oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. november 27. 06:30,  Okok, amik miatt nem akarunk otthon élni 418 komment

2018. november 27. 06:30 Határátkelő

Okok, amik miatt nem akarunk otthon élni

Mátéék történetében szerintem sokan magukra ismerhetnek. Kis pénzgyűjtés céljából költöztek ki Angliába, aztán hazatértek, ahol hamar világossá vált, hogy az élet meglehetősen bonyolult tud lenni… így aztán megint elmentek. Hogy miért, az kiderül az alábbiakból.

Három legnagyobb sikerem határátkelőként - és három dolog, amit másként csinálnék. Beszéljük meg ki mit tart a legnagyobb sikereinek a külföldi életben és mi az, amit mai fejjel már másként csinálna! Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

szakacs_chef_foto_pixabay_com_stocksnap.jpg

„Pár éve úgy gondoltuk feleségemmel, hogy bár nem szeretnénk kimenni dolgozni a UK-be, de spórolás céljából mégis csak jó lehetőségnek tűnt. Pont kapóra is jött, hogy kaptam egy ajánlatot egy hotellánctól. Livein-es hely volt, távol mindentől. 

Jól is alakultak a dolgok meg nem is. Négy hónap elteltével végük hazajöttünk, hogy otthonról keressünk újabb helyet magunknak. Alig 1 hónap keresgélés után találtunk is egy megfelelőt. Kis 4 csillagos hotel Dél-Angliában. 

Párom front of house, én head chef pozícióban helyezkedtünk el. Itt 2 évet dolgoztunk, mert volt egy összeghatár, amit szerettünk volna összeszedni, aztán hazamenni. Amikor meglett (még jóval több is) kicsit utazgattunk aztán hazamentünk. 

Újra otthon, a semmi közepén 

Kevesebb mint 1,5 évet töltöttünk otthon. Majdnem az első hónaptól diszkomfort érzésünk volt az otthoni helyzetek miatt, de mivel távol mindentől volt egy szép nagy földünk, ahova építkeztünk, úgy gondoltuk, nem fog minket zavarni az otthoni, már-már balkáni hangulat. Így is történt. Kiköltöztünk a semmi közepére és napi 2-3 órát ingázva jártunk be Budapestre dolgozni. 

Nem volt megfelelő kapacitású a villanyóra a házhoz, elkezdtem intézni a mindenkinek járó 32A villanyórát. Majdnem fél évig járkáltam be a szolgáltatóhoz, mert mindig volt valami bajuk, ami miatt nem adták meg a bővítési engedélyt. 

Télen alig volt 15°C a lakásban, de nem csináltunk belőle gondot, felöltöztünk.  Élveztük a nyugalmat, csendet. Aztán februárban végre megkaptuk az engedélyeket. 

Édesapám cége csinálta a szabványosító átszerelést. Volt egy technikus a csapatában, akinek országos engedélye van villanyórákhoz hozzányúlni, átszerelni... na igen. 

Kezdődik a csuklóztatás 

Január 1-től átkerült a szolgáltatónk az NKSz-hez. Aminek a területén nem volt érvényes az (országos) jogosítványa. Kijött a szolgáltató technikusa ellenőrizni az átkötést, majd egyszerűen levágtak a rendszerről minket. 

Azon a héten jöttek a kemény fagyok megint. Én kint laktam a házban, onnan jártam be dolgozni továbbra is, feleségem pár napra elköltözött, hogy ne kelljen az áram és fűtés nélküli házban lennie. 

Rákötöttünk egy benzines generátort az elektromos rendszerre, hogy ott tudjunk lakni + intézhessük helyszínről a közel 300.000 Ft-os szabványosítást, amire 30 napot kaptunk, ellenkező esetben eljárás indult volna ellenünk fogalmam sincs, milyen címen. 

Eközben áramlopással vádoltak meg... A szolgáltató egy pillanatra sem gondolkodott el azon, hogy a megváltozott feltételekről értesítsen minket. Azt is érdekesnek tartom, hogy ha nem tudtam volna 30 nap alatt végrehajtani a procedúrát, akkor akár 1 évig nem kapom meg a szabványosításra az engedélyt, ergo nincs áramom egy olyan helyen, ahol semmilyen más közmű nem elérhető. 

Lement ez a ramazuri is. Közben kiderült az elektronikus adóbevallásomból, hogy a munkáltató még minimálbérre sem jelentett be. Kérdőre vontam és csak annyit válaszolt, hogy vendéglátóban senkit sem jelentett be eddig 4 óránál többre. 

Bíztunk a változásban 

Jöttek a választások. Bíztunk benne, hogy történni fog valami változás. Hogy talán egy felelős kormányt sikerül megválasztani. Közben napi szinten hallgattuk a főnökségtől, hogy aki nem Viktoriánus az hazaáruló, tolvaj, migránssimogató libsi, komcsi meg ilyenek. 

Sajna tudjuk, kik nyertek. Orbán a választás estéjén ebben az étteremben ünnepelt. Én mint konyhafőnök, közöltem, nem vagyok hajlandó dolgozni. Nem dolgoztak meg a felszolgált ételért, én max. narancsos buktát vagyok hajlandó sütni. 

Másnap be is adtuk a felmondásunk. Akkor persze már ment az alkudozás, olyan összegeket ajánlottak a maradásért, ami, ha nem lennének elveim, bőven megérte volna. 

Megmondtam a főnökeimnek, akik között volt Fidesz-érdekeltségbe tartozó vállalkozó és egy képviselő is, hogy nem tudok olyan helyen dolgozni, ahol egy kisebb besúgó rendszer működik, arra kell figyelnem, hogy kinek mit mondok, mert eláshatom magam egy mondattal, ahol egyik napról a másikra megszűnhet a munkahelyem, ha bedől ez a kártyavár, amit összeloptak. 

Vissza Angliába 

Ezért inkább visszajöttünk Angliába. Nem tud a pénz motiválni. Persze kell, de nem a jövő hónapig tervezem az életem. Otthon meg nemigen van perspektíva. Akartam vállalkozni is, de minden barátom, aki belevágott, nem mondanám, hogy panaszkodik, de megszakadnak. És az amortizációra nem nagyon van pénzük. 

Magukat jelentik ki a cégükből 4 órás bejelentésre, ha pénz kell, mert az alkalmazottakkal nem akarnak kicseszni. 

Otthon az emberek bizalmatlanok és rosszindulatúak egymással. Itt minket visszavártak (ugyanabba a kis hotelbe jöttünk vissza). Akklimatizálódunk, beilleszkedünk a helyi közösségbe. 

Elegünk lett abból, hogy folyamatosan arra kell figyelni, nehogy átverjenek. És ezt nem civil, hanem a hivatali szinten értem. 

Itt első munkanapon már megvolt a szerződésünk. Nincs zsákbamacska. A főnök nem kizsigereli az alkalmazottakat. Dolgozik Ő is a cégében, nincs slepp, akiket eltartunk. 

Tisztában van vele, hogy egy frissen indított vállalkozás nem fog 2-3 hónap után profitot termelni. Ütemterv van, és ennek fényében alakítjuk a profilt. Sok negatív dolgot tudnék még írni, de nekünk ezek voltak azok az okok, amik miatt inkább nem akarunk otthon élni.”

"Néha már szégyellem az ausztriai havi fizetéseimet, és azt várom, mikor kérik vissza legalább a felét, bérszámfejtési hibára hivatkozva."

(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4014394302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lapetiteparisinne 2018.11.27. 06:48:49

Ez egy borzasztó történet. Vagy lehet, csak engem érintett meg... most készülök haza.

Dikusz 2018.11.27. 07:02:26

Le a kalappal, bátor ember!

Olliék 2018.11.27. 07:27:31

De legalàbb együtt vannak. 10-ből 4 kapcsolat nem éli tùl az építkezést.
Mi elektromos sütőt és főzőlapot akartunk, ahhoz kellett nekünk is a bővítés. Egy év utàn eldobtam az ùrinő modorom, és elküldtem a jò anyjàba az eon helyi vezért. Tàrsashàzban a gàz rémàlom.

Dikusz 2018.11.27. 07:38:24

@Olliék: Miért gáz a gáz? :)

41 éve élek panelban. 60 lakásos társasház, saját kazánnal. 20 lakásban csak azért van villanytűzhely, mert a konyhának nevezett lyuknak nincs ablaka. Soha, semmi probléma nem volt még a gáz miatt.

Olliék 2018.11.27. 07:50:05

@Dikusz: nàlunk rengetegszer nem volt ereje. 2l víz fél óra alatt nem forrt fel, a csirke a sütőben. 40 perc utàn is nyers volt stb....

Golf2 2018.11.27. 07:50:41

narancsos buktát vagyok hajlandó sütni...ezeknek döghúsból.

Dikusz 2018.11.27. 08:05:25

@Olliék: Sokan panaszkodnak hasonlóra.
Csak akkor éreztem, hogy csökkent a gáz ereje a főzésnél, amikor nagy csinnadrattával bevezették a rezsócsökkentést...

fhdgy 2018.11.27. 08:20:20

Magyarország! Én így szeretlek!

Vagy mégsem?

fhdgy 2018.11.27. 08:32:28

Nekem is volt egy "kis" kínlódásom az év elején az áramszolgáltatóval. Azt hittem, csak azért, mert nem én voltam a tulajdonos, a tulajdonos meg dolgozott, nem akart az áramszolgáltatóhoz futkosni. Volt meghatalmazásom, amit induláskor el is fogadtak, de utána ...

A víz valamivel egyszerűbb volt.

Eddig azt hittem, hogy ez valami kitolás, de már látom, hogy nem.

Ez kérem sport, ez a magyar virtus.

Ha nincs foci, legyen valami más! -:)

Benikuty 2018.11.27. 08:39:50

@lapetiteparisinne: több ismerősöm is megbánta, hogy hazajött. Ment is vissza...Nem részletezem, de az, hogy szívatták őket, enyhe kifejezés.

Benikuty 2018.11.27. 08:40:53

@Golf2: max. kenyér és víz!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.11.27. 08:47:55

@Olliék: @Dikusz: Akinek gázkazánja van, az a Magyarországon nélkülözhetetlen iszapleválasztóban megnézheti, hogy mennyi szennyezőanyag van a fideszorosz gázban, elég durva mennyiség.

lapetiteparisinne 2018.11.27. 08:54:28

@Benikuty: iszonyatosan izgulok. Amugy allasom mar van- vagy hat erre előre figyelmeztettek, h csak akkor menjek, ha van, mert egyebkent könnyen lehet, h nem találok. Ettől függetlenul - a gyerekek miatt- rettegek

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.11.27. 08:55:57

@Olliék: Az ELMŰ és az Nemzeti Közmű rosszabb, mint a NAV. Gyűjts be aláírást az elhunyt rokontól az öröklés utáni átírásnál, fizess büntetést, mert a halott nem fizette be az utolsó számlát, a céges egyesülések-átnevezések miatt elvesztek a meghatalmazások, így férj és feleség nem intézheti egymás ügyeit, egymás után két napon jönnek a mérőórát megnézni az átírás és az éves leolvasás miatt, stb.

@Golf2: Mondjuk az a bekezdés szerintem valójában úgy nézett ki, hogy magában morgott, de főzött és amikor mindent elintézett a visszaköltözés kapcsán, akkor felmondott...

Golf2 2018.11.27. 08:56:28

@Benikuty: Alcsúton ahonnan az országrontás származik ott inkább dögkutak voltak.

Határátkelő 2018.11.27. 08:56:43

@lapetiteparisinne: Nincs kedved írni róla ide egy posztot? Akár arról is, milyen gondolatok kavarognak most benned. Szerintem nem vagy egyedül, sokan magukra ismernének.

Benikuty 2018.11.27. 09:10:38

@Golf2: bocs, de a helyismeretem elég gyatra :)

Golf2 2018.11.27. 09:15:41

@lapetiteparisinne: rettegek...akkor már nem érte meg.

BlackBrick 2018.11.27. 09:17:18

Huha, nem semmi tortenet! En ettol a 'bejelentelek 4 orara, a tobbit megkapod zsebbol' dolgtol hanyok. Es sajnos ez nem csak a vendeglatasra jellemzo. Egyebkent szerintem itt kint sem leanyalom a vendeglatasban dolozni, otthon meg el sem tudom kepzelni.

fhdgy 2018.11.27. 09:19:27

@Online Távmunkás: Nem tartozom az összeesküvés hívők táborába, de néha elbizonytalanodom.

Korábban egy megyeszékhelyen laktam és volt a régi gázszolgáltató, aztán egyszer csak lett egy másik, ki tudja miért!?

Következőt tapasztaltam:

Reggelente egy fém kávékiöntőben a gázon, mindig azonos gázrózsán, a legkisebb lángon, mindig adott mennyiségű vizet forraltam . Amíg a régi gázszolgáltató volt, az idő pont elég volt egy cigire. Az új szolgáltatónál, hipp-hopp kettőt is elszívtam, mire a víz felforrt.

Ki tudja miért!?

Bredpitt Monika 2018.11.27. 09:19:54

@lapetiteparisinne: miert jottok haza, azert ne izgulj annyira, a fenti tortenet tenyleg eleg remes, itt Budapesten azert nem annyira rossz a helyzet,

most beszeltem baratnommel, aki hat eve jott haza Amerikabol, lanyai ott szulettek, nemreg mondta az egyik, hogy ha most lenne lehetoseg visszamenni, mar inkabb itthon maradna,

allas ugyben meg....nem tudom milyen teruleten dolgozol, de most en ugy latom, hogy van allas sok helyen, engem pl szinte minden helyen ahol most jartam, mar ugy vartak, hogy hozzam a papirokat,
engem most inkabb az keserit el, hogy az 51 evemmel mar nem vagyok keresett pl Angliaban (legalabbis az utobbi hirdeteseket nezve)

lapetiteparisinne 2018.11.27. 09:19:58

@Határátkelő: jaja.. mar regota erik a folytatas

Bredpitt Monika 2018.11.27. 09:22:37

@Golf2: mi az, hogy nem erte meg, az ember akkor is retteghet, ha el keszul innen, aztan vegul soha nem jon vissza,
kicsit lehetnel pozitivabb, batoritsd inkabb valahogy, ha mar ugyis hazajon

lapetiteparisinne 2018.11.27. 09:22:54

@Bredpitt Monika: Azt ne mondd, h TE IS indulni készülsz !!! Állásom van, mar vàrnak. A szüleim mondtak, h allas nélkül eszembe se jusson.. de a többi is eleg neheznek tűnik. Szerintem a fiam annyi idos, mint a kislanyod .. ( most lenne 8. O otthon.) mi a helyzet vele? Merre tovább?

cattaneo 2018.11.27. 09:25:08

Amióta részben külföldön élünk, csökkent otthon a gázfogyasztásunk. Ez valószínűleg gyanús lett a szolgáltatónak, mert kiküldött két szakembert, akiket teljesen véletlenül tetten értem, ahogy a szétkapott gázóra felett mókolnak egy mérővel. Kérdeztem, hogy nem tudok erről, hogy jutottak be a lépcsőházba? Ők engem levélben (nem ajánlott! - hetekkel később kaptam meg) értesítettek erről és az egyik szomszéd engedte be őket... Következő kérdésem az volt, ha most nem vagyok véletlenül ott, akkor is az óra üzemszerű használatát állapítják meg, vagy azt hogy buzeràlva lett a mérőóra a szomszéd aláírásával hitelesítve? Nem volt válasz.

Golf2 2018.11.27. 09:35:11

@Bredpitt Monika: szerintem jöjjön 1 hétre és már látni fogja a lólábat kandikálni.

Dikusz 2018.11.27. 09:40:20

@Online Távmunkás: Van-e, volt-e valaha is lehetőség máshonnan gázt venni, ami jobb?

Mrs. Clayton 2018.11.27. 09:40:32

@Bredpitt Monika: ezt hogy erted? Mert ilyet nyiltan senki le nem ir, h 50 folott mar ugyse vesznek fel ne is jelentkezz.

Benikuty 2018.11.27. 09:50:02

@fhdgy: a dohányzás jellembeli fogyatékosság :D

Golf2 2018.11.27. 10:07:47

@Benikuty: Nem tudtad hogy alcsútdobozra való,Hofi már 20 éve megmondta mi várhatóyoutu.be/4rtrqydCmDY

Bredpitt Monika 2018.11.27. 10:28:40

@Mrs. Clayton: de , leirjak, jelentkezes 18-35 ev kozotti fiatalok, ez egy itthoni munkakozvetito, kivancsisagbol rajuk neztem, mert oket ismerem, ezer eve megvannak, a nevuk euwork

Bredpitt Monika 2018.11.27. 10:36:17

@lapetiteparisinne: a ferjem sajnos nem akart ide visszajonni, ezert adja magat a helyzet, hogy mi megyunk oda (csak egy kis varakozas van az en helyzetem miatt) de en elmegyek innen most mar mindegy hova (szamomra nincs itt jovo az elveim miatt, a harcolasba meg belefaradtam).....

ha neked lesz jo allasod, meg be tudod csukni a szemed akkor szerintem ne felj, mindig vannak nagyon negativ peldak,
most csak annyit tudsz tenni, hogy remenykedsz, minden flottul megy majd a gyerekekkel.....
kivancsi vagyok a posztodra, sok sikert, remelem megtalalod a szamitasod.........nekem ez nem sikerult, de megis jo hogy hazajottunk, a gyerek eros lelkileg, megvannak a baratai, akik hala a sok kutyunek meg is lesznek, majd jonnek hozzank a nyari szunetbe....

csak pozitiv legyel az a lenyeg a veszmadarakat keruld el es allitsd le oket, levelezz az arthamyr nevu hozzaszoloval, o is keszul haza....

takarék-láng 2018.11.27. 10:37:11

Nembaj, akkor maradjatok kint. 10 ev mulva is, es neveljetek gyereket itt, de nyugdijra se gyertek haza, hiszen nem lesz otthon senkitek, raadasul az emberek bizalmatlanok es rosszindulatuak.

takarék-láng 2018.11.27. 10:37:29

"hallgattuk a főnökségtől, hogy aki nem Viktoriánus az hazaáruló, tolvaj, migránssimogató libsi, komcsi meg ilyenek. "

- Majd az elmulo ido valaszt ad, es kiderul, kinek volt igaza, nekem van egy tippem.
Amit arra alapozok, hogy Magyarorszag mar akkor tobb 100 eve multikulturalis volt, amikor a gyarmatositas megkezdodott.

takarék-láng 2018.11.27. 10:37:39

@Online Távmunkás: jobb lenne amerikabol behajozni a gazt?

Kinek lenne jobb?
Nem akarlak leidiotazni, pedig minden okot megadsz ra.

Mrs. Clayton 2018.11.27. 10:39:48

@Bredpitt Monika: de minek neked munkakozvetito? Ha itt akarsz dolgozni nezegess itteni hirdeteseket, en meg eletemben nem lattam olyat h csak 35 eves korig vesznek fel.

Arthamyr 2018.11.27. 10:54:07

"Kiköltöztünk a semmi közepére és napi 2-3 órát ingázva jártunk be Budapestre dolgozni." - Ez megmosolyogtató. Komolyan gondolja valaki, hogy ez működik? Nincs kedve kimenni az UK-ba, de kimegy, mert jó lehetőségnek tűnik, aminek az az eredménye, hogy hazamegy, ahol tovább dolgozik, napi 2-3 óra ingázással megnövelve. Akkor talán mégsem volt annyira jó az a lehetőség? Vagy az alapállapot volt rettentő szar.

Bredpitt Monika 2018.11.27. 10:55:42

@Mrs. Clayton: igen, errol az jut eszembe, hogy 2003 ban, amikor itthon voltunk besetaltam egy boltba , ahol eladot kerestek, ferjem mellettem allt, a csaj ram nezett, es azt mondta fiatalabbra gondoltunk, ferjem teljesen ledobbent, azt mondta Amerikaban visszamehetnel egy ugyveddel az uzletbe.......mi itt tartunk

de koszi , megfontolando, hogy ott erdemes nezelodni, lattam, hogy megvan vegul a brexit deal, ha jol ertelmeztem a multkor, azert meg lehet menni 2020 ig innen is...

Golf2 2018.11.27. 10:56:35

@Bredpitt Monika: veszmadarakat keruld el..az vagyok?kár-káár:)

Bredpitt Monika 2018.11.27. 10:58:25

@Golf2: tudod, akinek nem inge .......te minek vagy meg itt btw

Arthamyr 2018.11.27. 10:59:07

"Kérdőre vontam és csak annyit válaszolt, hogy vendéglátóban senkit sem jelentett be eddig 4 óránál többre. Jöttek a választások. Bíztunk benne, hogy történni fog valami változás. Hogy talán egy felelős kormányt sikerül megválasztani." - Ezt úgy írja, mintha a Fidesznél kezdődött volna ez a gyakorlat, és utána megváltozna. Ez már az elmúltnyócévben sem volt ritka, és azután is lesz, hogy Orbán eltűnik...

Olliék 2018.11.27. 10:59:32

@Bredpitt Monika: igen. 18-35 közötti fiatalokat keresnek 30 éves tapasztalattal. Vagy a friss diplomàst minimum 5 éves tapasztalattal. Imàdom ezeket.

Arthamyr 2018.11.27. 11:03:57

@lapetiteparisinne: Ha rettegsz, miért csinálod?

Olliék 2018.11.27. 11:04:00

@Online Távmunkás: és én mint halandó mit tudok tenni? Egy alternatíva volt, a villany. De nem ment egy év alatt se. Bográcsozni csak nem állok neki a szoba közepén....

Mrs. Clayton 2018.11.27. 11:08:56

@Bredpitt Monika: meg nincs meg, allitolag karacsony elott eldonti a parlament, de nekem ezzel kapcsolatban vannak ketelyeim. Azt nem allitom, h itt biztosan felvesznek 51 evesen, de az valoszinubb h nem kifejezetten a korod miatt fognak elutasitani.

Nalunk az egyik area manager korabban regionalis igazgato volt, majd amikor a cege elvesztette az ugyfelet es az uj ceg hozta a sajat emberet elvallalta ezt 64 evesen, ugy h tudja ha ez az ugyfel is mast valaszt jovore akkor kereshet esetleg mast.

Arthamyr 2018.11.27. 11:09:16

@Bredpitt Monika: Az otthoni munkaközvetítő a gond itt, nem az, hogy 51 évesen tényleg nem kellenél.

takarék-láng 2018.11.27. 11:10:42

@BlackBrick: "En ettol a 'bejelentelek 4 orara, a tobbit megkapod zsebbol' dolgtol hanyok. Es sajnos ez nem csak a vendeglatasra jellemzo. "

- ugy csinalsz, mint ha ez nem lenne napi szinten megszokott dolog UK-ban de csak hajra. Ha nekem persze nem hisztek, kerdezzetek london2009t.

Bredpitt Monika 2018.11.27. 11:13:53

@Olliék: biztos van sok lelkes fiatal, akinek a munkamoralja nagyon jo.......

hallottam mar ismerostol, hogy most mar elege van a fiatalokbol, akik nagy mellennyel jonnek, hogy netto 300at akarnak kapni egy szemelyi asszisztens allasert (kis ceg) de amikor megtudja, hogy neki kell becsomagolni egy alkatreszt, akkor mar nem is kell az allas

Bredpitt Monika 2018.11.27. 11:17:33

@Arthamyr: @Mrs. Clayton: csak hangosan gondolkodom (ami kihallatszik HA oldalan )

Arthamyr 2018.11.27. 11:17:50

@takarék-láng: Jobb lenne sokkal kevesebb gázt használni. Már kb. 30 éve rossz irányba megyünk. Emlékszem, régen még szénnel (koksz) fűtöttük, ez lett leváltva gázzal, és azóta is az van. Jobb lenne a diverzifikáltabb fogyasztás, esetleg némi piaci verseny sem ártana.
A behajóztatott gáz meg a függőség és az orosz alkupozíció gyengítésére mindenképp jobb lenne. Az oroszokra való nyomásgyakorlás miatt pedig nem kéne tőlük gázt venni, persze ezt egész eus szinten kellene elintézni, azt, hogy Magyarország mit csinál, az oroszok nagyjából leszarják, ha a németek továbbra is szorgosan veszik...

Din Serpahis 2018.11.27. 11:20:53

@Bredpitt Monika: Már elnézést de miért a személyi asszisztensnek kellene bármit is becsomagolnia? Nem az a munkaköre. Ez olyan, mint amikor az egyetemen ötödévben elmentem egy tanácsadó céghez gyakornoknak, hát érdemi melót persze nem adtak csak a fénymásolás ment ezerrel.

Aztán egyszer jön a titkárnő, hogy főzzek már kávét és vigyem be a fejeseknek akik épp meetingelnek. Vigye be a fene, még aznap felmondtam a retekbe.

Bredpitt Monika 2018.11.27. 11:24:45

@Din Serpahis: odairtam, hogz kis cegrol van szo, nevezhetjuk barminek, szemelyi asszisztens, titkarno, itt ennel a cegnel feladat, hogy csomagolni kell, nagyon keves emberrel dolgoznak, par uzletkoto, a fonok es a titkarno v szemelyi asszisztens , a kis draga aki akar nettoban 300 at de nem akar csomagolni,

Arthamyr 2018.11.27. 11:25:04

@Olliék: Azért akad... Pl. igen, a villany, amit megtermelhetsz magadnak geotermikusan, napelemmel stb. Bár most a gáz annyira olcsó, hogy nem feltétlenül éri meg ilyesmivel foglalkozni. Nekünk is van vegyestüzelésű kazánunk is, de az eladó azt mondta, hogy nem használta az utóbbi időkben, mert olcsó volt a gáz.

BlackBrick 2018.11.27. 11:25:52

@takarék-láng: en ezzel meg nem talalkoztam UK-ben, pedig tortenetesen dolgoztam vendeglatasban.
Itt nem ez a zsebbol kifizetes megy, hanem altalaban 0 hour contract van, ezert is irtam, hogy bizony itt sem leanyalom a vendeglatas.

Arthamyr 2018.11.27. 11:27:27

@Bredpitt Monika: Ezt úgy mondod, mintha a netto 300 sok lenne, vagy a csomagolás olyan munka, aminek a karriered szempontjából bármi értelme lenne.

Ezt az vállalja el, aki nem talál jobbat.

Arthamyr 2018.11.27. 11:29:14

@takarék-láng: Ő már csak tudja, hisz régóta ilyen munkája van... Szegény alig él meg, mert sosem jelentették be, szervezzünk neki gyűjtést! :D

Din Serpahis 2018.11.27. 11:29:31

@Bredpitt Monika: A fizetésnek nincs köze ahhoz, hogy rád verik-e a csicskamunkát vagy sem. Engem is meg szoktak néha találni a munkahelyemen, hogy ugyanmár teszteljek. Na most a tesztelés az IT legalja, én általában el is szoktam küldeni az ilyeneket a fenébe, egyszerűen nincs benne a munkaszerződésemben, nem ez a feladatom, és egyáltalán, tudom magamról, hogy nem lennék jó tesztelő, mert nem olyan a beállítottságom.

A kis cég vegyen fel valami minimálbérest csomagolni, ha meg nincs rá keret, így jártak.

Olliék 2018.11.27. 11:30:24

@Arthamyr: A társasházakban nem sok alternatíva van. A miénknél konkrétan gáz és központi fűtés van. Slussz. Bármilyen egyéb dologért pitizni kell a sok fillér...ó ,leszarom típusú lakosoknál.

Mrs. Clayton 2018.11.27. 11:36:16

@BlackBrick: jellemzoen kis csaladi vallalkozasok fizetnek zsebbe, ilyen munkat meg a tax crediten otthon levo szulok fognak elvallalni napi par oraban alkalom szeruen, mert hivatalosan nem mehetnek bizonyos beveteli szint fole, kulonben elvesztik a tamogatast. Takaritani, bolti eladni, benzinkutazni lehet igy.

Csodabogár 2018.11.27. 11:40:36

@Dikusz: A gázzal nekem se volt itthon se sehol problémám. Most is társasház, gáz fűtéssel, egyéni elszámolással, lekopogom, remek.
Miután én nagyon óvatos duhaj vagyok és szeretem a jólfűtött lakást, biztos beépítettem volna a semmi közepén épülő házba valami normál fűtést feltehetően szénnel. Van róla tapasztalatom, mielőtt az ősi családi házba elért a gáz, brikettel fűtött kazán adta a meleget meg a melegvizet is. A villany fűtés elég luxus változat.

A poszthoz csak annyit, hogy az elvek szép dolgok, de elég sok nehézséget okozhat az életben. Egy öreg bölcs barátom mondta mindig "ne legyenek elveid, mert az mindig egy korlátozás". Így aztán adott esetben jól eltitkoltam az elveimet.

London2009 2018.11.27. 11:41:53

@takarék-láng: koszonom a bizalmat, de ahogy @Arthamyr: kifigurazta, ebben nem en leszek szerintem a hozzaerto. Sosem volt nem bejelentett munkam. Ugy tudom, hogy a problema az tenyleg a 0 hour contract amit @BlackBrick: emlitett.

Arthamyr 2018.11.27. 11:42:57

@Olliék: A társasház, mint a nevében benne is van, társas. Ha függetlenséget akarsz, nem társasház kell. Viszont cserében a társasház olcsó, de nem célszerű olyanba költözni, ahol hozzád képest túl csóró/túl gazdag lakók vannak.

Csodabogár 2018.11.27. 11:43:45

@lapetiteparisinne: Rettegve nem szabadna, csak ha örömöd telik benne. Különben mindig mindenben a rosszat látod, úgy hiszed kitolnak veled stb.

London2009 2018.11.27. 11:49:27

@Arthamyr: ha a 2-3 ora az oda-vissza ut, az eleg standard. 1-1,5 ora oda es vissza. Az azert nem a vilag vege. Nagyon sokan vallaljak ezt a szep kornyezetert, nagy csaladi hazert stb. Azt a reszet nem igazan ertem inkabb, hogy akkor elfogyott a penz vagy csak meguntak es otthagytak a hazat a semmi kozepen? Orban meg a gazszolgaltato miatt elkoltozni hmmm... nem tudom. Ertem, hogy mindketto eleg nagy bosszusag de ha mar ennyi energiat beletettek a hazba en biztos, hogy addig kerestem volna jo munkat, amig nem talaltam volna. Angliaban vendeglatozni nem egy eletre szolo garancia... De ha jol erzik itt magukat, fiatalok meg, azt csinalnak amit akarnak, meg barmikor meggondolhatjak magukat.

London2009 2018.11.27. 11:52:14

@lapetiteparisinne: ugyan mar! Ha nekem holnap vissza kellene koltoznom barmilyen okbol kifolyolag en egy percig sem rettegnek. Ha munka/penz van, fedel a fejed fole, akkor miert ne lehetne jol elni Mo-n? Csalad, baratok, szep helyek, jo programok, na nehogy mar ne lehessen elvezni kis hazankat! Tudom, hogy nem ennyire egyszeru, de azert nem Kenyaba keszulsz. Bon courage!

Arthamyr 2018.11.27. 11:54:19

@London2009: Nem a világ vége, persze, sőt, teljesen szokványos. Viszont egy jó lehetőség realizálódott pozitív eredményeként nem ezt várnám.

Arthamyr 2018.11.27. 11:55:16

@London2009: Azért gyerekekkel, egyedülállóként már csökken a bátorság. :)

Olliék 2018.11.27. 11:56:41

@Arthamyr: És ezeket az infókat ( lakók anyagi helyzete) mégis honnan szerezzek meg bárki? A társasház pedig minden csak nem olcsó. A lakásom rezsije annyi volt, mint a környékbeli házak rezsije. K.k. 15e, fűtés vízzel 25-30e. Villany 8.e. gáz,tv,bizt. Stb... Óccsó....

London2009 2018.11.27. 11:58:06

@Arthamyr: sok ember megorul a sajat haz gondolatatol. De tenyleg! Nagyon sokan abban latjak az almaik megvalosulasat es a boldogsagot. Ezert van az, hogy sokan tulvallaljak magukat hitelek, kiadasok, ingazas tekinteteben. Aztan meg jon a fekete leves…

Csodabogár 2018.11.27. 12:00:47

@Bredpitt Monika: Még Svájcban volt egy főnökök, aki imádott fiatalokat felvenni. Persze rengeteg baj volt velük, az egyik mindig késett a másik 3 hét mulva már terhes volt, általában nem izgatták magukat a cég sorsán, nem úgy mint én meg a másik korombéli kollega. Egy kis cég volt, ami hirtelen növekedett. Kb. egy év után jött a főnök és közölte velem, hogy keressek 50 körüli boldogan elvált nőket. Közben volt egy fiatal aki a válási dráma miatt volt használhatatlan. Kerestünk 3, tényleg +/- 50-es nőket, egyik elvált volt, a másik özvegy a harmadiknak volt családja, no ő nem is maradt sokáig. Hét évig voltunk így együtt. Akkor kiköltözött a cég valahova a pusztába és én már nem mentem velük.

London2009 2018.11.27. 12:01:18

@Arthamyr: Tenyleg, ezt elfelejtettem, hogy egyedul van! Bar ha magambol indulok ki, akkor en el sem hagytam volna anyam szoknyaja szelet egyedulallo anyakent. Sokkal egyszerubben boldogultam volna a csaladom vedohalojaban ha ez lett volna a felallas. De nem tudom a reszleteket, mar elfelejtettem. Likas az agyam. :S

Arthamyr 2018.11.27. 12:01:32

@Olliék: Nem a rezsije, hanem a vételára (bár sanszos, hogy a rezsije is kisebb, mint egy átlagos családi háznak). Az infok meg azért benne vannak a vételárban, ha olyan épületben veszel lakást, ahol 100m az átlag lakásár, és viszonylag új, más anyagi helyzetű és hozzáállású lakók lesznek, mint egy 50 éves házban, ahol 20m az átlagár.

BlackBrick 2018.11.27. 12:03:25

@Mrs. Clayton: igen, de ahogy te is irod, alkalomszeruen, par orakat dolgoznak igy. Szerintem ez azert picit mas szituacio.

Csodabogár 2018.11.27. 12:04:47

@Din Serpahis: Kis cégnél mindenki csinál mindent. Zürichben ha bejött 2 camion egyszerre az áruval, a főnök is lement lerakni az árut. Ettől nem esik le senkinek a korona a fejéről.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 12:13:16

Éppen kurvajól passzol a mai poszt címéhez:

index.hu/gazdasag/2018/11/27/a_stromanlet_elviselheto_konnyusege_-_viszont_csalas_hazugsag_es_nagy_riziko/

Az utolsó bekezdés az egészben a legjobb:

"Ez az egész rendszer persze tiszta demokráciában nem működik, csak olyan autokráciában, ahol mindezen nem akad fenn a rendőrség, az ügyészség és az adóhivatal sem. És mivel nem akad fenn soha, ezért a szereplőkben gyakran kialakul egy nagyfokú arrogancia is, amely által a legnagyobb „közpénzelterelők” még nagyon meg is sértődnek, ha nem kapnak kellő tiszteletet."

Néha az indexen is vannak kurvajó cikkek...
:-|

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 12:19:31

Posztot is elolvasva: ááá, ezért fasság túl hamar hazaköltözni a magyar valóságba.
Akkor szabad csak, ha már munkahely nélkül, saját erőből is meg tud élni az ember.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 12:25:17

@Dikusz: Na pont ezt akartam írni, mint Olliék.Miért vagy olyan nagyon biztos benne, hogy a gáz a jobb módszer a villany helyett?
Olyan príma indukciós, stb tűzhelyek vannak már, hogy ihaj.Nem a nagyanyáink sparheltjéből kell kiindulni...
:D
Ha megtanulja kezelni az ember, kihasználni, hogy a villanynak van "lendülete", vagyis hamarabb el lehet zárni alatta a "lángot", még az is lehet, hogy olcsóbbra is jön ki.
A szolgáltatók simán tudnak játszani a gáz nyomásával, égéshőjével, akármijével.A villanynál ez ki van zárva.

Shanarey 2018.11.27. 12:26:13

A szolgáltatók, a "rezsicsökkentés" okán nem tudnak megfelelő bevételt teremteni, így az egyéb lehetőségek okán próbálnak plusz pénzt kihúzni az ügyfél zsebéből. Amúgy pedig eddig sem a jó szívükről voltak híresek, az áramszolgáltatók pedig a különösen bunkó kategóriában vannak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 12:28:59

@geegee: @Dikusz: Mondjuk én könnyen ugatok, itt a svédeknél nincs is gáz sehol, tudtommal.Nem is függenek a szovjet medvétől, mint fél Nyugat- és Közép-Európa...
Vannak helyette a folyókon vízerőművek, így önellátó az ország villanyból.A norgéknak ott a saját olajuk, a dánoknál villanypropellerek vannak, Izlandon meg a geotermikus megoldások.Szóval a skandiknak nem nagyon fog senki se gázt eladni.
:D

Golf2 2018.11.27. 12:30:54

@Bredpitt Monika: meg itt btw...én is várom a vonatot... 2 közalkalmazott:)

Golf2 2018.11.27. 12:33:42

@Olliék: szoba közepén....pedig nincs is annál jobb,nem vész el az illat se.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 12:34:40

@Bredpitt Monika: Na, hát ez az, nekem már 33 évesen is mondták, hogy öreg vagyok, nem kell ehhez ötvennek lenni...

Golf2 2018.11.27. 12:45:20

@London2009: en egy percig sem rettegnek. Pedig itt gond van a gázzal villannyal vizzel! Lásd lagzilajcsi.Őt is át kellett költöztetni 1 még olcsóbb helyre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 12:50:35

@Csodabogár: "ne legyenek elveid, mert az mindig egy korlátozás"
Olyan is van néném, hogy "Az elvek olyanok, mint a fing: az ember tartja amíg tudja, de aztán elengedi."
Ez is nagy igazság...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 12:56:13

@London2009: "sok ember megorul a sajat haz gondolatatol."
És, szerinted nincs igaza mindenkinek, aki saját házban lakik inkább mint mondjuk egy szar panelben?Dehogy nincs.
Egész más az élet az előbbiben, mint az utóbbiban.Nyilván költségekben is.
Van saját tapasztalatod, pro is és kontra is?

Arthamyr 2018.11.27. 13:01:13

@geegee: A szar panel mondjuk negyedannyiba kerül, mint egy saját ház, ez azért elég nagy pro. Meg van a kettő közt más is azért. Bár van, aki a saját panel gondolatától őrül meg, és vállalja túl magát...

London2009 2018.11.27. 13:07:37

@geegee: Ha meg tudja engedni a panel helyett a sajat hazat es ez a vagya, akkor nyilvan, nem is kerdes, koltozzon holnap. Bar ha nekem 2-3 orat kellene ingaznom a hazamig a munkahelyemtol, akkor en lehet, hogy a panelt valasztanam, ha az lenne a munkahelyhez kozel. Amugy itt nem csak a haz milyensegen volt a hangsuly, hanem az ingazason es az anyagi tulvallalason. Az teljesen mindegy, hogy ezt egy hazert vagy egy panelert teszi az ember. Mindket esetben nagy hiba.

London2009 2018.11.27. 13:45:43

@Golf2: szegeny Lajos! Ne is mondd!

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.11.27. 14:04:53

@geegee:

A nyugati országok lennének a tiszta demokráciák (pl. Svédország), ahol arról se kérdezték meg soha az embereket, hogy akarnak e pl. multikultiban élni?
Hidd el, nálatok is mennek ezek a mutyis üzletek, csak ott olyan fokú a sajtószabadság, hogy még nem is olvashatsz róla mint ittthon, ahol meg vannak írva ezek is, a szörnyű elnyomás közepette.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.11.27. 14:04:58

@geegee:

Szerintem meg nem "faszság" hazaköltözni. Én mindenféle különösebb vagyon nélkül jöttem haza, életem eddigi legjobb döntése.
Írok is majd egy posztot róla.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 14:06:04

@London2009: Én mondjuk a házért megőrülésre reagáltam, az ingázás egy tök más dolog.
Nyilván mérlegelni kell, hogy megéri-e, nem vitás.

Arthamyr 2018.11.27. 14:06:44

@geegee: Akkor félreértettelek, elnézést.

London2009 2018.11.27. 14:07:19

@Horthy Miklós cselédje: koszonojuk Miklos, leulhetsz.
"kulonosebb vagyon nelkul" = ertsd, csupasz seggel?
Azert a poszt johet! De most inkabb keszulj a vizsgaidoszakra!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 14:08:58

@Horthy Miklós cselédje: Én nem írtam ilyet, hogy tiszta demokrácia, sehová sem.Nyilván mindenhol vannak problémák, csak éppen a mértékük, milyenségük eltérő.
Azért ilyen fokú korrupciót, mutyizást nem hiszem, hogy találnánk "civilizált" európai országban...
Most az ilyen Macedóniát és hasonló banánköztársaságokat ne vegyük ide.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 14:10:21

@Horthy Miklós cselédje: Na, hát arra kíváncsi leszek, de tényleg.Irónia nélkül mondom. Csakis az őszinte igazságot nyomjad, mert a csetposzton át lekövethető vagy...
:D

London2009 2018.11.27. 14:11:08

@geegee: Ja, oke, akkor elbeszeltunk egymas mellett. Kulonben en mindig is hazparti voltam, nem szeretem a lakasokat kulonosebben. Ettol fuggetlenul nagyon kell merlegelni, igy van. Nagyon sok gond van egy hazzal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 14:12:36

@Horthy Miklós cselédje: Amúgy idenézz, Hinta, megvalósult az egyik szállóigéd, a tőkés szétosztotta a hasznot a munkások közt.Erre varrjál gombot!
:-)))))

totalcar.hu/magazin/hirek/2018/10/28/600_autot_osztott_szet_dolgozoi_kozott_egy_indiai_milliardos/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 14:14:07

@Arthamyr: @London2009:
Lehet akkor, hogy én voltam félreérthető...
:-))

Arthamyr 2018.11.27. 14:14:19

@London2009: @Horthy Miklós cselédje: Végülis a 0 teljesen mindegy, hogy HUF vagy GDP, ugyanannyira változtatja meg az ember életét. :)

Egyébként miért ez volt a legjobb döntése életednek, mi történt?

Arthamyr 2018.11.27. 14:18:46

@London2009: Én szeretem a jó lakásokat, jó házakat is, mindegyiknek megvan a maga előnye (sőt, az olcsókat is, mekkora már pár havi fizetésből venni egy lakást?). Persze az igazán jók kombinálják ezeket, csak arra akkor se lenne pénzem, ha eladnám a használható belső szerveimet. :)

Határátkelő 2018.11.27. 14:18:51

@Horthy Miklós cselédje: Nyilván minden nap olvasod a nyugati sajtót, ha ezzel ennyire képben vagy. Nyilván nincsen oknyomozó újságírás a világon sehol, nyilván nincs minimum 2-3 nemzetközi szervezet és még soha egyetlen svéd vagy más nemzetbeli politikus, köztisztviselő sem bukott bele semmilyen mutyiba. Szemben Magyarorsz... oh wait!

Csak azt tudnám, minek nyilvánvaló baromságokat leírni.

London2009 2018.11.27. 14:23:26

@Arthamyr: haha. Nekem haz kell. Punktum. Azt szeretem ha a bejarati ajtot csak mi hasznaljuk. Ha olyanra festem, amilyenre en szeretnem, ha a kertembe nem maszkal be senki stb. Valahogy a lakasok nem hoznak lazba. Biztos azert van ez, mert javareszt hazban nottem fel.

Bredpitt Monika 2018.11.27. 14:56:03

@London2009: a kertedbe ne menjen be senki???? hahaha
ez szep vagyalom, legyen riasztod, mert kulonben lesznek latogatoid...

ha mas nem akkor a szomszed macskaja, ami odaszarik a fuvedre, mint a baratnomnel, akinek neha ujra kellett mosni a bebiruhakat, mert allandoan macskaszaga volt miutan beszedte az udvarrol.....

Shanarey 2018.11.27. 14:57:13

@Horthy Miklós cselédje:

Na te még élsz :-)

Oké, írj egy posztot, és meséld el a te tapasztalataidat a hazaköltözésről. A lakcím bejelentésről, EÜ ügyintézésről. Na meg a szolgáltatókról is van sok tapasztalatod, ja mégsem arról neked nincs. netán arról is írhatsz, mit dolgozol a suli mellett. S milyen álom béred van :-)

Bredpitt Monika 2018.11.27. 15:01:25

@Arthamyr:

szar panel, hat, ja, en is abban lakom, de nekem szerencsem van, mert a kozvetlen szomszedaim csendben vannak, es amikor elaztatom oket, akkor nem kuldenek el melegebb eghajlatra....

nem fizetek sokat a futesert, szerintem sokkal olcsobb, mintha gazzal futenek, ha jol lattam irtad, hogy olcso a gaz, minden relativ...

mert ugye a netto 300 ezres fizetes nem sok szerinted, vagy en vagyok elvarazsolva, vagy te

London2009 2018.11.27. 15:02:08

@Bredpitt Monika: haha, ok johetnek! Reggel is negy mokust szamoltam meg!
Olyan kellemetlensegre gondoltam, hogy egy baratnom egy osztott hazban lakik kozos kerttel. Kiirta hetekkel elotte, hogy mikor megyunk grillezni es hasznalni fogja a communal grillt. Ezzel nem is volt gond, de van egy idiota szomszedja, aki egesz vegig direkt ott kellemetlenkedett. Teljesen ugy ereztuk magunkat mint a gyerekek, akikre raneznek a szulok, hogy minden rendben van e a babazsuron. Mennyivel jobb egy sajat kert, ahol azt csinalsz es akkor amit akarsz?

Bredpitt Monika 2018.11.27. 15:03:05

@London2009: azt szereted ha a bejarati ajtot csak te hasznalod.....ezen is jot derultem (ird ki a betoroknek, hogy az ablakot hasznaljak)......

Bredpitt Monika 2018.11.27. 15:07:40

@London2009: ja igen, a sajat kert, nyaron megkert a hugom, hogy nezzek ra a hazra, vegyem ki a postat, bent ultem a kertben es orultem, hogy nyugi van, senki nem lat, kifekudtem a napagyra, erre megjelent a fejem felett egy dron (nagyon pipa voltam.....eleg hangos is)

tudom, hogy van sok elonye a haznak, de keszulj a kutyaugatasra, mert ugye itt a kutyak is hulyek,
aztan amikor megszolal a szomszed riasztoja az ej kozepen es nem birsz aludni, az is jo, meg amikor a postaladadba belebokszol egy aranyos honfitars, aki elmegy a kapud elott.....na , jo abbahagyom negativ modban vagyok.....

London2009 2018.11.27. 15:08:42

@Bredpitt Monika: pedig ebben nincsen semmi vicces. Utalom a folyosokat, az egymas szajaba nyilo bejarati ajtokat, a megosztott lifteket, ki nem allom az alul, felul, mindket oldalt levo szomszedokat, masok zajait hallgatni sem szeretnem es igen, az sem lesz soha problema, hogy Monika elaztat. :D

Bredpitt Monika 2018.11.27. 15:10:40

@Golf2: nekem nem kell vonat, szekerrel is nekiindulok......

Bredpitt Monika 2018.11.27. 15:11:39

@London2009: na jo de azert szepen tudok mosolyogni ........ha jo kedvem van

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.11.27. 15:13:29

@geegee:

Magyarországon nem jelentős a korrupció.

@Arthamyr:

Majd a posztban kifejtem.

@Határátkelő:

Van ilyen ott is, csak ezeken a helyeken sokkal inkább kézivezérelt a média mint mondjuk Magyarországon. Németországban nem azért nem olvashatsz a helyi Mészárosokról, mert nincsenek, hanem mert nem akarják megzavarni a lakosok nyugalmát ilyen "apróságokkal". Ők csak dolgozzanak szépen.

London2009 2018.11.27. 15:13:30

@Bredpitt Monika: ja, latom, hogy abban vagy. Egyszer nem lattam meg dront repkedni, katonai helikoptert viszont igen. Legalabb lattak valami szepet, amikor napoztam. :D
Engem nem zavar a kutyaugatas, mondjuk elvetve hallok amugy is. Sot, most ebbe belegondolva, egyaltalan nem hallok kutyaugatast, pedig van sok kutya a kornyeken, madarcsicsergest viszont annal inkabb. A szomszed riasztoja sem indult meg be (a mienk volt, hogy mar igen), nincsen postaladank, masreszt ahhoz valakinek oda kellene jonnie a kocsibeallon at az ajto ele, ami eleg ritkasag szamba megy.
Imadom a hazunkat, nem adnam oda semmilyen lakasert.

takarék-láng 2018.11.27. 15:14:26

@Arthamyr: "Jobb lenne a diverzifikáltabb fogyasztás, esetleg némi piaci verseny sem ártana.
A behajóztatott gáz meg a függőség és az orosz alkupozíció gyengítésére mindenképp jobb lenne.'

Elegge tajekozatlan vagy ami ezt a kerdest illeti.
A diverzifikalt fogyaztason nem tudom mit ertesz, de ha kulonbozo helyekrol szarmazo gazt, akkor rohognom kell. Ha masfajta energiat, akkor is. Ha amerikabol hajoznank be a gazt, akkor meg azert szidna itt a kommentelok 95%-a Viktort, hogy miert dragult meg.
A jozan esz, ami ezen kommenteloknek mutatoba sincs, azt mondja, hogy az oroszoktol vegyunk, a foldrajzi kozelseg, valamint a konnyu kitermelhetoseg miatt.
Amerikabol annyira megdragulna, hogy meg a volt kommunista Merkel sem meri bevallalni, a szankciokkal valo fenyegetozes ellenere sem, pedig koztudottan utalja a nemeteket es amerikabarat politikat folytat miota letezik.

Egyebkent errol nem ir soha a media, pedig a valodi oka minden oroszellenessegnek az, hogy amerika nem tud tuladni a gazon, amit rettenetes dragan es kornyezetszennyezo modon hoznak a felszinre, ellenben az orosz gazzal. Ehhez van koze az ukran forradalom kirobbantasatol (ami az usa adofizetok 5 mrd dollarjaba kerult) az allitolagos valasztasokba orosz beavatkozasig mindennek. Mert nem fog menni a profittermeles ugy ahogy elore elterveztek.
Mar varom meleg kaveval, mikor kezdik megvadolni az oroszokat a jovo evi unios valasztasokba valo beavatkozassal. Varom azt is, azt hiszem elegge hiaba, hogy a facebook, google es tarsai ellen mikor emelnek vadat a valasztasokba valo beavatkozasert. Mert szerepuk es elfogultsaguk az egyik oldalon ketsegtelen.

Miert kene nyomast gyakorolni az oroszokra? Bantottak ok teged? Es az Usa? Nagyon szeretnek ok teged? Nem ertem miert jobb neked egyik a masiknal, az pedig neked sem nehez belatnod,hogy az energiahordozokat honnan jobb es olcsobb beszerezni.

takarék-láng 2018.11.27. 15:14:38

@BlackBrick: a minimalberre bejelentes, trukkozes itt is megy ezerrel, nem csak a vendeglatasban. A 0 hour contract pedig sokkal rosszabb mint az elobbi. Segelyt nem kaphatsz, mert statisztika szerint alkalmazasban vagy, pedig lehet hogy csak heti 2 orat.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.11.27. 15:15:00

@Shanarey:

Mindenféle ügyintézés simán ment, ez csak egy legenda, hogy Magyarországon rémálom ügyintézni. Kormányablakban pikk-pakk mentek a dolgok, még várakozni is alig kellett.
Nem tudom milyen szolgáltatásokra gondolsz, én egyelőre csak a kínaihoz meg törökhöz járok néha enni, ennyi szolgáltatás az amit igénybe veszek.
Fele, harmad áron mint Nyugaton. Ami érdekes, mert állítólag itt már nyugati árak vannak mindenhol.
Nem dolgozom jelenleg, de hogy kacaghass : nettó 1000 forint körüli órabér várható. (betanított segédmunka) Lassan aktuális már, mivel nincs sok tőkém már.
Munkát fél óra alatt lehet találni, mindenhová embert keresnek.

Bredpitt Monika 2018.11.27. 15:15:00

@geegee: igen, 36 evesen is oreg voltam mar, a telefonban gyozkodott a pasi, hogy nalam fiatalabbat keresnek, probaltam meggyozni, hogy legalabb lasson szemelzesen, kerdeztem tole, hogy mondja mar meg hol a hatar, ha 36 evesen nem fiatakl valaki, akkor mennyi a hatar,
azt kerdezte orulnek e neki, ha egy 25 eves fonokom lenne, mondtam neki, hogy ne dontse el helyettem elore, hogy minek orulok es minek nem (amugy meg, ha jok;epu es fiu, akkor nem is bantam voltna)

Bredpitt Monika 2018.11.27. 15:16:08

@London2009: halali vagy, lattak valami szepet.........behalok, na most legalabb jot nevettem......

London2009 2018.11.27. 15:16:44

@takarék-láng: ez oltari nagy baromsag, amit most irtal. 0 hour contracttel siman kapnak benefitet, a minimalberrel pedig nem trukkoznek. Amugy meg sajat magadnak mondtal ellent, a korabbi kommentedben mast irtal.

Bredpitt Monika 2018.11.27. 15:19:03

@London2009: egyebkent en felek egy csaladi hazban, de komolyan, regebben sokszor megkert hugom , hogy aludjak ott, es alig mertem lehunyni a szemem,

aztan vegul muszaj volt riasztot beszerelni, olyan is volt, hogy kis roma gyerekek a cseresznyefarol kukkoltak be az udvarba, sot, olyan is, hogy sogorom ult az irodaban este, es egyszer csak azt latta, hogy kintrol nez befele a lelkes dolgozo (aki ejjeli muszakban van)

Bredpitt Monika 2018.11.27. 15:25:20

@Csodabogár: na pontosan, kis cegnel mindenki mindent csinal, a masik temahoz meg, szerintem pont az 50 koruli nok jo j eloltek, gyereke mar nem lesz, nincsenek menstruacios problemai...soroljam (de hat a hozzaszolo kollegak adjak a nagy magyar mentalitast...haha )?

a mostani szakmamban ugy tunik, hogy nem gond a korom, mondjuk az oneletrajzom is jo (vagy csak ennyire nincs ember??)

egyszer hallottam, hogy a budai suliban, ahol dolgoztam valogattak a jeloltek oneletrajzat, az igazgato felallt es azt mondta a tobbieknek, vegyetek fel a legoregebbet......na, mik vannak

London2009 2018.11.27. 15:25:26

@Bredpitt Monika: Szerencsere en nem felek soha. De amugy megertelek, anyam is mondta, hogy o nem erti, hogy nem felek otthon egyedul. A hatso kert egy kis erdore nyilik. Ma reggel oriasi kod volt es abban gyonyorkodtem amig a kavemat kortyolgattam. De az teny, hogy onnan az jon be, aki akar. Ettol fuggetlenul amiota betortek hozzank (itt elmeseltem, tinedzser kolykok jottek be az eloszobaba, nem volt bezarva az ajto kulcsra) felszereltettunk biztonsagi ceghez bekotott riasztot, kamerat, kicsereltettuk a zarakat, dupla ajtot szereltettunk fel stb. Aki ide bejon, az meg is erdemli, viheti, amit talal.

Mrs. Clayton 2018.11.27. 15:29:40

@BlackBrick: teljesen mas, a szandek ugyanaz, meguszni a jarulekokat. Sot itt a munkavallalo is jol jar mert nem veszti el a tamogatasait es azokkal egyutt nyugdijjogosultsagot szerez. Hatranya ha feljelent a szomszed, hamar a birosagon talalja magat az ember, ami azzal is jar h az ember neve meg a buncselekmeny bekerul szepen a helyi lapokba, azzal egyutt meg fel az internetre.

Bredpitt Monika 2018.11.27. 15:33:25

@London2009: viheti amit talal, csak nehogy furdoruhaban legyel.....

New Jerseyben is furcsa volt eloszor a haz, de aztan neha mar az ajtot sem zartuk kulcsra, nagyon biztonsagos kornyek volt, egy olyan utcaban laktunk, ahol nem volt atmeno forgalom, kozel volt hozzank az ocean, es arra tenyleg csak az jott,aki ott lakott,

erdekes volt latni az ottani helyi lapban azt a mellekletet, amiben a rendorseg b eszamolt a betoresekrol, pl ilyenek voltak, hogy valaki hazaig kovetett egy idosebb not a patikabol, mert a gyogyszer kellett nekik, stb erdekes volt latni, hogy mi az amiert bemennek a betorok egy hazba.......
itthon is ugy tudom, hogz foleg tippre mennek, nalunk itt a hazban, amirol tudok az a foldszinti lako (azota elmentek) ejjel nyitva hagyta a konyhaablakot nyaron, be is maszott rajta valaki, azota racs van......

BlackBrick 2018.11.27. 15:34:54

@takarék-láng: meg egyszer mondom: a minimalberre bejelentes, majd zsebbol kiegeszites nem jellemzo UK-re. Abban igazad van, hogy a 0 hour contract szornyuseges (bar tudtommal kaphatsz benefitet azzal is?)

BlackBrick 2018.11.27. 15:34:57

@London2009: ha lattam volna, hogy mar valaszoltal, nem faradtam volna :D

Bredpitt Monika 2018.11.27. 15:37:08

@Bredpitt Monika: javitom magam, mert felreertheto az oceanos resz, egy olyan reszen laktunk, ahol ki lehetett hajtani a vizhez, de kesz, onnan vissza kellett fordulni, mert nem volt hova menni, egy kiseb fajta hosszu molo szeru utca volt......(na mindegy, lehet hogy masnak nem tunt fel.......de ahogy visszaolvastam az jott le, hogy miert ne menne oda egy csomo ember ha ott az ocean....)

London2009 2018.11.27. 15:40:20

@Bredpitt Monika: hozzank a kocsi kulcsert jottek be. De irto amatorok voltunk, itt mar elmeseltem, mar nem is farasztanek vele senkit. Mondhatni, hogy mi invitaltuk be a sracokat, akiket amugy mar masnap elfogtak es a kocsi is meglett. Kulonben nagyon biztonsagos kornyek, dog unalmas kertvaros. : )
Miert is mentel te Mo-ra? Amikor ott volt a haz, lent az ocean partjan, ahova vegleg visszavonultal...

London2009 2018.11.27. 15:41:41

@BlackBrick: a tenyekkel hadilabon all a doktor ur, de amugy is itt minden szar a UK-ben, azert el o is itt. Makes perfect sense!

Shaktee 2018.11.27. 15:47:41

@takarék-láng:

Leginkább a magadfélék miatt adok hálát az istennek, hogy a gyerekeim, unokáim nem ott nőttek fel.

Shaktee 2018.11.27. 15:48:49

@Bredpitt Monika: S a magadfélék miatt sajnálom hogy nem ott élek ** :-)

Shanarey 2018.11.27. 15:52:09

@Horthy Miklós cselédje:

A kormányablakkal, nekem sem volt gondom, az adóhivatalt leszámítva. Nálad az adóhivatal nem játszik még. Munkaügyben, aztán miért vársz, amíg elfogy a tőkéd? Netán mégsem olyan jó dolog ha dolgozik az ember? 1000 Ft, nem olyan sok, majd ha melózol, rájössz.

BlackBrick 2018.11.27. 15:54:39

@Mrs. Clayton: egyebkent ebben igazad van, hogy itt a munkavallalok azzal szoktak trukkozni, hogy nehogy meghaladja a jovedelmuk az aktualis personal allowance osszeget, mert akkor ugrik a benefit.
Mikor idekoltoztem, beleptem egy angliai magyarok facebookos csoportba (te jo eg, mik vannak ott, hajmereszto, az a neve, hogy LION), en ott szembesultem ezzel eloszor.

BlackBrick 2018.11.27. 15:54:46

@Bredpitt Monika: en vilag eletemben nem emeletes hazban laktam, es amikor Angliaba jottunk, nana, hogy emeletesbe koltoztunk. Eleinte en is feltem, mivel a haloszobank az elson volt, hogy mi van ha bejonnek lent, fel sem ebredek... megnyugodtam, amiota van a kutya, mert nagyon tud ugatni ha zajt hall az ajto felol, arra pedig tuti felebredek - sot, remelhetoleg a betoro is megijed es elmenekul :D

BlackBrick 2018.11.27. 15:54:52

@London2009: ajjaj, es hany ilyen van! Az angolok hulyek, az idojaras szar, a kaja ehetetlen, de vmi miatt megis itt elnek. Ki erti ezt?

London2009 2018.11.27. 15:57:35

@Shanarey: Ez brutto vagy netto ezer forint? Ha netto, akkor ez heti 40k forint, ha teljes allasban dolgozik. Budapesten ez egy szoba berlesere, meg etelre eleg. Ja, varj! Pont ez lett az elete legjobb dontesenek az eredmenye!

Bredpitt Monika 2018.11.27. 15:58:51

@BlackBrick: nem kovetlek, mert en pont az emeletes hazban erzem magam biztonsagban, ahol vannak szomszedok, akik hallanak mindent v sok mindent (vagy csak viccelodsz)

London2009 2018.11.27. 16:01:12

@BlackBrick: ezert is tudom az egy kezemen megszamolni az angliai magyaroknak a szamat akikkel tartom a kapcsolatot. Pedig en probalkoztam evekig! De aztan rajottem, hogy folosleges...

London2009 2018.11.27. 16:01:51

@Bredpitt Monika: ket vagy tobb szintes csaladi/ sorhazra gondol.

BlackBrick 2018.11.27. 16:03:37

@Bredpitt Monika: ajaj, akkor lehet en ertettelek felre! En emeletes haz alatt nem a tarsas hazat ertem, hanem egy _kulonallo_ hazat, aminek van also- meg felso szintje.

Shanarey 2018.11.27. 16:04:37

@London2009:

Hát ez az ami miatt én is vigyorgok, mert ezer forint nettó nem sok, de ha bruttó, az akkor nagyon kevés. De majd az életművész elmeséli, miért is gondoljuk mi rosszul. Avagy lehet hogy Hinta beáll azok táborába, akiket úgy jellemzett hogy hazudnak magukról itt a határátkelőn.

London2009 2018.11.27. 16:06:14

@BlackBrick: Estere en beriasztom a lenti reszt. Igy kvazi csak a fenti ablakokon keresztul tudnanak bejonni letraval, vagy a kemenyen at.

Shanarey 2018.11.27. 16:10:32

@takarék-láng:

Magyarországon, főleg a vendéglátóiparban, pedig a 4 órás bejelentés az, ami jellemző, de ez téged nem zavar, csak az hogy UK-ban is előfordul hogy valaki nincs bejelentve, avagy nem teljes munkaidőre van bejelentve. Nem tudom mennyi az aránya UK-ban a feketén avagy félig bejelentett melósoknak, de akármennyi is a Magyarországi ráta az kb ezerszerese annak ami UK-ban létezik.

Shanarey 2018.11.27. 16:11:39

@London2009:

Jól teszed, ez az amitől nyugodtan alhatsz.

Arthamyr 2018.11.27. 16:12:37

@Bredpitt Monika: Erre van megoldás, ha valakit nagyon zavar, pl. különböző macskariasztók, szerez kutyát, vagy egyszerűen csak elpusztítja a macskát valamilyen módon.
Nekünk soha senki nem jött be a kertbe, pedig nem volt riasztónk. A szomszédok macskái valóban bejártak, de ez csak a mi trehányságunknak köszönhető, mivel semmilyen ellenlépést nem tettünk.

Arthamyr 2018.11.27. 16:14:30

@London2009: Engem semmi sem hoz lázba. Régebben is csak az, amit nem tudtam megszerezni, de már kinőttem belőle, és beláttam korlátaim. Egy hely, ahol lakom, azt kész. Felőlem lehetne panel is, ha épp azt érte volna meg venni...

Arthamyr 2018.11.27. 16:16:47

@Bredpitt Monika: Elég birkatürelműek lehetnek, ha egy eláztatás után nem küldenek el...
Erről az jut az eszembe, hogy ha egy pókerasztalnál nem tudod, ki a fish, akkor te vagy. Na, ha egy társasházban nem tudod ki a tahó lakó, akkor...

Arthamyr 2018.11.27. 16:20:11

@London2009: Ez a mások zajait hallgatás azért nem jellemző normálisabb házakban. Kb. alig tűnik fel, hogy kik laknak körülöttünk.

Arthamyr 2018.11.27. 16:21:40

@Horthy Miklós cselédje: Ok, kíváncsi leszek, ha összeszedem az erőmet, én is írok majd egy posztot a hazaköltözésről jövőre.

Csodabogár 2018.11.27. 16:27:03

@geegee: A saját ház és a panel közt van ám sok fokozat. Nekem nem kellett soha saját ház, csak a baj meg a gond van vele.
Mikor disszidáltam, mondtam, hogy én soha többet nem akarok sajátban lakni. Jó is volt a bérlakás, semmi kötöttség és ha kellett valami a háztulajdonos gondja volt nem az enyém. Pesten sajnos nincsenek bérlakások de én ezt is megoldottam. Vettem egy laksát, amit aztán eladtam és csak haszonélvező vagyok, amig élek. Nekem ez a tökéletes állapot.

BlackBrick 2018.11.27. 16:27:24

@London2009: nekem szemelyesen (egy esetet leszamitva) egyebkent nincsenek rossz tapasztalataim az angliai magyarokkal - bar bevallom, nincs sok magyar ismerosom idekint. Viszont azt mar megfigyeltem, hogy nagy altalanossagban a kelet-europaiakkal jobban kijovok...

BlackBrick 2018.11.27. 16:27:30

@London2009: baratnomhoz egyszer igy mentek be ejszaka, mig aludt kiramoltak a lenti reszt, fel sem ebredt.
Raadasul elvittek a ceges laptopjat is, ami azert volt gaz, mert epp masnap adta be a felmondasat! hat kicsit furan jott ki, na :D

kardio1 2018.11.27. 16:29:16

@takarék-láng: legalább annyira fárasztó ezt olvasni, mint egyesek fideSSbirkázását.
Az oroszokkal pont a földrajzi közelség a baj. Ez előnyös lenne, ha velük tisztán gazdasági kapcsolatot fenn lehetne tartani. De nem lehet. Ők mindig is hatalmi eszközként tekintettek az olajra és a gázra. Ezért kell Magyarország orosz energiától függését csökkenteni. Nyilván az amerikaiak sem angyalok, ahogy a kínaiak sem. De ebből a háromból nem kérdés, hogy őket helyes választani.

Arthamyr 2018.11.27. 16:31:36

@takarék-láng: Ha az egyszerű gondolkodásodat követem, és a két dolog között kell választanom, akkor inkább leszek az amerikaiak szolgája, mint az oroszoké. Egyébként jelenleg kb. az nyugati világ szolgája vagyok, és amim van, azt nekik köszönhetem, keleten (főleg Magyarországon, nyugati multikat leszámítva nyilvánvalóan) hajamra kenhetném a tudásom, és sokkal szarabb körülmények között élhetnék.

Az meg, hogy te min röhögsz, téged minősít, nem tehetek róla, hogy mentálisan sérült vagy, de nem vagy hajlandó orvoshoz menni.
A legszebb, hogy Angliából hirdeted a baromságaidat, egy olyan iparágban, egy olyan gazdaságból szerezve a jövedelmed, ami a létezését annak köszönheti, ami ellen nap mint nap kikelsz, szerves része vagy az egésznek. Ebbe hol a logika? Menj vissza Magyarországra, sőt, ne is álj meg ott, menj tovább északkeletre még1x ugyanannyit, és onnan prédikálj, hogy milyen fasza az orosz rendszer meg az orosz befolyás.

Arthamyr 2018.11.27. 16:41:42

@Horthy Miklós cselédje: Erről a friss tapasztalatom azért mást mond.
Az, hogy a nemzeti közműnél az utcán kell várni, mert a 2x4 óra nyitvatartás kissé karcsú, és nem férnek be az emberek, ez minden, csak nem zökkenőmentes. A szeptemberben eladott házunkról még mindig basztak átírni a vevő nevére a gázt november elejére, pedig a vevő már szeptemberbe jelezte...
A telenornál csináltam az évi kötelező adategyeztetést, itt egy ügyintéző volt, másfél óráig vártam egy tök felesleges dologra. Ezért persze közvetlenül nem felelős a magyar állam (a feleségem vodás, ott 4 ügyintéző volt, ő pikpak lerendezte), de ez is egy szolgáltatás, amit nem teljesen indokoltnak érzek, hogy igénybe kell venni. Itt pl. nincsen ilyen kötelező adategyeztetés, szóval van rá esély, hogy az viszont a magyar szabályozó sara.

Arthamyr 2018.11.27. 16:44:27

@Bredpitt Monika: Hátha jóképű, alsógatyamodell testalkatú betörőfiúk jönnek. :)

Mrs. Clayton 2018.11.27. 16:46:47

@Arthamyr: hahaha, egyik nyaron hozzan egy Jehoa tanuja jott be, az sem nagyon zavarta h a kutya felallo szorrel a hatan vicsorgo fogakkal kozeledett feleje. Vegul a ferjem teesekelte ki az etkezo fele tartva
@BlackBrick: ok nem a lions club? Egyszer itt Angliaban talalkoztam valakivel, aki ezt nyomatta. Engem regebben mindig megtalaltak olyanok, akik vagy aloe veras italt, vagy mas piramis jatekot akartak itt epiteni es azt remeltek, hogy majd bevonom ebbe az ismeretsegi koromet es meggazgagszanak rajtunk :-D

Arthamyr 2018.11.27. 16:46:57

@London2009: Valahol el kell kezdeni. Egyébként az nem annyira rossz, pl. egészségügyi dolgozók dolgoznak ennél kevesebbért is, elég szar körülmények között.

Bredpitt Monika 2018.11.27. 16:47:58

@Arthamyr: hugom turelmesebb mint en, nem tudom, hogy meg tudnek e mergezni egy macskat, de mindenesetre mar fenyegetoztem vele.......

London2009 2018.11.27. 16:50:51

@BlackBrick: Nekem van sok rossz tapasztalatom. No nem egbekialtoan borzalmas tapasztalat, de ahhoz eppen eleg, hogy ne tegyek egy lepest sem mar az uj ismeretsegekert magyarokkal. Ezen nem is gondolkodtam meg, ugyhogy gyorsan vegigzongoraztam es nekem tobbsegeben angol ismeroseim/barataim vannak.

Arthamyr 2018.11.27. 16:50:52

@Mrs. Clayton: Engem ők szórakoztattak. Én volt már, hogy beengedtem az ilyen térítőket, és megvendégeltem őket, amikor olyan kedvem volt. Teljesen meglepődtek, nem értették, mi van. :D Az a baj, hogy sokszor ezek a térítők nem annyira okosak, így korlátozott mennyiségű szórakoztatást tudnak biztosítani. Jöhetne valami bíboros téríteni, ők azért gondolom már műveltebbek, okosabbak.
Volt olyan is, hogy cigányok jöttek vasért, elvittek egy csomó szemetet. :)

Arthamyr 2018.11.27. 16:52:30

@Bredpitt Monika: Én előbb macskariasztóval próbálkoznék, a mérgezéssel bajba lehet kerülni, meg nem tartom szép dolognak (mondjuk az olyan állat tartását sem, amit nem tud kontroll alatt tartani a gazdája). :)

London2009 2018.11.27. 16:53:39

@Arthamyr: Varjal mar baratom. Fentebb azt irtad, hogy 300 netto sem sok? Akkor ez most hogy is van? Ha ugy gondolod, hogy Hintanak a semmihez kepest az 1000 is tobb, akkor oke.
Akkor szerencsetek van ezzel a lakassal, mert koztudottan csapnivalok az uj epitesuek tobbsege mindenutt. Nekem nagyon fontos, hogy hol lakok. Ma reggel is annyira jol indult a napom es ez 100%-ig annak volt koszonheto, hogy a kenyelmes otthonomban ebredtem. De en egy igazi homebird vagyok, ezt mar szazszor megvitattuk is azt hiszem. : )

Arthamyr 2018.11.27. 16:53:59

@Shanarey: Az adóhivatal olyan szempontból jó, hogy ha van könyvelőd, csak ő érintkezik velük, és megcsinál mindent (+ biztosítása is van, ha valamit benézne esetleg).

Shanarey 2018.11.27. 16:56:26

@Arthamyr:

Én, nem élek Magyarországon, s emiatt már rég nincs könyvelőm. Ám volt dolgom velük, s bizonyították hogy amiről papírt adnak ki az sem ér semmit, még akkor sem ha az szerepel rajta: Határozat.

Dikusz 2018.11.27. 16:56:38

@geegee: Nem azt mondom, hogy jobb a gáz, hanem azt: nekem semmi gondom vele.
A gyengébb teljesítés meg tényleg akkor volt észrevehető, amikor bevezették a rezsócsökkentést.
Sokan mondják, hogy mennyivel jobb a villanytűzhely, de egy jó minőségűre nincs keretem, sz@rt meg nem akarok venni.
Azonkívül állítólag a vellanytűzhely drágább szerintem, mint a gáz.

Pár alkalommal volt szerencsém indukciós tűzhelyet használni, nekem nem jött be.

London2009 2018.11.27. 16:56:42

@Arthamyr: Ne idegesits ezekkel a Jehova tanuival. Az oke, hogy jonnek, altalaban illedelmesek, kedvesek, de miert szombat reggel jonnek? Meg ha meg szeretnek terni is elkuldenem oket a fenebe, amikor pizsamaban nyitom ki az ajtot a legszebb almombol felkeltve…

Bredpitt Monika 2018.11.27. 16:56:57

@kardio1: azt hittem nem jossz az ilyen posztoknal.....
na, ha az ember egy csendes szavak nelkuli parbeszedet akar, amin nem huzza fel magat, akkor ezt kell hallgatni

ajanlom mindenkinek......

www.youtube.com/watch?v=86BmSaXZMHw

Mrs. Clayton 2018.11.27. 16:56:58

@Arthamyr: hat eleinte meg mi is szorakoztatonak veltuk, hogy olyan kerdesekkel jottek, h mi tenne bennunket epp most boldogga, mire a ferjem fia azt valaszolta, ha vegre beken hagynatok. Erre persze eloszor dobbent arco vagtak es folytattak a terito dumajukat. Raadasul az ilyen poenokon 2x tobbnel nem lehet rohogni. Viszont ezeket a szerencsetleneket minden szombaton pontosan 10.00-kor kiteszik a faluban es zorgetnek minden egyes ajton. NIncs olyan hetvege h ne jonnenek.

Multkor kutyamenhelynek gyujtottek adomanyt. Szegenyeim azt hittek, h adok majd valamit, mert van kutyam. De fel ora duma utan, amikor rakerdezett, h mennyit akarok adni siman megmondtam neki h semennyit. Na, azok nem jottek tobbet. Viszont a jehovakat nem lehet lerazni

Arthamyr 2018.11.27. 16:58:05

@London2009: Kezdésnek, a semmihez képest, egyetem mellett teljesen jó. Én sokkal kevesebbért dolgoztam, három műszakban a főiskola mellett. Mint írtam, valahonnan el kell indulni.
A havi 300k is attól függ, hogy az ember életének melyik szakaszában. Ha 40 évesen, gyerekekkel, bazi nagy hiteltörlesztővel, akkor azért nem olyan nagy mozgásteret ad, pályakezdőként 25 évesen meg teljesen korrekt.

London2009 2018.11.27. 16:59:09

@Arthamyr: nekem az elso gyakornoki fizetesem kerlek 20.000 forint volt per ho! : )

Arthamyr 2018.11.27. 17:00:06

@London2009: Szerintem azok nem jehova tanúi voltak, de valamifajta vallásra akartak megtéríteni. :)

Az én ajtóm mindenki előtt nyitva áll, amíg nem unom meg őket. :D

Arthamyr 2018.11.27. 17:00:57

@London2009: Na látod, ez még inflációval számolva sem jön ki havi 170-re. :)

London2009 2018.11.27. 17:01:50

@Arthamyr: de Jehovak voltak. Viszont fel perc alatt elinteztem oket. Mondtam nekik, hogy mi hivok vagyunk, csak egeszen masban hiszunk, bye!

London2009 2018.11.27. 17:03:28

@Arthamyr: tiszta vicc volt. Bar lett volna annyi ver a pucamban mint Din S.-nek es hagytam volna az egeszet a fenebe.

Arthamyr 2018.11.27. 17:07:22

@Dikusz: Írországban nekünk csak villany volt, semmi gond nincs vele. Nem számoltam, mi az olcsóbb, mert mindkettő elhanyagolhatóan olcsó más dolgokhoz képest, viszont nap mint nap használod, így ha valami optimális, közepes, vagy egyenesen kényelmetlen használni, elég jelentősen befolyásolja az életminőségedet.
Egyébként otthon tuti nem hagyományos gázt fogunk szerezni, annál azért már sokkal pontosabb, sokoldalúbb eszközök vannak, körül kell nézni, hogy komolyabb éttermekben, élelmiszeripari laborokban mivel dolgoznak. Bár ha a Roca fivéreknek megfelel egy gáztűzhely, lehet, hogy nekünk is jó lesz, már csak a tudás hiányzik hozzá. :)

Arthamyr 2018.11.27. 17:11:29

@London2009: Már akik hozzám jöttek. De nem tudom, annyira nem figyeltem az ilyen dolgokra, inkább azt szoktam figyelni, mennyire megalapozottak a tanaik, min alapszik stb. Valami könyvecskét is hoztak, ami olyan kérdéseket próbált az emberben elültetni, hogy biztos-e, hogy minden az evolúció eredménye, és nem lehet-e, hogy mégis valami felsőbb hatalom beavatkozásának eredménye. :) Pl. hogy a krokodil nem harapja szét a kis krokodilokat, amikor viszi őket, hogy lehet ez. :)

kardio1 2018.11.27. 17:23:52

@Bredpitt Monika: én is így voltam vele ma reggel, amikor megláttam a poszt címét. Dehát van emberi esendőség is a világon ! :)

Dikusz 2018.11.27. 17:24:07

@Arthamyr: erre tuti, hogy nem fog válaszolni...

Arthamyr 2018.11.27. 17:28:45

@kardio1: Csak vigyáz, nehogy rádgyújtsák a szekértábort.

BlackBrick 2018.11.27. 17:38:40

@Mrs. Clayton: nem nem, ez csak egy sima fb csoport, most meg is neztem, LION: Legnagyobb Info Oldal Nagy-Britanniaban.

Bredpitt Monika 2018.11.27. 17:48:00

@Shaktee: jo oreg Dave, az csak egy dolog, de milyen szexi ez a csaj (imadom ezt a szamot)......
jo latni a Snetbergert........

Mrs. Clayton 2018.11.27. 17:48:40

@BlackBrick: az utolso poszt ugy hangzik h adolopas tanacskeres, meddig lehet az ubernek, deliveroonak bejelentetlenul dolgozni :-)
uznem neki h jo sokaig, csak mint a kerdesere valaszolok is ramutattak, ha jon a szar, akkor a szajanal valoszinuleg magasabbra fog erni

Bredpitt Monika 2018.11.27. 17:51:01

@kardio1: ismeros az erzes, HA most ne nezz ide

en mar azt is megprobaltam a google n megtalalni, hogy lehet egy oldalt letiltani a gepemrol (ami a hataratkelo lenne), csak hogy ne logjak itt, mert szerintem jobb lenne a hangulatom, ha egesz nap olvasnek es nem ulnek a gep elott csak ha nagyon muszaj,

eleg bonyodalmas az egesz.......

Bredpitt Monika 2018.11.27. 17:57:12

ezt meg a jo fej fiuknak , akik vegig is nezik a videot

www.youtube.com/watch?v=88sARuFu-tc

London2009 2018.11.27. 18:03:46

@Bredpitt Monika: ha a szabad ididet itt pazarlod, az tenyleg nem jo. Egyszer sem irtam meg csak munkaidoben ide! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 18:05:37

@Csodabogár: Jó, hát ez kétségtelen, valamit valamiért.
Mi itt társasházban élünk és bár jó minőségű, újonnan vett, és a szomszédok is csendesek, problémamentesek.De azért csak moccannánk egy sajátba, mert annál jobb nincs, szerintünk.
Én azért, mert mindig is családi házban laktam, még otthon, Magyarországon, szülőkkel, nagyszülőkkel; a nejem meg azért, mert még sohasem élt saját házban...
Persze gondolkodhatunk különbözően, semmi baj nincs ezzel.
Viszont a te érveid is érthetők, és a magyar megoldást is ügyesen csináltad.

Buchhalter 2018.11.27. 18:08:45

@Horthy Miklós cselédje: fél óra alatt lehet találni munkát.Aha és akkor a kezed a billibe lóg! Még a hiány szakmákban se kapkodják el a dolgot.Saját tapasztalat.Mondok egy bért azt már pofát is vágnak.Persze mecibe elmehetsz 1000/óra ,de ha nincs mama hotel ,vagy hitel mentes kuckó úgymond éhenhaltál a fél órás állás ajánlatodból.Igazi fan Fidesz gyík vagy .Ez csak finom bók volt a részemről.

Bredpitt Monika 2018.11.27. 18:09:23

@London2009: en munkaidoben dolgozom, bizony

Bredpitt Monika 2018.11.27. 18:12:03

@London2009: egyebkent anno, amikor gep elott ultem egesz nap es bejott a fb orulet a cegem letiltotta, mondjuk en nem fb oztam regen sem, nekem ez a drogom (meg a ferjem)

London2009 2018.11.27. 18:15:38

@Bredpitt Monika: Dolgozom is, ki mondta, hogy nem? : ) A ferjed, hogy lehet a drogod ha meg csak egy kontitenensen sem vagytok? Vagy lehet, hogy ez a hosszu hazassag titka? :D
Ezt sosem ertettem, hogy lehet FB-ozni. Ez mit jelent? Vegiggorgeted aztan ezzel eltelt ket perc a napbol. A tobbi ido alatt mit csinalnak? Vagy ez akkor mit jelent, hogy FB-ozas? Levelek irasa?

Csodabogár 2018.11.27. 18:24:18

@London2009: Én is, mégse élnék házban semmi pénzért. Mondjuk ha írtó gazdag lennék és itt a környéken tudnék szerezni egy házat, amihez van házmesterlakás is, na meg egy házmester házaspárt is bele. Akkor el tudnám képzelni, de olyan nagyon nem vágyom arra se, mert akkor is az én gondom lenne, hogy mindig minden rendben legyen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 18:27:35

@Horthy Miklós cselédje: "Magyarországon nem jelentős a korrupció."
Jó, hát egyrészt kinek mekkora az ingerküszöbe, meg ki hogy nevezi...
:D
Tudod, amikor Viktor lánya Trécsel kijelenti, hogy ők a saját lábukon járnak-élnek, persze kistaffírozva vastagon állami megrendelésekkel, akkor az ember feje eléggé ökölbe szorul, és hajlamos obszcén kifejezéseket mondani...
Bzmg, úgy én is marha szépen el tudnék vegetálni otthon...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 18:33:13

@Csodabogár: "Jó is volt a bérlakás, semmi kötöttség és ha kellett valami a háztulajdonos gondja volt nem az enyém"
Illetve még annyit erre reagálva, hogy manapság sajnos már egyre inkább az a helyzet, hogy a tulajdonos konkrétam beleszarik, hogy neked, mint bérlőnek mi a baja, sirám a bérelt lakással.Az van a legritkábban, hogy jön és megcsinálja.Ha magánember, ha cég.Még itt a svédeknél is erősen romló a tendencia az idő múlásával.
Megtehetik a tulajdonosok, mert ha lép a bérlő, akkor akár a kauciót is bukja, a tulaj meg bármikor talál másikat, mondván, hogy a "kapun dörömbölnek a többiek"...
Pont ezen a blogon volt régebben tengernyi sirám, és asszem pont Angliából...de máshol sem ismeretlen a módi.
Na, ez nincs a sajátban.

Arthamyr 2018.11.27. 18:35:49

@Bredpitt Monika: Nagyon egyszerű pedig, ha tényleg akarod.

Csodabogár 2018.11.27. 18:45:22

@geegee: Ilyen megoldás a svédeknél is van. A valamikor svéd követ felesége is ezt csinálta, mikor haza ment és a férje lelépett ő meg egész életében követfeleség volt. Valamelyik banknak adta el a lakást. Kapott havi életjáradékot meg egyben egy összeget.
Sok ismerősöm adta el a lakását itt is banknak, de ez aztán valami okból leállt.

London2009 2018.11.27. 18:45:45

@Csodabogár: Alapvetoen megertelek. Idoskent meg nagyobb nyug egy hazat gondozni. Ez fiatalkent azert nem kell, hogy problemat jelentsen. De az teny, hogy egy hazra mindig kell kolteni. Valamit mindig cserelni, javitgatni kell rajta. Meg nyilvan a haz meretetol is fugg a macera vele. Ezert is irtunk korabban a tulvallalasrol. De lehet kisebb hazat is venni, amivel talan kevesebb a gond. Bar azert egy lakassal is van gond. Ablak vagy nyilaszaro csere, ugyanugy tonkremennek a vezetekek idovel, fel kell ujitani ezt azt, kifesteni par evente stb. De fuvet vagy sovenyt nyirni valoban nem kell. Ettol fuggetlenul en nem tudom elkepzelni a lakasban elest, pedig alapteruletet tekintve lehet, hogy a te lakasod nagyobb, mint a mi hazunk. De nekem magam a forma szazszor szimpatikusabb a korabbi kommentekben reszletezett okokbol kifolyolag. Segitseget meg mindig lehet szerezni ha kell a takaritashoz vagy a karbantartashoz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 18:48:01

@Dikusz: Nálunk még szegény anyám anyázkodott vasárnap délelőttönként, hogy már megint nem ér szart se a gáz ereje...Valszeg mindenki akkor főzött, így "le volt terhelve" a rendszer.De ez olyan 15 éve volt, azóta lehet, javult, a helyzet.Bár ha írod a rezsident evil korszakát, akkor meg valszeg mégse...
Azt viszont frankón nem értem, hogy egy gázt hogy lehet köbméter alapon számlázni?Mikor ugye a gázok térfogata eléggé függhet a hőmérséklettől, nyomástól, esetleg keverhetnek bele másik gázt, stb; szóval szolgáltatói oldalról kurva könnyű nyerészkedni meg átverni a szerencsétlen fogyasztót.Hogy nem térnek át valami konkrétabb mértékegységre?Azt értem, hogy mert így jó a szolgáltatónak, de a zemberek (sicc) miért hagyják magukat lehúzni?

Csodabogár 2018.11.27. 18:48:37

@London2009: A FB-t én se értettem. Most örülök, hogy nem csak a korom miatt nem, mert ti se élvezitek. Azon meg direkt fel tudok háborodni, mikor rég meghalt ismerőseimet ajálnja a FB ismerősnek. Pont tegnap kaptam egy ilyen mailt tőlük. :-(

Arthamyr 2018.11.27. 18:49:27

@geegee: Nekem pont ellentétes a tapasztalatom, amikor béreltünk, majdnemhogy a seggünket is kinyalták, mindent elintéztek/megjavítottak nagyon gyorsan.
Csak azért lakunk sajátba, mert inkább törlesztek a saját lakásomba, mint hogy másét törlesszem és még kis zsebpénzt is adjak neki a törlesztő felett (vagy kurvasok zsebpénzt adjak neki, ha már a sajátja), magyarán a bérlés nagyon drága a sajáthoz képest (igaz, hogy cserébe sokkal kisebb felelősség/kockázat).

Svédországban nincs ez szigorúan szabályozva? Itt központi nyilvántartás van, és az is pontosan szabályozva van, hogy kinek mik a jogai, kötelezettségei. Annak ellenére, hogy pár nap/pár hét alatt találnak új bérlőt, nem szoktak ilyesmivel gecizni, hogy valamit nem javítanak meg, ami tönkremegy (az nyilván más eset, ha valami egyértelműen a bérlő miatt megy tönkre). Mondjuk sem mi, sem ismerőseink nem a piac tróger szegmensében béreltek (lehet, hogy havi 1k-alatt már más a helyzet).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 18:50:32

@London2009: Mikor pihenni akarsz, kösd ki a csengőt és kész.
:D
Az embered megcsinálja, a drótra rátesz egy lámpakapcsolót és kész, jóccakát.

London2009 2018.11.27. 18:51:49

@geegee: Azert az is hozzatartozik, hogy ha valakinek van gyereke, az inkabb hitelt fizet es akkor majd lesz mit a gyerekre hagyni. Igy amint tud inkabb sajatba koltozik a berlakas helyett. Mindenki mas, en keves dolgot utaltam jobbat az eletemben, mint alberletben lakni. Egyszeruen nem ereztem magamenak soha es utaltam a tulajdonos hitelet fizetni. Aztan nyilvan a hitellel terhlet sajat ingatlan is egy illuzio, hiszen addig a tied, ameddig fizeted a hitelt. Pont ezert dolgozom, hogy ez a helyzet amilyen gyorsan csak lehetseges megszunjon. Igy nem jott szoba csak a rovid lejaratu hitel. Nem szeretnek evtizedekig ilyen fuggo helyzetben lenni. Aztan remelhetoleg itt nem jon majd soha Angliaban az allamositas…

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 18:53:13

@Mrs. Clayton: Bróhaha.
:D
Én be se engedném őket, dörömböljön,kit érdekel, fel kell hangosítani a tévét, zenét, akármit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 18:54:54

@London2009: Nem mondtad nekik a viccpoént, hogy azt hiszem, iszom egy sört?
:D

London2009 2018.11.27. 18:57:02

@Arthamyr: A kommented vegen meg is valaszoltad a kerdest. Ha valaki szobat berel egy tomegszallason, vagy egy ocska lakast relative olcson, azzal olyan tulajdonos is fog jarni az esetek tobbsegeben. Ezzel szemben peldaul en is tok jofej vagyok es mindig is voltam a berloimmel, miutan rendesen fizetnek es azt szeretnem, ha minel tovabb maradnananak.

Arthamyr 2018.11.27. 18:57:13

@geegee: A gáz árképzésében sokkal több van benne, mint az, hogy hány köbmétert fogyasztottál. Emlékszem régebbről gázszámlára, azon volt mindenféle egyéb paraméter. Nem hinném, hogy ezt megszűntették volna rezsiszilárd regnálása óta.
Az más kérdés, hogy azért kell felette ülni/keresgélni kicsit, hogy megértse ezt az ember, és semmire sem mész azzal, hogy megérted, mert nem lehet reklamálni, hogy márpedig te olcsóbban akarod a gázt.
Ez nem profitorientált cég (asszem az a koncepció, hogy non-profit legyen :D), és verseny sincs. Ha nem veszel gázt leszarják, ha veszel, azt is. :) Welcome to 1980, Hungary!

London2009 2018.11.27. 18:57:54

@geegee: elemmel mukodik a csengo, de ha kiveszem az elemet, akkor bekopognak siman. Ugyhogy ez sajnos nem megoldas!

Arthamyr 2018.11.27. 19:00:55

@London2009: Na látod, azt nem tudom, hogy ez a szobabérlés hogy megy itt, azt sem tudom, mit kell csinálni, hogy törvényileg rendben legyen, mert ott pl. szabályozni kell(ene) a bérlők egymás közti interakcióját is, vagy effektíve ho(s)telként kell üzemelni, ahol minden szobához van saját fürdőszoba, esetleg konyha is, de akkor meg ugyanaz, mint egy kis lakás bérlése

London2009 2018.11.27. 19:06:52

@Arthamyr: Ugy megy itt ez a szobaberles, hogy elvileg az olyan hazakat HMO, azaz House in Multiple Occupationkent kellene kezelni, amiknek van egy csomo eloirasa aminek meg kell felelni. Peldaul megfelelo tuzallo ajtok beszerelese stb. Na most ezek tipikusan az ilyen zsebbe berleti dijat fizeto, be nem jelentett berlok, akiknek sem rendes szerzodesuk vagy akarmilyen ervenyesitheto kovetelesiek nem fognak keletkezni. Itt fogja beszivni a sok londoni magyar a Brexit utan, mert nem fogjak tudni igazolni az ittletuket es majd mehetnek szepen vissza a balettbe ugralni. Tojnak ezekre a berlokre a tulajdonosok ha gond van, miutan lesz ezer masik helyettuk. Igy elunk mi itt ebben a rideg Londonban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 19:07:05

@Arthamyr: Lehet, hogy van szabályozás, csak éppen leszarják a tulajdonosok a dolgot...
:D
Szerencsére léteznek cégek, mi csak ilyenektől béreltünk eddig idekint, a hat év alatt változó hozzáállással találkoztunk.Volt nagyon koreekt cég is, meg köcsög cég is.Aztán ez utóbbitól léptünk is, erre meg átvette a lakótömböt egy másik cég.De akkor már nem koztunk vissza, hanem "saját" lakásba költöztünk mi is, pont azért, amit te is írsz, hogy a sajátunkat törlesszük.
Magánszemélyes lakáskiadás is létezik, de olyanokkal nincs tapasztalatunk.Nem is igazán mernék olyat, tudván, hogy milyenek a magyar viszonyok...
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 19:10:50

@Arthamyr: Na, én már nem emlékszem gázszámlára... :D
Bár a szülők otthon azzal fűtenek, de nem szoktuk kivesézni a számlákat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 19:12:32

@London2009: Na és ha bekopognak, akkor mi van?Sehol sem kényszer, hogy kinyisd az ajtót, lehetsz te akár máshol is.Ugyanez a telefon felvételére is igaz.
Ne legyen már csengőfrász, nem az 1950-es években élünk.

London2009 2018.11.27. 19:21:22

@geegee: addigra mar felebresztettek, ugyhogy baxxak meg. :D

Arthamyr 2018.11.27. 19:24:20

@geegee: Akkor nem megfelelő szabályozás van. A szabály lófaszt sem ér, ha nem lehet betarttatni. Pl. elő van írva, hogy valamit meg kell csinálni, de ha nem csinálod meg, akkor nincs semmi következménye, ennek mi értelme? :)
Ugye itt vitás esetben lehet fordulni a PRTB-hez, és ezt még hirdetik is, itt pl. ilyesmi van plakátolva, hogy worried about losing your home és akkor leírják, hogy mit kell csinálnod.

Arthamyr 2018.11.27. 19:26:09

@geegee: Én sem, csak arra, hogy a számlás képletben a-tól h-ig voltak különböző számok legalább, de lehet több is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 19:33:59

index.hu/belfold/2018/09/28/ner-vagyon_tiborcz_meszaros_orban_felvallal/

De itt is vannak az érdekes dolgok.Az meg hogy erről Magyarországon "lehet" írni, csak annyit jelent, hogy ezek a lovagok annyira biztosnak hiszik magukat a nyeregben, hogy még a sajtót is leszarják...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.27. 19:36:52

@Arthamyr: Erről én is hasonlóképpen gondolkodom...
:D
De már lassan ötödik éve nem érdekel, előtte meg sajnos megtehette még egy cég is, hogy beleszarik mindenbe.
Aztán lehet, hogy azért is vette át az adott háztömböt más, mert sok volt a panasz, nem tudom.

London2009 2018.11.27. 19:39:18

@geegee: Jajj, hagyjuk mar ezt. Gondolom az is ki van itt talalva, hogy mirol lehet es mennyit irni. Bar tudjuk, hogy a vilagon egyedulallo sajtoszabadsag van Mo-n, de azert nekem vannak ketsegeim e felol. Most errol a Monika haza elott allo fekete auto jutott az eszembe, amennyiben ez tenyleg igy tortent. No ennyire van itt barmifele szabadsag. De beszelhetunk a CEU-rol is. Egy a lenyeg. Sajtoszabadsag van, korrupcio nincs! Vagy forditva?

Bredpitt Monika 2018.11.27. 19:46:41

@Shaktee: hu, nem tudtam mire gondolsz, amikor a blog.hu n lattam az uzenetet, de most megneztem azt, amit elotte irtal a masik hozzaszolonak...
igy mar ertem es koszi

Bredpitt Monika 2018.11.27. 19:52:36

@Arthamyr: most megtorpantam egy pillanatra, akarom en e ezt igazan, de majd lehet egyszer csak rakerdezek....

Bredpitt Monika 2018.11.27. 19:56:43

@Csodabogár: @London2009: amikor ez a fb orulet kezdodott meg nagyon sok embernek volt ugy beallitva az oldala, hogy lathassa barki az ismeroseit, orakat lehet azzal eltolteni, hogy azt nezed ki kinek az ismerose, de meg most is, nemelyik embernek, ha vegignezed az osszes fotojat, amit kirak......

Bredpitt Monika 2018.11.27. 19:59:37

@Shaktee: vagyis ugy ertem, hogy a blog.hu rol jott uzenet et lattam az email fiokomban, na,

London2009 2018.11.27. 19:59:43

@Bredpitt Monika: akkor ezek nagyon boldog emberek lehetnek, ha ennyi szabadidejuk van, amit igy el tudnak pazarolni...

Csodabogár 2018.11.27. 19:59:46

@London2009: Svájcban más a helyzet, ott a nép 70%-a bérlakásban lakik. Ráadásul én mindig a városban akartam lakni, ahol házat már a milliomos se kap, mert nincs eladó.
Nem vitás, hogy nagy könnyebbség, hogy nem kell az örökösökre gondolnom. Jellemzően gyerektelen barátok adták el a lakásukat úgy, hogy bent maradhatnak amíg élnek. Persze "olcsón" adja el az ember, de valamit valamiért. Anno készpénzért vettem a lakást, csak a tudat nyomott, hogy itt van és kezdeni kell vele valamit.

Határátkelő 2018.11.27. 20:13:50

@kardio1: Kész szerencse!

@Bredpitt Monika: Na azért na!! Nehogy már! :)

Mrs. Clayton 2018.11.27. 20:27:29

@London2009: hat egy szobaberleti szerzodes mar most sem eleg arra h barki igazolja h itt el, minimum bankszamla kivonat, munkaszerzodes kell most is

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.11.27. 20:36:53

@Shanarey:

Adóhivatallal is volt ügy, TB miatt. A csodálatos Nyugatról 1 hónapba! került mire egyáltalán megjött a nyomtatvány, ami kellett hozzá. De ezzel se volt gond, leadtam, aztán ennyi. Az ügyintézők mindenhol segítőkészek és kedvesek voltak, pedig állítólag nagyon bunkók itthon minden ilyen helyen!

Igen, nem sok az ezres nettó órabér. Miért, a nyugati nettó 7 eurós órabér rengeteg pénz volt? Magasabb árakkal mint amik itt vannak.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.11.27. 20:37:26

@Buchhalter:

Miért halnék éhen belőle amúgy? Szobabérlés kijön, marad megélhetésére is.
Ha ennyire érdekel, 40 a lakhatásom rezsivel (pici szoba külvárosban). Ez bárhogy is nézem, 40 óra meló. A csudálatos Németországban vagy Angliában talán nem kell 40 órát dolgozni egy szobabérletért?
Pláne világvárosokban. Simán kell annyit.
Meg lehet élni ennyiből, ahogy nézem most a költésemet, a részmunkaidős meló elég lesz (mivel sulizom hétköznap) kihúzni az ösztöndíjjal hónapról hónapra.
Bárhogy is mondod, nincsenek nyugati árak. A 1000 forintos bér sokkal többet ér itt mint Nyugaton 3 euró per óra.
Majdnem annyit ér mint amennyi kint volt a fizetésem.

De a tököm számolgatja amúgy. Én itthon akartam élni. Nem érdekel hogy valamivel rosszabb az életszínvonal, érted? Mert nekem nagyon jó érzés itthon lenni, ezt akartam.

Küzdeni kell, majd végzettséggel lesz jobb is. Ha az IT suli esetleg nem sikerül, majd tanulok mást. Van B C meg mindenféle tervem. Ausztriában meg csak vedeltem és mosogató munkákról álmodoztam mindenféle célok nélkül.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.11.27. 20:37:32

@London2009:

Nem fogok belőle jól élni. Miért, Nyugaton talán dőzsöltem? Nem! Mindent anyagiakban mértek? Én itthon akartam élni. Nem azért költöztem haza, mert úgy gondoltam itt majd tele leszek pénzzel segédmunkásként is.
Hanem mert itthon akarok boldogulni, a hazámban.

London2009 2018.11.27. 20:40:47

@Mrs. Clayton: ez igy van csak idaig ez nem volt fontos. Most viszont majd az lesz azoknak akik nem allampolgarok mar.

Bredpitt Monika 2018.11.27. 20:48:58

@Határátkelő: nem gondoltam en ezt komolyan, tul sok hasznos info van itt, pl a minap a birca mondott valamit, amin elgondolkoztam, de komolyan, hogy ha angolt akarnek tanitani erdemes lenne a ferjem neven futni, na Max , koszi a tippet, tenyleg jo otlet. ....

Bredpitt Monika 2018.11.27. 20:50:48

@London2009: vagy nagyon unjak a munkat.....vagy nincs eleg munka

Mrs. Clayton 2018.11.27. 20:52:59

@London2009: hat akinek azt kellett bizonyitani h itt el eletvitelszeruen, annak eddig sem volt olyan lehetosege, h hozott egy berleti szerzodest. Ennel azert tobb kell ma is.

Bredpitt Monika 2018.11.27. 20:56:03

@London2009: igen, igy tortent, nem volt ugyan rajuk irva, hogy Moni miattad jottunk, de nagyon furcsa ilyen veletlenek nem nagyon vannak, szerintem.
raadasul ugye a lakcimkartyam is lattak elozo nap a Parlamentben.....

Bredpitt Monika 2018.11.27. 20:59:34

@Bredpitt Monika: a nagyon furcsa torolve akart lenni, na jo ejt tul sok volt a mai berkommenteles....

London2009 2018.11.27. 21:06:19

@Mrs. Clayton: ezzel en tisztaban vagyok, Koszonom. De sokan nincsenek es majd jon a meglepetes amikor kellene a residence permit meg a citizenship...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.11.27. 21:15:09

@Horthy Miklós cselédje:
En 41.5 orat dolgozom az 56 negyzetmeteres berlakasom berletidijaert :) a villanyszamlaert tovabbi 3 orat. Internet 4.5 ora. Mas koltsege nincs a lakhatasnak (futes, viz benne van a berleti dijban).

kardio1 2018.11.27. 21:19:41

@Arthamyr: ja akkor ez az a füstszag, amit érzek...

Arthamyr 2018.11.27. 21:24:59

@Horthy Miklós cselédje: A helyedben az "IT sulira" azért nem tenném rá az életem, de még a jövőmet sem. Persze jó alap, de ha annyi a tudásod, ami az egyetem elvégzéséhez elég, az nem fogja elhozni a kánaánt. Nem árt, ha legalább valami részterületen tényleg otthon vagy, vagy jól tudod kezelni az embereket, ha hatékonyan ki akarod használni.
Meg ugye beletelik pár évbe, szóval kitartást hozzá!

Egyébként nem te voltál, aki régebben teli szájjal szídta az IT-sokat, rémlik valami ilyesmi?

Arthamyr 2018.11.27. 21:29:30

@Kövérmadár [swe]: Kinek milyen igényei vannak... Eddig nem számoltam, de kb. 15 órával lerendezem, és ezt is sokallom. :) Az igazán pengék 0 órából oldják meg. :D

Shaktee 2018.11.27. 21:31:26

@Horthy Miklós cselédje:

Most akkor a mérnöki tanulmányaidnak vége? Megint programozó leszel?

gabors 2018.11.27. 21:32:05

@Mrs. Clayton: "Viszont a jehovakat nem lehet lerazni"

Dehogynem "Allahu Akhbar " :-)

Shaktee 2018.11.27. 21:32:44

@gabors: Shalom works as well :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.11.27. 21:42:37

@Arthamyr:
En is sokallom. Inkabb koltenem ezt a penzt valami jokis auto torlesztojere, mint a "kotelezo negy falra". Majd a lakokocsiban lakas "ingyen" lesz! :D

Hintabol mernokinformatikus-orvoskozdazdasz lesz!

Shaktee 2018.11.27. 21:47:14

@Kövérmadár [swe]: Olvasom hogy te meg plasztermonkey lettél :-)

Jobban fizet mint a CNC?

gabors 2018.11.27. 21:50:31

@Shaktee: "@gabors: Shalom works as well :-)" na jo de a zsidokat mindenhol nagyon utaljak (amugy a 4 szomszedombol 2 zsido,, lehet ezert beprobalkoztak nalunk is )

Arthamyr 2018.11.27. 22:00:43

@Kövérmadár [swe]: A 0 óra a lényeg, az már részletkérdés, mit vesz az ember a véres verejtékkel megkeresett pénzből. :)

Csodabogár 2018.11.27. 22:08:17

@Bredpitt Monika: Ez engem soha nem csábított. A FB-n minimális időt töltöttem. Nekem az index forum volt az ami rengeteg időmet elfoglalta, de akkor pont jól jött nekem, mert egy nagy lukban ültem.

Mrs. Clayton 2018.11.27. 22:47:21

@London2009: erre nem tudok mit mondani, ugyanis nem tudom ki az aki csak egy szobaberleti szerzodest tud felmutatni. Talan a koldus ciganyok. Aki itt el annak lesz munkaszerzodese, vagy igazolasa a segelyrol. Azt h a lakas kiadoja legalisan adja e ki a lakast nem lesz ebbol a szempontbol kesobb sem jelentosege.
Egyebkent a lanyom is privatban berel es valoszinu h a tulaj nem adozik a jovedelme utan. Most h koltozik megkerdezte h mi lesz a depozittal. Mindjart jott is a dumaval, h azt lelakni nem lehet es majd meglatja h mennyit ad vissza, ha latja h milyen allapotban kerul vissza a szoba. Erre eleg volt tole annyit kerni, h erositse mar meg be van e jelentve mint lakaskiado es h melyik letetkezelonel van a letet, aztan lass csodat rogton megvaltozott az allaspontja a lelakast tekintve.

Mrs. Clayton 2018.11.27. 22:50:24

@Kövérmadár [swe]: egyik ismerosunk mig ujitja fel a hazat ugy dontott h lakokocsiban fog lakni. Tavaly mndta h gy ebredt h a lehellete rafagyott a szajara. Ez csak olyan idojaras mellett kivitelezheto ahol nincs hideg, bar szerintem melegben meg kirohadsz. 50 eves kor utan biztosan nem kenyelmes.

gabors 2018.11.27. 23:06:44

@Mrs. Clayton: "Ez csak olyan idojaras mellett kivitelezheto ahol nincs hideg, bar szerintem melegben meg kirohadsz. "

normalis lakokocsiban futes is van meg legkondicionalllo is nyarra, meg aram is (ja persze azt vagy lakokocsi parkolaban a haloztra kell kotni vagy sajat agregatort kell uzemeltetni) ...

en 3 eve szinten lakasfelujitas miatt neztem ennek utanna de itt (usa) joval dragabb mint egy pici lakas havi berlete volt bar eleg messze talaltunk csak mert 2 honapra nem nagyon adnak ki lakast

London2009 2018.11.27. 23:11:31

@Mrs. Clayton: nagyon sokan vannak akkor a koldus ciganyok...
Kozuzemi szamla, electoral roll stb. is kell. A bankszamlakivonaton ott kell lennie, hogy onnan megy a rent, a sok keszpenzben fizetonek ez is gond lesz. Mindenesetre nyilvan nem erint, sosem erintett amiota itt vagyok, igy kulonosebben nem is erdekel.

Shaktee 2018.11.27. 23:58:32

@London2009: Biztos hogy nincs olyan londoni magyar aki kápében fizeti a rentet? Vagy magyarOK?

Arcade Macho 2018.11.27. 23:59:04

epitkeznek, aztan rajonnek hogy kicsi a 3 * 16A (ooooooooooo miert is??? valszeg ez arammal valo futes, ami lehet akar hoszivattyu is), aztan atkottetik nagyobbra ismivel aki elcseszte

utana megy a sorozatretteges az egy evet nem kothetek ra dumaval, ami szerintem azt a celt sozlgalja, hogy azokat akinek meg regi alu gerinchalozatuk van a hazon belul azt "megszivassak"
de hat azzal kezdodott a sztori hogy uj hazat epitettek

az meg aki a prerire megy es nem tud athuzni aramot a szomszedtol hogy legalabb a hutoszekreny menjen az nem volt tul bolcs elorelato.... ilyen kWh mero kutyu mar van 8e -ert, igaz azzal nem hinnem hogy futeni lehetne...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.11.28. 00:26:45

@Shaktee:
Az nem tudom micsoda... ha a maszek munkara gondolsz, akkor az csak kis kiegeszites volt, igy legalabb mar nincs annyi torlodo szabadsagom es hasznosan is toltottem.
Az epitoipar jobban fizet valamivel, de sokkal kiszamithatatlanabb is. Ha lesz meg ilyen alkalom es meg tudom oldani, hogy szabadsag alatt csinaljam, akkor megyek megint.

@ganzruih:
Hintanak szamoltam ki, egyebkent nem szamolgatnam.
Ha harom ev utan fizetnek ki a tulorat? Ezt nem ertem igazan... olvastam errol a neten, de itt ilyen nincsen. Minden tulorat kifizetnek a kovetkezo havi fizetessel, nincs tologatas / csuszas.
A kovetkezo honapra is azert csuszik, mert pl. a novemberi honapra a fizetest november 25-en utaljak. Ha tuloraznek 27-en, azt nem tudnak elore kifizetni. A muszakpotlek szinten csuszik egy honapot ugyanezert.

Dolgozna a franc ugy, hogy "majd egyszer" fizetik ki. Azt mondjuk nem tudom, hogy mennyire jellemzo (elofordult-e egyaltalan), hogy nem fizettek ki a tulorakat "azonnal" Magyarorszagon. Nem hallottam ilyesmirol. Ez az uj szabaly lehet csak egy lehetoseg, amivel eddig sem es ezutan sem fognak elni.

A 400 oras keret is durva, itt 200 a maximum +50, ha a szakszervezet belemegy. Nyilvan mas az, ha en allok sorban, hogy dolgozhassak, mint ha kotelezoen kell bemenni. Utobbinal szigoruan veszik a 200+50-et, elobbinel "lazabban", de iden januarban azert szoltak, hogy vegyek vissza a tempobol :)

Arthamyr 2018.11.28. 00:47:02

@gabors: Az ügyfelem emberei mindig azzal tréfálkoznak, hogy tanuljak meg héberül, az ilyen térítőknél mulatós lenne, az biztos. :)

Jakab.gipsz 2018.11.28. 00:53:05

Honnan van ez a királyi többes "Okok, amik miatt nem akarunk otthon élni" !

Katasztrófa oka: kevés a 3 x 16 Amper, egy vidéki családi háznak.

Halál hörgés és siralom,

Multikulti ellenállók nem hajlandók a Fidesznek buktát sütni. Lázad a nép. Hű és ha.

És ez mit bizonyít ?

London2009 2018.11.28. 01:09:33

@Shaktee: dehogy nincs! Rengeteg! Pont ezt mondom en is...

Shaktee 2018.11.28. 01:58:44

@London2009: Ó, azt hittem romákról beszéltek.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.11.28. 04:02:58

@London2009: ezt megerősíthetem :) Lionban a felé cigit árul a másik fele meg fuvaroz, nyilván számlával. Ráadásul napi tema, hogy melyik joskapista-trans hogy verte át a nepet, mert nem jött a cuccert, vagy szanaszét ganyolva szállított. Pár hónapja még majdnem meglincseltek, amikor batorkodtam megjegyezni, hogy miért nem jó a 4-5-6 pár évtizedes nemzetközi cég... Itt a "szigetemen" csak normális arcok vannak, nemzetiségtől függetlenül. Jól is érezzük magunkat elszeparalva a mainlandi hülyéktől:)

morph on dear 2018.11.28. 07:35:36

@geegee: "Azért ilyen fokú korrupciót, mutyizást nem hiszem, hogy találnánk "civilizált" európai országban...
Most az ilyen Macedóniát "

Mágikus felismerés! Ha csak magadnál jobbakkal hasonlítod össze magad, akkor te leszel a legszarabb! Fú mik vannak! :D

somlobodog 2018.11.28. 07:36:19

@Horthy Miklós cselédje: a kedves családod körében javaslom hazudozi attekintetben hogy Magyarországon nem jelentős a korrupció:

en.m.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index

Tetszés szerint kereshetsz más nemzetközi oldalakat is e témában.

Beowulf... 2018.11.28. 07:36:52

Tehát túl messze költöztél és kiderült, mégsincs kedved napi 3 órát ingázni + elb***tad a saját építkezésedet + a munkaadóddal sem tárgyalod le értelmesen a foglalkoztatásod feltételeit, de nyilván te semmiben nem vagy hibás, csakis mások és a kormány.
Óriási... azért vigyázz, magad elől sehol nem tudsz elmenekülni, hiába mész el 1000+ km-el távolabb!

porte 2018.11.28. 07:37:08

Siras az van.
Te hol hivaztal?
Nincs munkahely? Ugye ez csak vicc?
Munkahelyen nem politizalunk, ezt megtanulhatnad, kulfoldon sem ez a meno, senkit nem erdekel az emberek magan velemenye.

Dikusz 2018.11.28. 07:42:33

@Kövérmadár [swe]: Van egy magyarországi határátkelő is, ami beleillik ide... :)))

Dikusz 2018.11.28. 07:57:04

Nem tudtam elképzelni ma reggelig mi történt, hogy normális hangnemben ment eddig a kommentelés.

Már éppen fel akartam ajánlani, hogy teszek egy szívességet annak az Andrássy út kellős közepén fényes nappal, déli 12 órakor féltérden állva, egy cserép muskátlival a kezemben, aki megmagyarázza nekem, hogy miképp lehetséges ez. (itthoniak, hazalátogatók nem ér).

Aztán ma kikerült a poszt index címlapra, ráadásul azzal a képpel, ami. Bár legalább tegnap béke volt...

Üzenem annak a *&#°]ÍłŁ$ß -nek, aki kirakta a címlapra, hogy kapja be!

kronikas 2018.11.28. 08:01:43

@porte: mesélj már honnan a sok tapasztalstod küllföldön mi hogy van?

kronikas 2018.11.28. 08:02:35

@Beowulf...: elég orbanisztántól távol lenni

megvagyhadnagy 2018.11.28. 08:04:13

@fhdgy: "Következőt tapasztaltam:

Reggelente egy fém kávékiöntőben a gázon, mindig azonos gázrózsán, a legkisebb lángon, mindig adott mennyiségű vizet forraltam . Amíg a régi gázszolgáltató volt, az idő pont elég volt egy cigire. Az új szolgáltatónál, hipp-hopp kettőt is elszívtam, mire a víz felforrt.

Ki tudja miért!? "

Nem olvasom el az összes kommentet, lehet valaki már felhívta a figyelmedet, de ugye tudod, hogy nem m3-re fizeted a gázt, hanem fűtőértékre? Ergo a vized felforralása mindig ugyan annyiba kerül, akkor is ha fél óráig tart. Láttál már gáz-számlát, vagy csak az a lényeg, hogy Óbán, Óbán?

laszloczky 2018.11.28. 08:04:41

@Arcade Macho: Senki nem írta, hogy volt 3 fázis, a posztoló annyit szeretett volna, hogy kapja meg a 1 fázis 32A-t. A bővítés tényleg nem megy ripsz-ropsz és fizetni is kell érte. Ahhoz meg, hogy neki mire kell ennyi áram, semmi köze senkinek. Az, hogy Te ezt firtattad a régi "házmester stílust" idézi. Az is lehet, hogy volt 1 16A-s vagy 20 Amperes mérőhely de bent volt az épületben és bővítésnél azt ki kell tenni az épület falára, vagy egy kertben elhelyezett oszlopra. Szóval simán lehet, hogy senki nem cseszett el semmit csak idővel változnak az előírások. Az meg, hogy mindenkitől messze akartak költözni valószínűleg azért volt igényük mert ismernek olyan embereket mint Te. Szerintem Te egy megkeseredett, irigy, magányos ember vagy...

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.11.28. 08:11:52

@Beowulf...: Erről egy volt ismerősöm jut eszembe, aki veresszaju ellenzéki, és ha valaki nem fojtana meg Orbán azonnal egy kanál vízben, akkor az csakis fideszbirka lehet :)
Na a lényeg, olyan 2008 felé ismertem meg, akkor már felállásban dolgozott egy nem állami cegnel, állítása szerint mondogatták neki, hogy fel.fogjak venni teljes állásba. Na tavaly nyáron kirúgták, a felállásbol, mert azóta se vették át. A lényeg, hogy mivel 2-3 havonta mondták neki, hogy persze persze tényleg felteszik teljes munkaidőbe, soha nem keresett mást. (mondjuk ki-ki vérmérséklete szerint, én valószínűleg a második ígéretesnel kezdtem volna keresni állás, lehet van aki az első után) Na mindegy, neki közel 10 évig jó volt a langyos locspocs, na a kirúgása után extan áradt a szar a szájából, hogy ez is a mocskos kormány miatt van, nincs munka, tönkreteszik az országot. Értem en, hogy rengeteg minden szar odahaza, de ez a szintű Orbán-fobia szerintem semmivel sem kevésbé gáz, mint a másik oldal folyamatos sorozásra . Dettó azonos szellemi szint, csak a kerítés két oldala.

Denise Hogyisdugják 2018.11.28. 08:25:36

szerintem ez egy ordas nagy kamu... először könyörögnek, hogy maradjon a poszter dolgozni, két sorral lejjebb meg attól fél, hogy kirúgják, mert nem "orbánista"... aztán meg "head chef"-nek elég jó, de arra már buta, hogy egy pillantást vessen a bérlapjára. secperc alatt lejöhetett volna neki, hogy nincs rendesen bejelentve. arról már nem is szólva, hogy a leírás alapján elég elit étterem, de nem fér bele a haszonkulcsba az, hogy be legyen jelentve a "head chef" :-)

jó ez a blog, mert tényleg érdekes cikkek és posztok vannak, de úgy látom, százalékosan néha ez is belefér :-(

kronikas 2018.11.28. 08:31:59

@Jakab.gipsz: mit bizonyít? Hogy sok a fidesz troll és kiadták a centerben, elárasszátok....de itt hiába fáradoztok.

Bredpitt Monika 2018.11.28. 09:02:40

@gabors: @Shaktee: pont most lattam egy nagy osszefoglalot az antiszemtizmus terjedeserol a cnn n, A Shadow over Europe cimmel, dobbenetes, fel is vettem ferjemnek, amugy Amerika sincs kihagyva belole, ott van a Pittsburg i eset.......stb

ebben a musorban foleg Nemetorszagrol van szo, pl
egy Feinberg nevu etterem tulajdonos beszel arrol milyen tip. fenyegeteseket kap a gyilkossagtol elkezdve, addig hogy eltorom a fogad, eltorom a terded, napi szinten.......
aztan mutatnak egy ferfit, akinek az arcat nem mutatjak, hogyan gesztikulal mikozben arrol beszel, hogy hova valok azok az emberek, akiket o gyulol (nem is irom le, elkepeszto)

Bredpitt Monika 2018.11.28. 09:06:07

@Bredpitt Monika: most megneztem a google t, az etterem Berlinben van,

fhdgy 2018.11.28. 09:07:08

@megvagyhadnagy: Képzeld, mint programozó, csináltam is olyan programokat, amivel közüzemi számlát lehetett készíteni. Igaz, azt leginkább vízdíjra használták a felhasználóink.

Ennek ellenére van, talán az átlagnál nagyobb rálátásom a közüzemi számlákra, sőt azt is tudom, hogy a gáz köbméterre vetített egységára függ a fűtőértéktől.

Ennek ellenére, sőt: akár Obán, akár nem Óbán, szerinted egy közüzemi szolgáltatónak van-e joga lopni a fogyasztói idejét?

Nekem az a véleményem, hogyha én valamiért fizetek, akkor azon a jogcímen ne szórakozzon senki az én időmmel!

Egyetértesz vagy csak addig látsz, hogy Óbán, Óbán???

fhdgy 2018.11.28. 09:09:15

@Benikuty: Nyugi! Nem is vettem annak!

totopad 2018.11.28. 09:09:25

Én 4 éve élek Lengyelországban, itt anyagi, és magánéleti biztonságom van. Minőséggel jobb életet élek, mint otthon. Bár baromira hiányzik a hazám, de valószínület soha a büdös életben sem fogok már életvitelszerűen otthon élni - tudom, soha ne mond, hogy soha-. Én úgy vagyok vele, hogy bár ég bennem a honnvágy, ugyanakkor azt is tudom, hogy az az ország, ami annyira hiányzik, már nem létezik. Ezt tapasztalom minden egyes alkalommal, amikor haza látogatok.

2018.11.28. 09:09:33

@somlobodog: Perception index
Bár van a mondás miszerint perception is reality, de figyelembe véve a magyar emberek borúlátó és negatív életszemléletét ezt talán mégsem tekinthetjük a valósággal egyenértékűnek.

laszloczky 2018.11.28. 09:09:51

@Jakab.gipsz: A királyi többes oka, Ő és a párja lehet...
Most halál, hörgés és siralom vagy halálhörgés és siralom?
Ez nem multikuli, csak valakinek van véleménye és tartja magát ahhoz, ez becsülendő. Gyanítom Te ezt nem érted mert nem hallasz
és nem értesz semmit a külvilágból mert a fejed benne van a fidesz seggében......hogy ébredjen melletted Németh Szilárd.

Minden ballib bérretteg 2018.11.28. 09:10:01

Én Gyurcsány és az elkúrók alatt éreztem magam kurva szarul.

Nem volt felemelő, hogy 140 ezer bruttó felett 40% volt az SZJA.

Megjegyzem azóta legalább 50%-a eltünt a fekete gazdaságnak, éppen a csökkenő SZJA, és családi adókedvezmények okán.

2010 elött be sem volt jelentve a vendéglátósok nagyrésze.

Szóval lehet picsogni, van is benne sok igazság, de az elkúróknál jóval szarabb volt a helyzet.

Bredpitt Monika 2018.11.28. 09:11:31

@Csodabogár: hat igen, en is egy lyukban ulok, londonka meg latom jo sokaig dolgozik ma
@London2009: (tulora?)

Bredpitt Monika 2018.11.28. 09:16:06

@Minden ballib bérretteg: eltunt a fekete gazdasag, valoban?
de most mar lehet legalisan is lopni, van aki attol erzik magat nyomorultul, hogy latja milyen pofatlanul lehet lopni, mikoben az utcan meg sorban jonnek oda hozzad koldulni az emberek,

a kormanynak meg lenne a lehetosege es a penze arra, hogy sokkal tobb berlakas epuljon pl, csak a szandek nincs meg, stadion meg azert epul, mert ott lehet igazan lopni, szomoru hogy ide jutott ez az orszag, hogy az emberek szabad utat adnak a becstelensegnek,

gondolom azert te is latod, hogy mit muvel ez a banda, es barmilyen indokkal es idealizalassal ennek utat engedni........te tudod milyen ember vagy

FlybyWire 2018.11.28. 09:22:53

Hát elég nagy faszság egy ilyen egyedi problémát az egész országra általánosítani.

FlybyWire 2018.11.28. 09:23:09

@Benikuty: Nekem viszont hihetetlen módon megérte, igaz pár évbe (8) beletelt, hogy nominálisan is lehagyjam a kinti fizetésem (havi kb. 2200 EUR nettó), de sikerült. Itthon meg ennyiből már meglehetősen könnyű az élet.
Meg lehet csinálni, csak nem kell beszarni a lehetőségektől.

freemanowe 2018.11.28. 09:23:15

@Minden ballib bérretteg: na ja...csak nehogy azt hidd, hogy ezt azért csinálják, hogy nekünk jó legyen. Egyszerűen a "konkurenciát" szüntetik meg. A (egyedülálló és/vagy gyerektelen - családosokról nem tudok nyilatkozni, de ilyen formájú támogatásukkal egyetértek) kisember adóterhe nem csökkent, csak át van cimkézve.

KissGecihuszár 2018.11.28. 09:41:50

Én kereken 1 hónapja tértem haza, 3 és 1/2 év NSZK-s életet követően, mert volt 1 igen konkrét melóajánlat, melyről aztán kiderült, hogy a SCI-FI kategória,úgyhogy most igen aktívan keresgélek itthon, hátha nem vmi legalja ajánlat jut nekem az állítólag 85 ezer üres, betöltetlen pozícióból, tekintve hogy Angol, Német nyelveken beszélek, írok, 10 évet húztam le a bankszektorban, mint KKV mobilbankár + villanyászként is kerestem a kenyerem, többek közt kint is! Tehát ilyen múlttal semmiképp nem fogok itthon olyan pozíciókra rábólintani, melyet olyanok is betölthetnek, akik csak Magyarul és trágárul beszélnek és szakmailag is a bányászbreki segge alatt tanyáznak! Ha pedig csak a felmutatott középső ujjakkal találkozom mindenütt, akkor turn around lesz, de csak Ausztriáig megyek, de amennyiben úgy látom, hogy a Hazámmal hosszabb távon sem tudok kalkulálni, akkor mindent eladok és irány Kanada,ami viszont egy végleges desztináció lesz!

Ma Baker 2018.11.28. 09:41:53

@totopad: "Én 4 éve élek Lengyelországban, itt anyagi, és magánéleti biztonságom van. Minőséggel jobb életet élek, mint otthon."

Én meg ismerek olyan Lengyelt, aki 10 éve itt él és "minőséggel" jobban él mint otthon, nem menne vissza soha, pedig ő is szereti a hazáját.
Magyar felesége van és azt mondja a magyar nőknél nem csak szebb nincs, de jobb sem.

Arthamyr 2018.11.28. 09:55:58

@fhdgy: Mindenkinek joga van "lopni az idődet". Viszont ha kb. kétszerannyi ideig tartott, akkor az ember elvárná, hogy olcsóbbá váljon köbmétere, vagy tájékoztassák a (burkolt) áremelésről.

fhdgy 2018.11.28. 09:59:55

@Arthamyr: Azért ezt a "fűtőértéket" is gyanúsnak gondolom.

Egy fogyasztónak nincs módja ellenőrizni, így úgy machinálhatják, ahogy akarják. Ha lehet "trükközni", akkor jó szokás szerint fognak is!

Arthamyr 2018.11.28. 10:05:40

@fhdgy: Rajta van a számlán (legalábbis régebben rajta volt), így ellenőrizheti, az más kérdés, hogy bonyolult, és a megértéséhez ismeretek szükségesek.
Az is más kérdés, hogy nem sokat ér az ellenőrzéssel, mert mit fog lépni, ha elégedetlen?

Ma Baker 2018.11.28. 10:13:21

@somlobodog: "a kedves családod körében javaslom hazudozi attekintetben hogy Magyarországon nem jelentős a korrupció:

en.m.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index"

Akkor azt magyarázd meg, hogy irdatlan korrupció mellett hogy tartjuk mégis a lépést a térségben mindenkivel 2010 óta és előtte miért szakadtunk le mint a pottyantósbudi teteje?
Ezek szerint extrakorrupt, de gazdasági zseni közgazdász nóbeldíjasok irányítják most az országot, hogy nem látszik meg a korrupció sehol, sőt....?

FlybyWire 2018.11.28. 10:13:21

@London2009: A ház ellen lakást preferálókat 2 esetben tudom (úgy-ahogy) megérteni.
1. Panelba született, ott is nőtt fel: egész életében az otthoni, meleg biztonság érzetéhez kapcsolódott szorosan az éjjel áthallatszó ordibálás, a dübögés fentről, a felkopogás lentről, az átszűrődő pörkölt és kelkáposzta, fasirt valamint zsírszag, és a reggeli tumultus, kellemetlen/kelletlen köszöngetés ismert és kevésbé ismert kaptárlakóknak. Ilyen súlyos traumák mellett elképzelhető ez a fura Stockholm-szindróma a kaptárakkal.
2. Utálja, de mentegeti/önigazolja magát, mert nincs többre pénze.

A földön nincs olyan racionális érv, ami miatt jobb lenne a társasház, mint a saját kertes. Egyedül a munkába való bejárás ideje ami mellette szólhat, de azért őszintén szólva szerintem ma már ez sem igaz. mert K. vagy B. megyerről bármilyen belvárosi helyre vagy külső logiszikai központra/ipartelepre eljutni ugyanolyan szívás, mint beautózni Fótról, Nagykovácsiból vagy Monorról bárhová.

FlybyWire 2018.11.28. 10:13:21

@Bredpitt Monika: "gyebkent en felek egy csaladi hazban, de komolyan, regebben sokszor megkert hugom , hogy aludjak ott, es alig mertem lehunyni a szemem, "

Egyértelmű, traumatizált panelsérült vagy, előző kommentem egyes pontja.

totopad 2018.11.28. 10:13:21

@Ma Baker: akkor örülj, neki, minőségi csere volt, hidd el, nincs szükségetek rám

Dikusz 2018.11.28. 10:15:39

@Arthamyr: De ha tájékoztatják, akkor már nem az igazi a rezsicsökkentés...

Arthamyr 2018.11.28. 10:23:42

@Ma Baker: Valóban tartanánk a lépést?
Csak hogy a jéghegy csúcsát nézzük: Mészáros Lőrinc sikertörténete mégis mi, ha nem korrupció? Vagy kisebb skálán a trafikmutyi? Esetleg hogy a politikusok gyerekei gyakran 25 évesen előbb tartanak, mint egy viszonylag tehetséges/szorgalmas ember 40 évesen? Amikor offshore vagyont lehet konvertálni legális pénzzé? Amikor a közpénz elveszíti a közpénz jellegét?

Te tényleg komolyan gondolod, hogy a korrupció elfogadható szinten van, és ez a normális, a helyes?

fhdgy 2018.11.28. 10:33:45

@Arthamyr: Rajta van a számlán, ez igaz, de a fogyasztó nem tudja ellenőrizni. Ha elhiszi, hogy annyi az annyi, akkor elhiszi, ha nem, akkor max a feje tetejére állhat.

Mert ne felejtsd el, mérni tudni kell. Mennyi legyen? Jó, akkor annyi lesz!

Mondok egy példát. Vízműre vonatkozik, 1985 körüli, így már nem bántok vele senkit.

Akkor a vízművek igazgatóinak éves prémiuma attól is függött, hogy hány százalék a hálózati veszteség. Ez a megtermelt víz és az értékesített víz különbségének százalékos értéke.

Ha magas volt százalékban a veszteség, ugrott az igazgató prémiuma.

Úgy lehetett machinálni, hogy csökkentették a bevallott megtermelt víz mennyiségét. Az értékesített vízét nem lehetett növelni, mert hol akkor hol a ráeső árbevétel?

De a megtermelt víz mennyiségét sem lehetett papíron eszetlenül csökkenteni, mert akkor növekedett az egy köbméterre eső energia felhasználás és akkor ugrott a főmérnök és az energetikus prémiuma. A bevallott energiát nem lehetett csökkenteni, mert ugye arról számla volt.

A bejelentett megtermelt víz viszont "mérés" függő volt, azt csak a vízmű tudta ellenőrizni, a többi bemondás kérdése volt.

Hidd el, mindig jól kimatekozták! Mindig olyan érték jött ki, hogy az igazgatónak is, a főmérnöknek is, a lehető legjobb, leghihetőbb legyen.

Igen, az akkor volt! Szerinted a hozzáállás, a morál változott?

Arthamyr 2018.11.28. 10:36:22

@FlybyWire: Egyik pont sem játszik, a másodiknak csak része: a lényeg a kb. ötszörös (innen induló) árkülönbség.
Ha ugyanitt laknék, de házban, minimum hárommillióba fájt volna, így meg félmillióval le lehetett tudni. De ha egy felhőkarcoló helyett szeretnél házakat, akkor még durvább árkülönbség jön ki, akár a százszoros különbség sem elképzelhetetlen. Azt leönigazolásozni, hogy valakinek nincsen 5-50 milliója (euro), legalábbis furcsa.

És nem kell utálni, én szeretek lakásban is lakni, a tetőkertes lakásunk valószínűleg jobb, tágasabb, mint a többség "háza", lehet, hogy a tetőkert is nagyobb (nyilván egy 3 hektáros tanyához nem érhet fel).
Egyébként elsősorban azért (is) költözünk házba jövőre, mert olcsóbb, szóval a 2. pont is érdekes. :)

Sean MacTíre 2018.11.28. 10:36:46

@Ma Baker: a lengyel csajok is eleg jol birnak kinezni...

totopad 2018.11.28. 10:47:48

@Sean MacTíre: ezt lengyel feleség mellett, meg tudom erősíteni :)

orient 2018.11.28. 11:08:56

Mondjuk azert az megvan, ha hazakoltozes akkor csak Budapest vagy 1-2 nagyvaros (Pecs-Gyor-Szeged) es csak multinal dolgozni. Eleve rossz volt az otlet, de ertheto a story.

orient 2018.11.28. 11:09:07

@totopad: @Ma Baker: kinek a pap, kinek a papne. Ismerek en is lengyelt pesten akinek sokkal jobban tetszik itt. Sot ismerek sok norvegot es svedet is aki pesten jobban szeret elni mint sajat hazajaban. (idojaras, szorakozasi kikapcsolodasi lehetosegek...stb.), de nyilvan sok hazankfia aki meg Svedorszagba megy/ment el nem tudna elkepzelni az eletet ujra itthon. Izlesek es pofonok, meg ugye kinek mi a fontos szempont az eleteben (penz, csalad, szorakozas, idojaras...). Kar hasonlitgatni szerintem.

morph on dear 2018.11.28. 11:18:51

"Sajna tudjuk, kik nyertek. Orbán a választás estéjén ebben az étteremben ünnepelt. Én mint konyhafőnök, közöltem, nem vagyok hajlandó dolgozni. Nem dolgoztak meg a felszolgált ételért, én max. narancsos buktát vagyok hajlandó sütni. "

Egyrészt örülök, hogy -talán a kimoderált kommentem hatására - sikerült kijavítani az estéjén-estélyén topkek hibát, másrészt annyit még le lehet írni hogy ez a kis szösszenet úgy önmagában priceless, vagy azt se szabad ha megemlítem benne Norbit meg az olajfúrótornyot? :DD

megvagyhadnagy 2018.11.28. 11:19:11

@fhdgy:
"Nekem az a véleményem, hogyha én valamiért fizetek, akkor azon a jogcímen ne szórakozzon senki az én időmmel!"
Jujjj....ez elég gyenge érv arra, hogy azt akarod megmagyarázni, hogy meglop téged a gázszolgáltató.
Talán itt egyértelműen le van írva.
www.mindentafoldgazrol.hu/futoertek/mit-jelent-a-futoertek/a-magyarorszagon-forgalmazott-gaz-futoerteke
Ja, hogy nem tudod ellenőrizni? A boltban sem tudod, hogy a mérleg pontos-e. Meg a banzinkúton sem, hogy az 1 liter, az 1 liter-e. Ilyen "úgy érzem, meg úgy gondolom" bemondásos alapon sehol nem reklamálhatsz. Ezért vannak erre tanúsító szervezetek, akik megteszik helyetted. Ja, hogy azokat is manipulálja a patás Orbán? Kör bezárult...

morph on dear 2018.11.28. 11:19:17

@Bredpitt Monika: "stadion meg azert epul, mert ott lehet igazan lopni"

Már mitől lehetne ott egy nagyon picit is jobban lopni, mint bármelyik másik építkezésen? Ez egy teljességgel buta érv. Azt hiszed bérlakáson, naperőművön, satöbbin nem lehetne lopni?

Arthamyr 2018.11.28. 11:24:43

@FlybyWire: Igen, félreérted. Bár ha az emberek többségének és neked is alap az 5 milliós ingatlan, én nem értem. Azt, hogy mit basztam el, hogy nekem nem.

Arthamyr 2018.11.28. 11:25:51

@orient: Ennél azért jobb opció a távmunka külföldre.

Arthamyr 2018.11.28. 11:26:58

@fhdgy: A fogyasztást sem tudod ellenőrizni, csak akkor, ha megbízol a mérődben, amihez nem nyúlhatsz hozzá, csak látod rajta a számokat.

Arthamyr 2018.11.28. 11:30:45

@morph on dear: Azért, mert kevés ilyen beruházás van, nincs nagyon mihez hasonlítani. Ráadásul nem igazán fogják nagy intenzitással használni, így kisebb eséllyel derülnek ki problémák is.

Shanarey 2018.11.28. 11:37:05

Nofene de szép, csodás napra ébredtem, Budán süt a nap itt pedig a FideSS trollok tartottak gyülekezőt.

Nos nincs korrupció? 5 napig vagyok itt, nemsokára megyek a reptérre, de furcsamód, egész más a friss tapasztalatom.
2010 előtt is voltak nem, avagy 4 órára bejelentett személyek???
S ez a jó magyarázat arra, hogy azóta is ez megy?

Van egy bátyám, aki felszolgáló, s 4 órára van bejelentve. Nos kedves FideSS trollok, mit tegyen, hogy ez jó irányba változzon, s az állását se veszítse el. Lévén 50 feletti ember, az állás keresés, nem egyszerű neki.

Elektromos kapacitás bővítés. Látom sokan nem értik miről is van szó, nos akkor segítek. Ha valakinek plusz áram kapacitás kell, először is bemegy az illetékes áramszolgáltatóhoz, az igény miatt, ott kap egy tájékoztatót, arról hogy kellene ezt kiépíteni, továbbá az újabb szabályoknak megfelelően, netán a mérőt is át kell helyezni, mert a jogszabályok szerint hozzáférhetőnek kell lennie, ha az áramszolgáltató emberei akarnak ott matatni, avagy nem fizetés esetén, leszerelnék. Az áramigény bővítés, nem ingyen van, ha a mérőt át kell helyezni, az sem olcsó. Ahány szolgáltató, annyiféle szabályuk van, s nagy ívben szarnak rá hogy ez jó avagy nem az ügyfélnek.

morph on dear 2018.11.28. 11:39:03

@gabors: Bár nálunk nem gyújtanak fel zsinagógát,

www.vox.com/world/2017/1/13/14268994/synagogue-wuppertal-anti-semitism-anti-zionism-anti-israel

meg nálunk nem vernek meg zsidó gyerekeket,

www.bbc.com/news/world-europe-42880565

sőt még csak nem is köpdösik meg úgy mint egy fejlett nyugat-európai városban,

www.nytimes.com/2018/07/27/world/europe/france-new-anti-semitism.html

de én simán elhiszem hogy tombol az antiszemitizmus, hiszen a CNN megmondta. Bár mondjuk azt is megmondta, hogy Trump fog veszíteni, szal nemtom.

megvagyhadnagy 2018.11.28. 11:39:19

@fhdgy: Ja. Trükköznek. Trükköznek a boltban a mérleggel, trükköznek a benzinkúton, trükköznek a kifőzdében, trükköznek mindenhol. Úgy élni, hogy állandóan azon járjon az eszed, hogy ki, hol, hogyan trükközik ki veled, na ez elég szar, és idegesítő lehet. Biztos neked sem esne jól, ha azt mondanám, hogy te is biztos trükközöl. De szerencsére nem te döntöd el, hogy ki trükközik, vannak erre független tanusító szervezetek, akik megteszik helyetted. Bár gondolom szerinted azok is trükköznek...

orient 2018.11.28. 11:39:25

@Arthamyr: aki megteheti annak igen. SOkaknak nincs olyan tudasuk vagy kepesitesuk amivel tavmunkazhatnanak. De ha megy akkor mindenkepp.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.11.28. 11:39:32

ha legközelebb hazajössz...annyi tanácsot adnék..
vidéken, mi suttyók, fával fűtünk nem árammal:)

orient 2018.11.28. 11:39:40

@FlybyWire: "A földön nincs olyan racionális érv, ami miatt jobb lenne a társasház, mint a saját kertes. Egyedül a munkába való bejárás ideje"

1. Mondjuk, ha irodaban vagyok 20 perc alatt az nehezen oldhato meg fotrol.
2. Minden mas kozel van: korhaz, szolgaltatasok, jobb boltok, minosegi aruk, szorakozasi lehetosegek (mozi, szinhaz, ettermek...) es mindez ugy hogy meg kocsi sem kell. Soha nem cserelnem ezt el egy hazra meg kertre ahol este tucsokciripeles van es halalra unom magam. De valakinek meg ez kell es a csendet meg beket szereti. Kinek mi ugye, meg jo hogy nem vagyunk egyformak!

morph on dear 2018.11.28. 11:43:29

@Arthamyr: Aham. Mondjuk ennyi erővel bármelyik ritkább beruházásra is igaz ez, szóval bár értem én a logikádat, ezt nem tartom túl erős érvnek. De oké, megjegyeztem.

Arthamyr 2018.11.28. 12:17:00

@morph on dear: Na, lehet, hogy a blogmotor megette a válaszomat.

Igen, valóban, bármelyik ritkább beruházásra igaz (pl. vasút, reptér, kórház), csak míg van amelyik fontos, és aktívan használni fogják, a stadion nem. Meg a stadion nem közpénz jellegű közpénzből megy zömmel (pl. be nem fizetett adóból), és fenntartva is abból lesz.

megvagyhadnagy 2018.11.28. 12:30:14

@orient: Kettő dolgot mondok. Kor és gyerek(ek). Amint ezek száma nőni fog, egyre kevésbé lesznek fonosak azok az előnyök(?), amiket most felsoroltál. Ezzel együtt egyre inkább fontosabb lesz a családoddal eltöltött MINŐSÉGI szabadidő.

morph on dear 2018.11.28. 12:30:33

@Shanarey: "2010 előtt is voltak nem, avagy 4 órára bejelentett személyek???
S ez a jó magyarázat arra, hogy azóta is ez megy? "

Nem, ez arra jó magyarázat, hogy miért is irreleváns ez az érv. A választás ugyanis nem úgy megy, hogy indul Orbán, meg indul a Tökéletes Kormány, és van sajnos sok hülye aki Orbánra szavaz a Tökéletes Kormánnyal szemben.

Hanem nálunk a választás úgy néz ki, hogy indul Orbán, meg Gyurcsány, meg Vona, meg Karácsony Gergely (passz most biztos nem ő, de az MSZP elnökváltásait lehetetlen követni), satöbbi. Ezek közül lehet választani.

És a pincérek az összes alatt 4 órázni fognak. Tehát azt mondani, hogy Orbán miatt van a 4 órázás, az hamis érv. A Tökéletes Kormány nem indul, ezért hozzá mérni bármit is nincs értelme. Egymáshoz lehet mérni az indulókat, nem egy kitalált elméleti legjobb megoldáshoz.

munkanélküli informatikus 2018.11.28. 12:31:35

Ha ennyire nem ismered Magyarországot, akkor ne csodálkozz. A villanyóra átalakítást nem a te haveroddal kellett volna csináltatni, hanem az áramszolgáltató egyik haverjával. És fél év ideggörcs helyett minden problémád megoldódik egy hét alatt.

easy mango 2018.11.28. 12:31:35

@morph on dear: azért jobb biznisz, mert egy stadionberuházás lényegesen nagyobb összeg, mint egy társasház/kultúrház/kilátó projekt. Ebből adódóan nagyobb “haszonra” is lehet szert tenni.
Továbbá a foci kiemelt látványsport, ami mentén becsatornázhatóak a tao pénzek. Szóval az állami-, kormányközeli-, seggnyaló cég az adóját letudja oda, majd meglehetősen ellenőrizhetetlen módon azt a klub, szövetség, stb. elkölti.
Business as usual....megéri. Csak nem neked, meg nekem.

Nerevaryne 2018.11.28. 12:31:35

Szóval kiköltöztél az Isten háta mögé, aktívan politizáltál a munkahelyeden, megtagadtad a számodra személyes okokból ellenszenves vendégek kiszolgálását, nekem úgy tűnik, Angliában is csak azért szeretnek mert kintről is hazafelé politizálsz az meg ott senkit se zavar.

Alick 2018.11.28. 12:31:35

@orient: A saját kertes (nyaraló) sokkal zajosabb környezet a fúró-faragó, füvet nyíró, zenét bömböltető szomszédok miatt, mint a XII. kerületi 5. emeleti, jól hangszigetelt társasházi lakásunk.
Ráadásul a Bp-i lakásba minden nap kihozzák az ebédet, közel van minden szolgáltatás - a nyaraló kiesik ebből a körből.
A napi 2-3 órás ingázás pedig - ha lehetne városi lakás is - kifejezetten önszopatás, a természetközeli lakhatás pozitív oldalát teljesen begyalulja a napi benzingőzös fémkapszulában való kuporgás.

Alick 2018.11.28. 12:31:35

A fidesz-hatalom miatti nyavajgásra: egyrészt teljesen megértem, ugyanakkor csaknem 30 éve előre látható volt, úgyhogy nincs mit csodálkozni. A választási rendszer egybites alattvalókra van optimalizálva, csak idő kérdése volt hogy ezt valaki maximális hatásfokkal/gátlástalansággal kihasználva.
Mint a Harcosok klubjában: ha a hobbipofozkodók közül valakinek eszébe jut kigyúrni magát, illetve harcművészetet tanulni magas szinten, utána szarrá ver mindenkit.

2018.11.28. 12:33:19

@FlybyWire:

"A földön nincs olyan racionális érv, ami miatt jobb lenne a társasház, mint a saját kertes. "

A házzal baszakodni kell, meg egy csomó gané szemetet venni hozzá. Fűnyírót, sövénynyírót, gereblyét, slagot, kalapácsot, ki tudja még, mit. Kazánt, hőcserélőt, napelemet, garázsbeállót, minden lóf.szt.

Ha viszont egy lakással nem akar baszakodni az ember, nem baszakodik vele. Szerintem _ez_ egy óriási plusz.

Ezzel együtt én is szívesebben laknék házban, mint panelban.

Minden ballib bérretteg 2018.11.28. 12:33:48

@Shanarey:

Nos kedves ballib trollok, nem az volt az állítás, hogy ma nincs fekete munka.
Hanem az, hogy jóval kevesebb, mint az elkúrók alatt volt.
Számtalan ismerősöm, aki nem volt bejelentve 2010 elött a vendéglátásba, építőiparba, ma már minimálbér felett vannak.
Rengeteget fehéredett a gazdaság 2010 óta.
És ez nem azt jelenti, hogy nincs hova fehéredni ezután, hanem azt, hogy a ballib elkúrók által kitalált "FIZESSENEK A GAZDAGOK" jegyében beszedett 140 ezer bruttó feletti 40% SZJA 2010 elött, a fehéredést nem segítette, cserébe a fekete gazdaságot miazhogy nagyonis.

Arthamyr 2018.11.28. 13:10:15

@megvagyhadnagy: Aztán ha még tovább növekszik a kor, akkor megint lehet, hogy a városi lakás lesz a jó. Nagypapámnak sem jutott volna eszébe sem családi házban lakni 70+ évesen, egyedül. Mindkettőnek van előnye, hátránya. A ház több erőforrás (idő és/vagy pénz), de jobb életminőséggel járhat a benne töltött idő (nyilván ha nagypapám tudott volna személyzetet fenntartani, és megvásárolni egy jó helyen lévő házat, az jobb lett volna, mint a lakás). Ugyanazon helyen mindig a ház jobb, ha a vele járó az extra munkát le tudod delegálni, de ez azért kevesek kiváltsága, jellemzően a félreeső ház/központi lakás a két reális opció.

Arthamyr 2018.11.28. 13:27:13

@morph on dear: Nem mintha nagy jobbikos lennék, de pl. Vona és csapata még nem bizonyított (kormányon), míg pl. Gyurcsány és Orbán már igen. Láthattuk az eredményét, persze lehet feltételezni dolgokat másokról is.

Megfelelő lehetne Orbán sleppje is, ha nem az lenne a kérdés, hogy mennyire lesz meg kétharmad, hanem az, hogy kivel kell koalícióra lépni vagy még jobb: esetenként együttműködni. Teljesen mindegy, ki irányít, ha a szavazni eljáruló választók kevesebb mint fele által felhatalmazva, de kontroll nélkül, kompromisszumokra sosem kényszerülve teszi, az mindenképp szuboptimális.

A jelenlegi garnitúra egyébként annyira rossz, hogy pusztán azzal rengeteget javulhatna, ha egy csomó dolgot nem csinálna, és helyette semmit sem kellene csinálnia (pl. stadionépítés, non-stop kampányolás, mutyizás).

Nagyorrú Barbi 2018.11.28. 13:49:25

Az építkezési hercehurca kormányfüggetlen. Ha a Kádár-érában építkeztél volna, infarktust kaptál volna. A cégeket kéne 3,14csán rúgni, melyek packáznak az ügyfelekkel. Ez a szösszenet megint csak Orbán fikázásra volt jó. Maradj ott, ahol vagy.

megvagyhadnagy 2018.11.28. 13:49:39

@Alick:
"A választási rendszer egybites alattvalókra van optimalizálva,"
Kedvenc érvetek ez, de nem igaz. A Fidesz súlyos évek óta, minden társadalmi csoportban népszerűbb minden más pártnál. Azért buktok folyamatosan, mert lenézitek, általánosítjátok azokat, akik nem értenek veletek egyet. Magasabbrendűnek képzelitek magatokat. Ott a lehetőség a másik oldalnak is: megnyerni a sok buta, egybites választót. Nem lehet nehéz, hisz ők csak buta, egybites választók. Vagy mégsem?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.11.28. 13:50:07

@Arthamyr:

Életem? Jövőm? Mit teszek fel mire? Most jövök ki egy majd évtizedes alkoholizmusból, szerinted majd megijedek attól ha nem lehetek informatikus, vagy ha túl kevés lesz a fizetés, mikor nem olyan régen még az életem volt felrakva a pirosra?
Én csak nevetgélek ezeken a "problémákon". A probléma ott kezdődik mikor elaludni se tudsz egy üveg tömény nélkül. Én innen jövök. A padlóról.
Beiratkoztam, mert ez volt a gyerekkori álmom. Ha sikerül, sikerül, ha nem nem. A szűk keresztmetszet a témában a lustaságom, meg finoman szólva sincs magas IQm. Meglátjuk.
De nem fogok kétségbe esni akkor sem ha nem jön össze. Majd összejön más. Soha nem voltam még ennyire optimista mint most.

Nagy Anita Sv 2018.11.28. 13:50:11

@Arthamyr: ez a helyes nekik, halat adok a Joistennek hogy mar Németországban vagyok...

szekertabor · provo.blog.hu 2018.11.28. 13:50:32

Imádom, amikor valaki külföldről (nyugati jóléti államból, nem Albániából) visszajön, és csodálkozik, hogy itthon még mindig nem olyan jó, mint odakint. Aztán megint kimegy, mert azt most lehet, nem úgy, mint 10 éve, és azt hiszi, hogy ő politikai menekült.
Mondok én valamit, siránkozó felebarátaim! Lehet, hogy az EON vagy akár az ELMŰ pont olyan genya, mint 10 éve. De pl. az okmányirodákban (pardon, kormányablakoknál) az ügyintézési idő töredéke a réginek. Még akkor is, ha egy ügyben négyszer kell visszamenni (régen is négyszer kellett, csak akkor ez négy nap szabadságot igényelt). Ez pedig jobb hellyé tette Magyarországot. És bizony sokan jönnek haza, és még többen tervezik. Lehet, hogy ez egyeseknek fáj, de így van. És ezt nem a siránkozóknak köszönhetjük, meg nem a kivándorlóknak, hanem azoknak, akik itthon dolgoznak. Biza.

HelloKitty 2018.11.28. 13:50:41

Nem látom ennyire siralmasan az életet ma Magyarországon. Megfelelő hozzáállás kérdése: ha mindent okosban akarunk megoldani, akkor persze vannak "nehézségek".
Ameddig mi magunk nem változunk, addig ne várjunk semmit másoktól.

Arthamyr 2018.11.28. 14:00:30

@Horthy Miklós cselédje: Hajrá, ha nincsenek illúzióid, nem lesznek gondjaid sem. Csak annyit akartam mondani, hogy ne számíts túl sokra, az, hogy mondjuk informatikus diplomát szerzel, csak az első lépés, még akkor is, ha sokaknak ez egy nagy és nehéz lépés.

Nyilván annál mindenképp produktívabb lesz, hogy otthon héderelsz és bebaszol minden nap (a két dolog egyébként nem zárja ki egymást, de legalább "IT-s fizetésből" futhatja minőségi piára is :D).

orient 2018.11.28. 14:31:47

@Arthamyr: mondjuk amiket te irsz azok okok. Amelyik kommeentre meg valaszoltam, az meg kb. annyit mondott, hogy mindenki egy csoro panelproli aki varosban lakik. En csak megmutattam a masik oldalt is. Innentol kezdve mindenki eldontheti mi tetszik neki.

Semmi koze a temahoz, de en varosban nottem fel es tuleltem. Minosegi idotoltes nem a haz vagy lakohaz fuggvenye. Ha apuci 3 orat ingazik naponta egy melohelyre az elegge drasztikusan lecsokkenti a "minosegi" idotoltest a gyerekekkel. Ha meg varosban laksz es szabadba vagysz akkor kimehetsz a hetvegen a vilag vegere kirandulni is a csaladdal ha akarsz. Nagyon lem latom az osszefuggest a ketto kozoett, de biztos en vagyok egyugyu.

London2009 2018.11.28. 14:36:41

@Horthy Miklós cselédje: kivanom, hogy kitartson az optimizmusod. Azert remelem, hogy jarsz szakemberhez/csoportba is. Egy tiz eves alkoholizmusbol nem lehet csak ugy hipp-hopp kijonni es jozannak is maradni. Sok szerencset az uj eletedhez.

orient 2018.11.28. 14:37:30

@megvagyhadnagy: bocsika előző válaszom neked ment: @orient:

@Arthamyr: Bocsika. Előző válasz teljesen félrement, nem neked szántam.

megvagyhadnagy 2018.11.28. 14:53:23

@orient:
"Ha apuci 3 orat ingazik naponta egy melohelyre az elegge drasztikusan lecsokkenti a "minosegi" idotoltest a gyerekekkel."
Az a baj, hogy nem tudsz elvonatkoztatni Budapesttől, vagy más igazán nagy (külföldi) várostól. Ezeken kívül is léteznek városok, ahol (képzeld) van kocsma/színház/mozi/sport/pláza/OBI. (Tetszőleges aláhúzandó). És ezekben a városokban ezek elérhető távolságban vannak, nem kell értük órákat utazni, ha valaki a város szélén lakik.

London2009 2018.11.28. 15:06:23

@megvagyhadnagy: csak Budapestet meg Londont ismerem, ugyhogy en sem tudom, hogy mas orszagokban egesz pontosan hogy van. Az biztos, hogy ha a munkahely egy oranal messzeb van, az szamomra mar nem fenntarthato. Az en fejemben egy ora a maximum, ugye az is oda vissza 2 ora, amit hajlando lennek elfogadni. Ettol fuggetlenul nagyon sokan csinaljak. Peldaul egy kollegam is meg van gyozodve arrol, hogy az o eletminosege mindenkijenel magasabb mert van egy gyonyoru haza a prerin. Tenyleg a prerin, csak a vasutallomas van 40 percnyire a hazatol. Oda-vissza naponta 4-5 orat ingazik. Ez annyira letezo jelenseg, hogy meg neve is van. Az ilyen videki anyukakat hivjak green widownak. Akik nevelik a gyerekeket egy nagy hazban videken, apuka dolgozik, koran kel, keson jon haza, sosem latjak egymast csak hetvegen.
Szerintem mindig lehet jo kompromisszumos megoldast talalni, csak keresni kell, illetve altalaban penz kerdese az egesz.

2018.11.28. 15:07:57

@London2009:

"Egy tiz eves alkoholizmusbol nem lehet csak ugy hipp-hopp kijonni"

Hintának nem szabad mindent elhinni, amit ír. Egy időben szoktunk beszélgetni digi blogján, valahogy épp soha nem volt nála otthon se alkohol, se üres üveg.

Ezt az alkoholista szöveget azért nyomja, mert azt hiszi, jönnek rá a csajok. (Vagy valami másért, ez nem teljesen világos, de ez látszik a legvalószínűbbnek. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.28. 15:10:58

@Nagy kámpics: Ez egy nagyon kemény meghatározás, el is mentettem magamnak, engedelmeddel..
:D

2018.11.28. 15:12:50

@London2009:

Ja, és amit akarok még kérdezni, csak kíváncsiságból, ezt írod:

"Egyszer sem irtam meg csak munkaidoben ide! "
vs a tegnapi utolsó kommented:
London2009 2018.11.27. 23:11:31

Mondjuk a 23:11 az budapesti idő, de akkor is. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.28. 15:17:21

@Horthy Miklós cselédje: "meg finoman szólva sincs magas IQm"

Hinta, nem is olyan rég még egy bizonyos 134-es számmal dobálóztál itt nekünk, most akkor ezt így hogy?
:-))

London2009 2018.11.28. 15:24:59

@Nagy kámpics: erdekes gondolat, hogy a jo csajok az alkeszokra buknanak. Sok sikert kivanok ehhez is!
Ja, @Bredpitt Monika: is kerdezte. Most ev vege van, igy sok a munka. Kesobb jarok be es kesobb vegzek, hogy tobb idom legyen az USA-val dolgozni. De azert ebben benne volt egy ebedszunet es edzes+szauna/goz, hataratkelozes, illetve ma itthon vagyok. Meg 3 hetet dolgozok kemenyen nagyjabol, utana kitor a vakacio. Januarban pedig ket hetig szabin vagyok, ugyhogy valamit valamiert. : )

2018.11.28. 15:44:12

@London2009:

"a jo csajok az alkeszokra buknanak"

Sztem hintának az is mindegy lenne, hogy jó-e a csaj, csak valamilyen legyen. :D

De sok sikert neki valóban.

fhdgy 2018.11.28. 15:44:21

@megvagyhadnagy: hol állítottam azt, hogy meglopnak?

Teljesen félreértetted, amit írtam.

inteligencs elenzeki 2018.11.28. 15:44:49

Mi a sz.rért raknak ki ide 2008-as posztot ?
Mert az akkori állapotokra ismerek rá belőle.

Lordmotor 2018.11.28. 15:45:02

Egy újabb fizetett politikai hírdetés.. Köszönjük....

fhdgy 2018.11.28. 15:48:39

@Arthamyr: Igaz, de pár hónap után kialakul az emberben egy kép, hogy ennyit fogyasztok ( mérő szerint ) és az úgy kb. jól van.

Ha hirtelen, minden ok nélkül dupláját mutatna a mérő, no, akkor elgondolkodnék.

A kávévíz melegítése pedig hirtelen dupla időt vett igénybe, tehát elgondolkodtató.

Ahogy látod, hogy itt kommentelek, gondolom érzed, hogy nem dőltem a kardomba! -:)

Bredpitt Monika 2018.11.28. 16:36:37

@morph on dear: jogos, ok a berlakasok epitesebol is profitalnanak,
hogy lopnak?,

pl Meszaros Lorinc cege nyer egy kozbeszerzesi palyazaton, es csak o , a nagy eszes, aki amint tudjuk meg Zuckerbergnel is okosabb olyan arat mond, amit nem szegyell, aztan meg is kapja, mindezt kozpenzbol,
de ezt szerintem te is tudod.......hogy ki a buta? azt meg dontse el Meszaros L.....ha mar o olyan okos...

Alick 2018.11.28. 16:44:57

Ha már kitekintés, egy külső perspektívából megfogalmazott elemzés:
mandiner.hu/cikk/20180328_george_friedman_interju

Alick 2018.11.28. 16:45:04

@megvagyhadnagy: Érdekes, ahogy írsz, mert máskor pedig fideszes bérkommentelőnek szoktak titulálni.
De talán így van ez jól :)
Persze az egybitességben benne van, hogy a maszopot/Fletót is anno sok egybites szavazta meg. És az is igaz, hogy az ellenzék afféle Júdea Népe Front kontra Júdeai Népfront megosztottságban létezik, képtelenek közös nevezőre jutni Poncius Olbánusz ellen. :)
A lényeg, hogy a gengszterváltás óta semmi olyan nem történt, amin meg kéne lepődni vagy színpadiasan fel kéne háborodni.

Arthamyr 2018.11.28. 16:48:40

@Nagy kámpics: Alkoholizmusra csajok? :D Legfeljebb annyira fiatalok, akikhez már szülői hozzájárulás kell, ahol ez törvényileg lehetséges. :D

orient 2018.11.28. 16:54:04

@megvagyhadnagy: Ismetlem, olvasd el az eredeti kommentet amire reagaltam. A beszelgetes azzal kezdodott, varoson kivuli zoldovezet vs. vagy varosban lakni. Varosrol volt szo nem Budapestrol. Varos lehet Gyor, Szeged, Pecs, Debrecen is. Keresd vissza az eredeti kommentet amire irtam mert ha csak beleirsz egy beszelgetes kozepebe akkor az elegge zavaro anelkul, hogy ertened mire reagaltam. Az eredeti kommentben azt irta valaki, hogy tarsashaz az proli (Budapesten, Gyorben, akarhol), de a kinti kertes haz a tuti. En erre reagaltam, hogy ez izlesek es pofonok. Ha neked jobban tetszik akkor legy boldog, de leprolizni mindenkit mert varosban szeret lakni, kicsit tulzas. varosnak szamtalan elonye van: egyik, hogy nem kell autot venni, masik az ingazas, harmadik minden viszonylag konnyen elerheto. Igen gyorben is van szinhaz, de ennek megint semmi koze nem volt az eredeti beszelgeteshez. Es kerlek ne gyozz meg ott mennyivel jobb es en mennyire hulye vagyok a varosi elettel. En sem akarlak meggyozni az ellenkezojerol. He neked zoldovezet kell a boldogsaghoz tedd azt, csak ne hulyezz le mast akinek ez nem kell es mast akar.

Arthamyr 2018.11.28. 16:56:38

@Alick: Meglepődni valóban nincs értelme, de azért helytelennek tartani a helytelen dolgokat csak nem elítélendő? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.11.28. 17:11:41

@geegee:
Eloszor lemaradt a tizedesvesszo a 3-as es 4-es kozul. ;)

Arthamyr 2018.11.28. 17:15:06

@fhdgy: És utána megnövekedett masszívan a gázszámlád? Mert pl. az is lehet, hogy semmi más nem változott, csak a nyomás. Így kb. ugyanannyi gázzal melegítetted a vizet, csak lassabban. Persze az is lehet, hogy nem. :)

Alick 2018.11.28. 17:21:30

@Arthamyr: Rendben, ítéljük el!
És..? a kutya ugat, a karaván halad.

Tanulság: ki-ki vegye kezébe a sorsát, amennyire csak teheti és - legalábbis két választás között - ne az ország vezetésétől várja, hogy bármilyen problémát meg fog oldani.

Arthamyr 2018.11.28. 17:42:14

@Alick: Ezzel maximálisan egyetértek, értelmes és becsületes ember ezt csinálja. Ha csak értelmes, akkor NER lovag lesz, és az ország vezetése tényleg megoldja a problémáit, ha meg csak becsületes, akkor nyomorogva fog sírni/lázadozni eredménytelenül. :)

Az "elítéléstől" csak annyit várok, hogy mielőtt valaki elmegy szavazni, gondolkodjon, lehetőleg kritikusan. Ha valakit lát vak, buta hittel, akkor próbálja meg benne elültetni az kétely szikráját.
Azzal is tisztában vagyok, hogy ezt hiába várom, de azért minél több ember gondolkodik kritikusan (próbál), annál jobb. Még szerencse, hogy én már rég a kezembe vettem a sorsom, így annyira nem érint, de azért tudnék annak örülni, ha végre a klientúra abbahagyná az adómból hízást, vagy még jobb, ha elzavarnák és felelősségre vonnák Orbánékat (még akkor is, ha esetleg nekem is kicsit rosszabb lehet ettől, persze önmagam ellensége azért nem vagyok).
A legszebb, hogy lassan 9 éve itt bohóckodnak, azt azóta sem sikerült semmit kezdeniük Fletóékkal (a felelősségrevonás terén, politikailag persze rég nem tényezők már). Vajon miért?

fhdgy 2018.11.28. 18:06:48

@Arthamyr: Nem változott a gázszámla semmit, mert átalányt kellett fizetnem. Ugyanis a fűtés és a meleg víz külön volt, a konyhában a gáztűzhelyhez nem szereltek fel órát. Mondjuk ezzel biztos nem jártam jól, mert egyedül éltem, reggelenként a kávé vizét melegítettem, meg esetleg hétvégenként főztem valamit magamnak.

1500 volt az átalány, csak azt ne kérdezd, hogy a rezsi csökkentés előtt vagy után, mert annyira nem érdekelt, hogy még emlékezzek is rá.

fhdgy 2018.11.28. 18:15:22

@Alick: Az ország vezetésétől nem várom el, hogy a problémáimat megoldja, arra ott vagyok magam.

Azt viszont elvárnám, hogy ne is okozzon problémát az embereknek.

Példa ( engem ugyan nem érintett/érint ): a fidesz hősnek állította be magát, hogy megmentette a devizahiteleseket. Arról nem pampogtak, hogy ők maguk okozták, hogy "menteni" kelljen őket. 2010-ben miért lett hipp-hopp 300 ft az euró, amikor kósa lajcsi meg nagy eszű társai olyan hű, de "okosakat" mondtak???

Te szépen álldogálsz a folyóparton, én sunyi módon belelöklek, majd kimentelek és elvárom, hogy hősnek tarts. No, a deviza hitelesek mentése valami ilyesmi volt.

RoxyCRX 2018.11.28. 18:46:52

Nekem csak egy dolog jut eszembe a munkahelyrol...
Ott ahol jelenleg dolgozom ott a kozvetlen fonokom az olyan szinten ert ahhoz amit mi csinalunk, hogy csak pislogok a tudasa lattan. A nagyfonok meg a kozvetlen fonokomhoz viszonyitva is kb 2x es tudassal rendelkezik. Ne faj neki ha barmi olyanban kell segiteni amit mi csinalunk. Kb 4 kulonbozo department fed le a tudasa maximalisan. En mernokkent dolgozom 23 ev tapasztalattal, szoval en sem vagyok hulye a dologhoz. Talan ha magyarorszagon nem a haveri alap dontene arrol hogy ki milyen poziciot er el akkor ott is mehetne problema nelkul minden. Ezt csak arra irtam, hogy ott azzal foglalkoznak ki mit mond a munkahelyen nem azzal amit csinal.

Alick 2018.11.28. 18:46:57

@Arthamyr: Ha levágod a tűzokádó sárkány fejét, könnyen kiderül hogy a soron következő, talán szelídebb fej is ugyanahhoz a törzshöz tartozik. Mert a "bábszínházban" csak az egymással vetélkedő fejek látszanak ki.
:)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.11.28. 18:47:05

@Nagy kámpics:

Igen, egy anonim blogon ezt a szöveget fogom nyomni, mert erre "jönnek a csajok". Sok értelme lenne valóban. Azért írom mert tényleg ez van. De nekem aztán nagyon mindegy hogy vadidegen nickek mit gondolnak.
Nem fogom neked bizonygatni a függőségemet...

Arthamyr 2018.11.28. 18:54:47

@fhdgy: Ha átalányt fizetsz, ne szivass már azzal, hogy a fűtőértéket nem tudod ellenőrizni! :D

Arthamyr 2018.11.28. 18:55:42

@Alick: Azt is le köll vágni, majd elfogy... Vagy legalább legyen két fej, ami néha összeveszik egymással.

fhdgy 2018.11.28. 19:02:31

@Arthamyr: Nem értetted pontosan! A gáztűzhelyre átalányt fizettem. A fűtésre, meleg vízre nem! Oda szerinted más származási helyről, más vezetéken, más gáz jött? ( már nem lakom ott, már több mint fél éve ez az egész már csak a múlt )

De, amivel kezdődött az egész, az csak annyi volt, hogy megjegyeztem, hogy nem vagyok összeesküvés hívő, de azon elgondolkodtam, hogy duplájára nőtt a kávévizem felmelegítési ideje.

A lényeg ez volt, ez tény volt, nincs rajta mit vitatkozni.

Arthamyr 2018.11.28. 19:05:57

@fhdgy: Nem vitatom a tényed, csak belőle több következtetés levonható. Fűtésre, meleg vízre többet fizettél utána?
Az észrevételed az gáztűzhelyre vonatkozott, viszont ott nem volt árváltozás vagy igen?

kifordított nagyanyó 2018.11.28. 19:14:30

Na most,trollok nem jöttek,vagy szűrted őket?:))

fhdgy 2018.11.28. 19:27:09

@Arthamyr: A gáztűzhelyre is volt árváltozás, tudod, a rezsi csökkentés.

A fűtésre, meleg vízre nehéz objektív dolgokat mondanom. Nálam március közepétől, október végéig, november közepéig állandóan nyitva volt az erkélyajtó. Nem voltam, vagyok egy fagyoskrumpli.

Nekem nappal elég a kb. 18 fok, reggel az sem volt baj, ha csak 15 volt.

Ha télen elmentem otthonról egy-két hétre és a fűtést úgy állítottam be, hogy ne legyen fagyás, akkor is mire visszamentem, a leghidegebb időben sem volt 13-15 foknál hidegebb a lakásban.

Magyarul, alig kellett fűtenem.

Sütemény1975 2018.11.28. 20:00:01

Nem vagyok hajlandó ennek a miniszterelnöknek főzni! Nekem elveim vannak!
Jesszus atyaég.

FutureFry 2018.11.28. 20:53:33

@London2009: “Peldaul egy kollegam is meg van gyozodve arrol, hogy az o eletminosege mindenkijenel magasabb mert van egy gyonyoru haza a prerin. Tenyleg a prerin, csak a vasutallomas van 40 percnyire a hazatol. Oda-vissza naponta 4-5 orat ingazik”

Miért nem Home office + remote work (és csak ritkán bejárás, ha kell)?

FutureFry 2018.11.28. 20:55:51

@London2009: Európából dolgozni Amerikának nagy szívás tud lenni, mert van aki két munkanapot is letol egy alatt (egy rendes “9 to 5”-ot, aztán amikor “felkel Amerika” mégegyszer annyi, csak “interaktívabb űzemmódban”). Persze ez lehet, csak az amerikai hozzáállás (pl. egy rövidebb “kiküldetés” során), mert persze azért a permanensen Európában állomásozó (európai) alkalmazottak ezt azért nem szokták csinálni.

kardio1 2018.11.28. 21:21:58

@totopad: a lengyeleknél politikailag komfortosan érzed magad ? Vagy ott nem foglalkozol politikával ?

kardio1 2018.11.28. 21:28:54

@totopad: gyerekek vannak ? Beszélik mindkét nyelvet ? Egy jóbarát lengyel-magyar házaspár (férj lengyel, feleség magyar) mindegyik tagja a saját nyelvén beszél a gyerekekhez, a szülők egymás nyelvét is beszélik. Most Franciaországban élnek, ez már a 3. nyelv...

London2009 2018.11.28. 22:09:04

@FutureFry: neki olyan a pozicioja, hogy max. heti egy napot tud otthon maradni.

kék madár 2018.11.28. 22:16:52

@FutureFry: en ezt csinaltam, delben keltem, 2-kor kezdtem dolgozni, estere beken hagytak, merthogy nekem mar keso van, aztan ha kellett ejjel 2-ig dolgoztam. Mivel ejszakai bagoly vagyok, jobban bejott mint az 5-kor keles

HussarX 2018.11.28. 22:26:55

Sajnálom, ha egy Orbán el tudott zavarni a hazádból, engem kettő sem tudna. A Kádárék elől elmentem, de visszajöttem és nem bántam meg. Igazából csak annyit akartam írni, hogy 3 hónapja kértem én is a 16A-ról 32-re bővítést, amit ingyen meg is adtak, pár hetet kellett csak várnom a srácra, aki a környéken intézi ezeket a bővítéseket, és mivel kértem mindjárt Fi relét, meg túláram védőt is, plusz nem volt elég vastag a régi az utai vezeték, így azt is cserélni kellett, a végén fizettem 72ezer munka és anyag díjat. Nem tudom máshol miért ilyen bonyolult és drága, nekem 1998-ban volt egy olyan esetem, amikor az ELMŰ megvádolt áramlopással, mert akitől vettem a házam az valóban lopta, én pedig kihívtam őket, hogy szüntessék meg az óra mögötti részen a problémát, ami miatt ráz a fal. Végül akik kijöttek az ELMŰ-től, és ecsetelték, hogy ilyenkor falon kívüli vezeték meg bírság (habár tudják hogy nem én loptam, de a szabály az szabály) me4gegyeztek velem, hogy megcsinálják a vezetéket maszekban 20 rugóért. Én akkor költöztem haza az USA-ból, így nekem is furcsa volt az eljárás, de úgy vagyok vele: "When in Rome, do as the Romans do..."

Budapest a kutyaszar városa 2018.11.28. 22:27:02

@Minden ballib bérretteg: csak a szokásos bér-szöveget nyomod, boldog lenne az ország, ha csak annyi baj lenne mint Gyurcsány idején

aranyláz 2018.11.28. 22:27:07

@munkanélküli informatikus:

"Ha ennyire nem ismered Magyarországot, akkor ne csodálkozz. A villanyóra átalakítást nem a te haveroddal kellett volna csináltatni, hanem az áramszolgáltató egyik haverjával."

pont ez a baj bazmeg

BéLóg 2018.11.28. 22:27:50

Hát, nem tudom. Biztos nekem szerencsém volt, meg vezetem is az áramot, nekem kellett egy villanyórába, ami egyébként max 32 amperos, három fázisú, a 16 helyett 25-ös mexakító. Fogtam és betettem. Aztán az óracserénél a szaki vakarta a fejét, mondtam hogy már így vettem a házat, adtam neki pénzt, átírta az egészet.

Már sokszor gondoltam arra, FELÍROM azoknak a nevét, akik képtelenek belátni, hogy nem Fidesz van meg Gyurcsány, hanem Kovács, meg Kerekes meg Horvát.

Szóval mivel elég nyilvánvaló, hogy én is megélem, hogy kormányváltás lesz, ezeket az embereket szépen meginterjúvoljuk, hogy láááá, TOROCCKAJI lett a főnök, HOLNAP jössz, ugye? Vagy MITTOMÉNKI és ugye dobsz sutba mindent?

Mintha nem tudnám telesírni a netet a sok tokos német, nagyképű svájci, zsugori és rabló labanc, milliószorosan rasszista francia meg nagypofájú angol sztorival.

Tegnap ültem egy angolföldi kantinban, velem szemben a tíz éve kint élő, családos ember. Embertelenül jól beszélt angolul (magyar kiejtéssel) a kollégáival, akik beszédét én kb. félig értettem. Aztán hosszú percekig azt mesélte, hogy alázzák meg őt és skandináv (!) feleségét szinte mindenhol, ahol csak (MUNKÁN KÍVÜL) megfordulnak. Apró de aljas szúrásokkal.

Aki azt állítja, hogy külföldön nem UGYANAZOK a suttyó, bunkó és gonosz emberek élnek, akik idehaza IS és ott csakis hepinessz van meg bódottság, hát azok hazudnak.

Golf2 2018.11.29. 09:02:42

408 komment. Lassan megvan a 2/3 a trolloknak,jól fizetnek közpénzből.

Dikusz 2018.11.29. 09:57:02

@Golf2: éppen ezért kéne leszakadnunk -legalább nekünk- erről.

KissGecihuszár 2018.11.29. 10:31:21

@szekertabor: Hurrrá, a kormányablakok, ahol valóban fényévekkel jobb az ügyintézés, mint anno volt, csak tudod a ZÉLET nem csupán abból áll, hogy kormányablak, ugyanis -nem tom, ki hogy van vele, de én nem járkálok még heti rendszerességgel sem kormányablakba és asszem, vagyunk ezzel így még pár millióan- a mindennapok során megtalapsztalt hazai rögvalóság + a legtöbb -főként hazai KKV-nál- vállalatnál meg nem becsült meló érték, teljesítmény okán döntenek még most is évente több 10ezren (ez a szám is több, mint épp elég, sőt vészesen sok!) , hogy köszönik szépen, de mert alapvetően a hazai humánmasszával, közgodolkodással, az átlagmagyarja viselkedésével, hozzáállásával, moráljával lévén a legsúlyosabb probléma, ezért ők inkább nem óhajtanának ebben az országban nettó zombikká, idegbetegekké válni és főként a kölkeiket nem szeretnék egy életen át ennek a "magyarosch okosságozásnak" kitenni. Egész egyszerűen sokaknak -főként a mai 25-40 közti generációra igaz mindez- nem emészthető meg az a mérgező , pusztító légkör, ami itt immár több, mint 20 éve, de a fidesz 2002-es zakója óta jelen van, illetve hogy a jelenkori szarainkért még 2018-ban is trianonra, valamint az elvesztett 1., ill 2. világháborúra mutogatunk, nem is beszélve '56-ról...

London2009 2018.11.29. 11:24:01

@kék madár: @FutureFry: Anno elemzo koromban csinaltam ezt, hogy besegitettem mas csapatoknak APAC-ben vagy az USA-ban. Imadtam, mert lehetett otthon lenni napokig es duplan fizetett. De jelenleg nem dolgozom az USA-nak, EMEA a teruletem, csak ott van a csapat nagyobbik resze. Igy siman beraknak telekonferenciakat estere. A pentek az egyik kedvenc napuk erre. :D Ami nekem nem olyan oriasi problema, csak akkor vagy be sem jovok es otthonrol dolgozom vagy pedig reggel kesobb jovok be.

FutureFry 2018.11.29. 15:43:45

@London2009: “… es duplan fizetett.”
Az amerikai white-collar dolgozók jelentős része “exempt” azaz pl. nem jár nekik túlóra fizetés.

montroyal ( CAN qc) 2018.11.29. 15:52:47

@Golf2: pont ezert olvasgatok de nem szolok hozza, etetni a trollokat .... letilthatom oket ,de ertelmetlen lesz,
mert a fele a commenteknek eltunik ...

London2009 2018.11.29. 17:08:23

@FutureFry: ez mar reg volt, tan igaz sem volt...

FlybyWire 2018.11.30. 14:41:24

@Nagy kámpics: Mint minden, ez is az értékaránykról szól.
Családdal, kisgyerekekkel már végképp nincs érv a panel mellett.
Jó levegő, kinti játék, baráti összejövetelek, szalonnasütés, stb stb stb.
A kertbeli munkákat én speciel nagyrészt szeretem, a szellemi ülős munka után nagyon kellemes tud lenni egy fűnyírás hétvégén.
Most, hogy itt a tél, szenvedek is bent eleget.

Panelben egy iszonyat lehet az egész év....

2018.11.30. 15:04:27

@FlybyWire:

Én ezzel egyetértek, bár ez, ugye, nem azt jelenti, hogy nincsenek érvek a másik mellett, csak azt, hogy te (meg én) nem azt választjuk.

(Engem például nem szórakoztat a kerti munka, vagy legalábbis eddig még nem kaptam rá, ellenben szeretek kijárni a természetbe, ezért nem szeretek városban/agglomerációban lakni. De ez nem azt jelenti, hogy nincsenek észérvek a városi lét mellett, csak azt, hogy én nem azt szeretem.)

De ezzel, amit most írtál, tök egyetértek.

kifordított nagyanyó 2018.11.30. 19:14:50

@KissGecihuszár: Hűha,mit kapsz te ezért!
Persze sokaknak fáj az igazság!

Arcade Macho 2018.12.04. 00:27:47

@HussarX: valoszinuleg valamit okosba toltak az ELMU hata mogott, mast el nem tudok kepzelni...

azaz leirttam, hogyha 30 napot meghaladja az ELMU nelkuliseg akkro felulvizsgaljak a gerinchalozatot es az alu gerinchalozat az kuka...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása