oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 24. 06:30,  Karácsony a pálmafák és villogó rénszarvas árnyékában 33 komment

2018. december 24. 06:30 Határátkelő

Karácsony a pálmafák és villogó rénszarvas árnyékában

Az első külföldön töltött karácsony minden határátkelő életében emlékezetes élmény. A mai posztban ketten mesélnek erről, méghozzá nem csupán írásban, de hangban is – azaz az idei karácsony az elmúlt hetekben indult Los Angeles – London - Budapest tengely podcast-sorozat különkiadásának jegyében kezdődik nekünk. Kiderül egyebek mellett az is, hogy miért megtévesztő a mince pie, giccsesek-e a feldíszített pálmafák, én pedig elárulom, kerül-e különleges, csak karácsonykor készített (noha eredetileg nem karácsonyi) étel az asztalra. Kezdjük!

Immár sokéves hagyomány, hogy karácsonykor arra kérlek titeket, küldjetek képet arról, miként telik a karácsonyotok a világ minden táján - a fotón lehet a karácsonyfa, a terített asztal, ti is, amit jónak gondoltok. A cím a szokásos: hataratkelo@hotmail.com. Mutassuk meg, hogyan karácsonyozunk mi, magyarok a világ körül!

la_utcai_disz.jpgLos Angeles - ne pálmafa, de szerintetek giccses?

Méghozzá a podcast nevéhez méltatlanul se nem Los Angelesben, se nem Londonban, hanem Cardiffban, hiszen Bandosz első határátkelős karácsonya 1995-ben a walesi városban zajlott. 

Pontosabban ez így nem is igaz, hiszen bár akkoriban ott tanult, azt a bizonyos első karácsonyt részben otthon, Magyarországon töltötte. Cardiffban egy meglehetősen lepukkant negyedben bérelt szobát egy házban brit diákokkal közösen. Amikor a karácsonyi hazaút után visszatért, a többiek éppen költöztek ki, mondván, egerek vannak, ezért nem tudnak ott élni. (Ami annyira nem meglepő, hiszen a többiek nem nagyon szerettek mosogatni…) Az egerek szilveszter után kiköltöztek, amiben része lehetett a takarításnak is. 

A későbbi években aztán kialakult náluk az a szokás, hogy a szentestét még Angliában (akkor már Londonban élve) töltötték, majd másnap utaztak haza Magyarországra. 

Ami az ünneplést illeti, Bandoszéknál magyar szokás szerint 24.-én van ajándékosztás, de az igazi nagy nap 25., ekkor jönnek össze a családok, másnap pedig már indul az üzletekben a roham.

covent_garden_1.jpgKarácsonyfa a Covent Gardenben

A fa díszítését viszont ő is előrehozta brit szokás szerint korábbra, hogy ne 24. legyen a teljes őrület. 

Karácsonyfa márciusig 

Los Angelesben ilyenkor sem kell vacogni, érdekes lehet a feldíszített pálmafák között készülődni a karácsonyra. Tamás szerint a várakozásokkal ellentétben ezek nem is néznek ki rosszul, szóval neki nem jelentett elsőre sem komolyabb kultúrsokkot a látvány. 

Ami a karácsonyfa feldíszítését illeti, Tamáséknál műfenyő van, ennek megfelelően nem is kell kapkodni a leszedésével, idén például egészen márciusig ott állt a fa. „Emiatt most nem is nagyon sietünk vele, elég sokat néztük” - mesélte. Érdekes módon a fenyőfaárakban nincs túl nagy eltérés a három ország között (bár a podcastban alighanem kissé túllőttem a magyarországi árakat). 

covent_garden_auto_1.jpgNem bevásárolni voltak, ez egy dísz szintén a Covent Gardenben

Ezt követően elkalandoztunk kissé a házdíszítés irányába, Amerikában nagy divat a házak és kertek teleaggatása égőkkel – mondta Tamás. „Ilyenkor elvadul kicsit jobban a dolog, minden, ami belefér alapon” - tette hozzá. 

„Én azért nem tolnám túl ezt az egészet, de ilyenkor jó érzés látni néhány giccses darabot is, mert ettől karácsonyi hangulata lesz az embernek. Persze ez csak amolyan jópofa színfolt az ember életében” - vélekedett Bandosz. 

Mi kerül az asztalra? 

Nem hagyhattuk ki persze az étkezést sem. Angliában a karácsonyi menü pulyka különböző zöldségekkel (répa, fehérrépa, kelbimbó, tepsiben sült krumpli), előételek és akkor még nem beszéltünk a nehezen meghatározható angol édességekről, mint a mince pie, ami a nevével ellentétben nem húsos.

„Én inkább a bejglire és a zserbóra szavazok, de az is igaz, hogy egy keményebb karácsonyi vacsora végén jól jön a mince pie” - mondta, megemlítve a Christmas pudingot is.

mince_pie.jpgA csalóka mince pie 

Tamás elmondása szerint Amerikában elterjedt szokás az ételek megrendelése, mivel a piac diktál mindenféle variáció előfordul, tehát lehet teljesen vagy csak félig elkészíttetni a kiválasztott karácsonyi ételt, amit aztán már csak be kell gyűjteni az ünnep előtt. 

Egyébként Amerikában is dívik a pulyka, de a multikulti Los Angelesben bármi kerülhet az asztalra, hal, kacsa, de akár egy thai étel is. Sok variáció van sok zöldséggel. 

„Tavaly próbáltuk a Christmas pudingot, Guinness-szel átitatva. Nagyon finom volt, csak nehéz. Felmelegítve ettük, de nem bírtuk az egészet elpusztítani” - mesélte Tamás. 

A végén még egy (számomra) titok is kiderült a gesztenyepüréről, de ezt (és azt is, hogy nálunk mi az az étel, ami családon belül teljesen váratlanul karácsonyi klasszikussá nőtte ki magát) már csak az tudja meg, aki meghallgatja a podcastot – amire szerintem a karácsonyi készülődés éppen ideális.

Boldog, békés karácsonyt mindenkinek Bandosz, Tamás és a Határátkelő blog nevében mindenkinek!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast karácsony Magyarország Nagy-Britannia Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7614509614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olliék 2018.12.24. 06:34:45

Kedves, Aranyos Mindenki!
Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!!!!

Hari Seldon 2 2018.12.24. 07:11:35

"A fa díszítését viszont ő is előrehozta brit szokás szerint korábbra, hogy ne 24. legyen a teljes őrület."

Nem tudom, hogy angol szokás-e, vagy nem. De nálunk is így van. Már fent van a fa december elejétől.

- Bonnes fêtes! -

Olliék 2018.12.24. 07:22:45

@Hari Seldon 2: Mi 23-àn este díszítjük. Addigra minden elkészül. Màra hagytam a majonézes salàtàkat, màr minjàrt meg is van. Gyors ebéd,aztàm meló. Szentestére mindennel meg vagyok.

tanato 2018.12.24. 09:22:43

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

**mimi** 2018.12.24. 09:48:48

Boldog Karácsonyt !

Dikusz 2018.12.24. 10:28:54

@Olliék: énvagyokénvagyok (meg mások is) az, akit emlegettél!:)))

Neked is, és mindenki másnak boldog ünnepeket kívánok!

Bredpitt Monika 2018.12.24. 12:17:44

Boldog karacsonyt kivanok mindenkinek, HA neked is.
A mai jo hir. Hurra, megtalaltam megis a gyerekem eldugott ajandekait. Neha felek, hogy a demencia kezd utolerni.
Puszi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.24. 13:42:18

https%3A%2F%2Findex.hu%2Fkultur%2Feletmod%2F2018%2F12%2F24%2Fbritek_zalaban%2F

Határátkelt britek, jó arcok.

Boldog karácsonyt kívánok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.24. 13:44:21

Jó szar lett a link, de azért látszódik.Atkozott Android, soha többet még egyszer...

gabors 2018.12.24. 15:30:46

"A fa díszítését viszont ő is előrehozta brit szokás szerint korábbra, hogy ne 24. legyen a teljes őrület. "

Itt a kornyeken mar December 1-en is lattam feldiszitett karacsonyfat a nappaliban ... :-) de aki allit karacsonfat az ar minimum mult heten megtette

az utcakat meg a hulyebbje mar a haladas utani hetvegen feldisziti 2000-al villogo fenyekkel meg mozgo renszarvasokkal es egyebb felfujt "szarokkal" szegeny kutyam alig gyozi ugatni ezeket esti setakon .. :-)

Golf2 2018.12.24. 16:25:25

Boldog Karácsonyt kívánok!

Csodabogár 2018.12.24. 16:42:02

@gabors: Floridában mindig röhögtünk a felfújt hatalmas Mikulásokon. Mikor jól kisütött a nap rögtön "elájultak".

Viszont kellemes volt sétálgatni ha meleg volt, az ottani egyetem botanikus kertjében, ami millió fénnyel volt kidíszitve, jótékony célra. Az oda vezető úton meg egy kis kitérővel meg lehetett nézni egy kis települést, ahol versenyt díszítettek a népek. Ott is illett valami adomány hagyni a falu bejáratánál. Giccs vagy nem, nekem ott tetszett.

2018.12.24. 16:46:37

Karácsonyi ünnepeket kívánok!!!

Azt mindenki döntse el, hogy boldog e vagy sem......

youtu.be/iGQ5D3Gj1Lo

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.12.24. 16:59:34

@gabors: nalunk es tobb ismerosnel hagyomanyosan Halaadas utani hetvegen, tehat kb.dec legelejen allitjuk fel a fat.
Mindenkinek nagyon szep, bekes Karacsonyt innen LA-bol!:)

gabors 2018.12.24. 17:30:08

@Zsuzsi65: "@gabors: nalunk es tobb ismerosnel hagyomanyosan Halaadas utani hetvegen, tehat kb.dec legelejen allitjuk fel a fat. "

en meg azt hittem valami furcsa helyen elek :-)))

De akkor az nem lehet igazi fenyofa mert az nem igazan bir ki ilyen sokat persze LA-ban nem kell futeni errefele azert mar Thanksgiving ota boven, egy normal fenyo mostanra por szaraz lenne.

NorthPier 2018.12.24. 19:00:22

Békés, szép karácsonyt kívánok mindenkinek!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.12.24. 20:03:13

@gabors: igen, ez mufenyo, bar tavaly igazi fank volt. Azok is altalaban olyan fajtak, amelyik nem hullatja a tulevelet.
Tavaly ugy gondoltuk, beruhazunk egy "tartosabba", igy a ferjem a karacsony utani learazasok idejen vett egy "osszecsukhato" fat Home Depot-ban :) Tudod, az amelyiket taviranyitoval lehet "kinyitni" (vagyis "felemelkedik" teljes magassagra.
www.flickr.com/photos/susie65/45726164824/in/dateposted-public/

vándor madár 2018.12.24. 21:14:50

"Kiskarácsony, nagykarácsony,

angyal csókja rátok szálljon,

Hozzon nektek minden jót,

ne csak almát, mogyorót.

Boldogságot, békességet,

szép jövőt, melegséget,

Békés Karácsonyt kívánva: Nektek!"

tanato 2018.12.24. 23:05:49

Karácsonyesti vacsoránk! Mindenkinek jó étvágyat és jó vacsorát kívánok!

gabors 2018.12.24. 23:24:58

@Zsuzsi65: "udod, az amelyiket taviranyitoval lehet "kinyitni" (vagyis "felemelkedik" teljes magassagra. "

Nem tudom fenyoval azota nem foglalkozom hogy kjottem (tantorogtam) 28 eve .. van egy adventi koszorunk (muanyag es az egesz dekoracio)

persze nincs gyerek, igy nem kell mindenfele kigyo mesekkel meg jezuskas ugyekkel foglalkozni es a Santa Claus sem maszik bele e kandaloba (mert nincs) ...

Vettem negy szelet sutemenyt a magyar cukraszdaban ennyi lesz a karacsonyi daridozas....

Boldog Karacsonyt Neked es Mindenkinek ...!!

blackhairlady 2018.12.25. 02:14:59

@Zsuzsi65: Mi mindig a Halaadas hetvegejen diszitunk kint es bent is. nekem tetszik ez a szokas :)

Boldog Karacsonyt!

Golf2 2018.12.25. 07:17:22

@tanato: Boldog Karácsonyt! Kb.8 emberre elég ez a sok kaja?

tanato 2018.12.25. 12:45:00

@Golf2: Viszont kívánom.az étel jelentős része eltűnt, hatan voltunk rá,de azért maradt mára is.

Dikusz 2018.12.25. 13:45:01

@tanato: Volt valami sütiféle is.:)

Dikusz 2018.12.25. 13:50:20

@Dikusz: a kérdőjel lemaradt, most pótolom: "?"

tanato 2018.12.25. 13:54:18

@Dikusz: Persze bejgli,meg linzerkatikák lekvárral meg csokimázzal burkolt gesztenyegolyó is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása