oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 10. 06:30,  Magyar álom távolodóban 43 komment

2019. január 10. 06:30 Határátkelő

Magyar álom távolodóban

Nem is olyan régen feltettem a kérdést, hogy mi a magyar álom? Nos, elkezdtek érkezni a vélemények, írások, ilyen Kataliné is. Akinek posztjából azért szerintem az is kiérezhető, mi az, amit érdemesnek tartanak meghonosítani Magyarországon a Svájcban tapasztaltakból (és nem, ezek nagy része nem pénzkérdés).

Mi a magyar álom? Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa? És mi az álom abban az országban, ahol te élsz? És mi a rémálom? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

svajc_katalin_190110.jpeg

„Korrekt, intelligens emberekkel együtt élni, dolgozni... 

Ha beszállok akármelyik taxiba, ne kelljen félni a taxisofőrtől, főleg ha előre jeleztem, hogy kártyával fizetek (a cégnél telefonon) és személyesen a sofőr válasza: ma nem jó a kártyaolvasó... külföldi valutát persze gond nélkül elfogad, de csak ha többet kap, mint kéne. És ugye muszáj, mert ha nem, csúnyán beszél, kiabál, fenyegetőzik. 

Sok országban taxiztam már, kivétel nélkül és kérés nélkül kaptam számlát, itthon soha egyetlen egyet nem kaptam. Nagyon gáz. 

Az emberek kölcsönösen tisztelik egymást, köszönnek egymásnak az utcán sötétben, ha egymással szembe sétálnak. 

A buszsofőr köszön, mikor felszállunk, amikor leszállunk, akkor pedig szép napot kíván. 

Ahol a nem orvosokat, nem ügyvédeket is becsülik az emberek, a társadalom. Tehát ahol a társadalom megérti azt a tényt, hogy bár vannak fontosabb szakmák, hivatások, a többi elemre is ugyan olyan szükség van, még ha nem is tűnik olyan fontosnak --> kinek fontos egy rovar?? na de ha az összes elpusztulna, akkor az ránk is hatással lenne. Például ha a paraszt azt mondja befejezte a munkát, akkor mit esznek majd a város lakói? 

Ahol nem hogy sötétben, de nappal sem kéne félnem, miközben várok a vonatra és látom, hogy egy „férfihorda” közeledik. 

Ahol az emberek nem szemetelnek és a város vezetése is tisztán tartja az utcákat. 

Ahol az emberek felelősséget vállalnak önmagukért, a tetteikért, a környezetre való hatásukért. 

Ahol az emberek nem egymásról, hanem egymással beszélgetnek. 

Ahol ha örülök, hogy munkát találtam, de nem elsősorban attól kell tartanom hogy melyik pletykás, rosszindulatú női kolléga fog felmondásra sarkallni az első hónapban és a főnököt nem is érdekli, hanem ahol a kollégák/ szervezet támogatják egymást és a munka minősége a fontos. 

Ahol fejlődni akarnak az emberek nem pedig „pusztulni”, „rohadni” és egymás életét megkeseríteni, bocs a kifejezésekért. 

Ahol ha valamit nem értek meg elsőre például ügyintézésnél, akkor a kedves ügyintéző másodszorra is elmagyarázza, mi hogyan működik, nem pedig pofákat vág és hangot emel. 

Ahol ha megbeszélek valakivel valamit, az akkor „úgy is lesz”, legyen az ügyintéző, munkatárs vagy főnök. 

Ahol a gyerekemet a tanárok tisztelik és segítik, nem pedig kategorizálják és elnyomják, kigúnyolják. 

A lista folytatható, de már így is túl hosszú, lehet belőle szemezgetni. 

Hogy Magyarország mikor ér ide? Csak egyre távolodik tőle. Félévente egyre rosszabb állapotokat tapasztalok, már a Ferihegyen bemutatkozik a magyar mentalitás, sajnos. Égne a fejem meghívni a külföldi barátaim. Nem is teszem, nagyjából soha és el is tanácsolom őket jó messzire. 

A tanácsom pedig az olyanoknak, akik nem bírják az otthon uralkodó közállapotokat: menjenek mielőbb külföldre, eddig még senki nem bánta meg. 

Én is csak azt, hogy nem 7 évvel előbb mentem ki, mert vártam, hogy megváltozik... nem fog, sőt csak egyre rosszabb lesz.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2614552018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.01.10. 08:12:50

egyre rosszabb lesz.” kora reggel nyomasztó,délután kellett volna olvasni.

takarék-láng 2019.01.10. 08:51:40

@Golf2: meg egyre unalmasabb ugyanazokat a kozhelyeket ismetelgetni, evek ota mar.

Dammiel 2019.01.10. 08:51:41

Hmmmm....egyre rosszabb lesz? Ha mindenki így gondolja, akkor biztosan. Nagyon sok múlik az otthoniakon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.10. 08:51:41

A magyar embertől idegen a csupasz, színtelen-szagtalan, robotizált, racionális világ. Megfulladna benne víz nélkül is. A magyar ember teljes életet akar, még ha esetleg irigyli is a svàjci luxusélet anyagi kényelmét.

Pöffetegecske 2019.01.10. 09:20:58

@maxval balcán bircaman: Színtelen, szagtalan? Ez eléggé mellé trafált.

Palazeti 2019.01.10. 10:26:43

Bár sok dologgal egyetértek, azért nagyon sok túlzás és általánosítás szerepel ebben a végtelenül frusztrált panaszáradatban. Az pedig, hogy a külföldi barátait az ország meglátogatásától kifejezetten eltanácsolja egyszerűen vérlázító, én semmilyen körülmények között nem tennél ilyet. A gondok a következők:
- én mostanában nem találkoztam fenyegetőző taxissal, előre megkérdezem mindig, hogy lehet-e kártyával fizetni
-ugyan árulja már el, hogy melyik nagyvárosban köszön a buszsofőr? Vidéken, kisebb helyeken egyébként Mo.-n is van köszönés
- "ha megbeszélek valamit az úgy is lesz", én is dolgoztam külföldön, de ez sehol sem igaz általános érvénnyel, inkább személyfüggő
- jelentem már az ügyvédeket sem igen becsüli a társadalom
-Mo. kifejezetten biztonságos ország, főleg Angliához vagy Franciaországhoz képest, nem tudom mire gondol a szerző, hogy este félnie kellett, ez durva hiperbola
- ez a rohadok a munkahelyen dolog, szerintem a kicsit idősebb megkeseredett dolgozókra lehet igaz, főleg 50 fölött, 40 alatt nem jellemző Mo-n sem
-- gyerekkérdés: én vidéken jártam gimibe, sohasem kategorizáltak vagy gúnyolódtak velem a tanárok, igaz egy alapvetően liberális szellemiségű intézménybe jártam
- amit meg a magyar mentalitásról sikerült idehányni, hát nem tudom, nem a létezését vitatom, de az hogy rosszabb lenne mint 10 éve nem hiszem

Pöffetegecske 2019.01.10. 10:40:49

@maxval balcán bircaman: Pont így, ahogy írod. Imádok műanyag dobozban vegetálni, de érthető, ha normális ember ide nem jön, csak ha a fater büntiből kicsapja idegenbe tanulni.

Csodabogár 2019.01.10. 10:42:04

Posztoló erősen elvetette a sulykot. Taxizom már elég rég, mert nekem olcsóbb és egyszerübb mint autót tartani és parkolóhelyet keresni. Még soha egy percig nem éreztem hogy bármi bajom lehetne a taxiban. Utálok kártyával fizetni, de előfordult, hogy a taxis nem tudott visszaadni és megkért, hogy fizessek kártyával.
A külföldiek özönlenek ide, néha már barcelonai viszonyok vannak a városban, ami nem jó nekem, de jó azoknak, akik ebből élnek.
Az ördög se akar az utcán szembejövőknek köszöngetni, a buszsofförnek meg bőven más gondja, minthogy köszöngessen, mert minek is.
Tény, hogy lehetne nagyobb tisztaság is a városban, de sok ember mindenhol némi kosszal jár. Budapestet nem lehet egyetlen svájci városhoz se hasonlítani, mert ehhez képest azok csak falvak.
Szerintem a gyereknek kellene a tanárt tisztelni és nem fordítva, ha így lenne, talán többen szeretnének tanárok lenni.
Az ügyintézés mindig személy függő. Bárhol ki lehet fogni egy unott rosszkedvű ügyintézőt, szerencse dolga.

adg 2019.01.10. 10:49:15

... ahol nem irnak olyat, hogy ferfihorda.

Golf2 2019.01.10. 11:50:54

@zalap: rosszabb lenne mint 10 éve nem hiszem...Sokkal rosszabb,és folyamatosan romlik hála a (meg)vezetésnek.Mint 30 éve Óbudán élő(ennél van rosszabb környék) viszonyítok.Messziről lehet hogy szép, fel kell szállni pl.1es villamosra vagy aluljárókba lemenni vagy hozzáértő orvost keresni vagy megnézni az árakat,stb.

Husz_János_Puszita 2019.01.10. 12:05:37

Persze minden sorba bele lehet kötni, lehetnek ugyanabban a helyzetben mas szemelyes tapasztalatok. Amit Katalin erezteti kivan, az eleterzes, amit csak az ert meg, aki elt mar eveket egy svajcihoz hasonlo orszagban es ott sikerult beilleszkednie.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.01.10. 13:34:37

@Husz_János_Puszita: az a baj, hogy kint is ugyanaz a savanyú, kesergő maradt, mint itthon volt. Én, ha ilyen nyomorultul élezném magam, és emiatt elmegyek a tejjel-mézzel folyó kánaánba, mit érdekelne, hogy mi van ott, ahonnan eljöttem. Mert neki se az a baja, hogy milyen rossz azoknak a rokonainak, akik itt maradtak, hanem hogy milyen szar volt neki mielőtt kiment. Jó példája annak, hogy akinek minden szar, az mindenhol csak keseregni fog.

négyzet 2019.01.10. 14:16:24

Szerintem egy hely nagyon más turistaként és otthonként. Máshogy néz rá az ember. Budapest pedig turistaszemmel jó hely. Ott élni nekem 15 év elég volt, többet nem élnék ott. Még akkor sem, ha otthonról dolgoznék a Budai-hegyekben. Az ember nem élhet burokban a saját városában.

Jellemző egyébként, hogy amikor jönnek a kritikák, akkor az emberek megsértődnek, és azt hiszik, ha személy szerint velük nem történt olyan, akkor a másikkal sem történhetett, illetve ahogy nekik jó, úgy kellene jónak lennie másnak is.

A posztban lévő igazság (már sokadjára megírva ezen a blogon és máshol), hogy a társadalmi normák jobbítására lenne szükség. Például a bántó verbális kultúrával le kellene számolni. --- Nem mostanában lesz, főként ha a hal fejét megnézzük.

sörm 2019.01.10. 14:21:35

@onlajnok: nagyon egyetértek. Általában ha csak negatívat tudok mondani inkább nem szólok hozzá, de ez egy nagyon felszínes, indulatból elkövetett közhelypuffogtatás volt. Turistáknak pedig nem ajánlani Magyarországot??? Mi ketten voltunk magyarok az előző munkahelyemen, addig bosszantottuk a főnököt amíg szerveztünk Pestre egy csapatépítőt a kollégáknak. 50 fő, imádták. Azóta kb.15en visszamentek már családdal 1 év alatt, és sokan tervezik még. Nem is hazaszeretrtből kell ajánlani, hanem azért mert tényleg fantasztikus célpont egy hosszú hétvégére.

Csodabogár 2019.01.10. 17:18:58

@sörm: Igazad van. Én mindig reklámozom az országot, pedig néha már idegesít a sok turista.
OFF
Mi van nálatok, van már kormány? És az akadémia???

Shaktee 2019.01.10. 18:09:07

@kék madár: Dehogy.

A Sydney bicsen rugdalja szét az O1G homokvárakat :P

sörm 2019.01.10. 20:09:06

@Csodabogár: Piff és paff. Mindkettő nevetséges.... De jó hír hogy ha nem egyeznek meg 2 héten belül kiírják az új választásokat. Szóval már látszik a sztori vége, nyilván kiegyeznek most már.

Bár ha lesz is kormány olyan gyenge és döntésképtelen lesz, hogy nem sokra megyünk vele. Az akadémiát meg már nem is követem...

Shanarey 2019.01.10. 21:30:51

Magyarisztán 2018 A frissen felújított fizetős szobában, leszakadt a plafon.

24.hu/belfold/2019/01/10/plafon-leszakadas-bajcsy-zsilinszky-korhaz/

kardio1 2019.01.10. 23:21:25

@Shaktee: Vicces ez az O1G mint az ellenzéket egybekovácsoló, frappáns jelszó. Vicces, mert Simicska mondta ezt eredetileg, aki maga volt az ördög a baloldal számára a "hosszú bájtok éjszakája" óta, különösen a közgépes időszakban.
Még a jelszó is kölcsönzött...

trabant 2019.01.11. 07:03:42

Sokan félreértik Katalin írását. Akinek van külföldön-élés tapasztala, teljesen jogosnak tartja a különbség-felvetéseit.
Akinek nincs, az a "haza" és a magyar mentalitás ócsárlásának véli, fölöttébb helytelenül.

Világot látni, és viszonyítani nem ördögi furfang, hanem racionális hozáállás. Aki teheti, próbálja ki, hasznára fog válni, mert tisztul a világképe.

élhetetlen 2019.01.11. 07:03:51

@Csodabogár: „ olcsóbb és egyszerübb mint autót tartani és parkolóhelyet keresni.” Na, ezért adtam el én is négy éve a kocsit, és álltam neki eltaxizni az árát. Én szeretem a kártyás fizetést, mert a készpénz beszerzés a gond, és vagy tíz, vagy húszezreseket ad az automata, abból meg nehéz aprót csinálni. Az elmúlt két évben talán háromszor mondta azt a sofőr, hogy nem működik a kártya leolvasója, és egyszer volt az, (nehéz bejutni az utcámba az egyik irányból), hogy addig próbálkozott mindenféle kurflikkal, hogy azt már nem vállalta volna a cég, és mondta, hogy legyen 1500 kp, és gondolom , meghiúsult a fuvar, mert nem voltam ott. Engem csak az zavar, hogy nincsenek a sarkon taxiállomások, (vagy kevés helyen), tehát csak a fizetős rendelés működik, de az működik.

Kivlov 2019.01.11. 08:35:53

Jobb majd akkor lehet, ha:
- nem az Államtól várja a nép nagyrésze a segítséget, ha bármi bajba kerül
- p*csánrúgjuk az adócsaló vállalkozókat, a kamu-minimálbéreseket
- nem szponzoráljuk tovább a megélhetési gyerekgyártókat, akik csak kifelé vesznek a közösből
- nem költünk olyan irreális transzferekre, mint az ingyenes utazgatás, közgyógyrendszer, szoc. tűzifa és hasonló baromságok
stb, stb.

Azaz összességében akkor, ha felnő a társadalom, és megérti, hogy minden cselekményének következménye van, és a következményekért csak ő maga a felelős! Nem mást hibáztatunk, nem mást irigylünk, nem másra mutogatunk! Minden a maga szerencséjének...

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.01.11. 08:36:12

A svájci buszsofőr illatosat böffent, tudtátok?

Évek óta megy a fiatalok hülyítése.

Nagyon sokan nagyon jól megélünk itthon. Igen, rosszabb gazdaságilag, mint egy olyan ország, ahol nem volt 45 év idegen katonai megszállás. Ez tény. De nekünk jó, és egyre javul a helyzet. Ha fokozatosan lemaradnánk a Nyugattól, akkor elgondolkodnék, hogy van valami hiba a rendszerben, de folyamatos a felzárkózás. A rendszerváltáskor az osztrák fejlettség 25%-án voltunk, most meg olyan 40-45 körül lehetünk. Ez nem rossz eredmény, ennél jobb nem várható. A kérdés csak az, hogy mire sikerül lassan behoznunk a hátrányunkat, addig sikerül-e elszívni a gyermeknélküli Nyugatnak az életerős, okos fiatalokat. Mert erről szól ez a menet. Reprodukálni nem tudják a saját magukat (mi sem), így importálni akarnak, ezért megy a csábítgatás.

Pöffetegecske 2019.01.11. 10:22:01

@fofilozofus: Te írod, hogy remekül megélsz, a te nótádat húzzák már tíz éve, akkor mit érdekelnek a fiatalok, meg mások? Nem csábítgat vagy palizik be senki senkit, csak van akinek más tetszik, mint neked. Nekem pl. a színtelen, szagtalan Svejc jön be, ahol víz sincs(?), és illatosat böffent a buszsofőr. :- D Szerintem tedd össze a két kezed, hogy nem kell efféle emberekkel együtt élned, mint én, légy vidám, és ne bosszankodjál, az élet túl rövid, hogy végigmorogd, pláne, hogy állításod szerint minden frankó ott, ahol éppen vagy.

kék madár 2019.01.11. 22:08:36

@fofilozofus: "A rendszerváltáskor az osztrák fejlettség 25%-án voltunk, most meg olyan 40-45 körül lehetünk"
vagy nem.
nepszava.hu/3019903_ausztria-az-utolerhetetlen-hogy-lesz-ebbol-gazdasagi-felzarkozas

sörm 2019.01.12. 00:20:36

@Csodabogár: Na, ma lett kormányunk.

M1nd3gy 2019.01.12. 10:01:52

Igazi buta tök az aki a megoldás keresése helyett mindenkit a kivándorlásra szólít fel. Igen persze el lehet menni hontalannak és hazátlannak egy másik világba egy jobb élet reményében, de ahogy amerikában se leszel amerikai, svájcban sem leszel soha svájci, "csak" egy kivándorolt magyar. És nem, ne állítsd, hogy tökéletesen beilleszkedtél, mert ez sosem lesz így, mindig bevándorló leszel, ameddig meg nem halsz.

clemens 2019.01.12. 11:54:37

Jellemtelen dolog külföldre távozottként visszafelé fikázni egykori hazádat.
Állásinterjúkon szokásos kérdés a "miért hagyta ott előző munkahelyét" kérdés, ha erre a pályázó becsmérlő módon nyilatkozik volt cégéről akkor megszólal a vészcsengő:
- vajon néhány év múlva rólunk is így fog beszélni?
Legyél boldog, felejts el minket!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.12. 12:50:19

@M1nd3gy: Viszont hosszú távon biztosan jobban jársz és egyszerűbb megoldás lehet,mint maradni.
És még lehet jobban elfogadnak,mint a sajátjaim.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.12. 12:50:25

@clemens: Haver!Csak egyszer jussak ki!Na,attól kezdve,amit a fideszbirkáknak írogattam régebben,ókori szépnyelvű költészetnek fog hatni amellett amiket az országra írok.
(már persze ha nem leszek olyan töketlen és nem itt rohadok meg)

Bubu the Hun 2019.01.12. 16:29:22

Amit Katalin elmondott Svájcról, azt elmondhatom pl. Új-Zélandról is, de valószínűleg minden normális (nyugati) országra igaz. Higgyük el végre, hogy ha 100 országból 99-ben egyformán vagy nagyon hasonlóan zajlanak a dolgok, de Mo-n pont az ellenkezőleg, akkor nem az a 99 a hülye.

Bubu the Hun 2019.01.12. 16:29:55

@clemens: Osztán az miért fikázás, ha valaki azt mondja, hogy az nem OK, ha nem ad a taxid számlát?

Bubu the Hun 2019.01.12. 16:29:59

@fofilozofus: Nagyon soknak azért nem nevezném. Kevesek nagyon jól megélnek, de nem az kellene, hogy keveseknek legyen sok, hanem, hogy sokaknak legyen elég.

Bubu the Hun 2019.01.12. 16:30:02

@fofilozofus: Ne légy bunkó. A svájci buszsofőr köszön, meg az angol is, a magyar meg nem.

Imre L Oláh 2019.01.12. 16:30:15

@fofilozofus: Csábitgatás?? A Brexit arról szól, hogy ne menj oda. A német, svájci, stb. munkavállaló alantas munkában nem tekinti konkurenciának, (embernek se nagyon) de máshol utálja a kelet euból érkezettet. Azért húznak el a fiatalok, mert ami itt van az gáz. Csokkal,tokkal, vonóval.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása