oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 04. 06:30,  Ahol a meztelenség természetes 48 komment

2019. január 04. 06:30 Határátkelő

Ahol a meztelenség természetes

A finn szauna titkairól lesz a mai posztban szó, természetesen egy, az országban élő magyar szemével. András korábban már írt ide (mi több, ő nyerte a Magyarország 2.0 pályázatot is…), most azonban egy látszólag könnyedebb, valójában élet-halál fontosságú témát boncolgat komoly részletességgel. Ha azt hitted, nem érdekel a szaunázás, akkor olvasd el a posztot és rájössz, milyen szuper dolog. (Egyébként mást ne mondjak, Magyarországon is komoly szubkultúrává nőtte ki magát.)

cim_199.jpg

„A múltkor azt ígértem, hogy egyszer arról is fogok írni, hogy mi nem jó Finnországban, de most nem ez következik. Nem csak azért, mert ez komoly kihívás, hanem azért is, mert most, a fagyos idő beköszöntével nem ennek van itt az ideje, hanem annak, hogy beszélgessünk egy kicsit a szaunáról, erről a szívmelengető finn hagyományról, és arról, hogy milyen különbségek vannak a finn és a magyar szaunázási szokások között. 

Miért szaunázzunk? 

Egy görög orvos, nem mellesleg az orvostudomány atyja, bizonyos Hippokratész, aki komoly gőzfürdő rajongó volt és alighanem a szaunára is esküdött volna, így vetítette előre a szauna egészségügyi hasznosságát: „Adassék meg nekem a hatalom, hogy lázat idézzek elő, és én meggyógyítok bármilyen betegséget”. 

A láz által kiváltott jótékony hatáson – Hippokratész szavaival „tisztító tűzön” – kívül érdemes még megemlíteni a szauna alábbi egészségügyi hatásait is. 

Méregtelenítés 

Az izzadás méregtelenítéssel jár. Kezeljük a helyén a dolgot; az izzadtság 97-99%-a víz és a többi sem mind méreganyag. Az infraszauna, ami egészen máshogy működik, mint a finn szauna és amiről később lesz még (nagyon kevés) szó, egy kicsit jobban teljesíti ezt a feladatot, itt állítólag jóval magasabb a távozó méreganyagok aránya. 

Ez azzal van összefüggésben, hogy amíg a hagyományos szauna kívülről melegít fel, az infraszauna inkább belülről teszi ezt, ő a szaunák mikrohullámú sütője. Szóval elég minimális mértékű, de azért mérhető méregtelenítésről beszélünk. És ha kifejezetten ez a cél – akár a szauna-élmény rovására –, akkor hajrá infrák. 

Relax 

A stressz lassú gyilkos, és a szauna nem csak arra az időre szabadít meg tőle, amíg odabent ülünk vagy fekszünk, hanem hosszú idővel utána is nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk. A szaunázás meditatív tevékenység, ellazítja az izmokat, megnyugtatja a testet, csakúgy, mint a lelket. 

Szív- és érrendszer 

Szaunázás közben megnő a pulzusszám, ezért részben elszámolható kardiónak, ami jó hír mindenkinek, akinek jobban fekszik egy meleg szoba, mint az, hogy a szabadban ugrál, futkározik vagy biciklizik. 

Persze ezt is kezeljük a helyén; a testmozgás hatékonyabb edzés a szívnek, mint az egy helyben ücsörgés, akármilyen forróság is van odabent. Ezen kívül a rendszeres szaunázás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyét és csökkenti (igen, csökkenti) a vérnyomást is. 

Agy 

Egy finn (nyilván) kutatás arra az eredményre jutott, hogy a rendszeres szaunázás 65%-kal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, és a demencia megelőzésében is lehet szerepe. 

Ez valószínűleg a szauna vérkeringésre gyakorolt hatása miatt van, bár vannak, akik szerint legalábbis részben csak arról van szó, hogy a társas együttlét, beszélgetés segít abban, hogy agyunk jobb állapotban maradjon. 

Immunrendszer 

A rendszeresen szaunázók ritkábban kapnak el megfázásos betegségeket, és amikor mégis, akkor gyorsabban kigyógyulnak belőlük. Szanunázáskor megnövekszik a fehérvérsejtek száma a szervezetben, és erősebbé válik az immunrendszer. 

Összességében a finnek úgy tartják, hogy a szauna a „szegény ember gyógyszertára”. Ez azért nem pontos, mert a szauna inkább a megelőzésben tud fontos szerepet játszani, mint a gyógyításban, de a lényeg benne van: a szaunázás nem csak jóleső, kellemes érzés, hanem egészséges is. 

Hol szaunázzunk? 

Annak ellenére, hogy a szaunát nem a finnek találták fel, a „szauna” szó, amely mostanra több tucat nyelvben megtalálható, mégis finn eredetű. Olyasmi, mint nekünk a goulash vagy a paprika, amik a magyarok jó hírét viszik szerte a világba. 

A szaunázás Finnországban a kultúra, sőt, a nemzeti öntudat része. 

A szauna nem luxus, hanem létszükséglet. Régen ez volt az első szoba, amit megterveztek és megépítettek egy új házban. A finnek itt pihennek, beszélgetnek és tisztálkodnak. 

Régen itt kezdődött és ért véget az élet: a nők a szaunában szültek – természetesen ilyenkor nem volt befűtve, viszont ez volt a legsterilebb helyiség a házban –, és a halottakat itt készítették fel végső útjukra. Még ma is élnek olyan finnek, akik szaunában születtek. 

Finnországban ötmillió emberre több, mint hárommillió szauna jut, amiket többek között az alábbi helyszíneken és formátumokban kell elképzelni. 

Nyilvános szaunák 

A nyilvános szaunák általában hatalmas terek, és a wellness szállodákban található luxus szaunákhoz szokott külföldiek Tripadvisor értékelései szerint le vannak pukkanva. A múlt század elején/közepén épült nyilvános szaunák valóban egy kicsit ütöttek-kopottak. 

Az utóbbi években nyílt néhány turistákat célzó nyilvános szauna, ezek egy kicsit modernebbek, tisztábbak, cifrábbak, ami cserébe gyakran a hitelesség rovására megy. A legtöbb nyilvános szaunában külön férfi és női részleg van (öltöző – zuhanyzó – szauna), az újabbak közül néhányban van vegyes szauna is, de a vetkőzés ezekben is elkülönítve történik. 

Egy nyilvános szaunában mindig van valaki, aki a gőzért felel, ami, mint hamarosan látni fogjuk, fontos dolog. Ha az illető kimegy, akkor odatolja vagy odateszi valaki más elé a vízzel teli vödröt, aki onnantól kezdve felel a gőzért. 

Ez eleinte kihívás, mert tudni kell, hogy mennyi vizet locsoljunk, hova, és milyen gyakran, úgy, hogy közben ne égessük meg magunkat, és kell egy kis idő, mire az ember ráérez a dologra. 

A víz ugyanis lehűti a köveket, de a gőz fokozza a hőérzetet és az izzadást, ami jó, de csak addig, amíg nem hűtjük le a kályhát túlságosan, vagy nem visszük túlzásba a gőzt. 

Persze mindenki egy kicsit más hőfokon érzi jól magát, és bárki megkaphatja a vödröt, az egészen lájtos-langyos arcoktól kezdve a homár-emberekig, akik szeretik pirosra főzni magukat és mindenki mást a szaunában. Ha pedig elfogy a víz, miközben mi locsolunk, akkor illendő újratölteni a csapból, ami vagy a szaunán belül, vagy eggyel kijjebb, a zuhanyzóban található. 

Amikor az ember megkapja a vödröt, az egyszerre felelősség és megtiszteltetés, egy többezer éves sámánhagyomány továbbvitele, egy csatorna az ősökhöz és magához Vejnemöjnenhez, összességében egy magasztos élmény. 

Az 1920-as, 30-as évekig, mielőtt a lakásokban megjelent a meleg víz és a zuhanyozás lehetősége, Helsinki lakossága a nyilvános szaunákban és az azokhoz tartozó zuhanyzókban melegedett, mosdott és tisztálkodott. 

Ez ma már inkább fordítva van, a szaunák beköltöztek a házakba, és csak néhány nyilvános szauna emlékeztet a száz évvel ezelőtti állapotokra. Ezek közül a legautentikusabb talán az Arla szauna, amiről a poszt végén lesz még szó. 

A nyilvános szaunák nem olcsók, egy belépő 10-15 euró, de egy bérlettel sokat lehet spórolni. 

Társasházak 

Ma már a legtöbb épületben van szauna, általában a pincében, néha a tetőtérben. A ház lakói vehetnek maguknak egy kis szauna-timeshare jogosultságot, havi 10-12 euróért, amit a közös költséghez adnak hozzá, és ezért hetente 1-2 alkalommal foglalhatnak helyet maguknak, 1-2 órára. Ilyenkor külsős vendégeket (és sört) is bevihetnek magukkal. 

Lakások 

Az újabb (és drágább) lakásokban saját szauna is kialakításra került. Ez általában a fürdőszobából nyílik, és nagyon (de nagyon) király.

szauna_otthon.jpg(Fotó innen)

Víkendházak 

Ami a magyaroknak a balatoni nyaraló, az a finneknek a mökki, csak jóval nagyobb arányban, mert Finnországban ez ugyan nem alap, de nem is luxus. Egy kisebb-nagyobb faházikót képzeljünk el – de inkább kisebbet, az átlagos méret 40 m2 –, messze a város zajától, valahol a tenger, vagy egy tó partján, és jó eséllyel egy erdőben, vagy ahhoz közel.

mokki.jpg(Fotó innen)

Finnországot az ezer tó országának is hívják – valójában 187.000 (500 m2-nél nagyobb) tó van az országban, azaz minden 27 emberre jut egy tó. (A szárazföldi terület 75%-a erdő, ebből minden finnre 4.2 hektár jut.) 

A szaunát, ha tehetik, a vízpartra építik, egyrészt tűzvédelmi, másrészt csobbanásügyi okokból, harmadrészt a szauna és a tisztálkodás hagyományos összefonódása miatt. 

Középületek, közjogi méltóságok 

Az iskolákban általában nincs szauna, de amikor a tornaóra keretében az osztály egy uszodába látogat, ott mindig van. Az egyetemeken jellemzően van szauna, akárcsak a kórházakban, a komolyabb irodaházakban, börtönökben, konditermekben, idősek otthonaiban, sok hajón és a nagyobb kompokon, amelyeken Észtországba, Svédországba, Oroszországba és Németországba hajózhatunk. 

A köztársasági elnöknek és a miniszerelnöknek saját hivatali szaunája van, és ezekben néha diplomáciai tevékenység is folyik, csakúgy mint a finn nagykövetségeken és konzulátusokon szerte a világban, mert természetesen ezekben is van szauna. A finn szaunadiplomácia önmagában megérne egy posztot. 

Mobilszauna 

A szaunák manapság már nincsenek helyhez kötve, egy buszban vagy egy utánfutóban bárhova el lehet őket juttatni. Leginkább télen, például karácsonyi vásárokon találkozhatunk velük. 2013 óta egyébként már Budapesten is van mobil szauna minden télen. 

Fura helyek 

Jyväskylä városában van egy stadion, amiben egy szauna-bokszból nézhetjük a meccset egy üvegfalon keresztül. A Lappföldön található Ylläsban egy síliftből kialakított szaunában 20 percnyi lebegés közben gyönyörködhetünk a varázslatos téli tájban.

yllas_1.jpg(Fotó innen

2010-ben egy finn expedíció Európa tetején, a Mont Blanc csúcsán izzított be egy szaunát, 4810 méter magasan. Vannak bárkákra épített szaunák, amelyekben teljes csendben pihenhetünk egy hatalmas tó közepén.

szauna_a_vizen.jpg(Fotó innen)

És léteznek jégből készült szaunák, amelyek megépítése ugyan nem kis feladat – akár 20 tonna jégre is szükség lehet hozzá –, cserébe viszont akkora királyság – jégszauna! – hogy még George R. R. Martin, A tűz és jég dala szerzője is megemelheti jellegzetes sapkáját előtte.

je_gszauna.jpg(Fotó innen

A szaunák típusai 

A legelső szaunák földbe vált lyukak voltak, ezeket most átugorjuk, és a vaskorban kialakult építményekkel kezdjük. Az eredeti szaunában nincs kémény, az emberek akkor mennek be – és az ajtót akkor csukják be –, amikor kb. 5 órányi fűtés után a fa nagyrészt leégett és a füst nagy része eltávozott. 

A meleget a parázsló tűz biztosítja, odabent kellemes faillat van, csak arra kell vigyázni, hogy ne dőljünk a falnak, mert akkor kormosak leszünk. Ezek az ún. füstszaunák (savusauna) a városban értelemszerűen viszonylag ritkák, leginkább kirándulóhelyeken, az erdőben, tóparton lehet hozzájuk szerencsénk.

fustszauna.jpg(Fotó innen)

Az eggyel modernebb verzióban már van kémény, de a szaunát, pontosabban a kályhát és az azon található köveket továbbra is fával fűtik. Az ilyen szauna is egyre ritkább, de azért még vannak nyilvános fatüzelésű szaunák, illetve a régebbi otthonokban, hétvégi házakban is bőven előfordulnak. Sok finn szerint ez az Igazi Szauna, mondhatni ő a rekreációs izzadás bakelitlemeze. 

A legmodernebb szaunákban már elektromosan fűtik a köveket, és ez valóban más érzetet ad, de a bakelit hasonlatnál maradva meg kell jegyezni, hogy sok (nem finn) szaunázó nem tudná megállapítani a különbséget. 

Léteznek már okosszaunák is, amiket távolról irányíthatunk, hogy mire hazaérünk, indulhassunk is izzadni. Az infraszauna Finnországban annyira nem divat, hogy a legtöbb finn nem is hallott róla, és amikor elmagyarázzuk nekik, hogy mi az, akkor udvariasan mosolyognak és bólogatnak – nyilvánvaló, hogy nem gondolják azt, hogy ennek bármi köze van a szaunához. 

Meditáció vagy közös berúgás 

A szaunázás élménye a helyszíntől és a társaságtól függően többféle lehet. Van, amikor csendes, meditatív, van, amikor intim beszélgetős, és van, amikor hangos társasági program. Mindegyiknek vannak előnyei és mindegyiket érdemes kipróbálni. 

Ha egy nyilvános szaunába csöppenünk egymagunkban, akkor valószínűbb, hogy a többiek békén hagynak csendesen pihenni, de az is simán lehet, hogy valaki megszólít és egyszer csak egy beszélgetés közepén találjuk magunkat. A ki- és bejárkáló emberek nem köszönnek egymásnak, ami jóval nyugisabb, mint a Magyarországon elterjedt kényszeres köszöngetés. 

Hogyan szaunázzunk? 

A szaunázásra nincs univerzális recept, a lényeg az, hogy jó élmény legyen, de valahogy így: 

  • a szauna használata előtt és után zuhanyozzunk le,
  • lehetőleg szaunázás előtt ne együnk, viszont
  • igyunk 2-3 pohár vizet,
  • vegyünk le minden ékszert, mielőtt bemegyünk,
  • kétszer-háromszor 5-10-15-20 percet töltsünk a szaunában – mindig csak annyit, amennyi jólesik,
  • a bent töltött időszakok között pihenjünk legalább 10 percet (ideális esetben annyi időt, amennyit bent voltunk), hűljünk le és száradjunk meg,
  • szaunázás után is igyunk 2-3 pohár vizet, de
  • ne igyunk túl sok alkoholt a szaunázás előtt és közben, és persze
  • ha két szaunázás között be tudunk iktatni egy úszást, az sokat dob az élményen 

Mikor szaunázzunk?

Amikor csak tudunk. A finnek 90%-a hetente legalább egyszer szaunázik, a teljes lakosság összesen évente félmilliárdszor keresi fel a szaunát. Az egészségre gyakorolt hatások nagy része rendszeres, legalább heti két-három szaunázás mellett jelentkezik. 

Ki szaunázzon? 

Mindenki, akinek jólesik. A legfiatalabbak, akikkel finn szaunákban találkoztam 2 éves körüliek voltak, a legidősebbek 80 felett. 

Milyen a jó szauna? 

Egy rendesen megtervezett szaunának körülbelül 150 szempontnak kell megfelelnie. A jó szauna legfontosabb feltétele a megfelelő szellőzés. A padoknak jóval a kályha szintje felett kell lenniük, és úgy kell elhelyezkedniük, hogy szaunázók kényelmesen tudjanak ülni vagy feküdni, beszélgetni, illetve biztonságosan közlekedni a szaunában. 

A plafonnak a legfelső szint felett 110 cm-re kell lennie, a padok mélysége általában 60 cm, a padok között függőlegesen 40-45 cm hely van. Fontos továbbá a szigetelés, a fa típusa, amin ülünk, a kövek száma és súlya, valamint hővezető képességük, méretük, sűrűségük, tömörségük, porozitásuk, színük és elhelyezésük. 

A szaunákat ma már természetesen 3D modellező programmal tervezik, amivel az összes paramétert egyszerűen be lehet állítani, még mielőtt elkezdődne az építkezés. 

Fontos még, hogy a szauna mindig tiszta legyen, és jó illata legyen. Nemcsak magának a szaunának, de már az odavezető útnak is esztétikusnak, rendezettnek kell lennie. 

Régebben spirituális előírások is voltak, de ezeket egyre kevésbé tartják be. Egy új szaunát nem volt szabad olyan helyre építeni, ahol korábban már állt bármilyen épület. 

Minden szaunának van egy őrző szelleme, a szauna-manó, akinek a szaunázás befejeztével gyakran hagytak egy kis vizet, különleges alkalmakkor, például karácsonykor pedig egy kis ennivalót is. 

Vigyázni kellett, hogy a manót ne bosszantsuk fel hangos beszéddel, énekléssel vagy káromkodással. A megfelelő viselkedés és hangerő, illetve a hely szellemének tisztelete még mindig fontos szabály, amit a finnek komolyan vesznek, és maradéktalanul be is tartanak. 

Finn vs. ugor 

Párapara 

Egy budapesti szaunában egyszer rám szólt valaki, amikor vizet löttyentettem a kövekre, hogy ez FINN szauna, ha gőzt akarok, akkor menjek át a szomszédos gőzfürdőbe. 

Azzal együtt, hogy nyilván nem véletlenül volt velünk a helyiségben egy vödör víz és benne egy merítőkanál – ami engem látszott igazolni –, ez a megjegyzés egy fontos félreértésre világít rá. 

A finn szauna nem csak hogy nem száraz, de a gőz legalább annyira elengedhetetlen része a rituálénak, mint a meleg. Ha a kályha (kiuas) a szauna szíve, akkor a gőz (löyly) a szauna lelke. 

A mi lelkünk, mindannyiunk lelkének antropomorfizált megfelelője ez a gőz, amivel a szaunát jellemezzük – ha azt akarod tudni, milyen volt a szaunaélmény, akkor azt kérdezed, milyen volt a löyly, amire általában hosszú és alapos választ fogsz kapni. Ez a gőz a szauna esszenciája, életereje, eredetét tekintve pedig egyenesen Vejnemöjnen (Väinämöinen) verítéke, a teremtés lehelete. 

Az tehát, hogy a finn szaunában nincs gőz, olyan távol van az igazságtól, mint Joulupukki ajándékgyára a Déli-sarkvidéktől. Ha nincs gőz, akkor nincs lélek, nincs spirituális élmény, csak izzadó testek. 

Pőrepara 

Egyszer, Helsinkiben, bejött két magyar srác az egyik nyilvános szaunába – nevezzük őket úgy, hogy Beavis és Butthead –, akik néhány perc ücsörgés után felálltak és kifele menet megjegyezték, hogy jó a hely, csak „kicsit sok a f@sz”. 

Valóban, a finnek számára természetes, hogy a szaunában meztelenül tartózkodnak, és ebből a legkevésbé sem csinálnak ügyet. Úgy tartják, hogy a meztelenségnek sok funkciója van, és ezek közül a szexualitás csak az egyik. 

A túlkommercializált nyugati kultúrában mindenhol ott van a szex, mert azzal lehet a legjobban eladni bármit, és ennek az a mellékhatása, hogy azt hisszük, mindennek a szexről kell szólnia. 

A meztelenség a finn szaunában ezzel szemben semmilyen szexuális tartalommal nem bír, itt ez azt jelenti, hogy mindenki egyenlő, mert a meztelenség egyenlőséget teremt. 

A lényeg az, hogy Finnországban a legtöbb szaunában nem nézik jó szemmel, ha fürdőruhában, vagy bármilyen más ruhában (neadjisten papucsban) próbálunk bejönni. 

Arról egyébként, hogy a fürdőruhával mi a baj, megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint a forróságban párolgó klórt nem jó belélegezni, vannak, akik szerint a probléma éppen ellenkező irányú, tehát az izzadtságot nem higiénikus bevinni a medencébe, és vannak, akik szerint ez mind hülyeség, és a meztelenség egyszerűen csak szokás. 

Mindenesetre ha lehet, akkor vegyük le a fürdőruhát, és ha nem akarunk meztelenkedni, akkor sincs semmi gond, mert minden szaunában elfogadott a törölköző használata. 

A turistaszaunákban manapság már a fürdőruha is rendben van, de azért ilyenkor is tegyünk a fenekünk alá egy törölközőt, vagy egy kis papíralátétet, ami vagy benne van a jegy árában, vagy néhány centért megvásárolható. Ez utóbbi a pucér fenék alá is jól jön. 

Szabadtér 

A magyar szaunákban jellemzően hiányzik a kültéri megszáradás és lehűlés lehetősége, ami a finn szaunák többségében adott. Nincs szabály arra, hogy a szaunázás után hogyan hűtsük le 37-38 fokos testhőmérsékletünket (és 40-41 fokos bőrünket), erre mindenki maga alakítja ki a saját szertartását. 

Finnországban ritka a jéghideg merülőmedence, inkább a zuhanyban hisznek, amit langyosról indítva szépen lassan egyre hidegebbre állíthatunk, amíg el nem érjük a még kellemes leghidegebb hőmérsékletet. De a zuhanyzást inkább az izzadtság lemosására használják, ami után az utcán vagy az udvaron hűlnek le és száradnak meg. 

Télen oda kell figyelni, hogy a lehűlést ne kövesse kihűlés, vagy akár meghűlés, de szerencsére az ember egy idő után megtanulja felmérni, hogy mikor kell bemenni a mínusz fokokból a fűtött öltözőbe vagy vissza a szaunába. Röviden akkor, amikor megszáradtunk, amit abból veszünk észre, hogy már nem gőzölgünk. 

Ha tehetjük, ne csak egyszer szaunázzunk és hűljünk le, hanem menjünk két-három kört, mert a meleg és a hideg váltakozása nemcsak fontos része az élménynek, hanem ilyenkor az egészségügyi hatások is fokozottabban jelentkeznek. 

Ajánló 

Végezetül szeretnék ajánlani néhány szaunát Helsinkiben. 

A Kotiharjun szauna nagyon autentikus, a kevés fennmaradó nyilvános fatüzelésű szaunák egyike, és érdemes kipróbálni, hogy ez mennyiben más élmény, mint egy elektromos szauna.

kotiharjun.jpg(Fotó innen)

Az Arla szauna is igazi finn élményt nyújt, tökéletesen hozza a retró hangulatot, ráadásul mindezt a régi munkásnegyed szívében. A férfiak és a nők az épület központi udvarán találkoznak a szünetekben, és csoportokban ücsörögve vagy álldogálva söröznek.

arla.jpg(Fotó innen

Odabent simán találkozhatunk olyan helyiekkel, akik nyírfavirgáccsal csapkodják magukat. Ennek elsődleges célja a vérkeringés frissítése és a spirituális megtisztulás, másodlagos célja, vagy talán csak egy mellékhatása pedig a szaunát betöltő jó illat. 

Az Allas (jelentése: medence) az egyébként is gyönyörű déli kikötő egy friss ékköve, ami 2017-ben nyílt meg a helyiek és a turisták számára. Jóval modernebb, mint a fenti két szauna, de nem drágább.

allas.jpg(Fotó innen)

A férfi, női és vegyes szaunák, illetve az ezekhez tartozó öltözők és zuhanyzók mellett egy kávézó és egy étterem is van az épületben, aminek tetőteraszáról gyönyörű kilátás nyílik az egyik irányban a városra, a másikban a tengerre. A szauna üvegablakán át nézhetjük a kikötőből induló és oda megérkező hajókat, a kis kompoktól egészen a nagy óceánjárókig. 

Az épületből kilépve, egy hídon átkelve egy, a tengerben lebegő fa platformra jutunk, amin egy mindig 27 C hőmérsékletű fűtött medence, egy szintén fűtött gyerekmedence, és egy tengervizes medence közül választhatunk.

allas_2.jpg

Odakint a fent említett hajók egészen közel haladnak el hozzánk, miközben mi a medencében úszunk, a tengertől és a sirályok vijjogásától körülölelve. Ez a projekt közösségi finanszírozásból valósult meg. 

És ha az Allas a nyilvános szaunák királya, akkor a Löyly (a figyelmes olvasó már tudja, hogy ez egy meglehetősen előkelő név) a műfaj császára. Itt nincs medence, csak szauna, de abból a legjobbak: két fatüzelésű- és egy füstszauna, illetve a jégkék tenger és egy kis méltán világhírű és díjnyertes finn dizájn.

loyly.jpg(Fotó innen) 

A finn álom

A finnek jól, de szerényen élnek. És hogy miről álmodnak? Ami az amerikaiaknak egyre inkább a minél-nagyobb-képernyős tévé és a minél-több-kerék-meghajtású terepjáró, az a finneknek egy saját szauna a 187.000 tó valamelyikének partján: 

„A második adag fa ég a szauna kályhájában. Leülök, és élvezem a pillanatot. Az füstös illat lassan terjed a késő nyári este halványló fényében. Becsukom a szemem. Visszaemlékszem a gyerekkori szaunázásokra, nagyszüleim történeteire a családi szaunákról. Sokfajta szauna létezik, de számomra van egy, ami az összes többi felett áll. Ez a lelkem szentélye, ahol megpihenek és megtisztul az elmém. Itt mindig békében érzem magam. Teszek még egy kis fát a kályhába, kitöltök egy kis vizet a manónak, és elindulok a tóhoz evezni. Az evezőről lecsöppenő víz megcsillan a búcsúzó nap utolsó sugaraiban, ahogy visszatér a békés víztükörbe. Elmosolyodom. Igen, boldog vagyok.” (Keijo Taskinen: Sauna – The Essence of Finland) 

BÓNUSZ KÉRDÉS

Mi a magyar álom? Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa? És mi az álom abban az országban, ahol te élsz? És mi a rémálom?

Köszönöm a figyelmet, és remélem egy nap találkozunk egy szaunában, valahol Finnországban. Addig is Boldog Új Évet és jó szaunázást kívánok, avagy Hyvää uutta vuotta, Hyvää löylyä!”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: szauna Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr814532288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.01.04. 08:39:24

A finnek tényleg beengednek 2 éves gyerekeket is a szaunába? Finnországban még nem jártam, de eddig elég sok helyen láttam a táblát, hogy 6-10-12 éves kor alatt nem mehet a gyerek szaunába egészségügyi okokból.

A meztelenség vs fürdőruha ott a legviccesebb, ahol találkozik a finn és kelet-európai kultúra, aminek hatására egymás mellett van meztelen finn és fürdőruhás szauna, de ezt hiába magyarázzák el táblákkal, az emberek többsége csodálkozik az adott szaunába belépve...

Mennyire elterjedt a lakáson belüli szauna? Magyarországon is divat lett, egy adott árszínvonal felett szinte minden lakásban van.

_András_ 2019.01.04. 09:46:13

A gyerekkori szaunázás az életre való felkészítés, a finn kultúrába való beavatás része. A hardcode finnek azt mondják, hogy ha már tud ülni a gyerek, akkor mehet a szaunába. Orvosilag egy éves kor alatt nem ajánlják, mert ők még nem tudják rendesen szabályozni a testhőmérsékletüket. Ha bemennek a gyerekek, akkor is csak szülői felügyelettel, alacsonyabban ülnek, és csak néhány percig vannak bent. 7-8 évesen már mehetnek egyedül is, ha akarnak.

A saját szauna a lakásban nem annyira elterjedt. Ez csak az utóbbi néhány évtizedben kezdődött, drága, és Helsinkiben például a lakások többnyire nagyon kicsik, nem fér el bennük egy szauna. Vidéken valószínűleg gyakoribbak. Szóval nem annyira ritka és nem akkora luxus, mint Magyarországon, de azért messze nincs mindenkinek saját szaunája.

GrandMasterB 2019.01.04. 09:48:23

Igazán részletes, nagyszerű írás.

arncht 2019.01.04. 10:30:43

erdekes kultura :) mindig szerettem az ilyen hagyomanyokat. de hat nem veletlenul nepszeru finneknel a szauna, es az alkohol, azoktol lesz melegebb.

négyzet 2019.01.04. 10:47:43

Itt, Svédországban a társasház pincéjében van szauna, a környéken lakók használhatják. Nagyon király. Akkora a hely, mint egy lakás, az előtérben, avagy "nappaliban" lehet ücsörögni a kanapén, beszélgetni, iszogatni. Az üres üvegek számát tekintve az iszogatás szerves része a dolognak. A rádió meg finnre van állítva, szóval van egy tippem, kik használják legtöbbet ezt a szaunát ;) De mi is imádjuk. Terv szerint hetente megyünk.

Azonban úgy tudom, a méregtelenítés dolog nem igaz.

négyzet 2019.01.04. 10:54:46

@Online Távmunkás:
Mi is gyerekkel megyünk szaunázni. 2,5 éves volt az első alkalommal. Csak néhány percet szokott eltölteni a legalsó szinten. Természetesen csak együtt és figyeljük. Most 3,5 éves és szereti nagyon.

négyzet 2019.01.04. 10:56:23

Skånéban meg a tengerparton a stégen láttam szaunákat, onnan egyből a tengerbe lehet csobbanni.

Arthamyr 2019.01.04. 11:01:54

Ez a méregtelenítés dolog honnan jött? Bár nem vagyok orvos, de a méregtelenítés, ha jól tudom, leginkább a máj feladata...

Arthamyr 2019.01.04. 11:04:25

@négyzet: Igen, én is ezt tudtam a méregtelenítésről. Ettől függetlenül szoktam szaunázni, mert szeretem, meditálgatok, de szkeptikus vagyok minden gyakran hangoztatott, jelentős élettani hatással kapcsolatban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2019.01.04. 11:36:18

Saját szauna-kaland (igaz, ez nem Finnország, hanem Svédország):

noreg.blog.hu/2013/04/01/jucus_szaunazik

Valóság nevű unokahúgotok 2019.01.04. 11:36:18

@Arthamyr: Valóban, ez a méregtelenítés egy hüyleség, smemi tudományos alapja sincs. (Ez vontakozik az összes "méregtelenítő kúrára"is!) Egyszerűen nem létezik olyan biológiai-biokémiai folyamat, amely révén akár szaunában, akár más "természetgyógyászos" módszerrel "mérgeket" lehet a szervezetből eltávolítani - továbbá az is kérdés, miféle "méreganyagokról" van-lenne szó.

Szóval, ezt a méregtelenítéses passzust törölni kellene a posztból!

Ami meg a meztelen szaunázást illeti, én mindig úgy szaunázom. 18 évesen voltam először pucér szaunában, akkor kicsit fura érzés volt, de pár perc múlva már észre sem vettem.

Arthamyr 2019.01.04. 11:39:58

@Online Távmunkás: Régebben sokat jártam a Hajós Alfréd sportuszodába (nem tudom, hogy ma is így hívják-e), ott mindenféle sportolók edzése mellett volt rengeteg kisgyereknek úszásoktatás, vagy még kisebbeknek babaúszás. A kisgyerekek közül, akik akartak, azokat behozta az oktató a szaunába az úszásoktatás végén. Nem tudom, hogy két évesek voltak vagy három, de nagyon kicsik voltak, ránézésre még ovis előtti korban.

négyzet 2019.01.04. 11:55:32

@α Ursae Minoris:
haha, nem semmi történet! :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2019.01.04. 11:58:24

Jó összefoglalás, bizonyára elbír egy-két kiegészítést svéd részről.

Íme egy szaunatutaj:

hobbiszakacs.blog.hu/2018/08/06/nyar_stockholmban_10_a_szaunatutaj

Itt meg egy hamam-hoz szokott úriember találkozik a szaunával :

hobbiszakacs.blog.hu/2018/01/29/kulturkocc_a_szaunaban

_András_ 2019.01.04. 12:09:05

@Arthamyr: Minimális a méregtelenítő hatás és bizonyos anyagokra korlátozódik (pl. nehézfémek), de bizonyítottan létezik.

Arthamyr 2019.01.04. 12:28:57

@_András_: Tehát pl. beléd lőnek, akkor kiizzadod az ólmot? :D Nem értek hozzá, mint mondtam, nem vagyok orvos. A minimálisat nem vitatom, csak azt gondolom, hogy akinek ez a fő célja a szaunázással, az nem hatékonyan cselekszik.

Az is érdekes, hogy én is szárazon szeretem szaunát, mert igaz, hogy növeli a hőérzetet a gőz (voltam már olyan gőzfürdőnél, ahova nem tudtam bemenni, mert szó szerint égetett, de olyan is volt, hogy leforráztam magam gőzzel főzés közben, ismerősnek konkrétan lefőtt a lába egy része egy balesetnél), de abban már egyáltalán nem vagyok biztos, hogy az folyadékvesztést (izzadást) is fokozza. Amikor a küzdősportot végzők fogyasztanak a bemérés előtt (csináltak erről egy kis videót: www.youtube.com/watch?v=t_FO7MzAnzM&feature=youtu.be), ők sem gőzben szoktak ücsörögni. Az ilyen szintű folyadékvesztés persze nem javasolt orvosi felügyelet nélkül (sőt azzal sem, mert minek). A spirituális élmények nem foglalkoztatnak, ez van. :)

Nyilván finnországban alkalmazkodnék a helyi szokásokhoz, nem ugatnám le a finn csóka fejét, ha vizet önt a szaunára.
Ahova most járok, ott villanyos kályha van díszkövekkel, és kikapcsol, ha sok vizet öntenek rá, úgyhogy ki is van írva, hogy ne tegyék. :) Persze igyekszem olyan időpontban járni, amikor nem nagyon vannak rajtam kívül, így ennek esélye sincs.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.01.04. 12:31:23

Jó összefoglaló írás, de van egy ok, ami kimaradt. Szerintem kezdetekben ez volt a lényege, de persze utána jött a sok megmagyarázás, hogy egészséges meg méregtelenít stb. Valójában így lehet olcsón megfürdeni hidegben.

Benikuty 2019.01.04. 12:54:06

@Arthamyr: +1. A méregtelenítés mint butaság pont úgy beleivódott a köztudatba, mint a lúgosítás.

kugi · http://kugi.blog.hu 2019.01.04. 12:54:49

Abban a lebegő síliftben szaunázni nagy királyság lehet! :)

sZulamith 2019.01.04. 13:33:37

"emberek nem köszönnek egymásnak, ami jóval nyugisabb, mint a Magyarországon elterjedt kényszeres köszöngetés."
Ez kicsit durva megállapítás, mert a köszönés jó dolog, nagyon emberi, mosolyra késztető.

Volt szerencsém Finnországban szaunázni egy hotelban. Persze mi magyarok fürdőruhában voltunk, és bizony meglepődtem amikor visszatértem a szaunába, egy nagydarab meztelen ottani nővel néztem farkasszemet:) Itthon nem szaunázom, pedig lenne rá lehetőség. /kétrészes fürdőruhát csak a nyári strandolásnál használok/ Ha nem is meztelenül, de zárt fürdőruhában nem a legjobb ötlet bent ülni, nálunk pedig ez az általános..

m.t. 2019.01.04. 14:03:26

@sZulamith:
Pont ma olvastam a quoran hogy mi a kulturalis eredete hogy a finnek es skandinavok nem csevegnek, nem mosolyognak, ritkan koszonnek.

Regen nehez volt az elet, jol meg kellett fontolni hogy kiben bizik meg az ember mert konnyen az eletebe kerulhetett. A cseveges, mosoly tipikusan az oszintetlenseg jele volt, hogy valaki a kozeledbe akar ferkozni es almodban elvagni a torkod a vagyonodert. A tisztesseges ember udvarias tavolsagtartassal jelezte hogy semmi rosszat nem akar a masiktol.

haromegesztizennegy 2019.01.04. 14:03:27

Hiába, egy nemzet fiainál sem vagyunk alávalóbbak! ;)

Béla61 2019.01.04. 14:03:27

Talán hencegésnek fog tűnni, de családi házban élünk, és van benne szauna, zuhanyzóval. Most jön a csavar. Az elmúlt 2 évben nem kapcsoltuk be! Egyszer sem. Ok hogy majd minden hétvégén elmegyünk egy termálfürdőbe, 1-1 napra ahol szauna, termálvíz, és úszómedence is van. Így az otthoni szauna meg árválkodik.

m.t. 2019.01.04. 14:03:27

@Online Távmunkás:
Az hagyjan, allitolag a gyereket a babakocsiban gyakran kiteszik par orara a minusz fokokba hogy jobban aludjon :)

_András_ 2019.01.04. 14:38:38

@Arthamyr: Ha beléd lőnek, akkor inkább a kórházat javaslom, de ha mindez Finnországban történik (ami simán benne van, mert egy csomó embernek van fegyvere), akkor ott is valószínűleg lesz szauna - ahova viszont csak szigorúan a golyó eltávolítása után menj. :)

Burgermeister 2019.01.04. 14:40:48

Finnorszagban a szaunaban szuletnek es meghallnak. Ez nem vicc, igy van. Ezenkivul piaznak kozben rendesen. Sor. Tomeny. Ami van. Szeretik a sort a kore onteni mert akkor kenyer illat van.

qwertzu 2019.01.04. 15:46:39

Pedig a szauna biztos méregtelenít, ezért isznak a finnek mellé rengeteg mérget (alkohol), hogy ne legyen alacsony a méregszintjük. :)

Tényleg ki lehetne szedni a cikkből ezt a baromságot. A legjobb méregtelenítés, ha nem terheled a májad alkohollal.

kunzoo 2019.01.04. 15:46:48

@m.t.:
Zárt babakocsiban, esővédővel, télibundában nyugodtan kinnhagyhatod egy kicsit. A legidősebb gyerekem akkor aludt jól ha délután elringattuk benne, utána nem vettük ki. Azt az egy óra délutáni szunyót ott töltötte.

Azt nem igazán értem hogy itt Magyarországon mit esznek a szaunán, Májustól Októberig van alkalmunk izzadni. Lehet ingyen izzadni, ezért fizessek?

exterminador 2019.01.04. 16:00:01

Finnországban sorkatonaság van.
Beteg az a társadalom.

Alick 2019.01.04. 16:40:19

@Benikuty: Nyirokrendszer, vízháztartás, kiválasztás aktiválása - nyilván valami ki is jön az emberből, de a méregtelenítés erős kifejezés. Úgy, ahogy a lúgosítás is az, viszont a sav-bázis buffer terhelésének csökkentése korrekt megfogalmazás.

MagyarPéter 2019.01.04. 17:57:36

Az ember igenis tud méregteleníteni a bőrön át is. Persze nem úgy ahogy a máj, de azt hiszem ennek a folyamatát itt egyeseknek úgyis hiába magyaráznám.
De sok további kedvező élettani hatása is van, főként az immunrendszer erősítése.
Példát a németekről és az osztrákokról kell venni, ők tényleg tudják, hogy jó szaunázni, és ehhez építettek is olyan helyeket, hogy még a finneknek is csak a nyáluk csorog.
Csak sajnos a kultúrált szaunázáshoz a magyar nép többsége túl prűd, és sajnos sokan a szaunában sem képesek kultúráltan viselkedni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.01.04. 17:57:36

@Valóság nevű unokahúgotok: Ha én meglátom a méregtelenítés szót bárhol, akkor ott hagyom abba az olvasást.

Csodabogár 2019.01.04. 18:00:49

@α Ursae Minoris: Ez jó!:-)

Nekem nem sikerült megkedvelni a szaunázást, nekem túl meleg volt. Érdekes módon egyetlen magyar ismerős se használta, pedig néhánynak volt a saját házában szauna. Oda kell születni az élvezethez.

Herr Géza 2019.01.04. 22:18:35

@Dr. Trejo: “Ja, bezzeg osztákba' meg németbe' ott tudják mi a dolce vita! ”
Oh, dottore, te meg úgy tűnik igen nagy Wurzel vagy (a Google izzon ám rendesen...)
Csókoltatlak.

trabant 2019.01.04. 22:59:56

@Online Távmunkás:

Vannak gyerekszaunák is, Mo.-on az egyik pl. Zalakaroson.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2019.01.05. 00:57:41

@Online Távmunkás: Nemhogy kétévest, de lényegében a pár hetes gyereket is simán szokás Finnországban szaunáztatni. Gyakorlatilag a köldökcsonk után már simán lehet csapatni akár egy újszülöttel is. Nyilván éppeszűen a hőmérséklettel és a gőzzel. A leggyakoribb, hogy egy 36 fokos fördőkádat is bevisznek ilyenkor a szaunába.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2019.01.05. 00:57:52

@_András_: Helsinkiben nincsen olyan sorház, ikerház vagy családi ház ahol ne lenne szauna. De a régi belvárosi lakásokba is szinte mindenhol ahol végeztek felújítást az elmúlt 50 évben raktak szaunát.

Az egy éves korhatár nem létezik. Három gyerekkel szaunázunk újszülött koruktól kezdve. A gyerek testhőmérsekletéért :) a szülei felelnek. Mi egy babakádat vittünk be a szaunába testmeleg vízzel és abba mártogattuk a gyerekeket. Mindezt a védőnő tanácsára és jóváhagyásával.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2019.01.05. 00:57:58

@Burgermeister: A cikkből sajnálatosan hiányzik ezen szauna illatosítók témája.

Ugyanis nagyon megoszlik a finnek véleménye is. Vannak akik szerint szentségsértés minden szagosítás a szaunában és vannak akik még a szintetikus nyírfaillatosítót vagy az általad is említett sörös locsolást is elfogadják.

Az fix, hogy más szaunájára csak a gazda engedelmével illik tiszta vizen túl más locsolni. Nyilvános szaunában vagy közösségi szaunában pedig értelem szerűen tilos a szagosítás. Mert az utánunk jövő nem biztos, hogy szereti :)

Ellenzéki Tüntető 2019.01.05. 08:23:52

Én igazán sajnálom, hogy egy ilyen remek és informatív cikket most lehúzok, de baszki már megint:

" A ki- és bejárkáló emberek nem köszönnek egymásnak, ami jóval nyugisabb, mint a Magyarországon elterjedt kényszeres köszöngetés. "

Az HÉTSZENTSÉG, hogy ha egy másik országról szóló cikk lenne, ahol szépen és hangosan köszönnek egymásnak az emberek, ez a mondat valahogy így hangzana:

"Itt szépen és hangosan köszönnek, hogy tudassák veled a tiszteletüket, és ez jóval nyíltabb és barátságosabb, mint a Magyaroirszágon megszokott orrunk alatt elmormolt jónapotozás".

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2019.01.05. 09:41:40

@Ellenzéki Tüntető:

Ez így tényleg félreérthető. De ismerni kell a finn néplelket, hogy ezt a részt tényleg megértsük.

A finneknél tényleg nincsen kommunikációs kényszer. Semmilyen. Olyan ez minthogy egy finn nem mondja a párjának egynél sokkal többször hogy "szeretlek". Úgy vannak ezzel, hogy egyszer elmondják és ha változik a helyzet akkor majd szólnak. Ugyanez érvényes a közösségi helyekre. Ha nincs okuk akkor nem pofáznak, nem udvariaskodnak, nem köszöngetnek. Az, hogy jó napot kívánnak az alap, azt nem kell mondani. Senki nem kíván rosszat a másiknak, vagyis az alap, hogy jó napot kívánnak :)

Persze az elmúlt évek során sokat európaiasodott a finn társadalom is. Vagyis a fővárosban és a nagyobb városokban már terjednek az európai kommunikációs szokások. De maga a finn néplélek az lassan változik.

Szóval a finn halgatagság és zárkózottság nem barátságtalanság, nem modortalanság. A jó szándék, segítőkészség az alap, ehhez egy finnek nem kell csevegnie meg művigyorral jó napot kívánnia. Ha egy nyilvános szaunába belépsz akkor egy szűk biccentés bőven elég. A köszöngetésnél többet ér ha megfogod a félig üres vizesvödröt és kimész teletölteni. Azzal jobban kifejezed magad mint egy üres köszönéssel.

Anselmo 2019.01.05. 11:15:44

@Ellenzéki Tüntető: így vagy úgy, de mi magyarok rosszak vagyunk :)
engem is idegesít
csak az idegesít jobban, mikor "a magyarok" szóval hivatkoznak ránk, mintha valaki egy idegen nemzetről írna, amivel nem azonosul

MaCS_70 2019.01.05. 16:32:03

Nagyon szeretek szaunázni, és szerencsés vagyok, mert ezt Finnországban is gyakorolhattam -- igaz, sajnos már lassan harminc éve volt...

A cikk nagyon tetszett, de valamin nagyon csodálkozom benne: ez pedig a csendkényszer.
A finneknél én négy különböző társasággal szaunáztam, és teljesen egybehangzó volt az a vélemény, hogy a szauna pont az őszinte beszélgetések helye, ahol nem jó kukán hallgatni, néhány kőbe vésett szabállyal: nem szabad hazudni, politizálni, egymást kritizálni, megbántani, hangoskodni.

Ezt azóta is több finn barátom megerősítette.

MaCS

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2019.01.05. 19:48:09

@MaCS_70: Lehet beszélgteni szaunában, de nem kötelező.

Az nem igaz, hogy szaunában ne lehetne politizálni. Olyannyira lehet, hogy van szauna a finn parlamentben is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.05. 21:06:15

Hahaha, hát ez a téma most itt ki lett vesézve rendesen.Maxi respect, 10/10 pontos poszt!
Azt az Állás nevű ojjektumot egészen biztos felkeressük majd, ha alkalomadtán Helsinkiben járunk, nagyon királyul néz ki.
:-))
Minden, ami vízzel, csobbanással, pancsolással kapcsolatos az részünkről üdvözölve van!
Amint lesz saját házunk, a mödanszié mellett a szaunát is építeni/tettni kezdjük, az hétszentség!
:-))

conditional reflex 2019.01.06. 08:24:08

ez zseniális lett, köszönöm.

_András_ 2019.01.07. 00:03:56

@conditional reflex: Én köszönöm, hogy elolvastátok.

Győrfi József 2020.01.04. 13:58:13

@exterminador: Nem beteg
Oroszországgal határos
Izgalmas szomszéd

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása