oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 09. 06:30,  Egy kalandvágyó határátkelő a múltból 38 komment

2019. január 09. 06:30 Határátkelő

Egy kalandvágyó határátkelő a múltból

Egy magyar földbirtokos, aki előbb grófnak, aztán ezredesnek adta ki magát az Egyesült Államokban, végül fogta magát és megalapozta a kaliforniai borkultúrát. Zsuzsi nagyszerű posztja azonban nem csak időutazás a XIX. század egyik kalandvágyó határátkelőjéről, hanem szuper beszámoló is az egyik kiemelkedő kaliforniai borászatról.

Mi a magyar álom? Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa? És mi az álom abban az országban, ahol te élsz? És mi a rémálom? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

4_101.jpg

“Szinte közhely, hogy magyarokkal a világ minden pontján találkozik az ember. Az is tény, hogy szeretünk azzal büszkélkedni, miszerint hazánkfiai mennyi hasznos és/vagy korszakalkotó találmánnyal, felfedezéssel járultak-járulnak hozzá a világörökséghez. Ki gondolta volna, hogy a híres kaliforniai (kereskedelmi) borkultúra megteremtése is egy magyar nevéhez fűződik? 

Bár Haraszthy Ágostonról már hallottam korábban, de úgy pár hete, amikor egy Napa és Sonoma völgyi hosszú hétvégét tervezett a családunk, bővebben is utána olvastam az úriember történetének.

Mivel az életútja nagyon lebilincselő, és nem utolsó sorban azért, mert Kaliforniához, a lakóhelyemhez köthető, úgy gondoltam, megosztom a Határátkelő T. olvasóközönségével. J A Wikipedia kicsit száraz tényközlései helyett (vagy inkább mellett) Haraszthy roppant érdekes útleírása (Utazás Éjszakamerikában) , illetve a Buena Vista Winery-ben tett látogatásunk élményei szolgálnak alapul a sztorihoz.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy akit érdekel a történelem és az útleírások, annak szívből ajánlom ezt a könyvet! Fantasztikusan érdekes olvasni, hogyan is látta egy magyarországi arisztokrata a 19. század második felének Amerikáját, összehasonlítva az akkori Európával ill. magyar viszonyokkal. Néhány megjegyzése ma is érvényes, és remekül jellemzi a két földrész eltérő látásmódját, és kultúráját.) 

London: 100 forint és egy hét alatt 

A történet kezdete az 1830-as évek végére nyúlik vissza, amikor a földbirtokos Haraszthy, köszönhetően kalandvágyának, és néhány angol ill. amerikai üzletemberrel való inspiráló találkozásának, elhatározza, hogy az Újvilágba utazik. 

Akkortájt ez még valamivel bonyolultabb volt, mint a mai fapados repülőtársaságok és gyors transzatlanti járatok korában. Haraszthy precíz leírásából megtudhatjuk az út teljes időtartamát és árát (lsd itt).

- Pestről Bécsig gyorskocsin: 36 óra 

- Prágáig gyorskocsin: 36 óra

- Drezdáig gyorskocsin: 26 óra

- Lipcséig vasúton első osztály: 3 óra

- Magdeburgig postán és vasúton: 2,5 óra

- Hamburgig gőzhajón: 26 óra

- Londonig gőzhajón: 36 óra

“Az ételt, italt, szállást és cselédi ajándékot napjában 2 pengő forintra tehetni, ámbár nekem csak 1 forint 56 krajcárba került. Már ebbe bele van számítva mindennap egy itcze bor. Ha tehát valaki sebesen kivánna Pestről Londonig utazni, kerülne egész utazása – 6 napot és 12 órát véve fel – 99 forint és 12 krajcárba.”

Mivel Haraszthy pénztárcájának vastagsága nincs arányban az idejével, így az óceánt a valamivel olcsóbb, de hosszabb utat ígérő Samson vitorlás postahajón szeli át, és röpke 42 nap alatt érkezik meg New York-ba (a szélcsendes idő jó pár napot hozzáad az átlagban 1 hónapos úthoz). 

Letelepedés Amerikában 

Az utazásai alatt szerzett benyomásai, és nem utolsó sorban a romló politikai állapotok (értsd: az 1848-as forradalom előszele már érződik) hatására úgy dönt, hogy az Államokba költözik. 

A család először a Wisconsin folyó partján vásárol földet, majd a “Széptáj”-nak nevezett birtok Haraszthy angol születésű üzlettársa révén kibővül, és szerényen a “Town of Haraszthy” (“Haraszthyváros”) nevet kapja. :)

haraszthy_agoston_foto_wikipedia.jpg(Kép: Wikipédia)

A Wisconsin államban ma is létező, Sauk City néven fellelhető kisváros azzal büszkélkedhet, hogy az első hivatalosan bejegyzett település (incorporated village) az Egyesült Államokban. 

Haraszthy ambiciózus üzletemberként különböző vállalkozásokat indít: birka- és lótenyésztéstől a komló- és szőlőtermesztésen át egy malom és egy kisebb gőzhajó üzemeltetéséig. 

A szőlőtermesztés a wisconsini klímában nem igazán jövedelmező, így a kaliforniai aranylázról érkező híreket hallva felszámolja ingatlanait, és – ellentétben az aranyat keresők ezreivel, akik San Francisco felé veszik útjukat - családjával együtt a sokkal kellemesebb időjárással rendelkező San Diegóba költözik 1849-ben. 

Grófból ezredes 

A földbirtokos “szerénységét” most sem hazudtolja meg, és a “grófi” (count) címet a jobban hangzó “ezredesre” (colonel) cseréli (nem mintha bármikor is szolgált volna a hadseregben). 

Hamarosan a helyi közélet jelentős alakjává válik. A legenda szerint a már majdnem 800 lakossal büszkélkedő San Diego elöljárója – miután tudomására jut, hogy Haraszthy jogi tanulmányokat is folytatott valamikor, kinevezi őt seriffnek. (Apropó seriff: ez az érdekes életrajzi adat kiválóan felhasználható “souvenir” elemként borcímkéken, vagy az idegenvezető ajándékaként.) 

1_190.jpg

Haraszthy – megnyerő személyiségét és nem utolsó sorban politikai befolyását latba vetve - megpróbálja meggyőzni leendő üzletfeleit, hogy fektessenek be egy nagyobb összeget a kaliforniai szőlőtermesztésbe. 

A San Franciscótól délre, Sonoma völgyben előzetesen vásárolt földjén – ahol később a ma is működő Buena Vista Winery épül - szőlőt telepít. Mivel lelkes támogatója a kínaiak akadálymentes bevándorlásának az Államokba (akkortájt kezdődött felerősödni a munkásosztály tiltakozása a kínai nyomor elől az USA-ba vándorló olcsó munkaerővel szemben), Haraszthy kínai munkásokat fogad fel, hogy a hegyoldal bazaltszikláiba borospincéket vájjanak.

2_153.jpg

Az emléktábla szerint 1857-ben kínai munkások vágták ezt a borpincét a Mayacamas hegy szikláiba. Ez volt Kalifornia első borpincészete. Befejezése után a méretei: 10 láb (kb. 3 m) magas x 20 láb (kb. 6 m) széles x 100 láb (kb. 30 m) hosszú. 

Sajnálatos módon az 1906-os földrengéskor a pince nagy része beomlott. Megfigyelhető, hogy e kisebb helység tetőzetének téglái más anyagból készültek, mint az épület falai – 1982-ben az épületet földrengésbiztos szabványok szerint renoválták. 

Visszatérve hősünkhöz, ambíciózus üzleti tervének részeként majdnem 2 évet tölt Európában, felkeresve a legnevesebb francia, olasz, német, spanyol és magyar borvidékeket, hogy onnan a legjobb minőségű szőlővesszőket hozzon. 

A hatalmas mennyiségű, mintegy 350 fajtáról vágott 100.000 vesszőt Haraszthy felajánlja megvételre a kaliforniai államnak, de a honatyák nem látnak gyorsan megtérülő befektetést a borászatban, így Haraszthy kénytelen saját maga értékesíteni ill. bővülő szőlészetében elültetni őket.  

Beüt a katasztrófa 

A baj nem jár egyedül, ahogy mondják, és így szinte sejthető, hogy a nem igazán szerencsés befektetés után valaminek történnie kell. Buena Vista “grófja” aggodalommal veszi észre, hogy ültetvényein a szőlőtőkék satnyulni kezdenek, a levelek elsárgulnak, és alig van termés, amit szüretelni lehetne. 

Nagy nehézségek árán sikerül kideríteni, hogy a problémát egy apró kis rovar okozza, amely a szőlő gyökerét támadja meg. A szőlőtermesztés történelmébe mint az egyik legpusztítóbb filoxérajárvány vonult be ez az incidens, és nem kizárt, hogy a Haraszthy által Európából, főleg Franciaországból importált, majd értékesített fertőzött vesszők révén terjedt el nem csak Észak-Amerikában, hanem egész Európában, és Észak-Afrikában, elpusztítva Franciaország szőlőültetvényeinek 40%-át, és nagy károkat okozva a többi országokban is. 

Haraszthy bankcsődöt jelent, de az amerikai vállalkozó szellem és talán saját örök optimizmusa él benne, amikor a szőlőtermesztésről átnyergel a rumgyártásra, és Nicaraguában vásárol egy cukornád ültetvényt. 

Újabb csavar: Nicaragua 

Felesége és egyik felnőtt lánya követi őt, a balsors azonban itt sem hagyja el, mert neje hamarosan meghal sárgalázban. Haraszthy hazautazik Kaliforniába, hogy a hagyatékot intézze, majd meggyőzi apját, hogy térjen vele vissza Nicaraguába. 

A 79 éves Haraszthy nagyapa beleegyezik a költözésbe, de nem jól viseli a trópusi klímát, így nem sokkal érkezése után mégis úgy dönt, visszamegy San Francisco-i otthonába. 

Egy színes fantáziával megáldott regényíró sem tudna csavarosabb fordulatot kitalálni: az idős Haraszthy a San Franciscóba tartó hajón hal meg, és a tengerben talál örök nyugalomra, ahova az akkori szokásoknak megfelelően a hajók fedélzetén elhunytakat “temették”. 

Haraszthy életének vége talán a legmeglepőbb csavar a történetben. 1869-ben, Nicaraguában egy malom építkezésének munkálatait megszemlélendő, egyedül indul útra öszvérháton. 

Egy kisebb folyón probál átkelni, amikor egyensúlyát vesztve a folyóba esik, és vagy egy aligátor ragadja el, vagy a cápáktól nyüzsgő közeli óceánba sodródik. Holttestét soha nem találták meg. A sors iróniája, hogy halála után igy vélhetőleg apjával együtt a Csendes-óceán hullámsírjában lelt örök nyugalomra ő is. 

Na de minden jó, ha a vége jó! A kalandos, és tragikusan végződő történet ezzel nem zárul le, hiszen a Buena Vista Winery ma is büszkén őrzi alapítója, a kaliforniai borkultúra atyjának nevezett Haraszthy Ágoston emlékét. 

A szőlészet és az eredeti borospince az idők folyamán több tulajdonos kezében volt, míg végül 2011-ben Jean-Charles Boisset, egy tősgyökeres francia borász veszi meg a renoválásra szoruló épületet, hogy felújítva, és a hagyományokat őrizve kínálja kiváló minőségű borait, és nyissa meg kapuit a turisták előtt. 

Hogyan néz ki mindez ma? 

És hogy mit tapasztalhat a mai látogató? Nos, akkor jöjjenek a mi élményeink a 21. századból. J A magyar ember szíve kicsit megdobban, amikor a Buena Vista Winery bejáratánál a kaliforniai medvés, és az amerikai csillagos-sávos lobogó mellett meglátja a magyar piros-fehér-zöld zászlót!

3_137.jpg

A főépülethez sétálva pedig egy régi magyar címer kelti fel a látogató érdeklődését. Ez utóbbi Haraszty feleségének, Dedinszky Eleonóra családjának nemesi felmenőitől származik, és nemcsak az épület több részén, hanem a palackozott borok címkéin is találkozunk vele. 

Aki egy kis borkóstolóval akarja egybekötni a látogatást, annak érdemes befizetnie egy “boroshordó” túrára (barrel tour and tasting), és $40 ellenében részt vehet nemcsak egy igen érdekes, Haraszthy életútját és a Buena Vista Winery múltját ill. jelenét bemutató idegenvezetésen, hanem kóstolót kaphat 4 féle igazi minőségi borból, sőt még a sommelier (borszakértő) mesterség kulisszatitkaiba is betekintést nyerhet.

Ennek a nagyon összetett és érdekes mesterségnek az egyik alapja a különböző borok felismerése, jellemzése, és a hozzájuk illő ételekkel való párosítása. A leendő borszakértőknek komoly vizsgákon kell keresztül menniük ahhoz, hogy a mester fokozatot megkapják. 

De akár egy laikus is részt vehet tanfolyamokon, mint ahogy az idegenvezetőnktől - aki maga is vezet ilyen kurzusokat – megtudtuk.

Biztos sokaknak beugrik a kép, amikor valaki komoly arccal és erősen koncentrálva beleszagol a borospohárba, belekortyol az italba, szájában kicsit “megforgatja”, majd diszkréten kiköpi az odakészített edénybe (egy valamirevaló sommelier soha nem nyeli le a kostolót, azt csak a laikus, na meg a finom borokat szerető turistak teszik).

5_74.jpg

Ezután következik a bor leírása, ami talán az egyik legösszetettebb feladat. Sokunk emlékszik Proust elhíresült Madeleine-süteményének sztorijára Az eltűnt idő nyomában c. könyvből, amikor is a főhősnek a megkóstolt teasütemény íze rengeteg emléket juttat eszébe. 

Az ízlelés élménye az agyunkban összekapcsolódik más érzékszervi tapasztalásokkal, és ez az alapja a sommelier tanfolyamokon használatos módszernek is. 

A bor ízének, állagának analizálására az oktató képeket, illatokat és különböző textíliákat ad a tanítványoknak, így egy teljesebb érzékszervi spektrum (látás-tapintás-szaglás) segít a memorizálásban.

6_55.jpg

Mi is kipróbálhattuk a kép+illat+tapintás kombinációs táblán a fentieket J A Buena Vista Winery-ben tartott borszakértői tanfolyamokon a résztvevők elkészíthetik a saját “keveréküket” is, tudvalevő ugyanis, hogy a legtöbb bor nem egy, hanem több fajta szőlő keverékéből készül.

A tanulók kísérletezgethetnek az ízekkel, arányokkal, amíg a számukra ideális keveréket megtalálják, és még a bor címkét is ők maguk tervezhetik meg. Kiváló ajándék ötlet!

Bár ilyen szuvenírt nem sikerült hazavinnünk, de néhány üveggel és sok fényképpel felszerelkezve értünk haza a jól sikerült hétvégi kiruccanás után, gondolatban kalapot emelve egy nagy magyar emléke előtt, aki – több honfitársunkhoz hasonlóan – hozzájárult a kulturális világörökséghez.

Mit esznek az Európai Bizottság menzáján? Azt már tudjuk, mi a menü (és mennyibe kerül) a Budai Várba költözött magyar Miniszterelnökség Gundel-menzáján. De mi a helyzet Brüsszelben?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Kalifornia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9314547468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2019.01.09. 07:50:56

ez jo volt :)
mindig elmeny megmutatni az emlektablajat az Old Townban.

Hari Seldon 2 2019.01.09. 07:57:25

"A San Franciscótól délre, Sonoma völgyben előzetesen vásárolt földjén – ahol később a ma is működő Buena Vista Winery épül - szőlőt telepít."
Valahol pont ezen a vidéken játszódik az "Édentől Keletre" című regény is.

Golf2 2019.01.09. 08:12:03

Időben léptek mégsem volt szerencséjük.Talán a lánya jobban járt.

Golf2 2019.01.09. 08:17:15

Most olvasom hogy a fia tényleg ezredes lett.A vér...

szakasz2 2019.01.09. 08:22:39

Köszönjük, érdekes volt.
Mondjuk az nem világos, hogy ez a "nagy magyar" mivel is járult hozzá "a kulturális világörökséghez" azon kívül, hogy talán elsőként (?) helyi kártevőket és kórokozókat sikerült szétterítenie a bolygó nagyobb részén, óriási felfordulást okozva az élővilágban és a mezőgazdaságban.
Amit itt olvastam, az alapján Haraszthy egész életében a saját meggazdagodásán munkálkodott egy jó adag kalandvággyal és kockázatvállalással fűszerezve - ami persze nem feltétlenül rossz, hiszen ez illik a blog közönségének jó részére :), de ettől sem nagy magyarnak, sem kulturális világörökséghez "hozzáárulónak" (ha már "éjszakamerika" ;)) nem nevezném.

kék madár 2019.01.09. 08:30:45

"A San Franciscótól délre"
mondjuk Sonoma eszakra van

kék madár 2019.01.09. 08:37:49

@szakasz2: mondjuk megalapozta a californiai szolotermesztest es boraszatot ami most eltart egy par varosnyi embert

szakasz2 2019.01.09. 09:03:58

@kék madár: Ennek a helyi mezőgazdasághoz köze van, az OK, de mi köze a "kulturális világörökséghez"?

Csodabogár 2019.01.09. 10:54:48

Megnéztem a könyvet, persze kapható az Amazonon, de csak valós könyv formájában, potom $30 az ára paperback kiadásban. Szállítást ide már meg se néztem, pedig biztos érdekes, de kihagyom.

A poszt viszont nagyon jó és érdekes, köszönet Zsuzsi

Buchhalter 2019.01.09. 11:44:27

Nem a poszthoz tartozik.Most olvastam az Indexen,hogy 2017 decemberben 207 000 magyar volt bejelentbe német lakcímre.Brutális nagy szám! Takarékláng és a többi Fidesz idióta mit szól ehhez??? Becslések szerint ez a szám újabb 15 000 fővel nőtt.A visszavándorlás nagyon csekély.

négyzet 2019.01.09. 13:05:34

@Csodabogár:
Szállítási költség mentes Amazon-alternatíva a Bookdepository. Felvásárolta ugyan az Amazon, de még mindig ingyen szállítanak mindehova a világon.
www.bookdepository.com/author/Agoston-Haraszthy
Mellesleg fent van a MEK-en az egész:
mek.oszk.hu/06500/06591/

2019.01.09. 13:33:17

Megragadván a lényeget:

"Már ebbe bele van számítva mindennap egy itcze bor."

Egy icce az 8 és fél deci. Ezek a derék urak alapértelmezés szerint minden nap leverdestek több, mint egy üveg bort?

Nem rossz, nem rossz.

Shaktee 2019.01.09. 14:44:33

@Csodabogár: Ha meglelem kuldom a digi konyvet

Shaktee 2019.01.09. 15:27:14

Kiválo irás zsuzsika!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.01.09. 15:31:24

@Nagy kámpics:
"Ezek a derék urak alapértelmezés szerint minden nap leverdestek több, mint egy üveg bort? "

Ez még a palackozott víz feltalálása előtt volt szokásban. A hordós/ciszternás víz hamar megposhadt, és alaposan megfosatta volna a tisztelt utazóközönséget. Valamit csak kellett inni a hosszú úton.

Arra már a középkorban rájöttek - ha nem hamarabb - hogy az állott/szennyezett víztől beteg lesz az ember - míg a sörtől kutyabaja sem lesz. Feljegyezték, hogy az 1500-as években a stockholmi helyőrség követelte, hogy a napi 3 liter sör porciót emeljék a kórházban fekvő betegeknek járó adag szintjére, azaz 5 literre.

Más idők, más erkölcsök :-)

Annak idején a víz használatát nemcsak belső, hanem külső használatra sem ajánlották. A matrózok közül úszni senki, avagy csak kevesen tudtak. Ennek (is) gyakorlati oka volt: minek meghosszabbítani a haláltusát, ha elsüllyed a hajó?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.01.09. 16:03:05

@Hari Seldon 2: igen, Monterey-ben, az ocean mellett az akkori halfeldolgozo uzemek most turista latvanyossagok ill muzeum. Voltunk ott is tobbszor. Monterey es kornyeke a SF-LA kozti hires Hwy 1 resze, es gyonyoru.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.01.09. 16:29:40

@kék madár: jogos:) legutobb Sacramentobol mentunk ide, es az en mentalis terkepemen minden delre/ delnyugatra van Sac-tol:)

Shaktee 2019.01.09. 16:40:08

Jol voltak tartva :-)

"Tartásunk igen gazdag, s lehet mondani, túlságos volt. Reggel 7 órakor a szerecsen szolga csengetve járt körül a hálószobák eltt, hogy minden
utas tudhassa az idt, s e jelre mindenki felkelt és felöltözött. — Nyolcz órakor reggelink az asztalon
állott: rendesen kávé és thea, burgonya vagy aprít- va vagy hajában , tojás , sonka , hideg birka- vagy marhahús , palacsinta , ftt tyúk , száraz hal s egyéb
efféle , mindenkor hat , hét tál étel.

Délben tizenkét órakor leves csészékben , sült burgonya, sajt, nyelv, sült alma s felszeldelt hideg sonka szolgáltalék , és a
tiz tálat meghaladó tulaj donképi ebéd csak három órakor délután tálaltatok fel, melly közönségesen lud-, pulyka-, kacsa-, tyúk-, birka- s egyéb sültekbl
állott. Tésztaételt keveset esznek s közönséges tészta itt a pay és pudding. Csemegéül malozsa, dió, alma, narancs s egyéb édességek adatnak. Estve hét
órakor ismét thea szolgáltatik különbféle édességek-"

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.01.09. 17:13:10

@szakasz2: a kulinaris/vitikultura nekem a kulturalis vilagorokseg resze, igy ilyen szempontbol a kaliforniai borkultura, ami azert valljuk be, vilaghiru (a francia mellett) is a vilagorokseg resze:) na, ezt alapozta meg Haraszty:)

Csodabogár 2019.01.09. 17:31:24

@négyzet: @Shaktee: Köszönöm, a MEK-ről le tudom tölteni.

kék madár 2019.01.09. 17:32:01

@Zsuzsi65: Igen,a kaliforniai bor mara etalon lett, minoseg, technologia, borivasi kultura es sok egyeb szempontbol. Szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy megmentette a boraszatot es jo minosegu borokat elerhetove tett a kozeposztaly szamara is.
es nem utolsosorban helyretette a sznob francia borkulturat :)

Csodabogár 2019.01.09. 17:33:31

@Hobbiszakács: Anno a 60-as évek eljén vittem csoportokat a DDR-be. Egyszer nyári nagy melegben, az egész csoport futkosott, csak én nem, mert következetesen sört ittam, még a desszert után is.

kék madár 2019.01.09. 17:39:07

@Zsuzsi65: foldrajz naci vagyok en meg abba is belekotok, hogy San Franciso eszak Kaliforniaban van. :)

2019.01.09. 17:51:34

@Hobbiszakács:

"Valamit csak kellett inni a hosszú úton. "

Igen, az nekem is ismert volt, hogy a középkorban kisebb alkoholtartalmú kotyvalékokat ivott gyerek-felnőtt egyaránt víz helyett, viszont itt is ez a helyzet? Mert általános folyadékbevitelnek meg a napi 1 icce kevés.

Rákerestem az úr könyvében, az írja a hajóútról:

"Ezeltt a hajókon kiki annyi bort kapott, a mennyit
kívánt; de jelenleg ez nincs többé divatban, mivel
sok amerikai borral nem él , s mégis annyit kellé fizetnie
, mint annak , ki naponként néhány palaczkot
üríte ki; ezen szokás tehát, mint igazságtalan, végkép
eltörültetett."

Úgyhogy ő hobbiból ivott bort, nem víz helyett. Ettől még lehet, hogy gyöngét persze.

Érdekesség 1: a szódavíz mo-i gyártását a kortárs jedlik ányos találmányozta ki, mégpedig a legenda szerint azért, mert a bor önmagában túl erősnek találtatott. akármit is jelentsen ez

Érdekesség 2: "sok amerikai borral nem él". Tök érdekes látni ezt a kulturális különbséget, hogy egy csomó puritán amerikai keresztény, mit összeszenved, hogy azt lehessen kiolvasni a bibliából, hogy jézus nem is bort csinált a vízből, hanem szőlőlevet. :genius:

Érdekesség 3: Mark Twain fordított irányú körutazást tett európában 1865-ben, igyekeztem rákeresni a könyvében, mit ittak a hajón. Ha jól látom, a bort csak mint szórakozást említi (de a fene tudja), mindenesetre amikor megálltak itt az Azori-szigeteken, említi, hogy azelőtt nagyszerű szőlők meg borok voltak erre, de 15 éve megdöglött mind, és azóta nincs másik. Feltételezem, ez a posztban is említett filoxéra lehetett.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.01.09. 18:21:45

@Nagy kámpics: ugye, hogy milyen jopofa Haraszty konyve? Nekem pl. az volt nagyon elvezetes, amikor leirja, milyenek az amerikaiak (foleg New York-i tapasztalatai persze): mindenki jon-megy, mindenki nagyon szorgosnak tunik - ellentetben az altala az akkori Mo-n tapasztaltakkal, ertsd: a foldbirtokosok/arisztokratak, akik, ugye kvazi semmittevok (vagy nemcsak kvazi :)...
Egy csomo mas minden is, amit a konyben az europai/magyar kultura vs. amerikai kultura es tarsadalomrol ir, ma is megallja a helyet.

Csodabogár 2019.01.09. 21:36:35

Apámnak két barátja volt Amerikában, miután befejezte itthon az egyetemet. Mérnökön voltak, de nem is ismerték egymást. Jómódú családból valók voltak és valami féle gyakorlaton vettek kint részt, valamikor a 30-as évek elején lehetett. Emlékszem, hogy mesélték, hogy Amerikában mindenki rohan. Ők itthon mérnökök voltak, tehát nem arisztokraták, mégis olyan rohanósnak tünt a kinti élet.
Mikor először mentem oda, elcsodálkoztam, hogy szerintem senki nem rohant. Lehet, hogy mi lettünk közben gyorsabbak?

blackhairlady 2019.01.09. 21:45:18

@Zsuzsi65: Igen erdekes volt a tortenet Zsuzsi :)
Lehet, hogy egyszer meg beepitem a lakokocsis kirandulasainkba :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.01.09. 21:52:22

@Csodabogár: "Mikor először mentem oda, elcsodálkoztam, hogy szerintem senki nem rohant. Lehet, hogy mi lettünk közben gyorsabbak?"

Gondolom, ez attol is fugg, hova megy az ember Amerikan belul. A Del eleve lassabb tempoju, mig az(eszaki) nagyvarosok (foleg NY) tempoja sokkal gyorsabb. Nekunk, kaliforniaiaknak pl. NY nagyon porgosnek tunt (pedig LA sem annyira lassu:), de pl. egy "videki" kaliforniainak LA is mar tul mozgalmas :)

Tamás Csacsicska 2019.01.10. 08:51:40

1985-ben, amikor másodszor jártam az Egyesült Államokban, a vendéglátóim elvittek Sonoma Valley-be. A cél tulajdonképpen pár üveg bor beszerzése volt (a vendéglátóm francia bortermelőket képviselt Kaliforniában, a helyi borok összehasonlítás miatt voltak érdekesek), ezért megálltunk egy neves borászatnál - ebédre. A Sonoma Valley-ben alakult borászatok akkoriban kezdték összekötni a borkóstolást a vendéglátással és majdnem minden pincészet éttermet is nyitott.

Amikor meghallották, hogy Magyarországról jöttem látogatóba, majdnem aranyba foglaltak... (akkoriban ritka dolog volt magyarországi látogató Kaliforniában). Teljesen odavoltak, hogy Haraszthy Ágoston országából érkeztem, elképesztő Haraszthy kultúra bontakozott ki előttem.

Mondanom sem kell, nemhogy az ebédért, de a 12 üveg borért sem fogadtak el egyetlen centet sem - ilyen jó szívű és lelkes vendéglátásban azóta sem volt részem. És mindezt Haraszthy emlékének köszönhetjük, akinek a nevét szinte minden borász ismeri Kaliforniában.

vino-et-veritas 2019.01.10. 14:39:46

Érdekes életút az övé.
Többek szerint inkább volt "kalandor", mint "rendes" vállalkozó, de ezt már nehéz ennyi év távlatából és az akkori viszonyok pontos ismerete nélkül megítélni. Bár ez a "gróf" és az "ezredes" cím önkényes használata már némileg utal rá...

A filoxéravészhez egy kis pontosítás.
A filoxéra éppen, hogy az amerikai kontinensen őshonos és az onnan származó szaporítóanyaggal került más földrészekre.
Hogy ebben Haraszthynak mekkora szerepe volt, nehéz visszakövetni. Ha onnan exportált ilyen anyagot Európába (más hasonló szállítókkal együtt), nem kizárt, hogy - nem tudva a veszélyről - hozzájárult ehhez.
A filoxéra az amerikai fajtáknak a levelén okoz károkat, ami ritkán olyan mértékű, hogy annak komoly hatása lenne a növény életére.
Ellenben, az európai szőlőfajtáknak a gyökerét pusztítja, ami a szőlő elhalását okozza. (Ezért használunk oltványokat vagy telepítjük a szőlőt nagy kvarctartalmú "immunis" homokterületekre.)
Haraszthy szőlői azért pusztulhattak el, mert európai sajátgyökerű fajtákat telepített a "fertőzött" amerikai talajokba.

Hm. Amikor a 2001-ben volt szerencsém az egykori birtokon látogatást tenni, akkoriban nem érdekelt senkit, hogy magyarok vagyunk...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.01.10. 15:49:26

@Tamás Csacsicska: ez szuper tortenet! Szoval meg egy magyar, akire buszkek lehetunk!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.01.10. 16:00:44

@vino-et-veritas: igen, amikor a boraszatot a mostani francia tulaj vette at, voltak valtozasok. Azon a yutube videon, amit belinkeltem, a tokaji polgarmester is ott volt, meg Haraszthy dedunokaja is beszel. Az alkalomhoz illoen a magyar himnusz is elhangzik.

kék madár 2019.01.10. 17:14:19

@Tamás Csacsicska:
"Mondanom sem kell, nemhogy az ebédért, de a 12 üveg borért sem fogadtak el egyetlen centet sem"
ezentul piros feher zold ingben jarok majd mindenhol, hatha :)

Tamás Csacsicska 2019.01.10. 22:03:20

@kék madár: 1985-ben ritka madár volt errefelé az echte magyar, aki nem 56-os disszidens, hanem látogató volt. Az 56-osok egyébként sem rohanták meg Sonoma Valley környékét, mással voltak elfoglalva, meg hát java részük csóró volt. Számomra megható volt, hogy mindenki ismerte a Haraszthy Ágoston nevét (én korábban még csak nem is hallottam róla...) és úgy beszéltek róla, mintha a saját nagyapjuk lett volna. A tisztelet persze neki szólt, a magyarsága nem volt lényeges, inkább csak gesztus volt felém, ami történt velünk.

Shaktee 2019.01.10. 22:48:52

@Tamás Csacsicska: Igazi hungaricum a javából :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.01.11. 00:42:32

@kék madár: lehet, hogy mexikoinak fognak nezni, es meghivnak egy tequila-ra:))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása