technikai és nem politikai alapon.

tuntetes.jpg

A hőskor

A televízió megjelenéséig a háborgó embereknek nem volt nagyon más lehetősége, minthogy minél több hasonlóan gondolkodót toborozva, kimenjenek az utcára és demonstráljanak valami mellett és valamiért. 

Általában akihez elért a hívó szó, egyetértett az üggyel és rá is ért, az elment. Bár igen szubjektíven hangzik, de valószínűleg ebben a korban jelentek meg abszolút értelemben a legtöbben élőben tüntetéseken, ha az összes létező megmozdulást vesszük alapul. 

Nehéz ezt bizonyítani, – így én sem tudom – mert nem nagyon tudjuk mennyi tüntetés volt annak idején és azt sem, hogy mennyien mentek el ezekre, hiszen legjobb esetben is csak sajtóbeli feljegyzések állnak rendelkezésünkre. (...) 

A középkor 

A tüntetés „középkorát” én a televíziózás elterjedésétől számítom.  Számomra itt változott meg először a protestálás jelentősen a korábban ismertetett és általam csak hőskornak nevezett korszakhoz képest. 

A mozgósítás ugyan még itt is a hőskort idézte, de a tüntetést akár már élőben is lehetett követni, akár a fotelből is. Már ahol ezeket a tüntetéseket élőben adták. Az átkosban erről persze szó sem lehetett, ezekről inkább csak utólag lehetett tudni. 

A rendszerváltozás azonban elhozta a foteltüntetés lehetőségét a magyaroknak is. Voltak is, akik éltek vele, de ez nem volt meghatározó, mert a tévétárasságok csak nagyon ritkán tudták, vagy akarták a tüntetéseket (főleg ha sok volt belőlük) élőben közvetíteni. 

Egy biztos, a középkorhoz képest – szerintem – kevesebben mentek már el élőben a tüntetésre, kényelmesebb volt otthonról követni azokat, melyeket a TV is adta. 

Az újkor (a jelen) 

A tüntetést befolyásoló következő minőségi változást az okostelefonok és a közösségi média elterjedése váltotta ki. És ezzel el is értünk a jelenbe. Az elmúlt hetek történései kiválóan mutatják, miképp változik a tüntetés formája és annak csatornái. 

Hála a Facebook LIVE funkciónak és a mobiltelefonnak, már a fotelben sem kell „feszengenünk” órákon keresztül ahhoz, hogy egy tüntetéshez csatlakozzunk. 

Két focimeccs között, munka közben, vagy éppen szabadság alatt is lehet követni a tüntetés eseményeit élőben, így nem maradunk le semmiről. Kiváló példa erre a decemberi MTVA székházban és körülötte történő események közvetítései. 

És a TV-vel ellentétben itt már mindenki hozzá is szólhat, bár néha azért nem bánnám, ha a Facebook ezt a funkciót valami kötelező IQ-teszt eredményhez kötné. 

Viccet félretéve, szerintem igenis gyökeres változás ez a korábbi korszakhoz képest. Drámaian csökkent (és valószínűleg csökkenni is fog) a tüntetésen személyesen résztvevők száma, ugyanis már nem kell feltétlen a helyszínen megjelenni. 

Ugyanakkor viszont rendkívüli mértékben megnőtt azok száma, akik ezen közösségi oldalak élő közvetítésin keresztül kapcsolódnak a megmozdulásokhoz. 

Ilyen értelemben – megint csak szerintem – már nincs sok értelme az állandó politikailag túlspilált tüntetés tömegbecslésnek és azon morfondírozni, hogy mennyien mentek el élőben. 

A lényeg, hogy mennyien kapcsolódtak be (csúnya szóval engaged) élőben a személyesen protestálók mellett. Meggyőződésem, hogy ha így számoljuk, akkor talán nem is csökken a tüntetésben (aktívan és passzívan) résztevők száma. 

A jövő 

De mit hozhat a jövő? Erre a kérdésre talán a legnehezebb válaszolni, de egyben biztos vagyok, a korábbi tendencia továbbra is folytatódni fog és egyre kevesebben fognak majd személyesen megjelenni a jövő tüntetésein. 

Szerintem egyébként a virtuális tüntetésé a jövő. Sőt ez a fajta jövő talán már el is kezdődött. 2015-ben ugyanis Spanyolországban már hologramos megmozdulást is szerveztek.

Mondjuk az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy itt az apropó miatt (is) fontos volt a hologram (az új törvény, ami ellen tiltakoztak ugyanis meglehetősen korlátozta a középületek előtti gyülekezést.) 

Talán az sem elképzelhetetlen, hogy mindenki otthonról fog majd tüntetni. (lásd képet fent) Akkor amikor neki jól esik vagy éppen ráér. Elvégre nem kényelmesebb otthonról szidni Orbánt vagy Gyurcsányt, akkor amikor akarjuk, azokkal akikkel szeretnénk, időjárástól függetlenül és erőszaktól vagy atrocitásoktól mentesen? 

Ha elfáradunk, kávézhatunk közben egyet, ha nagyon uncsi az, amihez csatlakoztunk, akkor szinte percek alatt átmehetünk egy másik megmozdulásra, akár a föld másik pontjára is. Hát el tudsz képzelni ennél kényelmesebb módját a tüntetésnek?” 

A teljes írást itt találjátok.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svédország Egyesült Államok Paraguay

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2914571216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.01.20. 07:39:30

Tucano posztjáig jutottam, tetszett. Az teljes posztot később olvasom el.
Bandirepublic posztjához nem fogok tudni hozzászólni érdemben, a harmadik poszt az biztos érdekes lesz.

Most pedig megyek havat taposni a Normafához, az meg szép lesz, legalábbis a táj.

GrandMasterB 2019.01.20. 08:27:32

Nem szeretnék politizálni, de Magyarországon még mindig több embert mozgósít egy telefingott moziszék megszerzésének lehetősége, mint a saját jövőjéért való aggódás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.20. 11:03:28

A tüntetés,amióta léteznek médiák a szó mai értelmében mindig elsősorban hírkeltés célú, sose konkrét eredmény elérés a cél.

Ezt se a fideszesek nem értették 2010 előtt, se a ballibek nem értik most. A Fideszből csak a vezetés értettte meg 2006-ban, amikor éppen a Fidesz zavarta szét lassan a Gyurcsány elleni tüntetéseket.

Szóval a tüntetés csakis nyomásgyakorló eszköz. Lehet vele nagyot nyerni, csak sose azonnal, s lehet vele nagyon bukni, azt viszont azonnal.

A ballibeknek nincs egy szakértője se ebben a témában, úgy néz ki, ezt jól mutatja mindaz, amit másfél hónapja csinálnak. A következők zajlottak:
- egy tisztán munkajogi kérdés felfújása valamiféle forradalommá egyes ballib megmondóemberek által.
- a szakszervezetek lassú ellehetetlenítése a ballibek részéről, azzal az érveléssel, hogy ők csak a rendelekezést kritizálták, de nem akartak kormányváltást,
- sikeresen el lett érve, hogy a ballibeket nem kedvelő többség ne támogassa a tüntetéseket.
- a ballib vezérek maguknak is bebeszélték, hogy tömeg van mögöttük,
- a tegnapi tüntetás a tipikus eredmény: 40-50 minitüntetés, egyenként tucatnyi emberrel. Bp-en 1500 fővel,
- most mát a tüntetők kemény magja is utálja a ballibeket.

Csodabogár 2019.01.20. 12:02:19

Tukanot mindig érdekes és érdemes olvasni Csak csodálni tudom ő és családja költözési energiáját. Gyerekek mindig más iskolába járnak, vagy hogy oldják meg?

Bandirepublik irigylésre méltó, ha semmi más gondja nincs ott messze északon, mint a hazai autórendszámok sorsa.:-)

Tüntetésből kinőttem illetve kiöregedtem sajnos.:-(

Shanarey 2019.01.20. 13:36:51

@maxval balcán bircaman:

"Ezt se a fideszesek nem értették 2010 előtt, se a ballibek nem értik most. A Fideszből csak a vezetés értettte meg 2006-ban, amikor éppen a Fidesz zavarta szét lassan a Gyurcsány elleni tüntetéseket"

Ezt az ökörséget netán bizonyítanád, avagy ez az új terjesztendő hazugság az FSZB-től?

gabors 2019.01.20. 13:46:05

most olvasom meghalt az egyik amerikas/magyar oligracha :-) hogy fog timike macsakaja repulozni ezutan ???

valakinek nagyon kellhetett mar a kaszino koncesszio

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.20. 13:51:44

ELment a Télapó.

index.hu/kultur/meghalt_andy_vajna/

Nyugodjon békében.
A filmvilágban eltöltött karrierjéért egyértelműen respect.
Viszont a magyar médiagenya-mogul szerepéért már kevésbé.Sok százezer magyar focirajongóval baxott ki a tévécsatornák körüli hercehurcával.De most már ennek is vége.
Aranyásó Timike meg feléli, elszórja a dollárban is milliárdos vagyont.

Shaktee 2019.01.20. 13:54:06

@gabors: ...vagy semmit, nemdebár?

Golf2 2019.01.20. 13:57:49

Off.Kaszinók olcsón eladók...:)

taga20 2019.01.20. 14:05:45

@Golf2: ugyanott, keveset használt timike akciósan:)

szegény macsek, vége a bizniszdzsetes dokihoz járásnak.

Shanarey 2019.01.20. 14:06:37

@geegee:

Naná hogy ezt teszi, ezért ment hozzá. Pár év befektetés megvolt, s holnaptól ő lesz a leggazdagabb és legfiatalabb egyedülálló magyar liba a hooker street-en.

Shaktee 2019.01.20. 14:18:42

Mint a vénasszonyok olyanok vagytok :/

Na ..hólapátra fakadok.

Benikuty 2019.01.20. 14:45:04

@taga20:" keveset használt timike "
Ne röhögtess, még hogy keveset...:D

Benikuty 2019.01.20. 14:49:10

@Shanarey: szerintem van pár ember, aki kompetens a tüntetés mint műfaj anatómiája kérdésben. Az általad válaszra méltatott szerencsétlen bértroll nem ezek közé tartozik. Hányj inkább borsót a falra!

Shanarey 2019.01.20. 15:00:51

@MAXVAL bircaman közíró:

A tényeket? s hol is szedted ezeket össze?

Például ezt a részt: "amikor éppen a Fidesz zavarta szét lassan a Gyurcsány elleni tüntetéseket"

Ez éppen ellenkezőleg történt, Kubatov elvtársad szervezte, a FideSS megbízásából.

Shanarey 2019.01.20. 15:03:49

@Benikuty:

Ez igaz, de ő nagyon szeret hazudni, csúsztatni, s nehogy jól érezze magát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.20. 15:39:26

@Shanarey:

A Jobbik szervezte. Majd Orbánék átvették a tüntetők feletti irányítást, s lehűtöttek őket.

2 okból:
- ne erősödjön tovább a Jobbik,
- ne bukjon meg azonnal Gyurcsány.

Nem nyilvánvaló mindez?

gabors 2019.01.20. 15:45:18

@geegee: " Aranyásó Timike meg feléli, elszórja a dollárban is milliárdos vagyont. "

jo ha max 30 millio az csak kb dollarban meghogy dollarban is milliardos lenne (ja Trump mellett all kb) ..... lonak a jo nagy f@...t !!! az hogy sokat lopott Mo-on az igaz de lehet abbol semmi nem volt az "ove" !!!

gabors 2019.01.20. 15:48:33

@Shaktee: " @gabors: ...vagy semmit, nemdebár? "

ez butasag a gecik gecik maradnak akkor is mikor meghalnak .... az hogy szerinted Vajna mi volt azt radbizom de nem kicsit vicces hogy a "tobbi" halivudos mind libsi, budos (annak szuletett) karvaly toke, kultura gyilkos, gazember csak a mienk nem :-)

Shaktee 2019.01.20. 15:50:17

@gabors: tegyél le egy oszkár díjat a nemzet asztalára, oszt megbeszéljük :)

gabors 2019.01.20. 15:51:41

@taga20: " szegény macsek, vége a bizniszdzsetes dokihoz járásnak. "

per evig meg lesz ra zsozso (hacsak ki nem derul hogy a penz nem is volt Andy-e ) ...

inkabb a letelepedesevel lehet majd gond (attol fuggoen hogy eppen hol is tart) mert szponzor nelkul az sem megy .. :-)

persze vannak meg ott halivud kornyeken cukros bacsik boven akar valogathat is nemre/korra/szarmazasra tekintettel

gabors 2019.01.20. 15:54:13

@Shaktee: " @gabors: tegyél le egy oszkár díjat a nemzet asztalára, oszt megbeszéljük :) "

abban kb mi volt Andy Vajna es mi volt magyar ? ez kb olyan mint a magyar nobeldijak...

melyik nemzetrol beszelsz kulonben ?

gabors 2019.01.20. 15:56:27

@Shaktee: " @gabors: tegyél le egy oszkár díjat a nemzet asztalára, oszt megbeszéljük :) "

a Mephisto na az sem volt igazan magyar Oscar (csak mi magyarok hittuk)

gabors 2019.01.20. 15:58:19

@Shaktee: " Na ..hólapátra fakadok. "

mi itt New York kornyeken megusztuk !!! semmi ho csak eso bar a hideg az jon ....

amugy sokkal hasznosabb ha holapatolsz .... mint itt irogatsz foleg a honak

Shanarey 2019.01.20. 16:27:25

@MAXVAL bircaman közíró:

Nem csak a jobbik szervezte, a FideSS is nyakig benne volt. Ám amikor a rádió székházát az igen "határozott" tüntetők megrongálták, a FideSS rájött hogy ez nem lesz jó. Nem mellesleg, veled ellentétben én ezt Budapestről követtem, több TV csatornán keresztül egyszerre.

Csodabogár 2019.01.20. 17:01:11

@gabors: Volt valami adó ügye az USA-ban. Nem ezért jött haza?
Nem követtem soha a ténykedését, csak most valami ilyesmi ugrott be nekem róla.

taga20 2019.01.20. 17:10:57

@Benikuty: szerintem endi nem sok kárt tett benne:)

Benikuty 2019.01.20. 17:11:21

@Shanarey: egyéb informális csatornákon keresztül tovább árnyalódott a kép, és nem abban az értelemben,hogy azt birkanyelven ki lehetne beszélni.

taga20 2019.01.20. 17:26:20

@Shanarey: te akkor a csekettőt nézhetted, me a tévészékházat vették be és nem a rádiót!:)

gabors 2019.01.20. 17:34:45

@Csodabogár: " @gabors: Volt valami adó ügye az USA-ban. Nem ezért jött haza?"

volt bizony tobb mint 40 millio !!! ado eltitkolassal vadoltak meg a ceget egy olasszal egyutt egy csomo penzt mostak ki "off shore" szamlakra ... valami bunit fizetett ceg ment csodbe ez 80-as evek vege fele volt tobbek kozott ezert is ment (hirek szerint) vissza Mo-ra mert ellehetetlenult de kapcsolatok megmaradtak igy vitt valoban tobb produkciot is BP-re

2001-ben ez volt vege a tobb mint 15 eves balhenak

"Although the case still hasn't completely wrapped yet, documents filed so far in U.S. Tax Court suggest it's ending with a whimper for the government. At one point in 1996, the IRS was seeking $109.7 million in back taxes and penalties from the two men--$68.6 million from Kassar and $41.1 million from Vajna--with both men the subjects of a criminal investigation by federal authorities.

According to recent U.S. Tax Court documents, Vajna has agreed to pay more than $6.5 million in back taxes but no penalties. His tax lawyer, Ronald L. Blanc, says the case is now history."

tokeletesen illeszkedett a mostani orbanisztani dologba lasd Rogan Szijjarto Lazar Meszaros es hasonlokat ...

Benikuty 2019.01.20. 17:47:45

@taga20: Szerinted? Üzlet volt ez, és mind a két fél jól járt.

Benikuty 2019.01.20. 17:50:47

@gabors: ott a válasz, miért is jön vissza valaki az Újvilágból az óhazába :D

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2019.01.20. 18:34:37

@Benikuty: 2001-ben kerültpont az adóügyeire? Olyannyira el is vágtamagát utána hálivúúdban, hogy csak egy terminátor 3-4-re meg elemi ösztön 2-re futotta..a 2003-2010 között. Tény, hogy gáz z itthoni közpénzzel tömése. de akinek kicsit ismerete is van a filmipari munkásságáról, az pontosan tudhatja, hogy ő már dollár 100milliomos volt a 80as években is. (milliárdos azért nem, de ezen a szinten kb mindegy is)

Shanarey 2019.01.20. 18:52:19

@taga20:

Oké, én írtam rosszat, MTV székház volt. Cseh 2-t sosem néztem. Amikor ez történt, mosóporos 2-es, retek klub, hírt tv ment ott ahol akkor voltam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.01.20. 18:54:16

@Shaktee: mint a keselyuk...:( halottrol (es hozzatartozokrol) jot vagy semmit. Nekem gyomorforgato az a negativitas, ami most megy...

Shaktee 2019.01.20. 19:02:43

@Zsuzsi65: irígy, carfaszú egy nemzet hallod, a timeát mocskolják most kéjesen a facebookon.

Csodabogár 2019.01.20. 19:23:08

@Zsuzsi65: Nekem nem mától negatív a véleményem róla, hanem mindig is az volt. Itthon szerintem nem volt szükség még egy nemzeti vérszívóra, minden féle filmügyi kormánybiztosság és egyebek. Ez a magán véleményem nem óhajtok róla vitatkozni.

Benikuty 2019.01.20. 19:25:25

@Zsuzsi65: a mocsok jöjjön bárhonnan, mocsok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.20. 19:38:12

@Shanarey:

Én meg pont akkor Budapesten éltem, a központban.

Tüntetést szervezett a Fidesz, nem erről volt szó. De az erőszakos támadásokat a jobbikosok szervezték, ez első látásra nyilvánvaló volt. Te is tudod ezt, ha személyesen láttad, ahogy én.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.20. 19:54:40

@gabors: Nem tudod szerintem te sem, meg én sem.Jó, lehet, hogy dollárban nem milliárdos, de biztos hogy komoly gempája volt...A magyarországi dolgaiból is szép summa gyűlhetett össze.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.20. 20:04:03

Osztán ehhez mit szóltok?

index.hu/gazdasag/2019/01/20/elesedik_a_torveny_azt_is_tudni_fogjak_hogy_hol_nyaraltal/

Baz+, mint a 60-as években, adatszolgáltatás a vendégekről.
Jön a Stasi, az NKVD, az ÁVH-féle korszak vissza.Besz@rás.
Komolyan mondom, ez már lassan egy visszarendeződésnek is beillik...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.20. 20:08:16

@gabors: Ehh de gonosz!Nekem ez persze eszembe sem jutott,de tényleg.

Dikusz 2019.01.20. 20:53:57

@geegee: "Nyugodjon békében.
A filmvilágban eltöltött karrierjéért egyértelműen respect."

Ezzel tökéletesen egyetértek.

Simon Hasonmasa (TW) 2019.01.20. 21:32:12

Ugyes volt, okos volt.
Csinalja utana barki.

blackhairlady 2019.01.20. 23:03:51

Tucano elete nem lehet unalmas :)

Csodabogár 2019.01.20. 23:16:49

@Shaktee: Legalább 25 éve nem voltam moziban. Azt látom amit mutatnak a tv-ben. Soha nem voltam mozirajongó.

Csodabogár 2019.01.20. 23:18:56

@geegee: Tudod miért nem fizetek sehol soha kártyával? Mert szerintem semmi köze nincs senkinek, hogy nyaralok, repülők vagy ebédelek.

Shaktee 2019.01.21. 00:16:50

@Csodabogár:

“Nem kívánok "Hasta la vista"-zni, hirtelen nagyon felnézni rá, vagy magasztalni az "elmúlt 9 éven kívül" bármit. Megtették már sokan. A világ szegényebb lett volna nélküle, én pedig tisztelem a teljesítményt, és tisztában vagyok azzal is, hogy a magyar filmgyártás az ő kormánybiztosi pozíciója alatt szárnyra kapott, és rég látott magasságokba emelkedett. Sosem próbáltam kicsinyíteni. Nem csak visszamenőleg igaz az állítás a világ és az ő viszonyáról, de a jövőre nézve is az, ebben biztos vagyok.

Szokatlan, de most kérnék. Ugyanúgy, ahogyan minden alkalommal, amikor rossz folyamatokat láttam elindulni a társadalomban (virtuális felkoncolások, végletes gyűlölet, kajánkodás más ember végzetes balszerencséjén...). Azt kérném, hogy egy embert, akit most az általunk egyébként nem szeretett felesége gyászol, mert a fia már évekkel ezelőtt öngyilkos lett egy gyógyíthatatlan betegség okán, halálában ne taposson meg senki. Akkor sem, ha úgy látja, a körülötte vagy az általa irányított túlkapásokat tapossa meg. Vagy az egész NER-t. Ne. Ha másért nem, akkor önmagunkért, a saját közösségeinkért ne tegyünk ilyet.

Sok mindent teremtett, amit szerethetünk. Nem kezdem el sorolni a saját kedvenceimet. Vannak. Bizonyára Nektek is.

Nyugodjék békében!”

Bősz Anett

gabors 2019.01.21. 02:09:17

@dorian gray: "erminátor 3-4-re meg elemi ösztön 2-re futotta..a 2003-2010 között. "

azert nezd mar meg hogy ezek huszadrangu fimek es ezekben volt a tizedrangu producerek kozott volt ...

az nyilvan valo hogy kapcsolatai voltak meg penzt mosni jol tudott ezert meg le is esett egy ket morzsa neki is ...

gabors 2019.01.21. 02:16:02

@Zsuzsi65: "@Shaktee: mint a keselyuk...:( halottrol (es hozzatartozokrol) jot vagy semmit. Nekem gyomorforgato az a negativitas, ami most megy... "

neked eddig pozitiv velemenyed volt Andy-rol MTV2 ? Kaszinok NAV nelkul ? Meg NER-es filmek amiket mar o maga is kezdett unni ????

halottrol is pont azt kell mondani amit halala elott is mondott volna az ember ... egy tipikus kivalasztottak "geci" gengszter volt semmi tobb (ja a KE import gold digger, eszkort kurva mint feleseg, nagyon meno most van eppen a feher hazig is eljutott egy)

az elmult 20+ evben otthon LOPOTTT elotte meg az USA- ban ... mar bocs te fizeted az adoidat ?? Wesley mellett kellett volna ulnie ennek is de Andy-nak jobb ugyvedjei volta es meguszta ...

gabors 2019.01.21. 02:20:59

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: " @gabors: Ehh de gonosz!Nekem ez persze eszembe sem jutott,de tényleg. "

Would you like a tea ???

Es utanna hosszan tarto betegseg utan 74 eves koraban elhunyt Alexander Vajnovics.... a nagy hungariszkij moviszkij mogul ...

Koszi putyin ,,, mondta Rogan

gabors 2019.01.21. 02:24:40

@Csodabogár: "@geegee: Tudod miért nem fizetek sehol soha kártyával? Mert szerintem semmi köze nincs senkinek, hogy nyaralok, repülők vagy ebédelek. "

csakhogy ez mar Mo-on jovo nyartol nem lesz eleg mert nem a kartyat figyelik (rajottek hogy az nem eleg, valszeg Rogannak van tobb is ami kulfoldi es Donald T Duck neven fut) !!!

ha jol ertem minden "szallas adonak" kotelesege lesz valamilyen hivatalos ID-t kerni es azt kuldeni az AVH-nak (Rogan jo kis uzletet talalt) ...

gabors 2019.01.21. 02:28:18

@Shaktee: ez butasag ... ezt nem irta volna le egy nappal a halala elott ...

mint mondtam es most is mondom egy ember megitelese NEM fugg attol hogy ma/tegnap/mult heten halt meg eppen ....

"ugyes" ember volt abbol is latszik hogy 90 ota mindig megtalalta a "szamitasat" BP-en is mikor mar halivud-ban kicsit problemas lett a talaj....

gabors 2019.01.21. 02:43:25

@Simon Hasonmasa (Roch): "Ugyes volt, okos volt.
Csinalja utana barki. "

ha kicsit is megnezned mit is csinalt IGAZABOL akkor lathatod te magad is hogy mar az USA-ban is masok penzet eljatszogato adocsalo volt

3-4 rangu ujrafutott flmeket csinalt volt amibol lett penz de pl terminator 3 egy SZAR!!! de nem mualkotas

utanna vissza ment a balkanra ahol jol eladja magat a vegen MINISZTERI BIZTOS-agig viszi megint masok penzen gyart szar nezhetetlen "mualkotasokat" ami plane ciki hogy mindez ADO penzbol helybol az USA-ban csak NEM fizeti az adot Mo meg alapbol kolti masoket ...

Majs az o istene eldonti hogy milyen ember is volt ... halottrol is meg KELL irni az igazat meg ha az nem is hizelgo ...

Golf2 2019.01.21. 06:44:51

Hihetetlen milyen kultuszt csinálnak a havernak! Minden híreket evvel kezdenek rádióban még a gazdaságiban is! tévében můsorváltozások...

Golf2 2019.01.21. 06:55:49

@Golf2: egymással versenyeznek a csatornák ki tud többet beszélni róla a hűségüket bizonyítva...mi lett volna ha o.val történik? 1 hetes országos gyász minimum.

kék madár 2019.01.21. 08:29:57

@Shaktee: engem tenyleg erdekel, milyen erteket teremtett? Mondjuk a buneit most a halala alkalmabol ne hozzuk fel, de mit tett le az asztalra amit a temetesen is felolvashatnak?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.21. 14:03:23

@gabors: Jaaj máár de téényleeeg!
Eeeez a rosszindulat!
:))

kardio1 2019.01.21. 17:44:14

@Shaktee: ritkán értünk egyet, de most abszolút osztom a véleményedet. (Már nem a hólapátolósat )

kék madár 2019.01.21. 18:44:50

@Shaktee: egy producer szerepe egy filmben sokfele lehet, de nem vitatom el tole. Az viszont mar csokkenti a Saul fia tamogatasa miatti erdemeit, hogy oruletes penzeket osztott szet sok nagyon vonalas kormany propaganda vagy agypusztito filmre. De teny, hogy nem volt kotelezo neki a Saul fiat tamogatnia, de megtette. Volt erzeke a sikerhez, uzlethez, tehetseg kivalasztashoz.
A TV2-ot viszont nem lehet neki elnezni, akarhogy spinnigeljuk is a kerdest.

Dikusz 2019.01.21. 20:57:42

@kék madár: "nem volt kotelezo neki a Saul fiat tamogatnia, de megtette."

Erről a "nem volt kötelező"-ről jut eszembe: a 2010-es szörnyű tragédiára biztos emlékszel.
Andy Vajna azt a 10 m Ft-ot, amit adományozott, személyesen (látnok lehetett...) adta át a tíz halálos áldozat családjának.
Rajta kívül persze rengetegen segítettek a bajbajutottakon, ki hogy tehette, volt aki ugyanennyit, sőt olyan is volt, aki 1m dodót adott...

gabors 2019.01.22. 03:06:21

@geegee: "@gabors: index.hu/kultur/cinematrix/2019/01/20/het_film_ami_ketmilliard_dollart_termelt_andy_vajnanak/
Akkor azért nagy butaságot nem mondtam, kettő meg már dollármilliárd nálam... "

ne legyel mar egyszeru ezek a BEVETELEK meg csak nem is a haszon es sokszor nem tobb mint 1ö% al volt benne egy egy projectben ....

De mindegy azt hiszel amit akarsz de hogy nem volt soha milliardos az biztos (erre vannak eleg hiteles eves listak ott van mikor 30 van mikor 100 millio dollara becsultek a vagyonat )

kék madár 2019.01.22. 03:52:47

@Dikusz: eleg ellentmondasos szemelyiseg volt es nyilvan nem a mostani rezsim alatt fog letisztulni a kep.

kék madár 2019.01.22. 04:43:24

ezt holnap is belinkelem
a 15-ik perctol:
www.scpr.org/programs/world/2019/01/21/67959/

Nagy Blanka mar vilaghiru. Es sajnos az orszag rossz hire is az.
Mar az NPR-on errol beszelnek (vigyazat: liberalis, tenyalapu, korrekt, fact-checkre epulo media, nem korrupt konzervativok agyszulemenyeire es hazugsagaira.)
(A radiomusor fidesz rajongok es republikanusok megszegyenitesere es felizgatasara alkalmas elemeket tartalmaz)

Ami nagyon kinos, hogy Amerika legnagyobb varosaban fomusoridoben lemegy az, hogy a magyar kormany altal iranyitott es birtokolt media (ami a media tulnyomo resze) gatlastalanul es ajas modon nekiment egy szokimondo diaklanynak, szexualis celzatu es egyeb szintiszta hazugsagokra epulo hasonlatokkal szitkokkal, mocskolodassal alazta es probalta lejaratni, kizarolag azert mert kritizalni merte a rendszert.

Ma se szegyellem kevesbe, hogy magyarnak szulettem/vagyok mint tegnap :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.23. 03:56:23

@gabors: Nem aszondtam, hogy csak ezekből lett milliárdos, hanem csak annyit, hogy ez a hét film már kitermelt ennyit, amit akár még ügyesen is forgathatott ezek után.És ezeken kívül is volt sok filmje még.Plusz még a hazai oligarcháskodás (kaszinók, tv-csatornák, miegymás) is hozhatott a konyhára bőven.

tucano 2019.01.24. 22:16:42

@Csodabogár: hahó, hàt tanulnak egy ùj nyelvet. eddig minden orszàgban volt ràadàsul vmi spec program hogy könnyen beilleszkedjenek, kivève brazìliàt, meg persze magyarorszàgot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása