oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 11. 06:30,  Mit csináljunk a finn télben? 21 komment

2019. január 11. 06:30 Határátkelő

Mit csináljunk a finn télben?

A fázás mellett azért sok más (és tartalmasabb) elfoglaltságot is találhatunk magunknak Finnországban. Persze nem árt alaposan felkészülni, különben csúnya meglepetések érhetik az embert, ha viszont jól átgondoljuk a dolgokat, nagyszerű élmények érhetnek – derül ki a Helsinkiben élő Richárd írásából (és képeiből).

Mi a magyar álom? Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa? És mi az álom abban az országban, ahol te élsz? És mi a rémálom? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_200.jpg

„Finnországgal kapcsolatban jó sok sztereotípia él az emberekben, amik közül talán nem az összes, de sok valóban igaz is. 

Az egyik ilyen, hogy Finnországban hideg van. Nagyon. Ráadásul 4-5 hónapig tart a tél, ami ugye jóval több, mint 1-2 hét, így komoly felkészülést igényel, a lehető legtöbb szempontból. 

Nem csak fizikailag kell felkészülni a finn télre, meleg ruhákkal, szöges téligumival az autóra, hanem kifogyhatatlan mennyiségű hobbival, ötlettel, és tervekkel, hiszen október közepén elmegy a nap, és május közepéig kettőnél több alkalommal nem is fogunk találkozni vele, ami nagyon sok ember számára igazán megterhelő tud lenni, ha nem foglalja el magát hasznos, és értékes tennivalókkal. 

1_191.jpg

Kirándulás 

A fenti hideggel kapcsolatos bevezetővel éles kontrasztban állhat a kirándulás, azonban a finnországi természet télen, olyankor is gyönyörű, amikor a hőmérséklet alulról súrolja a -20 C-fokot. 

Nem szabad megijedni a hidegtől, jól fel kell öltözni, és kihasználva az ország adottságait, az erdőket, és a (befagyott) tavakat, egy-egy délelőttös kirándulásos programokat bármikor lehet szervezni.

kirandulas_2.jpg

Termoszban viszünk magunkkal teát, esetleg néhány kolbászt, ugyanis a legtöbb kirándulós hely az erdőben fával, és sütögetővel fel van szerelve, amiket szabadon használhatnak az arra tévedő természetjárók. 

Szauna 

Mint ahogy azt bizonyára mindenki tudja, Finnország a szaunázás paradicsoma. Körülbelül az 5 millió lakosra 3 millió szauna jut az országban, ami igen szép szám, így rém egyszerű találni nyilvános szaunát, de egyébként a legtöbb lakásnak is alapfelszereltsége.

szauna.jpg

De a nyilvános szaunáknak is megvan a maga, varázslatos hangulata, amiket mindenképpen érdemes kipróbálni, és annak, akinek az ilyesfajta kikapcsolódás tetszik, rendszeresen látogatnia. 

Aztán ne felejtsük el az ún. Avantouintit sem, ami nem más, mint a lékúszás. Különösen frissítő, és felüdülést nyújtó élmény egy kellemes téli szaunázás után. 

Hajóút 

Finnország és Helsinki szerencsés földrajzi viszonyokkal rendelkezik, hiszen kikötőjéből napi szinten indulna hajók Tallinba, Stockholmba, Rigába, amik remek hétvégi programok a kikapcsolódásra, és a jegyárak is relatív olcsók.

hajout.jpg

Egy hétvégi stockholmi hajóút nagyjából 6 óra stockholmi időtöltést jelent, ami pont elég egy kis sétára, múzeumra, és egy ebédre valahol a belvárosban, míg maga a hajóút 2x14 óra körülbelül, de magán a hajón is sok mindennel el lehet ütni az időt.

stockholm_2.jpg

Tallin esetében hasonló a helyzet, oda is érdemes 1-2 éjszakára menni, a tallini óváros az év minden szakaszában – így télen is – gyönyörű, és valamilyen kulturális, vagy könnyűzenei programot mindig találni. 

Lappföld 

Lappföld és annak északabbi részei, az északi sarkkörtől még 250 km-re északra található természet a világ egyik talán az ember által legkevésbé érintett területe.

lappfold.jpg

Ide mindenképp érdemes ellátogatni, és eltölteni egy-egy hetet ezen a gyönyörű vidéken. Természetesen az igazi élményt a téli időszak nyújtja, amikor több méter vastag hó borítja a tájat. 

Nem csak a téli sportok kedvelőinek lehet ez jó kikapcsolódás, és időtöltés, hiszen nekem sem sikerült magamévá tennem ezeket soha, azonban tény, hogy pl. Levi közkedvelt célállomás a sí, és cross-country-ski, snowboard kedvelőinek. 

Azonban a hozzám hasonlóaknak sem kell csüggednie, hiszen a husky hószános szafarik, a motorosszánozás a hegyoldalban, és a rengeteg kirándulóhely számomra több értéket hordoznak, mint a téli sportok. 

Néhány dolgot azonban érdemes észben tartani, ha valaki Lappföldre szeretne látogatni. 

A távolságok hatalmasak, a bérelhető faházak, kunyhók pedig sokszor igen messze vannak a településektől, így esetenként a civilizációtól is, ezért autó nélkül szinte lehetetlen az élet arrafelé. 

Nyilván ha valaki valamelyik felkapottabb, turisták által látogatott város központjában, egy szállodában száll meg, talán ez kivitelezhető, na de ki szeretne Lappföldön egy település kellős közepén, a természettől elzárva megszállni, nem igaz? 

Aki viszont nem szeretné levezetni a közel 1100 km-es távolságot (mondjuk Helsinkitől számolva), annak sem kell csüggednie, hiszen mehetünk hálókocsis vonattal, amire felpakolhatjuk az autót is, és egy kidós alvás után, Kiittiläból a saját autónkkal folytathatjuk az utunkat a célunk felé. 

A másik pedig a szállásunk lefoglalása. Sajnos könnyedén előfordulhat, hogy akár egy, vagy több évre előre kell gondolkozni, különben nehéz helyzetben találjuk magunkat.

lappfold_2.jpg

Bármivel is töltjük a finn telet, legyünk minél többet a szabadban, mert a hónapokig tartó sötétség bizony megviseli az ember szervezetét!” 

Akit érdekel Finnország és/vagy szívesen olvasna még Richárdtól, az látogasson el az oldalára!

A nap idézete

„Óriási bátorságot mutatnak és elismerést érdemelnek a külföldön dolgozók, akik idegen nyelvi közegben megpróbálni helytállni.” (Orbán Viktor -  hogy miket mondott még a határátkelőkről a magyar kormányfő, azt itt olvashatod el)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7714554672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csortu 2019.01.11. 07:56:19

Hát ez jól esett így a reggeli tea mellé, köszönöm.
További tippek: téli sportok. Idén korán jött ide Finnországba a tél, elég hideg van, és jó sok hó. (Én Tampere környékén vagyok, a partvidéken kicsit enyhébb a dolog.)
A gyerekeim nagyon bírták kisebb korukban a szánkózást, és még most is elmentek a szünetben egy egy csúszásra.
Korizás: a kis falunkban több sportpályát már föllocsoltak, úgyhogy a környék apraja nagyja kint van korizni. (Én is voltam a lányaimmal a múlt héten.) Itt az a szokás, hogy nap közben a kisgyerekesek vannak kint, este meg a fiatalság. Hokikapuk kint vannak, sokszor látok járni is alig tudó kétéveseket, akik korival hasítanak a pályán. Apukákkal ütik a korongot. (Jó az ütő, arra lehet támaszkodni.)
Sífutás, ez az én kedvencem, és szerencsés vagyok, mert az utcánk végén indul a sífutónyom. Feleségemmel sokszor vagyunk a pályán januártól márciusig, néha április elejéig. Van a közelünkben egy csomó tó, azok jegén visz a pálya körbe. Ez azért jó, mert nem rémítik hegyek völgyek a magamfajta koca sífutót. Mondhatni, vízszintes a pálya. Odafutni, körbe a jégen, vissza, az 8 km, nekem kicsit több, mint egy óra. Ez egyszerre pont elég, és mehet akár munka után hétköznap is. Néha a gyerekek is jönnek velünk, de persze ők sokkal gyorsabbak.
Lesikló síelésre is van lehetőség, ebből is van két helyszín is a lakásunktól kb egy órányi autóútra. Én ebben nagyon béna vagyok, de a felségem szereti, így időnként elmegyünk ide is.
A gyerekeim a suliban mennek szervezetten korizni, síelni, de ahogy látható, nekünk szülőknek is van bőségesen lehetőség.
Szóval aki itt Finnországban telel, annak irány a nagybetűs outdoor!

Golf2 2019.01.11. 07:58:00

Semmit.Utazzunk melegebb helyre.

Benikuty 2019.01.11. 14:16:59

@Shaktee: ágyban kell maradni, lehetőleg nem egyedül, aztán forralt bor kortyolgatni!

Golf2 2019.01.11. 16:08:37

@Shaktee: Aszittem a kanadaiak ilyenkor a Karib tengeren vagy Floridában vannak.

2019.01.11. 16:56:37

@Golf2:

“ Aszittem a kanadaiak ilyenkor a Karib tengeren vagy Floridában vannak.”

Akik keményen dolgoznak azok igen, de akik itt basszák a legyet a blogon, azoknak csak a kemény tél és a hólapát jut %====}

Shaktee 2019.01.11. 17:00:49

@Golf2: Aprilisban, god willing :-)

Csodabogár 2019.01.11. 17:42:22

@Shaktee: Végül is tél van, nem?:-)

Csodabogár 2019.01.11. 21:58:14

@Shaktee: Itt sincs meleg.:-(
Sőt hó is van. Ausztria egy részét, Délnémetorzságot és Svájc hegyes részeit elöntötte a hó. 1, 2, 3 méterekről beszélnek. Lavina meg minden, egy cseppet sem lehet vidám arra fele az élet. Mondjuk gyerekként biztos élvezném, mert bezártak az iskolák.

gabors 2019.01.12. 02:11:27

"Mit csináljunk a finn télben?" Nem tudom meg e poszt utan sem... Na ezert nem meg a finn telbe ...

Amugy ez vonatra feltenni a kocsit itt is ment (nem tudom hogy meg van-e ilyen) de volt New York Florida talan Maimi jarat ahol hasonloan fel lehetett tenni a kocsit mint poggyaszt es irany telre Florida....

gabors 2019.01.12. 02:28:50

@gabors:

Na akkor valaszolok magamnak ... meg mindig van ilyen de csak Washington DC es Orlando FL kozott .... az is valami mert az meg kozel 1000 merfold ... es Orlando FL kellos kozepen van ..

ludomik 2019.01.13. 08:49:20

Van ami a Finn telnel is kemenyebb a Finn ridegseg,,,de Finn vodkaval,enyulni szokott,par orara,,

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.13. 10:26:03

Nem túl kreatív post. Se sífutás nincs benne, se a Sampoo jégtörő Kemiben. Szánalmas, kis délvidéki fővárosi korlátoltság!:)

teéjesenmindegy 2019.01.13. 11:46:45

:D:D
Na, nekem amikor a haverom évekig kint dolgozott azt mondta, hogy kb. semmit nem lehet csinálni. A poszt is tulajdonképpen ugyanezt mondja, csak bő lére eresztve :D
- Mehetsz kirándulni és láthatsz havat
- Mehetsz szaunázni
- Elmehetsz az országból hajóval pont ugyanolyan hideg és szürke városokba. A hajón pedig ülhetsz a kabinban

sZulamith 2019.01.13. 13:17:46

Finnország nagyon szimpatikus, modern élet stilussal, tele kedves emberekkel.. Aki értékelni tudná, annak sajnos nincs pénze rá, akinek meg van pénze, az olyan helyre megy ahol a pénzköltésen kivül semmi nincs. Mint például a görögországi Tolo, ahol ellentétként a napsütés az úr. .

2019.01.13. 13:52:31

@teéjesenmindegy: Belefagy a takony az orrodba, ha kicsit meg vagy fázva.. Nem vicc!

]{udarauszkasz 2019.01.13. 14:17:02

@Csodabogár: Az teny, hogy Ausztriaban eleg cudar vilag van, lehet, hogy Finnorszagban most epp jobb ido van, mint itt. Mellesleg nyaron is jobb ido volt, Juniusban, Juliusban legalabbis.

pkovaks 2019.01.13. 19:07:16

Nos, osztom azok velemenyet akik elhuznak melegebb helyekre mert ott vidamabb az elet minthogy a hoban fetrengeni...

]{udarauszkasz 2019.01.13. 20:50:39

@pkovaks: Szinten zenesz. Az osztrakoknak szoktam mondani, hogy semmi gond az orszagotokkal, fullra integralodtam, magyar letemre:)
De egyvalami sokkal jobb Magyarorszagon, es ez az idojaras:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása