oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. november 23. 06:30,  Nem csak pénzkérdés a hazatérés 274 komment

2018. november 23. 06:30 Határátkelő

Nem csak pénzkérdés a hazatérés

Kicsit folytatva a minapi, hazatérésről szóló posztot, arra gondoltam, megnézhetnénk kicsit, hogy ti, a határátkelők mit gondoltok arról, pénzkérdés-e és ha igen, mekkora összeg az, ami motiválna a Magyarországra visszaköltözésre. Sok hosszabb-rövidebb vélemény következik, némelyik emailben érkezett, némelyik a Facebookon. 

Neked mi az a pénz, amiért már nem mennél el Magyarországról vagy amennyiért hazatérnél? Írd meg hosszabban vagy rövidebben a hataratkelo@hotmail.com címre!

euro_kezekben.jpg

Visszamennék a régi fizetésemért is, ha… 

„Nem a legfiatalabb generációhoz tartozom. Épp az ötvenes éveimet tapostam, amikor egy fideszes vezetésű közintézményből kirúgtak. Az idáig vezető útról most nem beszélnék, pedig az is megérne egy misét! Nem sok választásom maradt, mint a külföld. 

Nagyon sokan vagyunk, akik tudjuk, hogy nem is létezhet a nyomoron kívül más választás. Ha nem vagy „narancsos”, a teljes megsemmisítés a cél. Utánad nyúlnak, kirúgatnak vagy eleve fel sem vesznek! 

Ott álltam diplomásan, egyedül, több évtizedes szakmai tapasztalattal a hátam mögött – munkanélküliként. 

Azóta eltelt 6 év. Azóta is külföldön dolgozom. Azt talán mondanom sem kell, hogy két és félszer annyi a fizetésem egyszerű alkalmazottként, mint otthon volt diplomásként. Megbecsülnek! Elismerik a munkám, szeretek itt lenni! 

...és itt térnék vissza az alapkérdéshez! Mégis van az a pénz? Nekem ez nem elsősorban pénzkérdés. Pont olyan, mint a „Sargentini-jelentés”. Az nem a migrációról szól (elsősorban), ez pedig nem a pénzről szól elsősorban. 

Én visszamennék akkor is, ha a régi fizetésemet kapnám (>200e), ha... eltakarodna ez a velejéig romlott, korrupt agymosott banda. 

Szeretem a hazám, a családom, a szomszédaim, a volt kollégáim.......Hiányoznak! Még ha sokaknak nem tetszik is, de nekem is ez a hazám! (Zsuzsa) 

A színvonal számít 

„Engem nem csak a pénz motivál! Az emberek itt kedvesek, segítőkészek. Tisztaság van és jó utak. Nyitva lehet hagyni az autót. A pályaudvarokon személyzet várja a betegeket, rokkantakat, ők tolják a tolókocsit a család helyett. Mindenütt lift. Nálunk a Keleti pályaudvaron lépcsők várják a metróval érkezőket. 

Ápoltak a kertek, senki nem dob el szemetet. Minden ház tatarozva! Az önkormányzatnál az ott dolgozó üdvözöl és megkérdi, miben segíthet. Nem vág pofát, hogy zavarom. A nívó miatt nincs az a pénz, amiért hazamennék.” (Tekla) 

Elméletben lenne, gyakorlatban nem működne 

„Elméletben persze lenne akkora összeg, amennyiért hajlandó lennék inkább Magyarországon élni/dolgozni. 

Gyakorlatban azonban ez nem működne, mert hangos rendszerellenes vagyok. Tehát a megélhetésem folyamatosan veszélyben lenne a regnáló maffiától. Hiszen tudjuk, hogy elhallgattatni valakit úgy lehet a legjobban, ha a megélhetését ellehetetlenítjük. Szóval, igencsak rövid lenne az én ottani életem... 

Konklúzió: kösz, de kösz nem.” (Vera) 

A pénz nem minden 

„Még mindig nem értik meg az emberek, hogy a pénz nem minden! Nem CSAK amiatt marad az ember külföldön, persze nyilván nagy szerepet játszik az is benne, de korántsem csak ez számít!” (Bernadett) 

Itt ha keményen dolgozol, van eredménye 

„Nemcsak a pénz motivál. Hanem ahogyan az emberek bánnak egymással. Itt embernek tekintenek, pedig csak egy „migráns” vagyok. Egy fehér bőrű magyar. 

De otthon csak egy rabszolga lennék, aki „szaré-húgyé” dolgozik három műszakban egy gyárban. Itt, ha tanulsz, keményen dolgozol, megvan az eredménye, otthon meg beledöglesz.” (Edit) 

Van az a pénz… 

Érdekes, hogy sokan a „nincs az a pénzt” írták ahelyett, hogy megnyomták volna a ceruzát + egy kis fantázia. Látva, hogy még euróban is milliárdokat lop a kormány, azt kell mondjam, hogy ha annyira akarják, hogy visszamenjünk a családdal, akkor igenis van az a pénz. Egyszeri, nettó 100 millió euró. 

Ebből közvetlenül az osztrák határ mellett vennék egy akkora telket, hogy 10km-en belül senki más ne legyen. Ausztriába járatnám a fiamat iskolába, oda járnánk orvoshoz, ott költenénk el a pénzünket. De a feltételnek megfelelően Magyarországon laknánk. Ennyi pénzért istenbizony.” (Gábor, Németország) 

Mihez kezdenék otthon? 

Nálam nem a pénz a döntő, lehet, hogy otthoni viszonylatban jobban keresnék egy másik pozícióban, viszont itt olyan tudásra és tapasztalatra tettem szert, amire otthon aligha lett volna lehetőségem, sőt, igazából kereslet sincs nagyon rá; el szoktam gondolkodni, hogy esetleg visszamenni (csakis a család és barátok miatt), de otthon mihez tudnék kezdeni?! (Edina, Anglia) 

Egy szabad országban akarom felnevelni a gyerekeim 

„Furcsa, a kérdés már alapból azt feltételezi, hogy a pénzért költöztem el... Mindenesetre a társadalom és a politikai helyzet jelenlegi állapota volt a szempont számomra, meguntam, hogy minden nap van miért tüntetni, beszűkül a szabadság, demokrácia. Nem ezért volt Magyarországon rendszerváltás, én egy szabad országban akarom felnevelni a gyerekeim. (Gergő) 

Mindenütt kőkemény világ van 

Azért külföldön sem egyszerű. Legalább két embernek dolgoznia kell a normális megélhetésért. Meg kell tanulni azt az országot, ahol élsz. Mindenütt más. De ha a szabályokat betartod, alkalmazkodsz, akkor sokkal jobb, mint otthon. 

Haza az nincs. Mi már 20 éve ezt az ipart űzzük. Az biztos, hogy mindenütt kőkemény világ van. De amíg egészségem van és tudok dolgozni, inkább itt, mint otthon.” (Csilla, Svájc) 

Nincs esély olyan változásra, ami elgondolkodtatna 

„Egészen egyszerűen: nincs. Mert ez nem csupán pénz kérdése. Már jó 10 éve nem élek ott, barátok lekoptak, néhány maradt csak. Az igaziak. A család megszokta, elfogadta, elviseli a dolgot. 

A gyerekeimnek nem tudnám azt megadni, amit most, ahol élek: szabad, liberális, gondtalan életet. Ők már nem is igazán magyarok (férjem egy harmadik országból való). Az én mentalitásom sem illett be annyira. 

Nincs esély olyan drasztikus változásokra Magyarországon, ami akár elgondolkodtatna…” (Zita) 

Felforgatták az egész világot 

„Harminc éve hagytunk el egy olyan országot, ahol fél kiló cukor, fél liter olaj volt az egy főre eső adag egy hónapra. Az áramot akkor vették el, amikor a legjobban kellett volna, az üzletekben csak sós borszéki ásványvíz volt, és elvétve halkonzerv. 

Most már biztos nem nehéz kitalálni, hogy honnan távoztunk Németországba, lévén férjem német származású. 

Most ismét sátorbontásra kényszerülünk, mert nem vagyunk hajlandóak elszegényedett német nyugdíjasként itt élni. Felforgatták az egész világot, a német, belga, holland és még nagyon sok más náció kivándorlóvá válik. 

Aki azt hiszi, hogy néhány ledolgozott év után itt vidáman élhet a nyugdíjából, az nagyon téved.” (Magdalena, Németország)

Nyilván ez egy szűk, nem reprezentatív minta és az is kétségtelen, hogy a határátkelők egy része különböző okokból (legalább egy időre) visszatér. Ugyanakkor ha kicsit a kommentek mögé nézünk, akkor találunk hasonló motívumokat a vélemények között, amiken talán érdemes lenne elgondolkodni.

A nap idézete

"Egyre ritkábban beszélek az otthoni ismerősökkel, barátokkal. Szakadnak a szálak, de nem igazán fáj. Úgy gondolom, maradunk. Most már vannak terveink a holnapra, a jövőnkre. Nem túléljük, hanem megéljük a mindennapokat."

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hazatérés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2814387182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.23. 07:00:03

Igen, ha valaki megszokik egy adott környezetet, nehéz váltani.

Plusz, egy gazdag magállamban nyilván a környezet is gazdagabb.

Valójában jobb a gazdag klubban tagnak lenni, mint ugyanott személyzetnek. S jobb ott személyzetnek lenni, mint máshol személyzetnek lenni.

Viszont a mérce másik oldalán ott a szabadság, az emberi érték. Sokaknak ez is fontos, így a kétségtelenül jóval nagyobb életszínvonalú nyugati gazdag világot elhagyják a szabadabb keleti levegő, az emberibb közérzet miatt.

szÖveges professzor 2018.11.23. 07:22:19

@maxval balcán bircaman:

Kivételesen egyet értek veled. Bár azon vitatkoznék, hogy mennyivel szabadabb a keleti levegö... Szerintem is emberibb, de nem mondanám szabadabbnak.

szÖveges professzor 2018.11.23. 07:28:46

A témához hozzászólva: annyi pénzért mennék haza, hogy el tudjam magam szeparálni azoktól az intézményektöl és rétegektöl, akik miatt eljöttem. Ha függetlenedni tudnék a legtöbb dologtól, ami otthon fojtogató volt, akkor azt hiszem egész jól lehetne élni.

Dammiel 2018.11.23. 08:05:29

Gábor Nêmetországból még nem látta közelről az osztrák egêszségügyet, meg az iskolákat sem..pedig volt már itt erről írás. A kulcs a hazköltözéshez pedig a passzîv jövedelem és a média, valamint az agyyöblítettek teljes kizárása, és kizáròlag a számunkra kedvesekkel való kapcsolatápolás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.23. 08:05:34

@szÖveges professzor:

A szólásszabadság mindenképpen nagyobb keleten.

Nyugaton a politikai korrektség nagyon erős.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.11.23. 08:10:21

Jobb lett volna, ha minden vélemény mellett van egy ország is.

@maxval balcán bircaman: Érdekes, hogy mindenki egyöntetűén azt mondja, hogy Magyarországnál szabadabb helyre költözött. Bulgáriában is nagyobb a keleti szabadság, mint Magyarországon?

kék madár 2018.11.23. 08:43:21

@maxval balcán bircaman: qrva nagy sajto es szolasszabadsag van Magyarorszagon: mar nincs, szemben a nyugattal, ahol van. Ezek ilyen ordas hazugsagok amiket ide berofogsz minden alap nelkul, Egyszeruen beteg vagy.

Mekkora lehetoseg lenne neked meg a sok agymosott fidesz troll haverodnak, ha lenne egy MASIK blog, ahol cenzura nelkul leirhatnal barmit, a legvadabb hulyesegeket is, nap mint nap, es kibeszelhetned, hogy milyen butak es elvetelmultek a HA libsi kommenteloi. Dehat ilyen blog nincs, egyszeruen nem letezik, ez az egy kommentelheto blog van a vilagon, itt vagy kenytelen a HA cenzurajatol felve leirni az egyugyu, osszefuggestelen gondolataidat, a libsi terrorral hosiesen megkuzdve reggeltol estig

Bredpitt Monika 2018.11.23. 09:17:10

@kék madár: annyira szeretnem tudni, hogy mi tortent veled anno, mar egyszer elmentel innen a Birka miatt, valamelyik szulinapos poszt alatt volt valami nagy kirohanas (HA szulinap), akkor probaltam vicces lenni, erre azt mondtad, hogy zarjam magamra a haloszobam ajtajat es vigyek magammal egy uveg bort....vagy valami ilyesmi...

mi lehet ennyire fajo, ami miatt kepes vagy allandoan igy harcba szallni birkaval (aki szerintem inkabb szorakoztato)

Houston> vonalban van?

IT Knight 2018.11.23. 09:17:22

"Érdekes, hogy sokan a „nincs az a pénzt” írták ahelyett, hogy megnyomták volna a ceruzát"

Jó meglátás! Ha megdobnák a kitántorgott elvtársakat mondjuk havi 2 misivel, egymás torkát taposva mennének haza.

"Egyszeri, nettó 100 millió euró. "

Gáborka túloz, menne ő már 1 millió euróért is, nem kéne neki 100

IT Knight 2018.11.23. 09:17:22

Amúgy tényleg lehet, hogy van 1-2 ember, akinek nem az kéne, hogy neki több pénze legyen, hanem hogy másoknak kevesebb és akkor menne haza.

Pl. ha az átlagfizu 330k helyett csak 250k lenne de M Lőrinc nem lenne gazdag, akkor menne.

A lényeg, hogy másnak ne legyen jó.

Legyen kisebb a torta, csak én kapjak nagyobb szeletet, mint a többiek...

IT Knight 2018.11.23. 09:17:22

@maxval balcán bircaman: "Valójában jobb a gazdag klubban tagnak lenni, mint ugyanott személyzetnek. S jobb ott személyzetnek lenni, mint máshol személyzetnek lenni."

Csakhogy a klubban nagyon kevesen vagyunk tagok. A legtöbb kitántorgó személyzetis a klubban.

Személyzetisnek lenni a gazdag klubban nem sokkal jobb, mint ugyanazt csinálni a kicsit szegényebben. Több pénz, de drágább megélhetés. Nincs mit megszokniuk birca, általában még rosszabbul is élnek, mint azt otthon tették, hogy spóroljanak. Diplomával kijöttek mosogatni.

Tehát a keleti klubtagság helyett a nyugati klub személyzetisei lesznek...

A PC terror meg valóban tapintható, konkrétan embereket ítélnek el bíróságokon stand-up comedy viccek miatt...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.23. 09:17:22

@Online Távmunkás:

BG-ban a Mo-hoz hasonló a szabadság szintje, a politikai korrektség nem uralkodik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.23. 09:17:22

@kék madár:

Íft igaz, Mo-on teljes a sajtó- és szólásszabadság. A legkülönbözőbbb vélemények elhangozhatnak. Szemben nyugattal, ahol ez nagyon nem így van.

Magamat illetően, én csak a saját fórumaimért vagyok felelős.

Bredpitt Monika 2018.11.23. 09:24:32

sokszor elhangzik az, hogy szabad orszagban akarom nevelni a gyerekem, hat, en is, de hogy magyarazzam el egy gyereknek azt pl, hogy amikor igy iskola valasztas elott 14 evesen kitalalja, hogy rendor lesz, es az en elso gondolatom az, hogy itt biztos nem leszel rendor, mert akkor ezt a mocsok bandat kell, hogy vedd

ha meg Amerikaban lesz, ott meg aztan kapkodhatja a stukkeret....j

a lenyeg, hogy egy gyerek nem tudja elfogadni ervnek, hogy szabad orszagban akarjak a szulei nevelni,
tortenetesen az o pajtasai egy adott orszagban vannak, vajon megerti e egy gyerek ezt az ervelest a szulo reszerol

es most nyilvan nem egy bebirol beszelek, mert ugye a szulo dont, de amikor mar van egy nagyobb gyerek, mint az enyem, aki azert valamennyire mar szeretne beleszolni nagyobb volumenu dontesekbe......akkor mi van?

jo lenne neha, ha lenne a csaladoknak egy alkalmazottja, akit az allam fizet, es aki nehez helyzetekben dontest hoz helyettuk, igy aztan kesobb ra lehet kenni a dolgot........

Bredpitt Monika 2018.11.23. 09:41:03

iskola , ez sokaknak megint egy fontos kerdes, hova jar a gyerek iskolaba, jo e az adott orszag iskolarendszere,

errol mar sok szo volt , most beszeltem egyik baratnommel, azt mondja, hogy nagyon sok hazit kap a gyereke, aki meg csak 2. osztalyos, a gyerek mar most gorcsol a suliban

ez nagyon nem jo, lattam olyan iskolat, ahol sni s gyerekek vannak, enyhe ertelmi fogyatekos osztalyban is olyan tempoban tanultak az abc t, hogy ertetlenul alltam a jelenseg elott, minek ez a hajtas?

de hat itt van elottem szinte elo egyenes adasban a tegnapi Balo musor egesz anyaga (rtl klub online musor, nov 23 i adas)
egyik nagy kerdes, milyen legyen a neveles, az oktatas a gyorsan valtozo vilagban, a lassan valtozo iskolakban, ugy ertelmezem hogy az egyik legnagy

Sean MacTíre 2018.11.23. 09:42:39

@IT Knight: Meszaros Lorinc ne legyen gazdagabb = a miniszterelnok nem lop es halmoz fel vagyont az altala iranyitott orszagban kozpenzbol es minden ami ezzel jar. Ugy csinalsz, mintha aki ot kritizalja az irigy lenne.

Sean MacTíre 2018.11.23. 09:43:52

@maxval balcán bircaman: csak max tonkreteszik az adott ujsagot vegleg, beszantjak, ha mer mondjuk igazat irni a minielnok csaladjarol. Tessek, megint hazudtal.

Hari Seldon 2 2018.11.23. 09:46:23

@Bredpitt Monika:
Ne beszélj már ilyeneket, hogy a birka szórakoztató. Egy ideig az ember mosolyog a manifeszt elmebetegeken de egy idő után rájön, hogy nem szórakoztató, ha rohadt sok ilyen szintű van, és ennyi ésszel szavazhat. - Ezekre, akik elintézik, hogy mindig legyen lejjebb:
index.hu/belfold/2018/11/23/washington_helyett_moszkvanak_adtuk_ki_a_magyarorszagon_lebukott_orosz_fegyverkereskedoket/
Ne legyen kétséged, lesz még további ilyen is. Ez egy tendencia. Aki nem akar ruszki csatlós lenni, annak ez nem tetszik.

Egyébként két napja pont erről a témáról már írtam, mert birkát későn szűrtem és válaszoltam neki (sok helyesírási hibával).
(tudom helytelen volt, reagálni ezekre, de mindegy)
Ma már azzal kezdem, hogy ferakom a szűrőket. A hülyeségre nem vagyok kiváncsi.
Szegény HA-nak meg ezt a sok okosságot el kell olvasni. Hát azért szerintem néha járna valami veszélyességi prémium. Vagy mit tudom én,? - pár nap wellness.

Sean MacTíre 2018.11.23. 09:46:55

@maxval balcán bircaman: draga illibam, nyugaton is a liberalis kozvelemeny nyomasa es karakterkicsinalasa a PC jellegu cenzura, mint ahogy otthon az illiberalis karaktergyilkossagok. Mar ahol, mert ugye a Nyugat nem egy en bloc valami, csak csori en bloc Keletrol. Ez pont nem.kulonbozik, de honnan tudhatnad ezt oroszkent Bulgariabol.

Bredpitt Monika 2018.11.23. 09:50:25

@Bredpitt Monika: folytatas, legnagyobb problema, hogy a pedagogusokat kell atkepezni, de hat ugye ok is folyamatosan mennek el a kozszferabol, most nyaron tobb fiatallal is talalkoztam, akik elhagytak a palyat, mert a gyerekeket szeretik ugyan, de amint kilepnek a terembol ott tornyosul a fejuk felett a felesleges adminisztracio

olyan ember ment most el, aki azt mondta (ketto ilyet is ismerek) hogy nem akar portfoliot irni (baromi nagy melo), persze olyat is lattam, akinek mar reg nem kene palyan lenni, de m egcsinalja aminositest, mert az iskolaban jo meleg van, es onnan fog nyugdijba menni, a gyerekekhez nem ert, lusta, el van hizva, de meglesz neki a minositese, mert arra ossze fogja szedni magat,

en azt hittem, hogy van ennek ertelme , de amikor azt hallod, hogy valami 80 ezer forintert ujra megprobalhatod, akkor elgondolkozol, hogy mirol szol ez az egesz, alkalmas vagy , nem vagy alkalmas? ez itt a kerdes, vagy legalabbis en ezt gondoltam, az egesz egy felesleges humbugnak tunik......kozben meg pont a gyerekeken csattan az ostor........

Bredpitt Monika 2018.11.23. 10:01:52

@maxval balcán bircaman: megmondom milyen a szolasszabadsag, tavaly bementem a Szalay utcaba a rendorsegre, mert ezt tancsoltak a Parlament elott a rendorok, bejelentettem, hogy egyszemelyes demonstralo leszek, azt mondta a nagyon helyes parancsnok, hogy barhol allhatok , mert ha egyedul vagyok nincs bejelentesi kotelezettsegem,

azt is m ondta, hogy azert nem mindegy mi van a tablamon, neztem ra nagy kerek szemekkel, hol itt a szolasszabadsag? nem volt semmi durva a tablamon de kivancsi lennek, ha egy geci Orban felirattal allnek ott mit csinalnanak velem,

es mindezek utan igy is elzavartak, a kormanyorok es a rendorok is zavarban voltak es szo szerint bocsanatot kertek tolem, azt mondtak, hogy ok csak a munkajukat vegzik, es felulrol szoltak nekik, hogy alljak el onnan, ahol alltam,mert az orsegvaltast akartam megzavarni, hat igy megy ez birca, tudod, EN KIPROBALTAM,

es aztan allt egy fekete auto a hazam sarkaba, amitol beszartam eloszor, de aztan odaultem a padra a ket kigyurt fiu ele es a szemukbe akartam nezni, de nem tudtam, mert addig amig nem ultem a padra meg kint alltak a kocsi mellett, de amikor odamentem akkor beultek a volan moge, es a szelvedojuk le volt sotetitve, csak addig van szolasszabadsag, amig tisztes tavolbol pampogsz,

tanato 2018.11.23. 10:05:05

@Hari Seldon 2: @Bredpitt Monika: Figyeljetek Birkával nagyon okosan el lehet beszélgetni nagyon sok témáról,két dolog a homokosok meg a nyugat haldoklása az új populista vezérek által/OV,Putyin stb./ arról nem ott köti az ebet a karóhoz.

tanato 2018.11.23. 10:07:52

@Hari Seldon 2: Köszi én is olvastam a cikket.sajnos Mo. Moszkvához való /vissza/húzódása tény, ez ellen nem lehet tenni max.tényleg addig kivándorolni amíg nem következik be 100%-os visszatérés,onnatól már nem lehet.

Golf2 2018.11.23. 10:08:48

@Bredpitt Monika: Minél jobban eteted annál sűrűbben jön és fáraszt.

Csodabogár 2018.11.23. 10:09:21

Furcsa, hogy sokan annyira azonosítják az országot a kormánnyal. Én ha most az USA-ban élnék akkor Trumptól ütögetne a guta, pl tegnap arra a kérdésre, hogy miért hálás, lévén a háladás ünnepe
TRUMP: "For having a great family & for having made a tremendous difference in this country. I've made a tremendous difference. This country is so much stronger now than it was when I took office"
Svédországban a lehetetlen kormányalapítástól, Svájcban Blocher és pártja idegesítene, a németeknél az afd, olaszoknál a lehetetlenül populista és esztelen gazdaságpolitkát akaró kormány, na és az angol brexitről már nem is szólok.
A felsoroltak miatt senki se akarja elhagyni az adott országot, de itthonról elmegy, mert a kormány így meg úgy.
Ezzel csak azt akartam magyarázni, hogy végül is a pénz a jobb megélhetés a fő szempont. A többi csak mese, szerintem.

Bredpitt Monika 2018.11.23. 10:09:41

es meg valami kedves birca,, a harom napbol (amikor kint alltam a teren) az egyiken, ,amikor megint felulrol vegzaltak, az egyik rendor megkerdezte (walkie talkie val kommunikalt es a kerdeseket o is kapta) mi ellen tuntetek, azt mondtam neki, hogy a tolvajlas es a hazudozas ellen, nem tudom, hogy volt beallitva a walkie ja, hallottak e felsobb hatalmak, amit valaszolok, vagy sem de ezt a mondatom nem adtak tovabb.........

a rendszervaltas ota nem volt ilyen aljas kormanya ennek az orszagnak......
ujra es ujra azt tudom mondani, de ezt te is nagyon jol tudod, aljas gazemberek, hazudoznak az embereknek, lopnak, epitik a sajat jovojuket, nem a tiedet

Golf2 2018.11.23. 10:10:40

@Bredpitt Monika: A fekete kocsin ledöbbentem.

Bredpitt Monika 2018.11.23. 10:15:45

@tanato: inkabb passzolok, bar bircanak koszonhetem, hogy megismertem egy klasszikus zeneszt.....

szurore mar nem teszek senkit, mert ahogy kilepsz ujra kell kezdeni az egesz szurest, ertelmetlennek talalom igy.....

ez seldonnak is ment bocs, de ez a laptop baromi idegesito,
mondjuk ha elovennem az egeret ugyesebben menne az iras....

Bredpitt Monika 2018.11.23. 10:21:57

@Golf2: nincs ra bizonyitekom, de ez akkor tortent, amikor megirtam nekik, hogy bemegyek a Parlamentbe a visitor centeren keresztul, csak hogy lassam olvassak e az emailjeim, hat. olvastak,, mert a Visitor centerben is vartak ram, na mindegy , reg volt, szep volt, ezt is kiprobaltam, azert ott is megijedtem, mert senki nem tudta hol vagyok, akkor arra gondoltam, hogy komuves kelemenne sorsara jutok, es majd ott kiabal a szellemem az amerikai turistaknak a Parlament egyik fala mogul.......

vegul beengedtek, de elotte elvettek a szemelyi okmanyaim, meg felszoltak valakinek, hogy igen van itt egy x Monika.....

majd egyszer rohogni fogok az egeszen, most meg csak sirok es nyalogatom a sebeim

Sean MacTíre 2018.11.23. 10:25:43

@Csodabogár: neked mar nem sok kapcsolatod van az oktatassal... Gyerekeseknek ez meg fontos szempont, hogy hol akarod felnevelni oket. Masreszt, Trump meg jo pelda, a a tobbi orszagban nem valtoztatjak meg alapjaiban a rendszert. Sot az USAban is mukodik a szabad sajto, es a fekek, ellensulyok. Magyarorszagon csak az lehet amit Orban akar szemelyesen. Ebben kb Erdoganhoz es Putyinhoz hasonlithato, nem pusztan idegesito.

Bredpitt Monika 2018.11.23. 10:30:25

@Csodabogár: mese neked, mert eldegelsz a jo kis nyugdijakbol es te is ki tudod vonni magad abbol, amibol en nem,mert a kozszferaban dolgozom es latom hogy csinalnak ellenseget azokbol, akik nem hajtanak fejet,

meg azert mert a kornyekemen rengeteg hajlektalan es szegeny ember van, akikkel minden aldott nap talalkozom, es nem tudok minden kunyeralonak penzt adni, de itt a hideg bejonnek a hazba is, es engem ez zavar, mert nalad jobban erint, mert nem vagyunk egyformak,

Trumprol meg volt szo egy parszor, o azert nem tud olyan szinten egyszemelyes hatalmat epiteni, mint ez a szanalmas kiskiraly....

jo neked, hogy teged nem zavartak a soros plakatok, a gyuloletkampany , a soros diszno fb foto, tudod ajanlom figyelmedbe Merle Mestersegem a halal c regenyet...

a kozony es a felelem kevereke baromi ijeszto dolgokat csinal egy tarsadalommal......szoval bizony, hogy szamit milyen kormanyod van, meg mennyire vagy hajlando becsukni a szemed......

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 10:31:08

@Sean MacTíre:

Ilyen nem történt eddig. De ha meg is történne (pl. ítélettel csődbe megy egy média), mindig újra lehet indítani minden lapot. Nem kell engedély hozzá 1990 óta.

Sose volt olyan színes, plurális a magyar médiahelyzet, mint manapság.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 10:31:08

@Sean MacTíre:

Ez politikai harc, amivel nem tudom mi bajod van.

BG-ból nem lehet elérni magyar médiákat?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 10:31:08

@Bredpitt Monika:

Nyilván nem akadályozhatod a normál munkát tüntetéssel. Kicsit arrébb mész pár méterrel és már ott állhatsz egész nap bármilyen szöveggel.

Bredpitt Monika 2018.11.23. 10:37:09

@Hari Seldon 2: mindenesetre jol felhuztam magam, de inkabb @Csodabogár: hozzaszolasan, mert a birka erre van kepezve, o mondta egyszer viccesen, amikor azt irtam neki, olyan mint egy robot, hogy Vlagyivosztokbol ir'nyitjak, legalabb van humora,

de ami engem most itthon nagyon fel tud bosszantani, az a suket duma, hogy nem szamit hogy ki van a fejunk felett, van egy hatar ahol szamit, de hat az van, hogy en mar belattam, nekem itt nincs helyem, nem tudok azokkal hadakozni, akik csak elni akarnak, nem felni, es akik igen, be tudjak csukni a szemuket......
a tegnapi poszt mennyivel jobb volt

Buchhalter 2018.11.23. 10:50:54

Aki kint van annak a helyében nem jönnék haza.Miért is? Havonta hoznak egyre hülyébb törvényeket. A cafeteria megadóztatás most csúnyán beszédtéma a legtöbb munkahelyen az meg már hab a tortán,hogy éves szinten fel akarják emelni a túlórát amit csak 3 év alatt kéne kifizetni a munkaadónak.Marha jó! Dolgozok decemberben + 40 órát ennyivel több kaja és majd 3 év múlva elszámolják."Családbarát" döntések!Arról már nem is beszélve,hogy a kaja és ruha drágább míg nyugaton kvázi ugyanaz a termék vagy olcsóbb vagy hasonló áron van és még a minőség is jobb.Itt egyes Fidesz fanok megint jönne-jönnének a megélhetési költségekkel.Nézzenek már szét az ingatlan és albérlet hirdetéseken és arányosítsák a magyar átlagbérhez! Rosszabbul jössz ki mint a nyugati párosításnál.A másik ,hogy a legtöbb nyugati országban a levont adódért cserébe jobb ellátást kapsz és a szociális háló is humánusabb.Szerintem a kivándorlás nem fog megállni hanem magyaros ráérős stílusban tovább fog folytatódni és szokás szerint a nyelvet beszélő diplomások ,képzett szakmunkások és agilis dolgozni tudók mennek el.A tömeges visszavándorlás jeleit meg nem érzékelem szűkebb környezetemben sem.

Arthamyr 2018.11.23. 10:56:57

@IT Knight: @Csodabogár: Annyira jó, amikor valaki megmondja, hogy szerinte valaki más miért csinál valamit és azt is pontosan tudja, hogy él.

Bár ezt tovább lehet vinni, a legszebb, amikor az illető elmagyarázza, hogy ő nem azért/nem azt csinálja, akkor megmagyarázzák neki, hogy de azt csinálja és azért, és csak magát csapja be.

Hari Seldon 2 2018.11.23. 11:05:41

@Csodabogár:
Na most: Amerikában van egy demokratikus keret. Olyan amilyen, de van. itt Európában nem értjük, hogy miért kell mondjuk Montanának arányaiban ennyi képviselőt küldeni. És miért kell minden elektornak ugyanarra szavazni. Szerintem ez hülyeség. DE! Ott nem egy párt kéne kedve alapján változtaja meg a szavazási törvényeket. Amellett, hogy természetesen tudom, hogy folyamatosan vannak minden oldal felől kisérletek a játékszabályok módosítása miatt. De Ott van társadalmi reakció!
Svédország: Ja igen. Nincs kormány. És? Ez problémát okoz ott valakinek? Az ország "rosszabbul teljesít"? nem hinném. Főleg, hogy - bizonyára tudod, vagy tudnod kell - a legtöbb gazdasági kérdést egy szinttle lejjebb hozzák meg. Svédország nem lesz attól még veszélyben.
Olaszország: Mennyi is az átlag olasz kormány hivatali ideje az utóbbi 70 évben? Van egy év? Vagy csak 9 hónap? Látható, hogy bármit szeretne csinálni ami szembe megy a gazdaságpolitikai normalitással, az bukni fog.
UK: Brexit. És a kontinensnek jobb, hiszen az eddig folymatosan kivételt kérő állam kilép. Kevesebb egyeztetés egy kötekedővel. Az EU egységeseb lehet.
Ismered a videot?
www.youtube.com/watch?v=f3hgPMXJRag

szÖveges professzor 2018.11.23. 11:14:05

@maxval balcán bircaman:

Nem érzem Mo-t szabadabbnak. Nyugaton néha idegesítö a PC, de ez Mo-n sincs másképp. Persze otthon szabadság van, ha épp a migránsokat vagy a legújabb közellenséget kell szidni (vagy a mindenkori hatalomnak megfelelö lozungokat visszamondani), de máris nincs, amikor épp kritizálni akarod a kormányt, a meghülyített nyugdíjasokat, az oligarchákat, vagy épp a legújabb törvényeket és intézkedéseket.

Itt Svédországban pár hónapja az SVT1 (kb. az M1 svéd változata) az esti hiradóban kritizálta a kormányföt. Otthon elég nehezen tudnám ma elképzelni, hogy az M1 az esti hiradójában Orbán Viktort ócsárolja.

Egy barátom érvelt azzal, hogy Svédországban eltitkolja a média, ha migráns vagy bevándorló hátterü ember volt az elkövetö. Kérdeztem, hogy otthon bemondják-e, hogy cigány, kínai, német származású követte a büncselekményt? Gondolom nem. Akkor ez nem PC?

szÖveges professzor 2018.11.23. 11:16:32

@Hari Seldon 2:

Köszi, Svédország tényleg nincs veszélyben, minden folyik tovább a maga medrében. Persze röhej, ami épp a politikában folyik, de inkább komikus, mint zavaró. :)

szÖveges professzor 2018.11.23. 11:17:31

Ti is kapjátok a fenyegetö privát üzeneteket az Öreg Tölgytöl??? :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.23. 11:23:34

@IT Knight:

Ez tény mind, de itt csak az anyagiakról írtam.

Ismerősöm szociális munkás. Mo-on 140 ezer Ft nettó a havi bére. Kiment Londonba, tisztán megkeresett 1800 fontot, ráadásul UGYANAZT csinálva.

Mondjuk csak 6 hónapig bírta, a rossz lakás miatt. Szobabérletben kellett élnie, idegenekkel, Mo-on meg saját családi háza van. Szóval most ismét Mo-on van, sikerült egyházi alapnál elhelyezkednie, s már 190 nettót keres.

Azt mondja, akkor maradt volna Londonban, ha kap ott saját bérlakást, de ennek ára elérhetetlen volt számára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.23. 11:23:34

@Bredpitt Monika:

Ez van, megesik, hogy a nép nem a neked tetsző pártra szavaz, s így olyan kormány kerül hatalomra, mely neked nem szimpatikus.

Ez a demokrácia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.23. 11:23:34

@Bredpitt Monika:

Így igaz. Be is másolom a mai napiparancsomat, amit ma - mint mindig - 06:00-kor kaptam meg, természetesen kódolva:

Tisztelt Marinov elvtárs! Kedves Birca!

A nemzetközi helyzet fokozódik. Esküdt ellenségeink, a magyar ballibek arra készülnek, hogy háborút indítsanak Oroszország ellen.

Mivel közismerten a magyar katona a legerősebb a világon, ezt mindenképpen meg kell akadályoznunk, mert ha a magyarok az USA mellé állnak, az USA győzelme elkerülhetetlen.

Ezért fokozni kell a támogatást régi ügynökünk, Orbán elvtárs oldalán. Kérlek, tedd félre minden kifogásodat Orbán kormányfő ellen, s összpontosíts a magasabb érdekekre!

A világhírű blog.hu fórumain dől el minden, ezért minden erődet csoportosítsd át oda.

Ne feledd: miénk a Krím, s hamarosan nemzetközivé lesz a világ!

Keresztény-csekista üdvözlettel:

Szergej Csernobilov alezredes s. k.
Felforgató Propaganda Osztály

U. i.: Fizetésemelési kérelmedet egyetértő ellenjegyzésemmel ellátva továbbítottam a Főcsoportfőnökség és személyesen Szekretov vezérezredes elvtárs felé.

Bredpitt Monika 2018.11.23. 11:44:04

@maxval balcán bircaman: jol van birca, latom valoban van humorod,
Tegnap megneztem egy filmet, tobb szakaszban birtam megnezni, mert nagyon nehezen emesztheto, de baromi jo film (nemhiaba Clint Eastwood rendezte), Edgar Hoover eleterol szol, erdemes megnezni, nagyon erdekes film, kapcsolodik a mai temahoz is.....
jo szorakozast, es holnap nehogy elaludj, hatkor olvasnivalod lesz, aztan meg hat harminc kor is....udv
azert meg annyit, hogy demokraciakban nem szokas szavazokat buszoztatni Ukrajnabol.....stb stb, sorolhatnam meg.....

Sean MacTíre 2018.11.23. 12:05:18

@balcán maxval bircaman: alapvetoen te orosz vagy, nem, magyar, es orosz erdekeket szolgalsz. Oroszorszag erdeke pedig egyezik a.magyar emberek erdekeivel. En magyar vagyok.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 12:13:31

@Bredpitt Monika:

Ez a buszoztatás mítosz. Az meg, hogy valaki hazamegy a választásokra, s magával visz pár havert is nem ütközik jogszabályba.

15 éve ugyanez a szöveg ment az ellenoldalon, hogy a ballibek izraeli csartereket indítottak a választásra, s folyamatosan szállnak le a gépek Tel-Avivból. Ennek most ballib változata a százezer buszoztatott határontúli magyar.

Komolytalan.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 12:20:06

@Sean MacTíre:

Nem vagyok orosz. Nem védek egyetlen orosz érdeket se. Ezek nem is érdekelnek. Azt védem, ami orosz és magyar érdek is.

Oroszország ma a béke és az emberség támasza. Tudtad, hogy Moszkva központjában egy 1 km magas, láthatatlan kereszt áll?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 12:20:11

@Sean MacTíre:

Pedig csak erről van szó.

Vannak választások, s vannak eltérő elképzelések. Sokszor meg totálisan ellentétes elképzelések.

Ilyen esetben a vesztes elképzelés híveinek nyilván nagyon fáj a vereség. Szóval emberileg teljesen megértelek.

Sean MacTíre 2018.11.23. 12:25:21

@balcán maxval bircaman: nem csak errol van szo. Ha pl egy hitlerista allam szuletik, az mar tul van azon, hogy de hitlert demokratikusan valasztottak meg (bar csalassal mint Orbant is).

Magyarazhatod, illibam, de en vesztes voltam a rendszervaltas utan majdnem mindig. Kiveve az elso Fidesz kormanynal amikor rajuk szavaztam. Megis vesztes lettem veluk is, mert ok sem engem, a kisembert kepviseltek.

Megis csak Orban alatt lattam, hogy Magyarorszagnak annyi. En akkor is vesztes voltam amikor te boszen vedted a szocialista liberalis gorenykurzust.

Sean MacTíre 2018.11.23. 12:27:05

@balcán maxval bircaman: loszart nem vagy te orosz, Ivan Marinov. Se a neved, se a lelked nem magyar. Hazaarulonak sem nevezhetlek, mert azt szolgalod ahonnan szarmazol. Egyszeruen ellenseg vagy, Magyarorszag ellensege.

Sean MacTíre 2018.11.23. 12:28:54

@balcán maxval bircaman: megint hazudtal. De reg akartam mar kerdezni, az oroszok mit adtak a vilagnak? Mi az, ami orosz, es az emberisegnek hozzaadott ertek lett? Miert nagy dolog, jo dolog orosznak lenni?

Sean MacTíre 2018.11.23. 12:32:33

@balcán maxval bircaman: abban, amit abban a posztodban irtal amire rn azt valaszoltam, hogy hazudsz. :) Lehet, hogy meglepo, de tobbet nem fogok az ilyen terelesedre valaszolni, mert ez az aktualis valaszom ervenyes az osszes hulyenek tettetesedre.

Sean MacTíre 2018.11.23. 12:35:38

Egyebkent a tendenciakat tekintve, miszerint a ruszki birka mindig azon oldal mellett allt ami epp nyert, valoszinu fogjuk meg ot harcos liberaliskent latni ujra ha megint az ellenkezo iranyu sotetseg uralma jon el.

Bar abban is van logika hogy a birka mindig a ruszkikkal joban levo partokkal van. Ideologiajat ugy cserelgeti mint az alsonadragjat, de valodi hazajanak szolgalata allandonak latszik. Ami vegulis becsulendo.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 12:56:45

@Sean MacTíre:

A kérdést válasszuk ketté!

Egyrészt, ha a nép "hitlerista államot" akarna, erre miért ne lenne joha?

Történelmi kiegészítés: Hitler nem csalással nyert választást. A legerősebb párt lett, de nem volt elegendő szavazata kormányalakításra. S az akkori német elit úgy döntött: szövetségre lép Hitlerrel. Így tudott kormányfő lenne. Majd eltakarította alig 2 év alatt az egész elitet,s egyeduralkodó lett.

Másrészt, az én személyes sorsom. Mivel sose függtem a kormánytól, a politikától, engem személyesen sose befolyásolt ki van éppen kormányon.

Amikor ballib voltam (a 90-es évek közepéig) és amikor konzervatív voltam (1999-2008 között), akkor se hatott rám személyesen az egész. S nem csak akkor, amikor máshol éltem, hanem akkor is, amikor Mo-on.

Az első Fidesz-kormányra nem szavaztam. 1998-ben a MIÉP-re szavaztam,

A Fideszre 2-szer szavaztam: 2002-ben (a közös MDF-FIDESZ listára) és 2018-ban.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 12:56:45

@Sean MacTíre:

Csak szólok, nem fogsz egy oroszt se találni Marinov névvel, s ha mégis, az ősei délszlávok voltak.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 12:56:45

@Sean MacTíre:

Mindig kiállok a természetes jó mellett, ez van.

trabant 2018.11.23. 12:56:45

@maxval balcán bircaman:
"Magamat illetően, én csak a saját fórumaimért vagyok felelős."

Aha. Megbízásos alapon, havi fixért? Jól fizetik a trollokat?

Csodabogár 2018.11.23. 13:10:30

@Sean MacTíre: Az utolsó midtime választás nem erre volt példa, de mindegy is. Sok gyerekről tudok, akik remekül nevelkednek itt is. Én Rákosi rendszerben jártam iskolába, mégis megtanultam otthon mindent. Az iskolát meg tessék lássék elvégeztem. Kétszer majdnem kirugtak, mert a falnak is füle volt az iskolai wc-ben.
Ma több a lehetőség mint akkor volt. Mi "csak" olvastunk, sokat. Ismeretségi körben lévő házi könyvtárakból cserélgettük egymás közt a könyveket. Ma van internet, akit érdekel mindent megtudhat, megtanulhat. Ha akar külföldön tanulhat, Dániában pl. ingyenes a felsőoktatás.

Sean MacTíre 2018.11.23. 13:40:23

@Csodabogár: erre mondom, hogy nem vagy kepben a hazai oktatassal.

Sean MacTíre 2018.11.23. 13:42:11

@balcán maxval bircaman: igen, a szocik voltak akkor a termeszetes jo, most az orban. meg nem definialtad a termeszetes jo fogalmat, igy sajnos maximum hozzad igazithatjuk az etalont - az epp aktualis ideologiadhoz. Vilagos.

Sean MacTíre 2018.11.23. 13:43:20

@balcán maxval bircaman: szerinted, a termeszetes jo etalonja szerint nincsenek, pontositsunk. Talan elviselem valahogy. :D

Sean MacTíre 2018.11.23. 13:44:22

@balcán maxval bircaman: latszik mit szolgalsz, Ivan Marinov. Orosz troll vagy, es Magyarorszag ellensege.

takarék-láng 2018.11.23. 13:46:24

"Most ismét sátorbontásra kényszerülünk, mert nem vagyunk hajlandóak elszegényedett német nyugdíjasként itt élni. Felforgatták az egész világot, a német, belga, holland és még nagyon sok más náció kivándorlóvá válik. "

- Hoppa!!! Akadnak itt rejtett utalasok!

takarék-láng 2018.11.23. 13:46:24

Ide a roszdas bokot, hogy ezek a posztban szereplo nagykepu nyilatkozok mind hazamennek nyugdijas korukra.

takarék-láng 2018.11.23. 13:46:24

@Online Távmunkás: "mindenki egyöntetűén azt mondja, hogy Magyarországnál szabadabb helyre költözött."
- mert a velemenyuk megegyezik a fosodratu media altal sulykolt velemenyel, es/vagy nem erintkeznek a helyiekkel a hianyos nyelvtudas, ill. Amiatt, hogy a helyiek nem nyilnak ki nekik.

En hatarozottan allithatom innen kozep-angliabol, ahol magyar munkatarsam nincs, hogy az emberek felnek, es ezt a PC ulteti el bennuk. En hozom fel a temat, de csak par sor utan nyilnak meg. Felnek kimondani amit gondolnak, mert a falnak is fule van, es a karrierjuk el lesz lehetetlenitve orokre. Odajonnek hozzam olyanok egy nagy cegnel, akikkel munkakapcsolatom sem volt, hogy hallottak am Orban viktorrol.
Es a velemenyuk is megegyezik vele erzekeny temakat tekintve, pl lgbt, migracio.
Ezek kozeposztalybeli emberek.
Aki nem hisz nekem, az olvasson bele pl Youtube vagy a helyi lapok hir rovataban a kommentekbe.
Es rajon, hogy amit a fosodratu media "kozvelemeny" cimszo alatt allit be, annak koze sincs a kozvelemenyhez.

takarék-láng 2018.11.23. 13:46:24

@Bredpitt Monika: ahelyett hogy dolgoznal, raersz tuntetni jarni. Csak azert nem rohogtek rajtad mert sirni lett volna kedvuk.

"lenyeg, hogy egy gyerek nem tudja elfogadni ervnek, hogy szabad orszagban akarjak a szulei nevelni,
tortenetesen az o pajtasai egy adott orszagban vannak, vajon megerti e egy gyerek ezt az ervelest a szulo reszerol"
- latod, ismet tanulhatnal a gyerektol. Mert a baratok fontosabbak mint a politika. A te erved az ovevel szemben elfogadhatatlan. A baratoktol elszakadas fajdalma ossze sem hasonlithato a te politikai rendszerrel valo bajaiddal - ami csak bekepzelt problema. Ha lennenek igazi barataid leszarnad a politikat.
A gyerek azert mert fiatalabb, meg tanulhatsz tole okos dolgot. Ime ragadd meg a lehetoseget. Most!

Sean MacTíre 2018.11.23. 13:47:30

@balcán maxval bircaman: joga van hozza, de altalaban atverik. Mint Hitler a zsidoellenesseggel, Orban a migransokkal es Sorossal, amikkel kell foglalkozni valodi problemak helyett...

Sean MacTíre 2018.11.23. 13:49:12

@takarék-láng: valoszinuleg, ha addig nem cseszitek szet az orszagot. Ha nem oda, akkor mashova. Logikus ott elni ahol a penzed tobbet er, ha teheted.

Sean MacTíre 2018.11.23. 13:53:12

@takarék-láng: ez igy igaz, erre mondtam, hogy nincs kulonbseg. Az a lenyeg h te mit akarsz es ennek megfeleloen kell valasztani. Neked akkor Oroszorszagba vagy Magyarorszagra kellene menned, mert az ertekrendednek az felel meg. Valoszinu Eszak-Korea is megoldhato.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 13:54:53

@Sean MacTíre:

Egytelen párt se természetes jó. Pártból csak nagyobb és kisebb rossz van.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 13:54:53

@Sean MacTíre:

Így igaz, troll vagyok, de csak a szó ballib értelmében.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 13:54:53

@Sean MacTíre:

Hol verte át saját híveit Hitler? Gyakorlatilag minden ígéretét teljesítette.

A valődi problémák megoldásához pedig a gyökerekhez kell lenyúlni.

Sean MacTíre 2018.11.23. 13:58:35

@balcán maxval bircaman: hogy nem a zsidok kiirtasa volt a megoldas Nemetorszag problemajara.

A valodi problemakat megoldani kell, nem nyulkalni. :D de ha beszelsz rola, mar balliba vagy...

Sean MacTíre 2018.11.23. 13:59:34

@balcán maxval bircaman: az illiba ertelemben is, nyugi. De nem sima troll vagy, hanem orosz troll.

Sean MacTíre 2018.11.23. 14:00:24

@balcán maxval bircaman: szoval nem tudod defimkalni a termeszetes jot. De ha azt mondod, erezni kell, kirohoglek. Bar egyebkent is. :)

Sean MacTíre 2018.11.23. 14:01:02

Sorry kicsik a betuk a telon.

tanato 2018.11.23. 14:14:52

@takarék-láng: 13 46-ra:Na látod ebben egyetértünk migráció ügyben tényleg Orbánisták lehetnek az angolok,már a Brexit szavazás miatt gondolom,kár hogy ott mi=már mint régiónkbéli bevándorlók" a kidobandó,be nem engedhető migránsok.
Theresa May brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerét körvonalazó politikai deklaráció sok egyéb célkitűzés mellett „egyszer és mindenkorra véget vet" az EU-állampolgárok megkötések nélküli betelepülésének, ugyanakkor garantálja a már az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jelenlegi jogosultságainak további érvényesülését – írja az MTI.

May csütörtökön ismertette a politikai

Igen kedves kijelentés ez Teréz anyától irányunkba

szÖveges professzor 2018.11.23. 15:01:30

@tanato:

Szerintem egész egyszerüen arról van szó, hogy az európai bevándorló versenyképes a brittel, vagyis veszélyezteti a brit középosztály anyagi jólétet és társadalmi helyzetét. A nyugat-európaiaknak elsösorban "rabszolgák" kellenek, ezért próbálkoznak az olcsóbb, harmadik világbeli bevándorlók befogadásával. Szerintem, talán.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.23. 15:08:16

Off:
index.hu/techtud/2018/11/23/huawei_170_orszag_nem_tevedhet/

Már megint vicceskedik a Trumpet, úgy beszél, mintha az Eppöl, meg a F@$2búk nem jelentene totál ugyanilyen cyberbiztonsági kockázatot...Bróhaha.
Hány millió felhasználó adata "szabadult ki" legutóbb is a péniszkönyvről??Jaaa, vagy az nem érdekes, oké.

geeeteee 2018.11.23. 15:08:51

Nemzeti=Internacionalista=Globalista. Csak első ránézésre tűnik meghökkentőnek, belegondolva könnyű a megfejtés: a hatalom látószögéből kell nézni, vizsgálni.
Mára a tőke a legszabadabb, aka. globalizálódott. Az elbukott keleti blokk a nemzetközi szolidaritásával együtt(megkérdőjelezhetetlenül haladó eszme) zavaros cél vagy ellenfél, kinek mi. És amit az előző mondatban zárójelbe tettem, az a mai világunkban abba is kényszerül a legalsóbb szintekig. A tőke érdeke a szeparatizmus, a nacionalizmus, kerítéseket kell építsen maga mögé egérutat nyerni. A hírek pedig épp erről szólnak nap mint nap, hogy milyen jól is sikerül nekik.@balcán maxval bircaman: te voltál válasznak legközelebb, talált, süllyedt, te neoliberális. Talán tudtod nélkül szolgálod az ellenséged. Megérdemelsz ennyi elnézést?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 15:08:53

@Sean MacTíre:

Ne csúsztass. A kérdés nem Hitler politikájának értékelése volt, hanem annak kérdése, betartotta-e ígéretét.

London2009 2018.11.23. 15:15:16

Csodas birka/drviragnapra ebredtunk! Latom nem maradtam ma le sok mindenrol! : )

Sean MacTíre 2018.11.23. 15:18:31

@balcán maxval bircaman:

Szoval ket kerdes:

1. Definiald a termeszetes jot, de lehetoleg nem ugy, hogy igy erzed jonak.
2. Mit jot adott Oroszorszag a vilagnak, az emberisegnek? (Konkretan az implementalt szocializmuson es a kommunizmuson kivul mas nem jut eszembe, de azt amugy is rosszul csinaltak - azt is).

Sean MacTíre 2018.11.23. 15:19:41

@tanato: jah, takareklang, a koszos migrans. :)

London2009 2018.11.23. 15:22:08

@Sean MacTíre: irodalmat, zenet, epiteszeti remekeket...

Arthamyr 2018.11.23. 15:24:52

@tanato: A "migráció ügyben" a (nagy?) többség orbánista és nem örül annak, ha "alacsony osztálybeli" emberek jönnek a helyre, ahol él, teljesen érthető, gyakorlatias okokból.
Nem az a probléma, hogy Orbán milyen álláspontot képvisel migránsügyben, hanem az, hogy ezt hangosan hőzöngve az előtérbe tolja, politikailag profitál belőle, és kb. semmi mással nem foglalkozik. Van pár ilyen dolog, amit betol az emberek arcába, aki kevésbé értelmes, azt ezzel szépen elvakítja, főleg hogy közben úgy-ahogy működtetik az országot (pl. nincs hirtelen hanyatlás az egészségügyben, oktatásban, csak a szokásos, folyamatos, lassú rothadás, amit már mindenki megszokott). A háttérben meg szép csendben baromi sokat lop a holdudvara, a családja. Vagy néha nem is szép csendben.

tanato 2018.11.23. 15:26:19

@szÖveges professzor: Van benne valami:Sok évvel ezelőtt már beszéltünk ilyenről itt .házi alkalmazott témában.j:Egy kelet európai au-pair ,bébiszitter sokkal öntudatosabb mint egy,trópusi, ázsiai pl hamarabb visszapofázik ha rosszul bánnának vele.

Golf2 2018.11.23. 15:33:03

@Sean MacTíre: Mit jot adott Oroszorszag...Gagarint

Sean MacTíre 2018.11.23. 15:54:19

Eszembe jutott Brian elete. :D

Sean MacTíre 2018.11.23. 16:01:33

@balcán maxval bircaman:

3. Mi a baj a felvilagosodassal? Mert a multkor azzal is bajod volt, igaz, csak az utan, hogy Orban gazdanak is.

Sean MacTíre 2018.11.23. 16:02:07

@Golf2: vajon akik nem hiszik el az amerikai holdraszallast azok elhiszik Gagarint? :)

Shaktee 2018.11.23. 16:14:24

@balcán maxval bircaman:

Persze hogy nem vagy ruszki, te a populizmo világító fáklyája vagy tesóm :-)

takarék-láng 2018.11.23. 16:24:28

@szÖveges professzor: "az európai bevándorló versenyképes a brittel, vagyis veszélyezteti a brit középosztály anyagi jólétet és társadalmi helyzetét."

- ebben van valami de ok ennel is jobban utaljak a harmadik vilagbelieket. Csak nem tudnak ellenuk tenni. A vizum azoknak nem konnyu viszont nem nagyon vannak nyelvi nehezsegeik.

Megsugom, hogy a szavazokepes negerek, pakik, indiaiak nagyobb %-ban szavaztak a brexitre mint a feherek.

geeeteee 2018.11.23. 16:24:28

@Arthamyr: Aranyos, ahogy vigasztalod magad: "főleg hogy közben úgy-ahogy működtetik az országot (pl. nincs hirtelen hanyatlás az egészségügyben, oktatásban, csak a szokásos, folyamatos, lassú rothadás, amit már mindenki megszokott). A háttérben meg szép csendben baromi sokat lop a holdudvara, a családja. Vagy néha nem is szép csendben." Lehet rosszul emlékszem, pont oda készülsz? Legyen szerencséd és kitartásod. Szorítok nektek.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 16:24:28

@Sean MacTíre:

Orbán beszélt valaha a felvilágosodásról? Nem hiszem.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 16:24:28

@Shaktee:

Csak szerény, szürke lángocskája.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.23. 16:24:29

@Sean MacTíre:

Oroszország ma a világ vezető keresztény hatalma. Mit adott? Ott van Jézus lángja immár 450 éve, ez a legfontosabb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.23. 16:24:29

@Sean MacTíre:

Ezt nehéz hétköznapi nyelven előadni.

Meg lehet közelíteni misztikusan vagy filozófikusan.

Azt hiszem, a legegyszerűbb azt mondani: a természetes jó maga a teremtés kiáramló ereje. Isten létrehozta a semmit, majd abból világot teremtett. isten közvetlen hatása nyilván nem elérhető, de közvetett hatása igen, azaz a kezdeti lépés maga nem hat, de a következő igen.

takarék-láng 2018.11.23. 16:24:29

@Bredpitt Monika: "azert meg annyit, hogy demokraciakban nem szokas szavazokat buszoztatni Ukrajnabol.....stb stb, sorolhatnam meg....."

- azok magyarok voltak, magyar allampolgarok, te.... Magyarorszag jelenlegi hatarait a trianoni szerzodeskor huztak meg ignoralva az osszes alapelvet amelyre gyakran hivatkoztok.
Ami kesik nem mulik: ahogy grof Apponyi albert mondta az utolso szo jogan, mi magyarok ott leszunk Magyarorszag sirasoinak a temetesen.

szÖveges professzor 2018.11.23. 16:37:21

@takarék-láng:

Ahogy írtam, ez a saját elméletem, bár pont nemrégiben olvastam valami tudós ember cikkében is erröl.

Ahogy én tapasztalom, nem szeretik a harmadik világbelieket, de arra jók, hogy takarítsanak, buszt vezessenek stb. Csak ne költözzenek a szomszédba. Egy kelet-európai orvos viszont néhány év múlva beköltözik a szomszédba, és ha az országban marad, akkor az ott szocializálódott gyerekei már könnyen tartozhatnak a középosztályhoz, amivel ugye öslakosokat szorítanak ki.

Az afrikai és ázsiai bevándorlóknak szintén kényelmetlen lehet egy kelet-európai bevándorló, hiszem a képzetlenebbek számukra jelentenek versenytársat az alacsonyabb kvalitású munkák terén.

Shaktee 2018.11.23. 16:44:44

@balcán maxval bircaman:

Januártól meg kevésbé fogsz pislogni, reméljük :-)

Bannon bulgáriában fog menedékjogot kérni :DD

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.23. 16:52:51

@Shaktee:

A hiteles ember sose pislog, Nincs miért,

somlobodog 2018.11.23. 17:16:50

@Csodabogár: "Ezzel csak azt akartam magyarázni, hogy végül is a pénz a jobb megélhetés a fő szempont. A többi csak mese, szerintem."
Birka 2. lettél? Ne szorakozz már. Te is a pénzért mentél el 64ben vagy nem tudom mikor - mondhatnam ha annyira hülye lennék hogy totális egysikban gondolkodjak. Eleve az oktatás elég ahhoz hogy valaki elmenjen. Mondjuk ehhez kell egy gyerek akinek jobbat akarsz. Azért egy ember komplexebb annál hogy kurva nagy okosan kinyilatkoztassuk hogy mindenki a pénzért megy el. Bár nyilván mindenki magából indul ki alapvetően...

somlobodog 2018.11.23. 17:16:57

@Csodabogár: "Sok gyerekről tudok, akik remekül nevelkednek itt is. Én Rákosi rendszerben jártam iskolába, mégis megtanultam otthon mindent." = sok emberről tudok akik egész életükben dohanyoztak. Sőt a nagyapám 3 doboz kossuthot szívott és 97evesen is vidáman gyalogolt, hát nehogymá' a dohányzás rossz dolog legyen!

Hari Seldon 2 2018.11.23. 17:21:14

Nem tudom, hogy csinálja, de reggel szűrtem az első kommentje után a mouton-t, és a későbbi (délutáni) hozzászólásait már nem szűri a rendszer. (rendszeresen ki be lép, vagy hogy van ez?)Akkor is kéne szűrni, nem?

Bredpitt Monika 2018.11.23. 17:35:09

@takarék-láng: ha majd mesz a temetesre szep oltony legyen rajtad, es a kokardat nehogy elfeledd,

Tuntetni munka utan jartam, az meg hogy dolgozom e vagy sem, maganugy, nem logok az allam nyakan, nem mentem betegallomanyba sem..
szoval nem tudom mirol beszelsz, te tudod?

Bredpitt Monika 2018.11.23. 17:38:21

@geeeteee: hey, most innek veled valamit....

kék madár 2018.11.23. 17:58:18

@Bredpitt Monika: egyszeruen nem birom a hazugsagokat es a rosszindulatot

Bredpitt Monika 2018.11.23. 17:59:52

@Buchhalter: cafeteria, most meselte baratnom, hogy kapnak jegyet foci meccsre....
ez is a juttatasok egy formaja

Bredpitt Monika 2018.11.23. 18:02:01

@kék madár: en sem , nem is birom tovabb, de nem eri meg a bircan idegeskedni, o legalabb nem szemelyeskedik..

Buchhalter 2018.11.23. 18:08:58

cafeteria, most meselte baratnom, hogy kapnak jegyet foci meccsre....
ez is a juttatások egy formaja tedd idézőjelbe ,mert esztelen Fidesz droidunk Takarék úr még komolyan veszi,hogy ez mekkora adomány.Sajna a bérlet és lakbér támogatást a szakszervezetek könyörgésére se módosították.

gabors 2018.11.23. 18:13:18

@Bredpitt Monika: " ha meg Amerikaban lesz, ott meg aztan kapkodhatja a stukkeret....j"

ez nagy butasag az usaban a rendorok kb 1/4-e aki valaha is hasznalja a fegyveret a TELJES szolgalati ideje alatt vagy ha igy jobban ertheto a rendorok durvan 75%-a SOHA nem hasznalja a fegyveret a teljes szolgalati ideje alatt ... ebbe mar SWAT/TEK minden benne van ...

es ha lebontjak nemre, borszinre es hogy szolgalt-e a seregben pl.. a lanyod a max 10%-koruli csoportban lenne ...

kék madár 2018.11.23. 18:17:59

@balcán maxval bircaman: "Sose volt olyan színes, plurális a magyar médiahelyzet, mint manapság."

dehat ennek minden objetkitv megkozelitesbol pont az ellenkezoje az igaz. Irjal egyetlen tenyt ami erre utal, idezz barkit, linkelj be barmit. Hint: A mediapiac tulajdonosi kore sose volt ennyire kicsi, a kizarolag a kormanyt tamogato, ellenzekrol hazudozo alhirek soha nem voltak ekkora aranyban.

Erdekes, hogy mindenben nem hazudsz, (csak majdnem) ebbol latszik, hogy ketszinu es manipulativ vagy a korlatozott kepessegeid mellett, aminek az eredmenye ez az olvashatatlan, logikus gondolkoasra kepes emberek szamara ertelmezhetetlen, deliriumos agymenes es word soup

.

Csodabogár 2018.11.23. 18:20:14

@somlobodog: Lehet, hogy mai szemmel hihetetlen de nem pénzért mentem, hanem a szabad utazás lehetőségért. Itthon akkor már mindenem megvolt. Családdal saját házunkban laktunk, volt egy üzemünk, ami jól ment, bár sokat dolgoztunk az tény.
Ezek után elmentem és tudtam, hogy ki tudja meddig sokkal rosszabbul fogok élni. Cselédlánykodtam, amit itthon soha nem kellett csinálnom + irodát takarítottam. Majd igen alacsony fizetésért sikerült irodai munkát találnom. Minden pénzt amit tudtam utazásra költöttem, mert ez volt a vágyam és a szenvedélyem. Normális szinvonalon csak 7 év után Svájcban kezdtem élni. De elsődlegesen oda se a pénz miatt mentem, hanem mert én a kapitalizmust szeretem. Mondhatnám, hogy Svédországot politikai okból hagytam ott. Magyarországot meg a mozgásszabadságomért.

Dikusz 2018.11.23. 18:21:46

@London2009: Képzeld, mi lenne itt akkor, ha címlapra kerül a poszt...

Bredpitt Monika 2018.11.23. 18:23:10

@gabors: akkor most nyugodtabb vagyok..egy kicsivel

gabors 2018.11.23. 18:23:29

@Csodabogár: "TRUMP: "For having a great family & for having made a tremendous difference in this country. I've made a tremendous difference. This country is so much stronger now than it was when I took office"

ez tenyleg elkepeszto narcizmus ezt mar csak azzal tetozhetne ha a csaladot kihagyta volna az elejerel... amugy a tobbi amit mondot tele volt konnyen bizonyithato hazugsagokkal de szerintem valoban abban hisz hogy "szeletelt kenyer" ota nala nagyobb dolog nem is tortent :-))

Dikusz 2018.11.23. 18:24:47

@Hari Seldon 2: Sajna csak addig szűri, amíg ki nem lépsz. Utána kezdheted elölről, mindig...

Hari Seldon 2 2018.11.23. 18:25:47

@Csodabogár:
"Lehet, hogy mai szemmel hihetetlen de nem pénzért mentem, hanem a szabad utazás lehetőségért."

Na, pont erről volt szó. -> Hogy te SEM a pénzért mentél el, hanem a szabadságért.

Bredpitt Monika 2018.11.23. 18:26:05

@Buchhalter: neha hasznal a lazadozas, itt a keruletben elvettek a Budapest berletet, az idosgondozoktol, kialltak tuntetni a polgarmesteri hivatal ele tuntetni, aztan visszakaptak.....

gabors 2018.11.23. 18:28:47

@Golf2: " @Bredpitt Monika: A fekete kocsin ledöbbentem. "

ja az usaban (a romlo nyugaton) siman lefilmezhette/lefenykepezhette volna oket a kocsival egyutt es yuotubra vele mert mindenkinek joga van rogziteni barmit ami kozteruleten tortenik legyen az akar rendori intezkedes.

ugy tudom ezt par eve felfuggesztettek magyarorszagon

Hari Seldon 2 2018.11.23. 18:30:11

@Dikusz:
De ez másként működött. OK kiléptem. Aztán délután vissza. Leszűrtem az első baromságát. Aztán görgetek lefelé.
Hát a 15 óra utáni kommentek között nem megint ott szórta magából a mouton-ságot?

Golf2 2018.11.23. 18:37:19

@Hari Seldon 2: az oroszok szeretnek hekkelni,simán átbújik 1 szűrőn.

gabors 2018.11.23. 18:39:14

@Hari Seldon 2: "És miért kell minden elektornak ugyanarra szavazni. "

ez mar nem igaz teljesen... van mar ket allam ahol nem a gyoztes mindent visz elv ervenyesul (ez amugy allami dontes nem alkotmanyban szabalyozott SOT elvben az elector szabadon is valaszthatna ezert is nezik azert nagyon meg a partok kiket is delegalnak ). Es vannak kiserletek mas allamokban is valami hasonlo valtoztatasra de mivel a ket part rendszer nagyon beagyazott egyelore nem hiszem hogy gyorsan terjedne az uj megkozelites.

Arthamyr 2018.11.23. 18:48:12

@geeeteee: Mi szerencsére nem vagyunk és nem is leszünk rászorulva az efféle közszolgáltatásokra, így nem elsődleges szempont a minőségük.

Golf2 2018.11.23. 18:48:35

Off.Az ünnepségen az eddigi polgármester többek között ezt mondta:

"Sok minden történt az elmúlt 12 évben. Varsó világváros lett, és a varsóiak teljesen európai polgároknak érezhetik magukat. Ez a szabad emberek városa. Senki sem teheti Budapestté vagy Moszkvává. Varsó a szabadság és a tolerancia értékein alapszik. Ezt a jog uralma garantálja...

gabors 2018.11.23. 18:50:19

@Sean MacTíre: "Mi az, ami orosz, es az emberisegnek hozzaadott ertek lett? Miert nagy dolog, jo dolog orosznak lenni? "

a szputnyikra mar nem is emlekszel ? nem beszelve olyan aprobb dolgok mint Haboru es Beke avagy Gulag szigetcsoport, Dr Zsivago, Diotoro ... meg megemlitenem Nizsinszky-t es a hozza hasonlo "buzi" balettosok -)

kék madár 2018.11.23. 18:51:05

@gabors: kar az elektori rendszer kalapalni, ugy elavult az egesz mint a lovaskocsi, ami miatt pont az elektori rendszert kitalaltak,

Minden a republikanusok fele lejt, legalabb az elnokvalasztas lehetne normalis kepviseleti alapon, ne legyen mar egy kalifoniainak new yorkinak 5-odannyi szavazata mint egy montanainak mikozben 5-szor annyit fizet be a rendszerbe

Golf2 2018.11.23. 18:59:38

Off.Az izraeli hadsereg egyik tengeralattjárója "tévedésből"elsüllyesztett egy civil menekülőket szállító hajót 1982-ben, az első libanoni háború idején – jelentette a tízes kereskedelmi tévé pénteken. A hajó 56 civilt szállított, közülük 25-en vesztették életüket.
A televízió szerint a tengeralattjáró parancsnoka "azt hitte", hogy terrorista férfiak utaznak a Tripoliból kihajózó SZEMÉLYSZÁLLÍTÓ hajón, ezért két torpedó rakétával felrobbantotta, és elsüllyesztette azt A hajó azonban Libanonból a háború elől menekülő ötvenhat civilt szállított, köztük külföldieket, nőket és gyermekeket is...
Felelőségre vonás nem tõrtént,és 36 évig titkolhatták.

gabors 2018.11.23. 19:02:22

@maxval balcán bircaman: "Oroszország ma a világ vezető keresztény hatalma. Mit adott? Ott van Jézus lángja immár 450 éve, ez a legfontosabb. "

ott egy zsidot ennyire tisztelnek ? pont a pogromok orszagaban ??

de azert nehogy mar a keresztenyseg egy orosz dolog legyen ?

amugy hogyan vezeto orszag keresztenysegben ? nem lennek meglepve ha meg az elso 10 ben sem lenne a keresztenyek szama alapjan szerintem tobb afrikai orszagban is tobb a kereszteny mint az oroszoknal ...

Hari Seldon 2 2018.11.23. 19:07:08

@kék madár:
Csak ötször annyi van?
Tudtam, hogy az ilyen mélyen rep terültek, ahol például 100 x több a marha meg ló mint ember, az arányaiban sokkal több elektort küldenek be. De ez azért nagyon aránytalan. Merthogy NY államban legalább tízszer annyian laknak, és gazdasági teljesítmény sem azonos, hogy finom legyek.

Nem véletlen, hogy országos szinten már többször (legalább kettőre emléxem) előfordult, hogy többen szavaznak a dem-ekre, de az elektoroknál a republikánus hozta el az elnökséget.

Hari Seldon 2 2018.11.23. 19:16:22

@gabors:
És arányaiban jóval több a MUZULMÁN (Sacrebleu!) mint akár nálunk, akár a németeknél. (10% körüli az árányuk)
-> Persze az igaz, hogy nem nagyon imátkoznak, mert csak jóravaló fegyvercsempészek, vagy drogkereskedők vagy lánykereskedők, így nem nagyon tűnnek ki az átlag orosz mindennapokból.

gabors 2018.11.23. 19:17:40

@kék madár: "@gabors: kar az elektori rendszer kalapalni, ugy elavult az egesz mint a lovaskocsi, ami miatt pont az elektori rendszert kitalaltak,"

Szerintem felre-erted az amerkaik politikai rendszert vagyis hogy az usa egy allam szovetseg... olvass utanna miert is dontottek arrol hogy NE direkt elnoki valasztas legyen ..

Az elektori rendszernek csak egy apro resze hogy akkor idobe telt a fovarosba menni.

"Minden a republikanusok fele lejt, legalabb az elnokvalasztas lehetne normalis kepviseleti alapon, ne legyen mar egy kalifoniainak new yorkinak 5-odannyi szavazata mint egy montanainak mikozben 5-szor annyit fizet be a rendszerbe "

Ez sem lenne jo nem veletlen hogy NEM igy valasztunk elnokot. Az igaz hogy nem lattak elore az allam alapitok hogy ilyen nepessegi kulnobsegek alakulnak majd az allamok kozott hiszen sem Texas sem Kalifornia sem Florida avagy az emlitett Montana (Wyoming, Idaho etc) ... vagyis arrol volt szo hogy az allamok kozott nagyobb egyenloseg maradjon teljesen maig elo pozitiv megkozelites.

Az hogy "most" eppen a republikanusoknak lejt a palya egy dolog sokaig meg pont a demokrataknak ... de mint latod Texas akar legkozelebb atfordulhat. Akkor is panaszkodni fogsz ??

kék madár 2018.11.23. 19:23:58

@gabors:

"olvass utanna"
eleget olvastam rola, kosz a kiokatatast.
en is irhatnam, hogy az alapjan amit irsz, te nem erted.

"Akkor is panaszkodni fogsz ??"
akkor panaszkodok, ha valamit igazsagtalannak talalok
Amikor egy demokrata szenator, polgarmester, barki botranyba keveredik ugyanugy kimegyek tuntetni, hogy vigyek grand jury ele az ugyet

kardio1 2018.11.23. 19:36:28

@Sean MacTíre: azért nehéz ez, mert nem tudnék a rendszerváltás óta egyolyan miniszterelnököt sem mondani, aki, vagy akinek a köréhez tartozók nem gazdagodtak volna meg látványosan. Talán Antall volt az, aki alatt inkább a vele szembenállók gazdagodtak látványosan.
Mindez eléggé lelombozó.

Hari Seldon 2 2018.11.23. 19:37:13

@gabors:
Texas átfordulhat? Na, az azért elég nagy scifi-nek tűnik innen az óceán túlpartjáról is!

gabors 2018.11.23. 19:38:52

@Hari Seldon 2: "@kék madár:
Csak ötször annyi van? "

attol fugg hogyan akarjuk szamolni....

pl lakossag electoral vote lakos/elector
wyoming 579,315 3 200k
montana 1.05 million 3 350k
new york 8.623 million 29 297k
california 39.54 million 55 710k
texas 28.3 million 38 744k
szoval ha akarod szamolhatsz atlagot vagy barmit ...

New York kb ugyanaz mint Montana California meg kb mint Texas szoval nem is lejt a dolog annyit :0000

kek-madar is kicsit myth-ben el

www.archives.gov/federal-register/electoral-college/allocation.html

Hari Seldon 2 2018.11.23. 19:40:12

@kardio1:
Ez nem a "látványos meggazdagodás" szintje. De azt hiszem ezt te is érzed valahol belül.

kardio1 2018.11.23. 19:41:11

@Csodabogár: a külföldön élő magyarokat többnyire nem a helyi, hanem a magyarországi politika érdekli.

gabors 2018.11.23. 19:44:35

@Hari Seldon 2: "@gabors:
Texas átfordulhat? Na, az azért elég nagy scifi-nek tűnik innen az óceán túlpartjáról is! "

akkor nem koveted eleg kozelrol tobb allami helyet nyertek a demokratak mint barmikor az elmult kb 30 evben es "lying" Ted alig tobb mint 2%-al nyert durvan 250k szavazat a 8 milliobol ... Trump kozel 10%-os gyozelmevel ellentetben... 2 ev mulva meg tobb "rapist mexican migrancs" szavazo lessz a feher oreg konzervative europaiak meg fogynak

gabors 2018.11.23. 20:01:50

@kék madár: "eleget olvastam rola, kosz a kiokatatast.
en is irhatnam, hogy az alapjan amit irsz, te nem erted."

Akkor nem erzelmi alapon hanem valami tenyek alapjan irnal ...

Nezd feljebb kikerestem egy par peldat ami szerintem representativ

Igen most a kis allamok nak (marmint lakossag alapjan) valamivel tobb a beleszolasuk de csak a nagyon kicsiknek. Ahol 3 elector van de ilyen csak 9 van amibol 4 abszolult demokrata gondolom azzal nincs gondod hogy Hawai Vermont, DC es Main mind a 3 elector eppen demokrata pedig nyilvan vannak ott is Republikanus szavazok ...

Na erted? Ez pont beleillik abba hogy az USA egy allamszovetseg (republic) nem pedig representative demokracia az europai fogalmak alaphan. Te ezt valami erzelmi alapon kozelited hogy milyen szar ez a rendszer igy mert ketszer vesztett mar demokrata jelolt... nem baj mindket esetben egy igen szar jelolt volt .... mindket esetben valamiert tavol akartak tartani az elodjuket.

gabors 2018.11.23. 20:35:36

@FutureFry: " @kék madár: @gabors: @Hari Seldon 2:
De miért is kell két Dakota?
youtu.be/sjY_hPqKF4k?t=6 "

Nem tudom a valaszt de megnezem...

De akkor azt is lehetne kerdezni miert is van ket Virginia (na erre azert tudom a valaszt) vagy ketto Carolinas :-)

kardio1 2018.11.23. 20:54:05

@gabors: az nagyon érdekes, hogy érdemben csak két párt közül lehet választani Amerikában. És azok se nagyon különböznek egymástól manapság.

kardio1 2018.11.23. 21:03:56

@FutureFry: Kaliforniából vagy New York államból nézve nem kell valószínűleg, de a két Dakotában vsz másképp gondolják. :)

kardio1 2018.11.23. 21:11:00

@Hari Seldon 2: én nem látok minőségi ugrást a korábbiakhoz képest abban a tekintetben, ahogy ezt gondolod (A nagyságrend miattit). Viszont rosszabbul esik, mivel tőlük többet várok el, mint a Gyurcsány-féléktől. Ilyen értelemben van számomra is minőségi különbség.

Más: mi a véleményed a gilet jaune-okról ?

FutureFry 2018.11.23. 21:17:14

@kardio1: Ez nagyrészt a választási rendszer sajátosságából adódik (pl. hogy a “győztes mindent visz” és nincs “szavazatarányos reprezentáció” és a kétfordulós választás is nagyon ritka). Lásd
“Duverger's law”

kardio1 2018.11.23. 21:26:03

@kardio1: a mostani tiltakozások kapcsán a kormányzó elit burokban élését jól mutatja Darmanin (Macron egyik minisztere, aki egyébként saját pártját, a Republikánusokat árulta el a miniszteri posztért, ilyen köpönyegforgató még Le Maire és a miniszterelnök, Philippe is) azt mondta a parlamentben, hogy megérti az emberek elkeseredését, mert ő jól tudja, hogy Párizsban nem lehet két emberre 200 euro alatt kihozni egy vacsorát és ebben a bor még nincs is benne. A gond csak az, hogy a Michelin-csillagos (abból is inkább a kétcsillagos) éttermekben ennyi a tarifa. A szegényebbek persze olcsóbb helyekre járnak, de Darmanin ezeket nem is ismeri...

kardio1 2018.11.23. 21:28:38

@FutureFry: hát igen. De hogy tudod a választók sokféleségét így leképezni? Sokak véleménye egyáltalán nincs képviselve.

gabors 2018.11.23. 21:42:35

@kardio1: " @gabors: az nagyon érdekes, hogy érdemben csak két párt közül lehet választani Amerikában. És azok se nagyon különböznek egymástól manapság.
"

ugy tunik a reszletekben nem vagy kepben New York allamban pl van 3-4 masik part is amikre lehet szavazani mas allamokat nem tudom...

en peldaul tobb helyi (allami) kepviselonel sem a demokrata sem a republikanusra nem szavaztam vannak mas partok is gondolom mas allamokban is pl Minnesota mindket senatort egy harmadik part is tamogatta ...

es az hogy nem kulonboznek ??? viccelsz ??? nezd mar meg hogy hogyan nez ki a demokrata also haz es a republikanus ugy mint hogy nok/kisebbsegek/vallasok aranya .. ORIASI a kulonbseg senatus ugyanugy ...

gabors 2018.11.23. 21:44:31

@kardio1: " de a két Dakotában vsz másképp gondolják. :) "

na ebbol is latszik hogy fogalmad sincs mi is tortent :-) de nem baj miert is lenne :-)

somlobodog 2018.11.23. 21:45:20

@Csodabogár: tudom hogy nem pénzért mentél el... Jaaaaaaj... Hát olvasd vissza mit írtam. De ha te nem pénzért mentél el nyilván akkor miért nyomod itt azt hogy mindenki a pénz miatt megy el???

gabors 2018.11.23. 21:50:29

@FutureFry: " (pl. hogy a “győztes mindent visz” és nincs “szavazatarányos reprezentáció” és a kétfordulós választás is nagyon ritka)."

ez mind allami szinten dol el es ugy tunik nekem hogy valtozik ha lassan is ...:-)

most eppen 10 allam ahol ketfordulos a valasztas ha nincs 50%+1 (halo kardio1 TOBBSEG) ez azert 20% az hogy ez ritkan fordul elo az igaz mert eleg ritka hogy allami valasztason legyen harmadik jelolt is akinek meg sikerul annyit osszeszedni hogy ne legyen meg a tobbseg...

Alabama, Arkansas, Georgia, Mississippi, North Carolina, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Texas and Vermont.

FutureFry 2018.11.23. 21:50:54

@kardio1: Igen, a de-facto kétpártrendszernek megvan ez a hátránya.

Viszont ami a két párt közötti különbségeket illeti: Bár nem igazán az Európában megszokott vonalak mentén, de igen jelentős különbségek vannak, legalább is ami a belföldi/helyi politikai ügyeket illeti (adók, egészségügy, környezetvédelem, stb.).

Igaz viszont, hogy a külpolitikában a különbségek jóval kisebbek - legalább is azok voltak, Trump előtt (de Trump ugyebár nem is a republikánus vonalat képviseli, hanem az oroszt :), és az ő ideáljai az erőskezű diktátorok)

gabors 2018.11.23. 21:54:32

@kardio1: "Sokak véleménye egyáltalán nincs képviselve. "

marmint miert ne lenne ? aki elmegy es szavaz annak ott a velemenye aki nem annak persze nincs ... de ez nem a szabalyok miatt van igy...

Hari Seldon 2 2018.11.23. 21:55:48

@kardio1:
Nagyon nem értek egyet velük. (Nekem itt 1,25 a benzin.)

Hari Seldon 2 2018.11.23. 22:04:36

@kardio1:
Érekes itt nagyon balos világképed van, Magyaroszságon meg egy magát jobboldalinak (hazudó maffia) nyúzza az elestteket. Hogy van ez? Ott meg jobbos vagy? Én pont fordítva vagyok vele.
Persze az hogy 200 Euro lehet sok, de azért ne hasonlítsuk már össze az itteni szegény rétegeket (és panaszait), az ottaniakhoz.
Az itteni alsó réteg Magyarországon simán belefér egy középosztályba. - Nem járok becsukott szemmel, látom, hogy milyen lakosok vannak a környékünkön. Bár természtesen nem reprezentatív, és csak kis szelete az országnak, és ez Moselle, nem a diagonale du vide, ahol te laksz.

kardio1 2018.11.23. 22:20:49

@gabors: tudom, hogy léteznek más pártok is. Ezek esélyét a hatalomra jutásra, pontosabban ennek hiányát meg nem csak én tudom, hanem te is. Magyarországon is van egy csomó kis párt, pl. Fodor Gáborka Liberális Pártja, de nem szavaznak rájuk érdemben.
Program szerint nem nagyon van jelentős eltérés a két nagy párt között a nagy kérdésekben, sokkal kisebb, mint az európai pártok között.

kardio1 2018.11.23. 22:23:43

@gabors: ha erre gondolsz, tudom, hogy humorista mondta és gondolom, viccesnek is szánta. Itt is szoktak a párizsi médiaelit képviselői humorizálni a vidékieken. Az eredményt látjuk.

kardio1 2018.11.23. 22:27:40

@gabors: halo gabors! Már egyszer elmagyaráztam neked, mi a különbség a parlamenti választási rendszer abszolút és relativ többségi fogalma, illetve a köznyelvi többség fogalom között. Ha továbbra sem akarod érteni, ne értsd, de az utalgatásaidat befejezhetnéd.

kardio1 2018.11.23. 22:32:57

@gabors: ha nincs olyan párt, akinek a programja, úgy érzed, neked szól, elmész szavazni? Ha akarsz a boltban venni egy vörös szőnyeget, de ott csak egy kék padlóváza és egy zöld dohányzóasztal között lehet választani, melyiket veszed meg? Az eladó azt mondja, végülis mindegyik lakberendezési tárgy, mindegyiket a nappaliba tennéd.

kardio1 2018.11.23. 22:34:54

@Hari Seldon 2: hol veszed: Luxemburgban ? Itt a dizel meg a benzin is 1.50 körül van.

FutureFry 2018.11.23. 22:40:31

@kardio1: De ha nem veszed meg az egyiket sem, akkor is berakják valamelyiket a nappalidba. :)

Hari Seldon 2 2018.11.23. 22:44:56

@kardio1:
Persze, átjárok a "kertek alatt". Fél óra alatt megfordulok.
Na, most én is megyek, megfordulni aludni... :-)

kardio1 2018.11.23. 22:45:16

@Hari Seldon 2: abszolút egyetértek az elkeseredésükkel. Ez nem bal-, vagy jobboldaliság kérdése. Évtizedeken át azt mondod, mint kormányzat, az embereknek (még mielőtt : Macron is ezt mondta a megválasztásáig), hogy dizelt vegyenek, mert környezetkimélőbb, mint a benzines. Most meg azt mondod nekik, ja vissza az egész, ti vagytok a csúnyák, és jól megadóztatod őket, hogy erre ők is rájöjjenek. Sőt jó fej vagy, és adsz nekik 2000 eurót az autócserére, a legszegényebbeknek meg 4000-et. Ja, hogy elő kéne még teremteniük 15000-et, hogy megvegyék az aktuálisan környezetkimélő autót ?
Mondod a vidékieknek : közlekedjetek busszal, vonattal ! Ja, hogy eddig felszámoltad a vidéki tömegközlekedést és nincs elég busz meg vonat ?
Érted már, mi az oka az elégedetlenségnek ?

Hari Seldon 2 2018.11.23. 22:46:40

@Hari Seldon 2:
Egyébként az 1,5 sem vészes. -> Nálunk a Totalnál is annyi, a Carrefournál 1,45.

kardio1 2018.11.23. 22:47:07

@Hari Seldon 2: úgy könnyű, ha a luxikat gazdagítod.

Hari Seldon 2 2018.11.23. 22:51:34

@kardio1:
Értem a témakört. - Akkor sem támogatom.

kék madár 2018.11.23. 22:52:29

@gabors: ertelmesen valaszoltam, de azt () figyelmen kivul hagytad

kardio1 2018.11.23. 22:58:04

@Hari Seldon 2: ha mindennap 50 -60 km-t vezetsz a munkába összesen, a literenkénti 20-30 centes drágulás igencsak nyomothagy a családi költségvetésben: heti 5 munkanap, 250-300 km, az havi 1000-1200 km, 6 literrel számolva 100-on az 60-72 liter benzin. Azaz 12-21 euro pluszban. A kiskeresetűeknél ez számít. 10-20 kenyér ára. És nem mindenki csak ennyit megy egy hónapban.

gabors 2018.11.23. 22:58:33

@kardio1: "@gabors: ha nincs olyan párt, akinek a programja, úgy érzed, neked szól, elmész szavazni? Ha akarsz a boltban venni egy vörös szőnyeget, de ott csak egy kék padlóváza és egy zöld dohányzóasztal között lehet választani, melyiket veszed meg? Az eladó azt mondja, végülis mindegyik lakberendezési tárgy, mindegyiket a nappaliba tennéd. "

ez azert mar toled is totalis mellebeszeles ....

persze hogy elmegyek szavazni akkor is ha egyik valaszthato barom sem idealis nekem mert az egyik jobb (szerintem valamiet) mint a masik... te nem ? ha nem akkor ne panaszkodj utolag vagy indulj te a sajat partod szineiben...

kardio1 2018.11.23. 23:02:48

@Hari Seldon 2: akkor nem is vagy francia :)
Itt felénk szinte minden autó szélvédője mögött ott a sárga mellény.
Az utak teljes elzárását nem támogatom én sem. De nekünk csak pozitív élményeink vannak velük: cukorkát osztogatnak, ingyenessé teszik az autópályát.

kardio1 2018.11.23. 23:06:36

@gabors: én is elmegyek, itt legalább sok párt közül lehet választani, nem úgy, mint a demokrácia mintaországában :)
PS.: úgy látom, a példáimat nem érted, és nem is értékeled. A jövőben majd kerülöm őket, ha veled beszélgetek.

kardio1 2018.11.23. 23:07:41

@gabors: egyébként gondoltam rá, hogy induljak a következő elnökválasztáson ! :))

gabors 2018.11.23. 23:10:26

@kék madár: "@gabors: ertelmesen valaszoltam, de azt () figyelmen kivul hagytad "

akkor ahhoz is linkelhetted volna ezt nem pedig valami veletlen kommenthez ahol meg csak nem is neked valaszolok valami egeszen masrol ...

de hol irtam hogy nem ERTELMESEN valaszoltal amit irtam (talan errol lehet szo) hogy erzelmekbol valaszoltal az electoral dologra hogy kalifornaiban 5x kevesebb a beleszolas ...(amit kb szamokkla cafoltam hiszen Texasban is ha DC-hez viszonyitod)

de ugyanez igaz a gyoztes mindent visz kerdesre is mert a masik oldalon is (california vs texas) a gyoztes mindent visz ...

ami azonban nagyon lenyeges hogy nem irjak at a szabalyokat "csak ugy, oszt jonapot" alapon mert kardio1 szerint a 49.7% is mar tobbseg ....(NEM az NEM tobbseg )

gabors 2018.11.23. 23:14:06

@kardio1: "@gabors: egyébként gondoltam rá, hogy induljak a következő elnökválasztáson ! :)) "

hol ?

melyik peldadat ignoraltam? azt hogy meg akarod magyarazni hogy a tobbseg az nem tobbseg? ja az persze nem fog menni :-(((((

kardio1 2018.11.23. 23:31:50

@gabors: természetesen Franciaországban ! :)
Nem, a választásokon elérhető választékot illusztrálót !

Az meg a te bajod, ha nem ismered, mi a különbség az abszolút meg a relativ többség között. A lehetőséget megadtam, hogy megismerd, ha nem teszed, nekem nem fáj.

Csodabogár 2018.11.23. 23:35:24

@somlobodog: Mert ma már a személyes szabad mozgásért senkinek nem kell elmenni.
Teljesen megértem akik elmennek, biztos csak javukra válik. éDe több külföldön tanult magyar ifjunak feltettem a kérdést, hogy akkor most miért van itt? Talán hihetetlen de azt válaszolták, hogy ők itt akarnak karriert csinálni. Szemlátomást sikerült is nekik, sőt ismerek egy két embert, akik kint születtek, Amerika, Svédország és itt élnek. Az utóbbi szülei ma is kint vannak. Ő meg itt alapított családot.
Sokféle variáció létezik az életben nem minden fehér meg fekete.

gabors 2018.11.23. 23:38:55

@kardio1: "Az meg a te bajod, ha nem ismered, mi a különbség az abszolút meg a relativ többség között. A lehetőséget megadtam, hogy megismerd, ha nem teszed, nekem nem fáj. "

Lasd Franciahont .. ahol NEM lehet nyerni csak tobbseggel NEM lehet nyerni mert legtobben X(macron vagy barki)-re szavaztak ... hanem kell a TOBBSEG ... tiszta hulyek elnek ott is ??? vagy a tobbseget pont ugy ertelmezik mint en ... nem tudom

Szinten nem tudom ezert kerdezem ott franciaknal egy torveny a parlamentben atmegy az altalad nyomott "relativ" tobbseggel ???

Nem tudom de keves ilyen hely van ... ahol a tobbseg mondjuk 42% foleg amikor igen/nem szeru kerdes van ....

Csodabogár 2018.11.23. 23:43:38

@kardio1: Én értem, csak azt nem tudom ki mondta, hogy a diesel környezetkimélőbb. Amerre én éltem azok vettek dieselt akik spórólni akartak, mert az olaj mindig olcsóbb volt mint a benzin, viszont sokkal büdösebb. Svédországban a 60-as években ráadásul szubvencionálták a fűtőolajat, noná, hogy minden háztulajdonos diesel autóval járt. Ez aztán megszünt, illetve csináltak valamit a fűtőolajjal, hogy ne lehessen autóba használni.

Csodabogár 2018.11.23. 23:46:05

@kardio1: Ne próbálkozz Amerikában élővel választási rendszerről vitatkozni. Mindenki el fogja magyarázni, hogy abszolut jó és igazságos az elektori rendszer. Ezt mi a hülye europai fejünkkel soha nem fogjuk felfogni, de mindegy is.

gabors 2018.11.24. 00:03:54

@Csodabogár: " Mindenki el fogja magyarázni, hogy abszolut jó és igazságos az elektori rendszer."

az hogy mi "jo" es "igazsagos" az eleg szemelyes velemeny ... az eppen vesztes oldal szerint rossz es igazsagtalan ...

En nem is vitattam ezeket csak annyit mondok/mondtam hogy eleg jol mukodott es mukodik meg ugy is hogy az alapitok altal elore nem lathato kulonbsegek alakultak ki (allamok nepessege most eppen, de voltak masok is az elmult 200 ev alatt) ... es pont ezert jo mert ha veletlenul is egy jo kis merleget/feket epitettek be a rendszerbe. Mint a fenti szamokkal bemutattam az "igazsagossag" mindket oldalon kileng hol erre hol arra... az adott allamok barmikor ugy donthetnek hogy a "gyoztes mindent visz" elvet megvaltoztatjak ANNELKUL hogy a szovetsegi alkotmanyban lefektetett electoral rendszerhez hozza kellene nyulni...... (nem tudom neked kik es hogy es hogyan magyaraztak ezt)

Mivel az USA alkotmany kicsit granatossabb mint az "alaptorveny" stabilitas van ami nagyon fontos foleg mikor ilyen Trump-i dolog tortenik volt mar ilyen sot ennel nagyobb kihivas is (polgarhaboru) de a koztarsasag siman tulelte .. ez is el fog mulni.

kék madár 2018.11.24. 00:15:55

@Csodabogár: pont azt irtam h nagyon rossz az elektori rendszer

gabors 2018.11.24. 00:51:47

@kék madár: "@Csodabogár: pont azt irtam h nagyon rossz az elektori rendszer "

miert ?? valami targyilagos tenyekkel is alatamaszthato dolog is jo lenne

mihez kepest nagyon rossz ??

de ami talan ezektol fuggelenul is fontos hogy 220+ eve eleg jol stabilan mukodik mindenki tudja hogy 2 5 10 ev mulva is igy valasztunk elnokot ...

az hogy neked valami mas jobban tetszene az mas kerdes ...

sot minden allam (foleg azok amik oda/vissza fordulnak pl FL, PA, vagy WI) eldontheti hogy hosszu tavon jo vagy nem a "gyoztes mindent visz" ... mert a valasztoik szerint jobb lenne a representatve model szazalekban elosztani az elektorokat ... meggtehetik mar van 2 ilyen allam.....!!

CA vagy NY biztos nem fogja ezt egyelore feladni a gyoztes mindent visz elvet, ... TX talan ha el kezd majd jobbra/balra valtozni a kovetkezo 10-15 evben ...

en mar nem fogom megelni valszeg hogy minden allam koveti Nevada-t de egyre tobb erre fele fog menni (szerintem) es NEM az electoral rendszert fogjak megvaltoztatni (ez tutti)

FutureFry 2018.11.24. 00:56:40

@Csodabogár: @kék madár:
Trump is azt mondta (pl.) 2012-ben, hogy “The electoral college is a disaster for a democracy.”. Aztán megnyerte vele a választásokat, és azóta már nem nagyon ágáskodik ellene.

kék madár 2018.11.24. 01:57:21

@gabors: egyebkent szivesen belemennek valami reszletes vitaba a valasztasokrol, de 5 percet se vagyok a gep elott egyszerre ma. A short version, hogy akarmilyen is a rendszer, a rendszert kene tukroznie es a valasztok akaratat es nem a csalasi lehetosegeket, amiket a republikanusok minden ponton kihasznalnak, es persze volt ra pelda, hogy a demek is. A demek ketszinuek, a GOP meg gatlastalan es ketszinu

kék madár 2018.11.24. 02:04:33

@gabors: "miert ?? valami targyilagos tenyekkel is alatamaszthato dolog is jo lenne "

mert koze sincs a valasztok akaratahoz az eredmenynek. Szerinted ez lehet jo, mert szerinted mast kell tukroznie, szerintem meg nem. Sajnos ez nem terkepi vetuleti rendszer ami lehet tavolsag meg teruletttarto, meg szogtarto meg barmi, es mindenkinek mas tetszik, ez akkor igazsagos ha 2018-ra van kitalalva es minel tobb valaszto erdekevel talalkozik, es nem minel tobb feher ferfievel.

Hari Seldon 2 2018.11.24. 07:10:06

@Csodabogár:
Magyarországon is csináltak, de az olajszőkítő fideszmaffia jól keresett a fűtőolaj "átalakításából". Akkor kezdték magukat megszedni bizonyos emberek.

Dikusz 2018.11.24. 07:39:17

@FutureFry: :))))
Ez igen frappáns válasz @kardio1: szintén találó hozzászólására, amit @gaborsnak írt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.24. 08:27:36

@kék madár:

Nézz csak körül a neten, a lehető legkülönbözőbb irűnyultságú magyar médiákat látsz.

Arthamyr 2018.11.24. 10:26:36

@gabors: Na ez hülyeség. Akkor van, ha olyan jut kormányra, aki képviseli az érdekeit.
Ehhez azért kell pár dolog:
1. Legyen olyan, aki képviseli az érdekeit.
2. Jusson is be a parlamentbe.
3. Kerüljön be a kormányba.

Egyébként az pont nem is kell hozzá, hogy szavazzon. Ha meg az első nem teljesül, teljesen mindegy, hogy kire szavaz, vagy hogy szavaz-e.
Magyarországon jelenleg nem igazán van érdekképviselet, helyette (meg)vezetés van. És hiába szavaz az ember a képviselőre, az baszik a választói érdekeit képviselni, helyette erős pártfegyelem van.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.24. 11:13:40

@gabors:

Neked is adtam részletes választ, de a cenzúra törölte, Úgy tűnik nem szabad a nem-liberális hozzászólóknak a részletes válaszok megadása.

Golf2 2018.11.24. 11:26:46

@Hari Seldon 2: olajszőkítő fideszmaffia...Nekem életem legjobb állását tették tönkre a szőkítők,meg azok akik inkább törvénnyel kinyírták az egész fűtőolajszakmát.1995

cso zsi 2018.11.24. 12:29:33

Milyen kint, és milyen itthon?
Több, 25-35 közti ismerősöm hazatért.
Némelyik azt mondta, hogy itthon marad, mert "itt van anya", mert "itthon van", de közben kiderült, hogy ahova menne melózni, ott zsebpénzt adnak fizetés helyett.
Most mindegyik kint van a korábbi nyugati országban, a koörábbi munkahelyen, ahol szívesen várták őket.

Miközben a "dübörgő gazdaság" mellett elszabadultak a bolti árak. Még a diszkontokban is. A nettó 200 is egyre viccesebb a jelenlegi árak mellett.
Nem nyaralni nem mész évenként, hanem épp kihúzod hó végéig egy nem bulizós életvitel mellett.

Sir Galahad 2018.11.24. 12:29:57

Egy újabb adag mellébeszélés. Aki nem a több pénz miatt van kint, az a kinti és az itthoni fizetés közti különbözetet utalja el valamilyen jótékony célra minden hónapban, aztán beszélhetünk.

kifordított nagyanyó 2018.11.24. 14:07:40

@Sir Galahad: A tökömé' akarjátok ti a mások pénzét beosztani???
Pénzkérdés IS egyszerűkém!

Brix 2018.11.24. 14:08:02

A politikai indíttatású migráció lètezik, hiszen akik nem èrtenek egyet a jelenlegi , leválthatalannak tűnő autoriter politikai rendszerrel ès annak durva vagyon-átcsoportosító mechanizmusaival , azok dacból elmenekülnek az országból. A bèrek, a jövedelmek papíron gyorsan nőnek, de ez leginkább a felső 10% nagymèrtèkű gazdagodásából adódik...A kisember főleg az elhazudott inlációt èrzi, leginkább a száguldó lakbèr- ès lakás árak terèn, de nem a nyugati konvergenciát...

gabors 2018.11.24. 14:09:20

@kardio1: "@gabors: halo gabors! Már egyszer elmagyaráztam neked, mi a különbség a parlamenti választási rendszer abszolút és relativ többségi fogalma, illetve a köznyelvi többség fogalom között."

ertem en de itt valasztasokrol van szo erdekes azok a franciak is ugy ertelemezik a tobbseget mint ezert is van masodik fordulo hacsak nem eri el valamelyik indulo a, mit is ???, a tobbseget 50%+1 ... azt hiszem en is inkabba a francia felfogast fogadom el arrol hogy mi a tobbseg

amugy ezt a parlamenti dolgot plane nem ertem nem tudok olyanrol hogy barhol atmegy egy torveny ha nincs meg a "tobbseg"

gabors 2018.11.24. 14:15:55

@kék madár: "a rendszert kene tukroznie es a valasztok akaratat es nem a csalasi lehetosegeket, amiket a republikanusok minden ponton kihasznalnak, es persze volt ra pelda, hogy a demek is. A demek ketszinuek, a GOP meg gatlastalan es ketszinu "

na pont erre irtam hogy erzelmileg kozelited meg a kerdest nem tudom milyen csalasokrol beszelsz mert ilyet mar evtizedek ota nem talaltak sehol....

a szavazas megnehezitese olyan modokon amik egyik vagy masik kisebbseget aranytalanul rosszabul erinti szemetseg DE NEM csalas ... kibaszunk az indianokkal mert meg mindig nincsenek utca neveik, vagy a varoson kivulre tesszuk az egyetlen szavazo helyet ahova nem lehet tomegkozlekedessel eljutni ... ezek mind ugyes trukkok az elsot az allami torvenykezes csinalta a masodkat csak a jarasi valasztasi hivatal ...

... vagy ahol en elek tobb mint egy evvel a valasztas elott lehet csak regisztraciot valtani, es nem lehet konnyen levelben szavazni...

gabors 2018.11.24. 14:25:31

@kék madár: "mert koze sincs a valasztok akaratahoz az eredmenynek."

ez megint csak egy erzelmi megkozelites ... ugy tunik hogy nem a te akaratodnak megfeleloen alakult 2016 ... de ez nem a rendszer hibaja hanem Clinton es csapatanak....

most pl 2018-ban a valasztok akarata nagyon is jol latszott Orange County CA vagy NJ/NY Congres, es egy csomo allami poziciok. meg ott is ahol hajszalnyira de lemaradtak Georga, Florida pl

.... mivel orszagos valasztas nem is volt iden mindenhol a helyi allami szabalyok ervenyesultek aminek az adott allam alkotmanya es torvenykezese az alapja.. vagyis az ottani korabbi valasztasi eredmenyek ... a demokratak (sajnos) 2010-ben vesztettek el a 2014es es 2016-os valasztasokat es csak eppen szerencsejuk volt Obamaval most eppen elnoki valasztas is lesz a 2020-as amire a demokrata szavazok is el szoktak menni es a nepszamlalas utan nagyobb esellyel tudnak majd a gerrymandering nevu jatszmakban reszt venni

gabors 2018.11.24. 14:33:15

@FutureFry: "Aztán megnyerte vele a választásokat, és azóta már nem nagyon ágáskodik ellene. "

sot egyfolytaban hazudja hogy a legnagyobb electoral gyozelmet erte el ... ami abszolult hazugsag persze, sokszor meg a szamokat is rosszul mondja hogy jobbnak latszodjon. de a valasztasi naggyuleseit latogatokat mas tenyek sem igen zavarnak.

Clinton jobban tette volna ha legalabb egyszer elmegy Wisconsinba California helyett, de utolag nyilvan konnyu

gabors 2018.11.24. 14:38:27

@Arthamyr: " Na ez hülyeség. Akkor van, ha olyan jut kormányra, aki képviseli az érdekeit."

ilyen alapon akkor szinte adott hogy pl Mo- tobbseg velemenyet senki sem kepviseli :-)

"vesztesek" mindig vannak meg a totalis egypart rendszer eseten is csak ott mar a latszatra sem adnak

gabors 2018.11.24. 14:42:13

@balcán maxval bircaman: "Neked is adtam részletes választ, de a cenzúra törölte,"

sajnalom :-) biztos erdekes lett volna megtudni hogy miben is vezeto kereszteny orszag most az oroszok akit egy igaz verbeli KGB kommunista vezet ... aki keresztenyi szeretettel oldotta meg a csecseny kerdezt az akkor kommunista Jelcin-nek ...

kifordított nagyanyó 2018.11.24. 15:08:34

@gabors: + ugye a liberalizmus kártékonyságáról és haldoklásáról!:))

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.24. 15:08:37

@gabors:

Sajnálom, nem én tehetek arról, hogy válaszom törölve lett.

Sir Galahad 2018.11.24. 15:29:06

@kifordított nagyanyó: Nem akarom beosztani. Azt szeretném, hogy ne beszéljenek mellé. Szerintem nincs semmi szégyellni való abban, ha valaki többet akar keresni, nem kell hamis kifogások mögé bújni.

Arthamyr 2018.11.24. 16:03:42

@gabors: Erre jelentős esély van. Nem tudom, mi a többség érdeke, de ebben az aránytalan rendszerben kizárólag a mindenkori kormánypárt tudna érdekeket képviselni, az ellenzéknek minimális jelentősége van. Viszont a mindenkori győztes értelemszerűen nem lesz érdekelt sem a rendszer korrigálásában (arányosabbá tételében), sem az érdekképviseletben, így ezt jó eséllyel hosszú távra/maradandóan el van baszva.

A mutyizás, a stadionépítés, a "fékek és ellensúlyok" rendszerének leépítése és többi, hasonlóan előremutató dolog biztos, hogy elég kevesek érdeke (ők viszont mások helyett is kaszálnak). Viszont van, akit felvillanyoz az állandó harckészültség a magyar nemzetre/kereszténységre/Európára törő erők ellen és ezért bármit hajlandó benyelni. És olyan is van, akinek leesik némi manna (pl. csok, családi adókedvezmény, kedvezőbb adózás), és ezt csak pragmatikusan összeszedi egy vállvonással.

kifordított nagyanyó 2018.11.24. 16:23:29

@Sir Galahad: Amúgy de jó,hogy tudod a másik mire gondol valójában.

Sean MacTíre 2018.11.24. 17:26:57

@gabors: nem ilyesmikre gondoltam. Ha belegondolsz, Oroszorszag egesz tortenelme folyaman egy nyomorult hely volt elni. A cari uralom alatt mindenkepp, aztan a komcsi terror aminek csak par eve lett vege. Nem az a hely, ahova epeszu ember barmikor magatol akarna letelepedni. Azt szamolhatjuk, hogy az urkutatasi verseny miatt toltak az USAt hogy elerje az eredmenyeket, de nem ok ertek el a nagy dolgokat. Nem volt ra eleg penzuk es mindig kuzdottek a minoseggel. A mai napig szopnak a raketaikkal, a kalasnyikovnal bonyolultabb fegyvereikkel (lasd Armata).

Nekem az orosz irodalom pl nem adott semmit, sem a zene, ellenben pl az USAban kifejlodott informatika igen. Altalaban veve az emberiseg fejlodeset a szabad vilag vitte elore mindig is.

Sean MacTíre 2018.11.24. 17:28:33

@Sir Galahad: mert veled beszelni valamifele kituntetesfele szerinted? :D

midnightcoder2 2018.11.24. 17:44:32

@gabors: "ja az usaban (a romlo nyugaton) siman lefilmezhette/lefenykepezhette volna oket a kocsival egyutt"

Az USA-ban simán vehetsz fegyvert is a boltban. Az egy szabad ország. Ma még... De az ottani kommunisták ezerrel dolgoznak azon, hogy ez ne így legyen. És sikerülni is fog, az ottani komcsik egyre erősebbek, a sajtó nagy része náluk van, ami persze azt is jelenti, hogy a következő évtizedekben, esetleg évszázadokban már el lesznek foglalva a saját bajaikkal. Mondjuk a világ sokat nyer ezzel, szóval hajrá Obama és Klingonné!

midnightcoder2 2018.11.24. 17:44:37

@Arthamyr: Alapvetően arról van szó, hogy a mutyizás itt évtizedes hagyományokkal rendelkezik, eddig minden kormány többet lopott mint az előző. És senki sem hiszi el, hogy ez Orbánék távozásával változni fog.

midnightcoder2 2018.11.24. 17:44:43

@cso zsi: "Miközben a "dübörgő gazdaság" mellett elszabadultak a bolti árak. "

Minek az ára szabadult el, már a lakáson kívül ? Mert én a kajában nem vettem észre olyan ordenáré nagy különbséget, ahogy a műszaki cikkeknél sem.

Arthamyr 2018.11.24. 17:59:50

@midnightcoder2: Van benne igazság, bár szerintem a mostani csapat után már nem fognak többet lopni, mint ők és a klienseik/strómanjaik, mert nem marad elég ellopható dolog hozzá, főleg, ha lecsökkennek az eus pénzek. Minden rosszban van valami jó. :)
Persze ez nem jelenti azt, hogy hatékony kormányzás lesz, amitől felvirágzik az ország és meggyógyul társadalom.

Arthamyr 2018.11.24. 18:08:33

@midnightcoder2: A lakáson kívül... Ez kb. a legnagyobb költsége egy átlag családnak/fiatalnak, ez pont elég baj.

A műszaki cikkeknek általában (és már a kajának is valamelyest) "nemzetközi" árai vannak, azoknak az ára nem szabadul el, amíg a forint nem szakad be. Egyébként én 6.5 éve vagyok távol, így azért látom (néha a ritka hazalátogatások alkalmával feltűnt, hogy valami drágább lett), hogy szépen emelkedett a kajaár is, főleg, ha a vendéglátóipart is nézzük, de pl. a kenyér is. Nem mintha a kaja annyira számítana, az inkább csak a társadalom alsóbb részeiben tétel, ők meg ígyis-úgyis nyomorban élnek, és éltek is már régóta, és ez a jövőben sem fog megváltozni.

gabors 2018.11.24. 18:10:51

@midnightcoder2: "Az USA-ban simán vehetsz fegyvert is a boltban."

ezzel erosen el vagy tevedve ... minden allamban mas a szabalyozas hogy milyen "fegyvert" ki hol mikor vehet .. (es ami talan meg fontosabb tarthat maganal)

a tobbit amit irtal nem ertem mert semmi ertelme nincs ... ha valamit szivsz akkor kuldjel belole mert hatasos... ha csak nem vetted be reggel ... akkor jobban tenned

gabors 2018.11.24. 18:16:52

@Arthamyr: akkor egyet ertunk de ebbol en nem azt vonom le hogy akkor meg szavazni sem megyek el ... .:-( sokan remeltek hogy legalabb granitozasi hatalmat nem kap megint viktor mert valami fek talan lett volna most mar Erdogani/Putyini a hatalom ...

lesz tobb penz stadionra templomra es a felso 10 ezer ami kb 1% meg tobbet tud majd haza vinni lasd az idezett cikket a NAV altal kozolt legmagasabb brutto fizetesrol ...

mint latszik az "atlag" brutto fizetest ugy a legkonnyebb emelni hogy a felso 10 ezernek MEG TOBBET fizetnek a kozepen levoket meg kirugjak hogy ne "roncsak" mar a szamokat

Arthamyr 2018.11.24. 18:29:47

@gabors: A választási rendszerbe van kódolva a "gránitozási hatalom", egyébként nem oszt, nem szoroz, már minden jelentős ellenállást kiiktattak az "elmúltnyócév" alatt.

Én eddig sem mentem el szavazni soha (az országgyűlési/ep-s választásokon, pl. az eus/natosnál azért szavaztam), szóval nem mostanában vontam le a következtetést.

Nem vagyok biztos benne, hogy a kirúgással javítják az átlagot, és a felső 10k nem annyira számít az átlag szempontjából, mivel az csak a keresők kis része, jóval kevesebb, mint 1%-a. Az átlagfizetés növekedése mindenképp jó dolog, kérdés, hogy ez mennyire a kormány érdeme, szerintem nem igazán.

midnightcoder2 2018.11.24. 18:31:24

@Arthamyr: A társadalom jóval egészségesebb mint Nyugat-Európában. Csak pénz van sokkal kevesebb. Az az NSZK azért sokat nyomott a latban... Ha a németeknél keresne annyit az átlagpolgár mint itt, már régen építenék a negyedik birodalmat. Amivel amúgy még mindig jobban járnának hosszabb távon mint a wilkommenskulturral.

midnightcoder2 2018.11.24. 18:31:40

@gabors: A szabadság szempontjából a vehetsz a lényeg, és nem a tarthatsz magadnál. Egy idióta rezsim akkor tudja kockázat nélkül átvenni a hatalmat és kivégezni a lakosság neki nem tetsző részét, ha az adott lakosság teljesen védtelen. Ezért tudott működni a Holocaust, a Nagy Októberi és a Kínai Kulturális forradalom.

Az, hogy mekkora a hatalma a sajtóban a kommunistáknak, akarom mondani demokratáknak, az elég jól lejön még az indexen át is, de ha az ember kinyitja Pl. a windows hírolvasóját akkor pláne. Vagy ha megnézel egy tetszőleges hollywoodi filmet amiből csöpög a PC.

midnightcoder2 2018.11.24. 18:31:44

@Arthamyr: A vendéglátóipari kaja valóban emelkedett, és általában a szolgáltatóipar, mert hogy emelkednek a bérek, különösen ebben a szektorban, főleg a tömeges elvándorlás miatt. De az sem annyira drasztikusan. A lakás az igen, de ha belegondolsz, vajon Londonban mennyiért kapnál meg mondjuk egy belvárosi lakást ? Jó, persze a bérek is magasabbak, de nem ennyivel.

Arthamyr 2018.11.24. 19:03:40

@midnightcoder2: Nem ismerem tűpontosan a londoni ingatlanpiacot, de amúgy sem a béreket kell összehasonlítani, hanem azt, ami megmarad. Másrészt attól, hogy találsz a világon jópár helyet, ami még mindig jóval szarabb lakhatás szempontjából, mint Magyarország/Budapest, nem jelenti azt, hogy itt rózsás a helyzet. Nyáron néztünk Budapesten is ingatlanokat, 60 millától lehet olyanokat kapni, amibe beleköltöznék, de ez azért messze nem a csúcskategória, amivel teljesen elégedett lennék, az inkább 80m körül kezdődik. Kb. dublini árak feléért lehet lakásokat kapni, ami nevetséges, mert sem a fizetések megmaradó része, sem kiadhatósági potenciál sincs köszönőviszonyban sem az ittenivel (nem éri el a felét). Ha veszek valamit 70 milláért, elvárnám, hogy mondjuk havi 350-400k-ért (de minimum 300k-ért) könnyen és gyorsan ki tudjam adni, ha akarom.
Persze, Hong Kong, Tokyo és Sydney is szarabb, még Londonnál is (egyébként ha a kiadhatóságot nézzük, London valamennyire rendben van, Budapest meg semennyire sincs). De kit érdekel London? A lényeg, hogy a magyar helyzet romlott. Csak jótékonyan az infláció számolásánál a fogyasztói kosárban nem megfelelő súllyal van benne a lakhatás, ha egyáltalán benne van.
Ez a szar helyzet összefüggésben van pl. az építőipari munkaerőhiánnyal és a CSOK-kal is, mindkettőben jelentős "érdeme" van a jelenlegi kormánynak.

Arthamyr 2018.11.24. 19:16:46

@midnightcoder2: Már hogy lenne egészségesebb? A Fidesz és az általad is említett évtizedes hagyományokkal járó mutyizás (mert nem csak a kormány és a klienseik csalnak, csak ők nagyban csinálják) is tisztán látható tünet, hogy nem egészségesebb. Amikor kijöttem Dublinba, sokkoló volt látni a különbséget pl. az emberek trükközésre való hajlandóságában, adózási moráljában vagy és a (köz-)szolgáltatók hozzáállásában (pl. hivatalnokok, rendőrök, közművesek, bank stb.). Persze itt is van hulladék, csak kevesebb.

gabors 2018.11.24. 19:17:38

@midnightcoder2: semmit nem tudsz az usa-rol csak velemenyed van ...

a legtobb allamban venni sem tudsz fegyvert "csak ugy" eleve van 6 nap varakozasi ido....

I gond az hogy annyi fegyver van mar "szabadon" hogy aki nagyon akar barmit meg tud venni az is aki tegnap jott ki a bortonbol ...

ja valoban az usa-ban csak fake news van ... :-)

midnight coder 2018.11.24. 20:27:46

@gabors: Ja, ez a 6 nap valóban komoly korlát. Aki tegnap jött ki a börtönből az itt is tud fegyvert szerezni, eleddig legalábbis viszonylag kevés bankot raboltak ki kis hazánkban csúzlival.

Az viszont tény, hogy ma az amcsi média azzal van tele, hogy ma kit lőttek le fegyverrel. De ha mondjuk a napi kutyatámadások áldozatait hoznák le, vagy pláne a közlekedési baleseteket, akkor ott is találnának látványos eseteket. Csak ez utóbbiakat fókuszba állítani jelenleg nem célja egyik média tulajdonosának sem.

midnight coder 2018.11.24. 20:27:55

@Arthamyr: 50 millió körül Pesten azért már családi házat tudsz venni 30 percre a belvárostól. Ezt Londonban aligha teheted meg, jó mondjuk az nagyobb város is... És persze az is igaz, hogy nyilván kiadni sem tudod annyiért mint a londoni ingatlant. Ha ki tudnád, még drágább lenne, mert még többen vennék befektetésnek.

"Amikor kijöttem Dublinba, sokkoló volt látni a különbséget pl. az emberek trükközésre való hajlandóságában, adózási moráljában vagy és a (köz-)szolgáltatók hozzáállásában"
Ez pénzkérdés. De vajon Dublinban akkor is úgy állnának a népek a dolgokhoz, ha annyi lenne az átlagfizu, illetve állam bácsi bevétele amiből a közszolgáltatókat finanszírozni tudja mint itt ? Vajon, ha valami miatt lecsökken nyugat-európában az átlagfizu az itteni szintjére akkor is ennyire nagy lesz ott az adózási morál, és ugyanolyan lesz a mutyizásra való hajlandóság ? Az ember olyan állatfajta, ami nagyon békés, amíg tele a hasa. Minél inkább tele van, annál békésebb. Erről szól a jóléti társadalom.

montroyal ( CAN qc) 2018.11.24. 20:29:14

@midnightcoder2: Minek az ára szabadult el, már a lakáson kívül ?valaki talan meg tudna mondani miert ... nem értek hozza de azt tudom hogy azok az ingatlanok miket elvesztettek azok valakikhez kerultek egy mutyizott arverésen talan .. tehat az uj gazdagoknak ( akik politikai kotodés nelkul elképzelhetetlenek) tobb szaz ilen lakasuk van elado kiado .. vagy egyszeruen uj lakasprojekteket is ebbol a korbol épitettek ... legyen tehet jo a hubereseknek oligachaknak ... olcson jutnak hozza dragan adjak felverve az arakat .... vagy tévedek ugyanmar ..

kék madár 2018.11.24. 21:15:29

@gabors: "ez megint csak egy erzelmi megkozelites"
ez egy matematikai, statisztikai megkozelites de en ezt a veled valo vitat feladom, mert ugyanazt hajtogatod. Ha megnezem kik hol mire, kire szavaztak, es mi lett az EREDMENY, grafikonon, terkepen barhol, pl. akkor a ketto nem all ossze. Ez ilyen rohadt egyszeru. Munkambol kifolyolag reggeltol estig ezt nezem elemzem, nem nezek semmit erzelmi alapon, de errol teged ugyse lehet meggyozni

Arthamyr 2018.11.24. 22:18:26

@midnight coder:
Te mikor próbáltál ingatlant venni? Én a nyáron, meg 2 hete vettem is egyet. Megnézném, az milyen családi ház Budapesten, illetve a belváros melyik részére és hogyan lehet bejutni 30 perc alatt. Egyébként a 30 perc sem kevés, ha a munkahelyed a belváros "rossz" részén van és be kell járnod, simán kijöhet az napi 1.5-2 órára is.

Mi a bontandó/nagyon felújítandó családi házunkat adtuk el nyáron 28 millióért Gödön (két hónapig volt hirdetve 30-ért, 28-ért eladtuk, hogy ne kelljen vele foglalkozni), kizártnak tartom, hogy bármi vállalhatót lehetne vállalható helyen venni 50 millióból. Amikor építkezésekben gondolkodtunk, azt mondták, 350k/nm-ről indul (ebben minden benne van, a pince/garázs és hasonlók is), ha van egy üres telked, akkor mehet 50 millióból, de akkor sem Budapesten, és nem is magas színvonalon, akkor inkább 600k+ a négyzetméterár, de az sem ultraluxus, csak simán jó.
Nyilván, ha az embert nem zavarja a szar beosztás, az igénytelenebb kivitelezés akkor meglehet 50-ból is.

Hiába hozod Londont, mert egyrészt én legutóbb másfél éve voltam (nem átutazva), és sosem béreltem/vettem ott semmit (de vannak ott ügyfeleim, barátaim, exkollégáim), így nem ismerem alaposan, másrészt ismétlem: az, hogy a világ egyik pénzügyi központjában (London egyelőre még annak számít) rosszabb a lakhatási helyzet, mint Budapesten, nem jelenti azt, hogy Budapesten jó lenne. Egyébként ha kapsz évi 150k+-t, akkor egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb, mint akkor ha Budapesten kapsz évi 60k+-t.
Tudtommal Londonban nem gond kiadni egy 400k-s ingatlant havi 2k-ért. Egyébként nem lenne semmi baj az árral, ha a 70 milliós lakást ki lehetne adni 350k-ért pár hét alatt, és erre stabil, fizetőképes kereslet lenne, az ár rendben lenne, igazoltnak tekinteném. Egyébként most London is kockázatos a brexit miatt, nem feltétlenül stabilan jók a kilátások (persze aki ügyes/szerencsés, pont emiatt nagyot is szakíthat).
Másrészt Londonba nem azért megy az ember, hogy ott is maradjon élete végéig (bár van aki megszereti és ottragad), hanem azért, hogy szarrákeresse magát.

kardio1 2018.11.24. 22:29:12

@gabors: a francia választási rendszer is aránytalan. Kb. 20% szavazott Marine Le Pen pártjára pl. és alig van néhány képviselőjük a 600 fős Nemzetgyűlésben.
A magyar választási rendszer vegyes rendszer: listás és egyéni képviselőkkel. Így adódhat, hogy 2018-ban a Fidesz 49%-nyi listás szavazattal kétharmadot kapott, vagy a régebbi szisztémában az MSZP 33%-nyi listás szavazattal 54%-ot ért el 1994-ben. Amint látod, egyiknek sem volt meg az abszolút, csak a relativ többsége.

kardio1 2018.11.24. 22:32:58

@Sean MacTíre: és az amerikai irodalom és zene adott neked valamit ?

Arthamyr 2018.11.24. 22:39:55

@midnight coder: Arról nem tudok mit mondani, hogy mi lesz, ha szegénység lesz, de ez megint nem releváns. A relatív szegénység adott, nem fog megváltozni, a mutyizás meg egész biztos nem fog rajta változtatni.

Arthamyr 2018.11.24. 22:45:55

@kardio1: Attól, hogy a francia rendszer is szar, még a magyar nem lesz jó, nem értem, mi ennek a jelentősége.

gabors 2018.11.24. 23:08:36

@kék madár: "Ha megnezem kik hol mire, kire szavaztak, es mi lett az EREDMENY, grafikonon, terkepen barhol, pl. akkor a ketto nem all ossze. Ez ilyen rohadt egyszeru. "

most ebben az evben mi hogy nem all ossze NEM IS VOLT olyan valasztas ahol az electoral college-nak szerepe lett volna ...

MIROL beszelsz ??? mi nem all ossze ?? hulyesegeket irsz itt ossze

van ahol barmilyen bizonyithato alapon elcsaltak a valasztast ?

a gerrymandering-et kiveve semmi mast nem tudsz ebben az evben felhozni ...

az hogy egyes allamokban megnehezitettek a valasztast az igaz DE AKIK szavaztak toled idezve "kik hol mire, kire szavaztak, es mi lett az EREDMENY" az hogy mondjuk caliiforniaban/newyorkban x-szer tobben szavaznak az egyik partra az Idahoban nem szamit (es ez IGY JO)

DE irjal egy (nem egy talan tul konnyu) 3 (harom) peldat ahol a szavazatokat valahogy (szerinted) manipulaltak ... ird meg az FBI-nak is meg minden szabad medianak FOX peldaul ...

megint amiket irsz csak erzelmi kilengesek ... nem tudom mivel foglalkozol lehet akar matematika is de akkor nagyon furcsan bansz a tenyekkel

kardio1 2018.11.24. 23:32:02

@Arthamyr: arra volt válasz, hogy gabors nem ismeri az abszolút és a relativ többség közötti különbséget. Ez egy példa volt.

kék madár 2018.11.24. 23:35:28

@gabors: en ezt probalom lezarni mert tenyekkel se lehet veled vitatkozni es mar sokadszorra tok massal vadolsz meg amit en irtam, kiforgatod a szavaimat, amellett, hogy agressziv is vagy, kinyilt a viszkisuveg?

adg 2018.11.25. 00:59:23

Osszefoglalva par kommentet fentebb.

a jelolt: 48%
b jelolt: 10%
c-g jelolt egyutt: 42%

Ha a jeloltet kikialtjuk gyoztesnek, az igazsagtalan fasiszta rendszer, mar mar csalas. Es! Nincs tobbsegi kepviselet, a tobbseg nem szavazott a-ra

Ha kiirunk egy masodik fordulot, csak a es b jelolt kozt, amit a megnyer 70-30 aranyban, az csodas demokratikus, a tobbseget kepviselo rendszer.

adg 2018.11.25. 02:38:21

@Arthamyr: “bár szerintem a mostani csapat után már nem fognak többet lopni, mint ők és a klienseik/strómanjaik, mert nem marad elég ellopható dolog hozzá”

Kis naiv. :)
Mindig van mit ellopni, olyan nincs, hogy elfogyott, kesz.

adg 2018.11.25. 02:47:25

Multkor jott velem szembe ez a kis video, ahol az ellenzeki kepviselo ervel logikusan es ertelmesen a kormanyzat dontesei ellen.

youtu.be/g66fS2i2EWQ

Kicsit el is gondolkodtam rajta, hogy ennyire nagyszeru emberek basszus, tuti, hogy az elnyomas miatt nem tudtak jobb eredmenyt elerni. Hat aki nem ezekre szavazott, az nyilvan nem hallotta oket ervelni. Vagy birka.

Bar jobban belegondolva, lehet, hogy azzal van gond inkabb, akinek ez a felszolalas es a part, ami ezt engedi meger egy szavazatot.
Komoly gond van itt mindket oldalon...

geeeteee 2018.11.25. 08:33:02

@adg: Emlékszel még a Müszis reklámra?
youtu.be/XCW48PrV7YM
Hatásos marketingfogásnak bizonyult. A linkelt videódban is hasonlóról van szó, csak a szándékossága kényszerített. Igazad van, komoly gond van mindkét oldalon, eszem ágában sincs róla vitatkozni. Érzésem szerint a demokratikus nyilvánosság elveszett, lassan, napról-napra észrevétlen. Az egyik elvette, a másik meg hagyta, illetve az emberek is közvetve mögöttük. Manapság a közmédia fideszpropagandát tol 7/24-ben közpénzből, tehát még az ellenzéki szavazók adóforintjaiból is. Az ilyen torz, egyoldalú nyilvánosság meghekkelése lehetett a cél. És vedd észre, még te is terjeszted, annak ellenére, hogy a hozzászólásod alapján messze nem értesz vele egyet. Így valahogy még sikeres is, igazán persze akkor lenne az, ha az apolitikus tömegek utánamennének, hogy mi is az a cöf, és egyáltalán mi lenne a párbeszéd apropója. Ha értetlenül kiröhögik, ott nem ért célba, de ott a logikus és értelmes érvelés már rég használhatatlan.

adg 2018.11.25. 09:31:07

@geeeteee: a kozmedia miota letezik, azota propagandat nyom. Ez van. Be kene szantani oket.

Es jol latod, az ilyen idetlenkedessel egyaltalan nem ertek egyet. Tok jo volna egy utokepes ellenzek, de amig ilyen bohocok vannak, es van aki ilyenekre szavaz, addig be van betonozva a fidesz, es hat ez nem igazan tesz jot senkinek.
Lehet itt brekegni csalasrol, vt valtoztatasrol, lejtos palyarol, de ettol meg a fideszre 3-szor annyian szavaztak majdnem, mint a jobbikra, 4-5szor annyian mint az mszpre, 10-szer annyira mint a coffogo hulyegyerek partjara. Es ebben az ellenzeknek legalabb akkora szerepe van. Ennyit nem lejtett a palya.
Az ilyen okorkodes, meg a leafidesszel keves. Ez egy centivel sem ertelmesebb, mint a komondoros, vagy kosa, stb. Pont ertelmes alternativat kellene mutatniuk, nem azt, hogy ok legalabb annyira hulyek.

Neha amugy olyan erzesem van, hogy eszukben sincs jobban szerepelni, tok jo igy, kapnak penzt, csurran cseppen nekik is a zsakmanybol, felelosseg meg nuku, lehet ugatni, az egyszeru. Meg coffogni.

Arthamyr 2018.11.25. 10:45:20

@adg: Majd meglátjuk (remélem megélem). :)

Arthamyr 2018.11.25. 10:50:51

@geeeteee: "ott a logikus és értelmes érvelés már rég használhatatlan" - ez már Gyurcsány/Megyó idejében is így volt, de lehet, hogy már az első Fidesz kormány/Horn idejében is. Egyszerűen csak még hatékonyabban építenek erre, és a propaganda rég nem látott sikerrel pörög.

Arthamyr 2018.11.25. 11:28:28

@adg: Majdnem jó, ha van kedved, próbáld meg megint! :)

Akár egy fordulóban is lehetne jó rendszer, csak ugye bonyolultabb lenne, az meg nem eladható.

Pl. több képviselő juthatna be a parlamentbe (cserében kevesebb körzet lenne), de ott a szavazatuk értéke nem 1 lenne, hanem a rájuk szavazókkal arányos. Így nem győztes mindent visz lenne.

Vagy anonim képviselőkre lehetne szavazni, a programjuk alapján, ami számonkérhető lenne, ha már egyéni körzetek vannak, szavazzunk egyénekre, ne pártokra, akik aztán a parlamentbe csatlakoznának frakciókhoz. Az anonimitást (és a képviselők pártoktól való függetlenségét) mondjuk nem tudom, hogy lehetne megvalósítani.

Vagy több szavazatot lehetne leadni, pl. elsődleges választás (ez kettőt ér), másodlagos választás (ez 1), és kit nem szeretnél látni (ez -1-et), ezzel meg azt lehetne elérni, hogy nagyobb eséllyel kerüljenek be kis elutasítottságú képviselők/pártok.

A példád meg azért nem jó, mert a 48% határeset, elég tisztességes támogatottság, azzal nincs nagy gond (bár azért érdekes, ha a maradék 52%-nak meg az lenne az utolsó választása, akkor nem jön össze a második fordulós 70%). Viszont egy 40-35-25-ös eloszlás esetén már baromi aránytalan a dolog.

adg 2018.11.25. 13:10:20

@Arthamyr: “A példád meg azért nem jó, mert a 48% határeset, elég tisztességes támogatottság”

Na de hat errol beszelunk epp, nem? F 49, J 19, M 12. Ez 2018.

Amugy szerintem kb tok jo lenne a kizarolag egyeni kepviselok, lista nelkul. A bejuto partok vesetesenek meg adni valamennyi mandatumot az kepviseloik aranyaban. Vagy akarmi. De a mostani sem veszes mas orszagokkal osszehasonlitva tok atlagos.

Nalunk sorrendbe kell tenni oket. Szzimpatia szerint. A helyin biztos, orszagos meg nem volt, miota szavazhatunk.

Arthamyr 2018.11.25. 13:25:26

@adg: Az az összesített eredmény, nyilván nem minden körzetben ez volt az eredmény, még az is előfordult, hogy valahol kikaptak. Egyébként szerintem sincs gond azzal, hogy nyert a Fidesz, a gond azzal van, hogy a 49% elég ahhoz, hogy a maradék 51% által megválasztott képviselőket teljesen figyelmen kívül hagyják, és még kevesebb is elég lehet. És az is, hogy hiába van egyéni képviselő, a parlamentben már nem egyénként nyomják a gombot, hanem pártfegyelem van, elenyésző számban bukik meg valami, amihez kétharmad kell, pedig épp megvan, tehát gyakorlatilag pár ember irányítja az egész cirkuszt, kontroll nélkül.
Nem a választási rendszer Magyarország legnagyobb baja, de az sem jó, még akkor sem, ha más országokkal összehasonlítva tök átlagos.

A sorrend jól hangzik, ezt hogy konvertálják eredménnyé? Nálatok ezek szerint sok dolog jobban működik. :)

fasor6 2018.11.26. 22:02:27

Visszakoltoznek Mo-ra ha:
- a politikai hovatartozas soha nem jatszhatna szerepet/veszelyeztetne az ember allasat/ munkahelyet
-ha senki nem akarna megmondani nekem, vagy a gyerekemnek,hogy miben higgyek
- ha a korhazi kivizsglasra idopontot kaphatnank, melyet 10 perc elteresen belul betartananak
-ha a korhazak wc-i es furdoszobai legalabb atlagos europai szintuek lennenek es a WC papirt nem nekem kellene vinni
- ha kitalalnak a megoldast a 100%osan hivatalosan bejelentett foglalkoztatasra
-ha egy csalad egy fizetesbol is meg tudna elni
-netto 1 millio forint fizetesert, ha a fentiek mar teljesultek
- ha nem lenne mas valsztasom
-Ha Magyarorszag a Mediterran tenger partjan lenne

kifordított nagyanyó 2018.11.27. 18:44:29

@fasor6: A faszé téped enyit a pofád?!

Az utolsó mondat bőven elég lett volna!:))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása